Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Είπαν για Εμάς…

85

Από το 2002 μέχρι σήμερα, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που μίλησαν δημόσια για το έργο μας με κολακευτικά σχόλια. Μέσα από συνεντεύξεις, κείμενα επικαιρότητας, άρθρα, papers ή επιστολές οι απόψεις αυτές αποκτούν σιγά σιγά μια γλυκιά αρχειακή αξία, πέραν φυσικά της ικανοποίησης και του κουράγιου που μας προσέφεραν κατά καιρούς.
Στα πλαίσια έρευνας που πραγματοποιούμε αυτόν τον καιρό για ένα project που ελπίζουμε σύντομα να ανακοινωθεί επίσημα, καταφέραμε και συλλέξαμε αρκετές (αν και όχι όλες) από αυτές τις δηλώσεις. Παραθέτουμε εδώ λοιπόν όσες καταφέραμε να εντοπίσουμε σε έντυπα και στο αχανές διαδίκτυο…
——————————————————————————–

Σωκράτης Αικατερινίδης (ερευνητής-συγγραφέας)
“Η Gateway Team είναι ένα πολύ αξιόλογο site, για το οποίο πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι οι συντελεστές του, στους οποίους δίνω θερμά συγχαρητήρια.”

Γιώργος Στάμκος (δημοσιογράφος-συγγραφέας)
“Η προσπάθεια σας να προσφέρετε μια εναλλακτική ροή πληροφορίας κι ένα εναλλακτικό βήμα ενημέρωσης πάνω σε ζητήματα, που για το κυρίαρχο αποβλακωτικό ρεύμα θεωρούνται «περιθωριακά», είναι αξιόλογη και πρέπει να συνεχιστεί και να εξελιχτεί.”

Μίλιτσα Κοσάνοβιτς(ερευνητής – συγγραφέας)
“Ίσως να θέλω λιγάκι να σας κολακεύσω παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω πως είστε μια ομάδα με πολύ μέλλον μπροστά σας. Κάνετε καλή προσπάθεια κι έχετε πολλές δυνατότητες να συνεισφέρετε σημαντικά στο χώρο της αναζήτησης γενικότερα. Οι λέξεις κλειδιά πρέπει να είναι «πρωτοπορία, τόλμη και εξέλιξη».”

Giorgio Tsoukalos (Ελληνικής καταγωγής ερευνητής – το δεξί χέρι του Έριχ Φον Νταίνικεν – εκδότης του περιοδικού Legendary Times)
“[...] Δυστυχώς όμως, αποφασίσαμε να αγνοούμε τυφλά όλα τα λαμπερά σημάδια τέτοιων επισκέψεων τα οποία μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, και είναι άτομα σαν και εσάς, που επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Μεταφυσικού, που θα αλλάξουν τον κόσμο επειδή δεν θα στηριχθούμε στις δάφνες μας, μέχρι να ανακαλύψουμε την αλήθεια.”

Αλέξανδρος Μήτσιου (Δρ. Φιλοσοφίας)
“Αν και δεν συγκαταλέγομαι στους ανθρώπους που αρέσκονται να κολακεύουν, ωστόσο οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο διαδικτυακός χώρος της Gateway Team διαθέτει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη μιας άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας, έστω και στα πλαίσια του ηλεκτρονικού κόσμου ανοιχτής επικοινωνίας. Είναι ένα πρότυπο παράδειγμα πειράματος που θα μπορούσε να διαπαιδαγωγήσει το κοινό των συμπολιτών μας προς την κατεύθυνση της αποδοχής των αμεσοδημοκρατικών προτύπων υπεύθυνης λειτουργικότητας, εξ όσων τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι. Διότι έχω την εντύπωση πως πρόκειται για μια αγορά ελεύθερων συνομιλητών, και όχι για μια «αγορά» καταναλωτών και καθοδηγητών ή ποιμνίων και τσομπάνηδων.”

Στάμος Στίνης (εκδ. Έσοπτρον – Διευθυντής Hellenic Nexus)
“Βλέπω ότι κάνετε μια πολύ θετική παρέμβαση στον διαδικτυακό χώρο, πράγμα που το έχουμε όλοι ανάγκη. Eύχομαι σε σας και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας καλή δύναμη, ανοιχτοσύνη στις νέες ιδέες και διεύρυνση συνείδησης.”

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος (Φυσικός – Μαθηματικός)
“Είναι πάρα πολύ όμορφη και δημιουργική προσπάθειά σας γενικότερα μέσα στα επιστημονικά πλαίσια του πανεπιστημίου σας να αθρώστε ένα μη κλασσικό λόγο, μη παραδοσικό, ένα λόγο που θα αγκαλιάσει και θα εξετάσει όλα γενικά τα φαινόμενα και όχι μόνον αυτά που θέλει να απομονώσει το επιστημονικό κατεστημένο, για να υποστηρίξει τις θεωρίες του, με άλλα λόγια τη δοκισησοφία του.”

Κώστας Χαρδαβέλλας (Δημοσιογράφος)
“Σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα Gateway, πιστεύω ότι είστε μια πρωτοπορεία, οι «άνθρωποι του μέλλοντος» που τολμάτε να ανοίγετε πόρτες που άλλοι δεν τολμούν καν να αντικρύσουν… “

Νίκος Λελούδας (Σπηλαιολόγος)
“Τελειώνοντας, και ευχαριστώντας για την υπομονή σας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου (παρότι, «σκεπτικιστής»!) για την δημιουργία της ιστοσελίδας της Gateway Team. Δείχνει πραγματικό μεράκι, και, όχι φτηνό εντυπωσιασμό. Εύχομαι, να συνεχίσετε πάντα με καλοπροαίρετο και «ανοιχτό» σκεπτικισμό.”

Βαγγέλης Μπεξής (αρχαιολόγος – Εκδότης Εύανδρος- Διευθυντής Ιχώρ)
“Εμείς στο «Ιχώρ» διαφημίζουμε τη σελίδα metafysiko.gr γιατί χαιρόμαστε και πιστεύουμε στο διαδικτυακό τύπο. Εύχομαι καλή συνέχεια σ’ αυτή την πορεία. Πάντα μελετώ το φόρουμ, τις απόψεις των ανθρώπων, γιατί αυτό σημαίνει άμεση δημοκρατία στο κάτω-κάτω.”

Γιάννης Μούτσος (Δημοσιογράφος)
“Σε ότι αφορά τους χρήστες του metafysiko.gr, το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα καλά πληροφορημένο σε θέματα του μεταφυσικού γενικότερα και του ανεξήγητου, νομίζω πως είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσει κανείς να ψάχνεται, να παρακολουθεί τα γεγονότα στο χώρο αυτό.
Εγώ το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο πολλές φορές, και θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί απλά την συνήθη εικόνα ενός site το οποίο ασχολείται με το μεταφυσικό, αλλά κάτι περισσότερο.”

Γιάννης Μπαϊμπάκης (ερευνητής – συγγραφέας – ιδιοκτήτης coinsmania.gr)
“Οι ιστοσελίδες που αναφέρετε (σ.σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού) είναι πολύ καλά δομημένες λειτουργικές και όμορφες. Η θεματολογία τους έχει να κάνει με το παράξενο, το ανεξήγητο, το μεταφυσικό. Όλα αυτά τα θέματα ενδιαφέρουν πολύ κόσμο και αυτό φαίνεται και από τους πολυάριθμους επισκέπτες σας. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά που καταγράφετε και έχουν πολύ μεγάλο λαογραφικό και ερευνητικό ενδιαφέρον.”

Alex Tsakiris (Ελληνικής Καταγωγής ερευνητής και δημοσιογράφος – ιδιοκτήτης του skeptiko.com)
“Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα έως ότου διάβασα για την ύπαρξη της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Πιστεύω ότι είναι υπέροχο να υπάρχει μία τέτοιου είδους κοινότητα που προσπαθεί να προσελκύσει ενδιαφέρον για το χώρο, διότι η προσέγγιση των φαινόμενων αυτών από επιστημονικής πλευράς δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού.”

Λευκή Βίβλος Παραψυχολογίας (ακαδημαϊκή έκδοση του Institut Metaphychique International, Γαλλία)
“Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού [πρωτότυπο: Societe Hellenique de Metaphysique], η οποία ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον του κοινού μέσα από μια σημαντική κοινότητα στo διαδίκτυο που μελετάει τη μεταφυσική φιλοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα γενικότερα [εννοεί την ιστοσελίδα www.metafysiko.gr και την αγγλόφωνη www.metafysiko.org.
Η μόνη πραγματική προσπάθεια για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε από τις υποομάδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (η ομάδα Κ.Α.Π.Θ.) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο (η ομάδα Κ.Α.Π.Α.). Έχοντας ιδρυθεί το 2004, οι δύο αυτές ομάδες είναι σήμερα ανενεργές, μιας και τα άτομα τα οποία τις ίδρυσαν δεν είχαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τις προσπάθειές τους μετά την αποφοίτησή τους.”

Απόστολος Αντωνάκης (Δημοσιογράφος)
“Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμησή μου για την συλλογική προσπάθειά σας στον τομέα της έρευνας του αγνώστου. Ο διαδικτυακός τόπος metafysiko.gr κοσμεί με την ευπρεπή παρουσία του τον ευρύ χώρο της αναζήτησης , τον οποίο συνεχώς εμπλουτίζετε με σπουδαία στοιχεία. Χαίρομαι δε ειλικρινά επειδή προσωπικά σας γνώρισα στο ξεκίνημα της προσπάθειάς σας την οποία τότε προσπάθησα να στηρίξω με τα πρωτοεμφανιζόμενα «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ», πριν από 8 περίπου χρόνια. Σας πίστεψα ως «ανήσυχα πνεύματα» κι εσείς δικαιώσατε με τον καλύτερο τρόπο τις προβλέψεις μου για την επιτυχή πορεία σας.
Η γνώμη μου για την διαδικτυακή εικόνα σας είναι πως πρόκειται για μία εξαιρετικής ποιότητας προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από νεαρούς φοιτητές-σημερινούς επιστήμονες- γεμάτους από όνειρα και δίψα για την κατάκτηση περισσότερης γνώσης. Αποδείξατε δε, πως η προσπάθεια, όταν είναι συγκροτημένη και περιφρουρημένη με επιστημονικές δικλείδες είναι πολύ δύσκολο να αποτύχει. Αντίθετα μπορεί να κατακτήσει σπουδαίες εμπειρίες και να τις μετουσιώσει σε πολύτιμο θησαυρό. Κι αν αυτός ο θησαυρός μετατραπεί σε πνευματική κοινοκτημοσύνη -όπως συμβαίνει στη δική σας περίπτωση- τότε όσοι σας ακολουθούν θα βγαίνουν πάντα οφελημένοι.
Αρκεί να συνεχίστε να είστε τολμηροί και ασυμβίβαστοι προς τις εύκολες προσφερόμενες λύσεις και απαντήσεις.”

Μαρία Λυσάνδρου (αρχισυντάκτρια Hellenic Nexus)
“Ωστόσο, το αναγνωστικό κοινό δείχνει ότι έχει πλέον ωριμάσει και έχει αναπτύξει ισχυρά κριτήρια ως προς το περιεχόμενο και την αξιοπιστία των όσων διαβάζει – γεγονός που αποδεικνύεται και από συζητήσεις που αναπτύσσονται σε ιστοσελίδες του χώρου, όπως το metafysiko.gr, πολλές από τις οποίες παρουσιάζουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού των εντύπων Αναζήτησης (και κυρίως οι νέοι άνθρωποι) είναι όχι μόνο πολύ ενημερωμένοι, αλλά έχουν και διάθεση περαιτέρω δημιουργικής συζήτησης και έρευνας.”

Γιώργος Ιωαννίδης (Ψυχολόγος – Συγγραφέας – αρχισυντάκτης περιοδικού Mystery)
“Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού αποτελεί ένα αναπόσπαστο μεγάλο κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία της Εναλλακτικής Αναζήτησης στην χώρα μας. Ξεκίνησε σαν ένα ρομαντικό όνειρο για να ωριμάσει ουσιαστικά και δημιουργικά. Μάλιστα, αν κρίνω από την μέχρι τώρα πορεία της, το μέλλον της ομάδας που την συγκροτεί, προβλέπεται εξίσου πρωτοπόρο αλλά και πλούσιο σε όλους τους τομείς, ενημέρωσης και έρευνας.”

Π