Home » από Συνεργάτη Κοινότητας του Μεταφυσικού, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Συνεργάτη Κοινότητας του Μεταφυσικού Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεσαιωνικό Διήμερο 2007

64

Προς τα τέλη Μαΐου (26 -27) του 2007 ένα ιδιαίτερο γεγονός έλαβε χώρα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, για το οποίο αρκετές φορές είχαμε μιλήσει σε διάφορες εκφάνσεις της κοινότητας μας (metafysiko.gr, forum του μεταφυσικού, κ.λπ.). Δυστυχώς, κανένα μέλος μας δεν κατάφερε να παραβρεθεί για την κάλυψη του, παρά τη διάθεση και το ουσιαστικό ενδιαφέρον πολλών..
Κάπως έτσι, 3 μήνες μετά και σε συνεννόηση με την πρόεδρο του οργανισμού «Μεσαιωνικό Ρόδο» (τον εμπνευστή της όλης προσπάθειας), το metafysiko.gr παρουσιάζει στιγμές και εικόνες από το 1ο Μεσαιωνικό Διήμερο που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και προπομπό του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα έτος.

Μεσαιωνικό Διήμερο Ρόδου – Ταξιδεύοντας στο Χρόνο…
Στο μοναδικό σκηνικό της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, με φόντο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγιστρου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, ο χρόνος γύρισε για λίγο πίσω, για να ζήσουμε μέσα σε ένα παζάρι της εποχής, τη μαγεία του Μεσαίωνα!

Οι νεράιδες των μύθων χόρευαν στους δρόμους και μελωδίες από πλανόδιους μουσικούς, με μεσαιωνικά όργανα, χάιδευαν τα αυτιά των περαστικών η τους παράσερναν σε χορευτικούς ρυθμούς. Τα καζάνια έβραζαν και οι μυρωδιές από τα μεσαιωνικά εδέσματα παράσερναν τους παρευρισκόμενους, στο Μεσαιωνικό φαγοπότι. Οι ιππότες σε σκηνές μάχης, οι τεχνίτες, τα παλιά παιχνίδια, οι χοροί oriental, η μάγισσα με τη μαγική της σφαίρα και ο αλχημιστής, δεν έλειπαν από το παζάρι της Μεσαιωνικής καθημερινότητας και του μυστηρίου…

Ένα μοναδικό γεγονός, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οργανώθηκε από τον εμπνευστή σύλλογο «Μεσαιωνικό Ρόδο», με τη στήριξη κάποιων φορέων (ΟΠΑΔ, ΔΟΝΑ, ΠΟΔΡ, ΤΕΕ) και πολλών χορηγών, αλλά κυρίως με την εθελοντική προσφορά από πολίτες της Ρόδου και όχι μόνο! Η κατασκευαστική εταιρία Δ&Κ ΜΑΝΤΙΚΟΣ (Μεγάλος Χορηγός), ο Όμιλος FOTIS GROUP, το Μεσαιωνικό μουσικό σχήμα WOLGEMUT από τη Γερμανία, η ομάδα ιστορικών αναβιώσεων ΑΙΓΙΣ, το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, το 1ο ΚΑΠΗ Ρόδου και πολλοί – πολλοί άλλοι, πλαισίωσαν, στήριξαν και συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν στις 25 Μάιου, με ένα επιστημονικό συμπόσιο στο οποίο αρκετοί επιστήμονες, όπως ο κορυφαίος, παγκοσμίως, ερευνητής στη μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου, Dr Anthony Luttrell, από την Αγγλία, συμμετείχαν ως εισηγητές. Αλλά και ο διοργανωτής ενός από τα πιο πετυχημένα Ευρωπαϊκά μεσαιωνικά Φεστιβάλ, στην Πορτογαλία (Santa Maria da Feira), Jose Pina, ήταν προσκεκλημένος, για να παρουσιάσει τα οφέλη που έχει αποκομίσει η πόλη του από την ιστορική αυτή αναβίωση.

Το Μεσαιωνικό Διήμερο, με όλες τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε στις 26 & 27 του Μάη 2007 και αποτέλεσε ένα πρώτο μικρό Μεσαιωνικό Φεστιβάλ για τη Ρόδο, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, να επεκταθεί και να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα δρώμενα, εμπνευσμένα από την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου.

[Στιγμές - εικόνες:]

64_1

64_2

64_3

64_4

64_5

64_6

64_7

64_8

64_9

64_10

64_11

64_12

64_13

——————————————————————————–

[Σημείωση:]
Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του “Μεσαιωνικού Ρόδου” στη διεύθυνση: www.medievalrose.org.