Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Προμήθεια 2007

1

Για 12η συνεχή χρονιά διοργανώθηκαν φέτος τα Προμήθεια στους πρόποδες του Ολύμπου, εκδηλώσεις τιμής και ανάδειξης της ελληνικής κοσμοθέασης. Και για 2η συνεχή χρονιά, το metafysiko.gr έδωσε το παρόν και για τις 3 ημέρες διεξαγωγής των δρωμένων, ζώντας και καταγράφοντας τις μοναδικές αυτές στιγμές του συναπαντήματος των απανταχού φίλων του αυθεντικού ελληνικού πολιτισμού.
Έτσι από τις 22 έως και τις 24 Ιουνίου, κάπου μεταξύ Λιτοχώρου και κορυφής του βουνού των θεών είχαν πάρει θέση οι xotro mpizeli, Masterdin, Antonia, Solon Aimonas Eautou, Ellastellitsa, Γιώργος Ιωαννίδης, Lux, η σύζυγος του Lux, καθώς επίσης και η Τουρκάλα φίλη μας Saniye. Κάποια στιγμή έκανε και την εμφάνιση του ο Tsilof μετά της συνοδού του, ενώ σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στο χώρο βρέθηκε και η Λίτσα μετά του συνοδού της χωρίς παρ’ όλα αυτά να καταφέρει να μας εντοπίσει!

Παρασκευή: η Πρώτη Ημέρα.
Καταφτάσαμε στο ʼλσος κατά τις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Μη ξεχνάμε ότι το Σαββατοκύριακο αυτό αναμενόταν το μεγάλο κύμα καύσωνα που θα έπληττε τη χώρα (όπως και έγινε), με θερμοκρασίες που σε αρκετές περιοχές θα ξεπερνούσαν και τους 42 βαθμούς. Το γεγονός αυτό πιστεύω πως ήταν το κυριότερο στοιχείο για την επιβεβαίωση των προβλέψεων μας που τελικώς επιβεβαιώθηκαν.
Η προσέλευση του κόσμου την ημέρα εκείνη ήταν σαφώς μικρότερη από τις περσινές. Οι σκηνές των κατασκηνωτών στριμώχνονταν κάτω από τα δέντρα για λίγη σκιά, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν προνοήσει φέτος και είχαν κλείσει δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του Λιτοχώρου. Σε αντίθεση με πέρσι, ο καιρός ήταν καλοκαιρινός χωρίς εκπλήξεις (ακόμη θυμόμαστε την ξαφνική μπόρα που ξέσπασε την πρώτη ημέρα των Προμηθείων 2006!).

2

3

4

Έτσι η Αφή του Προμηθεϊκού Πυρός, τελετουργική έναρξη των εκδηλώσεων του τριημέρου με καλλιτεχνικό δρώμενο της Αφής, μέσω του Ηφαίστου, από τις Ιέρειες, πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά τις 20:30.
Ένα μικρό διάλλειμα, και λίγο αργότερα ξεκινούσε στον ανοιχτό χώρο του εστιατορείου η φιλοσοφική συζήτηση για τους Στωικούς φιλοσόφους. Οι ομιλίες ήταν σύντομες και περιεκτικές (αν και μάλλον αποτελούσαν περισσότερο μια εισαγωγή στη στωική φιλοσοφία και λιγότερο εμβάθυνση). Στα αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπήρχε μικροφωνική (το λόγο θα τον δούμε παρακάτω), γεγονός που έκανε δύσκολη την παρακολούθηση της συζήτησης για τον κόσμο που καθόταν μακριά, καθώς επίσης και το γεγονός πως από κάποια στιγμή και μετά οι διαλέξεις κατέληξαν ολίγον τι βαρετές για τον γραφόντα, καθότι δεν ήταν λίγες οι φορές που έγινε δέκτης συγκεκριμένων εκφράσεων από τα βιβλία «Θεοίς Συζήν. Εισαγωγή Στον Στωϊκισμό»(Βλ. Ρασσιάς) και «Στωικοί Επικούρειοι και Σκεπτικοί» (R.W. Sharples) που μελετά κατά τον τελευταίο μήνα..

5

Σάββατο: η Κορύφωση των Εκδηλώσεων.
Δυστυχώς, η ημέρα ξεκίνησε πολύ άσχημα καθώς μάθαμε πως ένας από τους στενούς φίλους των φιλοξενούμενων Καλάς -που θα συμμετείχαν αργότερα στα δρώμενα- πνίγηκε μερικές ώρες πριν στη μακρινή πατρίδα τους και έτσι θα ακυρωνόταν το δρώμενο με τη συμμετοχή τους (στην αρχή μάλιστα νομίσαμε πως επρόκειτο για άτομο που βρισκόταν ήδη στην αποστολή). Το γεγονός αυτό στεναχώρησε όλους τους κατασκηνωτές στο Άλσος που στο μεταξύ είχαν αρχίσει να πληθαίνουν.

6

Φέτος είδαμε για πρώτη φορά την τέλεση αγωνισμάτων στο χώρο των εκδηλώσεων. Μια πολύ καλή ιδέα των διοργανωτών που στέφθηκε από επιτυχία, καθότι αρκετά ήταν τα άτομα κάθε ηλικίας που έλαβαν μέρος στο δρόμο και στις ρίψεις, αλλά και στην πάλη.

7

Η απαγγελία των Ορφικών Ύμνων και η ποίηση της Γεωργίας Αλεξίου – Γοργούς, ήταν ακόμα μια όμορφη πινελιά που προστέθηκε φέτος. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά που πρέπει κάποια στιγμή να πάρει το δρόμο της έκδοσης..

8

9

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος είχαμε τη διανομή του κυκεώνα σε μικρότερη αυτή τη φορά ποσότητα. Η «μεταφυσική» παρέα μας τον απόλαυσε καθήμενη στο γρασίδι, αναπτύσσοντας συζητήσεις στο κλίμα των ημερών φυσικά!

10

Λίγο αργότερα, ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις της βραδιάς. Τιμώμενο πρόσωπο των Προμηθείων, ο συγγραφέας και πρόεδρος του συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδας, Μιχάλης Καλόπουλος. Τον συντονισμό ανέλαβε η Σεμέλη Τραυλού, ενώ ο Αλέξανδρος Μήτσιου ήταν αυτός που προσφώνησε τον εξαιρετικό αυτό συνέλληνα και φίλο, που έχει προσφέρει όσο λίγοι τα τελευταία 12 χρόνια με το έργο του, κυρίως στον τομέα που ο ίδιος αποκαλεί «αντιπαλογνωσία».

11

12

13

14

Η προσέλευση του κόσμου είχε φτάσει στο ζενίθ της (σε καμία περίπτωση όμως τα περσινά επίπεδα, υπολογίζω γύρω στις 2500-3000 άτομα), ενώ τηλεοπτικά δίκτυα όπως ο ΣΚΑΙ πραγματοποιούσαν ζωντανές συνδέσεις με το ‘Αλσος..

15

Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας ξεκίνησαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα υπό τον τίτλο: «Προμηθεϊκόν Πυρ. Αείζωον και αεί υπάρχων», Ησίοδος, κοσμογονικό ταξίδι της γενέσεως του Κόσμου, Αισχύλου, � ρομηθεύς Δεσμώτης, Απολλώνιο Φως, Διόνυσος & γέννεση της Αρετής. Με λίγα λόγια παρακολουθήσαμε μια μορφή ανάδειξης του αυθεντικού ελληνικού πνεύματος. Οι αλλαγές που πραγματοποίησαν οι διοργανωτές σε σχέση με πέρσι ήταν μικρές, αλλά ικανές να ανεβάσουν μια σκάλα πάνω το επίπεδο του θεάματος.

16

17

18

Οι νεαρές ιέρειες, αλλά και οι Σπαρτιατικές Μόρες ήταν οι ομάδες που έκλεψαν τις εντυπώσεις, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε την παρουσία του συγκλονιστικού Προμηθέα με την εξαιρετική ερμηνεία του. Κι αν πέρσι οι κεραυνοί από τα νότια έκλεβαν την παράσταση, φέτος ήταν ο ξαφνικός αέρας που σηκωνόταν κάθε τόσο και μας έκανε στην κυριολεξία να ανατριχιάσουμε. Είτε τη στιγμή της γέννησης του Διονύσου, είτε τη στιγμή ακριβώς που διαβάζονταν στίχοι του ʼγγελου Σικελιανού σχετικοί με τη Δελφική Ιδέα, την ανάταση και παγκοσμιοποίηση του Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή οι επισκέπτες της βραδιάς γύρω μας, έψαχναν να βρουν τους ανεμιστήρες που προκαλούσαν το εφέ! Θαρρείς πως η φύση αντέδρασε και φέτος με το δικό της ξεχωριστό τρόπο στα όσα εκστασιασμένοι παρακολουθούσαμε.

19

Αλλά μιας και ανέφερα τη λέξη έκσταση, θα πρέπει να σταθώ και σε όσα ακολούθησαν μετά. Ο Βακχικός χορός που στηνόταν λίγα λεπτά αργότερα, εκτίναξε στα ύψη το κέφι. Μια αρχαία τρανς μουσική που έβγαινε μέσα από τα τύμπανα και από ένα όργανο που συνδύαζε τη σκωτσέζικη γκάϊντα και την καρπάθικη τσαμπούνα (συγχωρέστε με εάν οι γνώσεις μου σε αυτό το αντικείμενο είναι λιγοστές), ανάγκασε δεκάδες θεατές να ξεκινήσουν το διονυσιακό χορό που έσερνε πρώτος πρώτος ο Τρύφων Ολύμπιος.

20

Ακολούθησε η συναυλία του Αγάθωνα και την κομπανίας του με το γνωστό «Μολών Λαβέ» να αποτελεί τον πρόλογο και τον επίλογο της ενότητας αυτής. Ακολούθησαν οι γνωστές συζητήσεις της μεταφυσικοπαρέας στο γρασίδι με συνοδεία ρακόμελου (ευγενική προσφορά του Lux).

21

22

23

Κυριακή: Ιεροπραξία Θερινού Ηλιοστασίου, Ονοματοδοσίες και ένας.. Γάμος!
Ο Μορφέας μας είχε τυλίξει για τα καλά στο πέπλο του.. Ξύπνησα κατά τις 10:15 από τα τύμπανα της ομάδας Δελφύς του ΥΣΕΕ και της ιεροπραξίας για το θερινό ηλιοστάσιο που είχε μόλις ξεκινήσει να τελείται. Για ακόμα μια χρονιά άψογη η παρουσία τους. Ακολούθησε διανομή άρτου και κρασιού, ενώ στη συνέχεια γίναμε μάρτυρες και τέλεσης ενός γάμου στα πλαίσια της πατρώας παράδοσης (από την Δελφύς επίσης) μεταξύ ενός νεαρού ζευγαριού από την Κύπρο, μέλη του συλλόγου Έλευσις. Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να ευχηθούν στους νεόνυμφους βίον ανθόσπαρτον.

24

25

Ακολούθησε τελετή ονοματοδοσίας από τον Απόλλωνα, όπου όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, αρκετοί ήταν οι συμπατριώτες μας που πήραν έστω και συμβολικά ένα ελληνικό όνομα για να τους συνοδεύει.

26

Και φτάνουμε στον επίλογο του τριημέρου. Ένας επίλογος που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν εντάσεις και κόντρες λόγω των όσων θλιβερών ανέκυψαν φέτος στο οργανωτικό κομμάτι των Προμηθείων. Η συντονιστική παρουσία του Τρύφωνα Ολύμπιου (ο οποίος με επιστολή που είχε κοινοποιήσει λίγες ημέρες πριν είχε ήδη δώσει το στίγμα του) διέψευσε τις κασσάνδρες και όλα κύλησαν ομαλά. Η ανάγκη σύστασης ενός ειδικού οργάνου(με νομική μορφή) που θα αναλαμβάνει κάθε χρόνο την τέλεση των Προμηθείων ήταν χωρίς αμφιβολία μονόδρομος.

27

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Βλάση Ρασσιά που πήρε το λόγο επιχειρηματολογώντας πάνω στο δίλλημα «όργανο φορέων ή προσωπικοτήτων;». Όπως πολύ σωστά επεσήμανε, «φορέας» δύναται να αυτοαποκαλείται ο οποιοσδήποτε ή η οποιαδήποτε ολιγομελής ομάδα τυχάρπαστων με μηδενικό έργο και προσφοράς στο χώρο..Μπορεί αυτή η ομάδα να μπει στην ίδια ζυγαριά με πολυπληθείς κοινότητες που έχουν αποδείξει με το έργο τους όλα αυτά τα χρόνια τη σοβαρότητα και το ήθος που τους διακρίνει; Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι που πήραν το λόγο κατέθεσαν και αυτοί τις απόψεις τους στεκόμενοι περισσότερο στην ανάγκη ενότητας όλων των φορέων του χώρου.

28

Ένας Επίλογος.
Τα Προμήθεια 2007 έφτασαν στο τέλος τους. Θα ήθελα να κλείσω το άρθρο αυτό παραθέτοντας μερικές από τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που έβγαλα από τη φετινή διοργάνωση. Τα � ρομήθεια δεν αποτελούν πλέον για το ευρύ κοινό μια συγκέντρωση ενός κλειστού κλαμπ παράξενων ανθρώπων.
Ένα μεγάλο ρεύμα αναπτύσσεται εδώ και λίγες δεκαετίες σε ολόκληρη τη χώρα, η δυναμικότητα του οποίου μπορώ να πω πως εκφράζεται εν πολλοίς κάθε χρόνο στα � ρομήθεια. Ήταν απολύτως λογικό να αναπτυχθούν διάφορες ομάδες και κοινότητες ανθρώπων. Ομάδες οι οποίες εκφράζουν (με το δικό τους τρόπο) την αγάπη τους για την αρχαία Ελλάδα (τους φαιδρούς ας τους αφήσω καλύτερα έξω από το χορό, ούτως ή άλλως αρκούνται στο να προκαλούν για να τραβήξουν τα φώτα πάνω τους).
Δεν προσφέρουν όλες το ίδιο, αυτό είναι απολύτως λογικό. Καθένας όμως μπορεί να προσφέρει με το δικό του τρόπο, από το δικό του «πόστο». Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν πλέον τον καθρέπτη ενός μεγάλου ρεύματος. Παρατηρώ πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, όλα ακολουθούν την υγιή νομοτέλεια, μια αυτοκάθαρση, μια «λογική» συνέχεια σε κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται.
Παρεμβάσεις προσωπικοτήτων, εμφάνιση πολιτικών φορέων, έντονη παρουσία νέων ανθρώπων και μικρών παιδιών, παντελής απουσία (επιτέλους!) ακραίων στοιχείων, όλα αυτά καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως παρά τις όποιες κόντρες, διαφορές, και μικροεγωισμούς (στοιχεία που μας χαρακτήριζαν πάντα έτσι κι αλλιώς), τα πράγματα βαίνουν καλώς.
Είμαι πολύ χαρούμενος λοιπόν που βρέθηκα και φέτος ανάμεσα σε αξιόλογους ανθρώπους. Συζήτησα, προβληματίστηκα και τραγούδησα (έγινε και αυτό στο καθιστό γλέντι με τα ριζίτικα το Σάββατο το βράδυ) μαζί τους. Είναι αυτή η αίσθηση του κοινοτισμού (που είχα αναφέρει και στο περσινό άρθρο) και η δυνατότητα να μιλήσεις με οποιονδήποτε βρεθεί δίπλα σου, που κάνουν εκδηλώσεις σαν κι αυτές να ξεχωρίζουν. Γι’ αυτό και η ομαλή διοργάνωση τους και στο μέλλον πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

——————————————————————————–

[Video από τα Προμήθεια 2007:]

29vid

Στιγμές και εικόνες από τα Προμήθεια 2007. [1]

30vid

Στιγμές και εικόνες από τα Προμήθεια 2007. [2]

——————————————————————————–

[Μικρά - Παραλειπόμενα]

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, δεν ήταν δυνατό να αφήσω ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη. Ελάτε να δούμε μαζί αποκλειστικές δηλώσεις και γεγονότα που έκλεψαν την παράσταση τα φετινά Προμήθεια!

Σημαντικές προσωπικότητες του χώρου έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις εκδηλώσεις.Η Σ. Τραυλού, ο Τ. Ολύμπιος, ο Β. Ρασσιάς, ο Μ. Βερέττας, ο Μ. Καλόπουλος, ο Α. Μήτσιου, ο Σ. Μυτηλιναίος, ο Β. Μπεξής, ο Γ. Ιεροδιάκονος, o Δ. Βαρδίκος κ.α. Από το χώρο του διαδικτύου, συναντήσαμε πλήθος μελών της αγοράς του ΥΣΕΕ, τον Λυκόφρωνα του 12830.gr, τον Ηετίωνα του toxolyros.gr και τον Θεατής του theasis.gr.

- – - – - – - -

31

Από τα έντυπα που κυκλοφόρησαν άξια συγχαρητηρίων ήταν τα δύο έγχρωμα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράζονταν από το περίπτερο του ΥΣΕΕ. Το ένα σχετικό με τη δράση και την ιστορία του και το άλλο σχετικό με τις διαφορές του Χριστιανισμού και της Ελληνικής Κοσμοθέασης. Επίσης τα φυλλάδια που μοιράζονταν από το περίπτερο του Ε.Α.Ρ. (που ας μη ξεχνάμε πως η ανεπίσημη ιδρυτική του διακύρηξη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά στον ίδιο χώρο) και που ενημέρωναν των κόσμο για τις έως τώρα πολιτικές του παρεμβάσεις. Υπήρχε επίσης και συλλογή υπογραφών για την περίπτωση της αντιδικίας των κατοίκων της Ν. Μάκρης με την εκκλησία (για περισσότερα στο http://www.ear-hellas.gr/index.php?type=dt&f=deltio016 ). Τέλος ευχάριστη έκπληξη ήταν και η δωρεάν εφημερίδα αναζήτησης «Νέα Γη» που μοιραζόταν από τον εκδότη της και που περικλείει απόψεις από πολλές διαφορετικές «σχολές» του χώρου.

- – - – - – - -

32

33

Η.. οικο-κοινότητα των σκηνών της Kοινότητας του Mεταφυσικού, καθώς επίσης και τα μπλουζάκια με το λογότυπό μας, τράβηξαν πάνω τους αρκετά βλέμματα και προκάλεσαν συζητήσεις και νέες γνωριμίες εκ του μηδενός!

- – - – - – - -

Μας έκανε εντύπωση που δεν πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά φέτος, καθότι αυτή στην ουσία αποτελεί κάθε χρόνο την κύρια πηγή εισόδων των διοργανωτών ή καλύτερα την κύρια πηγή απόσβεσης των χρεών. Τελικά μάθαμε πως δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια έκδοσης των μπλοκ και έτσι ήταν αδύνατη η κυκλοφορία λαχνών. Τα έξοδα των Προμηθείων καλύφθηκαν από μια δυο γεναίες χορηγίες συμπολιτών μας και από τη μικρή αύξηση της τιμής του κυκεώνα, καθώς επίσης και από ορισμένες -κατά κάποιο τρόπο- περικοπές, όπως η απουσία μικροφωνικής στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.
——————————————————————————–
[Συνεντεύξεις και Δηλώσεις]

Φέτος προσπάθησα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου να πάρω περισσότερες συνεντεύξεις και δηλώσεις με σκοπό να μεταδώσω όσο το δυνατό καλύτερα το κλίμα που επικρατούσε στο μυαλό σημαντικών προσώπων.

- – - – - – - -

34

Σάββατο 23/6
Νίκος � ρανδέκας, Συντονιστής ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος
(www.yseeve.gr)

Mηνάς Παπαγεωργίου: Ένα χρόνο μετά την τελευταία επίσκεψη του metafysiko.gr στα Προμήθεια, βρισκόμαστε και πάλι στο ‘Αλσος Προμηθέως. Ποια η άποψή σας για τη φετινή διοργάνωση;
Νίκος Πρανδέκας: Αντικειμενικός δεν μπορεί να είναι κανείς, παρά μόνο υποκειμενικός. Δεν θέλω να σχολιάσω επί του παρόντος τι έγινε την Παρασκευή και αν πήγε καλά το πράγμα γιατί ούτως ή άλλως δε θα ακουγόμουν από έναν τρίτο ως αξιόπιστος.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα πράγματα έχουν πάει στραβά στο διάστημα από αρχές Μαΐου μέχρι και σήμερα, όπου και εκδηλώθηκαν νοοτροπίες «λουδοβικίστικες» (μόνο έτσι θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω) από συμπλεγματικούς ανθρώπους που είδαν ανοιχτή την υπόθεση ως τρόπο προβολής και προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτή τη ματαιοδοξία δε δίστασαν να εκδηλώσουν συμπλεγματικές συμπεριφορές, να επιδείξουν πραξικοπηματική στάση και να παραβιάσουν την παρακαταθήκη που άφησε ο Τρύφων Ολύμπιος ο οποίος το 2005 εξουσιοδοτώντας ουσιαστικά μια διασυλλογική επιτροπή για τη διοργάνωση των Προμηθείων, ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά πως δεν υπήρχε κάποια κληροδότηση προς πρόσωπα και επιγόνους, αλλά προς φορείς.
Τώρα η επιτυχία του 2005 και συνακόλουθα τα προμηνύματα της επιτυχίας του 2006 λειτούργησαν για κάποιους ως κίνητρο να καπηλευθούν όλη αυτή την υπόθεση, να θέσουν εαυτούς πάνω από τον σκοπό που είναι φυσικά η επιτυχής διοργάνωση των προμηθείων και από εκεί να αντληθεί η όποια δόξα.(δεν είναι αρνητικό από το διακατέχεται κάποιος από το αίσθημα της υπεύθυνης προσφοράς σε έναν σκοπό), αλλά εδώ τα πράγματα υπερέβησαν το Ρουβικώνα. Που σημαίνει πως θεώρησαν πως η επιτροπή είναι πρόσωπα, αυθαίρετα ότι η επιτροπή αποτελείται κατά τα 3/4 ή άλλοτε 3/5 από δικούς τους ανθρώπους, που με λίγα λόγια μεταφράζεται στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» κατ’ όπως νομίζουμε εμείς και οποιαδήποτε άλλη άποψη δεν μπορεί παρά να είναι μειοψηφική.
Εμείς αντιδράσαμε όπως ήταν αυτονόητο σε αυτού του είδους τη λογική. Την καταγγείλαμε ως πραξικοπηματική και το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί το πραξικόπημα με την «αποπομπή» μας από την οργανωτική επιτροπή. Και βάζω εισαγωγικά στη λέξη αποπομπή καθότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει σε ένα νομικό πρόσωπο ενός άλλου φορέα «σήκω και φύγε θα κάνουμε μόνοι μας τη διοργάνωση».
Από τη μεριά μας επιδείξαμε ψύχραιμη στάση. Θα μπορούσαμε να βγούμε και να δηλώσουμε το ίδιο αυθαίρετα πως «εμείς αποβάλλουμε εσάς». Ένα παράδοξο γεγονός παρόμοιο με τη δήλωση του Διογένη τη στιγμή που τον εξόριζαν από την Κόρινθο(Εγώ εξόρισα τους Κορίνθιους και όχι αυτοί εμένα). Ο τραγέλαφος που θα δημιουργείτο σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε πολύ άσχημες επιπτώσεις σε όλη την εικόνα της διοργάνωσης η οποία καλώς ή κακώς είναι η σημαντικότερη του χώρου των Ελλήνων Εθνικών.

ΜΠ .: Αυτό που μόλις είπατε μου δίνει πάσα για την επόμενη ερώτηση: Τι σημαίνουν τα Προμήθεια για το ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος και ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα Προμήθεια σε αυτό το ρεύμα που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας;
ΝΠ .: Ο ρόλος όχι μόνο του ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος, αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα συμμετέχει διοργανωτικά, δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διοργάνωση των δρωμένων ήτοι, οι ποιοτικότερες δυνατές συμμετοχές για όλο το τριήμερο, εκδηλώσεις που να σέβονται πάνω από όλα τους ανθρώπους που κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να παρεβρεθούν στη γιορτή αυτή και αρκετές φορές ξεκινούν από άλλες χώρες αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.
Να αξιοποιήσουν τις γνωριμίες τους, ακόμη και τις οικονομικές τους δυνατότητες πολλές φορές, προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι αντάξιο των προσδοκιών του κόσμου που κάνει όπως σας είπα και προηγουμένως εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Και η όποια ας πούμε δόξα του κάθε συλλόγου θα αντληθεί από την υστεροφημία που θα αποκτήσει ύστερα από μια επιτυχημένη διοργάνωση και όχι εκ του κανόνα «εγώ διοργανώνω, εγώ φαίνομαι, άρα κάνω κάτι σημαντικό». Το παραπάνω είναι κάτι ολέθριο και σίγουρα δεν προϊδεάζει για καλά αποτελέσματα.
Τώρα ο ρόλος των Προμηθείων δεν μπορεί να είναι άλλος παρά αυτός που ήταν πάντοτε, ένας τόπος συγκέντρωσης, γιορτής και χαράς ανθρώπων που συμμερίζονται τα ίδια οράματα, την ίδια κοσμοθέαση σε πολλές περιπτώσεις. Ένα προκαθορισμένο ραντεβού συνολικής διάρκειας τριών ημερών στο οποίο ανανεώνονται γνωριμίες, δημιουργούνται καινούργιες, εκφράζονται προβληματισμοί. Κι επειδή ακριβώς η προσέλευση είναι μαζική (κατά χιλιάδες κάθε χρόνο), αποτελεί και ένα ισχυρό στίγμα της δυναμικής που εκφράζει ο χώρος. Και γι’ αυτό πρέπει να φυλάμε τη διοργάνωση ως κόρη οφθαλμού και όχι να την τορπιλίζουμε.

- – - – - – - -

35

Σάββατο 23/6
Χάρης Φουρνίδης, Πρόεδρος του σωματείου Έλευσις. Κύπρος
(www.elefsis.net)

Μηνάς Παπαγεωργίου: Κ. Φουρνίδη είστε πρόεδρος του συλλόγου Έλευσις, μιας ομάδας ανθρώπων φίλων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την Κύπρο. Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογό σας μιας και πολλοί από τους φίλους που διαβάζουν τη συνέντευξη αυτή είναι πιθανόν να μην τον έχουν ακουστά.
Χάρης Φουρνίδης: Ο όμιλος Έλευσις δημιουργήθηκε το 2000 με μια ομάδα φίλων με κοινά οράματα που πιστεύαμε ότι οι αρχαιοελληνικές αξίες μπορούν να θεραπεύσουν σήμερα πολλές από τις ασθένειες που παρουσιάζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Ο στόχος του δικού μας ομίλου είναι μέσα από τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την ορθολογιστική ματιά της ιστορίας και της κοσμοθέασης του πολιτισμού αυτού, να κάνουμε τον άνθρωπο καλύτερο και να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία αυτό που ονομάζουμε ανθρωπισμό. Γι ‘αυτό παλεύουμε και ευελπιστούμε πως αυτές οι ενέργειες και προσπάθειές μας θα προσθέσουν ένα ακόμη χαλικάκι στην όλη προσπάθεια που από ότι βλέπω γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο.
Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε το ΥΣΕΕ διότι λόγω της δράσης του μας δόθηκε η ευκαιρία να οργανωθούμε στο νησί. Πολλά από τα μέλη του πυρήνα μας ήρθαν σε επαφή μέσα από την ιστοσελίδα του ΥΣΕΕ. Υπήρξε δηλαδή η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας με τη βοήθεια του Βασίλη Τσαντίλα και του Βλάση Ρασσιά που μας βοήθησε στο να οργανωθούμε. Θα πρέπει τέλος να πω ότι το Βλάση Ρασσιά τον έχουμε φέρει τέσσερις φορές στην Κύπρο και όντως η παρουσία του ήταν όντως καταλυτική ώστε μέσα από τις εμφανίσεις του σε ΜΜΕ της Κύπρου να γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη του ομίλου μας.

Μ.Π.: Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής παράδοσης. Ποια είναι η ανταπόκριση των Κυπρίων στη δημιουργία ενός νεότευκτου συλλόγου σαν και του δικού σας και ποια είναι η δράση που έχετε αναπτύξει;
Χ.Φ.: Η ανταπόκριση των Κυπρίων είναι ελπιδοφόρα. Παρατηρώ ότι βλέπουν ευνοϊκά τη δράση του ομίλου μας. Σχετικά με τις δραστηριότητές μας, διοργανώνουμε εβδομαδιαίες συναντήσεις (συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη) κατά τις οποίες και πραγματοποιούνται ομιλίες για προκαθορισμένα θέματα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση. Μια φορά το μήνα πραγματοποιούμε διάλεξη στην οποία συνήθως παρευρίσκονται από 100 εως και 200 άτομα στην οποία και προσκαλούνται ως ομιλητές ειδικοί επί των θεμάτων όπως πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, επιστήμονες. Επίσης, οργανώνουμε εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία μας με έναν βιωματικό τρόπο. Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις μέσω των ΜΜΕ, σχετικά με ζητήματα κοινωνικού περιεχομένου και με διάφορους άλλους τρόπους προσπαθούμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτουμε.

Μ.Π.: Είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκεστε στα Προμήθεια και αν ναι ποιες οι εντυπώσεις σας έως τώρα;
Χ.Φ.: Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στα Προμήθεια. Έχουμε έρθει μια αποστολή εφτά ατόμων από την Κύπρο. Για εμάς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, χαιρόμαστε που τόσος πολύς κόσμος αγκαλιάζει την εκδήλωση. Ευελπιστούμε πως του χρόνου θα έρθουμε μια ακόμα μεγαλύτερη ομάδα που θα μπορέσει και αυτή να δώσει το στίγμα της στην εκδήλωση.

————

36

Σάββατο 23/6
Μιχάλης Καλόπουλος, συγγραφέας- Πρόεδρος του Συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδος,
τιμώμενο πρόσωπο Προμηθείων 2007
(www.greatlie.com)

Μηνάς Παπαγεωργίου: Κ. Καλόπουλε μετά από μια μακρά συγγραφική πορεία τα τελευταία χρόνια, είστε φέτος το τιμώμενο πρόσωπο των Προμηθείων για την προσφορά και το έργο σας. Χιλιάδες κόσμου παρευρίσκονται σ’ αυτό το ʼλσος του Ολύμπου, θέλω να μου περιγράψετε τα συναισθήματά σας για την εκδήλωση και τη βράβευσή σας.
Μιχάλης Καλόπουλος: Είναι οπωσδήποτε εξαιρετική τιμή για μένα αλλά και έκπληξη που δεν περίμενα! Μια και οι αμφισβητίες συνήθως είναι περιθωριοποιημένοι και υπό καταδίωξη! Το να τιμά τόσος κόσμος το έργο μου είναι ασφαλώς κάτι αναπάντεχο! Και βέβαια για κανέναν λόγο δεν θα μπορούσα να αρνηθώ μια τέτοια τιμή απ’ οποιονδήποτε όμιλο ανθρώπων.
Αποτελεί άλλωστε ευχάριστη έκπληξη και για έναν ακόμα λόγο. Τώρα που τους γνωρίζω από κοντά, διακρίνω ότι πρόκειται για ανθρώπους εντελώς ιδιαίτερους και εξαιρετικά καλλιεργημένους. Πρόκειται για συγγραφείς, εκδότες, ποιητές, καλλιτέχνες και γενικότερα για σκεπτόμενους ανθρώπους, ιδιαίτερα φιλομαθείς και αμφισβητίες που έχουν θα έλεγα μια ολοφάνερη πνευματική συγγένεια με το Σύνδεσμο Σκεπτικιστών Ελλάδας τον οποίο εκπροσωπώ και που αποτελεί μια παράταξη ερωτηματοποιών.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά πολύτιμοι σε κάθε κοινωνία. Βλέπεις αγαπητέ Μηνά, οι κοινωνίες ακόμα και οι καλύτερες (όπως και οι θεσμοί) αργά αλλά σταθερά διαβρώνονται, διαφθείρονται και δεισιδαιμονοποιούνται. Κάποιοι λοιπόν πρέπει να ελέγχουν με κάθε δυνατό τρόπο τις παρεκτροπές μας. Οι ερωτηματοποιοί σκεπτικιστές, είναι ένα εξαιρετικό κοινωνικό κομμάτι που κάθε υγιής κοινωνία έπρεπε να εύχεται την ύπαρξή της. Μόνο οι ψεύτες δυσανασχετούν στον έλεγχο των “αληθειών” τους!
Αυτό διακρίνω κι εδώ. Πρόκειται για ανθρώπους που ευχαρίστως στοχάζονται και αμφισβητούν σε βάθος. Βλέπεις, δείχνοντας διάθεση να ελέγξεις τις κατεστημένες ιδέες, γίνεσαι ενεργός πολίτης… και τέτοιους ανθρώπους έχουν ανάγκη όλοι οι πολιτισμοί που υποφέρουν απ’ τον υδροκεφαλισμό και την μακαριότητα της εξουσίας. Το ότι με τιμούν λοιπόν εδώ στον Όλυμπο, τόσες χιλιάδες ανήσυχοι άνθρωποι, είναι για μένα πολύ εντυπωσιακό μια και εδώ ξεκίνησαν εμπνεύσεις παγκόσμιου αναγνώρισης, όπως τα συγγράμματα του Ομήρου, του Αισχύλου, του Ησίοδου και πολλών άλλων που μεγαλούργησαν στις τέχνες των γραμμάτων και την αμφισβήτηση!
Σε λίγο θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο από ερασιτέχνες ηθοποιούς, σχετικό με τον ανυπότακτο κλέφτη της γνώσης Προμηθέα! Θα παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένας Τιτάνας, παρά τις αντιρρήσεις της τότε εξουσίας, έφερε το φως και τις τέχνες στους ανθρώπους, κλέβοντας κυριολεκτικά αυτά τα μυστικά από τους “θεούς” της τότε θεοσέβειας. Οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, συχνά τα έβαζαν με τους θεούς τους και απαιτούσαν δικαιότερη μεταχείριση των “θνητών” δηλαδή των αδυνάτων. Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο απ’ αυτό κι απ’ τους σημερινούς “θεούς” όποιοι κι αν είναι αυτοί … ή νομίζουν ότι είναι. Έχω λοιπόν όλους τους λόγους, για να αισθάνομαι ιδιαίτερα δικαιωμένος, γιατί το έργο μου είτε μέσω των βιβλίων μου είτε μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών, απέκτησε μεγάλη απήχηση. Είναι μια τιμή που νομίζω θα την ήθελε ο κάθε συγγραφέας.
Είναι επίκαιρο να καταλάβουμε, ότι ζούμε σε οριακούς καιρούς, που η ασυδοσία της εξουσίας έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Δεν πρόκειται να δούμε κάποτε βαθιά στο μέλλον την κατάρρευση των κοινωνιών μας, αλλά την ζούμε ήδη. Δεν πρόκειται να υποστούμε την επέλαση των τραπεζών… αλλά την ζούμε ήδη και η οικονομική μας ομηρία είναι ήδη γεγονός! Δεν θα λιώσουν οι πάγοι στους πόλους καταστρέφοντας το κλίμα της γης… ήδη λιώνουν. Δεν πρόκειται να κοπούν τα δάση της βροχής… αλλά κόβονται με ραγδαίους ρυθμούς ήδη. Δεν πρόκειται να υποστούμε εθνοδιαμελισμούς… τους υφιστάμεθα ήδη! Είναι καιρός λοιπόν να αντιδράσουμε όπως μπορεί ο καθένας στο ζοφερό αυτό μέλλον, που οι ίδιοι επιτρέψαμε να εμφανισθεί απειλητικό μπροστά μας!

Μ.Π.: Το πρώτο σας έργο εάν δεν κάνω λάθος ήταν «Το μεγάλο Ψέμα» το 1995 και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε έναν ενδιαφέρον παραλληλισμό, αναφέροντας πως την ίδια ακριβώς χρονιά ξεκίνησε και ο Τρύφων Ολύμπιος τα Προμήθεια. Δώδεκα χρόνια μετά, ποιες είναι οι αλλαγές παρατηρείτε να έχουν επέλθει στη συνείδηση του Έλληνα σχετικά με τη θεματολογία, αλλά και τον τρόπο σκέψης που προσπαθήσατε να εισάγετε μέσα από το έργο σας;
Μ.Κ.: Νομίζω ότι η τελευταία δεκαετία ή δωδεκαετία όπως ανέφερες, ήταν πάρα πολύ σημαντική. Απ’ ότι μπορώ να θυμηθώ, εάν κατά το παρελθόν ανέφερε κανείς πολιτισμικές ανησυχίες και ελληνοκεντρικές γενικότερα θέσεις, δε γινόταν ιδιαίτερα αντιληπτός από το μέσο Έλληνα. Στις μέρες μας έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάζει η χημεία αυτού του λαού. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι, που κατά το δυνατόν με επιστημονικό τρόπο προσεγγίζουν τα δεδομένα της ιστορίας και γενικότερα των παθών μας.
Τα βιβλία μου (και ιδιαίτερα το βιβλίο που ανέφερες) είναι βιβλία θρησκευτικής αμφισβήτησης. Σκέψου πως είμαι ο μόνος συγγραφέας που έγραψε βιβλίο θρησκευτικής κριτικής με τίτλο «Αβραάμ ο Μάγος» δείχνοντας ξεκάθαρα, πως ο μεγάλος Αβραάμ… ο γεννήτορας τριών θρησκειών, δεν ήταν παρά ένας πανέξυπνος Μάγος! Μάλιστα τελευταία έγραψα και ένα μυθιστόρημα με την ζωή του Αβραάμ με τίτλο: «ο Μάγος που λύγισε το μέλλον». Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που νομίζω θα δώσει στους αναγνώστες να καταλάβουν, την παράξενη δομή της σκέψης των μάγων και την ολοφάνερη σχέση τους με τα “θαύματα” και την γοητεία της θρησκείας!
Για μένα το κέντρο των κοινωνιών, είναι η θρησκεία. Είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο στήνονται ήθη, έθιμα, συνήθειες και αξίες. Και είναι επίσης γεγονός, ότι η συγκεκριμένη θρησκεία, που δεσπόζει στον ελληνισμό και γενικότερα στη δύση εδώ και δεκαεφτά περίπου αιώνες, δεν έχει αμφισβητηθεί μεθοδικά και ουσιαστικά. Με τα βιβλία μου λοιπόν, προσπάθησα και νομίζω πως τα κατάφερα να καταδείξω, πως πρόκειται για μια ακόμα θρησκεία, η οποία δεν υπηρετεί οποιαδήποτε αγνή φιλοθεΐα των ανθρώπων, αλλά κυρίως υπηρετεί τα συμφέροντα του ιερατείου που την γέννησε! ʼλλωστε κατ’ επανάληψη έχω πει και μάλιστα δημοσίως, πως οι θεοί των ιερατείων -όλων των ιερατείων- δεν είναι οι πραγματικά αξιοσέβαστοι θεοί που θα άπρεπε να τιμώνται από την ανθρωπότητα. Το Θείον θα έπρεπε να αποτελεί σημερινό και διαχρονικό ζητούμενων και όχι να το ερμηνεύουν οριστικά και αμετάκλητα τα όνειρα και οι μαγγανείες (ψευδο-θαύματα) κάποιων προφητών πριν από χιλιετίες!
Αυτή η άποψη σαφώς και δεν ταιριάζει στα πρότυπα της σκέψης των θρησκευόμενων, αλλά σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται συνείδηση, ότι οι άνθρωποι που αναζητούν και που ανατρέπουν κυρίως θεολογικά στερεότυπα, είναι πολύτιμοι παράγοντες κοινωνικής προόδου, και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, στο βαθμό τουλάχιστον που οι ερωτήσεις τους δεν παίρνουν απάντηση. Γιατί οποιαδήποτε αλήθεια που δε καταδέχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις, είναι ύποπτη ψεύδους. Έτσι αν παράγεις ερωτήσεις, τότε θέτεις σε ρόλο απολογητού τον άνθρωπο που νέμεται τη θρησκευτική, την πολιτική, την κοινωνική εξουσία. Ο σκεπτικισμός λοιπόν και η ερωτηματοποιός δράση του, είναι ένα κίνημα το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και ελπίζω οι προσπάθειές μας να βρουν άξιους συνεχιστές.

- – - – - – - -

37

Κυριακή 24/6
Τρύφων Ολύμπιος, ιδρυτής Προμηθείων

Μηνάς Παπαγεωργίου: Πριν από δώδεκα χρόνια ακριβώς, μαζί με φίλους και γνωστούς, διοργανώσατε τα πρώτα Προμήθεια. Θέλω να μου περιγράψετε τα συναισθήματά σας μετά από δώδεκα καλοκαίρια. Ποια είναι η εξέλιξη της συνάντησης αυτής και ποιο το μέλλον του ρεύματος αυτού στη χώρα μας;
Τρύφων Ολύμπιος: Όταν πριν από δώδεκα χρόνια ξεκινήσαμε τα πρώτα Προμήθεια, οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες λόγω της εχθρότητας που αντιμετωπίσαμε από την κοινωνία την ίδια και το γενικότερο περιβάλλον. Μιλώ για μια πανίσχυρη εκκλησία που δε δεχόταν ποτέ αμφισβήτηση, για ένα κοινωνικό κατεστημένο που δε δεχόταν και εκείνο την εισδοχή τέτοιων ιδεών. Κατορθώσαμε σιγά σιγά να ξεκλειδώσουμε κάποιες πόρτες και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας. Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε πως αυτό το ρεύμα θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να καταλήξει σήμερα σε ένα μικρό κίνημα. Αισθάνομαι λοιπόν πολύ ευχαριστημένος για το ότι σήμερα, μετά από δώδεκα χρόνια, τα Προμήθεια έχουν καταστεί ένας θεσμός αποδεκτός και από φίλους και από εχθρούς. Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ευοίωνα για να συνεχίσει ο θεσμός αυτός αφού εξακολουθεί να παρατηρείται αυτή η σύγκλιση ιδεών και απόψεων που εκκολάπτονται μέσα στο περιβάλλον των Προμηθείων.

Μ.Π.: Το 2005 δηλώσατε ότι αφήνετε σε μια επιτροπή από διάφορους συλλόγους τη διοργάνωση των Προμηθείων. Μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές, φέτος υπήρξαν κάποια προβλήματα σε ότι αφορά την οργάνωση και μιλώ για την αποπομπή του ΥΣΕΕ Β. Ελλάδος από την επιτροπή. Υπήρξαν εν πολλοίς ασυνενοησίες μεταξύ των διοργανωτών των προηγούμενων ετών. Ποια είναι η τοποθέτηση του Τρύφωνα Ολύμπιου για την κατάσταση αυτή; Ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς έτσι ώστε να επιτευχθεί ομόνοια (όπως δηλώσατε και έχτές κατά το χαιρετισμό σας) μεταξύ ανθρώπων που ανεξαρτήτως φιλοσοφικών ή άλλους είδους διαφορών έχουν κοινούς σκοπούς;
Τ.Ο.: Όντως φέτος είχαμε ένα μικρό πρόβλημα και το λέω μικρό διότι μεγάλο θα ήταν εάν δεν πραγματοποιούνταν τα Προμήθεια. Η πρόθεση όλων ήταν να διεξαχθούν τα Προμήθεια. Δεν διεπίστωσα ότι κάποιος από οποιονδήποτε φορέα επιζητούσε την ακύρωση τους. Από κει και πέρα όλα αυτά είναι γνώρισμα της ζημιάς που έχουμε πάθει ως Έλληνες, να μην μπορούμε να αναλάβουμε ορισμένες ευθύνες και να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε τις ιδέες που έχουμε στο μυαλό μας. Δυστυχώς συνεχώς σκοντάφτουμε σε προσωπικές φιλοδοξίες, σε μικροπράγματα που θα μπορούσαν με τη λογική να λύνονται τάχιστα. Φαίνεται ότι αυτές οι διαφορές δε λύνονται τόσο εύκολα και έτσι καταλήγουμε σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και γιαυτό άλλωστε αναγκάστηκα να παρέμβω μερικώς, με σκοπό να κατευνάσουν τα πνεύματα ώστε να προχωρήσουν τα φετινά Προμήθεια και τώρα, λίγο αργότερα, ελπίζω να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα με σκοπό να σχηματιστεί μια επιτροπή, μια ομάδα που θα αναλάβει τις επόμενες διοργανώσεις των Προμηθείων. Και ίσως είναι καλό κάθε χρόνο τέτοια εποχή να σχηματίζεται η ομάδα των Προμηθειαίων θα έλεγα, που θα αναλαμβάνουν τη δουλειά των επόμενων Προμηθείων.
Θα πρέπει εδώ να τονίσω πως χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής είναι πως δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα, αλλά είναι ανοικτή σε όλους τους φορείς. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει για όλους ένας χώρος εδώ.

Μ.Π.: Τέλος, για όλους όσους διαβάζουν αυτή τη στιγμή τη μικρή αυτή συνέντευξη, τι έχετε να πείτε στους φίλους και τις φίλες που δεν έχουν έρθει ακόμη στα Προμήθεια; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να τους απευθύνετε;
Τ.Ο.: Είναι γεγονός ότι τα Προμήθεια δίνουν ένα ερέθισμα για να σκεφτεί κανείς τι επιδιώκουμε και τι θέλουμε σαν χώρος. Αλλά και να αναλογιστεί κανείς επίσης ότι ως Έλλην, πρέπει να γνωρίζει ορισμένα πράγματα. Τα στοιχεία δηλαδή εκείνα που αποτελούν τα συστατικά της ταυτότητάς του. Εδώ στα Προμήθεια εμείς δίνουμε στον κόσμο ένα στίγμα της ταυτότητας αυτής. Συνεπώς θα ήταν καλό να τα δουν ( τα Προμήθεια) σαν μια ευκαιρία αφυπνήσεως συνειδήσεων. Ας κάνουν τη μικρή αυτή θυσία, να παρευρίσκονται κάθε χρόνο σε αυτό το θαυμάσιο χώρο, κάτω από αυτές τις όμορφες συνθήκες, έτσι ώστε να λάβουν αυτό το ερέθισμα που θα τους ωθήσει να αναζητήσουν ακόμη περισσότερα.

- – - – - – - -

38

Κυριακή 24/6
Μανώλης Σαραλής, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Απόλλων
συνδιοργανωτής Προμηθείων 2007
(www.e-e-apollon.gr)

Μηνάς Παπαγεωργίου: Κ. Σαραλή, τα Προμήθεια έχουν τελειώσει εδώ και λίγα λεπτά..Θα ήθελα να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της όλης διοργάνωσης. Γνωρίζουμε ότι φέτος ο Απόλλων ανέλαβε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την οργάνωση, οπότε ζητώ το σχόλιό σας.
Μανώλης Σαραλής: Θα ξεκινήσω με τον απολογισμό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πω κάτι καθότι μέσα μας έχουμε ακόμα την ένταση που ήταν πολύ μεγάλη φέτος, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Οι λόγοι από λίγο έως πολύ είναι γνωστοί. Κάποια προβλήματα που είχαμε με την επιτροπή, λυπηρά πράγματα βέβαια για όλους μας.. Από κει και πέρα τα πήγαμε καλά και μπορώ να πω καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, γιατί είχαμε την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Βέβαια υπήρχε και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης και αυτό μας βάρυνε ακόμη περισσότερο. Μπορώ λοιπόν να πω πως είμαστε ευχαριστημένοι.

Μ.Π.: Μετά και τη σημερινή παρέμβαση του Τρύφωνα Ολύμπιου, πως βλέπετε το μέλλον και την εξέλιξη των Προμηθείων και ποιος ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Απόλλων σε αυτή;
Μ.Σ.: Η γνώμη μου είναι πως οι εξελίξεις είναι θετικές και όλα αυτά που γίνονται αποτελούν χωρίς αμφιβολία ζυμώσεις. Και κάθε ζύμωση μπορεί να επιφέρει κατά την άποψή μου θετικά αποτελέσματα, τα οποία και χρειαζόμαστε στο χώρο μας.

- – - – - – - -

Κυριακή 24/6
Γιώργος Ιωαννίδης, ψυχολόγος, συγγραφέας, αρχισυντάκτης περιοδικού Mystery

Μηνάς Παπαγεωργίου: Κ. Ιωαννίδη, φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που επισκεφθήκατε τα Προμήθεια, αυτή τη φορά μάλιστα για ολόκληρο το τριήμερο των εκδηλώσεων. Ποια είναι η άποψη σας για την εν λόγω προσπάθεια;
Γιώργος Ιωαννίδης: Πρόκειται για μια συγκινησιακή εορτή ανάμνησης αλλά και επαναβίωσης, ικανή να σε φέρει πιο κοντά στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, όπως και να σε εμψυχώσει με απολλώνιο σθένος στο δύσκολο έργο της γνωριμίας του νεοέλληνα με την αληθινή του παράδοση.
Παρακολούθησα φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Προμήθεια, και ομολογώ πως αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός, εθνικής-πολιτισμικής σημασίας, το οποίο θα έπρεπε να κερδίσει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων.
Ακόμη και έτσι όμως, παραμένει μια πραγματική εορτή ελευθερίας και αναζήτησης σε μια εποχή που οι περισσότεροι καταδυναστεύονται από την κοινωνική αρνητικότητα, και μια ψυχολογική σκοτεινιά την οποία το προμηθεϊκό φως της φιλοσοφίας μπορεί να σβήσει. Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά τους σκοπούς και την αποστολή της.
——————————————————————————–

39

Το φετινό άρθρο αφιερώνεται στη μικρή ‘Αρτεμις (η φωτογραφία της οποίας λέει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς..) αλλά και στα δεκάδες πιτσιρίκια που χρωμάτισαν με την παρουσία και τα παιχνίδια τους τα φετινά Προμήθεια.
Μια νέα Ελλάδα επ-αναγεννάται, ζει και αναπνέει καθημερινά στους δρόμους και τα σχολεία της χώρας (και γιατί όχι;) και στο διαδίκτυο. Ας κατανοήσουμε λοιπόν παλαιοί και νεότεροι το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί και ας παραδώσουμε στις επόμενες γενεές την Ελλάδα που τους αξίζει.
Από τη μεριά μου ελπίζω να κατάφερα να σας μεταδώσω με το κείμενο και τις εικόνες μου την ατμόσφαιρα που επικρατούσε το τριήμερο αυτό στους πρόποδες του βουνού των Θεών.

Με τις καλύτερες ευχές μου για μια ακόμη πιο επιτυχημένη διοργάνωση το 2008..
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε, τα Προμήθεια μη λησμονείτε!

40