Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Τα Γνωστικά Ευαγγέλια (εκδ. Ενάλιος)

book_45

Τίτλος: Tα Γνωστικά Ευαγγέλια
Συγγραφέας: Elaine Pagels
Εκδοτικός Οίκος: Ενάλιος

Περίληψη (κείμενο οπισθόφυλλου)
Ήταν το 1945 όταν, εντελώς τυχαία, στο Ναγκ Χαμάντι της Αιγύπτου ανακαλύφθηκαν αρχαία χειρόγραφα, τα οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν Γνωστικά Ευαγγέλια, κείμενα δηλαδή μιας πρωτοχριστιανικής σέκτας η οποία χαρακτηρίστηκε ως αιρετική από τον επίσημο χριστιανισμό, καθώς οι διδαχές της θεωρήθηκαν αντίθετες προς το χριστιανικό δόγμα.
Ανάμεσα στα κείμενα αυτά, ξεχωρίζουν το “Πίστις Σοφία”, “Κατά Μαριάμ Ευαγγέλιο”, το “Ευαγγέλιο του Θωμά”, το “Κατά Φίλιππον Ευαγγέλιο” και άλλα, στα οποία παρατηρούμε τον Ιησού να διδάσκει αρκετά διαφορετικά πράγματα από αυτά που γνωρίζουμε, ενώ επίσης μαθαίνουμε και για άγνωστες πτυχές της ζωής του, που τα Κανονικά Ευαγγέλια δεν αναφέρουν.
Ο Χριστιανισμός, με το παρόν Δόγμα του όπως διατυπώθηκε στη Σύνοδο της Νίκαιας, επικράτησε έναντι του Γνωστικισμού, ο οποίος εκδιώχθηκε και τα κείμενά του χάθηκαν για αιώνες, έως την ανακάλυψη του 1945.

Η Γνώμη
Δεν ισχυρίζομαι πως τα Γνωστικά Ευαγγέλια καταγράφουν την αλήθεια, άλλωστε τόσο αυτά όσο και τα Κανονικά φαίνεται πως γράφτηκαν σε μεταγενέστερη περίοδο, αρκετά μετά τη Σταύρωση, ωστόσο μας παρουσιάζουν μια γλαφυρή εικόνα της εποχής κατά την οποία διαμορφώθηκε ο Χριστιανισμός, καθώς και τις αντιλήψεις που εκείνη την εποχή επικρατούσαν, μέσα από τις οποίες αναπήδησε ο Χριστιανισμός στη μορφή που σήμερα τον γνωρίζουμε.
Από τα κείμενα φαίνεται πως σημαντικές διαφοροποιήσεις των Γνωστικών ήταν η πίστη στη συμβολικότητα της Ανάστασης και όχι στην κυριολεξία στην οποία επέμειναν οι Χριστιανοί, στην αμφίφυλη υπόσταση του Θεού, στη Μαρία τη Μαγδαληνή ως την πραγματική διάδοχο του Ιησού έως και την πραγματική της θεοποίηση, καθώς και στην απόλυτη σημασία που δίνεται στην προσωπική μεταμόρφωση μέσω της εξατομικευμένης Φώτισης- Αποκάλυψης.
Το σύγγραμμα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δόκτωρος Elaine Pagels, δικαιώνει τις βραβεύσεις τις οποίες έχει λάβει, καθώς ξεχωρίζει για την επιστημονικότητα της προσέγγισης, την αντικειμενικότητα και την ακρίβεια των περιγραφών, στηριζόμενη πάνω σε ένα πλήθος αρχαίων και σύχρονων πηγών. Το θεωρώ δε, απαραίτητο εγχειρίδιο για τον οποιονδήποτε λάτρη της θρησκειολογίας και μελέτης της ιστορίας και των καταβολών του χριστιανισμού…