Επιστροφή στο Forum : Δροσουλίτες
xontro_mpizeli
16-02-06, 18:46
Κάθε χρόνο στην Κρήτη, στο διάστημα 15-30 Μαΐου, λένε ότι εμφανίζονται οι Δροσουλίτες στην περιοχή Φραγκοκάστελο.
Πρόκειται για Κρήτες πολεμιστές που πολέμησαν το Μάιο του 1828 κατά των Τούρκων.
Το όνομα "Δροσουλίτες" προέρχεται από το γεγονός ότι οι πολεμιστές αυτοί εμφανίζονται κατά την ανατολή του Ήλιου.
Γνωρίζει κανείς περισσότερα στοιχεία για το πραγματικά "μυστήριο" αυτό φαινόμενο; Έχεις επισκεφτεί κανείς την συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ 15-30 Μαΐου; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πει τις εντυπώσεις του.
Πάντως, όποιος ζει στην Κρήτη και κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, αξίζει πιστεύω να επισκεφτεί την περιόδο αυτή το κάστρο και να προσπαθήσει να δει τους Κρήτες πολεμιστές!
Είχα διαβάσει πριν πολύ καιρό γι αυτούς, αυτά που θυμάμαι είναι αυτά που λέει ο φίλος Μπιζέλης και επιπλέον ότι εμφανίζονται την αυγή , στην δροσιά της αυγής, απ' όπου πήραν και τ' όνομά τους. Άλλοτε εμφανίζονται σε σχηματισμό σαν να παρελαύνουν, και αλλοτε σαν να επαναλαμβάνουν τις μάχες που έδωσαν κάποιες φορές σιωπηλά και κάποιες φορές, όπως, αναφέρουν μάρτυρες, ακούγοντε φωνές και ο ήχος των όπλων...
Οι ποιο δύσπιστοι λένε πως πρόκειτε για αντικατοπτρισμό καραβανιών από την Αφρική που οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα...αυτά!
Εμένα η απορία μου όλα αυτά τα χρόνια που διαβάζω για τους "Δροσουλίτες" είναι, πως και δεν έχει εμφανιστεί κάποιος με απτές αποδείξεις οτι το συγκεκριμένο γεγονός πραγματικά υφίστατε, έτσι όπως αναφέρουν? Μιας και υποτίθεται οτι μπορείς να τους δεις ζωντανά και όχι να τους "δείς" με άλλα μάτια!
Δεν θα μπορούσε κάποιος να φωτογραφίσει, βιντεοσκοπήση την όλη κατάσταση*?
Γιατί υπάρχουν μόνο μαρτυρίες?
Εδώ έχουμε και ακριβής ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η εμφάνιση, συγκεκριμένη περίοδο τελοσπάντων, και δεν μπορεί κάποιος (απο αυτούς που ανα καιρό έχουν ασχοληθεί με το θέμα) να το ερευνήσει εμπεριστατωμένα?
Μήπως έτσι (με την αποφυγή επιτόπιας έρευνας) συντηρείται ένας μύθος απλά για να υπάρχει?
φιλικά,
*αν υπάρχει κάποια τέτοια έρευνα με αποδείξεις, δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Αν κάποιος έχει υπόψιν του κάτι είναι ευπρόσδεκτος να μας παραθέσει τα στοιχεία
Συμφωνώ με τον G-pan.Από αποδείξεις πώς πάμε;
Παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει αρκετά για το ζήτημα να μας πεί ημερομηνία διεξαγωγής του συμβάντος,ώρα και τόπο να πάμε να το ερευνήσουμε.Και πού ξέρεις...
Κάθε χρόνο στην Κρήτη, στο διάστημα 15-30 Μαΐου, λένε ότι εμφανίζονται οι Δροσουλίτες στην περιοχή Φραγκοκάστελο.
Πρόκειται για Κρήτες πολεμιστές που πολέμησαν το Μάιο του 1828 κατά των Τούρκων.
Το όνομα "Δροσουλίτες" προέρχεται από το γεγονός ότι οι πολεμιστές αυτοί εμφανίζονται κατά την ανατολή του Ήλιου.
Γνωρίζει κανείς περισσότερα στοιχεία για το πραγματικά "μυστήριο" αυτό φαινόμενο; Έχεις επισκεφτεί κανείς την συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ 15-30 Μαΐου; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πει τις εντυπώσεις του.
Πάντως, όποιος ζει στην Κρήτη και κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, αξίζει πιστεύω να επισκεφτεί την περιόδο αυτή το κάστρο και να προσπαθήσει να δει τους Κρήτες πολεμιστές!
Oι Δροσουλίτες έχουν πολύ καιρό να εμφανιστούν.
Εμείς σαν παιδιά παλιά πηγαίναμε και "στηνόμασταν" στην περιοχή του κάστρου αλλά δεν είδαμε ποτέ τίποτα (αν και το κάναμε επί αρκετές χρονιές) αλλά πάντα υπήρχαν και άλλοι περίεργοι εκεί που περίμεναν να τους δουν.
Απότι θυμάμαι πάντως η ημερομηνία τους δεν είναι 15-30 Μαιου αλλά 20 Μαιου με 10 Ιουνίου.
Απο οτι ξερω εμφανιζονται αρχες Ιουνιου.Ειναι τα φαντασματα των Ηπειρωτων αγωνιστων που σκοτωσαν οι Τουρκοι το 1828.Η επισημη εκδοχη ειναι οτι ειναι αντικατοποτρισμος των στρατιωτικων γυμνασιων που γινονται στη ΛΙβυη.το φαινομενο των Δροσουλιτων ισως να ειναι ενα φαινομρνο επιψυχιδιου. :cool:
ΝΙΚΟΣ_ΣΥΡΟΣ
08-05-06, 16:05
η εκδοχη που εχω ακουσει εγω για τους δροσουλιτες ειναι οτι ειναι φυσικο φαινομενο που προκαλειται απο υδρατμους και ειναι ορατο κατα το ξυμερωμα, και για αυτο τις χρονιες που δεν εχει τα επιπεδα υγρασιας που χρειαζονται οι δροσουλιτες δεν εμφανιζονται.
Απο οτι ξερω εμφανιζονται αρχες Ιουνιου.Ειναι τα φαντασματα των Ηπειρωτων αγωνιστων που σκοτωσαν οι Τουρκοι το 1828.Η επισημη εκδοχη ειναι οτι ειναι αντικατοποτρισμος των στρατιωτικων γυμνασιων που γινονται στη ΛΙβυη.το φαινομενο των Δροσουλιτων ισως να ειναι ενα φαινομρνο επιψυχιδιου. :cool:
...εχω διαβασει,οτι ειναι τα φαντασματα των ηπειρωτων πολεμιστων ,οι οποιοι εμειναν αταφοι και επιστρεφουν στον τοπο της μαχης,στο καστρο,καθε χρονο ,τελη μαϊου,αρχες ιουνιου....φετος σκοπευω να παω να το διαπιστωσω απο κοντα!
THE KEEPER OF SECRET
27-11-07, 19:45
...εχω διαβασει,οτι ειναι τα φαντασματα των ηπειρωτων πολεμιστων ,οι οποιοι εμειναν αταφοι και επιστρεφουν στον τοπο της μαχης,στο καστρο,καθε χρονο ,τελη μαϊου,αρχες ιουνιου....φετος σκοπευω να παω να το διαπιστωσω απο κοντα!
ΠΡΙΝ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ "ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ" ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΑ.
xontro_mpizeli
28-11-07, 10:27
Όπως καταλαβαίνεις φίλε THE KEEPER OF SECRET πρόκειται για ένα θέμα που δεν είναι παράλογο να υπάρχουν πολλές απόψεις.
Λένε για Κρήτες πολεμιστές, αλλού έχει γραφτεί για πολεμιστές από την Ήπειρο...
Ίσως αλλού να έχει ειπωθεί κάτι άλλο που να μας διαφεύγει μέχρι στιγμής.
Σε φόρουμ συζητήσεων βρισκόμαστε όλοι εδώ μέσα οπότε καλό είναι να συζητούμε ώστε να προσεγγίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την πραγματικοτήτα και την αλήθεια.
Δλδ, αυτό που λες ας αποφασίσουμε πρώτα ποιοί ήταν αυτοί δεν πιστεύω ότι αρμόζει σε οποιοδήποτε θέμα συζήτησης εδώ μέσα, στο φόρουμ. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω ευχαρίστως να το προσθέσεις. Αλλά δεν μπορείς να απευθύνεσαι με αυτόν τον τρόπο στις απόψεις των μελών του φόρουμ.
Και σε παρακαλώ να γράφεις με μικρά και όχι κεφαλαία για ευνόητους λόγους.
Φιλικά,
Χοντρό Μπιζέλι
Πρίν κάποια χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο για τη σχολική εφημερίδα του σχολείου μου για τους Δροσουλίτες και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το όλο θέμα, διότι όντως ποτέ δεν είχαν "βγει" προς τα έξω απτά στοιχεία.
Όντως το φαινόμενο παρατηρείται γύρω στις 18 με 30Μαίου στη νότια Κρήτη στην περιοχή του βενετσιάνικου κάστρου Φραγκοκάστελο.
Οι Τούρκοι στρατιώτες πολιόρκησαν στενά το κάστρο και στη μάχη που κράτησε 7 μέρες, περίπου εξακόσιοι υπερασπιστές του θανατώθηκαν. Τα κόκαλα των πεσόντων λέγεται ότι σήμερα βρίσκονται κάτω από το στρώμα χώματος που αποτελεί το δάπεδο του κάστρου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και ο παρατηρητής έχει οπλιστεί με υπομονή και οξεία όραση μπορεί να παρατηρήσει μια σκιώδη παράταξη να αφήνει τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου και να προχωρά κατά μήκος των τειχών του κάστρου. Το φαινόμενο διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Επειδή το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως λίγο πριν την ανατολή σε αυτό οφείλουν και την ονομασία "Δροσουλίτες" (δρόσος, πρωινή υγρασία).
Προσπάθειες για επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου προτείνουν ότι μπορεί να προκαλείται απο την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων από στρατιώτες σε ώρα γυμνασίων στα παράλια της γειτονικής Αφρικής. Ωστόσο, η τακτικότητα και η χρονική συνέπεια του γεγονότος αποκλείει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύμπτωσης...
Ότι και να συμβαίνει δεν παύει να είναι ένας μύθος που έχει μείνει στη μνήμη μας αλλά και αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων...
julliet
ουτε μυθος ηταν η μαχη ουτε φανταστικο ειναι το γεγονος !
συμβαινει και παρασυμβαινει και μπορει καλλιστα να το διαπιστωσει οποιος ενδιεφερεται σχετικα ευκολα
ουτε η ημερομηνια ειναι προκαθορισμενη
εγω και η παρεα μου τους εχουμε δει τελος αυγουστου !
η εξηγηση ειναι απλή :
σκοτωθηκαν και δε θαυτηκαν
τα κοκκαλα τους πεταχτηκαν εξω απο τα τοιχοι του κάστρου
αρα στοιχειωσαν τον χωρο .
Δεν είπα πως η μάχη ήταν ένας μύθος, αντιθέτως παρέθεσα και τα στοιχεία που γνώριζα για τη μάχη. Εγώ προσωπικά, αν με ρωτάς, πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και επίσης πιστεύω στην δραστηριότητα των πνευμάτων. Το μόνο που "τόνισα" είναι πως απλά ποτέ δεν έχει βγει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που να το επιβεβαιώνει (ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει ποτέ κάτι στα χέρια μου! Δεν ξέρω αν κάποιος έχει δει). Οι θρύλοι και οι μύθοι είναι μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης και πραγματικά τους λατρεύω.
Αφού έχεις δει το φαινόμενο θα μπορούσες να μας πεις δυο τρία πράγματα παραπάνω, κάτι που δεν έχει ειπωθεί και αξίζει να μάθουμε??
Δεν είπα πως η μάχη ήταν ένας μύθος, αντιθέτως παρέθεσα και τα στοιχεία που γνώριζα για τη μάχη. Εγώ προσωπικά, αν με ρωτάς, πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και επίσης πιστεύω στην δραστηριότητα των πνευμάτων. Το μόνο που "τόνισα" είναι πως απλά ποτέ δεν έχει βγει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που να το επιβεβαιώνει (ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει ποτέ κάτι στα χέρια μου! Δεν ξέρω αν κάποιος έχει δει). Οι θρύλοι και οι μύθοι είναι μέρος της πολιτιστικής μας παράδοσης και πραγματικά τους λατρεύω.
Αφού έχεις δει το φαινόμενο θα μπορούσες να μας πεις δυο τρία πράγματα παραπάνω, κάτι που δεν έχει ειπωθεί και αξίζει να μάθουμε??
Δεν ειδα τιποτα επι πλεον απο οσα ειχα διαβασει
Σκιες που περπατανε το πρωι
Και καποιοι σε εξαιρετικες περιπτωσεις ακουνε και τη μαχη (συνηθως την πανσεληνο του αυγουστου)
Και καποιοι σε εξαιρετικες περιπτωσεις ακουνε και τη μαχη (συνηθως την πανσεληνο του αυγουστου)
Ακούνε ήχους από τη μάχη το βράδυ???
Ακούνε ήχους από τη μάχη το βράδυ???
ε ναι ;)
για περιπου δεκα λεπτα
Δεν ήξερα πως το φαινόμενο παρουσιάζεται και νύχτα! Αυτό είναι όντως πολύ ενδιαφέρον...
THE KEEPER OF SECRET
28-11-07, 17:57
...
Δλδ, αυτό που λες ας αποφασίσουμε πρώτα ποιοί ήταν αυτοί δεν πιστεύω ότι αρμόζει σε οποιοδήποτε θέμα συζήτησης εδώ μέσα, στο φόρουμ. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω ευχαρίστως να το προσθέσεις. Αλλά δεν μπορείς να απευθύνεσαι με αυτόν τον τρόπο στις απόψεις των μελών του φόρουμ.
Και σε παρακαλώ να γράφεις με μικρά και όχι κεφαλαία για ευνόητους λόγους.
Φιλικά,
Χοντρό Μπιζέλι
Φιλε Μπιζέλι τα γραφόμενα μου δεν είχαν την παραμικρή δόση ειρωνίας και ειλικρινά λυπάμαι και ζητώ συγνώμη αν σου έδωσαν αυτή την εντύπωση.
Σεβομαί απόλυτα τις θέσεις και απόψεις καθε μέλους ακόμη και αν μερικές φορές καποιες απο αυτές τις προσεγγιζω με χιουμορ(ποτε ομως ειρωνικά).
Για το συγκεκριμένο θέμα δεν γνωρίζω κατι παραπάνω, απλα διαβαζοντας τα γραφομενα με αυτό ειχα την απορία που εξέφρασα.
Τέλος για τα κεφαλαια γραμματα οπως βλέπεις πειθάρχησα αν και δεν μου αρέσει να γράφω με μικρά.
Δεν ήξερα πως το φαινόμενο παρουσιάζεται και νύχτα! Αυτό είναι όντως πολύ ενδιαφέρον...
Το φαινόμενο εμφανίζεται στα ξημερώματα βασικά.
Τώρα αυτά που λέει ο ΞΕΝΟΧΙΜ δεν τα ξέρω για ήχους μάχης. Ξέρω πάντως ότι κατά την κατοχή είχε δει ένας Γερμανός εκεί τους Δροσουλίτες και νόμιζε ότι γινόταν απόβαση.
Το φαινόμενο εμφανίζεται στα ξημερώματα βασικά.
Τώρα αυτά που λέει ο ΞΕΝΟΧΙΜ δεν τα ξέρω για ήχους μάχης.
Andrew και εγώ δεν το είχα ακούσει ποτέ αυτό γι αυτό και μου έκανε εντύπωση. Πάντως πρέπει να είναι απίθανο το φαινόμενο από κοντά!
Ποσειδώνιος
15-12-07, 12:38
Λοιπόν παιδιά νομίζω τα παραλέτε.
Να πω πρώτα από όλα ότι η περιοχή του Φραγκοκάστελου είναι η αγαπημένη μου και την επισκέπτομαι σχεδόν κάθε χρόνο για 2-3 μέρες. Έχω μιλήσει με ανθρώπους της περιοχής και αν και δεν δίνουν εξήγηση στο φαινόμενο συμφωνούν ότι παρατηρείται μόνο λίγο μετά την ανατολή και μόνο λίγες μέρες εκείνες τις ημερομηνίες που λένε την άνοιξη και μόνο αν έχει δροσιά δηλαδή υγρασία. Για αυτό τους βγάλανε και δροσουλίτες.
Το φαινόμενο έχει διελευκανθεί πλήρως αν και δεν έχει διαδωθεί η εξήγηση ούτε και στους κάτοικους της περιοχής. Όμως από αυτά που είπα καταλαβαίνεται που πρέπει κανείς να ψάξει.
Στη θέση του Ήλιου φυσικά που μόνο αυτή είναι σταθερή εκείνα τα λίγα λεπτά που το φαινόμενο παρατηρείται και στην υγρασία φυσικά.
Να πω πρώτα από όλα ότι η περιοχή διαφέρει από άλλες γειτονικές διότι τα βουνά τελειώνουν πολύ πριν την θάλλασα και μένει μια τεράστια αλάνα που περικλείεται από τα ψηλά νότια βουνά των Χανίων. Δυτικά βρίσκονται τα όρη των Σφακίων και ο Φαράγγι της Σαμαριάς και ανατολικά συνεχίζουν βουνοκορφές προς το Ροδάκινο την Πρέβελη και τον Αγιο Παύλο.
Καθώς ο Ηλιος ανατέλει λοιπόν σε κάποια στιγμή εκείνες τις μέρες έρχεται να κινείται παράλληλα με τις ανατολικές κορυφογραμμές. Αν υπάρχει λοιπόν δροσιά από το σούρουπο αρχίζουν και φαίνονται οι αντανακλάσεις από τις κορυφογραμμές (που κινούνται φυσικά καθώς ο ήλιος διαρκώς αλλάζει θέση) μέσα στην υγρασία.
Όλες βέβαια οι περιοχές της νότιας Κρήτης που τα βουνά τελειώνουν απότομα πριν την θάλασσα νοιώθεις ότι έχουν κάποια ενέργεια. Ίσως εγκλωβίζουν την ενέργεια του ήλιου ποιος ξέρει. Είναι και τα χρώματα του νότου πολύ φωτεινά δέχεται και αυτή η περιοχή πρώτη τους ζεστούς ανέμους από την αφρική. Δεν ξέρω δεν ξέρω. Παράξενες ιστορίες ακούς σε όλες αυτές τις περιοχές όμως είναι και απομονωμένες και δυσκολα προσιτές καμιά φορά όταν φυσάει ή κάνει μεγάλες κακοκαιρίες.
ένα παιδί που γνώρισα στον στρατό μου είπε την εμπειρία του με αυτούς,
δεν είναι αναγκαίο να δεισ κάτι, αυτός λέει πως απλά αισθάνοταν μια περίεργει και έντονη παγωνιά όταν περνούσαν δίπλα του (ή μήπως από μέσα του?) και στην ρηχή περιοχή της θάλασσας εωλεπαν το νερο να αναπιδάει όπως όταν πετάς χαλίκια στο νερό. Αυτό το γεγονός το προκαλούσαν τα βήματα των πνευμάτων λέει...
ένα παιδί που γνώρισα στον στρατό μου είπε την εμπειρία του με αυτούς,
δεν είναι αναγκαίο να δεισ κάτι, αυτός λέει πως απλά αισθάνοταν μια περίεργει και έντονη παγωνιά όταν περνούσαν δίπλα του (ή μήπως από μέσα του?) και στην ρηχή περιοχή της θάλασσας εωλεπαν το νερο να αναπιδάει όπως όταν πετάς χαλίκια στο νερό. Αυτό το γεγονός το προκαλούσαν τα βήματα των πνευμάτων λέει...
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ !
εκτος των οπτικων
υπαρχουν και ακουστικα παραδοξα
στο Καστελι των Φραγκων
ακομη
την ωρα που υπαρχει δροσια
δεν υπαρχει ηλιος (στον οριζοντα)
αλλιως δεν υπαρχει δροσια...
ξανασκεφτητε το λοιπον !
@
περιηγητης
18-05-08, 19:41
Φραγκοκαστελο και Δροσουλιτες
Το 1828, μετα απο προσκληση των Χαινηδων της Γραμβουσας, ηρθε στην Κρητη ο Ηπειρωτης αγωνιστης και ιππαρχος του Ελληνικου επανασταστατικου στρατου, Χατζημιχαλης Νταλιανης. Σκοπος του ηταν η αναζοπυρωση της επαναστασης που ειχε κατασταλει απο τα Αιγυπτιακα στρατευματα. Εφερε μαζι του 600 στρατιωτες και 100 ιππεις. Μετα απο διμηνη διαμονη στην Γραμβουσα, (νησακι βορειοδυτικα της Κρητης) οδηγηθηκε δια θαλασσης στο Λουτρο Σφακιων και απο'κει στο Φραγκαστελο. Κατελαβε το ερειπωμενο Ενετικο καστρο και αφου το επιδιορθωσε προχειρα οχυρωθηκε σ'αυτο και αρχισε τις ετοιμασιες για συγκρουση με τα Τουρκικα στρατευματα. Στη διαρκεια ομως της προετοιμασιας του συνειδητοποιησε οτι ο ντοπιος πληθυσμος δεν ειχε και πολυ ορεξη για αλλη μια πολεμικη συρραξη.
Οι απανωτοι πολεμοι ειχαν αποδεκατισει τον πληθυσμο και η φτωχια μαστιζε τον τοπο. Απο την αλλη, ο Μουσταφα Ναιλη πασας που τοτε ηταν επικεφαλης ειχε ηδη συγκεντρωσει 8000 στρατιωτες και 400 ιππεις και κατευθυνοταν προς το Φραγκοκαστελο. Οι Σφακιανοι προτειναν στον Χατχημιχαλη να εγκαταλειψει το καστρο και να βγει στα βουνα για κλεφτοπολεμο, αλλα αυτος τους αγνοησε και κλειστηκε στο καστρο περιμενωντας τον Τουρκικο στρατο. Ειχε κατασκευασει και τρεις προμαχωνες εξω απο το καστρο και σε ακτινα περιπου 300 μετρα ανατολικα, δυτικα και βορεια του καστρου, προκειμενου να μην επιτρεψει στα Τουρκικα κανονια να παρουν θεση βολης με στοχο το καστρο. Η μαχη ξεκινησε στις 17 Μαιου του 1828. Αν και ηταν σκληρη και αμφιρροπη στην αρχη, κατεληξε σε βαρια ηττα για τους Ελληνες. Ο Μουσταφα πασας, οταν καταλαβε το σχεδιο του Νταλιανη, εριξε ολο το βαρος της μαχης στον Δυτικο προμαχωνα, αγνωοντας τους αλλους δυο. Οταν τα πολεμοφοδια του δυτικου προμαχωνα τελειωσαν, οι Τουρκοι τον κατελαβαν σκοτωνοντας τους 123 υπερασπιστες του υπο τον Αργυροκαστριτη, υπασπιστη του Νταλιανη. Ο Νταλιανης στην προσπαθεια του να βοηθησει τους συντροφους του εκανε εξοδο απο το καστρο. Βλεποντας την εξοδο ο Μουσταφα εστειλε ισχυρη δυναμη να την καταστειλει και αναγκασε τον Νταλιανη να υποχωρησει. Στην εισοδο του καστρου εγινε πραγματικο μακελειο. Οι νεκροι αντρες και οι νεκροι ιπποι που επεσαν μπροστα στην πυλη, δυσκολεψαν την γρηγορη καταφυγη μεσα στο καστρο. Σε αυτο το σημειο επεσε νεκρος και ο Νταλιανης.
Η μεγαλη ηττα των Ελληνων στο Φραγκοκαστελο εχει συνδεθει στη λαικη παραδοση με τους Δροσουλιτες.
Προκειται για ενα παραξενο φαινομενο, που συμβαινει καθε χρονο κατα τα τελη Μαιου με αρρχες Ιουνιου. Ολοκληρος στρατος παρελαζει ξεκινωντας απο την εκκλησια του Αγιου Χαραλαμπους, που βρισκεται ανατολικα του καστρου και απο το που λεγεται οτι μια καλογρια με το ονομα Μαγδαληνη, εθαψε το αποκεφαλισμενο σωμα του Νταλιανη.
Για να παρακολουθησει καποιος το φαινομενο πρεπει να βρεθει περιπου 500 μετρα μακρυα απ'αυτο. Η σωστη θεση ειναι βορεια-βορειοδυτικα δυτικα του καστρου και κοιτωντας την ανατολη του ηλιου, το καστρο να βρισκεται αναμεσα σε παρατηρητη και ανατολη και λιγο νοτιοτερα. Επισης, ο παρατηρητης πρεπει να προσεξει και κατα ακομα. Κατα τη διαρκεια της εξελιξης του φαινομενου που εχει διαρκεια 8 - 10 λεπτα, πανω απο το Φραγκοκαστελο, περιπου στο υψος της ακτογραμμης, απλωνεται ενα αχνο νεφος υδρατμων, βασικος παραγοντας κι'αυτο, στην εμφανιση των δροσουλιτων, αφου απο την διαθλαση των πρωτων ακτινων φωτος μεσα απ'αυτο το νεφος, δημιουργειται το φαινομενο. Αυτο το νεφος λοιπον, ο παρατηρητης πρεπει να το βλεπει απο γωνια 40-42 μοιρων.
Υπηρξαν χρονιες που το φενομενο εποναλαμβανοταν και δυο και τρεις φορες, αλλα και χρονιες που λογω δυσμενων καιρικων συνθηκων δεν συνεβη καθολου.
Παντως ειναι γεγονος πως τα τελευται χρονια, το φενομενο εκδηλωνεται ολο και λιγοτερο.
Βασικος παραγοντας δεν ειναι η δομηση αλλα η βεβαρυμενη απο σωματιδια ατμοσφαιρα.
Σαν παραδειγμα θα αναφερω τις αυξημενες τα τελευταια χρονια, δραστηριοτητες στην ερημο Σαχαρα (ραλυ Παρις Ντακαρ κλπ) που ως αποτελεσμα εχουν την καταστροφη του φλοιου της ερημου που συγκρατει ολη τη σκονη. Ετσι οταν κατα τον Απριλιο ερχεται η εποχη των ισχυρων νοτιαδων,που κραταει μεχρι τα τελη Μαιου, ολοκληρη η ανατολικη Μεσογειος πνιγεται στη σκονη της Σαχαρας. Και φυσικα η Κρητη πρωτη απ'ολους. Τωρα το ποσο ευκολο ειναι ενα φενομενο σαν τους Δροσουλιτες, που οφειλει την υπαρξη του στις ανακλομενες απο την υγρασια πρωτες ακτινες φωτος, να περιοριστει δραματικα, εξαιτιας της σκονισμενης ατμοσφαιρας, ειναι ευκολο να το συμπερανει ο κοινος νους. Ομως το φενομενο δεν εχει εξαλειφθει. Απλα χρειαζεται υπομονη. Γιατι δεν συμβαινει πλεον συχνα.
Και φυσικα, ουτε κουβεντα να μη γινεται για ακουστικα φαινομενα κλπ.
οι δροσουλιτες ειναι φαινομενο ΟΠΤΙΚΟ.
περιηγητης
18-05-08, 20:52
Στο παραπανω θεμα εχω κανει ενα λαθος που αλλοιωνει σημαντικα το κειμενο, ομως δεν μπορω να βρω τον τροπο να το διορθωσω. Η θεση λοιπον που πρεπει να εχει καποιος για να δει το φαινομενο των δροσουλιτων δεν ειναι βορεια - βορειοδυτικη - δυτικη, αλλα
δυτικη - βορειοδυτικη.
Και φυσικα, ουτε κουβεντα να μη γινεται για ακουστικα φαινομενα κλπ.
οι δροσουλιτες ειναι φαινομενο ΟΠΤΙΚΟ.
ενω μιλω εξ ιδιας αντιληψεως ....
απαντας με το να αντιγραφεις τη "συνταγη καποιου"
υπαρχει μια διαφορα δε νομιζεις ;
@
περιηγητης
18-05-08, 21:38
Αντιγραφω βιβλιογραφια για τα ιστορικα γεγονοτα και παραθετω μαρτυριες ανθρωπων που εχουν δει το φαινομενο και αλλων που το εχουν μελετησει. Συγνωμη αν ημουν λιγο απολυτος. Ισως μπορεις να περιγραψεις την ακουστικη εμπειρια σου.
η εμπειρια μου ειναι προσωπικη και δε νομιζω να ενδιαφερει τοσο στις λεπτομερειες ...
(εξ αλλου εχω συναντησει και αλλους που εχουν ακουσει τη μαχη στις 04:00 ...και μαλιστα τον Αυγουστο)
οσο ενδιαφερει το οτι το αγνωστο προσεγγιζεται απο διαφορετικες γωνιες διοτι ειναι πολυμορφικο ....
βεβαια το να βλεπει κανεις μονοδιαστατα ειναι μια επιλογη που μπορει ευκολα να αλλαξει..
@
περιηγητης
18-05-08, 22:04
Το αγνωστο φυσικα και προσεγγιζεται απο διαφορες οπτικες γωνιες.
Το να βαφτιζεις ομως μια εμπειρια σου ως προσωπικη ειναι μια επιλογη που ελεγχεται οταν παιρνεις μερος σε μια ανοικτη συζητηση. Ας ειναι λοιπον και ακουστικο το φαινομενο επειδη ισως ταιριαζει καλυτερα στην πολυδιαστατη αντιληψη μας περι αγνωστου η ακομα χειροτερα ας το θεωρω εγω μονο οπτικο γιατι εσυ αρνεισαι εγωιστικα να το περιγραψεις.
σημασια εχει η καταγραφη της ακουστικης εμπειριας διοτι βοηθα στη κατανοηση του ζητηματος...
ας το σημειωσουμε ως αλλο ενα σκαλι σε μια αλλοκοτη κλιμακα που σπανια συναντα κανεις στη καθημερηνοτητα του...
δεν ειμαι καθολου εγωιστης
εσυ δεν εισαι ετοιμος.....
@
περιηγητης
18-05-08, 23:32
Φιλε μου δυστυχως δεν υπαρχει καταγραφη αν δεν υπαρχει εξιστορηση.
Να εισαι σιγουρος πως δεν μου αρεσει η σταση του αμφισβητια, αλλα ασχετα απο το αν με κρινεις ετοιμο η οχι βαδιζουμε στο ιδιο μονοπατι. Καλη επιτυχια και φτασε στον προορισμο σου πρωτος. Ας ξαναμιλησουμε με θεματολογια και οχι με κουτες κουβεντουλες που και οι δυο μας αρκεστηκαμε μεχρι στιγμης. Επισημαινω τον αρτιο λογο σου και σε χαιρετω πραγματικα φιλικα.
Φιλε μου δυστυχως δεν υπαρχει καταγραφη αν δεν υπαρχει εξιστορηση.
Να εισαι σιγουρος πως δεν μου αρεσει η σταση του αμφισβητια, αλλα ασχετα απο το αν με κρινεις ετοιμο η οχι βαδιζουμε στο ιδιο μονοπατι. Καλη επιτυχια και φτασε στον προορισμο σου πρωτος. Ας ξαναμιλησουμε με θεματολογια και οχι με κουτες κουβεντουλες που και οι δυο μας αρκεστηκαμε μεχρι στιγμης. Επισημαινω τον αρτιο λογο σου και σε χαιρετω πραγματικα φιλικα.
αν πας λιγο πισω
θα διαβασεις πως ακουσα τη μαχη στις 4 τα ξημερωματα
τι ακουγεται σε μια μαχη αν δε μπορεις να το φανταστεις
μπορεις να το διαπιστωσεις βλεπωντας μια σχετικη ταινια..
ακομη
οι πρωτιες δε με ενδιαφερουν σε κανενα επιπεδο...
ευχαριστω για τα καλα σου λογια
το ιδιο ευχομαι και δια εσε...
@
περιηγητης
19-05-08, 19:15
Ασχολούμαι λοιπόν με το φαινόμενο του Φραγκοκαστελου κατά περιόδους και προσπαθώ να το προσεγγίσω με προσοχή και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω. Αυτά δεν είναι αλλά από τη διαίσθηση μου, τη μελέτη της ανάλογης βιβλιογραφίας και την επιτόπια έρευνα. Δεν έτυχε ποτέ να δω το φαινόμενο, παρόλο που έχω επανηλλειμενες προσπάθειες στο ενεργητικό μου, αλλά απο το γεγονός αυτό, δεν απογοητεύομαι.
Περιμένω. Και σκέφτομαι.
Ανοίγω τον Πλοηγό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στρατού και πηγαίνω στον πίνακα κλιματολογικών στοιχείων των δυο κοντινότερων μετεωρολογικών σταθμών, που βρίσκονται στις νότιες ακτές της Κρήτης. Του Τυμπακιου, που απέχει 50 χιλιόμετρα ανατολικά σε ευθεία και της Παλαιοχωρας που απέχει 51 χιλιόμετρα δυτικά, πάλι σε ευθεία. Επικρατούντες άνεμοι στον πρώτο σταθμό για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είναι οι Δυτικοί, ενώ στον δεύτερο οι βόρειοι. Ανοίγω τον θαλασσινό οδηγό του Νίκου Ηλία, για μια δεύτερη άποψη. Επικρατέστεροι άνεμοι και για τις δυο περιοχές για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι βορειοδυτικοί.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τον Απρίλιο και το Μάιο μέχρι στιγμής οι άνεμοι που πνέουν από νοτιοδυτικοί εως νοτιοανατολικοί έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 30% με 35% των συνολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή φέτος. Αυτό φυσικά σημαίνει και πτώση της σχετικής υγρασίας. Ανοίγω μια ηλεκτρονική σελίδα για τον καιρό και βλέπω μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση 4-6 ημερών για τον καιρό στην Παλαιοχωρα και στο Τυπάκι, για να συγκρίνω τα ποσοστά υγρασίας. Στο Τυμπάκι η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά να μην ξεχνάμε ότι η Μεσαρα είναι μια περιοχή που τα τελευταία χρονιά ποτίζεται όλο και πιο εντατικά. Ενώ λοιπόν ο πλοηγός αναφέρει μέση τιμή υγρασίας για το Μάιο 64,5% μέσα από παρατηρήσεις 38 ετών, η μέση τιμή που δίνει το αστεροσκοπείο για την περιοχή τις επόμενες μέρες είναι 59%. Όμως στην Παλαιοχωρα, που κατά κάποιο τρόπο έχει το ίδιο κλίμα με το Φραγκοκαστελο οι διαφορές είναι μεγάλες. Από 63.9% μέση τιμή για το μήνα Μάιο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού, το αστεροσκοπείο δίνει για τις επόμενες 5 ημέρες δηλ από 20 έως 24 Μαΐου 2008 μέση τιμή 49,65%. Δηλαδή περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τη μέση τιμή.
Να μπω στο αυτοκίνητο και να πάω μια βόλτα στο Φραγκοκαστελο?
Φτάνω στον οικισμό που στην ουσία δημιουργήθηκε τα τελευταία 20 με 30 το πολύ χρόνια. Γύρω από το κάστρο βλέπω ταβέρνες, μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταμπέλες κλπ. Φυσικά στο ποτάμι που χύνεται στην παραλία μπροστά από το κάστρο ούτε λόγος για νερό. Πρόκειται για το ποτάμι του φαραγγιού του οροπεδίου του Καλλικράτη. Από τα υλικά που μετέφερε το ποτάμι αυτό κάθε χρόνο έχει σχηματιστεί η παραλία του Φραγκοκαστελου αλλά και τα ρηχά νερά στην περιοχή που σε μεγάλη απόσταση δεν ξεπερνούν τα 5 μέτρα βάθος. Προχωράω προς το μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου, το σημείο δηλαδή που οι Δροσουλιτες κάνουν την εμφάνιση τους και τι βλέπω? Σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το μοναστήρι ένα γήπεδο!!! Ναι, ένα γήπεδο. Έχει δει κανείς την περιοχή από το Google earth? Το γήπεδο είναι χωμάτινο με υλικά φερτά που είναι πολύ πιο λευκά από το χώμα της περιοχής. Φαίνεται σαν καθρέπτης.
Λοιπόν να σου πω κάτι ρε φίλε ? Εδώ, σ’αυτό το γήπεδο θα κάτσω φέτος και θα περιμένω τους Δροσουλιτες. Και όταν έρθουν θα βρω το Χατζημιχάλη και θα του πω… ΄΄ Καπετάνιε… είσαι για ένα μπακοτερμα΄΄?
Αυτά και κλείνω γιατί προσπαθώ παρ’όλα αυτά να πείσω τη ρομαντική φύση μου ότι δεν τους δώσαμε την χαριστική βολή. Ίσως να μετατοπίζονται οι ημερομηνίες, δεν ξερώ. Λέω, ίσως…
Θα σου πρότεινα να πας στη πανσέληνο του Άγουστου με λίγα ακόμη άτομα (1-5) και να ξενυχτήσετε 2-3 βραδιές στις ξαπλώστρες της παραλίας ακριβώς δίπλα στο καστέλι .
Αν θέλεις να το κάνεις λίγο πιο δύσκολο μοιραστείτε σε δύο μικρές ομάδες με τη δεύτερη εγκατεστημένη στην άλλη άκρη της παραλίας .
Αν πέσει στην αντίληψη σας κάτι το περίεργο δοκιμάστε να ενημερώσετε την άλλη ομάδα χωρίς να φωνάξετε δυνατά (πχ με έναν φακό η σινιάλο ) .
Μετά από λίγο αφού και αν παρατηρήσετε η ακούσετε κάτι , συναντηθείτε και ανταλλάξτε απόψεις συζητώντας το .
@
περιηγητης
20-05-08, 10:38
Τώρα μάλιστα!
Τώρα υπάρχει καταγραφή γιατί υπάρχει εξιστόρηση.
Ορίζεις τόπο τρόπο και ημερομηνία, άρα δίνεις στην εμπειρία σου ταυτότητα.
Φυσικά και θα πάω.
Greetings,
First of all, sorry for writing in English. Being of Greek origin myself, I can, if necessary, write in Greek but I am writing from outside Greece and it is really a hassle to use a Latin keyboard to write fully in Greek. You can answer me in Greek though, that is not a problem.
I come with some questions about the phenomenon of the "drosoulites" of Frangokastello which without doubts, is well known on this forum.
I am currently doing some researches about Medieval and Renaissance celestial prodigia in Europe and documenting the much frequents accounts of appearances of armies in the sky. This theme is quite frequent among the prodigy literature of 16th and 17th western Europe and can eventually be traced back to Greek and Roman similar mentions in Antiquity.
In this regard, the drosoulites phenomenon of Frangokastello is of high interest to me as it shares many similarities with older western european accounts of celestial battles as well as with the folklore theme of the Wild Hunt (chasse fantastique, Menie Hellequin) of Northern Europe.
While trying to document the phenomenon, I must say that despite many efforts, I couldn't find much textual evidence as to when the phenomenon began to be reported.
It appears that the first clearly dated textual mention of the "drosoulites" goes back to 1928 when a report was sent by one of the descendants of Hatzimihalis Dalianis, namely Christos Dalianis, to the President of the Athenian Etaireia Psychikwn Erevnwn, Angelos Tanagras. An article followed along with report and was published in the January 1929 issue of the society's journal Psychikai Erevnai under the title "Oi drosoulitai, to orama twn Sfakiwn".
Unfortunately, I did not have the opportunity to retrieve this article from the National Library of Athens during my last stay but my guess is that most of the main features of the story that spread afterward originate from that article.
Does anyone happen to have this article handy or have the possibility to have it retrieved from the Ethniki Bibliothiki in Athens ? I would really love to see this article as I think it is of high interest for understanding how the story spread and later developed.
Another study seems to have been made by an Englishman by the name of G. Baker who had heard about the phenomenon while staying in the region of Frangokastello. I could not find much information about this G. Baker except the fact that he is possibly linked to the Botanical Society of London and wrote about the phenomenon before 1961 (his study is mentioned in an article published in the newspaper Taxydromos (May 24, 1961, p. 3).
I'm also in the hope that someone here might eventually have more information on this G. Baker.
Mr. Andonis Thoma Vasilakis from Crete wrote in his article about the drosoulites (here (http://www.kairatos.com.gr/drosoylites.htm)) that Manoussos Koundouros, the famous Cretan political figure of the beginning of the 20th century, had been witness of the phenomenon. Does anyone know a clear source for this ? I could not find any.
Among other questions I have about the textual sources documenting the phenomenon, I have some interrogations about the sources of the stories about the turkish soldiers who supposedly witnessed the phenomenon in 1890 and about the German garrison in 1942. Where does these stories originate? Once again, Mr. Vasilakis says about the German vision of 1942 that a report was sent to the authorities in Chania and that a study was made. Do we have clear sources on this ?
The last of my questions is about the mantinada that is so frequently cited : "M'akomh kai to shmero, stis dekafta tou Mah..." Does anyone know more about this piece of poetry? Mostly about the approximate date it was composed ?
All in all, as you might understand, I come with a lot of questions for which I hope someone here can help me find some answers. I am currently residing in France and it is hard for me to check these documents from here without some help.
I find the phenomenon highly interesting and found that it hard to find concrete documents about it apart from hearsay. I am in the hope that someone in this forum can help me document this fascinating story.
Best regards,
Yannis Deliyannis,
Paris, France.
Ποσειδώνιος
17-08-08, 14:20
Υπάρχει το θέμα ήδη εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1061&page=1&pp=10&highlight=%E4%F1%EF%F3%EF%F5%EB%DF%F4%E5%F2)
Από το λινκ που δίνεται παραπάνω αντιγράφω
....Από τέλος Μαΐου μέχρι το πρώτο πενθήμερο Ιουνίου η θέση του Ήλιου, λόγω της εκλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από αυτόν και της θέσης του άξονα αυτής σε σχέση με τις οροσειρές στο Φραγκοκάστελλο, είναι τέτοια ώστε να έχομε την καταλληλότερη γωνία των από διάθλαση προερχομένων ακτίνων του Ήλιου για ένα 10λεπτο περίπου, το πρωί , με το έναντι των οροσειρών και πάνω από το κάστρο σχηματιζόμενο νέφος της πρωινής δροσούλας, η οποία προκαλεί διάθλαση, μικρά ανάλυση του φωτός, πολλαπλή ανάκλαση, διάθλαση και αλλαγή στη διεύθυνση διάδοσης αυτού. Ένα φαινόμενο όμοιο της δημιουργίας του Ουράνιου τόξου.
Κατά το δεκάλεπτο αυτό όταν υπάρχει υψηλή υγρασία και άπνοια , λόγω της τοπικής ιδιομορφίας των δεκάδων λοφίσκων στην κορυφή των δυο παράλληλων στην παραλία οροσειρών και λόγω του ότι ο Ήλιος για δέκα λεπτά δεν ανυψώνεται αλλά κινείται ελάχιστα χαμηλότερα των κορυφών και φαινομενικά από την Χώρα Σφακιών προς τη Σκαλωτή,. οι πολλές κορυφές των παράλληλων αυτών οροσειρών και λόγω της ιδιομορφίας των βράχων διακόπτουν την ευθύγραμμο κίνηση του φωτός προς το νέφος της δροσούλας. Με την φαινομενικά οριζόντια όμως κίνηση του Ήλιου πίσω από τις κορυφογραμμές παρουσιάζεται αντίθετης φοράς κίνηση των σκιών πάνω στο νέφος της δροσούλας, ακριβώς την κίνηση που έχουν περιγράψει οι κατά καιρούς διάφοροι παρατηρητές. Δηλαδή από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους προς τη θάλασσα ή από το Φαραγκοκάστελλο προς την Χώρα Σφακίων. Το φαινόμενο από επιστημονικής πλευράς , όσον αφορά την ανάλυση του μέσα από την αστρονομία και την οπτική, είναι αρκετά πολύπλοκο στην μαθηματική διατύπωση του. Αρκετά απλό όμως, στους γνωρίζοντες φυσική, από θεωρητικής πλευράς. Ελπίζω το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το άριστα στελεχωμένο τμήμα φυσικής που διαθέτει να διατυπώσει με μαθηματική ακρίβεια και ανάλυση το πολυσύνθετο αυτό τοπικό φαινόμενο. Βασική προϋπόθεση, η επίσκεψη πριν την ανατολή του Ηλίου στο μέρος αυτό, για την παρατήρηση αυτής και μόνο της ανατολής του Ήλιου, τις ημερομηνίες <<που έχουν επιλέξει να παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες>>..
Το θέμα συντηρείται για παραδοσιακούς και τουριστικούς λόγους.
Dear Poseidonios,
Thank you for taking the time to reply. Mine follows.
Υπάρχει το θέμα ήδη εδώ
Sorry about creating another thread, I should have looked before posting this one...
Now, about the phenomenon itself and the interesting quote you cite. This gives me the opportunity to make an addition to my first post.
I should have said it in the first place but, as a Historian, I am more interested in documenting the historical evolution of the theme rather than to determine whether it is real or not, be it an atmospheric, optical or even unexplained phenomenon. My study is more one of folklore if you prefer, and as such, the drosoulites, whether real or made up, remains as a subject of research and can be studied on the same grounds as any other related folkloric theme, such as the Wild Hunt which I was referring to in my first post.
I am particularly attentive to this last theme in relation to the drosoulites because I gather that both share many similarities. The interesting part is that, while the Wild Hunt theme is mainly found in Northern Europe at an earlier age (Medieval and Renaissance mostly), the appearance of an other version of the theme in Greece at this later date is most interesting to a Historian.
This is why I mostly interested in gathering the textual evidence that would help me date approximately the time when the story of the drosoulites began to appear. I believe, but this is mostly speculation for now without more documentation, that it did not appear before the early 20th century, possibly a decade earlier in the late 1890s. A hint to support this is the fact, which I find most puzzling, that the story of the drosoulites is not mentioned in Nikolas Politis' famous book, Paroimiai kai paradoseis toy Ellhnikou Laou, published in Athens in 1894. Politis had gone to great length documenting such stories and I find it hard to believe that he missed the drosoulites of Frangokastello. Add to this the fact that the drosoulites might be linked to a patriotic feeling following the independence of Crete at around the same period. All in all, I guess there are some interesting tracks to be followed as to get to an understanding of where the story originated and how it developed into popular culture.
In this regard, I would appreciate any help in getting the documents I mentioned in my first post. Thanks in advance.
Regards,
Yannis Deliyannis,
Paris, France.
Υπάρχει το θέμα ήδη εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1061&page=1&pp=10&highlight=%E4%F1%EF%F3%EF%F5%EB%DF%F4%E5%F2)
Από το λινκ που δίνεται παραπάνω αντιγράφω
....Από τέλος Μαΐου μέχρι το πρώτο πενθήμερο Ιουνίου η θέση του Ήλιου, λόγω της εκλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από αυτόν και της θέσης του άξονα αυτής σε σχέση με τις οροσειρές στο Φραγκοκάστελλο, είναι τέτοια ώστε να έχομε την καταλληλότερη γωνία των από διάθλαση προερχομένων ακτίνων του Ήλιου για ένα 10λεπτο περίπου, το πρωί , με το έναντι των οροσειρών και πάνω από το κάστρο σχηματιζόμενο νέφος της πρωινής δροσούλας, η οποία προκαλεί διάθλαση, μικρά ανάλυση του φωτός, πολλαπλή ανάκλαση, διάθλαση και αλλαγή στη διεύθυνση διάδοσης αυτού. Ένα φαινόμενο όμοιο της δημιουργίας του Ουράνιου τόξου.
Κατά το δεκάλεπτο αυτό όταν υπάρχει υψηλή υγρασία και άπνοια , λόγω της τοπικής ιδιομορφίας των δεκάδων λοφίσκων στην κορυφή των δυο παράλληλων στην παραλία οροσειρών και λόγω του ότι ο Ήλιος για δέκα λεπτά δεν ανυψώνεται αλλά κινείται ελάχιστα χαμηλότερα των κορυφών και φαινομενικά από την Χώρα Σφακιών προς τη Σκαλωτή,. οι πολλές κορυφές των παράλληλων αυτών οροσειρών και λόγω της ιδιομορφίας των βράχων διακόπτουν την ευθύγραμμο κίνηση του φωτός προς το νέφος της δροσούλας. Με την φαινομενικά οριζόντια όμως κίνηση του Ήλιου πίσω από τις κορυφογραμμές παρουσιάζεται αντίθετης φοράς κίνηση των σκιών πάνω στο νέφος της δροσούλας, ακριβώς την κίνηση που έχουν περιγράψει οι κατά καιρούς διάφοροι παρατηρητές. Δηλαδή από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους προς τη θάλασσα ή από το Φαραγκοκάστελλο προς την Χώρα Σφακίων. Το φαινόμενο από επιστημονικής πλευράς , όσον αφορά την ανάλυση του μέσα από την αστρονομία και την οπτική, είναι αρκετά πολύπλοκο στην μαθηματική διατύπωση του. Αρκετά απλό όμως, στους γνωρίζοντες φυσική, από θεωρητικής πλευράς. Ελπίζω το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το άριστα στελεχωμένο τμήμα φυσικής που διαθέτει να διατυπώσει με μαθηματική ακρίβεια και ανάλυση το πολυσύνθετο αυτό τοπικό φαινόμενο. Βασική προϋπόθεση, η επίσκεψη πριν την ανατολή του Ηλίου στο μέρος αυτό, για την παρατήρηση αυτής και μόνο της ανατολής του Ήλιου, τις ημερομηνίες <<που έχουν επιλέξει να παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες>>..
Το θέμα συντηρείται για παραδοσιακούς και τουριστικούς λόγους.
Καλημέρα. Διάβασα αυτήν την εξήγηση και κυριολεκτικά γέλασα. Χωρίς ίχνος ειρωνίας, προς Θεού. Πολλές φορές συμβαίνουν διάφορα παράδοξα. Ένα από αυτά είναι οι Δροσουλίτες. Παρατηρούμε μετά την γνωστή κόντρα ορθολογιστών - μεταφυσικών, που θυμίζει τους καβγάδες Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών. Ο καθένας προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση. Πολλές φορές η επιστημονική κοινότητα λέει μια εξήγηση απλά και μόνο για να πει κάτι. Προς Θεού δε λέω ότι είναι τα πνεύματα των Ηπειρωτών. Απλά λέω ότι ΔΕΝ είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες. Οι οποίοι επιστήμονες μια φορά μας είχαν πει ότι είναι αντικατοποτρισμός από τους στρατιώτες του Καντάφι!!!!! :eek: Καλό είναι συνάδελφοι κύριοι επιστήμονες , να λέμε και το "Δεν ξέρω, η επιστήμη ακόμα το μελετάει". Δεν βλάπτει. Δεν είμαστε παντογνώστες. Κάποια πράγματα είναι όντως παράξενα και πρέπει να παραδεχόμαστε ότι η μεταφυσική δίνει κάποια λογικοφανή εξήγηση , όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος λογικοφανής σε τέτοιο θέμα.
Η ερμηνεία αυτή μπάζει κατά τη γνώμη μου. Πρώτον αν ήταν όντως αυτό τότε θα παρατηρούταν από τα αρχαία χρόνια. Δεν υπήρχε το κάστρο μεν τα αρχαία χρόνια , αλλά υπήρχε η παραλία όπου χάνονται οι σκιές. Δεύτερον , γιατί παρατηρείται μόνο στην Κρήτη? Αν ήταν όντως αυτό που λένε οι επιστήμονες, θα μιλούσαμε για ένα φαινόμενο παγκόσμιο , όπως π.χ. το ουράνιο τόξο ή η παλλίροια Δεν πείθει η εξήγηση αυτή. Πιστεύω ότι απλά την είπαν για να πουν κάτι
κάπου είχα διαβάσει παλιότερα ότι ακόμα κ τότε που είχε γραφτεί εκείνο το άρθρο τα οστά των πολεμιστών παρέμεναν άταφα κ παραπεταμένα.
Πρέπει να είναι ένα θέμα που προκαλεί δέος θα ήθελα πολύ να ακούσω διηγήσεις ανθρώπων που το έζησαν.
Στην περιοχή του βενετσιάνικου κάστρου του Φραγκοκάστελου στη νότια Κρήτη μαρτυρείται το φαινόμενο της εμφάνισης του στρατού των Δροσουλιτών.
Εκατοντάδες Κρήτες πολεμιστές αντιτάχθηκαν στην επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων του Μουσταφά Μπέη στις 18 Μαίου 1828.
Οι Τούρκοι στρατιώτες πολιόρκησαν στενά το κάστρο και στη μάχη που κράτησε εφτά μέρες οι περίπου εξακόσιοι υπερασπιστές του, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Χατζημιχάλη Δαλιάνη, θανατώθηκαν. Ο Δαλιάνης, που επέλεξε να μείνει στο κάστρο αγνοώντας τις παροτρύνσεις του στρατού του, αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε στον Πασά. Τα κόκαλα των πεσόντων λέγεται ότι σήμερα βρίσκονται κάτω από το στρώμα χώματος που αποτελεί το δάπεδο του κάστρου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, o επίδοξος παρατηρητής που είναι εφοδιασμένος με υπομονή και οξεία όραση, μπορεί να παρατηρήσει μια σκιώδη παράταξη να αφήνει τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου και να προχωρά κατά μήκος των τειχών του κάστρου. Πάνοπλοι στρατιώτες, ντυμένοι στα μαύρα, προχωρούν σε απλή παράταξη παράλληλα στην ομιχλώδη ακτή.
Το φαινόμενο διαδραματίζεται στο διάστημα μεταξύ 17 και 30 Μαίου και δε διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.
Ντόπιοι κρητικοί αποκαλύπτουν ένα επιπλέον βοηθητικό στοιχείο: το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως λίγο πριν την ανατολή, πράγμα που εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων διανυκτερεύει αυτό το διάστημα κοντά στο κάστρο, με την προσδοκία να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι την προέλαση των γενναίων ψυχών των μαχητών.
Από τη στιγμή της μέρας που προτιμούν να εμφανίζονται προέρχεται η ονομασία "Δροσουλίτες"(δρόσος, πρωινή υγρασία στην ατμόσφαιρα).
Κάποιες προσπάθειες για επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου προτείνουν ότι μπορεί να προκαλείται από την αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων από στρατιώτες σε ώρα γυμνασίων στα παράλια της γειτονικής Αφρικής. Ωστόσο η τακτικότητα και η χρονική συνέπεια του γεγονότος αποκλείει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύμπτωσης.
Η ανάμνηση της θριαμβικής προέλασης των πολεμιστών σε μια παρέλαση θανάτου από αγάπη στην ελευθερία παίρνει υπόσταση στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης ακόμα και σήμερα και μπορεί να γίνει φανερή στα μάτια του αποφασισμένου επισκέπτη.
Φιλικά Σωτήρης
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.