PDA

Επιστροφή στο Forum : Οικογένεια που περπατά... στα τέσσερα


xontro_mpizeli
15-03-06, 15:18
Οικογένεια που περπατά... στα τέσσερα ανοίγει παράθυρο στην Εξέλιξη

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/689494_b.jpg

Μια κουρδική οικογένεια στην Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο ντοκιμαντέρ του BBC για την εξέλιξη της ανθρώπινης βάδισης, καθώς πέντε ενήλικα μέλη της, που πάσχουν από νοητική υστέρηση, μπορούν να βαδίζουν αποκλειστικά στα τέσσερα.

Τα πέντε αυτά άτομα φαίνεται ότι επέστρεψαν σε μια ενστικτώδη φόρμα συμπεριφοράς που είναι εγγεγραμμένη στα ανθρώπινα γονίδια, και η οποία εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξη του είδους, δηλώνει στην εφημερίδα The Times ο εξελικτικός ψυχολόγος Νίκολας Χάμφρεϊ, που συνέβαλε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

Η ανακάλυψη των πέντε αδελφών «άνοιξε ένα εντυπωσιακό παράθυρο στο παρελθόν μας» και το πώς ο άνθρωπος εγκατέλειψε την τετράποδη ή ημι-όρθια βάδιση των προγόνων του, σχολίασε ο Χάμφρεϊ, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSC). «Δεν πιστεύω ότι σχεδιάστηκαν από τα γονίδιά τους να είναι τετράποδοι, αλλά το μοναδικό γενετικό προφίλ τους τούς επέτρεψε να είναι» διευκρινίζει.

Και τα πέντε αδέλφια παρουσιάζουν μια γενετική βλάβη που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και προκαλεί «παρεγκεφαλιδική αταξία». Τρία μετακινούνται αποκλειστικά στα τέσσερα, ενώ τα δύο άλλα είναι σε θέση να κάνουν μερικά βήματα όρθια, με χαλαρωμένα το κεφάλι και τα πόδια.

Όλα πάντως στηρίζονται στις παλάμες, κρατώντας τα δάκτυλα στον αέρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πρώτα ανθρωποειδή βάδιζαν με τον ίδιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τα δάκτυλά τους, χρήσιμα για πιο σημαντικές και ευαίσθητες δραστηριότητες, που ήταν αποφασιστικές για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Η επιστημονική κοινότητα, πάντως, είναι διχασμένη στην εξήγηση του φαινομένου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γονείς, που ανέχθηκαν τα ανάπηρα παιδιά τους να διατηρήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Αλλοι βλέπουν στο φαινόμενο έναν εξαιρετικά σπάνιο γενετικό συνδυασμό.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλo «Μια οικογένεια που περπατά στα τέσσερα» θα προβληθεί από το BBC2 στις 17 Μαρτίου.

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=689494&lngDtrID=252