PDA

Επιστροφή στο Forum : Αποστολή στο Καστελόριζο-Ολική Έκλειψη 29/3/2006


quendi
15-03-06, 17:38
Αγαπητοί φίλοι της Κοινότητας του Μεταφυσικού,

Ένα σπουδαίο αστρονομικό γεγονός θα λάβει χώρα την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006. Οι αστρονόμοι όλου του κόσμου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα ψηλά για ένα σπάνιο φαινόμενο,αυτό της Ολικής Έκλειψης Ηλίου! Η Σελήνη θα κρύψει τον Ήλιο και θα ρίξει την σκιά της πάνω στην Γη μας. Η διάρκεια του φαινομένου της ολικότητας δεν ξεπερνά ποτέ τα 7 λεπτά. Φέτος το μέγιστο θα είναι 4 λεπτά κάπου..στη Λυβύη!

Όμως η τύχη έχει βάλει το χεράκι της..υπάρχει ένα μέρος της Ελλάδας..μακρυνό..που η έκλειψη είναι ορατή κατά 100%. Στο ακριτικό Καστελόριζο, ένα νησάκι 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων,το πιο απομακρυσμένο σύνορο της Ελλάδας!!Για 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα το νησάκι αυτό θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της αστρονομικής κοινότητας (μιας που η άμμος της Λυβύης και τα γριπιασμένα κοτόπουλα της Τουρκίας δεν εδείκνυντο για παρατήρηση)! Στο Καστελόριζο θα βρεθούν δύο μέλη της κοινότητας μας: o γράφων Quendi και η Kamelot για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο και να μεταφέρουν για λογαριασμό της κοινότητας της Gateway καi της Πυθέας, την κάλυψη της έκλειψης!

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το φαινόμενο θα ρωτήσουν κάποιοι ώστε να πάμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας για λιγότερο από 3 λεπτά?? :eek: Η ολική έκλειψη είναι ένα γεγονός που μπορεί να μην έχεις άλλη ευκαιρία να το παρακολουθήσεις κατά την διάρκεια της ζωής σου.Επειδή η σκιά που πέφτει στην επιφάνεια της Γης έχει πολύ μικρό εύρος (λιγότερο από 300 χιλιόμετρα) πρέπει να ταξιδέψεις σε σε συγκεκριμένο τόπο από τον οποίο γνωρίζεις ότι περνά η σκιά. Ολική έκλειψη στον ίδιο τόπο συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 300 χρόνια περίπου!! Εκτός αυτού η επόμενη ολική ορατή από Ελλάδα θα γίνει το 2088!! Συν το ότι αυτές των επόμενων 10 χρόνων είναι ορατές από Ειρηνικό Ωκεανό, Αρκτική,Ανταρκτική,Βόρεια Αμερική,Ινδικός Ωκεανός...με καλύτερη περίπτωση αυτην της Κίνας!!! Βέβαια εκτός όλων αυτών..το σημαντικότερο είναι η γοητεία του φαινομένου.Όσοι έχουν δει ολική έκλειψη λένε ότι είναι αξέχαστο φαινόμενο: Στην ολική φάση ο ουρανος σκοτινιάζει και γίνεται σχεδόν νύχτα..φαίνονται στον ουρανό τα λαμπρότερα άστρα και οι πλανήτες που δεν είναι ορατοί λόγω της ημέρας..η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και τα ζώα&πουλιά,άλλα σταματούν να ακούγονται,άλλα κρύβονται και άλλα βγάζουν φοβισμένες κραυγές! Και τέλος το ομορφότερο όλων:Όταν η Σελήνη καλύψει εντελώς τον Ηλιακό δίσκο ξεπροβάλει το μεγαλόπρεπο ΣΤΕΜΜΑ του Ήλιου..το λαμπρότατο στεφάνι της εξώτερης ατμόσφαιράς του το οποίο κανείς δεν ξέρει πως θα φαίνεται κάθε φορά και πόσο μεγάλο θα είναι!! Μόνο τότε μπορούμε να κοιτάξουμε τον Ήλιο μας με γυμνό μάτι χωρίς φίλτρα..το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο από όσα μπορεί να δει ο άνθρωπος από αυτόν τον πλανήτη, όπως πολλοί λένε..

Αυτά..ελπίζω να σας μετέδωσα λίγο από τον ενθουσιασμό μας..Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα μας κάνει την χάρη και να μην έχει σύννεφα εκείνα τα τρία λεπτά..Γιατί τότε σίγουρα θα υπάρχει λογοκρισία στο λεξιλόγιο της ανταπόκρισής μας!! :D Ευχηθείτε μας καλή τύχη και να πάνε όλα καλά!!Ας ελπίσουμε να επιστρέψουμε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!!!

http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1104

quendi
15-03-06, 17:48
Κάπως έτσι θα έιναι ο ουρανός τα λεπτά της ολικής έκλειψης στο Καστελόριζο!!(Προσoμοίωση από το πρόγραμμα Starry Night):

http://img478.imageshack.us/img478/889/eclipsekasterlorizo7dk.th.jpg (http://img478.imageshack.us/my.php?image=eclipsekasterlorizo7dk.jpg)

beetlejuice
15-03-06, 22:00
Ευχομαι στον quendi και την kamelot καλο ταξιδι και καλη αποστολη.Πανω απο ολα τους δινω τα συγχαρητηρια μου για την αποφαση τους να ταξιδεψουν στο αλλο ακρο της Ελλαδος για εναν μοναδικο σκοπο που οπως ειπε ο quendi ισως δεν τους δοθει η ευκαιρια να εκπληρωσουν ξανα.

Για αλλη μια φορα μελη της κοινοτητας του μεταφυσικου-για λογαριασμο της Πυθεας στην προκειμενη- καλυπτουν ενα σπουδαιο γεγονος. Ενα τεραστιο δικτυο απο ανθρωπους με πολλα ενδιαφεροντα και επιστημονικη -πολλες φορες- καταρτιση, σχηματιζεται σε ολοκληρη την ελληνικη επικρατεια. Η εκλειψη του Ηλιου ειναι πραγματι ενα σπανιο και μοναδικο φαινομενο!

Περιμενουμε λοιπον εντυπωσεις οχι μονο απο το "περιπετειωδες" οδοιπορικο σας, αλλα και σπανιες εικονες (μιας και απο οτι καταλαβα θα κουβαλησετε και τα τηλεσκοπια) απο το στεμμα του Ζωοδοτη Ηλιου! :)


Quendi εκτος των αλλων αναλαμβανεις το χρεος να προσεχεις και την Kamelot :D

Ο Αγιος Ροσγουελιος που εβαλες στο αβαταρ σου (απ τους διαλογισμους υποθετω) να ειναι μαζι σου :D :p

xontro_mpizeli
16-03-06, 02:48
Πραγματικά πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Πυθέας που ανανεώνεται συνεχώς με καινούριες αποστολές!!!

Προσωπικά σας ζηλεύω πολύύύύύύύύύύύ :eek: που θα βρεθείτε στο ακριτικό Καστελόριζο την ημέρα αυτή, για τρία μοναδικά λεπτά! Απο μικρός που αρέσουν πολύ τα φαινόμενα αυτά και γενικά ό,τι έχει σχέση με την αστρονομία! Μακάρι να μπορούσα και εγώ να παρευρεθώ στο σημαντικό αυτό -παγκόσμιο- γεγονός!

Αναμένουμε με ανυπομονυσία την ανταπόκρισή σας!

Καλό ταξίδι! :)

Kamelot
16-03-06, 10:20
beetlejuice και xontro_mpizeli,
σας ευχαριστούμε για τις ευχές μα πάνω απ' όλα να εύχεστε να είναι ο ουρανός καθαρός τις 3 περίπου ώρες που θα διαρκέσει το φαινόμενο, και ειδικά στη φάση της ολικότητας!!!
Όσο για τα συγχαρητήρια... δεν μου αξίζουν προσωπικά αφού πολύ απλά δε θα το άντεχα να κάθομαι να βλέπω την μερική έκλειψη από το σπίτι μου ξέροντας πως (λίγα :) ) χιλιόμετρα πιο πέρα κάποιοι άνθρωποι βιώνουν το μοναδικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης!!
Και αυτό το λέω γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην 95% και 100% κάλυψη του ηλιακού δίσκου. Η περίπτωση της μερικής έκλειψης δε διαφέρει και πολύ από μια σταδιακή μείωση της φωτεινότητας λόγω βαριάς νέφωσης π.χ. Αλλά η ολική έκλειψη... έτσι όπως την περιέγραψε και ο quendi, θα είναι πραγματικά μια μυστικιστική σχεδόν εμπειρία όπου ο άνθρωπος στέκει με δέος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης! Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε γιατί οι αρχαίοι αντιδρούσαν έτσι βιώνοντας μια τέτοια εμπειρία...

Και εδώ να προσθέσω πως το φαινόμενο της ολικής έκλειψης είναι μοναδικό στο ηλιακό μας σύστημα... αν η σελήνη βρισκόταν πιο μακριά ή πιο κοντά στη Γη, η φαινόμενη διάμετρός της δε θα ήταν ίδια με αυτή του Ήλιου, οπότε ο ηλιακός δίσκος δε θα καλυπτόταν πλήρως, και δε θα είχαμε και την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το στέμμα!!
Ακόμα, μια ολική έκλειψη Ηλίου εκτός από εντυπωσιακό φαινόμενο υπήρξε και ιδιαίτερα σημαντική από επιστημονικής πλευράς. Η ολική έκλειψη Ηλίου που συνέβη το Μάιο του 1919 επιβεβαίωσε στον αστροφυσικό Eddington την ισχύ της γενικής θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein, αποδεικνύοντας την απόκλιση του φωτός κοντά στον Ήλιο και αλλάζοντας καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν...

Αρκετά παρασύρθηκα όμως, τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε - και θα τα δείτε - στη σχετική ανταπόκριση (που εύχομαι να μην υποστεί λογοκρισία :D )

Υ.Γ. Quendi εκτος των αλλων αναλαμβανεις το χρεος να προσεχεις και την Kamelot
δε χρειάζομαι προστασία αγαπητέ μου, ξέρω καράτε :p
Άσε που ο quendi, όπως και όλοι, το μόνο που θα έχουμε στο μυαλό μας να προσέχουμε είναι τα τηλεσκόπια, οι κάμερες και τα κυάλια, και ας βουλιάζει το νησί γύρω μας...
Προστασία θα χρειαστεί ο Αγιος Ροσγουελιος, αν του έρθει να κάνει τίποτα κόλπα εκείνη τη μέρα παίζοντας με τα συννεφάκια ;)

Antonia
16-03-06, 10:48
Παιδιά να σας δώσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου γι' αυτή σας την πρωτοβουλία να πάτε εκεί και να θαυμάσετε αυτό το σπάνιο φαινόμενο (ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, αφού δεν έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να δούμε ολική έκλειψη από τη Ελλάδα ή έστω τις κοντινές περιοχές). Περιμένω με ανυπομονησία εκείνη τη μέρα, για να δω κι έγω έστω και τη μερική έκλειψη και φυσικά την ανταπόκρισή σας! Ελπίζω να μας πείτε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέριες (τα υπονοούμενα δικά σας... ;) ) Χαχαχα...

Ελπίζω στο μέλλον, να κανονιστεί κάπως πιο νωρίς και πιο "ανοιχτά" μια οργανωμένη εκδρομούλα, κι όσοι πιστοί ας προσέλθουν! Εγώ θα είμαι μέσα πάντως, όπως έχω δηλώσει και σε άλλο topic. Καλό ταξίδι λοιπόν και καλή θεάση! :cool:

KANE
16-03-06, 14:52
Ευχομαι και εγω με τη σειρα μου στους Quendi και Kamelot, "τα καλυτερα" για την αποστολη που θα πραγματοποιησουν-θα περιμενουμε πως και πως τις σπανιες φωτογραφιες σας! Επισης παιδια εκει στο τερμα θεου που θα πατε, εαν εχετε χρονο, θα μπορεσετε να δειτε και αλλα αξιολογα πραγματα περα απο την εκλειψη. Ριξτε μια συντομη ματια εδω:

www.islasdelegeo.com/greek/islands/kastelorizo/print.html (http://www.islasdelegeo.com/greek/islands/kastelorizo/print.html)


Καλο ταξιδι παιδια, θα περιμενουμε τις εμπειριες σας!

quendi
19-03-06, 18:55
Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευχές σας. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι θα μας κάνει την χάρη ο καιρός. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αλλά έχω συνέχεια στο μυαλό μου αν θα έχει σύννεφα ή όχι!!! Δημιουργεί σε όλους μας τεράστιο άγχος!!

Επισης παιδια εκει στο τερμα θεου που θα πατε, εαν εχετε χρονο, θα μπορεσετε να δειτε και αλλα αξιολογα πραγματα περα απο την εκλειψη.

Φίλε μου ΚΑΝΕ..δεν θα έχουμε χρόνο!!!Στο Καστελόριζο θα είμαστε μία μέρα πριν την έκλειψη όπου θα πρέπει να ψάξουμε για όσο καλυτερη τοποθεσία παρατήρησης γίνεται για να στήσουμε σκηνές και όργανα για δοκιμές συν..το άγχος για τα σύννεφα συν το ότι φεύγουμε από Καστελόριζο αμέσως μετά την Έκλειψη..Δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο! :o

Ελπίζω στο μέλλον, να κανονιστεί κάπως πιο νωρίς και πιο "ανοιχτά" μια οργανωμένη εκδρομούλα, κι όσοι πιστοί ας προσέλθουν! Εγώ θα είμαι μέσα πάντως, όπως έχω δηλώσει και σε άλλο topic.

Αντωνία ετοιμάσου (να πάτε :D) στην Κίνα το 2008 λοιπόν!! Πάντως να ξέρεις ότι ακόμα και οι ελληνικοί αστρονομικοί σύλλογοι (χωρίς να συμφωνώ με αυτό βέβαια) δεν κανόνισαν οργανωμένες "ανοιχτές" εκδρομές λόγω της περιοχής της έκλειψης και των δυσκολιών με την μεταφορά. Οι περισσότεροι έχουν κλείσει μόνοι τους ή ανά παρέες. Στο Καστελόριζο δεν υπάρχουν καταλύματα από την αρχή του φθινοπώρου επειδή τα είχαν κλείσει από πολύ νωρίς οι αστρονόμοι (ερασιτέχνες και επαγγελματίες). Στην αστρονομική κοινότητα υπάρχει αναβρασμός για το θέμα εδώ και ένα χρόνο απ όσους ενδιαφέρονταν. Ακόμα..τα δρομολόγια των πλοίων ανακοινώθηκαν απ τις εταιρείες μέσα Φλεβάρη και από τότε και μετά κλείσαμε όλοι μας. Δεν γινόταν πιο νωρίς.

Τώρα για το αν έπρεπε να γίνει καλύτερη ενημέρωση από ΜΜΕ και αστρονομικούς φορείς δεν ξέρω..Ξέρετε πως λειτουργούν τα ΜΜΕ, μόνο η τηλεθέαση τα ενδιαφέρει. Όποιος ενδιαφερόταν έπρεπε να ψάξει μόνος του,είναι γεγονός. Αλλά σε οποιοδήποτε αστρονομικό site να έμπαινε θα έβρισκε πληροφορίες.

Τέλος πάντων..Ας βάλει ο Άγιος Ροσγουέλιος το χέρι του..

Σας χαιρετώ!

quendi
25-03-06, 01:03
Λοιπόν αγαπητοί φίλοι..η μεγάλη στιγμή φθάνει,οι μέρες πλησιάζουν και η ένταση,η αγωνία και το άγχος κορυφώνεται!! Οι προβλέψεις για τον καιρό στο Καστελόριζο είναι καλές και ελπίζουμε όσο περνούν οι μέρες να γίνονται καλύτερες!! Ο εξόπλισμος είναι έτοιμος και δοκιμασμένος!! Μακάρι και όλα τα άλλα να πάνε καλά..

Φεύγω αύριο από Πάτρα και ίσως να μην ξαναμπώ στο ίντερνετ έως την Δευτέρα που ταξιδευω για Ρόδο και κατ'επέκταση έως την Παρασκευή που θα επιστρέψω στην καθημερινότητα και στο pc μου!!

Ελπίζω να φέρω αρκετό υλικό και εμπειρίες από αυτό το μεγαλοπρεπές και σπάνιο φαινόμενο!!!

Σας χαιρετώ με την κλασσική ευχή κάθε παρατηρητή και λάτρη του ουρανού ως προς τους άλλους:

ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

excellent
25-03-06, 22:44
Να σας ρωτήσω κάτι...
Λένε ότι δεν κάνει να κοιτάζουμε την έκλειψη με γυμνό μάτι... Εγώ στα γυαλιά μου φορώ έχω φίλτρο αλλά δεν ξέρω τι. Συγκεκριμένα γράφει: Κρύσταλλο M/C 65ø.

Εγώ πάντως με μυωπία και αστιγματισμό βλέπω και τον ήλιο όταν είναι φωτεινός...

Antonia
26-03-06, 14:30
Ίσως γι' αυτό να έχεις και μυωπία και αστιγματισμό! :p Πλάκα κάνω.

Δεν ξέρω τι ακριβώς φακός είναι αυτός που έχεις στα γυαλιά σου, πάντως δεν είναι καθόλου καλό για την όρασή σου να κοιτάς τον ήλιο με γυμνό μάτι. Είναι ρητή εντολή απ' όλους τους οφθαλμίατρους. Όσο για την έκλειψη, πρέπει τα μάτια να προστατευτούν με ειδικό υλικό για να είσαι ασφαλής 100%. Κάποιοι κοιτάζουν τις εκλείψεις με τη βοήθεια της προστατευτικής μάσκας που κάνει για συγκολήσεις, αλλά κι αυτό δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Καλύτερα προμηθεύσου ειδικά γυαλιά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Λογικά με αφορμή το φυσικό αυτό φαινόμενο εκείνες τις μέρες θα πουλάνε. Κάπου είδα στην τηλεόραση και για ένα περιοδικό που θα έχει σα συνοδευτικό δώρο τέτοια ειδικά γυαλιά. Για ψάξτο καλύτερα. :)

excellent
28-03-06, 22:16
μήπως ξερει κάποιος αν η παρατήρηση μέσα από το μαύρο μέρος των ακτινογραφιών είναι ασφαλής για τα μάτια;;;

Drymonia
28-03-06, 23:50
Νομίζω, ναι! Πάντως το περιοδικό Science Illustrated αυτού του μήνα προσφέρει ειδικά γυαλιά!

cosmictsak
29-03-06, 11:36
http://www.solar-eclipse.uoa.gr/live

Δείτε εδώ αν δεν έχετε γυαλιά.

beetlejuice
29-03-06, 13:25
Επικοινωνησα πριν 2 λεπτα με τον Quendi και την Kamelot, οι οποιοι και δηλωσαν εκστασιασμενοι και μαγεμενοι απο το γεγονος της εκλειψης! Ενα μεγαλο μαυρο συννεφο που καλυψε τον ηλιο αποσυρθηκε ευτυχως μολις 30'' δευτερολεπτα πριν την κορυφωση του φαινομενου, επιτρεποντας στους φιλους μας να βγαλουν εντυπωσιακες φωτογραφιες και βιντεο απο τους τηλεφακους και τα τηλεσκοπια τους. Ο ουρανος σκοτεινιασε, ο δημοτικος φωτισμος στο νησι τεθηκε σε λειτουργια αυτοματα, ενω η θερμοκρασια επεσε αισθητα!


Σε λιγες ωρες θα αναχωρησουν απο το νησι, ενω εμεις θα πρεπει να περιμενουμε λιγο ακομη για να δουμε τις πρωτες αποκλειστικες φωτογραφιες! :)

beetlejuice
29-03-06, 13:37
Φωτογραφια του Ηλιου κατα τη στιγμη της κορυφωσης της εκλειψης απο τη Σαμο(αγνοηστε το συρμα της ΔΕΗ πανω δεξια :) ). Οποιος/α διαθετει photoshop ας προσπαθησει να τονισει περισσοτερο τη σεληνη μεσα στον ηλιακο δισκο διοτι δε νομιζω να φαινεται καλα (πανω απο το νησι υπηρχε αραιη νεφωση εκεινη τη στιγμη):





http://briefcase.pathfinder.gr/download/521368

Antonia
29-03-06, 14:39
Ενδιαφέρουσα η φωτογραφία σου beetlejuice, βέβαια με την πρώτη ματιά δεν μπορείς να δεις και πολλά. Προσπάθησα να βοηθήσω λίγο με μια μικρή επεξεργασία στη φωτεινότητα. [Σ.Σ.: μέσω του Photoshop μείωσα στο ελάχιστο τη φωτεινότητα της φωτογραφίας (brightness) και μόνο, για να μη θεωρήσει κανείς ότι πείραξα και τίποτα άλλο ;) ]

http://img64.imageshack.us/img64/8320/ekleipsi8ha.jpg

Νομίζω τώρα φαίνεται κάπως καλύτερα πως μερικά χιλιοστά πιο μέσα από το φωτεινό περίγραμμα του ήλιου υπάρχει ένας άλλος κύκλος πιο σκούρος. Ίσως χρειστείτε μερικά δευτερόλεπτα για να αντιληφθεί το μάτι αυτό που βλέπει. Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν και πολλά περισσότερα, αφού θα μιλάμε για "επεξεργασμένη" εικόνα πια.

Ακόμα, παρατήρησα σε κάποιο σημείο της φωτογραφίας κοντά στο κέντρο, μια αντανάκλαση του φωτός στο φακό της μηχανής. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως πρόκειται για το 1/4 του φαινομένου. Οι ακτίνες που διασπώνται στα 7 χρώματα της ίριδας έκαναν και πάλι το θαύμα τους! Ελπίζω να μπορείτε να δείτε τι εννοώ με μια μικρή μεγένθυση της λεπτομέρειας. :)

http://img89.imageshack.us/img89/2130/leptomereia11qq.jpg

excellent
29-03-06, 19:27
έχω φτιάξει μία εικόνα για να σας εξηγήσω κάτι, αλλά δεν μπόρεσα να την στείλω.

H μεγενθυμένη λεπτομέρεια είναι πλανήτης και μάλλον είναι η αφροδίτη. αυτό εξηγείται σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας. μόνο με αυτήν γιατί νομίζω ότι η αφροδίτη ήταν πίσω από το ήλιο ενώ εμείς το βλέπουμε "καθαρά" στην φωτογραφία.

Ας ελέγξει κάποιος αν όντως ήταν πίσω από το ήλιο. μη σας λέω πράγματα που δεν θα καταλάβετε και πολύ χωρίς σχήμα...

-----------
Κάτι βρήκα:http://www.physics4u.gr/articles/images/multi.gif

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.physics4u.gr/faq/special.html --> ειδική θεωρία σχετικότητος
http://www.physics4u.gr/articles/bendinglight.html--> Η καμπύλωση του φωτός και ο βαρυτικός φακός απορρέουν από την αρχή της ισοδυναμίας

t4ng0
31-03-06, 08:53
Σας παραθέτω το πόστ μου και από ένα άλλο φόρουμ.....


Έκλειψη ηλίου ...29-03-2006

(Αν και προσωπικά νομίζω πως πρέπει να λέγεται απόκρυψη του ηλίου .... και όχι έκλειψη... Έκλειψη λέγεται της σελήνης που ουσιαστικά δεν φωτίζεται όταν μπαίνει στη σκιά της γής...)

Τόπος Γλυφάδα, Αθήνα

Αν και δεν θα την δούμε από εδώ ολική έκλειψη συμβιβαζόμαστε και με την μερική....

Camera: SONY DSC H1, zoom 12x, 1/1000, F/8, ISA 64 με αυτοσχέδιο φίλτρο για τον ήλιο...τζαμάκι μαυρισμένο με κάπνα από κερί !!!!! (όχι ιδανικό να βλέπουμε μέσα από αυτό με τα μάτια μας αφού δεν φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες «UV»)

Οι πρώτες φωτογραφίες από την πρώτη επαφή....

http://img55.imageshack.us/img55/4215/11yd3.jpg
12.34 μ.μ.

http://img64.imageshack.us/img64/9773/25pq.jpg
12.43 μ.μ.

http://img56.imageshack.us/img56/1593/37do.jpg
01.47 μ.μ. Το μέγιστο (84% κάλυψη) ορατό από την Αθήνα

http://img72.imageshack.us/img72/9097/57ln.jpg
02.01 μ.μ.

Αυτά προς το παρόν.....

Νικόλας

Υ.Γ. Με τίποτα δεν συγκρίνεται η ολική έκλειψη με την μερική ... Ήμουν τυχερός και παραβρέθηκα σε ολική έκλειψη το 1999 στο Φόλμουθ της Αγγλίας... και μέχρι και το 99% ήταν ακόμη μέρα... με το που κάλυψε πλήρως τον ήλιο η σελήνη ήταν σαν να έκλεισε κάποιος ξαφνικά το φώς ... όλα σκοτείνιασαν ξαφνικά και αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι τα πουλιά (γλάροι κυρίως) που άρχισαν να πετάνε και να φωνάζουν-κραυγάζουν σαστισμένα.. Μέσα στη μέρα...ξαφνικά σκοτεινιάζει και για ενάμιση λεπτό μπορείς να παρατηρήσεις μέχρι και τα άστρα....
Τα παιδία που πήγαν στο Καστελόριζο είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ πώς η μέρα αυτή θα τους μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό ....

Archangel
31-03-06, 11:31
Φίλε T4NG0

το ξέρεις ότι μερικοί από εδώ μέσα(εγώ συγκεκριμένα)αρχίζω να σε μισώ και να θέλω να πω DIIIIIIIEEEEEE :D :p

Θα ήθελα να συναντήσω τον φίλο quendi και να μου πει την εμπειρία του αλλά είμαι σίγουρος οτι θα πει άλλο να το βλέπεις και άλλο να στο περιγράφω.

Υ.Γ.ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ μπου χου χου :(

t4ng0
31-03-06, 11:48
Φίλε T4NG0

το ξέρεις ότι μερικοί από εδώ μέσα(εγώ συγκεκριμένα)αρχίζω να σε μισώ και να θέλω να πω DIIIIIIIEEEEEE :D :p



Ναι το ξέρω ... είμαι σε αρκετές λίστες θανάτου!!!! :eek:

Να διευκρινήσω πώς οι φωτογραφίες που έβγαλα ειναι από την Αθήνα που έιχαμε μονο 84% απόκρυψη.....κάπου έχω και από την Αγγλία το 1999 (ολική) όπου φαίνεται τέλεια η κορώνα αλλά δεν τις βρίσκω ...ούτε τα αρνητικά... (βλέπεις τότε δεν είχαμε ακόμη ψηφιακή μηχανη :( )

quendi
31-03-06, 15:14
Χαιρετω το forum!!

Χθες αργα το βραδυ εφτασα στην πολη της Πατρας οπου ήμουν "κομματια" απ το ταξιδι!Τι να σας πω..ακομα δεν εχω επιστρεψει στην πραγματικοτητα..ακομα βλεπω μπρος στα ματια μου την εικονα του Ηλιου με το μεγαλοπρεπες του στεμμα να δεσποζει πανω απ τα κεφαλια μας,όταν ξαφνικα κάποιος "εσβησε" τα φωτα!Παιδια..πραγματικα δεν εχω λογια να περιγραψω αυτο που ζησαμε..μονο εαν το δεις live μπορεις να το πιστεψεις κ να το νιωσεις.Ειμαι τοσο ενθουσιασμενος!! Εχοντας δει πια ολα τα ειδη αστρονομικων φαινομενων πιστευω ξεκαθαρα οτι ειναι το πιο εντυπωσιακο και μεγαλοπρεπες φαινομενο που μπορει ανθρωπος να δει πανω στη Γη. Μας κοπηκαν τα γονατα οταν η Σεληνη καλυψε 100% τον ηλιακο δισκο..κοκαλωσαμε για τοσα δευτερολεπτα!! Απορω πως θυμηθηκα να παρω video και φωτο!! Η χαρα και η συγκινηση που ενιωσα ηταν απεριγραπτη..βλεπαμε κατι μαγικο..Φωναζαμε και χαιρομασταν σαν μικρα παιδια!! Ακομα δεν μπορω να το πιστεψω οτι ειδα αυτο που ειδα!!!Τα τρια λεπτα περασαν χωρις να τα καταλαβουμε..ολοι θελαμε και αλλο!!Ηταν τοσο λιγο..

Αυτα σαν πρωτη γευση!! Περισσοτερα τις επομενες μερες! Θα προσπαθησουμε οσο πιο γρηγορα γινεται να ετοιμασουμε τις φωτο απο Εκλειψη (οι οποιες θελουν και λιγη επεξεργασια) και Καστελοριζο και το κειμενο που θελαμε..αλλα χρειαζομαστε λιγο χρονο..υπομονη!!

Olympos
01-04-06, 03:38
πραγματικα ξερω πως νιωθεις φιλε κουενδι γιατι παρομοοια συναισθηματα βιωσα και εγω πριν 8-9 χρονια στο μοναχο. ειχε γινει και εκει ολικι εκλιψη!

περιμενω με αγωνια τις εντυπωσεις σου διατυπωμενες σε αρθρο!

καλη νυχτα !

Kamelot
03-04-06, 14:09
Γεια σας παιδιά!
Ήδη πέρασαν πέντε μέρες από τη μέρα της έκλειψης και νιώθω πως ακόμα είμαι εκεί, στο πανέμορφο Καστελόριζο, και παρακολουθώ εκστασιασμένη τον Ήλιο καλυμμένο από τη Σελήνη... Τα συναισθήματα απερίγραπτα, όπως λέει και ο φίλος quendi, και πραγματικά όταν με ρωτάνε γι' αυτή την εμπειρία το πρώτο πράγμα που λέω είναι "άλλο να με ακούς να στο περιγράφω και να βλέπεις τις φωτό και άλλο να το βιώνεις" ;)
Περισσότερα στην επικείμενη ανταπόκριση, όπου θα πάρετε μια γεύση από τις μεγαλειώδεις στιγμές που ζήσαμε!

beetlejuice
11-04-06, 21:14
Ανεβηκε ως αρθρο επικαιροτητας η αποστολη του Quendi και της Kamelot στο Καστελοριζο! Θα τη βρειτε στο http://www.metafysiko.gr/epikairotita.php?id=45 . Ακρως εντυπωσιακες οι φωτογραφιες που μετεφεραν τα μελη της κοινοτητας μας! Ενα μεγαλο ευχαριστω! :)

quendi
13-04-06, 11:27
εμείς ευχαριστούμε που την ανεβάσατε! μας τιμά ιδιαίτερα. ελπίζω να σας αρέσει και να καταφέραμε να σας μεταδώσουμε έστω κάτι ελάχιστο απ τα συναισθήματα που νιώσαμε στο καστελόριζο εκείνη την μέρα! είναι μια εμπειρία ζωής. όποιος έχει κάποτε την ευκαιρία να δει μια ολική εκλειψη να μην την χάσει για κανένα λόγο! θα καταλάβει όταν το δει γιατί! ;)

Για εμένα προσωπικα ραντεβού με τον ήλιο στις 22 Ιουλίου 2009 στην Σανγκαη!!!!!! Αρκεί να 'μαστε καλά..

quendi
29-03-07, 16:32
Αγαπητοί φίλοι, σήμερα, έναν ακριβώς χρόνο μετά, ξυπνούν τόσες μνήμες από εκείνες τις καταπληκτικές μέρες που ζήσαμε στο Καστελόριζο..Τι να πρωτοθυμηθώ? Το πανέμορφο ακριτικό νησί? Το ανεπανάληπτο και μυστηριακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου? Ήταν μια εμπειρία ζωής που τώρα πια που ξέρω πως είναι, ούτε που θέλω να φανταστώ τον εαυτό μου να την έχανε! Εύχομαι όλοι οι φίλοι της αστρονομίας να δουν αυτό το φαινόμενο έστω μια φορά στη ζωή τους και να νιώσουν αυτό που νιώσαμε τότε!

..29/3/2006..μια ημερομηνία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας!

Kamelot ακούς? :D