PDA

Επιστροφή στο Forum : Κατασκευάζουν φτερωτά μικροσκοπικά ζόμπι


beetlejuice
17-03-06, 07:25
Αμερικανική υπηρεσία αμυντικών μελετών ξεκίνησε πρόγραμμα για την ανάπτυξη εντόμων με ενσωματωμένα μικροτσίπ τα οποία θα ελέγχονται με τηλεχειρισμό και θα χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση εκρηκτικών. Πολλοί εντομολόγοι θεωρούν ότι το σχέδιο είναι απλά «γελοίο».

Όπως αναφέρει το BBC, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA), η οποία υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, ζητά από τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να καταθέσουν τις προτάσεις για τηλεκατευθυνόμενους ζωντανούς ανιχνευτές.

Η υπηρεσία έχει ήδη πειραματιστεί με τροποποιημένες σφήκες, τα πειράματα όμως έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα όταν τα έντομα προτίμησαν να αναζητήσουν... ταίρι για να ζευγαρώσουν, αντί για εκρηκτικά.

Η DARPA συνεχίζει όμως να πιστεύει ότι η ενσωμάτωση μικροσκοπικών μηχανισμών είναι εφικτή στο στάδιο της νύμφης, όταν ο οργανισμός του εντόμου είναι έτοιμος να υποστεί τις δραματικές αλλαγές της μεταμόρφωσης σε πλήρες φτερωτό ενήλικο άτομο.

«Μέσα από κάθε στάδιο μεταμόρφωσης, το σώμα του εντόμου διέρχεται από μια διαδικασία ανανέωσης κατά την οποία μπορεί να επουλώνει τραύματα και να αναδιατάσσει τα εσωτερικά του όργανα γύρω από ξένα σώματα» αναφέρει η προκήρυξη της υπηρεσίας.

Οι επιστήμονες που θα εξασφαλίσουν το συμβόλαιο με την DARPA θα πρέπει να φέρουν τα τηλεκατευθυνόμενα έντομα σε απόσταση πέντε μέτρων από έναν στόχο που απέχει 100 μέτρα από το τηλεκοντρόλ.

Η ιδέα φαίνεται «γελοία» σχολιάζει στο BBC ο εντομολόγος Τζορτζ ΜακΓκάβιν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο ερευνητής εξηγεί ότι ο εγκέφαλος των ενήλικων ατόμων είναι προγραμματισμένος για δύο κύριες λειτουργίες, την αναζήτηση συντρόφου και το ζευγάρωμα. Οποιαδήποτε άλλη «στρατιωτική» δραστηριότητα θα απαιτούσε τον επαναπρογραμματισμό των εντόμων, πράγμα αδύνατον. Προσθέτει ότι θα ήταν τεχνικά εξαιρετική δύσκολη η σύνδεση συσκευών ελέγχου στα νευρικά κυκλώματα που ελέγχουν τα φτερά εν πτήσει.

Αλλοι ειδικοί σχολιάζουν ότι, ακόμα και αν τα έντομα μπρούσαν να ανιχνεύσουν εκρηκτικά ή άλλες ουσίες, τα σήματα που θα μετέδιδαν από τους μικροπομπούς τους θα ήταν τόσο ασθενή ώστε οι στρατιώτες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κεραίες με διάμετρο αρκετών μέτρων, κάτι που θα πρόδιδε την όλη επιχείρηση.

news.in.gr

R-b-t3r
17-03-06, 11:05
Η ιδέα φαίνεται «γελοία» σχολιάζει στο BBC ο εντομολόγος Τζορτζ ΜακΓκάβιν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ακριβώς αυτό που λέει ο κύριος συμβαίνει. Μα καλά τί παίρνουν αυτοί στο Πεντάγωνο? :D

Ο μόνος τρόπος που μπορώ να φανταστώ είναι να "μπερδέψουν" το έντομο ώστε αντί για τις φερομόνες του θηλυκού να εντοπιζει τις εκρηκτικές ύλες, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι είναι δυνατόν να έχουν μυρωδιά, και να την αναγνωρίζει το έντομο. Το πρόβλημα πάντως της αναμετάδοσης του σήματος συνεχίζει να υφίσταται.

tsilof
10-10-07, 14:07
OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.
Κατά τη διάρκεια πολιτικών εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, εμφανίσθηκαν πρόσφατα λιβελούλες, οι οποίες θυμίζουν περισσότερο μικροσκοπικά ελικόπτερα παρά έντομα, και το γεγονός έχει πυροδοτήσει νέα σενάρια συνωμοσίας στην Αμερική. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για έντομα, αλλά για ιπτάμενα ρομπότ που παρακολουθούν ανθρώπους και καταγράφουν διαλόγους για λογαριασμό της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον αντίποδα, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι λιβελούλες είναι από τα αρχαιότερα έντομα στον πλανήτη και ότι η κίνησή τους, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο βιολογικών ερευνών, θυμίζει έντονα αυτή ενός ρομπότ.

Επισήμως, βέβαια, καμιά υπηρεσία πληροφοριών δεν έχει παραδεχθεί τη χρήση ιπτάμενων κατασκοπευτικών μηχανών σε μέγεθος εντόμου. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα της Washington Post, αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη μορφή της νανοτεχνολογίας. Υπάρχουν δε επιστημονικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες εισάγουν μικροσκοπικά τσιπ σε έντομα με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών τους. Θεωρητικά, λοιπόν, τα έντομα - ρομπότ μπορούν να ακολουθούν υπόπτους, να καθοδηγούν πυραύλους στον στόχο και να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων.

Προς το παρόν, πάντως, η πλειοψηφία των επιστημόνων ξεκαθαρίζει ότι το έντομο - κοριός δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Οι ερευνητικές ομάδες, άλλωστε, μόλις πρόσφατα κατάφεραν να κατανοήσουν τα μυστικά της πτήσης των εντόμων, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα των πτηνών. Είναι γεγονός, όμως, ότι η CIA δημιούργησε πριν από τριάντα χρόνια το πρώτο έντομο - ρομπότ, το οποίο φέρεται να έμοιαζε με λιβελούλα. Τα επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το έντομο - κοριός πέταξε, πλην όμως, το πείραμα κρίθηκε αποτυχημένο κι αυτό διότι το μικροσκοπικό ρομπότ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τις ριπές του αέρα, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο τον έλεγχο των κινήσεών του.

Πολλοί, σε αντιπολεμική διαδήλωση τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, επιμένουν ότι τους «παρακολουθούσαν» παράξενα έντομα. Τι είδαν τελικά; Πιθανότατα λιβελούλες, απαντούν οι ειδικοί.
πηγή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_8937_10/10/2007_244560)

metalmaniac
10-10-07, 17:43
απο οτι φαινεται και οι Ισραηλινοι εχουν τετοιου ειδους τεχνολογια στα χερια τους
Israel is developing a robot the size of a hornet to attack terrorists. And although the prototype will not fly for three years, killer Micro Air Vehicles, or MAVs, are much closer than that.

αλλα και οι Βρετανοι οι οποιοι ηδη την χρησιμοποιουν
British Special Forces already use 6-inch MAV aircraft called WASPs for reconnaissance in Afghanistan. The $3,000 WASP is operated with a Gameboy-style controller and is nearly silent, so it can get very close without being detected.

απο http://www.wired.com/science/discoveries/news/2007/01/72543

το αρθρο παρακατω εξηγει πως ακριβως λειτουργουν αυτα τα "εντομοειδη" σε συνθηκες πραγματικου πολεμου


επισης συμφωνα με αυτο το αρθρο http://www.commondreams.org/headlines06/0314-03.htm
The objective is to transform the insects into "predictable devices that can be used for various micro-UAV (http://en.wikipedia.org/wiki/Unmanned_aerial_vehicle) missions requiring unobtrusive entry into areas inaccessible or hostile to humans."

δηλαδη οι Αμερικανοι σκοπευουν να πανε την υπαρχουσα τεχνολογια ενα βημα παραπερα!
αυτη η εταιρια,η DARPA δεν θυμιζει επικινδυνα την DHARMA? :D

beetlejuice
25-03-10, 11:26
Ένα follow up σε παλαιότερο νέο που εγείρει σοβαρότατα ζητήματα ηθικής και ασφάλειας...

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1119855_b.jpg


Ερευνητές στην Ιαπωνία τελειοποιούν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που με το τσίμπημά τους θα εμβολιάζουν δωρεάν τον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών. Τα πειράματα ξεκίνησαν με την ασθένεια της λεϊσμανίασης και στο μέλλον θα επεκταθούν στην ελονοσία.

Τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια στα εργαστήρια του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τζίσι, βόρεια του Τόκιο, παράγουν στο σάλιο τους μια πρωτεΐνη του πρωτόζωου της λεϊσμανίαση, μιας ασθένειας που προκαλεί μεγάλα, επώδυνα έλκη στο δέρμα και μπορεί να γίνει θανατηφόρος.

Οι άνθρωποι που δέχονται τσιμπήματα του γενετικά τροοποποιημένου κουνουπιού αναπτύσσουν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης και σταδιακά αποκτούν ανοσία, όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά εμβόλια.

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και έδειξαν ότι τα «ιπτάμενα εμβόλια» πράγματι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Insect Molecular Biology.

Το καλό με αυτά τα φαρμακευτικά έντομα «είναι ότι δεν χρεώνουν για τον εμβολιαμό» αστειεύτηκε ο Σιγκέτο Γιοσίντα, επικεφαλής της μελέτης, μιλώνας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θα εμβολιαζόμασταν χωρίς καν να το προσέξουμε. Δεν θα χρειαζόταν να παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο, ούτε να παρουσιαζόμαστε σε συγκεκριμένες υπηρεσίες για μαζικό εμβολιασμό» επισήμανε.

Ο ερευνητής παραδέχεται πάντως ότι αυτή η προσέγγιση εγείρει και ηθικά ερωτήματα, αφού ο εμβολιασμός ουσιαστικά θα γινόταν χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα, «ωστόσο το κατά πόσο η κοινωνία θα την αποδεχτεί είναι άλλο ζήτημα» διευκρίνισε ο Δρ Γιοσίντα.

Η ομάδα του θα συνεχίσει τώρα τα πειράματα με το παράσιτο της ελονοσίας που μεταδίδουν τα ίδια τα κουνούπια, για το οποίο σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

In.gr