PDA

Επιστροφή στο Forum : Tαξίδι στο Κέντρο της Γης!


beetlejuice
09-06-05, 11:37
Οσοι απο εσας εχετε δει την ταινια ο Πυρήνας (The Core) σιγουρα θα χαμογελασετε με την παρακατω ειδηση που μας ερχεται από την Guardian (μτφ. pathfinder.gr).Ριξτε μια ματια εχει ενδιαφερον...

http://img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/65/1975565.jpg


Στο κέντρο της Γης στρέφονται πλέον οι επιστήμονες για να μπορέσουν να καταλάβουν, να εξηγήσουν και να προβλέψουν τους σεισμούς. Τρυπώντας τη Γη σε βάθος 7.000 μέτρα, ερευνητές ελπίζουν να βρουν τα κατάλληλα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν

Ιάπωνες επιστήμονες πρόκειται να εξερευνήσουν το κέντρο της Γης. Χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο πλωτό τρυπάνι οι ερευνητές σκοπεύουν να είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να τρυπήσουν το βραχώδες περίβλημα του πλανήτη μας και να φτάσουν στο μανδύα που βρίσκεται από κάτω.

Η ομάδα των επιστημόνων θέλει να πάρει δείγματα του μανδύα ώστε να μάθει περισσότερα για τις αιτίες των υποβρύχιων σεισμών, όπως ήταν αυτός που χτύπησε τη Σουμάτρα και προκάλεσε το θανατηφόρο τσουνάμι. Ελπίδα τους είναι να καταφέρουν να μελετήσουν τις βραχώδεις επιφάνειες και τη λάσπη που υπάρχουν σε μεγάλα βάθη για να βρουν στοιχεία των αρχαίων κλιματικών αλλαγών αλλά και να δουν αν οι βαθύτερες περιοχές της γης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.

Ο Asahiko Taira, διευθυντής στο κέντρο εξερευνήσεων του εσωτερικού της Γης στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, αναφέρει: "Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αποστολής είναι να βρούμε βακτήρια ανάμεσα στο φλοιό του ωκεανού και των ανώτερο μανδύα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή ζωής εκεί. Είναι η ίδια αποστολή σαν αυτή που ψάχνει να βρει ζωή στον Άρη."


Οι βράχοι στον ανώτερο μανδύα δημιουργούν συστατικά απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής όταν αντιδρούν με το θαλασσινό νερό. "Αυτό είναι ένα σύστημα που όπως πιστεύουμε είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των πρώτων μορφών ζωής. Υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την καταγωγή της ζωής όπως αυτή συμβαίνει σήμερα," σχολιάζει ο Taira.

Το πλωτό τρυπάνι βάρους 57.500 τόνων ονόματι Chikyu ( «Γη» στα Ιαπωνικά) κατασκευάζεται στο νότιο λιμάνι του Ναγκασάκι. Το μήκος του φτάνει τα 2/3 του μήκους του Τιτανικού και είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία δανειζόμενη από την βιομηχανία πετρελαίου. Η τεχνολογία αυτή θα του επιτρέψει να κάνει γεώτρηση μέχρι και 7.000 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας με τη χρήση ενός τρυπανιού μήκους 25 φορές το μήκος του Empire State building.

Μέχρι σήμερα η πιο βαθιά γεώτρηση που έχει γίνει από τον θαλάσσιο πυθμένα έφτασε τα 2.111 μέτρα.

Μετά από τις τελικές δοκιμές, οι επιστήμονες θα πλεύσουν για τον Ειρηνικό ωκεανό όπου ο φλοιός της γης είναι λεπτότερος. Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2006.

Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο να διαπεράσουν το φλοιό και να φτάσουν στο μανδύα, έτσι το πλοίο είναι εξοπλισμένο με έξι περιστρεφόμενους προωθητήρες ελεγχόμενους από δορυφόρους GPS ώστε να μπορεί να παραμένει πάντα ακριβώς πάνω από την τρύπα.


Ο Shinichi Kuramoto, μέλος της ομάδας των ερευνητών, επισημαίνει ότι ο κύριος στόχος του Chikyu είναι να φέρει στην επιφάνεια δείγματα από τον μανδύα για να τα αναλύσουν. "Έχουμε φέρει δείγματα πετρωμάτων από το διάστημα ώστε να μελετήσουμε και να καταλάβουμε το σύμπαν, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουμε φτάσει στο μανδύα που αποτελεί τελικά και το μεγαλύτερο κομμάτι της γης μας."

Βακτήρια που μέχρι τώρα δεν έχουν ανακαλυφθεί και που μπορούν να επιβιώσουν της αναμενόμενης θερμοκρασίας των 100 βαθμών Κελσίου στον ανώτερο μανδύα, ίσως φανούν χρήσιμα στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, ένζυμα ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες που απομονώθηκαν από προηγούμενες αποστολές, χρησιμοποιούνται τώρα από τους Ιάπωνες σε σκόνες για το πλύσιμο των ρούχων.

Βραχώδεις πυρήνες και ιζήματα από την περιοχή όπου ο μανδύας συναντά τον φλοιό της γης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους γεωλόγους να καταλάβουν καλύτερα τα διάφορα σεισμικά γεγονότα και ίσως να μπορέσουν να κάνουν ορθότερες προβλέψεις.

mystica
13-06-05, 16:43
Πολύ ενδιαφέρουσα η συγκεκριμένη είδηση!Και πού να συναντήσουν καμία υπόγεια πολιτεία και να μην ξανακούσουμε τίποτα για αυτό το πείραμα και για αυτούς που το οργάνωσαν!!!Ξέρεις μήπως κάποιο site που να παραπέμπει στο πρόγραμμα αυτό?