PDA

Επιστροφή στο Forum : Πως το κατεστημένο "έφαγε" τον καθηγητή Βαρώτσο!

beetlejuice
14-04-06, 19:31
Ακολουθεί αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 13/4/2006. Συντάκτης του ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης:

«Ετσι έφαγαν τον καθηγητή Βαρώτσο»

Του ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ*

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της· όχι μόνο τα τρώει, τα καταπίνει αμάσητα θα έλεγα, χωρίς να απομυζά ούτε το ελάχιστο που μπορεί να της προσφέρουν.

Οταν πριν από μερικούς μήνες διάβασα στις εφημερίδες για το νέο Νόμπελ Ιατρικής, που πήραν δύο Αυστραλιανοί γιατροί γιατί ανακάλυψαν το ελικοβακτηρίδιο, αμέσως το μυαλό μου πήγε στον διακεκριμένο Ελληνα γιατρό που, αρκετά χρόνια πριν από τους Αυστραλούς συναδέλφους του, είχε πρώτος αποδείξει το ίδιο· τι και αν ενημέρωνε τους ιατρικούς συλλόγους, τι και αν παρουσίαζε ένα σωρό παραδείγματα ασθενών του που θεραπεύτηκαν, κανείς δεν του έδινε σημασία.

Αμέσως μετά σκέφτηκα τον Απρίλη του 1996, που είχα συνοδεύσει σε μία επιστημονική αποστολή τον καθηγητή Βαρώτσο στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες. Θυμάμαι ακόμη τη συγκίνηση που ένιωσα όταν ένα από τα εγκυρότερα πανεπιστήμια του κόσμου είχε σηκώσει την ελληνική σημαία για να υποδεχτεί έναν Ελληνα ερευνητή.

Είχα μείνει φοβερά εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που τον άκουγαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Φυσικής και, όταν το βράδυ στο ξενοδοχείο, πληροφορήθηκα τι έλεγαν τα ελληνικά ΜΜΕ, πόση ντροπή και αηδία ένιωσα όταν είδα κάποιους «διακεκριμένους» Ελληνες συναδέλφους και κάποιους «έγκριτους» δημοσιογράφους (για να μη μιλήσω για παπαγαλάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία...) να καταπατούν και να συνθλίβουν την επιστημονική οντότητα του καθηγητή.
Τα χρόνια πέρασαν από τότε, πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσω σε πολλούς μεγάλους σεισμούς την ορθότητα της θεωρίας του Βαρώτσου (ακόμα και στον πρόσφατο των Κυθήρων, αλλά πού να τολμήσουμε να αναφερθούμε, όταν ξεπετάχτηκαν ένα σωρό μετασεισμικοί προγνώστες...).

Δημοσιεύτηκαν δεκάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψίστου κύρους, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι στην έρευνα των πρόδρομων φυσικών φαινομένων, βιβλία του καθηγητή διδάσκονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, οι ιδέες του αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών διδακτορικών διατριβών. Και όμως, στη χώρα μας η ίδια αρνητική εικόνα, αυτή, που κάποιοι τεχνηέντως καλλιέργησαν αφού εκμεταλλεύτηκαν μια στιγμή προσωπικής του ατυχίας στο σεισμό της Αθήνας για να τον βγάλουν απ' τη μέση.

Ακόμη θυμάμαι, 3 εβδομάδες πριν ο καταστροφικός σεισμός χτυπήσει την Αθήνα, το νυχτερινό ανήσυχο τηλεφώνημα του καθηγητή για το διπλό σήμα που είχε καταγράψει στον καινούργιο, αδοκίμαστο μέχρι τότε, σταθμό του Βόλου. Ακόμη θυμάμαι τις πολύωρες συσκέψεις και το τελικό συμπέρασμα ότι τα σήματα δεν αφορούσαν την Αθήνα αλλά τη Λαμία, και μάλιστα ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα ήταν μικρός.

Και όταν αντί για τα 4,5 R που περιμέναμε είχαμε τα 6 R και όταν αντί για τη Λαμία είχαμε την Πάρνηθα το μυαλό όλων μας πήγε και στο ότι το δεύτερο σήμα αν επαληθευόταν θα αφορούσε την Αταλάντη και η καταστροφή θα ήταν μεγάλη. Εκείνη την περίοδο ο καθηγητής έχασε τη μητέρα του. Ενας άνθρωπος που φορούσε για 15 χρόνια μαύρη γραβάτα πενθώντας το θάνατο του πατέρα του (τόσο συναισθηματικός είναι ο Βαρώτσος) βρέθηκε στη δίνη, και τότε κάποιοι τεχνηέντως... διέρρευσαν τα εμπιστευτικά του έγγραφα προς τον ΟΑΣΠ. Τα αδηφάγα ΜΜΕ έπεσαν πάνω του να τον ξεσκίσουν και κάποιοι έτριβαν με ικανοποίηση τα χέρια τους: τον έβγαλαν από το παιχνίδι.

Τώρα, η όποια πίτα των σεισμολογικών επιδοτήσεων μπορεί να μοιραστεί σε μεγαλύτερα κομμάτια... Ο σεισμός, ευτυχώς, δεν έγινε, τελικά αποδείχτηκε ότι η διάρρηξη της Πάρνηθας ήταν διπλή και σταμάτησε η δεύτερη ενεργοποίηση· η θεωρία επαληθεύτηκε, οι εντυπώσεις όμως έμειναν.

Εδώ γίνεται ο σεισμός και δεν μπορούμε να τον μετρήσουμε πολλές φορές σωστά και είχαμε απαίτηση από τον Βαρώτσο, αρκετές εβδομάδες πριν, να μας δίνει, ακρίβεια δεκάτου του Ρίχτερ και μερικών χιλιομέτρων.

Ειλικρινά, δεν θα εκπλαγώ αν σε λίγα χρόνια κάποια αμερικάνικη ή ιαπωνική ερευνητική ομάδα τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, τη στιγμή που ο Ελληνας καθηγητής, σεμνός και αθόρυβος όπως πάντα, θα είναι χαμένος μέσα στα πολύπλοκα διαγράμματά του και με περίσσια πίκρα θα αναλογίζεται: «Γιατί;»

Εκείνη τη στιγμή δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά του...

*Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/04/2006

Μιχάλης
15-04-06, 10:32
έχω αναφέρει κάπου αλλού (δεν θυμάμαι σε ποιό θέμα) πως είχα την τύχη να γνωρίσω τυχαία τον καθηγητή βαρώτσο στον ισθμό της κορίνθου και να μιλήσω μαζί του για αρκετά λεπτά. όντας μαθητής του γυμνασίου τότε, δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις για να του θέσω πολύ επιστημονικά ερωτήματα, οπότε η κουβέντα μας έγινε με απλές απορίες και με πολύ απλό λόγο. ήταν περίοδος εντονότατης σεισμικής δραστηριότητας, θυμάμαι και είχε προκληθεί ο γνωστός τότε αρνητικός θόρυβος γύρω από το όνομά του, καθώς και οι γνωστές αήθεις επιθέσεις συναδέλφων του. ομολογώ ότι είχα επηρεαστεί κι εγώ από αυτές, όμως ο άνθρωπος διαπίστωσα ότι είναι καταπληκτικός. σοβαρότατος, σε αντίθεση με όπως τον παρουσίαζαν τα μέσα, ευγενής και προσιτός, με έκανε σε 10 - 15 λεπτά να τον δω με τελείως διαφορετικό μάτι και κέρδισε τη συμπάθειά μου τόσο που αρνήθηκα στο εξής να δώσω βάση στις κακίες των λοιπών σεισμολόγων.
νομίζω πως αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πως η ελλάδα τρώει από μόνη της τα παιδιά της και χαίρομαι που ο κ. τσελέντης δημοσιεύει τα προαναφερόμενα, γιατί έχω τη γνώμη πως σε βάθος χρόνου το έργο του θα δικαιωθεί. θέλω να προτείνω δημόσια στην ομάδα να επιδιώξει να πάρει συνέντευξη από τον τόσο σημαντικό αυτό επιστήμονα και προσφέρομαι κι εγώ να βοηθήσω σε αυτό με όποιον τρόπο.

Mordiel
16-04-06, 00:09
Το όλο όργιο με την περίπτωση της χιτλερικής κατινιάς του ξερόλα νεοέλληνα δεν έχει όρια ούτε τελειωμό. :mad:
Δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει το ελεεινό του επίπεδο, και μάλιστα με τον καιρό νομίζω ότι θα έχουν αποκτήσει κάποια επίγνωση για αυτό το χάλι και στο εξωτερικό.
Και πέρα από τον συγκεκριμένο ερευνητή και σε πόσους άλλους ακόμη αξιόλογους ερευνητές έχουνε φερθεί με αυτό τον ηλίθιο και απαράδεκτο τρόπο... :(
Χαίρομαι που παρουσιάζεται καμιά φορά και κάποιος συνειδητοποιημένος και λέει κάποια πράγματα ξεκάθαρα, όπως στο παραπάνω άρθρο. Το θέμα όμως είναι να ξυπνήσει κάποτε και ο γύρω κόσμος και να συνειδητοποιήσει τι γίνεται, να δώσει κάποια σοβαρή σημασία.
Θυμάμαι που διάβαζα παλιότερα στην συνέντευξη του Π.Γιαννουλάκη εδώ στο metafysiko, όπου σε ένα σημείο έλεγε:

"... Ήταν κάποιοι λιγοστοί και πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι, και τέτοιοι υπάρχουν και σήμερα (αλλά μας βολεύει να μιλάμε για τους νεκρούς, επειδή τους ζωντανούς τους φθονούμε).
Όπως τότε στην αρχαία Ελλάδα, μιλούσαν οι φιλόσοφοι και λίγοι τους καταλάβαιναν, έτσι και σήμερα μιλούν οι φιλόσοφοι και λίγοι τους καταλαβαίνουν. Είναι πολύ απογοητευτικό αυτό. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια."

Πράγματι, είναι μια τραγική αλήθεια αυτού του τόπου όπου πενεύουν και τιμούν κάποιον μόνο όταν κάνει μεγάλο έργο στο εξωτερικό (για να ορθώσουν το γόητρό τους και τις εθνικιστικές τους κομπλεξικότητες) ή όταν είναι νεκρός. Όταν όμως βρίσκεται εδώ γύρω ένας τέτοιος άνθρωπος τότε κοιτάζουνε να τον περιγελάσουν, να του βγάλουν τα μάτια και να τον τσαλαπατήσουν...και γιατί όχι, ακόμη και να τον αφανίσουν. :mad:
...

Καλή η πρότασή σου Μιχάλη.
Εφόσον από το κατεστημένο παραγκωνίζονται τέτοιοι άνθρωποι, τότε αξίζει να τους δωθεί χώρος έκφρασης και υποστήριξη από αυτούς που πραγματικά αναζητούν και ενδιαφέρονται, όπως κοινότητες σαν αυτήν εδώ. Και στην πορεία να γνωστοποιούνται και παραπέρα το έργο, οι μελέτες και τα ευρήματά τους.

lakis_barkoulis
05-05-06, 22:50
επειδη ειμαι απο την ηλεια θυμαμαι τον θορυβο που ειχε προκληθει τοτε οταν αποδειχτηκε οτι ειχε ενημερωσει τις αρχες για επικειμενο σεισμο... τοτε σηκωθηκανε ολοι να τον φανε οτι ηταν τυχαιο και τετοια, αν και η μεθοδος του ειναι αρκετα αναξιοπιστη ειναι οτι καλυτερο υπαρχει στον τομεα της προγνωσης... πριν απο μερικες εβδομαδες ακουσα εκπληκτος τον "αξιοτιμο" κυριο παπαζαχο να δειλωνει ευθαρσως "ξερω που θα γινει ο επομενος σεισμος και ποσο μεγαλος θα ειναι" ειναι οι ιδιοι που λεγανε τσαρλατανο τον βαρωτσο οταν ο ανθρωπος παρουσιαζε την μεθοδο του... με λιγα λογια η μεθοδος του στιριζεται στο γεγονος οτι πριν απο καθε σεισμο διαχεονται ηλεκτρομαγνητικα κυματα κατι που πρεπει να ισχυει αλλα αυτο ειναι και το αδυνατο σημειο του αφου οι δεκτες που εχει τοποθετησει στην κεντρικη κυριως ελλαδα και πελοπονησο συλαμβανουν και αλλα τετοια σηματα που προερχονται και απο αλλες πηγες ασχετες με σεισμο, αυτο στην αρχη τον εξεθεσε σε δυο τρεις περιπτωσεις και απο τοτε εχει χαθει απο το προσκηνιο, αλλα απο οτι ειχα μαθει συνεχιζει δυναμικα το εργο του, μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας και των τηλεπαραθυρων...