PDA

Επιστροφή στο Forum : Τέλος του κόσμου: Εσχατολογικά σενάρια (Μιχάλης)


beetlejuice
15-04-06, 15:23
Σχολιασμός άρθρου --------> http://www.metafysiko.gr/textview.php?id=133


"Η Εσχατολογία είναι κλάδος της Θεολογίας, ο οποίος διαπραγματεύεται τη συντέλεια του κόσμου και τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε αυτή, ενώ όχι σπάνια ασχολείται και με τη ζωή, όπως θα είναι μετά την καταστροφή του μάταιου τούτου κόσμου.[...]
Σκοπός του άρθρου που ακολουθεί είναι να παρουσιάσει τα σενάρια του «τέλους των ημερών», όπως τα περιγράφουν οι θρησκείες και η επιστήμη, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί μια ψυχολογική- κοινωνιολογική προσέγγιση και αιτιολόγησή τους.[...]"
Διαβάστε στο παρόν εκτενέστατο κείμενο μία μελέτη πάνω στα εσχατολογικά σενάρια, από την επιστήμη έως τη θρησκειολογία, και ταξιδέψτε μαζί με το νέο μέλος της Gateway Team, Mixalis, σε έναν κόσμο που έχει έρθει στο "τέλος" του εκατοντάδες φορές..

R-b-t3r
20-04-06, 12:18
Μπράβο στον Μιχάλη!
Ομολογώ ότι δεν περίμενα να γνωρίζεις τον John Titor, ούτε και τις προφητείες των μάγιας για τον Κουκουλκάν (Κουετζαλκοάτλ) και του ζωροαστρισμού!!!!

Μπράβο ξανά Μιχάλη, διότι το άρθρο ήθελε πάρα πολύ ψάξιμο.
Μόνο μια παρατήρηση αν μου επιτρέπεις: Η φυλές Γογ και Μαγόγ που αναφέρουν οι Εβραίοι δεν είναι τελείως άγνωστες. Υπάρχουν αναλύσεις της παλαιάς διαθήκης που αναφέρουν γεωγραφικά που βρισκόταν αυτοί οι λαοί.
(αν θυμάμαι καλά ζούσαν στα βορειο ανατολικά της σημερινής Τουρκίας).
Ψάξτο αν θες, αξίζει τον κόπο... (να θυμόμουν τώρα και που το διάβασα, καλά θα ήταν... :()

Μιχάλης
20-04-06, 17:20
Μπράβο στον Μιχάλη!
Ομολογώ ότι δεν περίμενα να γνωρίζεις τον John Titor, ούτε και τις προφητείες των μάγιας για τον Κουκουλκάν (Κουετζαλκοάτλ) και του ζωροαστρισμού!!!!

Μόνο μια παρατήρηση αν μου επιτρέπεις: Η φυλές Γογ και Μαγόγ που αναφέρουν οι Εβραίοι δεν είναι τελείως άγνωστες. Υπάρχουν αναλύσεις της παλαιάς διαθήκης που αναφέρουν γεωγραφικά που βρισκόταν αυτοί οι λαοί.
(αν θυμάμαι καλά ζούσαν στα βορειο ανατολικά της σημερινής Τουρκίας).


Καταρχήν σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με το άρθρο περί εσχατολογίας.
Προσπάθησα να αναφέρω τις πιο αντιπροσωπευτικές εσχατολογικές θεωρίες αλλά να είσαι σίγουρος πως υπάρχουν πολύ περισσότερες από όσες παρέθεσα, κάτι που αφήνω να εννοηθεί σε κάποιο σημείο του άρθρου.
Τα σχετικά με τον Γωγ και τον Μαγώγ που λες, τα έχω υπόψην μου, αλλά υπάρχουν και άλλες εικασίες σχετικά με αυτούς. Δυστυχώς δεν έχω αυτή τη στιγμή καμία σχετική παραπομπή να σου δώσω.

Μιχάλης
21-04-06, 09:46
Μετά από μια μικρή αναζήτηση, βρήκα ότι οι όροι "Γωγ" και "Μαγώγ" αναφέρονται ενίοτε σε ανθρώπους, υπερφυσικά πλάσματα (δαίμονες ή γίγαντες), σε έθνη ή ως τοπονύμια. Ο Μαγώγ αλλού αναφέρεται ως γιός του Ιάφεθ, ενώ στον Ιεζεκιήλ υπάρχει το εξής απόσπασμα:
2."Son of man, set your face toward Gog, [toward] the land of Magog, the prince, the head of Meshech and Tubal, and prophesy concerning him.
3. And you shall say; So said the Lord God: Behold, I am against you, Gog, the prince, the head of Meshech and Tubal.
Στην Αποκάλυψη φαίνεται πως Γωγ και Μαγώγ είναι ονόματα εθνών εχθρικών προς τους χριστιανούς, που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και ο αριθμός τους είναι τεράστιος. Παρόμοιο πράγμα υπονοείται και στο Κοράνιο, ενώ αναφορά σε αυτούς υπάρχει και στις περιηγήσεις του Μάρκο Πόλο, όπου θεωρείται πως είναι περιοχές μιας επαρχίας (Τεντούκ) που άνηκε στον περίφημο βασιλιά Ιωάννη.

R-b-t3r
22-04-06, 15:00
Οι μεσέχ και οι τουβάλ πρέπει να είναι Λαοί συγκεκριμένοι και όχι χαρακτηρισμός, αν θυμάμαι καλά Μιχάλη.
όπου θεωρείται πως είναι περιοχές μιας επαρχίας (Τεντούκ) που άνηκε στον περίφημο βασιλιά Ιωάννη. Μιχάλη, άψογος, αυτό δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το ήξερες....:) (εννοώ το μεσαιωνικό μύθο για τον Βασιλιά Ιωάννη από την ανατολή :D). Respect.....
Κάτσε γιατί έχει τζόγο... με έψησες θα αρχίσω να ψάχνω και εγώ να δώ τί θα βρώ.... :D

R-b-t3r
22-04-06, 16:36
Άντε κάτι ψαρέψαμε πάλι... :D

Εκτός από το wikipedia βρήκα κάτι επιπλέον:
http://www.angelfire.com/tn/BattlePride/Saudi5.html
Εδώ αναφέρει του απογόνους του Ιάφεθ κατά το κοράνι
(μας αναφέρει ώς "Yunan bin 'Algan", Γιουνάν γιός του Αλγάν, και έχει διαφορά με την βίβλο σε αυτό το σημείο, διότι οι έλληνες θεωρούνται απόγονοι του Javan. Junan (μας αποκαλούν έτσι καί οι άραβες και οι τούρκοι ακόμα και σήμερα)=> το οποίο προήλθε από το Ιωνάν=Ίωνας)
Εδώ οι Μεσέχ και Τουβάλ είναι λαοί με συγκεκριμένους απογόνους.

Οι Τουβάλ (από ονομασία καθαρά και μόνο) μου θυμίζουν τους Τριβαλλούς, κατοίκους της Θράκης στα αρχαία χρόνια, στην περιοχή μεταξύ Αίμου και Δούναβη.
Ο Ιώσηπος τους σχετίζει με τους Ίβηρες αλλά μάλλον ήταν όπως λέει και η wikipedia, ένας λαός της Μ.Ασίας.

Αντίστοιχα οι Μεσέχ μάλλον είναι οι Μόσχοι. (όχι οι μόσχοι=μοσχάρια έτσι? :D)

94. Παρικάνιοι δὲ καὶ Αἰθίοπες οἱ ἐκ τῆς Ἀσίης τετρακόσια τάλαντα ἀπαγίνεον· νομὸς ἕβδομος καὶ δέκατος οὗτος. Ματιηνοῖσι δὲ καὶ Σάσπειρσι καὶ Ἀλαροδίοισι διηκόσια ἐπετέτακτο τάλαντα· νομὸς ὄγδοος καὶ δέκατος οὗτος. [2] Μόσχοισι δὲ καὶ Τιβαρηνοῖσι καὶ Μάκρωσι καὶ Μοσσυνοίκοισι καὶ Μαρσὶ τριηκόσια τάλαντα προείρητο· νομὸς εἴνατος καὶ δέκατος οὗτος. Ἰνδῶν δὲ πλῆθός τε πολλῷ πλεῖστον ἐστὶ πάντων τῶν ἡμεῖς ἴδμεν ἀνθρώπων, καὶ φόρον ἀπαγίνεον πρὸς πάντας τοὺς ἄλλους ἑξήκοντα καὶ τριηκόσια τάλαντα ψήγματος· νομὸς εἰκοστὸς οὗτος.
Η παραπάνω αναφορά είναι από τον Ηρόδοτο 3 βιβλίο 94η παράγραφος.
Οι λαοί αυτοί βρισκόταν στην 19 σατραπεία του Δαρείου.

Οι Γομέρ μάλλον είναι οι Κιμμέριοι οι οποίοι δώσαν και το όνομά τους στην Χερσόνησο της Κριμαίας.

O Ιώσηπος αναφέρει ότι μάλλον οι Γώγ είναι οι Σκύθες (Γογ=Γύγες) και Μαγόγ μάλλον είναι τοπονύμιο για την Γή των Γώγ. Τότε όμως ο όρος Σκύθες, αναφερόταν γενικότερα στους λαούς της περιοχής και όχι στους Σκύθες καθεαυτούς. Στην αποκάλυψη πρέπει να έχει τελείως διαφορετικό νόημα γιατί όπως επισήμανες και πρίν εννοεί όλα τα άπιστα (αντίθεα) έθνη.

Μιχάλης
23-04-06, 17:00
2."Son of man, set your face toward Gog, [toward] the land of Magog, the prince, the head of Meshech and Tubal, and prophesy concerning him.
3. And you shall say; So said the Lord God: Behold, I am against you, Gog, the prince, the head of Meshech and Tubal.

Συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου. Όσο για το τι γνωρίζω και τι δεν γνωρίζω, μη σου κάνει καμία εντύπωση, καθώς ξέρω πράγματα που δεν φαντάζεσαι (χαχαχα).
Λοιπόν, από το απόσπασμα του Ιεζεκιήλ, μπορεί να εξαχθεί και το εξής συμπέρασμα, με απλή συντακτική ανάλυση. Ο Γωγ είναι ο βασιλιάς του Μαγώγ, ο πρίγκηπας, οι επικεφαλής των Μεσέχ και των Τουβάλ.
Και παρακάτω: "Ιδού, είμαι εναντίον σου Γωγ, πρίγκηπα, άρχοντα των Μεσέχ και των Τουβάλ".
Όσο ενδιαφέρουσα, όμως και αν είναι η συζήτηση περί του Γωγ και του Μαγώγ, στο παρόν θέμα διαπραγματευόμαστε το άρθρο για την Εσχατολογία...

Mordiel
24-04-06, 16:28
...
Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο καθώς και άλλες δημοσιεύσεις, βιβλία και συζητήσεις που θα συναντήσεις γύρω από τέτοια θέματα, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μια μόνιμη και αισθητή τάση των περισσότερων ανθρώπων να ασχολούνται με το μοιραίο, το αναπόφευκτο, το χειρότερο, το παρακμιακό και καταστροφικό, το τρομοκρατικό… και αυτά επικεντρώνονται σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της κοινωνίας τους. Μπορεί να μην τους ευχαριστούν όλα αυτά μεν (και πολλές φορές προτιμούν να αλλάζουν συζήτηση) αλλά από την άλλη δεν χάνουν ευκαιρία να τα επισημάνουν και να τα τονίζουν δε … και να τα πιστεύουνε με φόβο.
Δυστυχώς έχουνε βυθιστεί σε όλες αυτές τις υποβλητικά παρακμιακές πεποιθήσεις καταθέτοντας τα όπλα και σαν αντίδοτο απλά συνεχίζουνε να κινούνται με τους γνωστούς μονότονους ρομποτικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους χωρίς να αναρωτιούνται καν για μια…αντίθετη στάση, πέρα από την κατεστημένη.

Τι θέλω να πω… Πόσους συναντάτε να παραγκωνίζουν τα περί καταστροφολογικών εσχατολογιών και να επιδιώκουν να ανατρέπουν τα μαύρα χάλια της απαισιοδοξίας, της απραξίας και της εναπόθεσης στην πολυβόητη πια μοίρα. Πόσοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την συνέχεια και όχι τον τερματισμό, την εποικοδομητική, δημιουργική και εξελικτική πορεία. Πόσους συναντάτε να πηγαίνουνε κόντρα στις αντιξοότητες και στα «δεδομένα» του υπόλοιπου κόσμου και να επιδιώκουνε να πετύχουνε αυτό που πολλοί θέλουνε να θεωρούν α-διανόητο, α-πίθανο, α-δύνατο, α-φύσικο. Η πλειοψηφία αρέσκεται στο να θέτει (επιβάλλει) πολλά α, δεν νομίζετε!
Δυστυχώς ο κόσμος αφήνεται έρμαιο της σταδιακής κατάρρευσης που κατά μεγάλο μέρος προκαλεί ο ίδιος. Αλλά ούτε και επιδιώκει να έχει ένα μεγάλο όραμα και να προχωρήσει μακριά, αντί να κάθεται στο μαντρί του και να περιμένει μίζερα την ώρα της σφαγής, γιατί θεωρεί ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Ίσως τώρα να πει κανείς, «...μα αφού τόσες πολλές θεωρίες και πεποιθήσεις, από θρησκείες μέχρι επιστήμες λένε ότι η καταστροφή και το τέλος είναι αναπόφευκτα, έχουνε αποδείξεις (?), τότε τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς θα το αποτρέψουμε εμείς κάτι τέτοιο;»
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι κυρίως θεωρίες και εσφαλμένες πεποιθήσεις. Γνώμες κάποιων τις οποίες δεν πρέπει να κάνεις και δικές σου.
Και θα ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου: Πόσες και πόσες φορές θρησκείες αλλά και επιστήμες διαψεύδονται με τον καιρό;!!
Και εξάλλου, γιατί να μην επιδιώξεις κάτι καλύτερο, κάποια συνέχεια, μια εξελικτική πορεία;!; Θα χάσεις κάτι;;; Είναι τόσο αξιόλογο και προτιμότερο το να κάθεται κανείς και να κλαίει την μοίρα του και να τα βλέπει όλα μαύρα; Ε, αν είναι έτσι τότε καλύτερα να γίνει μια παγκόσμια αυτοκτονία για να ξεμπερδεύουμε. Τι τώρα, τι μια ώρα αργότερα. Γιατί να βιώνουμε άδικα τόσα πολλά χρόνια βασάνων, αν όλα προορίζονται να τελειώσουνε, ε; Και επίσης, ποιος ο λόγος την ύπαρξης εάν όλα είναι καταδικασμένα στον αφανισμό, στην εντροπία και στον μηδενισμό!;!

Επειδή πιστεύω ότι όλα είναι πιθανά στο σύμπαν θεωρώ πως θα μπορούσε ο άνθρωπος να αποφύγει πολλές εκδοχές από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο. Αρκεί να ενδιαφερθεί και να ψάξει να βρει τους τρόπους (κάποιοι είναι εμφανείς) και να καταβάλει τους απαραίτητους κόπους. Στο χέρι του είναι.



Πάντως δεν μπορείς να μην διακρίνεις ότι οι κάθε λογής εσχατολογίες διαμορφώνονται ανάλογα με τα ρεύματα και επιρροές της κάθε ιστορικής περιόδου. Όπως συμβαίνει και με ένα σωρό άλλα πράγματα. Και αναρωτιέμαι, μήπως αντί για εξωτερικούς παράγοντες, ο ίδιος ο άνθρωπος προκαλεί σε μεγάλο βαθμό όσα άσχημα συμβαίνουνε στον κόσμο του μιας και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για αλλαγή πορείας ώστε να διαγράψει ένα αισιόδοξο μέλλον;!

R-b-t3r
25-04-06, 08:40
Μιχάλη ίσως θα έπρεπε να ανοίξουμε ένα τέτοιο θέμα στην θρησκειολογία (ποιοί είναι οι λαοί Γογ, Μεσέχ, Τουβάλ, κτλ γιατί έχει ενδιαφέρον και από ιστορικής άποψης). Ένα νορμάλ θέμα που δεν θα γίνεται πανικός έτσι για αλλαγή :D

Μιχάλης
25-04-06, 15:01
μορντίλ, συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις και μάλιστα μου γεννήθηκαν πολλές τέτοιες σκέψεις καθώς έψαχνα τις εσχατολογικές παραδόσεις και θεωρίες των διαφόρων λαών και θρησκειών, όπως γράφω κάπου στον επίλογο του άρθρου. σημασία έχει ο προσωπικός και ο συλλογικός αγώνας, όπως σωστά αναφέρεις και όχι η μόνιμη...θέαση του τέλους ως κάτι αναπόφευκτο, στο οποίο ο άνθρωπος πρέπει να υποκύψει αμαχητί.

LuX
28-09-06, 12:09
Φίλτατε Μιχάλη
δε ξέρω άν το έχεις υπ όψιν σου ...
αλλά απ ότι διάβασα στο όμορφο κείμενο σου και τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησες έχεις κάνει μια βασική παράληψη (δικαιολογημένη)

ποια είναι αυτή ;
μα φυσικά το μαθηματικό τέλος του χρόνου (H μόνη με σχετικό software)

δες το video (http://video.google.com/videoplay?docid=-9099518540388900478) και διάβασε τη θεωρία (http://en.wikipedia.org/wiki/Novelty_Theory)

συμπλήρωσε τη γνώμη σου εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=19166#post19166)

φιλικά (γιατί η γνώμη σου αν μη τι άλλο ...μετράει...)


Δ.

Μιχάλης
29-09-06, 15:47
Δυστυχώς, δεν έχω το ανάλογο πρόγραμμα ώστε να "τρέξω" το βίντεο. Επίσης, δεν φημίζομαι για τις μαθηματικές μου γνώσεις ώστε να έχω άποψη πάνω στη novelty theory και στο fractal Κύμα του χρόνου. Από τη μικρή μου ενασχόληση λόγω του άρθρου, πιστεύω ότι (αν ισχύει η θεωρία), η κατάρρευση του χρόνου δεν συνεπάγεται το τέλος του κόσμου αλλά το τέλος της έννοιας του χρόνου, με τον τρόπο που τη γνωρίζουμε τώρα. Μερικοί ισχυρίζονται πως προεόρτια αυτής της κατάστασης είναι η αίσθηση του κόσμου πως ο χρόνος, το 24ωρο, δεν φτάνει, δεν επαρκεί όπως παλιότερα. Αλλά αυτό είναι κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση, μιας και η αίσθηση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες.
Ο χρόνος, φυσικά, είναι μια σχετικότατη έννοια, σωστά;

LuX
29-09-06, 16:05
Δυστυχώς, δεν έχω το ανάλογο πρόγραμμα ώστε να "τρέξω" το βίντεο
δε νομίζω οτι χρειάζεται prog ... δοκίμασες ; απο google ειναι...

σίγουρα το τελος του χρόνου δε σημαίνει απαραίτητα και τέλος του κόσμου ισως είναι σαν ενα κοντέρ μηδενίζει ...και πάλι απ την αρχή ....
Πρ ολα αυτά αν δεν εχεις αποτέλεσμα check εδώ (http://www.levity.com/eschaton/twzdemo.html) ...



Δ.

Μιχάλης
30-09-06, 10:07
Κατάφερα να τρέξω το βίντεο και το παρακολούθησα με όση περισσότερη προσοχή ήταν δυνατό. Οπωσδήποτε ως ιδέα είναι αρκετά γοητευτική αλλά δεν μπορώ να την κριτικάρω, μιας και δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις και δεν ήταν δυνατό να καταλάβω με ποιά δεδομένα κατέληξε στη δημιουργία της συνάρτησης αυτής. Φαντάζομαι πως συνδύασε τόσο "επιστημονικά" όσο και "μη επιστημονικά" δεδομένα και αναρωτιέμαι για το κατά πόσο αυτά μπορεί να είναι αντικειμενικά. Ορισμένοι συσχετισμοί του (για παράδειγμα ο συσχετισμός του κινήματος των χίπυς με την αρχαία Ελλάδα μου φάνηκε αρκετά αυθαίρετος ή η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τη λήξη της Προεδρίας του Ρόναλντ Ρέηγκαν).

Τo fractal κύμα της θεωρίας του λήγει περίπου το 2012, μηδενίζεται και ένας τεράστιος κύκλος κλείνει, για να ξεκινήσει ξανά από την αρχή. Ο ίδιος το ερμηνεύει ως επαναβίωση της περιόδου της Αναγέννησης, ως μια απόλυτη ταύτιση της διάνοιας και πιθανώς και της ψυχής των ανθρώπων και σε κάποιες παρουσιάσεις του μιλάει για την πιθανότητα δημιουργίας και χρήσης χρονομηχανών το έτος εκείνο ή της οριστικής και μη αμφισβητήσιμης πλέον εμφάνισης νοήμονων εξωγήινων όντων ή και όλων αυτών των φαινομένων ταυτόχρονα. Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό, προφανώς θα χρειαστεί να περιμένουμε κάτι λιγότερο από 6 χρόνια ακόμα για να διαπιστώσουμε την αλήθεια ή τη φαντασία των ισχυρισμών του.

Παρά ταύτα, μέσω της θεωρίας του, η έννοια "η ιστορία επαναλαμβάνεται" αποκτά μια ακόμα διάσταση. Και κάτι που μόλις τώρα σκέφτηκα. Ο ίδιος αναφέρεται σε δεδομένα της ιστορίας όπως τη γνωρίζουμε λίγο - πολύ όλοι μας και σημειώνει ιδιαίτερες στιγμές της. Όμως, είναι πιθανό ορισμένα γεγονότα κοσμοϊστορικής σημασίας, να συνέβησαν χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στη θεωρία του. Δηλαδή, πιό ιστορική στιγμή ήταν άραγε η πτώση των Δίδυμων Πύργων ή η στιγμή της σύλληψης εκείνου του θλιβερού σχεδίου, άραγε;

Η εσχατολογία, όσο την έχω μελετήσει μιας και δεν είμαι ειδικός, έχει το κοινό μοτίβο του να μιλάει για γεγονότα που θα συμβούν ή που έχουν συμβεί αλλά με τρόπο "ήξεις αγίξεις", δηλαδή μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, που όλοι τους να μοιάζουν το ίδιο σωστοί. Κατά πόσο είναι όμως, κανείς δεν το ξέρει.

Ποσειδώνιος
30-09-06, 10:28
Τo fractal κύμα της θεωρίας του λήγει περίπου το 2012, μηδενίζεται και ένας τεράστιος κύκλος κλείνει, για να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.
Για το 2012 δεν χρειάζεται να ψάχνουμε μεταφυσικά. Φαίνεται εκεί γύρω να κορυφώνεται η κρίση του πετρελαίου, η τροκοκρατία (σύγκρουση με τον αραβικό κόσμο), η μόλυνση του πλανήτη (τρυπα όζοντος - φαινόμενα θερμοκηπίου), και η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σημάδια βλέπουμε πολλά χρόνια τώρα και από το 2008 θα βλέπουμε ακόμα περισσότερα.

Μιχάλης
08-10-06, 13:03
H χρονιά του 2008 αναφέρεται από αρκετούς και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι ακριβώς τους κάνει να την ορίζουν ως ιδιαίτερα σημαντική, προθάλαμο των γεγονότων που θα οδηγήσουν στο φινάλε του 2012. Υποτίθεται πως διάφορα πλανητικά και μη γεγονότα θα συμβούν τότε. Ποσειδώνιε, μιας και ασχολείσαι με την ατσρολογία, μπορείς να μας δώσεις μια εικόνα του τι θα γίνεται πλανητικά το 2008 και κυρίως την κρίσιμη ημερομηνία του Δεκέμβρη του 2012;

agaliarep
08-10-06, 13:47
Κάθε φορά ανάμεσα σε κρίσιμα γεγονότα και κρίσιμες καταστάσεις κάποιοι λένε ότι αυτό θα είναι το τέλος. Δεν ξέρω τι λενε τα ημερολόγια και όλα τα υπόλοιπα και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ούτε μια ιδέα για το ποιό θα είναι το τέλος. Αν το 2012 δεν γίνει κάτι τότε θα βγούν κάποιοι με τις ίδιες πιστηκές αναφορές ότι έγινε λάθος στις ημερομηνίες και το τέλος θα έρθει το 2020 ή κάποια άλλη ημερομηνία. Αλλά το τέλος ποιό θα είναι. Ακόμα και αν το δούμε θα το αναγνωρίσουμε; Η πτώση των αξιών της ζωής μοιάζει να είναι σημάδι ενός τέλους, αλλά όπως γίνεται με τα άτομα που είναι εξαρτημένα στα ναρκωτικά δεν μπορούν να δουν την κατάσταση που έχουν βρεθεί γιατί πολύ απλά είναι μέσα στο πρόβλημα. Θα μπορέσουμε να δούμε αυτό το τέλος; Όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα δεν μπορέις να δεις και να διαπιστώσεις ολόκληρη την κατάσταση στην οποία είσαι. Το τέλος θα έρθει ή το ούμε απλά δεν μπορούμε να το δούμε; Συν Αθηνά έλεγαν οι αρχαίοι, δεν ξέρω τι λένε τα αστέρια αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε και κάτι και εμείς και αυτό που κάνουμε σίγουρα είναι οτι περνάει απο το χέρι μας για να έρθει το τέλος...

Ποσειδώνιος
08-10-06, 20:50
H χρονιά του 2008 αναφέρεται από αρκετούς και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι ακριβώς τους κάνει να την ορίζουν ως ιδιαίτερα σημαντική, προθάλαμο των γεγονότων που θα οδηγήσουν στο φινάλε του 2012. Υποτίθεται πως διάφορα πλανητικά και μη γεγονότα θα συμβούν τότε. Ποσειδώνιε, μιας και ασχολείσαι με την ατσρολογία, μπορείς να μας δώσεις μια εικόνα του τι θα γίνεται πλανητικά το 2008 και κυρίως την κρίσιμη ημερομηνία του Δεκέμβρη του 2012;
Βασικά η αστρολογία δεν πιστεύει σε κρίσιμες ημερομηνίες όταν πρόκειται για κοσμικά γεγονότα μόνο για κρίσιμες περιόδους.

Το 2008 θα εισέλθει ο Πλούτωνας στο ζώδιο του Αιγόκερου. Και θα κάτσει πολύ καιρό εκεί….Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Πλούτωνας συμβολίζει την μεταμόρφωση μέσα από την καταστροφή του παλιού και την ανοικοδόμηση του νέου (το θάνατο με την καλή και κακή έννοια) και ότι ο Αιγόκερως συμβολίζει το κατεστημένο (δύναμη, εξουσία, συντήρηση) όπως επίσης ότι είναι και το ζώδιο της Αμερικής που είναι το κυρίαρχο κράτος και η πορεία του επηρεάζει όλο τον κόσμο, μπορεί να υποψιαστεί τι περίπου πρόκειται να συμβεί.
Το 2012 (μάλλον από το 2011 θα αρχίσει να μπαινοβγαίνει) θα εισέλθει και ο Ουρανός στο ζώδιο του Κριού. Μάλιστα θα σχηματίσει τετράγωνο με τον Πλούτωνα που θα διαρκέσει ως το 2015. Το τετράγωνο μεταξύ δυο πλανητών θεωρείται δυσαρμονική όψη και σίγουρα γίνεται αισθητή. Πάντως οι δύσκολες καταστάσεις είναι αυτές που φέρνουν τις αλλαγές που συνήθως χρειάζονται. Δείτε το στη ζωή σας.
Όλη, λοιπόν, αυτή την περίοδο (2011-2015) αναμένεται να συμβούν γεγονότα σε παγκόσμια κλίμακα που θα μεταμορφώσουν (Πλούτωνας) ριζοσπαστικά (Ουρανός) το στάτους κβο του πλανήτη. Ο Ουρανός συμβολίζει με μια λέξη την αλλαγή που θα έχει μάλιστα και το χρώμα της εποχής του Υδροχόου μια και αυτόν κυβερνά. Κάθε πλανήτης, τώρα, καθώς μπαίνει στον Κριό ενδυναμώνεται και οι (ας τις πούμε) επιρροές του έρχονται σε έξαρση (συσχετίστε με την είσοδο του Ήλιου στον Κριό και τον οργασμό της φύσης την άνοιξη).

Αν καταλάβατε, δεν πιστεύω ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012. Και αν κάποιος αστρολόγος λέει κάτι τέτοιο μάλλον πρόκειται για τσαρλατάνο. Θα δούμε όμως αλλαγές, πιθανότατα, μεγαλύτερες από αυτές που είδαμε στην Ανατολική Ευρώπη που ξεκίνησαν την δεκαετία του ’80 με την είσοδο του Πλούτωνα πάλι στον Σκορπιό.

Συμπληρώνοντας τον φίλο Agaliarep να πω ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος πιθανόν να θεωρήσουν εξαιρετικά σημαντική αυτή την περίοδο σε σχέση με εμάς που εθισμένοι και συνηθισμένοι στις αλλαγές που γίνονται σιγά σιγά δεν τις πολυ-συνειδητοποιούμε. Είναι όπως τα παιδιά μας που τα βλέπουμε κάθε μέρα και δεν καταλαβαίνουμε πως μεγαλώνουν. Μόλις όμως κάποιος θείος ή άλλος γνωστός - που δεν τα βλέπει συχνά - τα δει, θα πει «Πω πω !!! πως μεγάλωσε!!!».

Το τέλος του κόσμου; Όχι φυσικά. Ίσως όμως το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Οι μεγάλες δυνάμεις του παρελθόντος παρακμάζουν. Μετά την Σοβιετική Ένωση φαίνεται έρχεται η ώρα των ΗΠΑ (το είδαμε και στο μπάσκετ …χιχιχι). Μόνο που έτσι που είναι τα πράγματα με την παγκόσμια οικονομία, αυτή η πτώση θα έχει αντίκτυπο σε όλους. Αγωνία έχω να δω τι γεύση θα μας αφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Θα είναι άραγε η Κίνα αυτή που θα αναλάβει τα παγκόσμια ηνία την νέα εποχή; Θα φανεί η κούραση της Αμερικής; Ήδη οι πόλεμοι με τον μουσουλμανικό κόσμο είναι σημάδια της παρακμής των ΗΠΑ.

Πόσο μοιάζει, αλήθεια, αυτή η ιστορία με την ιστορία της Ατλαντίδας. Ακόμα και αν ήταν μόνο στο μυαλό του Πλάτωνα…

Ποσειδώνιος
09-10-06, 02:11
Να διορθώσω ότι η Αμερική είναι Καρκίνος και όχι Αιγόκερως αφού έχει γενέθλια στις 4 Ιουλίου. Καθώς ο Πλούτωνας θα βρεθεί απέναντι της στο ζώδιο του Αιγόκερου μπορούμε να περιμένουμε δύσκολες ώρες για την χώρα αυτή. Αν ήταν Αιγόκερως θα περιμέναμε εύνοια από τον Πλούτωνα. Βέβαια η ακριβής θέση θα συμβεί το 2015 αλλά η χώρα θα αρχίσει να επηρεάζεται ήδη από την είσοδο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω το 2008. Οι δυσμενείς επιδράσεις στην Αστρολογία δίνονται με τη θέση απέναντι (180 μοίρες) που ισοδυναμεί σε διαίρεση του κύκλου σε 2 μέρη και τη θέση σε γωνία 90 μοιρών (τετράγωνο) που ισοδυναμεί σε διαίρεση του κύκλου σε 4 μέρη.

Μιχάλης
18-10-06, 17:23
Θα ήταν νομίζω μεγάλου ενδιαφέροντος να μας πεις εάν όλα αυτά επαληθεύονται από τα ιστορικά δεδομένα και για άλλα κράτη ή αυτοκρατορίες. Για παράδειγμα, τι πλανητικές συνθήκες επικρατούσαν λίγο πριν την πτώση των Αζτέκων ή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ή της Ρωμαϊκής. Έτσι θα μπορέσουμε σε ένα βαθμό τουλάχιστον να ελέγξουμε την ακρίβεια της αστρολογίας, μιας και αυτή φαίνεται να έχει συνδεθεί από παλιά με την εσχατολογία, ακόμα και από το χριστιανισμό, όπου γίνεται αναφορά σε άστρα και κοσμικές συνθήκες κλπ...

Ποσειδώνιος
18-10-06, 20:12
Ξέρεις το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε μια ημερομηνία για την ίδρυση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων ή των Ρωμαίων ή του Βυζαντίου. Πιθανόν να υπάρχουν τέτοιες μελέτες αλλά δεν είναι το θέμα μου. Η αστρολογία είναι για μένα ένα απλό χόμπι. Άνθρωποι που ασχολούνται σοβαρά καταναλίσκουν πάρα πολύ χρόνο στη μελέτη. Όπως ένας σολίστας που πρέπει να εξασκείται καθημερινά και να μελετά ακόμα και έργα που έχει παίξει πολλές φορές. Για την Αμερική μπορεί να μιλάμε μια και ξέρουμε μια ημερομηνία την 4 Ιουλίου 1776 και ώρα 5:10 μμ στην Φιλαδέλφεια (ημέρα της ανεξαρτησίας).
Υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τα περισσότερα σύγχρονα κράτη. Για την Ελλάδα οι περισσότεροι αστρολόγοι δέχονται σαν ίδρυση του σημερινού Ελληνικού κράτους την 3 Φλεβάρη του 1830 όταν με το πρωτόκολο του Λονδίνου οι ισχυρές δυνάμεις εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Μπορούμε λοιπόν να παρατηρήσουμε ότι παρόμοια σχέση του Πλούτωνα στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας με αυτό που θα συμβεί το 2012-15 με την Αμερική συναίβει στην Ελλάδα τα χρόνια μετα το 1944 δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου. Τώρα πόσο σημαντική ήταν αυτή η περίοδος και πόσο στοίχισε στην πορεία της χώρας μας.....
Βέβαια όπως είπαμε όσο αφορά τα χρόνια που περιμένουμε είναι και η δυσαρμονική σχέση(τετράγωνο 90 μοιρες) του Ουρανού με τον Πλούτωνα που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή σε όλο τον πλανήτη.

Να σημειώσω ότι έχει παρατηρηθεί σχέση του Κρόνου με τα πολιτικά πράγματα τις Ελλάδας. Ο Κρόνος κλείνει τον κύκλο του κάθε 28-32 χρόνια και περνά από τα 4 κρίσιμα αστρολογικά σημεία ή ζώδια κάθε 7-8 χρόνια (Ωροσκόπος , Ζενίθ. Δυον άστρο, Ναδίρ ή Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως). Δείτε τώρα τις παρακάτω ημερομινίες
1967 (Κρόνος στον Κριό), 1974 (Κρόνος στον Καρκίνο), 1980-81(Κρόνος στον Ζυγό), 1988-89(Κρόνος στον Αιγόκερω), 1996(Κρόνος στον Κριό), 2003-4(Κρόνος στον Καρκίνο) (οι διπλές χρονιές είναι όταν μετά την είσοδο του στο ζώδιο ο Κρόνος άρχισε ανάστροφη πορεία για να επιστρέψει στην κανονική του την επόμενη χρονια. Αστρολογικά η ανάδρομη κίνηση ενός πλανήτη καθυστερεί τις αλλαγές που αυτός φέρνει). Τα συμπεράσματα δικά σας. Ή μάλλον οι υποψίες δικές σας.
Παρατηρήστε ότι και το Κυπριακό σχετίζεται επίσης με τον Κρόνιο ρυθμό (1974 τούρκικη κατοχή και μετά από ένα πλήρη κύκλο είσοδο της Κύπρου στην ΟΝΕ με τον Κρόνο να εισέρχεται και στις δυο περιπτώσεις στον Καρκίνο).

Η Αστρολογία μπορεί να μιλήσει για οτιδήποτε γνωρίζει το πότε γεννήθηκε. Ακόμα και για μια χώρα αν έχουμε μια ημερομηνία επίσημη γέννησής της τότε μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα έρθουν κρίσιμα χρόνια είτε με θετική ενέργεια είτε με αρνητική. Αν και όλα είναι σχετικά αφού μια δύσκολη κατάσταση όπως είπαμε αν καταφέρουμε και την περάσουμε ανώδυνα τελικά μας ενδυναμώνει και μπορούμε να πούμε ότι ήταν για καλό.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικοί ηγέτες - κρυφά βέβαια - συμβουλεύοντε αστρολόγους. Η πολιτική αστρολογία "δουλεύει" καλά όπως και η οικονομική (βλέπε χρηματιστήριο). Σίγουρα και οι Αμερικάνοι ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ποσειδώνιος
18-10-06, 20:36
Πάντως με μια πρόχειρη ματιά στις 29 Μαίου του 1453 που έγινε η άλωση της Πόλης υπήρχε μια σύνοδος (συνάντηση) Πλούτωνα με Ουρανό που συμβαίνει κάθε 400 περίπου χρόνια (διήρκησε βέβαια μερικά χρόνια) και εκείνη την εποχή ο Κρόνος έκανε δυσαρμονική γωνία τετραγώνου (με ακρίβεια) με τον Ουρανό και γενικά και με τη συνάντηση των πλανητών. Εκείνη την εβδομάδα ειδικά, στη συνάντηση συμετείχε και ο Άρης (σε απόλυτη σύνοδο με τον Ουρανό και ακριβές τετράγωνο με τον Κρόνο). Δεν ήταν λοιπόν μια τυχαία ημερομηνία. Τώρα γιατί οφέλεισε τους μεν και όχι τους δε...., ίσως να μπορούσαμε να το πούμε αν ξέραμε τα γενέθλια των αντιπάλων.