Επιστροφή στο Forum : Καιάδας: Αποστολή στο χωριό Τρύπη.
Στο χωριό τρύπη του Ταυγέτου, όπου βρίσκεται ο θρυλικός Καιάδας θα μεταβώ τις επόμενες ημέρες για να σας μεταφέρω εικόνες, εμπειρίες και ιστορικά στοιχεία απο τον τόπο που τόσο πολύ συνδέθηκε με την ιστορία των σπαρτιατών. Η αποστολή θα παρουσιαστεί απο τη νέα σελίδα της Πυθέας σε δύο εβδομάδες (το πολύ).
xontro_mpizeli
19-04-06, 04:08
πολύ ωραία φίλε κανε !
ταυτόχρονα, προβάλεις ένα παράδειγμα που πρέπει να το ακολουθήσουν πολλά μέλη της κοινότητας!
βγείτε έξω, ερευνήστε, ψάξτε, ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, νιώστε την περιπέτεια, συναντηθείτε με το παράξενο και το μυστήριο που υπάρχει εκεί έξω! παρουσιάστε μοναδικά μέρη, μέρη που είναι άγνωστα, που κρύβουν χιλιάδων χρόνων ιστορίες, μαγευτικές ή μη.
το μυστήριο και το παράξενο βρίσκεται εκεί έξω!
περιμένουμε με ανυπομονησία την αποστολή σου φίλε κανε :)
Old cave-dinosaur
19-04-06, 20:39
Φίλε Κane.
Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι, τα τελευταία χρόνια, στον Καιάδα, γίνεται πολύ σοβαρό ανασκαφικό και ερευνητικό έργο, με επικεφαλής τον καθηγητή-παλαιοανθρωπολόγο κ. Θ. Πίτσιο.
Κάποιες, πρώτες, ανακοινώσεις απο το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ανασκαφικό και, αντίστοιχο, μελετητικό έργο έκανε ο ίδιος ο κ. Πίτσιος πρίν 15-20 μέρες στο ίδρυμα Fulbright στην Αθήνα.
Άν θέλεις, μπορώ να σε φέρω σε επαφή (παλιότερα, είχαμε "τρυπώσει" μαζί σε μερικές σπηλιές!) μαζί του, για να δημοσιεύσεις "απο πρώτο χέρι" νεώτερα.
(..Επίσης, πιστεύω ότι, ήμουν απο τους πρώτους -προ 25ετίας- (..φτου ! - βγαίνει η ηλικία μου!), που επέμενα, σύμφωνα με όσα είχα δεί προσωπικά στον -σωζόμενο- πυθμένα του σπηλαιοβαράθρου, ότι αυτό είναι, πράγματι, ο Καιάδας).
..Επίσης. - Νομίζω ότι, λόγω των ανασκαφικών εργασιών που προανέφερα, η είσοδός του είναι κλειδωμένη και, δεν θα μπορέσεις να κατεβείς στο εσωτερικό του.
Χαιρετισμούς :)
Solon Aimonas Eautou
19-04-06, 23:18
Να δώσω και εγώ τις ευχές μου για τη νέα εξόρμηση του Kane, το καλοκαίρι που μας πέρασε έτυχε να περάσω από εκεί κατά τη διάρκεια της περιήγησης μου στα κάστρα της Πελοποννήσου. Αυτό που θυμαμαί και μου έκανε εντύπωση, είναι ότι σε μία από τις εισόδους της σπηλιάς το κρύο που έβγαινε ήταν τόσο ισχυρό που έφτανε έως τα κόκκαλα μου(ίσως είναι γενικό φαινόμενο σπηλαίων, δεν έχω σημαντική εμπειρία).
Επίσης, πιστεύω ότι η πρόταση του Old cave-dinosaur για να φέρει σε επαφη Kane και κ. Πίτσιο είναι εξαιρετική ευκαιρία. Ελπίζω να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στα πλαίσια της αποστολής.
Καλή τύχη Kane..
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας Δημήτρη και Νίκο. Λόγο της χθεσινής και σημερινής μου εξόρμησης στον Ταύγετο δεν υπήρχε τρόπος να βρίσκομαι στο φόρουμ οπότε συγχωρέστε με για τη μικρή αυτή καθυστέρηση. Σε πρώτη φάση σας ενημερώνω ότι η πρόταση του κ. Λελούδα έφθασε εχθές στ'αυτιά μου κι έπειτα ακολούθησε προσωπική συζήτηση μέσω τηλεφώνου. Επειδή προς το παρόν δεν έχει σιγουρευτεί κάτι σχετικά με τη συνέντευξη (η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα είναι σίγουρα άκρως ενδιαφέρουσα), θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες ημέρες (ίσως) υπομονή ακόμη (κυρίως ο γράφων :) ) μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η συνέντευξη αυτή θα υλοποιηθεί. Πιθανόν να ξέρω και αύριο.
beetlejuice
05-06-06, 17:42
Η αποστολη του ΚΑΝΕ ανεβηκε σημερα στο http://www.explorers.gr/show.php?action=m&id=23
"Σε αυτό το άρθρο [ταξιδεύουμε] στον Καιάδα, το σκοτεινό σπηλαιοβάραθρο των θρύλων και της ιστορίας που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του χωριού Τρύπη, του Ταυγέτου, στην περιοχή ανάμεσα στο Μιστρά και το Παρώρι. Εκεί ακριβώς βρεθήκαμε πρίν από λίγο καιρό, παρέα μ' έναν φίλο και συνοδοιπόρο, για μια σημαντική αποστολή στα πλαίσια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας φετινής περιήγησης της ομάδας Πυθέας στην Πελοπόννησο.[...]
Το θέαμα που αντικρίζουν φτάνοντας στο βάθος του σπηλαίου είναι συγκλονιστικό. Γύρω τους βρίσκονταν εκατοντάδες θραύσματα από ανθρώπινα κόκκαλα σωριασμένα, μεταξύ αυτών και πολλά επάνω σε βράχους[...] Όλα τα στοιχεία που είχαν να κάνουν με την ιστορία του υπόγειου εκείνου χώρου συνηγορούσαν σε μια και μόνο εκδοχή.."
Διαβάστε το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι ενός μέλους της Πυθέας, όπου ιστορία και θρύλος μπλέκονται με τον πλέον αρτιότερο τρόπο, και όπου η πραγματική ιστορία του Καιάδα ξεδιπλώνεται μπροστά μας..
Μιλτο τα συγχαρητηρια μου! :)
Πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση!
Σαφώς γνωρίζετε την επικρατούσα - αλλά λανθασμένη - αντίληψη ότι οι Σπαρτιάτες πετούσαν στον Καιάδα όσα νεογέννητα δεν ήταν υγιή.
Και λέω λανθασμένη διότι [πέρα από το γεγονός ότι πάντα δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι οι Λακεδαιμονιοι σκοτωναν τα μικρά τους] έχω διαβάσει σε μία μελέτη ότι δεν τα πετούσαν, αλλά τα άφηναν εκεί με το εξής σκεπτικό: Αν οι θεοί είχαν προδιαγράψει μέλλον για κάποια από αυτά, δεν θα τα άφηναν να πεθάνουν. [Μάλιστα απ'ότι θυμάμαι στην ιστορία υπήρξε παιδί που έζησε]
Το ότι αναγκάζονταν οι Λακεδαιμόνιοι να απομακρύνουν τα άρρωστα/με αναπηρίες νεογέννητα έχει τη λογική ότι έπρεπε να διατηρήσουν τη ρώμη της φυλής τους ακέραιη σε καιρούς χαλεπούς, καθώς οι δωριείς συνεχώς απειλούνταν από τις φυλές που προυπήρχαν στα μέρη που κατοίκησαν.
Old cave-dinosaur
05-06-06, 20:22
Φίλε Μίλτο.
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου δουλειά, σχετικά με τον "Καιάδα". - Οι προσωπικές σου αναφορές, όπως και, οι πηγές σου, καθώς και, η βιβλιογραφία σου: άκρως επιτυχημένες !
..Πάντα τέτοια ! :)
(ΥΓ: Σχετικά, με άλλο κείμενό σου για την Πελοπόννησο. -- Το σπήλαιο, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, που αναφέρεις, είναι το, πασίγνωστο στους σπηλαιολόγους, "της Σεληνίτσας, ή, Σελήνιτσας", ή, "Καταφύγγι της Σελήνιτσας".
Είναι, πράγματι, τεράστιο (2+ χλμ. μήκος στοών), πλήρως εξερευνημένο και χαρτογραφημένο -εδώ και 30 χρόνια- απο την ΕΣΕ (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία), και αποτελεί τμήμα παμπάλαιου υπόγειου ποταμού που, τώρα, εκβάλλει τα νερά του (απο χαμηλότερο επίπεδο στο εσωτερικό του) στην θάλασσα ("ανάβαλος"), ακριβώς μπροστά απο την είσοδό του, μέσω της νυν-νέας κοίτης του.
'Οποτε (και, αν) θέλετε, μπορούμε να οργανώσουμε ΠΛΗΡΗ επίσκεψη στο εσωτερικό του).
Χαιρετισμούς.
beetlejuice, δρυμονία και αρχαίε σπηλαιοδεινόσαυρε σας ευχαριστώ εγκάρδια για τα καλά σας λόγια.
Δρυμονία,
Η ιστορία για τα ανάπηρα βρέφη έχει όντως κάποιες προεκτάσεις και σίγουρα χρειάζεται μιά έρευνα αρκετά μεγάλη για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι (όπως αναφέρω και στο τέλος του κειμένου και θίγεις και εσύ) ότι ο καιάδας έχει ταυτιστεί αρκετές φορές λανθασμένα μέσα στα χρόνια με αυτή την ιστορία. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε όποτε θέλεις και να συμμετάσχει και όποιος ακόμα φίλος έχει πρόθεση, ανοίγοντας το ίσως στο φόρουμ αρχαία ελλάδα-ιστορία,πολιτισμός .
Φίλε σπηλαιοδεινόσαυρε,
Αντιλαμβάνεσαι ότι τα θετικά σχόλιά σου είναι για εμένα πολύ σημαντικά...
Για το άρθρο μου που αναφέρεις σχετικά με την πελοπόννησο σε ενημερώνω πως ήταν ένα κείμενο που συνέταξα προ τριών ετών περίπου (σε ηλικία δεκαεννέα ετών) και σίγουρα δεν θα ξαναέγραφα σήμερα. Παρόλαυτα το θεωρώ "καλό" για την εποχή που γράφτηκε παρόλο που ήταν ελλιπές σε ιστορικές πηγές.
Την ονομασία του σπηλαίου την έμαθα από το βιβλίο σου, όπως και πολλά άλλα στοιχεία. Θα είναι χαρά μου να "κανονίσουμε" μια αποστολή στα σπήλαια της Μάνης μέσα στα πλαίσια των διακοπών του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλά μέρη όπως οι πύλες του Άδη στο ακρ. Ταίναρο, το σπήλαιο της Σελήνιτσας κλπ τα οποία θα είχε ενδιαφέρον να επισκεφτούμε παρέα. Σύντομα λοιπόν ελπίζω να το κανονίσουμε. :)
JustAnotherGoneOff
07-06-06, 15:01
Τάδε έφη Δρυμόνια
Σαφώς γνωρίζετε την επικρατούσα - αλλά λανθασμένη - αντίληψη ότι οι Σπαρτιάτες πετούσαν στον Καιάδα όσα νεογέννητα δεν ήταν υγιή.
Πάντως γεγονός είναι πως όσες πληροφορίες έχουμε γι αυτή την αμφιλεγόμενη περίπτωση, προέρχονται όλες από τους εχθρούς της Σπάρτης που πολλές φορές σκοπίμως παραποιούσαν από μένος την κοινωνία της ΣΠάρτης.
Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στο τι επικαλείται και τι να εδραιώνει. Ήδη ο Λυκούργος προσέφερε πολλές παρανοήσεις επί πολλών θεμάτων, πράγμα που το εκμεταλλέυτηκαν κυρίως οι αθηναίοι χρονογράφοι/ιστορικοί.
Solon Aimonas Eautou
09-06-06, 12:30
Εξαιρετική η αποστολή σου Μίλτο, ως προς τα στοιχεία που συνέλλεξες, ως προς τη δομή της, ως προς την παρουσίαση, ως προς τη βιβλιογραφία, κλπ. Ειλικρινά θα μπορούσε να σταθεί εξαιρετικά σε κάθε ελληνική ιστοσελίδα και ελληνικό έντυπο αναζήτησης.
Οι τελευταίες αποστολές που δημοσιεύουμε στη σελίδα θέτουν νέα στάνταρ στην ποιότητα της δουλειάς που η ομάδα Πυθέας παρουσιάζει και εσύ ανεβάζεις όλο και περισσότερο τον πύχη.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, η εξέλιξη σου είναι ραγδαία τα 2 τελευταία έτη. Ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια και την όρεξη σου.
Βελλερεφόντης
18-06-06, 19:01
Πολύ ενδιαφέρουσα εξόρμηση!
Σαφώς γνωρίζετε την επικρατούσα - αλλά λανθασμένη - αντίληψη ότι οι Σπαρτιάτες πετούσαν στον Καιάδα όσα νεογέννητα δεν ήταν υγιή.
Και λέω λανθασμένη διότι [πέρα από το γεγονός ότι πάντα δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι οι Λακεδαιμονιοι σκοτωναν τα μικρά τους] έχω διαβάσει σε μία μελέτη ότι δεν τα πετούσαν, αλλά τα άφηναν εκεί με το εξής σκεπτικό: .
Αγαπητοί φίλοι ας προσθέσω όσες πληροφορίες μπορώ...
Είναι λανθασμένη η αντίληψη αυτή αλλά όχι όπως το θέτεις εσύ...
ΔΕΝ πετούσαν ΟΥΤΕ άφηναν εκεί παιδιά ζωντανά οι Σπαρτιάτες....
Μία απόδειξη σε αυτό είναι μετά απο πολλές χρόνιες έρευνες δεν βρέθηκαν οστά μικρών παιδιών...μόνο μεγάλων......Ε?! καλό.....
Υπάρχουν και άλλα σχετικά με τον Καιάδα...
Μπράβο Μίλτο....!!!!
Μία απόδειξη σε αυτό είναι μετά απο πολλές χρόνιες έρευνες δεν βρέθηκαν οστά μικρών παιδιών...μόνο μεγάλων......Ε?!
Ενδιαφέρον.. Για τους αποθέτες τί γνωρίζετε; Πρόσφατα έμαθα ότι τα άφηναν εκεί λίγο έξω από την Σπάρτη.
Και επίσης άκουσα ότι τα άφηναν εκεί για 3 μέρες, μετά πήγαιναν να δουν τί απέγιναν, αν ήταν ζωντανά τα επέστρεφαν στην Σπάρτη.
Δρυμονία,
Για τους αποθέτες λέγεται ότι μοναδική πηγή αποτελεί ο Πλούταρχος (Λυκούργος, 16.1-3), σύμφωνα με την οποία όταν ένα παιδί γεννιόταν δεν αποφάσιζε ο πατέρας του αν θα το αναθρέψει, αλλά το παρουσίαζε στη λέσχη όπου συνεδρίαζαν οι γεροντότεροι της φυλής. Αυτοί το εξέταζαν και αν ήταν υγιές του επέτρεπαν να το μεγαλώσει και του έδιναν έναν από τους 9.000 κλήρους. Αν όχι, το έστελναν στους αποθέτες που ήταν ένα βάραθρο κοντά στον Ταύγετο. [Ιστορία Των Ελλήνων εκδ. Δομή]
Παρόλαυτά το ποιό πιθανό είναι οι αποθέτες να σήμαιναν στην αρχαιότητα την εγκατάλειψη των δύσμορφων βρεφών σε διάφορα μέρη (σπήλαια, δάση κτλ) και όχι τη ρήψη και επομένως το βέβαιο θάνατο σε γκρεμούς ή σε κάποια σπηλαιοβάραθρα. Τα λόγια του Πλούταρχου έχουν αμφισβητηθεί από πολλούς σύγχρονους ερευνητές και επιστήμονες [από προσωπικές συνομιλίες που είχα με δύο-τρεις αρχαιολόγους προτού γράψω το άρθρο φάνηκε με βεβαιότητα στα λόγια τους η απόριψη της θεωρίας περί ρήψης...]
Θα επανέλθω στη σημαντική κουβέντα που ανοίξατε Βελλερεφόντη και Δρυμονία, με περισσότερα στοιχεία γυρνόντας στο σπίτι μου (αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε net cafe). Φίλε Βελλερεφόντη θα εξετάσω και τη δική σου άποψη περισσότερο και ελπίζω να βρω κάτι σημαντικό να προσθέσω στα λόγια σου. Από τα όσα γνωρίζω πάντως (έως τώρα), η έκθεση βρεφών ήταν ένα ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο σε όλο τον Ελληνικό κόσμο και όχι μόνο στη Σπάρτη.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.