Επιστροφή στο Forum : 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο στη Χαλκιδική- Κοινότητα του Μεταφυσικού
Solon Aimonas Eautou
25-05-06, 21:18
Πριν λίγες ώρες η "Κοινότητα του Μεταφυσικού" ήρθε σε αρχική συμφωνία με την Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρία (http://www.aee.gr) και τον Άρη Πουλιανό ώστε να παραχωρηθεί αίθουσα στις εγκαταστάσεις του "Σπήλαιου των Πετραλώνων" στη Χαλκιδική για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας.
Σύντομα θα υπάρχει και τελικό πρόγραμμα με τις "εργασίες" που θα πραγματοποιηθούν. Στις αρχικές μας σκέψεις είναι τα παρακάτω:
1. Ομιλία του Άρη Πουλιανού για τον τομέα της Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα.
2. Ξενάγηση στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου και ανακαλύφθηκε το πασίγνωστο και πολυσυζητημένο κρανίο. (δωρεάν ξενάγηση, προσφορά της Ανθρωπολογικής εταιρίας).
3. Συζήτηση- εκδήλωση πάνω σε θέματα της Κοινότητας του Μεταφυσικού, με αρχικές σκέψεις:
α. συζήτηση πάνω στην πρόταση που έθεσε το μέλος agaliarep (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1367).
β. συζήτηση και συντονισμός των προσπαθειών της κοινότητας μας,
όπως οι ενέργειες του metafysiko.gr, της ομάδας Πυθέας, της Fantasy
Gate, του Forum του Μεταφυσικού, κλπ.
γ. καλύτερη γνωριμία και συζήτηση πάνω σε μελλοντικές κινήσεις,
συνεργασίες και πρωτοβουλίες της κοινότητας.
δ. παρουσίαση υλικού από τις δραστηριότητες της κοινότητας, κλπ.
Αυτές είναι προς στιγμήν οι πρώτες σκέψεις μας, φυσικά συμπεριλαμβανομένης και μίας μεσημεριανής πιθανόν κρασοκατάνυξης σε τοπική ταβέρνα της περιοχής.
Όποιος έχει να προτείνει κάτι, οτιδήποτε, είναι ευπρόσδεκτος φυσικά φυσικά..
Η εκδήλωση πιθανόν θα είναι μονοήμερη και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο τριήμερο 21-23(Παρασκευή- Κυριακή) ή (με λιγότερες πιθανότητες)28-30 του Ιουλίου. Οπότε, καλό θα είναι να δηλώσετε και τυχόν κολλήματα στις ημέρες, ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή.
Φιλικά,
beetlejuice
25-05-06, 21:52
Νικο αυτη η πρωτοβουλια πιστευω πως ανοιγει ενα νεο κεφαλαιο στην ιστορια της κοινοτητας του Μεταφυσικου. Η ημερα που θα γινοταν κατι τετοιο (μια συγκεντρωση μελων και φιλων της ιστοσελιδας σε συνεδριακη αιθουσα με συγκεκριμενη ατζεντα θεματων) υπηρχε στο μυαλο ακομη και των μελων της πρωτης ομαδας Gateway στις αρχες του 2002, ωστοσο γνωριζαμε πως οι συνθηκες δεν ηταν ακομη ωριμες.
Να λοιπον που εφτασε η στιγμη για να γινει και αυτο! Συζητησεις για θεματα που αφορουν την κοινοτητα μας, ομιλια του γνωστοτερου Ελληνα παλαιοανθρωπολογου, καταστρωση σχεδιου για νομοθετικες πρωτοβουλιες πολιτων... και ολα αυτα γυρω (αλλα και μεσα!) απο το μαγευτικο χωρο του σπηλαιου του αρχανθρωπου!
Προκειται για ενα καθαρα βιωματικο δρωμενο αυτο που θα ζησουμε εκεινη την ημερα!
Καντε απο τωρα τον προγραμματισμο σας ετσι ωστε να ειστε παροντες! :)
Και μια extra ιδεα...
Σκεφτομαι να προσεγγισω διαφορους συγγραφεις που καλυπτουν ενα μεγαλο φασμα των θεματολογιων του φορουμ μας και να παρευρεθουν και αυτοι εκει συμβαλλοντας ουσιαστικα στη διοργανωση μιας ημεριδας (απο το πρωι ως αργα το απογευμα!) αναζητησης! :rolleyes:
Τα συγχαρητήριά μου για αυτή την εξέλιξη, που αναμφίβολα ανεβάζει ένα ακόμα σκαλί την ομάδα σας αλλά και το metafysiko.gr .
Είναι σχετικά νωρίς για να γνωρίζω προσωπικά εκείνη τη περίοδο αν θα μπορώ, αλλά πιθανότατα θα ‘μαι στην ευρύτερη περιοχή, οπότε θα παρευρεθώ.
Και πάλι συγχαρητήρια. :)
xontro_mpizeli
26-05-06, 13:53
Ουάου!!! :eek:
Φοβερό νέο! Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα Gateway Team που οργανώνει ένα τέτοιο πρωτοποριακό για τα δεδομένα του χώρου συμπόσιο!
Εμένα προσωπικά με ευχαριστά διπλά το γεγονός. 1ον επειδή όλα αυτά τα χρόνια είμαι κοντά στην ομάδα και 2ον σαν φοιτητής Γεωλογίας το συμπόσιο αυτό στον χώρο των Πετραλώνων προδιαθέτει άκρως ενδιαφέρον συμμετοχή εκ μέρους μου (μιας που η σχολή μας ασχολείται με την ανθρωπολογία-παλαιοντολογία) !
Αναμένω λοιπόν, το σημαντικό αυτό γεγονός!
Να είμαστε όλοι εκεί!!! :)
Και πάλι πολλά Συγχαρητήρια για την κίνηση αυτήν!
Υ.Γ: Θα προτιμούσα το τριήμερο 28-30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί διότι 27 του μηνός τελειώνω την εξεταστική μου και θα με βόλευε απίστευτα (αν πάντα γίνει κανονικά η εξεταστική λόγω καταλήψεων...). Πάντως πιστεύω ότι όποτε κ να γίνει να δώσω δυναμικό παρών!
Μπιζελι για Ιουλιο λεμε! :p
Χοντρό Μπιζέλι: Ουνξ! Έχω αρχίσει να γερνάω κ να μην βλέπω καλά :o
Solon Aimonas Eautou
26-05-06, 20:31
Δημήτρη, η συνάντηση θα γίνει τον μήνα Ιούλιο. Οπότε, εξεταστική με καταλήψεις ή χωρίς δεν θα έχεις τότε.. μην στεναχωριέσαι. :)
beetlejuice
22-06-06, 21:15
Η Κυριακη 23 Ιουλιου ειναι η τελικη ημερομηνια διεξαγωγης του "μεταφυσικου Συμποσιου" στη Χαλκιδικη. Παρακαλω ολους τους φιλους και τις φιλες που θα ηθελαν να παρεβρεθουν να το δηώσουν εδω.
xontro_mpizeli
27-06-06, 12:31
Κυριακη 23 Ιουλιου
Απλά θέλω να προειδοποιήσω τους μη-Θεσσαλονικείς που θα έρθουν στο Συμπόσιο ότι κάθε Κυριακή, κ πρωί κ απόγευμα-βράδυ γίνεται ένας Χαμός στον δρόμο από-προς Χαλκιδική :eek:
Για αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν σας το είπα αυτό για να μην έρθετε στο συμπόσιο. Απλά, να ξέρετε τι σας.. περιμένει! :D
Ραντεβού στα ... Πετράλωνα! :) :)
Θα είμαι παρών.
Me too, κι όποιος δεν έχει μεταφορικό μέσο ας στείλει π.μ. :)
Ραντεβού στα ... Πετράλωνα!Εγώ ούτε στα Πετράλωνα των Αθηνών μάλλον δε θα μπορούσα να έρθω. Οικογενειακές υποχρεώσεις γμτ και θα χάσω τη πιο σημαντική παιδομάζωξη! Γκρρρρ... :mad:
όποιος δεν έχει μεταφορικό μέσο ας στείλει π.μ. :)Δρυμονία, μήπως θα μπορούσες να 'ρθεις να με πάρεις από τον Προυσσό; Έστω από Αγρίνιο βρε παιδί μου, γιατί κάπου εκεί θα βρίσκομαι εκείνες τις μέρες... :eek:
Καλή επιτυχία παιδιά στο συμπόσιο, ελπίζω το επόμενο να μπορέσω να το παρακολουθήσω από κοντά...
Δρυμονία, μήπως θα μπορούσες να 'ρθεις να με πάρεις από τον Προυσσό; Έστω από Αγρίνιο βρε παιδί μου
Αχ, την περιοχή αυτή τη νιώθω σαν 2η πατρίδα μου! Η δε διαδρομή ως τον Προυσσό υπέροχη.. αν βρισκόμουν Αιτ/νια τότε, αν σαι σίγουρη ότι θα ερχόμουν να σε πάρω! :)
Μιας και είμαι κοντά λέω να έρθω, αλλά μέχρι τότε βλέπουμε. Count me in... για την ώρα.
23 του μηνα ιουλιου.. καιρος να δω πισω απο τι φατσες βρισκονται τα ανοιχτα μυαλα της ελλαδας μας :)
Πιθανότατα θα είμαι στη Χαλκιδική σε λίγες μέρες για το Συμπόσιο.Θα ενημερώσω εγκαίρως.
Ωραία...! Αν γίνει τη Κυριακή 23/7, τότε είναι πολύ πιθανό να είμαι κι εγώ εκεί. Κάτι που θα μου δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Τα λέμε τότε λοιπόν...
Αγαπητοί συνταξιδιώτες,το συμπόσιο τελικά ορίστηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι.Καλή αντάμωση!
Ειναι δυνατον να διατεθουν καποια τηλεφωνα απο τα μελη που θα ειναι εκει απο νωρις, ωστε να μπορουμε να καλεσουμε για τυχον βοηθεια για το δρομο κτλ;
Βασικα εχω σκοπο να ξεκινισω απο κιλκις οπου θα παρεβρεθω σε ενα γαμο το βραδι του σαββατου, πολυ νωρις το πρωι της κυριακης, και δεν εχω ιδεα για το κατα που πευτει το μερος διοτι εχω να παω στα πετραλωνα 10 και πλεον χρονια.. το μονο που ξερω ειναι οτι απο μερια θεσσαλονικης θα παρω το δρομο για χαλκιδικη.
Ευχαριστω, καλη ανταμωση**
beetlejuice
25-07-06, 20:22
Με μεγαλη επιτυχια διεξηχθη το Μεταφυσικο Συμποσιο στη Χαλκιδικη καθως 15 συνολικα φιλοι μας τιμησαν με την παρουσια τους! Ενα "μεταφυσικο" ( :) ) κομβοϊ απο 5 αυτοκινητα ξεκινησαμε απο το κεντρο της Θεσσαλονικης κατα τις 11 το πρωι.
Κατα τις 12:30 (ειχε αρκετη κινηση) βρισκομασταν στα Πετραλωνα οπου και μας υποδεχτηκε ο Αρης Πουλιανος. Κατευθυνθηκαμε στη συνεδριακη του αιθουσα οπου και για 40 περιπου λεπτα μας ανελυσε πολλες πτυχες τοσο της επιστημονικης οσο και της προσωπικης του διαδρομης. Ειχαμε την ευκαιρια να τον ρωτησουμε αρκετα πραγματα που ως τωρα μας εμεναν αναπαντητα. Στη συνεχεια μας ξεναγησε τοσο στο μουσειο της Ανθρωπολογικης εταιριας οσο και στο επιβλητικο σπηλαιο των Πετραλωνων οπου και βρεθηκε ο Αρχανθρωπος. Το κλιμα ηταν αριστο μεταξυ των μελων της κοινοτητας και του μεγαλου αυτου ανδρα.
Εγινε δε ακομη καλυτερο μετα την... εκπληξη που τον περιμενε. Γνωριζαμε εκ των προτερων οτι η 23η Ιουλιου ηταν η ημερα των γενεθλιων του! Φροντισαμε λοιπον να του αγορασουμε μια τουρτα και να του τραγουδησουμε τις ευχες μας. Η συγκινηση ηταν εκδηλη στο προσωπο του. Μας κερασε αναψυκτικα, ενω μας δωρισε και 5 βιβλια τα οποια πηραν ορισμενοι τυχεροι :)
Η συναντηση μας εκλεισε με το καθιερωμενο μεταφυσικο τσιμπουσι σε παραδοσιακη ταβερνα του Ελαιοχωριου, λιγα χιλιομετρα μακρια. Συζητησεις για τις εμπειριες των ταξιδιωτων της Βοσνιας, αλλα και για ζητηματα που αφορουν τη λειτουργια της σελιδας και του φορουμ.
Ολα ηταν υπεροχα ;)
http://briefcase.pathfinder.gr/download/539543
Έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο Μηνάς είναι. :)
Στο πήγαινε ,κάναμε κανα μισάωρο παραπάνω κολλημένοι στη κίνηση, μιας και είναι γνωστό ότι Κυριακές στο δρόμο προς Χαλκιδική γίνεται «διαδήλωση» από τους Θεσσαλονικείς… :D
Στο γυρισμό βέβαια, ανέλαβε ο r-b-t3r και με τη στρατιωτική «κάλυψη- απόκρυψη» επιστρέψαμε αμέσως, (αφού μάθαμε και όλους τους παραδρόμους και τα χωριά ,πέριξ της πόλης)… :p
Στην ουσία τώρα.
Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τον κ. Πουλιανό.
82 χρονών ,αλλά τελείως ακούραστος. Γύρω στις 5 ώρες που ήταν αποκλειστικά μαζί μας, δε σταμάτησε να μας εξηγεί τα πάντα για την προσωπική του πορεία στο σπήλαιο (εδώ και 4 δεκαετίες), για τα ευρήματα, αλλά και για τον «πόλεμο» που του ‘χουν ανοίξει απ’ το Α.Π.Θ.
Και αυτό πιστεύω πως αποτελεί σημείο για κουβέντα.
Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Πουλιανό, παρόλο που έχει όλες τις επιστημονικές αποδείξεις για τον Αρχάνθρωπο ,τη χρονολόγησή του κλπ, οι συνάδελφοί του της Θες/νίκης, απλά απορρίπτουν τη σπουδαιότητα των ευρημάτων του, χωρίς καν να τα εξετάσουν επιστημονικά.
Δε ξέρω ποια μπορεί να είναι η αλήθεια στην όλη υπόθεση, αν όμως είναι έτσι όπως ο κ. Πουλιανός ισχυρίζεται, το πανεπιστημιακό κατεστημένο, λειτουργεί για ακόμη μια φορά συντεχνιακά και εις βάρος της επιστήμης.. :cool:
Τέλος, δήλωσε πως το σπήλαιο των Πετραλώνων έχει ακόμα πολλά να "δώσει", μιας και όπως πιστεύει έχει ανακαλυφθεί ένας μικρός αριθμός από το πλήθος των ευρημάτων που κρύβονται μέσα του.
Ας το ελπίσουμε..
Καλά όλα τα ευρήματα Βασίλη μου, αλλά τι να το κάνεις όταν τη στιγμή που ανακαλύπτεις το αρχαιότερο κρανίο σου το παίρνουν και αντί να το αναγνωρίσουν και να το επιστρέψουν στον τόπο που ανήκει, το "θαύουν" ξανά σε ένα εργαστήριο; Κι όσο αυτό σκονίζεται, τόσο οι άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξή του... Και κανείς δεν ενδιαφέρεται...
Προσωπικά αυτό που είδα είναι έναν άνθρωπο που αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του στις ανασκαφές, να πολεμάτε εδώ και χρόνια για κάτι που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως και να τον τιμούσαμε με γιορτές και πομπές! Και όσο για το αν είναι αληθινά αυτά που λέει (δεν το γνωρίζω), αλλά μου φαίνεται εντελώς αφελές να νομίζουμε πως ένας σοβαρός άνθρωπος της ηλικίας του θα είχε να κερδίσει κάτι με το να πει ψέματα σε μια παρέα νέων.
Κάποιος απ' την παρέα στάθηκε σ' αυτά που έλεγε για τους καθηγητές του ΑΠΘ και είπε πως δεν ήταν σωστό και ευγενικό να μιλά έτσι. Διαφωνώ, γιατί απέναντι στην επιστήμη όταν μπαίνει το συναίσθημα κανείς δεν μπορεί να σταθεί αγέροχος και αμέτοχος. Σκεφτείτε μόνο πώς θα νιώθατε εσείς αν αυτοί που έπρεπε πρώτοι να σας βοηθήσουν και να αναγνωρίσουν τους κόπους σας, εναντιώνονταν τόσο έντονα σε όλα τα εγχειρήματά σας. Κι όταν δε μάλιστα έμπαινε στη μέση και η βία πώς θα νιώθατε. Μια μικρή πληγή όσο την ξύνεις θα ματώνει... πόσο μάλλον ένα μεγάλο τραύμα!
Και εγω με τη σειρα μου να πω οτι η δευτερη επισκεψη μου στο σπυλαιο του αρχανθρωπου ηταν το ιδιο ενδιαφερουσα και πολυτιμη με την πρωτη. Αλλα επισης και η γνωριμια με τα μελη της κοινοτητας μας που παρεβρεθησαν το ιδιο πολυτιμη, γιατι παρατιρησα οτι ατομα διαφορων ηλικιων με γνωσεις πανω σε διαφορετικα θεματα, και στην προκειμενη περιπτωση ο αγαπητος φιλος γεωλυκος, μας διαφωτησε με τις γνωσεις του πανω στα θεματα που αντικρισαμε στο σπυλαιο αλλα και στις εικονες και τα αντικειμενα που εφεραν μαζι τους τα παιδια τις αποστολης στο βισοκο. Πραγματικα το χαρικα πολυ που σας γνωρισα και περασα λιγες στιγμες μαζι σας! Ευχομαι πολυ συντομα να ξαναβρεθουμε στη βορεια Ελλαδα το επομενο καλοκαιρι ενδεχομενος, μιας και μονο αυτη την εποχη βρισκομε στην πατριδα, η και πολυ ευχαριστως να σας φιλοξενισο στην μακρινη Σουηδια εαν οργανωθει αποστολη για εκει. (η ακομα και για βολτα να ερθετε..:) )
Φιλικα Γιωργος.
Κάποιος απ' την παρέα στάθηκε σ' αυτά που έλεγε για τους καθηγητές του ΑΠΘ και είπε πως δεν ήταν σωστό και ευγενικό να μιλά έτσι. Διαφωνώ, γιατί απέναντι στην επιστήμη όταν μπαίνει το συναίσθημα κανείς δεν μπορεί να σταθεί αγέροχος και αμέτοχος. Σκεφτείτε μόνο πώς θα νιώθατε εσείς αν αυτοί που έπρεπε πρώτοι να σας βοηθήσουν και να αναγνωρίσουν τους κόπους σας, εναντιώνονταν τόσο έντονα σε όλα τα εγχειρήματά σας.
Δε ξέρω κατά πόσο έχει δίκιο ο κ. Πουλιανός και αν η «κόντρα» των καθηγητών του ΑΠΘ είναι δικαιολογημένη επιστημονικά.
Ωστόσο δε μπορώ να παραβλέψω και τους –μη επιστημονικούς- λόγους των τελευταίων.
Είναι λογικό να προσπαθούν να αντισταθούν σε κάτι που ενδεχομένως θα ανατρέψει την όλη πορεία τους.
Tι εννοώ…
Αν πχ εγώ ως καθηγητής Γλωσσολογίας έχω σπουδάσει και πλέον διδάσκω κάποια πράγματα εδώ και χρόνια και από τα οποία εγώ ζω (οικονομικά κλπ κλπ), όταν έρθει κάποιος να ανατρέψει όλα αυτά (και να φωνάζει πχ ότι έχει ακράδαντα επιστημονικά στοιχεία για το ότι η θεωρία της Ινδοευρωπαϊκής γλώσσας είναι ένας μύθος), τότε ή θα αντιδράσω «συντεχνιακά» (γιατί θα παίζονται πολλά…. )ή θα αντιδράσω επιστημονικά.
Θα προσπαθήσω δηλ να προσεγγίσω την άλλη άποψη, να την αναλύσω διεξοδικά και έπειτα ,αν είναι εφικτό, να την καταρρίψω..
Ο κ. Πουλιανός τόνιζε συνεχώς ότι ,ούτε καν πήγε κάποιος εκεί για να δει ιδίοις όμμασι τα ευρήματα του σπηλαίου και να "αντιπαρατεθεί" βέβαια μαζί του .
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μιλάμε μάλλον για την πρώτη περίπτωση που ανέλυσα παραπάνω. Αν όχι, τότε κάτι τρέχει με τον κ. Πουλιανό και τη σπουδαιότητα του Αρχανθρώπου.
Δε ξέρω, ίσως η Ιστορία κάποια στιγμή δικαιώσει κάποιον :confused:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.