PDA

Επιστροφή στο Forum : Mια παράξενη πέτρα. Mπορείτε να την αναγνωρίσετε

Erinath
27-05-06, 13:04
πριν λίγο καιρό βρήκα στο υπόγειο του σπιτιού μου αυτή τη πέτρα. την είχε ο πατέρας μου απο παλιά αλλά ποτέ δε μου είπε τι ακριβώς είναι. Θα με φάει η περιέργεια αν δεν μάθω. Ξέρει κανείς να μου πεί τί πέτρα είναι; Είναι πολύ αστραφτερή (σαν καθρέφτης) και πολύ βαριά.

Antonia
27-05-06, 13:37
Δεν ξέρω αν θα πω βλακεία, αλλά μου φαίνεται για κάποιο είδος πέτρας από άμμο. Στο σημείο που μοιάζει με καθρέφτη προφανώς έχει λειανθεί από νερό ή κάτι άλλο και έτσι γυαλίζει. Εξάλλου ξέρουμε πως οι καθρέφτες φτιάχνονται από άμμο. Έτσι εξηγείται και το ανοιχτόχρωμό της χρώμα όπως και το βάρος της. (Οι καθρέφτες έχουν μεγάλο βάρος.)
Ίσως μια φωτό με μεγαλύτερη ανάλυση ή μια καλύτερη περιγραφή από σένα να βοηθούσε.

freya
27-05-06, 15:14
Προσωπικά μου μοιάζει με κάποιο είδος ακατέργαστου μετάλλου. Πιθανόν σίδερος ή κάτι ανάλογο. Προσπάθησες να ρωτήσεις ποτέ κάποιον από τους υπόλοιπους συγγενείς σου σχετικά με αυτήν; Μπορείς πάντα να ξύσεις λίγο την επιφάνεια και να στείλεις αυτά τα ξύσματα για ανάλυση, ακόμα καλύτερα αν μπορέσεις να κόψεις ένα μικρό κομματάκι. Πάντως θα συμφωνήσω με την Αντωνία ως προς το ότι μία φωτογραφία με μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια ίσως να βοηθούσε περισσότερο...

xontro_mpizeli
27-05-06, 15:21
Ας μιλήσει κ ένας ειδικός, σαν Γεωλόγος, για την πέτρα αυτήν ;)

Από ό,τι μπορώ να διακρίνω μου μοιάζει για σιδηροπυρίτη. Το σύστημα του ορυκτού αυτού είναι κυβικό, και από ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες είναι κυβικο (δλδ, σχηματίζει κύβους, μικρούς και μεγάλους). Έχει λάμψη μεταλλική και είναι εύθραυστο.
Αν η πέτρα που έχεις Erinath έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά τότε να είσαι σίγουρη ότι είναι Σιδηροπυρίτης.

Raistlin
28-05-06, 23:03
Και εμενα παντως για σιδηροπυρήτη μου κάνει. Έχω κι εγω ένα κομάτι αυτού του ορυκτού και μιάζει πάρα πολύ με την φωτο.

cult
29-05-06, 13:31
Μαλλον συδιροπυριτης.Ειχε και η μητερα μου μια παρομοια μιας και ειχε ασχοληθει με γεωλογια στο πανεπιστημιο.Η μια πλευρα ηταν σχεδον καθρεφτης θυμαμαι

Geowolf
29-05-06, 17:27
Αγαπητέ Erinath η πέτρα θα μπορούσε να είναι σιδηροπυρίτης, όπως λένε και οι προηγούμενοι, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Μια φωτογραφία με καλύτερη ανάλυση σίγουρα θα βοηθούσε.

Erinath
03-06-06, 18:31
δυστυχώς το πέτρωμα είναι στη Θεσσαλονίκη και εγώ στην Αθήνα. Η φωτό είναι απο κινητό τηλέφωνο 2 megapixel. Δεν έχω ψηφιακή. Μόλις ξαναπάω θα βγάλω μια ακόμα φωτό και θα τη στείλω σε πιο μεγάλο μέγεθος, μήπως και βγάλουμε καμιά άκρη. Είναι σαν καθρέφτης όντως και γρατζουνιέται εύκολα. Κάνει "γραμμές" άν το ξύσεις. Δεν μπορώ να ξέρω άν είναι έυθραυστο, γιατί δεν θέλω να το σπάσω. Έχει όντως κυβάκια και απότομη επιφάνεια (σάν να κόπηκε). Η μητέρα μου δεν έχει ιδέα απο αυτά -ήθελε να το πετάξει- και κανένας συγγενής δεν το έχει δεί (ήταν στο υπόγειο).Έχει καμιά αξία άν είναι σιδηροπυρίτης(εκτός απο συναισθηματική για μένα); Τώρα πλέον κοσμεί το σαλόνι μου (χωρίς να ξέρω τί είναι). Θα επανέλθω με περισσότερες φωτό.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας

arkturos
06-06-06, 09:54
Και γω έχω μια τέτοια πέτρα στην κατοχή από τον Πατέρα μου. Δεν είναι σίδηρος είναι κάποιο άλλο μέταλλο, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του. Το χρησιμοποιούσε, όταν ήταν μικρός για να ακούει Ραδιόφωνο με την χρήση μιας βελόνας και ακουστικών.

R-b-t3r
06-06-06, 10:14
Δεν είναι σίδηρος είναι κάποιο άλλο μέταλλο, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του.Μιλάμε για ορυκτό και όχι για μέταλλο. Άλλο ορυκτό (δηλαδή πέτρωμα που βρίσκεται ελεύθερο στο έδαφος και στο υπέδαφος) και άλλο μέταλλο (που είναι μέρος του ορυκτού). Για παράδειγμα ο σιδηροπυρίτης δεν είναι μέταλλο σιδήρου, αλλά ορυκτό που περιέχει μεταξύ άλλων και σίδηρο, έχει περίεργη λάμψη που οι άπειροι, νεοφώτιστοι χρυσοθήρες την μπερδεύουν για χρυσό. Έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι το πέτρωμα που ονομάζουν οι άγγλοι "fool's gold".

daidalos
18-06-06, 20:42
Ειναι πιθανό οτι εμπεριέχει ρώδιο. Εαν αυτο ειναι γεγονος τοτε μπορει να εχει πολυ μεγαλη αξια. Βεβαια δεν ειμαι ειδικος και θα μπορουσα να ειμαι τραγικα λανθασμενος

dragoness_crysta
30-12-06, 19:14
σαν γεωλογος απανταω οτι ειναι πραγματι ενα ορυκτο αλλα οι εικονες ειναι μικρες και οχι καθαρες....ειμαι μεταξυ μαρκασιτη και σιδηροπυριτη..
μηπως θα μπορουσες να βαλεις μεγαλυτερες και καθαροτερες φωτο?

Felicianna
01-01-07, 19:25
η πέτρα όντως μοιάζει με σιδηροπυρίτη που νομίζω ότι το αγγλικό όνομα του είναι fool's gold και είναι μια πέτρα που όταν φοριέται ή μεταφέρεται πάνω στο σώμα φέρνει καλή τύχη !