Επιστροφή στο Forum : Παϊσιος
Παθοκτόνος
26-07-06, 12:47
Γνωρίζει κανείς να μας πει για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική-τώρα που είμαστε στην εποχή της βασιλείας των ισοπεδωτικών ιδεών περί θρησκειών της "Νέας Εποχής"-ιστορία;Εγώ την γνωρίζω καθώς "τύχη αγαθή" μου έλαχε να μου την διηγηθεί ένας φίλος που γνώριζε κάποιο προσωπο που του την ανιστόρησε αυτόπτης μάρτυς του γεγονότος αυτού...Απλώς θα ήθελα να μην προκαταλάβω όποιον θα ήθελε να πει κάτι πάνω στο θέμα ή στο γεγονός και κατόπιν θα σας διηγηθώ κι εγώ αυτά που γνωρίζω από "τρίτο χέρι"...
Παθοκτόνος
26-07-06, 23:08
Λοιπόν,ας επιχειρήσω να σκιαγραφήσω το τι έγινε,σύμφωνα με κάποιες(τις προειρημένες) μαρτυρίες πάντα:
Ο Δαλάι Λάμα(ο 16ος,ο γνωστός διοπτροφόρος αυτός κύριος,που έχει κυκλοφορήσει πολλά βιβλία και στην Ελλάδα*)πήγε στο Άγιο Όρος,για να επισκεφθεί τον γέροντα,του οποίου-ως γνωστόν-η αγιότης ήταν ξακουστή και λοιπά:Εκεί ήσαν αρκετοί άλλοι χριστιανοί,οι οποίοι κοιτούσαν με ενδιαφέρον.Ο Δαλάι Λάμα(αφού χαιρέτησε υποθέτω)άρχισε να συγκεντρώνεται και να διαλογίζεται...Ο γέροντας κοιτούσε ατάραχος.Ο Δ.Λ. ανέβηκε τελικώς ένα μέτρο από το έδαφος και μετεωριζόταν!Οι κοσμικοί χριστιανοί λέγεται πως εξεπλάγησαν.Ο π.Παίσιος τότε είπε πως ναι μεν καλά ανέβηκε μέχρι εκεί,αλλά πως δεν θα μπορούσε να κατέβει(περίπου,ίσως να διαστρεβλώνω το γράμμα και συγγνώμη,αλλά νομίζω πως το πνεύμα είναι το ίδιο).Ο Δ.Λ.όντως προσπάθησε να το κατορθώσει(με τους γνωστούς και τετριμμένους τρόπους),αλλά δεν μπορούσε.Στο τέλος περιήλθε σε απόγνωσι και πανικοβλήθηκε.Και ζήτησε την βοήθεια του γέροντα.Ο οποίος τον κατέβασε.Αυτή είναι η ιστορία σε πολύ γενικές γραμμές και εξ όσων κατάφερα να συγκρατήσω...Βεβαίως θα πρέπει να πω πως ακόμη δεν την έχω βρει σε κάποιο από τα πολλά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει για αυτόν(τον π.Π.).Έτσι,δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος ο οποίος την καταθέτει επωνύμως,με στοιχεία κ.λπ,όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις,ώστε να είμαστε βέβαιοι για το ότι συνέβη...Περιμένω τα σχόλιά σας και εάν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό,θετικό ή αρνητικό,οτιδήποτε,είναι απολύτως ευπρόσδεκτος-από τη μεριά μου-να το καταθέσει... :)
*Ίδε χαρακτηριστικά το"η τέχνη της ευτυχίας" από τις εκδόσεις "έσοπτρον",είναι καταγραφή συνομιλιών με έναν ακαδημαικό νευροψυχολόγο εξ Η.Π.Α.
Ούτε θα το βρεις πουθενά γραμμένο!
Τι δηλαδή κάνανε κόντρες αγιοσύνης ;
Και ποιος σου είπε ότι ο Δ. Λ. Επιδίδεται σε τέτοιες πρακτικές ;
Οτι δεν γνωρίζουμε δεν πρέπει να το χλεβάζουμε!
Μαλλον με διαγωνισμο κατουρηματος μοιαζει η συγκεκριμενη διηγηση. Ποιος κατουραει μακρυτερα, με/χωρις χερια κτλ. Οποια ανοησια!
Ειναι φανερο οτι υπαρχει φοβερη αγνοια περι του βουδισμου.....
Το μόνο που περιμένω να ακούσω ακόμη για τον Παϊσιο είναι, ότι εμπόδισε την εισβολή των δρακονιανών στη Γή.... :mad:
Πάλι καλά που δεν κολυμπούσε ίπτυο στην στρατόσφαιρα...
Έλεος πια... όχι άλλο κάρβουνο..... :mad:
Παθοκτόνε, εκτός του ότι αμφισβητώ την ιστορία που μας παραθέτεις, θεωρώ πολύ σημαντικό να μας πεις δημόσια ποιά είναι η προσωπική σου γνώμη. Τι σημαίνει για σένα το ότι δήθεν ο Δαλάι Λάμα δεν κατόρθωσε να κατέβει; ο σεβασμός μου στον Παϊσιο είναι δεδομένος αλλά μήπως αυτή η ιστοριούλα είναι ράδιο αρβύλα;
Μήπως θα ήταν απείρως σημαντικότερο και πιο ωφέλιμο, ίσως, αν αυτή η συνάντηση είχε ποτέ γίνει, να μαθαίναμε το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν (που αναμφίβολα θα ήταν πολύ σημαντικές) από τον "τσαμπουκά" των δυνάμεων που επέδειξαν;
Παθοκτόνος
27-07-06, 23:26
Παθοκτόνε, εκτός του ότι αμφισβητώ την ιστορία που μας παραθέτεις, θεωρώ πολύ σημαντικό να μας πεις δημόσια ποιά είναι η προσωπική σου γνώμη. Τι σημαίνει για σένα το ότι δήθεν ο Δαλάι Λάμα δεν κατόρθωσε να κατέβει; ο σεβασμός μου στον Παϊσιο είναι δεδομένος αλλά μήπως αυτή η ιστοριούλα είναι ράδιο αρβύλα;
Λοιπόν,αυτός που μου την είπε είναι πολύ σοβαρό πρόσωπο...Δεν γνωρίζω αν αληθεύει.Εάν σας ενδιαφέρει,θα ήθελα να μου το πείτε,για να το ψάξω παραπάνω...Πάντως,εάν ισχύει,δεν νομίζω ότι χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει.Θα πρέπει να σας πω ότι γνωρίζω αρκετά καλά και το βουδδισμό και τον ινδουισμό,το διαλογισμό με τα διάφορα στάδιά του,την γιόγκα με τα διάφορα είδη της και τις επιπτώσεις της στην διάνοια και την ψυχή όσων την εξασκούν.Ξέρω πόθεν προέρχονται οι διάφορες ικανότητες που αποκτούν που αποκτούν οι γιόγκι*...Δεν είναι και δύσκολο
,ο ίδιος ο Γκαουτάμα μας το είχε πει εξ άλλου.Δεδομένης της προέλευσης,λοιπόν,των δυνάμεων των γκουρού και των γιόγκι,μπορώ να πω πως θα ήταν απολύτως λογικό και επόμενο-χρησιμοποιώντας την (επιστημονική) μέθοδο της λογικής απαγωγής-να υποθέσω πως είχαμε εκεί ακόμη ένα επεισόδιο στην μακρά σειρά της υποταγής των δυνάμεων αυτών στις θεικές...Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψι...
Μήπως θα ήταν απείρως σημαντικότερο και πιο ωφέλιμο, ίσως, αν αυτή η συνάντηση είχε ποτέ γίνει, να μαθαίναμε το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν (που αναμφίβολα θα ήταν πολύ σημαντικές) από τον "τσαμπουκά" των δυνάμεων που επέδειξαν;Νομίζω πως είχε προηγηθεί μία σύντομη συζήτηση μεταξύ των δύο,ο γέροντας είχε πει στον Δ.Λ. τον 16ο πως γνωρίζει περί των διαφόρων ασκήσεων που κάνουν εκεί στο Θιβέτ και αλλού(ως γνωστόν,έχει αυτοεξοριστεί ο μέγιστος θρησκευτικός ηγέτης των βουδδιστών) κ.λπ.Δεν θυμάμαι τώρα περισσότερα...Και κάτι ακόμη:από όσες ιστορίες γνωρίζω μέχρι σήμερα,ο π.Π. σε καμμία δεν έκανε επίδειξι δυνάμεων ή χαρισμάτων από το Πνεύμα...
Μιχάλη,αν σε ενδιαφέρουν οι απόψεις του Δαλάι Λάμα για τον χριστιανισμό,έχει κυκλοφορήσει ο ίδιος ένα βιβλίο σε σχέσι ακριβώς με αυτό,μία βουδδιστική θεώρησι δηλαδή πάνω στον χριστιανισμό...
Το μόνο που περιμένω να ακούσω ακόμη για τον Παϊσιο είναι, ότι εμπόδισε την εισβολή των δρακονιανών στη Γή....
Πάλι καλά που δεν κολυμπούσε ίπτυο στην στρατόσφαιρα...
Για να χαριτολογήσω λίγο:τι νόμισες βρε Άρμπιτερ,μόνο ο μάγος Κόπερφιλντ και οι μάγισσες θα πετούσαν με τα σκουπόξυλα ή χωρίς αυτά;...Ή μόνο οι αφρικανοί ασκούντες την ("μαύρη") μαγεία;ΕΊΝΑΙ ΑΛΉΘΕΙΑ πως υπάρχουν και υπήρχαν ουκ ολίγοι άγιοι οι οποίοι είχαν ΑΚΌΜΗ και αυτήν την (εκ Θεού)δυνατότητα...Σε παρακαλώ να μην θυμώσεις,όμως,τώρα που στο είπα... :)
*Ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο επί αυτού του θέματος,που είναι κατάθεσι ψυχής ουσιαστικά,είναι το"Οι γκουρού,ο νέος και ο γέροντας Παίσιος",του κ.Διονύσιου Φαρασιώτη...Ένας νέος(ο ίδιος ο κ.Φ.) που,έχοντας δίψα για την αλήθεια,έκανε και υπνωτισμό,είχε σχέσεις με ασκούντες μαγεία,κατόπιν γνώρισε τον γέροντα Παίσιο,κατόπιν πήγε στην Ινδία και έπειτα επέστρεψε...Προτείνεται ανεπιφύλακτα...
Εάν σας ενδιαφέρει,θα ήθελα να μου το πείτε,για να το ψάξω παραπάνω...
Έχει ενδιαφέρον. Δείχνει αφενός την δύναμη του μυαλού του Δ. Λ. και αφεταίρου (διορθώστε με αν το γράφω λάθος) ότι υπάρχει κάτι πιο πάνω από την δύναμη του μυαλού, η δύναμη του Θείου. Όλα αυτά κατά την γνώμη μου, πάντα.
Γνώμη μου είναι να το ψάξεις και για τους λίγους που θα το ήθελαν, αλλά και για εσένα, να ξέρεις αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή.
Αυτή η ιστορία θυμίζει λιγάκι τη μονομαχία Γιόντα εναντίον Αυτοκράτορα. Κάπως έτσι ξεκινάνε φαίνεται οι ιστορίες των θαυμάτων, και με την επανάληψή τους μετά από μερικά χρόνια, αρχίζουν μερικοί και να τις πιστεύουν. Γι' αυτό πιθανότατα η Αγιοποίηση κάποιου δεν γίνεται συνήθως αμέσως αλλά καθυστερεί κάμποσες δεκαετίες έτσι ώστε να μην μπορεί με κανένα τρόπο να υποβληθεί σε κριτικό έλεγχο η ζωή του κάθε Αγίου.
Αυτή η ιστορία θυμίζει λιγάκι τη μονομαχία Γιόντα εναντίον Αυτοκράτορα. Κάπως έτσι ξεκινάνε φαίνεται οι ιστορίες των θαυμάτων, και με την επανάληψή τους μετά από μερικά χρόνια, αρχίζουν μερικοί και να τις πιστεύουν. Γι' αυτό πιθανότατα η Αγιοποίηση κάποιου δεν γίνεται συνήθως αμέσως αλλά καθυστερεί κάμποσες δεκαετίες έτσι ώστε να μην μπορεί με κανένα τρόπο να υποβληθεί σε κριτικό έλεγχο η ζωή του κάθε Αγίου.
Αν είναι έτσι ποιός είναι ο Γιόντα και ποιός ο Αυτοκράτορας; Αναρωτιέμαι...
Παθοκτόνος
28-07-06, 12:49
Κατ'αρχάς,ευχαριστώ για τις συμμετοχές σας!Μερικά πράγματα θα ήθελα να προσθέσω:
α.Πολλά βιβλία που κυκλοφορούν για τον γέροντα Παίσιο είναι όπως αυτό
www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=102996&mscssid=LBEX8ALHEXHN9MP1XHM7411DVFQU6BLE
Με άλλα λόγια,είναι βιβλία που ΕΠΩΝΥΜΑ ο καθένας γράφει για την ιστορία του,
τις εκδηλώσεις σε αυτόν των (αγιοπνευματικών,διότι υπάρχουν και άλλα...) χαρισμάτων του γέροντα Παίσιου.Και για τις διδαχές του επίσης.Επίσης,έχω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ γνωρίσει άνθρωπο που είχε επισκεφθεί τον γέροντα εν ζωή και μου μίλησε για το χάρισμα του το διορατικό(της "καρδιογνωσίας",θα λέγαμε,γνώριζε για το παρελθόν του,τη ζωή του,χωρίς να του έχει πει τίποτε),όπως εκδηλώθηκε σε αυτόν...,
β.Και σήμερα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι-χαρισματούχοι στο Άγιον όρος,αλλά και αλλού στην Ελλάδα...Προσωπικά γνωρίζω και γνωρίζω και μαρτυρίες ανθρώπων που τους επισκέφθηκαν...Αυτά για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις.,
γ.Να διορθώσω τα εξής:ο Δαλάι Λάμα ο εν λόγω είναι ο 14ος και όχι ο 16ος.Ο δε τόπος κατοικίας του είναι η Νταραμσάλα των Ινδιών,όπου ζει αυτοεξόριστος από το Θιβέτ,μετά νομίζω την κινέζικη εισβολή...
...
Ο Δ.Λ. ανέβηκε τελικώς ένα μέτρο από το έδαφος και μετεωριζόταν!Οι κοσμικοί χριστιανοί λέγεται πως εξεπλάγησαν.Ο π.Παίσιος τότε είπε πως ναι μεν καλά ανέβηκε μέχρι εκεί,αλλά πως δεν θα μπορούσε να κατέβει...
Ο Δ.Λ.όντως προσπάθησε να το κατορθώσει(με τους γνωστούς και τετριμμένους τρόπους),αλλά δεν μπορούσε.Στο τέλος περιήλθε σε απόγνωσι και πανικοβλήθηκε.Και ζήτησε την βοήθεια του γέροντα.Ο οποίος τον κατέβασε.
Αν πανικοβληθείς , χαλάς την αυτοσυγκέντρωσή σου βρε παιδάκι μου
και αμέσως "ξυπνά" η βαρύτης και , μπουμ , πάρτον κάτω τον αυτοσυγκεντρωμένο.
Να πάθει τέτοιο χουνέρι ο Δ.Λ. και μάλιστα μπροστά σε αλλόθρησκους ,
"ξεφτύλα" που λένε και εις την μαλλιαρίν.
Ας είν καλά ο γέροντας πάντως που έκανε το ψυχικό .
Κανονικά έπρεπε να τον άφηνε εκεί που ήταν τον Δ.Λ. ,
στο μέτρο αιωρούμενο, γιατί είναι πράκτορας της C.I.A. , λένε ,
Ποσειδώνιος
28-08-06, 23:30
Νομίζω πως είχε προηγηθεί μία σύντομη συζήτηση μεταξύ των δύο,ο γέροντας είχε πει στον Δ.Λ. τον 16ο πως γνωρίζει περί των διαφόρων ασκήσεων που κάνουν εκεί στο Θιβέτ και αλλού(ως γνωστόν,έχει αυτοεξοριστεί ο μέγιστος θρησκευτικός ηγέτης των βουδδιστών) κ.λπ.Δεν θυμάμαι τώρα περισσότερα...
Αγαπητέ Παθοκτόνε
Μιλούσα σχετικά πρόσφατα με εκπαιδευτικό θεολόγο μοναχή η οποία μου ανέφερε ότι - όπως διδάχθηκε στο πανεπιστήμιο - τα κατορθώματα των γκουρού (ανυψώσεις κτλ) είναι πραγματικότητα και προκαλούνται με την συμμετοχή του διαβόλου. Εγώ θα μπορούσα βλέποντας το από μια οπτική γωνία να συμφωνήσω και από μια άλλη να διαφωνήσω.
Θα με ενδιέφερε όμως η δική σας θέση, αλλά - αν γνωρίζεται ή υποθέτεται - και αυτή του γέροντα.
Αγαπητέ Παθοκτόνε
Μιλούσα σχετικά πρόσφατα με εκπαιδευτικό θεολόγο μοναχή η οποία μου ανέφερε ότι - όπως διδάχθηκε στο πανεπιστήμιο - τα κατορθώματα των γκουρού (ανυψώσεις κτλ) είναι πραγματικότητα και προκαλούνται με την συμμετοχή του διαβόλου. Εγώ θα μπορούσα βλέποντας το από μια οπτική γωνία να συμφωνήσω και από μια άλλη να διαφωνήσω.
Θα με ενδιέφερε όμως η δική σας θέση, αλλά - αν γνωρίζεται ή υποθέτεται - και αυτή του γέροντα.
Ο Χριστός δεν ανυψώθηκε στο όρος των ελεών . . . έλεος
Παθοκτόνος
29-08-06, 09:16
Αγαπητέ Παθοκτόνε
Αυτή είναι πολύ συνοπτικά και η δική μου άποψι...Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εν λόγω ήταν και είναι ακόμη αρχάγγελος,με αποτέλεσμα να έχει τα ανάλογα χαρίσματα του Θεού,που είναι αμετάκλητα!...
Αυτή του γέροντα πρέπει να είναι ή ίδια...Θυμάμαι χαρακτηριστικά που έλεγε στο πνευματικοπαίδι του που είχε πάει στην Ινδία κ.λπ. πως ο διάβολος όταν προσπαθεί να κρυφθεί κάπου,σε ένα ασκί,δεν τα καταφέρνει τελείως και έτσι εξέχει ένα κέρατο...Αυτό κάποιοι το βλέπουν...Κι αυτός λέει:"ποιο,αυτό; Αυτό δεν είναι κέρατο,είναι...μελιτζάνα..." :)
Ποσειδώνιος
29-08-06, 12:01
Ο Χριστός δεν ανυψώθηκε στο όρος των ελεών . . . έλεος
Αγαπητέ mrpv
Αν και δεν είμαι ειδικός από την ανάγνωση μόνο των ευαγγελίων δεν νομίζω ο Ιησούς να έκανε κάτι τέτοιο. Αλλά νομίζω είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που συζητάμε. Αν δεν πιστεύεις σε διαβόλους και τριβόλους όπως αυτοί περιγράφονται από τη χριστιανική θρησκεία σκέψου τι μπορεί να συμβολίζουν αυτά τα πράγματα. Ίσως κάθε τι που μας βγάζει από τον σωστό δρόμο. Κι όταν λέμε το σωστό δρόμο σκέψου ότι εννοείται ό κοντινότερος δρόμος προς την δυνατή ανάπτυξη και τελειότητα που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Ίσως λοιπόν τα διάφορα κατορθώματα των γκουρού δεν είναι ο σκοπός μας σαν είδος αλλά ένας λάθος δρόμος. Ίσως πάντα. Ο απόστολος Παύλος κάπου λέει -δεν το θυμάμαι όμως ακριβώς - ότι μπορεί κάποιος να κάνει ένα σωρό κατορθώματα, να γνωρίζει το θέλημα του Θεού και δεν ξέρω τι άλλο αλλά αν δεν έχει αγάπη δεν είναι τίποτα...
Νομίζω το να παίρνουμε μια θέση και να την κρατάμε χωρίς να μελετάμε παραπέρα δεν μας βοηθά να εξελιχθούμε. Το να μελετάμε τον χριστιανισμό έτσι επιφανειακά μένοντας στις ιστοριούλες που μας έμαθαν παιδιά δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα κάτι μπορεί να μας κάνει το να ψάχνουμε τι κρύβεται πίσω από τους συμβολισμούς. Έλεος λοιπόν επίσης.
Καλησπέρες :)
Ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο επί αυτού του θέματος,που είναι κατάθεσι ψυχής ουσιαστικά,είναι το"Οι γκουρού,ο νέος και ο γέροντας Παίσιος",του κ.Διονύσιου Φαρασιώτη...Ένας νέος(ο ίδιος ο κ.Φ.) που,έχοντας δίψα για την αλήθεια,έκανε και υπνωτισμό,είχε σχέσεις με ασκούντες μαγεία,κατόπιν γνώρισε τον γέροντα Παίσιο,κατόπιν πήγε στην Ινδία και έπειτα επέστρεψε...Προτείνεται ανεπιφύλακτα...
Έχω το συγκεκριμένο βιβλίο. Εκείνο το οποίο δεν έκανε ο συγγραφέας, ήταν να μελετήσει και τον Αρχαίο Ελληνικό τρόπο σκέψης για τη θρησκεία (και τη Φιλοσοφία). Αφήνοντας να εννοηθεί, πως η όλη ιστορία με τους γκουρού έλαβε χώρα τέλη της δεκαετίας του '70, με την Ινδία και τον τρόπο σκέψης της να είναι ήδη στη μόδα από τα τέλη του '60, δεν έκανε τον κόπο να μάθει τι παρήγαγε η σκέψη των προγόνων του, αλλά έπεσε με τα μούτρα σε κάτι μάλλον ξένο προς εμάς, και φυσικά συνέχισε με την επικρατούσα θρησκεία.
Δεν κατηγορώ για κάτι το συγγραφέα, ούτε και παίρνω θέση υπέρ κάποιου "περίεργου" μορφώματος αρχαίας Ελληνικής θρησκείας, σαν αυτά που έχουν σκάσει μύτη τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω απλά, πως στην αναζήτησή του ο καθένας σχετικά με αιώνια ερωτήματα, και πριν καταλήξει σε αποδοχή, δεν μπορεί να αφήνει πίσω τις σκέψεις που παρήγαγε ο ίδιος ο τόπος του προς χάριν άλλων που προήλθαν από τόπους με τελείως διαφορετικές κοινωνικο/οικονομικο/πολιτικές συνθήκες και που ίσως να είναι ούτως ή άλλως, όπως είπα παραπάνω, ξένες προς εμάς.
karmagedon
29-08-06, 14:55
Νομίζω ότι το εν λόγω θέμα το έχετε διακωμωδήσει πλήρως !
Τουλάχιστον για αυτούς που ασχολούνται εδώ και χρόνια είναι γνωστές τέτοιες συναντήσεις «πνευματικών» ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και φυλές.
Προσωπικά γνωρίζω για συνάντηση ενός αρχιερέως της φυλής dongon με τον γέροντα Παισιο στο άγιο όρος .
Το τι συνέβη και τι συζητήθηκε στη συνάντηση δε το γνωρίζω...
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο αρχιερέας dongon ξεκίνησε στις 11:00 to βράδυ για το άγιο όρος και στις 11:02 ΕΊΧΕ ΦΤΑΣΕΙ !
Πηγή μου : ο ιδιοκτήτης της οικίας από όπου ξεκίνησε και ο αντιπρόσωπος του αγίου όρους όπου τον υποδέχθηκε ο οποίος ήταν συγγενής του πρώτου .
Ποσειδώνιος
29-08-06, 15:15
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο αρχιερέας dongon ξεκίνησε στις 11:00 to βράδυ για το άγιο όρος και στις 11:02 ΕΊΧΕ ΦΤΑΣΕΙ !
Πηγή μου : ο ιδιοκτήτης της οικίας από όπου ξεκίνησε και ο αντιπρόσωπος του αγίου όρους όπου τον υποδέχθηκε ο οποίος ήταν συγγενής του πρώτου .
Άραγε ισχύει η θερινή ώρα στο Άγιο Όρος....; Καλά δεν λέω ότι αποκλείεται να έκανε την διαδρομή (δεν μας λες βέβαια πόση ήταν) σε δυο λεπτά. Γνωστές εξάλου είναι και ιστορίες γερόντων που βρίσκονταν σε δυο μέρη συγχρόνως.
karmagedon
29-08-06, 15:29
O τόπος εκκίνησης ήταν φυσικά η Αθήνα και η λέξη κλειδί «διακτινισμός»
O τόπος εκκίνησης ήταν φυσικά η Αθήνα και η λέξη κλειδί «διακτινισμός»
Bρέθηκε η λύση στο μποτιλιάρισμα!
Να πάμε όλοι να μάθουμε το κόλπο να γλυτώσουμε και την βενζίνη.
Τι λετε μεσημεριατικα ρε παιδιά;γιατι όλοι αυτοί οι super τύποι που έχουν δυνατότητα διακτινισμού δεν βοηθάνε κανα δυστυχή και αναλώνουν τις δυνάμεις τους σε ταξίδια;
θα τρελαθούμε τελείως.............
Το ότι υπάρχουν ανάμεσά μας "ιδιαίτεροι" άνθρωποι είναι κάτι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο και ο Παϊσιος ήταν ένας από αυτούς, με βάση τα όσα μου έχουν διηγηθεί άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά και τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Δεν σημαίνει αυτό, όμως, πως δεν υπάρχουν και άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων που να μην είναι εξίσου ιδιαίτεροι με έναν χριστιανό μοναχό. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να στεκόμαστε στο θρήσκευμα ή στο τι αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αλλά στο αν είναι εφικτό και με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνονται όλα αυτά τα παράδοξα που αναφέρονται. Ο Παϊσιος, όπως και άλλοι, έχει αναφερεθί ότι έκανε περίεργα "παιχνίδια" με το χρόνο και το χώρο (ο χαρακτηρισμός παιχνίδια δεν χρησιμοποιείται απαξιωτικά αλλά μάλλον ως έκφραση δέους) και μάλλον πρέπει να σταθούμε σε αυτό το σημείο. Μπορούν άλλοι άνθρωποι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο; με τι τρόπους επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;
Και άλλο ένα κομβικό σημείο είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να "αποφασίσουμε" αν η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων είναι αποτέλεσμα της πίστης στο θεό ή σε αναπτυγμένες, άγνωστες ίκανότητες του ανθρώπου. Δεν μπορούμε κάθε φορά που ένας αντιπρόσωπος της θρησκείας πραγματοποιεί τέτοια παράδοξα να τα χαρακτηρίζουμε ως ενέργειες του θεού και όποτε είναι ετερόδοξος να θεωρούμε πως είναι αποτέλεσμα δαιμονικής συνέργειας...
Vagkri, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τον κόσμο ή όχι. Το να κατάφερε ο Λάμα να αιωρηθεί, δεν σημαίνει πως έχει και τη δύναμη να σώσει τον κόσμο από τα δεινά του, με τον ίδιο τρόπο που ένας γιατρός δεν μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία σε όλους και σε κάθε περίπτωση...
Ποσειδώνιος
30-08-06, 02:23
Μπορούν άλλοι άνθρωποι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο; με τι τρόπους επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;
Και άλλο ένα κομβικό σημείο είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να "αποφασίσουμε" αν η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων είναι αποτέλεσμα της πίστης στο θεό ή σε αναπτυγμένες, άγνωστες ίκανότητες του ανθρώπου. Δεν μπορούμε κάθε φορά που ένας αντιπρόσωπος της θρησκείας πραγματοποιεί τέτοια παράδοξα να τα χαρακτηρίζουμε ως ενέργειες του θεού και όποτε είναι ετερόδοξος να θεωρούμε πως είναι αποτέλεσμα δαιμονικής συνέργειας
Ξέρεις φίλε Μιχάλη μάλλον μόνος δίνεις τις απαντήσεις.
Πρώτα από όλα, καλοι και μορφωμένοι φίλοι, μπορούμε για λίγο να ξεχάσουμε ότι οι δαίμονες είναι αυτό που μας έχουν περιγράψει; Μήπως μας το περιέγραψαν έτσι διότι δεν είχαν άλλο τρόπο να το κάνουν; Μήπως διότι ο μέσος άνθρωπος δεν είναι σοφός και προτιμά τα παραμυθάκια;
Που θέλω να καταλήξω. Οι γέροντες της θρησκείας μας δεν εξασκούνται στο να αποκτήσουν κάποια συγκεκριμένη ικανότητα. Αυτό συμβαίνει μόνο του κάποια στιγμή και ορίζεται ως χάρισμα από το Θεό. Κανείς τους δεν ξέρει τι χάρισμα θα του δοθεί ή αν του δοθεί πριν αυτό του δοθεί. Από την άλλη οι ετερόδοξοι που εδώ αναφέρουμαι έχουν σαν σκοπό την απόκτηση αυτών των ικανοτήτων. Δουλεύουν λοιπόν τους εαυτούς τους. Το εγώ τους. Και το κάνουν τεράστιο. Πως το επιτυγχάνουν λοιπόν με το να είναι εγωιστές, να έχουν υπομονή για το σκοπό τους που αφορά μόνο τον εαυτό τους και με συγκεκριμένες μυστικές τεχνικές....(και μπορούμε να μάθουμε πολλές).
Ο Κάρλος Καστανέτα αναφέρει σε μια συνέντευξη του ότι τον είχε πάει ένας φίλος του να γνωρίσει κάποιον μεγάλο ινδό γκουρού. Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι που ήρθε η ώρα να φύγουν. Τότε ο μεγάλος δάσκαλος τον ράντισε με ένα υγρό που ήταν σαν αγιασμός κάτι να πούμε. Όταν ο Κάρλος ρώτησε αργότερα το βοηθό του δασκάλου τι ήταν αυτό το οποίο τον ράντισε του απάντησε ότι ήταν τα κάτουρα του. Διότι ότι έβγαινε από αυτόν ήταν πολύτιμο και δεν πετιόταν έτσι όπως των κοινών ανθρώπων.
Δεν έχουν κάνει συμφωνία με κανένα δαίμονα με κέρατα αυτοί οι άνθρωποι ίσως όμως με το δαίμονα του εγωισμού, της ματαιοδοξίας, της υπεροψίας και το δαίμονα που όλους μας κάνει να νοιώθουμε ανώτεροι και θέλουμε να διδάξουμε τους άλλους.
Τώρα για κάποιους αλλόθρησκους που έχουν δεχθεί χάρισμα λόγω της σωστής στάσης τους και ας μην γνωρίζουν το χριστιανισμό και κρατούν μυστικες τις δυνατότητες τους όπως οι αγιορείτες και δεν τις χρησιμοποιούν για κάθε δαιμονικό σκοπό (όπως ορίστηκε πριν και όχι με κέρατα) παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη που σχετίζεται με την αγάπη στον συνάνθρωπο, ναι είναι ισάξιοι αλλά δεν τους γνωρίζουμε ούτε έχουν να μας διδάξουν πως απέκτησαν αυτές τις ικανότητες διότι δεν κάναν κάτι προς αυτή την κατέυθυνση. Απλώς τους δόθηκε το χάρισμα.
Εγώ ξέρω και αυτόν που τον διακτίνησε αλλά δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω παραπάνω...
Το πρώτο γράμμα του ονόματός του είναι S.
Εγώ ξέρω και αυτόν που τον διακτίνησε αλλά δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω παραπάνω...
Το πρώτο γράμμα του ονόματός του είναι S.
Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο ακραίο αυτό με το διακτινισμό (πρώτη φορά ακούω τον όρο-κατάλαβα, όμως περίπου τι είναι), αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να χλευάζουμε τα πάντα...
Γιατί το πιο λογικό, skeptic, είναι να εννοείς το εαυτό σου με το S...
Αυτά τα λίγα.
Παθοκτόνος
31-08-06, 00:15
Το ότι υπάρχουν ανάμεσά μας "ιδιαίτεροι" άνθρωποι είναι κάτι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο και ο Παϊσιος ήταν ένας από αυτούς, με βάση τα όσα μου έχουν διηγηθεί άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά και τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Δεν σημαίνει αυτό, όμως, πως δεν υπάρχουν και άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων που να μην είναι εξίσου ιδιαίτεροι με έναν χριστιανό μοναχό. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να στεκόμαστε στο θρήσκευμα ή στο τι αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αλλά στο αν είναι εφικτό και με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνονται όλα αυτά τα παράδοξα που αναφέρονται. Ο Παϊσιος, όπως και άλλοι, έχει αναφερεθί ότι έκανε περίεργα "παιχνίδια" με το χρόνο και το χώρο (ο χαρακτηρισμός παιχνίδια δεν χρησιμοποιείται απαξιωτικά αλλά μάλλον ως έκφραση δέους) και μάλλον πρέπει να σταθούμε σε αυτό το σημείο. Μπορούν άλλοι άνθρωποι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο; με τι τρόπους επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;
Και άλλο ένα κομβικό σημείο είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να "αποφασίσουμε" αν η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων είναι αποτέλεσμα της πίστης στο θεό ή σε αναπτυγμένες, άγνωστες ίκανότητες του ανθρώπου. Δεν μπορούμε κάθε φορά που ένας αντιπρόσωπος της θρησκείας πραγματοποιεί τέτοια παράδοξα να τα χαρακτηρίζουμε ως ενέργειες του θεού και όποτε είναι ετερόδοξος να θεωρούμε πως είναι αποτέλεσμα δαιμονικής συνέργειας...
Vagkri, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τον κόσμο ή όχι. Το να κατάφερε ο Λάμα να αιωρηθεί, δεν σημαίνει πως έχει και τη δύναμη να σώσει τον κόσμο από τα δεινά του, με τον ίδιο τρόπο που ένας γιατρός δεν μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία σε όλους και σε κάθε περίπτωση...
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι ιδιαίτεροι είναι βέβαιον...Όπως και ότι υπάρχουν διάφορες πηγές δυνάμεων εμείς οι ορθόδοξοι το παραδεχόμαστε απολύτως...Ας μην ξεχνάμε πως λέμε πως ακόμη και οι Άγιοι χρειάζονται πνευματικό-Γέροντα για να τους υποδείξει εάν κάποιο φαινόμενο ως χάρισμα είναι εκ Θεού ή εκ του πονηρού...Υπάρχουν λεπτές διαφορές που κάνουν τα χαρίσματα να ξεχωρίζουν...Π.χ. τα συγκεκριμένα πνεύματα δεν μπορεί να γνωρίζουν το μέλλον παρά μόνο αμυδρά και με βάσι τα όσα γνωρίζουν από τους ανθρώπους(και έτσι και οι μάγοι βγάζουν το ψωμάκι τους,από αυτά που μαθαίνουν από τον τάδε άνθρωπο που μιλάει ή από τις εκφράσεις του και που το λένε στον αγαπημένο του ή στον συγγενή του ή σε κάποιον που μένει μακρυά κ.α.) ή με βάσι κάτι το οποίο είναι και επιστημονικά προβλέψιμο...Άρα κάθε άνθρωπος που εργάζεται μέσω αυτών σίγουρα δεν μπορεί να προβλέψει κάτι πέραν αυτών...Επίσης,για τα ιαματικά χαρίσματα που έχουν κάποιοι,το ζήτημα είναι μπορεί π.χ. να θεραπεύσει μία ασθένεια που προκλήθηκε από ΦΥΣΙΚΆ ΑΊΤΙΑ ή μήπως μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες συγκεκριμένες;Μπορεί π.χ. να θεραπεύσει τα καμμένα νευρικά κύτταρα κάποιου που κεραυνοβλήθηκε,όπως είχε κάνει κάποτε ο γέροντας Παίσιος;
Είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα εκτός Ορθοδοξίας,έστω όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όσο το να μεταβαίνει κανείς από το ένα μέρος στο άλλο αυτομα΄τως(και όχι απλώς ταχύτατα) ή να έχει διορατικό-καρδιογνωσίας,όπως είχε ο γέροντας Παίσιος...Να θυμίσω το σύνηθες που λένε οι πεντηκοστιανοί ότι έχουν κάποιο είδος γλωσσολαλιάς(μιλούν διάφορες γλώσσες σε μία εμπειρία εκστατικού τύπου οι οποίες όμως είναι τελείως ακατάληπτες,αντίθετα με το φαινόμενο που συνέβη κατά την Πεντηκοστή όπου ο καθένας άκουγε στην δική του γλώσσα)...Το ίδιο συμβαίνει και σε μουσουλμάνους(που είναι και αυτοί αιρετικοί χριστιανοί κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό,κάτι που έχει πολύ έδαφος να στηριχθεί...),σε Μορμόνους και σε άλλους...Αλλά αυτή η εμπειρία είναι εκ Θεού;Ή μήπως δεν είναι(κάτι το οποίο φαίνεται να γνωρίζει και ο Απόστολος Παύλος,αν κρίνουμε από τα γραφόμενα σε σχέσι με αυτό το -έλασσον-χάρισμα σε κάποια επιστολή του);Κι αν δεν είναι εκ Θεού,από ποιον είναι;Ποιος την προκαλεί;Ποιος προκαλεί επίσης την έκστασι που καταλαμβάνει τους διαφόρους μάντες,οι οποίοι μάλιστα στις απωανατολικές χώρες χρησιμοποιούνται ακόμη από τους κρατικούς αξιωματούχους;Ποιος ευθύνεται για τα ακατάληπτα μουγκρητά που βγάζουν(εκβάλλουν),για τους αφρούς(που έβγαζε κι ο Μωάμεθ όταν είχε αυτά τα περιβόητα οράματά του,συνδυασμένους με έντονες σωματικές δονήσεις...),για αυτήν την τρομακτική κατάστασι όταν τους καταλαμβάνει ο τάδε θεός,όπως πιστεύουν;Και γιατί σήμερα στις απωανατολικές χώρες επειδή είναι ακατάληπτα αυτά που λέει ο μάντης αναλαμβάνει κάποιος που στέκεται πλάι του να "ερμηνεύσει" και γράφει υποτίθεται αυτό που ήθελε να πει ο εκστασιαζόμενος;...
Αυτά για να προβληματιστούμε όλοι μας σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα με το οποίο καταπιαστήκαμε...
beetlejuice
31-08-06, 07:58
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι ιδιαίτεροι είναι βέβαιον...
Ας μην ξεχνάμε πως λέμε πως ακόμη και οι Άγιοι χρειάζονται πνευματικό-Γέροντα για να τους υποδείξει εάν κάποιο φαινόμενο ως χάρισμα είναι εκ Θεού ή εκ του πονηρού...
Αρα εδω εαν καταλαβα καλα υποστηριζεις πως οι χαρισματικοι ανθρωποι ονομαζονται ετσι οχι γιατι μπορουν να εκμεταλλευτουν καποιες αγνωστες εως τωρα ανθρωπινες δυναμεις οι οποιες και βρισκονται σε.. "ληθαργο", αλλα γιατι τους εχει διαλεξει ο θεος ή ο διαβολος!
Μπορεί π.χ. να θεραπεύσει τα καμμένα νευρικά κύτταρα κάποιου που κεραυνοβλήθηκε,όπως είχε κάνει κάποτε ο γέροντας Παίσιος;
:eek: Να θεραπευσει "καμμενα" νευρικα κυτταρα;;Δεν το καταλαβαινω αυτο ακριβως.Αλλα εδω κυκλοφορησε ο ... agioritikos (και οχι urban!) legend με τον Δαλαι Λαμα που χρειαστηκε σκαλα σε αυτο θα κολλουσαν; :p
Είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα εκτός Ορθοδοξίας, .....Αλλά αυτή η εμπειρία είναι εκ Θεού;Ή μήπως δεν είναι;
Το μεγαλυτερο λαθος ειναι να κατηγοριοποιουμε την εμφανιση του παραδοξου αναλογα με το θρησκευτικο δογμα του εκαστοτε λαου (ετσι κι αλλιως πολλοι λαοι απο την αρχαιοτητα ως σημερα -αναμεσα τους και οι Ελληνες- εχουν αλλαξει τις κοσμοθεασεις τους. Τα "θαυματα" ομως συνεχιζουν να δηλωνουν παρον!).
Κι αν δεν είναι εκ Θεού,από ποιον είναι;Ποιος την προκαλεί;Ποιος προκαλεί επίσης την έκστασι που καταλαμβάνει τους διαφόρους μάντες,οι οποίοι μάλιστα στις απωανατολικές χώρες χρησιμοποιούνται ακόμη από τους κρατικούς αξιωματούχους;Ποιος ευθύνεται για τα ακατάληπτα μουγκρητά που βγάζουν(εκβάλλουν),για τους αφρούς(που έβγαζε κι ο Μωάμεθ όταν είχε αυτά τα περιβόητα οράματά του,συνδυασμένους με έντονες σωματικές δονήσεις...),για αυτήν την τρομακτική κατάστασι όταν τους καταλαμβάνει ο τάδε θεός,όπως πιστεύουν;
Εδω ερχεται επιτελους να δωσει απαντησεις η εξελισσομενη επιστημη της Νευροθεολογιας.Θα ξεκλεψω χρονο μεσα στην εξεταστικη για να συζητησουμε επιτελους για το μεγαλο αυτο θεμα (ηδη ετοιμαζω και αρθρο για το Metafysiko.gr).Το μονο που μπορω να πω εδω για τωρα ειναι οτι η "αποκωδικοποιηση" του σηματος γινεται πλεον αποδεδειγμενα μεσα στον ανθρωπινο εγκεφαλο. Οι εικονες δηλαδη που βιωνουμε κατα τη διαρκεια μιας θρησκευτικης ή μυστικιστικης εμπειριας δημιουργουνται σιγουρα απο τις προσωπικες θρησκευτικες αντιληψεις και γενικοτερα εχουν να κανουν με εγκεφαλικες χημικες και βιολογικες ζυμωσεις.
Φίλε Παθοκτόνε, εάν ακόμη και οι Άγιοι χρειάζονται καθοδήγηση για το αν κάποιο φαινόμενο είναι πονηρό ή όχι τότε δεν τίθεται θέμα από που προέρχεται οπιασδήποτε μορφής έκσταση, πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει ορθή διάκριση.
Φιλικούς Χαιρετισμούς
Είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα εκτός Ορθοδοξίας,έστω όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όσο το να μεταβαίνει κανείς από το ένα μέρος στο άλλο αυτομα΄τως(και όχι απλώς ταχύτατα)
Όχι παθοκτόνε, δεν είναι σωστό αυτό. Οι ινδιάνοι μάγοι-ιατροί μπορούσαν να κάνουν τους πολεμιστές που συμμετείχαν στις τελετές τους να εμφανίζονται σε 3 μέρη ταυτόχρονα.
Δεν έχει καμμία σχέση το χάρισμα που έχει ο καθένας, με τον θεό. Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψή μου από αυτά που ξέρω. Φαινόμενα παρόμοια με τους αγίους στην ορθοδοξία έχουν παρατηρηθεί και στο Θιβέτ, όπου υπάρχουν βράχοι από γρανίτη με πατημασιές από ανθρώπινα πόδια. Θα μου πεις και τί έγινε? Θα σου πώ πως δημιουργήθηκαν: Σε εκείνο τον βράχο προσγειωνόταν οι μοναχοί όταν έκαναν άλματα ύψους 10 και 15 μέτρων χωρίς να παθαίνουν τίποτα.... :D
Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κάποιοι άνθρωποι διαβάζουν σκέψεις και δεν έχουν σχέση με εκκλησία και δαίμονες ή μυστικισμό. Αφού οι δαίμονες δεν μπορούν να διαβάσουν σκέψεις, αυτοί οι άνθρωποι πού κατατάσσονται? Μάγοι δεν είναι, άγιοι δεν είναι. Άρα τί είναι??
Όχι παθοκτόνε, δεν είναι σωστό αυτό. Οι ινδιάνοι μάγοι-ιατροί μπορούσαν να κάνουν τους πολεμιστές που συμμετείχαν στις τελετές τους να εμφανίζονται σε 3 μέρη ταυτόχρονα.
???? δεν μου ακούγεται καλα! που το εχεις διαβάσει αυτο ρε ανέστη;
Συγνώμη κιόλας αλλά δεν τα πιστεύω αυτά.Γενικά τις περισσότερες φορές όλα αυτά τα υπερφυσικά κρύβουν κάποια απάτη από πίσω τους.Ίσως και λόγω ηλικίας να είμαι δύσπιστος.
Φαινόμενα παρόμοια με τους αγίους στην ορθοδοξία έχουν παρατηρηθεί και στο Θιβέτ, όπου υπάρχουν βράχοι από γρανίτη με πατημασιές από ανθρώπινα πόδια. Θα μου πεις και τί έγινε? Θα σου πώ πως δημιουργήθηκαν: Σε εκείνο τον βράχο προσγειωνόταν οι μοναχοί όταν έκαναν άλματα ύψους 10 και 15 μέτρων χωρίς να παθαίνουν τίποτα.... :D Θες να πείς ότι αν αφήσεις να πέσει πάνω σε βράχο από γρανίτη βάρος 200 (όχι 70 που ζυγίζει ένας άνθρωπος) κιλά, θα αφήσει αποτύπωμα σε ένα από τα σκληρότερα πετρώματα;
Συγνώμη κιόλας αλλά δεν τα πιστεύω αυτά.Γενικά τις περισσότερες φορές όλα αυτά τα υπερφυσικά κρύβουν κάποια απάτη από πίσω τους.Ίσως και λόγω ηλικίας να είμαι δύσπιστος.Και όμως γίνονται!!! Δεν μπορείς να φανταστείς καν τί γίνεται.
Θες να πείς ότι αν αφήσεις να πέσει πάνω σε βράχο από γρανίτη βάρος 200 (όχι 70 που ζυγίζει ένας άνθρωπος) κιλά, θα αφήσει αποτύπωμα σε ένα από τα σκληρότερα πετρώματα;
Ακούγομαι τελείως παράλογος και αν διάβαζα πριν 2 χρόνια αυτά που έγραψα τώρα, θα γελούσα. Ε Βαγγέλη πλέον δεν γελάω, γιατί έχω δεί περίεργα πράγματα και έχω διαβάσει για εξίσου περίεργα.
Από την άλλη, αν θες με πιστεύεις. Οπαδούς δεν ζητάω, ούτε και να με πάρετε στα σοβαρά. Μια άποψη για το πώς είναι τα πράγματα εκφράζω.
karmagedon
31-08-06, 11:19
Σχετικά με το αρχικό θέμα που είναι οι αιωρήσεις τώρα ...
Ένας γνωστός αείμνηστος συγγραφέας ο οποίος κατείχε μυστικά για την αιώρηση ήταν και ο Θεόδωρος Αξιώτης .
Έχω πληροφορηθεί για ένα ραντεβού εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών των Ηπα με τον παραπάνω συγγραφέα, τον επίσης αείμνηστο Γεώργιο Γκιόλβα και ένα τρίτο εν ζωή συγγραφέα ο οποίος είναι απ τους γνωστούς σε όσους ασχολούνται με τα θέματα του φόρουμ .
Οι αμερικανοί ενδιαφέρονταν για τον κώδικα του Αριστοτέλη και τις αποκωδικοποιήσεις του σχετικά με την αντιβαρύτητα .Η συνάντηση έγινε στην οικία του τρίτου εν ζωή συγγραφέα παρουσία Ελλήνων μυστικών πρακτόρων για ευνόητους λόγους. Ενώ η συζήτηση είχε «ανάψει» ο Αξιώτης αιωρήθηκε περίπου μισό μέτρο από τη πολυθρόνα την οποία καθόταν αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκομένους .
Ο Αξιώτης για όσους δε γνωρίζουν βρέθηκε νεκρός σε ένα περίεργο τροχαίο ατύχημα.
Η συγγραφέας Ελένη Δάγιου Ζωγραφίδου η οποία ήταν και συγγενής του αείμνηστου Θ.Α. σε σχετική ερώτηση μου σε μία συζήτηση μας άφησε υπονοούμενα για το θάνατο του Αξιώτη χωρίς βέβαια να είναι σίγουρη για τίποτα .
Αιωρήσεις εξ όσων γνωρίζω πραγματοποιούν και άλλοι χαρισματικοί η εκπαιδευμένοι συνάνθρωποι μας και κυρίως αυτοί που ασχολούνται με τον υπερβατικό διαλογισμό ,οι επονομαζόμενοι Σίντις .Για να επιτύχει κάποιος αιώρηση απαιτείται σκληρή αυτοσυγκέντρωση αλλά και «ειδικός» τρόπος ζωής καθώς και συμπεριφοράς .
[img=http://img225.imageshack.us/img225/4926/flyinglp9.th.jpg] (http://img225.imageshack.us/my.php?image=flyinglp9.jpg)
http://en.wikipedia.org/wiki/Yogic_flying
http://www.mumpress.com/p_n61.html
Όσο για τα αποτυπώματα ποδιών πάνω σε βράχους μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη τοποθεσία ~διαβολογέφυρο~ απέναντι από τον Πόρο στη πλευρά της Πελοποννήσου και αν δεν πειστεί απ τις πατημασιές που θα αντικρίσει πάνω στο βράχο θα μείνει έκθαμβος τουλάχιστον από τον περιβάλλοντα χώρο αφού το τοπίο είναι μαγευτικό .
Χαιρετισμούς από το Σίδνευ .;
Το απόγευμα ή το βράδι θα σας πω το όνομα ενός dvd που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, με έναν περίεργο τύπο ο οποιός κυκλοφορεί μέσα στην Ν.Υ. και πετάει αφήνοντας τον κόσμο άφωνο. Είναι πολύ ενδιαφέρον.
Χαιρετισμούς από το Σίδνευ .;
νασαι καλα φιλε
Παιδιά να ξέρετε ότι το ότι δεν πιστευω όλα αυτα που λέτε,δεν σημαινει ότι είμαι και απόλυτος.Εξ άλλου όπως είχε πει και κάποιος αρχαίος "έν οίδα , ότι ουδέν οίδα".
Μόνο που συνήθως, οι θρηκείες αυτά που παίρνουν είναι δυσανάλογα περισσότερα από αυτά που δίνουν και έτσι είμαι αρνητικά προκατειλημμένος απεναντί τους.
karmagedon
31-08-06, 12:27
Αγαπητέ μου ...
Τα ως άνω αναφερόμενα δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις θρησκείες όσο με τις πρακτικές .
Μη κάνεις και συ το λάθος του παθοκτόνου ....
Αγαπητέ μου ...
Τα ως άνω αναφερόμενα δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις θρησκείες όσο με τις πρακτικές .
Μη κάνεις και συ το λάθος του παθοκτόνου ....
Φίλτατε lu... hops sorry karmagedon παρακαλώ να εξηγήσεις ποιο είναι το λάθος που κάνω.
Με εκτιμηση
Διακτινισμός: απίστευτο κι όμως αληθινό!
Ένα βήμα πιο κοντά στον διακτινισμό (ή τηλεμεταφορά) της ύλης, το όνειρο όλων των «τρέκις», έφτασαν επιστήμονες στην Αυστραλία
MARK HENDERSON, ROGER MAYNARD
Οι Αυστραλοί επιστήμονες δεν διακτίνισαν, βεβαίως, το πλήρωμα του «Σταρ Τρεκ», σημείωσαν όμως μια σημαντική επιτυχία, μεταφέροντας μία ακτίνα λέιζερ από ένα σημείο σε ένα άλλο, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Καμπέρα.
Μια ομάδα φυσικών κατάφερε να εξαφανίσει την ακτίνα και να την εμφανίσει ξανά σε απόσταση ενός μέτρου. Αν επαληθευθεί το πείραμά τους, θα επιβεβαιώσει - μέχρι ενός σημείου - μία από τις κλασικότερες φράσεις στην ιστορία της τηλεόρασης: «Διακτίνισέ με Σκότι» - που ήταν η εντολή του κάπτεν Κερκ στον μηχανικό του. Και θα σημαίνει ότι είναι δυνατή η κατασκευή μιας συσκευής που θα επιτρέπει τον διακτινισμό (ή τηλεμεταφορά) ύλης.
Όχι βέβαια, ανθρώπου, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Κι αυτό γιατί η μέθοδος διακτινισμού καταστρέφει ένα αντικείμενο και το επανασυναρμολογεί στο σημείο μεταφοράς. Έτσι, ένας άνθρωπος θα πέθαινε στη μεταφορά. Μια πιθανότερη εφαρμογή της τεχνολογίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερταχέων κβαντο-υπολογιστών. Μια ακόμα σκέψη είναι ένα καινούργιο τέλειο σύστημα κρυπτογραφίας.
Οι πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες τηλεμεταφοράς έγιναν το 1993 στα εργαστήρια της ΙΒΜ. Από παλιά, βέβαια, οι επιστήμονες είχαν εξετάσει τις πιθανότητες της μεθόδου. Ο Αϊνστάιν την ονόμασε «στοιχειωμένη δράση εξ αποστάσεως». Κανένας όμως, πριν από τους Αυστραλούς, δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα να διεξαγάγει ένα επιτυχημένο πείραμα σε τόσο μεγάλη έκταση. Τουλάχιστον 40 επιστημονικές ομάδες εργάζονται για τον ίδιο σκοπό σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες αφορούν τη μεταφορά φωτονίων. «Αν καταφέρουμε να μεταφέρουμε άτομα, θα έρθουμε πιο κοντά στον διακτινισμό αντικειμένων. Είμαστε, όμως, ακόμα τρία με πέντε χρόνια μακριά από την τηλεμεταφορά ενός ατόμου», εξηγεί ο Πινγκ Κόι Λαμ, μέλος της ομάδας των Αυστραλών.
Και πάλι όμως, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να διακτινιστεί ανθρώπινο σώμα. Ο Σαμ Μπράουνσταϊν, ο οποίος συμμετείχε σε άλλη ομάδα που έχει πετύχει τη μεταφορά φωτονίων, υπολόγισε πως χρειάζονται 10 δισεκατομμύρια χρόνια για τη μεταφορά όλων των ατόμων που αποτελούν τον άνθρωπο σε μια μικρή απόσταση: «Νομίζω ότι θα πηγαίναμε πιο γρήγορα με τα πόδια»...
ΤΑ ΝΕΑ , 20/06/2002
Ναι μάλιστα...
Για την τηλεμεταφορά ανθρώπου, πρέπει να μεταφερθούν τα σωστά μόρια, στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή, και τα ηλεκτρόνια πρέπει να έχουν και το σωστό spin... με λίγα λόγια θέλει έναν υπολογιστή της τάξης μεγέθους μιας πολύ μεγάλης πόλης, για να πάς 10-15 μέτρα... και αυτό ΑΝ υποθέσουμε ότι μπορεί να τηλεμεταφερθεί ύλη και όχι μόνο φωτόνια.
Ενδιαφέρον το πείραμα, αλλά από την πρακτική χρήση απέχουμε 100ετίες. Θέλει προόδους και στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στην επιστήμη των υπολογιστών. Η θεωρητική βάση βέβαια υπάρχει..
Παθοκτόνος
01-09-06, 13:17
Μερικά σημεία στα οποία ήθελα να απαντήσω:
-Όντως δεν πιστεύω στο βασικό δόγμα του αποκρυφισμού,ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του κρυμμένες δυνάμεις...,
-Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε πολλά μέρη,ας θυμηθούμε την κλασσική περίπτωσι με την νεκρομαντεία,που βεβαίως δεν είναι ο τάδε νεκρός με τον οποίον επικοινωνεί,τον οποίο εμφανίζει ο μάντης,αλλά είναι κάποιο πνεύμα που λαμβάνει την μορφή,το είδος του νεκρού για να ξεγελάσει και παραπλανήσει τον άνθρωπο,αυτόν που ζητά την βοήθειά του...Αυτό ακριβώς είχε γίνει με την κλασσική παλαιοδιαθηκική περίπτωσι του βασιλιά Σαούλ και της εγγαστρίμυθης γυναίκας,που υποτίθεται πως είχε εμφανίσει,είχε καλέσει τον προφήτη Σαμουήλ μπροστά στον (αδημονούντα) βασιλιά!...Προσωπικά,γνωρίζω περιπτώσεις όπου ο τάδε νεοεποχίτης,π.χ. κάποιος υπνωτιστής για να αποδείξει δήθεν πως υπάρχει αστρικό σώμα χρησιμοποιεί κάποιο δαιμονικό πνεύμα (με ανταλλάγματα βεβαίως είναι αυτές οι υπηρεσίες...)ώστε να προκαλέσει κάποιο ορατό αποτέλεσμα κάπου μακρυά(π.χ. να τσιμπήσει αγρίως μία φίλη του υπνωτιζόμενου σε σημείο που να μην μπορούσε αλλιώς να γίνει σημάδι από τυχόν χτύπημα ή πτώσι,όπως η μασχάλη) και να πιστεύσει έτσι ο υπνωτιζόμενος πως ό,τι έγινε το έκανε ο ίδιος...Μία τέτοια περίπτωσι πολύ ενδιαφέρουσα περιγράφεται και πάλι στο βιβλίο περί γκουρού και γέροντα Παίσιου του κ.Φ....Αυτό δε το "πολύ γρήγορα"(της μεταβάσεως) που υποστήριξα έχει την εξής βάσι:όλοι οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να μεταβαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο πολύ γρήγορα,για αυτό και απεικονίζονται με φτερά...Δεν είναι-ας πούμε-"παντ(αχ)ού παρόντες",όπως ο Θεός...
Και,όσον αφορά τα μεγάλα άλματα,είμαι βέβαιος πως κάποιος μάγος("λευκός" ας πούμε,όπως ο Κόπερφιλντ,ο Γκρουτζίεφ,ο Καστανέντα,ο Αιβανχώφ κ.α.ή άνθρωποι που συνεργάζονται με τέτοια πνεύματα) μπορεί να τα κάνει,αφού αυτό είναι κλασσική και δη σχετικά απλή πρακτική των μαύρων μάγων των εν Αφρική!...
Και κάτι τελευταίο:το ζήτημα είναι αν ο τάδε άνθρωπος μπορεί όντως να διαβάσει τις σκέψεις του άλλου,που είναι κάτι εσωτερικό ή αν μπορεί να δει κάτι που έχει κάνει μακρυά,το οποίο είναι αισθητό...Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή που ξεχωρίζει κατά την ορθόδοξη άποψι την δαιμονική από την θεική ικανότητα...Ένας δαίμονας μπορεί να δει οτιδήποτε και να το πει στους ανθρώπους που συνεργάζεται και αυτοί να το πουν στο υποψήφιο "θύμα",αλλά δεν μπορούν σίγουρα να γνωρίζουν τις σκέψεις του άλλου ανθρώπου,αν δεν τις κάνει αυτός φανερές με κάποια-οποιαδήποτε-έκφρασί (του προσώπου) του ή μέσω του λόγου...
greekreader
01-09-06, 13:22
Είναι αληθινό το γεγονός ότι ο Δαλάι Λάμα ανυψώθηκε; Πάντως θαύματα γίνονται όχι μόνο από ορθοδόξους.
Και κάτι τελευταίο:το ζήτημα είναι αν ο τάδε άνθρωπος μπορεί όντως να διαβάσει τις σκέψεις του άλλου,που είναι κάτι εσωτερικό ή αν μπορεί να δει κάτι που έχει κάνει μακρυά,το οποίο είναι αισθητό...Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή που ξεχωρίζει κατά την ορθόδοξη άποψι την δαιμονική από την θεική ικανότητα...Ένας δαίμονας μπορεί να δει οτιδήποτε και να το πει στους ανθρώπους που συνεργάζεται και αυτοί να το πουν στο υποψήφιο "θύμα",αλλά δεν μπορούν σίγουρα να γνωρίζουν τις σκέψεις του άλλου ανθρώπου,αν δεν τις κάνει αυτός φανερές με κάποια-οποιαδήποτε-έκφρασί (του προσώπου) του ή μέσω του λόγου... Το θέμα είναι ότι μεταφέρονται ατόφιες σκέψεις και όχι στο περίπου, προφανώς δεν τις στέλνει ο θεός, αλλά ούτε και κάποιος δαίμονας. Το οποίο δημιουργεί μια γκρίζα περιοχή ανάμεσα σε αυτό που ορίζεις θεϊκές και μη θεϊκές ιδιότητες.
Είναι αληθινό το γεγονός ότι ο Δαλάι Λάμα ανυψώθηκε; Πάντως θαύματα γίνονται όχι μόνο από ορθοδόξους. Δεν νομίζω να είναι αληθινό το περιστατικό της συνάντησης. Πάντως έχουν παρατηρηθεί κάποια τέτοια φαινόμενα που έχουν καταγραφεί από ένα ντοκυμαντέρ του bbc την δεκαετία του 70.
Να μην ξεχαστώ, καλώς ήρθες στο φόρουμ!
Ποσειδώνιος
01-09-06, 14:42
Αγαπητέ Παθοκτόνε το παρατραβάτε.
Να σας υπενθυμίσω κάτι που σκοπίμως αποκρύπτετε από την συζήτηση ‘ ότι ο διάβολος κυρίως τριγυρίζει αυτούς που αναζητούν τον Χριστό. Αλλά και τον ίδιο τον Χριστό ακόμα στην έρημο αν θυμάστε. Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα και στην Αγία γραφή είναι καλά κρυμμένος και ούτε αυτό το βιβλίο πρέπει κάποιος να διαβάζει χωρίς την καθοδήγηση κατάλληλου πνευματικού. Αλήθεια μήπως έχετε καιρό να συναντήσετε τον πνευματικό σας …..; Ή μήπως πρέπει να τον αλλάξετε….;
Διότι η αναφορά σας στον Καστανέντα μυρίζει διαβολή. Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιεί ούτε έκανε επίδειξη αλμάτων ή μαγικών ικανοτήτων. Και αν αναφέρεται στη μαγεία το κάνει μην μπορώντας να βρει καταλληλότερη έκφραση. Αλλού αναφέρει τους μάγους ινδιάνους ως ανθρώπους της γνώσης. Ακόμα να ξέρετε ότι μαθητές του δασκάλου του Δον Χουαν ήταν θρησκευόμενοι χριστιανοί (μπορείτε να το πληροφορηθείτε αν διαβάσεται αναλυτικά τα βιβλία του).
Αλλά το χειρότερο που αγνοείται ξέρετε τι είναι; Ότι αυτοί οι μάγοι ανανέωσαν την γνώση των προγώνων τους - που είχε παρακμάσει - προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους χριστιανούς που τους κατακρεουργούσαν και τους μεταχειρίζονταν - ακόμα και σήμερα - σαν δούλους μέσα στην ίδια τους τη γη. Ποιοι λέτε λοιπόν να συνεργάστηκαν με το θεό και ποιοι με το διάβολο;
Παθοκτόνος
02-09-06, 01:51
Αγαπητέ Παθοκτόνε το παρατραβάτε.
Να σας υπενθυμίσω κάτι που σκοπίμως αποκρύπτετε από την συζήτηση ‘ ότι ο διάβολος κυρίως τριγυρίζει αυτούς που αναζητούν τον Χριστό. Αλλά και τον ίδιο τον Χριστό ακόμα στην έρημο αν θυμάστε. Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα και στην Αγία γραφή είναι καλά κρυμμένος και ούτε αυτό το βιβλίο πρέπει κάποιος να διαβάζει χωρίς την καθοδήγηση κατάλληλου πνευματικού. Αλήθεια μήπως έχετε καιρό να συναντήσετε τον πνευματικό σας …..; Ή μήπως πρέπει να τον αλλάξετε….;
Διότι η αναφορά σας στον Καστανέντα μυρίζει διαβολή. Ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιεί ούτε έκανε επίδειξη αλμάτων ή μαγικών ικανοτήτων. Και αν αναφέρεται στη μαγεία το κάνει μην μπορώντας να βρει καταλληλότερη έκφραση. Αλλού αναφέρει τους μάγους ινδιάνους ως ανθρώπους της γνώσης. Ακόμα να ξέρετε ότι μαθητές του δασκάλου του Δον Χουαν ήταν θρησκευόμενοι χριστιανοί (μπορείτε να το πληροφορηθείτε αν διαβάσεται αναλυτικά τα βιβλία του).
Αλλά το χειρότερο που αγνοείται ξέρετε τι είναι; Ότι αυτοί οι μάγοι ανανέωσαν την γνώση των προγώνων τους - που είχε παρακμάσει - προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους χριστιανούς που τους κατακρεουργούσαν και τους μεταχειρίζονταν - ακόμα και σήμερα - σαν δούλους μέσα στην ίδια τους τη γη. Ποιοι λέτε λοιπόν να συνεργάστηκαν με το θεό και ποιοι με το διάβολο;
Αγαπητέ μου,ακούστε:
-Δεν έκρυψα τίποτα...Οι δαίμονες όντως επιθυμούν να βλάψουν περισσότερο τους άγιους(ευσεβείς και ενάρετους με την ορθόδοξη έννοια) ανθρώπους,αλλά αυτούς μάλλον δεν έχουν την ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ εσωτερικά να τους βλάψουν...Για αυτό και τους πειράζουν κυρίως με εξωτερικές απειλές και φόβητρα,κατά θεία παραχώρησι πάντα...Τους υπολοίπους όμως έχουν την δυνατότητα επειδή δίνουν δικαιώματα να τους άγουν και να τους φέρουν...Τους κάνουν ό,τι θέλουν(ανεξαρτήτως του τι νομίζουν αυτοί,τα ενεργούμενα)και μπορούν να τους δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα,σαν κι αυτά που θα ονομάζαμε με μοντέρνα γλώσσα νοογενείς και ψυχογενείς νευρώσεις ή και αλλοιώς...Οι δαίμονες σας πληροφορώ πως σε αντίθεσι με τις διάφορες γνωστικιστικές δοξασίες περί ερμηνείας που σήμερα ακμάζουν στο πλαίσιο της Νέας Εποχής και που είναι"αλληγορικές",δηλ. πιστεύουν στην αλληγορία των ιερών μας κειμένων είναι ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΥΠΑΡΚΤΈΣ ΟΝΤΌΤΗΤΕΣ...Κι αυτό δεν είναι μόνο η ορθόδοξη θεώρησι...Επαληθεύεται από τόσα ζωντανά παραδείγματα που και προσωπικά γνωρίζω...,
-Επίσης,σχετικά με τον Κάρλος Καστανέντα:έχω διαβάσει ότι ήταν "λευκός μάγος",δεν το γνωρίζω από προσωπική μελέτη...Πάντως,οι λευκοί μάγοι είμαι βέβαιος ότι εργάζονται με την βοήθεια διαφόρων τοιούτων πνευμάτων...Όσο για το ότι ήσαν θρησκευόμενοι χριστιανοί οι μαθητές του Καστανέντα,έστω...Αλλά,αυτό δεν μας λέει και πολλά...Διότι και οι νεοεποχίτες δέχονται τον Χριστό,δέχονται και τους ιερείς αν και τους θεωρούν εντός αγνωσίας και πνευματικά χαμηλά,έχουν ολάκερα εικονοστάσια στο σπίτι τους κ.λπ.Το ίδιο και οι υψηλόβαθμοι τέκτονες,ως γνωστόν:δεν έχουν πρόβλημα να πάει κανείς που είναι μέλος τους στην Εκκλησία,ή στην εξομολόγησι ή και αλλού...Απλώς επιθυμούν να έλθει και στις συγκεντρώσεις τους,όπως λέγεται από έγκριτες πηγές...Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτό το "θρησκευόμενοι"είναι πολύ σχετικό...,
-Το ότι οι μάγοι ανανέωσαν την γνώσι των προγόνων τους δεν το έχω ξανακούσει ακριβώς έτσι(αν και η δεινή πνευματίστρια Μπλαβάτσκυ αυτό έκανε,χρησιμοποιώντας τα αρχαία μυστήρια,το ίδιο και οι μασσώνοι που έχουν κακέκτυπα των αρχαίων μυστηρίων και ευλαβούνται όπως φαίνεται τους αρχαίους "θεούς")...Αλλά,το ότι τους κατακρεουργούσαν οι χριστιανοί,βεβαίως το έχουμε ακούσει κατά κόρον...Τα γνωστά μέχρις πλήρους κορεσμού και ρουτίνας παπικά "κυνήγια μαγισσών"...Βεβαίως,κανείς δεν μας λέει τι έκαναν και οι όντως μάγοι κατά την περίοδο αυτή που οδήγησε σε υπερβολές την αίρεσι-την ομολογία του Παπισμού τότε...Η μαγεία βεβαίως δεν έχει τελικά(είτε "λευκή"είτε "μαύρη" )παρά μόνο αρνητικά αποτελέσματα δυστυχώς...
Ποσειδώνιος
02-09-06, 10:47
Θα σας παρακαλούσα τουλάχιστον να αφήνατε τον Καστανέτα στην άκρη διότι ούτε μαθητές είχε, ούτε λευκός μάγος ήταν, ούτε γνωρίζεται περί τίνος πρόκειται, ούτε αυτά που έχετε διαβάσει έχουν κάποια αλήθεια. Ανθρωπολόγος ήταν ο άνθρωπος, για τους ινδιάνους μιλά που οι καημένοι τι έχουν τραβήξει δεν λέγεται και στον χριστιανισμό πολλοί από αυτούς έψαξαν κάποια παρηγοριά και δύναμη να βρουν μπας και αντέξουν και δεν πείραξαν κανένα και είναι πρότυπο και για μας για την ταπεινότητά τους, την ακακία τους, τη σοφία τους, την έλλειψη έπαρσης και εγωισμού και όλα τα πλάσματα και το χώμα ακόμα σέβονται και αγαπούν. (ούτε δάσκαλοι το παίζουν αυτοί ούτε ο Καστανέντα). Σας παρακαλώ έλεος.
Δεν είναι ανάγκη να τα ισοπεδώνουμε όλα και μια και κάποιος μίλησε για τεχνικές ιδού η πέτρα του σκανδάλου της συζήτησης μας που ονομάζεται Υπερβατικός Διαλογισμός. Και δεν βλέπω να έχει σχέση με επίκληση πνευμάτων καλών ή κακών.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%C E%BA%CF%8C%CF%82_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE %B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
www.globalcountry.gr/
Μετά από δυο μήνες εξάσμησης στον Υπερβατικό διαλογισμό μπορούμε να μάθουμε να "πετάμε' σε 12 δίωρα μαθήματα. Το πρόγραμμα ονομάζεται TM-Sidhi
http://www.tm.org/sidhi/
Να προσθέσω μόνο μια πληροφορία ακόμα περί π.Π.
ο καθηγητης των θρησκευτικών στο γυμνάσιο μας ειχε πει οτι όταν επισκέφτηκε τον π.Π. στο κελί του εκείνος, εκτός του ότι γνωριζε το ονομα τους ήταν και μερικά εκατοστά πιο πάνω απο το εδαφος...
Το ότι έχουμε πολλές δυνατότητες ειναι γνωστό, απλά εδω στην Ελλάδα με τον Χριστιανισμό κάτι τετοιο χαρακτηριζεται ως δαιμονικό απλά και μόνο για να μην ασχολουντε οι ανθρωποι μαζι του και για να μεινουν προσυλωμενοι στην εκκλησία...
Τωρα για το αν εγινε η συναντηση ή όχι δεν το γνωρίζω.
Όμως δεν θα ηταν παράξενο αν ο Δ.Λ. αιωρουντας, δεν ειναι ο μόνος γιογκι που μπορει να το κάνει....
Επίσης το οτι δεν μπορουσε να κατεβει(αν ισχυει κατι τετοιο)μπορει σημαινει πως μάλλον ο π.Π. τον κρατουσε εκει πάνω...και στο τελος τον κατεβασε...
Ποσειδώνιος
03-09-06, 16:15
Πάντως δεν νομίζω να είναι αλήθεια αυτή η ιστορία και αν είναι λυπάμαι πολύ. Αν δηλαδή ο Ινδός δεν μπορούσε να κατέβει εξαιτίας του γέροντα. Οι αγιορείτες δεν κάνουν επίδειξη των δυνάμεων τους για ανούσιους σκοπούς. Ούτε κόντρες με άλλους που έχουν μη συνηθισμένες ικανότητες. Μαλλον με διαγωνισμο κατουρηματος μοιαζει η συγκεκριμενη διηγηση. Ποιος κατουραει μακρυτερα, με/χωρις χερια κτλ. Οποια ανοησια!
Οι αγιορείτες δεν κάνουν επίδειξη των δυνάμεων τους για ανούσιους σκοπούς. Ούτε κόντρες με άλλους που έχουν μη συνηθισμένες ικανότητες.
Απο αυτά που διάβασα πάντως κατάλαβα πως ο Δαλάι Λάμα πήγε να κάνει επίδειξη, και ο Γέροντας Παίσιος, όπως αντίστοιχα θα έδινε το χέρι να σηκώσει κάποιον που παραπάτησε και έπεσε, έτσι έδωσε το χέρι του για να τον κατεβάσει... Προσωπικά δεν θεωρώ απίθανο το περιστατικό καθώς έχω ακούσει και διαβάσει κι άλλα παρόμοια περιστατικά
Ποσειδώνιος
04-09-06, 12:53
Απο αυτά που διάβασα πάντως κατάλαβα πως ο Δαλάι Λάμα πήγε να κάνει επίδειξη, και ο Γέροντας Παίσιος, όπως αντίστοιχα θα έδινε το χέρι να σηκώσει κάποιον που παραπάτησε και έπεσε, έτσι έδωσε το χέρι του για να τον κατεβάσει... Προσωπικά δεν θεωρώ απίθανο το περιστατικό καθώς έχω ακούσει και διαβάσει κι άλλα παρόμοια περιστατικά
Και τι σημαίνει τότε ότι δεν μπορούσε να κατέβει; Τοποθετήσου.
(ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης)
Επειδή σε θέματα θρησκευτικά γίνονται εύκολα παρεξηγήσεις τονίζω πως αναφέρω απλά την άποψή μου. Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ματαιόδοξος και επιζητά την δύναμη. Πολλές φορές η δύναμη αυτή δεν πηγάζει από εμάς αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έρχεται από <αλλού> αλλά εμείς συνεχίζουμε να την θεωρούμε δική μας. Με λίγα λόγια θέλω να πώ ότι πολλές φορές οι δυνάμεις που διαθέτουμε προέρχονται από εξωγενής πηγές, είτε αυτές είναι Άγιοι και άγγελοι, είτε θεοί και δαίμονες ή οποιαδήποτε άλλη ύπαρξη που πιθανώς να υπάρχει...
Άραγε ισχύει η θερινή ώρα στο Άγιο Όρος....; Καλά δεν λέω ότι αποκλείεται να έκανε την διαδρομή (δεν μας λες βέβαια πόση ήταν) σε δυο λεπτά. Γνωστές εξάλου είναι και ιστορίες γερόντων που βρίσκονταν σε δυο μέρη συγχρόνως.
Αυτό είναι απλούστατο.
Μπορούν να το επαναλάβουν άπειρες φορές δίδυμα αδέλφια με ένα τηλεφώνημα.
Ο ένας ξεκινάει στις 10:00 απ την Αθήνα και ο άλλος μόλις λάβει το σύνθημα
εμφανίζεται στον Λευκό Πύργο.
Τίποτα άλλο πιο δύσκολο δεν έχετε να μας πείτε ;
nikostheater
07-03-07, 15:25
Μπορει Λιτσα να το κανει αυτο και καποιος που ΔΕΝ εχει διδυμο αδερφο;
Βλεπω εχει προχωρησει απιστευτα η επιστημη.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα,θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει τεκμήρια ότι ο Δαλάι Λάμα επισκέφθηκε το Άγιο Όρος στη μοναδική φορά που ήρθε στην Ελλάδα...
Γιατί κάτι μου λέει ότι αυτό δεν ισχύει.Από ιστορίες (σου 'πα , μου ΄πες) έχουμε χορτάσει πια...
Για τους καλοθελητές αναφέρω ότι το θέμα το έψαξα όσο μπορούσα μέσω internet και δε βρήκα πουθενά να γίνεται λόγος για επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Αγ. Όρος.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα,θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει τεκμήρια ότι ο Δαλάι Λάμα επισκέφθηκε το Άγιο Όρος στη μοναδική φορά που ήρθε στην Ελλάδα...
Τι ψάχνεις καλέ apan@samos, αυτοί πάνε όπου θέλουν με διακτινισμό.
Θα μπορούσε να το έχει επισκευθεί σε ανύποπτο χρόνο.
Τι λέμε τόση ώρα. . .
alexandergreek
11-03-07, 21:05
Αναρωτιέμαι πόση παχυλή άγνοια περί των πνευματικών φαινομένων έχουμε ώρες ώρες...
Όσα "σημεία και τέρατα" ποιούν οι μάγοι και οι σατανιστές, αλλά και οι γκουρού και λοιποί περίεργοι και αξιοπερίεργοι, δέν προέρχονται ασφαλώς απο "κρυμμένες δυνάμεις του νού" αλλά απο μαγείες! Χαρακτηριστικό: Οι υπηρέτες του διαβόλου, επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό και το προσωπικό όφελος.
Από την άλλη, οι άγιοι (οι αυθεντικοί άνθρωποι του Θεού, δηλαδή, που όλοι μας έχουμε κληθεί να γίνουμε) επικαλούμενοι το Δημιουργό των πάντων, ανατρέπουν τους φυσικούς νόμους, προκειμένου να βοηθήσουν κάποιο πάσχοντα πνευματικά και σωματικά, πάντοτε δε αποδίδουν τη δόξα στον Κύριο, και πράττουν με μυστικότητα και ταπείνωση τα "όντως Σημεία" και χωρίς κανένα ίδιον όφελος.
Πιο συγκεκριμένα, η "αιώρηση" που κάνει ο γκουρού, είναι επίκληση των αόρατων δαιμόνων που τον σηκώνουν στα χέρια!! (κοινώς "τους πήρε και τους σήκωσε..."). Ενώ η προσευχή του ταπεινού Ορθόδοξου Αγίου, ακυρώνει τη δύναμη των δαιμόνων και καταισχύνει τους μάγους.
Στο πρόσωπο του Γέροντος Παϊσίου, θαυμάζουμε τον Κύριο ("Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού") και μακαρίζουμε τον άξιο αγωνιστή και Δούλο του Θεού, που όλη του η ζωή ήταν μια λαμπάδα αναμμένη απο τη φλόγα της Αγάπης και της Θυσίας, δίκαια δε ο Δημιουργός τού ανταπέδωσε επι γής τη Χάρη του και ασφαλώς στον ουρανό τη μετοχή στη Θεία Δόξα...
the_black_planet
11-03-07, 21:14
Νομίζω πως τέτοια ποστς αποτελούν παράδειγματα προς αποφυγήν για τους νέους χρήστες.Φίλε alexandergreek πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι ο Δαλάι Λάμα δεν ασκεί υγειή πνευματισμό;Προφανώς δεν έχεις ιδέα από βουδισμό καθώς είναι προφανές και σε μένα που δεν γνωρίζω παρά τα βασικά ότι ο βουδισμός είναι μια φιλοσοφία που κινείται στον χώρο του καλού και του φωτός.Περιμένω καλύτερα από εσένα την επόμενη φορά!
beetlejuice
11-03-07, 21:22
Planet οταν τα πνευματικα φαινομενα "μαντροποιουνται" μεσα σε θρησκευτικα δογματα, χανουν την ουσια τους και στη συνεχεια ειναι απολυτως λογικο να υπαρξουν τροποι προσεγγισης οπως του alexandergreek (τον οποιον και καλωσοριζω στο φορουμ).
Κατ' αρχας αποδειξη για το οτι το γεγονος αυτο οντως πραγματοποιηθηκε, δεν βρηκαμε, κατι που το εντασσει μαλλον στους urban "religious" legends :D
Ασε δε που ολη η ιστορια ειναι καρμπον η "μαχη" του Σιμωνα του Μαγου (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=2278) με τον Πετρο που περιγραφεται στο αποκρυφο του τελευταιου. Αλλα ειπαμε... Τα ιδια "θαυματα" -υποτιθεται!- πως κανουν... Ο ενας "χριζεται" δαιμονικος μαγος (που δεν ειναι μαζι μας) και ο δικος μας "αγιος". Αυτη ειναι στενη θρησκευτικη δογματικη οπτικη που στις μερες μας -συγνωμη που θα το πω- και ειδικα στους νεους, μονο ειρωνια προκαλει...
alexandergreek
11-03-07, 21:47
Φίλε alexandergreek πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι ο Δαλάι Λάμα δεν ασκεί υγιή πνευματισμό;
Φίλε planet, αρκούμαι στο υπέροχο βιβλίο "Οι Γκουρού, Ο Νέος και ο Γέροντας Παϊσιος". Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όχι για λόγους διαφήμισης (άλλωστε δε συνδέομαι με τον εκδοτικό οίκο με κανένα τρόπο) αλλά ώς πνευματικό ανάγνωσμα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους Ορθόδοξα, όμορφα, πρακτικά και αποκαθιστά την Αλήθεια σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Αξίζει να το διαβάσεις!
Ο φωτισμένος αυτός Γέροντας (τεράστιου Πνευματικού αναστήματος) αποκαλύπτει με αγάπη, διάκριση και απέραντο σεβασμό στην ελευθερία του αμφιταλαντευόμενου νέου (μεταξύ Ορθοδοξίας και Ινδουΐστικών προσεγγίσεων), το φώς της Ορθοδοξίας και το σκοτάδι των γκουρού. Το βιβλίο είναι κατάθεση ψυχής. Ιδού και ένα απόσπασμα :
"Μια μέρα, αφού είχα πια γυρίσει από την Ινδία, ρώτησα το γέροντα για τους γιόγκι:
- Δεν μπορώ να καταλάβω, γέροντα· είναι έξυπνοι, μορφωμένοι άνθρωποι, με πολλές δυνατότητες, γιατί να είναι κακοί;... Δεν έχουν κανένα λόγο!!.. Δεν μπορώ να καταλάβω!...
Ο Γέροντας με κοίταξε, κούνησε το κεφάλι του δε μου είπε τίποτα εκείνη τη στιγμή. [Η συγκλονιστική συνέχεια στο link http://www.oodegr.com/oode/asynithista/pn_empeiries/fws_skot1.htm]
Για σύντομη περίληψη του βιβλίου: http://www.vic.com/~tscon/parembasis/2001/01_09_13_9.htm
Το πειστικότερο επιχείρημα για τους απίστους, είναι το "έρχου και Ίδε". Έρχου στην Εκκλησία, και Ίδε απο μόνος σου, ζήσε και γνώρισε την Αλήθεια. Και ελεύθερα αποφάσισε τι θα επιλέξεις.
the_black_planet
11-03-07, 22:21
Φίλε μου alexandergreek,εγώ δεν αμφισβητώ τη γνώση σου πάνω στη διδασκαλία της ορθοδοξίας αλλά πάνω στις υπόλοιπες διδασκαλίες όπως εν προκειμένω ο Βουδισμός.Αν πιστεύεις ότι μπορείς να μάθεις τον Βουδισμό μέσα από τέτοια αναγνώσματα τότε πλανάσε πλάνην οικτρή!Μέσω ενός χριστιανικού συγράμματος προφανώς θα μπορούν να σε πείσουν για παράδειγμα και για την πλάνη της Πλατωνικής διδασκαλίας(όπως έχω διαβάσει ο ίδιος σε άρθρο του ΟΟΔΕ!) αλλά αν δεν έχεις κάνει τον κόπο να μελετήσεις ο ίδιος Πλάτωνα ελπίζω να μην παρουσιάσεις μια τέτοια θέση εδώ μέσα γιατί...θα χάσω τον ύπνο μου!Αλλά καλύτερα να μας πεις εσύ γιατί συμφωνείς με το βιβλίο αυτό ότι οι γιόγκι είναι κακοί,θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ πάντως για να τεκμηριώσεις τη θέση σου γιατί δεν πιστεύω πως πολλοί εδώ μέσα θα συμφωνήσουν μαζί σου...
alexandergreek
12-03-07, 09:22
Φίλε μου alexandergreek,εγώ δεν αμφισβητώ τη γνώση σου πάνω στη διδασκαλία της ορθοδοξίας αλλά πάνω στις υπόλοιπες διδασκαλίες όπως εν προκειμένω ο Βουδισμός.
Αγαπητέ planet, that makes two of us! Και εγώ αμφισβητώ τις γνώσεις μου απέναντι στο Βουδισμό. Νομίζω όμως ότι το συμπέρασμά μου απέναντι στο βουδισμό είναι σωστό, διότι προέρχεται απο την πικρή εμπειρία ενός "παθόντα" και "μέσα στα (βουδιστικά) πράγματα" ανθρώπου, αλλά κυρίως απο την φωτισμένη μορφή του Γέροντος Παϊσίου. Εμπιστεύομαι απολύτως και "a priori" τις θέσεις του φωτισμένου Γέροντα σε αυτό το θέμα. Αυτό είναι και το μοναδικό μου επιχείρημα, που εκπορεύεται απο τον πόνο και την απόγνωση ενός παθόντα, όσο και απο τη φώτιση και τη θεραπευτική λύτρωση που προήλθε δια των πρεσβειών του Γέροντα.
(Η μορφή αυτή επιχειρηματολογίας αποκαλείται "επίκληση αυθεντίας", π.χ. αφού το είπε ο Einstein και αφορά στη Σχετικότητα, το δεχόμαστε ασυζητιτί. Φυσικά ο Einstein είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος, ενώ ο Γέροντας Παΐσιος ίσως αμφισβητείται απο απίστους, σκεπτικιστές κλπ, οπότε αναπόφευκτα υπεισέρχεται το στοιχείο του υποκειμενισμού. Και φυσικά, της Πίστης. Άρα το επιχείρημά μου είναι μισο λογικό και μισό υποκειμενικό, οπότε αμφισβητήσιμο απο καθαρά σκεπτικιστική και ορθολογικοφανή σκοπιά.)
Πέραν τούτων, δεν ενδιαφέρομαι να υπεισέλθω στις κακοδοξίες ενός θρησκεύματος που ολοφάνερα υποκρύπτει δαιμονολατρεία, πίσω απο ωραίες ίσως λέξεις και φιλοσοφίες. Άλλωστε ο σατανάς, ώς "πατήρ του ψεύδους", αναμιγνύει 999 αλήθειες με ένα ψέμμα, προκειμένου να βλάψει τον άνθρωπο. Αφού έχω την αληθινή γνώση και πληροφόρηση περί του θέματος απο την πλέον αξιόπιστη πηγή (κατ' εμένα), πρός τι η εμβάθυνσή μου σε θολά νερά; Ακούω τον παππούλη τον Παΐσιο, και την αυθεντική εμπειρία του που προέρχεται απο τον πάνσοφο Δημιουργό, και θεωρώ ότι κατέκτησα την ουσία της γνώσης του Βουδισμού και λοιπών ανατολικών κακοδοξιών, με απόλυτη ορθότητα.
Επισημαίνω πάντως ότι τα "ωραία λόγια" και οι φιλοσοφίες είναι η "θεωρία" του "Βουδιστικού μαθήματος". Τα "εργαστήρια" είναι επίκληση δαιμόνων, δαιμονισμός, αλλοτρίωση της προσωπικότητας, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πρόσωπο. Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω.
Αγαπητέ φίλε
Θα ήθελα να σου πω πως για τέτοια θέματα που αφορούν τα πιστεύω συνανθρώπων μας και το τρόπο επικοινωνίας τους με το θείο , καλό είναι να έχεις προσωπική άποψη και να μη δέχεσαι κανέναν a priori .
Δεν υποβαθμίζω τον γέροντα Παισιο με αυτό πού λεω ,αλλά το επίστασθαι η αληθής γνώση δηλαδή πρέπει να προέρχεται από σένα τον ίδιο και ουχί από κάποιον άλλον, γιατί ακούγοντας κάποιον άλλον γνωρίζεις τη γνώμη άλλου και έτσι στερείς από τον εαυτό σου το δικαίωμα της ελεύθερης ατομικής σου γνώμης που είναι και ο κορμός της ανταποδοτικής ΓΝΩΣΗΣ .
Δ.
Αφού έχω την αληθινή γνώση και πληροφόρηση περί του θέματος απο την πλέον
αξιόπιστη πηγή (κατ' εμένα), πρός τι η εμβάθυνσή μου σε θολά νερά;
Θα επιθυμούσες μια εξωνυχιστική και σκληρή δοκιμασία της "αληθινής γνώσης" που επικαλείσαι
προκειμένου να διασταυρώσουμε και επαληθεύσουμε το πόσο "αληθινή γνώση" είναι ;
κακοδοξίες ενός θρησκεύματος που ολοφάνερα υποκρύπτει δαιμονολατρεία,
Υπάρχει κανένα θρήσκευμα που δεν υποκρύπτει δαιμονολατρεία ; (και η δαιμονοφοβία μορφή δαιμονολατρείας είναι)
Η μορφή αυτή επιχειρηματολογίας αποκαλείται "επίκληση αυθεντίας",
π.χ. αφού το είπε ο Einstein και αφορά στη Σχετικότητα, το δεχόμαστε ασυζητιτί. Φυσικά ο Einstein
είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος, ενώ ο Γέροντας Παΐσιος ίσως αμφισβητείται απο απίστους,
Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες. Ο Einstein απέδειξε με μαθηματικά φυσική και πειραμάματα την
θεωρία του η οποία εκτέθηκε στην επιστημονική κοινότητα για σκληρή κριτικη.
Όπως τοποθετείσαι μου θυμίζει "λαθρεπιβάτη". Είναι μια ακόμα ρητορική πλάνη για να στηριχθεί
μια αστήριχτη δοξασία.
alexandergreek
12-03-07, 11:11
το επίστασθαι η αληθής γνώση δηλαδή πρέπει να προέρχεται από σένα τον ίδιο και ουχί από κάποιον άλλον, γιατί ακούγοντας κάποιον άλλον γνωρίζεις τη γνώμη άλλου και έτσι στερείς από τον εαυτό σου το δικαίωμα της ελεύθερης ατομικής σου γνώμης που είναι και ο κορμός της ανταποδοτικής ΓΝΩΣΗΣ.
Αγνοούμε την πνευματική διάσταση της ζωής, και μένουμε στη φυσική της διάσταση. Η φυσική διάσταση μετράται δια της επιστήμης, καθώς είναι αντιληπτή απο τις 5 αισθήσεις. Η πνευματική διάσταση θέλει άλλη προσέγγιση.
Οι μακαριστοί γέροντες της Ορθοδοξίας, ασκήθηκαν ακριβώς σε αυτή την πνευματική διάσταση της ζωής. Γνώρισαν με τα πνευματικά αισθητήρια τις αλήθειες για τον πνευματικό κόσμο, μέσα απο πολλή αγάπη πρός τον Θεό, άσκηση, ταπείνωση, πίστη. Οι άνθρωποι αυτοί θυσίασαν τα "πάντα" για να πλησιάσουν το Θεό και να αναχθούν πνευματικά. Εγώ είμαι πολύ μικρός μπροστά στη δική τους ψυχική κάθαρση (μάλλον εμπαθέστατος είμαι), για να μπορέσω να αποκτήσω την ακριβέστατη πνευματική τους όραση. Συνεπώς η "γνώση" στα πνευματικά θέματα, προσεγγίζεται με άλλο τρόπο από το συνηθισμένο επιστημονικό τρόπο. Είναι εμπειρική.
Για την ακρίβεια, είναι ολόκληρη τέχνη να αποφύγεις την πλάνη, καθώς και τα μέντιουμ π.χ. έχουν "πνευματιστικές" εμπειρίες, αλλά απατώνται αφού νομίζουν ότι τους ομιλούν πνεύματα νεκρών κ.λ.π., ενώ στην ουσία τους επισκέπτονται ρυπαρά δαιμόνια. Συνεπώς, ενώ είναι ίσως εύκολα κατορθωτή η εμπειρική γνώση των πνευματιστικών φαινομένων μέσω δαιμονικών καταστάσεων, η αποφυγή της εξαπάτησης απαιτεί πνευματική κάθαρση η οποία μόνον δια της Ορθόδοξης οδού επιτυγχάνεται.
Επειδή πολύ απέχω απο την καθαρή πνευματική όραση που απαιτείται για να έχει κανείς ορθή εμπειρία της πνευματικής πραγματικότητας, δέχομαι τους αγίους εκείνους που καθάρισαν την ψυχή τους κατα τον ορθόδοξο τρόπο, απο τα πάθη, και με ταπεινή και καθαρή ματιά είδαν τις πνευματικές αλήθειες και μας ενημέρωσαν.
Αν αρχίσω να ψάχνω με τη διάνοιά μου να προσεγγίσω τα πνευματικά θέματα, σφάλλω (λογικό σφάλμα "αντίφαση εν τοις όροις": διανοητική προσέγγιση πνευματικών θεμάτων) καθώς όπως προανέφερα, τα πνευματικά θέλουν πνευματική κάθαρση και πνευματική ζωή και δέν προσεγγίζονται με τη λογική μέθοδο που αρμόζει στα φυσικά φαινόμενα.
Πάντως, δέν είναι απρόσιτες σε εμάς οι εμπειρίες της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας, αφού άν Τον θέλουμε και Τον αναζητήσουμε κατα τον Ορθόδοξο τρόπο, έχει εκείνος τον τρόπο να μας διαβεβαιώσει "μυστικά" για την άβυσσο της αγάπης Του και να λάβουμε έτσι, ορισμένα Πνευματικά βιώματα, σαν αρχή μιας Πνευματικής όρασης.
alexandergreek
12-03-07, 11:45
Θα επιθυμούσες μια εξωνυχιστική και σκληρή δοκιμασία της "αληθινής γνώσης" που επικαλείσαι, προκειμένου να διασταυρώσουμε και επαληθεύσουμε το πόσο "αληθινή γνώση" είναι;
Αγαπητή Litsa, όπως προανέφερα η πνευματική πραγματικότητα δέν προσεγγίζεται με τη λογική. Περιγράφεται ίσως με τρόπους αντιληπτούς απο τη λογική, αλλά αποτελεί βιωματική - εμπειρική γνώση. Η αληθής μάλιστα πνευματική γνώση, απαιτεί κάθαρση ψυχής κατα τον Ορθόδοξο τρόπο, συνεπώς δε μπορούμε εμείς οι εμπαθείς να δοκιμάσουμε [τεστάρουμε στο εργαστήριο] την εμπειρική γνώση, την οποία μάλιστα δεν κατέχουμε. Επιγραμματικά, η πνευματική γνώση είναι εμπειρική, δε μοιάζει με την επιστημονική γνώση, και ο τρόπος να διακρίνουμε αν μια πνευματική εμπειρία είναι απο Θεού ή απο το Σατανά, είναι δια της προσευχής και της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής.
Υπάρχει κανένα θρήσκευμα που δεν υποκρύπτει δαιμονολατρεία; (και η δαιμονοφοβία μορφή δαιμονολατρείας είναι)
Η Ορθοδοξία μας δέχεται την παρουσία του διαβόλου. Αν αφαιρέσουμε το διάβολο, αφαιρούμε το έργο του Χριστού ο οποίος ήρθε "ίνα καταλύσει τα έργα του διαβόλου". Οστόσω, αν και πιστεύουμε στην ύπαρξη των δαιμόνων, ασφαλώς και δε λατρεύουμε (μη γένοιτο!!) τους ρυπαρούς δαίμονες! Ούτε τους φοβόμαστε, αφού άλλωστε βλέπουμε στο Ευαγγέλιο σε πολλές περιπτώσεις τα δαιμόνια να τρέμουν μπροστά στο Χριστό. Η Ορθοδοξία μας απάλλαξε απο προλήψεις, δεισιδαιμονίες, αστρολογίες, αποκρυφισμούς, προλήψεις, μαγείες και λοιπές θλιβερές καταστάσεις, και μας προσέφερε την αλήθεια για την Πνευματική Ζωή, του παρόντος και του μέλλοντος αιώνος. Φυσικά, είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε το Χριστό ή να Τον αρνηθούμε. Σε αυτή τη ζωή, αυτό είναι το μέγα δίλημμα που καλούμαστε να απαντήσουμε.
Οι φυσικές διαστάσεις που μετρούνται δια της επιστήμης
και επαληθεύονται πάλι με φυσικές και επαναλήψιμες
εργαστηριακές μελέτες ισχύουν για όλο το κόσμο.
Η βαρύτητα ας πούμε ισχύει για όλους ανεξαρτήτου "πιστεύω".
Οι πνευματικές διαστάσεις που επικαλείσαι γιατί "τολμούν"
να παίξουν με νόμους της φύσης ; Γιατί τολμούν να τους
ταπεινώσουν ; Γιατί δεν λειτουργούν εξίσου για όλους
αλλά ανάλογα με την υποκατηγορία που ανήκει ο καθείς
έχει και "διαφορετικές" πνευματικές διαστάσεις ;
Και οι άνθρωποι αυτοί που θυσίασαν τα "πάντα" για να πλησιάσουν
το Θεό και να αναχθούν πνευματικά ΓΙΑΤΙ δεν μας αποκαλύπτουν τις
χαμένες τραγωδίες του Σοφοκλή Ευρυπίδη Αισχύλου, γιατί δεν μας
αποκαλύπτουν τις χαμένες εργασίες του Αρχιμήδη και τόσα άλλα
αριστουργήματα που δυστυχώς εξαφανίσθησαν ;
Εγώ άλλαξα σαν άνθρωπος και έγινα καλύτερη ένα καλοκαιράκι
στο θέατρο της επιδαύρου όταν παρακολούθησα αρχαίο δράμα και
όταν γνώρισα σε βάθος τον λόγο του Κυρίου στην Καινή Διαθήκη.
Γιατί να μου στερούν τόσες χαμένες τραγωδίες ;
Με αυτές θα γινόμουν ακόμη καλύτερη και θα πλησίαζα
τον Κύριο με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά .
alexandergreek
12-03-07, 12:20
Οι πνευματικές διαστάσεις που επικαλείσαι γιατί "τολμούν"
να παίξουν με νόμους της φύσης ; Γιατί τολμούν να τους
ταπεινώσουν ; Γιατί δεν λειτουργούν εξίσου για όλους
αλλά ανάλογα με την υποκατηγορία που ανήκει ο καθείς
έχει και "διαφορετικές" πνευματικές διαστάσεις;
H μεταφυσική διάσταση έχει άλλους νόμους, τους πνευματικούς. Τώρα: Αν και οι νόμοι αυτοί υπάρχουν (π.χ. Ο ταπεινών εαυτόν, υψωθήσεται, και ο υψών εαυτόν, ταπεινωθήσεται) παρεμβαίνει ο Δημιουργός υπέρ του πλάσματός του. Και ενώ π.χ. για μια αμαρτία που κάναμε, είναι δίκαιο να αναμένουμε την τιμωρία, εάν με μετάνοια εξομολογηθούμε στον Πνευματικό το αμάρτημά μας, ο Κύριος συγχωρεί και διαγράφει το αμάρτημα, οπότε παύουν να ισχύουν οι πνευματικοί νόμοι. Και δεν τιμωρούμαστε. Αν όμως κάποιος μένει αμετανόητος, αφήνονται οι πνευματικοί νόμοι να λειτουργήσουν. Εν ολίγοις, ο Παράδεισος είναι ανοιχτός για όλους όσοι θέλουν, αν και κατα τα έργα μας θα έπρεπε να πάμε όλοι στην κόλαση. Τα εισιτήρια για τον Παράδεισο είναι πληρωμένα απο το αίμα του Χριστού. Εμείς μένει μόνο να δείξουμε και να αποδείξουμε την προαίρεσή μας, ελεύθερα.
Και οι άνθρωποι αυτοί που θυσίασαν τα "πάντα" για να πλησιάσουν το Θεό και να αναχθούν πνευματικά ΓΙΑΤΙ δεν μας αποκαλύπτουν τις χαμένες τραγωδίες του Σοφοκλή Ευρυπίδη Αισχύλου, γιατί δεν μας αποκαλύπτουν τις χαμένες εργασίες του Αρχιμήδη και τόσα άλλα αριστουργήματα που δυστυχώς εξαφανίσθησαν ;
Καλός είναι ο πολιτισμός και εξευγενίζει τον άνθρωπο. Ο Χριστός όμως (κατόπιν δικής μας 'προσκλήσεως'!) μπαίνει στην ουσία του "είναι" μας, και δεν εξευγενίζει απλώς, αλλά εξαγιάζει τον άνθρωπο. Πρωτεύον για τον Χριστό είναι να μας εξαγιάσει, να μας καταστήσει κοινωνούς της δικής Του ζωής και μακαριότητας ("Ήλθον ίνα ζωήν έχουσι, και περισσόν έχουσι"). Προέχει η σωτηρία μας, και όχι η καλλιέργειά μας. Και ένα απλό παράδειγμα: Οι ναζί, ώς γνωστον, ήταν φιλόμουσοι, απολάμβαναν κλασσική μουσική και μετά βέβαια (στο Άουσβιτς) έκαναν μερικές χιλιάδες εξολοθρεύσεις αθώων ανθρώπων. Ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν και ζωγράφος! Καλλιτεχνικές και "ευαίσθητες" ψυχές, αλλά πόσο εμπαθείς και πλανεμένες...
Οι άγιοι Γέροντες, προσεύχοταν και προσεύχονται για τη σωτηρία όλων μας. Εν κατακλείδι, ο Κύριος δέν έχει ανάγκη απο εμάς, ούτε η Εκκλησία έχει ανάγκη απο εμάς. Εμείς έχουμε ανάγκη απο την Εκκλησία, και απο τη Σωτηρία. Και όπως λέει και το άσμα, "η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα...".
the_black_planet
12-03-07, 12:29
Φίλε μου alexandergreek,ωραία όλα αυτά που λες αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μόνο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι μοναχοί έχουν αυτό το χάρισμα της προσέγγισης του Θείου και του πνευματικού κόσμου και κανένας άλλος;Θα συμφωνήσω φυσικά μαζί σου περί ψυχικής καθάρσεως αλλά τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι Ορθόδοξοι μοναχοί τις χρησιμοποιούσαν από πολύ παλαιότερα οι μαθητές του Πυθαγόρα,και φυσικά οι βουδιστές γιόγκι.Αλήθεια όλοι αυτοί δεν έχουν θυσιάσει τα πάντα και δεν έχουν αρνηθεί την πλάνη των υλικών απολαύσεων,ποιά διαφορά βρίσκεις εξήγησε μου.
alexandergreek
12-03-07, 13:15
Φίλε μου alexandergreek,ωραία όλα αυτά που λες αλλά τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μόνο οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι μοναχοί έχουν αυτό το χάρισμα της προσέγγισης του Θείου και του πνευματικού κόσμου και κανένας άλλος;
Αγαπητέ μου planet, σωστή ερώτηση. Ρωτήθηκε ο Γέρων Παΐσιος, για τις θυσίες που κάνουν ορισμένοι για την ιδεολογία τους, και φτάνουν ακόμη και στο θάνατο, και στέκουν άφοβοι μπροστά στα τάνκς. Και ο Γέρων απάντησε "αυτές οι θυσίες είναι εύκολες, διότι δεν προϋποθέτουν μετάνοια".Λοιπόν: Ναι μέν εξωτερικά δείχνουν ίδιες οι προσπάθειες π.χ. ενός ορθόδοξου μοναχού και ενός ιδουϊστή (ας πούμε στη νηστεία, στην εγκράτεια, στην πενία). Αλλά: ο ορθόδοξος μοναχός τα κάνει αυτά για να καθάρει τον εσωτερικό του κόσμο, και με ταπείνωση να δεχτεί τη θεία φώτιση και τον αγιασμό. Οι γκουρού κινούνται εγωϊστικά, κάνουν την αυτοκάθαρση σκοπό, και επιδιώκουν την αυτο-αποθέωσή τους. Ο μοναχός χρησιμοποιεί την άσκηση για να ταπεινώσει τον "παλαιό άνθρωπο" ώστε ο "καινός άνθρωπος" που προέκυψε απο το βάπτισμα, να ενεργοποιηθεί περισσότερο και εν τέλει να ενεργοποιηθεί η Χάρις που ο Χριστιανός έλαβε κατα το βάπτισμα, άν και όταν ο Θεός θελήσει.
Οι δυο δρόμοι είναι στην ουσία αντίθετοι: Ο ινδουϊστής προσπαθεί με τους δικούς του αγώνες να γίνει θεός, ενώ ο Ορθόδοξος μοναχός πολεμάει τα πάθη του (κυρίως δε την υπερηφάνεια) ώστε όταν ο Θεός θελήσει να τον χαριτώσει ακόμα περισσότερο, και να ζήσει απο αυτή τη ζωή ήδη τον Παράδεισο. Ο ινδουΐστής αυτοαποθεώνεται, ο μοναχός θυσιάζεται για τον Χριστό, και νεκρώνει τον παλαιό άνθρωπο ελπίζοντας στην ανάσταση του "ανακαινισμένου" ανθρώπου. Η Χάρις δέν ενεργοποιείται όσοι αγώνες και άν γίνονται, αν δεν υπάρχει ταπείνωση και βέβαια ορθή Πίστη. Τολμώ να πώ ότι οι θυσίες αυτές όταν γίνονται απο πλανεμένους ανθρώπους, κακό τους κάνουν διότι τονώνουν τον εγωϊσμό τους και κατα μια έννοια, δαιμονίζονται αντί να αγιάζουν.
Αλήθεια όλοι αυτοί δεν έχουν θυσιάσει τα πάντα και δεν έχουν αρνηθεί την πλάνη των υλικών απολαύσεων,ποιά διαφορά βρίσκεις εξήγησε μου;
Η Εκκλησία μας είναι ασκητική. Φυσικά, άλλη άσκηση θα κάνει ο μοναχός, και αλλη ο λαϊκός (όπως εμείς). Εμείς π.χ. θα νηστέψουμε Τετάρτη - Παρασκευή, ο μοναχός δέν τρώει κρέας όλο το χρόνο. Εμείς εγκρατευόμαστε μόνο στις νηστείες (οι παντρεμένοι!), ο μοναχός εγκρατεύεται δια βίου. Εμείς δέν έχουμε υποχρέωση πενίας, ο μοναχός δίνει την υπόσχεση της πτωχείας.
Όμως: Η ζωή αυτή αποκαλείται απο τους Πατέρες "ψεύτικη ζωή" και η άλλη ζωή "αληθινή ζωή". Το νόημα σε αυτή την ψεύτική και προσωρινή ζωή είναι να γνωρίσουμε το Χριστό μας, να Τον αγαπήσουμε, να δεχτούμε την αγάπη Του και να ζήσουμε ήδη απο τώρα τον Παράδεισο, που φυσικά θα μας αποκαλυφθεί πλήρως στην Αληθινή Ζωή. Ώστε δεν κάνει η άσκηση τον Χριστιανό, αλλά η αγιότητα, και η αγιότητα προέρχεται απο την αγάπη στο Θεό και τους Ανθρώπους και απο την τήρηση των εντολών του Θεού - όχι απο καταπίεση αλλά αυθόρμητα και απο αγάπη σε Εκείνον. Πολύ δραστικά μέσα για τη σωτηρία μας είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας, και ειδικότερα η Εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία.
the_black_planet
12-03-07, 13:47
Φίλε μου θα σου κάνω παρατήρηση για τελευταία φορά να μη μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις.Κατ'αρχήν αφού δεν το ξέρεις στο λέω εγώ ότι ο ασκητισμός των Χριστιανών μοναχών είναι μίμηση του ασκητισμού των Πυθαγορείων.Και τουλάχιστον για τους Πυθαγόριους μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν ισχύει αυτό που λες ότι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής για ιδιοτελείς σκοπούς.Οι Πυθαγόριοι είχαν διατυπώσει μια εκπληκτική ιδεολογία που βασιζόταν στον σεβασμό κάθε μέρους της φύσης και την επικοινωνία με το Θείο πολύ πριν τον Χριστιανισμό.Αλλά και οι Βουδιστές πιστεύουν στον Θεό οπότε τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αποσκοπούν στην αποθέωση τους.Θεωρείς δηλαδή ότι ναι μεν πιστεύουν στον Θεό αλλά δεν τον σέβονται και δεν τον τιμούν;Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω...
Τέλος θέλω να σου πω πώς πνευματικές εμπειρίες έχουν πολλοί άνθρωποι και διαφόρων θρησκευμάτων,έστω και αν μόνο ένα από αυτά είναι το πραγματικά αληθές(αλλά μπορεί να μην είναι και κανένα).Αλλά από την άλλη,παρά τις δογματικές διαφορές όλων αυτών των διδασκαλιών,είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει σε ανώτερα επίπεδα ψυχικής και πνευματικής κάθαρσης και όχι μόνο Χριστιανοί Ορθόδοξοι.Διάβασε τον βίο του Πυθαγόρα,διάβασε λίγο Πλάτωνα και Πλούταρχο και θα καταλάβεις!
alexandergreek
12-03-07, 14:58
Φίλε μου θα σου κάνω παρατήρηση για τελευταία φορά να μη μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις.Κατ'αρχήν αφού δεν το ξέρεις στο λέω εγώ ότι ο ασκητισμός των Χριστιανών μοναχών είναι μίμηση του ασκητισμού των Πυθαγορείων.!
Ομολογώ αγαπητέ planet ότι δε γνωρίζω τους Πυθαγόρειους και την άσκησή τους. Ας δεχτώ όμως (υπόθεση εργασίας) ότι οι Ορθόδοξοι αντέγραψαν την άσκηση των Πυθαγορείων. Τι είναι η Ορθόδοξη άσκηση; Το μέσον, ο τύπος για τη νέκρωση του παλαιού ανθρώπου και την καθυπόταξη των παθών. Το ζητούμενο ποιό είναι; Ο αγιασμός παρα του Κυρίου, όταν και άν Εκείνος κρίνει. Εν τέλει η Σωτηρία της ψυχής. Στην ιστορία του Κόσμου, κανένας άλλος δεν έχει τη δυνατότητα να σώσει τον άνθρωπο οντολογικά, παρα μόνον ο Ιησούς Χριστός. Επομένως, ότι άσκηση και να έκαναν οι καημένοι οι Πυθαγόριοι, δεν τους έσωζε αφού δε γινόταν θυσία στον Ιησού αλλά στα πλαίσια κάποιας "θεωρίας".
Και τουλάχιστον για τους Πυθαγόριους μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν ισχύει αυτό που λες ότι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής για ιδιοτελείς σκοπούς.Οι Πυθαγόριοι είχαν διατυπώσει μια εκπληκτική ιδεολογία που βασιζόταν στον σεβασμό κάθε μέρους της φύσης και την επικοινωνία με το Θείο πολύ πριν τον Χριστιανισμό.
Δεν αντιλέγω ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ήταν φωτεινά μυαλά. Εμείς εδώ στην Ορθοδοξία προτιμούμε τα 'φωτισμένα' μυαλά! Όχι ότι δέν είναι χάρισμα η υψηλή διάνοια, βεβαίως και είναι. Αλλά πόσοι και πόσοι "ξύπνιοι" δεν πιάστηκαν όπως το έξυπνο πουλι, από τη μύτη; Να δούμε όμως, πίστευαν στον ίδιοι Θεό με εμάς οι Πυθαγόριοι; Το δικό μας Πιστεύω ("εις ένα Θεό, Πατέρα Παντοκράτορα κ.λ.π.") είναι η Αλήθεια αποκεκαλυμμένη. Δέν αποτελεί ανθρώπινη σύλληψη, αλλά άνωθεν αποκάλυψη. Οι Πυθαγόριοι, όπως και άλλοι λαοί, ίσως καλοπροαίρετα προσπάθησαν να αναζητήσουν το Θείο. Εδώ η Εκκλησία μας μιλάει για τον "σπερματικό λόγο", δηλαδή ότι πρό Χριστού οι άνθρωποι και οι λαοί είχαν "σπέρματα" της Αλήθειας, που όμως μας αποκαλύφθηκε πλήρως με την έλευση του Χριστού. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση οι Πυθαγόριοι να είχαν προσεγγίσει διανοητικά ένα μέρος της Αλήθειας για τον Θεό. Πνευματικά όμως, χωρίς τον Ιησού, επορεύοντο σε "χώρα και σκιά θανάτου".
"Για τους πρώτους χριστιανούς Πατέρες ο «Λόγος» σαν έννοια υπήρχε σε κάθε θρησκεία («Λόγος Σπερματικός»), αλλά έβρισκε την τελείωσή της στον Χριστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αρχαίες χριστιανικές εικόνες βλέπουμε τον Χριστό να οδηγεί – λυτρωμένους - τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, μετά την νίκη κατά του Άδη." (πηγή: http://www.esoterica.gr/articles/religion/pagchr/pagchr.htm)
Αλλά και οι Βουδιστές πιστεύουν στον Θεό οπότε τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αποσκοπούν στην αποθέωση τους.Θεωρείς δηλαδή ότι ναι μεν πιστεύουν στον Θεό αλλά δεν τον σέβονται και δεν τον τιμούν;Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω...!
Αλλίμονο σε τι θεό πιστεύουν οι Βουδιστές... Αν διαβάσεις το βιβλίο που προανέφερα, θα σου "σηκωθεί η τρίχα". Ωραία όλα εξωτερικά, και απο μέσα (στα Άσραμ κλπ) πανούκλα. Οι άνθρωποι είναι υπηρέτες του σατανά. Πλανεμένοι 100%. Το καημένο το ελληνόπουλο που πήγε εκεί, το έβαλαν να προσκυνήσει τα είδωλα και δαιμονίστηκε! "Άλλο" θεό λατρεύουν αυτοί, και εμείς τον πραγματικό! Πρέπει να ξεφύγουμε λίγο απο τη Σοφιστική μέθοδο (υπάρχουν πολλές αλήθειες) και να δεχτούμε τη Σωκρατική (υπάρχει η Αλήθεια και το ψέμμα). Και να αναζητήσουμε καλοπροαίρετα πού τέλος πάντων είναι η Αλήθεια ("Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή") και πού το ψέμμα...
Τέλος θέλω να σου πω πώς πνευματικές εμπειρίες έχουν πολλοί άνθρωποι και διαφόρων θρησκευμάτων,έστω και αν μόνο ένα από αυτά είναι το πραγματικά αληθές (αλλά μπορεί να μην είναι και κανένα).Αλλά από την άλλη,παρά τις δογματικές διαφορές όλων αυτών των διδασκαλιών,είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει σε ανώτερα επίπεδα ψυχικής και πνευματικής κάθαρσης και όχι μόνο Χριστιανοί Ορθόδοξοι.Διάβασε τον βίο του Πυθαγόρα,διάβασε λίγο Πλάτωνα και Πλούταρχο και θα καταλάβεις!
Οι γέροντες ομολογούν: Καμμία κάθαρση δέν μπορεί να προέλθει στον άνθρωπο, άνευ της Θείας Χάριτος. Όση άσκηση και αν κάνω, θα είναι όλα για το φαίνεσθαι αν δεν ενσκήψει στην ψυχή μου ο Χριστός (συγκινημένος απο το φιλότιμό μου και απο την προσπάθειά μου) και να μου προσφέρει την κάθαρση. Εν τέλει, αυτοκάθαρση δέν υπάρχει!! Υπάρχει εγωϊσμός, ματαιοδοξία, καλλιέργεια μιας δήθεν ασκητικής αυτο-εικόνας. Καμμιά φορά και εμείς οι Ορθόδοξοι πέφτουμε στην παγίδα αυτή. Μένουμε στον τύπο, κάνουμε "τα πάντα" και στην ουσία τίποτα! Δέχομαι την ύπαρξη του "Σπερματικού Λόγου" στους ανωτέρω Αρχαίους, αλλά το Πνεύμα μόνο ο Ιησούς μπορεί να μας το χορηγήσει. Η Ορθοδοξία δέν είναι θεωρία, ιδεολογία ή τύπος. Είναι συμμετοχή στη ζωή του Χριστού, εν τέλει είναι ένα μυστήριο. "Ερχου και Ίδε".
the_black_planet
12-03-07, 15:20
Φίλε μου με όλο τον σεβασμό πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση...Εσένα προφανώς σε καλύπτει ψυχικά η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία και δεν έχεις πρόθεση να μελετήσεις άλλες διδασκαλίες.Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό γιατί και εμένα προσωπικά με καλύπτει απόλυτα η Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και κυρίως ο Πλατωνισμός και δεν βρίσκω λόγο να μελετήσω κάτι άλλο.Η διαφορά μας όμως είναι ότι εγώ δεν κατηγορώ σύλληβδην όλες τις άλλες διδασκαλίες ως δαιμονολατρίες και έτσι δεν γίνομαι άδικος κατά ανθρώπων που πολλοί από αυτούς είναι πολύ πιο φωτισμένοι και όσιοι από εμένα.Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί μέγιστη πλάνη.Και αυτό που αναφέρεις περί σπερματικού λόγου και ότι η αλήθεια δεν είχε αποκαλυφθεί σε κανέναν προ Χριστού,αυτό και αν αποτελεί μέγιστη πλάνη,εγώ προσωπικά θεωρώ πώς ο Θεός είναι δίκαιος και αποκαλύπτει την αλήθεια σε όποιον την αξίζει και δεν έγινε δίκαιος ξαφνικά τα τελευταία 2000 χρόνια...Από εδώ και πέρα εσύ κάνε όπως νομίζεις,αλλά εγώ προσωπικά σε συμβουλεύω να μην αδικείς απερίσκεπτα συνανθρώπους σου...
the_black_planet
12-03-07, 19:39
Κάτι που θέλω να ρωτήσω και πραγματικά με απασχολεί,υποθέτω πως για τον Χριστιανισμό η υπερηφάνεια θεωρείται ψυχικό πάθος γιατί έχω ακούσει αυτή την άποψη από πολλούς χριστιανούς και όχι μόνο από τον φίλο alexandergreek.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με ποιά λογική θεωρείτε κάτι τέτοιο,γιατί εγώ τουλάχιστον διαφωνώ σ'αυτό,αντιθέτως την θεωρώ από τις υγειείς ψυχικές εκφράσεις.
alexandergreek
13-03-07, 08:54
Κάτι που θέλω να ρωτήσω και πραγματικά με απασχολεί,υποθέτω πως για τον Χριστιανισμό η υπερηφάνεια θεωρείται ψυχικό πάθος γιατί έχω ακούσει αυτή την άποψη από πολλούς χριστιανούς και όχι μόνο από τον φίλο alexandergreek.Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με ποιά λογική θεωρείτε κάτι τέτοιο.
Φίλε planet, ας το δούμε σε επίπεδο καθημερινότητας. Φαντάσου έναν άνθρωπο με εγωϊσμό, που δε σηκώνει παρατήρηση, θέλει να φέρεται στους άλλους σα να είναι κατώτεροί του, έχει θράσος, αυθάδεια, νοιάζεται μόνο για το "τομάρι του". Βλέπω φοράς και στρατιωτική στολή. Φαντάσου έναν αξιωματικό που δε νοιάζεται για τους φαντάρους του, είναι εγωϊστής, υπερήφανος, αλαζόνας, τους ταπεινώνει για να νιώθει καλύτερα. Σου φαίνεται "νορμάλ" αυτός ο άνθρωπος;
Ε, πάνω - κάτω αυτό λέει και το Ευαγγέλιο. Το κακό δέ δημιουργήθηκε απο τον Θεό. Το κακό δέν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ, ώς οντότητα, υφίσταται μόνο ώς απουσία του καλού. Το κακό εμφανίστηκε όταν ο Εωσφόρος (σατανάς κατόπιν, δηλαδή "εχθρός") υπερηφανεύτηκε και αποφάσισε να ποιήσει θρόνο υπεράνω του Υψίστου, οπότε απο Αρχάγγελος επέλεξε τον εγωϊσμό και την άρνηση, και μετετράπη σε διάβολο. Τότε έγινε η αρχή του κακού και του σκότους. Το κακό είναι η άρνηση, η απουσία του καλού. Το κακό (οντολογικά) δεν υφίσταται, παρα μόνο ώς "άρνηση". Αρα το κακό δεν το δημιούργησε ο Θεός. Επετράπη όμως στα πλάσματά Του, ελεύθερα, να επιλέξουν τον Κύριο ή να Τον αρνηθούν.
Αυτή είναι η υπερηφάνεια, που έριξε τον Εωσφόρο και τον μετέτρεψε απο Αρχάγγελο σε διάβολο. Οι Πατέρες λένε ότι πίσω απο κάθε κακία και αμαρτία, κρύβεται εγωϊσμός. Φυσικά όταν λέμε υπερηφάνεια δέν εννοούμε την καλώς εννοούμενη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοαξίας. Η αυτοαξία μας είναι δεδομένη, και μάλιστα αμέτρητη, αφού ο Χριστός θυσιάστηκε για τον καθένα μας στο σταυρό. Πόσο αξίζει το αίμα του Χριστού; Τόσο αξίζουμε κι εμείς.
Επομένως δεν τίθεται θέμα αυτοαξίας (καλώς εννοούμενης υπερηφάνειας) και αυτοσεβασμού. Οι Πατέρες θρηνούν διότι "τον όλο εαυτό" εξαχρείωσαν. Την εικόνα του Θεού, τον εαυτό τους, μετέτρεψαν με την αμαρτία σε καρικατούρα. Ποιά είναι λοιπόν η λύση; Η ταπείνωση! Η αρχή των αρετών. Ο ταπεινός είναι συμπονετικός, ελεήμων, λυπάται το συνάνθρωπό του, τον σπλαχνίζεται, δέν έχει εγωϊσμό, βοηθάει όπου μπορεί, πολλές φορές για να μήν επεκταθεί το κακό κάνει πώς δεν άκουσε τις προσβολές και τις ύβρεις στο πρόσωπό του, αποφεύγει τις έριδες και τον κακό ανταγωνισμό, και κυρίως δέν επιθυμεί να γίνει το δικό του θέλημα (που ίσως είναι και αυτοκαταστροφικό) αλλά υποτάσσει το θέλημά του στο θέλημα του Θεού. "Ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται, και ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται!"
Αν συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές την επιχειρηματολογία
σου Alexandergreek θα βλέπαμε το εξής.
Υποτιμάς την λογική αλλά πρέπει να αποφασίσεις αν θα επιχειρηματολογείς
ενάντια στην λογική με ή χωρίς την λογική . Εαν πολεμίσεις
την λογική δια μέσου της λογικής τότε αυτόματα θεσμοθετείς την αρχή
την οποία προσπαθείς να εκθρονίσεις.
Άτοπο .
Αν επιχειρηματολογήσεις χωρίς λογική τότε τοποθετείς
το σκεπτικό σου εκτός λογικών πεποιθήσεων και σου αξίζει
μιά θέση στον κατάλογο των πλάνων και πλανεμένων.
Η ενόραση και οι "πνευματικές διαστάσεις" και οι "εμπειρίες πνευματικών διαστάσεων"
και οι μυστικισμοί και οι συνομοταξίες τους που είναι ατεκμηρίτες και αστήρικτες είναι
επιεικώς ανεπαρείς εγγυήσεις για την κατάκτηση της αλήθειας και στατιστικά
κρύβουν μέσα τους απύθμενες πιθανότητες για κοινές απάτες και εγκλήματα του κοινού
ποινικού δικαίου.
Η αλήθεια είναι σκληρή και άγρια αλλά δε ξέρω αν οι αυταπάτες
μπορούν να προσφέρουν περισσότερη παρηγοριά.
Αυτά τα ολίγα
the_black_planet
13-03-07, 09:57
Βλέπω φοράς και στρατιωτική στολή.
Φίλε μου στη φωτό δεν είμαι εγώ,είναι ο μεγάλος(Αρκάν).
Φυσικά όταν λέμε υπερηφάνεια δέν εννοούμε την καλώς εννοούμενη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοαξίας.
Ωραία τώρα συμφωνούμε απόλυτα!
Το κακό είναι η άρνηση, η απουσία του καλού. Το κακό (οντολογικά) δεν υφίσταται, παρα μόνο ώς "άρνηση".
Αυτό είναι πραγματικά πολύ μεγάλο θέμα και χρήζει διερεύνησης(σε κάποιο άλλο τόπικ ίσως).Γενικά υπάρχουν πολλές απόψεις περί αυτού,ενδεικτικά να σου αναφέρω τον Εμπεδοκλή που υποστήριζε ότι το κακό υπάρχει οντολογικά ώς αντίθετο του καλού και αιτία του είναι η έριδα.Βασικά θα ήθελα να μου αναλύσεις πώς ορίζεις την άρνηση γιατί δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και μετά το συζητάμε.Αν θέλεις τη γνώμη μου,για μένα μάλλον υφίστατε το κακό οντολογικά και είναι ίσως η αντίθεση του αγαθού που κατά τον Αριστοτέλη είναι ο τελικός σκοπός.Σίγουρα δηλαδή στο κακό δεν μετέχει κανένα από τα όντα που βρίσκονται στην τελική τους μορφή,αλλά μέχρι τότε,το κακό είναι παντού παρόν.Αλλά όλα αυτά έχουν σχέση με την γενικότερη θεώρηση κάποιου ανθρώπου ή κάποιας ιδεολογίας,για παράδειγμα σύμφωνα με τον Πλατωνισμό,που ενστερνίζεται την ύπαρξη μετενσάρκωσης,το κακό φυσικά "είναι",αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία παρά μόνο ως εμπόδιο για την πραγμάτωση του τελικού σκοπού,δηλαδή της πλήρους συμμετοχής στο αγαθό.
alexandergreek
13-03-07, 11:30
Αν συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές την επιχειρηματολογία
σου Alexandergreek θα βλέπαμε το εξής.
Υποτιμάς την λογική αλλά πρέπει να αποφασίσεις αν θα επιχειρηματολογείς
ενάντια στην λογική με ή χωρίς την λογική . Εαν πολεμίσεις
την λογική δια μέσου της λογικής τότε αυτόματα θεσμοθετείς την αρχή
την οποία προσπαθείς να εκθρονίσεις.
Αγαπητή Litsa, "Ο φωτισμός είναι μία εμπειρική κατάστασις, όπως και η θέωσις είναι επίσης μία εμπειρική κατάστασις, που δεν έχουν καμμία σχέσι με μεταφυσική δηλαδή με φιλοσοφικό στοχασμό. Η δε μύησις στην κατάστασι του φωτισμού, όσον αφορά στην μεθοδολογία, δεν διαφέρει από την αντίστοιχη μύησι των φοιτητών σε οποιαδήποτε από τις θετικές επιστήμες.
Για να φθάση κανείς στην κατάστασι του φωτισμού, θα πρέπει να πάη να προσκολληθή σε έναν πνευματικό πατέρα, ο οποίος έχει ήδη φθάσει στην κατάστασι αυτή και ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να τον διδάξη την μέθοδο της θεογνωσίας και να τον βοηθήση στην πνευματική του ανάβασι."
πηγή: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&blogger=prosilios
Συνεπώς η Ορθόδοξη ζωή δέν είναι προσεγγίσιμη δια της λογικής!!
(ενώ τα του φυσικού κόσμου, είναι! Άρα δεν υποτιμώ τη λογική, τη θεωρώ ακατάλληλη για το συγκεκριμένο ειδικά θέμα).
Για να φθάση κανείς στην κατάστασι του φωτισμού, θα πρέπει να πάη να προσκολληθή σε έναν πνευματικό πατέρα,
Αυτό δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο ;
Ξέρεις. . . το μυαλό μας εμάς των αφώτιστων τρέχει "αλλού" καμιά φορά :D
the_black_planet
13-03-07, 13:45
Εγώ θα διαφωνήσω με τον φίλο alexandergreek,πιστεύω ότι το αγαθό μπορεί να προσεγγιστεί δια της λογικής.Βέβαια το αγαθό στην ολότητα του σίγουρα δεν το έχει βιώσει κανένας από εμάς,αλλά το αγαθό ΥΠΑΡΧΕΙ και στον κόσμο που ζούμε καθώς πολλά όντα μετέχουν του αγαθού,και έτσι δια της αφαίρεσης μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του,και αν συγκεντρώσουμε αρκετά κομμάτια του,μια αρκετά αντιπροσωπευτική του εικόνα.
Εδώ να κάνω και μια ενδιαφέρουσα πιστεύω παρατήρηση στα λεγόμενα του φίλου Αλέξανδρου,ότι αυτή η οντολογική άποψη του κακού που παραθέτει μου θυμίζει έντονα την αντίστοιχη του ινδουϊσμού που αν δεν κάνω λάθος την υϊοθετεί και ο βουδισμός,ότι δηλαδή το κακό όπως και όλος ο υλικό κόσμος είναι αποτέλεσμα της ατελούς αντίληψης του ανθρώπου,η οποία είναι αποτέλεσμα της πτώσης του.Δεν συμφωνείς φίλε μου;Τελικά μήπως δεν έχετε και τόσες διαφορές;;;;
alexandergreek
14-03-07, 10:10
Εγώ θα διαφωνήσω με τον φίλο alexandergreek,πιστεύω ότι το αγαθό μπορεί να προσεγγιστεί δια της λογικής.Βέβαια το αγαθό στην ολότητα του σίγουρα δεν το έχει βιώσει κανένας από εμάς,αλλά το αγαθό ΥΠΑΡΧΕΙ και στον κόσμο που ζούμε καθώς πολλά όντα μετέχουν του αγαθού,και έτσι δια της αφαίρεσης μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του,και αν συγκεντρώσουμε αρκετά κομμάτια του,μια αρκετά αντιπροσωπευτική του εικόνα.
Φίλε planet: "Τι με λέγεις αγαθό; Ουδείς αγαθός, ει μην ο Θεός" απάντησε ο Χριστός όταν τον αποκάλεσαν "διδάσκαλε αγαθέ". Θεολογικά, το καλό σαφώς και υφίσταται. Και η κτίση όλη, μετέχει στο αγαθό, για την ακρίβεια πλάστηκε απο το Δημιουργό, τον όντως Αγαθό. Δια των κτιστών ενεργειών του Θεού, σαφώς και μπορούμε να έχουμε μια άποψη περί του καλού και αγαθού. Για την ακρίβεια, ο καλοπροαίρετος επιστήμονας γίνεται και θεολόγος αφού διακρίνει την αγαθότητα του Δημιουργού των Πάντων, στην υλική Δημιουργία.
Μεταφέρω μάλιστα και την άποψη του έτερου Γέροντα - πνευματικού γίγαντα των ημερών μας, π.Πορφυρίου: "Να χαίρεσθε όσα μας περιβάλλουν. Όλα μας διδάσκουν και μας οδηγούν στον Θεό. Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού. Και τα έμψυχα και τα άψυχα και τα φυτά και τα ζώα και τα πουλιά και τα βουνά και η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και ο έναστρος ουρανός. Είναι οι μικρές αγάπες, μέσα απ' τις οποίες φθάνομε στη μεγάλη Αγάπη, τον Χριστό. Τα λουλούδια, για παράδειγμα, έχουν τη χάρη τους, μας διδάσκουν με το άρωμά τους, με το μεγαλείο τους. Μας μιλούν για την αγάπη του Θεού. Σκορπούν το άρωμά τους, την ομορφιά τους σε αμαρτωλούς και δικαίους. Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής..."
"Να εκμεταλλεύεσθε τις ωραίες στιγμές. Οι ωραίες στιγμές προδιαθέτουν την ψυχή σε προσευχή, την καθιστούν λεπτή, ευγενική, ποιητική. Ξυπνήστε το πρωί να δείτε το βασιλιά ήλιο να βγαίνει ολοπόρφυρος απ' το πέλαγος. Όταν σας ενθουσιάζει ένα ωραίο τοπίο, ένα εκκλησάκι, κάτι ωραίο, να μη μένετε εκεί, να πηγαίνετε πέραν αυτού, να προχωρείτε σε δοξολογία για όλα τα ωραία, για να ζείτε τον μόνον Ωραίον. Όλα είναι άγια, και η θάλασσα και το μπάνιο και το φαγητό. Όλα να τα χαίρεσθε. Όλα μας πλουτίζουν, όλα μας οδηγούν στη μεγάλη Αγάπη, όλα μας οδηγούν στον Χριστό..."
[πηγή: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=1765]
Ο υλικός κόσμος λοιπόν, μπορεί να μας παράσχει μια αίσθηση του αγαθού. Ποιό είναι όμως το όντως Αγαθό; Μόνο ο Θεός. Την πνευματική αυτή αίσθηση, και κυρίως την προσωπική μας σωτηρία, μόνο εκείνος μπορεί να μας την παράσχει. Ιδού πώς συνεχίζει ο π.Πορφύριος, στο ανωτέρω κείμενο:
"Να παρατηρείτε όσα έφτιαξε ο άνθρωπος, τα σπίτια, τα κτίρια, μεγάλα ή μικρά, τις πόλεις, τα χωριά, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό τους. Να ρωτάτε, να ολοκληρώνετε τις γνώσεις σας για το κάθετί, να μη στέκεστε αδιάφοροι. Αυτό σας βοηθάει σε βάθύτερη μελέτη των θαυμασίων του Θεού. Γίνονται όλα ευκαιρίες να συνδεόμαστε με όλα και με όλους. Γίνονται αιτίες ευχαριστίας και δεήσεως στον Κύριο του παντός. Να ζείτει μέσα σε όλα, στη φύση, στα πάντα. Η φύση είναι το μυστικό Ευαγγέλιο. Όταν όμως δεν έχει κανείς εσωτερική χάρη, δεν τον ωφελεί η φύση. Η φύση μάς ξυπνάει, αλλά δεν μπορεί να μας πάει στον Παράδεισο"
Συνεπώς, η εμπειρική προσέγγιση του μυστηρίου της Πνευματικής Ζωής συντελείται μέσα απο τη Χάρη, η οποία παρέχεται από τον Θεό μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία (μέσα απο την άσκηση, τα μυστήρια, τη φύλαξη των εντολών του Θεού, όχι τυπολατρικά αλλά αυθόρμητα και ώς μέσα για την έλκυση της Χάριτος). Η σωτηρία παρέχεται μόνο με τα σωστικά μέσα της Ορθοδοξίας στον άνθρωπο, ώστε ακόμα και άν το αγαθό είναι περιγραπτό και αντιληπτό στο φυσικό κόσμο, ο εξαγιασμός μας να είναι μή προσεγγίσιμος λογικά (δέν υπάρχει "αγιόμετρο") αλλά μόνο μυστηριακά, με μέσα που δέν αφορούν τη λογική.
Αυτό είναι πραγματικά πολύ μεγάλο θέμα και χρήζει διερεύνησης(σε κάποιο άλλο τόπικ ίσως).Γενικά υπάρχουν πολλές απόψεις περί αυτού,ενδεικτικά να σου αναφέρω τον Εμπεδοκλή που υποστήριζε ότι το κακό υπάρχει οντολογικά ώς αντίθετο του καλού και αιτία του είναι η έριδα.Βασικά θα ήθελα να μου αναλύσεις πώς ορίζεις την άρνηση γιατί δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και μετά το συζητάμε.Αν θέλεις τη γνώμη μου,για μένα μάλλον υφίσταται το κακό οντολογικά και είναι ίσως η αντίθεση του αγαθού που κατά τον Αριστοτέλη είναι ο τελικός σκοπός.
Ο Εμπεδοκλής προσπάθησε να βγάλει μια θεωρία. Δεν θα τον κρίνουμε αυστηρά, αφού ζούσε σε περίοδο πρό Χριστού, οπότε η ανθρωπότητα κινούμενη σε "χώρα και σκιά θανάτου" δεν είχε το φωτισμό του Θεού και την αποκάλυψη της Αλήθειας. Αν μείνουμε στη διανοητική αναζήτηση, θα κάνουμε ίσως ωραίες θεωρίες... Η μεταφυσική αναζήτηση καταλήγει σε ένα διανοητικό παιχνίδι, αφού οι θεωρίες της δέν είναι (σε αυτή τη ζωή) διαψεύσιμες, και ώς γνωστόν "κάθε δήλωση μή διαψεύσιμη δέν ανήκει στην επιστήμη". Ακόμα και οι Ορθόδοξες θέσεις, σε αυτή τη ζωή δεν μπαίνουν στο εργαστήριο. Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι υπάρχει Παράδεισος, αδιάψευστα και με λογικά μέσα; Όχι. Άρα η δήλωση αυτή δέν ανήκει στην επιστήμη. Πού ανήκει; Στη Θρησκεία.
Έρχεται λοιπόν η Ορθοδοξία και μας αποκαλύπτει την Αλήθεια. Οι αποκαλύψεις της δέν ανήκουν στην επιστήμη.
Ιδού και μια ωραία εμπειρική περιγραφή του φωτός και του σκότους:
"Ο κόσμος και τα όντα ήταν δημιούργημα του φωτός. Ο «υπαρξιακός χώρος» του κάθε προσώπου, το κάθε πρόσωπο καθ’ εαυτό, είναι δημιούργημα, κτίσμα, πλάσμα του φωτός. Το φως διαπερνούσε και πληρούσε όλους αυτούς τους «χώρους». Κάποια συνείδηση αποφάσισε να κρατήσει έξω από τον «υπαρξιακό της χώρο» το φως, που τη δημιούργησε. Αρνήθηκε το φως. Το φως σεβάσθηκε την ελεύθερη απόφαση του δημιουργήματός του και κρατήθηκε έξω. Έτσι παρουσιάσθηκε ένας σκοτεινός «υπαρξιακός χώρος». Έτσι έγινε πραγματικότητα το σκοτάδι. Με το ν’ αρνιέται το φως «δημιουργούσε» το σκοτάδι. Το σκοτάδι δεν υπήρχε από μόνο του. Το φως υπήρχε από τον εαυτό του. Το σκοτάδι υπήρχε μόνο, όσο υπήρχε η άρνηση του φωτός. Το σκοτάδι χωρίς το φως δεν μπορεί να υπάρξει. Το φως δεν έχει ανάγκη το σκοτάδι, για να υπάρχει. Το φως μπορεί να υπάρχει από μόνο του.
Το σκοτάδι ήταν αποτέλεσμα μιας προαίρεσης, μιας συνείδησης. Είναι ο τρόπος που διάλεξε να υπάρχει ένα ον, δηλαδή ο Διάβολος. Το σκοτάδι άρχισε να υπάρχει χωρίς λόγο· χωρίς αιτία, χωρίς αφορμή. Έτσι του ήρθε κάποιου. Κινούμενος μόνο από την προαίρεσή του αρνήθηκε το φως. Αυτή η άρνηση έκανε το σκοτάδι πραγματικότητα, το έφερε στην «ύπαρξη», το γέννησε». Ένας άλλος χώρος αντίθετος από το χώρο του φωτός.
Αυτή η πράξη της άρνησης μοιάζει με «δημιουργία», αλλά δεν είναι. Μιμούνταν την πράξη δημιουργίας του Θεού από την... ανάποδη. Ήταν η πιστή απομίμηση από την αντίθετη μεριά. Προσπαθούσε να κλέψει το Θεό, προσπαθούσε να κλέψει τη δυνατότητα δημιουργίας. Ήθελε να είναι Θεός. Συμπεριφερόταν ως «Θεός». Επειδή δεν είχε τη δύναμη της δημιουργίας μέσα του, αρνούμενος όλη τη δημιουργία, όλο το φως, όλη την ενέργεια, όλη τη χάρη του Θεού, τραβώντας το πράγμα στα όριά του, έκανε πραγματικότητα... την ανυπαρξία... « δημιουργούσε» το θάνατο... το σκοτάδι. Πριν δεν υπήρχε ούτε θάνατος ούτε σκοτάδι, αλλά τα πάντα ήταν γεμάτα από φως και ζωή.
Όπως η ένωση των πάντων, έτσι και ο διαχωρισμός τους. Όπως από την αγάπη ήρθε η ύπαρξη· έτσι από το μίσος γεννιέται το σκοτάδι της ανυπαρξίας. Όπως η δημιουργία έτσι και η καταστροφή. Άπειρα εκτείνεται το φως, άπειρα και το σκοτάδι. Δεν ένοιωσα πουθενά την ύπαρξη ορίου. Λάμπει περισσότερο το φως, σκοτεινιάζει περισσότερο το σκοτάδι, σε μια προσπάθεια να καταπιεί το φως. Ήταν απόλυτη η αντιστροφή.
Υπήρχε ο Θεός· οι ιδιότητές του· οι ενέργειές του. Υπήρχε το φως· απέραντο... μεγάλο... απλό.
Η άρνηση του σκοταδιού ήταν απέραντη· μεγάλη· απλή· σκέτη· απροσχημάτιστη· βαθειά· άγρια· πεισματική· καταστροφική· αυτοκαταστροφική· μανία· τρέλα· λύσσα.
Δεν μπορούσα να βλέπω γύρω μου, μόνο ένοιωθα. Κάποιες ψυχές, μ’ έναν τρελό, στριγγλιό γέλιο πηδούσαν μέσα στο σκοτάδι, που τις τραβούσε βαθειά σαν τον ωκεανό και χάνονταν.
Φοβισμένος τράβηξα τον εαυτό μου στη μεριά του φωτός. Ζήτησα την προστασία του. Φοβήθηκα το σκοτάδι, την αγριάδα και την τρέλα του. Δεν το ήθελα. Βρέθηκα... στις παρυφές του φωτός, ανακουφισμένος, σαν να είχα γλυτώσει από μεγάλο κίνδυνο." [πηγή: http://www.oodegr.com/oode/asynithista/pn_empeiries/fws_skot1.htm]
Εδώ να κάνω και μια ενδιαφέρουσα πιστεύω παρατήρηση στα λεγόμενα του φίλου Αλέξανδρου,ότι αυτή η οντολογική άποψη του κακού που παραθέτει μου θυμίζει έντονα την αντίστοιχη του ινδουϊσμού που αν δεν κάνω λάθος την υϊοθετεί και ο βουδισμός,ότι δηλαδή το κακό όπως και όλος ο υλικό κόσμος είναι αποτέλεσμα της ατελούς αντίληψης του ανθρώπου,η οποία είναι αποτέλεσμα της πτώσης του.Δεν συμφωνείς φίλε μου;Τελικά μήπως δεν έχετε και τόσες διαφορές;;
Η πτώση, όπως σωστά αναφέρεις, συμπαρέσυρε τη γή και τα πλάσματά της, αρχής γενομένης απο τους Πρωτοπλάστους. Όμως: Δέν είναι ένα "διανοητικό" φαινόμενο, δέν είναι μια "υποκειμενική αντίληψη". Μπορεί το κακό να είναι το μή-ον, οστόσω οι δαίμονες είναι πλάσματα υπαρκτά, που επέλεξαν τον πνευματικό θάνατο (το μή-είναι). Με την αμαρτία εισήλθε η άρνηση του Θεού στον Κόσμο, και επίσης η φθορά. Δεχόμαστε την ύπαρξη των πονηρών πνευμάτων, όπως και ότι όλοι μας κατα καιρούς πέφτουμε σε αμαρτίες, δηλαδή τραυματίζουμε την ύπαρξή μας πνευματικά επιλέγοντας περιστασιακά το μή-είναι (όταν αμαρτάνουμε έναντι του Δημιουργού). Υπάρχουν βέβαια και οι υπηρέτες του διαβόλου, που επιλέγουν αμετανόητα τη μή-ύπαρξη, αρνούμενοι το Χριστό. Όλοι αυτοί συντελούν στο κακό και βέβαια δεν είναι καθόλου "πλάσματα της φαντασίας"!
alexandergreek
14-03-07, 10:12
Σίγουρα δηλαδή στο κακό δεν μετέχει κανένα από τα όντα που βρίσκονται στην τελική τους μορφή,αλλά μέχρι τότε,το κακό είναι παντού παρόν.Αλλά όλα αυτά έχουν σχέση με την γενικότερη θεώρηση κάποιου ανθρώπου ή κάποιας ιδεολογίας,για παράδειγμα σύμφωνα με τον Πλατωνισμό,που ενστερνίζεται την ύπαρξη μετενσάρκωσης,το κακό φυσικά "είναι",αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία παρά μόνο ως εμπόδιο για την πραγμάτωση του τελικού σκοπού,δηλαδή της πλήρους συμμετοχής στο αγαθό
Η θεωρία αυτή είναι πέρα για πέρα πλανεμένη. Η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας καταδίκασε τη μετενσάρκωση. Ο Γέρων Παΐσιος μάλιστα θεωρούσε την ιδέα αυτή ώς μια απο τις παγίδες του Σατανά, για να πεθαίνουν οι άνθρωποι ανεξομολόγητοι ελπίζοντας σε μετενσάρκωση, και να πηγαίνουν έτσι στην κόλαση!
Αυτοί είναι οι κίνδυνοι όταν δεχόμαστε κάθε θεωρία λές και είναι ουδέτερη και ακίνδυνη για την ψυχή μας. Είπαμε: Οι απόψεις αυτές δέν ανήκουν στην επιστήμη, ανήκουν στη θρησκεία. Ας κάνουμε μια προσευχή να μας φωτίσει ο Θεός να γνωρίσουμε την Αλήθεια μέσα στην ψυχή μας, την Αλήθεια που θα μας οδηγήσει (αν το επιθυμούμε) στη Σωτηρία μας!
Ο Γέρων Παΐσιος μάλιστα θεωρούσε την ιδέα αυτή ώς μια απο τις παγίδες του Σατανά, για να πεθαίνουν οι άνθρωποι ανεξομολόγητοι ελπίζοντας σε μετενσάρκωση, και να πηγαίνουν έτσι στην κόλαση!
Δηλαδή οι θανόντες περί του 5.000 π.χ. περίμεναν στο προθάλαμο μέχρι να δημιουργηθεί η νέα θρησκεία και να οικοδομηθεί η κόλαση ... η πήραν συγχωροχάρτι λόγω εποχής ?
Δ.
alexandergreek
14-03-07, 11:53
Δηλαδή οι θανόντες περί του 5.000 π.χ. περίμεναν στο προθάλαμο μέχρι να δημιουργηθεί η νέα θρησκεία και να οικοδομηθεί η κόλαση ... η πήραν συγχωροχάρτι λόγω εποχής ?
Δ.
Αγαπητέ Lux, όσοι πέθαναν πρό Χριστού, πήγαν στον Άδη. Εκεί κατέβηκε ο Χριστός τις 3 ημέρες που έμεινε νεκρό το σώμα Του επί γής, και κήρυξε στους νεκρούς. Οπότε δόθηκε η δυνατότητα στους νεκρούς αυτούς να επιλέξουν τον Χριστό ή να τον αρνηθούν. Εκτοτε, καθένας προγεύεται ήδη την κατάσταση στην οποία θα μεταβεί μετά την Κρίση (Παράδεισος ή Κόλαση). Και ζεί σε αγαλλίαση και μακαριότητα, ή σε φόβο και αγωνία. Η κατάσταση αυτή είναι εν μέρει τρεπτή, δια των μυστηρίων (μνημόνευση ονομάτων στην προσκομιδή), της ελεημοσύνης, της προσευχής. Μετα τη Δευτέρα Παρουσία, όλοι θα αναστηθούν σωματικά, και ο καθένας θα κριθεί οριστικά.
Το σώμα θα συμμετέχει στη μακαριότητα και τη Θεία Δόξα, ή στην καταδίκη. Εύχομαι "ή όλοι στον Παράδεισο ή κανένας στην Κόλαση" (Γέρων Παισιος)
Αγαπητέ Lux, όσοι πέθαναν πρό Χριστού, πήγαν στον Άδη.
Δηλαδή. . . υπάρχει και Άδης ; (και Περσεφόνη και Άδονις και Ευρυδίκη ; )
Δεν είναι μυθολογία όλα αυτά ;
Εκεί κατέβηκε ο Χριστός τις 3 ημέρες που έμεινε νεκρό το σώμα Του επί γής, και κήρυξε στους νεκρούς. Οπότε δόθηκε η δυνατότητα στους νεκρούς αυτούς να επιλέξουν τον Χριστό ή να τον αρνηθούν
Ναι αλλά αυτό είναι σαν να κάνει κάποιος διακρίσεις.
Σε άλλους τα λέει υπό συνθήκες που δεν μπορούν να τον
διαψεύσουν, δηλαδή με εγγυήσεις (αφού τον είδαν που
πήγε θα τον είδαν και που έφυγε) και σε άλλους με
διαδόσεις και χωρίς εγγυήσεις.
Εκτοτε, καθένας προγεύεται ήδη την κατάσταση στην οποία θα μεταβεί μετά την Κρίση (Παράδεισος ή Κόλαση). Και ζεί σε αγαλλίαση και μακαριότητα, ή σε φόβο και αγωνία. Η κατάσταση αυτή είναι εν μέρει τρεπτή, δια των μυστηρίων (μνημόνευση ονομάτων στην προσκομιδή), της ελεημοσύνης, της προσευχής. Μετα τη Δευτέρα Παρουσία, όλοι θα αναστηθούν σωματικά, και ο καθένας θα κριθεί οριστικά.
Το σώμα θα συμμετέχει στη μακαριότητα και τη Θεία Δόξα, ή στην καταδίκη. Εύχομαι "ή όλοι στον Παράδεισο ή κανένας στην Κόλαση" (Γέρων Παισιος)
Είναι "τεκμηριωμένα" όλα αυτά;
alexandergreek
14-03-07, 13:50
Δηλαδή. . . υπάρχει και Άδης ; (και Περσεφόνη και Άδονις και Ευρυδίκη ; ) Δεν είναι μυθολογία όλα αυτά ;
Είναι πατερική ορολογία. Δε νομίζω ότι επαληθεύει το "μυθικό" Άδη.
Ναι αλλά αυτό είναι σαν να κάνει κάποιος διακρίσεις. Σε άλλους τα λέει υπό συνθήκες που δεν μπορούν να τον διαψεύσουν, δηλαδή με εγγυήσεις (αφού τον είδαν που πήγε θα τον είδαν και που έφυγε) και σε άλλους με διαδόσεις και χωρίς εγγυήσεις.
Λίτσα μου, κι εγώ με το λογισμό μου θα μπορούσα να σκεφτώ έτσι. Από την άλλη, Εκείνος ξέρει καλύτερα τι ευκαιρίες θα δώσει στον καθένα μας, καθώς ο Χριστός έχει αναλάβει τη σωτηρία του κόσμου! Θα προσθέσω μόνο το "μακάριοι οι μή ειδόντες και πιστεύσαντες"!
Είναι "τεκμηριωμένα" όλα αυτά;
Είναι μέρος της παράδοσης που διδασκόμαστε. Δεν έχω άλλη τεκμηρίωση προσωπικά, αν και το έχω κατα καιρούς ακούσει απο διάφορες πηγές. Υποθέτω ότι θα υπάρχει και άλλη "τεκμηρίωση" (αναφορά σε θεόπνευστες πηγές).
Υπάρχει και η "καλή απιστία" όπως αποκαλεί η Εκκλησία την "απιστία" του Θωμά, που ζήτησε να ψηλαφήσει το θαύμα. Αν κάποιος ζητήσει καλοπροαίρετα και ταπεινά απο τον Χριστό να τον "πληροφορήσει" για την παρουσία Του, πιστεύω ότι Εκείνος έχει τον τρόπο να απαντήσει. 'Ερχου και ίδε"!
Αν κάποιος ζητήσει καλοπροαίρετα και ταπεινά απο τον Χριστό να τον "πληροφορήσει" για την παρουσία Του, πιστεύω ότι Εκείνος έχει τον τρόπο να απαντήσει. 'Ερχου και ίδε"!
Ο Απόλλων δεν εμφανίζεται στον καθένα
Αλλά εις όποιον είναι καλός
Και όποιος αν δει αυτόν είναι μεγάλος
Όποιος δεν δει αυτόν είναι μικρός (ανάξιος λόγου)
(Υμνος Καλλιμάχου εις Απόλλωνα .9-10 )
περί ψυχής ...
Πολλοί από τους αρχαίους φιλοσόφους διατέλεσαν ιερείς στην Ελευσίνα τους Δελφούς καθώς και σε άλλους ιερούς τόπους .
Ένας από αυτούς ήταν και ο Πλούταρχος ιερέας στο ναό του Απόλλωνα, που συγγράφοντας “περί ψυχής” αποκαλύπτει :
«Οι άνθρωποι γενέθλιον την ημέραν της γεννήσεως καλούσιν , ως άθλων γινομένην και πόνων μεγάλων αρχήν.....και το σώμα δέμας ονομάζουσιν, ως δεδεμένης υπ’ αυτού της ψυχής ενταύθα παρά φύσιν , ουδέν γαρ εν ω πέφυκεν είναι , κατέχεται βία , και το δεδέσθαι , την τε βίαν ταύτην παράγοντες ωνόμασον βίον»
περί Αδου
ἀλλὰ τῷ ὄντι πάλαι αἰνίττεσθαι ὅτι ὃς ἂν ἀμύητος καὶ ἀτέλεστος εἰς Ἅιδου ἀφίκηται ἐν βορβόρῳ κείσεται, ὁ δὲ κεκαθαρμένος τε καὶ τετελεσμένος ἐκεῖσε ἀφικόμενος μετὰ θεῶν οἰκήσει.»
Ο Σοφοκλής μέσα από τις τραγωδίες του αφήνει επίσης ένα μέρος της Ελευσίνιας διδασκαλίας να διαρρεύσει :
«Τρισμακάριστοι είναι όσοι από τους θνητούς , αφού παρακολούθησαν
αυτές τις τελετές κατέβηκαν στον Άδη.
Μόνο γι αυτούς υπάρχει εκεί ζωή, όλοι οι υπόλοιποι θα είναι κακότυχοι.»
Το ίδιο και ο Πίνδαρος :
«Μακάριος όποιος αφού δει αυτά ,πάρει το δρόμο για το κάτω κόσμο,
γνωρίζει το τέλος της ζωής και την αρχή που χαρίζει ο Δίας»
ενώ ο Αριστοτέλης βάζοντας μας σε μια άλλη διάσταση λεει :
«τους τετελεσμένους ου μαθείν τι δει , αλλά παθείν και διατεθήναι , γενομένους δηλονότι επιτηδείους»
Ο Πλούταρχος ως ιερέας και αυτός , φροντίζει μέσα από τα λόγια του να μας δώσει μια σχετική εικόνα για τις περιπέτειες της ψυχής :
“Έν δε τω τελευτάν ταυτόν η ψυχή πάσχει πάθος ,
οίον οι τελεταίς μεγάλαις κατοργιαζόμενοι.
Διό και το ρήμα τω ρήματι
Και το έργον τω έργω του τελευτάν
και τελείσθαι προσέοικε.
Πλάναι τα πρώτα και περιδρομαί κοπώδεις,
Και δια σκότους τινός ύποπτοι πορείαι και ατέλεστοι.
Είτα προ του τέλους αυτού τα δεινά πάντα,
Φρίκη και τρόμος και ιδρώς και θάμβος.
Εκ δε τούτου φως τε θαυμάσιον απήντησεν,
Η τόποι καθαροί και λειμώνες εδέξαντο,
Φωνάς και χορείας και σεμνότητας ακουσμάτων ιερών
Και φαντασμάτων αγίων έχοντες”
Δ.
alexandergreek
14-03-07, 17:27
(Υμνος Καλλιμάχου εις Απόλλωνα .9-10 ).
Όμως ποιός είναι τέλος πάντων αυτός ο Απόλλωνας; Αν είναι μεταφυσικό Όν, τότε ασφαλώς είναι κάποιος δαίμονας που "μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός" όπως λέει στο Ευαγγέλιο. Και συμπληρώνει ο Γέρων Παϊσιος: "στον κόσμο, ο διάβολος κάνει και το δύσκολο, τον επικαλούνται και θέλει παρακάλια για να εμφανιστεί, του κάνουν δεήσεις κλπ. Ενώ εμάς εδώ στο Άγιο Όρος, δε μας αφήνει σε ησυχία, συνέχεια μας πολεμάει" θέλοντας να δείξει τη δολιότητα του διαβόλου...
περί ψυχής ...«Οι άνθρωποι γενέθλιον την ημέραν της γεννήσεως καλούσιν , ως άθλων γινομένην και πόνων μεγάλων αρχήν.....και το σώμα δέμας ονομάζουσιν, ως δεδεμένης υπ’ αυτού της ψυχής ενταύθα παρά φύσιν , ουδέν γαρ εν ω πέφυκεν είναι , κατέχεται βία , και το δεδέσθαι , την τε βίαν ταύτην παράγοντες ωνόμασον βίον»)
Η Ορθοδοξία απορρίπτει τη θεώρηση του σώματος ώς δεσμωτηρίου της ψυχής. Θεωρεί ότι το σώμα συμμετέχει στον εξαγιασμό του ανθρώπου (ή στην αμαρτωλότητά του). Απόδειξη ότι η Ορθοδοξία δέν απορρίπτει το σώμα είναι οι πολλές δεήσεις υπερ υγείας, το ευχέλαιο κ.α. Ο μανιχαϊσμός (αίρεση που θεωρεί την ψυχή πολύτιμη ενώ το σώμα μιαρό) καταδικάστηκε απο την Εκκλησία. Το δώρο του Χριστού πρός όλους (Δίκαιους και Αμαρτωλούς) είναι η Ανάσταση, κατα την οποία καθένας θα λάβει πίσω το σώμα του, άφθαρτο. Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα, και στην Ορθοδοξία δε θεωρούμε το σώμα ώς δεσμωτήριο, ενώ στον Παράδεισο η συμμετοχή θα είναι με ψυχή και σώμα!
Οι Αρχαίοι 'Έλληνες, πανέξυπνοι άνθρωποι, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μεταφυσικό με ποικίλες θεωρίες κλπ. Σε κάποια σημεία, "έπεσαν κοντά", όπως ο Σωκράτης. Είναι άδικο όμως να τους κρίνουμε αυστηρά, αφού εκινούντο σε "χώρα και σκιά θανάτου", χωρίς το Φώς του Χριστού, ο οποίος (και εν συνεχεία οι θεόπνευστοι Πατέρες) μας αποκάλυψε την αλήθεια για τη μέλλουσα ζωή και την αθανασία της ψυχής, όπως και την ανάσταση του σώματος.
Το μόνο που μπορούν να πετύχουν τα κολλημένα μυαλά στα ελεύθερα πνεύματα είναι να δικαιώσουν τα δεύτερα.
Κι αυτό όχι επειδή δεν είναι σωστή η κοσμοθεωρία τους, αλλά διότι με μανία πολεμούν και καταδικάζουν όλες τις άλλες απόψεις, όλους τους άλλους ανθρώπους που έχουν τα δικά τους πιστεύω και τους κάνουν καλό.
Κι αυτό ισχύει για κάθε πλευρά!!
Τέλος αν η Ορθοδοξία αποτελεί τον μοναδικό δρόμο φωτός όλης της ανθρωπότητας σε κάθε εποχή και πλανήτη ίσως, τόσε ασφαλώς αυτό είναι ΑΔΙΚΟ κι όπως καλά γνωρίζουμε στο Σύμπαν υπάρχει ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ...
Αφήστε τον κόσμο να αναπνεύσει!
the_black_planet
14-03-07, 23:30
Η μεταφυσική αναζήτηση καταλήγει σε ένα διανοητικό παιχνίδι, αφού οι θεωρίες της δέν είναι (σε αυτή τη ζωή) διαψεύσιμες, και ώς γνωστόν "κάθε δήλωση μή διαψεύσιμη δέν ανήκει στην επιστήμη". Ακόμα και οι Ορθόδοξες θέσεις, σε αυτή τη ζωή δεν μπαίνουν στο εργαστήριο. Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι υπάρχει Παράδεισος, αδιάψευστα και με λογικά μέσα; Όχι. Άρα η δήλωση αυτή δέν ανήκει στην επιστήμη. Πού ανήκει; Στη Θρησκεία.
Δεν είναι ακριβώς έτσι φίλε μου,αν ασχοληθείς με τη φιλοσοφία θα διαπιστώσεις ότι πολλές από αυτές τις θεωρίες μπορούν να αποδειχθούν με βάση τη λογική και τη διαλεκτική.Αυτά περί αναποδείχτων και μη επιστημονικών είναι αποτέλεσμα του διαμορφωμένου τρόπου σκέψης και των παρωπίδων που θέτει η σύγχρονη επιστήμη,και δε σε παρεξηγώ γιατί είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από αυτές τις νοητικές πλάνες που έχουν ριζωθεί μέσα μας από τα παιδικά μας χρόνια.
Οι Αρχαίοι 'Έλληνες, πανέξυπνοι άνθρωποι, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μεταφυσικό με ποικίλες θεωρίες κλπ. Σε κάποια σημεία, "έπεσαν κοντά", όπως ο Σωκράτης. Είναι άδικο όμως να τους κρίνουμε αυστηρά, αφού εκινούντο σε "χώρα και σκιά θανάτου", χωρίς το Φώς του Χριστού, ο οποίος (και εν συνεχεία οι θεόπνευστοι Πατέρες) μας αποκάλυψε την αλήθεια για τη μέλλουσα ζωή και την αθανασία της ψυχής, όπως και την ανάσταση του σώματος.
Λυπάμαι που μετά τη λέξη αλήθεια δεν ακολουθεί κάποια αντωνυμία του τύπου "μου" είτε "μας" ώστε να υποδηλωθεί το υποσύνολο των ανθρώπων που την αποδέχονται. Αυτή η παράλειψη είναι άλλη μία σημειολογική συνεκφορά του odium theologicum , του γνησίου τέκνου του δογματισμού.
Η αύρα της στέπας που κουβαλά αυτή η μοναδική αλήθεια ,περιενδεδυμένη με το θεϊκό χιτώνα, είναι κάπως ανατριχιαστική.Ενίοτε θανατηφόρα.
Αγαπητέ Lux, και black planet νομίζω πως πραγματικά είστε ανίκανοι να ανέλθετε
επίπεδο σκέψης και κατανόησης, να ολοκληρωθείτε ψυχικά, και για αυτό και έχετε
μπλέξει σε ένα λαβύρινθο από σκέψεις και αμφιβολίες και έχετε απλά απομακρυνθεί
τόσο από την θεϊκή λογική όσο και απ την φώτιση που υπάρχει διάχυτη στο σύμπαν.
Δεν είστε μόνο εγωιστές αλλά και εγωπαθείς. Θέλει επιμονή που δεν την διαθέτετε.
Εγώ και εχτές και σήμερα το βράδυ ταπεινώθηκα πολλές φορές και για πολλές ώρες
και θα ξαναταπεινωθώ και αύριο και το ΠΣΚ και ξαναδιαβάζοντας τα μηνύματα του
alexandergreek δεν μπορώ παρά να τον ευχαριστήσω τόσο για τις λαμπρές του
τοποθετήσεις όσο και για τις καλοζυγισμένες και εύστοχες παραπομπές του.
Ο άνθρωπος δεν ομιλεί στο μυαλό μας αλλά στην καρδιά μας και αυτή είναι η
βασική λεπτομέρεια που πρέπει να αφομοιώσετε για να οδηγηθείτε σε άλλα
επικοινωνιακά επίπεδα.
Λες LUX
(Υμνος Καλλιμάχου εις Απόλλωνα .9-10 )
Και πολύ σωστά σε αποστομώνει ο alexandergreek γιατί θα έπρεπε να καταλάβεις
από μόνος σου πως τόσοι δαίμονες του σκότους κυκλοφορούν ανάμεσά μας
και τόσο ο Καλλίμαχος όσο και ο Απόλλων έχουν τρομερές ομοιότητες με την
υπερηφάνεια του Εωσφόρου και αν δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο σίγουρα
είναι επηρεασμένο σφόδρα απ τα καμώματα του Εωσφόρου.
Και για να κάνουμε the long story sort, ο alexandergreek θέλει να πει
(και ας με διορθώσει αν πλανιέμαι σε μερικά σημεία) το εξής απλό.
Για χιλιάδες χρόνια, η αυθεντική αγάπη εκφραζόταν μέσα απ τον έρωτα
και την ηδονή που αυτή προσέφερε. Το θεμέλιο της αναπαραγωγής ήταν αυτό.
Πρώτα το σεξ και μετά ο σεβασμός στη φύση. Φανερά ή κρυφά τα πάντα οδηγούσαν
σε ένα κρεβάτι για τα ανθρώπινα όντα ή σεξ στην ελεύθερη φύση για τα υπόλοιπα ζωάκια
και στην ένωση των δύο φύλων δηλαδή σε αυτό που λέμε συνουσία. Αυτό είχε
γίνει μια ιεροτελεστία. Οι άνθρωποι υπήρχαν απ τον έρωτα και για τον έρωτα.
και το βασικό εργαλείο της ζωής ήταν η ηδονή. Όμως αυτό ήταν μια πλάνη και
ένα γεγονός που είχε άμεση σχέση με την έξωση του ανθρώπου απ τον Παράδεισο.
Μετά οι άνθρωποι γνώρισαν τον Πλατωνικό έρωτα και αυτό ανέτρεψε κάποιες
πρακτικές που είχαν εισαγάγει στην ζωή τους. Οι ιερόδουλες πλέον με τον Πλατωνικό
έρωτα είχαν σαφώς λιγότερες δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν στις όλο και
περισσότερο διογκούμενες ανθρώπινες ανάγκες. Αλλά ΟΥΤΕ και με τον Πλατωνικό
έρωτα ο άνθρωπος μπόρεσε να ανέλθει πνευματικά.
Στο μεταξύ, η ηδονή συνέχιζε να αναπαράγει και να διαιωνίζει τα είδη και μάλιστα
πολλοί άνθρωποι πίστεψαν πως ο αληθινός θεός είναι ο Έρωτας και έλεγαν το μακρύ
τους και το κοντό τους. Οι αναμνήσεις τους από παλαιότερες συνουσίες και η προσμονή
για νέες περιπέτειες ουσιαστικά απομάκρυνε όλο και περισσότερο τα όντα απ την πνευματική
ανωτερότητα και τα έριχνε όλο και περισσότερο στον βούρκο της αμαρτίας. Γιατί ;
Γιατί είχαν διαχωρίσει τον έρωτα απ τον Θεό.
Δεν είναι ακριβώς έτσι φίλε μου,αν ασχοληθείς με τη φιλοσοφία θα διαπιστώσεις ότι πολλές από αυτές τις θεωρίες μπορούν να αποδειχθούν με βάση τη λογική και τη διαλεκτική.
Απομονώνω δύο μόνο στίχους για να τον σχολιάσω από το ατάκτως και μη συμμαζεμένο
αυτά απαντητικά παραληρήματα, για να παραπέμψω σε ένα κείμενο που ούτε καν
υποψιάζεστε ότι υπάρχει, και βέβαια είναι ν' αναρωτιέται κανείς με πόση περισσή
αφέλεια αραδιάζετε απόψεις για θέματα που δεν κατέχετε επαρκώς.
Ιωάννου Σιναϊτου, "Κλίμακα"
O πραγματικός εραστής φέρνει πάντοτε στο νου του το πρόσωπο του αγαπημένου του και
το εναγκαλίζεται μυστικά με ηδονή. Αυτός ποτέ, ούτε και στον ύπνο του δεν μπορεί να
ησυχάσει, αλλά και εκεί βλέπει το ποθητό πρόσωπο και συνομιλεί μαζί του. Έτσι
συμβαίνει στον σωματικό έρωτα. ΄Ετσι συμβαίνει και σ' αυτούς που αν και έχουν σώμα
είναι ασώματοι, και ασκούν τον πνευματικό έρωτα (Λόγος Λ', Περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως).
Ο άγιος Ιωάννης, μεγάλος ασκητής της ερήμου, για να περιγράψει την σφοδρότητα του
Θείου έρωτα (αλλιώς εν Χριστώ ζωή) δεν φέρνει ως παράδειγμα κάποια άσαρκη πλατωνίζουσα
ιδέα ή κάποια στωϊκή αντίληψη αλλά κατευθείαν μέσα από την εμπειρία του σωματικού
(πως είναι αλλιώτικα να γίνει; ) ανθρώπινου έρωτα. Βεβαίως αν ψάξει κανείς θα βρει
και άλλα αποσπάσματα στην πατερική γραμματεία που ουδεμία σχέση έχουν με ηθικολογίες
και πλατωνικούς αφορισμούς- όπως θα θέλατε ή θα νομίζατε. Πρέπει όμως να τα γνωρίζετε
και να τα διαβάσετε, πριν καν αρχίσετε να τα αναζητάτε. Σαφώς η ορθοδοξία δεν μιλά για
τον έρωτα και την ηδονή όπως μιλά το Playboy, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ή ο Θάνος Ασκητής.
Δεν μιλά έτσι , ίσως, γιατί δεν απεχθάνεται τελικά τον έρωτα όπως οι προηγούμενοι, ίσως
γιατί μέσα από τον έρωτα θέλει να βλέπει την ζωή και όχι τον θάνατο- αλλά αυτή είναι
μια άλλη κουβέντα που καθώς πλησιάζουν οι μέρες της Ανάστασης ωχριά μπροστά στα
όσα θα ακουστούν μέσα στους ναούς.
LUX και Planet, ξαναδιαβάστε όσα γράφτηκαν , εγκαταλείψτε τις 12θειστικές πλάνες που σας τυφλώνουν,
εκφράστε τον έρωτά σας μαζί με το νόημα του Κυρίου, ξαναδιαβάστε τα ευαγγέλια. Χαρείτε το
περιβάλλον, και αυτό θα σας οδηγήσει στον θεό, αγαπήστε και τα έμψυχα αλλά και τα άψυχα φυτά ζώα
κλπ, αγναντέψτε την θάλασσα, τον έναστρο ουρανό, πάρτε μαζί σας και ένα σύντροφο που να θέλει
την παρέα σας και να είναι σύμφωνος, μυρίστε μαζί λουλούδια, κρίνα, διδαχθείτε απ το άρωμά τους,
γράψτε ένα ποίημα, εκμεταλλευθείτε τις ωραίες στιγμές, και αναμένουμε τον alexandergreek να μας
υποδείξει μεθόδους και βιβλιογραφία για το πώς μπορούμε με ασφαλέστερο τρόπο να θεωθούμε ,
για μοναστική ζωή χλωμό το βλέπω. Στην πόλη πρέπει.
Με αγάπη . . . θα ταπεινωθώ ακόμη περισσότερο.
(και αν επιτρέψουν οι συντονιστές θα επεκταθώ στις εμπειρίες απ αυτές μου τις ταπεινώσεις)
Αγαπητή Litsa,
καλές είναι οι πλάκες, καλά και τα αστεία, αλλά θεωρώ πως σε ειρωνικό ύφος δεν μπορεί να γίνει ώριμη συζήτηση. Θα σε παρακαλούσα όπως και μερικούς ακόμα από τους συμμετέχοντες (οι οποίοι συνηθίζουν να συνδιαλέγονται μαζί σου με το θερμόαιμο ταπεραμέντο τους) να χαμηλώσετε τους τόνους και να μη χρησιμοποιείται προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς ούτε για αστείο. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά παρακαλώ συγκρατηθείτε!
Οι αντιπαραθέσεις με προσβλητικό περιεχόμενο έχουν κουράσει και δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργούνται αψιμαχίες που καταντούν την πλειοψηφία των θεμάτων βαρετή στο ευρύτερο κοινό αναγνωστών του φόρουμ.
Ευχαριστώ!
the_black_planet
15-03-07, 08:59
Αντωνία μου με συγχωρείς αλλά τώρα πήρες μπροστά;;;;Το τόπικ δηλαδή ήταν σοβαρό μέχρι στιγμής και η Λίτσα το χάλασε;;;;Τι να σου πω μπορεί να έχεις και δίκιο...
Πλανήτη,
το πότε παίρνω μπροστά εγώ δεν έχει να κάνει με το πότε θα παρέμβω. Αν ήταν να παρεμβαίνω όποτε γινόταν πανικός θα είχαμε +10 σελίδες στο κάθε τόπικ. Τέλος πάντων, δεν είπα πως η Λίτσα κάνει τη "ζημιά" απλά μετά από το δικό της ειρωνικότατο ποστ προβλέπω να δημιουργηθεί ένταση για ακόμα μια φορά και αποφάσισα να παρέμβω. Αν εσύ κρίνεις ότι είναι λάθος ή καθηστερημένη κίνηση, είναι δικαίωμά σου. Όπως και να έχει, το πόστ σου δεν έχει κανέναν ιδαιέτερο λόγο ύπαρξης και απορώ γιατί έχουμε πάψει πια να επικοινωνούμε μέσω προσωπικών μηνυμάτων για εκτός θέματος λεπτομέρειες. Σε παρακαλώ την επόμενη φορά για οποιαδήποτε απορία σου ή ένσταση να μου αποστείλεις π.μ. στη συντονιστική ομάδα.
Καλημέρα!
alexandergreek
15-03-07, 12:22
Λυπάμαι που μετά τη λέξη αλήθεια δεν ακολουθεί κάποια αντωνυμία του τύπου "μου" είτε "μας" ώστε να υποδηλωθεί το υποσύνολο των ανθρώπων που την αποδέχονται. Αυτή η παράλειψη είναι άλλη μία σημειολογική συνεκφορά του odium theologicum , του γνησίου τέκνου του δογματισμού.
Η αύρα της στέπας που κουβαλά αυτή η μοναδική αλήθεια ,περιενδεδυμένη με το θεϊκό χιτώνα, είναι κάπως ανατριχιαστική.Ενίοτε θανατηφόρα.
Είσαι με τους Σοφιστές, αγαπητέ μου φίλε. Του τύπου "η Αλήθεια είναι σχετική" κλπ. Ο μέγας Σωκράτης όμως, πίστευε ότι η Αλήθεια είναι μία, και σε κάθε "κόντρα" στρίμωχνε στον τοίχο (με τη μαιευτική του μέθοδο) τους Σοφιστές... Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι τα μεταφυσικά θέματα δέν προσεγγίζονται επιστημονικά, συνεπώς καθένας μπορεί να έχει την... αποψάρα του, αφού κάθε δήλωση μή διαψεύσιμη δέν ανήκει στην επιστήμη. Η Ορθοδοξία όμως έρχεται και αποκαλύπτει την Αλήθεια για τη μεταφυσική πλευρά της ζωής (αυτής και της άλλης ζωής) και καλεί όλους μας στη Σωτηρία. Η Αλήθεια αυτή γνωρίζεται απο τον άνθρωπο μόνο εμπειρικά. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος εμπειρικής γνώσης πλήν του Ορθόδοξου, ενέχει τον΄κίνδυνο πλάνης αφού χωρίς τον Ιησού, τα δαιμόνια αποθρασύνονται και "μετασχηματίζονται σε άγγελο φωτός" γεμίζοντας ψέμματα το δύστυχο μεταφυσικό αναζητητή...
Δογματισμός άραγε; Για να δούμε τι γίνεται στο φυσικό κόσμο. Έχει κανείς αντίρρηση ότι ο φυσικός κόσμος είναι απόλυτα και αφόρητα "δογματικός"; Οι νόμοι της Φύσης και της Φυσικής (και της Χημείας...) είναι απόλυτα δεδομένοι και προβλέψιμοι. Λέτε αν μαζευτούν καμμιά 300ριά αντιρρησίες, να αλλάξει ο νόμος π.χ. της βαρύτητας; Δε νομίζω. Γιατί δεν κατηγορούμε για δογματισμό τη ... φύση; Ενώ όμως δεχόμαστε ώς αυτονόητους τους φυσικούς Νόμους και την πραγματικότητα που εξ αυτών απορρέει, στο πνευματικό πεδίο μας φαίνεται "δογματισμός" το να πούμε ότι "η Αλήθεια είναι Μία". Και ποιά είναι η Αλήθεια; "Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή. Ο ακολουθών Εμοί ού περιπατήσει εν τη σκοτία" (Ι.Χριστός).
Βέβαια υπάρχει η δικαιολογία ότι το μεταφυσικό δέν προσεγγίζεται επιστημονικά, οπότε καθένας μπορεί να θεωρητικολογεί ασύστολα. Αλλά αυτό καταντά ένα στείρο διανοητικό παιχνίδι. Η γνώση του μεταφυσικού (του πνευματικού) κατακτάται εμπειρικά, και ειδικότερα μέσα απο τη συμμετοχή στη ζωή του Χριστού. Φυσικά, όποιος θέλει να αρνηθεί το Χριστούλη, είναι ελεύθερος να πιστεύει σε μετενσάρκωση, κάρμα, θεά Κάλι, σταδιακή τελείωση των ψυχών, ανυπαρξία της ψυχής κ.α. Αυτά όμως δε θα μπορέσουν να τον σώσουν ούτε σε αυτή, ούτε στην άλλη ζωή!
Φυσικά, όποιος θέλει να αρνηθεί το Χριστούλη, είναι ελεύθερος να πιστεύει σε μετενσάρκωση, κάρμα, θεά Κάλι, σταδιακή τελείωση των ψυχών, ανυπαρξία της ψυχής κ.α. Αυτά όμως δε θα μπορέσουν να τον σώσουν ούτε σε αυτή, ούτε στην άλλη ζωή!
Δυστυχώς Alexander.. παρατηρώ με λύπη ότι στην υποσυνείδητη προσπάθειά σου να ικανοποιήσεις το ΕΓΩ σου και να υπεραμυνθείς των επιλογών ΣΟΥ στη ζωή ΣΟΥ, απαξιώνεις το σύμπαν, μειώνοντας συστηματικά λαούς ολόκληρους και συνειδήσεις.
Αυτό δεν είναι χριστιανικό φίλε μου, είναι εκδικητικό-ραββινικό-γιαχβεϊκό...
Ψάξε μέσα σου να βρείς και να νικήσεις τυχόν απωθημένα, δεν σου φταίει ο κοσμάκης.
Προσπάθησε, για το καλό σου, να ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ τους ανθρώπους, διότι κάποια στιγμή θα το βρείς μπροστά σου και θα με θυμηθεις.
Αγαπητή Litsa,
. . . Θα σε παρακαλούσα . . . να χαμηλώσετε τους τόνους και να μη χρησιμοποιείται προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς ούτε για αστείο.
Μπορείς να γίνεις περισσότερο σαφής όσον αφορά το άτομό μου;
Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά παρακαλώ συγκρατηθείτε!
Το μόνο δύσκολο είναι να καταλάβω τι εννοείς "προσβλητικό προσωπικό
χαρακτηρισμό" και που και πότε υπέπεσα σε τέτοιο σφάλμα και πρέπει
στο μέλλον να συγκρατηθώ.
Οι αντιπαραθέσεις με προσβλητικό περιεχόμενο έχουν κουράσει και δεν έχει
κανένα νόημα να δημιουργούνται αψιμαχίες που καταντούν την πλειοψηφία
των θεμάτων βαρετή στο ευρύτερο κοινό αναγνωστών του φόρουμ.
Οι αψιμαχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας συζήτησης και το προσβλητικό
περιεχόμενο είναι η θωράκιση του ημιμαθή ή άσχετου που φτάνει σε αδιέξοδο
και δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο την πραγματικότητα
και την επιχειρηματολογία του συνομιλητή του
alexandergreek
16-03-07, 08:40
Δυστυχώς Alexander.. παρατηρώ με λύπη ότι στην υποσυνείδητη προσπάθειά σου να ικανοποιήσεις το ΕΓΩ σου και να υπεραμυνθείς των επιλογών ΣΟΥ στη ζωή ΣΟΥ, απαξιώνεις το σύμπαν, μειώνοντας συστηματικά λαούς ολόκληρους και συνειδήσεις.
Αυτό δεν είναι χριστιανικό φίλε μου, είναι εκδικητικό-ραββινικό-γιαχβεϊκό...
Ψάξε μέσα σου να βρείς και να νικήσεις τυχόν απωθημένα, δεν σου φταίει ο κοσμάκης.
Φίλη Drymonia, είναι αλήθεια ότι εγώ (αχ αυτή η λεξούλα...) όπως και εκατομμύρια άλλων συνανθρώπων μας, όπως ίσως και εσύ εικάζω, γεννηθήκαμε "αρχοντόπουλα". Πνευματικά αρχοντόπουλα. Βαπτιστήκαμε μικρά παιδιά, και αυτό αποτελεί μια τεράστια πνευματική "προίκα". Τώρα, οι άλλοι οι λαοί οι κινουμενοι "εν χώρα και σκια θανάτου" δυστυχώς δέν είχαν την ίδια τύχη. Από την άλλη, εμείς έχουμε και περισσότερη ευθύνη και (μου λέει ο λογισμός μου) ότι θα κριθούμε και αυστηρότερα, αφού γνωρίζουμε εξ αποκαλύψεως της Αλήθεια, ενώ εκείνοι έχουν ελαφρυντικά και θα κριθούν διαφορετικά, μιας και δε γνώρισαν Χριστό στην επίγεια ζωή τους.
Βέβαια το βάπτισμα μόνο του δε μας σώζει, αν δε δείξουμε σε όλη μας τη ζωή την ελεύθερη προαίρεσή μας να ζήσουμε τη ζωή του Χριστού. Επομένως, όλοι (Πιστοί και αφώτιστοι) έχουμε ένα αγώνα, να ζήσουμε με βάση την αγαπητική μας φύση. Εμείς όμως οι Ορθόδοξοι, έχουμε γνώση των συγκεκριμένων εντολών του Θεού, κυρίως όμως των σωστικών μέσων που παρέχει η Εκκλησία μας. Δέν υπάρχει αυτο-σωτηρία! Μόνο ο Χριστός μπορεί να σώσει τον άνθρωπο, ο άνθρωπος καλείται να δείξει ελεύθερα την προαίρεσή του.
Δε μειώνουμε τους εν αγνοία αδερφού μας, π.χ. της Κίνας. Προσευχόμαστε γι αυτούς, τους αγαπάμε ώς πλανεμένους και μάλιστα οι άγιοι έκλαιγαν για τους πλανεμένους αδερφούς τους. Ο Χριστιανός άλλωστε εκεί φαίνεται: Στην αγάπη για τον ξένο, τον πλανεμένο, ακόμα και τον εχθρό του. Αγαπούμε τον άνθρωπο, αλλά βεβαίως απορρίπτουμε τις κακοδοξίες του. Σαφώς και δέν απορρίπτουμε λαούς ολόκληρους, ούτε κάν μεμονωμένους ανθρώπους. Αγαπούμε τους πάντες, απορρίπτουμε τις κακοδοξίες τους και ευχόμαστε να γνωρίσουν την Αλήθεια του Χριστού ("Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή").
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η Πίστη μας δεν αποδεικνύεται επιστημονικά διότι δέν ανήκει στην επιστήμη (όπως και κάθε δήλωση περί του μεταφυσικού). Θεολογικά αυτό συμβαίνει διότι θα ήταν πολύ εύκολο για το Θεό να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλο τον κόσμο,τόσο του Ιδίου όσο και του πνευματικού κόσμου, κατα τρόπο αδιαμφισβήτητο (π.χ. να βλέπαμε οφθαλμοφανώς δαίμονες και αγγέλους να πετούν). Δεν το έκανε όμως, για να μή μας εξαναγκάσει να Τον πιστέψουμε, αλλά για να μας αφήσει ελεύθερους ακόμα και να Τον αρνηθούμε, αν θέλουμε (μή γένοιτο).
Προσπάθησε, για το καλό σου, να ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ τους ανθρώπους, διότι κάποια στιγμή θα το βρείς μπροστά σου και θα με θυμηθεις.
Αυτό προσπαθώ, να εύχεσαι για μένα φίλη μου!
alexandergreek
16-03-07, 09:16
Ξαναδιαβάζοντας τα μηνύματα του alexandergreek δεν μπορώ παρά να τον ευχαριστήσω τόσο για τις λαμπρές του τοποθετήσεις όσο και για τις καλοζυγισμένες και εύστοχες παραπομπές του. Ο άνθρωπος δεν ομιλεί στο μυαλό μας αλλά στην καρδιά μας και αυτή είναι η βασική λεπτομέρεια που πρέπει να αφομοιώσετε για να οδηγηθείτε σε άλλα επικοινωνιακά επίπεδα.
Φίλη μου Litsa, δέν έχεις άδικο, εκεί γίνεται η συνάντηση Θεού και Ανθρώπου, στο χώρο της Καρδιάς. Αν είχα Φώτιση, θα μπορούσά ίσως να σας μεταφέρω το νόημα της Ορθοδοξίας, αλλά δυστυχώς είμαι ένας εμπαθέστατος αγωνιζόμενος Χριστιανός....
Και για να κάνουμε the long story sort, ο alexandergreek θέλει να πει (και ας με διορθώσει αν πλανιέμαι σε μερικά σημεία) το εξής απλό.
Για χιλιάδες χρόνια, η αυθεντική αγάπη εκφραζόταν μέσα απ τον έρωτα και την ηδονή που αυτή προσέφερε. Το θεμέλιο της αναπαραγωγής ήταν αυτό. Πρώτα το σεξ και μετά ο σεβασμός στη φύση. Φανερά ή κρυφά τα πάντα οδηγούσαν σε ένα κρεβάτι για τα ανθρώπινα όντα ή σεξ στην ελεύθερη φύση για τα υπόλοιπα ζωάκια και στην ένωση των δύο φύλων δηλαδή σε αυτό που λέμε συνουσία. Αυτό είχε γίνει μια ιεροτελεστία. Οι άνθρωποι υπήρχαν απ τον έρωτα και για τον έρωτα.Και το βασικό εργαλείο της ζωής ήταν η ηδονή. [...]
Ιωάννου Σιναϊτου, "Κλίμακα"
O πραγματικός εραστής φέρνει πάντοτε στο νου του το πρόσωπο του αγαπημένου του και το εναγκαλίζεται μυστικά με ηδονή. Αυτός ποτέ, ούτε και στον ύπνο του δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά και εκεί βλέπει το ποθητό πρόσωπο και συνομιλεί μαζί του. Έτσι συμβαίνει στον σωματικό έρωτα. ΄Ετσι συμβαίνει και σ' αυτούς που αν και έχουν σώμα είναι ασώματοι, και ασκούν τον πνευματικό έρωτα (Λόγος Λ', Περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως).
Θα μπορούσες μάλιστα να παραθέσεις και το "Άσμα Ασμάτων" που περιγράφει με έναν πολύ ανθρωπομορφικό τρόπο τον έρωτα του Νυμφίου Χριστού πρός τη Νύμφη Εκκλησία. Οι Άγιοί μας είχαν "Θείο Έρωτα" και ο Χριστός περιγράφεται ώς "Μανικός Εραστής" (μανιακός). Μιλάμε για μεγάλη αγάπη και ιερό πάθος, στα πνευματικά θέματα! Κάθε άλλο παρά ανέραστος είναι ο Χριστιανός... Αυτή είναι και η πρόσκληση της Ορθοδοξίας, χωρίς να διαγράφουμε τις γήϊνές χαρές, να στρεφόμαστε πρός τις ασύγκριτα ελκυστικότερες Πνευματικές απολαύσεις! Η πνευματική ζωή δέν είναι άνευρη, τυπική, φορμαλιστική, άχρωμη και βαρετή, κάθε άλλο! Θα έπεφταν στα λιοντάρια με χαρά οι πρώτοι Χριστιανοί, αν δεν είχαν στην καρδιά τους πύρινο Θείο Έρωτα με ανταπόκριση, και εξ αυτής της Σχέσης τη διαβεβαίωση ότι δέν υπάρχει θάνατος;
LUX και Planet, ξαναδιαβάστε όσα γράφτηκαν , εγκαταλείψτε τις 12θειστικές πλάνες που σας τυφλώνουν,εκφράστε τον έρωτά σας μαζί με το νόημα του Κυρίου, ξαναδιαβάστε τα ευαγγέλια. Χαρείτε το περιβάλλον, και αυτό θα σας οδηγήσει στον θεό, αγαπήστε και τα έμψυχα αλλά και τα άψυχα φυτά ζώα κλπ, αγναντέψτε την θάλασσα, τον έναστρο ουρανό, πάρτε μαζί σας και ένα σύντροφο που να θέλει την παρέα σας και να είναι σύμφωνος, μυρίστε μαζί λουλούδια, κρίνα, διδαχθείτε απ το άρωμά τους, γράψτε ένα ποίημα, εκμεταλλευθείτε τις ωραίες στιγμές, και αναμένουμε τον alexandergreek να μας υποδείξει μεθόδους και βιβλιογραφία για το πώς μπορούμε με ασφαλέστερο τρόπο να θεωθούμε , για μοναστική ζωή χλωμό το βλέπω. Στην πόλη πρέπει.
Ανταποκρίνομαι άμεσα, αγαπητή μου, και προτείνω: 1) Βίος και Λόγοι του π.Πορφυρίου 2) "Σκεύος Εκλογής" (βιβλίο για τον γ.Παϊσιο). Τα βιβλία θα τα βρείς σε οποιοδήποτε Χριστιανικό βιβλιοπωλείο, είναι πολύ "ελαφρά", μπαίνουν στην ουσία της Πνευματικής ζωής και προσωπικά "δεν τα χορταίνω". 3) Να βρείς ένα Πνευματικό και να του απευθύνεις τα ερωτηματικά που βίαια μάχονται στην ψυχή σου, και -αν θέλεις- να εξομολογείσαι σε αυτόν. 4) Προσευχήσου, αν το θές, ελεύθερα, και μίλησέ Του για όποιο θέμα θες. Θα σε ακούσει. 5) Προσπάθησε όπως σωστά είπες, να αφουγράζεσαι τις εμπειρίες σου κατα την αναζήτηση του Χριστού, όχι μόνο με το νού, αλλά και με την καρδιά σου.
NostradamuS
11-06-09, 12:39
τελευταία πολύ ακούγεται η φήμη οτι ο στρατηγός γράψας είχε συναντηθεί παλαιώτερα με τον παίσιο ο οποίος του είπε οτι θα είναι ο αρχηγός της άμυνας της χώρας όταν γίνει ο πόλεμος με την τουρκία.
…Μία παρέα στρατιωτικών περίμενε στον φράχτη του γέροντα, στην Παναγούδα. Σήκωσαν τα μάτια και κοίταξαν τον γέροντα να έρχεται προς το μέρος τους. Άνοιξε την συρματένια πόρτα του φράχτη και τους καλωσόρισε. Τους έβαλε να καθίσουν κάτω από ένα δέντρο και άρχισε την συζήτηση μαζί τους.
Κάποια στιγμή, ένας από την παρέα του είπε:
- Δεν αντέχω άλλο γέροντα. Θα παραιτηθώ από το στράτευμα…
Ο γέροντας γύρισε, τον κοίταξε και του είπε:
- Εσύ δεν θα παραιτηθείς. Εσύ θα είσαι ο αρχηγός της άμυνας της χώρας μας όταν θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι…
Όλοι κοιτάχτηκαν γεμάτοι έκπληξη.
- Και πότε θα γίνει γέροντα αυτό; Τον ρώτησαν…
- Όταν θα είναι ο καιρός για τα σπανάκια… τους είπε και άλλαξε την κουβέντα…
Έχουν περάσει χρόνια πολλά από τότε, ο γέροντας Παΐσιος «κοιμήθηκε» και ο αξιωματικός παρέμεινε στο στράτευμα και προόδευσε.
Είναι ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Γράψας…
γνωρίζει κανένας σας περισότερα σχετικά με το θέμα? εμένα μου φαίνεται περισότερο σάν μύθος του διαδικτίου, άν και ο μοναχός αρσένιος που ήταν παρών φαίνεται να επιβεβαιώνει το γεγονός.
Κάπου το έχω ξαναδιαβάσει αυτό...μου φαίνεται πως κάτι πήρε το μάτι μου ή σε κάποιο άλλο θέμα του φόρουμ ή κάπου αλλού. Ίσως βέβαια να έχουμε και την ίδια πηγή. Πάντως ο Γέροντας είπε σε κάποιους προσκυνητές που τον ρώτησαν αν θα <πάρουμε την πόλη> πως θα την παίρναμε και πως κάποιοι από τους συνομιλητές του (που ήταν τότε αρκετά νέοι) θα ζουν αυτόν τον καιρό. Άρα ίσως να είναι όντος ο κος Γράψας αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο σχετικά σύντομα.
LadyLazarus
12-06-09, 01:12
Κάπου το έχω ξαναδιαβάσει αυτό...μου φαίνεται πως κάτι πήρε το μάτι μου ή σε κάποιο άλλο θέμα του φόρουμ ή κάπου αλλού. Ίσως βέβαια να έχουμε και την ίδια πηγή. Πάντως ο Γέροντας είπε σε κάποιους προσκυνητές που τον ρώτησαν αν θα <πάρουμε την πόλη> πως θα την παίρναμε και πως κάποιοι από τους συνομιλητές του (που ήταν τότε αρκετά νέοι) θα ζουν αυτόν τον καιρό. Άρα ίσως να είναι όντος ο κος Γράψας αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο σχετικά σύντομα.
Τι να γινει ρε παιδια συντομα; Να μας επιτεθουν οι Τουρκοι;Θεωρω το διαλογο που παρεθεσε ο φιλος παραπανω ψεμα εχοντας διαβασει πολλα βιβλια για τον Παισιο πιστευω οτι δε θα ελεγε ποτε κατι τετοιο.Τωρα μπορει να τους δουλευε τι να πω.Παντως ολη αυτη η προπαγανδα που γινεται απο καποιους Ελληναρες σχετικα με μελλοντικο πολεμο με την Τουρκια δεν υφισταται.Θελω να πιστευω πως ολοι εδω μεσα ξερουμε πως υπαρχουν συνθηκες(ΝΑΤΟ,ΕΕ) που απαγορευεται η επιθεση απο μια χωρα μελος του ΝΑΤΟ η της ΕΕ σε μια αλλη.Αν μας κανει επιθεση η Τουρκια θα επεμβουν οι υπολοιπες χωρες του ΝΑΤΟ.Απορω αν ολη αυτη η προπαγανδα περι επιθεσης γινεται για να τονωσει το πατριωτικο μας πνευμα η αν οντως υπαρχουν ατομα που δεν ξερουν αυτες τις συνθηκες.
Η Συμμαχία βασίζεται πάνω στην αρχή ότι η ασφάλεια του κάθε κράτους μέλους εξαρτάται από την ασφάλεια όλων. Υπογράφοντας την Συνθήκη της Ουάσιγκτον κάθε κράτος μέλος δεσμεύεται προς τα άλλα να σεβαστεί την αρχή αυτή, μοιραζόμενο τους κινδύνους και τις ευθύνες όπως και τα πλεονεκτήματα της συλλογικής άμυνας. Το άρθρο 5 αποτελεί τον πυρήνα της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτό μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. :cool: '
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Multilateral+Diplomacy/InternationalOrganizations/NATO/
Φίλη LadyLazarus, δεν μιλούσε για γεγονότα που αφορούσαν ΜΟΝΟ την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Απλώς έλεγε εκείνη την στιγμή τα γεγονότα που αφορούσαν την Ελλάδα.
Trithemius
12-06-09, 14:38
Κάτι τέτοια διαβάζουν μερικοί περί μαρμαρωμένου βασιλιά και περί επιστροφής της "πόλης" στους Έλληνες και αρχίζουν τα υπερφίαλα πατριωτικά. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πλέον διάφορες διακρατικές συνθήκες ακυρώνουν τις όποιες πιθανότητες πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όταν όμως βλέπω κάτι τέτοιες προσδοκίες όπως φαίνεται παρακάτω, τότε αρχίζω να ανησυχώ... (προσέξτε το σύμπλεγμα φράσεων και συμβόλων).
http://img76.imageshack.us/img76/4568/image163r.jpg
Viktor_Belenko
12-06-09, 16:24
Καλησπέρα,
Έχουν περάσει χρόνια πολλά από τότε, ο γέροντας Παΐσιος «κοιμήθηκε» και ο αξιωματικός παρέμεινε στο στράτευμα και προόδευσε.
Είναι ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Γράψας…
O μόνος (και εννοώ ο μόνος) τρόπος για να «προοδεύσει» κάποιος στο στράτευμα στην Ελλάδα του σήμερα, είναι να έχει γερές πολιτικές πλάτες. Από τον βαθμό του άνχη και πάνω, κανείς δεν προχωράει αν δεν συμβαδίζουν και οι πολιτικές του πεποιθήσεις. Ειδικά στις ανώτατες θέσεις, δεν μπαίνουν τυχαία άτομα. Μπαίνουν αυτοί που αποδεδειγμένα εξυπηρετούν καλύτερα (ρουσφέτια κτλ) την πολιτική ηγεσία. Ειδικά όσον αφορά τον Α/ΓΕΕΘΑ, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Γράψας αυτός, καθώς ήταν η σειρά της Αεροπορίας να βγάλει Α/ΓΕΕΘΑ.
Με δυο λόγια: Αξιοκρατία και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους (ένα λινκ (http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_8757.html) που βρήκα πρόχειρα:).
Ωστόσο, έχουν ακουστεί καλά λόγια για τον Γράψα, ειδικά όταν ήταν κατώτερος αξιωματικός. Ακόμα και σήμερα, δύσκολα θα πεις κάποιος κάτι άσχημο για αυτόν, πλην όμως ο Γράψας σαν άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με τον Γράψα σαν ανώτατο αξιωματικό. Η παντελής του αδράνεια και αδιαφορία σε μια σειρά εξοπλιστικά σκάνδαλα απλώς το αποδεικνύει. Οποιοσδήποτε άλλος με στοιχειώδες φιλότιμο θα είχε παραιτηθεί, στην χειρότερη.
Ακόμα όμως και αν δεν ίσχυαν τα παραπάνω, σε έναν πόλεμο, σημασία δεν έχει τόσο η ανώτατη ηγεσία που θα δώσει διαταγές, όσο οι κατώτεροι αξιωματικοί που θα κληθούν να τις εκτελέσουν. Και δυστυχώς ΚΑΙ εκεί πάσχουμε τραγικά, όποιος έχει υπηρετήσει πρόσφατα μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Τέλος, τελείως ψυχρά, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα και πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι, οργανωμένοι και εξοπλισμένοι στρατοί τα βρίσκουν «σκούρα» εναντίον σαφώς κατώτερων αντιπάλων, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι θα κατάφερνε ο ελληνικός στρατός, και μάλιστα εναντίον οργανωμένου αντίπαλου και απέναντι σε μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων...
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πλέον διάφορες διακρατικές συνθήκες ακυρώνουν τις όποιες πιθανότητες πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δυστυχώς ούτε καν πλησιάζει την πραγματικότητα κάτι τέτοιο, και έχει φανεί επανηλλειμένα. Αλλά είναι εκτός θέματος.
Φιλικά.
- Και πότε θα γίνει γέροντα αυτό; Τον ρώτησαν…
- Όταν θα είναι ο καιρός για τα σπανάκια… τους είπε και άλλαξε την κουβέντα…
Τι είναι αυτά που γράφονται και λέγονται;;; Είναι δηλαδή ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ τα παραπάνω; Ας σοβαρευτούμε...Μετά από 2000 χρόνια ΦΩΤΙΣΜΟΥ και ΔΡΑΣΗΣ (Πνεύματος) ο ΜΕΣΣΑΙΩΝΑΣ ζεί και βασιλεύει στην πατρίδα μας.
Εν πολλοίς συμφωνώ με τα σχόλια του Trithemius...
NostradamuS
12-06-09, 20:12
ο καιρός για τα σπανάκια είναι μάρτιος-απρίλιος.
όπως ξαναείπα, πιο πολύ για φήμη του διαδικτίου νομίζω είναι παρά για υπαρκτό γεγονός. Οπως και να έχει, μέχρι να αλλάξει η θέση του αρχηγού γεεθά όλα είναι στο τραπέζι και η ιστορία θα συνεχίσει να διαδίδεται.
υπάρχει μία πολύ καλή συζήτηση πάνω στο θέμα στο: http://forum.christian-orthodox.gr/viewtopic.php?f=2&t=216&st=0&sk=t&sd=a
Trithemius
12-06-09, 20:21
Ελπίζω να μη γίνει κανας πόλεμος για το σπανακόρυζο γιατί μου αρέσει πολύ! :D :D :D
Ελπίζω να μη γίνει κανας πόλεμος για το σπανακόρυζο γιατί μου αρέσει πολύ!
Ομοίως, όπως και για τις φακές με το ρύζι...
Λες να'χουμε μελλοντικό διπλωματικό πρόβλημα με τους Ασιάτες;;; :D :D
Viktor_Belenko
06-08-09, 23:46
Οπως και να έχει, μέχρι να αλλάξει η θέση του αρχηγού γεεθά όλα είναι στο τραπέζι και η ιστορία θα συνεχίσει να διαδίδεται.
Τελικά δεν έμεινε τίποτα στο τραπέζι...
...«Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα τις αποστρατείες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Γράψα Δημήτριου, στον οποίο απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου...
Πηγή: kathimerini.gr (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/08/2009_291678)
...και επιπλέον, μια ακόμα προφητεία υποβιβάζεται σε αστικό μύθο. Κρίμα μόνο για όσους την πίστεψαν και την υποστήριξαν, με υπερβολικό φανατισμό ενίοτε (δεν μιλάω για αυτό το φόρουμ). Αν δε η συγκεκριμένη προφητεία δεν έγινε πραγματικά από τον Παΐσιο (δεν το γνωρίζω), διπλά κρίμα για αυτούς που ψευδώς μετά θάνατον του την απέδωσαν.
Φιλικά.
Trithemius
06-08-09, 23:52
Μπορείς να εξαπατάς πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ αλλά κανέναν για πάντα και κυρίως τον εαυτό σου...
AnonymosEreynhths
20-09-09, 20:44
Απ όσο γνωρίζω και έχω ψάξει η εν λόγω συζήτηση πρωτοβρέθηκε μέσα σε κάποιο φορυμ στο ίντερνετ και έπειτα μεταφέρθηκε σε βιβλία κλπ.
Πολλές , υποτιθέμενες , προφητείες του Παισίου είναι φτιαχτές από κάποιους...κάτι και που ο ίδιος είχε σωστά πει και γιαυτό κυκλοφόρησε ένα μικρό βιβλιαράκι,χειρόγραφο από τον ίδιο γιατί φοβόταν μήπως κάποιοι πούνε άλλα η παραποιήσουν τα λόγια του όπως έγινε τότε αλλά όπως γίνεται και σήμερα.
Τέλος όσο αφορά τον Γράψα, ξέρεις κανείς να επιβεβαίωση αν σε περίπτωση κρίσης εντός 6 μηνών ο προηγούμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επανέρχεται στην Θέση του;;;
Επειδή μιλάμε για τον Παϊσιο, έχει κάποιος ψάξει τις θέσεις του? Για παράδειγμα τι λέει:
για την δαρβινική εξελικτική θεωρία,
για την ομοφυλοφιλία,
για τα καψόνια στο στρατό,
για τον αυνανισμό,
για τις εκτός γάμου ερωτικές σχέσεις,
για τους αλλόθρησκους,
για την κόλαση,
για την γενοκτονία των Μαδιαμιτών,
για την αιμομιξία του Λοτ,
για το άγιο φως,
για την σχέση μας με τις γειτονικές χώρες,
για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών?
Μερικές που βρήκα, με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν μου φάνηκαν και τόσο φωτισμένες. Αποφεύγω να τις αναφέρω, γιατί δεν ξέρω αν οι σελίδες ήταν αξιόπιστες.
Για αυτό και ρωτάω, μήπως κάποιος το έχει ψάξει.
Η μας ενδιαφέρουν μόνο οι προβλέψεις του και αν έκανε κανένα θαύμα?
αγαπητέ rados, δεν γνωρίζω τι έχει πει για τα θέματα που αναφέρεις, πάντως αυτό που κάνουμε συχνά είναι να θεοποιούμε τους ανθρώπους. Ακόμα και οι άνθρωποι του Θεού έχουν κάποιες φορές τις <πτώσεις> τους. Ένας γνωστός μου που τον επισκέφτηκε λέει πως τον άκουσε να βρίζει χειρότερα από λειμενεργάτη (χωρίς να θέλω να σκανδαλίσω και να προσβάλω την μνήμη του γέροντα τον οποίο σέβομαι και αναγνωρίζω τις αρετές του). Άλλοι πάλι φίλοι μου συνάντησαν άλλον έναν γέροντα γνωστό για τις αρετές του (το όνομά του μου διαφεύγει) και τον πέτυχαν να λέει περίεργα πράγματα.
Ο ίδιος ο γέροντας έλεγε για τον εαυτό του πως είναι ένα άδειο κονσερβοκούτι που γυαλίζει χάρη στον ήλιο που ρίχνει τις ακτίνες πάνω του (εννοώντας πως χωρίς τον Χριστό δεν είναι τίποτα και πως δεν πρέπει να τιμάμε αυτόν αλλά τον Θεό για ότι κάνει).
Τέλος πολλές φορές συμβαίνει τα λόγια του γέροντα να αλλοιώνονται από τον έναν και τον άλλον οπότε μπορεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση αν λέει τίποτα περίεργο μπορεί να οφείλεται και σε αυτόν τον λόγο...
Trithemius
12-10-09, 23:37
Τέλος πολλές φορές συμβαίνει τα λόγια του γέροντα να αλλοιώνονται από τον έναν και τον άλλον οπότε μπορεί και στην συγκεκριμένη περίπτωση αν λέει τίποτα περίεργο μπορεί να οφείλεται και σε αυτόν τον λόγο...Το οποίο όμως ενίοτε έχει και την αντίστροφη φορά...
Το οποίο όμως ενίοτε έχει και την αντίστροφη φορά...
Όπως είπα και πριν και ο γέροντας και κάθε γέροντας ή παπάς δεν είναι Θεός, οπότε μπορούν κάπου να σφάλλουν.
Trithemius
15-10-09, 00:47
Όπως είπα και πριν και ο γέροντας και κάθε γέροντας ή παπάς δεν είναι Θεός, οπότε μπορούν κάπου να σφάλλουν.Συμφωνώ απόλυτα.
Ακόμα και αν ισχυριστούμε ότι δεν είχε χάρισμα, η ψυχολογική βοήθεια που προσέφερε σε αμέτρητο κόσμο ήταν σημαντική και ουσιαστική. Μην αναζητουμε στα θαύματα την αγιοσύνη αλλά στη συμπαράσταση στον συνάνρθωπο μας, την ώρα που εκείνος υποφέρει και περνάει δύσκολες στιγμές.
Trithemius
15-10-09, 10:55
Πολυ σωστά. Επομένως η ιδιότητα της "αγιοσύνης" δεν πρέπει να αποτελεί κεκτημένο ενός θρησκευόμενου της Χ θρησκείας αλλά εξατομικευμένη ιδιότητα όλων των ανθρώπων που τη φέρουν, ασχέτως αν ανήκουν σε κάποια θρησκεία.
Φυσικά, οι τίτλοι και η αναγνώριση ενός προσώπου ως "άγιος" ή γενικότερα ως κεφάλαιο στην ιστορία μίας θρησκείας, πολλές φορές ξεπερνούν τα επίπεδα του φυσιολογικού, καθώς ως άνθρωποι, πολλές φορές έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε λιγότεροι και μικρότεροι κάποιων άλλων, γιατί μία τέτοια διαφορά είναι που εδραιώνει τον σεβασμό και τη λατρεία σε πρόσωπα και υποστάσεις.
Παράλληλα όμως, όσο είμαστε απασχολημένοι στο να λατρεύουμε τρίτους, ξεχνάμε την ουσία της ατομικότητάς μας και δεν την αναδεικνύουμε. Θυμόμαστε μόνον το ποιοί είμαστε και ξεχνάμε το που μπορούμε να φτάσουμε, καθώς η σχέση μας με σημαίνουσες προσωπικότητες της Χ θρησκείας είναι σχέση λατρείας κι όχι τάσης προς ομοίωση. Λατρεύουμε την απόσταση που μας χωρίζει και απαγορεύουμε στον εαυτό μας την προσπάθεια προς ομοίωση με εκείνον που λατρεύουμε.
Δεν θα συσχέτιζα μία τέτοια στάση με την αλαζονεία, γιατί άλλο η αλαζονεία και άλλο η προσπάθεια αναγνώρισης και ανάδειξης του είναι μας...
WHITE_WOLF
15-10-09, 14:30
Πάντως σχετικά με τον π. Παίσιο θεωρώ ότι πολλοί σκόπιμα η όχι έχουν μπερδέψει κάποια δικά του λόγια με τις «προφητείες» του Κοσμά του Αιτωλού.
Επίσης θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως άσχετης με το θέμα, έχει κάνεις σας την Ελληνική μυθολογία του Τσιφόρου?
Αφιέρωμα στην ζωή του γέροντα Παισίου από την ΕΤ3:
Μέρος 1 (http://www.youtube.com/watch?v=kMFZ7-b9MWU)
Μέρος 2 (http://www.youtube.com/watch?v=AWULXnGfd3o&feature=related)
Μέρος 3 (http://www.youtube.com/watch?v=6l_dc5psgWI&feature=related)
Μέρος 4 (http://www.youtube.com/watch?v=SwAYTkmVxao&feature=related)
Μέρος 5 (http://www.youtube.com/watch?v=JjbOTUqZoCA&feature=related)
Επειδή μιλάμε για τον Παϊσιο, έχει κάποιος ψάξει τις θέσεις του? Για παράδειγμα τι λέει:
για την δαρβινική εξελικτική θεωρία,
για την ομοφυλοφιλία,
για τα καψόνια στο στρατό,
για τον αυνανισμό,
για τις εκτός γάμου ερωτικές σχέσεις,
για τους αλλόθρησκους,
για την κόλαση,
για την γενοκτονία των Μαδιαμιτών,
για την αιμομιξία του Λοτ,
για το άγιο φως,
για την σχέση μας με τις γειτονικές χώρες,
για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών?
Μερικές που βρήκα, με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν μου φάνηκαν και τόσο φωτισμένες. Αποφεύγω να τις αναφέρω, γιατί δεν ξέρω αν οι σελίδες ήταν αξιόπιστες.
Για αυτό και ρωτάω, μήπως κάποιος το έχει ψάξει.
Η μας ενδιαφέρουν μόνο οι προβλέψεις του και αν έκανε κανένα θαύμα?
Και τι είναι φωτισμένο για εσένα? Κάνεις και κάτι ερωτήσεις.. τς τς τς Αν παρατηρήσεις σε ένα από τα ηχητικά ντοκουμέντα του, απαντά στην ερώτηση σου, όχι περί εξωσυζυγικών, εξελίξεις, εθνικότητα, κτλ, αλλά στο να καταφέρεις να βρεις ποιος πραγματικό είσαι.. τον εαυτό σου. (είναι λίγο παγίδα αυτό)
οι προσωπικές πεπειθήσεις είναι προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν κανένα και τις περισσότερες φορές ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό.. Ταυτόχρονα παίζουν πολλά πράγματα ρόλο στο πως εξελισσόμαστε γνωσιακα και με βάση αυτό ο χαρακτήρας διαμορφώνετε και φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα (εντελώς εγκεφαλικό και όχι πνευματικό).. όποιες σκέψεις, απόψεις και αν είναι αυτές. Απλά μαθηματικά..
Η αγιοσύνη δεν παίζει ρόλο σε αυτό.. Λες αν ένας τούρκος για παράδειγμα, η ένας gay.. πήγαινε να των δει από κοντά, θα των έδιωχνε η θα προσπαθούσε να τον κάνει (ελληνα η str8??) Εγώ σου λέω ότι το πνεύμα του δεν θα τον άφηνε να τους διώξει αλλά το αντίθετο.... Θα τους σεβόταν όπως όλους τους άλλους. (ανεξαρτήτως πια είναι η σοφία του πάνω στο θέμα)
Άλλο το τι σκέπτεσαι να κάνεις η πώς θα αντιδρούσες σε ένα συγκεκριμένο θέμα, στιγμή..κτλ.. Και άλλο το τι θα έκανες πραγματικά.
Τώρα όσο για τις ερωτήσεις σου.. βάζεις και κάτι ερωτήσεις.. αστέρια..
πχ να έχεις σύντροφο η παντρεμένος και να πηγαίνεις με άλλες η άλλους..
Η απάντηση είναι πολύ απλή (τουλάχιστο σε προσωπικό επίπεδο).. και δεν νομίζω να διαφωνούσα με τον κάθε παπά πάνω σε αυτό το θέμα.. Με την μόνη διαφορά ότι βάζω πολλές παρενθέσεις σε τέτοια θέματα και «αν».. αν δεν θίγετε η/ο σύντροφος σου στο να πας με άλλες η άλλους.. και αυτά τα άτομα που επιλέγεις δεν θίγουν άλλες ψυχές η δεν έχει πέσει στην αντίληψη σου, πχ η όποια αποπλάνηση (γυναίκες που πέφτουν στα δίχτυα παντρεμένων και δεν το ξέρουν αρχικά) .. γιατί όχι, δώστου να καταλάβει.. αρκεί να μην μεσολαβούν ψέματα, απάτη, συνέχεια, κτλ .. διότι τότε είναι διπλό η τριπλό το κακό.. (και πάλι είναι παγίδα αυτό το θέμα και γιαυτο συμφωνώ με τους παπάδες ως έχει τους παντρεμένους.. τώρα για ελεύθερες σχέσεις με λίγη προσοχή, κανένα πρόβλημα..)
Κάπως έτσι εγώ την βλέπω.. Μιας και ο άνθρωπος είναι ερωτικό ον και με ζωώδη αισθήματα.. αν δεν υπήρχαν μερικοί κανόνες.. σαν τους λαγούς θα ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Βασικά επιβαρύνεις με τέτοιες πράξεις και λάθος αποτέλεσμα, τον ίδιο σου τον εαυτό.. δεν θα ασχοληθεί κανείς μαζί σου.. απλά λοξοδρομείς η πας με την όπισθεν.. δικαίωμα σου είναι να πας από όποια μεριά θες.. εσύ είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου.. γιαυτο μην φοβάσαι.. δωστου να καταλάβει.. αλλά μην ποτέ αναρωτηθείς και ρωτάς άσκοπα «γιατί» «γιατί» «γιατί» σαν την Μάρθα Βουρτση στην παλιές ελληνικές ταινίες.. λολ.. Υπάρχει και η άλλη θεωρία και άτομα που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις (ίσως γιατί νοιώθουν τύψεις), συνήθως πιστεύουν σε αυτή γιατί καθησυχάζουν (το πνεύμα τους) τις τύψεις που έχουν.. ότι πεθαίνουμε και σβήνουν όλα.. ένα μηχάνημα που κατεβάζεις τον διακόπτει στο οφφ.. εκεί ναι.. δώστου να καταλάβει.. :p
Εδώ και τα ζευγάρια που δηλώνουν open relationship (ανοιχτή σχέση).. το 90+% χωρίζει μετά από δοκιμή σε κάτι διαφορετικό με τρίτα άτομα Η δεν το ξανακάνουν και πάντα ευθύνεται ο ένας από τους 2.. γιαυτο είναι πολύ δύσκολο σε μια ζωή να βρεις τον ιδανικό σύντροφο και να γουστάρει τα δικά σου καπρίτσια αλλά και να την βγάλεις καθαρή πάνω από όλα.. λολ..
beetlejuice
01-03-12, 13:12
Γεγονός είναι ότι το θέμα του Παϊσιου (1924-1994) έχει καταστεί άκρως εμπορικό την τελευταία περίοδο, με τις προφητείες και τα θαύματα που λέγεται ότι έχει κάνει να δίνουν και να παίρνουν. Δεκάδες βιβλία και ειδικές εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει.
Αναζητώντας κανείς πληροφορίες για το έργο του ίδιου του Παϊσιου ανακαλύπτει πως έχει συγγράψει 4 έργα που είναι τα εξής:
Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991)
Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986)
Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993)
Επιστολές (1994)
Γνωρίζει κάποιος εάν κάποιο από τα έργα αυτά έχουν έναν αποκαλυπτικό ή προφητικό χαρακτήρα; Εκ πρώτης όψεως μόνο στο 4ο έργο θα μπορούσε να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι ούτε εκεί, είναι εύλογο να παρατηρήσουμε ότι αρκετές προσωπικές μαρτυρίες που έχουν μεταφερθεί προφορικά (με ότι κι αν σημαίνει αυτό) έχουν ουσιαστικά διαμορφώσει μια προσωπικότητα-θρύλο 17 χρόνια μετά, που ίσως να παρουσιάζει αρκετές διαφορές με τον πραγματικό Παϊσιο.
Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα δημοκρατία της Κυριακής είχε προσφορές, βιβλία με το βίο του αγίου. Έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, τα βιβλία του είχαν τόση απήχηση στο κοινό που τα έβαλαν πολλές φορές. Δεν αναφέρεται στο συγγραφικό του έργο, είναι περισσότερο βιωματικά.
Καλημέρα σε όλους.Τη σηγγεκριμένη ιστορία την έχω ακούσει κι εγώ λίγα χρόνια πρίν..λέγεται οτι μόλις ο Δ.Λ κατέβηκε τελικά,ρώτησε τον Π.Π πως το έκανε αυτό,αυτός του απάντησε,παιδί μου όση ώρα ησουν στον αέρα εγώ προσευχόμουν βλέποντας τον δαίμονα που που είχε εμφανιστεί πάνω απ το κεφάλι σου.
Μ' αρέσει η ποιότητα της Κοινότητας.
Έχει μία essence λίγο πιο φολκλορική, λίγο πιο "Αγρότης μόνος ψάχνει".
Είναι σα να κάθομαι στο τζάκι και να ακούω τον παπούλη και την γιαγιάκα να μου λένε ιστορίες από το χωριό, για περιπλανητές σκοτεινούς που αναστάτωσαν την παραδεισένια κοινωνία τους.
Αφήνω κατά μερής το θέμα του Δαλαί Λάμα (άγια η χάρη του) και την αναμέτρηση της λογικής "ποιος την έχει μεγαλύτερη", γιατί αυτή η προαναφερθείσα essence καταντάει να γίνει τραγελαφική και πιο γραφική από τον Τράγκα τον ίδιο.
Όσων αφορά τον γέροντα Παΐσιο.
Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσε να κάνει login τώρα, θα διαολόστελνε όλο το συνάφι του metafysiko.gr με τις απίστευτες trollιές που θα διάβαζε και ας ήταν άνθρωπος της Εκκλησίας.
Κατά καιρούς πολλοί γέροντες, άγιοι και όσιοι έχουν καταγράψει στα πρακτικά τους διαφορά γενόμενα και προφητείες, άλλες στα πλαίσια του μεταφυσικού κι άλλες στα πλαίσια του γήινου (που πολλοί τις ταξινομούσαν πάλι στην βιβλιοθήκη του μεταφυσικού, γιατί δεν ήταν ικανοί να παρατηρήσουν την διαφορά). Το θέμα είναι ότι έχω διαβάσει κάποια από τα βιβλία του Παϊσιου, σε μερικά δε πρέπει να σας πω ότι οι απόψεις του περί των ερωτημάτων που έθεσε ο χρήστης rados ήταν αντιπροοδευτικές να το πω, συντηριτικές να το πω, πάντως λίγο παλαιών αρχών. Βέβαια, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε, γιατί κάλλιστα μπορεί να μας έκρινε κι εκείνος για αυτά που θα του λέγαμε.
Σε κάποια άλλα συμφωνώ πάλι, αλλά είχαν να κάνουν περισσότερο με την λογική που έχει, ακούει, ασπάζεται, κρίνει, μελετάει και μιλάει ο λαός. Σε όλα του τα βιβλία (αυτά που διάβασα εγώ), φαίνεται έντονα η ανησυχία του για την παρερμηνεία των λεγόμενών του.
Αν και τελείως κάθετος αντίθετος με την Εκκλησία, τα λόγια της και τις πράξεις τις, οφείλω να ομολογήσω ότι ο Παϊσιος άγγιζε κάποια πράγματα λίγο πιο επαναστατικά για τα δεδομένα της Εκκλησίας. Βέβαια, γι αυτό έγινε και τόσο γνωστός και τόσο παρερμηνευμένος.
Είμαι σίγουρος όμως ότι τον Παϊσιο τον γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος από τα λαϊκά θαύματα και τις λαϊκές ομιλίες του. Με τον όρο "λαϊκός" αναφέρομαι στην essence αυτή που προείπα, δηλαδή την έμφυτη τριχοφυία του μυαλού αυτών που ανακυκλώνουν τις όποιες μπούρδες. Ίσως η προσεκτικότερη μελέτη των κειμένων του, να σας κάνει να δείτε κάποια πράγματα με άλλο μάτι.
beetlejuice
01-03-12, 15:32
Θα παρακαλούσα να είσαι γενικότερα λιγότερο αιχμηρός στον τρόπο με τον οποίον εκφράζεσαι για το φόρουμ και τα μέλη του.
Κατ' αρχάς το χουμε ξαναπει η Κοινότητα (http://www.metafysiko.gr/?p=313) δεν είναι το φόρουμ, είναι οι άνθρωποι που τρέχουν τις ιστοσελίδες της. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους της κοινότητας συμμετέχουν ενεργά στο φόρουμ.
Όσων αφορά τον γέροντα Παΐσιο.
Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσε να κάνει login τώρα, θα διαολόστελνε όλο το συνάφι του metafysiko.gr με τις απίστευτες trollιές που θα διάβαζε και ας ήταν άνθρωπος της Εκκλησίας.
Και να το κανε δεν νομίζω να έτρεχε κάτι :p Βέβαια έτσι όπως το θέτεις μέσα σε αυτό το συνάφι συμπεριλαμβάνεσαι και εσύ και μάλιστα με δική σου επιλογή. :rolleyes:
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, θα ήταν ενδιαφέρον (ανάμεσα στα άλλα) να συγκεντρώναμε εδώ ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά τέτοιου είδους μύθων σχετικά με τα όσα τάχα μου έχει πει ή κάνει ο Παϊσιος. Θεωρώ ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί η αγιοποίησή του από την ορθόδοξη εκκλησία είναι θέμα ετών.
Επίσης μπορεί κάποιος να με ενημερώσει για το βιβλίο στο οποίο και αναπτύσσει αυτές τις συντηρητικές -όπως χαρακτηρίστηκαν παραπάνω- ιδέες του;
Με τον όρο "Κοινότητα" εννοώ τους users προς αποφυγή πάσας και μη παρεξηγήσεως. Η αιχμηρότητα, δε, έγκειται στο γεγονός ότι οι users με τα γλυκανάλατα posts τους προκαλούν μία αίσθηση Deja Vu, αφού ξεκαθαρίσαμε πως τελικά μεγαλύτερη δεν την έχει κανένας στις αρχικές σελίδες, μα στο τέλος πάλι ο Παΐσιος βγήκε νικητής απ' αυτήν την -σαν άλλη American Warriors- μονομαχία. Άλλωστε ο Μάρτης δεν λείπει από την Σαρακοστή, έτσι κι εγώ αποτελώ αναπόσπαστο κομμάτι του, παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν συμμετείχα καθόλου ως τώρα σε αυτήν την VS μονομαχία.
Στο προκείμενο τώρα, συμφωνώ ότι ο Παΐσιος θα είναι ο γέροντας που κατέληξε "Άγιος" σε χρόνο ρεκόρ, μιας και όντως η αγιοποίησή του (ρωτήστε όποιον επιθυμείτε από τον χώρο της Εκκλησίας) τίθεται σιγά - σιγά επί τάπητος. Όσων αφορά για το βιβλίο, επέτρεψέ μου ένα διάστημα Σαββατοκύριακου, μιας και το διάβασα ενόσω φοιτητής στα πρώτα έτη, τότε που έκανα κι εγώ σα κάθε σώφρον άνθρωπος την αναζήτησή μου. Απλά μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο λόγος του σ' αυτά τα ζητήματα, γι' αυτό και συγκράτησα τις απόψεις του. Να 'σαι σίγουρος ότι θα το βρω.
Τώρα, δεν ξέρω κατά πόση μεγάλη σημασία έχει το να αναλωθούμε στο τι είπε ο Παΐσιος "και καλά" σε όλους. Δηλαδή να αρχίσει να παραθέτει ο καθείς από εμάς μία ιστορία (πραγματική ή μη) και άιντε πάλι να προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Και αν ο καθένας αρχίσει και λέει "εγώ διάβασα εκείνο για τον Παΐσιο", θα είναι υψίστης σημασίας το ανάγνωσμα;
Εμμένω σ' αυτό που είπα σχετικά με την προσεκτικότερη ανάλυση των λόγων του, γιατί αν κάποιος προσπαθήσει (εγώ το έκανα, ή τουλάχιστον προσπάθησα το κατά δύναμην) να ερμηνεύσει όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα τα όσα είπε, βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ίσως για αυτό να μ' αρέσει αυτός ο τύπος, γιατί πιστεύω ότι το κύριο μέλημά του ήταν να μην παρερμηνευθούν τα λόγια του.
Και τίθεται το μέγιστο ερώτημα:
Ο ίδιος πως ερμήνευε τα λόγια του;
(Εδώ σας θέλω)
aggelikhkvn
02-03-12, 15:31
δε πιστευω οτι ειναι πλανη να πιστευει κανεις στο χριστιανισμο και να εχει μεσα του παιδικα βιωματα αλλα η αληθεια ειναι, οτι μας βγαζει απο το δρομο της ματαιοδοξιας, του αδιακοπου αγωνα πλουτου και γενικα δρομων με καταστροφικες συνεπειες για την κοινωνια. ο πατερ παισιος απαρνηθηκε τη κοσμικη ζωη και αγκαλιασε πολυ κοσμο που ερχοταν να τον καθοδηγησει και προσευχοταν για ολο τον κοσμο και η πιστη του ηταν τοσο αληθινη που μπορεσε να θαυματουργησει και να βοηθησει πολυ κοσμο αφου ειχε φτασει σε υψηλο πνευματικο επιπεδο. αυτα που πρευσβευε εχουν μεγαλυτερη αξια, παρα οτιδηποτε αλλο.
δε πιστευω οτι ειναι πλανη να πιστευει κανεις στο χριστιανισμο...
Βεβαίως και είναι πλάνη να πιστεύει κανείς στον Χριστιανισμό, στον Μουσουλμανισμό, στον Εβραϊσμό, στον Άϊ βασίλη, στον παπουτσωμένο γάτο και στα κάθε λογής πρωτόγονα παραμύθια.
η αληθεια ειναι, οτι μας βγαζει απο το δρομο της ματαιοδοξιας, του αδιακοπου αγωνα πλουτου και γενικα δρομων με καταστροφικες συνεπειες για την κοινωνια.Λαμπρό παράδειγμα, η βαθιά θρησκευόμενη Ορθόδοξη Χριστιανική και χρεοκοπημένη Ελλάδα. Περίγελος του κόσμου. Και να σκεφτείς δηλαδή, ότι ο Θεός έχει μεγάλη αδυναμία στους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς. Είναι λέει, τα αγαπημένα του παιδιά, αφού όπως όλοι ξέρουμε, ο Θεός αγαπάει τους φτωχούς, τους αγράμματους, τους μίζερους, τους αδύναμους και τους κακομοίρηδες.
Έτσι κι αλλιώς όμως η ορθόδοξη Ελλάς τα είχε ποντάρει όλα στην "δευτέρα παρουσία" για να ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα από τον Θεό Ιεχωβά, εκεί, στους ουρανούς. Αυτός ήταν άλλωστε, από πάντα ο μεγάλος στόχος των ορθόδοξων Ελλήνων χριστιανών και όχι το μέλλον αυτού του προσωρινού και μάταιου κόσμου.
Η μεγάλη επιρροή της θρησκείας λοιπόν, βλάπτει σοβαρά την εξέλιξη των λαών.
ο πατερ παισιος απαρνηθηκε τη κοσμικη ζωη Το εύκολο είναι να απαρνηθείς την κοσμική ζωή και να νοιάζεσαι μόνο για το τομάρι σου.
Το δύσκολο είναι, να έχει γονείς, γυναίκα, παιδιά, σκυλιά και να αγωνίζεσαι για να έχουν μια αξιοπρεπή και σύγχρονη ζωή. Να αντιμετωπίζεις καθημερινά καινούργια προβλήματα και καινούργιες στενοχώριες.
Να είσαι άνεργος ή να δουλεύεις σαν σκυλί και να μην σου φτάνουν. Να συγκρούεσαι καθημερινά με τον κόσμο, για να επιβιώσει η οικογένειά σου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
η πιστη του ηταν τοσο αληθινη που μπορεσε να θαυματουργησειΚαι φυσικά, εσύ δεν είδες ούτε ένα θαύμα του.
Τον εαυτό του πάντως, δεν μπόρεσε να τον θεραπεύσει και έτρεχε στα νοσοκομεία όταν αρρώστησε.
Μα γιατί δεν αφέθηκε στην κρίση του Θεού του και έτρεχε στα νοσοκομεία; Δεν εμπιστευόταν τον Θεό Ιεχωβά..;
αυτα που πρευσβευε εχουν μεγαλυτερη αξια, παρα οτιδηποτε αλλο. Αυτά που πρεσβεύουν οι καλόγεροι είναι εγκληματικά για την κοινωνία. Ένας τρόπος ζωής που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα αυτού του κόσμου.
Είναι ένας τελείως φανταστικός, παρά φύση, τεμπέλικος, ανεύθυνος και τελείως ανώμαλος τρόπος ζωής. Έξω από κάθε λογική αυτού του κόσμου και έξω από την σκληρή πραγματικότητα του σύμπαντος.
Vasilis1818
03-03-12, 22:11
Απο την στιγμη που δεν πιστευεις τοτε λογικο ειναι να τα βλεπεις ετσι τα πραγματα. Δικαιωμα σου!!!
Να σαι καλα αδερφε και καλο μηνα:)
Απο την στιγμη που δεν πιστευεις τοτε λογικο ειναι να τα βλεπεις ετσι τα πραγματα. Δικαιωμα σου!!!
Να σαι καλα αδερφε και καλο μηνα:)
Το ξέρει, δε χρειάζεται να του το πεις
Vasilis1818
04-03-12, 10:16
Σε ενοχλησε που του το ειπα?
Μαλλόν εσένα ενόχλησαν αυτά που είπε.
Διαφωνώ μόνο ως προς το εξής:
Βεβαίως και είναι πλάνη να πιστεύει κανείς στον Χριστιανισμό, στον Μουσουλμανισμό, στον Εβραϊσμό, στον Άϊ βασίλη, στον παπουτσωμένο γάτο και στα κάθε λογής πρωτόγονα παραμύθια.
Γιατί με το ίδιο σκεπτικό κι αυτός μπορεί να πει ότι κι η δική σου θρησκεία είναι πλάνη. Είμαι σύμφωνος ότι είναι πλάνη και συμφωνώ και με όλα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό ειδικά έπρεπε να το επιχειρηματολογήσεις, γιατί είναι πολύ μετέωρο.
Στο θέμα του Παϊσιου προσωπικά (μιας και είναι ο τίτλος), θέλω να μάθω πως ερμηνεύουν τα λόγια του όσοι τον διάβασαν και όχι να αναλωνόμαστε σε θρησκευτικές συζητήσεις. Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Από τις 14 σελίδες του topic ποιος δάβασε Παϊσιο;:)
Vasilis1818
04-03-12, 10:32
Οχι αδερφε δεν με ενοχλησαν καθολου.
Ειπε την γνωμη του ο ανθρωπος και διαβαζοντας αυτα που εγραψε απλα διαφωνω μαζι του. Κι εγραψα την δικη μου (μικρη) γνωμη πανω σε αυτα.
Απο εκει και περα ρωταω προσωπικα εσενα αν σε ενοχλησε που απαντησα ετσι.
Αν θες απαντησε μου. Αν δεν θες τοτε μην το πας αλλου.
Μέσω pm φίλε μου, εδώ είναι topic.
Μόλις σου έστειλα ένα
Μαλλόν εσένα ενόχλησαν αυτά που είπε.
...με το ίδιο σκεπτικό κι αυτός μπορεί να πει ότι κι η δική σου θρησκεία είναι πλάνη. Είμαι σύμφωνος ότι είναι πλάνη και συμφωνώ και με όλα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό ειδικά έπρεπε να το επιχειρηματολογήσεις, γιατί είναι πολύ μετέωρο.
Δεν ανήκω σε καμία θρησκεία και σε καμία πρωτόγονη αλήθεια, φίλε Vakryle.
Στο θέμα του Παϊσιου προσωπικά (μιας και είναι ο τίτλος), θέλω να μάθω πως ερμηνεύουν τα λόγια του όσοι τον διάβασαν και όχι να αναλωνόμαστε σε θρησκευτικές συζητήσεις.Έχω διαβάσει τις προφητείες του στο διαδίκτυο. Μαζί με ένα κάρο εκδοχές και ερμηνείες.
Και γιατί να ερμηνεύσουμε τα λόγια του Παϊσιου (στις προφητείες για παράδειγμα) και να μην τα δεχτούμε όπως ακριβώς ο ίδιος υποτίθεται ότι τα είπε..; Ένα κάρο ασυναρτησίες δηλαδή, από τις οποίες απουσιάζει η στοιχειώδης λογική..;
Και γιατί πάντα τον θρησκευτικό παροξυσμό, γραφές και προφητείες, θα πρέπει να τα ξανά ερμηνεύουμε;
Μήπως γιατί δεν βολεύουν έτσι όπως πραγματικά παρατίθενται από τους συγγραφείς τους; Μήπως γιατί, έτσι όπως αυτά παρατίθενται, είναι ολοφάνερο ότι αποτελούν προϊόν πρωτόγονης ή ακόμη και παιδικής νοημοσύνης..;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Από τις 14 σελίδες του topic ποιος δάβασε Παϊσιο;:)Έχω διαβάσει, όσο άντεξα βεβαίως, ένα βιβλίο (βιογραφία) που μου δάνεισε κάποιος γνωστός μου. Του το επέστρεψα την επόμενη μέρα.
Θυμάμαι λοιπόν, ότι ο Παϊσιος όταν ήταν μικρός και κατά την διάρκεια της νηστείας, δεν έτρωγε ποτέ από κατσαρόλα που η μαμά του είχε μαγειρέψει την τελευταία φορά κρέας μέσα σ΄αυτήν.
Επίσης, την κουβέντα που είχε ο Παϊσιος με την Σαύρα-Σαύρα...
Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, μια παρέα νεαρών πιστών επισκέφτηκαν τον Παϊσιο.
Ο ένας της παρέας, είπε χαμηλόφωνα στους υπόλοιπους ότι δεν πιστεύει στον Θεό και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος...
ΠΑΪΣΙΟΣ: Αμφιβάλετε ότι υπάρχει Θεός..;
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ:..................
(Εκείνη την στιγμή μια σαύρα, περνάει τυχαίως από εκεί)
ΠΑΪΣΙΟΣ: Σαύρα, έλα εδώ...
(Η σαύρα ήρθε)
ΠΑΪΣΙΟΣ: Για να την ρωτήσουμε, να δούμε τι θα μας πεί.
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ:.......
ΠΑΪΣΙΟΣ: Σαύρα-σαύρα, υπάρχει Θεός..;
(Η Σαύρα-Σαύρα σηκώνεται και κουνάει το κεφαλάκι της)
ΣΑΥΡΑ-ΣΑΥΡΑ: Βεβαίως υπάρχει Θεός, βεβαίως υπάρχει Θεός...
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ: Ουάου...πώ πώ...απίθανο...
Vasilis1818...
Ειπε την γνωμη του ο ανθρωπος και διαβαζοντας αυτα που εγραψε απλα διαφωνω μαζι του. Κι εγραψα την δικη μου (μικρη) γνωμη πανω σε αυτα.Εσύ δεν έγραψες την δική σου γνώμη, έγραψες αυτά που από μωρό κατηχήθηκες να πιστεύεις. Είναι λοιπόν, τα πιστεύω πρωτόγονων ανθρώπων.
Vasilis1818
04-03-12, 13:30
Εσύ δεν έγραψες την δική σου γνώμη, έγραψες αυτά που από μωρό κατηχήθηκες να πιστεύεις. Είναι λοιπόν, τα πιστεύω πρωτόγονων ανθρώπων.
Αδερφε οντως απο οταν γεννηθηκα βρισκομαι στην εκκλησια γιατι ετσι εμαθα απο τους γονεις μου. Σημερα ειμαι αρκετα μεγαλος για να μπορω να επιλεξω εγω το αν θα συνεχισω να πιστευω σε αυτο η οχι. Κι εκανα την επιλογη μου.
Δεν ανήκω σε καμία θρησκεία και σε καμία πρωτόγονη αλήθεια, φίλε Vakryle.
Και αυτο θρησκεια ειναι κατα καποιο τροπο.....δογμα ειναι και αυτο :P
Ο παρασιτικος βιος των μοναχων και οι επιπτωσεις αυτου στην κοινωνια ειναι ενα μεγαλο θεμα το οποιο χρηζει περεταιρω κουβεντας, ωστοσο το κυριο θεμα που προκυπτει, που αφορα αμεσα το παρον νημα και που πρεπει να συζητηθει ειναι το κατα ποσο οι θεωριες και οι προφητιες που αποδιδονται στον Παισιο ειναι οντως δικες του και δεν του εχουν αποδοθει ψευδως απο τους διαφορους συγγραφεις των βιβλιων του τυπου "Ο Παισιος (μου) ειπε...."
Ειναι ενα θεμα καποιος μοναχος του Αγ. Ορους να προβαινει σε μια σειρα απο νουθεσιες σχετικα με τον τροπο ζωης μας κτλ, η να εκφραζει αποψεις σε θεματα ηθικης και κατι εντελως διαφορετικο να προβαινει στις γνωστες προφητειες οι οποιες του αποδιδονται
Και αυτο θρησκεια ειναι κατα καποιο τροπο.....δογμαειναι και αυτο :P
Με κουράζουν τα γνωστά θεολογικά παιχνίδια με τις λέξεις αγαπητέ Voel.
Ας τα ξαναπάρουμε από την αρχή...
Δόγμα: Θεμελιώδης αρχή που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή σε κριτική και που γίνεται υποχρεωτικά δεκτή.
(Τα ακριβώς αντίθετα, ασπάζομαι εγώ)
Θρησκεία: Σύνολο ιδεών και αντιλήψεων που έχουν σχέση με την πίστη του ανθρώπου στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης (θεότητας) και συνοδεύονται από τελετουργικές πράξεις που σκοπό έχουν την απευθείας μεταφυσική επικοινωνία της ανθρώπινης ψυχής με τη δύναμη αυτή:
(Εγώ δεν ασπάζομαι καμία ανώτερη δύναμη, ούτε εκτελώ τελετουργικές πράξεις, ούτε έχω κάποια απευθείας μεταφυσική επικοινωνία με την δύναμη αυτή)
πρεπει να συζητηθει ειναι το κατα ποσο οι θεωριες και οι προφητιες που αποδιδονται στον Παισιο ειναι οντως δικες του και δεν του εχουν αποδοθει ψευδως απο τους διαφορους συγγραφεις των βιβλιων του τυπου "Ο Παισιος (μου) ειπε...."
Ειναι ενα θεμα καποιος μοναχος του Αγ. Ορους να προβαινει σε μια σειρα απο νουθεσιες σχετικα με τον τροπο ζωης μας κτλ, η να εκφραζει αποψεις σε θεματα ηθικης και κατι εντελως διαφορετικο να προβαινει στις γνωστες προφητειες οι οποιες του αποδιδονται Εμένα προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν η εκτός κάθε λογικής ασυνάρτητες κοτσάνες, παιδικής νοημοσύνης, είναι του Παϊσιου ή όχι. Εστιάζω στον παραλογισμό και μόνο.
Θα προσπαθήσεις να τα ερμηνεύσεις, γιατί πολύ απλά μέσα από τις "ασυναρτησίες" μπορεί να καταλάβεις κάτι το διαφορετικό. Μιλάω εκ προσωπικής πείρας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Παϊσιος έλεγε όντως ασυναρτησίες, αλλά δεν μπορείς να τον απορρίπτεις πριν τον μελετήσεις.
Κάρα προφητείες έχω διαβάσει κι εγώ και συνεχίζω να διαβάζω και θα συνεχίζω να διαβάζω, δυστυχώς δε ( ή ευτυχώς; ) καμία από αυτές δεν αγγίζει καν τα όρια του πραγματικού. Μιλώντας πάντα για Χριστιανικές προφητείες, σαν κι αυτές του Παϊσιου. Στέκομαι στο θέμα της ερμηνείας για έναν και μόνο λόγο. Γιατί ο Παϊσιος είναι πασίγνωστος γέροντας, είναι ίσως ο πιο γνωστός γέροντας της γενιάς μας. Γιατί; Πως ερμηνεύει ο κόσμος τα όσα λέει (έλεγε) ο Παϊσιος και γιατί τον αγάπησε και τον πιστεύει; Αυτός είναι ο λόγος που ρωτάω και είναι τεράστια η απορία μου πάνω σ' αυτό.
Αδερφε οντως απο οταν γεννηθηκα βρισκομαι στην εκκλησια γιατι ετσι εμαθα απο τους γονεις μου. Σημερα ειμαι αρκετα μεγαλος για να μπορω να επιλεξω εγω το αν θα συνεχισω να πιστευω σε αυτο η οχι. Κι εκανα την επιλογη μου.
Αυτό που λες δεν ισχύει.
10 μύρια Έλληνες έμαθαν από μικροί τον Χριστιανισμό.
10 μύρια Έλληνες διαλαλούν ότι είναι αρκετά μεγάλοι και μπορούν να επιλέξουν ότι θέλουν.
10 μύρια Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν στον Χριστιανισμό.
Αν εξαιρέσεις ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% (και πολλά λέω) οι υπόλοιποι ακολουθούν τον παραπάνω κανόνα.
Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Χώρες, με όλα τα δόγματα της εκάστοτε Χώρας για έναν και μόνο λόγο. Γιατί γαλουχήθηκες με αυτές τις απόψεις και αν προσπαθήσεις να πιστέψεις κάτι άλλο θα είσαι αντιμέτωπος με το άγνωστο, κάτι που όλοι οι άνθρωποι το φοβούνται! Αν σου έλεγαν να αλλαξοπιστήσεις και να ασπαζόσουν τον 12θεϊσμό για παράδειγμα δε θα το έκανες, γιατί φοβάσαι την Θεία Δίκη και όχι γιατί μελέτησες και τελικά απέρριψες τον 12θεϊσμό. Αν και δεν είναι του παρόντος topic, οφείλω να πω ότι ο Χριστιανισμός είναι το μεγαλύτερο δικτατορικό καθεστώς όλων των εποχών, βασιζόμενο στον φόβο και στο "αποφασίζωμεν και διατάσσομεν". Δεν μπορείτε να λέγεστε Ελεύθεροι Έλληνες όταν δε το νιώθετε.
ειναι οντως δικες του και δεν του εχουν αποδοθει ψευδως απο τους διαφορους συγγραφεις των βιβλιων του τυπου "Ο Παισιος (μου) ειπε...."
Ξέρεις πως είναι αυτά. Στρατό πήγες. Η ράδιο αρβύλα είναι η μεγαλύτερη πατέντα ever! Όχι ότι μερικές προφητείες δεν έχουν το copyright του, αλλά...
Από όσο γνωρίζω ο γέροντας Παίσιος δεν επεδίωξε ποτέ την προβολή ή την << σκηνοθετημένη>> αποκάλυψη προσωπικών γεγονότων ή την μελλοντολογία - καταστροφολογία, διότι απλώς δεν τα είχε ανάγκη.ούτε επέλεξε τον συγκεκριμένο τόπο να μονάσει για να προβληθεί. Για όσους και όποιους υπήρξαν πραγματικά κοντά του - και ΄οχι τις ορδές των επισκεπτών που συνέρρεαν στο κελί του- ήταν ένας απλός άνθρωπος του Θεού. Τόσο θαυματουργά απλός που σου έκοβε την ανάσα. Η φτωχή ζωή του ήταν γεμάτη από δύο πράγματα: προσευχή και αγάπη. Δεν γνωρίζω πολλά παράσιτα που να ταλαιπωρούν το σαρκίο τους προσευχόμενα για τον άλλο, να φροντίζουν για τον άλλο χωρίς αντάλλαγμα και να αγαπουν καθολικά με υπέρβαση. Σαφώς και πίσω και κάτω από ένα ράσο μπορούν να κρύβονται πολλά. Όπως μπορούν να κρύβονται πίσω από τον καθένα μας. Ο τόπος που επέλεξε να ζήσει, η ζωή που διάλεξε και ό,τι ποτέ δεν άφησε να φανεί γιατί δεν έπρεπε Μόνο πολλά χρόνια αργότερα θα αποκαλυφθούν. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είχε ομιλ΄ιες με εξωγήινους, δεν ήταν μέλος παγκόσμιας λέσχης ελέγχου της ανθρωπότητας και δεν έκανε καινοτόμες επιστημονικές ανακαλύψεις με το αιρετικό μυαλό του. Ο αγράμματος και φτωχός αυτός γέρος είδε να γονατίζουν μπροστά του επιστήμονες , κάθε λογής θρησκευόμενοι, ψωνάρες, διάσημοι, άσημοι αλλά και απελπισμενοι για απαντήσεις ή παρεμβάσεις. Τώρα αν κάποιοι βγάζουν φράγκα ερμηνεύοντας ή παρερμηνεύοντας τα λόγια του ας το κρίνουν τα ψαγμένα και έγκριτα μυαλά που περιδιαβάινουν τα φόρουμ. Όποιος θέλει να μάθει για τον Παίσιο πρέπει να ψάξει πίσωκαι πέρα από τα βιβλιαράκια που κυκλοφορουν, ίσως δε να <<καταπιεί>> και λίγο το διογκωμένο εγώ του..
Θα προσπαθήσεις να τα ερμηνεύσεις, γιατί πολύ απλά μέσα από τις "ασυναρτησίες" μπορεί να καταλάβεις κάτι το διαφορετικό. Μιλάω εκ προσωπικής πείρας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Παϊσιος έλεγε όντως ασυναρτησίες, αλλά δεν μπορείς να τον απορρίπτεις πριν τον μελετήσεις.
Φίλε Vakryle, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τις "προφητείες" του Παϊσιου και έχω διαβάσει μαζί, αποσπασματικά, εκατοντάδες ερμηνείες των δήθεν προφητειών.
Και θα σου πω και το συμπέρασμά μου: Ήταν ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, κι αυτό ακριβώς το χιούμορ του, το έπαιρναν οι πιστοί τοις μετρητοίς.
Αλλά μέχρι εκεί! Όταν μου ζητάς και να τον "μελετήσω", είναι σαν να μου ζητάς να μελετήσω τον Παπουτσωμένο Γάτο...
Ε, δεν την αντέχει το στομάχι μου μια τέτοια διαδικασία.
Συμφωνώ πάντως, σε όλα τα υπόλοιπα που παραθέτεις.
Το παραπάνω, προ 6ετίας αναρτημένο, μήνυμα είναι και η μεγάλη ουσία στο παρόν νήμα.
(Το bold-άρισμα, δικό μου).
Φυσικά, δεν μπορώ να γνωρίζω τις μαρτυρίες των ανθρώπων που εμπιστεύεται ο Μιχάλης και να τις επιβεβαιώσω,
ωστόσο, να πω πως τις περισσότερες φορές κολλάμε στο περιτύλιγμα αντί να μελετήσουμε το περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, η άποψη του φίλου Vakryle :
Αν και δεν είναι του παρόντος topic, οφείλω να πω ότι ο Χριστιανισμός είναι το μεγαλύτερο δικτατορικό καθεστώς όλων των εποχών, βασιζόμενο στον φόβο και στο "αποφασίζωμεν και διατάσσομεν".
Οι χριστιανοί, αδελφέ, οι χριστιανοί. Και μάλιστα όχι όλοι. Όχι ο χριστιανισμός. Το έγραψα και στο νήμα τού Τεκτονισμού.
"Άλλο ο Τεκτονισμός (χριστιανισμός, (...), -ισμός), άλλο οι Τέκτονες (χριστιανοί, (...), -οί).
Αντίθετα, αφού παραδεχτώ πρώτα πως δεν είναι τελική και παγιωμένη η άποψη που θα εκφέρω, πιστεύω πως ο χριστιανισμός έχει βάθος και αξίζει μελέτης
(οι αντιγραφές που αναμφισβήτητα υπάρχουν μέσα του, μπορούν να ειδωθούν από δύο πλευρές :
ή λες "είναι όλος clopyright δεν αξίζει να ασχοληθώ, πάω να εξετάσω τα αυθεντικά"
ή λες "εξαιτίας του clopyright, ενσωματώνει όλες τις αρχαίες θρησκείες τόσο σε φιλοσοφικό όσο και σε τελετουργικό επίπεδο, πάμε να το δούμε").
Εσύ αποφασίζεις. ( Γιάννης Βούρος, speaking :) )
Κι όπως, πολύ σωστά, αναφέρεις :
γιατί φοβάσαι την Θεία Δίκη και όχι γιατί μελέτησες και τελικά απέρριψες τον 12θεϊσμό
Όπου : "φοβάσαι την Θεία Δίκη" θα έβαζα ως εναλλακτική το "Βαριέμαι", και όπου : "12θεϊσμό" θα έβαζα ως εναλλακτική οποιοδήποτε θρησκευτικό ή φιλοσοφικό σύστημα.
Σε παλαιότερο topic είχα αναρτήσει την άποψη πως ο Χριστιανισμός σαν δόγμα έχει πολύ καλά στοιχεία, όπως π.χ. το "αγαπάτε αλλήλους" και την γενική συγχώρεση, αρετές οι οποίες (έλεγα σ' εκείνο το topic) δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Χριστιανός ή να ανακαλυφθεί η Χριστιανοσύνη για να γίνουν δεκτές από τους Ανθρώπους.
Επομένως, εμμένω στην άποψη πως ο Χριστιανισμός σαν δόγμα είναι δικτατορικός και εμπνέει και τους λάτρεις του να κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν χρειάζεται να μελετήσεις τον Χριστιανισμό για να δεις ότι έχει βάθος. Έχει. Και μάλιστα πολύ μεγάλο. Αυτό το βάθος, όμως, είναι λογικό και φυσικό. Δηλαδή, δεν χρειάζεται κάποιος να μελετήσει την Χριστιανοσύνη για να ανακαλύψει τον τροχό. Αυτός όχι απλά ανακαλύφθηκε, αλλά έγινε και τρόπος ζωής πολύ πριν τον αναπαράγει τούτο το δόγμα.
Όταν αναφέρω 12θεϊσμό ήθελα να γράψω και "οποιαδήποτε άλλη θρησκεία", αλλά βαριόμουν απίστευτα ( :P ), οπότε καλά κάνεις και το λες εσύ. Θα διαφωνίσω -δε- ως προς το "βαριέμαι". Δε νομίζω να βαριούνται, απλά αν μάθεις από τα 0 σου ότι αυτό το χρώμα είναι κόκκινο, αν έρθει κάποιος και πει "είναι πορτοκαλί, δε σου λέω να το ασπαστείς, απλά να το ερευνήσεις", έρχεται αποκλειστικά και μόνο ο φόβος.
Όταν μου ζητάς και να τον "μελετήσω", είναι σαν να μου ζητάς να μελετήσω τον Παπουτσωμένο Γάτο...
Δε σου ζητώ να μελετήσεις τα λεγόμενα του Παΐσιου από θρησκευτικής πλευράς, σου ζητώ να τα μελετήσεις ως προς την δομή τους για να δεις το γιατί έχει τόση επίρροια στον χριστιανικό λαό.
και δεν έκανε καινοτόμες επιστημονικές ανακαλύψεις με το αιρετικό μυαλό του
???
Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα που καθημερινά προβαίνει σε εξελικτικές ανακαλύψεις είναι αιρετικοί; Εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο που δεν κατάλαβα, όντας και 00:42 η ώρα!
Τώρα αν κάποιοι βγάζουν φράγκα ερμηνεύοντας ή παρερμηνεύοντας τα λόγια του
Επί 2.000+ χρόνια τώρα, από τον θάνατο του Ιησού, οι απογονοί του και οι κληρονόμοι του, δηλαδή η Εκκλησία, έχει ξεσκιστεί στην ερμηνεία και στην παρερμηνεία. Ίσως τα "ψαγμένα" και "έγκριτα" μυαλά που αναζητάς να είναι εκείνοι, που ήταν υπαίτιοι για γενοκτονίες ανά τους αιώνες και όχι μέλη αυτού του forum!
Vasilis1818
05-03-12, 12:39
Αυτό που λες δεν ισχύει.
10 μύρια Έλληνες έμαθαν από μικροί τον Χριστιανισμό.
10 μύρια Έλληνες διαλαλούν ότι είναι αρκετά μεγάλοι και μπορούν να επιλέξουν ότι θέλουν.
10 μύρια Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν στον Χριστιανισμό.
Αν εξαιρέσεις ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% (και πολλά λέω) οι υπόλοιποι ακολουθούν τον παραπάνω κανόνα.
Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Χώρες, με όλα τα δόγματα της εκάστοτε Χώρας για έναν και μόνο λόγο. Γιατί γαλουχήθηκες με αυτές τις απόψεις και αν προσπαθήσεις να πιστέψεις κάτι άλλο θα είσαι αντιμέτωπος με το άγνωστο, κάτι που όλοι οι άνθρωποι το φοβούνται! Αν σου έλεγαν να αλλαξοπιστήσεις και να ασπαζόσουν τον 12θεϊσμό για παράδειγμα δε θα το έκανες, γιατί φοβάσαι την Θεία Δίκη και όχι γιατί μελέτησες και τελικά απέρριψες τον 12θεϊσμό. Αν και δεν είναι του παρόντος topic, οφείλω να πω ότι ο Χριστιανισμός είναι το μεγαλύτερο δικτατορικό καθεστώς όλων των εποχών, βασιζόμενο στον φόβο και στο "αποφασίζωμεν και διατάσσομεν". Δεν μπορείτε να λέγεστε Ελεύθεροι Έλληνες όταν δε το νιώθετε.
Αν μου ελεγαν να αλλοξοπιστησω και να πιστευω σε κατι αλλο
δεν θα το εκανα οχι γιατι φοβαμαι την θεια δικη. Αλλα γιατι ξερω οτι αυτο
που πιστευω ειναι αληθινο. Και γιαυτο τον λογο δεν θελω να πιστευω σε κατι αλλο η να μην πιστευω σε τιποτα απο αυτα.
Στα λόγια μου έρχεσαι και εκεί θα ερχόσουν ότι και να έλεγες, τώρα που το σκέφτομαι.
Είπα:
"αν μάθεις από τα 0 σου ότι αυτό το χρώμα είναι κόκκινο, αν έρθει κάποιος και πει "είναι πορτοκαλί, δε σου λέω να το ασπαστείς, απλά να το ερευνήσεις", έρχεται αποκλειστικά και μόνο ο φόβος."
Εσύ το επιβεβαιώνεις τούτο.
Αν ένα παιδί από τα 0 του χρόνια ζωής γαλουχηθεί με κάποιες θρησκευτικές ιδέες και θρησκευτικά ιδανικά, είναι αυτονόητο αυτός ο άνθρωπος μετά, να συνεχίζει να πιστεύει σ' αυτό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δει τον κόσμο να γκρεμίζεται κάτω από τα πόδια του, σκεπτόμενος ότι τόσα χρόνια ζούσε σε έναν ψεύτικο ιδεολογικό κόσμο. Άρα, για να προστατέψεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, πολύ απλά φοβάσαι μην τυχόν και ασπαστείς κάτι άλλο πέρα από την "Αλήθεια", με την οποία έφτιαξες τον χαρακτήρα σου ως τώρα!
ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο συμβαίνει και με έναν Μουσουλμάνο και με έναν Βουδιστή και με οποιαδήποτε θρησκεία.
Και, επίσης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ξέρεις ότι αυτό που πιστεύεις είναι αληθινό. Άλλοι σου είπαν ότι είναι αληθινό και εσύ το πίστεψες. Δικαίωμά σου, δεν μπορώ να πω κάτι σ' αυτό. Απλά μην μπερδεύεις το "μεγάλωσα σ' ένα Χριστιανικό περιβάλλον" με το "ξέρω ότι αυτό είναι αληθινό".
Πίστεψέ με, αν έστω κι ένας ήξερε την πραγματική αλήθεια για τον κόσμο, για την δημιουργία, για την ψυχή, για την μετά θάνατον ζωή και γενικώς για την θρησκεία (και μιλάμε για την αλήθεια και μόνο την αλήθεια), τότε αυτός ο άνθρωπος θα ήταν ο ίδιος ο Θεός. Απλά συνεχίζεις μία παράδοση, όπως την ίδια παράδοση για αυτόν συνεχίζει κι ένας Πακιστανός, ή ένας Θιβετιανός.
Δεν θα διαφωνήσω ότι στο όνομα των όποιων Θεών έγιναν οι αγριότερες αι μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο ρόλος των εκκλησιών μέσω των ηγετών τους ανά περιόδους- η χειραγώγηση των μαζών και η χρησιμοποίησή τους για κυριαρχία και επεκτατισμό-. Σέβομαι επίσης της απόψεις σου Vakryle και την στάση σου απέναντι στην πρόοδο και τηνν επιστήμη. Φαίνεται ότι είσαι ψαγμένος και ενήμερος για πολλά. Αναρωτιέμαι όμως αν με τον ίδιο ζήλο έχεις σκεφτεί να ερευνήσεις το μεταφυσικ΄ο κομμάτι του Χριστιανισμού μέσα από τα πρόσωπα ορισμένων πολύ ιδιαίτερων ανθρώπων. Όσον αφορά την απάντησή σου στο σχόλιο για τα <<έγκριτα μυαλά>> αν εισέπραξες κάτι που μπορεί να σ ε προσέβαλε ως μέλος του forum λυπάμαι αλλά παρανόησες. Για τον εξής απλό λόγο: οποιοσδήποτε διατυπώνει τις απόψεις του ανώνυμα, χωρίς ερευνητικά αποτελέσματα που να ενισχύουν και να αποδεικνύουν την βάση πολλών θεμάτων/ερωτημάτων/υποθέσεων- ΄οπως κάνουμε όλοι μας- έχει τις ίδιες πιθανότητες να πλανάται όσο και οι υπόλοιποι.....
Vasilis1818
06-03-12, 15:13
Και, επίσης, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ξέρεις ότι αυτό που πιστεύεις είναι αληθινό. Άλλοι σου είπαν ότι είναι αληθινό και εσύ το πίστεψες. Δικαίωμά σου, δεν μπορώ να πω κάτι σ' αυτό. Απλά μην μπερδεύεις το "μεγάλωσα σ' ένα Χριστιανικό περιβάλλον" με το "ξέρω ότι αυτό είναι αληθινό".
Βλεποντας αυτο που μου γραφεις (και με κεφαλαια μαλιστα διοτι θες να το τονισεις) χαμογελασα διοτι μιλας για εμενα και το τι μπορω να ξερω χωρις ομως να ξερεις τι μπορει να ξερω στην πραγματικοτητα. Οντως υπαρχει περιπτωση να ξερω οτι αυτο που πιστευω οτι ειναι αληθινο και μεγαλη περιπτωση μαλιστα. Κι εσυ δεν με πιστευεις και ειναι δικο σου δικαιωμα αυτο.
Παντως αν θες πιστεψε με σε αυτο που λεω: "Δεν ξερεις τι μπορει να ξερω και γιατι πιστευω".
Πίστεψέ με, αν έστω κι ένας ήξερε την πραγματική αλήθεια για τον κόσμο, για την δημιουργία, για την ψυχή, για την μετά θάνατον ζωή και γενικώς για την θρησκεία (και μιλάμε για την αλήθεια και μόνο την αλήθεια), τότε αυτός ο άνθρωπος θα ήταν ο ίδιος ο Θεός. Απλά συνεχίζεις μία παράδοση, όπως την ίδια παράδοση για αυτόν συνεχίζει κι ένας Πακιστανός, ή ένας Θιβετιανός.
Μην μου μπλεκεις πακιστανους κλπ κλπ. Τωρα μιλαμε για την ορθοδοξη χριστιανικη πιστη.
Φυσικα και θα ηταν ο θεος εφοσον ο ιδιος τα δημιουργησε ολα αυτα.
Απο εκει και περα αυτος θα αποφασισει αν θα δωσει την γνωση σε καποιους ανθρωπους (λιγους και καλους δηλαδη) ετσι ωστε με την σειρα τους να διδαξουν στους υπολοιπους την αληθεια. Μετα ο καθενας αποφασιζει αν θα πιστεψει κι θα ακολουθει τον δρομο που θελει.
Οντως υπαρχει περιπτωση να ξερω οτι αυτο που πιστευω οτι ειναι αληθινο και μεγαλη περιπτωση μαλιστα.
Φίλε και συνόνοματε Βασίλη, καλησπέρα.
Θα ήθελα να σου θέσω ένα ερώτημα και αν θέλεις (και αν μπορείς να το εκφράσεις με λέξεις) μου απαντάς.
Το έχω θέσει κι άλλες φορές στο παρόν forum, αλλά δεν πήρα απάντηση.
Ποιο πράγμα είναι εκείνο που σε έκανε να πιστέψεις;
Τι σου έχει κάνει "κλικ";
Το διάβασες, σου το είπανε ή το βίωσες;
Ευχαριστώ.
Vasilis1818
07-03-12, 13:37
Συνονοματος?? Καλα εμεις πρεπει να εχουμε απο τα πιο ομορφα ονοματα ετσι?? για να μην πω το ομορφοτερο :D
Στο θεμα μας!!!
Ενα τετοιο ερωτημα περιμενα οτι θα μου το κανει καποιος συμφωνα με αυτα που εγραψα πιο κατω.
Αδερφε να σου πω την αληθεια ειδα κατι και επαθα κατι που με εκανε να πιστεψω περισσοτερο και χωρις αμφιβολιες πλεον. Πριν μου συμβει κατι εμενα βιωσε και η γειτονισσα και καλη φιλεναδα της μανας μου κατι το οποιο δεν θα το ελεγα τρομακτικο αλλα κατι πολυ δυνατο και καλο. Στο οποιο οταν το ειχα μαθει πριν χρονια με εκανε να πιστευω με περισσοτερη σιγουρια.
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι οτι βιωσα κατι εγω και πιστεψα (που βιωσα κατι αλλα να μου επιτρεψεις να μην μιλησω γιαυτο) αλλα οτι και κοντινος ανθρωπος μας (που δεν εχει λογο να μας πει ψεματα αυτο ειναι σιγουρο) με μαρτυρες μαλιστα 2 ανθρωπους βιωσε κατι που δεν αφηνουν αμφιβολιες.
Αδερφε να σου πω την αληθεια ειδα κατι και επαθα κατι που με εκανε να πιστεψω περισσοτερο και χωρις αμφιβολιες πλεον. Πριν μου συμβει κατι εμενα βιωσε και η γειτονισσα και καλη φιλεναδα της μανας μου κατι το οποιο δεν θα το ελεγα τρομακτικο αλλα κατι πολυ δυνατο και καλο. Στο οποιο οταν το ειχα μαθει πριν χρονια με εκανε να πιστευω με περισσοτερη σιγουρια.
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι οτι βιωσα κατι εγω και πιστεψα (που βιωσα κατι αλλα να μου επιτρεψεις να μην μιλησω γιαυτο) αλλα οτι και κοντινος ανθρωπος μας (που δεν εχει λογο να μας πει ψεματα αυτο ειναι σιγουρο) με μαρτυρες μαλιστα 2 ανθρωπους βιωσε κατι που δεν αφηνουν αμφιβολιες.
Εμάς, θα μας πει κάτι απ΄όλα αυτά τα συνταρακτικά; Ή θα συνεχίσεις να μιλάς χωρίς να λες τίποτα..;
Vasilis1818
07-03-12, 20:11
Εμάς, θα μας πει κάτι απ΄όλα αυτά τα συνταρακτικά; Ή θα συνεχίσεις να μιλάς χωρίς να λες τίποτα..;
Συγνωμη αδερφε αλλα δεν προκειται να πω τιποτα προσωπικα για εμενα
και ουτε για την φιλεναδα της μανας μου. Κι αυτο γιατι παλιοτερα και σε ενα αλλο φορουμ οταν τα εγραψα οι μισοι με ειρωνευτηκαν λεγοντας μου οτι λεω ψεματα και μερικοι αλλοι προσπαθουσαν να μου αποδειξουν οτι ολο αυτο που βιωσα κι εγω αλλα και η γειτονισσα ηταν κατι ψευτικο μεσα απο το μυαλο κλπ κλπ κλπ λες και ειμαι καποιος τρελος που δεν ξερει τι βλεπει και τι συμβαινει γυρω του. Δικαιωμα τους βεβαια να πιστευουν οτι θελουν και να λενε εννοειται την αποψη τους για το θεμα. Οπως κι εμενα δικαιωμα μου αν θελω να τα γραψω ξανα η οχι η αν τα πιστευω. Δεν θα μπω ξανα στην διαδικασια λοιπον να γραψω σε ενα φορουμ τα δικα μου. Ξερω πολυ καλα τι εγινε με εμενα και με την γειτονισσα μου οπως ξερω και πολυ καλα αν ηταν αληθινο η οχι. Ξερω πολυ καλα γιατι πιστευω και το αν ειναι αληθινη η πιστη μου η οχι.
Γιαυτους τους λογους λοιπον αδερφε δεν θα μιλησω για εμενα.
Ευχαριστω.
φιλε Vasilis1818,
δεν αμφιβαλω για τις εμπειριες των συνανθρωπων μου τοσο,οσο για την ερμηνια που δινουν.Εσυ εισαι σιγουρος οτι η δικη σου προσωπικη εμπειρια αποδεικνυει το αιτιο αυτης?
προσεξε ομως,διοτι η εννοα της αποδειξης θα πρεπει να συμβαδιζει με αντικειμενικα κριτηρια,τα οποια δεν ειναι αλλα απο αυτα που αντιλαμβανεται ο ανθρωπινος νους μεσω της λογικης διεργασιας.Σε αντιθετη περιπτωση μιλας για πιστη,οποτε η εκφραση "υπαρχει περιπτωση να ξερω "ειναι λαθος.
Αρχική Δημοσίευση από Vasilis1818
Θελω να σου πω οτι δεν ειναι οτι βιωσα κατι εγω και πιστεψα (που βιωσα κατι αλλα να μου επιτρεψεις να μην μιλησω γιαυτο)
Όταν στο προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα "και αν μπορείς να το εκφράσεις με λέξεις", εννοούσα κάποιο βίωμα που το ένιωσες μέσα σου.
Π.χ. μια έκσταση εν ώρα προσευχής, μια φωτεινή παρουσία που την ένιωσες μέσα σου ή κάτι άλλο αντίστοιχο.
Δεν μπορώ να σου εκφράσω τη γεύση μιας υπέροχης μακαρονάδας με κιμά που έφαγα.
Γνωρίζεις στο περίπου για τι μιλάω, αλλά αν δεν γευθείς αυτό που γεύθηκα εγώ, δεν θα έχεις την ίδια εμπειρία.
Οτιδήποτε άλλο πιο "γήινο", εμπεριέχει την πιθανότητα λάθους και, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα σε χλευάσουν, θα σε πουν παλαβό
ή θα σου ζητούν οριζόντιες, κάθετες, διαγώνιες, τρισδιάστατες και τετραδιάστατες αποδείξεις με σφραγίδα και υπογραφή του τάδε
πανεπιστημίου ή του δείνα ερευνητικού κέντρου.
Το εσωτερικό βίωμα δεν στο παίρνει κανείς και, στην τελική, στα @@ σου για το ποιος σε πιστεύει και ποιος όχι.
Είχες κάτι τέτοιο ή αυτό που έζησες ήταν ένα όραμα, όνειρο, σώθηκες από ατύχημα με απίθανο τρόπο κλπ;
Vasilis1818
07-03-12, 21:00
φιλε Vasilis1818,
δεν αμφιβαλω για τις εμπειριες των συνανθρωπων μου τοσο,οσο για την ερμηνια που δινουν.Εσυ εισαι σιγουρος οτι η δικη σου προσωπικη εμπειρια αποδεικνυει το αιτιο αυτης?
προσεξε ομως,διοτι η εννοα της αποδειξης θα πρεπει να συμβαδιζει με αντικειμενικα κριτηρια,τα οποια δεν ειναι αλλα απο αυτα που αντιλαμβανεται ο ανθρωπινος νους μεσω της λογικης διεργασιας.Σε αντιθετη περιπτωση μιλας για πιστη,οποτε η εκφραση "υπαρχει περιπτωση να ξερω "ειναι λαθος.
Τα μισα τα καταλαβα μαλλον... τα υπολοιπα αδερφε οχι
λιγο πιο απλα αν μπορεις:o
Όταν στο προηγούμενο μήνυμά μου έγραψα "και αν μπορείς να το εκφράσεις με λέξεις", εννοούσα κάποιο βίωμα που το ένιωσες μέσα σου.
Π.χ. μια έκσταση εν ώρα προσευχής, μια φωτεινή παρουσία που την ένιωσες μέσα σου ή κάτι άλλο αντίστοιχο.
Δεν μπορώ να σου εκφράσω τη γεύση μιας υπέροχης μακαρονάδας με κιμά που έφαγα.
Γνωρίζεις στο περίπου για τι μιλάω, αλλά αν δεν γευθείς αυτό που γεύθηκα εγώ, δεν θα έχεις την ίδια εμπειρία.
Οτιδήποτε άλλο πιο "γήινο", εμπεριέχει την πιθανότητα λάθους και, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα σε χλευάσουν, θα σε πουν παλαβό
ή θα σου ζητούν οριζόντιες, κάθετες, διαγώνιες, τρισδιάστατες και τετραδιάστατες αποδείξεις με σφραγίδα και υπογραφή του τάδε
πανεπιστημίου ή του δείνα ερευνητικού κέντρου.
Το εσωτερικό βίωμα δεν στο παίρνει κανείς και, στην τελική, στα @@ σου για το ποιος σε πιστεύει και ποιος όχι.
Είχες κάτι τέτοιο ή αυτό που έζησες ήταν ένα όραμα, όνειρο, σώθηκες από ατύχημα με απίθανο τρόπο κλπ;
Αυτο που βιωσα προσωπικα εγω ηταν στο ξυπνιο μου. Το ειδα μπροστα μου.
Δεν ηταν ονειρο αλλα πραγματικοτητα.
Οπως ειπα δεν θελω να πω περισσοτερα αδερφε συγνωμη.
Πώς σας φαίνεται το παρακάτω;
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό - Σωστή αντιμετώπιση της αναπηρίας
- Μια αναπηρία, Γέροντα, μπορεί να δημιουργήση σύμπλεγμα κατωτερότητος;
- Αυτά είναι μπανταλά (1).
- Στους αναπήρους όμως, Γέροντα, μερικές φορές συμβαίνει αυτό.
- Συμβαίνει, γιατί δεν τοποθετούνται σωστά.
Όταν καταλάβουν ότι η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό, τοποθετούνται σωστά και απαλλάσσονται από την μειονεκτικότητα.
Όταν ένα μικρό παιδί έχη κάποια αναπηρία και δεν έχη βοηθηθή, ώστε να χαίρεται για την αναπηρία του, τότε έχει ελαφρυντικά, αν αισθάνεται μειονεκτικά.
Αλλά, αν μεγαλώση και παραμένη η μειονεκτικότητα, σημαίνει ότι δεν έχει συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Σε ένα κοριτσάκι, όταν ήταν εννέα χρονών, παρουσιάσθηκε όγκος στο μάτι του και οι γιατροί του αφήρεσαν το ένα μάτι.
Τα παιδιά στο σχολείο το κορόιδευαν και αυτό το καημένο βασανιζόταν. Ο πατέρας του ήρθε στο Καλύβι και μου είπε το πρόβλημά του.
«Σκέφθηκα, Γέροντα, μου είπε, πως, αν του παίρνω ό,τι μου ζητάει, θα το βοηθήσω, γιατί θα χαίρεται και θα ξεχνάη την στενοχώρια για την αναπηρία του.
Ναι, αλλά πως να το κάνω αυτό; Έχω άλλα πέντε μικρά παιδιά, που ζηλεύουν, γιατί δεν καταλαβαίνουν». «Τι είναι αυτά; του λέω. Αυτά είναι μια ψεύτικη παρηγοριά• δεν είναι λύση.
Αν του παίρνης τώρα όποιο φόρεμα σου ζητάει, μετά από λίγα χρόνια θα σου ζητήση να του πάρης και μερσεντές. Πως θα τα βγάλης πέρα;
Ύστερα θα μάθη ότι μερικοί έχουν αεροπλάνα στην ταράτσα τους και θα σου ζητάη να του πάρης αεροπλάνο! Τι θα κάνης τότε;
Προσπάθησε να βοηθήσης το παιδί σου να χαρή που έχει ένα μάτι. Να αισθάνεται ότι είναι μάρτυρας.
Πολλούς Μάρτυρες τους έβγαζαν τα μάτια, τους έκοβαν τα αυτιά, την μύτη, και ο κόσμος γελούσε μαζί τους.
Αυτοί όμως, ενώ υπέφεραν από τον πόνο και από την κοροϊδία των ανθρώπων, δεν υποχωρούσαν και υπέμειναν ακλόνητοι το μαρτύριο.
Αν το παιδί καταλάβη και αντιμετωπίση με δοξολογία την αναπηρία του, ο Θεός θα το κατατάξη με τους Ομολογητές.
Μικρό πράγμα είναι να οικονομήση ο Θεός να βγάλουν το μάτι του παιδιού με τέτοιο τρόπο, που να μην πονέση, και να το κατατάξη με τους Ομολογητές;
Γιατί αυτό δεν έχει αμαρτίες να εξοφλήση και θα έχη καθαρό μισθό από αυτήν την αναπηρία».
Με ευχαρίστησε ο καημένος και έφυγε αναπαυμένος. Πράγματι βοήθησε το κοριτσάκι του να καταλάβη ότι η αναπηρία του ήταν ευλογία από τον Θεό και να δοξολογή τον Θεό.
Έτσι μεγάλωσε φυσιολογικά, σπούδασε φιλολογία και τώρα εργάζεται ως καθηγήτρια και χαίρεται πιο πολύ από άλλες κοπέλες που τα έχουν όλα και βασανίζονται, γιατί δεν έχουν συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Όταν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν το βαθύτερο νόημα της ζωής, βασανίζονται και με τις ευλογίες και με τις ευκαιρίες που τους δίνει ο Θεός για την σωτηρία τους.
Ενώ, όποιος τοποθετείται σωστά, όλα τα χαίρεται.
Και κουτσός να είναι, το χαίρεται! Και να μην του κόβη πολύ, το χαίρεται. Και φτωχός να είναι, το χαίρεται.
Καταλαβαίνω βέβαια πόσο δυσκολεύονται οι ανάπηροι και προσεύχομαι πολύ γι’ αυτούς, και πιο πολύ για τις κοπέλες.
Για ένα αγόρι μια αναπηρία δεν είναι και τόσο βαρύ• για μια κοπέλα όμως, που θέλει να αποκατασταθή, είναι δύσκολο.
Ιδίως οι τυφλοί πόσο δυσκολεύονται! Οι καημένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν• όταν περπατούν, σκοντάφτουν...
Στην προσευχή μου ζητώ από τον Θεό να δώση στους τυφλούς τουλάχιστον λίγο φως, για να μπορούν κάπως να αυτοεξυπηρετούνται.
- Γέροντα, κι εγώ στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να διαβάσω έστω ένα κεφάλαιο από το Ευαγγέλιο, γιατί δεν βλέπω καλά. Μας έχετε πει πως, αν διαβάζη κανείς κάθε μέρα ένα κεφάλαιο, αγιάζεται.
- Γιατί να στενοχωριέσαι γι’ αυτό; Αν διαβάσης λίγους στίχους ή μόνο μία λέξη ή απλώς ασπασθής το Ευαγγέλιο, δεν αγιάζεσαι; Άλλωστε εσύ δεν γνώρισες τώρα τον Χριστό.
Γιατί δεν μελετάς νοερά όσα διάβασες ή όσα άκουσες μέχρι τώρα; Όλη η βάση είναι η σωστή τοποθέτηση. Να πης: «Τώρα ο Θεός με θέλει έτσι, πριν από λίγα χρόνια με ήθελε αλλιώς».
Ένας ευλαβής δικηγόρος στα γεράματά του δεν έβλεπε και μου είπε μια φορά: «Κάνε, άγιε Γέροντα, προσευχή να μπορώ λίγο να διαβάζω και να γνωρίζω τα προσφιλή μου πρόσωπα».
«Τα προσφιλή πρόσωπα τα γνωρίζεις και από την φωνή, του είπα.
Όσο για το διάβασμα, τόσα χρόνια διάβαζες. Τώρα να λες την ευχή. Φαίνεται ότι τώρα ο Θεός αυτό θέλει από σένα». Και από τότε ο καημένος ένιωθε μεγαλύτερη χαρά από ό,τι όταν έβλεπε
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Δ’
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ"
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2002
(1) Ο Γέροντας χρησιμοποιούσε την λέξη «μπανταλός» με την σημασία του «χαζούλικος».
Έχω διαβάσει πολλά για τον Γέροντα. Κάποια φαίνονται αληθοφανή, κάποια όχι. Φαίνεται άνθρωπος "άγιος", με όποια έννοια δίνει ο καθένας μας σήμερα.
Αλλά αυτό το : "Όταν καταλάβουν ότι η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό, τοποθετούνται σωστά και απαλλάσσονται από την μειονεκτικότητα. "
ή το : "Γιατί αυτό δεν έχει αμαρτίες να εξοφλήση και θα έχη καθαρό μισθό από αυτήν την αναπηρία".
ή ακόμα και το : "Και κουτσός να είναι, το χαίρεται! Και να μην του κόβη πολύ, το χαίρεται. Και φτωχός να είναι, το χαίρεται"., όπου η οικονομική πενία
εξισώνεται με την εκ γενετής σωματική ή πνευματική αναπηρία, και η εν γένει σύνδεσή τους με το θέλημα του Θεού (και χωρίς την αποδοχή της
μετενσάρκωσης ως "πληρωμή" παλαιότερων "αμαρτιών" )
δεν τα κατάλαβα ποτέ.
Πως συνδέεται η μετενσάρκωση με το χριστιανισμό puck?η δεν κατάλαβα καλά?
Μιας και αναφέρθηκε η λέξη "παστιτσιος' τελευταία στο φόρουμ.
Ένας αγράμματος, κακεχτικός ερημίτης, γίνεται άτομο με μεγάλη επίδραση εντός και εκτός Ελλάδος. Με μόνο έργο του ναναι η προσωπική πνευματική βοήθεια, σε όσους το ζητούσαν.
Ένας άνθρωπος που πόνεσε πολύ (σωματικό) πόνο.
Τον μετουσίωσε και τον μετέφερε στούς ανθρώπους σαν αγάπη και μόνο.
Ένας που άν τούλεγες πως με το παρατσούκλι "παστίτσιος" θακανε καλό στους ανθρώπους, θα τό υιοθετούσε αμέσως.....
-------------------------------------------
Το κίνημα του "Παστίτσιου" δεν αναφέρεται στην ζωή και τον βίο του γέροντα. Αναφέρεται σ' εκείνους τους -ελλειπτικά πνευματικά- ανθρώπους που μαζοποιούνται μέσω της θρησκείας και ειν' έτοιμοι να ξεκινήσουν νέες σταυροφορίες σ' ένα, μόνο, κάλεσμα της Εκκλησίας τους. Αναφέρεται σε όλους εκείνους που έριχναν κέρματα-τάματα στους αγίους που δεν λιώνουν, σε όλους εκείνους που περίμεναν καρτερικά για ένα χειροφίλημα-αυτόγραφο από τον Εφραίμ!
Ο Παΐσιος δεν έκανε καλό στους ανθρώπους.
Εκάνε καλό σε όλους εκείνους που χαμογελούν κάτω από τα μουστάκια τους για το "παραδάκι" που θα εισπράξουν...
Το φαινόμενο του Παίσιου είναι αξιοπρόσεκτο και αξιο μελέτης γιατί είναι δημιούργημα της ζωής και της προσωπικής επαφής ενός ατόμου με ανθρώπους . Στόμα με στόμα δημιουργήθηκε η φήμη. Ούτε ιδρύματα απο πίσω, ούτε επιδοτήσεις, ούτε σχολές, ούτε ΜΜΕ.Ούτε κάν η επίσημη Εκκλησία.
Μετά τον θανατό του άρχισε η εκμετάλευση της φήμης. Η εικόνα του Παίσιου θόλωσε με όσα γράφονται πλέον. Άν κάποιος θέλει ναχει σωστή εικόνα , πρέπει να ανατρέχει σε πηγές που ηπήρξαν λιγο πρίν το 1994( η χρονιά που πεθανε), και λίγο μετά. Απο τη στιγμη που ξεκίνησε η υπόθεση "αγιοποίηση" ξεκίνησε κι η αναξιοπιστία των πληροφοριών.
Ο Παΐσιος δεν έκανε καλό στους ανθρώπους.
Εκάνε καλό σε όλους εκείνους που χαμογελούν κάτω από τα μουστάκια τους για το "παραδάκι" που θα εισπράξουν...
Xρηματα βγαίνουν μέ ότι παίρνει δημοσιότητα. Και οι ΜΜανθρωποι που έκαναν πανελλήνιο θεμα για καιρό, το περιεχόμενο μια τυχαίας, κακόγουστης ιστοσελίδας, την ίδια φήμη διαχειριζότανε. Και σε αυτούς καλό έκανε φιλε Vakryle , συμφωνα με τα λεγόμενά σου.
Αν και δεν πιστεύω ,δεν προσεύχομαι στο Θεό που πίστευε ο Παίσιος, δεν προσεύχομαι κάν, δεν μπορώ να μη σταθώ με σεβασμό. Εγώ παω κι ένα βήμα πιό πέρα, και εξοργίζομαι με την τάση μικροπρεπών ανθρώπων να περιγελάσουν ένα νεκρό, ακόμα κιαν δεν εννοούν το προφανές της φράσης, αλλά υπονοούν κάτι. Ακόμη κιαν συμφωνώ με αυτό το κάτι.
----------------------------------
beetlejuice
27-07-13, 12:07
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Παΐσιος έγινε γνωστός εξ' αιτίας των κατασκευασμένων θαυμάτων του και όχι εξ' αιτίας των διδαχών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4 βιβλία που ο ίδιος έχει συγγράψει, κανένα δεν αναφέρεται σε προφητείες και μελλούμενα. Αυτά όλα αφορούν την τεράστια βιομηχανία κέρδους που στήθηκε μετά τον θάνατό του και συνεχίζει να παράγει ανύπαρκτες προφητείες. (Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση Παστίτσιου και το φανταστικό θαύμα (http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/32263) που κατασκεύασε ο δημιουργός της σελίδας).
Πάντως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς "αυθεντικό" Παΐσιο. Υπάρχουν αρκετές απόψεις του που παραπέμπουν ευθέως στον μισανθρωπισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Όμως αυτά δεν προβάλλονται από τους θαυματοδημιουργούς για ευνόητους λόγους... :rolleyes:
Αυτά όλα αφορούν την τεράστια βιομηχανία κέρδους που στήθηκε μετά τον θάνατό του
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βιβλίο : ΠΑΤΕΡ ΠΑΙΣΙΟΣ, ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, ΑΥΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (http://www.politeianet.gr/books/pater-paisios-agioreitis-auta-mou-eipe-gia-botana-pou-therapeuoun-diafores-astheneies-220734).
Μέσα στις χιλιάδες βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, που κυκλοφορούν περί βοτάνων, έχουμε κι άλλο ένα ... +ευλογημένο+.
Και πολλά άλλα βέβαια, από ... ώρες μαζί του : ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΠΑΙΣΙΟ (http://www.politeianet.gr/books/tesseris-ores-me-ton-p-paisio-4560), μέχρι μήνες : ΟΙ ΓΚΟΥΡΟΥ, Ο ΝΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (http://www.politeianet.gr/books/oi-gkourou-o-neos-kai-o-gerontas-pa%CF%8Asios-163485).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.