Επιστροφή στο Forum : To Νέο Ηλιακό Σύστημα!
Η 26η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) έδωσε την Πέμπτη 25 Αυγούστου την απάντηση σε ένα θέμα που απασχολούσε αστρονόμους αλλά και κοινό τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για τον ορισμό της έννοιας «Πλανήτης» και την ενδεχόμενη αύξηση ή μείωση του αριθμού των σωμάτων που θεωρούνται πλανήτες.
Ένα σοβαρό ενδεχόμενο θεωρείτο μέχρι πρόσφατα η αύξηση του αριθμού των πλανητών καθώς η ανακάλυψη του σώματος 2003 UB313, του μεγαλύτερου σώματος της ζώνης Kuiper και μεγαλύτερου από τον Πλούτωνα, σήμαινε ότι δύσκολα με καθαρά επιστημονικά κριτήρια θα μπορούσε να θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας και όχι το σώμα 2003 UB313.
Η Γενική Συνέλευση, με παρουσία περισσότερων από 2500 αστρονόμων, τελικά κατέληξε σε ένα νέο ορισμό της έννοιας «πλανήτης» που όχι μόνο δεν αυξάνει τον αριθμό τους αλλά αντίθετα τον μειώνει. «Θύμα» της απόφασης ο Πλούτωνας που, 76 χρόνια μετά την ανακάλυψη του, θεωρείται πλέον ένας «Πλανήτης-Νάνος». Η απόφαση έδωσε τον εξής ορισμό του Πλανήτη:
Πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει επαρκή μάζα ώστε να αποκτήσει σχήμα υδροστατικής ισορροπίας (σχεδόν σφαιρικό) και είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του.
Με την απόφαση της IAU, δημιουργήθηκε, επίσης, μια νέα κατηγορία σωμάτων, που ονομάζονται Πλανήτες-Νάνοι, τα οποία έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Πλανήτης-Νάνος είναι ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει επαρκή μάζα ώστε να αποκτήσει σχήμα υδροστατικής ισορροπίας (σχεδόν σφαιρικό), δεν είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του και δεν είναι δορυφόρος.
Τέλος, όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο θα ονομάζονται «μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος». Τέτοια είναι οι αστεροειδείς και οι κομήτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ορισμοί αφορούν μόνο Πλανήτες και σώματα του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αρχική πρόταση, που τελικά απορρίφθηκε, πρότεινε ορισμό που θα δεχόταν το 2003 UB313 και άλλα σώματα ως πλανήτες με ενδεχόμενη συνεχή αύξηση του αριθμού των πλανητών καθώς θα ανακαλύπτονταν και νέα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Τελικά, η απόφαση της IAU οδηγεί πια σε ένα ηλιακό σύστημα 8 πλανητών: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας.
Πηγή:http://www.iau2006.org/
Quendi,
Έχω δύο ερωτήματα.
Πρώτον. Ο πλούτωνας δεν είναι κυρίαρχος πλανήτης στην τροχιά του;
Δεύτερον. Αυτό θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; Θα περαστεί στα εκπαιδευτικά βιβλία; Ρωτώ γιατί εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανάποδοι. Η IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) επί παραδείγματι λέει να ονομάζουμε το NaCl (μαγειρικό άλας) νάτριο χλωρίδιο, αλλά εμείς ακόμα χλωριούχο νάτριο το λέμε...
Με τιμή,
Priest_Atheos
26-08-06, 13:37
Προσωπικά αποφάσεις τέτοιου τύπου τις βρίσκω τυπικές και ανούσιες, και δεν καταλαβαίνω γιατί σε συνέδρια τις βγάζουν αντί π.χ. σε συνέδριο φυσικών να επιβάλλουν στα βιβλία τα βέλη-απεικονίσεις του ηλ. ρεύματος να δείχνουν προς την πραγματική , όχι τη συμβατική φορά. Στο λύκειο ακόμα αποτελεί κάτι το πολύ ενοχλητικό , το ίδιο και σε όσους έχουν στη σχολή τους μάθημα φυσικής ή σχετικό.
Quendi έχω και εγώ άλλα 4 ερωτήματα :
1) Το πρώτο του excellent και το προεκτείνω και για το 2003 UB313 αν πρόκειται για το 10ο πλανήτη.
2) Το 2003 UB313 είναι ο πλανήτης γνωστός ως Nibiru στην ιστορία της ανθρωπότητας ;
3) Αν ναι γιατί δεν τον αναφέρουν με όνομα που παλαιότεροι είχαν δώσει για αυτό το σώμα ; Και αν έχω ακούσει καλά έχουν αρκετά να διαλέξουν. Αν και τώρα με τους νέους ορισμούς δεν θεωρείται ο δέκατος πλανήτης όπως αναφερόταν από εκείνους τους λαούς, αλλά ο δεύτερος πλανήτης-νάνος . Τώρα πια έχουμε 8... :rolleyes:
4) Ο Χάρωντας τι θεωρείται τώρα ; Δορυφόρος πλανήτη νάνου ; Απλά από περιέργεια γιατί δεν είμαι σίγουρος αν οι πλανήτες νάνοι θα θεωρείται ότι έχουν δορυφόρο όπως οι πλανήτες ή ότι έχουν κάτι άλλο.
Φιλικά
Ωχ..παιδιά μου την πέσατε άσχημα! Δεν είμαι σίγουρος, και εγώ ακόμα διαβάζω για να ξέρω τι ισχύει από εδώ και πέρα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε ότι μπορώ.
Καταρχήν, η όλη απόφαση-συζήτηση έγινε καθαρά για θέματα ορισμού και γενικά είναι εντελώς σχετικοί οι ορισμοί που δίνονται. Οι αστρονόμοι προσπάθησαν να τακτοποιήσουν την κατάσταση στο ηλιακό σύστημα γιατί για να πούμε την αλήθεια δεν υπάρχει κάποιος ακριβής όρος για το τι είναι πλανήτης. Οι αρχαίοι τους ονόμασαν πλανήτες αστέρες γιατί απλά κινούνταν στο ουράνιο θόλο σε σχέση με τους ακίνητους απλανείς αστέρες. Άρα οτιδήποτε θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε πλανήτη, όλα όσα ανακαλύφθηκαν: τους κομήτες,αστεροειδείς και άλλα μεγαλύτερα σώματα όπως αυτά που ίσως υπάρχουν πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα, στην ζώνη Kuiper. Για να μην αναφέρω κάποιους δορυφόρους των αέριων πλανητών που είναι μεγαλύτεροι από κάποιους πλανήτες. Οι αστρονόμοι τελικά αποφάσισαν να ονομάζουν πλανήτες τα σώματα που κατά κάποιον τρόπο κυριαρχούν στο Ηλιακό Σύστημα..
Πρώτον. Ο πλούτωνας δεν είναι κυρίαρχος πλανήτης στην τροχιά του;
Το πρώτο του excellent και το προεκτείνω και για το 2003 UB313 αν πρόκειται για το 10ο πλανήτη.
Όχι, γιατί τέμνει την τροχιά του Ποσειδώνα και για αρκετά χρόνια (από τα 286 που χρειάζεται για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο) είναι αυτός ο 8ος πλανήτης και ο Ποσειδώνας ο 9ος. Για το 2003 UB313 δεν είμαι σίγουρος αλλά υποθέτω ότι αν ήταν κυρίαρχος στην τροχιά του θα τον αναγνώριζαν σαν 9ο και και δεν θα τον κατέτασαν με τους νάνους-πλανήτες.
Δεύτερον. Αυτό θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; Θα περαστεί στα εκπαιδευτικά βιβλία;
Τι να σου πω φίλε μου..? Κοίτα, υπάρχει μια εθνική επιτροπή αστρονομίας από κορυφαίους Έλληνες αστρονόμους που συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση και υπάρχουν υπεύθυνοι στο Υπουργείο Παιδείας. Γενικά είναι μια θεμελειώδης αλλαγή η οποία δεν περνά απαρατήρητη και πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχει στα σχολικά βιβλία ή φέτος ίσως υπάρχει εντολή να διδάσκεται από τους καθηγητές. Ακόμα δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση..
2) Το 2003 UB313 είναι ο πλανήτης γνωστός ως Nibiru στην ιστορία της ανθρωπότητας ;
3) Αν ναι γιατί δεν τον αναφέρουν με όνομα που παλαιότεροι είχαν δώσει για αυτό το σώμα ; Και αν έχω ακούσει καλά έχουν αρκετά να διαλέξουν. Αν και τώρα με τους νέους ορισμούς δεν θεωρείται ο δέκατος πλανήτης όπως αναφερόταν από εκείνους τους λαούς, αλλά ο δεύτερος πλανήτης-νάνος .
Δεν θεωρείται από τους αστρονόμους και αρχαιολόγους ότι οι αρχαίοι γνώριζαν την ύπαρξη του 2003 UB313 και μάλιστα ότι αυτός είναι ο nibiru. Δεν υπάρχουν στοιχεία να το αποδεικνύουν..δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σε αυτό..Έχεις κάποια παραπάνω στοιχεία?
4) Ο Χάρωντας τι θεωρείται τώρα ; Δορυφόρος πλανήτη νάνου ; Απλά από περιέργεια γιατί δεν είμαι σίγουρος αν οι πλανήτες νάνοι θα θεωρείται ότι έχουν δορυφόρο όπως οι πλανήτες ή ότι έχουν κάτι άλλο.
Νομίζω ότι συνεχίζει να θεωρείται δορυφόρος αν και κάποιοι λένε ότι πρέπει να θεωρείται διπλό σύστημα πλανητών-νάνων λόγω μαζών αλλά με την ανακάλυψη φέτος των άλλων δύο δορυφόρων του Πλόυτωνα (Νυξ και Ύδρα) αυτό πάγωσε. Γενικά δορυφόρος ενός πλανήτη θεωρείται ένα σώμα που έχει αρκετά μικρότερη μάζα από τον πλανήτη και περιστρέφεται γύρω από κέντρο μάζας που βρίσκεται μέσα στον πλανήτη. Αν βρίσκεται έξω (δηλ. ανάμεσα στην μεταξύ τους απόσταση) υποτίθεται ότι σωστότερο είναι να λέγεται διπλός πλανήτης.. :confused: Θα επανέλθω με αυτό..
Βρήκα κάτι: http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2577.html. Από ό,τι είδα δεν λέει και πολλά, αλλά έχει και κάποια σχετικά links που θα πρέπει να δείτε, αν σας ενδιαφέρει.
beetlejuice
03-09-06, 20:28
«Το μέγεθος δεν μετράει» έγραφαν, μεταξύ άλλων, τα δεκάδες πλακάτ επιστημόνων και φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής ένωσης να μη θεωρείται πια πλανήτης ο μικροσκοπικός Πλούτωνας.
Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια και ίδρυσε το Τμήμα Αστρονομίας ο Κλάιντ Τόμπο, ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930.
Σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι αντιδράσεις για τον ορισμό του πλανήτη από την Αστρονομική Ένωση (IAU) συνεχίζονται σε άλλο επίπεδο.
«Η IAU δημιούργησε έναν ορισμό λανθασμένο τεχνικά, γλωσσικά λανθασμένο και επιστημονικά ντροπιαστικό» διαμαρτύρεται στο Reuters ο Αλαν Στερν του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σαουθουέστ στο Κολοράντο, ο οποίος ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών. Μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 300.
Σύμφωνα με τον ορισμό της IAU, πλανήτης είναι το σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα ώστε να έχει γίνει στρογγυλός λόγω της βαρύτητάς του και έχει λαθαρίσει την τροχιά του από άλλα σώματα.
Ο Πλούτωνας εξαιρείται, αφού η ιδιόρρυθμη τροχιά του τέμνει τον Ποσειδώνα, όπως επίσης εξαιρούνται η Δήμητρα και η Ξένη, δύο σώματα μεγαλύτερα από τον Πλούτωνα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Τα τρία αυτά σώματα ονομάστηκαν «πλανήτες νάνοι».
Στο Νέο Μεξικό, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στον ίδιο τον Κλάιντ Τόμπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται «Αμερικανός ήρωας». Χρειάστηκαν εξάλλου 73 χρόνια από την ανακάλυψη του Πλούτωνα μέχρι να εντοπιστεί κάτι μεγαλύτερο στο Ηλιακό Σύστημα.
Αλλοι επικεντρώνονται στην αλλαγή των εκπαιδευτικών βιβλίων, αφού το Ηλιακό Σύστημα ιστορικά αποτελείται από εννέα, και όχι οκτώ πλανήτης. Δεν πρέπει, υποστηρίζουν, να δημιουργηθεί σύγχυση στους μαθητές και στο κενό.
Ορισμένοι, πάλι, ενοχλούνται από τις τεχνικές παραμέτρους του ορισμού. Όπως υποστηρίζει ο Στερν, σύμφωνα με τον ακριβή ορισμό η Γη δεν είναι πλανήτης, αφού στην τροχιά της παραμένουν χιλιάδες αστεροειδείς.
news.in.gr
Μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙΑU) ο Νάνος-Πλανήτης 2003 UB313 (ή ανεπίσημα Ζήνα :mad: ) μετανομάζεται επίσημα σε Έριδα και ο δορυφόρος της Δυσνομία. Αρχαιοελληνικά ονόματα για άλλη μία φορά.
Γενικά πιστεύω ότι το όνομα που έδωσαν ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να βρουν! Ταιριάζει γάντι στην περίπτωση δεδομένου των διαμάχεων, των διαφωνιών και των αντιδράσεων που σημειώθηκαν!! Η ανακάλυψη αυτού του σώματος ήταν ο λόγος για τον οποίο άλλαξαν τα δεδομένα στο ηλιακό μας σύστημα..και με αυτόν τον τρόπο (το όνομα) η ιστορία θα το καταγράψει για να το θυμόμαστε..
Quendi.
Στην ελληνική μυθολογία, η Έριδα είναι η θεότητα της διχόνοιας, που, επειδή δεν προσκλήθηκε σε μια γιορτή των θεών, έριξε στον κήπο τους ένα μήλο. Η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη κάλεσαν τον Πάρη να διαλέξει ποια από τις τρεις θα πάρει το διαβόητο μήλο της Έριδος. Το πήρε τελικά η Αφροδίτη, που προσέφερε ως αντάλλαγμα στον Πάρη την Ωραία Ελένη, αιτία του Τρωϊκού Πολέμου.
Μία από τις κόρες της θεάς ήταν και η Δυσνομία.
Να και το άρθρο από το in.gr: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=738607
και σχετικά με την Έριδα στην wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Eris_%28dwarf_planet%29
Ποσειδώνιος
26-09-06, 13:14
Όχι, γιατί τέμνει την τροχιά του Ποσειδώνα και για αρκετά χρόνια (από τα 286 που χρειάζεται για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο) είναι αυτός ο 8ος πλανήτης και ο Ποσειδώνας ο 9ος. Για το 2003 UB313 δεν είμαι σίγουρος αλλά υποθέτω ότι αν ήταν κυρίαρχος στην τροχιά του θα τον αναγνώριζαν σαν 9ο και και δεν θα τον κατέτασαν με τους νάνους-πλανήτες.
Αναρωτιέμαι αν ο Πλούτωνας δημιουργήθηκε με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους μεγαλύτερους πλανήτες. Αγαπητέ quendi θα ήμουν υπόχρεος αν με διαφώτιζες σχετικά. Και ακόμα θα ήθελα αν κανείς γνωρίζει να μου πει αν οι πλανήτες δημιουργήθηκαν όλοι μαζί ή όχι; Και αν όχι, είναι οι μακρινοί αρχαιότεροι ή μήπως οι κοντινοί στον πατέρα τους Ήλιο; Τέλος ζητώ πληροφόρηση αν οι πλανήτες αερίων μεταβάλλουν ή όχι τον όγκο τους στη διάρκεια των χιλιετιών και των εκατομμυριετιών.
Από αστρολογική άποψη βέβαια να πω ότι για μένα τουλάχιστον ο Πλούτωνας είναι το ίδιο - αν όχι περισσότερο - σημαντικός από άλλους πλανήτες καθώς ο ρυθμός του είναι διαφορετικός και μοναδικός. Καθώς επίσης να πω ότι η τροχιά του αν και τέμνει αυτή του Ποσειδώνα είναι μεγαλύτερη έτσι και ο ρυθμός πιο αργός για αυτό και αστρολογικά είναι σημαντικός καθώς η επιρροή μιας ακατάλληλης θέσης του (αν και δεν πιστεύω στις επιρροές το χρησιμοποιώ σαν σχήμα λόγου για να συσχετίσω ρυθμούς του σύμπαντος με ανθρώπινους ψυχολογικούς ρυθμούς) διαρκεί μεγάλες περιόδους (2-3 χρόνια) που στιγματίζουν και μεταμορφώνουν τη ζωή μας.
Πάντως τι πιστεύετε ότι είναι σημαντική η απόσταση από τον Ήλιο ή το μέγεθος της τροχιάς. Και βέβαια είναι κυρίαρχος της τροχιάς του ο Πλούτωνας απλώς αυτή είναι ιδιαίτερα ελειπτική. Ελειπτική όμως είναι και όλων των πλανητών. Δεν είναι;
Δεν ξέρω τι να πω η έλλειψη σκοπού είναι ένα πρόβλημα στην επιστήμη της αστρονομίας. Παλαιότερα αυτή η επιστήμη είχε ένα σκοπό να συσχετίσει το μακρόκοσμο με τον μικρόκοσμο. Σήμερα φαίνεται ότι απλώς εξυπηρετεί τις ανάγκες της αστροφυσικής. Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί ένας τέτοιος διαχωρισμός των πλανητών σε νάνους. Και πολύ ύποπτη μου φαίνεται η θέση τους με την κυρίαρχη τροχιά....
Kαλημέρα,
Ποσειδώνιε συγνώμη για την αργοπορία αλλά δεν είχα χρόνο να σου απαντήσω νωρίτερα. Εκτός αυτού, θέτεις δύσκολα ερωτήματα τα οποία αποτελούν πεδίο μελέτης ακόμα και σήμερα και αν κάποιος επιχειρήσει να το μελετέσει διεξοδικά και τεχνικά χρειάζονται σελίδες και σελίδες.
Γενικά υπάρχει μία βάση που συμφωνούν όλοι για την δημιουργία του ηλιακού μα συστήματος (μέχρι τη δημιουργία του πρωτοπλανητικού δίσκου γύρω από τον Ήλιο)..απο εκείνο το σημείο υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις/μοντέλα για το πως εξελίσεται ο δίσκος αυτός, οπότε και πως δημιουργούνται οι πλανήτες. Γενικά η επιτυχημένη θεωρία πρέπει να εξηγεί τα σημερινά παρατηρούμενα χαρακτηριστικά (πχ κατανομή μάζας και στροφορμής στο σύστημα, περιφορά και περιστροφή των πλανητών, σύσταση των διαφόρων πλανητών, δορυφοροι πλανητών, τις ζωνες Kuiper και Οort κλπ)..οπότε σύμφωνα με ότι πιστεύουμε σήμερα:
Αναρωτιέμαι αν ο Πλούτωνας δημιουργήθηκε με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους μεγαλύτερους πλανήτες. Και ακόμα θα ήθελα αν κανείς γνωρίζει να μου πει αν οι πλανήτες δημιουργήθηκαν όλοι μαζί ή όχι; Και αν όχι, είναι οι μακρινοί αρχαιότεροι ή μήπως οι κοντινοί στον πατέρα τους Ήλιο;
(Υποθέτω ότι με το μεγαλύτεροι εννοείς τους εσωτερικούς/πετρώδεις πλανήτες).
Στην πραγματικότητα όλοι οι πλανήτες έχουν ακολουθήσει μία κοινή διαδικασία δημιουργίας (και χρονικά). Απλά επειδή οι λεγόμενοι εσωτερικοί ήταν πιο κοντά στον πρωτο-ήλιο ο οποίος στα αρχικά στάδια της ζωής τους είχε κατά πολύ ισχυρότερο ηλιακό άνεμο καθώς και λόγω της μεγαλύτερης βαρυτικής επίδρασης (μέχρι τη ζώνη των αστεροειδών έφτανε η λεγόμενη ζωνη καταστροφής), δεν μπορεσαν να συγκρατήσουν στο εξωτερικό τους κέλυφος αέρια και να γίνουν αέριοι γίγαντες με στερεο πυρηνα (από Fe, Si, Mg, Al-λογω υψηλών θερμοκρασιών αυτά ηταν σε στερεη μορφη κοντα στον Ήλιο). Αντίθετα πιο μακρια και πιο ψυχρά υπήρχαν παγοι από νερο, αμμωνια και μεθανιο, τα οποια συγκολουνται πιο ευκολα, δημιουργησαν μεγαλύτερους πυρηνες, δεσμευσαν τα αερια Η και He και εφτιαξαν τους αεριους γιγαντες. Όλα αυτά ομως είναι καλά μέχρι και τον Ποσειδώνα. Λογικά ο Πλούτωνας, όπως σίγουρα η Έριδα και η Σεντνα δημιουργήθηκαν πολύ πιο μακριά στην παγωμενη Ζώνη Kuiper από τους προαναφερθεντες παγους και πετρωδη υπολλειματα/σκονη. Mοιάζει περισσότερο στην σύσταση με κομήτη και αν ερχόταν κοντά στη Γη θα φαινόταν σαν κομήτης με ουρα λόγω της θέρμανσης της επιφάνειάς του. Κάποιοι πιστευουν ότι δημιουργήθηκε από συγκρουσεις ή ότι θα μπορουσε να ειναι δορυφορος του Ποσειδωνα αλλα προσωπικά το θεωρω απιθανο. Όταν φτάσει το 2015 το New Horizons θα μας λύσει πολλές απορίες.
Γενικά η μελέτη του Πλούτωνα, της Ζώνης Κuiper και των κομητών θα συμπληρώσει τα τελευταία κενά στην θεωρία της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.
Τέλος ζητώ πληροφόρηση αν οι πλανήτες αερίων μεταβάλλουν ή όχι τον όγκο τους στη διάρκεια των χιλιετιών και των εκατομμυριετιών.
Ως γνωστόν ο Δίας και ο Κρόνος ακτινοβολούν περισσότερη ενέργεια από όση δέχονται από τον Ήλιο. Συστέλλονται ελαφρά και ακτινοβολούν θερμική ενεργεια. (Ίσως και Ουρανός και Ποσειδώνας αλλά πραγματικά δεν το έχω ψάξει, και δεν θυμάμαι να το διάβασα πουθενά).
Και βέβαια είναι κυρίαρχος της τροχιάς του ο Πλούτωνας απλώς αυτή είναι ιδιαίτερα ελειπτική. Ελειπτική όμως είναι και όλων των πλανητών. Δεν είναι;
Δεν ξέρω τι να πω η έλλειψη σκοπού είναι ένα πρόβλημα στην επιστήμη της αστρονομίας. Παλαιότερα αυτή η επιστήμη είχε ένα σκοπό να συσχετίσει το μακρόκοσμο με τον μικρόκοσμο. Σήμερα φαίνεται ότι απλώς εξυπηρετεί τις ανάγκες της αστροφυσικής. Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί ένας τέτοιος διαχωρισμός των πλανητών σε νάνους. Και πολύ ύποπτη μου φαίνεται η θέση τους με την κυρίαρχη τροχιά....
Και βέβαια δεν ειναι κυριαρχος της τροχιάς του, λόγω της βαρύτητας του Ποσειδώνα κάνει αυτήν την πολύ ελλειπτική τροχιά και και "χώνεται" σαν 8ος πλανήτης. Γενικά οι τροχιές όλων των άλλων πλανητών είναι σχεδόν κυκλικές, έχουν μικρή εκκεντρότητα (διαφοροποίηση στον Ερμή) και οι τροχιές τους είναι σχεδόν ομοεπίπεδες. Ο Πλουτωνας όμως διαφέρει και δεν ακολουθεί τους άλλους πλανήτες. Δεν υπάρχει κάτι ύποπτο. Αν κρατούσαμε τον Πλούτωνα σαν πλανήτη έπρεπε να μπουν στην κατηγορία των πλανητών άλλα 3-4 αντικείμενα, συν αλλα, αν ανακαλυφθούν. Θα γινόταν χαμός. ο σκοπός είναι καθαρά θέμα ορισμού και κατάταξης ώστε να καταλήξουμε στο πια σωματα ειναι κυριαρχα στο σύστημα μας (για αυτό και η κυρίαρχη τροχιά). Αυτά τα αντικείμενα (από τον Πλούτωνα και μετά) δεν έχουν ίδια σύσταση, ουτε τροχιές, ούτε δημιουργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Είναι απλούστατο. Εδώ υπάρχουν δορυφόροι που είναι μεγαλύτεροι από τους νάνους πλανήτες! Και εγώ διαφωνώ γενικά με τον ορισμό Νάνος (αλλά όχι με την ουσία του ορισμού), ίσως να ήταν καλύτερα το πλανητοειδής αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, μπορεί να ξανααλλάξει στο μέλλον ή μπορεί να δημιουργηθεί ένας καλύτερος ορισμός. Ιδού μερικά ακόμα σώματα για να καταλάβετε τι πονοκεφάλους αντιμετωπίζουν οι αστρονόμοι:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:EightTNOs.png
Το έλλειψη σκοπού δεν το καταλαβαίνω και θα έλεγα ότι μου φαίνεται ανυπόστατο..Πάντως αμφιβάλλω αν μπορεί κάποιος που δεν ασχολείται με την αστρονομία να κατανοήσει πλήρως την σειρά λόγων που αναγκάζουν αυτές τις κατηγοριοποιήσεις (άσχετα αν διαφωνούν ή συμφωνούν). Στους περισσότερους φαίνονται ασήμαντες λεπτομέρειες αλλά για τους αστρονόμους δεν είναι έτσι. Οι κατηγοριοποιήσεις ισχύουν παντού, το ίδιο πράγμα γίνεται με τα μετεωρα, μετεωριδείς, μετεωρίτες, με τους κομήτες και τους αστεροειδείς, ακόμα και με τα αστέρια..
Στα σχόλια περί αστρολογίας δεν δύναμαι να απαντήσω καθότι δεν υπόκειντο στο θέμα μας, το οποίο είναι καθαρά επιστημονικό/αστρονομικό και δεν σχετίζονται με την απόφαση της IAU.
«Πλουτωνίδες», ο νέος όρος για τους παρ' ολίγον πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=909611&lngDtrID=252
Πλουτωνοειδεις γραφει το λινκ σου...:P
«Πλουτωνίδες» ή Πλουτωνοειδεις, δεν έχει καμία σημασία...
Τα σώματα αυτά δεν είναι παρά παγωμένοι κόσμοι και θα έπρεπε να λέγονται υπερκομητοειδές ή παγωμένοι κόσμοι και όχι με ονόματα που παρομοιάζουν με ένα ουράνιο σώμα...
Έτσι και αλλιώς υπάρχει το νέφος του Χιιλς και το νέφος του Οορτ...
Πλουτωνοειδεις γραφει το λινκ σου...:P
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το είχε όπως το έγραψα (είχα κάνει copy-paste) και το άλλαξαν. Έτσι και αλλιώς ο όρος είναι αγγλικός (plutoids) και πρέπει να αποδοθεί στα ελληνικά. Άκουσα: Πλουτώνιοι, Πλουτωνίδες, Πλουτωνοειδείς.. Δεν είμαι ειδικός περί της σωστής γλωσσικής απόδοσης στη γλώσσα μας. Το τελευταίο φαίνεται σωστότερο. Το αφήνω στους φιλόλογους και γλωσσολόγους. :p
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.