PDA

Επιστροφή στο Forum : Εξέλιξη (the black planet)


beetlejuice
21-09-06, 23:21
Σχολιασμός άρθρου ---------> http://www.metafysiko.gr/?p=929


"[...] H εξελικτική πορεία της αρχαίας ελληνικής σκέψης είναι ένα ταξίδι μέχρι τα όρια του υλικού κόσμου και στη συνεχεία πέρα από αυτά, σε έναν άλλο μαγικό κόσμο, η μορφή του οποίου βρίσκεται εγγεγραμμένη σαν ανάμνηση μέσα στο σπέρμα κάθε υλικής μορφής και μέσω της εξέλιξης ο υλικός κόσμος προσπαθεί να κερδίσει κάποτε την ωραιότητα αυτού του κόσμου.
Έτσι, τα συγγράμματα των αρχαίων σοφών αποτελούν τα κομμάτια ενός χάρτη που αν ανασυντεθεί μας δείχνει το δρόμο γι' αυτόν τον άλλο κόσμο, εκεί από όπου προερχόμαστε και έχουμε όλοι ασυνείδητα σκοπό να επιστρέψουμε κάποια μέρα.
Για να ταξιδέψεις όμως σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να πετάξεις πιο ψηλά από τον ουράνιο θόλο και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να νικήσεις τη βαρύτητα και γενικά να σπάσεις σιγά όλα τα όρια σου. Και η λέξη κλειδί είναι «εξέλιξη».[...]"

Ένα εξαίρετο φιλοσοφικό δοκίμιο από το μέλος της Κοινότητας του Μεταφυσικού, Black Planet, το οποίο αποτελεί μία συζήτηση- αναδρομή σε μερικούς εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων και μη φιλοσόφων με έναν και μοναδικό στόχο: να αγγίξει έννοιες και ιδέες που εκ πρώτης όψεως είναι αδύνατο να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους. Και όμως, ο Black Planet πιστεύει ότι μπορεί.. δείχνοντας μας ότι στην Αρχαία Ελλάδα ο άνθρωπος το είχε καταφέρει!

the_black_planet
24-09-06, 08:44
Να ευχαριστησω δημοσια(πριν καν το κανω προσωπικα...) τον φιλο SolonAimonosEautou για την σημαντικη βοηθεια του στην παρουσιαση του αρθρου,τον φιλο Μηνα για τα καλα του λογια και να πω στους αγαπητους συνταξιδιωτες οτι αυτο ειναι μονο το 1ο απο μια σειρα αρθρων που θα προσπαθησουν να κανουν κατανοητη την εννοια της αρχαιας αρετης στον συγχρονο ανθρωπο.Αυτο το αρθρο ειναι απλα μια εισαγωγη,η οποια φυσικα εχει σημαντικο ρολο και ελπιζω να ανταποκρινεται σ'αυτον.Το 2ο μερος του αρθρου ειναι ηδη "στα σκαρια".

Solon Aimonas Eautou
25-09-06, 01:47
Να το επαναλάβω και δημοσίως Black_Planet: εξαίρετη δουλειά. Πλούσιο σε περιεχόμενο και έννοιες φιλοσοφικό δοκίμιο, με ακόμα πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα.
Ελπίζω να μην αποτελέσει μία προσωπική αναλαμπή προσφοράς στην κοινότητα, αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια σου όπώς υποσχέθηκες.

Θα περιμένω τον επόμενο συλλογισμό σου..

Φιλικά,

teoilio
25-09-06, 15:10
Πολύ καλό άρθρο με αναλυτικό και σαφές γράψιμο. Μου άρεσε πολύ γιατί κατάφερε μέσα σε λίγες γραμμές να ανατπύξει και να κάνει κατανοητά τα κυριότερα σημεία της διδασκαλίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.