PDA

Επιστροφή στο Forum : Οδηγίες Χρήσης για την δημιουργία των Blog σας


JustAnotherGoneOff
03-10-06, 03:26
***Εισαγωγή***

Το παρόν άρθρο θέτει τις δύο βασικές κατευθύνσεις για να δημιουργήστε το δικό σας ιστολόγιο, το σετάρισμά του και την εισαγωγή νέων ποστ, για να ξεκινήσετε αμέσως μόλις πείτε κίμινο! Δεν θα σταματήσουμε εδώ, σκοπός του παρόντος τόπικ είναι να σας προσφέρει σταδιακά ένα ολοκληρωμένο οδηγό, ξεκινώντας από τα εύκολα βήματα μέχρι τις πιο προχωρημένες λειτουργίες σε κείμενα τα οποία γράφονται αυτή τη στιγμή. Το κριτήριό μας αυτή τη στιγμή είναι πως ξεκινάτε από το μηδέν, καθώς το LifeType είναι πιο δύσκολη πλατφόρμα από τον Blogger και το WordPress, αλλά παρέχει μεγάλη ασφάλεια κι ευελιξία στο admin.


***Τα Πρώτα Βασικά Βήματα για τη δημιουργία του Blog σας***
Aφού έχουμε ολοκληρώσει την εγγραφή μας από το www.metafysiko.gr/blogs...
Έχουμε το ακόλουθο λινκ http://www.metafysiko.gr/blogs/admin.php ως
Σελιδοδείκτη (στα Favorites) και μπαίνουμε από κει οπότε το έχουμε πρόχειρο. Καταχωρούμε το nickname και το pass και μας βγάζει τη σελίδα του admin panel που αφορά τις δημοσιεύσεις μας και τα σχόλια. Υπάρχει ήδη ένα κείμενο υποδοχής και για να κάνετε τις πρώτες προσωπικές σας ρυθμίσεις, πατήστε δίπλα από τον τίτλο του κειμένου τη στήλη των Ενεργειών το εικονίδιο με το σημειωματάριο.

Βγαίνουμε σε μια σελίδα που λέει Διόρθωση Άρθρου, αλλά προς το παρόν δεν μας αφορά, πηγαίνετε στη μπάρα συνδέσεων στο πάνω μέρος κι επιλέγετε Κέντρο Ελέγχου και μετά Ρυθμίσεις Ιστολογίου. Τώρα εδώ θα καταχωρήσετε τα στοιχεία και τα δεδομένα του ιστολογίου σας.

Το Όνομα είναι ο τίτλος που θα δώσετε στο ιστολόγιο σας όπως θα εμφανίζεται.

Η Περιγραφή (προαιρετική συμπλήρωση) είναι ένας υπότιτλος που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο, προτιμάται να μην είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη για λόγους αισθητικής.

Η Γλώσσα πρέπει να είναι η προεπιλεγμένη που σας εμφανίζεται (UTF-8).

Αφήστε όπως είναι την Κατηγορία, τον Αριθμό Πρόσφατων Αντικειμένων θα τον ρυθμίσετε αργότερα σύμφωνα με το γούστο σας, αφορά τον αριθμό των posts που θέλετε να εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα του μπλογκ σας (από 1 έως όσο θέλετε). Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως μπορείτε να βάλετε 5 έως 10 post για να μην βαραίνει πολύ στο μάτι το ιστολόγιο σας.

Το Πρότυπο (template) είναι το σημαντικότερο μέρος της εμφάνισης της σελίδας σας. Πατήστε το Επιλέξτε και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με όλα τα διαθέσιμα Πρότυπα του LifeType. Από κει διαλέγετε ένα Πρότυπο που να ταιριάζει με την αισθητική σας αλλά και τη χρησιμότητά του. Πειραματιστείτε εναλλάσοντας αυτά που σας ενδιαφέρουν μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που σας βολεύει. Αυτό θα το κάνετε επιλέγοντας κατευθείαν το Πρότυπο και μετά, αφού κλεiσει αυτόματα το παράθυρο, πηγαίνετε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε Ενημέρωση. Στο πάνω δεξί μέρος υπάρχει μια πτυσσόμενη φόρμα με τα ιστολόγια που φτιάξατε (μπορείτε να έχετε πάνω από ένα στον ίδιο λογαριασμό) και πατήστε το πράσινο βέλος. Θα ανοίξει σε νέο παράθυρο το ιστολόγιο που δημιουργήσατε και θα ελέγξετε έτσι τις ρυθμίσεις σας.

Δοκιμάστε για αρχή αυτά τα Πρότυπα, για την απλή αισθητική τους και την ευρυθμία των ιστολόγιων σας:
mtplog και rubric
Για τους οπαδούς της απόλυτης λιτότητας, κάτασπρα σχέδια με καλή διάταξη και ευανάγνωστη γραμματοσειρά.

fsubtle, MinimaPlusWithPlugins και FastTrack
Τρία πρότυπα εξαιρετικής καλαισθησίας με μικρές γραμματοσειρές για μεγάλα posts. Από τις καλύτερες επιλογές λόγω της ευχρηστίας τους.
Προσέξτε όμως το Πρότυπο που θα επιλέξετε να έχει οπωσδήποτε δεσμό για το Κέντρο Ελέγχου (σημειώνεται ενίοτε και ως Διαχείριση), είναι μερικά από αυτά που δεν τον διαθέτουν.

Οι υπόλοιπες επιλογές από τις Ρυθμίσεις Ιστολογίου είναι ευνόητες και εναπόκειται στη δική σας ευχέρεια στο ποιές επιθυμείτε να ισχύουν (ούτω οι άλλως, οι περισσότερες είναι προεπιλεγμένες).

***Πως να γράφετε και να καταχωρείτε post***

Αφού σετάραμε το ιστολόγιο μας, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις και στο Νέο Άρθρο. Θα δείτε εκεί πως εμφανίζεται ένας απλός και εξαιρετικά λειτουργικός word editor, με δυνατότητες ένθεσης εικόνων, δεσμών και για τους προχωρημένους, επεξεργασία σε επίπεδο HTML. Αφού γράψετε (ή κάνετε paste) το κείμενό σας, μπορείτε να επιλέξετε από τη δεξιά στήλη την κατηγορία στην οποία θα ανήκει το κείμενο.
Αρχικά, υπάρχει η ένδειξη Γενικά, αλλά ακριβώς από κάτω σας δίνεται η ευκολότατη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια δική σας κατηγορία που θα την ονομάσετε αναλόγως π.χ. Ιστορία, Συνομωσιολογία, Θρησκειολογία κ.ο.κ. Όταν θα είστε έτοιμοι, έχετε τρεις δυνατότητες στο κάτω μέρος της σελίδας (Προεπισκόπηση, Προσχέδιο και Δημοσίευση). Επιλέγετε ανάλογα την εργασία που θέλετε να κάνετε και είστε έτοιμοι!

***Το Σετάρισμα του Blog σας***

Το LifeType, όπως θα διαπιστώνετε τώρα, προσφέρει πολλές δυνατότητες διαχείρισης, στην παρούσα όμως έκδοση έχουν εισαχθεί τα στοιχειώδη plugins ώστε να είναι αρχικά κατανοητό. Πειραματιστείτε και θα δείτε πως προσφέρει μεγάλη γκάμα λειτουργιών. Υπάρχουν όμως ορισμένες προχωρημένες λειτουργίες, για τις οποίες θα αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο, κι αυτό για να μην βιαστείτε και κάνετε λάθη ή απογοητευτείτε. Ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες του παρόντος άρθρου και να εξερευνήσετε με προσοχή όσα θα δείτε στη Διαχείριση. Κάθε απορία που θα έχετε, μπορείτε να τη θέσετε στο τόπικ που έχει διαμορφωθεί ειδικά στο φόρουμ και θα σας απαντήσουμε αναλόγως. Θα σας πούμε εν ολίγοις πως έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε κι άλλον (εγγεγραμμένο) χρήστη στο ιστολόγιο σας, να προσθέσετε τα αγαπημένα σας λινκς, να φτιάχνετε δικά σας πεδία με διάφορα περιεχόμενα κλπ.

JustAnotherGoneOff
03-10-06, 03:54
Σημείωση: Καθώς το παρόν τόπικ χρησιμεύει μόνο σαν οδηγός, τις απορίες σας να τις θέτετε εδώ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1757).

JustAnotherGoneOff
06-10-06, 23:17
Πρέπει να έχετε υπόψη σας πως ο χώρος που φιλοξενεί το metafysiko.gr δεν είναι απεριόριστος. Και ειδικά όταν έχετε την ανάγκη να βάζετε φωτογραφίες, που το μέγεθός τους είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από ένα κείμενο, καταλαβαίνετε πως χρειάζεται μια διαφορετική λύση στο πρόβλημα της εξοικονόμησης χώρου.

Θα σας προτείνω τη λύση του γνωστού imageshack.us (http://www.imageshack.us/), μπορείτε να βάζετε εκεί τις φωτογραφίες σας και θα εμφανίζονται στο Ιστολόγιο σας με ένα απλό Link. Ας δούμε πως θα το κάνουμε αυτό.

Λοιπόν, αφού επιλέξετε την εικόνα που θέλετε να καταχωρήσετε, πήγαινε στο imageshack.us (http://www.imageshack.us/), εκεί θα δείτε ένα πεδίο που θα σας ρωτήσει αν η φωτό θα είναι από το διαδίκτυο ή τον υπολογιστή σας. Αφού μαρκάρετε την κατάλληλη επιλογή - αν είναι απο υπολογιστή κάνετε την κλασική Αναζήτηση για να βρειτε το αρχείο, αν είναι από το διαδίκτυο, μαρκάρετε το URL και κάνετε copy-paste την διεύθυνση της φωτογραφίας, προσέχετε, όχι το λινκ της σελίδας, αλλά της φωτογραφίας (δεξί κλικ πανω στην εικόνα και Αντιγραφή Τοποθεσίας Εικόνας).

Από κάτω έχει μια επιλογή για Resize Image στην περίπτωση που η εικόνα σας είναι "διακοσμητική", βλέπετε δύο επιλογές, που λένε:

resize image?
remove size/resolution bar from thumbnail?

Μαρκάρετε μόνο το πρώτο - επειδή τα ιστολόγια εν γένει έχουν στενά περιθώρια - επιλέγοντας κυρίως το συνιστώμενο μέγεθος 320 Χ 240 για blogs και πατάτε μετά host it!

Αφού φορτωθεί η εικόνα, κοπιάρετε την τελευταία γραμμή διευθύνσεων Direct link to image και την κάνετε paste στο word editor του LifeType αφού πατήσετε το εικονίδιο για την ένθεση εικόνων και σας ζητήσει στο pop up παράθυρο τη διεύθυνση.

Όταν όμως θέλετε να βάλετε μεγάλη εικόνα, αφού είπαμε ότι τα ιστολόγια έχουν στενά περιθώρια, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι το εξής:

Ξεμαρκάρετε από την πρώτη σελίδα του imageshack.us (http://www.imageshack.us/), πριν στείλετε την εικόνα, και τις δυό επιλογές:

resize image?
remove size/resolution bar from thumbnail?

Μετά, κάνετε copy από τη σελίδα του imageshack (http://www.imageshack.us/), όπου προσφέρονται διάφορες παραλλαγές για κάθε τύπο ιστοσελίδας για την εικόνας σας, την πρώτη γραμμή που λέει Thumbnail for Websites. Τότε πηγαίνετε στο word editor του ιστολόγιου σας, το γυρνάτε σε επεξεργασία HTML και κάνετε paste στο σημείο του κειμένου όπου θέλετε να παρεμβληθεί η εικόνα. Μετά... βουρ δημοσίευση.

Καλό blogging.