PDA

Επιστροφή στο Forum : Οι Σαρακατσιανοί στο πέρασμα των χρόνων (Zυγογιάννης Νίκος)


beetlejuice
08-10-06, 15:53
Οι Σαρακατσιανοί στο πέρασμα των χρόνων (Zυγογιάννης Νίκος) -------> http://www.metafysiko.gr/?p=1313


"Οι Σαρακατσαναίοι είναι ένα πανάρχαιο πρωτοελληνικό φύλο. Νομάδες κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα χειμαδιά διασκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα."
Τα παραπάνω λόγια ανοίγουν την παρούσα μελέτη σχετικά με τους Σαρακατσαναίους, από τον Νικόλαο Γ. Ζυγογιάννη. Τόσο η ποιότητα του κειμένου, όσο και το κύρος του συγγραφέα(πρώην Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Σαρακατσαναίων) είναι αρκετά ώστε το εν λόγω άρθρο να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο που μαγεύεται από την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία.

Grigorios o Ellhn
08-10-06, 18:41
Μπά?? Θυμηθήκαμε και τους Σαρακατσάνους?? Είναι γνωστή η συγκεκριμένη άποψη, αρκετά μάλιστα. Όπως επίσης είναι γνωστή και η ελληνικότητα και άλλων νομαδικών και μη φύλων της ευρύτερης περιοχής (Βλάχοι, Αρβανίτες, κ.λπ.), η οποία όμως για πολύ συγκεκριμένους λόγους αποσιωπάται.
Θα ήταν καλό πιστεύω να μην μιλάμε μόνο για Σαρακατσάνους, αλλά να υπάρξει και μια γενικότερη αναφορά σε όσους είναι Ελληνες στο γένος, και κάποιοι προσπαθούν να το αποσιωπήσουν. Πολύ καλή η προσπάθεια πάντως και αν συνεχιστεί θα ήταν ακόμα καλύτερη. Άλλωστε η λογική "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε" είναι ότι χειρότερο....
Σας χαιρετώ, δυνατά κι ελληνικά

beetlejuice
09-10-06, 12:45
Γρηγοριε η στηλη "Αρθρα Επισκεπτων" επαφιεται αποκλειστικα στην ευαισθησια και ορεξη που επιδεικνυουν μελη της κοινοτητας μας να προσφερουν και αυτοι με τον γραπτο τους λογο στον εμπλουτισμο της ιστοσελιδας μας με νεα κειμενα. Το αρθρο αυτο δε ξεφευγει απο τον κανονα.

Στα επι της ουσιας τωρα, πολυ σημαντικες πληροφοριες για τους Σαρακατσανους θα βρεις στη μελετη του παλαιοανθρωπολογου Αρη Πουλιανου με τιτλο "Η Προελευση των Ελληνων" που κυκλοφορει απο τις εκδοσεις ανθρωπολογικης εταιριας Ελλαδος.
Εαν εσυ ή οποιοσδηποτε αλλος εχει τις γνωσεις και τη δυνατοτητα να συγγραψει αρθρα σχετικα με τους Βλαχους, τους Αρβανιτες κ.α, με χαρα μας θα τα φιλοξενησουμε και αυτα.