PDA

Επιστροφή στο Forum : 300


Βελλερεφόντης
10-10-06, 00:36
Δείτε το επίσημο trailer της ταινίας που περιμένουμε με λαχτάρα...και ...ερεθιστήτε......
http://www.themoviebox.net/movies/2006/0-9ABC/300/trailer.php

Templar
10-10-06, 09:15
Καλο φαινεται αλλα αυτον τον πρωταγωνιστη που τον βρηκαν ? Δεν με ενθουσιαζει και πολυ.

vasias
10-10-06, 11:20
:mad:

Το είδα και το άκουσα !

Καταπληκτικό!!!
Από τεχνικής πλευράς πολύ εντυπωσιακό!

Τελικά μήπως οι "ξένοι" μας διαβάζουν καλύτερα ;

Βρήκαν κάποιον που να μοιάζει με Έλληνας.

Τη δούλεψαν πάρα πολύ την ταινία και βασίστηκαν πάρα πολύ στις λεπτομέρειες.
Αυτό είναι ένα δείγμα πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν όπως και με τις άλλες ταινίες της Ελληνικής ιστορίας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δουλεύουν πάρα πολύ μεθοδικά και συλλογικά και επιστρατευουν πάρα πολλούς ειδικούς σε διάφορα θέματα

:o

R-b-t3r
10-10-06, 12:23
Για να δούμε λιγάκι την σύνθεση
του στρατού των Ελλήνων στις
Θερμοπύλες μπας και διαλυθεί αυτός
Ο γελοίος μύθος περί 300

Σπαρτιάτες: 300
Μαντινείς: 500
Τεγεάτες: 500
Ορχομένιοι (αρκάδες): 120
Άλλοι Αρκάδες: 1,000
Κορίνθιοι: 400
Φλείοι: 200
Μυκηναίοι: 80
Θεσπιείς: 700
Θηβαίοι: 400
Φωκαείς και Οπούντιοι Λοκροί: 1,000
Συνολικές Δυνάμεις: 5,200
Αυτά σύμφωνα με τον Ηρόδοτο βιβλίο Ζ παράγραφος 202.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εξυμνούν τους σπαρτιάτες που έστειλαν 300 ενώ ήταν πολυπλυθέστεροι από τους υπόλοιπους έλληνες. Επίσης κανένας δεν λέει τίποτα για τους 700 Θεσπιείς που επίσης επέλεξαν να πεθάνουν για να σωθούν οι άλλοι.

Και μην μου πείτε ότι οι υπόλοιποι έλληνες έκοβαν κίνηση ενώ είχαν τους Σπαρτιάτες να πολεμούν...

freya
10-10-06, 12:35
Μπορεί οι υπόλοιποι Έλληνες να ήταν περισσότεροι από τους Σπαρτιάτες αλλά οι Σπαρτιάτες ήταν το ζητούμενο καθώς σε εκείνους στηρίζονταν οι υπόλοιποι για να πάρουν θάρρος... Μην ξεχνάμε πως μαζεύτηκαν στις Θερμοπύλες αφού πρώτα ο Θεμιστοκλής τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμμετείχαν και οι Σπαρτιάτες (χωρίς να είναι σίγουρος για κάτι τέτοιο). Ο Λεωνίδας πήγε με την προσωπική του φρουρά γιατί στη Σπάρτη είχαν γιορτή στους Θεούς και στις γιορτές δεν πολεμούσαν... Αψήφισε τους πάντες και έκανε το δικό του!Για αυτό και λέμε για τους 300 αλλά παράλληλα κάθε σωστός ερευνητής και μελετητής και έλληνας γενικότερα πρέπει να τιμάει όλους όσους έπεσαν εκεί...Τώρα σχετικά με την ταινία, αναμένω να δω το αποτέλεσμα στους κινηματογράφους...

R-b-t3r
10-10-06, 12:45
Ο Λεωνίδας πήγε με την προσωπική του φρουρά γιατί στη Σπάρτη είχαν γιορτή στους Θεούς και στις γιορτές δεν πολεμούσαν...
Αυτά τα ακούω βερεσέ freya... :mad:
Ανάγκα και οι θεοί πείθονται, άλλωστε και το τρίπτυχο λέει πρώτα πατρίς, μετά θρησκεία και οικογένεια...
Απαράδεκτο για ένα έθνος πολεμιστών να μην μπορεί να στείλει περισσότερο στρατό. Αλλά τί περιμένεις παντα παρτάκιδες ήταν και η θεία δίκη ήρθε μερικά χρόνια αργότερα από τους Θηβαίους (αφού πρώτα οι Σπαρτιάτες συνεργάστηκαν με τους πέρσες και μας έβαλαν σε καθεστώς υποτέλειας στον πέρση βασιλιά.
Μην ξεχνάτε ότι ο Αλέξανδρος κατηγορεί ανοιχτά τους Σπαρτιάτες στην πολιορκία της Τύρου ότι είναι οι μόνοι έλληνες που συνεργάστηκαν στο παρελθόν και συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο με τους πέρσες και συνομωτούσαν εναντίον του. Θα βρώ το συγκεκριμένο απόσπασμα να "θαυμάσετε" τα Σπαρτιατικά "φυντάνια")

Για αυτό και λέμε για τους 300 αλλά παράλληλα κάθε σωστός ερευνητής και μελετητής και έλληνας γενικότερα πρέπει να τιμάει όλους όσους έπεσαν εκεί... Συμφωνώ απόλυτα.

freya
10-10-06, 13:07
Βασικά προτείνω προτού δείτε την χολυγουντιανή υπερπαραγωγή με ειδικά εφέ και ανάποδες κολοτούμπες να τσεκάρετε το dvd που κυκλοφορεί εδώ και καιρό "The 300 Spartians". Είναι μία ταινία του '62 και σε πολλούς μπορεί να φανεί κουραστική μιας και ανήκει στις απλές ταινίες όπου απλά κρατάνε σπαθιά,φοράνε σανδάλια και πολεμάνε χωρίς να πετάνε στον αέρα, να πηδάνε από ύψος και να μην παθαίνουν ούτε γρατζουνιά, να τρέχουν και να μην ιδρώνουν... Αλλά εγώ την προτείνω γιατί πραγματικά αξίζει!!! (είναι αυτή με τον Richard Egan)

R-b-t3r
10-10-06, 13:17
Η επιστολή του Αλέξανδρου στον Δαρείο:

Οἱ ὑμέτεροι πρόγονοι ἐλθόντες εἰς Μακεδονίαν καὶ εἰς τὴν ἄλλην Ἑλλάδα κακῶς ἐποίησαν ἡμᾶς οὐδὲν προηδικημένοι. ἐγὼ δὲ τῶν Ἑλλήνων ἡγεμὼν κατασταθεὶς καὶ τιμωρήσασθαι βουλόμενος Πέρσας διέβην ἐς τὴν Ἀσίαν, ὑπαρξάντων ὑμῶν. καὶ γὰρ Περινθίοις ἐβοηθήσατε, οἳ τὸν ἐμὸν πατέρα ἠδίκουν, καὶ εἰς Θρᾴκην, ἧς ἡμεῖς ἤρχομεν, δύναμιν ἔπεμψεν Ὦχος. τοῦ δὲ πατρὸς ἀποθανόντος ὑπὸ τῶν ἐπιβουλευσάντων, οὓς ὑμεῖς συνετάξατε, ὡς αὐτοὶ ἐν ταῖς ἐπιστολαῖς πρὸς ἅπαντας ἐκομπάσατε, καὶ Ἀρσῆν ἀποκτείναντός σου μετὰ Βαγώου, καὶ τὴν ἀρχὴν κατασχόντος οὐ δικαίως οὐδὲ κατὰ τὸν Περσῶν νόμον, ἀλλὰ ἀδικοῦντος Πέρσας, καὶ ὑπὲρ ἐμοῦ πρὸς τοὺς Ἕλληνας γράμματα οὐκ ἐπιτήδεια διαπέμποντος, ὅπως πρός με πολεμῶσι, καὶ χρήματα ἀποστέλλοντος πρὸς Λακεδαιμονίους καὶ ἄλλους τινὰς τῶν Ἑλλήνων, καὶ τῶν μὲν ἄλλων πόλεων οὐδεμιᾶς δεχομένης, Λακεδαιμονίων δὲ λαβόντων, καὶ τῶν παρὰ σοῦ πεμφθέντων τοὺς ἐμοὺς φίλους διαφθειράντων καὶ τὴν εἰρήνην, ἣν τοῖς Ἕλλησι κατεσκεύασα, διαλύειν ἐπιχειρούντων_ἐστράτευσα ἐπὶ σὲ ὑπάρξαντος σοῦ τῆς ἔχθρας. ἐπεὶ δὲ μάχῃ νενίκηκα πρότερον μὲν τοὺς σοὺς στρατηγοὺς καὶ σατράπας, νῦν δὲ σὲ καὶ τὴν μετὰ σοῦ δύναμιν, καὶ τὴν χώραν ἔχω τῶν θεῶν μοι δόντων, ὅσοι τῶν μετὰ σοῦ παραταξαμένων μὴ ἐν τῇ μάχῃ ἀπέθανον, ἀλλὰ παρ' ἐμὲ κατέφυγον, τούτων ἐπιμέλομαι καὶ οὐκ ἄκοντες παρ' ἐμοί εἰσιν, ἀλλὰ αὐτοὶ ἑκόντες ξυστρατεύονται μετ' ἐμοῦ. ὡς οὖν ἐμοῦ τῆς Ἀσίας ἁπάσης κυρίου ὄντος ἧκε πρὸς ἐμέ. εἰ δὲ φοβῇ μὴ ἐλθὼν πάθῃς τι ἐξ ἐμοῦ ἄχαρι, πέμπε τινὰς τῶν φίλων τὰ πιστὰ ληψομένους. ἐλθὼν δὲ πρός με τὴν μητέρα καὶ τὴν γυναῖκα καὶ τοὺς παῖδας καὶ εἰ ἄλλο τι θέλεις αἴτει καὶ λάμβανε. ὅ τι γὰρ ἂν πείθῃς ἐμὲ ἔσται σοι. καὶ τοῦ λοιποῦ ὅταν πέμπῃς παρ' ἐμὲ, ὡς πρὸς βασιλέα τῆς Ἀσίας πέμπε, μηδὲ [ἃ] ἐξ ἴσου ἐπίστελλε, ἀλλ' ὡς κυρίῳ ὄντι πάντων τῶν σῶν φράζε εἴ του δέῃ. εἰ δὲ μή, ἐγὼ βουλεύσομαι περὶ σοῦ ὡς ἀδικοῦντος. εἰ δ' ἀντιλέγεις περὶ τῆς βασιλείας, ὑπομείνας ἔτι ἀγώνισαι περὶ αὐτῆς καὶ μὴ φεῦγε, ὡς ἐγὼ ἐπὶ σὲ πορεύσομαι οὗ ἂν ἦς.

Αρριανού "Αλεξάνδρου ανάβασις" Βιβλίο Β παράγραφος 24

Απολαύστε τους.... από όλες τις Ελληνικές πόλεις που προσπάθησε να δωροδοκήσει ο Δαρείος, μόνο οι Σπαρτιάτες τα πήραν τα λεφτά !!! Μπράβο στους λεβέντες-προδότες!! Αν ήταν έτσι όλοι, να βρούμε και άλλους σήμερα να δέσει το γλυκό....

R-b-t3r
10-10-06, 13:38
Βασικά προτείνω προτού δείτε την χολυγουντιανή υπερπαραγωγή με ειδικά εφέ και ανάποδες κολοτούμπες να τσεκάρετε το dvd που κυκλοφορεί εδώ και καιρό "The 300 Spartians". Είναι μία ταινία του '62 και σε πολλούς μπορεί να φανεί κουραστική μιας και ανήκει στις απλές ταινίες όπου απλά κρατάνε σπαθιά,φοράνε σανδάλια και πολεμάνε χωρίς να πετάνε στον αέρα, να πηδάνε από ύψος και να μην παθαίνουν ούτε γρατζουνιά, να τρέχουν και να μην ιδρώνουν... Αλλά εγώ την προτείνω γιατί πραγματικά αξίζει!!! (είναι αυτή με τον Richard Egan)
Την έχω δεί Freya και είναι πάρα πολύ ωραία ταινία. Είναι τελείως άγνωστη στους περισσότερους αλλα είναι πραγματικό διαμάντι με πολύ μικρές παρεκλίσσεις από την πραγματική ιστορία.

the_black_planet
10-10-06, 13:39
Νομιζω οτι εισαι λιγο αδικος φιλε μου R-b-t3r.Ξεχνας μου φαινεται οτι πριν απο μερικα χρονια,οταν ο Μεγας Αγησιλαος ειχε εκστρατευσει κατα των Περσων,οι Περσες εστειλαν χρηματα στις περισσοτερες Ελληνικες πολεις(Αθηνα,Θηβα κτλ) για να εξεγερθουν κατα των Σπαρτιατων και τοτε ολες δεχτηκαν τα χρηματα...

Ποσειδώνιος
10-10-06, 13:55
R-b-t3r να σου θυμίσω ότι μετά την προδοσία από τον Εφιάλτη οι περισσότεροι σύμμαχοι αποχώρησαν μετά από εντολή του Λεωνίδα - καθώς είδε την απροθυμία τους να συνεχίσουν τον αγώνα μια και η ήττα ήταν πλέον κάτι απόλυτα σίγουρο.
Ο Λεωνίδας όμως με τους 300 - καθώς αυτό υπαγόρευε η στρατιωτική τιμή και ο νόμος της Σπάρτης - θα παρέμεναν να αγωνιστούν μέχρι τέλους. Το παράδειγμα τους ακολούθησαν και οι 700 Θεσπιείς δείχνοντας φιλοτιμία και πνεύμα συμαπαράστασης στους Σπαρτιάτες. Έμειναν και οι 400 Θηβαίοι αλλά πιθανότατα παρά τη θέληση τους. Οι υπόλοιποι σύμμαχοι απεχώρησαν.

Το γεγονός ότι ενώ ήξεραν ότι θα πεθάνουν - μετά την κύκλωση - παρέμειναν να αγωνιστούν μέχρι τέλους είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς στην ιστορία.

R-b-t3r
10-10-06, 14:00
Θα μπορούσα και να ήμουν άδικος, αλλά θυμάμαι και την Ανταλκίδειο Ειρήνη και ποιός πρωτοστάτησε σε αυτή όπως και θυμάμαι από που πήραν λεφτά οι σπαρτιάτες για να ξεκινήσει ο Πελοπονησιακός πόλεμος (όχι ότι οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι, τομάρια ήταν και αυτοί και η λεγόμενη "συμμαχία" τους ήταν μια στυγνή υποδούλωση).
Επεμβαίνω γιατί δεν μου αρέσει να ωραιοποιούμε καταστάσεις που ουσιαστικά έχουν άμεσο ενδιαφέρον και μπορούν να μας διδάξουν κάποια πράγματα αν τις δούμε όπως πραγματικά ήταν.

Τι 300 και κουραφέξαλα μου λέτε! 5000 έλληνες ήταν και πολεμούσαν όλοι. Άλλωστε η δύναμη της φάλαγγας δεν στηρίζεται στην ποιότητα του στρατού αλλά στην τοποθέτηση και στο ηθικό. Μόνο αν διαλυθεί ο σχηματισμός μπορεί να "φανεί" αν είσαι σπαρτιάτης και προπονείσαι μέρα νύχτα ή αν είσαι κοινός πολεμιστής.

R-b-t3r
10-10-06, 14:05
Το γεγονός ότι ενώ ήξεραν ότι θα πεθάνουν - μετά την κύκλωση - παρέμειναν να αγωνιστούν μέχρι τέλους είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς στην ιστορία.
Το ότι θα πεθάνουν, το ήξεραν από την στιγμή που έφυγαν από την Σπάρτη Ποσειδώνιε.... Ψάξτε το λίγο και θα καταλάβετε την τρέλα των σπαρτιατών της εποχής. Για αυτό στείλαν 300 μόνο, επειδή θα πέθαιναν όλοι και όχι για γιορτές και άλλα τέτοια. Επιπλεόν ήθελαν να έχουν καβάντζα για τον Ισθμό. Θυμάστε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που ο Ευριβιάδης θα "την έκανε" για τον Ισθμό σφυρίζοντας αδιάφορα αν δεν τον εμπόδιζε ο Θεμιστοκλής?

Αυτοί είναι οι Σπαρτιάτες θαυμάστε τους....

tsilof
10-10-06, 14:24
. Ο Λεωνίδας πήγε με την προσωπική του φρουρά γιατί στη Σπάρτη είχαν γιορτή στους Θεούς και στις γιορτές δεν πολεμούσαν... Αψήφισε τους πάντες και έκανε το δικό του!..
Σχετικά με αυτό:
"Κάρνος" λεγόταν και ένας ποιμενικός "κριόμορφος" θεός, προστάτης της γονιμότητας.Δηλαδή ήταν ένας τοπικός Πελοποννήσιος Θεός, με ζωόμορφη όψη(όπως συνηθιζόταν τότε).

Προς τιμήν του, τελούνταν κάθε τέσσερα-4- χρόνια τα "Κάρνεια", στα οποία παίρναν μέρος εννιά -9- ανύπαντροι Σπαρτιάτες (οι "Καρνεάτες")και που δεν τους επιτρεπόταν μάλιστα ,κατα τη διάρκεια της τετραετούς θητείας τους να νυμφευθούν. Διεξαγόταν και αγώνες, έπειτα από τις καθιερωμένες θυσίες, όπου οι οχτώ -8- κυνηγούσαν τον ένατο -9- (τον "Στεμματία"). Αν τον πιάναν αυτό αποτελούσε καλό οιωνό για την πόλη την επόμενη τετραετία.
Το σημαντικό ό μως είναι το ακόλουθο: Κατά τη διάρκεια των εορτών, απαγορεύοταν στους Σπαρτιάτες να εκστρατεύσουν ή να εμπλακούν σε οποιαδήποτε μάχη.Γι'αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν ο Ηρόδοτος(στ106) και ο Θουκυδίδης (ε54), οι Σπαρτιάτες δε πρόλαβαν να πάρουν μέρος στη μάχη του Μαραθώνα. Απολαύστε τους.... από όλες τις Ελληνικές πόλεις που προσπάθησε να δωροδοκήσει ο Δαρείος, μόνο οι Σπαρτιάτες τα πήραν τα λεφτά !!! Μπράβο στους λεβέντες-προδότες!! Αν ήταν έτσι όλοι, να βρούμε και άλλους σήμερα να δέσει το γλυκό....
Όντως στο συγκεκριμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Αρριανού (Β', παρ.14, όχι 24 :p ) ο Αλέξανδρος γράφει προς το Δαρείο: ".....Γιατί βοηθήσατε τους Περίνθιους που αδικούσαν τον πατέρα μου, και στην Θράκη που την εξουσιάζαμε εμείς, ο Ώχος έστειλε δύναμη. Και όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας μου από τους συνωμότες ,που εσείς οργανώσατε, όπως οι ίδιοι με επιστολές προς όλους καυχηθήκατε, κι όταν εσύ σκότωσες τον Αρσή με τη βοήθεια του Βαγώου και κατέλαβες την εξουσία ούτε δίκαια ούτε σύμφωνα με τον περσικό νόμο αλλά αδικώντας τους Πέρσες, και στέλνοντας σε βάρος μου προς τους άλλους Έλληνες εχθρικά γράμματα ,για να με πολεμήσουν, και στέλνοντας χρήματα στους Λακεδαιμονίους και σε μερικούς άλλους Έλληνες, που από τις πόλεις καμία δε τα δέχθηκε ενώ οι Λακεδαιμόνιοι τα πήραν, και όταν...."

Εκτός όλων των άλλων συμπερασμάτων που εξάγονται από αυτή την επιστολή του Αλεξάνδρου στον Δαρείο, θα σας παραθέσω το -κατά τη γνώμη μου- "ζουμί".
Ο Αλέξανδρος αντιπροσωπεύει την συνείδηση των Ελλήνων, οι οποίοι τα περασμένα χρόνια δε δίσταζαν ,εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών και ιδιοτελών συμφερόντων, να συναλλάσσονται με τους Πέρσες.
Μέσα σε αυτούς είναι οι Σπαρτιάτες Παυσανίας, Λύσανδρος, Ανταλκίδας, ο Πελοπίδας από τη Θήβα και άλλοι. Βέβαια και οι Αθηναίοι από τη μεριά τους έπραξαν το ίδιο. Θυμηθείτε τον Αλκιβιάδη και την "εσχατη προδοσία' του..

Οπότε καταλήγουμε στο ότι ανέκαθεν ο λαός μας ταλαιπωρήθηκε από τους φιλόδοξους- αργυρώνητους ηγέτες ,οι οποίοι δεν ήταν "αποκλειστικότητα" των Σπαρτιατών ή των Κορινθίων ή των Αθηναίων.
Δυστυχώς :(

Για την ταινία τώρα, μιας και αρκετά ξεφύγαμε από το θέμα που άνοιξε ο Βελλερεφόντης.
Βασικά προτείνω προτού δείτε την χολυγουντιανή υπερπαραγωγή με ειδικά εφέ και ανάποδες κολοτούμπες να τσεκάρετε το dvd που κυκλοφορεί εδώ και καιρό "The 300 Spartians".
Εγώ πάλι freya πιστεύω πως το καλύτερο είναι να βρούμε όλοι λίγο χρόνο και να διαβάσουμε ξανά την Αρχαία ελληνική ιστορία.
Υπάρχουν τόσες αξιόλογες εκδόσεις από μετάφραση, οπότε όταν έρθει η ώρα για την ταινία, να έχουμε μία πλήρη και πραγματική εικόνα των γεγονότων.

Για να μη μας πλασάρουν ως Ιστορία, ότι θέλουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού :)

PUCK
10-10-06, 14:27
Η ταινία βασίζεται στο comic "300" του Frank Miller :confused:

Ποσειδώνιος
10-10-06, 14:42
το καλύτερο είναι να βρούμε όλοι λίγο χρόνο και να διαβάσουμε ξανά την Αρχαία ελληνική ιστορία

Ηροδότου Ιστορία, Βιβλίο Ζ - Πολύμνια

201. Αυτή, λοιπόν, ήταν η θέση του Ξέρξη και του στρατού του στην Τραχινία της Μηλίδας, ενώ οι Έλληνες είχαν καταλάβει τα στενά που είναι γνωστά στους ντόπιους ως Πύλες, αυτά που οι υπόλοιποι Έλληνες ονομάζουν Θερμοπύλες. Εκεί βρίσκονταν τα δύο αντίπαλα στρατεύματα, από τα οποία το ένα είχε τον έλεγχο όλης της περιοχής βόρεια από την Τραχίνα και το άλλο όλων των εκτάσεων προς το νότο.


202. Η ελληνική δύναμη που περίμενε την άφιξη του Ξέρξη απαρτιζόταν από τα εξής τμήματα: τριακόσιους πεζούς με βαρύ οπλισμό από τη Σπάρτη, πεντακόσιους από την Τεγέα κι άλλους τόσους από τη Μαντίνεια, εκατόν είκοσι από τον Ορχομενό της Αρκαδίας και χίλιους από την υπόλοιπη Αρκαδία· από την Κόρινθο υπήρχαν τετρακόσιοι άνδρες, από τον Φλειούντα άλλοι διακόσιοι και από τις Μυκήνες οδόντα. Εκτός απ’ αυτά τα στρατεύματα από την Πελοπόννησο, υπήρχαν ακόμα τμήματα από τη Βοιωτία, με επτακόσιους άνδρες από τις Θεσπιές κι άλλους τετρακόσιους από τη Θήβα.


203. Οι Οπούντιοι Λοκροί και Οι Φωκείς υπάκουσαν επίσης στο πολεμικό κάλεσμα• οι πρώτοι έστειλαν όλους τους μάχιμους άνδρες που είχαν και οι τελευταίοι χίλιους. Οι Έλληνες είχαν πείσει τις δυο αυτές πόλεις να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στέλνοντας μήνυμα ότι αυτοί ήταν απλώς η εμπροσθοφυλακή κι ότι το κύριο σώμα του συμμαχικού στρατού αναμενόταν από μέρα σε μέρα. Η θάλασσα, από την άλλη μεριά, φυλασσόταν καλά από τον στόλο των Αθηναίων, των Αιγινητών και άλλων ναυτικών δυνάμεων. Έτσι, δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται, γιατί δεν ήταν θεός αυτός που απειλούσε την Ελλάδα αλλά θνητός και δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει άνθρωπος που να έχει γεννηθεί απαλλαγμένος από την πιθανότητα να αντιμετωπίσει κακοτυχίες στη ζωή του· και μάλιστα, όσο σπουδαιότερος ο άνδρας, τόσο μεγαλύτερη η κακοτυχία. Ο τωρινός εχθρός τους δεν αποτελούσε εξαίρεση· ήταν κι αυτός θνητός και, αργά ή γρήγορα, οι προσδοκίες του θα διαψεύδονταν. Η έκκληση έφερε αποτέλεσμα και Οπούντιοι Λοκροί και οι Φωκείς έστειλαν τα στρατεύματά τους στην Τραχίνα.


204. Τα τμήματα των διάφορων εθνών διοικούνταν το καθένα από δικούς του αξιωματικούς, αλλά γενικός διοικητής του στρατού ήταν ο Σπαρτιάτης Λεωνίδας που απέλαυε και του θαυμασμού όλων. [...]
Οι τριακόσιοι άνδρες που οδήγησε στις Θερμοπύλες διαλέχτηκαν από τον ίδιο κι είχαν όλοι γιους. Πήρε επίσης μαζί του τους Θηβαίους που ανέφερα, κάτω από τις διαταγές του Λεοντιάδη, γιου του Ευρύμαχου. Ο λόγος που αποφάσισε να πάρει στρατό από τη Θήβα και μόνο απ αυτήν, ήταν ότι οι Θηβαίοι είχαν δημιουργήσει υποψίες για φιλικά αισθήματα προς την Περσία· έτσι, τους κάλεσε να πάνε στις Θερμοπύλες για να δει αν θα ανταποκρίνονταν ή θα αρνούνταν ανοιχτά να γίνουν μέλη της συμμαχίας. Εκείνοι έστειλαν πράγματι στρατό, αλλά δεν έπαψαν να τρέφουν κρυφή συμπάθεια για τον εχθρό.


206. Ο Λεωνίδας κι οι τριακόσιοι άνδρες του ξεκίνησαν από τη Σπάρτη πριν το κύριο σώμα του στρατού, για να ενθαρρύνουν με την εμφάνισή τους τους άλλους συμμάχους να πολεμήσουν και να τους εμποδίσουν να αυτομολήσουν στον εχθρό, πράγμα που ήταν ικανοί να κάνουν, αν έβλεπαν ότι οι Σπαρτιάτες δίσταζαν· είχαν σκοπό, όταν θα τελείωναν τα Κάρνεια (αυτή η γιορτή εμπόδιζε τους Σπαρτιάτες να πάνε στο πεδίο της μάχης), να αφήσουν μια φρουρά ασφαλείας στην πόλη και να ξεκινήσουν με όλο το διαθέσιμο στρατό τους. Τα άλλα συμμαχικά κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο, αφού την ίδια ακριβώς εποχή έτυχε να γίνονται σι Ολυμπιακοί αγώνες. Κανείς τους δεν περίμενε ότι η μάχη των Θερμοπυλών θα κρινόταν τόσο γρήγορα —Κι αυτός ήταν ο λόγος που έστειλαν μόνο μια εμπροσθοφυλακή.


207. Έτσι είχαν σκεφτεί να πράξουν. Ο Περσικός στρατός είχε πλησιάσει τώρα στο πέρασμα κι οι Έλληνες, αμφιβάλλοντας ξαφνικά για το αν είχαν τη δύναμη αντισταθούν, έκαναν συμβούλιο για να συζητήσουν την προοπτική υποχώρησης. Οι Πελοποννήσιοι υποστήριξαν την άποψη ότι ο στρατός έπρεπε να αποσυρθεί στην Πελοπόννησο και να οργανώσει την αντίστασή του στον Ισθμό. Όταν όμως σι Φωκείς και οι Λοκροί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γι’ αυτή την αλλαγή του σχεδίου, ο Λεωνίδας πήρε το μέρος τους κι είπε ότι θα έμεναν εκεί όπου βρίσκονταν, στέλνοντας έκκληση για βοήθεια σε όλα τα συμμαχικά κράτη, αφού ο αριθμός τους ήταν πολύ μικρός για να αποκρούσει τον Περσικό στρατό.


208. Όσο γινόταν αυτό το συμβούλιο, ο Ξέρξης έστειλε έναν ιππέα να υπολογίσει τη δύναμη του Ελληνικού στρατού και να παρατηρήσει τι έκαναν οι άνδρες. Προτού ακόμα φύγει από τη Θεσσαλία, είχε μάθει ότι είχε συγκεντρωθεί εκεί ένα μικρό σώμα στρατού, οδηγημένο από τους Λακεδαιμονίους με αρχηγό τον Λεωνίδα, απόγονο του Ηρακλή. Ο Πέρσης ιππέας πλησίασε το στρατόπεδο κι έκανε μια προσεκτική επιθεώρηση σε ό,τι μπορούσε να δει —που δεν ήταν, φυσικά, όλος ο στρατός, αφού οι άνδρες στη μέσα πλευρά του τείχους, που το φρουρούσαν μετά την ανοικοδόμηση του, δεν φαίνονταν από ‘κείνο το σημείο. Αυτός, πάντως, περιεργάστηκε αυτούς που είχαν καταλύσει έξω από το τείχος. Εκείνη τη στιγμή, έτυχε να βρίσκονται εκεί οι Σπαρτιάτες και μερικοί απ’ αυτούς γυμνάζονταν, ενώ άλλοι χτένιζαν τα μαλλιά τους Ο Πέρσης κατάσκοπος τους κοίταζε κατάπληκτος· παρ’ όλα αυτά, τους μέτρησε, παρατήρησε ό,τι άλλο έπρεπε να ξέρει και γύρισε με ηρεμία στο στρατόπεδο του. Κανείς δεν έκανε καμία προσπάθεια να τον πιάσει ούτε του έδωσαν καμία σημασία. Εκεί, είπε στον Ξέρξη ό,τι είχε δει.


209. Όταν ο Ξέρξης άκουσε αυτά, δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε, ότι δηλαδή οι Σπαρτιάτες προετοιμάζονταν να σκοτωθούν και να σκοτώσουν όσους μπορούσαν· αυτό του φαινόταν γελοίο. Έτσι, κάλεσε τον Δημάρατο, γιο του Αρίστωνα, που τον ακολουθούσε στην εκστρατεία, και του επανέλαβε την αναφορά του κατάσκοπου, με την ελπίδα ότι θα ανακάλυπτε τι σήμαινε η συμπεριφορά αυτή των Σπαρτιατών. Ο Δημάρατος απάντησε: «Κάποτε άλλοτε, όταν ξεκινούσαμε αυτή την εκστρατεία ενάντια στην Ελλάδα, σου είχα μιλήσει γι’ αυτούς τους άνδρες. Σου είπα τότε πώς προέβλεπα ότι θα κατέληγε αυτή η επιχείρηση κι εσύ με περιγέλασες. Δεν πασχίζω για τίποτα, βασιλιά, περισσότερο από το να σου αποκαλύψω την αλήθεια· γι’ αυτό, άκουσέ με και τώρα. Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν το πέρασμα κι ετοιμάζονται για τη μάχη. Είναι συνήθεια των Σπαρτιατών να περιποιούνται σχολαστικά τα μαλλιά τους, όταν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Σε διαβεβαιώ, όμως, ότι αν νικήσεις αυτούς τους άνδρες και τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες που βρίσκονται ακόμα στην πατρίδα τους, δεν υπάρχει άλλο έθνος στον κόσμο που θα τολμούσε να σου αντισταθεί ή να κάνει την παραμικρή κίνηση εναντίον σου. Βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το καλύτερο βασίλειο της Ελλάδας, αυτό που έχει τους γενναιότερους άνδρες». Ο Ξέρξης, ανίκανος να πιστέψει τα λόγια του Δημάρατου, αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να αντισταθεί ένας τόσο μικρός στρατός στη δική του δύναμη. Τότε του είπε: «Βασιλιά, θεώρησέ με ψεύτη, αν δεν γίνει αυτό που προέβλεψα».


210. Παρ’ όλα αυτά, ο Ξέρξης και πάλι δεν πείστηκε. Περίμενε, μάλιστα, τέσσερις μέρες, σίγουρος ότι σι Έλληνες θα το έβαζαν στα πόδια· την πέμπτη, όταν αυτοί δεν είχαν κάνει ακόμα καμία κίνηση να αποχωρήσουν και η παρατεινόμενη παρουσία τους του φαινόταν καθαρή αναίδεια και παράτολμη τρέλα, κυριεύτηκε από οργή κι έστειλε τους Μήδους και τους Κισσίους με διαταγή να τους συλλάβουν ζωντανούς και να τους οδηγήσουν μπροστά του. Οι Μήδοι υπάκουσαν και στη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν πολλοί· τους αντικαθιστούσαν όμως διαρκώς άλλοι και, παρά τις φοβερές απώλειες, αρνούνταν να παραδεχτούν την ήττα τους. Αυτό απέδειξε σε όλους και, κυρίως, στον ίδιο τον βασιλιά, ότι μπορεί να είχε πολλούς άνδρες στον στρατό του αλλά διέθετε ελάχιστους πολεμιστές. Η μάχη κράτησε όλη την ημέρα.


211. Οι Μήδοι, μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν, υποχώρησαν και τη Θέση τους κατέλαβε ο Υδάρνης με τους επιλεγμένους Πέρσες στρατιώτες, που ο βασιλιάς αποκαλούσε Αθάνατους, που εξαπέλυσαν επίθεση απόλυτα σίγουροι ότι θα έδιναν σ’ αυτή την ιστορία ένα γρήγορο κι εύκολο τέλος. Όμως, όταν άρχισε η σύγκρουση, δεν είχαν καλύτερη τύχη από τους Μήδους όλα ήταν ακριβώς όπως και πριν, αφού η μάχη γινόταν σε περιορισμένο χώρο κι οι Πέρσες πολεμούσαν με πιο κοντά δόρατα από τους Έλληνες και δεν είχαν το πλεονέκτημα της αριθμητικής υπεροχής τους. Από την πλευρά των Σπαρτιατών, ήταν μια αξιομνημόνευτη μάχη· είχαν καταλάβει ότι πολεμούσαν ενάντια σε έναν άπειρο εχθρό κι ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν ήταν να κάνουν όλοι μαζί μεταβολή και να προσποιούνται ότι υποχωρούσαν έντρομοι, όποτε οι εχθροί τους καταδίωκαν με ποδοβολητό και ιαχές. Αυτοί, όμως, τη στιγμή που τους προλάβαιναν οι Πέρσες, γύριζαν και τους αντιμετώπιζαν, προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες στη νέα μάχη που ξεσπούσε. Φυσικά, είχαν κι αυτοί απώλειες αλλά όχι πολλές. Οι Πέρσες βλέποντας ότι οι επιθέσεις τους για την κατάληψη του περάσματος, είτε κατά τμήματα είτε με όποιον άλλο τρόπο μπορούσαν να σκεφτούν, ήταν μάταιες, σταμάτησαν τις εχθροπραξίες κι υποχώρησαν.


212. 0 Ξέρξης παρακολουθούσε τη μάχη από εκεί που καθόταν. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη διάρκεια των επιθέσεων, πετάχτηκε τρεις φορές όρθιος από φόβο για την τύχη του στρατού του. Την επόμενη μέρα, η μάχη άρχισε ξανά αλλά χωρίς μεγαλύτερη επιτυχία για τους Πέρσες, που επανέλαβαν τις εχθροπραξίες με την ελπίδα ότι οι Έλληνες, που ήταν τόσο λίγοι, θα είχαν αρκετούς τραυματίες για να μην μπορούν πλέον να προβάλλουν αντίσταση. Μα οι Έλληνες ήταν ανυποχώρητοι· τα στρατεύματά τους χωρίστηκαν σε τμήματα κατά έθνη, τα οποία έμπαιναν με τη σειρά στην πρώτη γραμμή, εκτός από τους Φωκείς, που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη του ορεινού μονοπατιού. Έτσι, όταν οι Πέρσες ανακάλυψαν ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από την προηγούμενη μέρα, υποχώρησαν γι’ άλλη μια φορά.

Ποσειδώνιος
10-10-06, 14:44
213. 0 Ξέρξης δεν είχε ιδέα πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ένας άνδρας από τη Μηλίδα, ο Εφιάλτης, γιος του Ευρύδημου, ελπίζοντας μια γενναιόδωρη ανταμοιβή, ήρθε να πει στον βασιλιά τα σχετικά με το μονοπάτι που οδηγούσε πάνω από τα βουνά στις Θερμοπύλες, προκαλώντας έτσι τον όλεθρο των Ελλήνων που κρατούσαν το πέρασμα. Αργότερα ο Εφιάλτης, από φόβο για τους Σπαρτιάτες, απέδρασε στη Θεσσαλία και στο διάστημα της απουσίας του, ορίστηκε αμοιβή για το κεφάλι του από τους Πυλαγόρες τους Αμφικτύονες που ήταν συγκεντρωμένοι στην Πυλαία. Λίγο καιρό αργότερα, επέστρεψε στην Αντίκυρα, όπου φονεύτηκε από τον Αθηνάδη τον Τραχίνιο. Αυτός δεν τον σκότωσε για την προδοσία του αλλά για έναν άλλο λόγο, που θα εξηγήσω πιο κάτω . Οι Σπαρτιάτες, πάντως, τον αντάμειψαν ανάλογα. Έτσι πέθανε αργότερα ο Εφιάλτης.


214. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ήταν ο Ονήτης, γιος του Φαναγόρα από την Κάρυστο κι ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα αυτοί που αποκάλυψαν στους Πέρσες το ορεινό μονοπάτι. Αυτό, πάντως, δεν είναι διόλου πειστικό, αφενός γιατί οι Αμφικτύονες, ασφαλώς μετά από επισταμένες έρευνες, όρισαν αμοιβή όχι για τον φόνο των δυο αυτών αλλά του Εφιάλτη του Τραχίνιου και, δεύτερον, γιατί ήταν αναμφίβολα η κατηγορία της προδοσίας αυτή που ώθησε τον Εφιάλτη να το σκάσει. Σί-γουρα ο Ονήτης, μολονότι δεν ήταν από τη Μηλίδα, θα μπορούσε να ξέρει το μονοπάτι, αν είχε μείνει καιρό στην περιοχή. Όμως, ήταν ο Εφιάλτης και κανείς άλλος αυτός που έδειξε τον δρόμο στους Πέρσες· αυτόν θεωρώ ένοχο.


215. 0 Ξέρξης ενθουσιάστηκε με την αποκάλυψη του Εφιάλτη. Ανέθεσε αμέσως την αποστολή στον Υδάρνη με τα στρατεύματα που αυτός διοικούσε. Αυτοί έφυγαν λίγο πριν την ώρα που ανάβουν τα λυχνάρια. Το μονοπάτι αυτό ανακαλύφθηκε από τους ντόπιους Μηλιείς· αργότερα το χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν τους Θεσσαλούς, περνώντας τους από κει στη Φωκίδα, την εποχή που ο λαός της είχε χτίσει το τείχος στο πέρασμα για προστασία. Από τόσα παλιά, λοιπόν, ήταν γνωστή στους Μηλιείς η προδοτική χρησιμότητα του.


216. Το μονοπάτι αυτό είναι ως εξής· αρχίζει στον Ασωπό, το ποτάμι που διασχίζει το στενό φαράγγι, και προχωρώντας κατά μήκος της κορυφής του βουνού —το οποίο, όπως και το ίδιο το μονοπάτι, λέγεται Ανόπαια— καταλήγει στην Αλπηνό, την πρώτη πόλη της Λοκρίδας που συναντά κανείς ερχόμενος από τη Μηλίδα, κοντά στον βράχο, που είναι γνωστός ως Μελάμπυγας, και την κατοικία των Κερκώπων. Εκεί ακριβώς είναι και το στενότερο σημείο του περάσματος.


217. Αυτό, λοιπόν, ήταν το ορεινό μονοπάτι που ακολούθησαν οι Πέρσες, αφού διέσχισαν τον Ασωπό. Βάδιζαν όλη τη νύχτα, με τα βουνά των Οιταίων στο δεξί τους χέρι αυτά της Τραχίνας στο αριστερό. Νωρίς τα ξημερώματα βρίσκονταν στην κορυφή της ράχης, κοντά στο σημείο που, όπως ανέφερα και πριν, οι Φωκείς φρουρούσαν το μονοπάτι με χίλιους άνδρες. Οι Φωκείς είχαν προσφερθεί εθελοντικά στον Λεωνίδα ν’ αναλάβουν αυτή τη θέση, ενώ το κάτω πέρασμα φυλασσόταν απ’ αυτούς που ανέφερα ήδη.


218. Η ανάβαση των Περσών έγινε με τον εξής τρόπο· καλύπτονταν από τα δάση από βελανιδιές που πνίγουν όλα αυτά τα βουνά και μόνο όταν έφτασαν αρκετά ψηλά αντιλήφθηκαν οι Φωκείς την παρουσία τους, αφού δεν φυσούσε καθόλου και ακούγονταν τα βήματα των στρατιωτών και τριξίματα των ξερών φύλλων. Οι Φωκείς πετάχτηκαν όρθιοι κι άρπαξαν τα ό-πλα τους τη στιγμή που έφτασε ο εχθρός. Οι Πέρσες ξαφνιάστηκαν όταν αντίκρισαν στρατιώτες να ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το πέρασμα· ενώ δεν περίμεναν καμιά αντίσταση, ο δρόμος τους ήταν κλειστός από οπλισμένους άνδρες. Ο Υδάρνης ρώτησε τον Εφιάλτη ποιοι ήταν, γιατί ανησυχούσε μήπως ήταν Σπαρτιάτες· όταν, όμως, έμαθε την εθνικότητα τους, ετοιμάστηκε να τους επιτεθεί. Τα Περσικά βέλη έπεφταν πυκνά και οι Φωκείς, νομίζοντας ότι αυτοί ήταν ο στόχος της επίθεσης, βιάστηκαν να υποχωρήσουν στο ψηλότερο σημείο του βουνού, όπου ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν το θάνατο. Οι Πέρσες, όμως, πάντα μαζί με τον Εφιάλτη, δεν ασχολήθηκαν άλλο μαζί τους, αλλά πήραν το κατηφορικό μονοπάτι με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Ποσειδώνιος
10-10-06, 14:44
219. Οι Έλληνες στις Θερμοπύλες είχαν την πρώτη προειδοποίηση για τον όλεθρο που θα ερχόταν με τη γη από τον μάντη Μεγιστία, που διάβασε την καταδίκη τους στα ζώα που θυσίασαν· ακόμα, λιποτάκτες που είχαν έρθει τη νύχτα από το εχθρικό στρατόπεδο, ανέφεραν σχέδιο των Περσών για πλευρική επίθεση και, τέλος, την ώρα που ξημέρωνε, οι σκοποί κατέβηκαν τρέχοντας από τα βουνά. Στο πολεμικό συμβούλιο που συγκλήθηκε αμέσως, οι απόψεις διχάστηκαν, αφού άλλοι υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν τη θέση τους κι άλλοι το αντίθετο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο στρατός διαιρέθηκε· μερικοί σκορπίστηκαν και πολλά τμήματα έφυγαν για τις πόλεις τους, ενώ άλλοι ετοιμάζονταν να σταθούν στο πλευρό του Λεωνίδα.


220. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Λεωνίδας τους έδιωξε, για να τους σώσει τη ζωή, αλλά το θεώρησε ανάρμοστο για τους Σπαρτιάτες που είχε κάτω από τις διαταγές του να εγκαταλείψουν το σημείο που είχαν αναλάβει να υπερασπιστούν. Προσωπικά, τείνω να πιστέψω ότι τους έδιωξε, όταν κατάλαβε ότι δεν είχαν το θάρρος να πολεμήσουν και δεν ήταν πρόθυμοι να δια-κινδυνεύσουν· ταυτόχρονα, το αίσθημα τιμής του απαγόρευε να φύγει. Πράγματι, μένοντας στη θέση του, δόξασε το όνομά του και η Σπάρτη, δεν έχασε την ευημερία της, όπως θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση. Γιατί στο ξεκίνημα αυτού του πολέμου, οι Σπαρτιάτες είχαν πάρει χρησμό από τους Δελφούς που έλεγε ότι ή θα χανόταν η πόλη τους από έναν ξένο ή θα σκοτωνόταν ένας Σπαρτιάτης βασιλιάς. Η προφητεία ήταν σε εξάμετρο στίχο κι έλεγε τα εξής:
Ακούστε τη μοίρα σας, κάτοικοι της πλατιάς έκτασης της Σπάρτης,
είτε η ένδοξη, τιμημένη πόλη σας θα λεηλατηθεί από τους γιους του Περσέα
η, αν δεν γίνει αυτό, ολόκληρη η γη του Λακεδαίμονα
θα θρηνήσει το θάνατο ενός βασιλιά του οίκου του Ηρακλή.
Η δύναμη των λιονταριών η των ταύρων δεν θα τον συγκρατήσει,
αν έρθει εναντίον του, γιατί έχει τη δύναμη του Δια.
Και λέγω ότι δεν θα σταματήσει, ώσπου να καταστρέψει το ένα απ’ τα δυο.
Πιστεύω ότι αυτός ο χρησμός, σε συνδυασμό, φυσικά, με την επιθυμία του να προσφέρει στη Σπάρτη ένα θησαυρό δόξας που δεν θα μοιραζόταν με καμιά άλλη πόλη, ώθησε τον Λεωνίδα να διώξει τα υπόλοιπα στρατεύματα· δεν πιστεύω ότι λιποτάκτη-σαν ή ότι έφυγαν χωρίς διαταγές, επειδή διαφωνούσαν.


221. Επιπλέον, η άποψή μου ενισχύεται και από την περίπτωση του μάντη Μεγιστία, που ήταν μαζί με τον Ελληνικό στρατό —άνδρας από την Ακαρνανία, που λέγεται ότι ανήκε στην οικογένεια του Μελάμποδα— ο οποίος πρόβλεψε την επερ-χόμενη καταστροφή, αφού επιθεώρησε τα ζώα που είχαν θυσιαστεί. Ο Λεωνίδας τον διέταξε να φύγει από τις Θερμοπύλες, για να μην αναγκαστεί να μοιραστεί την τύχη του στρατού. Εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε κι έδιωξε μόνο το μοναχογιό του, που υπηρετούσε στις συμμαχικές δυνάμεις.


222. Έτσι, με διαταγές του Λεωνίδα, τα συμμαχικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη θέση τους κι έφυγαν όλοι, εκτός από τους Θεσπιείς και τους Θηβαίους, που έμειναν πίσω με τους Σπαρτιάτες. Οι Θηβαίοι κρατήθηκαν από τον Λεωνίδα ως όμηροι, οπωσδήποτε ενάντια στη θέλησή τους· οι Θεσπιείς όμως αρνήθηκαν να υπακούσουν τη διαταγή και να εγκαταλείψουν τον Λεωνίδα και τους άνδρες του· έμειναν και πέθαναν μαζί τους. Ήταν κάτω από τις διαταγές του Δημόφιλου, γιου του Διαδρόμου.


223. Το πρωί ο Ξέρξης έκανε μια σπονδή στον ανατέλλοντα ήλιο και περίμενε μέχρι την ώρα που συνήθως γεμίζει η αγορά , προτού αρχίσει την προέλασή του. Ακολουθούσε απλώς τις οδηγίες του Εφιάλτη, αφού η κάθοδος από την κορυφή είναι πολύ πιο σύντομη και ευθεία από τη μακριά και γεμάτη στροφές άνοδο. Όταν ο περσικός στρατός άρχισε την επίθεση, οι Έλληνες κάτω από τις διαταγές του Λεωνίδα, ξέροντας ότι βάδιζαν σε σίγουρο θάνατο, βγήκαν στο πλατύτερο σημείο του περάσματος, πολύ πιο μπροστά από κει που πολεμούσαν νωρίτερα· πράγματι, στις μάχες των προηγούμενων ημερών υπερασπίζονταν το τείχος κι έκαναν ξαφνικές εξόδους στα στενότερα σημεία του περάσματος. Τώρα, πάντως, εγκατέλειψαν αυτή την τακτική. Πολλοί Πέρσες σκοτώθηκαν εκεί· πίσω τους, οι διοικητές του σώματος χτυπούσαν χωρίς διάκριση τα μαστίγιά τους, σπρώχνοντας τους άνδρες μπροστά. Πολλοί έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν κι ακόμα περισσότεροι ποδοπατήθηκαν ζωντανοί από τους δικούς τους. Κανείς δεν έδινε σημασία στους νεκρούς. Οι Έλληνες, που ήξεραν ότι ο εχθρός ερχόταν από το ορεινό μονοπάτι, άρα δεν είχαν ελπίδα σωτηρίας, επιστράτευσαν όλο τους το θάρρος και πολέμησαν με μανία και απόγνωση.


224. Στο μεταξύ, τα δόρατά τους είχαν σπάσει και σκότωναν τους Πέρσες με τα ξίφη τους. Στη διάρκεια αυτής της μάχης έπεσε ο Λεωνίδας, πολεμώντας ηρωικά, και μαζί του πολλοί διακεκριμένοι Σπαρτιάτες· έμαθα ονόματά τους, ονόματα ανδρών που αξίζουν πραγματικά να μείνουν αλησμόνητοι· για την ακρίβεια, έχω τα ονόματα και των τριακοσίων. Ανάμεσα στους Πέρσες νεκρούς υπήρχαν επίσης Πολλοί σπουδαίοι άνδρες• ανάμεσά τους ήταν και ο Αβροκόμης και ο Υπεράνθης, γιοι του Δαρείου από την κόρη του Αρτάνη τη Φραταγούνη. Ο Αρτάνης, γιος του Υστάσπη κι εγγονός του Αρσάμη, ήταν αδελφός του Δαρείου· μια και η Φραταγούνη ήταν το μόνο παιδί του, δίνοντάς τη στον Δαρείο ήταν σαν να του δίνει ολόκληρη την περιουσία του.


225. Έτσι, τα δύο αδέλφια του Ξέρξη έπεσαν εκεί πολεμώντας. Ακολούθησε άγρια μάχη πάνω από το πτώμα του Λεωνίδα· οι Έλληνες απώθησαν τέσσερις φορές τον εχθρό και, τελικά, το έσωσαν χάρη στην ανδρεία τους. Έτσι συνέχισαν να αγωνίζονται, ώσπου ο στρατός που είχε ακολουθήσει τον Εφιάλτη έφτασε στο πεδίο της μάχης· όταν οι Έλληνες τους είδαν, άλλαξαν πάλι τακτική. Επέστρεψαν στο στενότερο σημείο του περάσματος, πίσω από το τείχος και παρατάχτηκαν σ ένα ενιαίο σώμα —όλοι εκτός από τους Θηβαίους— στον λόφο που υπάρχει στην είσοδο του περάσματος, εκεί όπου σήμερα στέκεται το πέτρινο λιοντάρι στη μνήμη του Λεωνίδα και εκεί αντιστάθηκαν μέχρι τον τελευταίο, με τα ξίφη τους όσοι τύχαινε να τα έχουν ακόμη και με τα χέρια και τα δόντια τους όσοι δεν είχαν ξίφη, ώσπου οι Πέρσες, προχωρώντας από μπροστά αφού σώριασαν το οχύρωμα σε ερείπια και κλείνοντάς τους από πίσω, με κυκλωτική κίνηση τους κατέκλυσαν τελικά χτυπώντας τους.


226. Απ’ όλους τους Σπαρτιάτες και τους Θεσπιείς που πολέμησαν τόσο ηρωικά το πιο εκπληκτικό δείγμα θάρρους δόθηκε από τον Σπαρτιάτη Διηνέκη. Λέγεται ότι πριν από τη μάχη ένας ντόπιος από την Τραχίνα του είπε πως, όταν οι Πέρσες ρίχνουν βέλη, είναι τόσο πολλά ώστε κρύβουν τον ήλιο. Ο Διηνέκης τότε εντελώς ατάραχος μπροστά στο μέγεθος του περσικού στρατού, είπε ότι ήταν ευχάριστη η είδηση που τους έφερνε ο ξένος από την Τραχίνα, γιατί αν οι Πέρσες έκρυβαν τον ήλιο, θα πολεμούσαν με σκιά. Λέγεται ότι διατύπωσε κι άλλες παρόμοιες φράσεις, χάρη στις οποίες θα μείνει αλησμόνητος.


227. Μετά τον Διηνέκη, τη μεγαλύτερη διάκριση κέρδισαν δύο Σπαρτιάτες αδελφοί, ο Αλφεός κι ο Μάρωνας, γιοι του Ορσιφάντη. Από τους Θεσπιείς, αυτός που κατέκτησε τη μεγαλύτερη δόξα ήταν κάποιος Διθύραμβος, γιος του Αρματίδη.


228. Οι νεκροί τάφηκαν εκεί όπου έπεσαν και, μαζί τους, όσοι είχαν σκοτωθεί προτού διατάξει ο Λεωνίδας τα υπόλοιπα στρατεύματα να φύγουν από το πέρασμα. Πάνω στον τάφο τους υπάρχει μια επιγραφή που τιμάει ολόκληρη τη δύναμη:
Τέσσερις χιλιάδες άνδρες από τη γη του Πέλοπα
αντιμετώπισαν κάποτε εδώ τρία εκατομμύρια εχθρούς.

Αυτό το επίγραμμα ήταν για όλους. Οι Σπαρτιάτες έχουν μια ειδική επιτάφια επιγραφή, που λέει:
Ξένε, πήγαινε πες στους Σπαρτιάτες ότι εδώ
είμαστε θαμμένοι υπακούοντας στους νόμους τους.

Για τον μάντη Μεγιστία υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:

Εδώ είναι θαμμένος ο ένδοξος Μεγιστίας, που, όταν οι Μήδοι
πέρασαν τον ποταμό Σπερχειό, τον σκότωσαν.

Ένας μάντης, που, αν και γνώριζε πως ο θάνατος ερχόταν, δε θέλησε να εγκαταλείψει τον βασιλιά της Σπάρτης. Οι κολόνες με τις επιτάφιες επιγραφές στήθηκαν προς τιμή των νεκρών από τους Αμφικτύονες, ενώ το επίγραμμα για τον μάντη Μεγιστία ήταν έργο του Σιμωνίδη, γιου του Λεωπρέπη, που το έγραψε για να τιμήσει τον φίλο του.

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/maxes/thermopyles.htm

Voel
10-10-06, 15:38
Η θυσια του Λεωνιδα και των 1000 ανδρων του ειχε και αλλο νοημα/σκοπο περαν απο το θεμα της τιμης.

Τα στρατευματα που υποχωρουσαν θα ηταν ευκολος αντιπαλος για το περσικο ιππικο, το οποιο μολις περνουσε τις θερμοπυλες θα ειχε την δυνατοτητα να καταδιωξει, να κυκλωσει και να σφαγιασει τις Ελληνικες δυναμεις που υποχωρουσαν και δεν ηταν δυνατον να προβαλλουν αντισταση

Ηταν λοιπον απαραιτητο καποιοι να μεινουν πισω και να καλυψουν την υποχωρηση των φιλιων τμηματων. Αυτη η οπισθοφυλακη θα εμενε και θα πολεμουσε μεχρις εσχατων, τοσο για την τιμη των οπλων, αλλα κυριοτερα για να "αγορασει" χρονο στις υπολοιπες δυναμεις να αποσυρθουν περαν της εμβελειας του Περσικου ιππικου.

Αυτον ακριβως το ρολο επαιξε ο Λεωνιδας και η σωματοφυλακη του καθως και οι 700 Θεσπιεις οι οποιοι αρνηθηκαν να φυγουν.

agaliarep
10-10-06, 20:24
Για την ταινία τώρα....
Πριν απο χρόνια είχα ακούσει ότι θα γυριστεί η ταινία βασισμένη στο πολύ καλό βιβλίο του Στήβεν Πρεσσφιλντ "Οι πύλες της φωτιάς". Δεν ξέρω εαν όπως είπε ο Puck βασίζεται στο comic "300" του Miller αλλά σίγουρα θα είναι κρίμα να μην είναι με βάση του Πρεσσφιλντ, ο οποιός ξέρει πολύ καλά να μεταφέρει την κατάσταση αλλά και την το κλίμα της κάθε εποχής που περιγράφει. Είναι γεγονός ότι όλες οι παλιότερες μεταφορές στην μεγάλη οθόνη ιστορικών γεγονότων ήταν απογοητευτική. Ελπίζω να είναι μια καλή μεταφορά.

Όσο αναφορά τους Σπαρτιάτες (έτσι για την ιστορία) νομίζω ότι αδικούνται όταν λέγεται για αυτούς ότι κάθισαν λόγο του νόμου όπου είχαν στην Σπάρτη.
Οι Σπαρτιάτες αυτό ήταν και για αυτό έιχαν και αυτούς τους νόμους. Ήταν πολεμικές μηχανές που η στρατιωτική τους εκπαίδευση ήταν εκπληκτική. Απο την εκπαίδευση τους στα όπλα και τη αντοχή τους στο τρέξιμο αλλά και στο ψυχολογικό και πνευμετικό τομέα.
Η μεγάλη αντοχή που είχαν τους επέτρεπε να αντέχουν το βάρος απο την πανοπλία τους (μόνο η ασπίδα ήταν 40 κιλά περίπου) αλλά και να αντέχουν να τρέχουν δεκάδες μέτρα. Το βασικό όπλο των Ελλήνων δεν ήταν το σπαθί αλλά η ασπίδα. Έτρεχαν σε σειρά και με δύναμη έπεφταν με τις ασπίδες πάνω στις πρώτες γραμμές του εχθρού. Απο το βάρος την πίεση αλλά και την δύναμη τους οι πρώτες σειρές των εχθρών ουσιαστικά ποδοπατιόταν απο τους Σπαρτιάτες. Οι μεγάλες ασπίδες προστάτευαν τους διπλανούς τους και τα μικρά σπαθιά ήταν ιδανικά για να μπορούν να πολεμούν σε πιεστικό μικρό χώρο, αφού συνέχιζαν να πιέζουν με τις ασπίδες τους. Η αντοχή που ήταν το πιο κρίσιμο, ήταν αυτή που τους έκανε να υποχωρούν συνέχεια απότομα προς τα πίσω μετά απο κάποια ώρα μάχης. Οι Αντίπαλλοί τους αρχίζοντας να τους καταδιόκουν και χαλούσαν την διάταξή τους. Οι Σπαρτιάτες σταματούσαν απότομα και αυτοί που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή έμεναν ακίνητοι και στην απότομη στροφή οι τελευταίοι περνούσαν πρώτοι, υπήρχε δηλαδή μια συνεχής ανανέωση των πρώτων γραμμών. Αμέσως άρχιζε πάλι το ίδιο σκηνικό. Τρέξιμο σε τέλειες σειρές και χτύπημα των σπασμένων πια πρώτων γραμμών του εχθρού με τις ασπίδες. Η αντοχή και η εκπαίδευση των Σπαρτιατών αλλά και η συνεχής εκπαίδευση τους και την διάρκεια και της νύχτας τους επέτρεπε το ένα και πολύ σημαντικό γεγονός, να μην διασπούνται οι σειρές αλλά και να κινούνται σε απόλυτο συγχρονισμό. Τα ποδοβολητά και η σκόνη που σηκονόταν απο αυτή ήταν τόση, που πραγματικά πολλές φορές οι οπλίτες δεν μπορούσαν ούτε να δουν. Το να κάνουν εκπαίδευση την νύχτα τους επέτρεπε πολύ απλά, να μην χρειάζεται να κοιτάξουν για να ξέρουν που είναι ο διπλανός τους αλλά το μόνο που ήξεραν ήταν ότι ο εχθρός είναι μπροστά οι σειρές έμεναν πάντα στην θέση τους και οι αλλαγές ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη γραμμή ήταν τέλειες.
Όσο για τον ψυχολογικό τομέα βαριέμαι να επεκταθώ, να πω μόνο ότι είχαν διάφορες μεθόδους απο την εκπαίδευση τους μέχρι πριν απο την μάχη για να πολεμούν το ν φόβο. π.χ. το τραγούδι ή το χτύπημα κάποιων νευρών του προσώπου απαλά με βέργα. Οι Σπαρτιάτες αυτό ήταν, ο πόλεμος αλλά και η εκπαίδευση τους ήταν μέρος της κουλτούρας τους, του πολιτισμού τους αλλα και του τρόπου που έβλεπαν τα πράγματα. Ο Λακωνικός λόγος δεν είναι τίποτα άλλο απο το τον τρόπο που έβλεπαν τα πράγματα. Όπως και στο πόλεμο έτσι και στον λόγο πρέπει να είσαι αποτεμεσματικός και να χτυπάς και να βρίσκεις την ουσία.

Ποσειδώνιος
10-10-06, 21:51
Πριν απο χρόνια είχα ακούσει ότι θα γυριστεί η ταινία βασισμένη στο πολύ καλό βιβλίο του Στήβεν Πρεσσφιλντ "Οι πύλες της φωτιάς". Δεν ξέρω εαν όπως είπε ο Puck βασίζεται στο comic "300" του Miller αλλά σίγουρα θα είναι κρίμα να μην είναι με βάση του Πρεσσφιλντ, ο οποιός ξέρει πολύ καλά να μεταφέρει την κατάσταση αλλά και την το κλίμα της κάθε εποχής που περιγράφειΤο βιβλίο του Στήβεν Πρεσσφιλντ “Οι Πύλες της Φωτιάς” επρόκειτο να γυριστεί ταινία πριν 3-4 χρόνια (με Τζ. Κλούνει σε ρόλο Λεωνίδα), αλλά για άγνωστους λόγους ματαιώθηκε.
Ορθά όπως είπε ο Puck η ταινία που συζητάμε βασίζεται στο comic "300" του Miller.

the_black_planet
11-10-06, 03:48
Αγαπητοι R-b-t3r και freya,ακολουθησα τη συμβουλη σας και παρακολουθησα την ταινια "the 300 spartans" και πρεπει να σας ευχαριστησω για την υπεροχη εμπειρια που μου χαρισατε!Πραγματι μια απο τις ταινιες που δεν βγαινουν πλεον(με λιγες εξαιρεσεις οπως το Braveheart ή ο Βασιλιας Αρθουρος),ιστορικα σωστη,χωρις πολλες σαλτσες αλλα κυριως ειχε πιασει πολυ καλα το πνευμα της εποχης και τον ψυχισμο αυτων των ανθρωπων,των ελευθερων ανθρωπων.Φοβερες ερμηνιες,τι αλλο να πω,το λιγοτερο μια ταινια που πρεπει να τη δουν ολοι οι πραγματικοι Ελληνες και ολοι οι ελευθεροι ανθρωποι!

R-b-t3r
11-10-06, 08:17
Φίλε the_black_planet, νομίζω ότι η σκηνή με το "μολών λαβέ" είναι χαρακτηριστική και πρέπει να είναι όπως πραγματικά έγινε (είχε ένα ύφος αφοπλιστικής απλότητας).
Και οι τακτικές στις μάχες μου φάνηκαν σωστές, ιδίως στην σκηνή με το πέρσικο ιππικό που παγιδεύεται ανάμεσα στους έλληνες και στις φωτιές και αποδεκατίζεται γιατί αναγκάζεται να χτυπήσει τη φάλαγγα κατά μέτωπο (αυτοκτονία...). Βέβαια έχω καμμιά 15 χρόνια που την είδα και ευχαρίστως θα την ξαναέβλεπα.

Ένα σχόλιο να κάνω για τους 300: Από αυτά που είδα, δείχνει την σκηνή που ρίχνουν τον πέρση διπλωμάτη στο πηγάδι και τον πνίγουν. Ελπίζω να δείχνει μετά και την κατάρα των θεών που έπεσε στην Σπάρτη (η θανάτωση διπλωμάτη είναι επωνύδυστη και απαράδεκτη για τον αρχαιοελληνικό κόσμο, όπου ο διπλωμάτης είναι ΙΕΡΟΣ) και αναγκάστηκαν να στείλουν τους 2 νέους στον πέρση βασιλιά για να εξιλεωθούν...(να θανατωθούν μάλλον...).
Και για να αποδώσουμε στον πέρση βασιλιά τα εύσημα, να ξέρετε ότι τους χάρισε την ζωή γιατί εκτίμησε την γεναιότητά τους να πεθάνουν για να προστατέψουν τους συμπολίτες τους.

Ποσειδώνιος
13-10-06, 02:44
Είδα και εγώ την ταινία "the 300 spartans". Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα λόγια του Black Planet με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Η ταινία πέρνα όλα τα ουσιαστικά μυνήματα.
Κάποια τεχνικά θέματα μόνο θα μπορούσαν ίσως να αποδοθούν καλύτερα.
Θα ήθελα για παράδειγμα να δω αυτή την τεχνική που περιγράφει ο Ηρόδοτος : ........ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν ήταν να κάνουν όλοι μαζί μεταβολή και να προσποιούνται ότι υποχωρούσαν έντρομοι, όποτε οι εχθροί τους καταδίωκαν με ποδοβολητό και ιαχές. Αυτοί, όμως, τη στιγμή που τους προλάβαιναν οι Πέρσες, γύριζαν και τους αντιμετώπιζαν, προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες στη νέα μάχη που ξεσπούσε.
Ακόμα δεν φάνηκε παρά μόνο ίσως λίγο στο τέλος η λειτουργία της ελληνικής φάλαγγας και κοθόλου το πλεονέκτημα που είχαν οι Έλληνες με τα μακρύτερα δόρατα. Οι περισσότερες συγκρούσεις γίνονταν με τα σπαθιά ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι μόνο όταν τα δόρατα των Ελλήνων είχαν σπάσει αυτοί χρησιμοποιούσαν τα σπαθιά.

Για την ταινία που περιμένουμε τώρα σίγουρα θα είναι καλύτερη από τεχνικής άποψης αν και το πιθανότερο ίσως λίγο υπερβολική μια και ταιριάζει αυτό στον σημερινό αμερικάνικο κινηματογράφο. Από την άλλη είδατε τι λέει ο Λεωνίδας στους στρατιώτες του - μάλλον - μετά την προδωσία του Εφιάλτη.
"Spartans tonight we gonna die in Hell"
Πολύ αμερικάνικο....
Δεν μπορούσε τουλάχιστον να πεί ότι θα πάνε ....... στον Άδη.

Βελλερεφόντης
13-10-06, 18:34
r-b-ter
μάλλον έχεις μπερδευτεί και η λογική δεν σε αγγίζει και πολύ, πιθανό να μην έχεις διαβάσει και Καβάφη ή Λιαντίνη...
και για εξηγούμαι...
σου φαίνεται λογικό να ξεκινάει ένας Βασιλιάς....μέ τους 300 καλύτερους πολεμιστές του....να πάει να πεθάνει.....γιατί είναι τρελοί?!?!....γιατί είχαν γιορτές!?!?! γιατί θέλανε να κρατύσουν καβάτζα για τον Ισθμό?!?!?!

Εμένα (και πάρα πολλών;) ) μου φαίνεται λογικό το εξης....Να θυσιαστούν ('οτι καλύτερο έχουν)για να πάρουν δύναμη και θάρρος οι υπόλοιποι Έλληνες...Και δεν κατάφεραν μόνο να θυσιαστουν αλλά η μάχη αυτή έδειξε και αυτό που λέει στον επίλογο το treiler...ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.....και ο Ηρόδοτος αυτό είπε ...δες την υπογραφή μου.......

Επίσης φαντάζομαι ότι ξέρεις για την περιβόητη επιγραφή του Αλέξανδρου "...πλην Λακεδαιμονίων "
Ξέρεις γιατί δεν πήγαν......??????

και παρόλα αυτά ανταποδώσαμε όταν και όπως έπρεπε.....και μας το αναγνωρίσανε.....
Διάβασε το ακόλουθο hypelink http://www.mani.org.gr/istor/mak/kargakos.htm


Αυτοί ειναι οι Σπαρτιάτες......

R-b-t3r
13-10-06, 23:38
και παρόλα αυτά ανταποδώσαμε όταν και όπως έπρεπε.....και μας το αναγνωρίσανε.....
Διάβασε το ακόλουθο hypelink http://www.mani.org.gr/istor/mak/kargakos.htm
Για πές μου ρε λεβέντη, από που ήταν οι 300 που νίκησαν τον Ιμπραήμ στην πρώτη του απόβαση στην Πελοπόνησο? Ούτε ένας πελοπονήσιος δεν ήταν σε εκείνους τους 300. Η μόνη ήττα του Ιμπραήμ στην Πελοπόνησο και την πέτυχε ο Καρατάσσος με 300 μακεδόνες αρματωλούς που κατέφυγαν στην πελοπόνησο μετά την αποτυχία της Επανάστασης του '21 στην Μακεδονία. Μην νομίζετε ότι είστε ΟΙ μαχηταράδες, υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα και τιμούν το ίδιο και περισσότερο τον τίτλο έλληνας....

Αυτοί ειναι οι Σπαρτιάτες......
Αστοιχείωτε... αυτοί ήταν οι σπαρτιάτες:
Λίγο μετά τις Θερμοπύλες λοιπόν (και τη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές) ξεκινά ο Πελοποννησιακός πόλεμος.
Και τότε οι Σπαρτιάτες συμμαχούν με τους Πέρσες (!) προκειμένου να γονατίσουν τους Αθηναίους.
Κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου οι ήρωες των Θερμοπυλών :

Ρημάζουν τις Πλαταιές -Έτος 427 πΧ .
Οι Σπαρτιάτες περνούν τους Πλαταιείς έναν - έναν από λεπίδι. Πριν τους σφάξουν τους ρωτούσαν <<τι έκανες προς όφελος της Σπάρτης σ` αυτόν το πόλεμο;>> (=τον Πελοποννησιακό)
Όλοι οι Πλαταιείς έμειναν σιωπηλοί. Όλοι σφάχτηκαν. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν δούλοι.
Πηγές:
Παυσανίας, Βοιωτικά , 1, 4,
Ξενοφών, Ελληνικά, Γ’, 68
και βέβαια και ο Θουκιδίδης που γράφει ότι οι Σπαρτιάτες «απάγοντες απέκτεινον (τους Πλαταιείς) και εξαίρετον εποίησαν ουδένα»

----------------

Στους Αιγός Ποταμούς σφάζουν 4.000 άοπλους αιχμαλώτους Αθηναίους- Έτος 405 π.Χ.

Πηγές:
Ξενοφών Ελληνικά Β΄, 1
Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Λύσανδρος -Σύλλας
και βέβαια Παυσανίας , Βοιωτικά, 32, 9 :
"Αυτά ήταν όσα δόξασαν τον Λύσανδρο, άλλα τόσα όμως τον ντροπιάζουν ' στους Αιγός Ποταμούς ο Λύσανδρος σκότωσε τον Αθηναίο στρατηγό Φιλοκλή και τέσσερις περίπου χιλιάδες Αθηναίους αιχμαλώτους και δεν επέτρεψε να ταφούν,"
----------------------------------------------


Έτος 416 πΧ
Οι Σπαρτιάτες κυριεύουν τις Υσιές και σφάζουν όλους τους κατοίκους. Ολους, και τα γυναικόπαιδα!
Διόδωρος Σικελιώτης ,ΧΙΙ, 81,1
----------------------------------

Έτος 405 πΧ
Κυριεύουν την Μικρασιατική Ιασό που είναι σύμμαχος των Αθηνών. Σφάζουν όλους τους άνδρες και πουλάνε ως δούλους τα γυναικόπαιδα στον Πέρση (!) στρατηγό ΤισσαφέρνηΘουκιδίδης, VIII, 28
"Οι Πελοποννήσιοι , εξάλλου, σάλπαραν χαράματα από την Τειχιούσα....
...Όταν έφτασαν εκεί , πήγε και τους βρήκε ο Τισσαφέρνης με το στρατό του και τους έπεισε να κινηθούν εναντίον της Ιάσου, που την κρατούσε ο εχθρός του , ο Αμόργης. Χτύπησαν ξαφνικά την Ίασο και την κατέλαβαν, μιά και κανείς δεν περίμενε να φτάσουν εκεί άλλα καράβια εκτός από αθηναϊκά....
...Την πόλη την παρέδωσαν στον Τισσαφέρνη, καθώς και όλους τους αιχμαλώτους, δούλους και ελεύθερους, με την συμφωνία να πάρουν γιά τον καθένα τους ένα δαρεικό στατήρα... "


Διόδωρος Σικελιώτης,, ΧΙΙΙ, 104, 7
"Ο Λύσανδος έπλευσε με τα περισσότερα πλοία στην Ιασό της Καρίας και την κατέλαβε με έφοδο, διότι ήταν σύμμαχος των Αθηναίων, τους οκτακόσιους άνδρες της πόλης τους έσφαξε όλους, πούλησε τα γυναικόπαιδα ως λάφυρα πολέμου και ισοπέδωσε την πόλη."


------------------------------------------------------


Τα ίδια έκαναν και στις Κεδρείες της Μ.Ασίας ,
Ξενοφών, Ελληνικά, Β’, 1, 15

--------------------------------------------------

427 πΧ οι Σπαρτιάτες σβήνουν απ` το χάρτη την Τραχίνα
Λεξικό της Ελληνικής αρχαιολογίας, του Αλέξανδρου Ραγκαβή , Β΄ Τόμος , σελίδα 1.382 .

------------------------------------------

Και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ!
Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο , οι Σπαρτιάτες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν Γαλάτες (=Κέλτες) μισθοφόρους στον πόλεμο τους με τους Θηβαίους. Συνετέλεσαν έτσι στο να γνωρίσουν οι Γαλάτες την Ελλάδα και να τους ανοίξει η όρεξη γιά την εισβολή του 279 π.Χ. και τους επόμενους ελληνογαλατικούς πολέμους. Αρχικά κλήθηκαν 50 Γαλάτες ιππείς (δηλ. 150 γιά όσους γνωρίζουν το τρόπο που πολεμούσαν οι Γαλατες ιππείς, την Τριμαρκισία.). Και στη συνέχεια άλλοι 2,000 (Peter Berresford Ellis, Kέλτες και ΄Ελληνες , σελ .58. ) που πολέμησαν στις σπαρτιατικές γραμμές γενναιότατα και με τρόπο αξιομνημόνευτο (Ξενοφώντος , Ελληνικά ,Ζ, 1, 20-21 )


"Με το που έγιναν αυτά, κατέπλευσε η βοήθεια του Διονυσίου προς Λακεδαιμονίους, που ήταν πάνω από είκοσι τριήρεις, που κουβαλούσαν πενήντα περίπου Κέλτες (=Γαλάτες ) και Ίβηρες.

Ξενοφώντος , Ελληνικά Ζ , 1, 20

Τα γράφει άλλος αλλά οι πηγές υπάρχουν και είναι αμείλικτες....
Οι σπαρτιάτες ήταν μαχητές και τους το αναγνωρίζω αλλά είναι ιδάλματα για κάφρους και ντροπιάζουν τον τίτλο έλληνας....

Το ξέρω ότι σε λυπίζω, αλλά εθελοτυφλείς!!!! Έχεις ως ιδάλματα τους κάφρους, αριβίστες και προδότες και παραγνωρίζεις τα αίσχη τα οποία έκαναν. Έτσι όμως μένεις στην άγνοια. ΞΥΠΝΑ!!! Κοιμώμενος έτσι, όπως είσαι τώρα, δεν μαθαίνεις από τα λάθη που διέπραξαν οι προγόνοι σου και θα τα βρείς μπροστά σου....

r-b-ter
μάλλον έχεις μπερδευτεί και η λογική δεν σε αγγίζει και πολύ, πιθανό να μην έχεις διαβάσει και Καβάφη ή Λιαντίνη...
και για εξηγούμαι...Το πρόβλημα από ότι κατάλαβες είναι ότι και η λογική και η γνώση με αγγίζουν εδώ και πολλά χρόνια, απλά ο φανατισμός σου σε εμποδίζει να δείς αυτά που βλέπω εγώ.
Ξέρεις γιατί δεν πήγαν......??????
Να δώ τι θα ακούσουν πάλι τα αυτάκια μου....

Αλήθεια κολλητέ, τα λεφτά των περσών γιατί τα πήραν??? Οι "ολιγάρκεις" σπαρτιάτες θέλαν λεφτά??
Ξύπνα φίλε, μετά τον εκφυλισμό των νόμων του Λυκούργου (πριν τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα και η Σπαρτιάτες όντως επιδείκνυαν πολλές αρετές), η Σπάρτη έγινε μια πόλη από κτήνη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δολοφόνησαν αγγελιοφόρους!!!! ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για Έλληνα αυτό το πράγμα!! Είναι σαν να πυροβολείς με βλήματα του πυροβολικού ασθενοφόρα του ερυθρού σταυρού!!!

Βελλερεφόντης
14-10-06, 14:33
Πρώτα από όλα να κόψεις τους επιθετικούς προσδιορισμούς (κολλητέ,αστοιχείωτε....) και θα σου απαντήσω..

Σου απαντώ στο πρώτο γιατί επειμένω ότι δεν γνωρίζεις τα πάντα....

http://www.mani.org.gr/istor/verga_diros/verga_diros.htm

κάνε το κόπο και διαβασέ το και θα καταλάβεις για το ποιος αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ πρώτος......Και αν κατέβεις στη Μάνη ευχαρίστως να σε ξεναγήσω....

Στο ότι πάλι επειτίθεσαι στους Αρχαίους Σπαρτιάτες έχω να πω ότι σίγουρα όλες τους οι πράξεις δεν ήταν για παράσημο.έιχε μια πορεία η Σπάρτη και στο τέλος είχε μια μεγάλη πτώση.
Όταν όμως ήταν στην ακμή και πριν εκφυλιστούν οι νόμοι του Λυκούργου όπως λές ήταν μια ενάρετη πόλη.
Τώρα όλα αυτά για τα εγκλήματα που λές υπήρχε πόλεμος.......Σίγουρα θα σφάξανε κάποιον παραπάνω....

Και δεν κατάλαβα κρίνουμε τον Λεωνίδα και τους 300 για όλη τη πορεία της Σπάρτης...????

Όταν έπρεπε να κάνουν αυτό που έπρεπε το κάνανε.Όταν όλοι οι άλλοι είχαν χεστεί και απλώς περίμεναν την μοίρα τους.....Αυτοί πριν πεθάνουν κάνανε μπανάκι και χτενίζαν τα μαλλιά τους...και πολεμούσαν υπό σκιά....


Λυπάμαι αλλά αυτό το πρότυπο εγώ θέλω να έχω...

και μάλλον και ο Καβάφης και ο Λιαντίνης είναι αστοιχείωτοι και κολλημένοι....

freya
15-10-06, 14:45
Και οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες σε μία στιγμή ή άλλη έκαναν λάθη και παρουσίασαν ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό, εντελώς άσχημο και εντελώς κακό. Αν κοιτάξουμε στην ιστορία αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές και εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ και την προσωπική μου ικανότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να τους κρίνουμε όλους από τα καλά τους στοιχεία αγνοώντας τα αρνητικά και φυσικά ούτε το αντίθετο. Σε μία στιγμή ανάγκης οι Σπαρτιάτες παρουσίασαν ένα πρόσωπο το οποίο έχει παραμείνει στην ιστορία ως ηρωικό. Σε μία άλλη στιγμή παρουσίασαν ένα πρόσωπο εχθρικό. Ας τους κρίνουμε γενικά και όχι μεμονωμένα... Αλλά πιστεύω πως έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα της ταινίας και έχουμε μπει σε ένα θέμα απόψεων... Ελπίζω η ταινία να μην με απογοητεύσει τόσο όσο περιμένω!!!

R-b-t3r
16-10-06, 08:44
Πρώτα από όλα να κόψεις τους επιθετικούς προσδιορισμούς (κολλητέ,αστοιχείωτε....) και θα σου απαντήσω..
Ναι φίλε μου, αλλά όταν μου γράφεις: "r-b-ter
μάλλον έχεις μπερδευτεί και η λογική δεν σε αγγίζει και πολύ,"
Χωρίς να ξέρεις 5 πράγματα για το τί έκαναν οι Σπαρτιάτες στο παρελθόν θα θεωρήσω ότι είσαι ή αστοιχείωτος ή μλκας...
κάνε το κόπο και διαβασέ το και θα καταλάβεις για το ποιος αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ πρώτος...... Αυτό που σου έγραψα είναι πέρα για πέρα αληθινό. Απλά ο Καρατάσος ήταν αντικαποδιστριακός και δεν τον πολυαναφέρουν ;), ενώ ο άνθρωπος έκανε τρελά πράγματα και τον παραδεχόταν και ο Κωλοκοτρώνης για την στρατηγική του γνώση. Θα τα βρώ να σου δώσω πηγές. Το site λανθασμένα λέει ότι μπήκε ανενόχλητος στην Πελοπόνησο...
Και αν κατέβεις στη Μάνη ευχαρίστως να σε ξεναγήσω.... Έχω έρθει ήδη 2 φορές (μια για διακοπές και μια με το πανεπιστήμιο). Καλοί άνθρωποι είστε απλά είστε λίγο ξεροκέφαλοι :)

Και δεν κατάλαβα κρίνουμε τον Λεωνίδα και τους 300 για όλη τη πορεία της Σπάρτης...???? Σε αυτό έχεις δίκιο, να ξέρεις όμως ότι οι Σπάρτη είναι πρότυπο για όλους τους ακροδεξιούς και στρατόκαβλους γενικότερα, οπότε καλό είναι να δείχνουμε και την άλλη όψη για να ξέρουμε τί μας γίνεται.
Για να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους, δεν θεωρώ ότι οι Αθηναίοι με την Αθηναϊκή "Συμμαχία", ή οι Μακεδόνες επί Φιλλίπου (που ισοπέδωσε την Όλυνθο για παράδειγμα) ήταν τα καλύτερα παιδιά, αλλά τουλάχιστον κανείς από αυτούς δεν συνεργάστηκε με τους Πέρσες.
Όταν όλοι οι άλλοι είχαν χεστεί και απλώς περίμεναν την μοίρα τους..... Αυτό δεν ισχύει απόλυτα, μην ξεχνάς ότι υπήρχαν και εθελοντές από την Θεσσαλία και την Μακεδονία που ήδη είχαν υποδουλωθεί από τους πέρσες και πάλευαν για τους συνέλληνές τους. Για αυτούς όμως δεν λέει κανείς τίποτα, ενώ αυτό αποτελεί ύψιστο παράδειγμα αυταπάρνησης και εσωτερικής ποιότητας.
Λυπάμαι αλλά αυτό το πρότυπο εγώ θέλω να έχω... Σου είπα ότι ως μαχητές τους παραδέχομαι, ως χαρακτήρες όμως...

xontro_mpizeli
16-10-06, 23:47
Χμ...

Κ εγώ που νόμιζα ότι θα σταματήσετέ τους χαρακτηρισμούς αυτούς που χρησιμοποιήσατε χωρίς την παρέμβαση κανενός..

Να η παρέμβαση λοιπόν :mad:

Απλά κ Ξεκάθαρα: Κόψτε αμέσως τις προσωπικές αυτές επιθέσεις κ συνεχίστε όμορφα κ ήσυχα τον διάλογό σας που αγγίζει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Φιλικά,

Χοντρό Μπιζέλι :)

Βελλερεφόντης
18-10-06, 14:24
Προσωπικά μελετάω, ακούω διαβάζω για την Ιστορία της Σπάρτης 14 χρόνια και πίστεψε με λίγο δύσκολο να έχεις περισσότερες γνώσεις από εμένα...
Το θέμα βέβαια δεν είναι το τί έχεις διαβάσει αλλά πόσο έχεις ασχοληθεί και πόσο έχεις τα κατάλληλα φίλτρα για να επεξεργαστείς τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει...


Πάμε ένα ένα...
Αν και κατηγορείς τους μανιάτες ως ξεροκέφαλους δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς τις δικές σου πηγές ως απόλυτα σωστές.
Οι δικές μου πηγές και του site που παρέθεσα, τις θεωρώ απολύτως (99%)έγκυρες γιατί......
1. Μεταδίδεται η γνώση της ιστορίας από γενια σε γενιά...περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω..)
2.Υπάρχει το ιστορικό ημερολόγιο προπάππου (του μεγαλύτερου πολέμαρχου του 21) που εξιστορεί αυτά τα γεγονότα.
3. Έχουμε αγωνιστεί με πορείες και πλήθος τρόπων να αναφερθούν οι μάχες και ο αγώνα των Μανιατών στην Ιστορία που διδάσκεται (και στο ιστορικό Ανθολόγιο που έχει εκδόσει η Βουλή των Ελλήνων) και τα τελευταία χρόνια δικαιώνεται.Αναγνώριση και απόστολή εκπροσώπου της εκάστοτε κυβέρνησης στις 17 Μαρτίου (και όχι στις 25) την πρώτη επίσημη έναρξη της επανάστασης.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος άνθρωπος με δύο ολιγοήμερες επισκέψεις στην Μάνη κατάλαβε ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι ξεροκέφαλοι!!!!!!!!!

Θα ήθελα πολύ να μας εξηγήσεις πως το κατάφερες αυτό...

Και η Αρχαία Σπάρτη δεν ήταν μόνο στρατός....Μελέτησε λίγο το πολιτισμό, πόσοι ποιητές ,αρχιτέκτονες, φιλόσοφους είχε και σίγουρα δεν ξέρεις ότι είχε και Θέατρο... Ψάξε λίγο το πως φέρονταν στις γυναίκες και θα πές μου μετά ποιός φερόταν σε αυτές ποιό δημοκρατικά (Σπαρτή ή Αθήνα).

Και επειδή μάλλον δεν ξέρεις δες την ύλη που διδάσκεται στη Σχολή Ευελπίδων που αναφέρεται στον άνθρωπο-στρατιώτη (έχει κάνει και ο Λιαντίνης διάλεξη εκεί), και πρέπει να διαβάσεις τη πτυχιακή(!) του Ναπολέων Βοναπάρτη που μιλάει στό ότι ο καλός στρατιώτης έχει άμεση σχέση με το χαρακτήρα του..και μιλάει για τους Αρχαίους Σπαρτιάτες

xontro_mpizeli
18-10-06, 16:46
Μου φαίνεται μυαλό δεν βάζετε :mad:

Το παρών θέμα κλειδώνεται. Θα ανοίξει όταν κ θα αρχίσει να προβάλλεται η συγκεκριμένη ταινία (για την οποία, αν θυμάστε, ανοίχτηκε το παρών θέμα).

Εκτός κ αν αποφασίσετε να συνεχίσετε την κουβέντα σας στην κατηγορία Αρχαία Ελλάδα-Ιστορία-Πολιτισμός σε νέο θέμα, από την αρχή, ήσυχα κ πολιτισμένα, χωρίς αντιπαλότητες κ ύβρεις μεταξύ σας.

Υ.Γ: Βελλερεφόντη, επεξεργάστηκα το προηγούμενό σου μήνυμα, κ έσβησα τις "επίμαχες λέξεις"...

Ντρόπη κ για τους δυο σας...

Βελλερεφόντης
20-01-07, 19:51
Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω που ξανάνοιξε το θέμα γιατί έχουμε κάτι νέο.
Πρώτον το επίσημο site της ταινίας.

http://300themovie.warnerbros.com/

Εκεί μπορείται να βρείτε το άκρως ενδιαφέρον και πιο ερεθιστικό theatrical trailer με πιο πολλές σκηνές ήχους διαλόγους από την επερχόμενη αυτή ταινία....!!!

Επίσης μπορείτε να δείτε αρκετα video στο making of..

Αυτά μας κάνουν και σε λίγο θα παρακαλάμε να τελειώσει το καλοκαίρι..

Α να προσθέσω και κάτι άλλο.....κάποιο μέλος του φόρουμ πριν πολλούς μήνες μου είχε πει ότι η Σπαρτη έστειλε μόνο 300 γιατί είχαν γιορτές και για να κρατήσουν καβάτζα μάχιμους για την πόλη τους..........:confused:

Τότε του είχα απαντήσει στο δεύτερο σκέλος μόνο,Τώρα απαντώ και στο πρώτο...
Αγαπητέ φίλε την την εποχή εκείνη οι Σπαρτη γόρταζε την μεγάλη γιορτή του Απόλλωνα Υάκυνθου στις Αμύκλες..Οι Αμύκλες θεωρούνταν από την Σπάρτη μια άλλη πόλη πιο λαικά άλλη γειτονιά.Όχι ότι οι πολίτες που έμεναν στις Αμύκλες δεν ήταν Σπαρτιάτες αλλά όπως ναναι υπήρχε ένας διαχωρισμός.
Υπήρχε λοιπόν μια παράδοση (υπήρχαν και άλλες τέτοιες "γειτονιες") όταν γιόρταζαν σε μια "γειτονιά" οι μόνοι που είχαν "άδεια" να γιορτάσουν και να χαρούν ήταν οι πολίτες που κατάγονταν από αυτή τη γειτονιά΄και οι υπόλοιποι να κάνουν παρελάσεις κ.α.Όταν γινόταν γιορτή στη Σπάρτη το αντίθετο....
Επίσης να προσθέσω ότι ότι οι Αμύκλες είχαν τότε τουλάχιστον το 1/40 του πληθυσμού της Σπάρτης..
όπότε οι μόνοι που αν δεν μπορούσαν να πάνε ήταν αυτοί από τις Αμύκλες..

Ελπίζω να έλυσα και αυτή την απορία..;)

xontro_mpizeli
20-01-07, 21:25
Να σημειωθεί ότι η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου.

Επίσης, στην απορία που είχατε παραπάνω, ναι, βασίζεται στον συγγραφέα Frank Miller.

Υπομονή,λοιπόν, κάτι λιγότερο από 1,5 μήνα ...

Antonia
24-01-07, 11:59
Μπορείται να δείτε τρειλεράκια της ταινίας που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου 2007 (παγκόσμια πρεμιέρα).

EΔΩ! (http://www.villagecinemas.gr/media/downloadarea/300/300.wmv) και ΕΔΩ!! (http://www.villagecinemas.gr/media/downloadarea/300/300_1.wmv)

http://img207.imageshack.us/img207/8862/postersmall3gu.jpg

beetlejuice
15-02-07, 13:52
Εισβολή τεράτων στις Θερμοπύλες...

Του απεσταλμένου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες αντιμετώπισαν όχι το στρατό του Ξέρξη που ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά τέρατα που έμοιαζαν να βγήκαν από τον «Πόλεμο των άστρων» και τις ταινίες τρόμου με λυκανθρώπους, σύμφωνα με την αμερικανική ταινία «300» του Ζακ Σνάιντερ που προβλήθηκε χθες εκτός συναγωνισμού στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Την ταινία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, προχθές το βράδυ, σε ειδική δημοσιογραφική προβολή, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.


Και δεν είναι μόνο τα τέρατα, αλλά και η όλη αντιμετώπιση της ιστορίας γύρω από τη μάχη των Θερμοπυλών («Hot Gates», όπως τις αναφέρουν στην ταινία!), με τους Σπαρτιάτες να βγάζουν άναρθρες κραυγές, τον Δαρείο να παρουσιάζεται περισσότερο σαν Αφρικανός γίγαντας παρά ως Πέρσης, τον Εφιάλτη να έχει μια καμπούρα που να μοιάζει περισσότερο με τον Κουασιμόδο ή κάποιο λυκάνθρωπο από ταινία τρόμου (ας μην ξεχνάμε πως ο σκηνοθέτης γύρισε το 1978 την «καλτ» ταινία τρόμου «Dawn of the Dead»), τη βασίλισσα της Σπάρτης να μοιάζει περισσότερο με σέξι σταρ παρά με Σπαρτιάτισσα γυναίκα (υπάρχει και η απαραίτητη για το Χόλιγουντ γυμνή ερωτική σκηνή), ενώ στο στρατό του Ξέρξη συναντάμε και διάφορα άλλα τέρατα που θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Η σκηνοθετική προσέγγιση αντλεί από τα κόμικς -η ταινία βασίστηκε σε κόμικς που έφτιαξε ο γνωστός καλλιτέχνης και δημιουργός του Sin City, Φρανκ Μίλερ- με χρώματα (στα οποία κυριαρχεί το μαύρο) και πλάνα εμπνευσμένα από εκείνα των κόμικς. Με αποτέλεσμα η αυθεντικότητα, η δύναμη και το μήνυμα της ιστορικής μάχης να χάνονται σ' ένα εικαστικά εντυπωσιακό στιλ που θα ικανοποιήσει μόνο τους οπαδούς των κόμικς.

Πηγη: Ελευθεροτυπια 15/2/07

Σχολιο: Εχω τονισει κι αλλες φορες πως κατα την ταπεινη μου γνωμη "κομπλεξικοτεροι" ανθρωποι απο τους κριτικους ταινιων δεν υπαρχουν. Αυτη η μανια που εχουν να υποβιβαζουν ολες τις χολυγουντιανες υπερπαραγωγες και να ανυψωνουν σε αριστουργηματα κατι ιαπωνικα και πολωνικα φιλμς που κινουνται πιο αργα κι απ το ριπλεϊ ειναι πραγματικα ανεξηγητη :p Αφηστε που στη συντριπτικη τους πλειοψηφια οι ταινιες που θαβουν αναδεικνυονται οι πιο αγαπημενες μου. Οι οιωνοι ειναι καλοι λοιπον! :D

agaliarep
15-02-07, 14:00
Εμένα που μου άρεσε ο πόλεμος των Άστρων και μου άρεσε πιο πολύ ο Άρχοντας πιστεύω ότι θα μου αρέσει. Δεν με πολύ απασχολεί, όπως πάντα δηλαδή η άποψη των άλλων. Συχνά μου αρέσουν ταινίες που δεν αρέσουν σε άλλους. Τώρα γιατί πρέπει μια ταινία να έχει ιστορικά στοιχεία δεν μπορώ να καταλάβω. Όπως δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί η τέχνη (αυτό είναι ο κινηματογράφος) πρέπει να βασίζεται στην λογική. Ένα ιστορικό γεγονός παίρνει την μορφή κόμικ. Πολύ μου αρέσει. Άλλωστε κανείς δεν νομίζω ότι υποστήριξε ότι είναι ιστορική ταινία. Όποιος θέλει ιστορία να μην δει την ταινία να διαβάσει κανένα βιβλίο.

Βελλερεφόντης
21-02-07, 07:16
Σχετικά με το τελευταίο post του Beetle έχω να κάνω μια παρατήρηση:
Συγνώμη αλλά μήπως μόνο εγώ βλέπω ότι τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτή την ταινία!!?????????
Αν θυμάμαι καλά όταν ήταν να βγεί ο Αλέξανδρος κάθε βράδυ μας βομβάρδιζαν για την κυκλοφορία της ταινίας κτλ΄κτλ....εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο???????
Που γίνεται η παγκόσμια επίσημη προβολή στην Ελλάδα???????

Και έχω παρατηρήσει και ένα ψιλοθάψιμο της ταινίας από διάφορους "κύκλους"...
Θάβουν οι κριτικοί ποιόν τον Frank Miller!!!!!!!!!!!!!

αλλά πως είναι το μεσαίο όνομα αυτού του αρθογράφου της Ελευθεροτυπίας????!?!?!?!

Κάποιοι δεν θέλουν τους Έλληνες να δουν αυτη την ταινία.......
και ο νοών ......

Antonia
21-02-07, 08:57
Αν θυμάμαι καλά όταν ήταν να βγεί ο Αλέξανδρος κάθε βράδυ μας βομβάρδιζαν για την κυκλοφορία της ταινίας κτλ?κτλ....εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο???????Ας μην παραβλέπουμε πως στην περίπτωση του "Αλέξανδρου" όλοι κατηγορούσαν τον Oliver Stone ότι παρουσίαζε τον ήρωα ως ομοφυλόφιλο. Νομίζω πως αν απλά ο σκηνοθέτης έκανε μια ιστορική και... αδιάφορη για κουτσομπολιά ταινία και πάλι κανείς δε θα είχε ασχοληθεί.

Μην ανησυχείς Βελλεροφόντη, προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει αν τα κανάλια θα προβάλλουν τρέιλερ ή θα της κάνουν διαφήμιση (ή δυσφήμιση). Εγώ θα πάω να τη δω όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να κάνουν τα στραβά μάτια...

Βελλερεφόντης
22-02-07, 07:13
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14994&m=C03&aa=1

Άλλη μια φοβερή κριτική της ταινίας απο τον Ζουμπουλάκη του Βήματος αυτή τη φορά......

χαλαρώστε βρε παιδιά λιγάκι......χαλαρώστε....

Αλήθεια τί είναι αυτό που ΤΟΣΟ σας ενοχλεί???????

beetlejuice
22-02-07, 12:36
Εν Σπάρτηι

Δεν ήξερεν ο βασιλεύς Κλεομένης, δεν τολμούσε-
δεν ήξερε έναν τέτοιον λόγο πώς να πει
προς την μητέρα του: ότι απαιτούσε ο Πτολεμαίος
για εγγύησιν της συμφωνίας των ν' αποσταλεί κι αυτή
εις Αίγυπτον και να φυλάττεται•
λίαν ταπεινωτικόν, ανοίκειον πράγμα.
Κι όλο ήρχονταν για να μιλήσει• κι όλο δίσταζε.
Κι όλο άρχιζε να λέγει• κι όλο σταματούσε.
Μα η υπέροχη γυναίκα τον κατάλαβε
(είχεν ακούσει κιόλα κάτι διαδόσεις σχετικές),
και τον ενθάρρυνε να εξηγηθεί.
Και γέλασε• κ' είπε βεβαίως πιαίνει.
Και μάλιστα χαίρονταν που μπορούσε νάναι
στο γήρας της οφέλιμη στην Σπάρτη ακόμη.
Όσο για την ταπείνωσι - μα αδιαφορούσε.
Το φρόνημα της Σπάρτης ασφαλώς δεν ήταν ικανός
να νοιώσει ένας Λαγίδης χθεσινός•
όθεν κ' η απαίτησίς του δεν μπορούσε
πραγματικώς να ταπεινώσει Δέσποιναν
Επιφανή ως αυτήν• Σπαρτιάτου βασιλέως μητέρα.

(Κωνσταντίνος Π. Καβάφης)

Οσα δε φτανει η αλεπου αγαπητε Βελλερεφοντη.... ;)

Pertinax
22-02-07, 16:53
Ακούγοντας τον 41χρονο σκηνοθέτη Ζακ Σνάιντερ να μιλάει σαν καταγοητευμένο παιδάκι για την εμπειρία του στη δημιουργία των «300», απορείς με τη μεθοδολογία και τον τρόπο σκέψης του. «Οι Σπαρτιάτες ΖΟΥΣΑΝ για τη μάχη» είπε με πάθος ο σκηνοθέτης που έγινε όνομα χάρη στο zombie movie «Το ξύπνημα των νεκρών». «Τη λάτρευαν. Πολεμούσαν σε φάλαγγα, που σήμαινε ότι 300 σώματα ισούνταν με ένα, ο κάθε πολεμιστής μαχόταν προστατεύοντας τον διπλανό του. Ηταν έτοιμοι να πεθάνουν για την ελευθερία, την οποία αποκαλούσαν "όμορφο θάνατο". Τέλειο δεν ακούγεται;». Τα μάτια του Σνάιντερ λάμπουν από ικανοποίηση.

Το αίμα πετιέται σαν σιντριβάνι, τα σώματα γίνονται σουβλάκια. Συνέχεια.

Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω δει τόσο πολλούς σκοτωμούς σε κοντινά πλάνα.

«Ο ώμος μου, ο ώμος μου, πού είναι ο ώμος μου;» αναρωτιέται σπαρταρώντας σαν το ψάρι ένας Πέρσης. «Δεν είναι δικός σου ώμος πια» είναι η απάντηση του θαρραλέου Σπαρτιάτη που του τον έχει κόψει. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα που προασπίζουν οι «300» και που συχνά γίνεται εξοργιστικό.

Οι Σπαρτιάτες του Σνάιντερ είναι τριακόσιοι Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ με την εμφάνιση που είχε ο νυν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας όταν ήταν ακόμη Μίστερ Κόσμος. Αρτιες κοιλιακές γραμμώσεις, γρανιτένιο σώμα, δύναμη ελέφαντα. Οι τέλειες μηχανές θανάτου. Τους βλέπεις να παρελαύνουν και περιμένεις να αρχίσουν να φωνάζουν «sieg heil!». Το μιλιταριστικό και κρυπτοφασιστικό πνεύμα αυτής της ταινίας, τόσο κραυγαλέο,

Στους «300» ο πόλεμος είναι η χαρά της ζωής

[Ι. Ζουμπουλάκης - "Σημεία και... τέρατα στις Θερμοπύλες", άρθρο στο Βήμα]
Δεν απορεί κανείς για τον τρόπο σκέψης του Σνάιντερ, αλλά για τον τρόπο σκέψης κριτικών σαν και τον παραπάνω.
"Τεράστιε" κ. Ζουμπουλάκη, αν είχατε ιδέα τι πολεμική μηχανή θανάτου ήταν η αρχαία Σπάρτη, ποια ήταν τα ιδεώδη των Σπαρτιατών για τη ζωή και τον πόλεμο, πόσο "Σβαρτσενέγκερ" ήταν ένας γυμνασμένος στην εντέλεια Σπαρτιάτης οπλίτης που κουβαλούσε 60 κιλά οπλισμό πάνω του και πολεμούσε με τόση πειθαρχία και δεξιότητα, ότι η Σπάρτη δεν είχε καμία σχέση με τον "χρυσό αιώνα" της Αθηναϊκής δημοκρατίας, και φυσικά ότι η μάχη των Θερμοπυλών ήταν ίσως η πιο αιματοβαμμένη μάχη της ιστορίας, δεν θα γράφατε τέτοιες αηδίες.
Μπορεί να μας πει ο κάθε κ. Ζουμπουλάκης, πως αλλιώς μπορούσε να αποτυπωθεί η αληθινή εικόνα της αρχαίας Σπάρτης και η ωμότητα της μάχης των Θερμοπυλών, σε μια ταινία-videogame που από την αρχή ξεκαθαρίζει ότι βασίζεται στο ομώνυμο comic και όχι στον Ηρόδοτο;

agaliarep
23-02-07, 07:59
Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά ακούω συχνά Spore Fm το πρωί μια και είμαι πολύ αθλητικός τύπος (κάθε μέρα ποδόσφαιρο βλέπω!) και βγαίνει ένας τύπος στην εκπομπή του Καρπετόπουλου που λέει για ταινίες και είναι ο μόνος κριτικός που έχει πει τα καλύτερα για την ταινία. Ελπίζω σύντομα να το δούμε και να έχουμε άποψη, πάντως σε ξένο μπλοκ που είδα ο τυπάκος έγραφε ότι όποιος δεν την δει δεν αξίζει να έχει, αυτά που έχουν οι άντρες…

Archangel
23-02-07, 15:55
Παιδιά είδα τα trailer της ταινίας και μπορώ να πω ότι πρέπει να είναι @@@@.
Επειδή κατέβασα και διάβασα λίγο το comic του Frank Miller δίνει μια άλλη πτυχή στο θέμα των Περσών που είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη, οι Πέρσες τέρατα (γιατί όχι ρε παιδιά?). Ιστορικά δεν νομίζω ότι έχει ανακρίβιες.Το μόνο που έχει και κάποιους τους ενοχλεί είναι αυτή η οπτική γωνία που δίνει ο Frank Miller.
Προσωπικά ψήφισα. (Βάση του comic).


Embassador: One hundred nations descend upon you!!
Our arrows will blot out the sun!!!
Spartan :Then we'll fight in the shade.Παρατήρηση από Antonia (24-2-07 23:53):
Αγαπητέ Archangel, πρόσεχε τις λέξεις που χρησιμοποιείς να είναι πιο κόσμιες για εύλογους λόγους. Ευχαριστώ!

Βελλερεφόντης
28-02-07, 04:44
Είχα σπάσει το κεφάλι μου ότι κάτι μου θυμίζει η μουσική του trailer και το βρήκα...Nine Inch Nails - Just Like You Imagined

συνεχίζονται οι ευχάριστες εκπλήξεις......

Α και μια ερώτηση οι 2 παραπάνω κριτικοί ταινιών μήπως γνωρίζονται προσωπικά??????
Μήπως έχουν συνεργαστεί???????
Μήπως τελικά δεν είναι τελικά "τυχαίο" που συμφωνουν??????

Antonia
28-02-07, 07:56
Θα ήθελα να σας κάνω μια πρόταση αγαπητοί φίλοι:

Τι θα λέγατε να κανονίζαμε "μεταφυσικό" meeting σε σινεμά της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την ταινία; Προτείνω την ημέρα της πρεμιέρας, δηλαδή 8 Μαρτίου 2007. Όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε στην ομαδική αυτή... εξόρμηση παρακαλώ αποστείλετε μου προσωπικό μήνυμα!

Pertinax
05-03-07, 14:23
Σε τρεις μέρες είναι η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα.
Διαβάστε μια εκτενή παρουσίαση της ταινίας, έτσι για να πάρουμε μια δυνατή πρώτη γεύση.
http://filosofia.gr/blogs/index.php?op=ViewArticle&articleId=366&blogId=20

Βελλερεφόντης
07-03-07, 15:28
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_07/03/2007_218464


Τί έγινε ο κ.Φενέκ?? δεν έπεισε??????

όργη λαού φωνή θεού το λένε??????........΄
Όσο και να προσπαθείτε δεν μπορεί να σταματήσει.....όσο και να προσπαθείται το DNA δεν διαγράφεται......

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

Βελλερεφόντης
07-03-07, 15:32
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w.../03/2007_218464 (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_07/03/2007_218464)

"Οι «300» έχουν εξελιχθεί σε ποπ φαινόμενο, πριν ακόμη να κάνουν την πρώτη τους προβολή στις αίθουσες, κάτι που παρατηρείται και σε έναν πολύμηνο διάλογο στα διαδικτυακά blogs, όπου ο καθένας δίνει όποιο περιεχόμενο θέλει στην ταινία. Από δικαίωση της ελληνικής υπεροχής μέχρι αιτιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ... Κοινώς, ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του."

Λέτε να διαβάζουν το forum και ειδικά το θέμα "Σπαρτιάτες"?????;)

R-b-t3r
07-03-07, 16:16
Λέτε να διαβάζουν το forum και ειδικά το θέμα "Σπαρτιάτες"?????;)
Έλα ρε σύ κόφτην πλάκα :D, αυτά που λεει είναι για κάτι φήμες που θέλουν τους Αμερικάνους να επιτίθενται στο Ιράν λίγο μετά την προβολή της ταινίας ώστε να βοηθήσει την προπαγάνδα τους.
Κανένας σε αυτό το φόρουμ δεν ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο....

Το θετικό από όλη την υπόθεση για μένα είναι ότι τουλάχιστον θα προβληθεί η αρχαία ιστορία μας έστω και διαμέσου μιας μυθοπλασίας...
Το κακό είναι ότι δημιουργεί συγκεκριμένες εντυπώσεις που δεν συνάδουν ούτε με την πραγματική συμπεριφορά των περσών (ήταν σκληροί αλλά όχι και κτήνη...) ούτε με την πραγματική φύση των ελλήνων (ποτέ δεν είμασταν πολεμικές μηχανές θανάτου, η πραγματική μας προσφορά στον κόσμο ήταν ο διαφωτισμός ;)) παρόλο που εκθειάζει αρετές όπως η περιφρόνηση για τον θάνατο και η ανδρεία που όντως υπήρχαν στους μαχητές στις Θερμοπύλες.

Εν πάσει περιπτώσει, καλή διασκέδαση σε όποιον την δεί, γιατί φαίνεται να έχει γίνει πολλή καλή δουλειά στην μεταφορά από το κόμικ.

Pertinax
08-03-07, 16:17
Το κακό είναι ότι δημιουργεί συγκεκριμένες εντυπώσεις που δεν συνάδουν ούτε με την πραγματική συμπεριφορά των περσών (ήταν σκληροί αλλά όχι και κτήνη...) ούτε με την πραγματική φύση των ελλήνων (ποτέ δεν είμασταν πολεμικές μηχανές θανάτου, η πραγματική μας προσφορά στον κόσμο ήταν ο διαφωτισμός )
Η ταινία δεν αναφέρεται στους αρχαίους Έλληνες γενικά, αναφέρεται στην αρχαία Σπάρτη που και βέβαια ήταν πολεμική μηχανή - φόβος και τρόμος της εποχής της.
Η Σπάρτη δεν άφησε πίσω της επιτεύγματα στη φιλοσοφία, τη δραματική ποίηση και στις επιστήμες, άφησε όμως τον θρύλο των Θερμοπυλών και του ιδιόμορφου καθεστώτως της.
Τι να κάνουμε κύριοι, οι Σπαρτιάτες ήταν οι απόλυτοι στρατοκα@λοι. Μας αρέσει ή όχι, αυτοί ήταν.

Και κάτι άλλο. Μη συγχέουμε τους Έλληνες του 5ου αι. π.Χ. με τους Γάλλους κουλτουριάρηδες διαφωτιστές του 18ου αι.
Οι Έλληνες ήταν λαός που είχε το πολεμικό ένστικτο στο αίμα του.
Δεν θα πω τα τετριμμένα, ότι ξεσκίζονταν στους πολέμους μεταξύ τους και ότι δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά χωρίς πολεμική σύρραξη στην αρχαία Ελλάδα.
Η ίδια η προστάτιδα των Αθηνών (της πόλης-φάρου του πολιτισμού) η θεά Αθηνά, αν και θεά της Σοφίας, δεν απεικονιζόταν με πένα και πάπυρο, αλλά με δόρυ, ασπίδα και περικεφαλαία.

OANNHSEA
08-03-07, 18:23
Ναι....
Η ταινία αναφέρεται στην αρχαία Σπάρτη.
Σε μία φανταστική, δήθεν Σπάρτη, βγαλμένη από τα αγγλοσαξωνικά σάπια μυαλά τους.
Για αυτό και ξεχνούν οι δήθεν, τους 700 Θεσπιείς, τους 1100 περίοικους και τους είλωτες που έπεσαν στην μάχη... Για να μην αναφέρουμε όλους τους άλλους Έλληνες...
Θα μπορούσαν άνετα να ανφέρουν ένα άλλο περιστατικό από την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης - αλλά αντί αυτού διάλεξαν ένα συγκεκριμένο περιστατικό που τους βολεύει λόγο περιστάσεων, διέλυσαν στην ιστορική του πλευρά (κατά το συμφέρον τους) και μετά είπαν "ας έρθουν τα χρήματα και τα ποθούμενα από την προπαγάνδα"...

Λέτε συνέχεια και συνέχεια ότι είναι μεταφορά από κόμικ και δεν έχει και πολή σημασία γιατί είναι τέχνη κτλπ, κτλπ.
Μπορείτε να αναφέρετε ένα περιστατικό "τέχνης" με την αμερικάνικη ιστορία;
Όχι βέβαια...
Ακόμα και τμήματα της ιστορίας που ΔΕΝ τους βολεύουν τα ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ και τα προβάλουν όπως αυτοί θέλουν. Ενω την δική μας ιστορία και γενικά των άλλων εθνών την χαλκεύουν ασύστολα...

Εδώ λοιπόν να δω:
Α) Πως λεγότανε και που πέθανε ο αδερφός του Λεωνίδα;
Β) Ποιός ήταν ο Διαγόρας ο Διαδρόμου;

Γιατί έβαλα τα παραπάνω;
Πρώτον γιατί η πεπατημένη "οι Σπαρτιάτες ήταν ...." δεν ταιριάζει καθόλου σε ένα λαό που είχε ένα διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης. Η ελίτ είχε τα όπλα και όλοι κάτω από αυτούς θα είναι η περίοικοι ή σκλάβοι. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Δεύτερον γιατί βγαίνοντας από το σινεμά το 80% των ελλήνων (που το μόνο που ξέρει είναι να βλέπει τους άχρηστους να κλοτσάνε τόπια και τις δήθεν τραγουδίστριες και τραγουδιστές), θα νομίζει ότι αυτή είναι η πραγματική ιστορία - είναι δε τόσο γελοίοι που δεν θα ψάξουν ΠΟΤΕ για την πραγματική ιστορία. Άρα τον πέτυχαν τον ένα από τους σκοπούς τους.

Άλλωστε οι πραγματικοί στρατόκ... είναι αυτοί που μεταφράζουν το "τοις κοίνων ρήμασι ποιθώμενοι" σε "obeing to their commants"...

Πανδαιμόνιος
09-03-07, 01:39
είδα τη ταινία και την απόλαυσα όπως πραγματικά έπρεπε (σπαρτιάτικα!).
Πολύ καλά δοσμένη σαν από έλληνα σκηνοθέτη που σε έκανε να νοιώθεις ωραία για τη καταγωγή σου .
Αυτό που κατάλαβα σήμερα είναι πως οι έλληνες τελικά ξεμπλόκαραν μόνοι τους πάντα στις δύσκολες καταστάσεις χωρίς να υπολογίζουν το κόστος .
Σε αντίθεση με τους κοινούς βαρβάρους πάντα μετρίως μέτριους και εν τέλει μετρημένους που μπλοκάρουν για να αποφύγουν την κοστολόγηση !
Οι «φίλοι» τελικά τη τελευταία στιγμή την κοπάνησαν προδίδοντας τα μεγάλα ιδανικά και μικραίνοντας κατά πολύ την απόσταση τους από τον εφιάλτη .
Και αν σε καλέσουν τη δεύτερη φορά εκ των υστέρων πως να πας, συνήθως το πρώτο κάλεσμα είναι αυτό που μετράει .

Σκηνοθετικά άψογη κατά τα άλλα, με μαγευτική κόμικ ατμόσφαιρα όπως και η ζωή μας εν τέλει , ένα κόμικ που δε ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις τρανταχτά όπως οι ήρωες γελούσαν κάτω απ τις ασπίδες δεχόμενοι τα βέλη βροχή η να κρυφογελάς ,σκεπτόμενος τη μικρότητα των άλλων άσχετα με την αριθμητική τους υπεροχή και τα κούφια λόγια για το θεαθήναι η κοινώς τη μόστρα τυλιγμένη σε φύκια που ευελπιστούν να τα εκλαμβάνουμε ως μεταξωτές κορδέλες .
Μολών λαβέ
γιατί για να έρθω εγώ λίγο δύσκολο πια και συ βαριέσαι η δε μπορείς, οπότε άστο να μοιάζει με στιχάκι μπας και αντιβιώσει τη μιζέρια στην οποία είναι οι περισσότεροι μας καταδικασμένοι.
Αν τελικά ο Λεωνίδας δε έκανε «πάσα» με τον τρόπο του τον εφιάλτη σίγουρα όλα να ήταν διαφορετικά.
Ήταν σα να του είπε, ωραία μας τα λες αλλά θέλεις να σου γνωρίσω τους Πέρσες ;
Ο εφιάλτης τελικά ήταν το γκρίζο αλτερ ιγκο του Λεωνίδα.
Όποιος κάνει πάσες και δε σουτάρει συνήθως χάνει ,γιατί το σούτ θέλει τόλμη και φαντασία σε αντίθεση με τη πάσα που ενέχει μια σιγουριά ότι θα ξαναπάρεις τη μπάλα πίσω .
Το μόνο που δε σκέφτεσαι τη στιγμή που πασάρεις είναι πως αυτός που του δίνεις τη μπάλα θα τη κρατήσει για να σουτάρει και να δοξαστεί .
Και άντε μετά να βρεις τη μπάλα και τα δίχτυα καθώς ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα . Τότε είναι πολύ αργά για πισωγυρίσματα και αναθεματισμούς .

dragoness_crysta
09-03-07, 15:27
Συγνωμη που θα το πω αλλα το τραιλερ δε μου αρεσε καθολου...
θα παω το σαββατο να το δω και θα εχω την τελικη μυο αποψη τοτε...

labros
09-03-07, 16:00
Οι Θερμοπύλες μετονομάστηκαν σε hot gates!!!!

Μάλλον για να είναι πιο ευκολόπεπτο στα αμερικανάκια και πιο πιασάρικο στο hollywood, ε τι, thermos θα τις έλεγαν!!! :D

Ragnarok
09-03-07, 16:06
Ας μην κολλάμε σε αυτά.Λογικό είναι εφόσον η ταινία απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό να γινούν τέτοιες αλλαγές.Εξάλου με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο για όλους,εκτός Ελλήνων βέβαια, να κατανοήσουν την λέξη και την έννοια της.
Παρόλ'αυτα πρέπει να πω ότι ήταν μια εξαιρετική ταινία,σε ρυθμούς Sin City.Τώρα,κριτικές που την χαρακτηρίζουν εθνικιστική και φασίζουσα ακούγονται μάλλον γελοίες.

leo morpheus
09-03-07, 16:19
Xθες είδα την ταινία με κάποια άλλα μέλη του forum και προσωπικά...εκστασιάστηκα!!!Ήταν γεμάτη με έντονες σκηνές που σε κρατούσαν σε εγρήγορση όλη την ώρα!
Ο ηθοποιός που 'επαιζε τον Λεωνίδα ήταν απίστευτος και πραγματικά ορισμένες από τις ατάκες τις ταινίας σου προκαλούσαν ρίγος!Απίστευτα επική ταινία με σκηνές μάχης που σου κόβουν την ανάσα!

Επίσης,για άλλη μια φορά να επισημάνω πως έίναι μεταφορά από κόμικ και δεν πρόκειται για μια ιστορική ταινία,γι αυτό οι επικριτές ας σκεφτούν σοβαρά αυτό...

Και.. κύριοι δημοσιογράφοι που ''θάψατε'' την ταινία με κατηγορίες του στυλ...ότι είναι εθνικιστική και φασιστική,προφανώς εννοείτε πως ο Frank Miller είναι Χρυσαυγίτης,ε;Συγχαρητηρια για την προοδευτικότητα σας...
Στην τελική που ακούστηκε να λογοκρίνεται το σενάριο;Δεν σας άρεσε η σκηνοθεσία,δεκτό,δεν σας άρεσαν οι ηθοποιοί,δεκτό,αλλά κατηγορίες τέτοιου τύπου είναι άκρως γελοίες...

Τέλος,αξίζει να τη δουν όλοι γιατί εξυμνεί τον ηρωισμό,την αυτοθυσία και την ελευθερία!Σε όλους άρεσε το ''Braveheart'' και '' Ο τελευταίος Σαμουράι'',οπότε αυτή η ταινία δεν θα σας απογοητεύσει!

xontro_mpizeli
09-03-07, 19:11
Σε όλους άρεσε το ''Braveheart'' και '' Ο τελευταίος Σαμουράι'',οπότε αυτή η ταινία δεν θα σας απογοητεύσει!

Όχι κ σε όλους! :p

Το Braveheart το θεωρώ ως την αγαπημένη μου ταινία. Όσον αφορά το δεύτερο, ουδέν σχόλιο :D.


Λογικά, αύριο-μεθαύριο, θα κατευθυνθώ + εγώ να δω την συγκεκριμένη ταινία...
Από όσους την έχουν δει μέχρι τώρα, έχω ακούσει πολύ θετικά σχόλια...

Pertinax
09-03-07, 19:22
Καταρχήν ένα μπράβο στην Αντωνία που συγκέντρωσε το...λόχο στα Ster cinemas και έκλεισε τα εισιτήρια!
Οι "300" δικαίωσαν πέρα για πέρα τις προσδοκίες μας. Χρόνια είχα να απολαύσω έτσι μια ταινία.
Για τους κουλτουριάδηδες και τους σινεφιλ μπορεί να φαντάζει αφελής, αλλά για όλους τους άλλους πρόκειται για ένα μοναδικό, εικαστικό και όχι μόνο, επικό υπερθέαμα, με δράση που κόβει συνεχώς την ανάσα και με γερές δόσεις εθνικής υπερηφάνειας - γιατί όχι άλλωστε; Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια μεγάλη στιγμή του παρελθόντος μας.
Και όλα αυτά έχοντας πάντα στο μυαλό ότι δεν πρόκειται για ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά για ένα εντυπωσιακό δημιούργημα βασισμένο σε ένα κομικ που είχε ως πηγή έμπνευσης μια από τις ιστορικότερες μάχες του αρχαίου κόσμου. Γι' αυτό και τα μυθολογικά ή αλληγορικά στοιχεία του φιλμ, κάθε άλλο παρά αφήνουν κακή εντύπωση στον καλοπροαίρετο θεατή.
Προσωπικά ξεχωρίζω δύο στιγμές:
1) την πρώτη μάχη των Σπαρτιατών με τους Πέρσες, όταν οι δεύτεροι επιτίθενται κατά κύματα για να σταματήσουν πάνω στον ατσάλινο τείχος της σπαρτιατικής φάλαγγας και να ακολουθήσει μια απίστευτη σφαγή, καθώς η φάλαγγα απωθεί προς τα πίσω όλο αυτό το πλήθος και μια-μια σειρά Περσών σχηματίζει ένα μωσαϊκό από πτώματα.
2) την τελευταία σκηνή, όπου οι Σπαρτάτες μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες είναι παρεταγμένοι στις Πλαταιές, έτοιμοι να πάρουν εκδίκηση. Μόνο που αυτή τη φορά, όπως εντυπωσιακά δείχνει το πλάνο, δεν είναι μόνο 300 συν κάποιοι ακόμα, αλλά 30000, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά οι Πέρσες δεν έχουν καμια τύχη.

Υ.Γ. Ακόμα δεν είδατε τους "300"; Τρέξτε στους κινηματογράφους!

Antonia
09-03-07, 20:56
Ό,τι κι αν πω θα είναι λίγο γι' αυτή την ταινία! Κυριολεκτικά...
ΠΟΡΩΘΗΚΑ!!!

Καταπληκτική φωτογραφία, εξαιρετικές ερμηνίες, φανταστική σκηνοθεσία... Κάθε λεπτό με έκανε να ευγνωμονώ την τύχη μου να βρίσκομαι σε εκείνη την αίθουσα και να απολαμβάνω τους 300 του Λεωνίδα -οπτικά και ακουστικά! Η μουσική επένδυση νομίζω πως είναι άριστη, με κορυφαία στιγμή ένα δυνατό ροκ κομμάτι που σε κάνει να ξεσηκώνεσαι όταν η μάχη ξεκινά για πολλοστή φορά με αντιπάλους του Αθάνατους! [Αν δεν κάνω λάθος το κομμάτι είναι το "Just like you imagined" από τους Nine Inch Nails.]

Δεν ξέρω τι αρνητικό μπορεί να βρει κανείς σε μια τέτοια καλλιτεχνική προσπάθεια, αλλά για μένα πρόκειται περί αριστουργήματος! Όχι μόνο επειδή είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένη σε στούντιο και τα 3D σκηνικά ήταν κάτι παραπάνω από ονειρικά (και πειστικά φυσικά), αλλά επειδή ακόμα κι αν δεν ήμουν από την Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν είχα ακούσει ποτέ για το βασιλιά Λεωνίδα και τους στρατιώτες του, θα ενθουσιαζόμουν και πάλι εξίσου μπροστά στην εικόνα αυτού του υπερθεάματος!!

Χθες το βράδυ έζησα κυριολεκτικά μία από τις καθαρά... ηδονικές στιγμές για τις αισθήσεις μου! Να ευχαριστήσω τους πέντε κυρίους που με συνόδευσαν. Ελπίζω να έμειναν εξίσου ικανοποιημένοι με εμένα από αυτό που είδαμε, αν και απ' ό,τι βλέπω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το αποδεικνύουν σιωπηλά. ;)

Θεώρησα απαραίτητο να παραθέσω δύο εικόνες από το κόμικ του Frank Miller, πάνω στο οποίο βασίστηκε ο σκηνοθέτης για να δημιουργήσει αυτό που όλοι εξυψώνουμε σήμερα... Η απόλυτη αντιστοιχία με τις τελικές σκηνές της ταινίας είναι προφανής!

http://www.top100comics.de/images/leseproben/62_1.jpg

http://www.top100comics.de/images/leseproben/62_4.jpg

Archangel
09-03-07, 21:54
Παιδιά την είδα εχθές την ταινία...

Ένα έχω να πω και θα παρακαλούσα τους Mod να μην το σβήσουν.

Η ταινία ήταν....ΓΑΜΑΤΗ!!!!

Παιδιά ήταν μια καταπληκτική ταινία.Ιστορικά δεν νομίζω ότι βιαστήκαμε.
Ο Frank Miller έδω μια ωραία οπτική για τους Πέρσες(μην ξεχνάμε ότι η ταινία βασίζεται σε comic).Ένα σήμείο δεν μου πολύ άρεσε, που στο comic δεν το ανέφερε, ε να μην βάλει το χέρι του λίγο το hollywood?
Σε γενικές γραμμές από την αρχή που είχα ψηφίσει 10(έχοντας υπόψη το comic)τώρα της βάζω ένα 9,5.

Ξέρξης:...There is much our cultures could share.
Λεωνίδας:We've been sharing our culture with you all morning.

Drymonia
11-03-07, 22:08
Ό,τι κι αν πω θα είναι λίγο γι' αυτή την ταινία! Κυριολεκτικά...
ΠΟΡΩΘΗΚΑ!!!


Εγώ να δεις....

Έκαναν πολύ καλή δουλειά με την απόδοση της φάλαγγας και της στρατηγικής της.
Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Λεωνίδα είναι πολύ πειστικός.

Είναι μια ταινία που θέλω να ξαναδώ..

Κάτι που μου έκανε εντύπωση και θα θελα γι'αυτό να μας βοηθήσει ο Βελλερεφόντης που ασχολείται πιο εμπεριστατωμένα είναι οι ιερείς των Σπαρτιατών που αποδίδονται ως τέρατα από την γέννεσή τους, οι οποίοι γίνονται και οι μύστες στο ιερό των οποίων βρίσκεται η πυθεία.
Πουθενά δεν έχω διαβάσει για την ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων.
Μήπως πρόκειται για ακόμη μια σημειολογική προσέγγιση της διαφθοράς και των χαλαρών ηθών ανθρώπων που εξαγοράστηκαν από τους Πέρσες;

dragoness_crysta
11-03-07, 23:02
Μαλλον ειμαι το μαυρο προβατο....

ισως επειδη δεν εχω διαβασει το κομικ.....

δεν μου αρεσε η ταινια... ο Ξερξης μας βγηκε θηλυπρεπης και ο Εφιαλτης Κουασιμοδος...οι εφοροι που στην ουσια ηταν διοικητικη θεση και αποφασιζε ποσοι στρατιωτες θα πανε στη μαχη, δωροδοκηθηκαν για να πουν ψεμματα και ηταν τερατα απο γεννησιμιου τους....

το μονο που μου αρεσε ηταν μερικες ατακες, και ο Gerald Butler Που τον ειχαν κανει να μοιαζει με αρχαιο Ελληνα (ωραιο κουρεμα και μουσι :p ) και οι σκηνες μαχης....

ολο το υπολοιπο ηταν....ανουσιο...

μπορει να βασιστηκε σε κομικ αλλα ειμαι της αποψης οτι οταν αναφερεσαι στην ιστορια του πολιτισμου οφειλεις να την αποδιδεις σωστα....αλλα αμερικανοι και χολλυγουντ...τι περιμενεις?
και το ψηφιακο αιμα εδινε και επαιρνε....

πραγματικα τωρα...ποσοι απο οσους το ειδαν εδωσαν τη δεουσα σημασια οτι προκειται για μεταφορα ενος κομικ στην οθονη? και ποσοι εχουν διαβασει αυτο το κομικ?

ξερω σας χαλαω τη διαθεση....αλλα...ηθελα να τα πω...
εχετε το περιθωριο να με βρισετε μεσω πμ για να μη γινουμε δημοσιως ρεζιλι..εδω επιτρεπονται μονο παραπονα.... :p :p

χαιρετω....

R-b-t3r
12-03-07, 13:29
Και κάτι άλλο. Μη συγχέουμε τους Έλληνες του 5ου αι. π.Χ. με τους Γάλλους κουλτουριάρηδες διαφωτιστές του 18ου αι.
Πιστεύεις ότι διέφεραν τόσο πολύ? Οι γάλλοι προσπαθούσαν να τους μοιάσουν. Ή μήπως πιστεύεις ότι οι Αθηναίοι πολίτες που αφήναν τα νύχια μακριά για να δείχνουν ότι δεν δουλεύουν ήταν πολεμοχαρείς?

Οι Έλληνες ήταν λαός που είχε το πολεμικό ένστικτο στο αίμα του.
Δεν θα πω τα τετριμμένα, ότι ξεσκίζονταν στους πολέμους μεταξύ τους και ότι δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά χωρίς πολεμική σύρραξη στην αρχαία Ελλάδα. Αυτό δεν λέει τίποτα για την φύση των ελλήνων. Και στον υπόλοιπο κόσμο, αυτή την στιγμή μάλιστα μαίνονται (και ανέκαθεν μαινόταν) μάχες σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά μέτωπα στον κόσμο.
Η ίδια η προστάτιδα των Αθηνών (της πόλης-φάρου του πολιτισμού) η θεά Αθηνά, αν και θεά της Σοφίας, δεν απεικονιζόταν με πένα και πάπυρο, αλλά με δόρυ, ασπίδα και περικεφαλαία.
Η Αθηνά ήταν και θεά των τεχνών και κατ'επέκτασην και της τέχνης του πολέμου. Ο θεός του πολέμου ήταν ο Άρης και ήταν τόσο μισητός που δεν υπάρχει πουθενά στον ελληνικό χώρο ναός του (μόνο βωμοί). Μόνο οι θράκες διατηρούσαν ναούς του Άρη.

1) την πρώτη μάχη των Σπαρτιατών με τους Πέρσες, όταν οι δεύτεροι επιτίθενται κατά κύματα για να σταματήσουν πάνω στον ατσάλινο τείχος της σπαρτιατικής φάλαγγας και να ακολουθήσει μια απίστευτη σφαγή, καθώς η φάλαγγα απωθεί προς τα πίσω όλο αυτό το πλήθος και μια-μια σειρά Περσών σχηματίζει ένα μωσαϊκό από πτώματα. Εμ εκείνη την ρημάδα την πρώτη μάχη την δώσαν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες εκτός από τους σπαρτιάτες που όρμησαν αφού κουράστηκαν αμφότεροι και οι δύο.
Για τους κουλτουριάδηδες και τους σινεφιλ μπορεί να φαντάζει αφελής, Και για μένα φαντάζει αφελής αλλά δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και ειλικρινά δεν μου αρέσει η ένδοξη ιστορία μας να εξομοιώνεται με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν και τον Φάντομ ντακ (το ξέρω ότι δεν υπάρχει ταινία αλλά δεν κρατήθηκα :D), γιατί με το ίδιο πνεύμα πρέπει να πάς να δείς αυτές τις ταινίες....

Δεν λέω καλή η διαφήμηση για την Ελλάδα, πολύ καλή σκηνοθεσία αλλά και πολύ καλή η προπαγάνδα που περνάει...
Όπως είπε και ο Oannhsea παραπάνω, αυτή είναι η Ελλάδα που έχουν στο μυαλό τους οι αγγλοσάξωνες, δεν είναι η "δικιά μας ελλάδα".

Είναι δυνατόν να επικροτεί η ταινία τον θάνατο του πέρση αγγελιοφόρου, για τον οποίο και οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες μετάνιωσαν? Αλλά ξέχασα το να μετανιώνεις σε υποβιβάζει σε θνητό που κάνει λάθη και οι Σπαρτιάτες ήταν υπεράνθρωποι σύμφωνα με την ταινία.....

Να μην ξεχνάτε: Η θνητότητα, τα σφάλματα και το να ξεπερνάς την ανθρώπινη φύση είναι που κάνει τους ήρωες! Ο αθάνατος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ήρωας γιατί δεν μπορεί πεθάνει ώστε να ξεπεράσει την ανθρώπινη φύση του. Ο Αχιλλέας στην Τροία για αυτό εξυμνείται, γιατί ήξερε ότι θα πεθάνει αν πήγαινε στην Τροία και το έπραξε, όχι γιατί ήταν αλάθητος, που δεν ήταν....

Pertinax
12-03-07, 19:18
Είναι δυνατόν να επικροτεί η ταινία τον θάνατο του πέρση αγγελιοφόρου, για τον οποίο και οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες μετάνιωσαν?
Σε αυτό συμφωνώ μαζί σου.
Πιστεύεις ότι διέφεραν τόσο πολύ? Οι γάλλοι προσπαθούσαν να τους μοιάσουν. Ή μήπως πιστεύεις ότι οι Αθηναίοι πολίτες που αφήναν τα νύχια μακριά για να δείχνουν ότι δεν δουλεύουν ήταν πολεμοχαρείς?
Οι Γάλλοι ρομαντικοί προσπαθούσαν να μοιάσουν στην Αθηναϊκή κοινωνία του 5ου π.Χ. αι.και αυτή είχαν στο μυαλό κάνοντας λόγο για αρχαία Ελλάδα. (και αυτήν έχουν στο μυαλό και πάρα πολλοί Νεοέλληνες). Αρχαία Ελλάδα όμως ήταν και η σκληροτράχηλη Σπάρτη και η Φωκίδα και η Βοιωτία και οι βουνίσιοι Ηπειρώτες και οι απλοί Αθηναίοι πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για τις θεωρίες και τις καινοτομίες των διάφορων φιλοσόφων και διανοούμενων.
Εμ εκείνη την ρημάδα την πρώτη μάχη την δώσαν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες εκτός από τους σπαρτιάτες που όρμησαν αφού κουράστηκαν αμφότεροι και οι δύο.
Aυτό πάλι, το αναφέρει ο Διόδωρος; Γιατί δεν υπάρχει στον Ηρόδοτο κάτι τέτοιο.
Και ειλικρινά δεν μου αρέσει η ένδοξη ιστορία μας να εξομοιώνεται με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν και τον Φάντομ ντακ (το ξέρω ότι δεν υπάρχει ταινία αλλά δεν κρατήθηκα ), γιατί με το ίδιο πνεύμα πρέπει να πάς να δείς αυτές τις ταινίες....
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα έπρεπε και οι Ιταλοί να δυσανασχετούν για τον Asterix. Δεν είναι δυνατόν οι Γάλλοι να παρωδούν επιδεικτικά κοτζάμ Ιούλιο Καίσαρα. Ή επίσης, οι Ιρανοί μπορούν με το δίκιο τους να σύρουν τα μύρια όσα, γιατί ο Μίλερ απεικονίζει τους Πέρσες ως τέρατα (θα μου πεις ότι η ταινία δεν θα παιχτεί καν στο Ιράν, αλλά λέμε τώρα).
Όπως είπε και ο Oannhsea παραπάνω, αυτή είναι η Ελλάδα που έχουν στο μυαλό τους οι αγγλοσάξωνες, δεν είναι η "δικιά μας ελλάδα".
Τι να κάνουμε; Η βιομηχανία του ελληνικού κινηματογράφου είναι ανεπαρκέστατη για να επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ανάλογες παραγωγές, οπότε αρκούμαστε στις ξένες παραγωγές και στην γνώμη που έχουν οι ξένοι για εμάς και την ιστορία μας. Πάντως ο Μίλερ είχε καλύτερη γνώμη από τον Όλιβερ Στόουν για παράδειγμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κινηματογράφο...
Μη μου πεις ότι η ελληνική ιστορία που διάβαζες στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο δεν είναι προϊόν της δυτικής φραγκικής και αγγλοσαξωνικής οπτικής για την ελληνική ιστορία...

agaliarep
13-03-07, 07:54
Και ειλικρινά δεν μου αρέσει η ένδοξη ιστορία μας να εξομοιώνεται με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν και τον Φάντομ ντακ (το ξέρω ότι δεν υπάρχει ταινία αλλά δεν κρατήθηκα :D), γιατί με το ίδιο πνεύμα πρέπει να πάς να δείς αυτές τις ταινίες...

Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που είπε εγώ κάνω τέχνη, εάν θέλεις αντικειμενικότητα δες ένα ντοκιμαντέρ.
Και πραγματικά αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί πρέπει να έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό ξέρουν οι άνθρωποι αυτό κάνουν. Ταινίες με κομάντο και στην τελική αυτό πουλάει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Δηλ. εάν μιλούσε για τους Μορλοκ που έκαναν πόλεμο με τους Μάρλοκ θα ήταν όλα οκ και τώρα που χρησιμοποιεί τους Ελληνες υπάρχει πρόβλημα; Αυτοί που θα πιστέψουν όλα όσα θέλουν να πιστέψουν θα το έκαναν ότι και εάν τους έδειχνες. Εμένα απλά με ενθουσιάζουν τα παραμύθια και έτσι το βλέπω ακριβώς. Και οι Πύλες της Φωτιάς ένα παραμύθι ήταν, αλλά ήταν ωραίο. Αυτά. Ακόμα δεν την έχω δει, όταν την δω θα πω περισσότερα.

Μιχάλης
13-03-07, 08:05
Σε μια ταινία τέτοιου είδους πάντα υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, προκειμένου να υπερτονιστεί το χαρακτηριστικό που, σύμφωνα με το σενάριο και τη σκηνοθεσία έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τους δημιουργούς της. Δεν θα μπω στις ιστορικές λεπτομέρειες. Θέλω απλά να καταθέσω το θαυμασμό μου για τα οπτικά εφέ, τα οποία είναι πραγματικά αξιόλογα, η φωτογραφία και η ερμηνεία του Λεωνίδα.

Πραγματικά πολύ εντυπωσιακές και "δυνατές" οι εικόνες των Περσών που ρίχνονταν στο γκρεμό, η ανέγερση τείχους με τους νεκρούς στρατιώτες, η απόβαση του τεράστιου στρατού και η θαλασσοταραχή, καθώς και όλες οι σκηνές της μάχης.

LuX
13-03-07, 08:56
Επειδή δεν είμαι βίαιος χαρακτήρας θα προτιμήσω τη σκηνή στην αρχή της ταινίας όπου ο Λεωνίδας επισκέπτεται να συμβουλευθεί την ιερομάντισσα .

Σε ένα βαθύτερο zoom στην παρουσία της ιέρειας , παρατηρούμε το εντόνως κόκκινο χρώμα των μαλλιών της που συνδυάζεται άψογα με το κατάλευκο πέπλο της ....!!!
Λετε να.... ;
Μπα ε...... !
η ιδέα μου θα είναι η απλώς θέμα σύμπτωσης .....!!!

Kατά τ άλλα ξεκούραστη ταινία ,δοσμένη έξυπνα που σε πορώνει και σε κάνει να θέλεις να τη ξαναδείς ....

Τέλος αυτό που ανακάλυψα είναι πως ,το ψηφιακό αίμα μου αρέσει περισσότερο από τις σάλτσες ...!!!!

Αν μου άρεσε να ψηφίζω θα της έβαζα ........!

ΥΓ1. Πάντως η μεταφυσική κοινότητα έγραψε στη ιστορία της άλλη μία παρουσία στις παγκόσμιες πρεμιέρες δείχνοντας την όρεξη των μελών της να μεταφέρουν από πρώτο χέρι τις εντυπώσεις και τα σχόλια, στον καθημερινό ιδεολογικό και αθλητικονοητικό στίβο τους ..!!!
Πάντα τέτοια ....


ΥΓ2. τα cd καλά ;

Δ.

labros
13-03-07, 14:23
Εξοργισμένοι οι Ιρανοί για τον τρόπο που απεικονίζονται οι Πέρσες στην ταινία "300"
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 13/3/2007

Η χολιγουντιανή ταινία "300", που είναι βασισμένη στη μάχη των Θερμοπυλών, έχει προσελκύσει την οργή του ιρανικού Τύπου επειδή εμφανίζει τους Πέρσες ως "αγρίους", ενώ ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είδε σ' αυτήν ένα "ψυχολογικό πόλεμο" των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Το Χόλιγουντ κηρύσσει τον πόλεμο στους Ιρανούς", διακηρύσσει στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα "Αγιαντέχ-Νο" που υποστηρίζει τους μεταρρυθμιστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μήνυμα προς το θεατή είναι πως το Ιράν, το οποίο αποτελεί τώρα μέρος του 'άξονα του κακού', είναι εδώ και καιρό μια πηγή κακού και πως οι πρόγονοι την Ιρανών είναι οι άγριοι και ανόητοι φονιάδες που περιγράφονται στο '300'".

Ένας σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε πολιτιστικά θέματα είδε στην ταινία αυτή "έναν αμερικανικό ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ιράν".

"Οι αμερικανοί αξιωματούχοι του πολιτισμού πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν πνευματική ικανοποίηση λεηλατώντας το ιστορικό παρελθόν του Ιράν και προσβάλλοντας αυτό τον πολιτισμό", δήλωσε ο Τζαβάντ Σαμαγνταρί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Mehr.

Τρεις βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτυρηθεί επισήμως εναντίον της παραγωγής και της διανομής αυτής της "αντι-ιρανικής χολιγουντιανής ταινίας", σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Οι ξένες ταινίες σπάνια εγκρίνονται για να προβληθούν στο Ιράν, αλλά η αγορά των πειρατικών αντιτύπων τους ανθεί.

Ένας 30χρονος Ιρανός που είδε την ταινία, ο Αλί, εξήγησε πως "οι Ιρανοί έχουν γίνει πολύ ευαίσθητοι αφού εδώ και 30 χρόνια παρουσιάζονται σαν να ήταν απολίτιστοι τρομοκράτες".

Ιρανοί χρήστες του Ίντερνετ έχουν κυκλοφορήσει διακήρυξη στην οποία επικρίνουν την ταινία "300" επειδή, όπως γράφουν, ο βασιλιάς Ξέρξης εμφανίζεται ως "ένας ομοφυλόφιλος" και ο περσικός στρατός ως μια συμμορία "τεράτων χωρίς ανθρώπινο χαρακτήρα".

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4769&subid=2&pubid=26101

Antonia
13-03-07, 14:58
Η αλήθεια είναι πως ο Ξέρξης μου θύμισε τον τραγουδιστή Prince όταν τον είδα (ίσως αν είχε υπερβάλει σε piercing ο καλλιτέχνης να μιλούσαμε για αντιγραφή!) και γέλασα αρκετά μπορώ να πω. Βέβαια, κάπου πήρε τον μάτι μου τον ηθοποιό που τον υποδύεται σε φυσικό styling και non-makeup και έχασα λίγο τη μπάλα... αλλά ok. Η ταινία βασίζεται στο κόμικ του Miller οπότε δε θα μπορούσε να είναι και πολύ πιο διαφορετικός από αυτό:

http://img88.imageshack.us/img88/9508/xerxescc4.jpg

Και για του λόγου το αληθές... Ιδού ο Rontrigo Santoro χωρίς τα... αξεσουάρ του Ξέρξη! :eek:

http://img217.imageshack.us/img217/415/charlieik7.jpg
Σ.Σ.: Sorry αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ! :o

Βασικά, αυτό που με ενοχλεί είναι πως όλοι ξεσηκώνονται όταν βγαίνει μια ταινία που μάλιστα κάνει και μεγάλη επιτυχία. Δηλαδή γιατί δε διαμαρτυρήθηκε κανείς όταν πρωτοκυκλοφόρησε το κόμικ το Μάιο του 1998;
Τώρα ξυπνήσανε όλοι; Μήπως αν δεν έκανε επιτυχία η ταινία κανείς δε θα μιλούσε;;
Κάτι αντίστοιχο με τον Κώδικα Ντα Βίντσι γίνεται πάλι...

Drymonia
13-03-07, 17:24
Παιδιά, φανταστείτε μόνο τί θα γινόταν αν η ταινία ήταν Ελληνική! Θα έπεφτε η κυβέρνηση! Θα ξεσηκώνονταν όλοι οι προοδευτικοί διαδηλώνοντας υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και κατά του εθνικισμού... σιγά μην βλέπαμε ποτέ τέτοια ταινία...
Όλα είναι καλά, όταν γίνονται εκτός Ελλάδας. Εμείς μόνο να μην μιλάμε πατριωτικά διότι κάποιοι δυσαρεστούνται.

Συμφωνώ με την Αντωνία. Καλά τώρα ξύπνησαν;; Κι αν ξυπνήσαν τώρα, ας πρόσεχαν, αυτά παθαίνουν όσοι κοιμούνται.

ΔΕΚΑ με ΤΟΝΟ και δαγκωτό και ..επί τας...

Polideukis
13-03-07, 21:36
Είδα την ταινία την περασμένη εβδομάδα και μ' εντυπωσίασε πάρα πολύ όπως και τους περισσότερους από εμάς, οπότε να μη σταθώ σε περιγραφές και επαίνους που έχουν άλλωστε ήδη αναφερθεί. Όσο για τις αντιδράσεις σε περίπτωση που η παραγωγή ήταν ελληνική... νομίζω ότι ούτως ή άλλως κανείς Έλληνας σκηνοθέτης δεν θα δημιουργούσε τέτοια ταινία. Λέω να παραθέσω κάποια σχόλια των Μίλερ και Σνάιντερ και συγχωρήστε με αν έχουν επαναληφθεί, αλλά δεν έχω διαβάσει όλες τις δημοσιεύσεις. Θέλω να δείξω τι προκαλεί σε ορισμένους (ίσως και σε πολλούς) ξένους η ελληνική ιστορία και να το συγκρίνουμε με το τι προκαλεί στο μέσο Έλληνα. Νομίζω ότι η ταινία αυτή πραγματικά δίδαξε όπως οι αρχαίες τραγωδίες. Δίδαξε αρετή, τόλμη και ελευθερία.

Ο Φρανκ Μίλερ πρωτο-γνώρισε τους Σπαρτιάτες όταν, μικρό παιδί, είδε την ταινία "The 300 Spartans". Όπως θυμάται ο ίδιος, «Ένιωσα να συγκλονίζομαι και να εμπνέομαι, γιατί η ταινία μού δίδαξε ότι ήρωες δεν είναι αναγκαστικά αυτοί που κερδίζουν κάποιο μετάλλιο στο τέλος, ότι ήρωες είναι αυτοί που κάνουν αυτό που είναι σωστό επειδή είναι σωστό, φτάνοντας ακόμη και στην ύψιστη θυσία για να το καταφέρουν. Σ’ όλη μου τη ζωή ήθελα να αφηγηθώ αυτή την ιστορία, γιατί είναι η συναρπαστικότερη που άκουσα ποτέ μου. Και κάποτε κατέκτησα τις ικανότητες ενός εικονογράφου, σε τέτοιο σημείο ώστε πλέον θεώρησα ότι θα μπορούσα να χειριστώ καλά το θέμα.»

Ο Φρανκ πήρε ένα αληθινό γεγονός και το μετέτρεψε σε μυθολογία, σε αντίθεση με το σύνηθες που είναι να παίρνουν ένα μυθολογικό γεγονός και να το μεταφέ*ρουν στην πραγματικότητα,» λέει ο Σνάιντερ, ο οποίος ένωσε το θαρραλέο όραμα του Μίλερ με το δικό του για να φτιάξει αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία. «’Ήταν κάτι που έδωσε νέα πνοή. Ήθελε να φτάσει στην ουσία του τι είναι ένας Σπαρτιάτης, ακόμη και κόντρα στην ιστορική πραγματικότητα. Αν πας στις Θερμοπύλες, το άγαλμα του Λεωνίδα είναι γυμνό. Κρατά μια ασπίδα, ένα δόρυ και φορά μια περικεφαλαία κι αυτό είν’ όλο. Ο Φρανκ πήγε στις Θερμοπύλες κι είμαι σίγουρος ότι όταν είδε το άγαλμα είπε, "Μάλιστα, τόσο απλό και θαρραλέο θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.»
Ο περίπατος στις Θερμοπύλες είχε μία ολοφάνερη επίδραση στο Μίλερ. «Είναι ένας τόπος όπου μεγάλα και δοξασμένα πράγματα συνέβησαν,» περιγράφει. «Εννοώ ότι εκεί είναι το κύριο σημείο, το επίκεντρο μιας μάχης στην οποία οφείλουμε οτιδήποτε έχουμε, όλα αυτά που αποτελούν σήμερα το δυτικό μας πολιτισμό. Υπάρχει κάποιος λόγος που απολαμβάνουμε τέτοια ελευθερία, και μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος ξεκινά από την ιστορία 300 αντρών, οι οποίοι κράτησαν ένα πολύ στενό πέρασμα για τόσο ώστε να εμπνεύ*σουν και την υπόλοιπη Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο.»

Βελλερεφόντης
14-03-07, 06:58
Να πω και εγώ τη γνώμη μου.....
Πρώτον υπάρχει ένα λάθος σκηνοθετικό.Όταν δείχνει τους πέρσες αγγελιοφόρους να κατεβαίνουν δείχνει τον Ταύγετο από αριστερά και τη Σπάρτη δεξιά...

Όσο για το αν μου άρεσε περιττό να το πώ και δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια για να πω πώς ένοιωσα...

Το last ποστ του πολυδεύκη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Θέλω μόνο να ρωτήσω αυτούς που βλέπουν προπαγάνδα θα ήθελα να μου εντοπίσουν πού την βλέπουν.
Κάπου άκουσα ότι οι πέρσες είναι το σημερινό Ιράν και οι Σπαρτιάτες η ΗΠΑ.:confused:

Δηλαδή ή ΗΠΑ αμύνεται τους μυριάδες Ιρανούς που τους έχουν περικυκλώσει με τον υπεράριθμο στρατό στον Ατλαντικό??????

Η φαντασία ορισμένων οργιάζει..

Είδα και αυτόν τον αχαρακτήριστο "κριτικο κινηματογράφου" Ζουμπουλάκη σε δελτίο ειδήσεων να λέει ότι επαινεί τον πόλεμο!!!!!

Ειλικρινά ή δεν διάβαζε καθόλου υπότιτλους ή δεν ξέρει αγγλικά ο άνθρωπος.
Εγώ έβλεπα ένα Λεωνίδα να μιλάει συνέχεια για ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ αξιών,ιδεών.

'Οταν απειλείται η ελευθερία η οικογένεια δεν πρέπει να τα προστατέψεις......????


Αν ήταν η ιστορία του Δαυίδ και Γολιάθ η κριτική θα ήταν αλλιώς??????Εκείνου και άλλων "κριτικών ταινιών" από γνωστό περιοδικό που έγινε χαμός κραξίματος στο site του.

Εγώ θα τη ξαναδώ και ευχαριστώ το σκηνοθέτη και την εταιρία για το δημιούργημα τους και αυτό το έρημο υπουργείο πολιτισμού ας στείλει τουλ μια ευχαριστήρια επιστολή!!!!!"Οι Θερμοπύλες απέδειξαν, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αλλά ολίγοι άνδρες.."

Drymonia
14-03-07, 16:21
και αυτό το έρημο υπουργείο πολιτισμού ας στείλει τουλ μια ευχαριστήρια επιστολή!!!!!Καλά, τώρα σώθηκες!!! Ποιός να στείλει ο Βουλγαράκης, που ακόμα ενημερώνεται για το τί υπήρχε στο Τατόι;;;;

Archangel
14-03-07, 23:11
Ρε παιδιά εντάξει ακούω ότι "δεν μου άρεσε η ταινία γιατί όλους τους έκαναν τέρατα και θυληπρεπείς κλπ κλπ" και αλλά τετοια σχόλια.
Παιδιά συγκεντρωθείτε η ταινία είναι μεταφορά από comic που το comic θεωρείτε μια μορφή τέχνης.Υπάρχει το καλό και το κακό.
Τώρα ακούω να λένε ότι είναι προπαγάνδα εναντίων των Ιρανών.Παιδιά έλεος δεν μπορούν να σκεφτούν ότι έγινε στα αλήθεια αυτό?
Επίσης έχω ακούσει να λένε "α δεν είπε το μολών λαβε" ρε παιδιά αμερικάνικη ταινία είναι πως θα το προφέρουν molon labe ή molon lave προσωπικά χάρηκα που δεν το είπαν στα ελληνικά.
Επίσης ακουω ότι δεν τους άρεσε σε κάποιους διότι δεν είναι ελληνική. Ρε παιδιά έχουμε όλη την ελευθεριά να το κάνουμε σωστά και εγώ συμφωνώ να κάνουμε μια ταινία ιστορική, πείτε μου όμως που κολλάμε γιατί εγώ δεν το έχω καταλάβει.

μπορει να βασιστηκε σε κομικ αλλα ειμαι της αποψης οτι οταν αναφερεσαι στην ιστορια του πολιτισμου οφειλεις να την αποδιδεις σωστα....αλλα αμερικανοι και χολλυγουντ...τι περιμενεις?

Όπα κάτσε δεν την απόδοσαν σωστά?Για πες μου τι ακριβώς θα ήθελες να δείξουν?Υπάρχει και κάτι που λέγετε οπτική γωνία.Προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε αν έβγαζαν και μια ταινία να δείξουν την οπτική γωνία των Περσών.Και στο κάτω κατω ας είμασταν πιο μάγκες εμείς να βγάζαμε μια ταινία της προκοπής.Δεν μας αρέσει το ένα δεν μας αρέσει το άλλο ας εχουμε τα @@@ να φτιάξουμε ταινίες από διάφορες φάσεις της ιστορίας μας. Και επίσης καλά κάνουν θέλουν να βγάλουν χρήματα.Ας είμασταν πιο έξυπνοι και να κάναμε εμείς τις ταινίες που αφορα την ιστορία μας.


Η ταινία ήταν μια πάρα πολύ καλή ταινία και όσο αφορά το ιστορικό κομμάτι προσωπικά δεν με έθιξε.


Παρατήρηση από Antonia: Αγαπητή Άγγελε, δεύτερη φορά που κάνω επεξεργασία σε μηνυμά σου. Νομίζω πως μπορείς να γίνεις σαφής και χωρίς χυδαίες λέξεις. Ευχαριστώ. :)

dragoness_crysta
15-03-07, 21:00
Βασικά, αυτό που με ενοχλεί είναι πως όλοι ξεσηκώνονται όταν βγαίνει μια ταινία που μάλιστα κάνει και μεγάλη επιτυχία. Δηλαδή γιατί δε διαμαρτυρήθηκε κανείς όταν πρωτοκυκλοφόρησε το κόμικ το Μάιο του 1998;
Τώρα ξυπνήσανε όλοι; Μήπως αν δεν έκανε επιτυχία η ταινία κανείς δε θα μιλούσε;;
Κάτι αντίστοιχο με τον Κώδικα Ντα Βίντσι γίνεται πάλι...

Γιατι τα κομικ δεν τα διαβαζουν πολλοι....η τουλαχιστον δεν αποτελουν την πλειοψηφια.
Και πολλοι αγνοουν την υπαρξη τεοτοιων κομικ...για παραδειγμα ουτε εγω ηξερα οτι υπαρχει το κομικ v for Vendetta Πριν βγει σε ταινια...μετα το εμαθα....
δεν ειναι υποχρεωτικο....
και σιγουρα αν δεν εκανε επιτυχια η ταινια δεν θα μιλουσε κανεις...
ειναι αμερικανικα κομικ τα οποια δεν ειναι τοσο πολυ διαδεδομενα ακομα.

agaliarep
16-03-07, 07:41
Αυτή την στιγμή που γράφω αυτό το μήνυμα μόλις έχω γυρίσει από τους 300. Την είδα επιτέλους και έτσι μπορώ να πω την γνώμη μου. Γενικά στην ζωή πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς βλέπει κάτι ως ωραίο ή ως άσχημο ανάλογα με το τι του «λέει». Τι λέει στην ψυχή του, στην καρδιά του και στο μυαλό του. Και φυσικά η τέχνη, γιατί για τέχνη μιλάμε εδώ είναι ακριβώς αυτό. Είναι κομμάτια που σε άλλους μπορεί να μην λέει τίποτα και σε άλλους να τα λέει όλα μια σκηνή. Είναι θέμα οπτικής, αναγκών, διάθεσης, κουλτούρας επιπέδου, όλων αυτών μαζί και πολλών άλλων που αυτή την στιγμή μου διαφεύγουν. Δεν μιλάμε για ντοκιμαντέρ ώστε να βάλουμε την ιστορικότητα ή την αντικειμενικότητα μέσα στο παιχνίδι. Άλλωστε ποιες από τις σοβαρές και καλύτερες ταινίες βασίζεται στην αντικειμενικότητα; Ποια από τα αριστουργήματα της τέχνης βασίζονται στην ιστορικότητα;
Τέχνη, είναι να εμπνέεσαι από ένα γεγονός, ιστορικό ή μη, φανταστικό ή μη και να φτιάχνεις κάτι που τελικά είναι καθαρά προσωπικό. Αυτή η υποκειμενικότητα του καλλιτέχνη μπορεί κάποιες φορές να συμπίπτει με το «κοινό» ή τους κριτικούς και άλλες όχι. Αυτή ακριβώς η υποκειμενικότητα είναι που κάνει ένα έργο να έχει αξία ή όχι. Όλα τα έργα τέχνης βασίζονται στην υποκειμενικότητα ενός και μόνος ενός ανθρώπου. Του καλλιτέχνη. Στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν πραγματικότητες, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η άποψη του ενός. Νομίζω ότι ξεκαθαρίζω την γνώμη μου περί ιστορικότητας ή μη της ταινίας λες και είναι ή μπορεί να είναι κάτι τέτοιο μεμπτό. Ήταν ο Ξέρξης σαν αδερφή; Ήταν. Και τι σημαίνει παρακαλώ ήταν σαν αδελφή ποτέ δεν το κατάλαβα. Λες και οι αδελφές δεν έχουν τα «αρχ… δια» να κάνουν πόλεμο. Εγώ ξέρω κάτι αδελφές που ήταν πολύ πιο άντρες από πολλούς που κυκλοφορούσαν με αυτό τον τίτλο. Ήταν ο εφιάλτης σαν τον κουασιμόδο; Ήταν…ή μήπως τελικά ο κουασιμόδος ήταν σαν τον εφιάλτη;
Η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη και η τέχνη ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία. Γιατί την ιστορία όπως έχω ξαναπεί την γράφουν οι νικητές την τεχνη την κάνουν οι ανήσυχοι. Αλίμονο εάν έπεφτε η τέχνη στα χέρια των νικητών. Συνήθως (και αυτό το αποδεικνύει η ίδια η ιστορία) η τέχνη και ειδικά η τέχνη υψηλού επιπέδου, είναι προνόμιο των «χαμένων», χαμένων στην ζωή. Όποιος θέλει ας το ψάξει.
Η ταινία για να έρθουμε στο βασικό μας θέμα, δεν μπορώ να πω ότι με συγκλόνισε. Αλλά ότι μου άρεσε πολύ. Αλλά αυτό όπως είπα και ποιο πάνω είναι κάτι το υποκειμενικό. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να σου αρέσουν σε μια ταινία. Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες του Tim Barton για παράδειγμα για την φοβερή για μένα ατμόσφαιρα που είχαν. Την πολύ καλή φωτογραφία και την άποψη του σκηνοθέτη. Νομίζω ότι η φωτογραφία και τα ειδικά εφέ, μου άρεσαν τόσο ώστε να υπερκαλύψουν τα σημεία τα οποία δεν μου άρεσαν στους 300. Γενικά θα περίμενα κάτι ακόμα, κάτι παραπάνω, αλλά μπορώ να πω ότι ήταν μια ταινία που οι σκηνές της θα μου μείνουν. Μπορεί να μην περνάει (για μένα) το δίδαγμα των Θερμοπύλων αλλά έχει τόσα άλλα να μου δώσει που αυτό να μην μου περάσει καν από το μυαλό.
Το θέμα όμως όπως είπα είναι θέμα οπτικής. Για κάποιους ο εφιάλτης μπορεί να είναι σαν τον κουασιμόδο, εγώ μπορώ να κάνω ολόκληρη ανάλυση για αυτό που ήθελε να δείξει ο σκηνοθέτης. Για αυτό που ήθελε να πει ο Μίλερ ή για αυτό που υποσυνείδητα είχε στο μυαλό του και πέρασε μέσα στο σκίτσο του. Ο Εφιάλτης είναι έτσι, επειδή πολύ απλά αυτό που βλέπεις στην ταινία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσωποποίηση της ψυχής των χαρακτήρων. Πως σας φαίνεται αυτό για ανάλυση;
Κάποιος που είναι έτοιμος να πουλήσει το ίδιο του έθνος είναι πραγματικά παραμορφωμένος. Πολλοί είπαν ότι τους θύμισε το Γκόλουμ. Μα και το Γκόλουμ για όποιον θυμάται και μπορεί και βλέπει πέρα από αυτό που του δίνουν μασημένο στο στόμα δεν ήταν παρά ένα αξιαγάπητο Χομπιτ, που απλά η κακία, τον παραμόρφωσε. Αυτό ακριβώς είναι ο Εφιάλτης των 300. Μια εξωτερίκευση της παραμορφωμένης ψυχής κάποιου που είναι έτοιμος να ξεπουλήσει την πατρίδα του. Ο Ξέρξης από την άλλη παρουσιάζεται σαν ερμαφρόδιτος γιατί πολύ απλά για τον σκηνοθέτη, για τον σκιτσογράφο ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, αυτό ακριβώς ήταν. Ήταν ένας τεράστιος τύπος ακριβώς όπως και η δύναμη που είχε, (εξουσία) αλλά ήταν και λίγο θηλυπρεπής μια και έψαχνε την επιβεβαίωση, ήθελε να τον προσκυνούν, δεν ήταν σίγουρος και ο ίδιος για το τι ήταν και το τι πίστευε. Για αυτό από την μία η φωνή του ήταν βαθιά και σκοτεινή και από την άλλη ήταν σαν χορεύτρια στο so you Think you can dance. Και φτάνοντας στους Σπαρτιάτες που ήταν πολύ όμορφοι, που ήταν δυνατοί, δείχνει απλά ότι ήταν τελικά οι μόνοι σε όλο αυτό το πανηγύρι που ήξεραν ποιοι ήταν, ήξεραν πόσο καλοί ήταν και ήταν στην τελική οι καλοί της υπόθεσης. Τώρα για το πόσο έμοιαζαν με Αμερικανικά κομάντο, ε Αμερικανός ήταν ο σκηνοθέτης αυτό είχε στο μυαλό του. Άλλωστε αν ήταν άξιος κάποιος Έλληνας ας έκανε αυτό την ταινία.
Νομίζω ότι μια από τις πιο συμβολικές σκηνές στην ταινία, (για να μην το παίξω έξυπνος άλλος μου το επισήμανε) ήταν η σκηνή που ο Λεωνίδας γονατίζει, μια σκηνή που πολύ φοβάμαι ότι περνάει απαρατήρητη σε κάποιον που την βλέπει και την θυμάται ως μια ωραία σκηνή . Γονατίζει ο Λεώ και κάποιος μέσα από το πλήθος των Σπαρτιατών πετάγεται πατάει πάνω του και σκοτώνει έναν Πέρση. Θεαματικό δεν λέω, αλλά τι θα μπορούσα να πω για αυτή την σκηνή; Μάλλον ότι ο Λεωνίδας γονατίζει, γιατί ξέρει ότι έχει χάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί πολύ απλά με την στάση του σε όλο τον μέχρι τότε πόλεμο φωνάζει κάποιον από τους υπόλοιπους Έλληνες (σωρός) να πατήσει πάνω του και με σκαλοπάτι αυτόν να σκοτώσει τους Πέρσες. Με σκαλοπάτι όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στις Θερμοπύλες οι υπόλοιποι να συνεχίσουν και να νικήσουν. Και όχι μόνο γίνεται σκαλοπάτι για τους άλλους, αλλά τους φωνάζει κιόλας. Με τον Θάνατο του φωνάζει τους άλλους να κάνουν το χρέος τους ακόμα και να πεθάνουν, όπως ακριβώς έγινε.

Νομίζω ότι τελικά έδωσα λίγο από αυτό που ήθελα να πω. Ότι μπορεί ο καθένας να αποκωδικοποιήσει τα πράγματα όπως θέλει. Οπότε δεν με νοιάζει η άποψη των κριτικών, ούτε των ιστορικών, ούτε των υπολοίπων, παρά μόνο αυτό που μπορώ να καταλάβω εγώ, οι υπόλοιποι μπορούν να μένουν και να κολλάνε όπου θέλουν. Άλλωστε κανείς δεν τους υποχρέωσε να δει την ταινία, εάν δεν τους άρεσε να μην την ξαναδούν. Εγώ εάν και νομίζω ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, θα μπορούσε να ήταν λιγότερο Αμερικάνικη ίσως, θα την ξαναδώ.
Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα με την αποκωδικοποίηση είναι μεγάλο και δεν αφορά τους 300, αλλά αφορά τα πάντα γύρω μας. Αφορά την τέχνη, τους ανθρώπους, την πίστη, τις θρησκείες. Ο καθένας κάνει την δική του κριτική, τα επεξεργάζεται όπως θέλει και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος. Δεν μπορούμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε τα ίδια και να καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα, γιατί απλά είμαστε διαφορετικοί.
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει σχετικό θέμα που άνοιξε εδώ και καιρό ο Φίλτατος Μιχάλης, περί διαφορετικότητας. (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1650)
Καλή σας μέρα.

labros
16-03-07, 08:39
Επιτέλους την είδα και εγώ χθες το βραδάκι.

Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από το όλο στήσιμο.
Παρόλο του ότι βασίζεται σε κόμικς και όχι σε καθαρά ιστορικά στοιχεία, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι μια διαφήμιση για τους Σπαρτιάτες και γιατί όχι και για τους Έλληνες.

Στο τέλος κάνει μια μικρή αναφορά στην μάχη των Πλαταιών. Θα’ χει πλάκα να δούμε σε λίγα χρόνια τη συνέχεια. :D

melian
16-03-07, 20:33
Παρακολούθησα και εγώ εχθές την ταινία και μου άρεσε πολύ. Δε θα σταθώ στο κομμάτι της ιστορικότητας γιατί νομίζω ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Η άποψη του Agaliarep με κάλυψε απόλυτα. Θα μείνω λίγο στην αισθητική της ταινίας η οποία μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε η μονοδιάστατη οπτικοποίηση και η κομίστικη ατμόσφαιρα που είχε.

Αυτό που με προβλημάτισε εχθές παρακολουθώντας τη ταινία δεν ήταν αν βασίστηκε σε ιστορικές αλήθειες ή όχι, αν την έφτιαξαν Αμερικανοί και τι μηνύματα ενδεχομένως θέλουν αυτοί να περάσουν και προς τα που και ποιους. Αυτό που μου πέρασε από το μυαλό βλέποντας τη ταινία είναι η φρίκη και το παράλογο του πολέμου, η ανθρώπινη φύση που θέλει να υποτάσσει με κάθε κόστος τους άλλους ανθρώπους και η βία που γεννάει ο πόλεμος και πόσο μάταια είναι τελικά όλα. :(

freya
20-03-07, 12:55
Εδώ και δύο μέρες προσπαθώ να γράψω την άποψη μου για αυτή τη ταινία αλλά δεν μπορούσα να αποφασίσω τί στάση θα κρατούσα απέναντι της. Μπορεί να μην είμαι ιστορικός ή φιλόλογος ή έστω δημοσιογράφος που έχει διαβάσει πέντε βιβλία πάντως το αποτέλεσμα μου άρεσε.

Πήγα με την νοοτροπία ότι θα έδινα χρήματα για να δω μία νέα Troy χωρίς τον Brad Pitt. Αντιθέτως είδα κάτι πραγματικά αξιόλογο, σεβαστό και ευχάριστο. Το comic δεν είχα την ευχαρίστηση να το διαβάσω αλλά σκέφτομαι σοβαρά να το ψάξω.

Ιστορικά: Δεν παρουσίαζε κάτι εξωφρενικά μη αληθές. Φυσικά υπήρχαν κομμάτια που δεν είχαν βάση, αλλά δεν σκότωσε τον Λεωνίδα στην πρώτη μέρα και να βάλει στη θέση του τον Ηρακλή. Μου άρεσε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι διατήρησε το "η ταν η επι τας" έστω και μεταφρασμένο.

Αισθητικά: Τα γραφικά ήταν άψογα... Δεν ένιωσα αηδία ή κάτι ανάλογο και δεν έκλεισα τα μάτια μου ούτε στιγμή κάτι που είναι πρωτόγνωρο.

Επιπλέον, πείτε με φεμινίστρια, αλλά μου άρεσε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε τις γυναίκες της Σπάρτης ως κάτι κατώτερο των ανδρών. Και κάτι ακόμα, πειράζει που μου άρεσε η ανθρώπινη διάσταση των συναισθημάτων προς το τέλος της ταινίας και μάλιστα δάκρυσα????

Μπορεί να της έβαλα χαμηλή βαθμολογία αλλά κατά βάθος 10άρι έπρεπε να βάλω

sumotori
22-03-07, 11:52
dragoness δεν είσαι μόνη σου

κλείσε τα αυτιά σου και τα μάτια σου σε όλα αυτά τα σάπια κατασκευάσματα

όσοι ένιωσαν υπερήφανοι από τους 300,προφανώς δεν κοιμήθηκαν ποτέ σε παγκάκι,δεν έκαναν ούτε μία "ηρωική" πράξη στη ζωή τους,πολύ προφανέστερα δουλεύουν στο δημόσιο

το πιο αστείο αλλά και εξοργιστικό ταυτόχρονα,είναι η χρήση της λέξης
"κουλτουριάρης" για όσους δε γουστάρουν τα σκουπίδια αυτά

αμερικάνικο κόμικ λέει ο άλλος και θα μας πει ότι είναι και τέχνη !

τέτοιο αμερικανάκι είσαι στην πραγματικότητα και παράτα τους 300

με αυτούς η μόνη σχέση που έχεις είναι η φαντασίωση που έχεις πλάσει μέσω αυτών στο μυαλό σου

το ακούς Έλληνα που εκθειάζεις το δημιούργημα ενός ακόμη Εβραίου ανιστόρητου ??

(μπα...δεν ξέρετε ότι ο Ζακ Σνάιντερ είναι εβραίος ???)

και τι θα πει ότι βασίζεται σε κόμικ ? ότι είναι καλή ? από πότε τα κόμικ είναι απαραίτητα και καλά ? ποιος το λέει αυτό ? η αμερική ?

τέτοια τέχνη αξίζει στο σημερινό έλληνα και τέτοια θα λάβει

έτσι, εκεί,καλά είναι και μη μιλάτε καθόλου (μέχρι να βγει το σίκουελ 400,να είστε εκεί, μη χάσετε, θα πάει στραβά η μέρα)

ΖΗΤΩ ΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ( ????)

Antonia
22-03-07, 12:10
Sumotori,

η κάθε άποψη είναι σεβαστή και αντιλαμβάνομαι πως μια ταινία (ειδικά τέτοιου σεναριακού περιεχομένου) δεν μπορεί να αρέσει σε όλους.
Όμως μήπως είσαι λιγάκι υπερβολικός; Τι μας νοιάζει από που κατάγεται ο σκηνοθέτης ή ο δημιουργός του κόμικ;;; Τι ρατσιστικά μηνύματα είναι αυτά; Δεν πάει να είναι κι από τη Ζιμπάμπουε και να πιστεύει στους Ραελιανούς... Προσωπικά αδιαφορώ.
Σαν αποτέλεσμα μου άρεσε η ταινία. Το ότι έτυχε να λέγεται Λεωνίδας ο ήρωας και να είναι από τη Σπάρτη δε με ενόχλησε. Ίσα-ίσα... Κάτι που μου φαίνεται πιο γνώριμο από τον Γουάλας του "Breaveheart" και τα Highlands της Σκωτίας είναι ευκολότερο να το απολαύσω... Στην τελική όποιος κολλάει στον τίτλο και την επιρροή του δημιουργού χάνει το νόημα.

Τώρα περί κουλτουριάρηδων... και πάλι αφήνω τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπελίτσες απέξω. Αυτές είναι για διαδηλώσεις και πορείες, ή για το μαγαζάκι στη γωνία για να ξέρεις πριν μπεις τι προϊόντα πουλάει ο κ. Γιώργης. Όταν διαφωνείς με έναν χαρακτηρισμό το να συνεχίζεις να κάνεις διαχωρισμό βάση αυτού είναι σα να τον αποδέχεσαι... ;)

freya
22-03-07, 12:17
Η Ελλάδα είναι μία χωρά με πολύ μεγάλο ιστορικό πλαίσιο. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες γεγονότα και λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να γίνουν ταινία. Δυστυχώς πλέον ως χώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ταινίες και οι λόγοι είναι λίγο ως πολύ γνωστοί. Δεν είμαι υπέρ του να διαστρεβλώνεται η ιστορία μίας χώρας από μία άλλη αλλά δεν μπορώ να είμαι αρνητική απέναντι σε κάτι που μπορεί τελικά να έχει καλό αποτέλεσμα. Το ότι ο συγγραφέας του comic δεν είναι ευρέως διαδεδομένος και η τέχνη που ακολουθεί απευθύνεται σε λίγους το γνωρίζω και είναι κατανοητό. Αλλά το αποτέλεσμα είναι που μετράει και όχι το ποιος το έγραψε, γιατί το έγραψε, ποιός το σκηνοθέτησε, ποιός έκανε την παραγωγή και άλλες λεπτομέρειες όπως οι παραπάνω. Το αποτέλεσμα από τους 300 και άλλες ταινίες που είναι βασισμένες σε comic ήταν θετικό. Το αποτέλεσμα συγκεκριμένα από τους 300 ήταν κάτι παραπάνω από θετικό μιας και, όπως προανέφερα σε προηγούμενο post μου, δεν ήταν υπερβολικό, αρνητικό, ή χαζό. Δεν δικαιολογώ κάποια λάθη της ταινίας με το να λέω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για κάτι προερχόμενο από comic. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να υπενθυμίσω το γεγονός πως στους καιρούς που ζούμε κάποια πράγματα είναι εμπορεύσιμα. Και ειδικότερα μία ταινία για να γυριστεί πρέπει να έχει και το ανάλογο κέρδος. Η ιστορία που προσφέρει η χώρα μας μπορεί να αποφέρει τέτοιο κέρδος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα είδος τέχνης και οι 300 δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να ακολουθήσουν τους κανόνες αυτής της τέχνης. Δεν πάμε κινηματογράφο για να μάθουμε ιστορία, πηγαίνουμε για να διασκεδάσουμε. Πάντως όσοι δεν έχετε δει την ταινία αξίζει να την δείτε...

agaliarep
22-03-07, 12:25
Δεν μπορώ να καταλάβω το μήνυμα σου. Δεν ξέρω τι εννοείς για παγκάκια και για δημόσιο, τα έχεις προφανώς λίγο μπερδεμένα στο κεφάλι σου. Για πες μας τι είναι τέχνη; Γιατί ένα κομικ δεν μπορεί να είναι τέχνη; Προφανώς για σένα οι Εβραίοι και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν τέχνη. Εγώ προσωπικά έχω και Αμερικανική υπηκοότητα, έχεις να πεις κάτι πάνω σε αυτό; Καλή η κριτική αλλά δε μας λες και τίποτα. Δεν θα το παίξω υπερασπιστής της ταινίας, βασικά αδιαφορώ για τη γνώμη των άλλων πάνω στην ταινία, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου. Μίλησες για το κόμικ, μίλησες για τους Αμερικανούς, μίλησες για τους Εβραίους για την ταινία δεν μας είπες και τίποτα. Σίγουρα ο τίτλος κουλτουριάρης δε θα ήταν κάποιος τίτλος που θα μπορούσα να σου βάλω, γιατί δε νομίζω ότι έχεις καμία σχέση.

LuX
22-03-07, 12:36
όσοι ένιωσαν υπερήφανοι από τους 300,προφανώς δεν κοιμήθηκαν ποτέ σε παγκάκι,δεν έκαναν ούτε μία "ηρωική" πράξη στη ζωή τους,πολύ προφανέστερα δουλεύουν στο δημόσιο
και σε παγκάκια εχω κοιμηθεί...
και "ηρωικές" πράξεις εχω κάνει....
και δε δουλεύω στο δημόσιο....
και υπερήφανος αισθάνθηκα που είδα τη ταινία ....
και ξέρω πως πρόκειται εκτος του στορυ για προπαγάνδα ...
και μερικούς εβραίους τους θεωρώ ύποπτους...
αλλά και φίλους εβραίους εχω ...
so what ?


Δ.

leo morpheus
22-03-07, 16:27
dragoness δεν είσαι μόνη σου

κλείσε τα αυτιά σου και τα μάτια σου σε όλα αυτά τα σάπια κατασκευάσματα

όσοι ένιωσαν υπερήφανοι από τους 300,προφανώς δεν κοιμήθηκαν ποτέ σε παγκάκι,δεν έκαναν ούτε μία "ηρωική" πράξη στη ζωή τους,πολύ προφανέστερα δουλεύουν στο δημόσιο

το πιο αστείο αλλά και εξοργιστικό ταυτόχρονα,είναι η χρήση της λέξης
"κουλτουριάρης" για όσους δε γουστάρουν τα σκουπίδια αυτά

αμερικάνικο κόμικ λέει ο άλλος και θα μας πει ότι είναι και τέχνη !

τέτοιο αμερικανάκι είσαι στην πραγματικότητα και παράτα τους 300

με αυτούς η μόνη σχέση που έχεις είναι η φαντασίωση που έχεις πλάσει μέσω αυτών στο μυαλό σου

το ακούς Έλληνα που εκθειάζεις το δημιούργημα ενός ακόμη Εβραίου ανιστόρητου ??

(μπα...δεν ξέρετε ότι ο Ζακ Σνάιντερ είναι εβραίος ???)

και τι θα πει ότι βασίζεται σε κόμικ ? ότι είναι καλή ? από πότε τα κόμικ είναι απαραίτητα και καλά ? ποιος το λέει αυτό ? η αμερική ?

τέτοια τέχνη αξίζει στο σημερινό έλληνα και τέτοια θα λάβει

έτσι, εκεί,καλά είναι και μη μιλάτε καθόλου (μέχρι να βγει το σίκουελ 400,να είστε εκεί, μη χάσετε, θα πάει στραβά η μέρα)

ΖΗΤΩ ΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ( ????)


Sumotori,ουτε σε παγκακι εχω κοιμηθει αλλα και ούτε δουλεύω στο δημόσιο αλλά ούτε ήρωας είμαι...μου άρεσε όπως και σε χιλιάδες κόσμο...που αποδεικνύει το χαμηλό επιπεδο αστέγων,τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που έχει η χώρα και την έλλειψη ηρώων...σωστά...;

Κουλτουριάρηδες είπα αυτούς που έθαψαν την ταινία με πρόφαση το εθνικιστικό περιεχόμενο της και όχι αυτούς που απλά...δεν τους άρεσε!

Το κόμικ είναι τέχνη,όπως και το γκράφιτι,όπως και κάθε μορφή έκφρασης του ανθρώπου που δεν προσβάλλει,όσο underground και αν είναι...διαφωνείς ή όπως ο Χίτλερ να επιβάλλλουμε την κλασική μουσική και τίποτα άλλο...;

Μπορεί να είμαστε Αμερικανάκια αλλά δεν φαντασιωνόμαστε με την αντίδραση για την αντίδραση...και επειδή είναι Εβραίος;Έχεις μήπως πρόβλημα...;Όλοι οι Εβραίοι κακοί είναι;Μάλλον έχεις μπερδευτεί φίλε μου...

Δεν υπάρχει καλή και κακή τέχνη,είναι θέμα γούστου και είναι υποκειμενικό...και αυτά που λέω δεν μου τα υπαγορεύει η ''μαμά'' Αμερική...!

Ακριβώς...αφού μας αξίζει τέτοια τέχνη,δημιούργησε εσύ κάτι,μήπως και μας βγάλεις από το βούρκο και την εβραιολαγνεία ενός Εβραίου δημιουργου΄...

Και στην τελική καλύτερα να εκθειαζω το έργο ενός ανιστόρητου εβραίου παρά τις κριτικές και την υστερία του Δανείκα...

Ζήτω οι σωτήρες!!!

melian
22-03-07, 20:56
:confused: :eek:

Αγαπητέ Sumotori ,
έμεινα άφωνη όταν διάβασα το μήνυμά σου. Αυτές τις μέρες έχω ακούσει δεκάδες κριτικές για τη ταινία αλλά η δικιά σου άποψη ήταν πραγματικά μοναδική. Μάλλον τα έχεις μπερδέψει λίγο. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν μια καθαρά επική ταινία που βασιζόταν στην ιστορία του Λεωνίδα και των 300. Ούτε τίποτα κακό έδειξε ούτε τίποτα μεμπτό της βρήκα. Καταλαβαίνω να μη σου αρέσουν τα κόμικ, αλλά τι να κάνουμε υπάρχουν και κάποιοι που τους αρέσει και αυτή η μορφή τέχνης και απόλαυσαν την ταινία. Τα κόμικς προέρχονται από την Αμερική , ε και; Μη τρελαθούμε τώρα, δηλαδή ότι έρχεται από εκεί είναι απαραίτητα κακό και σιωνιστικό; Καλό είναι να έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές αλλά να μη καταφεύγουμε και σε ακρότητες ρατσιστικού χαρακτήρα.

Και δε νομίζω ότι η συγκεκριμένη ταινία έγινε αρεστή από τους "κουλτουριάρηδες" όπως αναφέρεις, μάλλον το αντίθετο. Για αυτό είπα πριν ότι μέσα στο εθνικό παραλήρημά σου τα μπέρδεψες τα πράγματα. Και μη τρελαίνεσαι μια ταινία είναι...

dragoness_crysta
22-03-07, 21:51
Μαρεσουν και μενα τα κομικ...τρελαινομαι για να λεω την αληθεια αλλα οχι τοσο για τα αμερικανικα...αυτα που εχουν ενα ηρωικο η επικο περιεχομενο....
δεν ειναι εκει το θεμα ομως...

ειμαι πολυ καθετη στο ολο αυτο θεμα..απλα δε μαρεσει η παραποιηση της αληθειας οσο και αν το δω απο την καλλιτεχνικη του πλευρα...ειδικα οσον αφορα την ιστορια...οι μαχες ηταν πολυ καλες και μου αρεσαν...επισης μου αρεσε η σημασια που εδειξαν στη γυναικα της Σπαρτης. Αλλα παραπερα, δε θα σχολιασω γιατι απλως η αποψη μου ειναι αρνητικη..παραδεχομαι πως ειμαι το μαυρο προβατο...
ενας φιλος μου το ειπε οτι επρεπε να το δω καπως πιο "εσωτερικα" το θεμα...
ειπε οτι ο δημιουργος του κομικ και ταινιας επειτα ηθελε περισσοτερο να δειξει τον εσωτερικο χαρακτηρα αυτων των ανθρωπων που πηραν μερος στη μαχη των Θερμοπυλων. Μετα λυπης μου του ειπα οτι δεν ειχα σκοπο να το ψαξω γιατι προκειται για ιστορια. Το οτι ενας σχεδιαστης κομικ εμπνευστηκε απο την ιστορια μας ειναι οκ γιατι ειναι ενα κομικ...στα κομικ κυριαρχει η φαντασια...
οταν ομως αυτο βγαινει στον κινηματογραφο, τοτε ειμαι της αποψης οτι αλλαζουν τα πραγματα, ακριβως γιατι η εβδομη τεχνη παρουσιαζει και καποιες πτυχες της πραγματικοτητας.
Θα μου πειτε το ιδιο κανει και το κομικ..., ναι αλλα οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο οσο ο κινηματογραφος γιατι εκει εχουμε κινηση, λογια, μουσικη υποκρουση...

Κριμα που δεν ειμαι τοσο ελαστικη με τις παραξενιες των "καλλιτεχνων"...ισως στο μελλον να γινω...και να αποδεχτω τις δημιουργιες τους. ;) :)

axez
22-03-07, 21:59
γιά να πώ και εγώ την δική μου γνώμη σας θεατης και δη σαν φαν του κινηματογραφου γενικοτερα.

η τέχνη δεν ειναι αναγκη να ειναι αντικειμενικη .Σε καμια περιπτωση.Δεν ειναι ουτε ντοκυμαντερ ουτε επιστημη.Εκφραση ειναι.Ο δημιουργος εκφραζει μια αποψη ενα συνασθημα , την ασισθητική του...Ετσι και την ταινια την βλεπουμε σαν ταινια οχι σαν προπαγανδα (αν και στη συγκεκριμενη μας κολακέυει ως έθνος ).Προσωπικα η ταινια εχει ιδεολογια και μαλιστα φασιζουσα θα την αναλυσω ομως αφου εστιασω στο καλλιτεχνικο εργο μιας και θα παρει αρκετο μεγεθος.Ας απαντησουν λοιπον οι ενδιαφερομενοι στη καλλιτεχνικη αξια πρωτιστος και μετα παμε στην πολιτικη...
η καλιτεχνικη αξια της ταινιας ειναι 0 (κουλουρι κοινως)Απο που να αρχισω.
Η ψυχογραφηση που κανει ο σκηνοθετης ειναι εποιηκως γελοία.Η αποθεωση του κλισε.Απο την μια μερια ειναι οι ηρωες και απο την αλλη οι κολασμενοι. (Αδερφες ,διεφθαρμενοι απολιτιστοι κτλπ) Χονδροειδεστατη προσεγγιση με ορους τερατων(ουτε καν ανθρωποι) και υπαρασπιστων ραμπο απο την αλλη.Αυτο που βλεπες σε καμια περιπτωση δεν αναπτυσει το κεφαλαιο πατριωτισμος.ο Λεονάιντας (με το κορμι αρνολδ κα τα άλματα γρύλου ειναι πολυ φυσιλογικο να βρυχαται αντι να μιλαει.Χαμογελαει σαρδονια καθε φορα που σφαζουν εναν εχθρο.Ο οποιοι φυσικα δεν πεθαινουν με μια σπαθια αλλα πρπει να διαμελιζονται λες και βλεπουμε μαχη στο βιετναμ.Οι περσες μοιαζουν με ορκ .και οι σπαρτιατες κανουν χιουμορ μεσα στο πανικο της μαχης με τα κομενα χερια και ποδια. .Κλασικα η μουσικη βαραει αλυπητα metal και ο λεωνιδας πεφτει τελευταιος απο ολους . no commnet .Οχι φυσικα απο μερικες σπαθιες η χτυπηματα βελων αλλα αρκετα πειστικα ωστε να ριγησoυν όλοι...
2)Στην ταινια τα παντα δηλωνονται .Δεν υπαρχει μεργαλυτερο σφαλμα για ενα σκηνοθετη... Φλυαρια φλυαρια φλυαρια .Το οτι οι σπαρτιατες ειναι γενναιοι και μπλα μπλα πρεπει να το ειπε τουλαχιστον 8 φορες .(!!)
Αλλη φοβερη σκηνη. Ο λεωνίδας ειναι αντρακλας φυσικα και πως να το δειξεις αυτο αλλιως .Η γυναικα του βογκά χαρακτηριστικα σε φαση πισοκολλητου...Ελεος .
Σκηνη τριτη .Ο λεωνιδας περπαταει πανω στα πτωματα τρογωντας μηλα .Με ενα αλλο στρατιώτη, αποτελειωνουν οποιον δεν ζει κανοντας αμερικανικο χιουμορ ...
Ερχομαι στα εφε .Ημαρτον .Πιο στυλιζαρισμενες χορογραφιες δεν υπαρχουν
Απιστευτα ψευτικες .Μεχρι κινηση σκουπα κανει ο λεωνιδας και αλματα αλλα ματριξ. .(εκτος απο τουμπες αποφευγοντας τις αρχαιες βομβες Ειχανε και βομβες τότε)
Αυτα ειναι αστεια πραγματα.Ας δει καποιος πραγματικο σινεμα . μαχες φιλομογραφιας ιαπωνιας πχ η συνχρονα κομιξ και θα καταλαβει οτι αυτα ειναι για λοβοτομημενους .
Αυτη ειναι η ταινια .Χολυγουντιανο υπερθεαμα...

βαθμολογια 3 (γιατι ειχε καλη φωτογραφια :)-

agaliarep
23-03-07, 08:29
Axez,
αντιλαμβάνομαι τους λόγους που δεν σου άρεσε η ταινία και είναι θεμιτό, άλλωστε δεν μπορεί σε όλους τους ανθρώπους να αρέσουν όλα. Έχεις δίκιο ότι βασίζεται σε κλισέ ο σκηνοθέτης, αλλά μην ξεχνάς ότι πρόκειται για Αμερικανική ταινία του Χολιγουντ και τα κλισέ είναι συγκεκριμένα. Γενικά η εικόνα του ήρωα για τους Αμερικανούς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα συμφωνήσω για το μπλα μπλα. Ήθελα να το γράψω και σε προηγούμενο ποστ ότι παρουσιάζει τους Σπαρτιάτες πιο ομιλητικούς και από μεσημεριανή εκπομπή, το Λακωνίζει έχει ξεχαστεί κάπου στην μετάφραση… Η ταινία παρόλα αυτά μένει πιο πιστή στο κόμικ, έτσι οι σκηνές είναι λογικό να είναι έτσι, λογικό να υπάρχουν στιλιζαρισμένες σκηνές είναι στα πλαίσια του κόμικ όπως και η φωτογραφία. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να συγκρίνει τον σκηνοθέτη με τον Κουροσάβα, αλλά για μένα είναι πολύ καλύτερη και πιο όμορφη ταινία από τις υποτιθέμενες ιστορικές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως το Μέγα Αλέξανδρο, την Τροία δεν την σχολιάζω καν…
Ο Μπενίνι στο «η ζωή είναι ωραία», στην τελευταία σκηνή της ταινίας βάζει τους Αμερικανούς να μπαίνουν στην Γερμανία, παραποιώντας την ιστορία, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ποιότητα της ταινίας. Εάν γυριζόταν μια ιστορική ταινία δεν θα ήμουν καθόλου ευχαριστημένος και για να πω την αλήθεια προτιμώ να μην γυριστεί. Από την στιγμή που βασίζεται στο κόμικ, μπορώ να δεχτώ τα πάντα από την στιγμή που δεν νιώθω ότι με προσβάλουν. Πιο πολύ με πρόσβαλε η Τροία και ο Μ. Αλέξανδρος.
Όπως λες στην αρχή του ποστ σου «Δεν ειναι ουτε ντοκυμαντερ ουτε επιστημη.Εκφραση ειναι.Ο δημιουργος εκφραζει μια αποψη ενα συνασθημα , την ασισθητική του...» μπορεί να μην ταιριάζει με την αισθητική σου και αυτό το καταλαβαίνω, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αρέσει στους υπόλοιπους.


Να μην νομίζουμε ότι οι ξένοι είναι χαζοί και ότι δεν ξέρουν το πόσο έχουν σχέση η ταινία με την πραγματικότητα και για να επαληθεύσω αυτό που λέω, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανεβάσω σκαναρισμένη εφημερίδα της Αυστραλίας που έχει ακριβώς αυτό το θέμα.

Drymonia
23-03-07, 09:14
Την ανωτερότητά μας από τους υπόλοιπους - αν πιστεύουμε ότι την έχουμε - την αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας και την ευγένειά μας, κι όχι με την χολή και την απαξίωση... αυτό δείχνει κακία και πολλά απωθημένα..

Όσον αφορά στην κουλτούρα, κι εμένα μου αρέσει αν είναι πραγματική.. σήμερα όμως το μεγαλύτερο ποσοστό "κουλτουριάρικων" ταινιών, προοδευτικοκουλτουριάρικων ή ψευτοκουλτουριάρικων θα έλεγα βγάζουν έντονη την διαστροφή ή κατάθλιψη των εμπνευστών τους, και δεν με συγκινεί καθόλου. Παρόλα αυτά δεν είμαι απόλυτη - καθώς κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ελευθερία μου και την αντιληπτική μου ικανότητα - και δέχομαι ότι υπάρχουν και πολύ καλές ψυχαγωγικές ταινίες.

Τέλος να προσθέσω κάτι που δεν το έχω πει εγώ, αλλά το άκουσα σε μάθημα νευροψυχολογίας από ειδικούς και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.. ο συλλογικός χαρακτηρισμός ολόκληρων κοινωνικών ή μη ομάδων από μεμονωμένα περιστατικά υποδηλώνει αρχή νοητικής καθυστέρησης. Στην δε γλωσσολογία κάτι τέτοιο αποτελεί κακή χρήση συλλογισμού που στα Αγγλικά ονομάζεται Logical Fallacy..

sumotori
23-03-07, 10:42
dragoness crysta και axez,
μάλλον καταλάβατε γιατί μιλάω και σας ευχαριστώ

μιλάω για την πλήρη κακογουστιά όπως είπες κι εσύ στις σκηνές μάχης,
στα κλισέ με τους Πέρσες,σε όλες αυτές τις προπαγανδιστικές ηλιθιότητες

είμαι και εξακολουθώ να παραμένω κάθετος σε τέτοιου είδους θεάματα,
διότι είναι το αντίστοιχο του σκυλάδικου στη μουσική : ψεύτικα πράγματα,χωρίς ψυχή

όπως είδατε όλοι έπεσαν να με φάνε για το μήνυμά μου και κανένας -μάλλον- δε σκέφτηκε τι ακριβώς ήθελα να πω

agaliarep,κι εμένα η κοπέλα μου είναι από το Ισραήλ, εσύ τι έχεις να πεις γι'αυτό ?
το πρόβλημα φίλε δεν είναι οι εβραίοι οι ή αμερικάνοι,που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους
το πρόβλημα είναι όσοι τρέχουν να δώσουν τα λεφτά τους σ'αυτούς

αυτοί που δε χάνουν ταινία για ταινία,από Αρχοντα έως Τιτανικό

το σχόλιο μου δεν ήταν ρατσιστικό,ήταν επί της ουσίας,τι να μας πει ο Frank Miller και ο Ζακ Σνάιντερ για τη Σπάρτη ?
ας μιλήσουν καλύτερα για τον μπάτμαν,μέχρι εκεί τους παίρνει

και κάτι άλλο,όλοι νιώθουν @@@ με τον Λεονάιντας,αν ήταν Ιρανοί και έτοιμοι να συρθούν σε πόλεμο χωρίς λόγο και αιτία,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΝΙΩΘΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ?

Antonia
23-03-07, 10:55
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΝΙΩΘΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ?Θα σε παρακαλέσω να προσέχεις τις εκφράσεις σου. Κανείς δε σου επιτέθηκε πουθενά προσωπικά οπότε καλό θα ήταν να μην απευθύνεις χλευαστικούς χαρακτηρισμούς για κανέναν εδώ μέσα!

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι κακό που κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν μια ΤΑΙΝΙΑ (θυμίζω πως η 7η ΤΕΧΝΗ δεν είναι πιστή αντιγραφή της πραγματικότητας!) που τους άρεσε για Χ λόγους, και είναι αξιέπαινη η προσπάθεια κάποιων να μειώσουν ένα έργο με τόση εμπάθεια, εμμονή και υπεροπτική στάση. Πραγματικά θλίβομαι μαζί σου sumotori γιατί είσαι υπερβολικά θερμόαιμος και φανατισμένος. Όπως βλέπεις κανείς δεν έφερε αντίρρηση στη dragoness_crysta ή στον axez για την κριτική τους, αλλά η δική σου στάση προκαλεί. Ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του και να τις υποστηρίζει φυσικά, αλλά υπάρχουν και όρια. Σε παρακαλώ ηρέμησε και δέξου πως τα πράγματα δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο. Υπάρχουν και οι ενδοιάμεσες αποχρώσεις.

Το ότι άρεσε σε ένα μεγάλο μερίδιο του κοινού η ταινία δε σημαίνει πως όλοι τρέχουν να δώσουν τα λεφτά τους σε Αμερικάνους και Εβραίους άβουλα. Αν είναι ποτέ δυνατόν να γίνονται τέτοιες μαζικές υστερo-φανατικές πράξεις και κανείς να μην το αντιλαμβάνεται... Είπαμε είμαστε προβατάκια, αλλά όχι κι έτσι...

Ας σοβαρευτούμε λίγο κι ας μιλήσουμε για την ταινία χωρίς εμπάθειες και ρατσιστικά σύνδρομα παρακαλώ!

sumotori
23-03-07, 11:14
μη θλίβεσαι ANTONIA ούτε καν με ξέρεις ;) :D

επίσης στα ΚΟΚΚΟΡΙΑ δεν περιλαμβάνεσαι εσύ που είσαι γένους θηλυκού :)

και τέλος...ποιος σου είπε ότι απευθύνομαι μόνο σε όσους είναι εδώ ?

η λέξη ΚΟΚΚΟΡΙΑ μπορεί να αναφέρεται στο 99% του ελληνικού πληθυσμού

υπάρχουν τόσοι πολλοί εδώ μέσα ????????
.................................................. .............................................

ενιγουέι,επειδή μάλλον δεν κατάλαβες το πνεύμα μου,δεν ξαναγράφω για την ταινία αυτή

μπορεί να είμαι εγώ ο ανόητος που δεν καταλαβαίνει το νόημα

ένι πρόμπλεμς γουίθ δατ ??

axez
23-03-07, 14:34
τωρα μολισ σκεφτηκα τρεις σκηνες κοπτοραπτική απο τον μονομαχο
το strenght and honor το κανουν χαρακτηριστικα και οι ρωμαίοι στον μονομαχο
ο λογος που βγαζει ο λεωνιδας (τοnight we die in hell)ειναι παραφραση του λογου που βγαζει ο ρασελ κρου μπροστα από του γοτθους στην εισαγωγη της ταινιας
η σκηνη που εχει πεθανει ο λεωνιδας και καποιος φερνει το μηνυμα(δεν θυμαμαι το ονομα του ) στη γυναικα του μεσα στα χωραφια εχει και αυτη πανομοιοτυπο ντεκορ ...

agaliarep
24-03-07, 09:34
Είναι εύκολο να επιλέγεις μια άποψη ή την απάντηση κάποιου άλλου και να λες ότι αυτό εννοούσα και εγώ αλλά κανείς δεν έκανε τον κόπο να το καταλάβει. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει και εσύ δεν έγραψες μια κριτική για την ταινία, αντίθετα έβαλες ταμπέλες και μίλησες για Εβραίους, Αμερικανούς, παγκάκια και δημόσιο.
Σαφέστατα ήταν ρατσιστικό το σχόλιο σου, για δεν επικεντρώθηκε σε αυτό που λες μετά, στο ότι δεν μπορούν να μιλήσουν αυτοί για τους Σπαρτιάτες, αλλά επικεντρώθηκες συγκεκριμένα στην Εθνικότητα τους. Ο καθένας μπορεί να βάλει μια ταμπέλα στον άλλο και να πει ότι θέλει για αυτόν, ειδικά όταν μιλαει σε άλλους. Μπορεί να του βάλει την ταμπέλα του Αμερικανού, του Εβραίου ή ακόμα του ανόητου. Πόσο μάλλον όταν την βάζει για τον εαυτό του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου ή είσαι ανόητος που δεν σου άρεσε η ταινία ή προφανώς οι υπόλοιποι που τους άρεσε. Επειδή δεν μου αρέσει αυτή η ταμπέλα για μένα, τείνω να συμφωνήσω με την πρώτη πιθανότητα που βάζεις εσύ. Το θέμα όμως είναι ότι κανείς όπως λες δεν σου έκανε «επίθεση» με βάση αυτή την πιθανότητα, αλλά και ούτε εάν σου άρεσε ή όχι η ταινία, αλλά για αυτά που έγραψες. Δεν θα μπορούσε κανείς να σε κρίνει για το γούστο σου μια και είναι καθαρά προσωπικό και υποκειμενικό. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Το θέμα δεν γίνεται γιατί δεν ήταν καλή η ταινία. Εάν έδειχνε έναν άγνωστο λαό, με άλλα ονόματα, κανείς δεν θα ήταν τόσο επικριτικός. Αντίθετα από την άλλη, εμένα πάλι το ίδιο θα μου άρεσε. Δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση υπερήφανος ή κάτι τέτοιο με την ταινία. Ούτε θα μπορούσα να νιώσω υπερήφανος με μια ταινία. Η υπερηφάνεια είναι αποτέλεσμα της ιστορίας και όχι ενός γεγονότος ή μιας ταινίας. Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίστηκα (ούτε υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτό) με τους Σπαρτιάτες και τον Λεονάιντας όπως είπες, η ταινία μου άρεσε. Ο κινηματογράφος, όπως και γενικά η τέχνη φίλε axez είναι γεμάτη με επαναλήψεις θεμάτων, σκηνών και παραστάσεων, στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογέννηση. Και ένα έργο δεν το κρίνεις για μια λεπτομέρεια του, αλλά στο σύνολο του. Επίσης στην τέχνη υπάρχουν πολλές τάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τον Γκογκέν, με τον Μούνχ ή τον Νταλί με τον Κλίμτ. Σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι ο σουρεαλισμός είναι πιο ωραίος από τον ρομαντισμό και να μην μιλήσω για την Ποπ αρτ ή περισσότερο για τον Ντανταϊσμό, καλύτερα να μην μπούμε σε τόσο βαθιά νερά. Για άλλους η σχολή του Μπάουχάους απλά έκανε έπιπλα, για άλλους απλά τέχνη. Είναι όλα σχετικά. Η πρωτοτυπία ενός έργου (όχι μόνο κινηματογραφικού) μπορεί να είναι στο θέμα, στην τεχνοτροπία, στα χρώματα, στην αντίληψη και όλα αυτά είναι κομμάτι του καλλιτέχνη και μόνο αυτού. Πόσο εύκολα μπορούμε να κρίνουμε έναν ζωγράφο όλοι όσοι δεν έχουν πιάσει ούτε μια φορά πινέλο στην ζωή τους. Τέχνη είναι να βάζεις ένα κομμάτι της ψυχής σου και να το αποτυπώνεις σε έναν καμβά, σε ένα καρέ, σε ένα κομμάτι μάρμαρο. Πριν από 20 χρόνια κανείς δεν είχε καμία ασχολία με τον Παρθένη στην Ευρώπη ή στον κόσμο. Ξαφνικά τα έργα του τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει πολύ μεγαλύτερη αξία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά τα έργα του έγιναν ποιο ωραία. Αλλά ότι οι αντιλήψεις άλλαξαν και υπάρχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Με αυτό θέλω να πω ότι η αξία ενός έργου αλλάζει σύμφωνα με το κοινωνικό και ψυχολογικό είναι του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει καμία διαφορά για τον καλλιτέχνη. Αυτός ο τυπάκος πήρε ένα ιστορικό γεγονός και του έδωσε μια μορφή κόμικ επειδή αυτό ήξερε να κάνει και αυτό μπορούσε να κάνει και το έκανε έτσι ώστε άρεσε σε πολλούς. Μετά ήρθε ένας άλλος τυπάκος και του έδωσε κίνηση, έβαλε ηθοποιούς και έβαλε και μια προσωπική άποψη στο θέμα. Τώρα το ένα δεν σας αρέσει η άποψη αυτή είναι κατανοητό, όπως είπα και σε άλλο ποστ, δεν μπορεί όλα να αρέσουν σε όλους. Εμένα μου αρέσει ο Vivaldi αλλά μου αρέσει και ο Τσιτσάνης, τι να κάνουμε τώρα. Όλα τα υπόλοιπα για ιστορικότητα τα ακούω βερεσέ. Σίγουρα δεν θα μου άρεσε η ταινία να προσβάλει την ιστορικότητα μου, ούτε την αισθητική μου και μπορώ να καταλάβω τους Ιρανούς, αλλά δεν παύει να μου αρέσει αισθητικά αυτό που είδα. Και τελικά πιστεύω ότι έγινε πολύς ντόρος για το τίποτα. Όσο για τα κοκόρια κανένα σχόλιο παρά μόνο, καλύτερα κοκόρι παρά κότα.

sumotori
24-03-07, 10:26
αυτό λέω κι εγώ φίλε μου

γιατί από κότες έχει γεμίσει ο τόπος ;) !!!!!

σε παραπέμπω στη στήλη του Καρπετόπουλου,στο χθεσινό φύλλο της Sportday,
όπου διάφοροι άνθρωποι που είδαν την ταινία,γράφουν επώνυμα την άποψή τους για το πόσο ΚΑΚΗ είναι τελικά αυτή η αμερικανοεβραική πατσαβούρα
(σ'αρέσει δε σ'αρέσει,εβραιοαμερικανική είναι μεγάλε)

όχι τίποτα άλλο δηλαδή,αλλά προς στιγμή πίστεψα ότι δεν είχα δίκιο :D
ήδη του έχω στείλει κι εγώ μήνυμα αλλά δεν ξέρω αν το δημοσιεύσει,γιατί ξεπερνά τις δύο σελίδες

έχω κολλήσει με τον ΚΑΚΟ κινηματογράφο,ακόμη από την εποχή του braveheart και του lord of the rings και κάνω τα πάντα για να δυσφημίζω τέτοιες ταινίες

μου είναι αδιανόητο πως ψαρώνει ο κόσμος,αλλά τελικά είναι καλό να το παρατηρείς απ την απ'έξω διπλοκολλητέ μου agaliarep

με τη μάζα ποτέ δεν πρόκειται να γίνεις καλύτερος

όσο για την κριτική σου σχετικά με μένα,δεν τη σχολιάζω γενικά,αλλά σου λέω ότι δεν είμαι ο μόνος ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ με όλες αυτές τις παπαριές

απλά,οι έξυπνοι κάνουν μώκο κι αφήνουν τους βλάκες να χτυπιούνται

κι εγώ είμαι ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΛΑΚΑΣ κολλητάρι μου

δεν ξεφεύγεις εύκολα από μένα, like it or not ;) ;)

axez
24-03-07, 11:57
Agaliep συμφωνω απόλυτα με αυτο που λες. Δεν υπαρχει παρθενογενεση στην τεχνη.Καποια συγκεκριμενα υλικα αναπαραγαγουμε ,αλλαζουμε λιγακι για να εκφραστουμε.Απλα στον κινηματογραφο (και στην τεχνη γενκότερα )εγω προσθετω και το κινητρο.Δεν με χαλαει καποιος να κοπιάρει μια σκηνη ειτε απο το θαυμασμο του, ειτε για να σχολιασει , ειτε γιατι την βρισκει την καταλληλοτερη. Μπορει καλιστα να καταστρεψει ακομα την δημιουργια ενος αλλου προκειμενου να δειξει την αλλη οψη η ακομα κι την απουσια "κλισαρισμενου'' νοηματος (πχ ντανταισμος) Μου αρεσει αυτο. Απλως θελω να γινεται επειδη προσφερει κατι καινουργιο ,ή λογο σεβασμου.Οχι γιατι ειναι το ευκολο και το αναγνωρισιμο....Και οι πειραματισμοι μου αρεσουν στην μουσικη πχ avand gard , ,experimental και δεν συμαζευεται) αλλα θελω ο καλιτεχνης να το κανει επειδη γουσταρει.Ειναι αλλο πραγμα να ξερεις μουσικη και να την αποδομεις δημιουργικα και αλλο να πιανεις ενα μπασο και να παιζεις μονο δυο ακορντα επειδή απλως επειδη δεν ξερεις τιποτα αλλο και μετα να το λες μινιμαλισμό.Υπαρχει ενα λεπτο οριο.
Ο miller δεν ειναι κανενας μεγαλος σκηνοθετης συνεπως δεν του δικαιολογω τετοιες ευκολίες. Τον εχω για εμπορικο τυπο που κανει ενα σωρο τρικ για το κοινο το και με τσαντιζουν αυτα τα χολυγουντιανά...
παρόλα αυτα ηταν πολυ καλα γυρισμενη με τελεια παραγωγη.Σε αυτο δεν αντιλεγω. Σε θεματα φωτογραφιας στησιματος εκφρασεων κτλπ εινια πολυ μπροστα.Απλα μενα εχοντας δει αρκετο σινεμα (και δεν ενοω μονο εργα που παιρνουν οσκαρ)δεν μου φτανει.Και αυτο ειναι θεμα προσωπικης θεασης φαντάζομαι...

Antonia
25-03-07, 11:32
Ο miller δεν ειναι κανενας μεγαλος σκηνοθετης συνεπως δεν του δικαιολογω τετοιες ευκολίες. Τον εχω για εμπορικο τυπο που κανει ενα σωρο τρικ για το κοινο το και με τσαντιζουν αυτα τα χολυγουντιανά... O Frank Miller είναι ο δημιουργός του κόμικ! Σκηνοθέτης ήταν ο Zack Snyder!
Λίγα για την ιστορία:
Ο Miller είναι δημιουργός επίσης του "Sin City" και σεναριογράφος των "Robocop 2 & 3".
Ο Snyder επίσης σκηνοθέτησε το remake του "Night of the Dead" (2004).
Κανείς εκ των δύο δεν είναι μεγάλος και τρανός στο Hollywood, παρόλα αυτά η δουλειά που έκαναν στους 300 είναι αξιαίπενη. Όλα γυρισμένα σε στούντιο. Εμένα κάτι μου λέει αυτό. Ίσως για τους πιο κλασσικούς λάτρεις του κινηματογράφου οι εξωτερικές λήψεις σε πανέμορφα τοπία να έχουν πολλά περισσότερα να πουν (γι' αυτό κι εγώ θαυμάζω τη δουλειά του Peter Jackson -βλ. "Lord of the Rings"- αφού ο τύπος όργωσε όλη τη Νew Ζealand για να έχει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα).
Τέλος πάντων, οι απόψεις διαφέρουν, προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα σ' αυτό αρκεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε ταινίες... :p
άντε καλές προβολές!

Antonia
25-03-07, 12:21
τωρα μολισ σκεφτηκα τρεις σκηνες κοπτοραπτική απο τον μονομαχοΤο comic "300" του Frank Miller κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998.
Η ταινία "Gladiator" βγήκε στις αίθουσες το 2000.
Πώς γίνεται να έχουμε αντιγραφή μιας ταινίας που ακόμα δεν είχε κυκλοφορήσει όταν γράφτηκε το comic;;
το strenght and honor το κανουν χαρακτηριστικα και οι ρωμαίοι στον μονομαχοTo αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;;

http://img181.imageshack.us/img181/2120/10052326fr4.jpg


ο λογος που βγαζει ο λεωνιδας (τοnight we die in hell)ειναι παραφραση του λογου που βγαζει ο ρασελ κρου μπροστα από του γοτθους στην εισαγωγη της ταινιαςΗ επίμαχη σελίδα από το comic...

http://img404.imageshack.us/img404/1633/37573488qi7.jpg


η σκηνη που εχει πεθανει ο λεωνιδας και καποιος φερνει το μηνυμα (δεν θυμαμαι το ονομα του ) στη γυναικα του μεσα στα χωραφια εχει και αυτη πανομοιοτυπο ντεκορ ...
Ας δούμε λίγο πόση παρθενογέννεση έκανε ο Ridley Scott στο "Μονομάχο".

"The film's plot is influenced by two 1960s films of Hollywood (http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood)'s sword and sandal (http://en.wikipedia.org/wiki/Sword_and_sandal) genre, The Fall of the Roman Empire (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fall_of_the_Roman_Empire_%28film%29) and Spartacus (http://en.wikipedia.org/wiki/Spartacus_%28film%29).

The Fall of the Roman Empire (1964 (http://en.wikipedia.org/wiki/1964)) tells the story of Livius, who, like Maximus in Gladiator, is Marcus Aurelius's heir. Both films tell the story of Commodus' murder of Marcus Aurelius and his seizure of power when he learns that the old emperor is planning to appoint Livius/Maximus as his successor. Livius/Maximus are exiled and seek to avenge Marcus Aurelius by killing Commodus.

Spartacus (1960 (http://en.wikipedia.org/wiki/1960_in_film)) provides the film's gladiatorial (http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator) motif, as well as the character of Senator Gracchus, a fictitious senator (bearing the name of a pair of revolutionary Tribunes (http://en.wikipedia.org/wiki/Tribunes) from the 2nd century BC (http://en.wikipedia.org/wiki/2nd_century_BC)) who in both films is an elder statesman of ancient Rome (http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Rome) attempting to preserve the ancient rights of the Roman senate (http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_senate) in the face of an ambitious autocrat (http://en.wikipedia.org/wiki/Autocrat) — Marcus Licinius Crassus (http://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Licinius_Crassus) in Spartacus and Commodus in Gladiator. Interestingly, both actors who played Gracchus (in Spartacus and Gladiator), played Claudius in previous films — Charles Laughton (http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Laughton) of Spartacus played Claudius in the 1937 film I, Claudius (http://en.wikipedia.org/wiki/I%2C_Claudius_%28film%29) and Sir Derek Jacobi (http://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Jacobi) of Gladiator, played Claudius in the 1975 BBC adaptation (http://en.wikipedia.org/wiki/I%2C_Claudius_%28TV_series%29).

The story of Maximus bears similarity to Judah Ben-Hur (http://en.wikipedia.org/wiki/Ben-Hur_%281959_film%29). Both are accused of treason to the Roman Empire (http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Empire), becoming a slave and rising through the ranks, desiring vengeance and finding new life, be it Christian (http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity) or pagan (http://en.wikipedia.org/wiki/Paganism). Additionally, Maximus, Quintus and other characters, as well as the opening sequence of the film (set in Germany), appear to be based on a work of historical fiction (http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_fiction) by Wallace Breem (http://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_Breem), Eagle in the Snow (http://en.wikipedia.org/wiki/Eagle_in_the_Snow) (set some 200 years later). The opening battle scene features war chants that are drawn from the film Zulu (http://en.wikipedia.org/wiki/Zulu_%28film%29) (1964 (http://en.wikipedia.org/wiki/1964_in_film)), which is one of director Scott's favorite films as revealed in a DVD commentary.

The film's depiction of Commodus's entry into Rome borrows imagery from Leni Riefenstahl (http://en.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl)'s Nazi (http://en.wikipedia.org/wiki/Nazism) propaganda film Triumph of the Will (http://en.wikipedia.org/wiki/Triumph_of_the_Will) (1934 (http://en.wikipedia.org/wiki/1934_in_film)), although Ridley Scott has pointed out that the iconography of Nazi rallies was of course inspired by the Roman Empire.[19] (http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator_%282000_film%29#_note-Winkler_p114) Gladiator reflects back on the film by duplicating similar events that occurred in Adolf Hitler (http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler)'s procession. The Nazi film opens with an aerial view of Hitler arriving in a plane, which Scott shows an aerial view of Rome, quickly followed by a shot of the large amount of people watching Commodus pass them in a procession with his chariot (http://en.wikipedia.org/wiki/Chariot).[19] (http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator_%282000_film%29#_note-Winkler_p114) The first thing to appear in Triumph of the Will is a Nazi eagle, which is alluded to when a statue of an eagle sits atop one of the arches (and then shortly followed by several more decorative eagles throughout the rest of the scene) leading up to the procession of Commodus.[20] (http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator_%282000_film%29#_note-Winkler_p115) At one point in the Nazi film, a little girl gives flowers to Hitler, while Commodus is met with several girls that all give him bundles of flowers.[20] (http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator_%282000_film%29#_note-Winkler_p115)


Όσο για τις επιρροές του Miller...

300 is a historically-inspired comic book (http://en.wikipedia.org/wiki/Comic_book) (later collected as a graphic novel (http://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_novel)) written and illustrated by Frank Miller (http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Miller_%28comics%29) with painted colors by Lynn Varley (http://en.wikipedia.org/wiki/Lynn_Varley). The comic is a retelling of the Battle of Thermopylae (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae) and the events leading up to it from the perspective of Leonidas I (http://en.wikipedia.org/wiki/Leonidas_I), king of Sparta (http://en.wikipedia.org/wiki/Sparta). 300 was particularly inspired by the 1962 (http://en.wikipedia.org/wiki/1962) film The 300 Spartans (http://en.wikipedia.org/wiki/The_300_Spartans), a movie that Miller watched as a young boy.

Σ.Σ: Οι πληροφορίες περί επιρροών είναι από το site της wikipedia.


Με λίγα λόγια:
Μην τρελαθούμε κιόλας... Αν είναι να συγκρίνουμε κάτι καλύτερα θα είναι να είμαστε πιο αντικειμενικοί, σοβαροί και ψαγμένοι.

the_black_planet
25-03-07, 12:33
2)Στην ταινια τα παντα δηλωνονται .Δεν υπαρχει μεργαλυτερο σφαλμα για ενα σκηνοθετη... Φλυαρια φλυαρια φλυαρια .Το οτι οι σπαρτιατες ειναι γενναιοι και μπλα μπλα πρεπει να το ειπε τουλαχιστον 8 φορες .(!!)


Φίλε μου axez αυτό που λες το να σου αποκαλύπτει τα νοήμα και να σε κατευθύνει κατά κάποιον τρόπο ο σκηνοθέτης,δεν είναι κάποιος κανόνας της τέχνης που αγνοήθηκε όπως υποστηρίζεις αλλά είναι θέμα οπτικής του σκηνοθέτη.Δηλαδή κάποιοι προτιμούν να πουν με εικόνες κάτι και μάλιστα με εικόνες που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών,ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να περάσουν ξεκάθαρα κάποιο μύνημα,και το κάνουν αυτό προβάλοντας μη διφορούμενες εικόνες ή λόγια.Είναι καθαρά θέμα προσέγγισης του σκηνοθέτη.Επίσης θα μου επιτρέψεις να έχω διαφορετική άποψη για το ψυχογράφημα των χαρακτήρων,ναι μεν η ταινία είχε άσπρο και μαύρο,δηλαδή ενάρετους και κολεσμένους μόνο όπως σωστά λες,όμως αυτές τις ψυχικές καταστάσεις τις εξέφραζε με έναν απόλυτα ρεαλιστικό και ποιητικό τρόπο.Συν την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ φωτογραφία του έργου αλλά και τις πινελιές γόνιμης φαντασίας του Φρανκ Μίλλερ,η ταινία ήταν πολύ καλύτερη από ότι περίμενα και την κατατάσω χωρίς ενδοιασμούς στις κορυφαίες επικές ταινίες που είχα την τύχη να παρακολουθήσω,μαζί με το Exculiber και το Braveheart αλλά και την παλιά ταινία,the 300 spartans!

axez
25-03-07, 18:42
Αντωνια ΟΠΩς βλεπεις και στο κομικ λεει honor sake glory sake oxi strenght and honor και μαλιστα με την χαρακτηριστικη κινηση .Ειναι αντιγραφη εστω και αν το φταιξιμο ειναι του Σναιντερ
τη σκηνη με τα χωραφια δεν ξερω αν την εχει αντιγραψει ΚΑΙ ο Ridley Scot. Στουσ 300 όμως ειναι αντιγραφη....
γΙΑ τον λογο του Λεωνιδα ισως κανω λαθος .Δεν γνωριζω τα σεναρια ,κομικ δηλαδη το υλικο που εχουν για βαση.Απλα επισημαίνω τις ομοιότητες.
Νομιζω οτι το εθεσα ξεκαθαρα . Ολα ειναι θεμα κινητρων.Οι μεγαλυτεροι δημιουργοι βασιζονταν σε ιδεες αλλων . Αλλα παρηγαγαν κατι καινοργιο χρησιμοποιόντας τις εξυπνα. Οχι ετσι.Το θεμα ειναι να μην το κανεις για να μπουκωνεις με ποπ κορν τα πιτσιρικια του village ή να εχεις αποκτησεις ψυχωσεις ... Μετρημα θεατων πχ και αγαλματακια οσκαρ...
Οσο για τον σκηνοθετη του μονομαχου ειναι μιλια μπροστα από τον jack sneider (Αν και αυτο ειναι ασχετο με το θεμα που συζητάμε)

black planet δεν ειπα οτι δεν ειναι προθεση του σκηνοθετη να δειξει με εικονες αυτο που σκεφεται .Αυτό ελειπε και να το έκανε καταλαθος .Απλως εμενα μου φαινεται μια μετριότητα θεωροντας τα οσεναριο πολυ συνθετο για να δειχθει με αυτο τον τρόπο και απο αυτη την οπτικη...Ειναι για μικρα παιδια η προσεγγιση αυτη .Αν την θεωρησω ανικανοτητα και οχι εσκεμενη πρπαγανδα υπερ μιας καθαρότητας και ενος διπολου πο μας γυριζει σε άλλες εποχες
για τισ ταινιες που εθεσες το braveheart ηταν πολυ καλη ταινια αν και ειχε τσεκουρωσει τα πραγματικα γεγονοτα,
την παλια ταινια δεν την εχω δει
το εxculibεr an θυμαμαι καλα πρεπει να το εχω δει παιδι .Ελαχιστα πραγματα ειχε να πει .Μυ ειχε φτανει μια απλη περιπετεια (σαν αυτές που βαζει το star κατα καιρους)...

cHrIsToS1
27-03-07, 14:28
Τεχνη και ταινιες...
Και πιο ειδικα το ανεξηγητο σε αυτες.
Αυτη δεν ειναι η κατηγορια;
Και ειναι πολη ωραια κατηγορια.
Σαν ονομα και τιτλο, αλλα εδω, μου φαινεται εξεταζουμε την τεχνη και την ταινια, και ΟΧΙ το ''ανεξηγητο'' σε αυτες.
Και ισως δεν το αναλυουμε/συζηταμε και αρα μαθαινουμε απο αυτο.
Υποσυνειδητα, εμεις που ''αναζηταμε'' το ανεξηγητο, το μεταφυσικο και το υπερφυσικο, τις συνομωσιες και τα τοιαυτα, ελκουμαστε απο τα πραγματα που τα περιεχουν.
Και στις ταινιες δηλαδη μιας και αυτο ειναι το θεμα.
Οποτε οι ταινιες και η ταινια η συγκεκριμενη ΚΑΤΙ απο αυτα εχει.
Αλλα το οτι υπαρχει δεν σημαινει και οτι αναγνωριζεται, στην μορφη της κοινωνιας που ανηκουμε, την ''εν συνειδηση''.
Και εδω συζηταμε με αυτην την μορφη, οπου εκφραση της ειναι ο γραπτος λογος, εν συνειδηση.
Ποιο ειναι αυτο που αναγνωριζεται απο την συνειδηση μας (το μυαλο μας/οι γνωσεις μας);
Αυτο ειναι και για το οποιο συζηταμε.
Για ποιο σημειο γινεται συζητηση γι αυτην την ταινια σε αυτο το θεμα;
Ειναι το ανεξηγητο;
Την φωτογραφια, την παραγωγη, σκηνοθεσια και τα λοιπα, δεν τα εντασσω εγω παντως εκει μεσα.
Ποιο ειναι αυτο δηλαδη που αξιζει και αρμοζει να συζητηθει;
Το αν οι Θεσπιεις αλλη μια φορα περνούν στην ανυπαρξια;, το αν ο σκηνοθετης ειναι μουρη;, το πως γινεται μουρη καποιος;, το οτι παρουσιαζονται τα παιδια του φωτος σαν γεννηματα εχιδνας;(που λεει ο λογος) το οτι για μια φορα ''εξυμνυεται'' κατι το Ελληνικο;
'Η μηπως το ανεξηγητο και τα λοιπα, αυτο που αλκυει και μας ενωνει σαν ατομα;
Αναγνωριζεται στην ''εν συνειδηση'' κατασταση (του μυαλου δηλαδη) που βρισκομαστε αυτο το ανεξηγητο;
Αν οχι, που αυτο πιστευω, μηπως πρεπει και εμεις να ψαξουμε να το βρουμε;
Συν Αθηνα και χειρα κεινη, επιασε το ρητο την νυχτα εκεινη που λεει και το σονγκ.
Το ψαχνουμε;
Ή εχουμε μεινει σε αυτα που βλεπουμε και μονο;
Και συζηταμε πανω σε αυτα.
Που καλη μεν η συζητηση, αλλα οταν αυτη γινεται σε και για θεματα που μας απομακρυνουν απο τον στοχο ανομαζεται καλλιτερα αναλλωση και οχι συζητηση.
Και σπαταλη χρονου (δεν πειραζει ομως εμεις γιατι εχουμε περασει απο θνητοι θεοι, να ειμαστε και να φερομαστε ως αθανατοι ανθρωποι)
Επειδη δεν ψαχνουμε.
Το ανεξηγητο φυσικα.
Που και ποιο να ειναι αυτο;
Σεναριογραφος του στορυ της ταινιας ποιος ειναι;
Ολες οι ταινιες δεν εχουν καποιον;
Και μιας και η συγκεκριμενη ταινια ειναι απο το ιερο δασος, να θυμισουμε οτι η πειρατεια ειναι εγκλημα και οτι σκοτωνει την μουσικη (το ανεκδοτο με τους πειρατες το ξερετε ε;)
Και την τεχνη γενικως.
Ποιο ειναι το ανεξηγητο και το αξιο να συζητηθει εδω, στα διαφορετικα ατομα που τα ελκει κατι ομοιο;
Το ποσους και με τη μορφη ηταν οι στρατιωτες των Περσων ή το γιατι ξεκινησε τον πολεμο εναντιον της (τοτε) Ελλαδας ο Ξερξης;
Ή μηπως ακομα καλλιτερα θα ηταν να ψαχναμε και για το αν ηταν κανεις πισω απο αυτην την επιθεση;
Καποιος που να υποκινησε αυτην δηλαδη;
Πισω απο εναν μεγαλο ανδρα ποιος κρυβεται λεει το ρητο;(ο Αλεξης ειναι πισω απο τις λεξεις μην μπερδευτουμε)
Και ο Ξερξης ηταν μεγαλος ανδρας οπως ειδαμε.
Πανω απο δυο μετρα μποι.(πλακα θα εχει να πεσουμε σε καμια εβραια!!!)
Η ταινια σαν ταινια........
Τι σημαινει αραγε αυτο;
Και εγω το εχω χρησιμοποιησω παλια, οπως αντιλαμβανομαι.
Τι ειναι μια ταινια;
Τι ειναι τα μεσα παραγωγης που φτιαχνουν μια ταινια;
Ποιο ειναι το μεσο για να παραχθει μια ταινια;
Η καμερα;
Για να παραχθει τεχνη τι χρειαζεται;
Το αγαλμα το εφτιαξε το σφυρι και το καλεμι;
Η μηπως τα χερια που τα κρατουσαν;
Ή μηπως ο ανθρωπος στον οποιο ανηκαν τα χερια;
Ή μηπως αυτο που καθοδηγουσε τον ανθρωπο;
Τι καθοδηγει τον ανθρωπο;
Τι καθοδηγει την ταινια;
Τι ΕΙΝΑΙ μια ταινια;

Archangel
03-04-07, 21:22
Λοιπόν γέλασα αρκετά με τα γραφόμενα του sumotori.
Έγραψε κάτι για γούστο και πραγματικά γέλασα.
Πρώτον το γούστο είναι καθαρά υποκειμενικό όσο και αντικειμενικό.
Δεύτερον που είναι το κακό να σου αρέσουν τα comic anata wa aho ka?

Κοίτα το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν σου άρεσε η ταινία αλλά είναι μεγάλη βλακεια να προσπαθείς να πείσεις ότι είναι κακή ταινία μέσω ρατσιστικών σχολίων.

Και κάτι άλλο όταν λές ότι δεν σου άρεσε το braveheart και το LOTR παει στο καλό το ανέχομαι.Αλλά όταν προσπαθείς τόσο κόσμο να τον πείσεις ότι είναι σκουπίδια και άλλα τέτοια σχόλια ενώ αντικειμενικά είναι πολύ καλες ταινίες ε τότε αλλού είναι το πρόβλημα.

Ποσειδώνιος
12-04-07, 01:17
Είδα και εγώ την ταινία. Δεν πήγα στον κινηματογράφο μια και μισώ ουρές και ποδοπάτημα. Περίμενα να κυκλοφορήσει μια καλή ποιότητα στο internet και την κατέβασα. Να σας πω ότι διάβαζα τα σχόλια των διάφορων που κατέβαζαν το αρχείο της ταινίας (ήθελα να δω αν είναι καλή η ποιότητα) και ήταν όλοι ξετρελαμένοι και με την ταινία αλλά και με την ιστορία που προφανώς αγνοούσαν. Πω πω, λέγανε 300, να τα βάλουν με 1.000.000!!! Όλοι δήλωναν ότι ήθελαν να τη δουν και στην μεγάλη οθόνη.
Εγώ από την άλλη πρέπει να σας πω ότι περίμενα την άλλη ταινία που δεν γυρίστηκε τελικά και αυτή εδώ την ένοιωθα από την αρχή σαν το χρυσό χάπι.
Το χάπι της παρηγοριάς.
Δεν λέω πολύ ωραία η ταινία (καλύτερη από ότι περίμενα) και μας κολακεύει και διεθνώς αλλά… να σας ρωτήσω τώρα που το σκέφτομαι.
Έχει το «βάρος» των κλασσικών ιστορικών πολεμικών ταινιών;
Έχει το «βάρος» ταινιών όπως τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» ή η «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» ή έστω το «Ραν» του Κουροσάβα ή και άλλες πιο σχετικές με αυτήν ταινίες με θέματα από τα Ρωμαικά χρόνια που μείναν κλασσικές;
Νομίζω πως όχι.
Ενώ θα έπρεπε.
Και γιατί όχι;
Διότι είναι το κόμικ στη μέση.
Νομίζω δηλαδή.
Βέβαια αυτό (το κομικ) σε συνδιασμό με τα εφέ σήμαινε μερικά δις δολάρια στα ταμεία παγκοσμίως και με τσάμπα κόστος.
Αλλά κόμικ η ιστορία μας;
Ας κάνουν την μυθολογία μας.
Το κόμικ ταιριάζει με το μυθολογικό.
Μπάτμαν Σούπερμαν κτλ
Πως τα ισοπεδώνουμε όλα σήμερα ρε παιδί μου. Ναι ρε παιδιά τέχνη αλλά η καλή τέχνη πρέπει να τηρεί και κανόνες για να λέγεται καλή. Αμέτρητους μάλιστα (τους λέμε ταλέντο και καθαρίζουμε). Δεν έχουν λοιπόν ταλέντο να κάνουν μια καλή ιστορική ταινία και μας πετούν ότι τους βρίσκεται πρόχειρο. Ένα κόμικ. Δεν λέω για αυτό που ήταν ήταν τέλειο. Και νοιώσαμε και ωραία.
Μήπως όμως τελικά η ιδέα του κόμικ εδώ, μετατοπίζει την ιστορία των 300ων στην περιοχή της … μυθολογίας.
Μπορεί τελικά στην συνείδηση του πολύ κόσμου να περάσει η αντίληψη ότι οι 300 και ο Λεωνίδας ανήκουν στην εποχή του μύθου.
Δηλαδή ένα Αμερικανάκι που βλέπει την Τροία και μετά τους 300, ποια ταινία θα πιστεύει ότι ανήκει στην ιστορία και ποια στην μυθολογία; Κάπου προς τα χρόνια της Ατλαντίδας μάλλον σε πάει αν δεν ξέρεις.
Ας έκαναν ταινία-κόμικ εκείνη τη μάχη όπου οι Αθηναίοι μόνοι τους τα έβαλαν με τους Άτλαντες που είχαν μαζί τους όλη την Ασία και την Αφρική. Ταιριάζει τέλεια το θέμα μιας και έχουμε πληροφορίες (που αμφισβητούνται μάλιστα) για ένα πόλεμο χωρίς όμως να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και με ελάχιστες περιγραφές για την εποχή.
Ας έκαναν αυτό κι αν ήθελε ο σκηνοθέτης ή ο κομικμαν ας τους έβαζε να πολεμούν και ολόγυμνοι…… (ήθελαν και οι δυο κατατσεκαρισμένο)
Αλλά τι σας λέω τώρα ψιλά γράμματα……

Παρά τον παραπάνω προβληματισμό την ξαναβλέπω άνετα (μη με βάλετε μόνο να πληρώσω εισιτήριο και στο pc μια χαρά είναι).
Πολύ δυνατά ένοιωσα στη σκηνή που η γυναίκα του Λεωνίδα μαθαίνει τον θάνατο του. Μου έχει μείνει στην μνήμη η έκφραση του προσώπου της και στο στήθος ένας κόμπος.

Archangel
12-04-07, 12:32
Φίλε Ποσειδώνιε μια ερώτηση μόνο πιστεύεις ότι είναι μύθος? Είναι μια ανδιμφισβήτητη πραγματικότητα, άσχετα αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πως έγινε η μάχη. Εκεί έρχετε το κόμικ και η φαντασία να δώσει μια εκδοχή.

Και μια άλλη ερώτηση Που βρίκες σε καλή ποιότητα τους 300?Γιατί όσα βρήκα εγώ είναι sceeners.

Ποσειδώνιος
12-04-07, 14:01
Archangel με μπέρδεψε η ερώτηση σου. Στοιχεία για το πως έγινε η μάχη των θερμοπυλών έχουμε πολλά. Ξέρουμε πχ ότι ο Λεωνίδας δεν ήταν ο τελευταίος Σπαρτιάτης που έπεσε και μάλιστα έγινε άγρια μάχη για να πάρουν η Σπαρτιάτες το σώμα του. Για την Ατλαντίδα δεν έχουμε λεπτομέρειες. Αν πούμε ότι σίγουρα έγινε εκείνος ο πόλεμος πάλι σαν μύθο (πραγματικό) θα τον φτιάξουμε με την φαντασία μας αν είναι να το κάνουμε κομικ ή ταινία και δεν θα μας έλεγε κανείς τίποτα. Δηλάδή και ο Τρωικός πόλεμος έγινε αλλά η Αθηνά δεν μιλούσε με τους Ήρωες. Αυτά ανήκουν στο μύθο.

Το αρχείο με την καλή ποιότητα είναι το "300 DVDSCR XViD NEPTUNE"
Εδώ μπορείς να το κατεβάσεις (το torrent) και να διαβάσεις και τα σχόλια αν θες.
http://www.torrentspy.com/torrent/1105488/300_DVDSCR_XViD_NEPTUNE
ΥΓ. Σόρυ για τα ροζ της σελίδας...

the_black_planet
14-04-07, 18:06
Θέλω να απευθύνω σε όσους για διάφορους λόγους δεν πήραν με καλό μάτι την ταινία να διαβάσουν στο τεύχος αυτού του μήνα της "Μυστικής Ελλάδας" το άρθρο για την ταινία.Ο κος Αργύρης Πέτρου που πρέπει να ομολογήσω ότι δεν τον γνώριζα πρωτύτερα γιατί δεν είμαι τακτικός αναγνώστης του περιοδικού αλλά πλέον τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση,συλλαμβάνει τέλεια το πνεύμα και τα μυνήματα της ταινίας και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολλούς από εσάς να την κατανοήσετε καλύτερα.Επίσης εκτιμώ τον συγκεκριμένο συγραφέα που τα χώνει στην συμμορία των κριτικών κινηματογράφου και ξεγυμνώνει την ψευδαίσθηση του ελιτισμού και της αυταρέσκιας που τους τους τρέφει.Επαναλαμβάνω,και θα διαφωνήσω και με τον αγαπητό μου Ποσειδώνιο τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα,ότι η ταινία δεν είναι μια απλά καλή ταινία αλλά ένα πραγματικά σπάνιο για την εποχή μας έργο τέχνης,που προσεγγίζει θαυμάσια το αιώνιο ηρωικό πνεύμα που στην εποχή μας είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι μπορούν πλέον ακόμα και να τα αναπλάσουν με το νου τους!

Προς άξεζ,έστω και καθυστερημένα φίλε μου,αν έχεις δει την ταινία excalibur σε μικρή ηλικία όπως υποστηρίζεις τότε λογικό μου φαίνεται να μην μπόρεσες να συλλάβεις το πνεύμα της και να μην σε ενθουσίασε.Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να την ξαναδείς και...θα με θυμηθείς!Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και κάπου θέμα γι'αυτήν την ταινία στο φόρουμ.

OANNHSEA
14-04-07, 19:02
the_black_planet,
Θα διαφωνήσω μαζί σου και με όλους τους υποστηρικτές της ταινίας στα εξής:
Α) Τα μηνύματα τα πέρνει κανείς όπως τον συμφέρουν και τα καταλαβαίνει. Αλλιώς θα το καταλάβει ένας Έλληνας και αλλιώς ένας Ινδός.
Β) ΚΑΜΙΑ ταινία δεν θα πρέπει να είνια ανιστόριτη ή να έχει λάθος ιστορικά στοιχεία όπως οι "300". Αυτό φυσικά είναι δική μου άποψη, αλλά κάνε ένα κόπο και ρώτα τους άσχετους από ιστορία και οι οποίοι έχουν δει την ταινία, ποιά είναι η πραγματιότητα πίσω από την "τέχνη". Κανείς δεν έψαξε να βρει την αλήθεια αφού είδε την ταινία. Άρα έχουμε μία ακόμα περίπτωση προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της ιστορίας...

Θα συμφωνήσω όμως με το ξεκατίνιασμα των διαφόρων "κριτικών" του κινηματογράφου. Έχουν καταντήσει πιο γελοίοι από ένα κλόουν...

Archangel
16-04-07, 10:53
the_black_planet,
Θα διαφωνήσω μαζί σου και με όλους τους υποστηρικτές της ταινίας στα εξής:
Α) Τα μηνύματα τα πέρνει κανείς όπως τον συμφέρουν και τα καταλαβαίνει. Αλλιώς θα το καταλάβει ένας Έλληνας και αλλιώς ένας Ινδός.
Β) ΚΑΜΙΑ ταινία δεν θα πρέπει να είνια ανιστόριτη ή να έχει λάθος ιστορικά στοιχεία όπως οι "300". Αυτό φυσικά είναι δική μου άποψη, αλλά κάνε ένα κόπο και ρώτα τους άσχετους από ιστορία και οι οποίοι έχουν δει την ταινία, ποιά είναι η πραγματιότητα πίσω από την "τέχνη". Κανείς δεν έψαξε να βρει την αλήθεια αφού είδε την ταινία. Άρα έχουμε μία ακόμα περίπτωση προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της ιστορίας...

Θα συμφωνήσω όμως με το ξεκατίνιασμα των διαφόρων "κριτικών" του κινηματογράφου. Έχουν καταντήσει πιο γελοίοι από ένα κλόουν...

Παιδιά έχετε σκεφτεί ότι αυτή η προπαγάνδα που λέτε, it actually happened?
Τώρα διαστρέβλωση της ιστορίας θα ήταν αν ο Λεωνίδας γλίτωνε και έλεγε την ιστορία στο παιδί του. Συνήθως την τέχνη την απολαμβάνεις και δεν ρωτάς τίποτα άλλο είτε σου αρέσει, είτε όχι. Η τέχνη είτε σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, γαλήνια και όποιο άλλο θετικό συναίσθημα, είτε δεν αισθάνεσαι τίποτα, για παράδειγμα όταν βλέπεις ένα πίνακα σου βγάζει κάποια αισθήματα, όπως και ένα βιβλίο. Έσενα δεν σου άρεσε η ταινία, το καταλάβαμε. Ούτε διαστρέβλωση είχε, ούτε προπαγάνδα είναι εφόσον είναι πραγματικότητα.

OANNHSEA
16-04-07, 18:30
Archangel,
Ποιά ακριβώς ήταν η πραγματικότητα στην ταινία;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι είλωτες και οι περίοικοι;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι Θεσπιείς;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι Θηβαίοι;
Το ότι ο Λεωνίδας ήταν παληκαράκι και όχι 60 ετών όπως στην πραγματικότητα;
Ο γελοίος τρόπος μάχης που παρουσιάστηκε;
Το ότι ο Ξέρξης παρουσιάστηκε σαν ξεφωνημένη αδερφή;
Το ότι άλλοι πολιτισμένοι λαοί παρουσιάστηκαν σαν δαίμονες; Δεν νίκησαν οι Έλληνες ψυχοπαθείς βάρβαρους αλλά πολιτισμένους λαούς με ιστορία χιλιάδων ετών.

Θες να συνεχίσω ή μήπως θα ήθελες να μου γράψεις εσύ τι πραγματικά έγινε στην μάχη των Θερμοπυλών; Τι έχεις μάθει τώρα λοιπόν από ιστορία και από ΑΛΗΘΕΙΑ (το ουσιαστικότερο όλων) μετά το "καταπληκτικό έργο τέχνης" που είδες;

Archangel
17-04-07, 13:42
Από ότι είδα κράτησες μόνο αυτά που σε συνέφεραν και πέταξες αυτό που είπα για την τέχνη αλλά δεν πειράζει.
Επειδή δεν αναφέρθηκαν κάποια πράγματα δεν πάει να πει ότι δεν είπαν την αλήθεια.Ο συγγραφέας ήθελε να αναδείξει τους Σπαρτιάτες και αυτό έκανε. Αν ήθελε θα αναδεικνειε τους Πέρσες. Για τους καλλιτέχνες και τον άνθρωπο γενικότερα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εσύ το βλέπεις από μια πιο λεπτομερή οπτική γωνία, και εγώ από μια γενικότερη οπτική γωνία(και μπορώ να πω ότι βλέπω και την οπτική του Frank Miller), χωρίς να σημαίνει ότι δεν ξέρω ιστορία. Τώρα αν μερικοί δεν γίνονται δεκτικοί στις διαφορετικές απόψεις τότε υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Και όπως είχα πει αν δεν τους άρεσε σε μερικούς ας φτιάξουν μια ταινία οι ίδιοι με την "πραγματικότητα" και να σταματήσουν επιτέλουν να φτιάχνουν ηλιθιότητες του τύπου safe sex.

Αλήθεια η τέχνη για εσένα τι είναι?Εγώ πιστεύω ότι δεν ξέρεις τι σημαίνει.Δεν θέλω να σε προσβάλω απλώς το θέμα είναι ότι στην τέχνη δεν κοιτάς την λεπτομέρεια.Όπως κοιτάει ένας ζωγράφος ένα ηλιοβασίλεμα και το αποτυπώνει στον κανβά με χρώματα τα πραγματικά του ηλιοπασιλέματος ή με ότι άλλα χρώματα θέλει αυτό τι σημαίνει ότι είναι ψεύτικο το ηλιοβασίλεμα?

leo morpheus
17-04-07, 15:34
Archangel,
Ποιά ακριβώς ήταν η πραγματικότητα στην ταινία;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι είλωτες και οι περίοικοι;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι Θεσπιείς;
Το ότι δεν αναφέρθηκαν οι Θηβαίοι;
Το ότι ο Λεωνίδας ήταν παληκαράκι και όχι 60 ετών όπως στην πραγματικότητα;
Ο γελοίος τρόπος μάχης που παρουσιάστηκε;
Το ότι ο Ξέρξης παρουσιάστηκε σαν ξεφωνημένη αδερφή;
Το ότι άλλοι πολιτισμένοι λαοί παρουσιάστηκαν σαν δαίμονες; Δεν νίκησαν οι Έλληνες ψυχοπαθείς βάρβαρους αλλά πολιτισμένους λαούς με ιστορία χιλιάδων ετών.

Θες να συνεχίσω ή μήπως θα ήθελες να μου γράψεις εσύ τι πραγματικά έγινε στην μάχη των Θερμοπυλών; Τι έχεις μάθει τώρα λοιπόν από ιστορία και από ΑΛΗΘΕΙΑ (το ουσιαστικότερο όλων) μετά το "καταπληκτικό έργο τέχνης" που είδες;

Φίλε μου καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κόμικ και όχι για ιστορική ταινία ή να στο πω και στα ελληνικά;Καταλαβαίνεις ότι ένα κόμικ δεν είναι ιστορική πηγή και η τέχνη δεν γνωρίζει φραγμούς και λογοκρισία;Καταλαβαίνεις ότι το κόμικ κρυπτογραφεί διαφορα που οποιοσδήποτε με στοιχειώδη νοημοσύνη μπορεί να τα καταλάβει και να τα ερμηνεύσει όπως αυτός θέλει;Καταλαβαίνεις ότι είναι απλά μια μεταφορά κόμικ στη μεγάλη οθόνη και όχι ένα ντοκιμαντέρ για τη μάχη των Θερμοπυλών;Γι αυτό λέγεται και 300 και όχι '' Η μαχη των Θερμοπυλών''...

Hedwig
17-04-07, 17:19
Το ότι ο Λεωνίδας ήταν παληκαράκι και όχι 60 ετών όπως στην πραγματικότητα;


Ο Λεωνίδας ήταν γύρω στα 30...όχι 60 χρονών!

OANNHSEA
17-04-07, 19:38
Archangel,
Άλλο ένας καλλιτέχνης και άλλο ένα μέσο για τις μάζες.
Εδώ δεν έχεις πια ΜΟΝΟ μία μορφή τέχνης αλλά και ένα πανύσχηρο μέσο επιβολής άποψης - κοινώς προπαγάνδα.
Ένα μικρό παράδειγμα: Όταν οι κουμουνιστές πήραν την εξουσία στην Κίνα, διέγραψαν όλες τα έργα στην όπερα του Πεκίνου και έγραψαν από την άρχη καινούρια. Γιατί; Μήπως γιατί μέσα από την κάθε είδους μαζική τέχνη -και όχι μόνο- είναι πιο εύκολο να περάσεις τα μυνήματα που θέλεις; Ένα τραγούδι με "μήνυμα", μία ταινία την κατάλληλη εποχή και τα άλλα ακολουθούν - δες λίγο την ιστορία της "τέχνης" στην ναζιστική γερμανία και θα με καταλάβεις.

Όταν έχεις λοιπόν ένα έργο που "βασίζεται" σε ιστορικά γεγονότα μπορείς άνετα να κάνεις ότι θέλεις; Μπορώ λοιπόν άνετα εγώ να γυρίσω ένα έργο που θα βάλω τον παππού σας να κάνει έναν έμπορο ναρκωτικών-σωματέμπορα και την γιαγιά σας ως ιερόδουλη; Ή μήπως κάποια πράγματα γίνονται επίτηδες στα "ιστορικά" έργα - και δη της τέχνης- κατά το πως συμφέρει;
Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν προτομές στις ΗΠΑ του Κόμοδου, του Καλιγούλα και του Ηλιογάβαλου μέσα σε θεικό μεγαλείο - ποίοι είναι αυτοί όμως που αγοράζουν προτομές ψυχοπαθών ρωμίαων αυτοκρατόρων; Και για να προάγω την ερώτηση: ποιός είναι αυτός που εξυμνεί 300 Σπαρτιάτες και όχι τους άλλους Έλληνες ππου πέθαναν μαζί τους και ΓΙΑΤΙ; Ακόμα και εάν η ταινία ήταν ΜΟΝΟ για τους Σπαρτιάτες _όπως λέτε_ θα έπρεπε να δείξουν και τους περίοικους και τους είλωτες - που είναι αυτοί;

Το γράφω ξεκάθαρα: σας έχει τυφλώσει ο καταπιεσμένος πατριωτισμός σας και η δήθεν κουλτούρα της τέχνης και για αυτό δεν μπορείτε να δείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή την ταινία.
Όσο για το τι πιστεύω; Κάθε ταινία ΔΕΝ θα πρέπει να έχει λάθη και δεν πρέπει ΚΑΝΕΝΑΣ στο όνομα οποιασδήποτε τέχνης ή άλλες ανοησίες να καταστρέφει την αλήθεια, γιατί η "αλήθεια" του δημιουργού γίνεται κτήμα του πόπολου. Μπορώ να σας δώσω παραδείγματα με δεκάδες "αλήθειες" που πιστεύεται ότι ήταν πραγματικότητα...

Και μία από αυτές ήταν και η ηλικία του Λεωνίδα.
Hedwig,
Πες μου λοιπόν:
Σε τι ηλικία σκοτώθηκε ο αδερφός του Λεωνίδα και που.
Πως πήρε τον θρόνο ο Λεωνίδας;
Γιατί οι 300 ονομάζονταν ιππείς;
Και ένα φαινομενικά άσχετο: Γιατί δεν χρησιμοποιούσαν ελέφαντες οι Πέρσες στις μάχες τους;

Elise Carrington
17-04-07, 21:51
Δεν ειδα την ταινια αλλα γενικως τεινω να συμφωνησω με τον ΟΑΝΝΗSEA ως προς το θεμα της ιστορικης αληθειας. Δηλαδη δεν καταλαβαινω γιατι ενας καλλιτεχνης να θελει να χρησιμοποιει αληθινα γεγονοτα/ονοματα αν προκειται να διαστρεβλωσει τοσο πολυ την Ιστορια(μιλαω γενικα, οχι απλα για το "300" το οποιο δεν ξερω ποσο κοντα/μακρια ειναι στην ιστορικη αληθεια). Καλλιστα θα μπορουσε να πει την ιδια ιστορια με φανταστικα ονοματα, χαρακτηρες τοποθεσιες κλπ και σ' αυτην την περιπτωση, μπορει να διαστρεβλωνει οσο θελει. Και αν τελοσπαντων η ιστορια του ειναι παρομοια με καποιο ιστορικο γεγονος μπορει να πει "βασισμενο σε αληθινη ιστορια" και να τελειωνει η υποθεση.Απλα τα πραγματα. :cool:

the_black_planet
17-04-07, 22:49
Φίλε μου OANNHSEA,πρέπει να σου επισημάνω ότι (ίσως έχοντας κάποιο δίκιο να είσαι κατά της ταινίας) είσαι εκτός εαυτού και προκαλείς αναίτια τους συνομιλιτές σου.Ο Archangel σου είπε ότι του άρεσε η ταινία από αισθητικής άποψης και εσύ του απαντάς ότι...τον έχει τυφλώσει ο καταπιεσμένος πατριωτισμός του!Δεν είναι σωστό αυτό που έκανες,άλλη φορά σε παρακαλώ να σκέφτεσαι 2 και 3 φορές πριν προσβάλεις συνομιλιτή σου.

Τώρα όσον αφορά το αν η ταινία είχε σκοπούς προπαγάνδας,αυτό χωρά μεγάλη συζήτηση,εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά αν δεν γνωρίζει το ποιόν του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου.Πάντως σοβαρά ιστορικά ατοπήματα δεν έχει η ταινία,θα είχε αν έδειχνε τους Έλληνες να επιτείθονται στην Περσία,η ουσία αυτού του ιστορικού γεγονότος είναι η θυσία αυτών των ανδρών και εκεί επικεντρώνεται ορθά η ταινία.Τα υπόλοιπα πιστεύω πώς είναι λεπτομέριες.Και θα επαναλάβω πώς από καλλιτεχνικής άποψης η ταινία είναι θαυμάσια και περνάει πραγματικά και σημαντικά μυνήματα για τις έννοιες της ελευθερίας και της θυσίας.

Hedwig
18-04-07, 08:32
Αγαπητέ μου OANNHSEA, δεν δίνω εξετάσεις στην ιστορία και δεν συνηθίζω να απαντάω όταν κάποιος έχει τέτοιο ύφος σαν και το δικό σου. :) Επίσης, δεν συνηθίζω να προσελκύω κάποιον για κάτι που πιστεύω εγώ....ο καθένας έχει ματάκια και βλέπει.
Δεν πρόκειται να υπεραμυνθώ ούτε της ταινίας, ούτε του Μίλλερ. Σε γενικές γραμμές όμως, η ταινία είχε μεν κάποια ατοπήματα, αλλά δεν έχασε τον μπούσουλα όπως άλλες χολιγουντιανές που έχουν ήδη αναφερθεί. Εμένα προσωπικά μου άρεσε -για πολλούς λόγους- όπως μου άρεσε και το κόμικ του Μίλλερ. :)

Archangel
18-04-07, 08:35
Archangel,
Άλλο ένας καλλιτέχνης και άλλο ένα μέσο για τις μάζες.
Εδώ δεν έχεις πια ΜΟΝΟ μία μορφή τέχνης αλλά και ένα πανύσχηρο μέσο επιβολής άποψης - κοινώς προπαγάνδα.
Ένα μικρό παράδειγμα: Όταν οι κουμουνιστές πήραν την εξουσία στην Κίνα, διέγραψαν όλες τα έργα στην όπερα του Πεκίνου και έγραψαν από την άρχη καινούρια. Γιατί; Μήπως γιατί μέσα από την κάθε είδους μαζική τέχνη -και όχι μόνο- είναι πιο εύκολο να περάσεις τα μυνήματα που θέλεις; Ένα τραγούδι με "μήνυμα", μία ταινία την κατάλληλη εποχή και τα άλλα ακολουθούν - δες λίγο την ιστορία της "τέχνης" στην ναζιστική γερμανία και θα με καταλάβεις.

Όταν έχεις λοιπόν ένα έργο που "βασίζεται" σε ιστορικά γεγονότα μπορείς άνετα να κάνεις ότι θέλεις; Μπορώ λοιπόν άνετα εγώ να γυρίσω ένα έργο που θα βάλω τον παππού σας να κάνει έναν έμπορο ναρκωτικών-σωματέμπορα και την γιαγιά σας ως ιερόδουλη; Ή μήπως κάποια πράγματα γίνονται επίτηδες στα "ιστορικά" έργα - και δη της τέχνης- κατά το πως συμφέρει;
Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν προτομές στις ΗΠΑ του Κόμοδου, του Καλιγούλα και του Ηλιογάβαλου μέσα σε θεικό μεγαλείο - ποίοι είναι αυτοί όμως που αγοράζουν προτομές ψυχοπαθών ρωμίαων αυτοκρατόρων; Και για να προάγω την ερώτηση: ποιός είναι αυτός που εξυμνεί 300 Σπαρτιάτες και όχι τους άλλους Έλληνες ππου πέθαναν μαζί τους και ΓΙΑΤΙ; Ακόμα και εάν η ταινία ήταν ΜΟΝΟ για τους Σπαρτιάτες _όπως λέτε_ θα έπρεπε να δείξουν και τους περίοικους και τους είλωτες - που είναι αυτοί;

Το γράφω ξεκάθαρα: σας έχει τυφλώσει ο καταπιεσμένος πατριωτισμός σας και η δήθεν κουλτούρα της τέχνης και για αυτό δεν μπορείτε να δείτε τι κρύβεται πίσω από αυτή την ταινία.
Όσο για το τι πιστεύω; Κάθε ταινία ΔΕΝ θα πρέπει να έχει λάθη και δεν πρέπει ΚΑΝΕΝΑΣ στο όνομα οποιασδήποτε τέχνης ή άλλες ανοησίες να καταστρέφει την αλήθεια, γιατί η "αλήθεια" του δημιουργού γίνεται κτήμα του πόπολου. Μπορώ να σας δώσω παραδείγματα με δεκάδες "αλήθειες" που πιστεύεται ότι ήταν πραγματικότητα...

Και μία από αυτές ήταν και η ηλικία του Λεωνίδα.
Hedwig,
Πες μου λοιπόν:
Σε τι ηλικία σκοτώθηκε ο αδερφός του Λεωνίδα και που.
Πως πήρε τον θρόνο ο Λεωνίδας;
Γιατί οι 300 ονομάζονταν ιππείς;
Και ένα φαινομενικά άσχετο: Γιατί δεν χρησιμοποιούσαν ελέφαντες οι Πέρσες στις μάχες τους;

WTF?Ο καταπιεσμένος πατριωτισμός μου?Μάλλον εσύ είσαι το παράδειγμα σε αυτόν τον "όρο".

Ανέφερες ότι ο κινηματογράφος και γενικώς, από ότι κατάλαβα, είναι μέσα προπαγάνδας σωστά;Σου έχω νέα, για αυτό μορφωνόμαστε για να μπορούμε να κρίνουμε τι μας οφελεί και τι όχι. Για να μην μπορούν να μας γελάσουν και ξεγελάσουν.

Α!Ανέφερες κάτι για τον παππού μας και την γιαγιά μας και να τους πάρεις και να τους κάνεις τον ένα εμπορο ναρκωτικών και την γιαγιά μας ιερόδουλη. Πρώτων θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλή ταινία ρομαντική δηλαδή να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το όλο κυκλωμα κλπ κλπ. και
Δεύτερον δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό διότι ο καθένας ξέρει τι είναι ο παππούς του και η γιαγιά του. Αλλά ναι στην αρχή ίσως να με πείραζε.
Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέριες λεπτομέριες λεπτομέριες. Η κεντρική ιδέα είναι ότι πήγαν 300 άνθρωποι μακριά από την πατρίδα τους για να πολεμήσουν έναν μεγάλο εχθρό.
Και προπαγάνδα ξέρεις τι θα ήταν να γυριστεί ταινία που οι αμερικάνοι πάνε στην μέση ανατολή να την ελευθερώσουν από τον κακό τύρρανο.

labros
18-04-07, 09:08
Μια ταινία ήταν και τίποτα άλλο!

Προσωπικά μου άρεσε αρκετά.
Το ότι περνάει μηνύματα και έχεις σπόντες, έχει. Ακόμα και ταινία με το φοβερό Θανάση Βέγκο περνάει μηνύματα. Ακόμα και τα στρουμφάκια (για’ σου LUX) περνάνε μηνύματα (όποια και να είναι αυτά).
Για μένα (πάντα), σίγουρα δεν είναι η καλύτερη ταινία που θα μπορούσα να δω να εξυμνεί την μάχη των Θερμοπυλών ή τους Σπαρτιάτες γενικότερα. Αφού αυτή έχουμε τι να κάνουμε ρε παιδιά; Ας ήμασταν αντάξιοι των προγόνων μας να δημιουργήσουμε εμείς την ταινία με την δικιά μας προπαγάνδα και να βγει σε διάρκεια όσο το Μπεν Χουρ, ο Σπάρτακος και το Ελ Σιντ μαζί!!!
Η ταινία όμως το λέει *** 300 ***. Αυτό είναι το θέμα της. Όχι οι Είλωτες, όχι οι Αθηναίοι, όχι τίποτα άλλο. Είναι οι 300 Σπαρτιάτες και κανείς άλλος. Εκτός από λίγη “σάλτσα” (συγνώμη για την απλή έκφραση) για τη Σπάρτη. Μακάρι να ήταν το θέμα οι Θερμοπύλες για να γινόταν αναφορά και στους άλλους μαχητές των στενών.
Από την μια μας αρέσει/άρεσε το όλο σκηνικό που θυμίζει κόμικς, το ψηφιακό αίμα και όλα που έχουν να κάνουν με τεχνολογία και από την άλλη θέλουμε να βασίζεται σε ιστορικές πηγές και να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Εεεε, δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χορτάτο αλλά και να μην πληρώσουμε μια!!!!

OANNHSEA
18-04-07, 19:05
the_black_planet,
Δεν νομίζω προσβάλω κανέναν λέγοντας του ότι τον έχει τυφλώσει ο καταπιεσμένος πατριωτισμός του. Την αλήθεια λέω - αυτό που βλέπω να συμβαίνει εδώ και χρόνια. Να σου αναφέρω για παράδειγμα την "ηρωποίηση" των 12 άχρηστων κλοτσομπαλοτών και του προπονητή τους; Τι κατάφεραν για την Ελλάδα σε ένα στημένο μουντιάλ; ΤΙΠΟΤΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με την ταινία. Άρα εδώ έκανα ένα σχόλιο, το γιατί αρέσε (εν μέρη) αυτή η ταινία στον κόσμο. Είναι κακό να λέμε την αλήθεια; Η μήπως να λέμε μόνο τα ψέματα όπως τα βλέπουμε στις ταινίες;

Hedwig dear,
Νομίζω ότι ο ποιός λογικός τρόπος σε μία αμφισβήτηση είναι να παραθέτεις στοιχεία. Την ηλικία του Λεωνίδα την έβαλα εμβόλιμα για να δείξω το μέγεθος που έχουν οι ανακρίβειες στην ταινία. Έρχεσαι να γράφεις ότι έχω άδικο. Αποδειξέ το.
Η δικιά μου απόδειξη είναι τα γραπτά του Ηρόδοτου.
Η δικιά σου; Η απάντηση το ότι δεν δίνεις εξετάσεις;

Archangel,
"""Δεύτερον δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό διότι ο καθένας ξέρει τι είναι ο παππούς του και η γιαγιά του. Αλλά ναι στην αρχή ίσως να με πείραζε."""
Σωστόν. Και αυτό εμβόλιμα το έβαλα. Για να δείξω ότι ένα ψέμα καταδικάζει το μέλλον. Εσύ μπορεί να ξέρεις την γιαγιά σου και τον παππού σου, μα φαντασου να έρθει μία μέρα που σε δακτυλοδείχνουν σαν την "εγγονή της ιερόδουλης". Θα ήταν ωραίο αυτό;
Για να μην παρεξηγηθώ είναι απλώς ένα παράδειγμα που το χρησιμοποιώ στον εαυτό μου πρώτα.
Εάν όμως είναι έτσι τότε γιατί οι Πέρσες έγιναν οι "μαύροι κακοί" και ο αυτοκράτορας τους σαν ξεφωνημένη αδερφή - κόντρα στην ιστορική αλήθεια;
Τόσο μακριά μπορεί να φτάσει η παραχάραξη της αλήθειας προς χάρην της τέχνης;
Όσο για την προπαγάνδα: Δεν χρειάζεται μόνο μυαλό για να την ξεχωρίσεις - χρειάζεται ψυχρό μυαλό. Από την "δημοκρατία" της σοβιετικής ένωσης, μέχρι τις "δημοκρατίες" που υπάρχουν σήμερα ανά τον κόσμο και την "υγιηνή" ζωή που ζούμε, μπορεί να χωρέσει πολύ παραμύθι και σχεδόν καθόλου αλήθεια. Άλλωστε και η προπαγάνδα είναι μία μορφή τέχνης...

labros,
Πλησιάζεις σε αυτό που θέλω να πω.
Σκοτίστηκε ο καλλιτέχνης για τους Έλληνες.
Σκοτίστηκε ο καλλιτέχνης για το ποιοί πέθαναν στις Θερμοπύλες.
Σκοτίστηκε ο καλλιτέχνης για τους Πέρσες και την κουλτούρα τους.
Σκοτίστηκε ο καλλιτέχνης για την αλήθεια και τα πραγματικά νοήματα των Θερμοπυλών.
Κύριο θέμα του ήταν το στρατιωτικό μεγαλείο κάποιων ανδρών που αυτός απλώς τους ονόμασε - δανειζόμενος την λέξη - σπαρτιάτες... Και βρέθηκαν κάποιοι που για διαφόρους λόγους χρηματοδότησαν την ταινία - όπως τώρα που στέλνουν τραγούδι στην eurovision με πολιτικά μηνύματα. (Μήπως είναι και αυτό τέχνη;)
Το γιατί έγινε τόσο ντόρος στην Ελλάδα - αυτό το έθειξα ποιό πάνω και μου έγινε παρατήρηση επειδή είπα την αλήθεια...

Hedwig
18-04-07, 23:23
Hedwig dear,
Νομίζω ότι ο ποιός λογικός τρόπος σε μία αμφισβήτηση είναι να παραθέτεις στοιχεία. Την ηλικία του Λεωνίδα την έβαλα εμβόλιμα για να δείξω το μέγεθος που έχουν οι ανακρίβειες στην ταινία. Έρχεσαι να γράφεις ότι έχω άδικο. Αποδειξέ το.
Η δικιά μου απόδειξη είναι τα γραπτά του Ηρόδοτου.
Η δικιά σου; Η απάντηση το ότι δεν δίνεις εξετάσεις;

Ο Λεωνίδας γεννήθηκε το 508 π.Χ. Το 488 π.Χ. έγινε βασιλιάς της Σπάρτης και το 480 π.Χ. έπεσε μαχόμενος στις Θερμοπύλες.

Βελλερεφόντης
19-04-07, 01:23
OANNHSEA νομίζω ότι έχεις "φύγει" λίγο.... ή εγώ άρχισα να μην καταλαβαίνω....
Τί σχέση έχει η εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου με την ταινία??.

Πρίν συνεχίσεις να postάρεις διάβασε να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ ταινίας - ντοκυμαντερ....

Οι Πέρσες έγιναν τα τέρατα και οι αδερφές γιατί ήθελαν να κατακτήσουν την Σπάρτη και μετέπειτα όλο τον κόσμο!!!!!! και οι Σπαρτιάτες οι όμορφοι ,καλοί γιατί πάλευαν για την πατρίδα τους και την ελευθερία τους.....Τώρα αν αυτό για σένα είναι προπαγάνδα μάλλον ψάξε και αυτή τη λέξη τί σημαίνει...

Ο Σκηνοθέτης έχει έρθει 3 φορές στη Ελλάδα Σπάρτη και μια φορά πήγε και στις Θερμοπύλες...και από ότι λέει του προξένησε την περιέργεια η θυσία για την ελευθερία...Εσύ έχεις σταματήσει στο Άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες?????

labros
19-04-07, 09:23
Βάση αυτού που λέει πολύ σωστά ο Βελλερεφόντης, να προσθέσω ότι οι Πέρσες παρουσιάστηκαν σαν τέρατα και αδελφές για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδίων των παραγωγών. Τις περισσότερες φορές στο HollyWood, ο/η καλός/ή είναι όμορφος/η καλός χαρακτήρας, ρωμαλέος και έχει και άλλα “καλά” χαρακτηριστικά.
Ξεχωρίζει από μακριά από τους κακούς.
- Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πάντα προπαγάνδα ή συνομωσία!
- Απλά εξυπηρέτηση συμφερόντων, ευκολόπεπτο προϊόν στο ευρύτερο κοινό!

Δεν θα ξεχάσω που είχε ανεβάσει η Αντωνία μια φωτογραφία του ηθοποιού που υποδύθηκε το Ξέρξη και ήταν μια χαρά παλικάρι. Αν ήταν στη φυσική του μορφή στην ταινία, θα τον συμπαθούσε αρκετός κόσμος.

Μεγάλη κουβέντα για μια στάση στο άγαλμα του Λεωνίδα (και όχι μόνο).
Επίσης και σε μνημεία που αναφέρονται στο ένδοξο παρελθόν μας.

Archangel
19-04-07, 10:27
Κουράστηκα να ξαναλέω τα ίδια και τα ίδια για οπτικές γωνίες κλπ κλπ. Τώρα αν κάποιοι δεν ικανοποιούνται(αλλά να μην επαναπαύονται) με αυτά που τους προσφέρονται τότε θα τα χάνουν πάντα όλα. Όποιος κυνηγάει τα πολλά χάνει και τα λίγα.

Τώρα για την εθνική προσωπικά αισθάνθηκα περήφανος. Αλλά να υποθέσω ούτε με την εθνική μπάσκετ αισθάνθηκες περήφανος σωστά OANNHSEA?

Όπα κάπου αναφέρεις ότι απλώς ήθελαν να δείξουν την στρατιωτική δύναμη και απλώς κότσαραν το όνομα Σπαρτιάτες? Κάνω ότι δεν το βλέπω αυτό... Οι Σπαρτιάτες ήταν στρατιωτική δύναμη ακόμα και σήμερα αρκετοί στο στρατό μόνιμοι είναι από την Λακωνία.

OANNHSEA
19-04-07, 18:48
Hedwig,
Επειδή οι Θερμοπύλες (μαζί ίσως με την μάχη των Καννών και το Στάλινγκραντ), είναι από τις αγαπημένες μου στιγμές στην ιστορία, το έχω μελετήσει κάπως πιο βαθιά το θέμα:

Ας δούμε πρώτα το πότε βασίλεψαν οι βασιλείς του γένους των Αγιάδων.
Λέων (πατέρας Αναξανδρίδα) = 590-560π.χ.
Αναξανδρίδας Α (πατέρας Λεωνίδα) = 560-520π.χ.
Κλεομένης Α (ετεροθαλής αδερφός Λεωνίδα) = 520-490π.χ.
Λεωνίδας Α = 490-480π.χ.
Πλείσταρχος (γίος του Λεωνίδα) = 480-459π.χ.

Άρα ο Αναξανδρίδας ήταν τουλάχιστον 60 ετών όταν πέθανε και τον διαδέχτηκε ο Κλεομένης.
Ο Κλεομένης ήταν γιος από την πρώτη του γυνάικα ΑΦΟΥ είχε παντρευτεί την δεύτερη γυναίκα του γιατί δεν μπορούσε να κάνει παιδιά με την πρώτη – φυσικά μετά έκανε.
Εάν λοιπόν ήταν 30 όταν παντρεύτηκε και 5 χρόνια μετά ξαναπαντρεύτηκε και ήταν 20 τουλάχιστον ετών όταν ανέβηκε στον θρόνο όπως και 30 ετών όταν ο Κλεομένης ανέβηκε στον θρόνο τότε γύρω στο 540-535 γεννήθηκε ο Λεωνίδας.
Γιατί το γράφω αυτό;
Πρώτον για να αποκτήσεις πολιτικά διακαιώματα στην Σπάρτη έπρεπε να είσαι άνω των 30 ετών – οι βασιλιάδες τους θα εξαιρούνταν από αυτό την στιγμή που είχαν πολιτικά δικαιώματα; Μην ξεχνάς ότι όλοι οι πολιτές από τον Χίλων και μετά ήταν όμοιοι...
Δεύτερον ήταν μέλη στην γερουσία. Μέλη σε ένα πολιτικό σώμα που οι υπόλοιποι 28 είναι άνω των 60 ετών, οι βασιλείς θα είναι 20;
Τρίτον ο γιος του βασίλεψε από το 480π.χ. Σε τι ηλικία τον έκανε ο Λεωνίδας;
Βασικό: Όταν πέθαινε ο βασιλιάς και ο διάδοχος ήταν ανήλικος τότε αναλάμβανε την βασιλεία ο πιο στενός συγγενής – δεν έγινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση του Πλείσταρχου...
Τέταρτον, ο βασιλιάς στην αρχαία Σπάρτην ήταν και ιερέας και δικαστής – αν και αυτή την εποχή που συζητάμε έχει ατονήσει το θέμα του δικαστή και είναι περισσότερο ειρηνοδίκης. Από την ηλικία των 20 θα δίκαζε και θα ιερουργούσε, ενώ οι άλλοι όμοιοι θα έπρεπε να γίνουν 30 για να έχουν πολιτικά διακιώματα;
Άρα ο Λεωνίδας στην μάχη των Θερμοπυλών ήταν τουλάχιστον 55 ετών...

Βελλερεφόντης
""""OANNHSEA νομίζω ότι έχεις "φύγει" λίγο.... ή εγώ άρχισα να μην καταλαβαίνω....
Τί σχέση έχει η εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου με την ταινία??.""""
Προπαγάνδα για την επίτευξη κάποιου σκοπού - είναι αρκετή η απάντηση;

"""""Οι Πέρσες έγιναν τα τέρατα και οι αδερφές γιατί ήθελαν να κατακτήσουν την Σπάρτη και μετέπειτα όλο τον κόσμο!!!!!!"""
Άρα μπορεί να παρουσιαστεί με τον ίδιο τρόπο και ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες στρατιώτες που ήταν μαζί του - έτσι δεν είναι; Ή μήπως αυτός δεν ήθελε να κατακτήσει όλο τον κόσμο; Ή μήπως είδαμε ποτέ αυτή την "σκοτεινή μορφή", στους ρωμαίους του Χόλυγουντ;

""""Εσύ έχεις σταματήσει στο Άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες?????""""
Ο γες, το έχω μελετήσει επισταμένα, έχω ανέβει πάνω στον λόφο, έχω βρει που ήταν η θάλασσα εκείνη την εποχή. Μήπως όμως έχεις παρατηρήσει το πόσο μικρά είναι τα μνημεία των άλλων Ελλήνων μπροστά στου Λεωνίδα; Κάτι για τους Θεσπιείς μήπως;

Archangel,
""""Αλλά να υποθέσω ούτε με την εθνική μπάσκετ αισθάνθηκες περήφανος σωστά OANNHSEA?""""
Δεν αισθάνομαι περήφανος με στημένα γεγονότα και δη με γελοιότητες του τύπου ποδόσφαιρο. Παράδειγμα μικρό: Μετά από ελάχιστο χρόνο πήραν και τα παιδιά στο μπάσκετ το αντίστοιχο κύπελλο - αυτοί γιατί είναι ξεχασμένοι;

"""""Οι Σπαρτιάτες ήταν στρατιωτική δύναμη ακόμα και σήμερα αρκετοί στο στρατό μόνιμοι είναι από την Λακωνία.""""
Μόνο που η Σπάρτη σαν πόλη επανιδρύθηκε από τον Όθωνα. Ένα γερμανό που είχε μεγαλώσει με την στρατιωτική ιδεολογία της αρχαίας Σπάρτης...

Archangel
19-04-07, 23:41
Ok!Πλέον πείστηκα παιδιά έχει δίκιο ο φίλος OANNHSEA όλα είναι Matrix.
Προσπαθεί να εξηγήσει ότι ζούμε σε έναν κωδικα τον οποίο ο ίδιος έχει σπάσει.


Άρα μπορεί να παρουσιαστεί με τον ίδιο τρόπο και ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες στρατιώτες που ήταν μαζί του - έτσι δεν είναι; Ή μήπως αυτός δεν ήθελε να κατακτήσει όλο τον κόσμο; Ή μήπως είδαμε ποτέ αυτή την "σκοτεινή μορφή", στους ρωμαίους του Χόλυγουντ;

Μα κανένας δεν είπε ότι εμείς ήμασταν άγιοι. Και τώρα δηλαδή θες να μου συγκρίνεις τον Αλέξανδρο με τους 300?
Να σου πω ξέρεις ότι οι 300....ασε πραγματικά βαρέθηκα. Αντε γεια και καλά να περνάς με τις παροπείδες σου.

sumotori
20-04-07, 10:54
Το παρατηρήσατε παρ'όλα αυτά αυτό που έγινε ? Μια - δυο βδομάδες κράτησε η φάση,βγήκαμε όλοι μας και είπαμε την επιφανή γνώμη μας,τσακωθήκαμε,κάναμε-ράναμε,τα περιοδικά του χώρου άδραξαν την αυκαιρία και έβαλαν ομαδικά αφιερώματα στη Σπάρτη και στο Σπαρτιάτη οπλίτη
-αλήθεια...αν ΔΕΝ γυρίζονταν αυτή η .......,θα ασχολούνταν κανένας με τη Σπάρτη τόόόόσο επιστάμενα ? μπα....κανά αφιέρωμα στη γιόγκα θα βλέπαμε ξανά :cool: - τα τηλεπαράθυρα βούηξαν από γνώμες "ειδικών" και τώρα....
τώρα υπομονή ,όλο και κάποια καινούρια μαζική ηλιθιότητα θα βγει... δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος :)

Αν δεν είναι αυτό καθοδήγηση κοπαδιού τότε δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να είναι.
Και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω - χάφτω κι εγώ ο ..... το παραμύθι και ασχολούμαι με τις βλακώδεις φαντασιώσεις του κάθε βλαμένου στούντιο στην αμερική...τελικά είμαστε όλοι μας αμερικανάκια ! ζήτω το τζιν,ο τζάστιν τιμπερλέικ και οι νάιν ιντς νέιλς - στο πιο εναλλακτικό, άλλα πρεζάκια από 'κει...


Παρατήρηση από Antonia: Sumotori, σε παρακαλώ να προσέχεις τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς... Και για ακόμα μια φορά κατέβασε τους τόνους σου... Ευχαριστώ!

Βελλερεφόντης
20-04-07, 12:02
OANNHSEA το ότι κερδίσαμε το euro ήταν κανονισμένο???.....

και για ποιο λόγο βρε παιδί μου για να έρθουν στους Ολυμπιακούς????? για φωτισε μας .......


Όσο για τον Αλέξανδρο ναι...Αν παρουσιαζόταν έτσι προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα γιατί όπως σωστά λες έκανε επίθεση.....Και γι αυτό όπως φαντάζομαι θα ξέρεις δεν τον ακολούθησαν οι Σπαρτιάτες........

Για τους Θεσπιείς έχω απαντήσει σε προηγούμενο ποστ....μην επαναλαμβανόμαστε....sumotori αν εσύ ασχολήθηκες με την Σπάρτη και έμαθες για τους 300 λόγω της ταινίας δεν σου φταίει κανένας.Καλο έιναι να μην πιάνεις και αφήνεις κάτι σε σχέση με το πόσο είναι στην επικαιρότητα στην tv....

Και το σχόλιο με τους ΝΙΝ δεν το κατάλαβα...δηλαδή ήθελες για σαουντρακ τους Βαζαίο Γιαννούλη ή την Άντζελα με τα επαναστατικά της?????

sumotori
20-04-07, 16:07
Δεν ήθελα κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν θα τη δω την ταινία που να χαλάσει ο κόσμος :D
Εσύ που ασχολείσαι όμως,πως συνδυάζεις την συν-ύπαρξη Σπαρτιάτικου πνεύματος με nine inch nails ? Πως συνδυάζεις το attitude του γκρουπ και του κάθε γκρουπ αυτής της φάσης (δυτικό ροκ εν ρολ) και που μεταφράζεται σε sex'n'drugs'n'rock'nroll,με το attitude του Σπαρτιάτη πολεμιστή ?? Πως θα σου φαίνονταν actually αν οι Σπαρτιάτες έμοιαζαν εμφανισιακά με τους NIN ? Και επιδίδονταν σε όμοια αγαθοεργά με το εν λόγω γκρουπ ?? Που είναι η ομοιότητα μεταξύ των δύο ?

Μου αρέσουν αυτές οι αντιπαραθέσεις - ειλικρινά με κάνουν και σκέφτομαι ,ποιος τα έχει μπερδεμένα περισσότερο στο μυαλό του........
Κι αυτό δεν απευθύνεται σε σένα :cool:

leo morpheus
20-04-07, 16:49
Δεν ήθελα κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν θα τη δω την ταινία που να χαλάσει ο κόσμος :D
Εσύ που ασχολείσαι όμως,πως συνδυάζεις την συν-ύπαρξη Σπαρτιάτικου πνεύματος με nine inch nails ? Πως συνδυάζεις το attitude του γκρουπ και του κάθε γκρουπ αυτής της φάσης (δυτικό ροκ εν ρολ) και που μεταφράζεται σε sex'n'drugs'n'rock'nroll,με το attitude του Σπαρτιάτη πολεμιστή ?? Πως θα σου φαίνονταν actually αν οι Σπαρτιάτες έμοιαζαν εμφανισιακά με τους NIN ? Και επιδίδονταν σε όμοια αγαθοεργά με το εν λόγω γκρουπ ?? Που είναι η ομοιότητα μεταξύ των δύο ?

Μου αρέσουν αυτές οι αντιπαραθέσεις - ειλικρινά με κάνουν και σκέφτομαι ,ποιος τα έχει μπερδεμένα περισσότερο στο μυαλό του........
Κι αυτό δεν απευθύνεται σε σένα :cool:

Φίλε μου και το sountrack του Lord of the rings δεν το εγραψαν οι Blind Guardian ενω θα έπρεπε,π.χ.!!!Το ροκ έιναι μερος της κουλτουρας των κομικ,όπως και το ποπ...η ποπ αισθητικη που λενε κάποιοι...γιατι είσαι αρνητικός;Ακόμα και το sountrack σου φταίει;Πόλεμο δείχνει η ταινία,ροκ ταιριάζει!!Έλεος!!!

OANNHSEA
20-04-07, 18:09
Archangel,
Δεν έχω βρει ή αποκοδικωποιήσει κάτι.
Απλώς ως σχεδιαστής μηχανημάτων έχω μάθει να έχω τα μάτια μου και το μυαλό μου τελείως ανοιχτά. Από την άλλη όμως ΛΑΤΡΕΥΩ την αλήθεια και δεν μπορώ με τίποτα να την βλέπω να διασήρεται στο βωμό οποιασδήποτε τέχνης ή για κάποιο άλλο σκοπό...

Βελλερεφόντης,
Πιστεύω ότι τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.
Τι στοιχεία έχουμε;
Α) Ποτέ πριν δεν είχαμε καμία διάκριση στον χώρο.
Β) Οι ολυμπιακοί αγώνες "έτυχε" να είναι το ίδιο έτος.
Γ) Έπρεπε να αναζωογονηθούν οι ολυμπιακοί αγώνες - ένας από τους λόγους που τους έδωσαν στην Ελλάδα.
Δ) Ελλάδα; Ποιός ξέρει κατά που πέφτει; Και δεν εννοώ αυτούς που δεν έχουν τηλεόραση.
Ε) Την ίδια περίοδο πήραμε και το αντίστοιχο κύπελλο στο μπάσκετ - αλλά εκεί μαύρη σιωπή...
Ζ) Μετά την "μεγαλιώδη νίκη μας", δεν είμασταν σε θέση να κερδίσουμε σχεδόν κανέναν - τρία χρόνια μετά μόνο ομάδες τύπου Μάλτας μπορούμε να κερδίσουμε...

Για κάποιον λογικό άνθρωπο όλα τα παραπάνω είναι περίεργα.
Για τους υπόλοιπους όμως (αυτούς που ουρλιάζουν στις κερκίδες, που σκοτώνονται μεταξύ τους, που ανοίγουν την εφημερίδα να μάθουν τα αθλητικά και μετά τα πραγματικά γεγονότα, που η μισή συζήτηση τους είναι τα γκολ των αχρήστων), είναι απλώς ένα μεγάλο θαύμα. Η Μεγαλόχαρη έβαλε το χέρι της...

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει με αυτή την ταινία και ο sumotori είπε αυτό που φύλαγα για το τέλος. Προπαγάνδα και χρήμα. Και σε ένα καταπιεσμένο αμερικανικό λαό (και φυσικά στον Ελληνικό) η ταινία ήταν λογικό να έχει ανταπόκριση.
Άσχετα αν στο τέλος ΟΛΟΙ νόμιζαν ότι τα γεγονότα της ταινίας έγιναν στις Θερμοπύλες...

""""Πόλεμο δείχνει η ταινία,ροκ ταιριάζει!!Έλεος!!!""""
Για στάσου, από πότε το ροκ είναι συνηφασμένο με τον πόλεμο;
Δηλαδή κάθε φορά που ακούμε ροκ, θα πρέπει στο μυαλό μας να έρχονται σκηνές από σφαγές; Τι γράφεις τώρα;
Απλά είναι ένα από τα μέσα που οι "εξυπνάκηδες" του χόλυγουντ κερδίζουν χρήματα. Η μουσική πρέπει να είναι όμοια με την σκηνή που βλέπουν οι μάζες - και οι μάζες στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν κυρίως νέα παιδιά.
Καμία σχέση φυσικά με την πραγματικότητα και την μουσική που άξιζε στην ταινία.
Έτσι έ

sumotori
21-04-07, 10:45
leo morpheus,δέχομαι τη γνώμη σου και την αναλύω
Σταματάω να γράφω όμως εδώ,γιατί κατάλαβα πως μιλάμε από εκ διαμέτρου αντίθετες πλευρές.........
Για άλλο πράγμα μιλάω εγώ,για άλλο εσύ.

Εγώ ΔΕΝ γίνεται να διαχωρίσω το σάουντρακ από τη θεματική της ταινίας,διότι πουλιέται σε πακέτο :D -εσύ μπορείς.
Κανένα πρόβλημα.
Ας μείνουμε λοιπόν στις απόψεις μας ο καθένας :)

Antonia
23-04-07, 08:27
To μόνο που έχω να πω εγώ περί μουσικής επένδυσης μιας ταινίας, είναι πως πρέπει να βγάζει το πνεύμα και το ύφος που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης μέσα από την κάθε σκηνή. Αν αρέσει ή όχι σε κάποιον η επιλογή του μουσικού κομματιού που "ντύνει" μια μάχη είναι καθαρά υποκειμενικό, όπως κι αν του αρέσει γενικά η ταινία.
Sumotori, το τι κάνει ο κάθε καλλιτέχνης στην προσωπική του ζωή, αν πίνει, αν καπνίζει, αν είναι ομοφυλόφιλος κι άλλα πολλά, με αφήνουν αδιάφορη. Αυτά είναι για τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, τις οποίες -αν τύχει να πετύχω στην τιβί λόγω ωραρίου- παρακολουθώ μόνο και μόνο για να γελάσω -have fun λέγεται αυτό. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την άχρηστη πληροφορία από την πραγματικά ουσιώδη και σημαντική. Όλα στο μπλέντερ δε βγάζουν καλό αποτέλεσμα -βασικός νόμος στη μαγειρική που παρεπιπτόντως ισχύει παντού. ;) Δηλαδή το ότι ο Σιδηρόπουλος πέθανε από υπερβολική δόση πρέπει να με κάνει να μη θέλω να ακούσω τα τραγούδια του; Άλλο η μουσική κι άλλο ο άνθρωπος...

sumotori
23-04-07, 14:45
χμμμμμμμμμμμμμ...........βλέπεις και κουτσομπολίστικες εκπομπές λοιπόν... :D

Εγώ δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι οπότε δε μπορώ να σου πω τη γνώμη μου γι'αυτές,αλλά και να είχα,είμαι ο τελευταίος που θα σχολίαζε την ιδιαιτερότητα κάποιου (μιλώντας όπως επεσήμανες για ναρκωτικά,ομοφυλοφιλία,παραξενιές κλπ κλπ)

Παρόλα αυτά,όπως είπα στην απάντησή μου στον leo morpheus,εγώ δεν θα πάω ν'αγοράσω αμάξι με κριτήριο το πόσο όμορφο είναι,ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος,αν οι Σπαρτιάτες "κολλούσαν" με το soundtrack,τότε θα έπρεπε να έχουν σκουλαρίκια,βαμμένα μάτια,τατουάζ με τίγρεις και δράκους,θα έπρεπε να είναι "κατά" του κατεστημένου,μακρυμάλληδες,λέτσοι κλπ κλπ

Τώρα αν μου ξαναπεις ότι μιλώ υποτιμητικά,θα αρχίσω να σκέφτομαι μήπως ζω σε καμιά άλλη χώρα και δεν το έχω πάρει χαμπάρι... :cool:

Αλλά για να κάνω και την πρότασή μου,νομίζω ότι μια ταινία για την αρχαία Σπάρτη θα έπρεπε ως soundtrack να έχει κάτι σαν παιάνα,κλασσική μουσική,ίσως και λίγο έντεχνη ελληνική :eek:

Με αυτό που διάλεξαν αυτοί,το μπέρδεψαν λίγο το ζήτημα.

Έτσι πιστεύω τουλάχιστον...

sumotori
23-04-07, 14:53
Βέβαια αυτό που θα πω δεν κολλάει με το θέμα,αλλά το γράφω με αφορμή αυτό που είπε η ΑΝΤΩΝΙΑ (σαν παράδειγμα πάντα) για τον Σιδηρόπουλο.

Για μένα ο Σιδηρόπουλος είναι ο Καζαντζίδης του ροκ.
Τι εννοώ ?

Εννοώ ότι ο Καζαντζίδης ήθελε και ήταν μίζερος. Δεν τον υποχρέωσε κανένας να ξενιτευτεί αλλά και που ξενιτεύτηκε ήταν όλο στην κλάψα και στη μιζέρια,του έφταιγαν όλοι,η μόνη του παρηγοριά ήταν η μαμά του και όλα τα σχετικά.

Αντί να κοιτάξει να δουλέψει για ένα-δυο χρόνια με κάτω το κεφάλι ώστε να έχει κάποια φράγκα για να κάνει κάτι καλύτερο (π.χ βόλτα στο swinging london του '60),αυτός όλο κλαίγονταν που του έλειπε η Ελλάδα κλπ κλπ

Ο Σιδηρόπουλος ήταν στην ίδια φάση αλλά με στυλ ελληνικό ροκ.
Η οικογένειά του ήταν υπερ-πάμπλουτη,αυτός φρικιό εκ του ασφαλούς (και δεν το λέω τυχαία αυτό :cool: ),γυναίκες στα πόδια του πολλές, αλλά αυτός,
ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΗΤΑΝ...ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΟΚΕΡ,αποφάσισε να γίνει πρεζάκι.

Πες μου ειλικρινά,υπάρχει πιο μίζερη αντίληψη περί ζωής ?

.................................................. ..........................................

Ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση...συνεχίστε !

leo morpheus
23-04-07, 15:29
Sumotori,αν η ταινια ειχε μουσική επένδυση παιάνες και ελληνική μουσική θα ήταν το τέλειο,αλλά δυστυχώς δεν είχε...τι να κάνουμε;Σαν ροκάς μου αρέσει που η μουσικη που μου αρέσει έντυσε μια ταινία που μου άρεσε...άποψη μου...

Στην τελική είναι απλά ένα sountrack!Γιατί ψάχνουμε ανόητες αιτίες να μαλώνουμε;Εσένα από την ταινία σου έμεινε η εικόνα ή ο ήχος;

Όπως και να έχει το ροκ μπορέι να είναι και ερωτικό και επαναστατικό και επικό,οπότε παει παντού...

Εσύ αν πολεμούσες θα ήσουν πιο εξαγριωμένος αν άκουγες κλασική μουσική ή heavy metal;Αυτό σκέψου...

Βελλερεφόντης
23-04-07, 15:37
sumotori

Μήπως έχεις συγγένεια με την κ.Ρεπούση????
Γιατί μία μας λέει η Ρεπούση ότι το 22 είχε συνωστισμό στις αποβάθρες της Σμύρνης και από την άλλη εσύ λές ότι ήταν επιλογή των μεταναστών να πάνε αμερική και Γερμανία.................

sumotori
24-04-07, 09:47
Όποιος δε συμφωνεί με σένα είναι συγγενής της Ρεπούση ?

Αν έχεις κάτι να πεις σχετικά με τη μίζερη αντίληψη περί ζωής καλώς,αν όχι... :cool:

sumotori
24-04-07, 09:52
leo morpheus,την ταινία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ την έχεις δει ? (φαντάζομαι ναι)

Μήπως θυμάσαι τι μουσική έπαιζαν τα ελικόπτερα όταν έκαναν επίθεση στους άτυχους βιετναμέζους με ναπάλμ (φαντάζομαι ναι)

Το επισημαίνω για να κατανοήσουμε λίγο τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού κινηματογράφου...το ολοκληρωμένο πακέτο που έλεγα πιο πριν :)

Και...by the way,εγώ τουλάχιστον δεν ψάχνω ανόητες αφορμές για να μαλώσω,αλλά αντίθετα κάνω συζήτηση και λέω τη γνώμη μου...που δυστυχώς τυγχάνει να μην είναι ίδια με τη γνώμη των περισσότερων

Άρα...μου επιτρέπεις να μιλάω που και που ?? :D

agaliarep
24-04-07, 09:57
Ναι αλλά κάνεις το ίδιο λάθος. Μιλάς για προσωπικό γούστο. Ο Βαγκνερ μπορεί να ταίριαζε με την σκηνή στο Αποκάλυψη τώρα, αλλά από την άλλη η κλασική μουσικά δεν έχει καμία σχέση με το Βιετνάμ. Αντίθετα σε άλλη σκηνή της ίδιας ταινίας παίζει Rolling Stones, που ταιριάζουν πολύ περισσότερο χρονολογικά. Έτσι όπως δεν έχει σχέση ο Βαγκνερ με το Βιετνάμ απλά ταίριαζε απόλυτα με την σκηνή έτσι και το ροκ, δεν ταίριαζε χρονολογικά με τους 300 αλλά ταίριαζε για την σκηνή με βάση την άποψη του σκηνοθέτη.
Πολύ συζήτηση για το τίποτα.

sumotori
24-04-07, 09:58
Και κάτι τελευταίο...γιατί μάλλον τα μηνύματά μου κάτι έχουν και δε διαβάζονται καλά :D

Τους 300 ΔΕΝ τους είδα και ούτε και πρόκειται να το κάνω,εκτός και το πάρει κάποιος φίλος ή γνωστός οπότε θα το δω σε dvd
Εγώ προσωπικά εφτά ευρώ συν τρία για ποπ κορν ΔΕΝ τα δίνω γιατί ΔΕΝ μου περισσεύουν...
Για μια ταινία του Αγγελόπουλου,όσο και να σου φαίνεται τραγικό,θα τα έδινα,μόνο και μόνο για να στηρίξω μια Ελληνική ταινία τέχνης.
Για χολιγουντιανά θεάματα,εφτά ευρώ είναι πολλά...εφτά από μένα ,εφτά από σένα,εφτά από τον άλλον,να πως κάνει περιουσία η μαμά Αμερική :D

Λοιπόν,ποιος είναι η Ρεπούση ? :D
Ποιος στηρίζει το χολιγουντιανό σινεμά ? :cool:

sumotori
24-04-07, 10:01
agaliarep,θες να πεις ότι η μουσική του Βάγκνερ ΔΕΝ είναι πολεμική...?
Ή,των ΝΙΝ είναι μήπως πιο πολεμική ?
Προσωπικά δεν το νομίζω...
Μία αναδρομή στους ναζί και στα SS ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το ζήτημα...

Βελλερεφόντης
24-04-07, 16:49
Sumotori

εγώ είδα τους 300 3 φορές...έτρωγα ποπ κορν έπινα Coca Cola, φοραγα C.Klein τζιν Donna Karan Τ-shirt,k Timberland παπουτσάκια κράταγα HP κινητό και είχα ipod στην τσέπη..εντελώς τυχαία την τρίτη φορά πήγαμε σινεμα με το H3 ενός φίλου μου...

Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να σε ρωτήσω αν είμαι λιγότερο φιλέλληνας από εσένα έχοντας όλη αυτη την αμερικανιά πάνω μου....................


Ξέρεις πόσα πράγματα αμερικάνικα χρησιμοποιείς χωρίς να το ξέρεις και πόσα πληρώνεις σε αμερικανικά συμφέροντα πάλι χωρίς να το ξέρεις.....????????

Το double -click που κάνεις στο mouse σου έναι πατενταρισμένο στο Αμερικάνικο δημόσιο και ο τύπος που ζεί ακόμα σε ένα αγρόκτημα στη Μασσχουσέτη κονομάει αβέρτα...........

Οπότε πές ένα ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτούς ξέρεις πότε θα ανακάλυπτες το computer?????????

Archangel
26-04-07, 08:48
Για μια ταινία του Αγγελόπουλου,όσο και να σου φαίνεται τραγικό,θα τα έδινα

Δεν είχα ουδεμία αμφιβολία...και λογικά δεν θα πέρνεις ποπ κορν όταν βλέπεις ταινία του Αγγελόπουλου, αλλά πενταπλούς espresso για να μπορέσεις να την δείς.

sumotori
26-04-07, 11:23
χμμμμμμμμμμμ....κάτι είχε βρεθεί στα Αντικύθηρα...πως το λένε να δεις ? :D

Θέλω να σου πω ότι δεν ανακάλυψαν οι ...αμερικάνοι την Αμερική αλλά το έκαναν άλλοι για πάρτη τους :cool:

Όσο για το τι φορούσες και τι έκανες όταν είδες την ταινία,αυτό δεν με ενδιαφέρει...με ενδιαφέρει όμως το ότι κρίνεις όσους -πιθανώς- είναι αντίθετοι στο σκουπιδαριό.

Αυτή την τάση δεν την κατανοώ και θα την πολεμώ μέχρι να πεθάνω :D

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε το χόλιγουντ στο ίδιο επίπεδο με τον Αγγελόπουλο...όσο και να σοκάρει αυτό τον φίλο μας τον archangel.

Ο ένας έχει μόρφωση και καλλιέργεια,σπουδές,παιδεία κλπ κλπ

Το χόλιγουντ έχει καμένα εγκεφαλικά κύταρα.

Αυτή είναι η άποψή μου φίλε Βελλερεφόντης και σε παρακαλώ μην πας να με βγάλεις ελληναρά...εσύ έτρεξες πρώτος πρώτος να δεις τους Σπαρτιάτες ,όχι εγώ :)

leo morpheus
26-04-07, 14:55
Φίλε μου,αν πιστεύεις ότι θα μποικοτάρεις το Χόλυγουντ με το να μην δεις τους 300,τότε σου εύχομαι καλή τύχη...μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια...

Έχεις κάνει ολόκληρο θέμα χωρίς να έχεις δει την ταινία,σου φαίνεται σοβαρό αυτό;Δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο μαζί σου μέχρι να δεις την ταινία και να μας πεις αντικειμενικά πλέον,τι δεν σου άρεσε...

Μέχρι τότε Αγγελόπουλος και Οικονομίδης και ξερό ψωμί,ε;

sumotori
27-04-07, 10:46
Όχι φιλαράκο ! Μην το κάνεις τώρα αυτό ! Ανέφερα εγώ τη λέξη Οικονομίδης ?????
Μη μου προσάπτεις κακές λέξεις που δεν είπα !

Για να καταλάβεις καλύτερα,το χάλι του Οικονομίδη μόνο με το χάλι του ζακ σνάιντερ μπορώ να το συγκρίνω :D

Θέλω να καταλάβεις ότι δε μιλώ στον αέρα και τη λέξη Αγγελόπουλος δεν τη χρησιμοποίησα για να το παίξω κουλτούρα !
Όπως επίσης θέλω να σου μεταφέρω κάτι...μη φοβάσαι τον Αγγελόπουλο...δε δαγκώνει :)

Αλλά ελπίζω να κρατήσεις το λόγο σου και να μην ξανα-σχοληθείς με τη γνώμη μου πάνω στο ζήτημα...σου το είπα και πιο πάνω...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ :cool:

axez
28-04-07, 13:08
προς
σουμοτορι

για τον σιδηροπουλο εχεις αδικο και εινaι κριμα μιας και δεν ειναι μπροστα σου .Απλουστευεις επικινδυνα.Ο Σιδηροπουλος δεν ηταν φρικιο.και το οτι ηταν απο πλουσια οικογενεια ηταν προς τιμη του γιατι δεν εγινε ουτε βιομηχανος oυτε εμπλεξε με χαιλικια ουτε ξεφτιλιστικε ποτε.Αντιθετα επελεξε την τεχνη και τα εβαλε με πραγματα που παρα πολλοι κανουν την κοτες και τοτε και τωρα.Τους δαιμονες της ψυχης του ,την καταπιεσμενη γενια του 80 , τα ορια της μουσικης ...Και τελικα δεν γλυτωσε την συντριβη όπως δεν την γλιτωσαν δεκαδες αλλα πνευματα που φανταζομαι δεν θα τα ελεγες πρεζακια με τοση ευκολια...

sumotori
28-04-07, 17:35
Άσε με φίλε axez με τις...καταπιεσμένες γενιές !

Η καταπίεση είναι μέσα σου,εσύ τη γεννάς,εσύ τη σκοτώνεις !

Σκέψου πόσα έτη φωτός μπροστά ήταν ο Βέγγος από τα '60ς ακόμη,με τόσα πενιχρά μέσα στη διάθεσή του !

Και να έχει και χίλιους δυο "ανθρώπους" να παρεμποδίζουν το έργο του...

Καταπίεση και βλακείες...αν ήθελε ο Παύλος να είναι καταπιεσμένος ή να νιώθει καταπιεσμένος,κακό του κεφαλιού του.

Κανένα πρεζάκι δε θεωρώ ήρωα,το αντίθετο θα έλεγα...κι αν σ'ενοχλεί η λέξη,μάθε ότι αυτή είναι η καθομιλουμένη.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Αν λες ότι εγώ απλουστεύω τα πράγματα,τότε τι να πω για όσους έχουν αναγάγει το 300 σε...κινηματογράφο ! :D

sumotori
28-04-07, 17:39
Το ότι δεν είναι μπροστά μου ο Σιδηρόπουλος τι σημαίνει ?
Ότι δεν πρέπει να μιλώ γι'αυτόν ? Συγνώμη,αλλά αυτός φρόντισε να αφήσει πίσω του έργο,για να ασχολούμαστε μαζί του.
Αλλιώς,θα ήταν ένας ακόμη γόνος πλούσιας οικογένειας που έμπλεξε με τα ναρκωτικά.

Επιμένω και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσω στην άποψη ότι ο Σιδηρόπουλος και το 99% των ελλήνων...ρόκερ( :D :D )είναι πιο μίζεροι κι απ'τον Καζαντζίδη !!

Αυτό ΕΙΝΑΙ κατόρθωμα :)

axez
29-04-07, 14:45
1 επειδη δεν ειναι μπροστα σου δεν μπορεις να τον λες πρεζονι .Αυτο μονο.Για τη μουσικη του πες οτι θες.2 Ελληνες ροκερ δεν υπαρχουν εκτος αν εννοεις τον παπακωνσταντινου παλι λες ασχετα δηλαδη.3)Οταν λες μιζερια τι ακριβως εννοεις?κλαψα?αυτην πρεπει να την ψαξεις στα ελληνικα λαικοποπ οχι στον σιδηροπουλο...
Μηπως δεν διαβάζεις αυτά που γράφω?Δεν ειπα οτι ειναι ο σιδηροπουλος καταπιεσμενος.Εξεφρασε τη γενια του 80 που ηταν καταπιεσμενη.Και καταπιεσμενη ηταν γιατι υπηρχε λογοκρισια, γιατι υπηρχε κρατικη καταστολη γιατι πραγματα που επρεπε να αλλαζουν δεν αλλαζαν.
ο βεγγος που κολλάει τωρα ?
δεν ηταν ηρωας επειδη ηταν πρεζακι.αυτο καταλαβες εσυ.ητανε ηρωας γιατι ειχε τα κοτσια και εκφραζοταν οταν αυτο σημαινε περιθωριποιηση και χλευη...γιατι τα ελεγε για την γενια του πολυτεχνειου , ,για τους αριστερους ,για τη αισθητικη, για τα προσωπα ταμπου .για την ξεφτηλα που θα φταναμε .Ισως εσενα να σου φαινονται ψιλα γραμματα δεν πειραζει.υπαρχει και αλλη μουσικη να ακουσεις...Διαβασε παντως καμια συνεντευξη του και θα δεις οτι ειναι πολυ μπροστα απο διαφορα πνευματα σημερινα.

οι 300 ειναι κινηματογραφος .Εχεις χασει του μπουσουλα. Το λάθος ειναι οταν καποιοι το πανε πιο μπροστα απο το θεαμα και γινονται γελοιοι

sumotori
29-04-07, 15:13
Σ'ευχαριστώ πολύ :)

Η θέση μου για το όλο θέμα έχει ειπωθεί. Το θέμα για μένα κλείνει εδώ. :cool:

Μιχάλης
30-04-07, 08:19
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το θέμα μας είναι η ταινία για τους 300 και όχι ο Σιδηρόπουλος, ο Βέγγος ή οτιδήποτε άλλο. Επάνω στο θέμα που συζητάμε, το περιοδικό Strange, στο τεύχος 97 φιλοξενεί ένα άρθρο για την ταινία, το οποίο μπορούν να διαβάσουν όσοι προμηθεύονται το εν λόγω περιοδικό...
Νομίζω πως το συγκεκριμένο άρθρο έχει μερικές σωστές επισημάνσεις σχετικά με την ταινία και το κόμικ.

θωμάς
15-05-07, 16:41
Απλα ειναι μια παρα πολυ ωραια ταινια.. κριμα που εμεις δεν μπορουμε να κανουμε μια τετοια ταινια... πιστευω θα την καναμε πιο καλα! :) :)

agaliarep
27-07-07, 13:26
Τώρα και σε DVDίρι… Με ΧTra, ήχο σαραουντ και δεν συμμαζεύεται… Περιέχει επίσης και το πρώτο βίντεο που έγινε για την ταινία. Το πρώτο βίντεο που είχε ως σκοπό να πείσει τους παραγωγούς να πληρώσουν για να γίνει η ταινία… Σαν ένα τρειλερ για παραγωγούς δηλαδή. Με άλλους ηθοποιούς και άλλες σκηνές….

Μια προσφορά στο Μεταφυσικό:

http://www.youtube.com/watch?v=_9T1Y_Lj5CM

By Lykos…

Psy-soul
26-02-08, 21:28
Αυτό που μου άρεσε ήταν το ότι ήταν αρκετά πιστό στο κόμιξ, το ότι είχε πολύ ωραία ατμόσφαιρα και εικόνα, αλλά πέρα απο αυτό με "χαλασαν" κάποια στοιχεία.
π.χ. Η σκηνή όπου βυθίζονται τα πλοία μέσα σε αστραπές και κακοκαιρία... αυτή η σκηνή είναι εικαστικά η καλύτερη μέσα σε όλη την ταινεία. Έ τι μου βάζει τις κιθάρες και σε slow motion να ξεζουμάρει απο το στήθος του λεωνίδα λες και είναι βίντεο κλιπ? Μετά απο κεί το έβλεπα σαν τα αγοράκια με το σοβρακάκι που δερνουν.

Spn l Optimus
28-02-08, 20:28
Για να δούμε λιγάκι την σύνθεση
του στρατού των Ελλήνων στις
Θερμοπύλες μπας και διαλυθεί αυτός
Ο γελοίος μύθος περί 300

Σπαρτιάτες: 300
Μαντινείς: 500
Τεγεάτες: 500
Ορχομένιοι (αρκάδες): 120
Άλλοι Αρκάδες: 1,000
Κορίνθιοι: 400
Φλείοι: 200
Μυκηναίοι: 80
Θεσπιείς: 700
Θηβαίοι: 400
Φωκαείς και Οπούντιοι Λοκροί: 1,000
Συνολικές Δυνάμεις: 5,200
Αυτά σύμφωνα με τον Ηρόδοτο βιβλίο Ζ παράγραφος 202.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εξυμνούν τους σπαρτιάτες που έστειλαν 300 ενώ ήταν πολυπλυθέστεροι από τους υπόλοιπους έλληνες. Επίσης κανένας δεν λέει τίποτα για τους 700 Θεσπιείς που επίσης επέλεξαν να πεθάνουν για να σωθούν οι άλλοι.

Και μην μου πείτε ότι οι υπόλοιποι έλληνες έκοβαν κίνηση ενώ είχαν τους Σπαρτιάτες να πολεμούν...

Σωστες οι πληροφοριες σου αν και απο οτι θυμαμαι οι Μυκηναιοι ηταν 75 (χωρις πλακα). Οντος δεν πρεπει να ξεχναμε και τους μελανοχιτονες Θεσπεις (700) οι οποιοι εμειναν μεχρις εσχατων.Επισης ο αριθμος 300 ειναι ποιητικος συμφωνα με την στρατιωτικη δομη της Σπαρτης οι επιλεκτοι στις θερμοπυλες ηταν 240-260.Μην ξεχνατε τελος τους πελταστες στον παραπανω πινακα με τους στρατους πολλαπλασιαστε Χ3 για τους Σπαρτιατες και Χ2 για τους υπολοιπους Ελληνες.6-7000 ηταν η φρουρα των στενων , μην ρωτησετε για τους Περσες μερικοι λενε 3.000.000 οι ξενοι (που μονιμος αμφισβητουν και μειωνουν τους αριθμους των αντιπαλων μας ) εχουν αποδεχτει 1.250.000-1.750.000 εκστρατευτικο σωμα.

LOBO1453
11-04-08, 15:30
θα επιμεινω οτι ηταν καθαρα 300 σπαρτιατες 700 θεσπιεις και οι ειλωτες μαζι αγνωστου αριθμου.Ο λεωνιδας ηταν 60 ετων παρα ταυτα κουβαλουσε ενα φορτο εκστρατειας 70+ κιλων για πανω απο 15 χιλιομετρα την ημερα.Τωρα κατι για την ταινια η οποια απο θεματικης ενοτητας ηταν καθαρα και μονο πιστη αντιγραφη του κομικ.Κανεις δεν ειπε οτι παει να μας δειξει πως ακριβως εγιναν τα γεγονοτα ο σκηνοθετης. Απο σκηνοθετικης αποψης υπαρχουν πολλα σημεια ενδιαφεροντα, εντυπωσιακα πλανα οπως και η μουσικη επενδυση. Ο σκηνοθετης ηταν πραγματικα καλος. Δεν τον συγκρινω με αγγελοπουλο θα γελαει και το παρδαλο κατσικι!!!! :p :p :p Ο αγγελοπουλος δεν μας εχει δειξει κατι παραπανω εκτος απο τα ιδια και τα ιδια. Τα πλανα του ειναι της δεκαετιας του 80 δεν εχει εισαγει νεες μορφες και δεν βγαζει και δικα του, ενω θα επρεπε (αφου ειναι ΤΟΣΟ σπουδαιος και ολοι τον θαυμαζουν) και ο γκαλης ηταν σπουδαιος αθλητης αλλα ουτε τζορνταν ηταν ουτε ματζικ ουτε καν πετροβιτς. Η μουσικη επενδυση μιας ταινιας εχει να κανει με τις σκηνες με τις κινησεις των ηθοποιων και με την θεματολογια κατα βαση. Δεν λεω οτι δεν θα ταιριαζε και κλασικη μουσικη αλλα με συγκεκριμενες σκηνες και κινησεις των ηθοποιων. Αλλιως θα εμοιαζε με κατι γιαπωνεζικα "γουεστερν" που αλλα δειχνει και αλλα ακουγονται. Σαν παραδειγμα δωσατε την αποκαλυψη τωρα στην οποια ταινια μεχρι και ο συγχρονισμος των εκρηξεων ταιριαζει με τον βαγκνερ. Οι περσες δεν μοιαζαν ολοι με τερατα οπως εχει αναφερθει πιο πριν αλλα μονο οι αθανατοι οι οποιοι ηταν η προσωπικη φρουρα του ξερξη. Ισως αυτο να εγινε για να αποτυπωσει ο συγραφεας το ποσο φοβεροι ηταν,αλλα και τρομο προκαλουσαν στους αλλους οι εν λογο πολεμιστες. Στην πραγματικοτητα οι αθανατοι δεν πολεμουσαν ποτε γιατι παντα προστατευαν τον βασιλια. Ηταν ολοι μαυροι (απο την αφρικανικη ηπειρο ή της περιοχες της ασιας που ειχαν μαυρους κατοικους), ψηλοι και γεροδεμενοι. Ο ξενοφωντας μας αναφερει στο κυρου αναβαση οτι απο μερικους σπαρτατιατες στην ασια οταν καναν παρελαση στο πλευρο του ξερξη, οι αθανατοι το βαλαν στα ποδια μολις ακουσαν τους σπαρτιατες να ερχονται με βηματισμο μαχης.
Η ταινια ηταν πολεμικη για αυτο ειχε και τοσο αιμα. Αν εδειχνε πως μαζευουν τα ροδακινα στην αγροτικη περιοχη της ελλαδας θα με παρεξενευε αν αρχιζαν οι ροδακινοπαραγωγοι να σκοτωνονται μεταξυ τους, τοτε θα ελεγα "ναι ειναι πολυ βιαιη ταινια ή αμερικανια" αλλα σε πολεμικη με εκστρατειες και ηρωικα πεσοντες και μαχομενους να λεμε "ειχε πολυ αιμα", τι ηθελες να εχει ?????

υ.γ. δεν υπαρχουν αναφορες οτι πολεμησε ο αδερφος του λεονιδα, παρακαλω οποιος εχει να τις ανεβασει στο site.
υ.γ.2 το euro δεν ηταν στημενο, ειναι τουλαχιστον γελιο να λες κατι τετοιο. Αν δεν εχεις υπαρξει αθλητης να δεις πως ειναι να ερχεται ο αλλος να σου λεει οτι πρεπει να χασεις δεν μπορεις να το καταλαβεις το συναισθημα. Η ελλαδα δεν ειχε ουτε ενα ευνοικο σφυριγμα ουτε μια ευνοικη κληρωση-διασταυρωση. Οι Γαλλοι ηταν οι κατοχοι του τιτλου, οι τσεχοι το πρωτο φαβορι για κατακτηση συμφωνα με τους μπουκ και ειχαν την καλυτερη ομαδα συμφωνα με ολους, οι πορτογαλοι οι διοργανωτες. Το 1944 εγινε ενας αγωνας στην σοβιετικη ενωση μεταξυ της δυναμο κιεβου που τοτε ηταν απο τις καλυτερες ευρωπαικες ομαδες και επιλεκτης ναζιστικης (γερμανοι). Οι σοβιετικοι ξεραν οτι αν χαναν θα τους δινοταν χαρη (ευνοικοτερες συνθηκες στα στρατοπεδα συγκεντρωσης) ενω αν κερδιζαν θα τους τουφεκιζαν. Στο ημιχρονο ηταν 4-1 υπερ τους. Τους πλησιασε ενας γερμανος και τους ειπε να μην κανουν καμμια βλακεια. Το παιχνιδι ελυξε 6-2.Εκτελεστηκαν ολοι.
Καμμια ομαδα δεν εχει στηθει στην ιστορια του ποδοσφαιρου ωστε να ΜΗΝ κερδισει ΤΙΤΛΟ. Τα ματς στηνοταν και στηνονται ειτε με 1-2-3 ποδοσφαιριστες ειτε με τους διαιτητες ειτε με την αθλητικη δικαιοσυνη.