PDA

Επιστροφή στο Forum : Φωτογραφική αποστολή στο Βάραθρο ''Επτάστομο'' Παρνασσού (Μystica)

mystica
10-11-06, 12:49
Στα πλαίσια της ομάδας Πυθέας αυτό το σαβ/κο πρόκειται να μεταβώ στην περιοχή του Παρνασσού,για εξερεύνηση ενός από τα σημαντικότερα βάραθρα του νομού Φωκίδας με την ονομασία Επτάστομο (σύμφωνα με ειδικούς του χώρου αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης).
Το εν λόγω βάραθρο αποτελείται από 7 επιμέρους βάραθρα (εξ'ού και η ονομασία του):το κυρίως βάραθρο-στόμιο (όπου και το μεγαλύτερο) με βάθος από 80-100 μέτρα,και τα υπόλοιπα,τα οποία,είτε επικοινωνούν απευθείας με το κεντρικό ή καταλήγουν μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται ο παγετώνας.

LuX
10-11-06, 13:15
Πρόκειται για μια μαγευτική περιοχή ....!!
Στη συγκεκριμένη περιοχή έχω διανυκτερεύσει με μια κάπως μεγάλη παρέα μουσικών και πολλά ηχητικά μηχανήματα κονεξαρισμένα σε δύο γεννήτριες παίζοντας μουσική μέχρι που ξημέρωσε ....
θυμάμαι τους χωρικούς που πέρναγαν το πρωί και μας κοιτάγανε σαν ufos :D

Περιοχή με απίστευτα ωραία χλωρίδα και πολλές εκπλήξεις χρώματος κόκκινου :p
είμαι σίγουρος ότι θα περάσεις υπέροχα...
αναμένω φωτός για τις απαραίτητες αναμνήσεις

καλό δρόμο .....

Δ.

Old cave-dinosaur
10-11-06, 21:06
Φίλε Mystica.
Επειδή, δεν γνωρίζω την σπηλαιολογική σου πείρα, αν πρόκειται να επιχειρήσεις (-ετε) κατάβαση στο βάραθρο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή !

Θα χρειαστείς οπωσδήποτε ανάλογο σπηλαιολογικό εξοπλισμό για "κάθετη" σπηλαιολογία κλπ και, φυσικά, ανάλογη εκπαίδευση στην χρήση του και, οπως και νάχει, να έχεις κάνει μερικές καταβάσεις προηγουμένως σε μικρότερα βάραθρα.
Επίσης, νά έχεις υπόψη σου οτι η θερμοκρασία στον πυθμένα και στα τούνελ που ξεκινούν απ' αυτόν κυμαίνεται σε μερικούς βαθμούς κάτω απο το μηδέν.

Οπωσδήποτε πάντως, το "Επτάστομο" (Εφτάστομο) βάραθρο στον Παρνασσό, αποτελεί ένα απο τα ωραιότερα και φαντασμαγορικότερα βάραθρα που έχω δεί, λόγω της ιδιομορφίας του να διατηρεί μόνιμο παγετώνα στον πυθμένα του, καθώς και τεράστιους (ανάλογα και με την εποχή) σταλακτίτες απο καθαρό πάγο !
Επισης, για την πλήρη "επισκεψή" του, θα πρέπει να περάσεις και 2-3 (ανάλογα, πάλι με την εποχή) σιφώνια ενελώς παγωμένου νερού.

KANE
11-11-06, 21:59
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα απόψε με τον mystica, μου είπε ότι η αποστολή του πήγε μια χαρά. Οπότε και αναμένουμε όλοι το φωτογραφικό του υλικό το οποίο θα βρίσκεται πολύ σύντομα στο mail της Πυθέας.

Δημήτρη συγχαρητήρια και από εμένα για αυτή την αποστολή!

mystica
12-11-06, 19:46
Όντως η περιοχή φίλε lux έχει κάτι το μαγικό εκεί.....Σίγουρα θα ξανακάνω μία επίσκεψη.
Αγαπητέ old cave dinosaur ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά τους κινδύνους.Η κατάβαση χρειάζεται όντως αρκετές γνώσεις και συγκεκριμένο εξοπλισμο.Μπορώ να πώ η διαδικασία επιστροφής ήταν λίγο κουραστική αλλά ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα σπηλαιολογικού αντικειμένου.
Παρ'όλα αυτά αντιμετωπίσαμε ένα σωρό άλλα προβλήματα κατά την μετακίνησή μας...όπως ένα σωληνάκι βενζίνης,ένα μπλόκο και ένα λάστιχο...κάτι δεν ήθελε να πάμε σε αυτό το σπήλαιο...φαινέται.
Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία αλλά δυστυχώς ο παγετώνας δεν βρισκόταν στα καλυτερά του λόγω υψηλών θερμοκρασιών την συγκεκριμένη περίοδο.Αν επιχειρήσουμε καλύτερα μία κατάβαση αρχές άνοιξης ίσως έχει σχηματιστεί καλύτερα ο παγετώνας.

mystica
12-11-06, 19:47
Φίλε Μίλτο σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!

leo morpheus
12-11-06, 21:10
Περιμένω μα ανυπομονησία την παρουσίαση της αποστολής!!!Δεν έχω πάει εκει και πιστεύω ήταν φοβερή εμπειρία...!

Solon Aimonas Eautou
06-12-06, 17:08
http://www.explorers.gr/articles/f9.jpg

Η αποστολή του Mystica στο http://www.explorers.gr/show.php?action=m&id=32

--> "Το εν λόγω βάραθρο αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, λόγω του παγετώνα που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο τον χρόνο. Η ονομασία του προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του.
Η κατάβαση προς τη βάση του είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη και η επιστροφή αρκετά επίπονη. Ειδικότερα κατά την κατάβαση προς το εσωτερικό του βαράθρου, λόγω του παγωμένου ολισθηρού εδάφους, υπάρχει η ανάγκη ασφάλισης και σε εκείνο το σημείο για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.
Καθώς βαδίζουμε επάνω στον παγετώνα.. [...]"

Έγινε και αυτό.. Η ομάδα Πυθέας εξερεύνησε το νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης! Το μέλος Mystica ταξίδεψε έως το Παρνασσό, κατέβηκε 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και περπάτησε στη βάση του, εξασφαλίζοντας μία σειρά από εκπληκτικές και αποκλειστικές φωτογραφίες, αλλά κυρίως.. ταξιδεύοντας μία ολόκληρη, πολυμελής και πανελλήνια ομάδα, ακόμα πιο βαθιά στα απύθμενα βάθη του παράδοξου.

KANE
06-12-06, 18:57
Τι να πω βρε Mystica, οι φωτογραφίες σου είναι κάτι παραπάνω από καταπληκτικές. Πολλά συγχαρητήρια και πάλι για την αποστολή σου!

beetlejuice
07-12-06, 09:02
Για πολλους και διαφορους λογους, χαρηκα ιδιαιτερα με τη δημοσιοποιηση της αποστολης σου αυτης Mystica! Mετα την αποστολη στις στοες του Λαυριου και το φωτορεπορταζ απο τα σπηλαιολογικα σεμιναρια της Κ.Α.Π.Α, ερχεται τωρα και η καταβαση στο βαραθρο του Επταστομου. Τα συγχαρητηρια και απο εμενα!

Οσο για τη φωτογραφια της αφισας, πολυ απλα, η πιο εντυπωσιακη για το 2006! ;)

t4ng0
07-12-06, 11:29
Καλημέρα και μπράβο στον Μystica για την κατάβαση του σε αυτό το βάραθρο...

Ο Επτάστομος ήταν το πρώτο βάραθρο που είδα ποτέ στη ζωή μου και πρίν ξεκινήσω σπηλαιολογία ήμουν έτοιμος να το κατέβω με μπουγαδόσκοινα και δύο ζουμάρ...(ενα στο κάθε χέρι) για το ανέβασμα... Ευτυχώς δεν το επιχείρησα τότε ...άλλωστε δεν νομίζω να ήμουν εδώ αυτή τη στιγμή και να σας γράφω...

Anyway μερικές διευκρινήσεις ... Το βάθος του Επταστόμου από το σημείο που κατεβήκατε είναι περίπου 50-55 μέτρα μέχρι τον παγετώνα...(βέβαια αυτό μεγαλώνει κατά 3-5 μέτρα ανάλογα με το πάχος του παγετώνα)

Το κατέβασμα και το ανέβασμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ αν έχεις τα κατάλληλα υλικά και την ανάλογη εκπαίδευση.

Η καταλληλότερη εποχή να πάει κανείς ώστε να θαυμάσει τους παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες είναι αρχές Μαρτίου με τέλη Ιουνίου.

Kατευθυνόμενοι προς το πρώτο σιφόνι (προς τα ενδότερα) ο πάγος σταματάει να υπάρχει και δίνει την θέση του στην λάσπη και την άμμο. (Το εσωτερικό του σπηλαίου δεν έχει τόση χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρεί τον παγετώνα).

Κάπου πρίν διάβασα "ο παγετώνας δεν βρισκόταν στα καλύτερα του λόγω υψηλών θερμοκρασιών την συγκεκριμένη περίοδο.Αν επιχειρήσουμε καλύτερα μία κατάβαση αρχές άνοιξης ίσως έχει σχηματιστεί καλύτερα ο παγετώνας"
Ο παγετώνας για την εποχή του είναι μια χαρά .... Αλλά όπως σου είπα πρίν και μόνος σου κατάλαβες η Άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος....

http://img215.imageshack.us/img215/5780/eptastomoszu3.jpg

Καλή συνέχεια...

Νικόλας
www.foscaving.gr

Solon Aimonas Eautou
07-12-06, 11:32
Και εγώ να συγχαρώ το Mystica για την αποκλειστικότητα που χάρησε στον εαυτό του και την ομάδα Πυθέας. Κάτι τέτοιες αποστολές αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα στην όλη προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα και πλαισιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ήδη υπάρχουσες και εκτενέστερες αποστολές.

Μπράβο mystica, σου εύχομαι να συνεχίσεις με την ίδια όρεξη..

Φιλικά,

LuX
07-12-06, 12:46
Μπράβο , έξοχα…!
Φανταστικά ….!
Δε ξέρω τι να σου ευχηθώ και σε ανώτερα η σε κατώτερα …;
…Η μάλλον θα σου ευχηθώ όλο και βαθύτερα …..!
;)

Δ.

mystica
07-12-06, 19:33
Άργησα λίγο να απαντήσω...
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για τις ευχές σας!Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω συνηθήσει σε τόσα συγχαρητήρια...χεχε...
Ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε και εσείς την ευκαρία να κατεβείτε το βάραθρο.
Αγαπητέ Solon ευχαριστώ θερμά και για το εξώφυλλο και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι τέτοιο μέχρι που με ενημέρωσε ο Beetlejuice..Πολύ καλό πραγματικά!
Φίλε t4ng0 η αλήθεια είναι ότι είχα 2 60άρια σκοινιά και από το σημείο που κατέβηκα το 1 έφτασε στο τέρμα,οπότε έχεις δίκιο κάπου στα 55-60 ήταν.Η άνοιξη είναι όντως η καλύτερη εποχή και ελπίζω αν έχω την δυνατότητα,θα το ξαναεπισκεπτώ.Ευχαριστώ πάλι όλους σας για το ενδιαφέρον και με κάποιους από εσάς θα τα πούμε στην βραδιά του mystery...
Τέλος,φίλε Lux να μου ευχηθείς σε υποχθονιότερα μήπως...;;;χεχε!

cool_alex
14-12-06, 19:32
Μπράβο! Κι άλλα τέτοια!
Και η αφίσα πραγματικά πολύ εντυπωσιακή!!!

PANEIOS
29-12-06, 10:47
Καλημέρα
Να πω κατ αρχην και εγω συγχαρητηρια στον Mystica για την αποστολη του στον Εφτάστομο και τις ομορφες φωτο.
Το ¨εξωφυλο¨ της αποστολής ειναι πραγματικά εμπνευσμένο!
Ο Ιερός Παρνασσός μας δύσκολα μπορεί να αφήσει αδιάφορο τον επισκέπτη που θέλει να τον ανακαλύψει πιο ¨βαθιά¨.
Το λέω και μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ενα μικρό χρονικό της εξερευνησης του Εφτάστομου και λίγες φώτο υπάρχουν σε μια σελίδα που βρίσκεται στο

http://users.ntua.gr/paneios/eftastomos.htm

Θανάσης