PDA

Επιστροφή στο Forum : Stay

Antonia
23-11-06, 13:11
Λίγο πριν αφήσουμε την τελευταία μας αναπνοή σε αυτή τη ζωή, λίγο πριν σβήσουν όλα και χαθούν, λέγεται πως όλα όσα ζήσαμε περνούν μπροστά από τα μάτια μας. Λέγεται ακόμα πως τις τελευταίες μας στιγμές "βλέπουμε" περισσότερα απ' όσα συνήθως...

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως πέρα από αυτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος πραγματοποιεί κι άλλη μια λειτουργία: αυτή της σκέψης μιας εναλλακτικής πραγματικότητας. Μιας διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων, μια αλλιώτικη ματιά στα γεγονότα. Σε αυτό το "όνειρο" όμως τα μάτια μας μένουν ανοιχτά και καθώς κοιτάμε τους ανθρώπους που απεγνωσμένα προσπαθούν να μας κρατήσουν στη ζωή, τους "βλέπουμε" παράλληλα να γίνονται μέρος της ιστορίας - του τελευταίου ονείρου που θα δούμε. Γίνονται οι πρωταγωνιστές στην εναλλακτική πραγματικότητα η οποία τελικά μας οδηγεί και πάλι στο ίδιο σημείο - το θάνατο. Και παρότι οι χαρακτήρες είναι ίδιοι, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι διαφορετικές και η έκβαση της ιστορίας αλλάζει. Όχι όμως τόσο ώστε να αλλάξει και το αποτέλεσμα...

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έδειχνε την πορεία ζωή σας κάπως διαφορετικά; Πώς θα νιώθατε όταν συνειδητοποιούσατε πως κάθε πρόσωπο που συναντήσατε ποτέ τελικά δεν ήταν τυχαίο; Και δεν ήταν διότι όπως κι αν έρχονταν τα πράγματα, τελικά θα τον συναντούσατε...

__________________________________________________ _____________

To "Stay" είναι ένα ακόμα κομμάτι του τεράστιου παζλ. Μερικά ακόμα κομμάτια θα βρείτε στις ταινίες "Mulholland Drive", "21 Gramms", "Run Lola, Run", "City of Angels" και στο ελληνικό "5 Λεπτά Ακόμα". Επίσης δείτε και το επεισόδιο "Monday" από τον έκτο κύκλο των X-files. Αυτά για αρχή...

Υ.Γ.: Την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος "Μείνε" ("Stay"), αναρωτηθείται επίσης πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μην το ξανακούσετε ποτέ...

http://us.movies1.yimg.com/movies.yahoo.com/images/hv/photo/movie_pix/twentieth_century_fox/stay/_group_photos/ewan_mcgregor4.jpg

Πληροφορίες για την ταινία

Παραγωγή 2005
Σκηνοθεσία: Marc Forster (Monster's Ball, Finding Neverland, Stranger than Fiction)
Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor (Sam Foster), Naomi Watts ( Lila Culpepper), Ryan Gosling (Henry Letham), Elizabeth Reaser (Athena), Bob Hoskins (Dr. Leon Patterson), Janeane Garofalo (Dr. Beth Levy)

LuX
23-11-06, 13:30
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έδειχνε την πορεία ζωή σας κάπως διαφορετικά; Πώς θα νιώθατε όταν συνειδητοποιούσατε πως κάθε πρόσωπο που συναντήσατε ποτέ τελικά δεν ήταν τυχαίο; Και δεν ήταν διότι όπως κι αν έρχονταν τα πράγματα, τελικά θα τον συναντούσατε...
Υ.Γ.: Την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος "Μείνε" ("Stay"), αναρωτηθείται επίσης πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μην το ξανακούσετε ποτέ...

Δε σε πιστεύω ....... :)
Χθες βρισκόμενος στο video club την άγγιξα την έφερα προς το μέρος μου τη γύρισα τη διάβασα αλλά ΕΝΩ μου άρεσε το στόρυ , την εναπόθεσα και πάλι πίσω αφού διάλεξα μια άλλη που την οποία και δεν είδα λόγω διάθεσης ...

....αλλά ούτε στις Συμπτώσεις πιστεύω....οπότε νομίζω πως θα την επόμενη φορά που θα την πετύχω μπροστά μου θα την προτιμήσω... :)

Δ.

cHrIsToS1
23-11-06, 19:13
Την ταινια δεν θυμαμαι αν την εχω δει.
Πραγματικα (και ισως λιγο ηθελημενα αυτο) ξεχναω ονοματα και ''λεπτομερειες'' συγκρατω αυτα που κατ εμε μου εκαναν κλικ, την κατ εμε ουσια δηλαδη.
Θα την παρω να την δω ομως στα σιγουρα να την βαθμολογησουμε κιολας.
Σαν ταινια, και οχι σαν ''τι θελει να πει ο ποιητης'', μιας και τα 21 γραμμαρια επιμενω οτι ειναι (σαν ταινια) σκετη μουφα.

Την πορεια της ζωης μας καπως διαφορετικα.!
Δεν ξερω πως εννοεις αυτο το διαφορετικα, αλλα εγω το εκλαμβανω ως ''με τα ματια καποιου αλλου''.
Μου εχει τυχει κατι τετοιο (οχι ασφαλως για την ζωη μου, αλλα για περιστατικα αυτης) και εχω μεινει εκπληκτος.μαλακας τελειως.
ευτυχως, υπηρχε δυνατος συνδεκτικος κρικος, και βγηκε (θελω να πιστευω)(και ξερω) σε καλο.
εγω ξερω τι κανω, για πιο λογο το κανω, τι θελω να πετυχω με αυτο που κανω, με τον συγκεκριμενο τροπο που το κανω/λεω κτλ κτλ.
ΕΓΩ.
η ζωη μου δεν αποτελειται μονο απο το δικο μου εγω ομως, αλλα και απο πλειστα αλλα.
Αυτα τα αλλα(εγω) πως αντιλαμβανουν τι δικες μου πραξεις;
Μα, οπως εγω (οταν τις κανω) με την δικη τους οπτικη.
Που διαφερει απο την δικη μου.
και οταν ειδα (μου την ειπαν, αρχι*** ειδα) αυτην την αλλη οπτικη των δικων μου πραξεων/λογων ε, εκει ειναι που εμεινα.

Πώς θα νιώθατε όταν συνειδητοποιούσατε πως κάθε πρόσωπο που συναντήσατε ποτέ τελικά δεν ήταν τυχαίο;
Αυτο κυκλοφορει (ευρως ή οχι δεν ξερω, αν ισχυει ή οχι παλι δεν ξερω).
και λεει πως ολα βαινουν συμφωνα σχεδιου.
ΟΧΙ θεϊκου σχεδιου, αλλα..... προσωπικου.
Ή και θεϊκου αν θελετε με την επισημανση πως οι θεοι ειναι πολλοι και ειναι... εμεις οι ιδιοι.
Αυτο που ειμαστε ειναι στην ουσια μια ταινια.
Η ταινια της ζωης.
Με τον σκηνοθετη της, τον παραγωγο της, τους ηθοποιους της.
Οι οποιοι ηθοποιοι, οπως και στις ταινιες χωριζονται, απο πρωταγωνιστες ως απλους συμμετεχοντες.
και με προϋπολογισμο... θεϊκο!
και πρωταγωνιστες ειμαστε εμεις οι ιδιοι.
Πως υπαρχουν (λιγες ειναι η αληθεια, και δεν θυμαμαι ποιες ειναι η αλλη αληθεια) μερικες ταινιες που περιγραφουν ταυτοχρονα, περισσοτερες απο μια ιστοριες;
ετσι ειναι και αυτη η ταινια της ζωης.
Μια ταινια, που εμεις ως πρωταγωνιστες βλεπουμε το κομματι της που πρωταγωνιστουμε, το οποιο κομματι ομως για τον ''θεατη'' ειναι απλως ενα απο τα πααααρα πολλα που εμφανιζονται σε αυτην.(ειμαστε πολλοι ζωη να εχουμε)
Εκτος απο πρωταγωνιστες ειμαστε επισης και σκηνοθετες.
Λογικα θα υπαρχει και χορηγος(χρηματοδοτης), ποιος δεν ξερω, αλλα θα υπαρχει.
καπου, καπως, καποτε, σε ενα κοσμο περα απο εδω, εμεις οι ιδιοι, συνεχιζουμε να υπαρχουμε.
Εν λογο και εν συνειδηση.(και εν απο ενωσεις του ανθρακα αποτελουμενο σωμα δεν νομιζω)
Και εχουμε κατσει και εχουμε φτιαξει αυτην την ταινια της ζωης μας.
Εγω θα εχω αυτον το ρολο θα πρεπει να πω αυτες τις ''ατακες'' σε αυτα τα προσωπα κτλ κτλ.
Θα εχω αυτην την ζωη, θα μενω εκει, θα εχω αυτον τον χαρακτηρα.
ΕΓΩ, ο ενας.
Μια ταινια ειναι ομως ομαδικη δουλεια.
και σε αυτην υπαρχουν και οι αλλοι της ιδιας ομαδας που ανηκουμε και εμεις και που παιζουν στην ιδια ταινια με εμας.
και εχουν τον δικο τους ρολο.
Με τις δικες τους ατακες και ζωες.
Αυτοτελης ο ρολος μεν, αλλα η ταινια ειναι συραμμενη απο αυτες τις αυτοτελιες.
Και για να θεωρηθει επιτυχημενη, πρεπει αυτοι οι επιμερους ρολοι να ειναι συνδεδεμενοι μεταξυ τους μεσα απο την ατομικη τους τελειοτητα.
Τι αξια εχει να εχω να πω δυο ''ατακες'' σε καποιον αλλον σε εναν συγκεκριμενο χωρο, σε μια συγκεκριμενη στιγμη, να τις εχω μαθει (τις ατακες) απεξω (ε, δεν νομιζω να υπαρχει ταινια οπου ο ηθοποιος κραταει το... σεναριο) αλλα αυτος ο καποιος... να μην εμφανιστει εκει που πρεπει.
Αυτο ειναι ακραιο βεβαια, μπορει το σεναριο μου να λεει να τις πω σε καποιον που φοραει μεταξωτο σωβρακο.
Αν αυτος ο καποιος ''τυχει'' (σε μια ταινια δεν τυχαινουν πραγματα) τελευταια στιγμη και ερθει την συγκεκριμενη στιγμη στον συγκεκριμενο χωρο που ''πρεπει'' απο το σεναριο, χωρις ομως να φοραει μεταξωτο σωβρακο, ε, εγω δεν θα μπορω να πω τις ατακες μου, και θα περιμενω μεχρι να παρουσιαστει ο καταλληλος ή να μεχρι να καταλαβω οτι τελικα αυτος ειναι στον οποιο πρεπει να τις πω.(το γιατι δεν θα φοραει μεταξωτο σωβρακο υποκειται στην ταινια, και στην συμμετοχη και της.... γκομεναρας(ή οχι και τοσο) της ταινιας).
Στο τελος της ταινιας (ζωης) κανουμε και το ταμειο, εχουμε και τα οσκαρ και κανουμε και τις βραβευσεις.
Μπορει μια ταινια να πιασει πατο στο ταμειο, αλλα καποιος συγκεκριμενος ηθοποιος αυτης της ταινιας να παρει το οσκαρ.
Μιας και θα εχει παιξει στην εντελεια τον ρολο του.
μπορει ενας ρολος να μας ειναι ιδιαιτερα ειδεχθης και αποτροπαιος, και αυτος να παρει το οσκαρ.
Μιας και αυτος ηταν ο ρολος του, και τον επαιξε πιο τελεια απο ολους.
Σημειωνεται οτι η επιτροπη αξιολογησης ειναι αμεπτη και αδιαφθορη, και χωρις ιδιοτελια.

LuX
27-11-06, 08:55
Τελικά είδα τη ταινία νωρίς χθες βράδυ...
Προσπάθησα να τη καταλάβω, να βρω κάτι να με εξιτάρει κάτι που περίμενα...
Πρώτη φορά μετά από μια ταινία αισθάνθηκα κενός .
Σκέφτηκα να τη ξαναδώ μήπως έφταιγα εγώ, αλλά δε κατόρθωσα να συγκεντρώσω την απαιτούμενη διάθεση , δε μου έκανε ούτε ένα «κλικ» .
Ανιαρή, αν και το θέμα προσφέρονταν για πλοκή και συμπεράσματα έμεινα τελικά αδιάφορος .
Αν μ άρεσε να βαθμολογώ θα έβαζα σίγουρα μικρό βαθμό .
Σκέφτηκα ότι τη λέξη STAY, είναι καλύτερα να την ακούς ,παρά να τη βλέπεις . τελικά Σηκώθηκα έβγαλα σχεδόν νευριασμένος το dvd και το αντικατέστησα με μια συλλογή του David Bowie , ήξερα που βρισκόταν αυτό που έψαχνα ,πάτησα το play ,έβαλα κάτι στο ποτήρι για να με βοηθήσει και χίλιες εικόνες εγκλώβισαν το μυαλό μου εκεί που έπρεπε ...το κινητό απέναντι μου με κοίταγε σα χαζό , σκέφτηκα ότι δε πρέπει μα κτυπήσει και να με διακόψει, έτσι κ έγινε ... (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=21202&postcount=134)

Δ.

Antonia
27-11-06, 09:59
Σκέφτηκα να τη ξαναδώ μήπως έφταιγα εγώ, αλλά δε κατόρθωσα να συγκεντρώσω την απαιτούμενη διάθεση , δε μου έκανε ούτε ένα «κλικ» .
Ανιαρή, αν και το θέμα προσφέρονταν για πλοκή και συμπεράσματα έμεινα τελικά αδιάφορος . :) Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα σου άρεσε. Βασικά κι εγώ αν πρόσεξες δε σχολίασα καν την εκτέλεση της ταινίας... Στάθηκα μόνο στο όλο κόνσεπτ... Πράγματι, δεν υπάρχει τίποτα φοβερό στην ταινία, πέρα από το θέμα, το οποίο φυσικά θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα... Μπερδεμένη, δυσνόητη, χλιαρή...

Το θεματάκι βασικά το άνοιξα όχι για να προτίνω την ταινία ως σύνολο, αλλά όπως ανέφερα, για να συμπληρωθούν κάποια έξτρα κομμάτια του παζλ... Ελπίζω να μη με βρίζεις τώρα αγαπητέ μου. :D

Ξέχασα να γράψω πως το παζλ εμπεριέχει και πολλά κομμάτια από την ταινία Donnie Darko...

lucid
29-11-06, 09:12
Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως πέρα από αυτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος πραγματοποιεί κι άλλη μια λειτουργία: αυτή της σκέψης μιας εναλλακτικής πραγματικότητας. Μιας διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων, μια αλλιώτικη ματιά στα γεγονότα. Σε αυτό το "όνειρο" όμως τα μάτια μας μένουν ανοιχτά και καθώς κοιτάμε τους ανθρώπους που απεγνωσμένα προσπαθούν να μας κρατήσουν στη ζωή, τους "βλέπουμε" παράλληλα να γίνονται μέρος της ιστορίας - του τελευταίου ονείρου που θα δούμε.

Antonia Αυτο που λες ισχυει?δηλ καποιος το εχει αναφερει αυτο πριν βγει η ταινια οπως π.χ για το 21 γραμμαρια που πρωτα ειπαν οτι η ψυχη ζυγιζει τοσο κ μετα βγηκε η ταινια?
Σε ρωταω γιατι την ταινια την ειχα δει κ επειδη ενω μου αρεσε το εργο στο τελος ξενερωσα και προσπαθουσα να καταλαβω αν κρυβοταν κατι πισω απο αυτο...

Antonia
29-11-06, 10:02
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για το τι γίνεται λίγο πριν το θάνατο και άλλες τόσες για το τι γίνεται μετά. Οι θεωρίες ξέρεις πως προκύπτουν: ;) λίγο από πραγματικές μαρτυρίες, λίγο από φαντασία, λίγο από θρηκευτικές αντιλήψεις... και έχουμε το τέλειο μίγμα. Είναι πολύ δύσκολο να σιγουρευτούμε για το τι και πώς, ειδικά σε τέτοια θέματα, που έχουν να κάνουν καθαρά με προσωπική εμπειρία. Οπότε είναι εύλογο να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις του ίδιου πράγματος/φαινομένου. Πάντως το φιλμ δεν έχω ακούσει αν έχει βασιστεί σε αληθινές μαρτυρίες ή κάτι σχετικό. Who cares?

Στο dvd του "Stay" υπάρχει ένα έξτρα ντοκυμαντέρ από ένα σύλλογο ανθρώπων με μεταθανάτιες εμπειρίες, οι οποίοι μαζεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και μοιράζονται τα βιώματά τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσεις τι λέει ο καθένας.

Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομματάκι του παζλ βρίκσεται στην ταινία "Flatliners" (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=8927&postcount=20) . :cool:

http://www.pushupstairs.com/images/emoticon/extra3/smile_popcorn222.gif

lucid
29-11-06, 16:32
oχι απλα ρωτησα γιατι ηθελα να μαθω αν το ακουσες απο αλλου...

Hedwig
14-01-07, 01:20
Δεν κατάλαβα την τύφλα μου από την συγκεκριμένη ταινία.Το μόνο που με κράτησε για να τη δω ως το τέλος ήταν ο Ewan McGregor :p

Psy-soul
26-02-08, 21:33
Πάρα πολύ καλή ταινεία. Προτότυπη υπόθεση και πολύ καλές ερμηνίες