PDA

Επιστροφή στο Forum : K-Pax


metalmaniac
02-12-06, 00:04
Σημερα ειδα αυτην εδω την πολυ ωραια ταινια με τους Kevin Spacey και Jeff Bridges.Δειτε εδω για μια περιληψη --> http://www.imdb.com/title/tt0272152/

Το καλο με την ταινια ειναι οτι στο τελος δεν σου δεινει μια ξεκαθαρη απαντηση για το αν ο Προτ ειναι η οχι εξωγηινος.

Βεβαια το θεμα της ταινιας δεν ειναι μονο το αν υπαρχουν εξωγηινοι και το κατα ποσο ειμαστε ετοιμοι να τους υποδεχτουμε(ο ηρωας υποστηριζει οτι ειναι εξωγηινος και τον κλεινουν στο τρελαδικο!αν και οι αληθινοι επιστημονες ενδιαφερονται για την περιπτωση του...) αλλα και η ανθρωπινη(ή μηπως εξωγηινη?)ψυχοσυνθεση.

Γιατι μονο οι ενοικοι του τρελαδικου πιστευουν τον Προτ?Μπας και ξερουν κατι παραπανω?Επισης,τι μπορει να σημαινει το K-Pax?

Antonia
02-12-06, 12:51
http://us.movies1.yimg.com/movies.yahoo.com/images/hv/photo/movie_pix/universal_pictures/k_pax/kpax_poster2.jpg


To "K-Pax" είναι μια ταινία που πολλοί θα χαρακτηρίσουν χλιαρή και ανιαρή, ίσως επειδή δεν προσεγγίζει το θέμα των εξωγήινων με τη σοβαρότητα που υποτίθεται πως το προσεγγίζουν άλλες. Σοβαροφάνεια δηλαδή.

Η άποψη μου είναι πως η εύθυμη φάτσα και απολαυστική ερμηνεία του αγαπημένου μου Kevin Spacey δίνει άλλη πνοή στο θέμα που προσωπικά έχω κουραστεί να βλέπω να γελοιοποιείται σε μεγάλες παραγωγές. Δε νομίζω πως τα εφέ σε μια ταινία παίζουν τον καθοριστικό ρόλο, έτσι, το ότι πουθενά δε βλέπω διαστημόπλοια, γκρίζα ανθρωπάκια και υπερόπλα δε με χαλάει καθόλου. Ίσα-ίσα που η παντελής έλλειψή τους με αφήνει να συγκεντρωθώ στο νόημα της ταινίας.

Όπως λες κι εσύ metalmaniac, ο πρωταγωνιστής ισχυρίζεται πως κατάγεται από τον πλανήτη K-Pax (δεν ξέρω αν συμβολίζει και κάτι άλλο το όνομα) και κανείς δεν το πιστεύει. Τοποθετείται λοιπόν στο τρελοκομείο κι εκεί συνεχίζει να πουλάει... τρέλα (?). Δεν ξέρω όμως πως γίνεται ένας απλός τρελός να μπορεί να γνωρίζει τόσο καλά την αστροφυσική, να προβλέπει το μέλλον (μικρή αναφορά βέβαια γίνεται σ' αυτό) και να εξαφανίζεται απ' τη μια μέρα στην άλλη. Πάντως οι υπόλοιποι έγκλειστοι, ακόμα κι αν δεν πιστεύουν πως ο Prot είναι εξωγήινος, σίγουρα θέλουν να απελευθερωθούν και να φύγουν μια για πάντα από τον κόσμο αυτό που τους έχει κατηγοριοποιήσει και τους έχει στιγματίσει ως εντελώς παλαβούς. Όταν λοιπόν ο Prot ανακοινώνει πως σύντομα θα επιστρέψει στον κόσμο του και θα συνεχίσει τα ταξίδια του αλλά θα πάρει κι ένα άτομο κοντά του, αρχίζει ο πανικός! Ποιος θα είναι ο τυχερός;

http://us.movies1.yimg.com/movies.yahoo.com/images/hv/photo/movie_pix/universal_pictures/k_pax/kevin_spacey/kpax6.jpg



Αυτή η ταινία μου θυμίζει λίγο και τους "12 Monkeys" και την τρέλα του Brad Pitt. Οπότε σας προτείνω να δείτε και τις δύο.

http://www.moovienet.de/main/filmdat/326.jpg


Extra πληροφορίες:
~ Σκηνοθέτης του "K-Pax" είναι ο Iain Softley που σκηνοθέτησε το 1995 τους "Hackers" (http://movies.yahoo.com/movie/1800242917/info) και το 2005 την ταινία "The Skeleton Key" (http://movies.yahoo.com/movie/1808628270/info).

~ Σκηνοθέτης του "12 Monkeys" είναι ο Terry Gilliam, πασίγνωστος από τις εκκεντρικές ταινίες του. Μερικές από τις πιο γνωστές:



Tideland (2006) (http://movies.yahoo.com/movie/1808720412/info)
The Brothers Grimm (2005) (http://movies.yahoo.com/movie/1808439549/info)
The Fisher King (1991) (http://movies.yahoo.com/movie/1800166123/info)
Brazil (1985) (http://movies.yahoo.com/movie/1800020752/info)
Monty Python's The Meaning of Life (1983) (http://movies.yahoo.com/movie/1800096828/info) (special sequence director)
Time Bandits (1981) (http://movies.yahoo.com/movie/1800127733/info)
Monty Python and the Holy Grail (1975) (http://movies.yahoo.com/movie/1800096752/info)

leo morpheus
02-12-06, 17:50
Είχα δει την ταινία όταν είχε βγει στο σινεμά και πραγματικά με συγκίνησε σε σημείο που έγραψα ένα τραγόύδι,εμπνευσμένος από αυτή!!!
Κατά τη γνώμη μου είναι μια ανθρωποκεντρική ταινία και καμία σχέση δεν έχει με επιστημονική φαντασία.

Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος μπορεί να λάβει τα ''κρυπτογραφημένα'' μηνύματα που υπάρχουν.Ο ήρωας της ταινίας είναι απλά ένας άνθρωπος,να το πούμε περιθωριακός,έξω από τα συνηθισμένα,σε ένα δικό του κόσμο.Είναι σαν μία αλληγορία εφαρμοσμένη σε μια ιστοριούλα που μιλάει για εξωγήινους,πλανήτες,τρελοκομεία και άλλα γοητευτικά.

Για μένα,αυτό που μένει από την προβολή της ταινίας είναι το εξής:μήπως κάθε ένας από μας κατοικεί στο δικό του K-Pax και όλοι ψάχνουμε απεγνωσμένα κάποιον να μας ακούσει;Κάποιον να μας πιστέψει;Και αν κάποτε γνωρίζαμε έναν τέτοιο τύπο σαν τον ήρωα της ταινίας,θα του κάναμε ψυχανάληση σαν μοντέρνοι άνθρωποι ή απλά θα τον ακούγαμε μήπως μάθουμε κάτι...;

Εξάλλου το γαλαζιο πουλί όλοι το περιμένουν αλλά όπως είδατε στην ταινία,λίγοι κατάφεραν να το δουν...

metalmaniac
03-12-06, 00:42
Φιλη Antonia,ισως η διαφορα των 2 ταινιων ειναι οτι "οι 12 πιθικοι" ειναι μια διαστροφικα μεγαλειωδης ταινια γυρω απο την καταστροφη του ανθρωπινου ειδους,ενω απ'την αλλη το "K-Pax" ειναι σιγουρα πιο χαμηλοτονο και οπως λεει και ο leo morpheus "είναι μια ανθρωποκεντρική ταινία".

κατα τα αλλα,ολα τα λεφτα ειναι το pscycho βλεμμα του Brad Pitt στους 12 πιθικους και φυσικα το ειρωνικο χαμογελακι του Kevin Spacey στο τελος της ταινιας που στην ουσια επιβεβαιωνει πως δεν ειμαστε σιγουροι για το αν ειναι ή οχι εξωγηινος(παντως υπαρχουν στοιχεια που επιβεβαιωνουν και τα δυο!).

οσον αφορα το ονομα "K-Pax" εμοιαζε ενδιαφερον αν σκεφτει κανεις οτι pax στα λατινικα σημαινει ειρηνη(ισως ερχεται απ'τον πλανητη της ειρηνης?) και ισχυριζεται οτι στον πλανητη αυτο δεν υπαρχουν δικαστηρια,αστυνομικοι,διοικητικες δομες κτλ και ολοι ξερουν τι ειναι σωστο και τι λαθος και συνεπως υπαρχει ειρηνη.

μια αλλη παρατηρηση - ο Προτ λεει οτι στη Γη μοιαζει με ανθρωπο ενω στον Κ-Pax με "ΚειΠαξιανο" σχολιαζοντας οτι για τους ανθρωπους εχει πιο πολυ σημασια η εξωτερικη εμφανιση,το "φαινεσθαι" απο την πραγματικη ουσια,το "ειναι".

Φιλε leo morpheus θα ηθελα παρα πολυ να ακουσω το τραγουδι που εγραψες!Αλωστε ποσοι βρισκουν εμπνευση σε μια ταινια "επιστημονικης φαντασιας"?

leo morpheus
03-12-06, 03:04
Φίλε metalmaniac,δεν το έχω ηχογραφήσει δυστυχώς.Έχω γράψει μόνο τους στίχους...!
Κάποια στιγμή θα στους στείλω να τους δεις!Πάντως δεν έχει θεματολογία slipknot...!Αν και τους γουστάρω τρελά!

Mordiel
16-12-06, 12:15
Change the way you look at yourself - Change the way you look at others - Change the way you look at the world

Την ταινία την είχα παρακολουθήσει παλιότερα και μου έκανε έντονη εντύπωση το όλο ύφος και η κατεύθυνσή της. Θα την χαρακτήριζα περισσότερο ως μια φιλοσοφική ταινία που επικεντρώνεται στο να καταδείξει την κατάντια και ελαττωματικότητα της ανθρώπινης κοινωνίας, και το πώς ο άνθρωπος από μόνος του έχει προγραμματιστεί για τα καλά να παίρνει τα πράγματα της μίζερης και ληθαργικής του καθημερινότητας ως δεδομένα, εγκλωβίζοντας έτσι τον εαυτό του, καθώς και τους γύρω του, σε τελείως λάθος πρότυπα και νοοτροπίες. Και παράλληλα είναι και η πεισματική του αρνητικότητα απέναντι σε καθετί διαφορετικό και διαφωτιστικό, απέναντι σε αλλαγές, απέναντι σε μια διαφορετική προσέγγιση.

Δυστυχώς όμως, (όσον αφορά το φιλμ αυτό) οι περισσότεροι κάνουν μονίμως το λάθος να λαμβάνουν υπόψη τους άλλου είδους πράγματα και να το γυρίζουν στην -ψύχωση της εποχή μας- εξωγηινολογία.
Δεν αντιλέγω, πως δεν ήταν ο βασικός χαρακτήρας από κάποιο άλλο αστερισμό όπως έδειχνε η ιστορία. Αλλά μην κολλάμε για το πώς θα δείχνουν στην όψη τους οι 'εξωγήινοι', και τι τεχνολογία θα έχουνε, κλπ. Η όλη ουσία έγκειται στο πώς βλέπει ένας παρατηρητής από κάπου αλλού το σάπιο χάλι που διαδραματίζεται στις κοινωνίες του πλανήτη αυτού εδώ. Και επίσης, τι μηνύματα και διδάγματα προκύπτουν! Υπάρχει εκεί ένα σημαντικό υλικό για βαθιά σκέψη και φιλοσόφηση.
Πρόκειται για μεγάλες και προφανείς αλήθειες τις οποίες το ανθρώπινο είδος μονίμως αποτυγχάνει να παρατηρήσει και να διαπιστώσει. Και τις οποίες αναλαμβάνει ένας επισκέπτης από κάπου αλλού μακριά να επισημάνει με έναν ωραίο τρόπο. Αλλά όπως πάντα, ο ‘άνθρωπος’… πέρα βρέχει. Ακόμη και η ίδια η ιστορία καταλήγει στο να παρουσιάσει τελικά τον τύπο εκείνο πως έπασχε από κάποια περίεργη ψυχοπαθολογική νοητική κατάσταση και γι’ αυτό έβλεπε και αντιμετώπιζε τη ζωή από εκείνο το ασυνήθιστο πρίσμα. Η διαστρέβλωση τρυπώνει παντού αλλοιώνοντας τα πάντα.
Αυτά που θίγει ο εκκεντρικός ήρωας είναι πράγματα για τα οποία έκαναν λόγο ανα τους αιώνες διάφοροι μυστικιστές, πνευματιστές και φιλόσοφοι, οι οποίοι εντρύφησαν στο πεδίο του πνεύματος μια ολόκληρη ζωή, και προσπάθησαν να κάνουν τους ανθρώπους να ξυπνήσουν κάποτε επιτέλους. Αλλά ποιος έδωσε ποτέ σημασία…

Χαρακτηριστικό είναι και το σημείο όπου λέγεται το εξής:
prot : "I had never been to a class BA-3 planet before."
Dr Powell : "BA-3 ?"
prot :"Early stage of evolution, future uncertain."

Είχα κάνει αναφορά σε αυτή την ταινία και παλιότερα σε κάποια συζήτηση εδώ γύρω. Και για τους περισσότερους που δεν γνωρίζουν, να σας πληροφορήσω πως είναι παρμένη από βιβλίο.
Φυσικά, δεν ήταν άσχημη η μεταφορά σε φίλμ. Όμως, στο βιβλίο υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, περιγραφές, λεπτομέρειες και πράγματα που λέγονται μεταξύ του prot και του ψιχίατρου στις συζητήσεις τους και μπορεί κανείς να καταλάβει κάποια πράγματα καλύτερα. Τα αφαιρέσανε από το τελικό σενάριο της ταινίας όμως γιατί προφανώς θεωρούσανε ότι θα γινότανε κάπως βαρετό για το κοινό. (Έτσι κι αλλιώς ο περισσότερος κόσμος δεν έχει όρεξη για σκέψη και εμβάθυνση. Θέλει απλώς μια χιλιομασημένη δράση και τη γνωστή επιφανειακότητα.)

Εν τω μεταξύ, πρόκειται περί τριών βιβλίων (η ταινία βασίζεται στο πρώτο).
K-PAX
K-PAX II, on a beam of light
K-PAX ΙΙΙ, the worlds of prot
_ Συγγραφέας : Gene Brewer
_ Εκδοτική εταιρία : Bloomsbury

Το περίεργο είναι ότι ο ψυχίατρος της ιστορίας, ο Gene Brewer, που είχε αναλάβει την περίπτωση του prot, είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας των βιβλίων (Βέβαια, στο φιλμ αλλάξανε το όνομα σε, Mark Powell). Και μάλιστα τα γράφει με τέτοιο τρόπο και ύφος που δείχνει σαν να πρόκειται για αληθινή ιστορία που όντως έλαβε χώρα. Με έχει προβληματίσει αρκετά για το αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα.
Πάντως, όπως και να έχει, προτείνω με έμφαση να αναζητήσετε τα βιβλία και να τα μελετήσετε αρκετά, και να στοχαστείτε επάνω εκεί. Αξίζουν πραγματικά!!!

bladerunner
01-05-07, 17:12
Αγνοούσα την ύπαρξη αυτής της ταινίας, πόσο μάλλον των βιβλίων.

Καλησπέρα σε όλους κι όλες και Καλό Μήνα...

Την περασμένη Κυριακή όμως την είχε δώρο σε μια εφημερίδα και καθώς δεν είχα τί να κάνω την έβαλα στο dvd με σκοπό να δω κανένα μισάωρο πριν κοιμηθώ. Τελικά, ξενύχτησα και δεν με έννοιαξε καθόλου..! :o
Δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθώ αν δεν τέλειωνε η ταινία.

Προσωπικά, πιστευώ ότι ο Prot ήταν μια εξωγήινη οντότητα, που για κάποιο λόγο είχε καταλάβει το σώμα του ήρωα (μου διαφεύγει το γήινο όνομα του...)

Όταν αποχώρησε, έφυγε πάνω σε μια ακτίνα φωτός και πήρε μαζί του την κοπελιά που δεν μιλούσε σε κανέναν... Έφυγε ο Prot όμως, όχι η γήινη, υλική του μορφή... Και γι'αυτό μας έμεινε αμανάτος ο κυριούλης που είχε ζήσει όλα αυτά τα φριχτά γεγονότα.

Και θέτω το εξής ερώτημα:

Πάιζει να είναι άγγελος; Γιατί κατά την διάρκεια της ύπνωσης ανέφερε ότι πάντα ήταν δίπλα του στα δύσκολα...

Όπως και να 'χει, θα ψάξω για τα βιβλία που μας παρέθεσες Modriel.


Υ.Γ.: Αυτό το εικονίδιο με τα γυαλιά και το χαμόγελο δεν μοιάζει τρελά στον Prot? :cool: Χε... Χε...