Επιστροφή στο Forum : Εμπειρια θανατου;..ισως..!
SecretAngel
11-12-06, 11:29
Γεια σας! Θα ηθελα κι εγω να γραψω την εμπειρια μου και να ακουσω τις γνωμες σας μιας και μου φανηκε αρκετα περιεργο το συναισθημα και καπως..τρομακτικο.
Προχθες το μεσημερακι ξαπλωμενη, αφου με πηρε ο υπνος καποια στιγμη, ενιωσα το σωμα μου αφορητα βαρυ και μουδιασμενο.Εκανα λοιπον να κινηθω προκειμενου να αλλαξω σταση(ημουν ξαπλωμενη ανασκελα) ομως προς μεγαλη μου εκπληξη καταλαβα οτι δεν μπορουσα να κουνηθω καθολου, οση προσπαθεια κι αν κατεβαλα! Προσπαθησα τοτε να φωναξω το ονομα του αντρα μου που ηταν ξαπλωμενος στον απεναντι καναπε μα η φωνη μου, ενιωθα να βγαινει απο το στομαχι μου..αλλα οχι κανονικα..εγω δηλαδη να ουρλιαζω και η φωνη μου να βγαινει σαν ψιθυρος! Μετα αρχισα να νιωθω σαν λυποθημια,σαν καποιος να αδειαζει το αιμα απο το σωμα μου και ενιωσα να παγωνω απο τα ακρα αρχικα και τελευταιο το προσωπο μου.Εκει σκεφτηκα:''πεθαινω;;''
Δεν ειναι μονο αυτο,εβλεπα και τον αντρα μου να περιφερεται μες στο σπιτι οτι ακριβως εκανε και μετα που σηκωθηκε να ετοιμαστει για δουλεια,ολες τις κινησεις του δηλαδη! Και ενω συνεχισα να προσπαθω να σπασω κατι απο διπλα μου να με αντιληφθει και να φωναξω...ξαφνικα ενιωσα ενα ''μυρμηγκιασμα''..να ξαναερχετε η ζεστη στο σωμα μου και αρχισα να κουνιεμαι.Εβαλα τα κλαματα και γυρισα το κεφαλι μου,και ειδα τον αντρα μου να ξυπναει,να ανακαθετε και να με ρωταει εκπληκτος τι επαθα!! Μου ειπε οτι ημουν κατασπρη σαν το πανι,και οταν με αγγιξε ημουν παγωμενη παρ'ολο το παπλωματακι.Επισης δεν ειχε σηκωθει καθολου πριν οπως εγω νομιζα οτι τον εβλεπα..φυσικα δεν ακουγε τιποτα απο τις φωνες μου!Να σας πω,οτι οι παλμοι μου ειχαν φτασει 162 το λεπτο! Καποιοι μου ειπαν για ''μορα'' ομως ξερω οτι στην μορα νιωθεις κατι κακο και να ειναι απο πανω σου και να σε σκαει.
Ποια ειναι η γνωμη σας;Υπαρχει περιπτωση να σταματησε η καρδια μου για δευτερολεπτα;Παντως ηταν σαν να πεθαινεις, που λειτουργει ο εγκεφαλος τελευταιος νιωθωντας το υπολοιπο κορμι να νεκρωνεται.Εχει τυχει κατι αναλογο και σε εσας;
Δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο η κάτι παρόμοιο αλλα ομολογώ πως ανατρίχιασα όταν το διάβασα.
Μοιάζει με κλασσική περίπτωση μόρας. Δες λίγο τα παρακάτω θέματα.
Σκιώδης Εισβολέας (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=816&page=11&pp=10&highlight=%EC%EF%F1%E1)
Μόρα (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1306&highlight=%CC%FC%F1%E1)
ΓΙΟΥΛΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
11-12-06, 15:42
Εχεις τελευταια εντονο στρες για καποιο λογο?Αυτο που εζησες το εχω περασει και εγω και ηταν κριση πανικου!Προσεξε τις επομενες μερες να δεις αν παρουσιασεις ταχυκαρδια,τασεις λιποθυμιας,αισθηση οτι κουνιεται το εδαφος η το περιβαλλον γυρω σου,εφιδρωση στις παλαμες σου και αν συμβει κατι τετοιο τοτε απευθυνσου αρχικα σε καποιο παθολογο και κατοπιν σε καποιον ειδικοτερο αναλογα με την περιπτωση.
SecretAngel
12-12-06, 11:30
Γεια σας και παλι :) R-b-t3r τα διαβασα τα post, γι'αυτο και το πρωτο που σκεφτηκα ηταν η μορα.Ομως δεν ενιωσα πνιξιμο,σκια κ.λ.π.΄γι'αυτο και εβαλα αλλο post μηπως ηταν κατι διαφορετικο. Αν λοιπον υπαρχουν ειδη μορας,τοτε καποιο ειδος απο αυτη ετυχε και σε μενα(και ευχομαι ποτε παλι :eek: )
Αγαπητη Γιουλη, απο στρες δεν νομιζω να ειναι γιατι εδω και πολυ καιρο,λειπει αυτο το αισθημα απο την ζωη μου :) .Τα συναισθηματα που λες,οχι δεν ενιωσα κατι απο αυτα μετα.Σ'ευχαριστω παντως.
διαβασα τα ποστ του secret angel και πρεπει να πω οτι επειδη ταλαιπωρουμαι απο απνοια συχνά αντιμετοπίζω τα ίδια συμπτωματα.ξυπνάω με εντονοτατο μουδιασμα,δε μπορω να κουνηθώ,έντονο βάρος στο στήθος και αισθάνομαι να πνίγομαι επειδη δε μπορώ να πάρω ανάσα.ουτε να μιλήσω μπορω ουτε να αναπνεύσω.στην αρχή με έπιανε πανικος ειδικά τη πρώτη φορά.νόμιζα οτι πεθαίνω.στο γιατρό που πήγα μου είπαν οτι οφείλεται στο στρές στα τσιγαρα και στη διατροφη που κάνω.:(
(Τα παραπάνω συνοδεύονται απο ονειρα τυπου να βρισκομαι βαθιά στη θάλασσα,καποιος να μου κλείνει τη μύτη και αλλα τέτοια,μετα ξυπνάω με όλα τα παραπάνω συμπτόματα)
SecretAngel
12-12-06, 12:46
Γεια σου Sam :) ..δεν μπορώ να πω οτι τα συμπτώματά σου είναι ολόιδια με τα δικά μου. Αλλωστε δεν μου έχει ξανατύχει(όπως εσένα) και ούτε πνιγόμουν..ή δεν μπορούσα να ανασάνω..ή όνειρα τύπου θάλασσας κ.λ.π.(όπως εσύ) Και ούτε βάρος στο στήθος....Είπες βέβαια κάτι για διατροφη(προσπαθώ να είναι υγειηνη) στρες ..καθόλου...όπως προανεφερα...με προβλημάτισε όμως το κάπνισμα που είπες διοτι αν δεις στο λεξικό ''φουγάρο''= Εύη(secretangel)..δίπλα.. :D ..Λες να έπαιξε ρόλο αυτο στο συναίσθημα που είχα; Να αναφέρω κάπου εδώ, ότι ρώτησα καρδιολόγο για ό,τι ένιωσα και του ανεφερα και την λέξη ''μορα'' και είπε: ''Το έχω ξανα ακούσει άπειρες φορές.Η αίσθηση της ''μόρας'' να ξέρεις οτι ειναι συμπτωμα πολλές φορές καρδιακής ανεπάρκειας...σταματα να λειτουργει η καρδια για ελαχιστα δευτερολεπτα. (για το τσιγαρο βεβαια δεν είπα κουβέντα!!)Απλα βγάζω κάποια συμπερασματα(κουράζεται η καρδια και κάνει διάλειμμα);; ..για τους καπνιστες παντα..οκ; Η απαντηση βέβαια του γιατρού...ορθολογιστική;...Έτσι είναι...ή ''ΜΟΡΑ'' είναι κάτι άλλο;; :confused:
Deepest_Emotion
12-12-06, 13:46
Γεια σου SecretAngel,
Πιστεύω πως αυτό που έζησες ήταν κάποια μορφή μόρας. Από μικρή μου συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως έχω μπόλικη εμπειρία πάνω στο θέμα. Το ότι δεν μπορούσες να κουνηθείς, δεν μπορούσες να μιλήσεις και έβλεπες τον άντρα σου να περιφέρεται είναι συμπτώματα που έχω περάσει. Δηλαδή να προσπαθώ να κουνηθώ η να κάνω κάτι έτσι ώστε να συνέλθω χωρίς να μπορώ να κουνηθώ και να καταβάλω προσπάθειες. Όταν τύχαινε να είναι κάποιος στο σπίτι που κοιμάμαι, να προσπαθώ να τον φωνάξω η να τον βλέπω να περιφέρεται κοντά μου και πάλι να προσπαθώ να τον φωνάξω η να κουνηθώ για να έρθει να με ξυπνήσει. Επίσης πιστεύω πως επειδή δεν σου έχει ξανα συμβεί, να φοβήθηκες και να πανικοβλήθηκες, γι αυτό και ένοιωσες το μούδιασμα και όλα τα υπόλοιπα. Νομίζω πως υπάρχουν πολλές μορφές μόρας. Με αυτό θέλω να σου πω πως δεν είναι ανάγκη να νιώθεις το πλάκωμα ή το σφίξιμο που διάβασες στα posts. Παράδειγμα εγώ ποτέ δεν το έχω νιώσει. Βασικά τώρα τελευταία μου συμβαίνει κάτι άλλο και νιώθω διαφορετικά πράγματα και δεν ξέρω καν αν αυτό είναι μόρα. Γιατί στη διάρκειά του νιώθω διαφορετικά από όταν μου συνέβαινε αυτή η μόρα.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
:)
Και μια επιστημονική ορθολογιστική προσέγγιση της εμπειρίας παράλυσης κατά την διάρκεια του ύπνου: (sleep paralysis)
http://www.answers.com/topic/sleep-paralysis
Σχεδόν κάθε άνθρωπος μπορεί να το πάθει μια ή δύο φορές στη ζωή του...
Δεν πρέπει να χει πάντως άμεση σχέση με τις επιθανάτιες εμπειρίες (κατά τις οποίες αναφέρονται αιωρήσεις έξω από το σώμα ή φωτεινά τούνελ)
(πηγαίνετε κάτω κάτω εκεί που λέει Cultural references για να δείτε ότι σχεδόν κάθε λαός έχει τη δικιά του μυθολογική και αλληγορική ερμηνεία του φαινομένου. Στην ελλάδα έχει επικρατήσει η Μόρα μια σλαβικής ρίζας λέξη)
Το φαινόμενο που περιέγραψε η Secret Angel δεν έχει τίποτα το αξιοπερίεργο καθώς έχει εδώ και καιρό εξηγηθεί επιστημονικά.Πρόκειται,από τα λίγα που ξέρω,για μία κατάσταση του εγκεφάλου που,για λόγους που δεν μπορώ να ανακαλέσω τώρα,"επιλέγει" να λειτουργεί μερικώς με αποτέλεσμα να υπάρχει όραση,ακοή ή αφή αλλά όχι κίνηση.Το φαινόμενο έχει αναλυθεί σε πολλά ντοκυμαντερ.
SecretAngel
15-12-06, 13:02
ragnarok,σεβαστά και σωστά αυτά που λες,αλλά...το να δεις κινήσεις του συντρόφου σου....που θα κάνει μετά...και μάλιστα πρωτόγνωρες(άσχετες από τις καθημερινές) είναι λίγο ..κάπως. Αυτό μου έκανε περισσότερη εντύπωση στο τέλος τέλος.Έστω λοιπόν παιχνίδια του εγκεφάλου,...τι ήθελε να μου δείξει ο εγκέφαλος εκείνη την στιγμή τότε;;
Και εγω να σε κατευθηνω προς την κατευθυνση του sleep paralysis, για την οποια πληροφοριες θα βρεις εδω
http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis
Χαρακτηριστικα να πω οτι η λεγομενη Μορα δεν ειναι παραπανω απο μια "μεταφυσικη" η "λαικη" περιγραφη του ιδιου φαινομενου, σε εποχες που δεν ειχαμε τις γνωσεις. Στις μερες μας που το φαινομενο εχει εξηγηθει επιστημονικα σε καποιο μεγαλο βαθμο, πολλοι ειναι αυτοι που ψαχνουν για "σκιες" και "μορες"
Αναρρωτιεμαι γιατι
Προχθες το μεσημερακι ξαπλωμενη, αφου με πηρε ο υπνος καποια στιγμη, ενιωσα το σωμα μου αφορητα βαρυ και μουδιασμενο.Εκανα λοιπον να κινηθω προκειμενου να αλλαξω σταση(ημουν ξαπλωμενη ανασκελα) ομως προς μεγαλη μου εκπληξη καταλαβα οτι δεν μπορουσα να κουνηθω καθολου, οση προσπαθεια κι αν κατεβαλα! Προσπαθησα τοτε να φωναξω το ονομα του αντρα μου που ηταν ξαπλωμενος στον απεναντι καναπε μα η φωνη μου, ενιωθα να βγαινει απο το στομαχι μου..αλλα οχι κανονικα..εγω δηλαδη να ουρλιαζω και η φωνη μου να βγαινει σαν ψιθυρος!
Ακριβως το ιδιο πραγμα μου ειχε τυχει κ εμενα παλιοτερα!Μπορουσα να κουνησω μονο τα ματια μου κ τπτ αλλο....φοβηθηκα δεν λεω αλλα σε καμια περιπτωση δεν σκεφτηκα οτι πεθαινα :p!Ολα τελειωσαν οταν με μια αποτομη κινηση σηκωθηκα απο το κρεβατι! Οταν το σκεφτομουν αργοτερα κ διαβαζοντας κ πραγματα σε ιστοσελιδες οπως ετουτη εδω καλη ωρα νομιζα πως ηταν υπνοπαραληση(?)!
Το πιθανοτερο ειναι να ηταν ακριβως αυτο. Το φαινομενο ειναι εξαιρετικα συχνο και πιστευεται οτι ολοι οι ανθρωποι το εχουν βιωσει σε καποια στιγμη της ζωης τους....
Ειναι περιεργο λοιπον, γιατι ορισμενοι συνεχιζουν να τρομαζουν τους αδαεις, με ιστοριες για σκιες, μορες κτλ οταν η εξηγηση ειναι απλουστερη και πιο ακακη.
Η υπνοπαράλυση (sleep paralysis) είναι μια εξήγηση που "παίζει" πολύ, με μια μικρή διαφορά μόνο. Δεν εξηγεί τις περιπτώσεις ανθρώπων που βίωσαν τέτοια φαινόμενα χωρίς να κοιμούνται, χωρίς να νυστάζουν και χωρίς να είναι καν σε διαδικασία ύπνου. Οπότε, για άλλη μια φορά, οι εξηγήσεις που δίνονται δίνονται έτσι απλά γιατί πρέπει να δοθούν, συνήθως από όσους δεν έχουν βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο.
Εγώ προσωπικά έχω βιώσει πολύ χειρότερη κατάσταση άλλα δεν το ριξα στο μεταφυσικό, στις μόρες στα φαντάσματα και τον αποκρυφισμό..
Όλα αυτά εξηγούνται πλέον από την φυσιολογία και την λειτουργία (ή δυσλειτουργία) του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
Αλίμονο στον 21ο αιώνα ζούμε. Πότε επιτέλους θα το καταλάβουν μερικοί;
beetlejuice
17-12-06, 17:27
Χμμ sceptic η απολυτοτητα δεν συμβαδιζει με τη συνεση για οποιοδηποτε θεμα και αν συζητουμε. Διαβαζω την περιοδο αυτη το βιβλιο του Θ. Βεμπου με τιτλο "Mαυρα Υπογεια Ρευματα (http://www.verettas.gr/product_info.php?cPath=13_1_6&products_id=18) " (εκδ. Μ. Βερεττας). "Το μεγαλο προβλημα της ανθρωποτητας ηταν παντα η ξεδιαντροπη και θρασυτατη υποκρισια", αναφερει στην εισαγωγη του ο συγγραφεας.
Σε πληροφορω λοιπον πως ζητηματα οπως αυτο της φυσιολογιας και των λειτουργιων του εγκεφαλου και του ανθρωπινου νευρικου συστηματος, ερευνουνται ακομη απο τους ειδικους. Το πιο απλο πραγμα για να διαπιστωσει κανεις ποσο ρευστη ειναι η επιστημονικη πραγματικοτητα, ειναι να ξεφυλλισει ενα επιστημονικο περιοδικο, απο αυτα που -δυστυχως- διαβαζουν μονο οι "ειδικοι". Ουτε οι ιδιοι δεν ειναι σιγουροι για την ορθοτητα των ανακαλυψεων τους. Κι ομως, στη συνεχεια βγαινουν με φανφαρες στον τυπο και ομιλουν σαν τους απολυτους θεματοφυλακες της αληθειας.
Το μεταφυσικο, οι μορες και τα φαντασματα συνεχιζουν να μελετωνται και στον 21ο αιωνα. Ισως με διαφορετικο τροπο απο οτι στο παρελθον, αλλα συνεχιζουν να απασχολουν τον ανθρωπο. Το γεγονος αυτο δεν ειναι σημαδι παρακμης και αναχρονισμου. Το αγνωστο παντα γοητευε τον ανθρωπο και η μελετη του (ή η λυση πολλων εκ των αινιγματων του αν προτιμας) πηγε την ανθρωποτητα πολλα βηματα μπροστα στην κατανοηση του συμπαντος. Εκεινο που κατα τη γνωμη μου ειναι σημαδι παρακμης και αναχρονισμου ειναι η δογματικοτητα και η απολυτοτητα στις αποψεις του εκαστοτε ιερατειου, επιστημονικου ή μη
Το μεταφυσικο, οι μορες και τα φαντασματα συνεχιζουν να μελετωνται και στον 21ο αιωνα.
Πάντως όχι από επιστήμονες. Ενώ έχουν δοθεί οι εξηγήσεις σε πολλά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μερικοί επιμένουν ακόμα σε ευφάνταστες ιστορίες και λαικές παραδόσεις. Συμφωνώ πάντως ότι δυστηχώς οδεύουμε προς ένα νέο μεσαίωνα αλλά όχι από πλευράς επιστήμης, αλλά από πλευράς ημιμαθών ανθρώπων... Η σύγχρονη επιστημονική γνώση ακόμα και εκλαικευμένη είναι συχνά δύσκολο να φτάσει στα μυαλά των περισσότερων κοινών θνητών για διάφορους λόγους.. αυτό είναι οπωσδήποτε ένα πρόβλημα που οδηγεί αναπόφεκτα σε σκοταδιστικές οδούς.
Πάντως όχι από επιστήμονες
Φυσικά και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός, φίλε μου σκεπτικιστή. Οι επιστήμονες (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων), ποτέ δεν καταδέχτηκαν να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τις αλήθειες πίσω από όλες αυτές τις παραδόσεις, γιατί αισθάνονται πως μονοπωλούν τη γνώση. Όσες απόπειρες έκαναν για μελέτη των φαινομένων αυτών έγιναν με ένα προαπαιτούμενο. Πως οπωσδήποτε έπρεπε να καταλήξουν στο ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Με βάση τη λογική, τείνω να πιστέψω, μπορεί κανείς να αποδείξει το οτιδήποτε, αρκεί να το μεθοδεύσει. Και ειδικά το νευρικό σύστημα καλό είναι να μην το επικαλούμαστε συνέχεια, απλά και μόνο επειδή τη συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών του εξακολουθούμε να μην τη γνωρίζουμε.
Η διαφορα αγαπητε Μιχαλη ειναι οτι οι επιστημονες τους οποιους απαξιωνουν ορισμενοι εδω μεσα, παρα την οποια δογματικοτητα τους, πραγματικη (συχνα) η φανταστικη (συχνοτερα) προσπαθουν να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ τα λεγομενα και τις θεωριες τους, κατι το οποιο οι ερευνητες και οι "ερευνητες" του μεταφυσικου στην μεγαλυτερη πλειοψηφια τους αδυνατουν, η δεν φαινονται διατεθημενοι να κανουν.
Ο Σκαθαροζουμης ανεφερε οτι η μορα και τα φαντασματα μελετωνται ακομα στον 21ο αιωνα. Κατα την γνωμη μου καλα κανουν. Ενδεχομενως στις λαικες παραδοσεις των προγονων μας να υπαρχουν καποια ψηγματα χαμενης, ξεχασμενης σοφιας. Το θεμα ειναι το ΠΩΣ μελετουνται αυτες οι παραδοσεις, με ποια μεθοδολογια, ποια ακριβεια και ποια αντικειμενικοτητα. Μεχρι τωρα εχω δει ελαχιστες σοβαρες προσπαθειες.
Το να μαζεψουμε με πεντε-εξι θρυλους και μια-δυο περιγραφες απο ατομα τα οποια συχνα ειναι για τα πανηγυρια, να φτιαξουμε μια θεωρια η οποια δυναται να αλλαξει την κοσμοθεωρια μας σαν ειδος, και χωρις ΚΑΜΜΙΑ απτη αποδειξη να εκδοσουμε ενα βιβλιο το οποιο θα μοσχοπουλησουμε στους αφελεις ειναι αρκετα ευκολο. Ακομα πιο ευκολο ειναι να βγαλουμε οποιονδηποτε κρινει τις θεωριες αυτες "δογματικο", "εγκαθετο", "συνωμοτη" και δεν ξερω τι αλλο.
Πισω ομως στο θεμα μας... Η sleep paralysis ειναι ενα φαινομενο σχετικα ερευνημενο το οποιο εξηγει θεωρω επαρκως τα περισσοτερα απο τα συμπτωματα που αναφερουν τα διαφορα θυματα. Εγω προσωπικα στο χειρουργειο μπορω να αναπαραγω τα συμπτωματα αυτα, ακριβως οπως τα περιγραφει η θεωρια της sleep paralysis. Οι "μεταφυσικαδες" δεν το δεχονται αυτο. Οχι. Αντι να δεχτουν την απλουστερη εξηγηση προτιμουν να κατατρομαζουν τον κοσμο με ιδεες για σκιες και παρομοιες ανοησιες, χωρις να παρεχουν ΚΑΜΜΙΑ αποδειξη για τα λεγομενα τους.
Εκει ειναι το προβλημα φιλτατοι και οχι στον δογματισμο των επιστημονων. Αν εσκαγαν μυτη οι σκιολογοι και μου παρουσιαζαν ενα τσουβαλι αποδειξεις τοτε μαλιστα θα ημουν δογματικος αν δεν τις ελμβανα υποψιν. Αντι αυτου εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρουμε δογματικο οποιον δεν αποδεχεται τυφλα αυτο που του σερβιρουν οι διαφοροι μεταφυσικαδες γκουρου.
Δεν διαφωνώ μαζί σου στο γενικό μέρος, Voel μου και δεν απαξιώνω την επιστήμη σε καμία περίπτωση. Θεωρώ απλά πως θα έπρεπε όλα αυτά τα θέματα να ερευνηθούν σοβαρά, με τη συνδρομή πολλών επιστημών, ώστε να υπάρχουν και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αντί αυτού, όμως, ελάχιστοι (και επιμένω σε αυτό) επιστήμονες καταδέχονται να το κάνουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που η αλαζονεία της γνώσης είναι άνευ προηγουμένου.
Όσο για τα υπόλοιπα, περί απατεωνιάς στο χώρο της μεταφυσικής αναζήτησης, το έχουμε ξαναπεί, το έχω επισημάνει κι εγώ και προσπαθώ να προτρέπω όσους με ρωτούν να εντοπίζουν τους απατεώνες και να τους απομονώνουν. Ένας καπνός δεν είναι πάντα φάντασμα, αλλά επειδή ορισμένοι γελοίοι το συνδέουν επίτηδες, για εντυπωσιασμό και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως και το όλο θέμα των φαντασμάτων είναι μια απάτη.
Η υπνοπαράλυση φυσικά και μπορεί να δημιουργηθεί με τα φάρμακα της αναισθησιολογίας που διαθέτεις, όμως δεν νομίζω αυτό να λέει κάτι παραπάνω από το πολύ ουσιώδες φυσικά ότι το φαινόμενο αυτό έχει κάποια χημική - βιοχημική βάση. Έχει άραγε μόνο αυτήν, όμως; Εδώ είναι που χρειάζεται σοβαρή μελέτη το θέμα, μιας και πάρα πολύς κόσμος έχει εμπειρίες από αυτό που αποκαλείται "Μόρα". όλοι εκείνοι, άραγε, έχουν κάποια δυσλειτουργία -έστω στιγμιαία - π[ου προκαλεί αυτό το φαινόμενο; Το έχει ερευνήσει αυτό η ιατρική; Γιατί, αν δεν το έχει, που ξέρεις, ίσως η Μόρα να γίνει η αιτία για την ανακάλυψη μιας νέας παθολογίας, με τον ίδιο τρόπο που η μελέτη των εθίμων των λαών και των επαναλαμβανόμενων ονείρων τους, έθεσε τις βάσεις για τις θεωρίες του Γιούνγκ, όπως έχουμε ξαναπεί.
Συνοψίζοντας, όλα αυτά τα μεταφυσικά φαινόμενα, οπωσδήποτε στηρίζονται στους νόμους της φυσικής και της επιστήμης γενικότερα, ειδομένης ίσως μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Πιθανώς στο μέλλον να εξηγηθούν όλα αυτά μέσα από νέες θεωρίες και νέα πειράματα, που θα διευρύνουν τους επιστημονικούς ορίζοντες. Αυτό νομίζω είναι καλοδεχούμενο και το θέλουμε όλοι. Τους απατεώνες, επιστήμονες και μη, αργά ή γρήγορα όλοι τους απομονώνουν...
Το να μαζεψουμε με πεντε-εξι θρυλους και μια-δυο περιγραφες απο ατομα τα οποια συχνα ειναι για τα πανηγυρια, να φτιαξουμε μια θεωρια η οποια δυναται να αλλαξει την κοσμοθεωρια μας σαν ειδος, και χωρις ΚΑΜΜΙΑ απτη αποδειξη να εκδοσουμε ενα βιβλιο το οποιο θα μοσχοπουλησουμε στους αφελεις ειναι αρκετα ευκολο. Ακομα πιο ευκολο ειναι να βγαλουμε οποιονδηποτε κρινει τις θεωριες αυτες "δογματικο", "εγκαθετο", "συνωμοτη" και δεν ξερω τι αλλο.
Εκει ειναι το προβλημα φιλτατοι και οχι στον δογματισμο των επιστημονων. Αν εσκαγαν μυτη οι σκιολογοι και μου παρουσιαζαν ενα τσουβαλι αποδειξεις τοτε μαλιστα θα ημουν δογματικος αν δεν τις ελμβανα υποψιν. Αντι αυτου εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρουμε δογματικο οποιον δεν αποδεχεται τυφλα αυτο που του σερβιρουν οι διαφοροι μεταφυσικαδες γκουρου.
Πέστα ρε Voel!!!!!!!
Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν και οι καινούργιοι, γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια "φρούτα" στον χώρο της αναζήτησης στην Ελλάδα...
Να καταθέσω και την δική μου εμπειρία...
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τίποτε γιά την Μόρα και πολύ απλά απέδιδα το συμβάν στο υποσυνείδητό μου, γιατί καθ'όλη την διάρκεια της μέρας θα βρισκόμουν σε ανησυχία λόγω δουλειάς ή καταστάσεων στο σπίτι.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε αρχικά στην μητέρα μου! Όταν έμενα στο πατρικό μου, δεν ήταν λίγες η στιγμές που την άκουγα εκεί στον μεσημεριανό της ύπνο να μουγκρίζει! Όταν την ξυπνούσα με κοιτούσε παράξενα και μετά από δευτερόλεπτα όταν συνερχόταν το απέδιδε στον οξαποδώ! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε περάσει καταστάσεις στο σπίτι για κάποιο διάστημα -επικρατούσε η απόλυτη αρνητική ενέργεια.
Φτιάχνω το σπίτι το δικό μου ακριβώς από πάνω απ'το πατρικό και μετακομίζω. Μένω πλέον μόνη μου. Την πρώτη φορά που μου συνέβη ξεκίνησε σαν όνειρο. Εκεί που νόμιζα ότι έκανα βόλτα σε ένα χωράφι με την παρέα μου ένοιωσα να με τυλίγει ένα φίδι. Το οποίο ξαφνικά μετατράπηκε σε κάτι τεράστιο μαυριδερό και βαρύ. Ένοιωσα το σώμα μου καταπλακωμένο, ανάσα δεν μπορούσα να βγάλω και ένοιωθα το δικό μου μουγκριτό. Όταν για λίγο με άφηνε προσπαθούσα να πω το 'Πάτερ ημών' και τότε με καταπλάκωνε ακόμη περισσότερο και με έκανε να ξεχνάω τα λόγια. Όταν ξαναδοκίμαζα και κατάφερνα να πω τις λέξεις καθαρά της προσευχής τότε με απελευθέρωνε!
Το ίδιο είχε ξανασυμβεί πάλι με την αρχή ενός ωραίου ονείρου αλλά αντί για φίδι με είχαν στριμώξει λυσασμένα σκυλιά! Και πάντα το 'πάτερ ημών' ήταν αυτό που με βοηθούσε στην απελευθέρωσή μου.
Μου ξανασυνέβη και όταν συγκατοικούσαμε με τον άντρα μου -όντας αρραβωνιασμένοι- αλλά εκείνος ενώ κοιμόταν δίπλα μου δεν με είχε καταλάβει για να με βοηθήσει.
Μετά την 'περιπέτεια' ένοιωθα τους σφιγμούς μου να κάνουν σαν τρελοί και όταν προσπαθούσα να τους μετρήσω διαπίστωνα πως η καρδιά μου λειτουργούσε κανονικά. Το δε ρολόι στο κομοδίνο μου πάντα έδειχνε ότι είχαν περάσει μερικά δευτερόλεπτα απ'την στιγμή που είχα ξαπλώσει!
Είναι τώρα κάτι χρόνια που ο ύπνος μου είναι ομαλός και χωρίς Μόρα. Πολύ απλά γιατί απ'τις τόσες φορές που μου συνέβαινε, διαπίστωσα πως όλα ξεκινούσαν απ'την ένταση που είχα την ημέρα (άγχος, ανησυχία, κακοδιαθεσία για τα διάφορα καθημερινά προβλήματα). Όταν βλέπω πια όνειρο -την ώρα που είναι η κρίσιμη στιγμή- αλλάζω πλευρό ή ξυπνάω. Είναι στον έλεγχο του μυαλού μας να μην μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα.
Και μια απορία λίγο άσχετη με το θέμα: έχει τύχει σε κανέναν εκεί που κάθεται να 'ακούει' το όνομά του ή κάποιον ήχο (χτύπημα κουδουνιού ή πόρτας), την στιγμή που λαγοκοιμάστε και όταν ξυπνάτε να μην έχει διαπιστώνετε ότι ήταν της φαντασίας σας; Προσπαθώ να καταλάβω, τι σόϊ κατάσταση είναι αυτή που περνάω στιγμές-στιγμές! :rolleyes:
Μου έχει τύχει σε όνειρα να θέλω να φονάξω αλλα να καταφέρνω μόνο να ψυθιρίσω...επίσης μια φορά καθώς κοιμόμουν ένοιθα να πνίγομαι και πάλι ήθελα να φονάξω και το μόνο που κατάφερα ήταν να ψυθιρίσω..
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.