PDA

Επιστροφή στο Forum : H μεταφυσική ανασκόπηση του 2006... λίγο πριν υποδεχτούμε το 2007!


beetlejuice
30-12-06, 18:22
Η πιο γλυκιά στήλη της χρονιάς στο metafysiko.gr, δεν είναι άλλη από την ανασκόπηση που γράφεται τις τελευταίες στιγμές του χρόνου που φεύγει. Και όπως είχα γράψει και πέρυσι χαρακτηριστικά, «…ξέρετε είναι πολύ σημαντικό το παραπάνω συναίσθημα. Όταν νιώθεις δηλαδή πως πρέπει να συγκεντρώσεις όλη τη δραστηριότητα 12 μηνών και να την παρουσιάσεις σε ένα μεγάλο κοινό, όπως είναι αυτό των φίλων του μεταφυσικού. Γιατί το να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία επί 4 συνεχόμενα έτη σημαίνει πρωτίστως ότι έχεις να παρουσιάσεις κάτι και δεν ντρέπεσαι για αυτό! Επιπροσθέτως δεν το παρουσιάζεις ως κάτι αποκλειστικά δικό σου, μα σαν μια συλλογική προσπάθεια που βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές καθημερινά!»
Για 5η συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, κάνουμε τον δικό μας απολογισμό. Ένας απολογισμός που ζωγραφίζει ένα ακόμη μεγαλύτερο χαμόγελο στα χείλη μας, και ταξιδεύει τα όνειρά μας σε ακόμη πιο μακρινούς, απρόσιτους πριν μερικά χρόνια τόπους.
Το metafysiko.gr έχει εξελιχθεί σε μια πρότυπη διαδικτυακή ελληνική κοινότητα. Δεκάδες άτομα από κάθε γωνιά της χώρας, ξεδιπλώνουν το μεράκι τους μέσα σε τρια διαφορετικά sites που έχουν να κάνουν με διαφορετικούς τομείς της αναζήτησης.

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς λοιπόν την ανασκόπηση του 2006;
Ακόμη περισσότερα νέα άρθρα μελών, συνεντεύξεις, άρθρα επισκεπτών, άρθρα συνεργατών, άρθρα επικαιότητας, βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς επίσης και αποστολές και φωτορεπορτάζ στο νέο site της Πυθέας, εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μας (η παραγωγικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!), που αποτελεί πλέον έναν must σταθμό για κάθε άνθρωπο που αναζητά στο Internet πληροφορίες για θέματα πνευματικής αναζήτησης.


http://www.metafysiko.gr/pn/images/banner_gateway.jpg
Η ιστοσελίδα της ομάδας Gateway (www.metafysiko.gr): Χωρίς το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα, εμπλουτίστηκε με δεκάδες άρθρα σε κάθε κατηγορία, αφήνοντας ευχαριστημένους και τους πιο απαιτητικούς. Πολλά ήταν τα e-mail συγχαρητηρίων που δεχτήκαμε από διάφορους φορείς των οποίων τραβήξαμε το ενδιαφέρον. Το επίπεδο των άρθρων μελών (αλλά και των επισκεπτών) έχει ανέβει πλέον σε δυσθεόρατα ύψη. Ως αποτέλεσμα, το 2006 είδαμε τις περισσότερες συμμετοχές μελών της Ελληνικής κοινότητας του Μεταφυσικού(μέσω της αρθρογραφίας τους) σε περιοδικά έντυπα. Αυτό και μόνον λέει πολλά.
Για τις συνεντεύξεις τι να πρωτοπούμε… 3 βουλευτές, ο μεγαλύτερος Έλληνας ανθρωπολόγος, ο πιο πολυσυζητημένος Έλληνας δημοσιογράφος, 3 ακαδημαϊκοί (ο ένας ξένος), ένας εκδότης και ένας ξένος ιστορικός. Τέτοιου είδους συνεντεύξεις ανεβάζουν χωρίς αμφιβολία τόσο την αναγνωρισημότητα όσο το και το “prestige” του μεταφυσικού.
Γνωστοί και αναγνωρισμένοι συγγραφείς όπως ο Θανάσης Βέμπος, ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο Αλέξανδρος Μήτσιου, ο Γιάννης Λάζαρης, η Χαρίτα Μήνη και ο Νικόλαος Περιστερίδης, εμπλούτισαν με τις απόψεις τους τη στήλη άρθρα συνεργατών και έδωσαν έναν άλλο τόνο στην κεντρική σελίδα του metafysiko.gr.
Στον τομέα των συνεργασιών μας με περιοδικά έντυπα, η στήλη μας στο Mystery εξακολουθεί να κάνει γνωστή στους αναγνώστες του περιοδικού την έντονη δράση μας. Συνεργασία ξεκινήσαμε και με το περιοδικό Ιχώρ, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

http://www.metafysiko.gr/pn/images/banner_pytheas.jpg
Η ομάδα Πυθέας (www.explorers.gr) : Το 2006 ήταν η χρονιά της Πυθέας. Πέρυσι λέγαμε από αυτή τη στήλη πως μέσω του μικρού πυρήνα που δημιουργήθηκε, αποδόθηκαν οι πρώτοι καρποί. Φέτος το «δέντρο άνθισε» και ψήλωσε… Η Πυθέας απέκτησε το δικό της σπίτι, το www.explorers.gr και η σελίδα σχεδιάστηκε ξανά από την αρχή αποκτώντας εντυπωσιακή εμφάνιση! Δεν μείναμε όμως μόνο στους τύπους… Ακόμη περισσότερα άτομα της κοινότητας, δέθηκαν με την Πυθέας και πραγματοποίησαν πολλές αποστολές σε όλη την υφήλιο. 18 αποστολές και φωτορεπορτάζ σηκώθηκαν στη σελίδα ενώ υπάρχουν και άλλες που ακόμη γράφονται. Δοϊράνη, Αθήνα, Παρνασσός, Σάμος, Κύθηρα, Καιάδας, Ταϋγετος, Κύπρος, Βατικάνό, Υork, Κωνσταντινούπολή, Λονδίνο ήρθαν πιο κοντά μας, μέσω των εικόνων και των εμπειριών των μελών της Πυθέας που αποτυπώθηκαν σε εξαίσια κείμενα. Highlight της χρονιάς, η αποστολή στο Βίσοκο της Βοσνίας που αποτέλεσε παγκόσμια επιτυχία (χωρίς υπερβολή κι αυτό θα το ζήσουμε μαζί σε λίγους μήνες) για την ομάδα Πυθέας. Τόσο με τις αποστολές που πραγματοποιούνται όσο και με τα άρθρα επικαιρότητας που καλύπτουμε, καθώς επίσης και τις συνεντεύξεις που δημοσιεύουμε, δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε πως «δημιουργούμε» ειδήσεις, όταν άλλοι τις ανακυκλώνουν…

http://www.metafysiko.gr/pn/images/banner_fantasy.jpg
Η ομάδα FantasyGate (www.metafysiko.gr/fantasygate): Επιτέλους επέστρεψε! Με νέο πρόσωπο, μοναδική σχεδίαση και εντελώς νέα φιλοσοφία, τα πρώτα κείμενα «της νέας εποχής» έχουν ήδη ανέβει στην ιστοσελίδα των φίλων του Φανταστικού. Τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς λοιπόν, η FantasyGate έθεσε τη λειτουργία των μηχανών της κοινότητας σε φουλ ρυθμούς. Ευελπιστούμε το 2007 να αποδοθούν καρποί ανάλογοι με αυτούς που έδωσε η Πυθέας τον πρώτο έτος δράσης της.

Πανεπιστημιακές πρωτοβουλίες της κοινότητας του Μεταφυσικού: Συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες της πανεπιστημιακής ομάδας Κ.Α.Π.Α . Οι προσκεκλημένοι στη Σάμο τη χρονιά που πέρασε, τράβηξαν τα ενδιαφέρον του πανεπιστημιακού κοινού. Εντύπωση προκάλεσαν και τα σπηλαιολογικά σεμινάρια που οργανώθηκαν τον Απρίλιο, με προσκεκλημένους τον Νίκο Λελούδα και τους κ.κ. Αβτζή και Χατζηλιάδη της Ε.Σ.Ε. Η Κ.Α.Π.Θ παρέμεινε ανενεργή, ωστόσο μέσα στο 2007 αναμένεται να επανέλθει δυναμικά.


http://www.metafysiko.gr/pn/images/banner_forum.jpg
Το forum της κοινότητας του μεταφυσικού: Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα το 2006. Λίγες ώρες πριν φύγει το έτος, αγγίζει πλέον τα 3000 μέλη, καθιστώντας το ένα από τα δύο πολυπληθέστερα φόρουμς αναζήτησης στη χώρα μας. Όμως το παραπάνω μικρή σημασία έχει. Η ποιότητα των συμμετεχόντων και των διαλόγων που αναπτύσσονται, καθώς επίσης και οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παρατίθενται, κάνουν το φόρουμ του μεταφυσικού, χωρίς αμφιβολία, ένα ιδανικό και φιλικό ηλεκτρονικό στέκι για κάθε πνευματικό άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Η συντονιστική ομάδα έκανε και φέτος εξαιρετική δουλειά, και όσες δυσκολίες κι αν πέρασαν (γεγονός από λίγο έως πολύ φυσιολογικό) τις ξεπέρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από κει και πέρα όλα όσα αναφέραμε και πέρυσι σχετικά με το φόρουμ συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Δηλαδή: το φόρουμ του μεταφυσικού αποτελεί ένα κέντρο εισροής θεμάτων και αποκλειστικοτήτων που αφορούν την πνευματική αναζήτηση. Συντάκτες του περιοδικού τύπου της αναζήτησης (και όχι μόνο!) βολτάρουν συχνά πυκνά στην αγορά μας προσπαθώντας να αλιεύσουν νέα στοιχεία για ζητήματα που τους απασχολούν, δεκάδες ιστοσελίδες αναδημοσιεύουν πληροφορίες της main page ,ενώ νέα του φόρουμ μας μεταφέρονται με τη ταχύτητα του φωτός σε άλλες ηλεκτρονικές αγορές.


2007: Μια χρονιά - πρόκληση


Ατενίζοντας το 2007, μπορούμε να πούμε πως για την ομάδα Gateway αποτελεί μια χρονιά υλοποίησης στόχων, παρά μια χρονιά υλοποίησης «ονείρων». Αυτό σημαίνει ότι αρκετές ιδέες και σκέψεις μας έχουν γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται νέες εξελίξεις που θα «σηκώσουν» ακόμη ψηλότερα την κοινότητα. Όμως η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο τα… «όνειρα» είναι τελικά αυτά που επικρατούν σε αυτή την άτυπη κούρσα με τους προκαθορισμένους στόχους. Πράγματα που ούτε καν έχουμε στο μυαλό μας στην αρχή της χρονιάς, ή τα θεωρούμε άπιαστο όνειρο, έχουν γίνει πραγματικότητα στο τέλος της χρονιάς.

Τι ευχόμαστε λοιπόν για την πορεία της Ελληνικής κοινότητας του Μεταφυσικού τη χρονιά που έρχεται;
-Εμπλουτισμός της αρθρογραφίας σε όλες τις κατηγορίες της σελίδας.
- Νέες ενδιαφέρουσες ειδήσεις- αποκλειστικότητες - συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα
- Εξάπλωση της αναγνωρισημότητας της κοινότητας εντός και εκτός συνόρων
- Εξάπλωση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλους τομείς
- Η ανάδειξη της ταυτότητας της κοινότητάς μας ως « ηλεκτρονικού χώρου εκκόλαψης νέων συγγραφέων»
- Η εκτίναξη της Πυθέας και του explorers.gr σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του Metafysiko.gr σε όλους τους τομείς (αρθρογραφία, αποκλειστικότητες, συνεργασίες, αναγνωρισημότητα)
- Η επιτυχία του «στοιχήματος» FantasyGate. Για την πρώτη χρονιά προέχει το τρίπτυχο « δουλειά, μεράκι και αγάπη » για την προσπάθεια αυτή από όλους όσους θα συμμετάσχουν.

Και τόσα ακόμη που έχουμε (ή δεν έχουμε!) στην άκρη του μυαλού μας!


Η ίδια η δομή και η λειτουργία της Ελληνικής κοινότητας του Μεταφυσικού, που μετά από 5 χρόνια έχει διαμορφωθεί και αναδειχθεί, συνθέτει μια μοναδική στο είδος της (για τον διαδικτυακό χώρο της αναζητησης, σίγουρα!) επιτυχημένη συνταγή.



Εκ μέρους της ομάδας Gateway σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας ένα ευτυχισμένο 2007 γεμάτο υγεία και πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής σας!

Υ.Γ Δείτε την ανασκόπηση του 2005 (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=864) και την ανασκόπηση του 2003 (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=7265&postcount=6)

beetlejuice
30-12-06, 18:30
[center]http://briefcase.pathfinder.gr/download/560110