Επιστροφή στο Forum : Pan's Labyrinth
http://img204.imageshack.us/img204/5170/postertv0.jpg
Ισπανία, 1944. Η Ofelia είναι ένα μοναχικό και ονειροπόλο κορίτσι που ζει με τη μητέρα της και τον πατέρα της, έναν αξιωματικό του στρατού επιφορτισμένο να "καθαρίσει" την περιοχή από τους επαναστάτες. Μέσα στη μοναξιά της, δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο με φανταστικά πλάσματα, μυστικές αποστολές και κρυμμένα πεπρωμένα... Με τη μεταπολεμική ατμόσφαιρα να κυριαρχεί γύρω της, η μικρή Ofelia οφείλει να συμβιβαστεί με τον αληθινό κόσμο των άλλων, έστω κι αν πρέπει να επινοήσει τα δικά της όνειρα, τα δικά της σύμβολα, τους δικούς της μύθους...
Ο λάτρης και δεξιοτέχνης του φανταστικού είδους Guillermo del Toro ("Hellboy", "Blade II", "The Devil's Backbone", "Mimic") υπογράφει ένα παραμύθι αυστηρά για μεγάλους. Ο χαρισματικός Μεξικάνος δημιουργός διαστρέφει την αθώα "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", με φόντο την σπαραγμένη από τον εμφύλιο Ισπανία του '40. Ρεαλισμός που πατά γερά στη μαγεία ή μαγεία καλά ριζωμένη στον ρεαλισμό; Όταν το υπερφυσικό συναντά την πολιτική αλληγορία, τη φαντασμαγορία των ειδικών εφέ και την ομολογουμένως αχαλίνωτη φαντασία του del Toro, το αποτέλεσμα προβλέπεται τουλάχιστον μεθυστικό.
[Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το site των Village Cinemas.]
Πρωταγωνιστούν:
Maribel Verdu, Ivana Baquero, Sergi Lopez (II), Ariadna Gil, Alex Angulo
http://www.joblo.com/newsimages1/panlabyrinth1.jpg
http://www.thedougjonesexperience.com/panimage~15.jpg
Για περισσότερες πληροφορίες, trailer κ.ά. επισκεφτείτε το επίσημο site (http://www.panslabyrinth.com/) της ταινίας που θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στις 8 Φεβρουαρίου 2007.
..το ειδα σημερα...πολλυ καλο....τρομερη ιστορια με καλα εφε...
..η καλυτερη Ισπανικη(η Ισπανοφωνη) ταινια που εχω δει μεχρι σημερα...
ο τυπος που υποδιεται τον κακο στρατιωτικο παιζει τρομερα...(σου προκαλει πραγματικη απεχθεια...)
... δεν λεω περισσοτερα αλλα το προτεινω σε ολους....
σε δημοσκοπιση του βαζω 8-9.....
Μου άρεσε κι εμένα η ταινία, αν και περίμενα να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον μεταφυσικό κόσμο που περιπλανήθηκε η Οφηλία..
Κατά τα άλλα, αρκετές ρεαλιστικές έως σκληρές σκηνές του εμφυλίου, αλλά και πολύς μεταφυσικός συμβολισμός και πρακτικές, όπως η δύναμη του μανδραγόρα, το κλειδί και το σπαθί, ο λαβύρινθος με τους 7 κύκλους, η πύλη που ανοίγει με την γέμιση της Σελήνης και το αίμα καθώς και οι δοκιμασίες σε συνεργασία με τον κένταυρο-δάσκαλο και τις νεράιδες..
beetlejuice
17-02-07, 12:16
Την πρωτη "pure" ευρωπαϊκη ταινια που με ενθουσιασε (υπαρχει και το "Πεμπτο Στοιχειο" σκηνοθετημενο απο τον Γαλλο Λυκ Μπεσον) παρακολουθησα χθες. "Ο Λαβυρινθος του Πανα" ειναι μια πραγματικα εξαισια ισπανικη προσπαθεια που δεν εχει σε τιποτα να ζηλεψει τις χολυγουντιανες υπερπαραγωγες.
Απο τη μια η φρικη του εμφυλιου πολεμου στην Ισπανια του Φρανκο που συνοδευεται μαλιστα απο αρκετες σκληρες σκηνες και απο την αλλη η παιδικη αθωοτητα της μικρης Οφελιας και ο μαγικος κοσμος που φτιαχνει ( ; ) για να "αμυνθει". Αψογα σκηνικα και εκπληκτικοι ηχοι οπως για παραδειγμα το πεταρισμα των μικρων νεραιδων.
Βαθμολογια 8,5 προτρεποντας σας να μην περιμενετε να κυκλοφορησει σε dvd...
"Ο Λαβύρινθος του Πάνα" είναι μια ευρωπαϊκή ταινία με τα όλα της! Ατμόσφαιρα, κουλτούρα, καλλιτεχνική διάθεση, σωστή δόση φαντασίας, εφέ και σασπένς. Κινείται σε γνώριμα μονοπάτια (τύπου Terry Gilliam) και θυμίζει αρκετά την Αλίκη στη χώρα τον Θαυμάτων με μια πιο "Sillent Hill" διάθεση! :p (Ας μην ξεχνάμε πως σκηνοθέτης της τελευταίας είναι ένας Γάλλος. Τυχαίο; ;))
Αυτό που μου έμεινε πιο πολύ από την ταινία, πέρα από τα ανθρώπινα μηνύματα που περνάει, είναι τα υπέροχα τέρατα που την κοσμούν. Ξεκινώντας από τον φαύνο που είναι πραγματικά υπέροχος, νομίζω πως ο "παιδοφάγος" με τους βολβούς των ματιών στις παλάμες είναι κάτι το πραγματικά εξαίρετο από θέμα creatures-design! Καταπληκτικοί επίσης είναι οι ήχοι που δίνουν μια αληθοφανή αίσθηση στα φανταστικά πλάσματα, όπως είπε και ο Μηνάς. Η ταινία περιείχε πάρα πολλές σκληρές σκηνές βίας κι ήταν αρκετές οι στιγμές που ανατρίχιασα! Έτσι εξηγείται και το "άνω των 17" σήμα καταλληλότητας...
http://img201.imageshack.us/img201/2039/panslabyrinthver3ib9.jpg
Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά θα ήθελα να είμαι μέρος της ιστορίας, να μπω κι εγώ σ' αυτό το φανταστικό κόσμο, όπου τα άσχημα πλάσματα (για τα δικά μας δεδομένα) δεν είναι πάντα εχθρικά και ύπουλα. Τέλος, η ύπαρξη του λαβύρινθου πάντα με συνάρπαζε (γι' αυτό άλλωστε και μ' αρέσουν τα παιχνίδια τύπου "Tomb Raider" όπου χάαανεσαι με τις ώρες...) όπως και η χρήση μαγικών πρακτικών για τη βελτίωση μιας κατάστασης (βλ. χρήση μανδραγόρα).
Υ.Γ.: Eλπίζω να πάρει κανά Όσκαρ, γιατί το αξίζει πραγματικά!! Eίναι υποψήφιο σε 6 κατηγορίες αν δεν απατόμαι:
~ Screenplay: Original (Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο)
~ Best Foreign Film (Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία)
~ Art Direction (Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση)
~ Cinematography (Καλύτερη Φωτογραφία)
~ Makeup (Καλύτερο Makeup)
~ Original Score (Καλύτερη Μουσική Επένδυση)
Αντωνία με κάλυψες πλήρως για την ταινία με το ποστ σου..απλώς καταπληκτική ταινία..
η παιδικη αθωοτητα της μικρης Οφελιας και ο μαγικος κοσμος που φτιαχνει ( ; ) για να "αμυνθει".
Ακριβώς beetle.. (?) ;)
Πανδαιμόνιος
19-02-07, 02:28
καλησπέρα σας
όντως ,Πολύ καλή ταινία !
απο αυτές που χρειάζονται να τις κάνεις repete , τρομερά εφέ ,ωραίο θέμα και πολύ δράση.
Παρακολούθησα εχθές την ταινία και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είμαι υπέρ του ευρωπαικού κινηματογράφου αφού έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα υψηλά budget των χολιγουντιανών ταινιών και να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα.
Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του σκηνοθέτη να παρουσιάσει μια τέτοια ιστορία με πολλά ιστορικά και κοινωνικά μηνύματα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και πολλά φανταστικά στοιχεία. Κάποιες φορές μια τέτοια προσπάθεια ξεφεύγει τελείως με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε να είναι πολύ απογοητευτικό. Στη περίπτωση του Λαβύρινθου του Πάνα πάντως, ο τρόπος που χειρίστηκε το κόσμο του φανταστικού ο σκηνοθέτης μου φάνηκε απλά αριστουργηματικός. Η μικρή Οφηλία φάνηκε να βίωσε πραγματικά όλη αυτή τη περιπέτεια, έστω και στο μυαλό της, με σκοπό να αντέξει τη σκληρή πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούσε. Μέχρι τέλους...
Είναι φοβερό και πολύ ρεαλιστικό τι παιχνίδια μπορεί να σου παίξει κάποιες φορές το μυαλό σου για να δημιουργήσει αμυντικούς μηχανισμούς... :rolleyes:
Εντυπωσιακή η ταινία . :) Η φαντασία πολλές φορές μπορεί να σου πλάσει έναν κόσμο των οποιό σου φαίνεται αληθινός και ας μην υπάρχει και τι ποίο ευάλωτο απο ένα μικρό παιδί. Κάτι που δεν μου κάθησε καλά ήταν η σκηνές που ο Πάνας δίνει στην Οφέλια την κιμωλία και των Μανδραγόρα αφου δεν υπήρχε πώς γίνεται να πέρνει πράγματα από κάτι που δεν υπάρχει και το βλέπει μόνο αυτή??? :confused: Θα μου πεις ταινία είναι τώρα. :D
Κάτι που δεν μου κάθησε καλά ήταν η σκηνές που ο Πάνας δίνει στην Οφέλια την κιμωλία και των Μανδραγόρα αφου δεν υπήρχε πώς γίνεται να πέρνει πράγματα από κάτι που δεν υπάρχει και το βλέπει μόνο αυτή??? :confused:Μπράβο Seth!! Πρόσεξες τι λεπτομέρεια αυτή... Έλεγα κι εγώ... Κανείς πια δε θα το προσέξει;;; Δεν ήθελα να κάνω θέμα π.χ. με το πώς γίνεται ένα μικρό κοριτσάκι να βρει έναν μανδραγόρα και να τον βάλει κάτω από το κρεβάτι της μητέρας του για να τη βοηθήσει με την εγκυμοσύνη... Μήπως τελικά ο κόσμος της μικρής δεν ήταν ψεύτικος;;; ;)
Έλεος!
Η ταινια ειναι αλληγορική και δεν νομίζω οτι πρέπει να δίνεται τόσο βάση στο μαγικό στοιχείο!Τα μόνο που μου κάνανε εντύπωση είναι οτι επιλέχτηκε ένας θεός όπως είναι ο Πάνας ο οποίος είναι ο μόνος 8εός ο οποίος δοκίμασε τον θάνατο!
Η ταινία είναι αλληγορική όσον αφορά την καπιταλιστική φασιστική κοινωνία και τι μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει και να ονειρευτει!
Αν και λίγο ανιστόρητα μας τα λέει ο σκηνοθέτης και μας κανει να αντιπαθούμε ανθρώπους και καταστάσεις που ιστορικα τουλαχιστον δεν υπήρξαν!
Τελοσπάντων σαν ταινια και σαν ευρύτερο νόημα μπορω να πώ οτι πραγματικά με συγκίνησε..
Μπράβο Seth!! Πρόσεξες τι λεπτομέρεια αυτή... Έλεγα κι εγώ... Κανείς πια δε θα το προσέξει;;; Δεν ήθελα να κάνω θέμα π.χ. με το πώς γίνεται ένα μικρό κοριτσάκι να βρει έναν μανδραγόρα και να τον βάλει κάτω από το κρεβάτι της μητέρας του για να τη βοηθήσει με την εγκυμοσύνη... Μήπως τελικά ο κόσμος της μικρής δεν ήταν ψεύτικος;;; ;)
Αυτό με προβλημάτισε και εμένα. Επειδή μ' αρέσει ο κόσμος της φαντασίας και ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως φαντασιόπληκτη δεν ήθελα με τίποτα να παραδεχτώ αρχικά ότι όλα ήταν δημιούργημα της φαντασίας της μικρής Οφηλίας. Έτσι έψαχνα να βρω διάφορα στοιχεία να υποστηρίξω ότι ίσως πραγματικά να συνέβησαν αυτά τα πράγματα. Ο μανδραγόρας ήταν ένα από αυτά που με έκαναν να σκεφτώ μήπως ήταν αλήθεια. Θα μπορούσε όμως να είχε διαβάσει για το μανδραγόρα σε κάποιο παραμύθι και να τον χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τη μητέρα της. Το περίεργο δεν είναι πως χρησιμοποίησε το μανδραγόρα αλλά το ότι η μητέρα της άρχισε να γίνεται ανεξήγητα καλύτερα. Ίσως αυτό να ήταν σύμπτωση... Ίσως και όχι. :rolleyes:
Από την άλλη η ταινία είναι καθαρά αλληγορική αλλά αυτό πιστεύω δεν εμπόδίζει όποιον θέλει να δει και λίγο πέρα από τα ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε του το επιτρέπει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Για να σας βγάλω απο το δίλημα ο σκηνοθέτης είναι άσχετος όσον αφορά τον αποκρυφισμό..Φάνηκε και απο μια άλλη ταινία του το hellboy που ήταν η ουσία του οτι να ναι.
Για να σας βγάλω απο το δίλημα ο σκηνοθέτης είναι άσχετος όσον αφορά τον αποκρυφισμό..Φάνηκε και απο μια άλλη ταινία του το hellboy που ήταν η ουσία του οτι να ναι.
Το δίλημμα, αν υπάρχει, δε νομίζω ότι έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τον αποκρυφισμό. Η φαντασία δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε μια τέτοια λέξη. Δεν είναι κάτι κρυφό και δεν είναι κάτι στο οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση. Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη ταινία θέτει πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς αλλά σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, αποκρυφιστικούς.
leo morpheus
25-02-07, 18:10
Είδα την ταινία προχθές και ήταν απλά μια καλή ταινία.Δεν μου άρεσε περισσότερο από ''Τον άρχοντα των δαχτυλιδιών'',από το ''Braveheart'' ή από ''Άγρυπνος στο Σιάτλ''...
Γιατί τόσος χαμός τελικά;Ο τύπος που έπαιζε τον διοικητή ήταν φοβερός,το κοριτσάκι δεν μου άρεσε ιδιαίτερα,θα μπορούσαν να βρουν κάποιο άλλο για το ρόλο αυτό.
Το μυθολογικό στοιχείο υπήρχε πολύ λιγότερο απ' ότι περίμενα.Η σκηνοθεσία μου άρεσε και οι όποιες σκληρές σκηνές ήταν αρκετά ρεαλιστικές.
Μη με κράξετε αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ταινία εποχής (φασίστες,κομμουνιστές,Φράνκο...)αλλά με το μεταφυσικό τόνο που είχε δεν μου έκατσε καλά...
Ίσως αν την ξαναδώ στο μέλλον να μου αρέσει περισσότερο αλλά μέχρι στιγμής αυτές είναι οι εντυπώσεις μου...
Μη με κράξετε αλλά θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ταινία εποχής (φασίστες,κομμουνιστές,Φράνκο...)αλλά με το μεταφυσικό τόνο που είχε δεν μου έκατσε καλά...
Ίσως αν την ξαναδώ στο μέλλον να μου αρέσει περισσότερο αλλά μέχρι στιγμής αυτές είναι οι εντυπώσεις μου...
Γιατί να σε κράξουμε; Όλες οι απόψεις είναι δεκτές ειδικά όταν πρόκειται για τέχνη. Άλλωστε σε δημοκρατική χώρα ζούμε... (λέμε τώρα :D )
metalmaniac
25-02-07, 21:32
ειμαι αυτος που ψηφισε 5 για την ταινια τουτη!
κι αυτο γιατι πραγματικα δεν μου αρεσε καθολου και την ξεχασα αμεσως μολις βγηκα απτον κινηματογραφο
και το 5 το εβαλα γιατι ειχε καποια πολυ ωραια χρωματα,σχεδια,εικονες κτλ(νομιζω "φωτογραφια" το λενε),ειδικα εκεινο το τερας που δεν ειχε ματια
κατα τα αλλα δεν με ακουμπησε η ολη ιστορια,δεν εγινε καμια εμβαθυνση στους χαρακτηρες ουτε επικεντρωθηκε ο σκηνοθετης σε καποια απο τις 2 ιστοριες με αποτελεσμα να βαρεθω
κριμα - και ειχε καλες προοπτικες...
Μήπως τελικά ο κόσμος της μικρής δεν ήταν ψεύτικος;;;
Αυτό πιστεύω και εγώ! Τα παιδιά τα βλέπουν όλα αλλιώς τα παιδιά έχουν και φανταστικούς φίλους. Μήπως η μικρή Οφηλία έβλεπε μόνο τον Πάνα αλλά η άλλοι όχι γιατί δεν έχουν το μυαλό ενός παιδιού , η έκτος αν ο Πάνας μπορούσε να εμφανίζεται μόνο στην Οφελια και για αυτό δεν το έβλεπε κανείς . Γιατί κάποια στιγμή αν θυμάμαι καλά γυρίζει η Μερσέντες και λέει ότι η μητέρα της της είχε πει ότι είχε δει και αυτή να φαύνο (Πάνας) και της είπε να μείνει μακριά του γιατί είναι επικίνδυνη.
Τα μόνο που μου κάνανε εντύπωση είναι οτι επιλέχτηκε ένας θεός όπως είναι ο Πάνας ο οποίος είναι ο μόνος 8εός ο οποίος δοκίμασε τον θάνατο!
Πέρα από αυτό, ο κένταυρος στην μυθολογία είναι ο Δάσκαλος, αυτός που κατευθύνει και διδάσκει στους ανθρώπους τα ανώτερα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η μικρή έπρεπε να εκπαιδευτεί, να περάσει τις δοκιμασίες για να αξιωθεί να γνωρίσει τους πραγματικούς της γονείς. Δηλαδή έχουμε μια αλληγορία της ψυχής στο "εκπαιδευτικό" της ταξίδι να γνωρίσει την "θεϊκή" της φύση.
γυρίζει η Μερσέντες και λέει ότι η μητέρα της της είχε πει ότι είχε δει και αυτή να φαύνο (Πάνας) και της είπε να μείνει μακριά του γιατί είναι επικίνδυνη.
Ναι, έπρεπε να προσέχει, διότι στην τελευταία δοκιμασία η μικρή έπρεπε να αμφισβητήσει και να μην υπακούσει τον δάσκαλό της. Κι αυτό έγινε. Δηλαδή μιλάμε για την αυτοθυσία της ψυχής μπροστά στην πιθανότητα να θυσιάσει τον μικρό αδελφό της. Αντ'αυτού θυσιάστικε η ίδια, το δικό της αίμα έτρεξε και αυτό την λύτρωσε και την εξύψωσε.
Επειδή πρώτα διάβασα όλο το τόπικ και κατόπιν είδα τη ταινία , μπορώ να πω ότι δε πολυενθουσιάστηκα .
Περίμενα κάτι καλύτερο ....
Όχι ότι δε βλεπόταν κιόλας, αλλά ......
Θα προτιμούσα περισσότερες σκηνές στο λαβύρινθο .....
Το όνομα φαύνος προφανώς είναι παράφραση της ελληνικής λέξης φαύλος , που σημαίνει ο εξ πέραν της μιας υπόστασης αποτελούμενος , ο μπερδεμένος (τύπου Παν , μισός άνθρωπος μισός κάτι άλλο) ...αυτό μόνο μου έκανε εντύπωση
....θυμίζοντας μου παράλληλα πόσο πιο καλός ήταν ο λαβύρινθος με τον David bowie .….
Δ.
Και επειδή ,όπως λέει και ο σοφός λαός, κάλιο αργά....
Μόλις χθες παρακολούθησα τον "Λαβύριθο" σε θερινό σινεμά μάλιστα.
Δεν είχα προσέξει το thread τούτο και έπεσα πάνω του στην "αναζήτηση". :p
Πραγματικά πολύ όμορφη ταινία.
Ένα 8-9 (που όπως βλέπω και τα στατιστικά συμφωνούμε οι περισσότεροι)... :p
Δυστυχώς άργησα να δω την ταινεία μιας και περίμενα να βγει σε DVD.
Πολύ ωραία ατμόσφαιρα, φοβερά σκηνικά και εφέ.
Φοβερός ο ρόλος του λοχαγού. Πολύ καλή και η Οφέλια.
Βάζω ένα 7,5, με μείον το ότι περίμενα πιο πολλές "φανταστικές" σκηνές.
Δεν με ξετρέλανε σε αντίθεση με όσους έχω συζητήσει. Πολύ καλή υπόθεση, πολύ καλή προσπάθεια για μία Ισπανικής παραγωγης ταινεία. Αλλά δεν ξέρω κάτι με χάλασε. :(
schooligan
27-02-08, 06:00
Ειδα την ταινια και δεν μπορω να πω πως ξετρελαθηκα κι ολας. Ενταξει ωραια προσπαθεια αλλα θα μπορουσε να ειναι αρκετα καλυτερη.
Πολύ τρυφερή και συνάμα σκληρή ταινία!
Δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο την σύγκρουση μεταξύ μιας άθλιας πραγματικότητας και ενός ολοζώντανου κόσμου ενός μικρού κοριτσιού...(και συνονόματου βεβαίως βεβαίως) ;)
Δεν ξετρελάθηκα, αλλά την είδα πολύ ευχάριστα!
TriNiTy191
18-07-08, 21:30
Μπορώ να πω ότι δν μου άρεσε!Σε κάποια σημεία ήταν ψεύτικη εως γελοία..σαν υπόθεση μου άρεσε αλλά σαν σκηνοθεσία δν θα έλεγα ότι ξετρελάθηκα!ειδικά τα ''τερατίνια'' ήταν λίγο κάπως...
Alexanderthecat
24-09-08, 12:21
Respect για τον del Toro!!!
Πιστεύω από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια, πολύ ενδιαφέρουσα ένα ταξίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, την μαγεία και την πεζή πραγματικότητα.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.