PDA

Επιστροφή στο Forum : Ψευδαισθήσεις

agaliarep
22-01-07, 09:48
Ψευδαισθήσεις.
Όχι σαν αυτές. (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1783&highlight=%F8%E5%F5%E4%E1%E9%F3%E8%DE%F3%E5%E9%F2)
Αλλά από τις άλλες, αυτές που φτιάχνουμε για τα πράγματα που βλέπουμε, που θέλουμε και πιο πολύ περιμένουμε.
Φτιάχνουμε ένα πλήθος ψευδαισθήσεων και χανόμαστε σε αυτές, χανόμαστε μέσα στην προστασία τους. Χανόμαστε μέσα στο άγγιγμά τους.
Ψευδαισθήσεις, από αυτές που φτιάχνουμε γιατί δεν μπορούμε να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα.
Ποια είναι αυτή η ανάγκη για να τις δημιουργήσουμε; Ποιος είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτές χωρίς να πληγωθούμε; Έστω τουλάχιστον με τις μικρότερες δυνατές απώλειες;
Φτιάχνουμε ένα ψεύτικο κόσμο, γύρω μας ότι όλα είναι καλά, ότι όλα πάνε καλά. Αλλά τελικά φτιάχνουμε έναν φανταστικό κόσμο και ζούμε μέσα σε αυτό.
Πιστεύουμε ότι θέλουμε να πιστέψουμε και όχι ότι είναι αληθινό.
Φτιάχνουμε έναν ψεύτικο κόσμο που λέμε ότι είναι ο ιδανικός. Ότι μας αγαπούν ότι μας φροντίζουν ότι μας θέλουν για αυτό που είμαστε. Και; Ζούμε πολλές φορές σε ένα όνειρο χωρίς να ξέρουμε, χωρίς να διακρίνουμε το πλήθος των φραγών που βάζουμε γύρω μας και είμαστε και ευτυχισμένοι.
Ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να αλλάξουμε, ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα είναι αλλιώς. Ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι δεν κάποιος θα θυμηθεί τα γενέθλια σου.
Ψευδαισθήσεις, ένας τρόπος να αποφύγεις τον πόνο και να συνεχίσεις να ζεις μέσα στο ψέμα.

Antonia
22-01-07, 11:47
Κάπου άκουσα πως η πραγματικότητα υπάρχει μόνο και μόνο για να εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο τη φαντασία. Η φαντασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάγκη μας να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Μέσω της φαντασίας τρέφονται οι ψευδαισθήσεις μας και μέσω των τελευταίων τρέφεται η ύπαρξή μας. Ο αχόρταγος άνθρωπος έχει αστείρευτα αποθέματα αναγκών: εγωισμού, επιβεβαίωσης, εκτίμησης, σεβασμού, κυριαρχίας, αγάπης, έρωτα... οπότε δημιουργεί συνεχώς ψευδαισθήσεις, εφόσον όλες αυτές οι ανάγκες είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν. Ζούμε μέσα στις ψευδαισθήσεις για να είμαστε χαρούμενοι...

Το χειρότερο πράγμα είναι να νομίζει κάποιος πως έχει πλήρη έλεγχο της πραγματικότητας, οπότε δεν έχει ανάγκη από ψευδαισθήσεις... :rolleyes:

Drymonia
22-01-07, 18:51
Η φαντασία σε φυσιολογικά όρια είναι μια υπέροχη δημιουργική λειτουργία του εγκεφάλου, που χωρίς αυτή μένουμε μισοί άνθρωποι. Ό,τι έχει δημιουργηθεί ως σήμερα είναι δημιουργήματα της φαντασίας των ανθρώπων, τόσο έντονης και παραγωγικής που πραγματικά εντυπωσιάζει. Δυστυχώς ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει τόσο στερείται φαντασιώσεων κι αυτό δυστυχώς ενθαρρύνεται κι από την κοινωνία που τον θέλει ανελεύθερο και δέσμιο της πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει, πραγματικότητα που κι αυτή βρισκόταν στην φαντασία όσων την προέβαλλαν.
Ψευδαίσθηση είναι η απατηλή αντίληψη του ανθρώπου ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν γύρω του, ενώ αυτά δεν υπάρχουν. Την συναντάμε σε όσους συνήθως δεν είναι ικανοποιημένοι από την πραγματικότητα στην οποία ζουν και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να την αλλάξουν, αλλά παράλληλα είναι και πολύ ευαίσθητοι κι αδύναμοι να δεχτούν την σκληρή πραγματικότητα. Έτσι, επειδή δεν αντέχουν την αλήθεια, δημιουργούν γύρω τους μια ψευδαίσθηση, μια υποκειμενική πραγματικότητα, έναν κόσμο φαντασιακό στον οποίο και ζουν. Δεν ξέρω αν αυτό είναι απαραίτητα κακό, διότι αν οι ψευδαισθήσεις τους κάνουν να νοιώθουν καλά και να'ναι ευτυχισμένοι ή ήρεμοι, τότε καλά κάνουν, αρκεί να μην τις επιβάλλουν και στους άλλους.
Από την άλλη υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι δηλαδή η αλήθεια είναι υποκειμενική κι ότι όλοι μας λίγο πολύ ζούμε με ψευδαισθήσεις ή τουλάχιστον ζούμε στον δικό μας κόσμο.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι ισορροπίες είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν.
Τα πάντα ρει.. όλα συνεχώς αλλάζουν γύρω μας με τρομαχτικά γοργούς ρυθμούς που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, αλλά παράλληλα θέλουμε να νοιώθουμε ασφαλείς.

LuX
23-01-07, 09:18
1) Μια μέρα η φίλη μας η Στέλλα ήρθε σπίτι επίσκεψη
Σε κάποια γωνία τους σαλονιού υπήρχε ένα βάζο με λουλούδια.
Με το που μπήκε τα κοίταξε και είπε με μεγάλη έκπληξη....
« ααα τι ωραία λουλούδια είναι αυτά , τι ωραία χρώματα σαν ψεύτικα!!!»
καθίσαμε τα είπαμε και μετά από αρκετή ώρα πήγε στη κουζίνα ...
βγαίνοντας ξαναβλέπει το βάζο και χωρίς ποτέ να το πλησιάσει γεμάτη έκπληξη ξανάλεει...
«ααα τι ωραία λουλούδια πολύ ζωντανά , σαν αληθινά είναι!!!» ...

μπορεί κάποιος από εσάς να καταλάβει αν τα λουλούδια τελικά ήταν αληθινά η ψεύτικα ;

μήπως η έννοια της ψευδαίσθησης είναι τελείως παρεξηγημένη ;

πως γίνεται κάτι το οποίο αισθάνεσαι βλέπεις η ακούς να είναι ψεύτικο ;
Υπάρχει ψέμα στη φύση ;

Η το ψέμα από μόνο του είναι ένα ψέμα ;

2) Σε κάποιο ταξίδι μου στην Ινδία περίμενα αρκετή ώρα να βρω την άνεση ώστε να μιλήσω σε έναν πνευματικό (Guru) ο οποίος διαβίωνε για πολλά έτη στη κουφάλα ενός μεγάλου δένδρου .

Πίνοντας το τσάι μας κάτω απ το μεγάλο σπιτόδενδρο, του υπέβαλλα κάποιες ερωτήσεις ζητώντας τη γνώμη του για τις πράξεις τις σκέψεις τις ιδέες τις σχέσεις των ανθρώπων την αλήθεια και το ψέμα...
Μεταξύ των άλλων κατέληξε....

Ότι γίνεται αντιληπτό απ τις αισθήσεις μας θεωρείται αληθινό.
Αληθινά όμως είναι και πράγματα που δε νιώθουμε όπως οι σκέψεις και οι ιδέες των άλλων , όλων μας .
Τότε τα πάντα είναι αληθινά του είπα ...
Τα πάντα !
μέχρι και τα ψέματα μου απάντησε ....
Οι διαφορές εξαρτώνται από το σύμπαν στο οποίο ζει ο καθένας μας...!!!

Δ.

Antonia
23-01-07, 09:32
μπορεί κάποιος από εσάς να καταλάβει αν τα λουλούδια τελικά ήταν αληθινά η ψεύτικαMα φυσικά τα λουλούδια ήταν ψεύτικα (δηλαδή όχι ζωντανός οργανισμός που φωτοσυνθέτει και αναπτύσεται), αλλά τα χρώματα ήταν ΣΑΝ ψεύτικα, δηλαδή τόσο όμορφα αλλά και παράξενα ταυτόχρονα, που της έμοιαζαν ψεύτικα -ίσως επειδή δεν υπάρχουν τέτοια χρώματα στη φύση, ή η φίλη σας δεν είχε ξαναδεί παρόμοια.

Η διαφορά είναι στο πώς χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, ποιος είναι ο κώδικας επικοινωνίας. ;)

Nirava
23-01-07, 17:45
1)
Ότι γίνεται αντιληπτό απ τις αισθήσεις μας θεωρείται αληθινό.
Αληθινά όμως είναι και πράγματα που δε νιώθουμε όπως οι σκέψεις και οι ιδέες των άλλων , όλων μας .
Τότε τα πάντα είναι αληθινά του είπα ...
Τα πάντα !
μέχρι και τα ψέματα μου απάντησε ....
Οι διαφορές εξαρτώνται από το σύμπαν στο οποίο ζει ο καθένας μας...!!!
Δ.

Ετσι!
Θα ήθελα πριν από οτιδήποτε άλλο, να πω, πως αυτό που είναι σίγουρα και η μόνη ψευδαίσθηση είναι τούτος το υλικός κόσμος στον οποίο ζούμε. Ο,τι βλέπουμε, ό,τι νομίζουμε ότι αποτελεί τον κόσμο μας, είναι ψευδαίσθηση. Ολόκληρος ο κόσμος του σχετικού, είναι ψευδαίσθηση.
Πχ. νομίζουμε ότι είμαστε αυτή η συμπαγής υλική μάζα που βλέπουμε κι όμως ΔΕΝ είμαστε αυτό. Είμαστε μόνο εκγλωβισμένο φώς, ενέργεια η οποία δονείται υπό μια ορισμένη συχνότητα μας δίνει την ψευδαίσθηση του υλικού συμπαγούς σώματος.
Πάμε παρακάτω.
Σε αυτόν τον κόσμο, ό,τι σκεφτόμαστε υπάρχει. Τό'πε και ο σοφότατος Παρμενίδης, πώς "κάθε σκέψη υπάρχει".
Επίσης, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι που δεν υπάρχει.
Ετσι λοιπόν, όπως λέει ο φίλος στο αρχικό του πόστ, όταν σκεφτόμαστε πως "ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος", αυτή η κατάσταση υπάρχει και σκεφτόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο έλκουμε την αντίστοιχη πραγματικότητα.
Οταν σκεφτόμαστε πως "ο κόσμος είναι διαβολικά πλασμένος" αυτή η κατάσταση υπάρχει. Σκεφτόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο έλκουμε αυτήν την πραγματικότητα.
Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες. Ολες οι πιθανότητες. Δες τε τι λέει η Κβαντική Φυσική. Εμείς επιλέγουμε ποιά πραγματικότητα θα δημιουργήσουμε.
Δεν υπάρχει μια πραγματικότητα φίλε aggaliarep, της οποίας είμαστε θύματα, η οποία δημιουργήθηκε ερήμην μας και μας την έχει "στημένη".
Υπάρχουν όλες οι πιθανότητες. Επιλέγουμε.
Οι σκέψεις μας αποτελούν δημιουργικές δυνάμεις.

Γι αυτό ας μην ψάχνουμε ποιά είναι η πραγματικότητά μας, αλλά ας ορίσουμε ποιά θέλουμε να είναι.

the_black_planet
23-01-07, 22:11
Καλά αυτό φίλε Νιραβα με όλες τις πιθανότητες μην το δένεις και κόμπο.Να σου πω ένα παράδειγμα που συζητούσαμε και τις προάλλες με τον αγκάλιαρεπ.Πάρε τον εαυτό σου."Εισαι" κάτι.Από εκεί και πέρα,ο κάθε άνθρωπος έχεις μια συγκεκριμένη είκονα για σένα,για το είναι σου,την οποία έχει σχηματίσει από μόνος του και φυσικά στις πιο πολλές περιπτώσεις απέχει παρασάγκας από την πραγματικότητα.

Όπως είπε και ο Λουξ,ό,τι μπορεί κάποιος να δει ή να αισθανθει είναι και αληθινό.Δεν έχω τίποτα να αντιπαραθέσω σ'αυτό.Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να κρίνει πράγματα για τα οποία δεν έχει άμεση αντίληψη,όπως πχ για την ουσία των πραγμάτων.Εκεί δημιουργεί υποθέσεις και αν αυτές βασίζονται σε ελλειπή στοιχεία,τότε δημιουργούνται οι νοητικές πλάνες,που μπορεί να γίνουν και εμμονές.Ο Παρμενίδης είχε πει αυτό που λες αλλά ο Πλάτωνας το αντέκρουσε στον "σοφιστή".Αν επιθυμείς μπορούμε να κάνουμε μια κουβέντα πάνω στα επιχειρήματα του.

Πάντως το σημείο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι σήμερα οι ψευδαισθήσεις δημιουργούνται από την κοινωνική μηχανική και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στον άνθρωπο.Αυτές οι εμμονές δημιουργούνται στους ανθρώπους μέσω της "παιδείας" και της ψευτοδιανόησης,με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παγιδεύονται σε εικονικές πραγματικότητες.Έτσι οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό,ενώ σε συνδιασμό με τον εγωκεντρισμό που κυριαρχεί,γίνεται δύσκολη και η επικοινωνία μεταξυ των ανθρώπων.Έτσι δημιουργείται αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "Μάτριξ"...

Nirava
24-01-07, 10:23
Καλά αυτό φίλε Νιραβα με όλες τις πιθανότητες μην το δένεις και κόμπο.Να σου πω ένα παράδειγμα που συζητούσαμε και τις προάλλες με τον αγκάλιαρεπ.Πάρε τον εαυτό σου."Εισαι" κάτι.Από εκεί και πέρα,ο κάθε άνθρωπος έχεις μια συγκεκριμένη είκονα για σένα,για το είναι σου,την οποία έχει σχηματίσει από μόνος του και φυσικά στις πιο πολλές περιπτώσεις απέχει παρασάγκας από την πραγματικότητα.

Ευγενέστατε the black planet, στο πόστ μου μιλούσα για όλες τις πιθανότητες και τις Επιλογές που δύναμαι να κάνω σε σχέση με αυτές. Αν και δεν κατάλαβα την σύνδεση του παραδείγματός σας με το θέμα, θέλω να πώ το εξής σχετικά: Εάν ο καθένας μας επιλέξει να πιστέψει (αγνοώντας κάποιες άλλες αρχές), ότι όλοι τον γνωρίζουν όπως ακριβώς είναι και εξαρτηθεί από αυτό το αποτέλεσμα, στο τέλος θα μιλάει για ψευδαισθήσεις στις οποίες έπεσε.
Αυτό που τόνισα είναι η σημασία των επιλογών σε σχέση με τις πιθανότητες. Εσείς κι εγώ κάνουμε καθημερινά και ασταμάτητα επιλογές συνειδητά και ασυνείδητα από το πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων.
πχ, αν σας προσβάλλω, το πιο πιθανό είναι πως θα επιλέξετε να θυμώσετε. Αν σας κάνω μια φιλοφρόνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα διαλέξετε να κολακευτείτε. Σκεφτείτε πως πρόκειται για μια επιλογή.
Θα μπορούσα να σας προσβάλλω κι εσείς να διαλέξετε να μη θυμώσετε. Θα μπορούσα να σας κάνω μια φιλοφρόνηση κι εσείς να επιλέξετε να μην κολακευτείτε. Υπο αυτή την έννοια, δημιουργούμε νέες πραγματικότητές μας μέσα από ένα πεδίο πάμπολλων επιλογών.
Καταλαβαίνετε, πως "ολες τις πιθανότητες" το έχω κάνει κόμπο. Εναν κόμπο που με έχει λύσει απο τη θέση του θύματος και με έχει βοηθήσει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για τη ζωή μου.

Όπως είπε και ο Λουξ,ό,τι μπορεί κάποιος να δει ή να αισθανθει είναι και αληθινό.Δεν έχω τίποτα να αντιπαραθέσω σ'αυτό.Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να κρίνει πράγματα για τα οποία δεν έχει άμεση αντίληψη,όπως πχ για την ουσία των πραγμάτων.Εκεί δημιουργεί υποθέσεις και αν αυτές βασίζονται σε ελλειπή στοιχεία,τότε δημιουργούνται οι νοητικές πλάνες,που μπορεί να γίνουν και εμμονές.Ο Παρμενίδης είχε πει αυτό που λες αλλά ο Πλάτωνας το αντέκρουσε στον "σοφιστή".Αν επιθυμείς μπορούμε να κάνουμε μια κουβέντα πάνω στα επιχειρήματα του.
Καθημερινά, έχουμε πληθώρα επιλογών οι οποίες θα καθορίσουν

Κοιτάξτε. Κατ αρχή "μου την είπατε" για τον τρόπο που προσεγγίζω τα θέματα, και καταλήξατε στις εμμονές! :) Μιλήσατε ήδη, για πρόβλημα!
Προσωπικά, αποφασίζω ποιά θεωρία απο τις υπάρχουσες θα προσεγγίσω περισσότερο, όταν αυτή συμπλέει με την εσωτερική μου Αλήθεια. Για να φτάσω εκεί, αφού παρακολουθήσω τις διάφορες λογικές διεργασίες διαφόρων, αφουγγράζομαι ποιά από αυτές μου ηχεί σαν Αλήθεια. Ειδικά για τα θέματα των οποίων δεν έχω άμεση αντίληψη όπως λέτε.
Τα "ελλιπή στοιχεία" κλπ. αφορούν σε λογικές διεργασίες των οποίων δεν εμπιστεύομαι απόλυτα την αλήθεια. Είμαι πεπεισμένη για τον περιορισμό τον οποίο εκ των προτέρων θέτουν. Τις παρακολουθώ αλλά δεν τους παρέχω εξουσία.
Αυτό τώρα είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος εδώ μέσα γι αυτό.
Εάν θέλετε μπορούμε να πούμε για τον "καυγά" του Παρμενίδη με τον ΠΛάτωνα , όμως έτσι για την κουβέντα. Προσωπικά, η άποψη του Παρμενίδη έχει ηχήσει μέσα μου αληθινή, συνάδει με την εσωτερική μου φωνή και επιλέγω να την εμπιστευτώ.

Πάντως το σημείο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι σήμερα οι ψευδαισθήσεις δημιουργούνται από την κοινωνική μηχανική και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στον άνθρωπο.Αυτές οι εμμονές δημιουργούνται στους ανθρώπους μέσω της "παιδείας" και της ψευτοδιανόησης,με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παγιδεύονται σε εικονικές πραγματικότητες.Έτσι οι άνθρωποι ουσιαστικά δεν γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό,ενώ σε συνδιασμό με τον εγωκεντρισμό που κυριαρχεί,γίνεται δύσκολη και η επικοινωνία μεταξυ των ανθρώπων.Έτσι δημιουργείται αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "Μάτριξ"...

ΣΥμφωνώ σε μεγάλο μέρος.
Οι Ανθρωποι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους , γιατί κλείνουν τα αυτιά τους στην εσωτερική φωνή και ακούν μόνον τις άλλες, έξωθεν. Εχουν πειστεί από την κοινωνική μηχανική πως δεν έχουν επιλογές, και έχουν πάψει να αφουγγράζονται.

Καλημέρα!

the_black_planet
24-01-07, 10:36
Φίλε μου παρεξήγηση.Δεν διάβασα ακόμα προσεκτικά το μήνυμα σου γιατί πρέπει να φύγω τώρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν "στην είπα" για τον τρόπο σκέψης σου.Φυσικά όταν μιλάω για νοητικές πλάνες δεν αναφέρομαι σε σένα αλλά γενικά στον σημερινό(κυρίως) άνθρωπο γιατί αυτό είναι το θέμα μας,πώς δημιουργούνται οι ψευδαισθήσεις.Και ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί μου μιλάς στον πλυθηντικό και με αποκαλείς ευγενέστατο.Ελπίζω να μην το κάνεις ειρωνικά...

Nirava
24-01-07, 13:28
Φίλε μου παρεξήγηση.Δεν διάβασα ακόμα προσεκτικά το μήνυμα σου γιατί πρέπει να φύγω τώρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν "στην είπα" για τον τρόπο σκέψης σου.Φυσικά όταν μιλάω για νοητικές πλάνες δεν αναφέρομαι σε σένα αλλά γενικά στον σημερινό(κυρίως) άνθρωπο γιατί αυτό είναι το θέμα μας,πώς δημιουργούνται οι ψευδαισθήσεις.Και ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί μου μιλάς στον πλυθηντικό και με αποκαλείς ευγενέστατο.Ελπίζω να μην το κάνεις ειρωνικά...

χεχε! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ βιαζόμουν να φύγω κι έριξα ατάκτως όλες τις σκέψεις που μου ήρθαν! Το μόνο που διόρθωσα ήταν το χρώμα το κόκκινο.
Τώρα που τα ξαναδιάβασα, κατάλαβα πως ήθελα να πώ περισσότερα για τις άπειρες πιθανότητες και τις αντίστοιχες επιλογές και βρήκα την ευκαιρία.
Ετσι όπως ήταν διαμορφωμένο το αρχικό πόστ σου ( :) ), μου φάνηκε πως αφορούσε σε εμένα το σχόλιο περί εμμονών. Είδες? επέλεξα μια από τις πιθανότητες, αυτήν του να πάρω προσωπικά το σχόλιό σου, κάτι που δεν κάνω συνήθως.

Σε αποκαλώ ευγενέστατο γιατί σε διαβάζω αρκετό καιρό, έχω διαμορφώσει αυτή την εντύπωση και ήρθε η ευκαιρία να σου το πώ.
Στον πληθυντικό σου μίλησα, γιατί έτσι μου βγήκε!
Καμμία πρόθεση για ειρωνεία.

Αα! Να συπληρώσω: Είμαι θήλυ!

the_black_planet
24-01-07, 13:57
Καλή μου φίλη Νιράβα,χαίρομαι ιδιαίτερα που λύθηκε η παρεξήγηση και από τις 2 μεριές!Να σου πω την αλήθεια πρέπει να ξαναδιαβάσω το ποστ σου,γιατί και εγώ έχω παρακολουθήσει τις δημοσιεύσεις σου στο φόρουμ και είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις αλλά δεν νομίζω ότι έχω καταφέρει να μπω στην ουσία των σκέψεων σου.Θα ξαναπροσπαθήσω.

Βασικά να σημειώσω για μια ακόμη φορά ότι δεν σχολίασα τις σκέψεις σου στην ολότητα τους,πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό άλλωστε αφού ομολογώ πως δεν τις έχω κατανοήσει,αλλά προσπάθησα να αντικρούσω ένα κομμάτι από αυτά που είπε ο Λουξ,ότι δηλαδή κάθε αντικείμενο σκέψης είναι και πραγματικό.Όπως λέει και ο Πλάτωνας,υπάρχουν τα λεγόμενα φαντάσματα,δηλαδή υπαρκτά αντικείμενα(είτε υλικά είτε όχι) αλλά που ο άνθρωπος τα δημιουργεί στο μυαλό του με λάθος διαστάσεις.Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ,αλλιώς θα προσπαθήσω να το διατυπώσω πιο αναλυτικά.

Από εκεί και πέρα,έχω κάνει και εγώ κάποιες σκέψεις περί των απεριόριστων πιθανοτήτων που αναφέρεις,που πιστεύω και εγώ ότι εμπεριέχονται στην ουσία των πραγμάτων σαν δυνάμει ουσίες,κατά την Αριστοτέλεια ορολογία.Να θυμηθούμε και την Θεογονία των προγόνων μας(Ησίοδος,Ορφέας),ότι σε κάποιο σημείο της δημιουργίας υπήρχε το Χάος,δηλαδή όλες οι ουσίες(όλον) δυνάμει και χάρη στον έρωτα απέκτησαν ενέργεια-ζωή.Έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο εννοείς,όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον,όπως σου είπα θα ξαναδιαβάσω τις δημοσιεύσεις σου για να προσεγγίσω καλύτερα το πνεύμα σου.

Κάτι ακόμα που θέλω να σημειώσω που πιστεύω ότι έχει σχέση με το θέμα.Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία μου έχω διαπιστώσει,κάτι που συμφωνεί με την Πλατωνική-Πυθαγόρια διδασκαλία,ότι για να καταφέρει ο νους και η ψυχή του ανθρώπου να αντιληφθεί την πραγματική πνευματική διάσταση των πραγμάτων,πρέπει να γίνει ομοούσιος τους,και αυτό γίνεται μέσω της κάθαρσης.Η αντίληψη άλλωστε γίνεται μέσω του έρωτα,άρα μια συμβουλή από εμένα για το πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος το επίπεδο καθαρότητας της ψυχής του,είναι το να δει από τι έλκεται η ψυχή του,αν έλκεται από το Θείο τότε είναι σε πολύ καλό δρόμο,αν έλκεται από το "σκοτάδι" τότε προφανώς θέλει δουλειά ακόμα...

dragoness_crysta
24-01-07, 15:04
Οι ψευδαισθησεις ειναι αυτες που θα ελεγα οτι κατα το ημισυ βοηθουν στην υπαρξη μας.
Αλλα το να ειναι συνεχεια κανεις στον δικο του φανταστικο κοσμο, εχει σαν αποτελεσμα να αποκοπει απο την πραγματικοτητα και στο τελος η επαφη του με τους αλλους ανθρωπους να ειναι προβληματικη. Οι φανταστικοι φιλοι που δημιουργησαμε τα εχουν ολα....αλλα θα τα θελαμε ολα σε εναν πραγματικο ανθρωπο?
Η απαντηση ειναι μαλλον οχι.
ΟΙ ψευδαισθησεις ομως ειναι αυτες που μας βοηθουν να διαλεγουμε τους ανθρωπους μας...ισως γιατι αυτοι που διαλεγουμε, ταιριαζουν πιο πολυ με τα χαρακτηριστικα που εχουμε δωσει εμεις στους φανταστικους μας φιλους.

Η Nirava ειπε:
Πάντως το σημείο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι σήμερα οι ψευδαισθήσεις δημιουργούνται από την κοινωνική μηχανική και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στον άνθρωπο.

Θα ειχες σε παρακαλω την καλοσυνη να αναπτυξεις λιγο περισσοτερο αυτη σου την αποψη??? :) Θα ηθελα να διαβασωτην αναλυση που θα κανεις.

Nirava
25-01-07, 11:32
Η Nirava ειπε:
Πάντως το σημείο που θέλω να τονίσω περισσότερο είναι ότι σήμερα οι ψευδαισθήσεις δημιουργούνται από την κοινωνική μηχανική και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στον άνθρωπο.

Θα ειχες σε παρακαλω την καλοσυνη να αναπτυξεις λιγο περισσοτερο αυτη σου την αποψη??? :) Θα ηθελα να διαβασωτην αναλυση που θα κανεις.

dragoness-crysta καλημέρα!
Την πιο πάνω φράση την είπε ο the-black-planet! Ρίξε μια ματιά στην προηγούμενη σελίδα και θα το βρείς. Οι πενιχρές μου γνώσεις γύρω απο τον υπολογιστή δεν μου επιτρέπουν να σου το παραθέσω εδώ, τώρα! :)

the_black_planet
25-01-07, 19:10
Θα προσπαθήσω φίλε μου το σύντομότερο να σου αναλύσω όσο μπορώ πιο αναλυτικά σε αυτό που ρωτάς,αν και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσεις να καταλάβεις αυτά που θέλω να πω γιατί απαιτούνται κάποιες εμπειρίες επαφής και αλληλεπίδρασης με την εξουσία.Αν δεν έχεις τέτοιες εμπειρίες κατά πάσα πιθανότητα θα σκεφτείς ότι έχω φαντασιώσεις...Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχω κάποια προσωπικά προβλήματα που με απασχολούν και δεν μπορώ να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου αλλά να είσαι σίγουρος ότι δε θα σε ξεχάσω...

dragoness_crysta
25-01-07, 20:45
Θα προσπαθήσω φίλε μου το σύντομότερο να σου αναλύσω όσο μπορώ πιο αναλυτικά σε αυτό που ρωτάς,αν και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσεις να καταλάβεις αυτά που θέλω να πω γιατί απαιτούνται κάποιες εμπειρίες επαφής και αλληλεπίδρασης με την εξουσία.Αν δεν έχεις τέτοιες εμπειρίες κατά πάσα πιθανότητα θα σκεφτείς ότι έχω φαντασιώσεις...Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχω κάποια προσωπικά προβλήματα που με απασχολούν και δεν μπορώ να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου αλλά να είσαι σίγουρος ότι δε θα σε ξεχάσω...

Καταρχας ευχαριστω τη Nirava για τη διορθωση και επειτα ευχαριστω και τον black planet που δεχτηκε να μου εξηγησει (εννοειται οποτε μπορεσεις) την φραση αυτη...

Υ.Γ. ειμαι φιλη...οχι φιλος.. :p :p

the_black_planet
04-02-07, 09:55
Έστω και καθυστερημένα θα προσπαθήσω να καταθέσω κάποια πράγματα στην καλή μου φίλη dragoness_crysta,όπως της είχα υποσχεθεί.Λοιπόν αγαπητή μου φίλη,νομίζω πως θα συμφωνήσουμε ότι είναι προς συμφέρον της εξουσίας,όποια μορφή και αν παίρνει αυτή,να έχει ανθρώπους πνευματικά δούλους.

Γιατί ο άνθρωπος όταν έχει ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες και γνωρίζει την αλήθεια,μια κατάσταση που με λίγα λόγια μπορώ να την περιγράψω ως να σέβεσαι τους άλλους και τον εαυτό σου,τότε το ύψιστο ιδανικό για αυτόν είναι η ελευθερία(και όχι μόνο η δικιά του),περισσότερο και από τη ζωή του.Άρα δεν μπορεί να είναι δούλος κανενός,γιατί όπως έλεγαν και οι Στωικοί,μπορεί κάποιος να σου κάνει πολλά κακά,να σε κάνει να φοβηθείς και να πονέσεις αλλά δεν μπορεί να πειράξει κανείς την ψυχή σου.

Πιστεύω πως συμφωνούμε πλέον ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από μεριάς της εξουσίας.Το θέμα είναι με ποιόν τρόπο το κατορθώνουν αυτό.Όπως μας διδάσκει η ιστορία,πάντα έβρισκαν κάποιο τρόπο,κυρίως δημιουργόντας είτε υλικές ανάγκες είτε φόβους στον άνθρωπο,με κυριότερους φόβους αυτόν της επιβίωση και αυτόν της ασφάλειας των αγαπημένων προσώπων.Όμως τα τελευταία χρόνια η εξουσία έχει όλο και περισσότερα όπλα στα χέρια της,λόγω της γνώσης που έχει αποκτήσει πάνω στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.

Είναι γνωστό ότι το ασυνείδητο κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο και αυτό εκμεταλεύονται στο έπακρο με 2 τρόπους.1ον με το να ενεργοποιούν τα αρχέγονα ένστικτα και φόβους του ανθρώπου,και 2ον με το να δημιουργούν καινούργια.Και δεν είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουν αυτό,από τη στιγμή που έχουν εύκολη και συνεχή πρόσβαση στην ψυχοσύνθεση του ανυπεράσπιστου ατόμου,μέσω της "παιδείας",της διανόησης,του ελέγχου της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας κτλ.

Από τότε που ο άνθρωπος βρίσκεται σε τρυφερή ηλικία,του διαμορφώνουν μια οπτική,ή "φιλοσοφία" αν θες,και από τη στιγμή που γνωρίζουν το πώς σκέπτεται κάποιος,είναι πολύ εύκολο να προβλέπουν και να ελέγχουν και τις αντιδράσεις του.Σήμερα ειδικά στον Δυτικό κόσμο,η εξουσία έχει φτάσει σε επίπεδα σχεδόν απόλυτης χειραγώγησης του άνθρωπου με 2 τρόπους.Τη δημιουργία μιας εγωκεντρικής κοσμοθεώρησης στον άνθρωπο που σε συνδιασμό με κάποιους άλλους παράγοντες πάλι ελεγχόμενους από αυτούς,έχει αποκόψει τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και κατά δεύτερον με την αδρανοποίηση του ατόμου.

Όσον αφορά το 1ο,κατά την προσωπική μου άποψη συμβαίνει λόγω των αντιλήψεων που έχει δημιουργήσει στον άνθρωπο περί σχετικότητας της πραγματικότητας,κάτι που οδηγεί στην τεμαχιστική αντίληψη των πραγμάτων.Και μόνο το γεγονός πως να ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αποκομμένα από το υπόλοιπο όλον,έχει μια τελείως λανθασμένη άποψη περί της φύσης της δικιάς του και του σύμπαντος,με συνέπεια να μην γνωρίζει άρα και να μην ακολουθεί τα κελεύσματα της φύσης και να ζει παρά φύσην.Εδώ αν έχεις απορία ως προς τι ορίζουμε κατά φύσην και παρά φύσην ζειν,πες μου να στο αναλύσω περισσότερο,για την ώρα να σου πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ένστικτα του ανθρώπου,ούτε καν με τα αρχέγονα.

Όσον αφορά τώρα τη δεύτερη περίπτωση,αυτή της αδρανοποίησης του ανθρώπου,αυτό έχω την εντύπωση ότι επιτυγχάνεται με το να γίνεται ο άνθρωπος δέσμιος των υλικών αναγκών,μέσω της δημιουργίας ενστίκτων που στη συνέχεια μεταλλάσονται σε εμμονές,και έτσι να περιφρονεί και να μην εξασκεί το πνεύμα,με συνέπεια να έχει πολύ αδύναμη βούληση.Ελπίζω να μπόρεσα να σε βοηθήσω,για ό,τι περεταίρω διευκρινήσεις χρειαστείς,είμαι πάντα στη διάθεση σου.

melian
04-02-07, 10:27
Είναι γνωστό ότι το ασυνείδητο κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο και αυτό εκμεταλεύονται στο έπακρο με 2 τρόπους.1ον με το να ενεργοποιούν τα αρχέγονα ένστικτα και φόβους του ανθρώπου,και 2ον με το να δημιουργούν καινούργια.Και δεν είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουν αυτό,από τη στιγμή που έχουν εύκολη και συνεχή πρόσβαση στην ψυχοσύνθεση του ανυπεράσπιστου ατόμου,μέσω της "παιδείας",της διανόησης,του ελέγχου της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας κτλ.

Νομίζω ότι αυτός ήταν πάντα ο σκοπός της εξουσίας, πολιτικής και θρησκευτικής και δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου από το Μεσαίωνα. Ακόμα και αν σήμερα κάποιοι νομίζουν ότι ο Σκοταδισμός έχει πάψει να υπάρχει νομίζω ότι είναι πιο υπαρκτός και επικίνδυνος από ποτέ. Συμφωνώ απόλυτα ότι τώρα πια έχουν και τη γνώση της ψυχολογίας και ίσως και κάποιες πιο εξελιγμένες τεχνικες ελέγχου του μυαλού. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο κάποιος να μην επηρεαστεί από αυτά που του πασάρουν από τη στιγμή της γέννησής του. Και δυστυχώς αυτά που εντυπώνονται στο ασυνείδητό μας σε μια τέτοια μικρή ηλικία μας ακολουθούν εν αγνοία μας σε όλη μας τη ζωή. Ως παράδειγμα δίνω τα κάθε είδους στερεότυπα και ρατσιστικες αντιλήψεις. Όσο και αν προσπαθούμε να τα αποβάλλουμε εκείνα είναι πάντα εκεί στην άκρη του μυαλού μας έτοιμα να αναδυθούν στην επιφάνεια.

Φτάνει μόνο να ανοίξει κανείς για λίγο την τηλεόραση για να αντιληφθεί τι ψευδαισθήσεις προσπαθούν να μας δημιουργήσουν, τι πρότυπα θέλουν να μας πασάρουν, πως θα πρέπει να ζούμε, τι ρούχα να φοράμε κλπ. Είναι πραγματικά εξοργιστική και τραγελαφική η κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ. Και το χειρότερο είναι ότι η μάζα δε μπορεί να επεξεργαστεί όλα αυτά τα δεδομένα και τα δέχεται άκριτα. Πώς άλλωστε όταν οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην αλλά και όλα τα καταναλωτικά προιόντα που κάθε "σωστός" και "σύγχρονος" πολίτης θα πρέπει να έχει; :rolleyes:

Όσον αφορά το 1ο,κατά την προσωπική μου άποψη συμβαίνει λόγω των αντιλήψεων που έχει δημιουργήσει στον άνθρωπο περί σχετικότητας της πραγματικότητας,κάτι που οδηγεί στην τεμαχιστική αντίληψη των πραγμάτων.Και μόνο το γεγονός πως να ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αποκομμένα από το υπόλοιπο όλον,έχει μια τελείως λανθασμένη άποψη περί της φύσης της δικιάς του και του σύμπαντος,με συνέπεια να μην γνωρίζει άρα και να μην ακολουθεί τα κελεύσματα της φύσης και να ζει παρά φύσην.Εδώ αν έχεις απορία ως προς τι ορίζουμε κατά φύσην και παρά φύσην ζειν,πες μου να στο αναλύσω περισσότερο,για την ώρα να σου πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τα ένστικτα του ανθρώπου,ούτε καν με τα αρχέγονα.

Όταν μιλάς για φύσην και παρά φύσην ζειν εννοείς την αστικοποίηση και την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση; Τη μετατροπή του φυσικού ανθρώπου σε αστικό άνθρωπο και την αυτοματοποίηση της ζωής του; Είναι πάντως τραγικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ζήσει ποτέ μέσα σε φυσικό περιβάλλον και θεωρούν τη φύση κάτι πολύ απόμακρο. Τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς φαίνεται ότι αρχίσαμε τελευταία να τις αντιλαμβανόμαστε πολύ έντονα. Ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργά...

the_black_planet
04-02-07, 11:12
Καλή μου φίλη Μέλιαν,ομολογώ πως χάρηκα πολύ για την απάντηση σου που δίνει κάποιες νέες,πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις στο θέμα.

Ως παράδειγμα δίνω τα κάθε είδους στερεότυπα και ρατσιστικες αντιλήψεις.

άλλωστε όταν οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην αλλά και όλα τα καταναλωτικά προιόντα που κάθε "σωστός" και "σύγχρονος" πολίτης θα πρέπει να έχει;

Αφού πιστεύω ορίσαμε αρκετά καλά το πώς δημιουργούνται οι ψευδαισθήσεις,νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να "αποκαλύψουμε" κάποιες από τις πιο σημαντικές ψευδαισθήσεις που δημιουργεί η εξουσία.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως μερικές από τις πιο σημαντικές είναι ο ρατσισμός και ο καταναλωτισμός.Αν πραγματικά κάτσουμε και σκεφτούμε ποιές είναι οι πραγματικές βιοβλογικές μας ανάγκες και οι ψυχικές και αρκεστούμε σ'αυτές,αυτομάτως γινόμαστε πιο ελεύθεροι!

Όταν μιλάς για φύσην και παρά φύσην ζειν εννοείς την αστικοποίηση και την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση; Τη μετατροπή του φυσικού ανθρώπου σε αστικό άνθρωπο και την αυτοματοποίηση της ζωής του; Είναι πάντως τραγικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ζήσει ποτέ μέσα σε φυσικό περιβάλλον και θεωρούν τη φύση κάτι πολύ απόμακρο. Τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς φαίνεται ότι αρχίσαμε τελευταία να τις αντιλαμβανόμαστε πολύ έντονα. Ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργά...

Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες,απλά να τονίσω ότι το κατά φύσην ζειν απαιτεί μια πνευματική ανύψωση του ανθρώπου ώστε να έχει επαφή με τη φύση,κυρίως την πνευματική,όπως άλλωστε πρέσβευε και ο παγανισμός...

melian
04-02-07, 16:52
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες,απλά να τονίσω ότι το κατά φύσην ζειν απαιτεί μια πνευματική ανύψωση του ανθρώπου ώστε να έχει επαφή με τη φύση,κυρίως την πνευματική,όπως άλλωστε πρέσβευε και ο παγανισμός...

Εδώ θα με βρεις απόλυτα σύμφωνη. Δεν είχα στο μυαλό αυτή την προέκταση αλλά χαίρομαι που την ανέφερες. Ο άνθρωπος δεν ζει απλά μέσα στη φύση αλλά πρέπει να (ξανά)συνειδητοποιήσει ότι είναι κομμάτι της φύσης. Δυστυχώς στις μέρες μας και χάρη στη χριστιανική θρησκεία η λέξη "παγανισμός" αντηχεί σε πολλα αυτιά ως απόλυτα αρνητική και συνδεεται με δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. "Pagan" όμως ονομάζεται ο άνθρωπος που ζει στο χωριό και έρχεται σε καθημερινή επαφή με τη φύση, φυσική και πνευματική. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που δεν έχει αποκοπεί απο τη Μητέρα Φύση και δεν εχει βιώσει την αστικοποίηση και τη βιομηχανοποίηση και της ύλης αλλά και του πνεύματος. Δε προτίνω να γίνουμε όλοι παγανιστές και να ασπαστούμε ανιμιστικές λατρείες αλλά να προσπαθήσουμε όσο δύσκολο και αν είναι να γίνουμε πάλι κομμάτι της φύσης, να την αφουγκραστούμε, να επικοινωνήσουμε μαζί της...

dragoness_crysta
04-02-07, 20:36
Melian και black planet..αυτη η συζητηση εξελισσεται πολυ καλα και των δυο σας οι αποψεις με εχουν βαλει σε σκεψεις... ;)
τα οσα αναφερατε, ενω ειναι πολυ σωστα και με σαφηνεια διατυπωμενα, με εχουν καλυψει εν μερει... :D
θα ηθελα να μου αναλυσετε λιγο περισσοτερο τους 2 τροπους χειραγωγησης του ανθρωπου, και ιδιαιτερα το σημειο του κατα φυσην και παρα φυσην.

Ενω βιωνω καθημερινα καποια "πληση εγκεφαλου" την οποια προσπαθω να πολεμησω με νυχια και με δοντια, εντουτοις, θα ηθελα να μαθω περισσοτερα απο αλλα ατομα για τις ψευδαισθησεις και καποια χαρακτηριστικα παραδειγματα της καθημερινοτητας.

melian
04-02-07, 21:27
Ενω βιωνω καθημερινα καποια "πληση εγκεφαλου" την οποια προσπαθω να πολεμησω με νυχια και με δοντια, εντουτοις, θα ηθελα να μαθω περισσοτερα απο αλλα ατομα για τις ψευδαισθησεις και καποια χαρακτηριστικα παραδειγματα της καθημερινοτητας.

Αυτή τη πλύση εγκεφάλου που αναφέρεις dragoness_crysta δυστυχώς τη βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Για εμένα κυρίως υπαίτια είναι τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση που μας πασάρει καθημερινά ανούσια πράγματα, μας βομβαρδίζουν με σαχλαμάρες με αποτέλεσμα να αποχαυνωνόμαστε, να νομίζουμε ότι το τι θα κάνει η κάθε σταρλετίτσα της τηλεόρασης είναι ουσιώδες θέμα και να ξεχνάμε τα σοβαρά ζητήματα. Έχω πάψει εδώ και αρκετό καιρό να παρακολουθώ τηλεόραση πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και πραγματικά τα νεύρα μου επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα... :D

Όσο για το φύσην και το παρά φύσην ζειν αναφέρομαι κυρίως στο σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου, ο οποίος έχει αποξενωθεί πλήρως από τη Μητέρα Φύση και λειτουργεί σαν αυτόματο. Η κατάστασή αυτή έχει ως συνέπεια να έχει χάσει και την επαφή του με το περιβάλλον πρακτικά αφού δε νοιάζεται για αυτό αλλά εχει χάσει και κάθε πνευματική επαφή που είχε με αυτό. Στις ανιμιστικές-"παγανιστικές" θρησκείες οι άνθρωποι πίστευαν ότι η δύναμή πηγάζει απο τη Μητέρα-Γη και ότι τους προσφέρεται από το περιβάλλον είναι δώρα της ίδιας της γης. Είχαν λοιπόν αναπτύξει μια σχέση αλληλεξάρτησης με τη Μητέρα-Γη, μια σχέση δέους και σεβασμού. Αν θέλεις οι θρησκείες αυτές δεν ήταν τόσο ανθρωποκεντρικές σε αντίθεση με τις σημερινές επικρατούσες θρησκείες. Ο άνθρωπος εν ολίγοις ήταν μέρος της γης και όχι ο εξουσιαστής της.

Αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο για να πω την άποψή μου για τους τρόπους χειραγώγησης της εξουσίας. Επιφυλάσσομαι όμως να καταθέσω τη γνώμη μου σε επόμενο ποστ.

dragoness_crysta
05-02-07, 09:41
Καταλαβα πολυ καλα τι λες...το ποσο μεγαλη ανακατοσουρα μας προκαλουν στο κεφαλι μας, το καταλαβα στο παρτυ της ξαδερφης μου, που τα παιδια, μιλουσαν πολυ για την νεα ταση των νεων να ειναι emo.....δεν ξερω αν το εχεις ακουσει...πιο πολυ καταθλιψη μου δημιουργησε παντως, παρα κατι καλυτερο. Και ειδικα τα κοριτσια το ειχαν εντριφισει το ολο θεμα :eek: που παμε τελικα....?????
:eek:

Drymonia
05-02-07, 10:31
Αυτή τη πλύση εγκεφάλου που αναφέρεις dragoness_crysta δυστυχώς τη βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Για εμένα κυρίως υπαίτια είναι τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση που μας πασάρει καθημερινά ανούσια πράγματα, μας βομβαρδίζουν με σαχλαμάρες με αποτέλεσμα να αποχαυνωνόμαστε, να νομίζουμε ότι το τι θα κάνει η κάθε σταρλετίτσα της τηλεόρασης είναι ουσιώδες θέμα και να ξεχνάμε τα σοβαρά ζητήματα. Έχω πάψει εδώ και αρκετό καιρό να παρακολουθώ τηλεόραση πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και πραγματικά τα νεύρα μου επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα...

Τα πράγματα είναι απλά: Τηλεόραση = μέσο ΜΑΖΙΚΗΣ ενημέρωσης = απευθύνεται στις μάζες και σε ένα μέτριο/χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.
Όποιος θέλει να ξεφύγει και να πάει σε ανώτερα στρώματα, πολύ απλά δεν αναλώνει τον χρόνο του παρακολουθώντας τηλεόραση διότι δεν πρόκειται να του δώσει τίποτα περισσότερο απ'ότι δίνει σε όλους.

[Να πούμε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά αυτές φτιάχνουν τον κανόνα]

Κάντε ένα πείραμα στο σπίτι σας. Κλείστε την τιβι, ανάψτε κεριά και βάλετε την μουσική της αρεσκείας σας [προσοχή, αν η μουσική που σας αρέσει είναι γαβ, τότε σβήστε τα κεριά και ανοίξτε πάλι την τιβι..:p ]
ή μη βάλετε καθόλου μουσική και απολαύστε την ησυχία.. θα εκπλαγείτε με το πόσο διαφορετικό θα φαίνεται το σπίτι σας!!

LuX
05-02-07, 10:47
Κάντε ένα πείραμα στο σπίτι σας. Κλείστε την τιβι, ανάψτε κεριά και βάλετε την μουσική της αρεσκείας σας [προσοχή, αν η μουσική που σας αρέσει είναι γαβ, τότε σβήστε τα κεριά και ανοίξτε πάλι την τιβι..:p ]
ή μη βάλετε καθόλου μουσική και απολαύστε την ησυχία.. θα εκπλαγείτε με το πόσο διαφορετικό θα φαίνεται το σπίτι σας!!
http://img488.imageshack.us/img488/8232/1491797458mxe6.gif (http://imageshack.us)
...είναι ενα είδος οικο-λογικής ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ !!

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σπίτι σας με κλειστή την τηλεόραση...για σκεφτείτε πόσα ....

Δ.

dragoness_crysta
05-02-07, 14:53
Εγκρινω και επαυξανω.....να ζωγραφισετε, να διαβασετε ενα βιβλιο, να βαλετε αρωματικα ελαια, να παιξετε μια ωραια παρτιδα σκακι διπλα στο αναμμενο τζακι.... ;)

melian
05-02-07, 17:22
Καταλαβα πολυ καλα τι λες...το ποσο μεγαλη ανακατοσουρα μας προκαλουν στο κεφαλι μας, το καταλαβα στο παρτυ της ξαδερφης μου, που τα παιδια, μιλουσαν πολυ για την νεα ταση των νεων να ειναι emo.....δεν ξερω αν το εχεις ακουσει...πιο πολυ καταθλιψη μου δημιουργησε παντως, παρα κατι καλυτερο. Και ειδικα τα κοριτσια το ειχαν εντριφισει το ολο θεμα :eek: που παμε τελικα....?????
:eek:

Ομολογώ ότι μου κίνησες το ενδιαφέρον. Τι είναι αυτή η νέα τάση; Ίσως να το έχω ακούσει αλλά με κάποιο άλλο όρο...

Όσο για τη τηλεόραση λέω να δημιουργήσουμε κίνημα κατά της τηλεόρασης και πιο πολύ κατά των τηλεορασάκιδων (της νέας επικίνδυνης μάζας υπανθρώπων) γιατί όπως βλέπω υπάρχει καλό ρεύμα εδώ μέσα... :D

Drymonia
05-02-07, 17:35
Όσο για τη τηλεόραση λέω να δημιουργήσουμε κίνημα κατά της τηλεόρασης και πιο πολύ κατά των τηλεορασάκιδων (της νέας επικίνδυνης μάζας υπανθρώπων) γιατί όπως βλέπω υπάρχει καλό ρεύμα εδώ μέσα...

Ναι ναι! Θα αναμορφώσουμε το παλιό moto "Make love not zapping", με λογότυπο την ευγενική προσφορά του Lux και με την επωνυμία "Μεταφυσικά Παιδιά, τα Όμορφα" θα προτάξουμε τα στήθη μας στην "Μαρία την [κακ]άσχημη" και στα υπόλοιπα καλικατζαράκια της τιβι [εξαιρείται το "Παρά 5" γιατί μαρέσει..:o ]

dragoness_crysta
05-02-07, 21:41
Κατι σαν τα παιδια indigo ενα πραμα....χαχαχαχ...θα ειμαστε και εμεις ξεχωριστοι...χεχεχε...... :D

Λοιπον να πω τι ειναι αυτη η νεα αναθεματισμενη ταση στην νεολαια...
η λεξη emo εχει να κανει περισσοτερο με το ποσο χαλια στη διαθεση του ειναι ο νεος. Η μουσικη που ακουει ειναι ενας συνδυαμος punk rock με emotional blues...
( :eek: τι λεμε ρε παιδια...που ξερουν τα μικρα να μην τα χαρακτηρισω αλλιως τι ειναι τα emotional blues...)....
το ντυσιμο των κοριτσιων, ειναι ντυμενη ολα στα μαυρα, με μαυρα μπογιατισμενα τα ματια, τα νυχια ολα....(για να ειμαι ειλικρινης....ετσι ειναι σχεδον ολοι οι punk τυποι και τα heavyμεταλακια πορωμενα θηλυκα..αλλα ας μην το κανω θεμα)....
το ντυσιμο των αγοριων, ειναι παλι στα μαυρα, χυμα στο κυμα, με τα μαλλια να ειναι ολα μπροστα τραβηγμενα...και να μη φαινονται τα ματια... να κατι σαν προσχεδιασμενο ξεμαλλιασμα δηλαδη.
(θου κυριε :eek: )...

Επισης τα συγκροτηματα αυτου του τυπου, ειναι οι "my chemical romance" Που δεν ξερω αν τους ακουσατε στο madtv...ειναι οχι απλως απαισιοι....σου κανουν και μια ισχυρη πλυση εγκεφαλου και σου προκαλουν ψυχικη δυσφορια......εμενα αυτο μου ηρθε οταν ειδα το videoclip με τον ετοιμοθανατο στρατιωτη που του τραγουδουσαν ενα χαρωπο requiem.......(μαμα μουυυυυυ....) και ταυτοχρονα εδειχναν εικονες απολυτης καταστροφης, βιολογικου πολεμου, ανθρωπους με μασκες και τρελους να κυκλοφορουν παντου....αυτο και αν λεγεται διαστροφη....
αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι η πορωση που ειχαν τα 17χρονα με αυτο το πραμα.....
μια κοπελα μαλιστα εκανε μια "emo" μπλουζα δωρο στην ξαδερφη μου που ειχε ενα αγορακι να εχει ξεριζωσει στην κυριολεξια την καρδια του και να την προσφερει στην "αγαπημενη του"... με τον τιτλο "I give you my heart" η κατι τετοιο... και οι δυο χαρακτηρες καχεκτικοι με λευκα ματια φαινονταν σαν ζομπι...και την καμαρωνε κιολας...μη χ....(ουπς.. μαζευτε με)....

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ....ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΤΩΝ TEENAGERS.....ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΙΑ 2 ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΕΝΕΕΣ...
κριμα..πραγματικα πολυ κριμα.... :(

melian
05-02-07, 23:00
Σ'ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! :) Έχω μείνει πολύ πίσω μαλλον, ούτε ήξερα ότι επικρατεί τόσο εντονα αυτή η τάση στη νέα γενιά αλλά ούτε και είχα ξανακούσει αυτό το όνομα. Από ότι μπορώ να καταλάβω τα παιδιά αυτά είναι επηρεασμένα από τη κουλτούρα της ροκ σκηνής όπως αυτή εκφράζεται από αρκετά συγκροτήματα της Αγγλίας και της Αμερικής. Πάντως για να σε καθησυχάσω λίγο τα παιδιά αυτά είναι στην εφηβική ακόμα ηλικία και ψάχνονται και αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασης και αντίδρασης. Δε νομίζω ότι αποτελούν δε ένα μεγαλο κομμάτι των 17χρονων. Τα περισσότερα συνεχίζουν να ακουν Βανδή, Κοκκίνου, Πετρέλη και τους λοιπούς γαβ γαβ... :p

Ακούω πολλά χρόνια αυτη τη μουσική και συγκροτήματα με πιο gothic αν θες στίχους και εμφάνιση και παρ' όλα αυτά δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας ούτε και άλλες περίεργες συμπεριφορές. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τους Black Sabbath, τους Sisters of Mercy και άλλα τέτοιου είδους συγκροτήματα και σήμερα είναι μια χαρά ψυχολογικά. Άποψή μου είναι ότι μόνο αν περάσεις μέσα από το σκοτάδι μπορείς να φτάσεις και να χαρείς πραγματικά το φως. Ίσως βέβαια να κάνω και λάθος. Άσε που σε λίγο καιρό πολλά από αυτά τα παιδιά θα ακούνε κάτι άλλο που θα είναι στη μόδα γιατί αυτή η ηλικία έτσι είναι.

the_black_planet
06-02-07, 14:32
Οι ψευδαισθήσεις κατά κανόνα είναι υπεύθυνες για τα πάθη της ψυχής αλλά και του σώματος,όπως υποστηρίζει ο Πλάτωνας.Διαβάστε τον Σοφιστή και τον Πρωταγόρα,δυό έργα του Πλάτωνα που σχετίζονται μεταξύ τους.Στο δεύτερο εκφράζει την πάγεια θέση του ότι ο άνθρωπος κάνει το κακό ακούσια,αλλά πρέπει να τα διαβάσετε και τα 2 για να κατανοήσετε πλήρως αυτή του τη θέση.Θα προσπαθήσω να σας την μεταφέρω περιληπτικα.Ο Πλάτωνας λοιπόν υποστήριζε(μια θέση που ενστερνιζόταν πρώτος ο Πυθαγόρας,θα σας πω αργότερα και γι’αυτόν) ότι οι σοφιστές και γενικά όσοι για ιδιοτελείς σκοπούς θέλουν να κάνουν πλήση εγκεφάλου σε ανθρώπους,έπλαθαν ψευδείς είκονες των μη ορατών πραγμάτων,και στην συνέχεια με την προπαγάνδα αυτές εντυπώνονταν στο μυαλό των ανθρώπων και γίνονταν εμμονές.Αυτές οι εμμονές στην συνέχεια επιδρούσαν στην ψυχή των ανθρώπων,διαστρεύλοναν την έννοια του καλού και του κακού και έτσι δημιουργούνται τα πάθη.

Βέβαια ψευδαισθήσεις ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει και από μόνος του,συνήθως λόγω του εγωισμού του,που του δημιουργεί την τάση να πιστεύει και να «βλέπει» αυτά που του αρέσουν ή αυτά που τον συμφέρουν ως αληθινά.Όπως σας είπα και πριν,ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που όχι μόνο είχε ανακαλύψει τον τρόπο που δημιουργούνται τα πάθη,αλλά είχε βρει και τρόπους καταπολέμισης τους,που εφάρμοζε στους μαθητές του στον Κρότωνα.Αυτοί οι τρόποι πέραν από την υγειηνή ζωή και διατροφή,και γενικά το κατά φύσην ζην,περιελάμβαναν και θεραπεία μέσω της μουσικής ή της ζωγραφικής με την προβολή εικόνων και μουσικών που εξέφραζαν την θεία αρμονία.

Γενικά είναι θέση των συγγενικών φιλοσοφικά Πυθαγορίων και Πλατωνικών,ότι ο άνθρωπος πρέπει να καθαρίσει την ψυχή του από τα πάθη,είτη τις ψευδαισθήσεις,ώστε να μπορεί πλέον καθαρός να αντιληφθεί το πραγματικό φώς της θείας αλήθειας.Αυτό μπορώ να σας επιβεβαιώσω και από την δικιά μου εμπειρία ότι είναι 100% αποτελεσματικό!

Τώρα βέβαια τείθεται το...ρητορικό ερώτημα γιατί αυτές οι μέθοδοι δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από τις εξουσίες,ακόμα και στα αρχαία χρόνια,ενώ τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πλέον πιο δραματική από ποτέ,καθώς στο διαχρονικά απάνθρωπο,κατ’ευφημισμόν «Σοφρωνιστικό» σύστημα,έχουν προστεθεί και άλλα πιο «εξελιγμένα» μέσα,όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά,τα ψυχοφάρμακα και η λοβοτομή,που σε συνδιασμό με την εξελιγμένη πλύση εγκεφάλου που αναλύσαμε προηγουμένως,μεταλλάσουν τον άνθρωπο είτε σε φυτό,είτε στο πιο άγριο ζώο.Και φυσικά πιστεύω ότι συμμερίζεστε όλοι τον φόβο μου ότι τα πράγματα πολύ πιθανόν να χειροτερέψουν και άλλο,αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική και δυναμική αντίδραση στα σχέδια αυτών των «κυρίων».

Τώρα όσον αφορά αυτήν την νέα τάση που αναφέρεις αγαπητή dragoness_crysta ομολογώ πως δεν είχα ιδέα,αλλά όσα μας είπες είναι όντως...φρικιαστικά.Δυστυχώς,ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλα αυτά δεν υποκεινούνται άμεσα από τα εξουσιαστικά κέντρα,και μόνο το γεγονός ότι ο καθένας έχει το ελεύθερο να προβάλει τις διαστροφές του στα εντελώς ανυπεράσπιστα νεαρά άτομα,είναι κάτι πραγματικά που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.Έστω ότι κάποια από αυτά τα συγκροτήματα όντως δεν έχουν κακό σκοπό,και προσπαθούν να δώσουν μια εικαστική και αρκετά ρεαλιστική άποψη για την φρίκη της σημερινής εποχής αλλά και το μέλλον.Όμως σε καμιά περίπτωση αυτή η μορφή τέχνης να έχει πρόσβαση στη νεολαία.Βέβαια αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι του παζλ...