Επιστροφή στο Forum : Χωροχρονικο κενο
dragoness_crysta
25-01-07, 20:59
Εχω ρωτησει πολλους φυσικους, καθηγητες λυκειου και προσφατα εναν καθηγητη του μαθηματος της διαστημικης...
αλλα απο κανεναν δεν εχω παρει μια ικανοποιητικη απαντηση...
τι ειναι το χωροχρονικο κενο?
και επισης στον τυπο της αποστασης που συνδεεται με την επιταχυνση
s=(1/2)a(t^2) πως οριζεται το τετραγωνο του χρονου?
Μου φαινεται πολυ αλλοκοτο ο χρονος να υψωνεται σε δευτερη δυναμη. :)
σκεψου πως ο χρονος ειναι ενα διανισμα, το οποιο πολλαπλασιαζεις με τον εαυτο του.. οπως πχ βαση επι υψος ενος τετραγωνου.. δηλαδη μη βλεπεις το τετραγωνο σαν τετραγωνο αλλα σαν χρονος επι χρονος..:)
dragoness_crysta
26-01-07, 12:49
ακριβως αυτο δεν καταλαβαινω...τι υποσταση εχει το χρονος*χρονος?
arxika na epishmanw oti o xronos se KAMIA periptwsh den einai dianisma!!Antithetws einai bathmwto megethos! tha prospathisw na to ekshghsw oso pio apla ginetai! o xronos einai mia diastash.. opws akribws einai kai to mhkos!PRWTO SKELOS-> as eksetasoume thv mathimatikh upostash: gia na breis to embadon tou tetragwnou aplws upswneis sto tetragwno to mhkos ths pleuras tou!se auth thv praksh giati de sou faivetai tipota paralogo? o xronos dev einai tipota allo para mono enas thetikos arithmos me tis antistoixes monades metrhseis opws akribws kai to mhkos,to platos,to upsos!
DEUTERO SKELOS-> (o tupos pou anafereis isxuei mono otan h taxuthta arxika htan mhden) mhpws gnwrizeis pws prokuptei o tupos autos? an ton paragwghseis tha sou dwsei ton tupo ths taxuthtas se euthigrammh epitaxunomenh kinhsh.. kai an thn ksana paragwghseis sou deinei thn epitaxunsh!estw loipon oti briskomaste ston antistrofo dromo dhladh ths oloklhrwshs, exeis thn sxesh u=at h opoia isxuei se auth thn morfh mono otan h epitaxunsh einai statherh!!gia na breis ton tupo ths apostashs,ti tha kaneis? tha oloklhrwseis ws pros dt opote s=at*t/2,apo thv stigmh pou ekshghsame oti o xronos einai diastash pleon aplws blepeis enan arithmo pou pollaplasiazetai me ton eauto tou!
elpizw estw kai ligo na bohthisa sthn swsth katanohsh tou problhmatos sou!
Απο beeetlejuice: Mikaela θερμη παρακληση να γραφεις τα επομενα posts σου στα ελληνικα!Ευχαριστω!
dragoness_crysta
04-02-07, 21:00
mikaela την μαθηματικη πλευρα του τυπου την ξερω πολυ καλα....αλλα τα τελευταια σου λογια με μπερδεψαν καπως....δεν μιλαμε για μια απο τις τρεις διαστασεις η οποια ειναι ορατη, και μετριεται με ακριβεια....
μιλαμε για μια διασταση, η οποια απο οτι καταλαβα, ειναι μεταβλητη...επομενως το υψωμα στο τετραγωνο....τι υποσταση εχει?????? :confused: :confused:
φτου...... :mad:
αρχικα.. τιποτα μα τιποτα δεν μετραμε με ακριβεια.. ολα εχουν χιλιοστομετρικα σφαλματα(!) και οι διαστασεις ειναι 4 και οχι 3!μιλαμε για φυσικη και τα παντα ακολουθουν εναν μαθηματικο δρομο αποδειξης!καλος η' κακος αυτη ειναι η γλωσσα μας!ο χρονος,ναι,ειναι μια μεταβλητη η οποια ομως εχει συσκεκριμενη τιμη!π.χ.ποια αποσταση θα διανυσει ενα σωμα ομαλα επιταχυνομενο την χρονικη στιγμη 3sec!εδω μιλαμε για καποια χρονικη στιγμη,οπου t αντικαθηστουμε τον αριθμο 3!διαφορετικα.. σε ποια χρονικη στιγμη το προηγουμενο σωμα θα εχει καλυψει την αποσταση των 100m.. και εδω παλι ψαχνεις χρονικη στιγμη,καθορισμενη!πρεπει να καταλλαβεις οτι ο χρονος ειναι ενας απλως αριθμος και τιποτα μα τιποτα περισσοτερο!εχει ΜΟΝΟ μετρο δεν εχει φορα ουτε διευθυνση!
Επειδή είμαι "καλός" άνθρωπος...-τέλος πάντων- θα σας αποδείξω τον τύπο.
http://img248.imageshack.us/img248/5042/excellentnt9.png (http://imageshack.us/)
Το εμβαδόν σε υ-t διάγραμμα είναι η μετατόπιση σε ευθύγραμμες κινήσεις.
Ετραπ.=1/2(Β+β)*υ (1)
όμως από το σχήμα: (1)=> Δx=1/2(υ+υ_0)t (2)
είναι γνωστό υ=υ_0+at (3)
Οπότε: (3)->(2)=> Δx=1/2(υ_0+at+υ_0)t=1/2(2υ_0+at)t=1/2(2υ_0*t+at^2)=1/2*2υ_0*t+1/2at^2=υ_0*t+1/2at^2=>Δx=υ_0*t+1/2at^2 που ισχύει για την ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Για την ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κάνωντας τους κατάλληλους χειρισμούς στην απόδειξη είναι: Δx=υ_0*t-1/2at^2.
excellent Copyright©
excellent σωστη κ η αποδειξη σου,γεωμετρικα!αν και ειμαι κατα της μεθοδου σου!το προβλημα που εχει τεθει,δεν στηριζεται τοσο στην μαθηματικη αποδειξη οσο στην εξοικειωση στο βαθμωτο μεγεθος κ συγκεκριμενα του χρονου!
dragoness_crysta
05-02-07, 21:16
mikaela επιτρεψε μου να διαφωνησω και να πω οτι ο χρονος δεν ειναι ενας αριθμος και μονο και εχει φορα και διευθυνση. Απο το παρελθον στο μελλον. Αυτα δεν ειναι ορατα, ειναι ομως αντιληπτα απο τον ανθρωπο.
Επισης, ο χρονος ειναι ενα μονοδιαστατο μεγεθος, το οποιο και παλι δεν ειναι ορατο, αλλα αντιληπτο. Το οτι δεν μπορουμε με τον συνηθισμενο τροπο της φυσικης να του δωσουμε συγκεκριμενη διευθυνση με ενα βελακι οπως κανουμε στα διανυσματα, δε σημαινει οτι δεν εχει και διευθυνση.
Ειναι ενα μονοδιαστατο διανυσματικο μεγεθος. Εφοσον εχουμε εμεις πει οτι ο χρονος κυλαει απο το παρελθον, στο παρον και επειτα στο μελλον, τοτε και αυτο εχει ενα διανυσμα.
Excellent καλο το παραδειγμα σου, αλλα μου βγαζεις τον τυπο της αποστασης για επιταχυνομενη και επιβραδυνομενη κινηση.
Αυτο που προσπαθω να πω ειναι το εξης...για το χρονο στη δυναμη του 2...
οπως υψωνουμε τα μετρα στο τετραγωνο και εχουμε τετραγωνικα μετρα και μετραμε επιφανεια....περναμε δηλαδη στη 2η διασταση...και επειτα στον κυβο για να περασουμε στην τριτη διασταση,
αν υψωσουμε το χρονο στο τετραγωνο τι θα βγαλουμε??? θα περασουμε σε μια αλλη διασταση? και αν ναι ποια θα μπορουσε να ειναι αυτη....???????? :confused:
dragoness_crysta, κατάλαβα (νομίζω) τι εννοείς, αλλά δεν πρέπει να το ψάχνεις μέσα από αυτόν τον τύπο της μηχανικής που από ό,τι είδες είναι ένα γεωμετρικό παιχνιδάκι.
Τώρα πάντως για να αρχίσουμε να μιλάμε για πάνω από 3 διαστάσεις είναι λίγο δύσκολο... Άσε που ήδη σε αυτό το επίπεδο που το έχουμε φτάσει, ελάχιστοι-ίσως και κανείς άλλος-δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτά που λέμε...
Υπάρχουν δεκάδες θεωρίες για τις διαστάσεις και λοιπά... Τώρα ποιά είναι η σωστή...
dragoness_crysta
05-02-07, 22:50
Πειραζει να μου πεις κανα δυο?????? εε?????? :D :D
εστω οτι θα προσπαθησω να δεχτω οτι ο χρονος εχει φορα απο το παρελθον στο μελλον!διευθυνση ομως οσο και να προσπαθησεις δεν γινεται να εχει.. και οταν μιλαμε για διανυσμα παντα μιλαμε για κατευθυνση στο χωρο εξου και το βελακι!η σχεση το μονο που θελει να δειξει ειναι το ποσο γρηγορα αυξανεται η' αντιστοιχα μειωνεται η μετατοπιση σε σχεση με το χρονο.δηλαδη ειναι μια απλη σχεση αναλογιας.αυτο που λες για 2η,3η διασταση ειναι θεμα συνδιαστικο με αναλυτικη γεωμετρια το οποιο ομως δεν εχει απολυτη σχεση.. και σου αναφερω ενα απλο παραδειγμα εχουμε ενα αδρανειακο συστημα 3 διαστασεων(χ,ψ,ζ) και μια ποσοτητα που εκφραζεται συμφωνα με την σχεση χ^2+ψ^2+ζ^2-c^2*t^2 απο οτι βλεπεις το t ειναι υψωμενο στη δευτερη δυναμη αλλα το συστημα ειναι 3ων διαστασεων!συγνωμη αν γινομαι πολυ κουραστικη αλλα το θεμα αφορα την επιστημη μου και προσπαθω οσο γινεται περισσοτερο να μεταδωσω αυτο που ηδη γνωριζω!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.