Επιστροφή στο Forum : Ναός αγ. Θεοδώρας: Το Εκκλησάκι με τα Δέντρα (ΚΑΝΕ)
beetlejuice
27-01-07, 17:11
http://www.explorers.gr/articles/f10.jpg
Σχολιασμός φωτορεπορταζ ------> http://www.explorers.gr/show.php?action=f&id=33
"Τον 12ο αιώνα [...] έκτισαν κάποιοι ένα εκκλησάκι που στη στέγη του κατά περίεργο τρόπο φύτρωσαν δέντρα, δεκαεπτά στο σύνολο, των οποίων οι ρίζες τους χάνονται μέσα στην πέτρινη σκεπή του μικρού ναού. Και έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το σώμα της Αγίας έγινε ναός, τα μαλλιά της δέντρα, και το αίμα της ποτάμι, καθώς δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι κυλάει ένας μικρός αλλά όμορφος ποταμός.
Η Ομάδα Πυθέας και ο Μίλτος Τσαπόγας ταξίδεψαν μέχρι το χωριό Βάστα στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας και το προαναφερθέν εκκλησάκι για να δουν και να μελετήσουν από κοντά το παράξενο αυτό φαινόμενο, μεταφέροντας μας το μύθο που το περιτριγυρίζει και μία σειρά από ιδιαίτερες φωτογραφίες..
Old cave-dinosaur
27-01-07, 19:55
Μπράβο Mίλτο !
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεσαι άψογος.
Τελικά, την τελευταία διετία αναδείχθηκες σε μεγάλο "μαμούνι". ;)
..Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω οτι, πολύ κοντά στο εκκλησάκι, υπάρχει σπήλαιο, απο το εσωτερικό του οποίου περνάει και τμήμα του παρακείμενου ποταμιού πριν φυσικά βγεί στην επιφάνεια.
Μετά όμως την πρώτη μεγάλη αίθουσά του, η εξερεύνηση των στοών του, που συνεχίζουν προς το υπόγειο ποτάμι, απαιτεί "ειδική" σωματική διάπλαση :eek: λόγω της πολύ μεγάλης στενότητάς τους σε μεγάλο μήκος.
..Κλείνει η παρένθεση...
Πάντα τέτοια !
Ακριβώς Νίκο το αναφέρω στη λεζάντα πάνω από τις φωτό 15 και 16. Είσαι παντού τελικά, ακόμη και σε παμπάλαιες εκκλησίες να ψάξουμε, τον Λελούδα θα βρούμε. ;)
Έχω διαβάσει από καιρό στο βιβλίο σου την περιπέτειά σου στα κοφτερά βράχια του σπηλαίου. Την ημέρα που πήγα εκεί, σκέφτηκα να το βρώ και να φωτογραφίσω την είσοδό του για να πάρουμε μια φωτογραφική "γεύση". Εκείνη την ώρα όμως νύχτωνε και όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται να το βρισκα με τίποτα. Δεν πειράζει όμως, ίσως μια άλλη φορά...
Σε ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για τα καλά σου λόγια.
Old cave-dinosaur
28-01-07, 18:55
Μίλτο, έχεις απόλυτο δίκιο !
Με έπιασες αδιάβαστο στους υπότιτλους των φωτογραφιών σου που συνοδεύουν το κείμενο. :mad:
Για αποκατάσταση, επιφυλάσσομαι, για κοινή οργανωμένη "επίσκεψη".
Κανένα πρόβλημα Νίκο, και γω πολλές φορές περνάω τις λεζάντες(για να μην πω ολόκληρες παραγράφους :D ), όταν διαβάζω κάτι σε κάποιο έντυπο. Και νομίζω πως όταν έρθει σιγά σιγά η άνοιξη η εξαιρετική πρόταση σου θα γίνει πραγματικότητα... :cool:
beetlejuice
29-01-07, 08:16
Μιλτο συγχαρητηρια για ακομη μια ενδιαφερουσα αποστολη σου. :D
Φιλος της σελιδας που εκοψε κινηση απο το site της Πυθεας εχτες, μου ζητησε να σου μεταφερω τον παρακατω συνδεσμο απο αρθρο του περιοδικου Δαυλος τον Απριλιο του 2006 για το εκκλησακι της αγ. Θεοδωρας. http://www.davlos.gr/pdf/19666.pdf
Σ'ευχαριστώ Μηνά. Πολύ καλή για άλλη μια φορά η έρευνα του Ι. Λάζαρη, όπως και το τελευταίο βιβλίο του. Αν και διαφωνώ στο ότι στη σημερινή εποχή τα δεινά έρχονται από τις θρησκείες(πιστεύω ότι οφείλονται στην πολιτική, παρόλο που είμαι άθρησκος), νομίζω ότι έρευνες σαν κι αυτή που παρέθεσες θα πρέπει πάντοτε να πραγματοποιούνται και να διαβάζονται.
Ο δρομος με τα πλατανια και το δασος με τις καστανιες που ανεβαινει απο το δρομο που παει στην Καλαματα και φτανει στο Ισαρι ΚΑΙΓΕΤΑΙ
Σε λιγο θα κατεβει στη ρεματια και θα καψει το εκκλησακι
Τί να πω πλέον φίλε Έλληνα, η φωτιά αυτή όταν περνά από από μέρη σαν τη ρεματιά που αναφέρεις, καίει μαζί με τα δέντρα και τις αναμνήσεις όσων τα έχουν ζήσει ή απλώς τα έχουν επισκευθεί. Πρόσφατα, παρεβρέθηκα σε λειτουργία που τελούσε ένας αδερφικός μου φίλος ιερέας στο Λεοντάρι, επάνω στον καταπληκτικό λόφο όπου είναι ο προφήτης Ηλίας. Θα γνωρίζεις σίγουρα για τι τόπο σου μιλάω. Σήμερα έμαθα ότι όλα αυτά τα μέρη έγιναν πιθανόν στάχτη. Ενημέρωσε μας εάν θέλεις από αυτό το τόπικ, μιάς και είσαι από τα μέρη εκείνα, τι γίνεται με την Καρύταινα. Θα είναι πραγματικά πολύ κρίμα να φτάσει η φωτιά στο κάστρο των Ντε Μπρυγιέρ.
Για το Λεονταρι και το εκκλησακι που λες ναι ειναι πολυ πιθανον να εχει καει αυριο θα ξερω καλυτερα γιατι θα παω κατω να δω τι γινεται και τι εχει γινει οσο για την Καρυταινα ειναι στη μεση απο δυο φωτιες αυτη απο την Ασεα που κατεβηκε απο την Τριπολη και την φωτια που εχει ερθει σημερα απο την Ηλεια και την Ανδριτσαινα.Το χωριο σουλος εχει εκκενωθει αυτο ειναι μετα την καρυταινα προς τα νοτια,
Τερμα κρατηστε τις φωτογραφιες για αναμνηση ολα τα μερη στην πελλοπονησο καηκανε.
Παρνωνας ταυγετος μαιναλον ολα ειναι σταχτες
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.