PDA

Επιστροφή στο Forum : Ομάδα «Λογικής Κριτικής»


elenitsa
29-01-07, 00:40
Θέλω να ιδρύσω μια ομάδα η οποία θα ασκεί κριτική -με βάση τη λογική- κυρίως σε κείμενα μεταφυσικού περιεχομένου. Η ομάδα θα λειτουργεί ως εξής: τα μέλη της θα μελετούν προσεκτικά και θα σημειώνουν την κριτική τους, καθώς και απορίες τους, διαφωνίες τους κα σχετικά με το αντικείμενο που θα έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν. Έπειτα θα συναντιούνται, θα συζητούν τις σημειώσεις τους και θα καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα. Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος αυτής της ομάδας ας με ενημερώσει.

Voel
29-01-07, 13:30
Eνδιαφερομαι......στειλε μου ΠΜ με το τι εχεις ακριβως στο μυαλο σου

LuX
29-01-07, 14:39
Θέλω να ιδρύσω μια ομάδα η οποία θα ασκεί κριτική -με βάση τη λογική- κυρίως σε κείμενα μεταφυσικού περιεχομένου. .
Αν εξέλειπε η λογική θα ακουγόταν πιο ωραία νομίζω...
Μεταφυσικό και λογική γίνεται ;


Δ.

elenitsa
29-01-07, 17:19
Lux,
Η μεταφυσική και η λογική είναι έννοιες τις οποίες ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο. Για εμένα δεν έρχονται σε αντίθεση, πχ θα μπορούσε κάποιος σκεπτόμενος λογικά να πιστέψει ότι υπάρχουν νεράιδες. Όμως, θεωρώ ότι το έργο μας δε θα είναι τόσο δύσκολο, δηλαδή να πρέπει να κρίνουμε αν υπάρχουν ή όχι νεράιδες με βάση τη λογική και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Για παράδειγμα, μελετώντας την Καινή Διαθήκη, θα παρατηρήσουμε και θα κρίνουμε ως ομάδα το γεγονός ότι στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο αναφέρεται το γενεαλογικό δένδρο του Ιωσήφ για αρκετές γενεές και δεν αναφέρεται ούτε καν ο πατέρας της Μαρίας, αλλά μάλλον δε θα κρίνουμε αν υπάρχει ή όχι Θεός.

paul
31-01-07, 14:03
Χμμμ…

Ενδιαφέρουσα η πρόταση για τη σύσταση μιας τέτοιου είδους ομάδας… και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.



Βασικά αυτό που αρχικά προτείνω είναι να ξεκινήσει αυτού του είδους η «λογική εξήγηση των μεταφυσικών» από την ήδη υπάρχουσα παρέα – ομάδα – άτομο. Αυτό διότι εάν περιμένεις ελενίτσα να μαζευτείτε καμιά δεκαριά και μετά να αρχίσεις.. πιθανότατα θα αργήσεις τόσο πολύ που θα απογοητευτείς.



Σου προτείνω αν έχεις απόψεις και τέτοιου είδους αναλύσεις, να τις γράψεις και το – τα κείμενα να τα στείλεις για δημοσίευση στη σελίδα μας σαν άρθρο επισκέπτη. Τη συζήτησή τους μπορείς (όπως είναι γνωστό) να την κάνεις στο φόρουμ του μεταφυσικού. Κάτι τέτοιο θα «διαφημίσει» την προσπάθειά σου και θα βρεις συνοδοιπόρους ευκολότερα. Από εκεί και πέρα, κυνήγησέ το.



Θα ήθελα κι εγώ να βρεθούμε ή να μιλήσουμε ή να συζητήσουμε κάποια στιγμή για αυτό ή αυτά αλλά για την ώρα είναι δύσκολο. Τέλος, για να στείλεις άρθρο στο μεταφυσικό, έλα σε επαφή με τον solon aimona eautou και συζήτα μαζί του ότι θέλεις (http://www.metafysiko.gr/omada.php).



Να σε προειδοποιήσω όμως… η προσέγγιση της μεταφυσικής με τη λογική είναι σκέτη τρέλα… από όποια πλευρά κι αν πλησιάσεις. Δεν είναι ακατόρθωτο όμως.