PDA

Επιστροφή στο Forum : Κόμης Dracula: Τι κρύβεται πίσω από το μύθο; (Melian)


beetlejuice
05-02-07, 09:28
Σχολιασμός άρθρου -------> http://www.metafysiko.gr/?p=1321


Ο μύθος του Κόμη Δράκουλα αποτελεί έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους μύθους. Για να μπορέσει όμως να επιβιώσει μέσα στο ασυνείδητο μας έπρεπε, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους μύθους, να προστεθούν κατά καιρούς διάφορα στοιχεία σε αυτόν. Ας προσπαθήσουμε να δούμε, λοιπόν, πως μια απλή ιστορία έγινε ο μύθος που όλοι γνωρίζουμε και ποιος φαίνεται να ήταν ο πρωταρχικός πυρήνας της.

Pertinax
06-02-07, 04:00
Συγχαρητήρια για το άρθρο Melian (όπως και στον Σόλωνα που ασχολήθηκε και αυτός με το θέμα, στην κατηγορία των άρθρων των μελών της gateway).
Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα αυτό και στο παρελθόν είχα ανεβάσει και κάποιες σελίδες (πολύ απλοϊκές βέβαια) σχετικά με τον μύθο και την ιστορία του Δράκουλα μέσω του geocities.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ: http://www.geocities.com/kouranis80/

Ανέκαθεν ήθελα να μάθω την πηγή της έμπνευσης του Μπραμ Στόκερ. Έχει περάσει η άποψη ότι ο Στόκερ δανείστηκε την πραγματική ιστορία του Βλαντ του Παλουκωτή (Τσέπες) και δημιούργησε το πρόσωπο του Κόμη εμπνευσμένος από τις θηριωδίες και τους ανασκολωπισμούς του Βλαντ.
Κυκλοφορεί και η φήμη ότι ανακάλυψε στη βιβλιοθήκη του Λονδίνου ένα φυλλάδιο του 15ου αιώνα με την προσωπογραφία του Βλαντ και την εξιστόρηση των μεθόδων που τον έκαναν διάσημο.
Όμως οι σημειώσεις του και προπάντων οι αναφορές στο βιβλίο του δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γνώριζε κάτι άλλο για τον Βλαντ Τσέπες εκτός από το προσωνύμιο του "Δράκουλας". Πράγμα που πολύ σωστά επισήμανες στο άρθρο σου!

Επίσης δεν έχω καταλήξει ακόμα ως προς την προέλευση της επωνυμίας Dracula την οποία πήρε ο Βλαντ.
Είναι γνωστό ότι ο πατέρας του λεγόταν Βλαντ Ντρακούλ και ότι το "Ντράκουλα" κατά κυριολεξία σημαίνει "γιος του Ντρακούλ".
Το Ντρακούλ στα βλάχικα σημαίνει Διάβολος, αλλά πολύ πιθανόν -προφανώς- και Δράκος.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ντρακούλ δεν ήταν παρατσούκλι, αλλά στρατιωτικός τίτλος ή κάτι παρόμοιο.
Σημασία έχει ότι ο Βλαντ Τσέπες δεν ονομάστηκε "Ντράκουλα" για τις ομότητες που διέπραττε, αλλά κληρονόμησε αυτόν τον τίτλο από τον πατέρα του.

Σωστή και η επισήμανσή σου για το περίφημο σημερινό κάστρο του Βλαντ. Αλήθεια, εκεί στο Μπίστριτς και στο πέρασμα του Μπόργκο, δεν υπάρχει άραγε κανένας πύργος;

beetlejuice
07-02-07, 15:54
Τα συγχαρητηρια και απο εμενα στη Melian για το περιεκτικο και τεκμηριωμενο (με πηγες) αρθρο της σχετικα με τον κομη Δρακουλα. Γνωριζω οτι ειναι ενα θεμα με το οποιο εχεις ασχοληθει οποτε ημουν απολυτα σιγουρος για την πολυ καλη δομη και την ποιοτητα των πληροφοριων που θα διεθετε. Αυτα :)

melian
07-02-07, 16:04
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. :) Διάβασα τις σελίδες που ανέβασες στο geocities και δίνουν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Για το όνομα του Βλαντ Ντρακούλ με μια μικρή έρευνα που έκανα στο ιντερνετ βρήκα τα εξής:

Ο βασιλιάς Σιγιμούνδος της Ουγγαρίας που έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας το 1410 ίδρυσε μια μυστική αδερφότητα ιπποτών με το όνομα Το Τάγμα του Δράκου για να υπερασπιστεί τη Χριστιανοσύνη και να αντιμετωπίσει τους Οθωμανούς Τούρκους. Το έμβλημα του τάγματος ήταν ένας δράκος. Ο πατέρας του Vlad III (του γνωστού Vlad Tepes), ο Vlad II έγινε δεκτός στο Τάγμα γύρω στο 1431 λόγω της γενναιότητας που έδειξε πολεμώντας τους Τούρκους. Από το 1431 και έπειτα ο Vlad II φορουσε πάντα το έμβλημα του τάγματος και αφού ήταν ο άρχοντας της Βλαχίας πάνω στα νομίσματα υπήρχε αυτό το έμβλημα.

Η αντίστοιχη λέξη για το δράκο στα ρουμάνικα είναι "drac" ενώ το "ul" είναι το οριστικό άρθρο "ο". Έτσι ο πατέρας του Vlad III έμεινε στην ιστορία με το όνομα "Vlad Dracul" ή "Vlad ο δράκος." Στα ρουμάνικα η κατάληξη "ulea" σημαίνει "ο γιος του". Με βάση αυτή την ερμηνεία, ο Vlad III έγινε Vlad Dracula, ή "ο γιος του δράκου." (Η λέξη "drac" σημαίνει επίσης "διάβολος" στα ρουμάνικα στοιχείο που ίσως να μπέρδεψε πολλούς.)

Για το Μπιστρίτζ και το Μπόργκο Πας δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο κάστρο. Σίγουρα στη περιοχή της Τρανσυλβανίας όπου έζησε ο Βλαντ Ντρακούλ και ο γιος του θα υπάρχουν κάστρα που άνηκαν σε αυτούς. Μάλλον όμως δεν είναι τόσο καλοδιατηρημένα όσο το Κάστρο Μπαρν και έτσι δε μπορούν να τα εκμεταλλευτούν πολύ τουριστικά. :D

Solon Aimonas Eautou
07-02-07, 16:17
Πολύ καλή έρευνα από την Melian και ιδιαίτερα καλογραμμένο κείμενο. Από την πλευρά μου εύχομαι αντίστοιχη και ακόμα καλύτερη συνέχεια.
Τώρα, ως προς το όνομα του Dracula έδωσε αρκετά στοιχεία η Melian στο παραπάνω post της. Ως προς το κατά πόσο ο Bram Stoker γνώρισε την ιστορία του Vlad Tepes και βασίστηκε σε αυτήν στο μυθιστόρημα του, παραθέτω ένα χωρίο από σχετικό κείμενο μου που πιστεύω ότι απαντάει στην ερώτηση του Pertinax.[--------------------------------------------------------------------]
Πως Γράφτηκε το Μυθιστόρημα;
Με μία μικρή ανασκόπηση στο παρελθόν είδαμε ότι οποιαδήποτε ιστορική σύνδεση μεταξύ του Κόμη Dracula και του πρίγκιπα της Βλαχίας, Vlad Tepes, είναι το λιγότερο ατυχής. Το λογοτεχνικό απέθαντο πλάσμα λιγοστές ομοιότητες φέρει με τον πολεμοχαρή Ρουμάνο ηγέτη, με τη μόνη ίσως ουσιαστική το όνομα του: Dracula.
Κάπως έτσι, ορισμένοι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι αν και ο Κόμης Dracula δεν αποτελεί καθ’ εαυτό πραγματική προσωπικότητα, εντούτοις ο Bram Stoker στηρίχθηκε στον πραγματικό πρίγκιπα κατά τη συγγραφή του μυθιστορήματος του.
Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι αλήθεια; Η απάντηση είναι εύκολο να προσεγγιστεί με μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν..
Το μυθιστόρημα Dracula εκδόθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 18 Μαΐου του 1897. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Bram Stoker, εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταγωνιστή του από το χαρακτήρα και το ταπεραμέντο του Σαιξπηρικού ηθοποιού Sir Henry Irving, στενού του φίλου.[1] (#_ftn1)
Λιγοστά, αλλά αρκετά, στοιχεία είναι σήμερα γνωστά για την προεργασία που προηγήθηκε της συγγραφής του μυθιστορήματος. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ο Stoker μελέτησε επί επτά χρόνια την Ευρωπαϊκή φολκλορική βαμπιρική παράδοση, αλλά και ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το σύγγραμμα Transylvania Superstitions της Emily Gerard(1885).
Μάλιστα, οι έμμεσες επιρροές που δέχτηκε είναι αρκετές, μιας και το Dracula δεν αποτελεί καν το πρώτο βαμπιρικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας! Το 1871, ο Sheridan Le Fanu κυκλοφόρησε το Carmila με πρωταγωνιστή ένα θηλυκό βαμπίρ- λεσβία και θήραμα μία μοναχική νεαρή κοπέλα. Η αριστοκρατική φύση των βαμπίρ, όπως παρουσιάζεται στο πρόσωπο του Κόμη, πρωτοπαρουσιάστηκε από τον John Polidori στο μυθιστόρημα The Vampyre του 1819, το οποίο έγραψε σε μία καλοκαιρινή συνάντηση με φίλους(1816), ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Mary Shelley, συγγραφέας του Frankenstein. Μάλιστα, ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας θεωρείται ο δημιουργός της λογοτεχνικής φιγούρας των vampire. Πάντως, ακόμα και η ιστορία του Polidori εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από προγενέστερο έργο, το ποίημα του Λόρδου Byron The Giaour, του 1813.

Γνώριζε ο Bram Stoker τον ιστορικό Vlad Dracula Tepes;
Κάπως έτσι, γίνεται κατανοητό ότι το έργο του Bram Stoker, Dracula, δεν αποτελεί παρά μόνο την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου «βαμπιρικής» λογοτεχνικής γραμματείας. Σε πόσο μεγάλο βαθμό όμως ο Bram Stoker επηρεάστηκε από τον πραγματικό πρίγκιπα της Βλαχίας, Vlad Dracula Tepes, ώστε να γράψει το έργο του; Με περισσή βεβαιότητα θα έλεγα στο ελάχιστο!
Αρχικά, τα τμήματα του μυθιστορήματος όπου ο Κόμης Draculaαναπολεί το παρελθόν του αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες, κάτι που αποκαλύπτεται με μία δεύτερη- πιο προσεκτική- ανάγνωση των αντίστοιχων χωρίων. Μάλιστα, ο τρόπος γραφής τους υπαινίσσεται ότι ο Bram Stoker δεν ήταν βαθύς γνώστης των αναφερόμενων ιστορικών γεγονότων, αλλά απλώς μετέγραφε σημειώσεις που συγκέντρωσε από την ιστορία της Ρουμανίας.
Το τελευταίο μάλιστα γίνεται ξεκάθαρο από δύο βασικά στοιχεία: πρώτον ο συγγραφέας δίνει λιγοστά στοιχεία ως προς την περίοδο βασιλείας του Vlad Dracula Tepes και δεύτερον, δεν αναφέρει πουθενά τη χρήση της μεθόδου του ανασκολοπισμού![2] (#_ftn2) Δηλαδή, αν και ο συγγραφέας προσπαθεί να προσθέσει στοιχεία της ιστορίας του Βλάχου πρίγκιπα στο μυθιστόρημα ώστε να το κάνει ακόμα πιο τρομακτικό, εντούτοις δεν κάνει λόγο για την πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξε ανασκολοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Και το σημαντικότερο; Υπάρχουν ακόμα πιο παράδοξες ελλείψεις, έως και ιστορικά λάθη! Για παράδειγμα, σε κανένα σημείο του μυθιστορήματος ο Κόμης Dracula δεν αποκαλείται “Vlad”! Επιπροσθέτως, στο έργο του Bram Stokerαναφέρεται ότι ο Κόμης είναι ένας Szekler[3] (#_ftn3): «Εμείς οι Szekelys έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε περίφανοι», ενώ ο πρίγκιπας Vlad Dracula Tepes αποτελεί δίχως αμφιβολία έναν κλασικό Βλάχο[4] (#_ftn4).
Όπως ήδη αναφέρθηκε, κατά πάσα πιθανότητα[5] (#_ftn5) ο συγγραφέας συνάντησε το όνομα Draculaστις μελέτες του για την ιστορία της Ρουμανίας. Μάλιστα, στο αρχικό κείμενο του Bram Stokerτο όνομα του πρωταγωνιστή του ήταν Count Wampyr, δηλαδή Κόμης Βαμπίρ, και όχι Count Dracula.
Αρκετοί ιστορικοί, με κυριότερο εκφραστή τους την Elizabeth Miller, αμφισβητούν την οποιαδήποτε ουσιαστική σύνδεση μεταξύ του ιστορικού πρίγκιπα και του λογοτεχνικού Κόμη. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο συγγραφέας δεν γνώριζε τίποτα περισσότερο για τον πραγματικό Vlad, πέρα από το όνομα Dracula![6] (#_ftn6)[1] (#_ftnref1) Ο Sir Henry Irving τελικά δεν δέχτηκε ποτέ να υποδυθεί τον Κόμη επί σκηνής, παρά τις συνεχείς προτροπές του ίδιου του Bram Stoker.
[2] (#_ftnref2) Δεν γίνεται δηλαδή αναφορά του σημαντικότερου στοιχείου που χαρακτηρίζει τον Πρίγκιπα της Βλαχίας και για το οποίο έχει μείνει γνωστός στην ιστορία.
[3] (#_ftnref3) Székely στην Ουγγρική γλώσσα.
[4] (#_ftnref4) Vlach στην Ουγγρική.
[5] (#_ftnref5) Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ιστορικών/ ερευνητών, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.
[6] (#_ftnref6) Μία από τις υποθέσεις σχετικά με την πηγή των ιστορικών στοιχείων που παρουσιάζει ο Bram Stoker αναφέρει ότι ο συγγραφέας πήρε τα στοιχεία του από τον Ούγγρο καθηγητή Arminus Vampery, τον οποίο είχε συναντήσει μόνο δύο φορές. Όμως η Elizabeth Miller είναι ξεκάθαρη: «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η συζήτηση των δύο ανδρών αναφέρθηκε στον Vlad, τα vampires, μήτε καν στην Τρανσυλβάνια[…]. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα αρχείο/ καταγραφή για καμία επιπλέον επικοινωνία μεταξύ Stoker και Vampery, μήτε ο Vampery αναφέρεται στις σημειώσεις του Stoker για το έργο του Dracula».

[--------------------------------------------------------------------]

[Η Ιστορία του Κόμη Dracula, Απαγορευμένη Ιστορία, τ. 1, 2006]

melian
07-02-07, 17:13
Να ευχαριστήσω όλους σας για τα καλά σας λόγια! Από τη πλευρά μου θέλω να πω ότι υπάρχει πολύ διάθεση να προσφέρω στο Μεταφυσικό ότι καλύτερο μπορώ. :) Εδώ μέσα έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ θετική ενέργεια και πολύ διάθεση και αυτό μου αρέσει πολύ. Τώρα που σας βρήκα νομίζω ότι θα κολλήσω για τα καλά στην παρέα σας. :D

Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που παρέθεσε ο Solon Aimonas Eautou για τον Δράκουλα, μόνο μια μικρή παρατήρηση για την έμπνευση του Polidori. Όντως η έμπνευση ήρθε από τη βραδιά που πέρασαν στη Γενεύη ο Byron, o Polidori, o Shelley και η Mary Shelley. Το κείμενο που έγραψε ο Polidori ήταν εμπνευσμένο από ιδέα του Byron, ο οποίος μάλιστα είχε γράψει και την κεντρική ιδέα. Αργότερα, τον Απρίλιο του 1819 το διήγημα του Polidori "The Vampyre" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New Monthly Magazine με το όνομά του Byron. Το επόμενο τεύχος του περιοδικού περιείχε ένα γράμμα στο όποιο ο Polidori παραδεχτηκε ότι το κείμενο ήταν δικό του αλλά ότι είχε επηραστεί από το κείμενο του Byron του 1816. Μάλλον αυτή είναι η αλήθεια. Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψη μας και την κακία του Polidori προς τον Byron μιας και ο τελευταίος τον είχε διώξει από κοντά του στα τέλη του καλοκαιριού του 1816 καθώς το βαμπίρ που παρουσιάζεται στην ιστορία του Polidori έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δημόσιας εικόνας που είχε ο Λόρδος Byron.

Princeps Noctis
11-02-07, 20:29
Εντυπωσιάστηκα από το άρθρο της Melian και είμαι σίγουρος, ότι θα άρεσε και σε πολλούς αναγνώστες. Βέβαια θα περίμενα πιο εκτεταμένη αναφορά στα ιστορικά στοιχεία, αναλογιζόμενος τον τίτλο του άρθρου. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα έχω να σου προτείνω δυο-τρεις μελέτες για να συμπληρώσεις τη βιβλιογραφία σου. Ελπίζω να βρεθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε επί του θέματος. Συνέχισε την ενασχόλησή σου με τέτοια ενδιαφέροντα θέματα.
Υ.Γ. Ωραίος ο Christopher Lee στο άρθρο σου. Προσωπικά είμαι μεγάλος fan και συλλέκτης των ταινιών του.

pooky
13-02-07, 21:40
Αγαπητή Melian επέτρεψέ μου να υποβάλω κι εγώ με την σειρά μου τα συγχαρητήριά μου για το άρθρο σου. Εντυπωσιακή δουλειά!

Εύγε και πάλι. Χαίρομαι που βρήκα το παρών φόρουμ. Η ατμόσφαιρα εδώ, είναι ασύγκριτη!

ghostrider
13-10-10, 15:51
χαιρομαι που υπαρχει κι αλλος ανθρωπος σαν εμενα.πορομενος με τον Dracula...
δυστυχως πολλοι τον εχουν ταυτοποιησει με το τερας του Bram Stoker...κατι που σαφως και δεν ισχυει.υπεροχη η ιστορια του βρυκολακα ομως η πραγματικη ιστορια του ηγεμονα Vlad ειναι ακομα πιο περιπετειωδες και σκοτεινη.

Arga_Star-clad
13-07-11, 15:22
Πρόσφατα έστειλα ένα άρθρο στα ''Φαινόμενα'' σχετικά με τα βαμπίρ και την έρευνα του Στόουκερ κατά την συγγραφή του Δράκουλα.

Περιλαμβάνει αρχαίους μύθους για βαμπιρικά όντα, γιορτές και τελετές που γίνονταν για τον κατευνασμό της επιστροφής των νεκρών - πολλές φορές με την προσφορά αίματος - από την αρχαιότητα μέχρι τους πολύ κοντινούς αιώνες, καθώς και πώς ο Μπραμ Στόουκερ έπλασε τον δικό του ήρωα.

Αναμένουμε το τεύχος, και ίσως το ξανασυζητήσουμε... :)