Επιστροφή στο Forum : Εξουσια
dragoness_crysta
10-02-07, 12:23
Σκοτεινη οσο το σκοταδι, και ομως σε τυφλωνει, την κερδιζει κανεις με το χρημα....και την χανει εξισου ευκολα...
Δελεαστικη για οποιον δεν ξερει τους κινδυνους και τις συνεπειες....
Ο ορισμος της απλος και συνθετος ταυτοχρονα.
Τι παιχνιδια παιζονται πισω απο την πλατη μας μονο για αυτη?
Μπα δεν νομίζω! Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Όσοι έχουν λεφτά και δύναμη προσπαθούνα να την αποκτήσουν με τα ότι μέσο είναι πιο κατάλληλο για αυτούς και τα μέσα που διαθέτουν. Οι λεφτάδες προσπαθούν να επιβάλλουν δημοκρατία, πληρώνουν τα ΜΜΕ και βγαίνουν οι δικοί τους. Η κάθε παράταξη λεφτάδων έχει και ένα κόμμα. Οι στρατιωτικοί κάνουν πραξηκοπήματα. Η ονειροπόλοι πουλάνε όνειρα και ξεσηκώνουν ένα απελπισμένο λαό, με όση πιο πολύ βοήθεια μπορούν να βρουν από απ' έξω. Που είναι η πολυπλοκότητα? :confused:
Η ΕΞΟΥΣΙΑ, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική αντίληψη- είναι κάτι ΕΚΤΟΣ ΟΥΣΙΑΣ.
Ως ουσία θεωρούνταν το ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ.
Φυγή απο το Γνώθι σεαυτόν - είναι η ενασχόληση με τα πάντα, εκτός απο την μελήτη του εαυτού σου.
Φυγή απο το Γνώθι σεαυτόν - είναι η ενασχόληση με τα πάντα, εκτός απο την μελήτη του εαυτού σου.
Δε σε πιάνω! :D
Ανευ ουσιας μηνυμα χωρις αποψη, επιχειρηματα και ουσια. Παρακαλουμε να αποφευγονται στο μελλον ή να αποστελλονται μεσω π.μ
dragoness_crysta
17-02-07, 20:47
Ναι αλλα αν δεν μελετησεις και τον εαυτο σου μαζι με τα αλλα τοτε δεν θα ξερεις ποιος εισαι.
Για να μπορεσεις να μαθεις ολα τα υπολοιπα, πρεπει πρωτα να εχεις μαθει τον εαυτο σου, και να τον εχεις αποδεχτει οπως ειναι. Ακομα καλυτερο ειναι να θελεις να τον καλυτερεψεις..
Αλλα μου φαινεται οτι βγηκαμε εκτος θεματος.
Μιλαω περισσοτερο για τα παιχνιδια που παιζονται για να κερδισει ο ανθρωπος αυτο που λεμε εξουσια.
Γιατι ασκει τοση επιρροη στον ανθρωπινο ον?
Στο τελος αν την κερδισει τι θα καταφερει?
Αν οχι να επιβληθει τι αλλο?
Σύμφωνα με την ετυμολογία της αρχαιοελληνικής, εξουσία είναι η παρα φύσιν ουσία. Δηλ. κάτι το οποίο δεν είναι φυσιολογικό, αλλά χρησιμοποιείται για εγωκεντρικούς σκοπούς (θα συμπληρώσω εγώ...).
Πολύ ωραίο θέμα !!!
Εξουσία...
Μία επίκαιρη λέξη... ανά τους αιώνες...
Εξουσία του κράτους....
Εξουσία των γονιών....
Εξουσία των φίλων...
Εξουσία των συντρόφων....
Εξουσία... και ο κατάλογος μακρύς....
Τι είναι άραγε η εξουσία και από πού πηγάζει ;;;
Κατά τη γνώμη μου, η εξουσία πηγάζει από τρεις βασικούς παράγοντες :
- Τη χαλιναγώγηση (απαραίτητη για τα μη «ελεγχόμενα» άτομα)
- Την έλλειψη προσωπικής αυτοπεποίθησης, εξέλιξης και σεβασμού
- Την έλλειψη της Αγάπης
Η πρώτη περίπτωση, είναι αποδεκτή, λόγω συνθηκών...
Η δεύτερη περίπτωση, έγκειται στο παιχνίδι της επιβολής, λόγω των παραγόντων που ανέφερα παραπάνω...
Η τρίτη περίπτωση, είναι η πιο σημαντική.... η έλλειψη της Αγάπης (της Θεϊκής, της άδολης, δηλαδή) προκαλεί μία μη αρμονική ροή ενέργειας.... Τα άτομα, κατ’ επέκταση, γίνονται καχύποπτα, επιθετικά, μνησίκακα... με τον έλεγχο της Εξουσίας προσπαθούν να αντικαταστήσουν αυτή την ενέργεια για να νιώσουν καλά και ασφαλή....
Γνωρίζοντας - μαθαίνοντας καλά τον εαυτό μας, που είναι και το ζητούμενο της ύπαρξής μας εδώ στη γη = εξέλιξη, θα μπορέσουμε σιγά - σιγά να γεμίσουμε την καρδιά μας μ’ Αγάπη και συμπόνια... η Εξουσία, τότε, δε θα έχει πια καμία θέση στη ζωή μας... :)
Αλλα μου φαινεται οτι βγηκαμε εκτος θεματος.
Μιλαω περισσοτερο για τα παιχνιδια που παιζονται για να κερδισει ο ανθρωπος αυτο που λεμε εξουσια.
Γιατι ασκει τοση επιρροη στον ανθρωπινο ον?
Στο τελος αν την κερδισει τι θα καταφερει?
Αν οχι να επιβληθει τι αλλο?
Πάρα πολύ σωστά. Epsylon, αν θες να μιλήσεις για το γνώθι σε αυτόν κάνε thread.
Τώρα όσο για τα θέλγητρα της εξουσίας. Όταν κανείς έχει εξουσία έχει χρήμα, τη δύναμη να κάνει ότι θέλει μέσα στα όριά της, ασφάλεια και το γεγονός ότι οι λιγότερο ισχυροί τον υπολογίζουν και τον κολακεύουν για να μην χάσουν την ευνοιά του και τους καταστρέψει, τον εξιτάρει. Τι άλλο θες?
Δε νομίζω ότι εξουσία έχει μόνο κάποιος που έχει χρήμα και φήμη. Εξουσία μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε ο οποίος είτε με θεμιτά ή αθέμτια μέσα την απέκτησε. είτε έχει να κάνει με ομάδα όπως η οικογένεια, οι φίλοι κτλ, είτε σε επαγγελματικό χώρο, είτε σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Το θέμα είναι, όπως ανέφερε και η dragoness_crysta, ότι είναι δελεαστική και πολλοί την αποκτούν ή την χάνουν ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
Σίγουρα, από μια οπτική γωνία. Υπάρχουν πολλών ειδών εξουσίες. Εγώ αναφερόμουν στην πιο "επίσημη" έκδοση της εξουσίας του κράτους. :)
the_black_planet
19-02-07, 17:53
Φίλε μου Epsylon,θα μου επιτρέψεις με όλο το σεβασμο να κάνω μια παρατήρήση εκτός θέματος πάνω σε αυτό που υποστηρίζεις.Είναι σωστό αυτό που λες αλλά κάνεις και μια γενίκευση.Με το γνώθι σεαυτόν γνωρίζουμε την δική μας ουσία και όχι την ουσία των πάντων.Ενδυκνύεται φυσικά να ξεκινάμε από εκεί,εκτός των άλλων και γιατί μέσω της διαδικασίας που μας οδηγεί στην αυτογνωσία μαθαίνουμε και πως να προσεγγίζουμε την ουσία των άλλων πραγμάτων,μέσω του τι επίδραση έχουν σε εμάς σε επίπεδο ουσίας,εξ ου και ήταν το βασικότερο δελφικό παράγγελμα,αλλά δε θα πρέπει να μείνουμε και μόνο σε αυτό.
Με συγχωρείς αν κάνω λάθος,εσύ μπορεί να μην το εννοείς έτσι αλλά εμένα αυτή σου η άποψη μου έφερε στο μυαλό κάποιες σύγχρονες και βραχύβιες αντιλήψεις που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος είναι αυτό που προβάλουμε εμείς από τις σκέψεις μας και εγώ προσωπικά δε συμφωνώ με αυτές τις αντιλήψεις όπως και με ότιδήποτε νεοτερίστικο,εγωκεντρικό ή έστω ανθρωποκεντρικό.
Για να πω και την άποψη μου πάνω στο θέμα,αν και οι προλαλλήσαντες με κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό,πιστεύω ότι στο 99% των περιπτώσεων(αν όχι όλων),η θέληση για εξουσία έχει να κάνει είτε με άγνοια,δηλαδή πρόκειτε για κάποιο ένστικτο,μια εσωτερική ορμή που ο άνθρωπος ακολουθεί ακούσια,άλλωστε αυτές τις τάσεις συναντάμε κυρίως σε άτομα με όχι ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο,είτε κατά δεύτερον πρόκειτε για άτομα με διάφορα συμπλέγματα κατωτερώτητας και μίσους που προσπαθούν έτσι να εκδικηθούν τους υπόλοιπους.Σε κάθε περίπτωση δηλαδή πρόκειται για ψυχική αρρώστια.
Πάντως θεωρώ ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον είτε στα πλαίσια αυτού το τόπικ είτε κάποιου άλλου να αναλύσουμε και την έννοια της ηγεσίας σε αντιδιαστολή με την εξουσία αλλά και με την έννοια της αναρχίας.Είναι πιστεύω το κλειδί για τον ορισμό των σωστών πολιτευμάτων.
dragoness_crysta
19-02-07, 20:28
Αγαπητε black_planet αν θελεις μπορεις να αναπτυξεις το θεμα αυτο εδω γιατι πιστευω οτι εχει σχεση. Το σημειο που αναφερεσαι στον συσχετισμο της ηγεσιας με την εξουσια.
Ειμαι της αποψης οτι οταν ενα κομμα η ενας πολιτικος παιρνει την ηγεσια του κομματος η της χωρας αυτοματα, του μεταβιβαζεται εξουσια και μαλιστα μεγαλων διαστασεων.
Καταληγω λοιπον στο συμπερασμα, οτι αυτα τα δυο ειναι αλληλενδετα μεταξυ τους και οτι συμπληρωνουν το ενα το αλλο.
Πάντως θεωρώ ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον είτε στα πλαίσια αυτού το τόπικ είτε κάποιου άλλου να αναλύσουμε και την έννοια της ηγεσίας σε αντιδιαστολή με την εξουσία αλλά και με την έννοια της αναρχίας.Είναι πιστεύω το κλειδί για τον ορισμό των σωστών πολιτευμάτων.
Τι εννοείς αναρχία? Δηλαδή πιστεύεις πραγματικά ότι αυτό το μπάχαλο δεν είναι αναρχία? Ο άνθρωπος θέλει χαλινάρι και ένα πραγματικό άντρα να το κρατάει. Το μόνο που φέρνει η αναρχία ή έστω η αδύναμη εξουσία είναι χάος. Ο καθένας φροντίζει τα του εαυτού του και κάνει ότι του καπνίσει. :mad: Για να μπορεί να λειτουργήσει κάποιο πολίτευμα τέτοιου στιλ είναι απαραίτητο να ωριμάσει ο άνθρωπος. Και κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει συμβεί!
Και οι αρχηγοί κόμματος και ακόμη και οι πρωθυπουργοί έχουν ελάχιστη δύναμη. Είναι απλές μαριονέτες αυτών που τους δίνουν τα κεφάλαια για να βγουν στην εξουσία. Περιορίζονται επίσης από τους άλλους πολιτικούς και τον ίδιο το λαό.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.