PDA

Επιστροφή στο Forum : Η Ιστορία δεν αλλάζει


bladerunner
14-06-05, 17:16
Νεώτερα των ελληνικών μνημείων τα πρόσφατα ευρήματα σε ευρωπαϊκές χώρες

Νεώτερα των μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί στη χώρα μας είναι σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους τα ευρήματα που ήλθαν στην επιφάνεια σε μια ζώνη 600χλμ, μεταξύ Γερμανίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Αυστρίας, και χρονολογούνται μεταξύ 4.800 - 4.600 π.Χ.

Απαντώντας στους ξένους αρχαιολόγους και στα περί αλλαγής της Ιστορίας της Ευρώπης, οι καθηγητές Γιάννης Σακελλαράκης και Νίκος Σταμπολίδης δηλώνουν στο Βήμα ότι σύγχρονες ανασκαφές στην Ελλάδα έχουν αποκαλύψει οικισμούς και νεκροταφεία της 8ης χιλιετίας, εκτός εάν -όπως με νόημα τονίζουν- η Ελλάδα δεν θεωρείται Ευρώπη.

«Όταν υπάρχει η Ιεριχώ, η Μικρά Ασία και η Ελλάδα, όπου και τα μνημειώδη ευρήματα αρχίζουν από πολύ παλαιότερα, από την 9η χιλιετία π.Χ., με τεράστια άνθηση των γεωργικών κοινωνιών, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αρχαιολογικές ανακαλύψεις που αλλάζουν την Ιστορία» επισημαίνει ο κ. Σταμπολίδης.

«Δεν είναι αρκετό ένα εύρημα για να ανατρέψει την Ιστορία. Απαιτούνται πολλές συνιστώσες» προσθέτει ο κ. Σακελλάκης.

Και οι δύο αρχαιολόγοι αναφέρουν επίσης το εύρημα του Τσατάλ Χουγιούκ (Λόφος του πιρουνιού) κοντά στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, μία πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που χρονολογείται στην 6η χιλιετία π.Χ, αλλά και τον οικισμό της Μεσολιθικής εποχής στον Μαρουλά της Κύθνου, ο παλαιότερος ως αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες, που χρονολογείται στην 8η π.Χ. χιλιετία.

Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Ας μην ξεχνάμε τον προϊστορικό οικισμό και το νεκροταφείο στην Πλατιά Μαγούλα Ζάκρου (6500-5800 π.Χ.), τον οικισμό στο Μακρύγιαλο Πιερίας (5300-4500 π.Χ.) και τον οχυρωμένο οικισμό στον Στρόφιλα της Ανδρου της 5ης π.Χ. χιλιετίας.

news.in.gr