PDA

Επιστροφή στο Forum : Μια περίεργη εμπειρία από χειρουργική επέμβαση.

kostasA
28-02-07, 17:44
Θα ήθελα να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία για ένα γεγονός που πραγματικά όταν συνέβη με συγκλόνισε αρκετά.
Το 1997 έπρεπε να κάνω μια εγχείρηση (ρουτίνας όπως την ονομάζουν) στην κοιλιακή χώρα, ο ιατρός είναι οικογενειακός φίλος και με κοιτάει από μικρό παιδί. Η διαδικασία κράτησε περίπου 3,5 ώρες, φυσικά με ολική νάρκωση. Την επόμενη μέρα όταν πέρασε τελείως η επήρεια της νάρκωσης και ήρθε ο γιατρός μου να με δει, πιάσαμε κουβέντα για το πως πήγε το χειρουργείο αν ήταν δύσκολο κτλ, σε μια φάση και σαν αναλαμπή μου ήρθε στο μυαλό μια εικόνα από την αίθουσα με 3 ιατρούς, 2 άντρες και 1 γυναίκα τους οποίους δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί τους έβλεπα να κάθονται γύρω μου ενώ εγώ βρισκόμουν από πάνω τους δίπλα ακριβώς από την λάμπα του βρίσκεται πάνω από το χειρουργικό τραπέζι σαν να πέταγα (αν μπορώ να το πω έτσι) για λίγα δευτερόλεπτα.
Ρωτάω λοιπόν τον γιατρό μου ποια ήταν η κοπέλα, και μου λέει, ποια κοπέλα ρε, που την είδες εσύ την κοπέλα αφού ήσουν στην μέση της επέμβασης, τότε του είπα αυτό που είδα, και μου είπε ότι αυτή ήταν η αναισθησιολόγος και ο άλλος ιατρός ήταν ο αδερφός του (και αυτός στο ίδιο νοσοκομείο). Πραγματικά αν και έχουν περάσει 10 χρόνια αυτή την εμπειρία μπορέσα ποτέ να την εξηγήσω.
Ευχαριστώ

nekrh
28-02-07, 19:09
kai alla deka na perasoun..pali den tha mporeis na thn ekshghseis!oi upoloiph edw mesa olo kai kati tha exoun na sou poun gia to ti mporei na einai pantws.

dragoness_crysta
28-02-07, 19:33
Hello και καλωσηρθατε το φορουμ...

Αυτο που ανεφερες μου κανει περισσοτερο αστρικη προβολη...
ειναι δηλαδη, οταν εχεις καταφερει να βγεις απο το σωμα σου και να δεις τον εαυτο σου μεσα στο δωματιο το οποιο βρισκεσαι...
συνηθως θελει πολλη προσπαθεια και αυτοσυγκεντρωση, κατι σαν διαλογισμο,
αλλα αφου εσυ ησουν σε ναρκωση, μπορεσες καλλιστα να φυγεις απο το σωμα σου για λιγο και να δεις τους αλλους απο πανω.....

πολυ καλη εμπειρια και ειναι κατι καινουριο στα μεταφυσικα ταξιδια σου.

melian
28-02-07, 19:39
Θα συμφωνήσω με τη dragoness_crysta. Και εγώ μόλις το διάβασα σκέφτηκα ότι μάλλον πρόκειται για περίπτωση αστρικής προβολής. Τουλάχιστον από τη περιγραφή σου αυτό φαίνεται. Η κατάσταση νάρκωσης, απόλυτης χαλάρωσης κατά μια έννοια, στην οποία βρισκόσουν μάλλον βοήθησε τον εαυτό σου να βιώσει πιο εύκολα αυτή την εξωσωματική εμπειρία.

chaoticblue
28-02-07, 20:01
Να αυξήσω κι εγω την στατιστική πιθανότητα συμφωνώντας με τα λεγόμενα των melian και dragoness. Για α.π. μου κάνει κι εμένα. Εχω ακούσει μία ή δύο εμπειρίες σε παρόμοια κατάσταση με την δική σου (νοσοκομείο) και είναι ακριβώς ίδια αυτή που περιγράφεις. Εδω που τα λέμε σε εγχυρίσεις κτλ γινεται να συμβεί και μεταθανάτια εμπειρία αλλά αυτό που περιγράφεις δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

kostasA
02-03-07, 13:03
Έψαξα στο διαδίκτυο για την αστρική προβολή και έχουν αναφερθεί φοβερά πράγματα, μέχρι και φόρουμ έχουνε φτιάξει.!!

Voel
02-03-07, 13:31
Αντε να δουμε ποσες φορες θα πρεπει να εξηγησουμε τα ιδια πραγματα....

kostasA
02-03-07, 13:52
Δηλαδή φίλε voel ήταν λάθος μου που περιέγραψα αυτή την εμπειρία και ζήτησα την γνώμη του φόρουμ? :confused:

tsilof
02-03-07, 18:12
Αντε να δουμε ποσες φορες θα πρεπει να εξηγησουμε τα ιδια πραγματα....
Το ότι Voel ανήκεις στα παλιότερα μέλη της κοινότητας έχοντας "σφαιρική" άποψη μιας και πιθανότατα διαβάζεις όλα τα Θρεντς, αυτό δε σημαίνει ότι κάνουν όλα τα μέλη το ίδιο και δη τα νέα.
Θα παρακαλούσα στο μέλλον να αποφεύγονται τέτοια posts που η ειρωνική τους χροιά είναι εμφανής.
Υπάρχουν και συντονιστές για να κατευθύνουν τις συζητήσεις όπου κρίνουν απαραίτητο, θέση την οποία τίμησες και εσύ έως και πριν λίγους μήνες.

Θα παρακαλούσα να μη ξεφύγει η κουβέντα άλλο, με ανούσιες δημοσιεύσεις.
Για ό,τι άλλο, με χρήση π.μ. (προσωπ. μηνυμάτων).
Φιλικά ;)

Voel
02-03-07, 19:23
Aγαπητε Τσιλοφ

Η θεση μου στους συντονιστες ηταν μια τιμη τουλαχιστον αμφιλεγομενη, σε βαθμο που καποια στιγμη αποφασισα να την αποχωριστω....

Το προβλημα μου ειναι οτι τουλαχιστον αλλες δυο φορες εχω εξηγησει στο φορουμ αυτο το ιδιο ακριβως θεμα, για το οποιο τυγχανει να εχω ειδικη και εμπεριστατωμενη αποψη, καθοτι αναισθησιολογος.

Ε λοιπον τριτη φορα δεν προκειται να το ξανα-ματα εξηγησω.

Εκει εγκειτο η ειρωνια.....

Φιλε Κωστα

Μου φαινεται περιεργο να ξεκινησε το χειρουργειο και να μην ειχες δει την αναισθησιολογο. Τελως παντων.....

Αυτο που ενοιωσες ηταν 100% φυσικο και καθολα εξηγησιμο φαινομενο και εχει να κανει με την αναισθησια. Περιγραφεται στα βιβλια μας και ειναι ΑΡΚΕΤΑ συνηθισμενο.

chaoticblue
02-03-07, 20:30
Φίλε Voel, παρέθεσες κάτι που πρώτη φορά ακούω. "100% φυσικο και καθολα εξηγησιμο φαινομενο και εχει να κανει με την αναισθησια" ? Οσο ζει μαθαίνει κανείς. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εγω (μαζί με τον kosta προφανώς) πρώτη φορά το ακούω.Τα βιβλία "μας" στα οποία αναφέρεσαι υποθέτω πως είναι ιατρικά γιατί αν οχι δεν το έχω διαβάσει. Δεν σε αμφισβητώ απλά δεν ξέρω τι επιπέδου γνώση είναι. Γνωρίζω για την ερμηνεία των περιθανάτιων εμπειριών ( η ισχυρογνωμοσύνη της επιστήμης σε ολο της το μεγαλείο αν κανείς θέλει την γνώμη μου). Αλλά γι'αυτό που λες δεν εχω ιδέα. Συνεπώς, αν δεν θα σου έκανε κόπο θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μας εξηγήσεις συνοπτικά τι λέει η ολη θεωρεία για αυτό το φαινόμενο.

Voel
04-03-07, 11:22
Αγαπητε chaoticblue

Nα ξεκινησω λεγοντας οτι δεν μου αρεσει το υφακι σου καθολου
η ισχυρογνωμοσύνη της επιστήμης σε ολο της το μεγαλείο αν κανείς θέλει την γνώμη μου
H γνωμη, οπως λενε οι αγγλοι ειναι σαν την κωλοτρυπιδα. Ολοι εχουν απο μια εννοιωτε και περισσοτερες. Το ερωτημα ειναι σε ποια γνωση βασιζεται η γνωμη σου. Ειδικα στην περιθανατια εμπειρια, η ιατρικη εχει εξηγησει το φαινομενο με βαση την γνωση που εχει. και εχει μαλιστα καταφερει να επαναλλαβει το φαινομενο κατα τη διαρκεια πειραματων. Αντιθετα οι μεταφυσικοι εχουν επανηλλημενως αποτυχει να εξηγησουν ικανοποιητικα το φαινομενο, και να παραθεσουν τα αποτελεσματα και τις μεθοδους τις ερευνας τους, και να τα θεσουν υπο το φως της κριτικης.

Οι out of body experiences τις οποιες περιγραφεις εχουν εξηγηθει επαρκως απο την υπαρχουσα επιστημη και μαλσιτα εχει κατορθωθει να εντοπιστει το κεντρο του εγκεφαλλου που σχετιζεται με αυτην. Στην εριπτωση της αναισθησιας εχει να κανει με τα αποτελεσματα φαρμακων οπως πχ η Κεταμινη, καθως και το μη επαρκες βαθος αναισθησιας, συχνο "λαθος" αναισθησιολογων, ειδικα σε πιο νεα ατομα που φοβομαστε ναδωσουμε μεγαλες δοσεις φαρμακων

chaoticblue
04-03-07, 12:24
Αγαπητέ Voel.
Εγω θα σε ευχαριστήσω απο την μεριά μου που απάντησες στην ερώτηση μου.
Απο εκεί και πέρα όμως μισό λεπτό. Κανένα "υφακι" δεν υπήρχε στο ποστ μου κατά εσένα. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε κανένα υφάκι γενικά. Μεσα σε παρένθεση απλά, εξέφρασα την ΔΙΚΗ μου γνώμη για ΟΠΟΙΟΝ διαβάζει το thread και την θέλει. Τι δηλαδή δεν εχω το δικαίωμα της γνώμης μου? Πρεσβεύεις το οτι εν'αρχή η επιστήμη μάλλον εσυ. Εγω πρεσβεύω το οτι η επιστήμη κάπου στην ιστορία της κάτι έχασε στο δρόμο και σήμερα λέει μπαρούφες. ΔΕΝ το έλεγα σε εσένα και σε αντίθεση με εσένα δεν σε ειρωνεύτικα. Οπως και να εχει εγω θα σε ξαναευχαριστήσω παρόλο που η απάντηση σου έσταζε φαρμάκι. Και το εννοώ οτι σε ευχαριστώ και δίχως ειρωνία. Αν θελήσεις να απαντήσεις για κάποιο λόγο τώρα, δεν θα ανταπαντήσω οχι επειδή ειρωνεύομαι ή σνομπάρω αλλά επιδή το θέμα είναι η εμπειρία του Kosta.

smilingboygr
05-03-07, 04:37
ότι αυτή η κατάσταση με ιντριγκάρει και νιώθω κάτι σαν ζήλεια που δεν το έχω ζήσει! :D
Μπορούμε να το ζήσουμε και οι υπόλοιποι με κάποιο άλλο τρόπο;

Βλάχος Χρήστος
05-03-07, 08:27
Φίλε Voel ωραία κ καλά αυτά που ξέρεις κ λες για μη επαρκή αναισθησία κτλ. κ θα συμφωνήσω μαζί σου!αλλα!υπάρχει ένα ψεγάδι εδώ κ αυτό είναι το οτι o φίλος μας τους είδε απο ψηλά τους είδε δηλ.απο κάτω του κ η ιατρική εξηγεί το φαινόμενο μόνο οταν βλέπει ο ασθενής κανονικά μέσα απο το σώμα του!(εικόνες που λαμβάνει το μάτι κ αποτυπώνοντε στην μνήμη του ασθενούς απο την οπτική γωνία που έχουν ληφθεί...)

kostasA
05-03-07, 15:01
Αυτό που είδα ήταν ξεκάθαρο και το περιέγραψα στην αρχή, φίλε Voel ευχαριστώ που έδωσες μια ποιο επιστημονική προσέγγιση του θέματος μια και είσαι του ιατρικού χώρου.

«Το προβλημα μου ειναι οτι τουλαχιστον αλλες δυο φορες εχω εξηγησει στο φορουμ αυτο το ιδιο ακριβως θεμα, για το οποιο τυγχανει να εχω ειδικη και εμπεριστατωμενη αποψη, καθοτι αναισθησιολογος.

Ε λοιπον τριτη φορα δεν προκειται να το ξανα-ματα εξηγησω.

Εκει εγκειτο η ειρωνια.....»

Ίσως και να έχεις δίκιο, το θέμα είναι όμως ότι δεν ζήτησα αποκλειστικά την δική σου συμβουλή έτσι ώστε να χρειαστεί να μου το ξανά-ματα εξηγήσεις, πόσος μάλλον ειρωνευόμενος, το ερώτημα απευθυνόταν σε όλο το φόρουμ.

«Περιγραφεται στα βιβλια μας και ειναι ΑΡΚΕΤΑ συνηθισμενο»

Δυστυχώς δεν μου είναι εύκολο να διαβάσω τα βιβλία της ιατρικής πόσο μάλλον να τα κατανοήσω και να δώσω εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο. Είναι σαν με ρωτήσει κάποιος τι κάνει το δεξί κλικ στο mouse και εγώ να του δώσω να διαβάσει assembly, μόνο και μόνο επειδή εγώ σαν ‘επιστήμονας’ στον χώρο των υπολογιστών το θεωρώ αυτονόητο.

«Οι out of body experiences τις οποιες περιγραφεις εχουν εξηγηθει επαρκως απο την υπαρχουσα επιστημη και μαλσιτα εχει κατορθωθει να εντοπιστει το κεντρο του εγκεφαλλου που σχετιζεται με αυτην.»

Εδώ είσαι λίγο φάουλ μιας και γνωρίζεις ότι η πρόοδος που έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες (για να μην πω αιώνες) η ιατρική οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη της μηχανολογίας, της φυσικής, της πληροφορικής και λοιπών θετικών επιστημών.

Φιλικά Κώστας :)