PDA

Επιστροφή στο Forum : Άνθρακας ο θησαυρός


Gordon_Freeman
01-03-07, 20:48
Όλοι λιγο πολύ γνωρίζετε την περιβόητη ιστορία με το "εξωγήινο πρόσωπο" στην περιοχή Cydonia στον Άρη. Έτσι περίπου έδειχνε όταν το πρωτοείχαν ανακαλύψει:

1) http://library.thinkquest.org/6427/Cydonia.gif
2) http://www.cristiancontini.it/images/cydonia.jpg

Λοιπόν νεότερες φωτογραφίες από την περιοχή αυτή του Άρη, βάζουν τέλος στα όποια σενάρια επιστημονικής φαντασίας για εξωγήινο πολιτισμό στον πλανήτη, που αποδεικνύεται από το πρόσωπο "αυτό". Η εξέλιξη της τεχνολογίας, επέτρεψε να τραβηχτούν πιο ευκρινείς φώτο που είναι σοκαριστικές για τους απανταχού συνωμοσιολόγους. Ο θησαυρός τελικά είναι άνθρακας:

1) http://www.metaresearch.org/solar%20system/cydonia/2001_Face/figure2.jpg
2) http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/image/mgs_cydonia3.jpg

ΥΓ: Λυπάμαι αν απογοήτευσα κάποιους...

Vangos
02-03-07, 17:24
Νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα φωτισμού και σκίασης. Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες έχουν ληφθεί ακριβώς πάνω από το πρόσωπο, ενώ οι δύο πρώτες υπό γωνία.

Εντύπωση, πέρα από τα χαρκτηριστικά (μάτια, μύτη, κλπ) προκαλεί και το γεγονός ότι ο βράχος αυτός, παρότι έχει διαστάσεις πολλών χιλιομέτρων, έχει σχήμα το οποίο φαίνεται υπερβολικά τέλειο για να είναι φυσικό. Δείτε, π.χ., τη δεύτερη φωτογραφία. Οι υπόλοιποι βράχοι έχουν ανώμαλο περίγραμμα, ενώ ο βράχος που προκαλεί τις συζητήσεις μοιάζει να έχει "σμιλευτεί".

Δεν υποστηρίζω την ύπαρξη εξωγήινων στον Άρη (τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για να γνωρίζω κάτι τέτοιο), απλώς παρατηρώ κάτι που εκ πρώτης όψεως δείχνει παράδοξο.

skeptic
02-03-07, 20:54
Γιατί αποκλείεται να ήταν σμιλευμένο σε βουνό πρόσωπο(*) από κάποιον πανάρχαιο πολιτισμό και τώρα να έχει διαβρωθεί από το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων;;

Πως θα είναι οι πυραμίδες μετά από 1.000.000 χρόνια;

Ούτε 5000 χρόνια δεν έχουν περάσει καλά καλά και ήδη έχει διαβρωθεί το εξωτερικό τους περίβλημα.

*:κάτι σαν το αντίστοιχο εξωγήινο mount rashmore σε κάτοψη

OANNHSEA
03-03-07, 13:49
Vangos,
Αυτό είναι που με τσαντίζει και εμένα.
Δεν πίστεψα ποτέ στην ύπαρξη του προσώπου, αλλά όταν είδα τις νέες φωτογραφίες (πριν από κάμποσο καιρό), από την μία χάρηκα και από την άλλη έπεσα σε σκέψεις.
Δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές στην φύση και ιδιαίτερα αυτές που διασταυρόνονται μεταξή τους. Επιπλέον όλος ο όγκος είναι πάρα πολύ μεγάλος για να έχει κατασκεαστεί από κάποιο είδος...
Δεν ξέρω ειλικρινά τι αν υποθέσω εδώ. Βέβαια και στην γη έχουμε παρόμοια φυσικά φαινόμενα (σπανιότατα βέβαια) αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη του Άρη και με πιο δυναμικό περιβάλλον.

skeptic
03-03-07, 16:54
Ο Άρης στο μακρινό παρελθόν είχε ατμόσφαιρα, νερό και θάλασσες.

Αυτό είναι πλέον επιβεβαιωμένο.

Γιατί να μην είχε αναπτύξει ζωή και πολιτισμό;

Για μένα μια απο τις πιο συναρπαστικές στιγμές εξερεύνησης του διαστήματος είναι και η αναζήτηση απολιθωμάτων ή/και χαμένων ιχνών πολιτισμού πάνω ή και κάτω από το έδαφος του Άρη..

http://www.firstscience.com/SITE/IMAGES/editor/40/explore.jpg

Karampouzouklis
05-03-07, 21:33
Και ποιός μου λέει εμένα ότι δεν έγινε σεισμός και έπεσε η μύτη του αγάλματος? Και αν ήταν ψεύτικη η φωτογραφία γιατί την έδειχναν όταν την έβγαλαν στην αρχή? Γιατί τώρα μας λένε ότι κάναμε λάθος. Κι άμα κάνουνε και πάλι λάθος? Εγώ πιστεύω ότι αν δεν πάει εκεί άνθρωπος να πατήσει πάνω και να πει παιδιά δεν είναι τίποτα είναι βουνό δεν πιστεύω τίποτα.

Geowolf
06-03-07, 16:33
Γιατί βρε παιδιά κάνετε τα εύκολα δύσκολα; Ποιος θα έλεγε ότι το ύψωμα που απεικονίζεται στις καινούργιες και πιο καθαρές εικόνες έχει χαρακτηριστικά ανθρώπινου προσώπου εάν δεν ήταν προκατειλημμένος έχοντας δει πρώτα τις παλιές εικόνες. Προσέξτε λίγο καλύτερα τις εικόνες, το ύψωμα δεν είναι καν συμμετρικό. Τι από αυτά που βλέπεται θεωρείτε ότι δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο; Όσο για τις ευθείες γραμμές που ανέφερε ο φίλος OANNHSEA, δεν ξέρω σε ποιο ακριβώς χαρακτηριστικό του υψώματος αναφέρεσαι αλλά στην φύση βεβαίως και συναντώνται ευθείες γραμμές, όσο ευθείες μπορεί να θεωρηθούν. Στον Άρη μπορεί να υπήρξε ή ακόμη και να υπάρχει ζωή αλλά το συγκεκριμένο ύψωμα δεν αποτελεί απόδειξη και ούτε καν ένδειξη για κάτι τέτοιο.

skeptic
07-03-07, 12:48
http://www.mactonnies.com/themisfacecrop.jpg
Eδώ είναι μια πρόσφατη φωτογραφημένη εικόνα του προσώπου από το mars odyssey, όπου και θυμίζει αρκετά ένα τεχνητο σμιλευμένο σχηματισμό. Η δεξιά πλευρά φαίνεται να είναι διαβρωμένη και κατεστραμένη ενώ η αριστερή φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η συμμετρία του όλου σχήματος.

labros
07-03-07, 13:27
Καλοπροαίρετα πάντα.
Πόσες φορές ένας ορεινός όγκος ή ένα σημείο πάνω στη γη βλέποντας το υπό άλλη γωνία (αριστερά, δεξιά, από αεροπλάνο, από το διάστημα.....) από την οποία έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε δημιουργεί μια εικόνα, ή ένα σύμβολο, ή κάτι το παράξενο, το οποίο το βλέπουμε για πρώτη φορά;;;
Γιατί αυτή η εικόνα να σημαίνει κάτι;;;;;
Αν ψάξουμε σε άλλους πλανήτες, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι το ίδιο με κάποιο άλλο σχηματισμό;;;;

Πρόσφατο παράδειγμα, από το παράθυρο στην εργασία μου βλέπω το ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Κάθε μέρα η ίδια εικόνα, μονότονη και βαρετή. Μια μέρα που ήμουν πολύ, πολύ νωρίς στο γραφείο και έπεφτε το πρώτο φως, διέκρινα απίστευτους χρωματισμούς αλλά και σχηματισμούς, λόγω σκιάς σε συνδυασμό με το πρώτο φως.

Με ανήσυχους και γεμάτους περιέργεια χαιρετισμούς......

skeptic
07-03-07, 15:44
labros, και φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και σε άλλους πλανήτες όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο(*) να είναι ένα διαβρωμένο από τα εκατομμύρια χρόνια mount rashmore σχεδιασμένο σε κάτοψη.

http://usanavi.hp.infoseek.co.jp/rash/close.jpg

*: μακρινό οφείλω να ομολογήσω

xontro_mpizeli
07-03-07, 22:07
Eδώ είναι μια πρόσφατη φωτογραφημένη εικόνα του προσώπου

Όχι κ πρόσφατη...

Έχει πολύ καιρό που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη φωτογραφία.

skeptic
08-03-07, 00:47
Πρωτοβγήκε το 2002. Είναι η πιο πρόσφατη φωτογραφία του Προσώπου. Πιο καινούργια ακόμα και από τη φωτογραφία του MGS η οποία ήταν όμως σε καλύτερη ανάλυση.
Με αυτή την έννοια το είπα το πρόσφατη και σε σχέση με την πρώτη φωτογραφία του προσώπου από το Viking που βγήκε πέρα πίσω στη δεκαετία του '70.

Εδώ είναι ένα συγκριτικό τεστ που έχω κάνει με τις 3 διαθέσιμες φωτογραφίες.
Προσέξτε πόσο πολύ επηρεάζει το αν φαίνεται ή όχι σαν πρόσωπο η κατεύθυνση του φωτισμού αλλά και η ανάλυση της εικόνας. Όταν φωτίζεται από τα αριστερά μοιάζει πάρα πολύ με πρόσωπο ενώ στην αντίθετη περίπτωση(MGS) μοιάζει περισσότερο με φυσικό σχηματισμό...
Σε μικρότερες αναλύσεις επίσης μοιάζει περισσότερο με πρόσωπο ένω στην μέγιστη μέχρι στιγμής ανάλυση(MGS) μοιάζει περισσότερο με φυσικό σχηματισμό λόγων των πολλών φυσικών λεπτομεριών που διακρίνονται..οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν κάλλιστα να ερμηνευτούν και ως φυσική διάβρωση ή ακόμα και ως σκόπιμη καταστροφή του προσώπου αν και το τελευταίο μάλλον είναι κάπως τραβηγμένο ως υπόθεση.

http://img20.imageshack.us/img20/296/1compare2002nv0.jpg

skeptic
08-03-07, 13:38
Ένας ακόμα πολύ ενδιαφέρον σχηματισμός στην περιοχή της Cydonia νοτιοδυτικά του προσώπου είναι και αυτό το πυραμιδοειδές ύψωμα όπου παρουσιάζει και αυτό ενδιαφέρουσα γεωμετρία, συμμετρία και ευθείες γραμμές.
Οπότε δεν έχουμε μόνο το πρόσωπο σ'αυτή την περιοχή σαν κάτι μεμονωμένο ως φαινόμενο.
http://www.goroadachi.com/etemenanki/mm-dm-pyr.jpg

Φωτογραφήθηκε και αυτό από το MGS.
Eδώ σε μία διαφορετική προοπτική:
http://www.enterprisemission.com/images/sheep-ani-gif.gif

Εδώ είναι ένας άλλος λιγότερο γνωστός σχηματισμός αλλά εξίσου εντυπωσιακός:
Oι πυραμίδες του Elysium:

http://areo.info/oldghwh/life/files/elysium_pyramids.gif

Φωτογραφήθηκαν από το Viking το 1976.

Για σύγκριση δείτε πως φαίνονται οι δικές μας πυραμίδες σε κάτοψη:
http://www.spaceimaging.com/gallery/other_images/pyramids_300.jpg

O διάσημος αστρονόμος Kαρλ Σάγκαν (επίσης διάσημος και για τον σκεπτικισμό του) πίστευε ότι αυτοί οι σχηματισμοί είναι απλά βουνά σμιλευμένα από τον συχνά ταχύτατο αρειανό άνεμο.

Geowolf
09-03-07, 17:08
Αγαπητέ skeptic από τις εικόνες που παραθέτεις στο μήνυμα 12 και ειδικότερα από τη μεσαία εικόνα (MSG) φαίνεται καθαρά ότι το συγκεκριμένο ύψωμα δεν έχει καμία σχάση με ανθρώπινο πρόσωπο. Η παρεξήγηση οφειλόταν στην φτωχή ανάλυση των παλαιότερων εικόνων και στη γωνία πρόσπτωσης του φωτός. Όσο για τις πυραμίδες, η εικόνα με τις πολλές πυραμίδες (τελευταία) δεν νομίζω ότι προσφέρατε για συμπεράσματα αφού η ανάλυσή της δεν είναι πολύ καλή και μια καλύτερη εικόνα ίσως να ξεκαθάριζε κάπως τα πράγματα. Η εικόνα όμως στο http://www.enterprisemission.com/im...eep-ani-gif.gif παρουσιάζει ενδιαφέρον.

xontro_mpizeli
09-03-07, 20:12
Φίλε Geowolf διόρθωσε, αν μπορείς, το παραπάνω link που δίνεις γτ δεν είναι σωστό!

Ευχαριστώ πολύ :)

Geowolf
11-03-07, 16:51
Δημήτρη έχεις δίκιο το link δεν είναι εντάξει αλλά τώρα δεν μπορώ να το διορθώσω γιατί δεν μπορώ να επεξεργαστώ το μήνυμά μου. Πάντως είναι το ίδιο link που παραθέτει ο skeptic στο ακριβώς προηγούμενο μήνυμα.

skeptic
05-04-07, 14:02
http://www.enterprisemission.com/about.htm

Διαβάστε εδώ πως ακριβώς η NASA χρησιμοποίησε πολιτική και διάφορα τρικ για να προωθήσει κάθε φορά που έβγαζαν νέες φωτογραφίες στη δημοσιότητα την άποψη ότι το πρόσωπο του Άρη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υψίπεδο ή λόφος.

Πρώτα το 1998 με την δημοσίευση προς τα ΜΜΕ της απαράδεκτα παραμορφωμένης και αλλοιωμένης φωτογραφίας "catbox" του προσώπου και πιο πρόσφατα το 2001 καθυστερώντας για 2 μήνες τη δημοσίευση των νέων φωτογραφιών και εξαπολύοντας μια οργανωμένη με άρθρα εκστρατεία για να πείσουν τον κόσμο ότι δεν έχει σχέση με εξωγήινη νοημοσύνη αυτό το σχήμα.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παρουσιάζουν καλλιτεχνικές ψευδοαπεικονήσεις υπό μορφή κόμικ, να αναποδογυρίζουν σε διάφορες προσομοιώσεις και να παραμορφώνουν το πρόσωπο, ή να παρουσιάζουν 3D ανάγλυφα του προσώπου με ένα όργανο που έχει 6 φορές μικρότερη ανάλυση από τις original φωτογραφίες του viking στη δεκαετία του '70 σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδείξουν ότι δεν είναι πρόσωπο!

Κανονικά η NASA δεν θα πρεπε να τηρήσει μια αυστηρή ουδέτερη στάση σε ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα και να αφήσει την κρίση στην επιστημονική κοινότητα;

Mήπως υπάρχει μια συγκεκριμένη ατζέντα πίσω απ'όλα αυτά;

Από το site της ΝΑSA:
http://science.nasa.gov/headlines/images/cydonia/marscliffs2_med.gif
"Gee, it doesn't look like a face to me!" by artist Duane Hilton.

Ηλιας
05-04-07, 18:12
Skeptic μην παρασύρεσαι απο την κάθε βλακεια που γράφει ο Hoagland... Πάρε ένα ένα τα σημεία και θα δεις πως απλως σχολια εντυπωσιασμού κάνει και όχι ουσίας...

Ενδεικτικα μονο:

η NASA χρησιμοποίησε πολιτική

Η ΝΑΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα δεδομένα των φωτογραφιών και των υψομετρικών μετρήσεων, των γεωλογικών και ατμοσφαιρικών μετρήσεων από όλα τα όργανα. Τα έδωσε όλα σε raw format (ανεπεξέργαστα) και επεξεργασμένα. Τις πρώτες φωτογραφίες τις δημοσίευσε αμέσως μόλις ελήφθησαν.

Ο καθένας μπορει να τα πάρει και να τα επεξεργαστει, να κάνει τις δικες του αναλύσεις, να τα κοιτάει απο διαφορετικές οπτικες γωνιες, χωριες να χρειάζεται να βασιζεται σε ορισμενα δελτία τυπου που περιέχουν μια απλή περιληψη και 2-3 φωτο. Αν λοιπον οντως αυτο που φαινεται ειναι προσωπο, ο καθενας έχει τα εργαλεια και τα δεδομένα να το αποδειξει. Ας το κανει. Αν το κανει, καμμια πολιτική της ΝΑΣΑ δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα.

2001 καθυστερώντας για 2 μήνες τη δημοσίευση των νέων φωτογραφιών

Οι πρωτες φωτο του 1998 δημοσιεύτηκαν δευτερολεπτα μετα τη λήψη τους απλα και μονο για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Και λοιπον; Τι έγινε; Και γιατι δε στον αναφέρει αυτο ο Χόγκλαντ; Τo MGS έστελνε τονους δεδομενων και δεν έχουν όλοι το χρονο να τρέχουν και να αγκωμαχάνε για να δημοσιέουν αμέσως τις φωτό, για το χατήρι του Χογκλαντ και των εμμονών του. Τουλάχιστον αυτο δεν ήταν εφικτο το 2001, είναι τώρα. Απο κει και περα μην ξεχνας πως τα δεδομένα υπάρχουν, σε ανεπεξέργαστη και επεξεργασμένη μορφή, αν ο Χογκλαντ πιστευει πως οι 2 μήνες καθυστέρησης αφιερώθηκαν στην παραποίηση της φωτο, ας το αποδείξει. Θα έχει δύσκολο έργο γιατι όλες οι παλιες και καινουργιες φωτο απο MGS, Mars Express και Viking, δε δείχνουν κάτι διαφορετικο. Αυτά ξεχνάει να στα πει ο Χογκλαντ.

Που αποσκοπει συνεπώς ο υπερτονισμος του "καθυστερησαν 2 μήνες"; Σε τιποτε περισσότερο απο τον εντυπωσιασμο και την παραπλάνηση. Στην ουσια, δεν προσθέτει τιποτε υπερ της θεωρίας του περι συνομωσίας και συγκάληψης.

Λίγο κριτικη σκέψη και για τα υπολοιπα επιχειρήματα του Χογκλαντ και θα δεις πως θα πέσουν σα χάρτινος πύργος.

Αλλα παρομοια σχόλια μπορεις να δεις εδώ (σχετικά πχ. με την αναλυση των φωτο που ήταν χειροτερη απο το Viking):

For example, the higher-resolution image was accompanied by a profile of the face taken by an instrument which uses pulses of laser light to measure heights of objects. It's similar to the way a dolphin or bat uses sound to measure the distances to nearby objects. This instrument, called the Mars Orbiting Laser Altimeter, or MOLA, doesn't have nearly the resolution of the camera that took the images, but unlike the camera yields very good heights for vertical objects. The data were shown next to the camera images to give an idea of how big the face hill was. Hoagland, however, grossly mischaracterizes this:

Or, to put it another way: NASA is basing its entire public 'its just a hill' argument on a MOLA 'image' that is six times worse than the 25-year-old Viking data!

Once again, Hoagland is pulling a sleight-of-hand: the MOLA images were not being used to justify the "just a hill" argument, they were augmenting the very conclusive images from the MOC! He has mischaracterized the NASA arguments in such a way as to mislead anyone reading his web page.

http://www.badastronomy.com/bad/misc/hoagland/face.html

skeptic
05-04-07, 19:13
Ηλία, να σε ρωτήσω κάτι;

Δουλεύεις ή έχεις άμεση ή έμεση σχέση συνεργασίας με την ΝΑSA;

skeptic
05-04-07, 19:24
ή μάλλον αν θες μην μου απαντάς στο παραπάνω.

Ο καθένας μπορει να τα πάρει και να τα επεξεργαστει, να κάνει τις δικες του αναλύσεις, να τα κοιτάει απο διαφορετικές οπτικες γωνιες, χωριες να χρειάζεται να βασιζεται σε ορισμενα δελτία τυπου που περιέχουν μια απλή περιληψη και 2-3 φωτο
Έ όχι και ο καθένας! Μη λέμε ότι θέλουμε τώρα. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει καν ιδέα πως να χειριστεί βασικά προγράμματα υπολογιστή πόσο μάλλον να καταποιαστεί με τέτοια πολύπλοκα επιστημονικά ζητήματα.
Η αρχικές εντύπωσεις μετράνε όμως και εκεί ακριβώς παίζεται η πολιτική της NASA.

Το ερώτημα είναι γιατί η NASA έχει τόση αγωνία να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έχει σχέση με εξωγήινη νοημοσύνη αυτός ο σχηματισμός;;

Γιατί δεν κράτησε ουδέτερη στάση και να αφήσει να κρίνει η επιστημονική κοινότητα.

Και φυσικά και τα απολιθώματα τα οποία είτε τα αγνοεί παντελώς και ενίοτε τα καταστρέφει...

Αυτοί οι της NASA πρέπει σίγουρα να πάσχουν από εξωγηινοφοβία! :D

http://www.enterprisemission.com/_articles/03-20-2004_Ignoring_Fossils_On_Mars/cartoon_1.jpg

Ηλιας
05-04-07, 21:26
Skeptic δεν παιζει ρολο που δουλευω.

Οσον αφορά για το "ο καθένας", σωστά. Έχεις δίκιο, όχι ο καθένας.

Αλλα πολλοι. Πολλοί είναι αυτοί που μπορουν να κατεβάσουν εικονες, να τις αναζητήσουν στο internet, πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να τις βάλουν σε ένα προγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας. Υπάρχουν ελευθερά προγραμματα επισης επεξεργασίας φωτογραφίας, πολλά απο τα οποία δίνονται ελευθερα απο NASA, ESA κλπ στις ιστοσελίδες που κατεβάζεις φωτογραφίες και αλλο υλικο. Υπάρχουν επισης χιλιάδες επιστήμοες σε όλο τονο κοσμο που εχουν προσβαση και δουλεύουν με αυτά τα δεδομένα (όχι μόνο η ΝΑΣΑ). Σήμερα τα πράγματα, χάρη στο διαδίκτυο, το ανεπτυγμένο λογισμικο, είναι πολύ ευκολα για πολλούς.

Ρίξε μια ματιά στο www.unmannedspaceflight.com

Ξέρεις πόσοι ερασιτέχνες εκει παίζουν με δεδομένα της NASA και της ESA που υπάρχουν ελευθερα στο διαδίκτυο. Δες πχ. μια κατηγορία του φορουμ:

http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?showforum=3

Ξέρεις ότι σε αυτό το φορουμ ερασιτέχνες παρατήρησαν πρώτοι τα γκέηζερ στον Εγκέλαδο. Με τις απλές ελεύθερες φωτογραφίες της NASA και της ESA απο το Cassini... Ξέρεις πόσοι ερασιτέχνες και άσχετοι απο αστρονομία έχουν ανακαλύψει κομήτες με τις ελευθερές φωτο του SOHO από την ESA? Ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα όλα αυτά...

Δές πόσες ωραίες αναλύσεις κάνουν ερασιτέχνες εκει...

Θέλει φυσικά και λίγη εξάσκηση. Χωρίς δουλειά, δε γίνεται τίποτα.

Αλλα όπως πολλοί άσχετοι με επιστήμες, ηλεκτρονικά κλπ μαθαινουν και παίζουν στα δάχτυλα λογισμικά και υπολογιστές, έτσι μπορει να γίνει και με μερικά προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Συνεπώς έχεις δίκιο, η χρήση της λέξη"καθένας" ήταν λάθος. Αλλα πολλοι μπορούν. Και μέσα στους πολλούς ειναι και ο Hoagland. Μεράκι και διάθεση να υπάρχει και μπορεις να κάνεις πολλά.

Όσον αφορά για τη μανία της ΝΑΣΑ να αποδείξει πως το προσωπο δεν ειναι τεχνητο, δεν υπάρχει καμμια μανία. Αυτή είναι η άποψη των επιστημόνων της που χειρίζονται αυτά τα δεδομένα, και αυτή η άποψη βγαίνει προς τα έξω με δελτια τύπου.

Τα δελτια τύπου όμως δεν είναι πηγή επιστημονκών αποτελεσμάτων. Τα επιστημονικά αποτελεσματα κατοχυρώνονται με δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές. Αν υπάρχουν επιστήμονες της ΝΑΣΑ, της ESA, πανεπιστημιών, ερευνητικών κέντρων, ερασιτέχνες που πιστεόυν πως μπορουν να αποδείξουν το αντίθετο, τα δεδομένα υπάρχουν, ας τα χρησιμοποιήσουν. Θεωρίες συνομωσίας σε ιστοσελίδες και δελτία τύπου δε σημαίνουν τίποτα.

skeptic
06-04-07, 11:01
Ξέρεις ότι σε αυτό το φορουμ ερασιτέχνες παρατήρησαν πρώτοι τα γκέηζερ στον Εγκέλαδο. Με τις απλές ελεύθερες φωτογραφίες της NASA και της ESA απο το Cassini... Ξέρεις πόσοι ερασιτέχνες και άσχετοι απο αστρονομία έχουν ανακαλύψει κομήτες με τις ελευθερές φωτο του SOHO από την ESA? Ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα όλα αυτά...

Δές πόσες ωραίες αναλύσεις κάνουν ερασιτέχνες εκει...
Eννοια σου το ξέρω.

Όπως ξέρω και τις ανακαλύψεις από ερασιτέχνες και ανεξάρτητους ερευνητές (πχ. Χογκλαντ, Σουλτς κ.α.) στις ίδιες ελεύθερες φώτο της NASA και του SOHO στις οποίες ανακάλυψαν, απολιθώματα, ΑΤΙΑ, κτίσματα στη Σελήνη κλπ.

Γιατί το αποκρύβεις αυτό;

Ή μήπως συμφέρει μόνο να λέμε ότι είναι ευρύτερα αποδεκτό από το επιστημονικό κατεστημένο και να αποκρύβουμε οτιδήποτε άλλο;

Aυτοί οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει νερό στον Άρη πολύ προτού το ανακοινώσει επίσημα η ΝΑSA.

Μήπως μένει να περιμένουμε πλέον και την επίσημη ανακοίνωση των απολιθωμάτων ή ζητάω πολλά;

Που αποσκοπει συνεπώς ο υπερτονισμος του "καθυστερησαν 2 μήνες"; Σε τιποτε περισσότερο απο τον εντυπωσιασμο και την παραπλάνηση. Στην ουσια, δεν προσθέτει τιποτε υπερ της θεωρίας του περι συνομωσίας και συγκάληψης.
Kαι για να επανέλθουμε στο θέμα μας.
Ο υπερτονισμός για τους 2 μήνες δεν έγινε για να υπονοήσει θεωρία συγκάληψης αλλά γιατί αυτούς τους 2 μήνες προετοίμαζαν την πολιτική τους και την τακτική εξαπόλυσης της σειράς άρθρων που έριξε η επίσημη NASA προς τη δημοσιότητα με το γνωστό άγχος τους να αποδείξουν ότι είναι ένας απλός λόφος.
Έτσι κι'άλλιώς παραποίησαν τα στοιχεία με τα άρθρα τους.
Δεν γίνεται Ηλία να σου παρουσιάζουν σε γραφικά τα δεδομένα του MOLA με 6 φορές μικρότερη ανάλυση από το Viking και να σου λένε:
Ορίστε είναι ένας λόφος!
Ή να σου παρουσιάζουν σε άρθρα τους αναποδογυρισμένη την εικόνα του προσώπου και παραμορφωμένη όσο δεν πάει...
Αυτά είναι γελοία πράγματα και ξεφτυλίζεται η ίδια η ΝΑSA με αυτές τις πρακτικές που ακολουθεί.
Εντάξει μπορεί oι της NASA να μην πιστεύουν ότι υπάρχει εξωγήινη νοημοσύνη εκεί έξω δεν χρειάζεται να παραποιούν και τα ίδια τους τα δεδομένα στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να το αποδείξουν.
Κανονικά θα πρεπε να είναι ουδέτεροι σ'αυτό το λεπτό ζήτημα και να μην χειραγωγούν τον κόσμο.

Ηλιας
06-04-07, 15:49
ανακάλυψαν, απολιθώματα, ΑΤΙΑ, κτίσματα στη Σελήνη κλπ.

Λένε πως ανακάλυψαν. Δεν ανακάλυψαν και δεν έχουν πεισει την επιστημονική κοινοτητα πως κάτι σχετικο έχει βρεθει. Ούτε ο Χογκλαντ ανακάλυψε νερο στον Άρη προ πολλού, έτσι σου λέει αυτός. Η βιλιογραφία και η ιστορία είναι καταγραγραμμένη, το τι εχει ανακαλύψει ο καθένας και τι οχι, υπάρχει εκει.

Ψάξε λίγο την ιστορια και θα δεις. Χρησιμοποίησε τοσο τις πηγές που σου δίνει ο Χογκλαντ, όσο και τις αλλες πηγές και κάνε μια σύγκριση.

Ψάξε για δημοσιεύσεις απο τον Χογκλαντ. Μηδέν.

Θα μου πεις, αυτοι που ειδαν τις φωτο των ηφαιστειων του Εγκελαδου σε φορουμ, έχουν απαραιτητα δημοσίευση; Οχι. Με τη διαφορα πως αυτο που είδαν αυτοι έδωσε το έναυσμα (μαζι με άλλα "εναύσματα απο παρατηρησεις αλλων οργάνων του Cassini και δεδομένα παλιότερων αποστολών) και η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε. Τα εναύσματα που δίνει ο Χογκλαντ με όλες αυτές τις θεωρίες του γιατι δεν έχουν επιβεβαιωθεί;

Συνεπώς δεν αποκρύβω τιποτα.

Οι ανακαλύψεις που υποστηρίζει πως έκανε ο Χογκλαντ ειναι ανακαλύψεις προς το παρον μονο στο μυαλο του. Αν οντως εχει δει μικροβια, αλλα καποια συνομωσια και στενομυαλια εντος της ΝΑΣΑ δεν επιτρεπει στους επιστημονες τους να πανε την "ανακάλυψη" παραπέρα,

α) πρωτον πεφτει σε αντιφάσεις, αφου η ΝΑΣΑ του δινει όλα τα δεδομενα να τα κανει οτι θέλει (ποιος συνομωτης άραγε δινει στη δημοσιότητα ολα τα στοιχεια που τον καταστρέφουν;)

β) δεύτερον στα δεδομενα έχει προσβαση η παγκοσμια επιστημονική κοινότητα που αριθμει εκατομμύρια. Κανεις απο αυτούς δεν πεισθηκε η ειναι όλοι συνομώτες και άσχετοι;

Ο υπερτονισμός για τους 2 μήνες δεν έγινε για να υπονοήσει θεωρία συγκάληψης αλλά γιατί αυτούς τους 2 μήνες προετοίμαζαν την πολιτική τους και την τακτική εξαπόλυσης της σειράς άρθρων που έριξε η επίσημη NASA προς τη δημοσιότητα με το γνωστό άγχος τους να αποδείξουν ότι είναι ένας απλός λόφος.


Απλα πράγματα τα οποια ξανατονίζω (με το "καθένας" σε εισαγωγικα) :

***Ο "καθένας" μπορει να τα πάρει και να τα επεξεργαστει, να κάνει τις δικες του αναλύσεις, να τα κοιτάει απο διαφορετικές οπτικες γωνιες, χωριες να χρειάζεται να βασιζεται σε ορισμενα δελτία τυπου που περιέχουν μια απλή περιληψη και 2-3 φωτο. Αν λοιπον οντως αυτο που φαινεται ειναι προσωπο, ο "καθενας" έχει τα εργαλεια και τα δεδομένα να το αποδειξει. Ας το κανει. Αν το κανει, καμμια πολιτική της ΝΑΣΑ δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα.


Επίσης να σου υπενθιμισω πως πολλές φωτογραφίες της ΝΑΣΑ βγαίνουν σε δελτια τυπου με καθυστέρηση ημερών ή μηνών. Πολλές απο αυτές δε δειχνουν παρα ένα κρατήρα, τον έναστρο ουρανό, νεκρά τοπία κλπ κλπ. Τιποτε εξωγήινο και απορρητο. Γιατι λοιπον υπάρχει τέτοια καθυστέρηση; Προετοιμάζαν την πολιτική τους για να μας πεισουν πως ο κρατήρας στον Αρη, τη Σελήνη, ενας δακτύλιος του Κρονου κλπ δεν ειναι τεχνητά; Συμφωνα με αυτά που μας διδάσκει ο Χογκλαντ, μαλλον γι' αυτο καθυστερούν... Αυτος ειναι ο κοσμος που προκύπτει με τη λογικη που μας υπαγορεύει ο Χογκλαντ...

Δεν γίνεται Ηλία να σου παρουσιάζουν σε γραφικά τα δεδομένα του MOLA με 6 φορές μικρότερη ανάλυση από το Viking και να σου λένε:
Ορίστε είναι ένας λόφος!

Την απαντηση την έχεις ήδη

Ή να σου παρουσιάζουν σε άρθρα τους αναποδογυρισμένη την εικόνα του προσώπου και παραμορφωμένη όσο δεν πάει...

Οι εικονες του προσώπου έχουν δοθεί στη μέγιστη δυνατη αναλυση και ο "καθένας" μπορει να τις γυρισει σε οποια οπτικη γωνία θέλει και να βελτιώσει την ποιοτητά τους οπως μπορει. Τα συμπεράσματα για τη μη τεχνητη κατασκευή δεν είναι προιον του αναποδογυρισμένου προσώπου, ειναι προϊον όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Το να απομονώνεται μια φωτο (για μερικους κακης ποιοτητας) και απο αυτή τη φωτο να κρινεται η ποιοτητα και οι προθέσεις μιας υπηρεσίας, ειναι απλώς παραπλανητικο. Τοσα και τοσα δεδομενα ειναι διαθεσιμα απο τη ΝΑΣΑ (μιλάω για δεδομένα, οχι μονο για δελτια τυπου), αυτα γιατι τα ξεχνάει ο Χογκλαντ; Αυτά και πολλά άλλα;

Ή να σου παρουσιάζουν σε άρθρα τους αναποδογυρισμένη την εικόνα του προσώπου και παραμορφωμένη όσο δεν πάει...

Αν αναποδογυρίσεις τη φωτογραφια της Ακροπολης θα σου φανει βουναλακι ή τεχνητη;

Αν όλος ο σχηματισμος του προσώπου ειναι τεχνητος, τοτε η οπτικη γωνία δεν παιζει κανενα ρολο. Για την ποιοτητα των δεδομενων τα ειπαμε. Εχουν δοθει και οι υψηλης ευκρινειας φωτο, και τα υψομετρικα δεδομενα απο το ΜOLA.

Αυτά είναι γελοία πράγματα και ξεφτυλίζεται η ίδια η ΝΑSA με αυτές τις πρακτικές που ακολουθεί.

H NASA εχει κανει πολλα γελοια πραγματα, οχι ομως αυτά που λες.

Εντάξει μπορεί oι της NASA να μην πιστεύουν ότι υπάρχει εξωγήινη νοημοσύνη εκεί έξω

Έτσι νομίζεις; Τοτε γιατι εγώ έχω υποψην πως ξοδεύουν εκατομμύρια δολλάρια για αναζήτηση και μελετες εξωβιολογιας;

δεν χρειάζεται να παραποιούν και τα ίδια τους τα δεδομένα στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να το αποδείξουν.

Σχεδιάζουν αποστολές για να ψάξουν για ζωή, ξοδεύουν εκατομμύρια δολλάρια για αυτο το θέμα, αλλα παραποιούν τα δεδομένα τους για να αποδειξουν πως αυτο που ψάχνουν δεν υπάρχει... Και αφου εχουν αποδειξει πως δεν υπάρχει (με παραποιημένα δεδομένα) συνεχίζουν να ξοδεύουν λεφτά για νεες αποστολές, που θα συλλέξουν νεα δεδομενα υπερ της εξωγήινης ζωής, για να τα ξαναπαραποιήσουν...

Η εύρεση λογική στο παραπάνω σεναριο, που ειναι άμεση συνεπεια των λεγομένων του Χογκλαντ ή των δικών σου, ειναι ποιο δύσκολη απο την εύρεση εξωγήινης ζωής...

Κανονικά θα πρεπε να είναι ουδέτεροι σ'αυτό το λεπτό ζήτημα και να μην χειραγωγούν τον κόσμο.

Ο κάθε επιστήμονας έχει δικαιωμα στην άποψη και στη δημοσίευση της. Αν ο επιστήμονες της ΝΑΣΑ υπάρχουν για να συλλέγουν δεδομενα αλλά να μην έχουν άποψη για αυτά, ποιος ο λόγος υπαρξης τους και ποιος ο λόγος να τους πληρώνουν;

skeptic
06-04-07, 19:40
Λένε πως ανακάλυψαν. Δεν ανακάλυψαν και δεν έχουν πεισει την επιστημονική κοινοτητα πως κάτι σχετικο έχει βρεθει. Ούτε ο Χογκλαντ ανακάλυψε νερο στον Άρη προ πολλού, έτσι σου λέει αυτός. Η βιλιογραφία και η ιστορία είναι καταγραγραμμένη, το τι εχει ανακαλύψει ο καθένας και τι οχι, υπάρχει εκει.
O Σουλτς είχε επισημάνει ίχνη νερού σε φωτογραφίες χρόνια πριν το ανακοινώσει επίσημα η ΝΑSA. Κάποιοι άλλοι είχαν βρει υδροπίδακες.

Την απαντηση την έχεις ήδη
Ναι και δεν με ικανοποίησε.
Το όργανο αυτό απλά είναι εντέλως ανίκανο να πιστοποιήσει αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό σχηματισμό.
Και αυτό ακριβώς χρησιμοποίησε η ΝΑΣΑ για να παράγει 3Δ παραπλανητικά ανάγλυφα για να πει με όλη την αγωνία που τους διακατέχει προς τον κόσμο: δείτε τι κάναμε εμείς με τα υπερσύγχρονα όργανα μας, αυτό είναι το ανάγλυφο του προσώπου. Βλέπετε;;; Δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπο, δεν φαίνονται ούτε μάτια ούτε μύτη ούτε στόμα. Άρα είναι λόφος. end of story. Έτσι ακριβώς τα λένε στο site τους.
Και όλα αυτά με ένα όργανο που δεν συγκρίνεται σε ανάλυση ούτε κατά διάνοια με την διακριτική ευκρίνεια που είχε το viking 30 χρόνια πριν.
Απολαύστε Λογική made in ΝΑSΑ!
Και μάλιστα βγάλαν και αυτό το ηλίθιο χαζοχαρούμενο κόμικ στο τέλος ως το κερασάκι στην τούρτα.. "Gee it doesn't look like a face to me"!! :D
Kαι μετά μου λες να μην γελάω με κάτι τέτοια.
Η ατζέντα είναι περισσότερο από προφανής.

***Ο "καθένας" μπορει να τα πάρει και να τα επεξεργαστει, να κάνει τις δικες του αναλύσεις, να τα κοιτάει απο διαφορετικές οπτικες γωνιες, χωριες να χρειάζεται να βασιζεται σε ορισμενα δελτία τυπου που περιέχουν μια απλή περιληψη και 2-3 φωτο. Αν λοιπον οντως αυτο που φαινεται ειναι προσωπο, ο "καθενας" έχει τα εργαλεια και τα δεδομένα να το αποδειξει. Ας το κανει. Αν το κανει, καμμια πολιτική της ΝΑΣΑ δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα.
Kαι εγώ σου απάντησα ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό που λες. Το 99.9% των ανθρώπων του πλανήτη απλά δεν έχει τον χρόνο ούτε τις γνώσεις για να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα. Όμως αυτοί είναι και οι φορολογούμενοι που ταίζουν τους NASAνθρώπους.
Και προφανώς οι εξαρτώμενοι από την κυβέρνηση-στρατό NASAνθρωποι παίζουν την πολιτική τους και την τακτική τους, ένα παιχνίδι εντυπώσεων για να τους επηρεάσουν. Απλά ή οι ίδιοι ή αυτοί που τους κατευθύνουν από πάνω θέλουν να καταστείλουν την ιδέα ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιας μορφής εξωγήινη νοημοσύνη εκεί έξω. Έχε υπόψιν σου ότι υπάρχει από την σύσταση σχεδόν αυτής της περιβόητης υπηρεσίας κυβερνητικό έγγραφο το οποίο ήταν για τους ΝΑΣΑνθρώπους και το οποίο το έχει βγάλει ο αγαπημένος σου Χογκλαντ ενώπιον πανεπιστημιακού ιδρύματος και του ΟΗΕ αν θυμάμαι καλά, έγγραφο που τους υπαγόρευε να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοι με τυχόν ανακοινώσεις τους που αφορούν την εξωγήινη ζωή διότι μια τέτοια αποκάλυψη, δηλαδή η ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης είναι ικανή να καταστρέψει τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Αυτοί τα έγραφαν στα έγγραφα τους Ηλία οι ίδιοι, δεν τα έγραφα εγώ και έτσι με κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτο για τα αληθινά συμφέροντα και τις προθέσεις τους και όχι βέβαια μόνο εμένα.
Όλος ο κόσμος έχει αφυπνιστεί και ζητάει επίμονα από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για τα ΑΤΙΑ, για τα κτίσματα στην Σελήνη, για το τι έγινε με τις προσεληνώσεις, γιατί αυτές ξαφνικά σταμάτησαν, για τον Άρη και τα απολιθώματα κλπ.

Αν αναποδογυρίσεις τη φωτογραφια της Ακροπολης θα σου φανει βουναλακι ή τεχνητη;

Έλα τώρα...
Αν αναποδογυρίσεις και παραμορφώσεις μια φωτογραφία όπως την έκανε η ΝΑΣΑ την συγκεκριμένη ούτε και τη γιαγιά σου δεν θα μπορείς στο τέλος να αναγνωρίσεις. Ιδιως το '98 με την περίφημη "catbox" φώτο ξεπέρασαν τον ευατό τους θα λεγα... :D
Και τη δημοσίευσαν αμέσως παντού χωρίς να διευκρινήσουν ότι είναι ανεπεξέργαστη και κακής λήψης και είπαν καπάκι ότι είναι ένας απλός λόφος!


Αν όλος ο σχηματισμος του προσώπου ειναι τεχνητος, τοτε η οπτικη γωνία δεν παιζει κανενα ρολο. Για την ποιοτητα των δεδομενων τα ειπαμε. Εχουν δοθει και οι υψηλης ευκρινειας φωτο, και τα υψομετρικα δεδομενα απο το ΜOLA.
Eξετάζουμε και κριτικάρουμε την πολιτική και την ατζέντα της NASA που είναι συγκεκριμένη καθώς και τα άρθρα που έβγαλε προς τα ΜΜΕ.
Ποιον θα ακούσει και θα πιστέψει ο περισσότερος κόσμος;; (που όπως είπα πριν δεν έχει τον χρόνο και τις γνώσεις για να ασχοληθεί μόνος του με το θέμα)
Θα πιστέψει την NASA που τα άρθρα της δημοσιεύονται παντού και σε όλα τα ΜΜΕ ή τον Χόγκλαντ που δεν έχει ούτε κατά διάνοια τα μέσα και τις πηγές της εν λόγω υπηρεσίας και που λίγοι είναι και αυτοί που τον ξέρουν.
Απλά αν ήθελαν να είναι αντικειμενικοί και ειλικρινείς με τον ευατό τους και τους φορολογούμενους θα έπρεπε να κρατήσουν ουδέτερη στάση αλλά φυσικά δεν κράτησαν.
Το να είσαι εξαρτώμενος από την κυβέρνηση-στρατό-μυστικές υπηρεσίες βλέπεις έχει και το τίμημα του.

Αυτά και βλέπουμε στη συνέχεια.

Ηλιας
07-04-07, 03:14
Skeptic καλησπέρα και πάλι,

μερικές διευκρινήσεις και παρατηρήσεις μόνο:

O Σουλτς είχε επισημάνει ίχνη νερού σε φωτογραφίες χρόνια πριν το ανακοινώσει επίσημα η ΝΑSA. Κάποιοι άλλοι είχαν βρει υδροπίδακες.

Αν γινεται παρέθεσε τη βιβλιογραφική αναφορα (εστω τη χρονολογια και που αυτό αναφέρθηκε)

Το όργανο αυτό απλά είναι εντέλως ανίκανο να πιστοποιήσει αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό σχηματισμό.

Αυτό που έχει γραφεί εδώ ήδη τρεις φορές είναι πως το όργανο αυτό χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμο με τα άλλα δεδομένα και όχι απο μόνο του.

Επίσης, ο Κ. Χογκλαντ που παραπονιέται για την αναλυσή του MOLA, μάλλον ξεχνάει πως ο ίδιος επιμένει στη φωτο του Βικινγκ παρά στις φωτο του MGS και του Mars Express που έχουν πολλαπλάσια αναλυση απο του Βικινγκ. Οπου μας συμφέρει, την αναλυση τη θυμόμαστε, οπου όχι την ξεχνάμε.

http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEM09F8LURE_0.html

Επίσης: το όργανο αυτο έχει ~100-150 μετρα/πιξελ ανάλυση. Πολλοί απο τους σχηματισμούς (μάτια, μύτη, στόμα κλπ) έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος ώστε τα μακροσκοπικά τους στοιχεία να εντοπιστούν.

Επισης: το MOLA πραγματοποιησε πολλαπλές μετρήσεις του προσώπου. Ενα πέρασμα δίνει 100-150 μετρα/ανα πίξελ αναλυση. Πολλά περάσματα δίνουν ακομα καλύτερη αναλυση (αν πχ. στο β' περασμα οι ανακλασεις laser γινουν σε διαφορετικά σημεία στο πρόσωπο). Έτσι πχ έχει φτιαχτεί το αναγλυφο που έχει ο Χογκλαντ στη σελίδα του, με δεδομενα του MOLA με πολύ καλύτερη αναλυση απο τα 100-150 μετρα/πιξελ.

Επίσης, η διακριτική ευκρινεια ενος οργάνου που κάνει τρισδιάστατες μετρήσεις μπορει να δίνει μικροτερη αναλυση απο αυτη του Βικιγκ στην οριζοντια διεύθυνση, δινει ομως δεκάδες φορές καλύτερη αναλυση στην κάθετη διεύθυνση απ' οτι το Βικινγκ μπορούσε να κάνει. Αυτο ειναι κατι που επισης ξεχνάει να στο πει ο Χογκλαντ. Άραγε γιατι ο Χογκλαντ δε μας λεει πως οι υψομετρικοι χάρτες του Άρη απο το MOLA προήλθαν και όχι απο το Viking. Σύμφωνα με το Χογκλαντ δε θα έπρεπε να συμβαίνει το αντιθετο;

Το 99.9% των ανθρώπων του πλανήτη απλά δεν έχει τον χρόνο ούτε τις γνώσεις για να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα. Όμως αυτοί είναι και οι φορολογούμενοι που ταίζουν τους NASAνθρώπους.

Απορώ απο που προκύπτει αυτο το ποσοστο. Αλλα και αλήθεια να ειναι, το 0.1% αντιστοιχει σε εκατομμύρια κοσμου. Αρκουν μερικοι ανθρωποι για μια μεγαλη ανακαλυψη. Αν δώσουν το έναυσμα και έχουν δικιο, με τον ένα ή τον άλλο τροπο η ανακάλυψη κατοχυρώνεται. Ρίξε μια ματιά στην ιστορια της επιστήμης.

Ρίξε μια ματια ποσος κοσμος ασχολειται με το προσωπο του Άρη. Πολλοί περισσότεροι απο μερικους ανθρώπους. Μια αναζήτηση στο Google κανε. Χιλιαδες, εκατονταδες χιλιαδες ξέρουν για αυτο. Πολλοί απο αυτους έχουν γνώσεις, κανεις δεν έχει καταφέρει να βρει σοβαρα στοιχεια και να πεισει την παγκοσμια επιστημονικη κοινοτητα πως το προσωπο ειναι τεχνητο.

Έτσι καταφέυγουμε στη λογική της συνομωσιας: "Αναποδογύρισαν το προσωπο σε ενα δελτιο τυπου και βάλαν κομικ. Ε, μαλλον προσπαθουν να κρύψουν πως το προσωπο ειναι τεχνητο...".

Γελάς με τη ΝΑΣΑ και δε γελάς με τη λογικη του Χογκλαντ;

Η γνωμη του 99,9% του κοσμου δεν ειναι παραιτητη για να αποδειχτει αν το προσωπο ειναι τεχνητο ή όχι. Υπαρχουν 100αδες χιλιαδες επιστήμονες με γνώσεις και δεδομενα που αν το προσωπο ειναι τεχνητο ή όχι θα το είχαν αποδείξει ήδη ή έστω θα ειχαν αρκετες ισχυρες ενδειξεις.

Και προφανώς οι εξαρτώμενοι από την κυβέρνηση-στρατό NASAνθρωποι παίζουν την πολιτική τους και την τακτική τους, ένα παιχνίδι εντυπώσεων για να τους επηρεάσουν.

Εκτοξέυεις πολλές και βαριες κατηργοριες βασιζομενος σε αστηριχτα σεναρια που περιτρυγιρίζουν στο μυαλο σου. Λίγος σεβασμος δε βλάπτει.

Όλος ο κόσμος έχει αφυπνιστεί και ζητάει επίμονα από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για τα ΑΤΙΑ, για τα κτίσματα στην Σελήνη, για το τι έγινε με τις προσεληνώσεις, γιατί αυτές ξαφνικά σταμάτησαν, για τον Άρη και τα απολιθώματα κλπ.

Έκανα λάθος που γενίκευσα πριν με τη λέξη "καθένας" και μου το υπέδειξες. Εσύ δε μαθάινεις απο τα δικα μου λάθη (τα οποια μάλιστα μου υποδυκνείεις;). Γιατί λοιπον μιλας για "όλο τον κοσμο". Αυτοι που τα ζητάνε αυτά ειναι πολύ λιγοτεροι απο "όλο τον κοσμο"

Έλα τώρα...
Αν αναποδογυρίσεις και παραμορφώσεις μια φωτογραφία όπως την έκανε η ΝΑΣΑ την συγκεκριμένη ούτε και τη γιαγιά σου δεν θα μπορείς στο τέλος να αναγνωρίσεις. Ιδιως το '98 με την περίφημη "catbox" φώτο ξεπέρασαν τον ευατό τους θα λεγα...
Και τη δημοσίευσαν αμέσως παντού χωρίς να διευκρινήσουν ότι είναι ανεπεξέργαστη και κακής λήψης και είπαν καπάκι ότι είναι ένας απλός λόφος!

Γιατι επιμενεις να κάνεις σαν η αναποδογυρισμένη φωτο να ειναι η μόνη που έδωσε η ΝΑΣΑ ως στοιχείο;

Για κοιτα εδώ τι υπάρχει μονο απο το MGS/ΜΟC:

http://www.msss.com/mars_images/moc/themes/CYDONIA.html

Δε θα κάτσω να ασχοληθώ με τη ιστοριες για γατοκουτα. Τα δεδομενα υπάρχουν και η ερμηνέια τους ειναι ασχετη με την πρωταρχική εικονα που δημοσιεύτηκε 5 λεπτά μετα τη λήψη της. ΟΚ, εστω πως ήταν κακης λήψης. Το γατοκουτο υπάρχει εδώ και 9 χρονια, μαζί με τονους νέων δεδομενων, τοσο απο το MGS, όσο και απο τα Mars Express & Mars Odyssey. Αρκετος χρονος για να βελιωθεί η ποιοτητά του και να μας αποκαλύψει το προφανες, αλλα κρυμμένο απο τη "συνομωτική δράση" της ΝΑΣΑ του 1998, τεχνητο προσωπο.

Που είναι το τεχνητο προσωπο λοιπον;

Ποιον θα ακούσει και θα πιστέψει ο περισσότερος κόσμος;

Το τι θα πιστεψει ο περισσοτερος κοσμος ειναι ασχετο με την ορθοτητα μιας επιστημονικης αποψης. Υπαρχουν πολλά παραδείγματα οπου ο "πολύς κοσμος" εχει εντελώς λαθος εικονα για την επιστήμη, την ιστορια κλπ κλπ, για πολλους και διαφορους λογους. Αν υπαρχουν επιστημονικα στοιχεια για την τεχνητη φυση του προσωπου, ας δημοσιευτουν με το καλο. Αν δημοσιευτουν και η ορθοτητα τους επιβεβαιωθει απο παρομοιες και περαιτερω μελετες το τι θα λεει ο πολυς κοσμος και τα δελτια τυπου της ΝΑΣΑ του 1998 δε θα παιζουν απολυτως κανενα ρολο. Ποσο δύσκολο ειναι να γινει αυτο κατανοητο;

Καλο πασχα και καλή αναζητηση τοσο σε site εναλλακτικων θεωριων,οσο και σε site σκεπτικιστων.

Δε θα σπαταλήσω όλες μου τις διακοπες να αναλύσω ενα προς ενα τα σημεια του Χογκλαντ. Και γιατι θελει πολυ χρονο, και γιατι ισως για πραγματα που αναφερει ισως να μην χω σχετικες γνώσεις. Υπάρχουν στο δικτυο πάντως ήδη πολλες πληροφοριες και παρομοιες κουβεντες υπερ και κατα συγκεκριμενων αποψεων. Καλο ειναι να λαμβάνονται υποψην όλες.

skeptic
07-04-07, 14:57
Καλησπέρα Ηλία, θα σου απαντήσω και στα υπόλοιπα μόλις βρω το χρόνο και τα στοιχεία. Για τον Χόνγκαλντ σίγουρα δεν έχω καμία όρεξη να γίνω ο συνήγορός του εδώ ούτε σημαίνει ότι εστερνίζομαι όλες τις θεωρίες που ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει προτείνει αλλά οπωσδήποτε έχει ένα σημαντικό έργο στις πλάτες του. Αυτό τουλάχιστον δεν νομίζω να το αρνήσε ούτε και εσύ καθώς και τον πόλεμο λασπολογίας που έχει δεχθεί εκ της πλαγίας οδού από το badastronomy σίγουρα δεν είναι τυχαίος και με βάζει σε επιπλέον υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα τους.
Eπιπλέον αν δεν ήταν ο Χόγκλαντ και οι οπαδοί του δεν θα υπήρχε περίπτωση να έχουμε σήμερα αυτές τις πολύ ωραίες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του προσώπου και της Κυδωνίας. Η επίσημη ΝΑSA δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με αυτή την περιοχή καθώς ήδη από την εποχή του viking είχαν αποκλήσει την πιθανότητα να έχει οποιαδήποτε σχέση με εξωγήινη νοημοσύνη αυτή η περιοχή. Ακόμα και ο σούπερ σκεπτικιστής Καρλ Σάγκαν είχε καταλάβει αυτή την περίεργη στάση της ΝΑSA και τους καλούσε να μην κλείσουν στην ταφόπλακα της ιστορίας την έρευνα για ζωή και νοημοσύνη στον Άρη.

Για την ώρα δες εσύ και οι υπόλοιποι συμφορουμίτες με λεπτομέρειες αυτό που σου είπα και πιο πριν το Brookings report.. το κυβερνητικό έγγραφο από εξέχουσες προσωπικότητες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που ανήκαν και στην NASA το οποίο συντάχθηκε κάπου στην αρχή δημιουργίας της εν λόγω υπηρεσίας (το 1962 αν θυμάμαι καλά) δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες(πολιτική) πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Πιστεύω ότι θα δώσει αρκετή τροφή για σκέψη όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω κυβερνητικής υπηρεσίας, τα κίνητρα τους και την ομολογουμένως πολλές φορές παράξενη αντίδραση τους πάνω στο θέμα και του προσώπου στον Άρη αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές σελίδες της αναφοράς είναι η 215 όπου και αναφέρονται "προφητικά" κάποια πολύ σημαντικά πράγματα:

ΒROOKINGS REPORT - Xάραξη πολιτικής NASA.

Οι συνέπειες της ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.

H ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ - TO ENΔΕΧΟΜΕΝΟ:
"artifacts left at some point in time by these life forms might possibly be discovered through our space activities on the Moon, Mars, or Venus."

Μετάφραση:
Κτίσματα τα οποία δημουργήθηκαν σε κάποια στιγμή του χρόνου από αυτές τις μορφές ζωής(=εξωγήινοι), μπορεί πιθανόν να ανακαλυφθούν από τις διαστημικές μας δραστηριότητες στη Σελήνη, τον Άρη, ή την Αφροδίτη.


ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ):

"Anthropological files contain many examples of societies sure of their place in the universe which have disintegrated when they had to associate with previously unfamiliar societies espousing different ideas and different life ways: others that survive such an experiance usually did so by paying the price of changes in values and attitudes and behavior."

Mετάφραση:
Ανθρωπολογικά αρχεία περιέχουν πολλά παραδείγματα από κοινωνίες σίγουρες για τη θέση τους στο σύμπαν οι οποίες καταστράφηκαν όταν αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με προηγούμενες άγνωστες κοινωνίες που εστερνίζονταν διαφορετικές ιδέες και διαφορετικούς τρόπους ζωής: άλλες κοινωνίες οι οποίες επιβίωσαν αυτής της εμπειρίας συνήθως το έκαναν πληρώνοντας το τίμημα των αλλαγών σε αξίες και στην στάση τους και στη συμπεριφορά τους.

Μήπως αυτοί που ελέγχουν τον πλανήτη δεν θέλουν να αποκαλυφθεί στον κόσμο η ύπαρξη εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης; (δεν ξερώ αν θυμάσε τις προσεχτικά στημένες δηλώσεις του προέδρου Κλίντον μετά την ανακάλυψη των απολιθωμάτων του μετεωρίτη από τον Άρη; )

Μήπως υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα καταστολής αυτής της ιδέας και όλων των δυνητικών ανακαλύψεων που μπορεί να οδηγούν προς αυτή;

Αυτό μπορεί κάλλιστα να εξηγεί την περίεργη στάση μη ουδετερότητας της ΝΑSA σ'αυτό το θέμα.

Καλό Πάσχα και σε σένα.

Ηλιας
07-04-07, 17:53
οπωσδήποτε έχει ένα σημαντικό έργο στις πλάτες του.

O Χογκλαντ δεν εχει απολύτως καμμια επιστημονική δημοσιευση σε περιοδικο με κριτές, και φυσικά καμμια αναφορά σε εργασιες άλλων επιστημόνων, συνεπώς μηδενική προσφορά στις επιστήμες τις δεκαετίες ενασχολησής του με το θέμα.

Το οτι ο ίδιος και οι οπαδοι του (κατα κύριο λογο απλώς κοσμος που όπως και ο ιδιος λες, δεν εχει τις γνώσεις να κρινει) καπηλεύονται πως έχουν κανεις τις ανακαλύψεις του αιώνα, δεν ειναι κριτηριο για το ποσο σημαντικο ειναι το έργο του.

Eπιπλέον αν δεν ήταν ο Χόγκλαντ και οι οπαδοί του δεν θα υπήρχε περίπτωση να έχουμε σήμερα αυτές τις πολύ ωραίες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του προσώπου και της Κυδωνίας. Η επίσημη ΝΑSA δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με αυτή την περιοχή καθώς ήδη από την εποχή του viking είχαν αποκλήσει την πιθανότητα να έχει οποιαδήποτε σχέση με εξωγήινη νοημοσύνη αυτή η περιοχή.

Μην έχεις τοσο μεγάλη ιδεα για το Χογκλαντ. Νομίζεις πως αυτος ειναι η αιτια φωτογράφησης του Άρη; Έτσι λέει;

Η περιοχή της Κυδωνιας φωτογραφήθηκε για τον απλούστατο λογο πως το MGS και άλλες αποστολές είχαν/έχουν σκοπο τη χαρτογράφηση του πλανήτη. Μαζι με τη χαρτογράφηση του πλανήτη, είχαν και αλλους, εκατοντάδες επιστημονικούς στοχους. Και υπάρχουν δεκαδες επιστημονικοι λογοι να ασχοληθείς με μια περιοχή, οχι μονο γιατι εχει πιθανοτητα να έχει σχεση με εξωγήινη ζωη... Δηλαδή, όλες οι αλλες περιοχές που φωτογραφίζονται απο τα τροχιακα σκαφη και τα ροβερ ειναι γιατι εχουν σχεση με εξωγήινη ζωή;

Την επιστήμη της γεωλογιας την εχεις ακουστα φαντάζομαι. Ε, για μερικους ανθρώπους ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσα, ίσως όχι για σενα. Για αυτους τους ανθρώπους λοιπον, η φωτογραφηση και η γεωολογική μελέτη της περιοχής εχει τεράστια αξία, ακομα και αν δεν υπάρχουν κτίρια εξωγήινων εκει.

Και το ίδιο ισχύει και για αλλες κατηγοριες επιστημονων, οχι μονο για τους γεωλογους.

πόλεμο λασπολογίας που έχει δεχθεί εκ της πλαγίας οδού από το badastronomy σίγουρα δεν είναι τυχαίος και με βάζει σε επιπλέον υποψίες για τα πραγματικά κίνητρα τους.

Η κρίση των "επιστημονικών" επιχειρημάτων του Χογκλαντ και η αποκάλυψη της γελοιοτητάς τους στο badastronomy (και οχι μονο εκει) δεν έχει να κανει με πολεμο λάσπης. Αν δημοσιεύει τις αποψεις του, και μεσω αυτών υποστηριζει πως ανακαλυψε κατι εξαιρετικα σημαντικο και ταυτοχρονα χαρακτηριζει συνομώτες, ψεύτες και άσχετους τους υπάλληλους μιας υπήρεσιας καθώς και την επιστημονική κοινότητα, τοτε τι περιμενει ο κ. Χογκλαντ; Να μην εξεταστει, εστω απο καποιους, η ποιοτητα και το περιεχομενο των επιχειρημάτων του βαση των οποιων προκυπτουν οι μεγαλες ανακαλύψεις και οι χαρακτηρισμοι;

Οποιος δεν εχει επιστημονικα επιχειρηματα, καταφεύγει σε επιχειρήματα πολιτικών περι λασπολογιας και απρεπειας. Αυτο κάνει ο Χογκλαντ.


Σχετικά με το BROOKINGS REPORT που παραθέτεις:

1) μιλάει για πιθανότητες, οχι για καποια ανακαλυψη
2) μιλάει για παρατηρήσεις του τι εχουν παθει μερικές κοινωνιες που ήρθαν σε επαφή με ανώτερες
3) Συνεπως, αν τυχει αυτη η επαφη με ανωτερες κοινωνίες να γινει στο διαστημα (στον Άρη ή αλλου), καλο ειναι να έχουμε υποψή τις αναλογες περιπτώσεις που παρατηρουμε στη Γη.

Κατι απο κοινωνιολογια ειναι αυτο, δε λεει και τιποτα φοβερο, ουτε αποκαλύπτει καποια συνομωσια.

Αλλωστε τα προιοντα ανυπαρξιας οποιας συνομωσιας τα εχεις στα χέρια σου:

1) Τα δεδομενα απο ολες τις αποστολες, τα οποια ειναι διαθεσιμα σε επιστήμονες ολων των χωρων και σε απλους ανθρώπους, που πλεον χαρη σε υπολογιστες και ιντερνετ εχουν τη δυνατοτητα να τα βλεπουν
2) Δημοσιως ξοδευονται πολλα χρηματα για κλαδους οπως η αστροβιολογια
3) Ανακοινώσεις για πιθανη υπαρξη ζωής έχουν γινει σε περιβαλλοντα που ο απλος κοσμος ισως να μην ειχε ιδεα το τι παιζει, αν δεν του το λέγαν οι επιστήμονες (τυπικα παραδείγματα: Τιτανας, Ευρώπη, Εγκέλαδος). Αμα θελανε να κρυψουν τις πληροφοριες για εξωγηινη ζωή, δε θα ηταν ευκολο να μην πουν απλώς τιποτα περι ωκεανου στην Ευρώπη, υπογειων λιμνων στον Εγκελαδο κλπ κλπ.; Γιατι το κανανε;

Απλα πραγματα: οταν δημιουργεις συνομωσια, δε δινεις στον κοσμο στοιχεια που καταστρέφουν και δημιουργουν προβλημα στη συνομωσια.

OANNHSEA
08-04-07, 21:31
Πιο πάνω έγραψα ότι θεωρώ πολύ περίεργη την όλη "ύπαρξη" του προσώπου.
Δεν εννούσα όμως ότι το έχουν κατασκευάσει εξωγήινοι...

Ας αφήσουμε τις φωτογραφίες και ας σκεφτούμε ποιό λογικά.
Πρώτον: πόσο μεγάλο είναι το αντικείμενο που εξετάζουμε; (Αφήνοντας προς το παρών έξω τις "κατασκευές" στην Κυδωνία.)
Δεύτερον: Ξέρουμε πλέον τα βασικά σημεία της γεωλογικής ιστορίας του Άρη. Στον Άρη έχει σταματήσει τα τελευταία 500.000.000 τουλάχιστον χρόνια, να κυλάει νερό. Έτσι έχει αναπτυχθεί μία ατμόσφαιρα αρκετά ιδιάζουσα.
Τρίτον: Ο Άρης είναι σχετικά μικρός πλανήτης. Δεδομένου ότι όλοι οι πλανήτες εξελίσονται διαφορετικά, σχετικά με τις εκάστοται συνθήκες, μπορεί να υπάρχουν δεδομένα τα οποία να υφήστανται μόνο για αυτόν τον πλανήτη - όπως το όρος Όλυμπος ή το βύθισμα Ευρώπη.
Τέταρτον: Η ανάπτηξη ενός πολιτισμού στον Άρη. Από την γεωλογική μορφή και την ατμόσφαιρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας πολιτισμός γήινης μορφής δεν είναι εύκολο να υπάρξει. Πρόσφατα βρήκαμε σπηλιές. Ακόμα όμως και εάν αυτό το είδος βρίσκεται υπόγεια στον πλανήτη θα του ήταν άχρηστο ή και αδύνατο να κατασκευάσει ένα γιγάντιο μνημείο όπως το "πρόσωπο" ή η "Κυδωνία".
Πέμπτον: Από τις φωτογραφίες των βολιστήρων - και τελευταία του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ mars express - ξέρουμε ότι δεν είναι πρόσωπο. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν για τους πιστεύοντες είναι μία κατασκευή. Μία όμως πολύ περίεργη κατασκευή. Αναρωτιόμουν: μήπως υπάρχουν και στην γη παρόμοια φαινόμενα; Εξαρτάται από τον τύπο του πετρώματος και από το πόσο γρήγορα έγινε η ψύξη του και φυσικά από το πόσο "σκληρά" του έχουν φερθεί οι ατμοσφαιρικές συνθήκες. Στον Άρη πάντως έχουμε βρει παρόμοια φαινόμενα σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Εντάξει, το πρόβλημα είναι η συμμετρικότητα του φαινομένου - γιατί όμως από τις πλευρές;. Αλλά το ξαναγράφω: δεν ξέρουμε το πως σχηματίστηκε.

Εάν φτάσουμε να θεωρούμε την κάθε τυχαία γεωλογική κατασκευή έργο "εξωγήινων", θα πρέπει να δίνουμε και το υπόβαθρο της όλης κατασκευής. Δεν γίνεται ένα έργο χωρίς τους εξωγήινους και φυσικά δεν γίνεται να υπάρχουν μόνο κάποια "διφορούμα" γεολογικά στοιχεία χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο πολιτισμού.
Εκτός βέβαια εάν θέλουμε να πιστέψουμε τις "αποκαλύψεις" του Λιακόπουλου και τις συνομοσιολογικές σκέψεις κάποιων "θεών" του χώρου.

Ierofantis
10-04-07, 00:14
Εάν και εφόσον η λογική ορισμένων λέει πώς κατα πάσα πιθανότητα δέν είναι παρα ένα εντυπωσιακό φαινόμενο...Τότε πώς τόσο ξαφνικά προ ολίγων ετών το Hollywood δημιούργησε ταινία με ακριβώς την ίδια υπόθεση ; Και όσοι έχουν δεί την ταινία γνωρίζουν το περιεχόμενο της και το πόσο μοιάζει με τις αρχικές φωτογραφίες...Άν και το ποιό παράξενο είναι άλλο. Το ντοκυμαντέρ του BBC το οποίο είχε εκτενή αναφορά για όσα έχουν βρεθεί στον Πλανήτη Άρη και τις κατά καιρούς αποστολές, το Πρόσωπο απο κοντινό σχετικά ύψος φαινόταν ολοκάθαρα...


Ποιός ξέρει...

skeptic
13-04-07, 18:31
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ.

Το σκάφος MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) μόλις φωτογράφησε το πρόσωπο στον Άρη χρησιμοποιώντας την εκπληκτική εφάμιλη με κατασκοπευτικό δορυφόρο τελευταίας γενιάς κάμερά του.

http://hiroc.lpl.arizona.edu/images/PSP/diafotizo.php?ID=PSP_003234_2210

H πλήρης ανάλυσης εικόνα έχει ευκρίνεια μόλις 29 εκατοστά(!!!) ανά pixel που σημαίνει ότι μπορούν να διακριθούν εύκολα άνθρωποι ή ρομποτικά οχήματα αν υπήρχαν στην επιφάνεια του προσώπου του Άρη.
Η πλήρης εικόνα έχει μέγεθος 300mb!!!

Αυτή την φορά παρουσίασαν την φωτογραφία επεξεργασμένη και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, προφανώς επειδή θεωρούν ότι το παιχνίδι για το πρόσωπο είναι ληγμένη υπόθεση...

Ο Hoagland φαίνεται να έχει την πρόθεση να σχολιάσει αυτή την νέα εικόνα... ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση του.

http://www.enterprisemission.com/

Έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να βγεί πιο τέλεια φωτογραφία από αυτή. Έχουν ξεπεράσει τον ευατό τους!

Όποιος μπεί στο τριπάκι να φορτώσει και να δει προσεχτικά την 300αρα ας μπεί στον κόπο να κάνει και ένα σχολιάκι εδώ!

PUCK
26-12-12, 21:04
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Strange" (No 145 Ιανουάριος 2013), έχει μια ενδιαφέρουσα "είδηση"
σχετικά με το πρόσωπο στον Άρη. Την αναφέρω για όποιον τη θέλει ως αρχείο :

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Το 1976, το μη-επανδρωμένο διαστημόπλοιο Viking Orbiter κατάφερε να στείλει στη Γη μια σειρά από φωτογραφίες από τον Άρη. Σε κάποιες φωτογραφίες, στην περιοχή Κυδωνία, εντοπίστηκε ένας σχηματισμός σαν βουνό που απεικόνιζε ένα πρόσωπο... Έτσι γεννήθηκε ο πολυσυζητημένος θρύλος του "Προσώπου στον Άρη", μιας κατασκευής που πιστεύεται ότι είναι ένα τεχνητό μνημείο ενός αρειανού πολιτισμού νοημόνων όντων...

Όμως, κάποιοι φαίνεται ότι είχαν προβλέψει αυτήν την παράξενη και αναπάντεχη ανακάλυψη. Τον Σεπτέμβριο του 1958, οι διάσημοι σχεδιαστές κόμικς, Τζακ Κίρμπι(δημιουργός των X-Men, Hulk, Fantastic Four κ.α.) και Αλ Γουίλιαμσον, είχαν δημοσιεύσει ένα κόμικ που παραδόξως ονομαζόταν Το Πρόσωπο Στον Άρη (The Face On Mars). Το κόμικ ανέπτυσσε μία αινιγματική ιστορία, στην οποία μια ομάδα γήινων αστροναυτών, ανακαλύπτουν στον Άρη ένα τεράστιο σκαλισμένο πρόσωπο, μεγάλο σα βουνό! Το τεράστιο πρόσωπο είναι μια είσοδος προς το εσωτερικό του ... κούφιου Άρη, όπου φαίνεται να κατοικεί ένας πολιτισμός γιγάντων.

Οι ήρωες του κόμικ διαπιστώνουν ότι ο πολιτισμός των γιγάντων έχει καταστραφεί, και το πρόσωπο είναι ένα είδος ολογραφικού σινεμά που δείχνει στους μελλοντικούς επισκέπτες του Άρη το ηρωικό τέλος των παλαιών κατοίκων του κόκκινου πλανήτη. Οι Αρειανοί εξολοθρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής που δέχτηκαν από τους κατοίκους ενός άλλου πλανήτη, που βρισκόταν κάπου ανάμεσα στον Άρη και στον Δία (εκεί όπου σήμερα υπάρχει η περίφημη "ζώνη των αστεροειδών"). Πριν πεθάνουν και οι τελευταίοι Αρειανοί, κατάφεραν να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη των εισβολέων...

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Έχουμε άραγε μια εκπληκτική σύμπτωση, στην οποία οι δημιουργοί του κόμικ εμπνεύστηκαν απλώς μια ιστορία για ένα "πρόσωπο" όμοιο με αυτό που είδαμε 18 χρόνια αργότερα στις φωτογραφίες του Viking; Στατιστικά αδύνατον. Μήπως το κόμικ επηρέασε υποσυνείδητα αυτούς που το διάβασαν, ώστε να δούνε αργότερα το ίδιο πρόσωπο στον Άρη; Όχι, γιατί το πρόσωπο στον Άρη στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είναι πολύ ευκρινές για να πούμε ότι το δημιουργεί το υποσυνείδητο κάποιων, και το κόμικ είναι σχεδόν άγνωστο για τους περισσότερους. Μήπως οι σχεδιαστές είχαν ακούσει φήμες για κάποιες παράξενες ανακαλύψεις στον Άρη που έγιναν από ανεπίσημα και μυστικά εξερευνητικά προγράμματα του ηλιακού συστήματος, και τις μετέφεραν στη μυθοπλασία τους; Ή μήπως οι δημιουργοί ανέσυραν από το υποσυνείδητό τους μια σημαντική πληροφορία που όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε; ...

Το κόμικ :
http://i38.tinypic.com/2edp99u.jpg