PDA

Επιστροφή στο Forum : Ο μεγαλύτερος συγγραφέας του ανεξήγητου και του παράξενου

Μιχάλης
11-03-07, 11:42
Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει τιμηθεί με τα έργα σπουδαίων συγγραφέων. Στο θέμα αυτό καλείστε να επιλέξετε τον συγγραφέα που θεωρείτε εσείς ως τον μεγαλύτερο στον τομέα της φανταστικής λογοτεχνίας, της λογοτεχνίας τρόμου και του ανεξήγητου γενικότερα. Στο κείμενο που θα δικαιολογήσετε την επιλογή σας, παρακαλείστε να αναφέρετε και τον τίτλο του έργου που σας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον... Η επιλογή "άλλος" δίνεται εάν δεν καλύπτεστε από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες.

Μιχάλης
11-03-07, 15:11
Η Μυθολογία Κθούλου αποτελεί μια από τις γοητευτικότερες και σκοτεινότερες συλλήψεις που έχουν γίνει ποτέ. Τα έργα του Βερν ήταν τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που διάβασα στη ζωή μου. Η ψήφος μου, όμως, θα πάει στον Τόλκιν, για το τιτάνιο έργο της δημιουργίας ενός κόσμου με ιδιαίτερη γεωγραφία, με νέες γλώσσες και με υπέροχες ιστορίες. Αγαπημένο μου έργο είναι το Σιλμαρίλιον.

Pertinax
11-03-07, 18:55
Επειδή "κλίνω" προς τη λογοτεχνεία τρόμου περισσότερο (και όχι του φανταστικού) είχα να επιλέξω ανάμεσα στους Lovecraft, King, Bloch και φυσικά στον μεγάλο Edgar Allan Poe, του οποίου το όνομα δεν είδα στη λίστα!
Επιλέγω τον Poe γιατί ήταν πρωτοπόρος και μάστορας του "αλλόκοτου" και γιατί απλά μου αρέσουν όλες σχεδόν οι παράξενες ιστορίες του. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις αγαπημένες μου:
Το πηγάδι και το εκκρεμές
Η πτώση του οίκου των Άσερ
Βερενίκη
Η "μαρτυριάρα" καρδιά (The tell-tail heart)
Ουίλλιαμ Ουίλσον

Υ.Γ. Πρέπει να κάνω ειδική μνεία και στο βιβλίο που με επηρέασε περισσότερο από όλα, το "Αυτό" (It) του Stephen King.

melian
11-03-07, 21:09
Είμαι θαυμάστρια της φανταστικής λογοτεχνίας. Θαυμάζω όλους τους συγγραφείς που καταφέρνουν μέσα από τις αφηγήσεις τους να μας ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους. Όλοι όσοι αναφέρονται στη λίστα είναι αδιαμφισβήτητα αξιόλογοι για το έργο που έχουν παρουσιάσει καθώς και άλλοι που δεν έχουν αναφερθεί πχ Poe, Barker, Lord Dunsany και άλλοι πολλοί. Για μένα όμως ένας είναι ο κορυφαίος και αυτός που επηρέασε περισσότερο τους αναγνώστες με το έργο του, ο Lovecraft γι' αυτό και θα ψηφίσω υπέρ του. O Lovecraft δεν έγραφε απλά κάποια ιστορία αλλά δημιουργούσε και όλη την ατμόσφαιρα γύρω από αυτή. Όταν διάβαζα τις ιστορίες του τα γεγονότα περνούσαν μπροστά από τα μάτια μου σαν κινηματογραφική ταινία. Το κείμενο έχει τόση δύναμη που σε παρασύρει μαζί του. Lovecraft και πάλι Lovecraft! :)

Vangos
11-03-07, 21:29
Αν δεν κάνω λάθος, ο άνθρωπος που επηρέασε περισσότερο κόσμο είναι ο Λάβκραφτ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι θέματα τα οποία παρουσίασε ως φανταστικές διηγήσεις, κάποιοι τα προβάλλουν για πραγματικότητα!

Προσωπικά, αγαπώ περισσότερο τα βιβλία του Βερν επειδή τείνει προς την επιστημονική εξήγηση των φαινομένων. Η πλειοψηφία των "περίεργων" δημιουρηγμάτων του φέρει την ανθρώπινη τεχνολογική σφραγίδα (Ναυτίλος, διαστημόπλοιο, κλπ). Δηλαδή, όλα όσα περιγράφει ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να είναι πραγματικότητα αν υπήρχαν κάποιες διαφορετικές επιστημονικές συνθήκες.

Μόνη εξαίρεση η Κούφια Γη στο "Ταξίδι στα έγκατα της Γης", αλλά αν θυμάμαι καλά η Κούφια Γη δεν αποτελεί έμπνευση του Βερν.

Ragnarok
12-03-07, 14:14
Το μόνο,πέρα από όσα έχουν ήδη ειπωθεί, που μπορεί κανείς να πει για τον Χ.Φ Λαβκραφτ είναι ότι υπήρξε ο μόνος,ή πιο γνωστός τουλάχιστον,που μετέτρεψε το αποτέλεσμα της αστείρευτης φαντασίας του σε λογοτεχνικό φαινόμενο και θέμα συζήτησης σε αναρίθμητους κύκλους ερευνητών του Αλλόκοτου...Είναι ο συγγραφέας του οποίου τα λόγια ξεπηδάνε από τις σελίδες και έρχονται και κάθονται πάνω στο στέρνο,βάρος στην νόηση και στη ψυχή σου.Ο συγγραφέας ο οποίος, όσο κανείς άλλος, μας έκανε να διαβάζουμε ένα διήγημα τρόμου με μια ανάσα.

sumotori
12-03-07, 14:27
Επειδή προηγείται -χρονολογικά- του Lovecraft,ψηφίζω Poe
(κρίμα που δεν τον είχατε στη λίστα...)

quendi
12-03-07, 16:51
Όλοι τους ήταν/είναι καταπληκτικοί αλλά.. η ψήφος μου πάει στον Τόλκιν για το ασύγκριτο έπος της Μέσης Γης..τα λόγια είναι περιττά..

Υ.Γ. Τον Ιούλιο Βερν θα μπορούσαμε να τον βάλουμε και στη science fiction..Μιχάλη τι θα 'λεγες για ένα τέτοιο δημοψήφισμα-θέμα..? :)

Dunadan
03-11-07, 02:31
Λιγο ακυρος,μετα απο τοσο καιρο αλλα τωρα το ειδα.Πραγματικα η επιλογη αναμεσα σ'αυτους τους μεγαλους δημιουργους ηταν δυσκολη.Ο Λαβκραφτ οντως ειναι breathtaking . ο Βερν πρωτοπορος, αλλα η ψηφος μου παει στον κυριο Ronald οχι επειδη ειμαι σαν τα παιδακια που ειδαν την τριλογια και εχουν κανει επιφανειακη μελετη του εργου απλα για να δηλωνουν οτι διαφερουν απο την πλειοψηφια που ασχολειται με το ξερω τι εκανες χθες κατω απ'το λιοπυρι (δεν αναφερομαι σε κανεναν απο εσας) οχι οτι με ενοχλει πολυ αυτο ,αλλωστε ο καθενας πραττει οπως θελει και μπορει απλα καποιες φορες η λεξη μετριοφροσυνη φαινεται οτι λειπει απο το vocabulary.Ειμαι πρηχτης τελικα :D .Ψηφιζω τολκιν, λοιπον επειδη η δημιουργια ενος διαφορετικου,εναλλακτικου συμπαντος ειναι σιγουρα μοχθος μεγαλων διαστασεων,αλλα εκτος απ'αυτο εχεις την εντυπωση οτι στο συμπαν του τολκιν ακομη και η πιο μικρη ασημαντη πετρα εχει ζωη.Επισης υπαρχουν αξιες που τεινουν να εκλειψουν σημερα οπως ο ηρωισμος ο ρομαντισμος το ηθος η ευγενεια η αμεση επαφη με την αληθινη μαγεια ,τη μαγεια της φυσης και αλλα πολλα.

petra
05-12-07, 13:58
ΠΟΕ βέβαια και δεν χρειαζεται "βιβλιοπαράθεση" ως επιχειρηματολογία!!!

ΞΕΝΟΧΙΜ
05-12-07, 14:05
Λογω του οτι εχω μια αμεριστη συμπαθεια προς τους αφανεις ηρωες που δεν ειναι ορατοι εις στον καθενα
αλλα αφηνουν μονο την οσμη τους εστω και χωρις να μιλανε η να απαντανε

Ειμαι αναγκασμενη να ψηφισω και παλι το «αλλος»

για παραδειγμα : Ομηρος ! (αξεπεραστος) ;)

Ophelia
05-12-07, 14:27
Εγώ θα ψήφιζα τον Tom Robbins!
Λατρεύω τις ιστορίες του (αν και δεν τις έχω διαβάσει όλες) και πιστεύω οτι έχει ένα έντονα παράξενο (και παράλογο πολλές φορές :D ) στοιχείο σε αυτά που γράφει...

ΞΕΝΟΧΙΜ
05-12-07, 14:31
Εγώ θα ψήφιζα τον Tom Robbins!
Λατρεύω τις ιστορίες του (αν και δεν τις έχω διαβάσει όλες) και πιστεύω οτι έχει ένα έντονα παράξενο (και παράλογο πολλές φορές :D ) στοιχείο σε αυτά που γράφει...
τελικα βλεπουμε πως οι "μεγαλοι" πολλες φορες ειναι αυτοι που δε πολυφαινονται ;)
τρελαινομαι για Tom Robbins επισης Οφηλια μου

αντε βρε δυνατα
να βγαλουμε τους αλλους Πρωτους :D

Oddb@llSoul
05-12-07, 14:58
O Ιούλιος Βέρν είναι πρωτοπόρος σε ότι έκανε. Όμως απογοητεύομαι που δεν βλέπω στη λίστα τον Χ.ΤΖ.ΓΟΥΕΛΣ....Γιατι;

Και ο Ισαάκ Άζιμοφ λείπει...Τον φάγανε κι αυτόν;

Ο Τζών Κήλ ήταν κυρίως ερευνητής, όχι φανταστικός συγγραφέας. Τον ασπάζομαι παρ 'ολα 'υτα.

SAM_502
05-12-07, 16:11
ο τιτλος του θεματος για μενα ειναι λαθος με τα ονοματα αυτα,χωρια που λειπουν καποιοι,clive barker πχ,ψηφιζω King

LOBO1453
15-04-08, 14:04
lovecraft επειδη ειναι μετρ στην αφηγηση, επειδη σε ενα καλοκαιρι με εκανε και διαβασα ολα τα βιβλια του. (λες και περπατας στην κανταθ) και ιουλιο βερν επειδη ηταν πρωτοπορος σε πολλα.

Raistlin
27-05-08, 19:36
Και γω Lovecraft, παρόλο που όντως λοίπουν κάποιοι άλλοι αξιόλογοι συγραφείς όπως ο Clive Barker (διάβασα πρόσφατα το βιβλίο του Ο Κλέφτης Του Πάντοτε, απευθύνεται περισσότερο σε μικρότερες ηληκίες αλλά είναι ωραίο) ο διάσημος Bram Stoker και οι πιο πρόσφατοι M. Weis & T. Hickman με τις σειρές Dragonlance και τέλος ο R.A. Salvatore δημιουργός του γνωστού dark elf Drizzt Do 'Urden...

Trithemius
09-06-08, 19:24
Ψήφισα Lovecraft... Αν και έγινε περισσότερο γνωστός για κάποιες μακρές ιστορίες του, εμένα προσωπικά με "σημάδεψαν" τα ποιήματα και οι σύντομες ιστορίες από τη συλλογή "Οι μύκητες από τον Γιογγόθ". Δεν το συζητάω...

Όσο για fantasy θα επέλεγα λόρδο Dunsany. Λιγότερο κινηματογραφική γραφή από τον Τόλκιν αλλά τα έργα του θαρρείς πως είναι βγαλμένα από παιδικό παραμύθι άλλων καιρών...

Σημειωμένο απόσπασμα από ιστορία του Dunsany (δεν θυμάμαι από που):

...έχω μία χρυσή άρπα και πάνω στις χορδές της κοιμούνται μέσα σε ασημένια σκόνη μερικά δευτερόλεπτα των ξεχασμένων ωρών και μικρά συμβάντα ημερών που έχουν περάσει...

Κάθε φορά που αγγίζω μία χορδή, ξεδιπλώνεται μπροστά μου ένας κόσμος που από καιρό είχε ξεχαστεί κι εγώ μιλώντας με τον άνεμο που φέρνει την ασημένια σκόνη, αφήνομαι στα όνειρα που εκείνος μου προτείνει...

τι να λέμε τώρα... :rolleyes:

Alexanderthecat
24-09-08, 12:46
Αγαπώ πολύ τον King (κ γω δε ξέρω πόσα βιβλία του έχω)! Έχω δοκιμάσει πολλές φορές τον Masterton και δεν μ'εχει απογοητεύσει μέχρι τώρα! Και λατρεύω τον P. Dick! Σκέφτομαι να γνωρίσω επιτέλους τον περίφημο Lovecraft όμως...

Astral
28-09-08, 14:20
Carlos Kastaneda

Νηρηιδα
28-09-08, 16:05
Αγαπώ πολύ τον King (κ γω δε ξέρω πόσα βιβλία του έχω)! Έχω δοκιμάσει πολλές φορές τον Masterton και δεν μ'εχει απογοητεύσει μέχρι τώρα! Και λατρεύω τον P. Dick! Σκέφτομαι να γνωρίσω επιτέλους τον περίφημο Lovecraft όμως...

Εχω κι εγω μια αδυναμια στον King και κανω συλλογη των βιβλιων του αλλα ειναι δυσκολο να πεις ποιος ειναι ο κορυφαιος.Επισης πραγματι υπαρχουν πολλοι ακομα,λογικο να μην γινοταν να μπουνε ολοι! πχ ο Τομ Ρομπινς οπως ηδη ανεφεραν ειναι πολυ καλος αλλα και ο Πρατσετ με την σειρα απο τον κοσμο του Δισκου-και οχι μονο- μ αρεσει γιατι γραφει με εξυπνα και με καλο χιουμορ.

SYD
28-09-08, 18:47
Άρθουρ Κλαρκ;;;;;;; Arthur Clarke (Η Οδύσεια του διαστήματος)

Ουίλλιαμ Γκίμπσον;;;;;;; William Gibson (Ο Νευρομάντης)

Άλντους Χάξλεϋ;;;;;;;; Aldous Huxley (Θαυμαστός καινούριος κόσμος)

Τζώρτζ Όργουελ;;;;;;; George Orwell (1984)

Άμα είναι να κάνετε δημοσκόπηση, κάντε την σωστά!!!!

PUCK
28-09-08, 19:19
Τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις είναι πάντα λειψές, καθώς προσπαθούν να χωρέσουν πολλά πράγματα στο ίδιο τσουβάλι.
Η Φανταστική Λογοτεχνία έχει πολλά παρακλάδια, αλλά και οι προϋποθέσεις για να δώσουμε την ψήφο μας κάπου, ποικίλουν.

Π.χ. πώς να επιλέξεις τον καλύτερο, ανάμεσα στον κόσμο των Μεγάλων Παλαιών του Lovecraft και τον Ηρωικό κόσμο του Κόναν του Βάρβαρου του Howard;
Δύο εξαιρετικοί αλλά τελείως διαφορετικοί, μη-συγκρίσιμοι, κόσμοι.

Είναι καλύτερος ο πρωτοπόρος που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός είδους ή ο αγαπημένος μας , για τους χ, ψ δικούς μας λόγους;

Κάθε δημοσκόπηση θα πρέπει να κόβεται σε κομμάτια όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
(που θα βοηθήσει και αυτόν που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο).

Θα προτιμήσω να δώσω τους αγαπημένους συγγραφείς και όχι τους καλύτερους.

Στο κομμάτι της Ηρωικής Φαντασίας, ο Tolkien για τον Άρχοντα Των Δακτυλιδιών.
Στη Λογοτεχνία Τρόμου (που δεν μου αρέσει), ο Lovecraft για όλη του τη συγγραφική προσπάθεια.
Στην Επιστημονική Φαντασία, ο Α. Clarke για το Οι Επικυρίαρχοι.

Φυσικά ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Moorcock, Spinrad, Poe, Bradbury ακόμη και δικοί μας με εξαιρετικές προσπάθειες όπως π.χ. ο Μ. Αντωνόπουλος με την Υπερβορέα κλπ.

Ίσως πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια μέσω της FantasyGate για καλύτερη οργάνωση του μεγάλου αυτού χώρου της Λογοτεχνίας.

morning star
20-07-09, 19:06
η απαντηση αργησε εναν χρονο...
δεν φταιω εγω(ουιαστικα εγω φταιω αλλα anyway... :p)απλα ανακαλυψα το forum σχετικα αργα και τωρα τρεχω να καλυψω τις αποστασεις!!!!
εστω και καθυστεριμενα λοιπον,αν και ποτε δεν ειναι αργα να δηλωσω περιτρανα την αγαπη μου γι'αυτον τον συγγραφεα,ειναι η στιγμη να ψηφισω lovecraft!χωριςβεβαια αυτο να συμαινει οτι οι υπολοιποι που αναφερονται στην δημοσκοπηση(και πολλοι αλλοι που δεν αναφερονται μα εγινε αναφορα τους απο αλλα μελη)ειναι λιγοτερο σημαντικοι η οτι εχουν αφησει μικροτερη κληρονομια...
απλα,την ατμοσφαιρα που δημιουργει ο λαβκραφτ και οτι το εργο του αφηνει,οχι μονο σε εμενα μα και σε αλλους ανθρωπους,οτι καποια αληθεια κρυβεται μεσα στις ιστοριες...
το οτι ειναι καποιες φορες λες και πιανει καποια χορδη του συλλογικου ασυνειδητου της ανθρωποτητας,ο τροπος που σε καθυλωνει αραδα την αραδα...πραγματικη μαγεια...
ειναι απο τους λιγους που καταφερε να κανει τον κοσμο να πιστεψει πως ισως αυτα που περιγραφει ειναι αληθινα και δημιουργησε μια νεο-μυθολογια,οπως και ο τολκιν ασφαλως...
απλα,μεγαλος...