PDA

Επιστροφή στο Forum : Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη...;


Απέριττος
27-03-07, 10:09
Μετά απο μια επώδυνη προσωπική εμπειρία, θα ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα για να ακούσω γνώμες. Δεν θα αναφερθώ προσωπικά προς το παρόν. Θα ήθελα να ακούσω γνώμες και αν υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον για το θέμα θα επεκταθώ. Τι είναι αγάπη για τον καθένα απο εσάς προσωπικά;
Φιλικά...

beetlejuice
27-03-07, 11:00
Απεριττε ακριβως το ιδιο θεμα υπαρχει στο http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=611 :)

Απέριττος
27-03-07, 11:56
Μάλλον ήρθα δεύτερος.. δεν το ήξερα.... οκ...

Απέριττος
27-03-07, 11:58
Φίλε Μηνά... θέμα για ποίηση υπάρχει; Μην ανοίξω κάτι και υπάρχει ήδη...

fantasy
29-12-11, 19:07
Φίλε Μηνά... θέμα για ποίηση υπάρχει; Μην ανοίξω κάτι και υπάρχει ήδη...

Εγώ βρήκα ένα που υπάρχει. :)

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
που κρυφά τις καρδιές οδηγεί
κι όποιος το 'νιωσε το νοσταλγεί

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
γέλιο, δάκρυ, λιακάδα, βροχή
της ζωής μας και τέλος κι αρχή

Ποτέ ποτέ κανένα στόμα
δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
που σε κάνει να λες το σκοπό
σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
στο λεπτό που σου δίνει φτερά
κι είναι λύπη μαζί και χαρά

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
γέλιο, δάκρυ, λιακάδα, βροχή
της ζωής μας και τέλος κι αρχή

Ποτέ ποτέ κανένα στόμα
δεν το 'βρε και δεν το 'πε ακόμα

Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη
τι είν' αυτό, τι είν΄αυτό
που σε κάνει να λες το σκοπό
σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ

fantasy
29-12-11, 19:11
Ας αφήσουμε τα αστεία και ας απαντήσουμε τώρα σοβαρά.
Η αγάπη είναι ευλογία θεου αν πέσεις στο σωστό πρόσωπο, όταν είναι αμοιβαία, αληθινή και παντοτινή. :)
Η αγάπη είναι ευλογία του διαβόλου αν πέσεις σε λάθος πρόσωπο και η αγάπη είναι ανύπαρκτη, ψεύτικη, από συμφέρον και σύντομη. :mad:

Chloe
23-01-12, 14:39
για μενα τουλαχιστον αγαπη ειναι να εισαι ετοιμος οταν δεις τον αγαπημενο σου να υποφερει,να παρεις ολο τον πονο και να τον κανεις δικο σου.

fantasy
23-01-12, 16:28
για μενα τουλαχιστον αγαπη ειναι να εισαι ετοιμος οταν δεις τον αγαπημενο σου να υποφερει,να παρεις ολο τον πονο και να τον κανεις δικο σου.

Να είναι όμως αγαπημένος σου με όλη τη σημασία της λέξης και όχι να ματαιοπονείς με έναν ψεύτη που ούτε κάν αξίζει να πονάς γι' αυτόν. Να ξέρεις να δίνεις αγάπη αλλά και να παίρνεις. Όποιος δίνει χωρίς να παίρνει αγάπη είναι κορόιδο.

aggelikhkvn
25-01-12, 08:43
η αγαπη δεν εχει ορισμο γιατι ο καθενας μας ειναι διαφορετικος και την αισθανεται διαφορετικα ειναι ομως ενα δυνατο συναισθημα και για καποιους ειναι αυταπαρνηση και δοτικοτητα που σε γεμιζει διχως ορια και φραγμους, η αγαπη ειναι αστειρευτη και αέναη και καιει σαν φλογα την καρδια, ειναι ολα τα ωραια της ζωης οταν ειναι αληθινη και ειναι πληροτητα και κορεσμος της καρδιας και της ψυχης μπορω να πω με σιγουρια οτι ειναι η τροφη της ψυχης και οποιος δε τη νιωθει ειναι παντα πεινασμενος.

Chloe
26-01-12, 14:44
Να είναι όμως αγαπημένος σου με όλη τη σημασία της λέξης και όχι να ματαιοπονείς με έναν ψεύτη που ούτε κάν αξίζει να πονάς γι' αυτόν. Να ξέρεις να δίνεις αγάπη αλλά και να παίρνεις. Όποιος δίνει χωρίς να παίρνει αγάπη είναι κορόιδο.

κοιτα εχεις μεγαλο δικιο.εγω βεβαια που ειμαι ΤΟ θυμα θα τα εδινα ολα για αυτον που αγαπαω ακομη κι ας μην επαιρνα τιποτα πισω....

Voel
27-01-12, 16:29
Θα σας χαλασω λιγο..... αλλα για αυτο ειμαι εδω :D

Απο τα γραφομενα σας θα υποθεσω οτι με τον ορο αγαπη αναφερεστε περισσοτερο στο...ρομαντικο ειδος, τον λεγομενο και ερωτα.

Ποσα και ποσα δεν εχουν γραφει και ειποθει για το θεμα.....απο την ποιηση της αρχαιας Ελλαδα, μεχρι τα Σονεττα και τα εργα του Μεγαλου Βαρδου και τον Ερωτοκριτο, και απο το φιλι του Ροντεν μεχρι το...Sleepless in Seattle :)

H αληθεια ειναι λίγο πιο πεζη.....

Το μαγικο αυτο συναισθημα δεν ειναι παρα ηλεκτροχημικες αντιδρασεις στον εγκεφαλο μας που προκαλουνται απο διαφορα ερεθισματα, πχ οπτικα η απτικα, και αποτελεσμα εχουν την εκριση κατεχολαμινων και ενδορφινων. Οι ουσιες αυτες, οι οποιες παρεπιπτοντως ειναι εξαιρετικα εθιστικες μας κανουν να αισθανομαστε ετσι οπως αισθανομαστε οταν αγαπαμε.

Ο λογος ειναι εξισου απλος. Εχει να κανει με την επιβιωση μας σαν ειδος.

Η φυση/εξελιξη δεν δημιουργησε τον ανθρωπο με το laptop στο χερι, τον διακοπτη του καλοριφερ διπλα, το super market στη διπλανη γωνια, και τον παιδικο σταθμο στην διπλα γειτονια. Οι πρωτογονοι ανθρωποι επρεπε να επιβιωσουν σε ενα εξαιρετικα εχθρικο περιβαλλον οντες συχνα λιγοτερο προικισμενοι για να το κανουν αυτο συγκρινομενοι με τα υπολοιπα ειδη

Σε αντιθεση με τα περισσοτερα ειδη, ο ανθρωπος χρειαζεται πολλα χρονια για να φτασει σωματικα και πνευματικα σε ηλικια οπου μπορει να αποκοπει απο τους γονεις του και να επιβιωσει. Επισης μια γυναικα, σε αντιθεση πχ με μια λυκαινα η μια λεαινα δεν ειναι εξισου ικανη να κυνηγησει και να επιβιωσει μονη στην αγρια φυση με τον ανδρα. Ειναι απαραιτητο λοιπον, το ζευγος να μεινει ενωμενο για το μεγιστο δυνατο διαστημα ωστα να εξασφαλιστει η επιβιωση του παιδιου και με αυτο η διαιωνιση του ειδους.

Η φυση λοιπον, η μαλλον η εξελιξη, δημιουργησε την ρομαντικη αγαπη για να κρατησει το ζευγαρι ενωμενο.

Θα ρωτησετε γιατι καταληγουμε να αγαπαμε τον Χ και οχι τον Ψ; Αυτο εχει να κανει με την διαδικασια της επιλογης. Ειμαστε γεννετικα προγραμματισμενοι να ψαχνουμε τον καλυτερο δυνατο συντροφο ο οποιος οχι μονο θα μας δωσει τα καλυτερα δυνατα γονιδια για τους απογονους μας, αλλα και που θα μεινει μαζι μας για το μεγιστο δυνατο χρονικο διαστημα ωστε να εξασφαλιστει η επιβιωση του απογονου μας.

Τα πιο πρωτογονα μας ενστικτα επικεντρωνονται στην επιτευξη του πρωτου στοχου (Αναλογιστειτε πχ τα συναισθηματα που σας προκαλει ο Brad Pitt, και/ή η Monica Belucci)

η Φυση ομως, ή η εξελιξη, ειχε υποψιν της οτι η ανθρωπινη ψυχολογια ηταν πολυπλοκη οποτε εβαλε και ενα δευτερο ορο.

Τα πιο εξελιγμενα μας ενστικτα μας κατευθυνουν να επιζητουμε ταυτοχρονα και εναν διανοητικο δεσμο, οποτε ψαχνουμε και για ανθρωπους με τους οποιους ειμαστε συμβατοι και διανοητικα, ή ψυχολογικα και που θα μεινουν μαζι μας για το μεγιστο χρονικο διαστημα.

Οταν μεσα απο την διαδικασια της ευρεσγης συντροφου βρουμε αυτον που μας ελκυει και σωματικα (καλα γονιδια) και πνευματικα (διανοητικη συμβατοτητα) τοτε αναλαμβανουν οι ενδορφινες και εθιζουν ουσιαστικα το ζευγαρι μεταξυ τους ωστε να εξασφαλιστει η παραμονη τους μαζι για οσο το δυνατον περισσοτερο με σκοπο την επιβιωση του απογονου.

Τα χρονια περασαν, ο ανθρωπος εξελιχθηκε, ωστοσο κουβαλαει ακομα μεσα του ενστικτα και γονιδια τα οποια η φυση του εδωσε για να επιβιωσει σαν ειδος στην αγρια φυση 10-15.000 χρονια πιο πριν. Σαν ειδος, δεν εχουμε αλλαξει πολυ, γονιδιακα, απο τον προγονο μας την εποχη των παγετωνων.

Οπως οι κοινωνιες των ανθρωπων αλλαζαν και μαζι με αυτες η θεση του ανθρωπου στον πλανητη, ο μηχανισμος αυτος επιβιωσης γινονταν λιγοτερο και λιγοτερο απαραιτητος για την επιβιωση του ειδους. Καποια στιγμη ξεχασαμε τον αρχικο του σκοπο και μην μπορωντας να εξηγησουμε τον λογο υπαρξης του τον αναγαγαμε σε μεγα μυστηριο της φυσης.

Καθως οι συνθηκες αλλαζουν και μια μονη μητερα μπορει να επιβιωσει και να μεγαλωσει το παιδι της ολο και πιο ευκολα, πιστευω οτι ο εν λογω μηχανισμος θα εξασθενει, μεχρι που εξελικτικα θα εξαφανιστει, η θα ατονησει

Κλεινοντας, σε οσους δυσφορουν με αυτα που γραφω και ειναι ετοιμοι να με κατηγορησουν για κυνισμο και ελειψη ρομαντισμου αφιερωνω το συμπερασμα μου

Ειναι στην φυση μας να αγαπαμε και να ερωτευομαστε.......Απολαυστε το ;)

aggelikhkvn
27-01-12, 17:19
η αγαπη δεν ειναι επιστημονικο ζητημα και δεν προερχεται απο ηλεκτροχημικες αντιδρασεις κλπ που αναφερεις, απλα οταν το αισθανομαστε αυτοματως γινονται ολα οσα αναφερεις ορθα, αφου ετσι ειναι το φυσικο να συμβει, αλλα το συναισθημα της αγαπης πηγαζει απο τη ψυχη, και αυτη τροφοδοτει και γεμιζει περισοτερο. μα εκει η επιστημη δε μπορει να γραψει κατι γιατι δεν γνωριζει και εκει φαινεται η αδυναμια της, να προσεγγισει καποια απλα ζητηματα μα πολυ σημαντικα. η αγαπη δεν ειναι καποιος φυσικος νομος και δεν εχει ορισμο, καθενας την αντιλαμβανεται διαφορετικα.

Voel
27-01-12, 17:33
Ειπα οτι θα σας χαλασω........ ;)

Η διαφορα μας ειναι οτι αυτα που λεω εξηγουν επαρκως το φαινομενο, ενω αποψεις σαν τις δικες σου δεν εξηγουν τιποτα, εστω και αν ακουγονται πιο βαθυστοχαστες απο τις δικες σου

Επισης, ηθελα να σημειωσω οτι απεφυγα επιμελως να σχολιασω πολλες απο τις αποψεις σας και τις σεβαστηκα εστω και αν διαφωνουσα μαζι τους. Θα το εκτιμουσα λοιπον αν δεν ξεκινουσες τα γραφομενα σου με τον τροπο που τα ξεκινησες

η αγαπη δεν ειναι επιστημονικο ζητημα και δεν προερχεται απο ηλεκτροχημικες αντιδρασεις κλπ που αναφερεις
Και εσυ που το ξερεις;

aggelikhkvn
27-01-12, 18:23
εσυ που το ξερεις οτι η αγαπη εξηγειται οπως την εξηγησες, η επιστημη τα εξηγει ολα νομιζεις γιατι απο οσο ξερω η επιστημη δε μπορει να τα εξηγησει ολα και με συγχωρεις αν το υφος που σου εγραψα δε ηταν αρεστο

Voel
27-01-12, 18:59
Το υφος σου δεν ηταν αρεστο, η μη....ηταν επιθετικο στην αποψη μου οταν εγω απεφυγα να σχολιασω προηγουμενες, ανοητες κατα τη γνωμη μου αποψεις.

Η επιστημη σιγουρα δεν μπορει να εξηγησει τα παντα, ουτε ποτε το δηλωσε αυτο, τουλαχιστον οχι η σωστη επιστημη.

Οσα ομως εξηγει, περισσοτερο ή λιγοτερο καλα, προσπαθει να τα εξηγησει με πειραμα, μελετες, ερευνα, συγκριση και επιχειρηματα, και βασει των κανονων της λογικης, κατι που οι βαθυστοχαστες κουβεντες, σαν αυτες που παρεθεσες αποτυγχανουν να κανουν, παρα το γεγονος οτι ακουγονται καλυτερα στο αυτι μας.

Η θεωρια που παρεθεσα, εξηγει επαρκως και με λογικο τροπο το φαινομενο που ονομαζεται ερωτας, χωρις η εξηγηση αυτη κατα τη γνωμη μου να αφαιρει τιποτε απο τη μαγεια του, οπως και η επιστημονικη εξηγηση της γευσης με νευροδιαβιβαστες, γευστικους καλυκες κτλ δεν αφαιρει καθολου τη μαγεια που σου προσφερει η πρωτη γουλια ενος Zacapa XO

Αν εσυ εχεις καποια καλυτερη εξηγηση με επιχειρηματα, περα απο γενικολογιες, και κοινοτυπιες επιπεδου Αρλεκιν, θα χαρω να την ακουσω

Vakryle
27-01-12, 19:16
:D:p:D:p

Voel, θα σου δώσω μία συμβουλή.
Όταν ένα topic είναι γυναικοκρατούμενο και έχει τέτοιο θέμα, ότι γνώμη και να θέσεις επί τάπητος, είναι σα να παίζεις με τη φωτιά!

Vasilis1818
27-01-12, 19:18
Voel
Δεν ξερω πως ακριβως βεβαια λειτουργει το σωμα εσωτερικα σε αυτες τις περιπτωσεις.

Η αγαπη ομως ειναι διαφορετικη σε καθε ανθρωπο...
Αλλιως αγαπας την μητερα σου αλλιως την αδερφη σου
αλλιως τον φιλο σου κι αλλιως την γυναικα σου.
Σε καποιους δινεις περισσοτερη αγαπη και σε καποιους λιγοτερη.

Επισης αγαπας και τα ζωα (γενικα μιλαω για οσους αγαπανε τα ζωα).
Εκει παλι δινεις διαφορετικη αγαπη.

Σε αυτες τις περιπτωσεις λογικα η επιστημη ισως να μπορει να δωσει εξηγηση.
Και ισως ετσι να ειναι.

Εγω ομως μεσα μου αυτο που νιωθω για την μητερα μου, για την αδερφη μου για την γυναικα που αγαπω για τους φιλους μου κλπ δεν ειναι απλα κατι που μπορει να το εξηγηση η επιστημη. Η αγαπη που δινω σε αυτους που την δινω βγαινει μεσα απο την καρδια μου κι οχι απλα απο τον εγκεφαλο μου.

Η αγαπη ειναι δυσκολη να εξηγηθει με τα σωστα λογια πιστευω...
Οταν λες την λεξη αυτη πρεπει να την εννοεις... και να το διχνεις.
Εγω π.χ θα εμπαινα μπρος στον θανατο αν μπορουσα για να προστατεψω τον ανθρωπο που αγαπω. Ετσι θα θυσιαζομουν για αυτον τον ανθρωπο.
Επιστημονικα ειναι η ιδια εξηγηση οπως αγαπας λιγοτερο βεβαια καποον αλλον που δεν θα το εκανες αυτο?

Εγω προσωπικα δεν πιστευω οτι μπορει η επιστημη να εξηγηση απολυτα τι συμβαινει οταν αγαπαει ο ανθρωπος μιας και η αγαπη κατα την γνωμη μου
η αληθινη αγαπη ερχεται απο την ψυχη και την καρδια σου.

Φιλικα παντα.:)

aggelikhkvn
27-01-12, 19:22
ακου τον φιλο μας vacryle γιατι αυτο που λεει εναι σωστο και τα επιχειρηματα σου ειναι ατοπα αφου δεν αποδεικνυουν τιποτα για την αγαπη αλλα εξηγουν μονο τη φυσικη ελξη ενω εγω μιλησα μονο για την αγαπη.

Vakryle
27-01-12, 19:39
ακου τον φιλο μας vacryle γιατι αυτο που λεει εναι σωστο και τα επιχειρηματα σου ειναι ατοπα αφου δεν αποδεικνυουν τιποτα για την αγαπη αλλα εξηγουν μονο τη φυσικη ελξη ενω εγω μιλησα μονο για την αγαπη.

Έπρεπε να γίνω πολιτικός!

Όσο για το άλλο μισό, επιτρέψετέ μου να μην συμφωνήσω :rolleyes:

Voel
27-01-12, 19:45
Διαβασες αυτο που εγραψα; Δεν αναφερομουν μονο στην ελξη, αλλα και στο αισθημα που ονομαζεις αγαπη.

Βασιλειε....
1) Μην υποτιμας τον εγκεφαλο σου

2) Η καρδια σου ειναι μια μεγαλη μαζα απο κρεας που το μονο που κανει ειναι να στελνει αιμα στο υπολοιπο σωμα. Αν υπαρχει καποια εδρα αυτων των υψηλων αισθηματων αυτη ειναι μαλλον στον εγκεφαλο. Η ταυτιση της αγαπης με την καρδια ειναι ενα λαθος που ξεκινησε τον μεσαιωνα αν δεν απαττωμαι......και δυστυχως καθιερωθηκε

Απο την αλλη βεβαια, ακουgεται καλυτερα "I καρδουλα you" παρα "I εγκεφαλος you" :D

Vasilis1818
27-01-12, 19:49
Δεν τον υποτιμαω καθολου!
Απλως σου ειπα τι πιστευω.
οσο για το τι ειναι καρδια ξερω:)

aggelikhkvn
28-01-12, 08:18
φιλε voel μενεις στην επιφανεια και χανεις την ουσια. η καρδια ειναι ο πομπος και ο δεκτης των συναισθηματων και το μυαλο απλα ο επεξεργαστης πληροφοριων, ολα βεβαια ειναι σημαντικα εξισου.

Voel
29-01-12, 10:21
Mα η καρδια δεν εχει καμμια σχεση με τα συναισθημα.... :)

Vasilis1818
29-01-12, 11:22
Η δικη μου εχει...
αν η δικη σου δεν εχει δεν σημαινει οτι δεν εχει η δικη μου.
Δεν νομιζω η επιστημονες να εξετασαν ποτε την δικη μου καρδια για να
μπορουν να το πουν αυτο για εμενα...;)

firefairy
02-02-12, 18:33
Αγάπη τι δύσκολο πράγμα που λέει και ο νοτης. Λένε πως η κατάρα της αγαπης είναι πως πολλές φορές αυτός που αγαπάς και αυτός που σε αγαπάει δεν είναι το ίδιο πρόσωπο.
Αγαπάμε αληθινά την μανα μας, τον πατερά μας, τα αδέρφια μας που ειναι η οίκογενειά μας που είναι και διαφορετικό είδος αγάπης να μου επιτραπεί η έκφραση αλλά για να αγαπήσουμε η να αγαπήθουμε ολοκληρωτικα σε αλλο επιπεδο ( ερώτικο -συντροφικο) πολυ δυσκολα θεώρω.Η αληθινη ολοκληρωτικη αμοιβαια , εισαι δικος μου ειμαι δικια μου και οντως να ισχυει πολυ δυσκολο με τα σημερινα δεδομενα οπου ολοι εχουμε γινει λιγο πολυ υπερβολικοι ,εγωιστες καλοπερασακιδες και παρτακηδες ( ενταξει οχι αλλοι η πλειοψηφια ομως ).
Η εποχή και οι ρυθμοί της δεν μας αφηνουν να δοθούμε η να μας δοθει καποιος τόσο ολοκληρωτικα και τοσο αγνα με την εννοια που αντιπροσωπευει μια τοσο απλή λέξη αλλα με τοσο μεγάλο συναισθηματικό βαρος ....

fantasy
02-02-12, 18:48
Αγάπη τι δύσκολο πράγμα που λέει και ο νοτης. Λένε πως η κατάρα της αγαπης είναι πως πολλές φορές αυτός που αγαπάς και αυτός που σε αγαπάει δεν είναι το ίδιο πρόσωπο.
Αγαπάμε αληθινά την μανα μας, τον πατερά μας, τα αδέρφια μας που ειναι η οίκογενειά μας που είναι και διαφορετικό είδος αγάπης να μου επιτραπεί η έκφραση αλλά για να αγαπήσουμε η να αγαπήθουμε ολοκληρωτικα σε αλλο επιπεδο ( ερώτικο -συντροφικο) πολυ δυσκολα θεώρω.Η αληθινη ολοκληρωτικη αμοιβαια , εισαι δικος μου ειμαι δικια μου και οντως να ισχυει πολυ δυσκολο με τα σημερινα δεδομενα οπου ολοι εχουμε γινει λιγο πολυ υπερβολικοι ,εγωιστες καλοπερασακιδες και παρτακηδες ( ενταξει οχι αλλοι η πλειοψηφια ομως ).
Η εποχή και οι ρυθμοί της δεν μας αφηνουν να δοθούμε η να μας δοθει καποιος τόσο ολοκληρωτικα και τοσο αγνα με την εννοια που αντιπροσωπευει μια τοσο απλή λέξη αλλα με τοσο μεγάλο συναισθηματικό βαρος ....

Καλωσόρισες στην παρέα μας . Βγάζω το καπέλο σε ένα σωστά φιλοσοφημένο άτομο. Μια χαρά τα λες. Όμως επέτρεψέ μου να σε ενημερώσω ότι υπάρχει και η πραγματική αγάπη, η ερωτική, αλλά είναι σπάνια όπως ένα τετράφυλλο τριφύλλι μέσα σε ένα χωράφι και όπως ένα λαμπερό αστέρι μεσα στα βάθη του σύμπαντος.
Θα σου πω ένα απόσπασμα από ένα έργο ενός μεγάλου ποιητή

Μια φορά στα χίλια χρόνια γίνεται η αγάπη αιώνια.
Να' χεις τύχη, να χεις τύχη κι η χρονια θα σου πετύχει.

Πιστεύω να κατάλαβες ότι τα σπάνια αισθήματα είναι δυσεύρετα αλλά ΄οχι ανύπαρκτα. Πάντα πρέπει να φωλιάζει η ελπίδα ότι εμείς θα βιώσουμε τη σπάνια αγάπη, κι αν είναι αυτόσκοπός μας, σίγουρα θα το πετύχουμε αφού το θέλουμε πραγματικά.

firefairy
02-02-12, 19:23
Καλως σας βρηκα και εγω ειμαι νεο μελος .. Εχείς απολυτο δίκιο fantasy . Δεν χάνω την ελπιδα μου αλλα η μεχρι τωρα πορεια αυτο μου εχει δειξει πως ειναι δυσκολο αλλα οχι αδυνατο .
Και ενα παραπανω που ειχα και εχω την τυχη να μεγαλωνω με ερωτευμενους γονεις μεχρι και σημερα που δεν μπορει να ζησει ο ενας χωρις τον αλλον που κοιταζοντε στα ματια και δεν χρειαζεται να μιλησουν για να πουν αυτο που θελουν απλα ξερεις πως ειναι σε πιανει παραπονο γιατι φοβασαι με οσα βλεπεις πως δεν θα το βρεις ευκολα αυτο χωρις ομως να σημαινει πως χανεις την πιστη σου ..

fantasy
02-02-12, 19:28
Καλως σας βρηκα και εγω ειμαι νεο μελος .. Εχείς απολυτο δίκιο fantasy . Δεν χάνω την ελπιδα μου αλλα η μεχρι τωρα πορεια αυτο μου εχει δειξει πως ειναι δυσκολο αλλα οχι αδυνατο .
Και ενα παραπανω που ειχα και εχω την τυχη να μεγαλωνω με ερωτευμενους γονεις μεχρι και σημερα που δεν μπορει να ζησει ο ενας χωρις τον αλλον που κοιταζοντε στα ματια και δεν χρειαζεται να μιλησουν για να πουν αυτο που θελουν απλα ξερεις πως ειναι σε πιανει παραπονο γιατι φοβασαι με οσα βλεπεις πως δεν θα το βρεις ευκολα αυτο χωρις ομως να σημαινει πως χανεις την πιστη σου ..

Αφού λοιπόν οι γονείς σου είναι ερωτευμένοι έχεις το τρανό παράδειγμα σπίτι σου. Τι φοβάσαι; Μπορεί να τον γνωρίσεις κι εσύ. Μην αποκλείεις τίποτα. Υπάρχουν άνδρες επιπολαιοι, αλλά και σοβαροί. Υπάρχουν άπιστοι, αλλά και πιστοί. Άνθρωποι που θέλουν το καλό αλλά και το κακό σου. Αν θέλεις πραγματικά να ζήσεις την αληθινή αγάπη και αυτός είναι ο σκοπός σου αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί να είσαι σίγουρη.

firefairy
02-02-12, 19:37
Ναι το παραδειγμα των γονειων μου δεν υπαρχει . Ειναι αυτο που λενε πεπρωμενο και καρμικη σχεση πολυ πιθανον . Περιμενε ταξι η μητερα μου και την ειδε ο πατερας μου και παρατησε το αμαξι του και πηγε και μπηκε στο ιδιο ταξι μαζι της. Η μητερα μου κατεβηκε στον προορισμο της που την περιμενε ο αδερφος της , ο πατερας μου δεν μπορεσε να κανει κινηση ουτε να μιλησει . Μετα απο μια βδομαδα βρεθηκαν στα μπουζουκια στο ιδιο τραπεζι απο κοινους γνωστους, αυτο ηταν μετα απο 6 μηνες κανανε τον γαμο τους και εννιοτε ειναι μαζι ...αν αυτο δεν ειναι καρμα δεν ξερω πως αλλιως να το πω...

Inspired Hand
02-02-12, 19:52
Νομίζω πως ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει τι είναι αγάπη είναι μια μάνα ή ένας πατέρας..Και μιλάμε για σωστούς γονείς πάντα όχι για τα άκρως αρνητικά παραδείγματα..Γιατί στην ερωτική αγάπη θέλοντας και μη πάντα υπάρχει και μια δόση εγωισμού..

Vakryle
02-02-12, 20:02
Η αγάπη είναι ευλογία θεου αν πέσεις στο σωστό πρόσωπο, όταν είναι αμοιβαία, αληθινή και παντοτινή. :)

Αν πέσεις στον σωστό άνθρωπο και η αγάπη είναι αμοιβαία, αληθινή και παντοντινη, αυτό σημαίνει ότι βρήκες το άλλο σου μισό, ότι ταιριάζετε και ότι είσαι τυχερός. Άσε τις ευλογίες του Θεού!

Η αγάπη είναι ευλογία του διαβόλου αν πέσεις σε λάθος πρόσωπο και η αγάπη είναι ανύπαρκτη, ψεύτικη, από συμφέρον και σύντομη. :mad:

Αν πέσεις σε λάθος πρόσωπο και η αγάπη είναι ανύπαρκτη, ψεύτικη, από συμφέρον και σύντομη, αυτό σημαίνει ότι 1) έχεις τον περιβόητο μλκομαγνήτη πάνω σου, ή 2) ψάχνεις ευκαιριακές σχέσεις, οπότε καλά να πάθεις, ή 3) απλά ... ατύχησες! Ούτε ο διάολος παίζει ρόλο εδώ!

Σας γείωσα; :cool:

Για να βρεις την αληθινή αγάπη, θα πρέπει να κάνεις εσύ ο ίδιος πρώτα οπισθωχωρήσεις και μετά να απαιτείς από τον άλλον. Βέβαια, έτσι σκατά όπως τα κάνατε εσείς οι άνθρωποι (πάω για θέμα "προσωπικών εμπειριών", γι' αυτό αναφέρομαι στο τρίτο πρόσωπο), να υποστείτε και τις συνέπειες τώρα και να σκέφτεστε τι είναι πιο πάνω; Η καριέρα ή η σχέση; Το εγώ ή το εμείς;

Μη μου κλαίτε και μη μου οδήρεστε!
Εσείς είστε μέλη αυτής της κοινωνίας, εσείς την κάνατε έτσι!

Σας γείωσα πάλι; :cool:

Και για να απαντήσω και στο ερώτημα, αγάπη είναι αυτό που λεν' "βάζω κάτω τον ... πισινό μου και ακούω και καμία φορά τον άλλον".

fantasy
03-02-12, 11:35
Βέβαια, έτσι σκατά όπως τα κάνατε εσείς οι άνθρωποι

Αχ φίλε μου, εμείς οι άνθρωποι οι ανόητοι πως τα κάναμε έτσι! Εσύ ευτυχώς δεν ανήκεις σ' αυτούς είσαι αλάθητος και ένα άλλο είδος ανώτερο από μάς. Δεν είσαι άνθρωπος είσαι κάτι άλλο. Χαίρομαι που εμείς είμαστε λαθος και μόνο είσαι εσύ σωστός. Αυτό είναι καλό για σένα και κακό για μας τους υπόλοιπους, διότι εμείς είμαστε πολλοί και συμπαραστέκεται ο ένας στον άλλο, ενώ εσύ σαν τέλειος που είσαι, είσαι μόνος σου.


Μη μου κλαίτε και μη μου οδήρεστε!
Εσείς είστε μέλη αυτής της κοινωνίας, εσείς την κάνατε έτσι!

Εσύ δεν είσαι μέλος αυτής της κοινωνίας; Ουρανοκατέβατος είσαι; Έχεις και εσύ μέρος των ευθυνών αυτής της κοινωνίας.


βάζω κάτω τον ... πισινό μου και ακούω και καμία φορά τον άλλον

Και μάτια έχω και αυτιά αλλά μ' αυτά που βλέπω και ακούω θα τα χάσω σε λίγο.

Vakryle
03-02-12, 18:21
... (πάω για θέμα "προσωπικών εμπειριών", γι' αυτό αναφέρομαι στο τρίτο πρόσωπο) ...

Αυτό λέγεται αυτοσαρκασμός και ειρωνία προς το πρόσωπό μου! :cool:

Εσύ δεν είσαι μέλος αυτής της κοινωνίας; Ουρανοκατέβατος είσαι; Έχεις και εσύ μέρος των ευθυνών αυτής της κοινωνίας.

Αυτό λέγεται αυτοσαρκασμός και ειρωνία προς το πρόσωπό μου! :cool:

melian
03-02-12, 22:56
Θα σας παρακαλέσω να προσέχετε λίγο τις εκφράσεις σας και να αποφεύγετε τις προσωπικές αναφορές. Σκοπός είναι ο διάλογος, όχι ο σαρκασμός και οι αλληλοπροσβολές.

Εκ του συντονισμού,
melian

Crystalline water
08-02-12, 11:41
:D:p:D:p

Voel, θα σου δώσω μία συμβουλή.
Όταν ένα topic είναι γυναικοκρατούμενο και έχει τέτοιο θέμα, ότι γνώμη και να θέσεις επί τάπητος, είναι σα να παίζεις με τη φωτιά!

Έχεις δίκιο μη τα βάζετε με το "ασθενές" φύλο δεν έχετε ακούσει για το πυρ γυνή και θάλασσα.Μη μας χαλάτε τις ψευδαισθήσεις μας,αφήστε μας να πιστεύουμε στο μόνο πράγμα που δεν έβαλε χαράτσι η κυβέρνηση.....

Voel
08-02-12, 12:34
Ισως η κυβερνηση να μην ειχε χρειαστει να βαλει κανενα χαρατσι, αν βλεπαμε την πραγματικοτητα οπως ειναι και οχι μεσα απο ονειρικα γυαλια.....

Καλες οι ψευδαισθησεις, αλλα να ξερουμε να τις ξεχωριζουμε απο την πραγματικοτητα

Crystalline water
09-02-12, 09:56
Ισως η κυβερνηση να μην ειχε χρειαστει να βαλει κανενα χαρατσι, αν βλεπαμε την πραγματικοτητα οπως ειναι και οχι μεσα απο ονειρικα γυαλια.....

Καλες οι ψευδαισθησεις, αλλα να ξερουμε να τις ξεχωριζουμε απο την πραγματικοτητα

Καλημέρα σας φίλοι μου.Εγώ έκανα ένα χαλαρό σχολιασμό με χιούμορ επειδή όμως δεν είναι στα ατού σου αυτό θα το σοβαρέψω και γω.Έχεις δίκο για όσα λες όμως δεν είναι όλη η αλήθεια γιατί αν ο άνθρωπος κοίταζε μόνο την επιβίωση δε θα χαμε ξεφύγει από τους νεάτερνταλ.Υπάρχει και κάτι άλλο που μας διαχωρίζει από τα ζώα η ψυχή.Κοινωνιολογικά ο άνθρωπος εξελίχθηκε από ανταγωνισμό και συναισθήματα αντιζηλίας για αυτό ανέπτυξε και την ιδιοκτησια.Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που ξεχωρίζουν οι τεχνοκράτες και από την άλλη οι φιλόσοφοι οι οραματιστές οι ιδεολόγοι από αυτούς έγιναν οι εφευρέσεις και φτάσαμε εδώ γιατί έβλεπαν πέρα από το προφανές οι τεχνοκράτες δε χρειάζεται να πω τι κατάφεραν φαίνεται από τη τωρινή μας κατάντια.Σε ποιά μεριά θα επιλέξει να μείνει κανένας είναι προσωπικό θέμα.Μι α φιλική συμβουλή βάλε τη φαντασία και το όνειρο στη ζωή σου δεν είναι αυταπάτη αποφεύγεις τα ψυχικά νοσήματα.Αυτά είχα να πω και δεν έχω κάτι άλλο να σχολιάσω.

lmike
10-02-12, 12:43
Θα σας χαλασω λιγο..... αλλα για αυτο ειμαι εδω :D

Απο τα γραφομενα σας θα υποθεσω οτι με τον ορο αγαπη αναφερεστε περισσοτερο στο...ρομαντικο ειδος, τον λεγομενο και ερωτα.

Ποσα και ποσα δεν εχουν γραφει και ειποθει για το θεμα.....απο την ποιηση της αρχαιας Ελλαδα, μεχρι τα Σονεττα και τα εργα του Μεγαλου Βαρδου και τον Ερωτοκριτο, και απο το φιλι του Ροντεν μεχρι το...Sleepless in Seattle :)

H αληθεια ειναι λίγο πιο πεζη.....

Το μαγικο αυτο συναισθημα δεν ειναι παρα ηλεκτροχημικες αντιδρασεις στον εγκεφαλο μας που προκαλουνται απο διαφορα ερεθισματα, πχ οπτικα η απτικα, και αποτελεσμα εχουν την εκριση κατεχολαμινων και ενδορφινων. Οι ουσιες αυτες, οι οποιες παρεπιπτοντως ειναι εξαιρετικα εθιστικες μας κανουν να αισθανομαστε ετσι οπως αισθανομαστε οταν αγαπαμε.

Ο λογος ειναι εξισου απλος. Εχει να κανει με την επιβιωση μας σαν ειδος.

Η φυση/εξελιξη δεν δημιουργησε τον ανθρωπο με το laptop στο χερι, τον διακοπτη του καλοριφερ διπλα, το super market στη διπλανη γωνια, και τον παιδικο σταθμο στην διπλα γειτονια. Οι πρωτογονοι ανθρωποι επρεπε να επιβιωσουν σε ενα εξαιρετικα εχθρικο περιβαλλον οντες συχνα λιγοτερο προικισμενοι για να το κανουν αυτο συγκρινομενοι με τα υπολοιπα ειδη

Σε αντιθεση με τα περισσοτερα ειδη, ο ανθρωπος χρειαζεται πολλα χρονια για να φτασει σωματικα και πνευματικα σε ηλικια οπου μπορει να αποκοπει απο τους γονεις του και να επιβιωσει. Επισης μια γυναικα, σε αντιθεση πχ με μια λυκαινα η μια λεαινα δεν ειναι εξισου ικανη να κυνηγησει και να επιβιωσει μονη στην αγρια φυση με τον ανδρα. Ειναι απαραιτητο λοιπον, το ζευγος να μεινει ενωμενο για το μεγιστο δυνατο διαστημα ωστα να εξασφαλιστει η επιβιωση του παιδιου και με αυτο η διαιωνιση του ειδους.

Η φυση λοιπον, η μαλλον η εξελιξη, δημιουργησε την ρομαντικη αγαπη για να κρατησει το ζευγαρι ενωμενο.

Θα ρωτησετε γιατι καταληγουμε να αγαπαμε τον Χ και οχι τον Ψ; Αυτο εχει να κανει με την διαδικασια της επιλογης. Ειμαστε γεννετικα προγραμματισμενοι να ψαχνουμε τον καλυτερο δυνατο συντροφο ο οποιος οχι μονο θα μας δωσει τα καλυτερα δυνατα γονιδια για τους απογονους μας, αλλα και που θα μεινει μαζι μας για το μεγιστο δυνατο χρονικο διαστημα ωστε να εξασφαλιστει η επιβιωση του απογονου μας.

Τα πιο πρωτογονα μας ενστικτα επικεντρωνονται στην επιτευξη του πρωτου στοχου (Αναλογιστειτε πχ τα συναισθηματα που σας προκαλει ο Brad Pitt, και/ή η Monica Belucci)

η Φυση ομως, ή η εξελιξη, ειχε υποψιν της οτι η ανθρωπινη ψυχολογια ηταν πολυπλοκη οποτε εβαλε και ενα δευτερο ορο.

Τα πιο εξελιγμενα μας ενστικτα μας κατευθυνουν να επιζητουμε ταυτοχρονα και εναν διανοητικο δεσμο, οποτε ψαχνουμε και για ανθρωπους με τους οποιους ειμαστε συμβατοι και διανοητικα, ή ψυχολογικα και που θα μεινουν μαζι μας για το μεγιστο χρονικο διαστημα.

Οταν μεσα απο την διαδικασια της ευρεσγης συντροφου βρουμε αυτον που μας ελκυει και σωματικα (καλα γονιδια) και πνευματικα (διανοητικη συμβατοτητα) τοτε αναλαμβανουν οι ενδορφινες και εθιζουν ουσιαστικα το ζευγαρι μεταξυ τους ωστε να εξασφαλιστει η παραμονη τους μαζι για οσο το δυνατον περισσοτερο με σκοπο την επιβιωση του απογονου.

Τα χρονια περασαν, ο ανθρωπος εξελιχθηκε, ωστοσο κουβαλαει ακομα μεσα του ενστικτα και γονιδια τα οποια η φυση του εδωσε για να επιβιωσει σαν ειδος στην αγρια φυση 10-15.000 χρονια πιο πριν. Σαν ειδος, δεν εχουμε αλλαξει πολυ, γονιδιακα, απο τον προγονο μας την εποχη των παγετωνων.

Οπως οι κοινωνιες των ανθρωπων αλλαζαν και μαζι με αυτες η θεση του ανθρωπου στον πλανητη, ο μηχανισμος αυτος επιβιωσης γινονταν λιγοτερο και λιγοτερο απαραιτητος για την επιβιωση του ειδους. Καποια στιγμη ξεχασαμε τον αρχικο του σκοπο και μην μπορωντας να εξηγησουμε τον λογο υπαρξης του τον αναγαγαμε σε μεγα μυστηριο της φυσης.

Καθως οι συνθηκες αλλαζουν και μια μονη μητερα μπορει να επιβιωσει και να μεγαλωσει το παιδι της ολο και πιο ευκολα, πιστευω οτι ο εν λογω μηχανισμος θα εξασθενει, μεχρι που εξελικτικα θα εξαφανιστει, η θα ατονησει

Κλεινοντας, σε οσους δυσφορουν με αυτα που γραφω και ειναι ετοιμοι να με κατηγορησουν για κυνισμο και ελειψη ρομαντισμου αφιερωνω το συμπερασμα μου

Ειναι στην φυση μας να αγαπαμε και να ερωτευομαστε.......Απολαυστε το ;)

Θα συμφωνήσω αρκετά με αυτήν την άποψη, είναι όντος μια λογική άποψη.
Μπορεί να είναι αληθινή όμως μόνο όταν μιλάμε για την εντελώς υλική φύση του ανθρώπου, που συνήθως η εντελώς υλική του φύση είναι καθαρά η επιβίωση και μόνο...
Νομίζω ότι δεν ζούμε σε τέτοιες εποχές, προϊστορικές.
Αν μιλάμε και για την πνευματική του φύση, η οποία δεν πρέπει να διαχωρίζετε από αυτόν, (συνήθως η επιστήμη τα διαχωρίζει), τότε είναι μισή αλήθεια ή και σε μερικά σημεία καθόλου αλήθεια...

Μπορεί να υπάρχουν ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτές δεν οφείλονται στις πέντε μας αισθήσεις, ίσως αρχικά να οφείλονται, πριν την αγάπη, στο πρώτο βλέμμα ίσως, όταν επιλέγουμε, (μιλώ για σύντροφο).

Η αγάπη όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις πέντε μας αισθήσεις, αν είχε θα την ακούγαμε, θα την βλέπαμε, θα την πιάναμε, θα την γευόμασταν και θα την μυρίζαμε...

Η αγάπη είναι συναίσθημα που ανήκει στην πνευματική φύση του ανθρώπου. Απλά επειδή χιλιάδες χρόνια, ακόμα και σήμερα πολλές φορές, υλη και πνεύμα που είναι συγχρόνως ένας άνθρωπος, διαχωρίζονται. Έτσι βγαίνει το λογικό αυτό συμπέρασμα που έγραψες.

Όπως είπα η αγάπη είναι πνευματικό συναίσθημα, είναι βίωμα, για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν και πολλές λέξεις για να την περιγράψεις, οι λέξεις είναι καλές για τα υλικά πράγματα, για τα πνευματικά νομίζω είναι άχρηστες.
Μπορείς να νιώθεις αγάπη, μπορείς να δώσεις αγάπη, μπορείς να μιλάς με αγάπη, δεν μπορείς όμως να μιλήσεις για αγάπη και ο άλλος να καταλάβει χωρίς πρώτα να το έχει βιώσει. Θα σε περάσει για τρελό...

Επίσης αγάπη σημαίνει και ελευθερία. Αγάπη με όρους δεν υφίσταται...
Οπότε η περισσότερες <<αγάπες>> δεν είναι αγάπες, όχι μόνον σε φίλους και συντρόφους, αλλά ακόμα και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
Γι αυτό όταν με έναν πρώην κολλητό δεν περνάμε άλλο καλά ή οτιδήποτε άλλο μας χαλάσει την φιλιά, η αγάπη γίνεται μίσος ή αδιαφορία, γι αυτό χωρίζουμε με τους συντρόφους, γι αυτό τιμωρούμε τον εαυτό μας με πολλούς τρόπους.

Η αγάπη αυτή κάθε αυτή πρώτα απ όλα ξεκινά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πως απαιτείς ή απλά θέλεις να πάρεις αγάπη όταν ούτε εσύ ο ίδιος δεν αγαπάς τον εαυτό σου?
Πως καταλαβαίνεις ότι ούτε εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου? Πολύ απλά, ψάχνεις κάποιον να σε αγαπήσει...
Γι αυτό και η περισσότεροι άντρες νομίζουν ότι η γυναίκες τους είναι μάνες τους και ότι θα τα ανεχτούν όλα, γι αυτό υπάρχουν θύματα και από τα δύο φύλα φοβούμενοι μην χάσουν την <<αγάπη>>...

Η αγάπη είναι ελευθερία και πρώτα από όλα πρέπει να αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά με τους συνάνθρωπούς μας με τους φίλους, με τις οικογένειές μας.

Η Αγάπη δεν είναι επιβίωση, δεν είναι ανάγκη. Είναι πνευματικό βίωμα, είναι αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε όλοι...

Αυτά και εν συντομία είναι η προσωπική μου άποψη για την αγάπη...

Crystalline water
11-02-12, 18:40
Φίλε Imike πολλές φορές ταιριάζουν οι απόψεις μας αλλά αυτή τη φορά δε με κάλυψες μόνο "έγραψες απλά".Η καλύτερη ερμηνεία ενός τόσο αγνού συναισθήματος που σε εξυψώνει στα ουράνια ώρες ώρες και σε ρίχνει στα Τάρταρα άλλες αλλά πάλι το αναζητάς για να καλύψεις τη θεική σου υπόσταση.

erelena
03-05-12, 23:47
Η αγάπη είναι το πιο αγνό συναίσθημα.

δίνει κ δε θέλει ανταπόδοση
συμβουλεύει κ δεν κρίνει
μακροθυμεί κ δεν θυμώνει
θυσιάζεται κ δε διστάζει
είναι η υπέρβαση του εαυτού μας αφού τον προσφέρουμε απλόχερα

Chimaira
07-05-12, 12:57
Η καρδιά είναι μια μυϊκή αντλία στον θώρακα που εργάζεται διαρκώς, ωθώντας μέρα-νύχτα αίμα σε όλο το σώμα. Συσπάται και χαλαρώνει 100.000 φορές την ημέρα - και για να επιτελέσει σωστά αυτό το έργο, πρέπει και η ίδια να εφοδιάζεται με αρκετό αίμα.

Η βασική λειτουργία της καρδιάς είναι να ωθεί, μέσω μεγάλων αρτηριών, ανοιχτό κόκκινο, πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα σε όλο το σώμα.

Πηγή:
http://archivehealth.in.gr/nvstefaniaia/Article.asp?ArticleId=19174&CurrentTopId=19172&IssueTitle=%D3%F4%E5%F6%E1%ED%E9%E1%DF%E1+%ED%FC%F 3%EF%F2

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ζήτημα που διαρκεί μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου και η ευφορία που προκαλεί με φυσικό τρόπο στον ερωτευμένο, είναι ανάλογη με τη διέγερση που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι χημικές ουσίες της κοκαΐνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επίσης ανακάλυψε ότι παράλληλα ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη νόηση (άρα ίσως ο κεραυνοβόλος έρωτας να μην είναι και τόσο «τυφλός» τελικά!).

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας και νευρολογίας Στέφανι Ορτίγκ του πανεπιστημίου Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια και του πανεπιστημιακού ψυχιατρικού νοσοκομείου της Γενεύης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για ζητήματα σεξουαλικής ιατρικής ?Journal of Sexual Medicine?, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το ?Science Daily?.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το «ρεύμα» του έρωτα αστραπιαία ενεργοποιεί 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, ωθώντας τα να απελευθερώσουν μια σειρά από χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη και η βασοπρεσίνη, που προκαλούν αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής.

Οι ίδιες ουσιαστικά χημικές ουσίες «πυροδοτούνται» και από την λήψη μιας δόσης κοκαΐνης, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι το αίσθημα του ερωτευμένου μοιάζει με αυτό του κοκαϊνομανούς! Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο έρωτας ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες της νόησης, όπως η νοητική αναπαράσταση, οι λεκτικές μεταφορές και η νοητική απεικόνιση του σώματος.

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο έρωτας έχει επιστημονική βάση, όμως εγείρουν το ερώτημα: η καρδιά ερωτεύεται ή ο εγκέφαλος;», δήλωσε η Ορτίγκ, η οποία εκτίμησε ότι «ερωτεύεται ο εγκέφαλος, αλλά η καρδιά παίζει το δικό της ρόλο, διότι η πολύπλοκη έννοια του έρωτα σχηματίζεται τόσο από διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω, όσο και από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και το αντίστροφο».

Όπως είπε, για παράδειγμα, «η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρει την καρδιά, πράγμα που οδηγεί στο αίσθημα ότι υπάρχουν ?πεταλούδες στο στομάχι?. Μερικά συμπτώματα που μερικές φορές νιώθουμε και νομίζουμε ότι προέρχονται από την καρδιά, στην πραγματικότητα ξεκινούν από τον εγκέφαλο».

Η μελέτη, επίσης, έδειξε ότι διαφορετικά είδη αγάπης επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της έρευνας, μελέτες αυτού του είδους, που αποκαλύπτουν τους βιοχημικούς και τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του έρωτα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά με νέες θεραπείες, όσους υποφέρουν από σοβαρές ερωτικές απογοητεύσεις.

Πηγή:
http://www.otenet.gr/portal/portal/info/news/technews?media-type=html&user=anon&js_panename=technews&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2805241

Δικά μου σχόλια:

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι οι φράσεις που είναι πιο έντονες (με bold) έχουν τονιστεί από εμένα.

Δεν αμφισβητείται ή αντιμετωπίζεται υποτιμητικά το θέμα της αγάπης και του έρωτα, απλώς ορισμένες λειτουργίες είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένες και γι’ αυτό το λόγο είναι απόλυτα σεβαστές (σε μένα). Έχω εκφράσει ούτως ή άλλως τη γνώμη μου (και την προτίμησή μου) ξανά επί των επιστημονικών ερμηνειών και θεωριών.. :cool:

Από κει και έπειτα δεν θα έπρεπε να συγχύζονται οι έννοιες αυτές με άλλες που αφορούν συνέπειες ή αποτελέσματα αυτών. Ο τρόπος που θα ερμηνεύσουμε μία λειτουργία και μία ευρύτερη έννοια, όπως στην προκειμένη περίπτωση η αγάπη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν τη βιώνουμε τελικά ή όχι και σε τι βαθμό. Εξηγούμε τις διαδικασίες από τις οποίες περνάει ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να φτάσει στο σημείο να αισθάνεται αυτό που μεταφράζεται ως αγάπη.

Marsia
07-05-12, 18:14
Η αγάπη είναι κάτι που δεν περιγράφεται, απλά το νιώθεις και καμία λέξη δεν είναι αρκετή για να χαρακτηρίσει αυτό το ασύγκριτο συναίσθημα.. Πιστεύω επίσης ότι το χαλάμε όταν προσπαθούμε να βάλουμε ταμπέλες και να το προσδιορίσουμε..

Astral
07-05-12, 20:30
Χαλάει και από μόνο του, αγάπη είναι μία χημική αντίδραση στον εγκεφαλό μας :D

Viper
09-05-12, 22:35
Είναι άξιο λόγου λοιπόν , πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως, αποζητούν την συγκεκριμένη χημική αντίδραση μετα μανίας εως το τέλος της ζωής τους και πως όταν την βιώσουν σε όλη την ένταση και έκτασή της , γίνονται καλύτερες προσωπικότητες και εκτιμούν τις θετικές επιστήμες....

tefros
13-05-12, 08:15
i agapi einai i apantisi se ola ta erwtimata. einai to kleidi. opoiadipote thriskeia kai an pisteuete an exete agapi stin kardia tha antamiftheite. i zwi den teliwnei pote. o monos tropos na perasoume omala apo to ena apipedo sto allo einai na exoume agapi mesa mas. prepei apla na agapame ta panta girw mas xoris na zitame antalagmata. an to skefteite einai toso aplo na moirasei kaneis agapi. apla prepei na exoume agni psixi. ena xamogelo mia kali kouventa mia thermi xeirapsia mporei na allaksei ti zwi kapoiou. krima pou den to vlepoun oloi etsi. an prosferame agapi aploxera o enas ston allon o kosmos mas tha itan diaforetikos. milaw fisika gia tin geniki ennoia tis leksis agapi kai oxi sigkekrimena gia ton erwta. o erwtas nomizw einai kati allo pou teriazei perissotero ston enthousiasmo. i pragmatiki agapi omws pisteuw einai anatasi tis psixis kai tou pneumatos. agapiste ta panta girw sas kai tha deite poso pio omorfi tha ginei i zwi sas.

andromaxos
16-10-12, 11:54
Η προσωπικη μου αποψη επανω στο θεμα ειναι οτι οντως η αγαπη αλλα και οτιδηποτε υπαρχει σε αυτο το συμπαν ειναι μια ηλεκτρικη μεταβολη ή κινηση ή παραγωγή οπως θελετε πειτο ειναι κβαντικη φυσικη εχει αποδειχθει, ΟΜΩΣ δεν πρεπει να το βλεπουμε τοσο ψυχρα διοτι δεν ειναι αυτος ο ρολος μας, στην πραγματικοτητα ειμαστε ψυχες του φωτος και η αγαπη για μας ειναι ζωτικη πηγη ενεργειας χωρις αυτην ειμαστε απογοητευμενοι επομενος σεβομενοι αυτην την ζωτικη πηγη ενεργειας για μας η Αγαπη θα πρεπει να ειναι το μεγιστο και το σημαντικοτερο ολων! Αυτο ισχυει για την αγαπη στην Φυση, τους Συνανθρωπους μας αλλα και για την αγαπη προς την Αδελφη Ψυχη μας