PDA

Επιστροφή στο Forum : Πάτρα : Τα μυστικά της Αχαϊκής πρωτεύουσας (Mystica)


mystica
30-03-07, 22:15
Μία αποστολή στα μυστικά της εν λόγω πόλης.Ένα οδοιπορικό στους μύθους και θρύλους της...

beetlejuice
24-04-07, 14:04
http://www.explorers.gr/articles/29.jpg


Διαβάστε την αποστολή στο -------> http://www.explorers.gr/show.php?action=m&id=39


[..]είχαμε και ένα πατρινό στην παρέα μας ο οποίος άρχισε να μας διηγείται ιστορίες μυστηρίου για την Αχαϊκή Πρωτεύουσα. Ιστορίες για την ύπαρξη ενός γυναικείου φαντάσματος με την ονομασία Πατρινέλλα άρχισαν να ξετυλίγονται εκείνο το όμορφο απόγευμα του Απρίλη για ένα 'καλό' στοιχειό που τριγυρνούσε στην Περιοχή της αρχαίας Ακρόπολης της Πάτρας και την προστάτευε από επιθέσεις εχθρών, από λοιμούς και ασθένειες.
Ακόμη φήμες περί ύπαρξης στοών που ενώνουν το Κάστρο της Πάτρας με αυτό του Ρίου καθώς και την Πλατεία των Ψηλών Αλωνίων με την Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα ακούστηκαν εκείνο το απόγευμα ενώ μάλιστα ο φίλος μας υποστήριξε ότι στη στοά που καταλήγει στο φρούριο του Ρίου, είχε θεαθεί μία γοργόνα..![..]

beetlejuice
01-05-07, 23:08
Αιγεα πολυ κατατοπιστικη και αρτια δομημενη η αποστολη σου. Με ιστορικα στοιχεια συνοδευτικα σχεδια ομορφες φωτογραφιες και πλουσιο κειμενο. Εχω παει 3-4 φορες Πατρα αλλα δε την εχω ψαξει (δεν υπαρχει και καποιο αρχαιολογικο-το φορτε μου δλδ :p -ενδιαφερον). Την επομενη φορα που θα κατεβω θα εχω εκτυπωμενο το κειμενο σου παραμασχαλα :D

mystica
04-05-07, 16:27
Ευχαριστώ πολύ φίλε Μηνά.Η Πάτρα είναι μία πολή που έχει αρκετά πράγματα να δείς.Ειδικά από αρχαιολογικούς χώρους....!Μάλιστα κάθε μέρα έρχονται στο φώς νέα εκθέματα διότι κομμάτια της Αρχαίας Πάτρας βρίσκονται ακόμη θαμμένα κάτω από οικοδομήματα και κτίρια.Να φανταστείς ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης ανασκαφή του Αρχαίου σταδίου της πάτρας.Επίσης πολύ ενδιαφέροντα πράγματα βρίσκει κανείς και εκτός της Πάτρας (Ναύπακτος,Αντίριο,Αίγιο κλπ.).Ποιος ξέρει....,αν βρεθεί χρόνος θα γίνει και μία αποστολή για τα περίχωρα της Πάτρας.

Melez
27-06-07, 14:28
Γειά σας! Είμαι καινούριος στο φόρουμ, και θα ήθελα να συζητήσουμε για την "Πατρινέλλα".

Η "Πατρινέλλα" είναι ένας μύθος στην Πάτρα, και λέγεται πως το πνεύμα της κατοικεί στην περιοχή του Κάστρου της Πάτρας.

Μύθος 1:
Στο Κάστρο της Πάτρας, σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία, είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Έγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η παράδοση λεει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος γνωστός Πατρινός.

Μύθος 2:
Ένα φάντασμα λέγεται πως πλανάται εδώ και χρόνια στα κάστρα της Πάτρας. Πατρινέλα το φωνάζουν και ισχυρίζονται πως είναι το στοιχειό της πόλης. Αυτός ο θρύλος που ταυτίζεται με την ιστορία της πόρνης Μαρίας Μανζάρ.
Η πόρνη Μαρία αναφέρεται από τον Γάλλο συγγραφέα Joseph Manzare ο οποίος συμμετείχε στο εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Maizon (1828-1829). Αυτός μιλά με ενθουσιασμό για την πόρνη Μαρία και τη δράση της στην πόλη.

Μύθος 3:
Αληθινή ιστορία:
Η ιστορία της πόρνης Μαρίας -κατά κόσμον Λίτσας Γιαννοπούλου-, της «ειδεχθούς στραγγαλίστριας» σύμφωνα με τον Τύπο του 1961.
Η <Πατρινέλλα> είχε σχέση με ένα παντρεμένο, ο οποίος είχε και μια κόρη με την γυναίκα του. Όμως ο παντρεμένος αποφάσισε "να κόψει τον παράνομο" δεσμό του, και η <Πατρινέλλα> για να τον εκδικηθεί πήρε την κόρη του από το σχολείο και την έπνιξε στο Δασύλιο (περιοχή στο Κάστρο).
Αυτό έγινε το 1960-61.
Η <Πατρινέλλα> πήγε φυλακή, όπου και πέθανε.
Επίσημα λένε ότι αυτοκτόνησε (κρεμάστηκε).
Φήμες έχουν κυκλοφορήσει ότι την έκαψαν ζωντανή.

Και σύμφωνα με ένα θεατρικό:
"Γυρίζοντας πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '60, μια πανέμορφη κοπέλα από το Σούλι ερωτεύεται έναν Πατρινό μαρμαρογλύπτη, παντρεμένο με παιδιά. Περνούν μαζί κάποιον καιρό. Ξαφνικά όμως οι δουλειές του Πατρινού αρχίζουν να μην πηγαίνουν πολύ καλά, οπότε αποφασίζει να εκπορνεύσει την κοπέλα. Την εκμεταλλεύεται κανονικότατα και φτάνει στο σημείο να τη βάλει σε μπορντέλο. Κι όλα αυτά σε πλήρη γνώση της οικογένειάς του, που κάνει τα στραβά μάτια καθώς το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει...
Κάποτε όμως εκείνη αρχίζει να διαμαρτύρεται, να τον διεκδικεί. Αυτός την αρνείται, τη βρίζει, την ξυλοκοπά και την εγκαταλείπει. Κι έτσι φτάνει η ώρα της εκδίκησης. Η ερωμένη πηγαίνει στο σχολείο όπου φοιτεί η μικρή κόρη του Πατρινού, της λέει τάχα να πάνε μια βόλτα, την κατευθύνει στο Αλσύλλιο της 'Ανω Πόλης και εκεί την πνίγει. Η νεαρή δολοφόνος συλλαμβάνεται, λιντσάρεται από το πλήθος, δικάζεται και φυλακίζεται. Κι ενώ στην πόλη επικρατεί αναβρασμός λόγω του φονικού, αρχινά το Καρναβάλι. Κάποιοι λοιπόν από τους καρναβαλιστές φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα της κοπέλας και το καίνε, αντί του Καρνάβαλου, την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού,ενώ εκείνη πεθαίνει στη φυλακή. Έκτοτε λένε πως το φάντασμά της περιφέρεται στην πόλη, εκτοξεύοντας κατάρες εναντίον των Πατρινών και ζητώντας δικαίωση..."

Ακούω απόψεις, και αν έχετε τίποτα πηγές, ποστάρετε τις
να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με την "Πατρινέλλα"...

mystica
07-07-07, 19:44
Φίλε Μελεζ αν μπορείς ανέφερε αναλυτικά το κάθε μύθο,και κυρίως του μύθους Νο.2 (ποια ακριβώς ήταν η δράση της μανζάρ;ναι μεν πόρνη αλλά πως πέθανε,αν πέθανε περίεργα ώστε να συσχετιστεί με φάντασμα) και Νο. 3.Το φάντασμα της Πατρινέλλας πρωτοακούστηκε νωρίτερα από τις ημερομηνίες του 3ου μύθου οπότε οποιαδήποτε συσχέτιση της ''Λίτσας Γιαννοπούλου'' με την Πατρινέλλα ή με το θεατρικό δεν ευσταθεί.Ίσως να θέλανε οι κάτοικοι της περιοχής να παντρέψουν άλλον ένα μύθο με έναν ήδη υπάρχοντα.Για τον μύθο Νο. 2 κρατώ κάποιες επιφυλάξεις διότι αυτήν τη στιγμή γράφω από την δουλειά μου και δεν έχω τα αρχεία κοντά μου αλλά θα το κοιτάξω σίγουρα.Εγώ από αυτά που κατάφερα να βρώ στην βιβλιοθήκη της Πάτρας και από μαρτυρίες γηραιών Πατρινών δείχνουν ότι ο μύθος Νο. 1 είναι ο επικρατέστερος.Ακόμα υπάρχει και ένας μύθος το οποίο δεν τον ανέφερα όπου λέει ότι η Πατρινέλλα ήταν κόρη Τούρκου αξιωματούχου ο οποίος την έκλεισε στα μπουντρούμια ή σε πύργο του κάστρου (οι απόψεις δυίστανται) με αποτέλεσμα να πεθάνει εκεί και απο τότε το κάστρο και η περιοχή του Δασυλλίου έχουν στοιχειωθεί από αυτήν.Χαίρομαι που πόσταρες και άλλες απόψεις και αναμένω θερμώς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Melez
11-10-07, 04:48
Ακόμα υπάρχει και ένας μύθος το οποίο δεν τον ανέφερα όπου λέει ότι η Πατρινέλλα ήταν κόρη Τούρκου αξιωματούχου ο οποίος την έκλεισε στα μπουντρούμια ή σε πύργο του κάστρου (οι απόψεις δυίστανται) με αποτέλεσμα να πεθάνει εκεί και απο τότε το κάστρο και η περιοχή του Δασυλλίου έχουν στοιχειωθεί από αυτήν.Χαίρομαι που πόσταρες και άλλες απόψεις και αναμένω θερμώς να συνεχιστεί η συζήτηση.

Στον πυργίσκο του κάστρου που είναι το τοίχος.
(ο πυργίσκος με το χτισμένο παράθυρο)

Ίσως να είναι αυτό, διότι όντως η περιοχή είναι στοιχειωμένη.
Θα ήθελα να σας πώ λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ.

Υπάρχει και η ακραία εκδοχή (βέβαια με αυτά που έχουμε βιώσει εκεί, τί είναι ακραίο?) να μιλάμε σε όλες τις εκδοχές για το ίδιο πρόσωπο, πνεύμα τέλος πάντων.

Όπως και να έχει η περιοχή εκεί δεν είναι νορμάλ, και καλό θα ήταν να γίνει μια έρευνα (με μετρητές ενέργειας, κάμερα κλπ)

Μιχάλης
11-10-07, 17:57
Ίσως να είναι αυτό, διότι όντως η περιοχή είναι στοιχειωμένη.
Θα ήθελα να σας πώ λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ.

Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι η περιοχή είναι στοιχειωμένη; Κι επίσης, γιατί να μην μπορείς να μας πεις λεπτομέρειες; Αν ο λόγος που σε κρατάει είναι μήπως και γελοιοποιηθείς εδώ μέσα, να σε ενημερώσω πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Η ανωνυμία σου είναι έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένη, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω τι σε κρατάει από το να μας πεις τις λεπτομέρειες αυτές.
Θα σε παρακαλούσα να το κάνεις, όμως, δεδομένου ότι μας ενδιαφέρουν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεις άτομα που έχουν βιώσει τα ίδια ακριβώς με εσένα. Ή και χειρότερα...

Melez
11-10-07, 18:15
Εμείς είμαστε σίγουροι, καθώς πάνω από 10 άτομα (που δεν γνωρίζονται και όλοι μεταξύ τους) έχουν βιώσει τα ίδια πράγματα: κραυγές, αλυσίδες, βήματα, καθώς έχουν δεί μαύρη σκιά, και έχουν νιώσει ακόμα και επαφή.
Επίσης σε φωτογραφία από κινητό είχε απαθανατιστεί η περιβόητη μαύρη σκιά, αλλά το κινητό μια βδομάδα μετά την φωτογραφία κάηκε.
Πάντως την φώτο, πριν καεί το κινητό, την είχαμε δεί πολλοί και μείναμε...

Δεν ήθελα να μπώ σε λεπτομέριες, γιατί το άτομο που έχει το σπίτι απότι καταλαβαίνω δεν θέλει να πολυμαθευτεί το γεγονός, καθώς είχε συζητηθεί αρκετά (έστω και σε ένα μικρό κύκλο)

Εμείς είμαστε σίγουροι ότι κάτι υπάρχει εκεί μη φυσιολογικό.
Και παρεπιπτώντος κανείς από μας δεν είναι θρήσκος.