PDA

Επιστροφή στο Forum : Αγία Παρασκευή


Y1annis
15-04-07, 00:52
Καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας διηγηθώ και εγώ μία ιστορία που έζησα προσωπικά πριν από περίπου 15 χρόνια.

Πρώτα κάποιες πληροφορίες:
Η οικογένεια μου έχει εξοχικό σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, από την πλευρά του Άγιου Σπυρίδωνα. Για την ακρίβεια είναι διαμέρισμα σε μία αρκετά παλιά και μεγάλη πολυκατοικία. Πραγματικά όποτε πήγαινα εκεί ήμουν πολύ χαρούμενος, αφού ήμασταν μία παρέα 15 παιδιών.

Στην κάτω πλευρά τις πολυκατοικίας υπάρχουν αρκετά δεντράκια και 3 παγκάκια με ένα τραπέζι όπου το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα καθόμασταν και τα λέγαμε.

Εδώ πρέπει να σας πω πως η πολυκατοικία είναι χτισμένη ακριβώς επάνω από ένα αρχαιοελληνικό νεκροταφείο, το οποίο με την έλευση του Χριστιανισμού συνέχισε την λειτουργεία του ως Χριστιανικό.

Περίπου 150 μέτρα από τα παγκάκια και προς τα δεξιά υπάρχουν τα ερείπια μίας μικρής Βυζαντινής εκκλησίας, στην οποία μαλλον γίνονταν οι ακολουθίες που είχαν να κάνουν και με το νεκροταφείο.

Ο δρόμος που περνάει μπροστά από την πολυκατοικία και την εκκλησία είναι χωματόδρομος και εκτείνεται παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο.

Ήταν λοιπόν ένα βράδυ του Ιούλη. Μετά από μία αρκετά "κοπιαστική" μέρα, μπάνιο, κινηματογράφος, φαγητό στο πόδι και λοιπά, η παρέα γύρισε στην πολυκατοικία. Η ώρα αν θυμάμαι ήταν περίπου 1 μετά τα μεσάνυχτα. Κάτσαμε όλοι στα παγκάκια, αλλά σιγά σιγά κάποιοι πήγαιναν για ύπνο.

Κατά τις 2.30 με 3 το πρωί δεν θυμάμαι ακριβώς, είχαμε μείνει 4 και είμασταν έτοιμοι να ανεβούμε όλοι για ύπνο. Θυμάμαι καθόμασταν στα 2 παγκάκια αντικρυστά, όταν ο ένας που είχε πλάτη προς την εκκλησία είδε στα 300 μέτρα στην άκρη μίας μικρής ανηφοριάς έναν άνθρωπο κάτω από έναν στήλο της ΔΕΗ.

Του έκανε εντύπωση και μας το είπε, αφού μάλιστα μας είπε πως μάλλον ήταν γυναίκα. Δευτερόλεπτα μετά γυρίσαμε και την είδαμε. Φαινόταν ξεκάθαρα πως ήταν γυναίκα. Μάλλον μικροκαμωμένη και σε μεγάλη ηλικία, αφού φόραγε μαντήλι και ήταν ντυμένη στα μαύρα. Ακόμα και τώρα θυμάμαι την αίσθηση του φόβου για το τι ήταν αυτή που μας πλησίαζε.

Εξακολουθήσαμε να καθόμαστε και να την βλέπουμε, αλλά τώρα ήμασταν έτοιμοι να την κοπανήσουμε. Η γυναίκα πλησίαζε σταθερά και ατάραχη ενώ και αυτή μας είχε δει περίπου στα 100 μέτρα, αφού γύρισε προς την πλευρά μας. Όταν είχε φτάσει στα 25 μέτρα και οι τέσσερις σηκωθήκαμε. Οι τρεις πραγματικά είχαμε φοβηθεί πολύ, αλλά δεν φεύγαμε. Ο τέταρτος όμως μάλλον γύρισε τον φόβο του σε επιθετικότητα.

Έτσι όταν η γυναίκα έφθασε απέναντί μας και χωρίς να μπορέσουμε να διακρίνουμε το πρόσωπο της, αφού φόραγε το μαντήλι της, ο τέταρτος άρχιζε να την βρίζει πολύ άσχημα. Πραγματικά δεν το περίμενα και μάλλον μου κακοφάνηκε. 'Αλλωστε δεν μας είχε κάνει τίποτα. Η αντίδραση της γυναίκας ήταν σχεδόν μηδενική!!!!!!!! Απλά σήκωσε το κεφάλι της μας είδε και συνέχισε να προχωράει, μέχρι που χάθηκε στο δρόμο προς την εκκλησία. Η εκκλησία δεν φαίνεται από τα παγκάκια λόγω κάποιων πεύκων.

Αφού συνήλθαμε λίγο ανεβήκαμε για ύπνο. Την επόμενη ημέρα ανέφερα το θέμα στην μητέρα μου και την γιαγιά μου και εκεί μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο!
Η ημέρα που ξημέρωσε ήταν 26 Ιούλη, δηλαδή ανήμερα της Αγίας Παρασκευής. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή και όπως μου είπαν υπάρχει η δοξασία πως τα ξημερώματα της γιορτής της, η Αγία Παρασκευή βγαίνει στον δρόμο.

Ίσως και να ήμουν επηρεασμένος, αλλά η απάντηση μου φάνηκε απολύτος φυσιολογική. Είδα μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η οποία δεν φοβήθηκε 4 μεγάλους έφηβους, αν και ο ένας την έβρισε χυδαιότατα. Αλλά αυτό δεν ήταν όλο...Ο τέταρτος, που δεν μίλησε καλά, την επόμενη ημέρα κατέβηκε στην Αθήνα για δουλειές. Μάθαμε λοιπόν πως κατεβαίνοντας ένα σκαλί έσπασε το πόδι του απλά πατώντας το! Αυτό για τους τρεις μας ήταν σοκ!...

Δεν ξέρω αλλά για εμένα μάλλον ήταν Η Αγία Παρασκευή!

Αυτό ήταν λοιπόν. Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά δεν μπορούσα να το πω με λιγότερα λόγια. :)

my_angel
15-04-07, 23:23
Απο τα λίγα post που διάβασα και πραγματικά ανατρίχιασα!!!
ειναι απίστευτο συναισθημα να διαπιστώνεις οτι αυτό που συνάντησες ήταν κάποιος Αγιος ή κάτι σχετικό..
Οσο για τον φίλο σου.. φτυνά την γλίτωσε!!! :D
Αραγε συνεχίζεις ακομα να πηγαίνεις διακόπές εκεί?? :D

mata xari
16-04-07, 13:04
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι επρόκειτο μάλλον για την Αγία Παρασκευή. Έχω ακούσει πολλές παρόμοιες ιστορίες. Όπως ίσως κάποιοι γνωρίζουν, υπάρχουν συγκεκριμένες δουλειές που δεν πρέπει (τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι) να γίνονται ανήμερα εορτών, κάτι που μια οικογενειακή μου φίλη είχε ξεχάσει. Πέρασε λοιπόν ολόκληρο σχεδόν το βράδυ -ανήμερα της γιορτής της εν λόγω αγίας- ράβοντας. Αργότερα το ίδιο βράδυ, κατευθυνόμενη προς το δωμάτιό της, είδε -όπως είπε χαρακτηριστικά- μια παλάμη να βγαίνει από το πουθενά και να πέφτει με φόρα στο πρόσωπό της. Ήταν πεπεισμένη πως η Αγ.Παρασκευή τη χαστούκισε για να την τιμωρήσει. Και φυσικά...δεν έραψε ποτέ ξανά τέτοια μέρα.

teoilio
16-04-07, 13:58
Αγαπητά μου παιδάκια αν είναι να τρώμε κι απο μια σφαλιάρα κάθε φορά που κάνουμε τη δουλειά μας ανήμερα της γιορτής ενός αγίου/αγίας, τότε ή θα πρέπει να κυκλοφορούμε καθημερινώς με περικεφαλαία σαν του Λεωνίδα που να καλύπτει και τα μάγουλα ή να μη δουλεύουμε σχεδόν ποτέ αφού κάθε μέρα όλο και κάποιος άγιος/όσιος/μικρομάρτυρας/μεγαλόμαρτυρας θα γιορτάζει και θα τιμάται η μνήμη του. Εκτός κι αν οι μπούφλες είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των μεγαλο-αγίων.

Δυστυχώς δεν μπορώ να ακούω άλλα τέτοιες φοβερές και ανατριχιαστικές ιστορίες χωρίς να κάνω κριτική... όποια δηλαδή ηλικιωμένη δούμε να τριγυρνάει 3 τα ξημερώματα και να πηγαίνει στην εκκλησία είναι η Αγία που γιορτάζει? Αποκλέιεται δηλαδή να είναι μια ηλικιωμένη που πάει εκκλησία? Και για να το προχωρήσω και πιο πολύ, αποκλέιεται δηλαδή μιας και ήταν και αρχαίο νεκροταφείο να ήταν η μορφή μιας αρχαίας ας πούμε...ή μήπως το μαντήλι θεωρείται προνόμιο κι αυτό των χριστιανών αγίων? Τέλος πάντων...

Dreamaker
16-04-07, 15:42
Ποιος γνωριζει τους τροπους που "λειτουργουν" οι διαφορες οντοτητες , αρχαιες και μη ;
Οι εμπειριες του καθενος συμβαινουν σχεδον παντοτε για συγκεκριμενους λογους....

lucid
16-04-07, 19:08
και ξέρετε για πιο λόγο λέγονται όλα αυτα για την Α.Παρασκευη?παραξενο μου φαινεται...Αγια και να την πειραζει που πλεκεις? :/

Y1annis
17-04-07, 00:23
Όλα βασίζονται στην πίστη του καθενός.

Αν κάποιος μου έλεγε πως κυκλοφορούν πνεύματα αρχαίων μπορεί και να το πίστευα. Το θέμα είναι πως κάτι είδα και δεν ήμουν μόνος.

Ναι ακόμα πηγαίνω εκεί διακοπές.

Γενικά η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει σημαντικά θέματα που ξεφεύγουν του φυσικού (μάλλον)!

Πχ. Αυτό το έχω ακούσει.

Όταν χτιζόταν η πολυκατοικία που μένουμε πριν από καμιά 30αριά χρόνια, το Πόρτο Ράφτη ήταν πραγματικά χωριό. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία ήταν από τις πρώτες και η πιο κοντινή της περιοχή με άλλα σπίτια ήταν στα 400 με 500 μέτρα.

΄Ηταν λοιπόν η οικογένεια του επιστάτη της πολυκατοικίας που έμενε εκεί κοντά και είχαν 3 παιδιά. Η περιοχή τότε ήταν γεμάτη πεύκα και κανείς δεν ήξερε για την εκκλησία και το νεκροταφείο.

Έτσι λοιπόν ήταν καλοκαίρι και επειδή και οι δύο γονείς έμεναν μέχρι αργά για την πολυκατοικία και τα παιδιά έμεναν μαζί. Οι ηλικίες τους ήταν από 12 μέχρι 7 χρόνων.

Αργά ένα απόγευμα λοιπόν ο δεύτερος περίπου 10 ετών ήθελε να πάει τουαλέτα για το "χοντρό" του. Δεν μπορούσε να περιμένει και η μητέρα του είπε να πάει λίγο πιο πάνω από εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία.

Όταν κατέβασε τα ρούχα του ένοιωσε κάτι να περνάει πάνω από το κεφάλι του, αλλά δεν του έδωσε σημασία. Λίγα δευτερόλεπτα ακόμα κάτι δεύτερο πέρασε πάλι, αλλά αν και φοβήθηκε δεν ήταν σε θέση να κουνήσει άμεσα. Το τρίτο ήρθε στα πόδια του και τον χτύπησε. Ήταν μία μικρή πέτρα η οποία ερχόταν από το πουθενά. Εκεί πλέον δεν άντεξε και άρχισε να τρέχει σαν τρελός.

Όταν εξιστόρησε τι έζησε θεώρησαν πως ήταν παιδική φαντασία, αλλά το βράδυ της ίδιας ημέρας η μητέρα του είδε στο όνειρο της πως έπρεπε να γίνουν έρευνες σε εκείνη την περιοχή.

Πράγματι την επόμενη πήγε όλη οι οικογένεια και λίγη ώρα μετά βρήκαν τα πρώτα κομμάτια της εκκλησίας.

Δεν το έχω ζήσει, αλλά το έχω ακούσει ιδιαίτερα έντονα από την οικογένεια του παιδιού. Μπορεί κάποιος να πει πως ήταν τα αδέρφια του που έπαιζαν μαζί του, ή και κάποιος άλλος. Το θέμα είναι πως λόγω αυτής της εμπειρίας βρέθηκαν και η εκκλησία, αλλά και ένα τεράστιο κομμάτι του νεκροταφείου.

Σύμπτωση? Ίσως! Πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Deepest_Emotion
17-04-07, 01:34
Οι εμπειρίες του καθενός συμβαίνουν σχεδόν πάντοτε για συγκεκριμένους λόγους....


Συμφωνώ κι εγώ με αυτό που είπε ο/η Dreamaker
Κ εγώ ανατρίχιασα με την εμπειρία σου Y1annis. Έχω ακούσει κ εγώ παρόμοιες εμπειρίες.
Επίσης ενδιαφέρον ήταν και η ιστορία σου mata xari.
lucid η Αγ. Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών, έτσι μόνο μπορώ να το συνδυάσω. Έχω την εντύπωση πως της είχαν βγάλει τα μάτια βασανίζοντάς την ή σε κάποιον άλλο, δεν είμαι σίγουρη, γιατί πολλές από τις εικόνες όπου απεικονίζεται κρατάει σε ένα πλαίσιο δυο μάτια.

labros
17-04-07, 09:38
Παρόμοιο περιστατικό μου έχει τύχει στην ηλικία των 11 ετών, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης (κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου).
Πολλές οικογένειες παραθερίζανε την περίοδο των διακοπών με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολλά παιδιά.
Κάθε απόγευμα μετά το απογευματινό μπάνιο παίζαμε μπάλα και στη συνέχεια κρυφτο-κυνηγητό. Απίστευτες εποχές!
Ήμουν στην ομάδα που κυνηγάγαμε τους αντίπαλους και είχαν μείνει 2-3 που δεν είχαμε πιάσει και είχαν κρυφτεί γύρω από την εκκλησία, στην αρχή του οικισμού.
Εγώ είχα μείνει να κρατάω με ορισμένους άλλους τους “φυλακισμένους”. Γύρω στα 7-8 άτομα της ομάδας μας προσπάθησαν να περικυκλώσουν την εκκλησία για να πιάσουν και τους τελευταίους.
Ξαφνικά μέσα στην ησυχία, πέτρες σε μεγάλο μέγεθος εκσφενδονίστηκαν προς το μέρος ορισμένων “κυνηγών”, οι οποίοι φώναζαν νομίζοντας ότι τις πετάνε οι κυνηγημένοι, συνέχιζαν την πορεία του αποκλεισμού. Είχανε σημάδι ακριβείας, μιας και ήταν στο ύψος του κεφαλιού και ότι να τις πετάξει κάποιος με ήπια δύναμη στα πόδια. Εκείνη τη στιγμή οι 2-3 κυνηγημένοι τρέξανε προς το μέρος των “κυνηγών” με φωνές τρόμου λέγοντας φύγετε όλοι τώρα. Για πότε έφθασαν όλοι στο κέντρο του οικισμού δεν λέγεται!
Τα παιδιά (οι κυνηγημένοι) ορκίστηκαν ότι δεν έκαναν αυτά την πλάκα και δεν είχαν κανένα τέτοιο σκοπό. Επίσης έγινε αναφορά για μια σιλουέτα στα μαύρα να τις πετάει.
Τώρα τι να πω.... θα μπορούσε να ήταν παιδική φαντασία ή ακόμα και κανένας τρελός του οικισμού ή ακόμα κανένας που να τον ενοχλούσαν επανειλημμένως τα παιδιά.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

mirloon
03-12-07, 04:33
και ξέρετε για πιο λόγο λέγονται όλα αυτα για την Α.Παρασκευη?παραξενο μου φαινεται...Αγια και να την πειραζει που πλεκεις? :/


Επισης λενε οτι Τεταρτη κ Παρασκευη δεν κανει να λουζομαστε γιατι θα μας πεσουν τα μαλλια:eek: Δεν νομιζω οτι τους Αγιους τους ενοχλει η καθαριοτητα!Επισης ενας Αγιος δεν θα εκανε κακο σε κανενα...γιαυτο ειναι ΑΓΙΟΣ!!!

Ntemis
03-12-07, 09:14
Y1annis, είναι πολύ πιθανό να ήταν η Αγ.Παρασκευή. Είναι όμως και δυσάρεστο να συσχετίζουμε κάποια άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν σε κάποιους ως τιμωρία από Αγίους.

beetlejuice
03-12-07, 09:28
Να μου πεις οτι επροκειτο για καποιο οραμα, για καποιο ονειρο... Τουλαχιστον θα μπορουσε να γινει μια "νευροθεολογικη" προσεγγιση με βαση τα θρησκευτικα σου πιστευω!
Δηλαδη το ενδεχομενο να επροκειτο για καμια γιαγια που πηγαινε να κανει ολονυκτια στην εκκλησια δε σας περασε απο το μυαλο; Ασε δε που συνηθως αναλογα περιστατικα στηριζονται σε μηνυματα που μεταφερουν. Στην προκειμενη η γυναικα θα τα χε χασει απο τις βρισιες! :rolleyes:

Τιποτα περισσοτερο απο μια spooky ιστορια με το αλατοπιπερο του σπασιματος του ποδιου απο τον φιλο σου να την εξυψωνει σε μελλοντικο urban legend! :)

Επισης ενας Αγιος δεν θα εκανε κακο σε κανενα...γιαυτο ειναι ΑΓΙΟΣ!!!

Ανοιξε λιγο την Π. Διαθηση να δεις τις καλες πραξεις του θεουλη και μετα μιλησε για τους χαμηλοβαθμους αγιους! :o

Ολες οι μεγαλες θρησκειες στον κοσμο χρησιμοποιουν τον φοβο σαν μεσο επιβολης τους στις μαζες. Ετσι το μοναδικο ... " απτο συμπερασμα" της ιστοριας αυτης ειναι οτι αυτος που εβρισε την αγια "επαθε"!

snoopy
03-12-07, 15:36
mirloon:
Δεν νομιζω οτι τους Αγιους τους ενοχλει η καθαριοτητα!Επισης ενας Αγιος δεν θα εκανε κακο σε κανενα...γιαυτο ειναι ΑΓΙΟΣ!!!

Άν ήθελε να κάνει κακό η αγία θα του το έκανε επι τόπου.
Ο ίδιος έριξε τον εαυτό του στο κακό λόγω της ψυχικής του διαταραχής ... έστω και υποσυνείδητα ... απο την άθλια συμπεριφορά του στην αγία.
Η ίδια η δικαιοσύνη της ψυχής του τον τιμώρισε.

Y1annis
03-12-07, 17:16
Να μου πεις οτι επροκειτο για καποιο οραμα, για καποιο ονειρο... Τουλαχιστον θα μπορουσε να γινει μια "νευροθεολογικη" προσεγγιση με βαση τα θρησκευτικα σου πιστευω!

Φίλε beetlejuice όχι. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κάτι που θα μας οδηγούσε να έχουμε κάποιας μορφής 'νευροθεολογική' είκονα.

Πίστεψε με σε ηλικία 17 χρονών, τέσσερις έφηβοι μάλλον συζητάνε για νεαρές κυρίες... :cool:

ELPINIKI
03-12-07, 18:22
Ανοιξε λιγο την Π. Διαθηση να δεις τις καλες πραξεις του θεουλη και μετα μιλησε για τους χαμηλοβαθμους αγιους!


αγαπητέ beetlejuice...

όταν κάνουμε αναφορά στη Π.Δ. στην καλύτερη μπορούμε να δούμε τα γεγονότα που είναι γραμμένα εκεί εντελώς μεταφορικά...και στην χειρότερη να πιστέψουμε οτι τα "χεράκια" που κατέγραψαν τα γεγονότα αυτά δεν περιγράφουν το Ίδιο Θεό με Αυτόν της Κ.Δ.... αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό... και πάρα πολύ ανθρώπινο... ;) πόνος...τιμωρία...βάσανα...

ο Θεός της Π.Δ. δεν έχει καμία σχέση με το Θεό της Κ.Δ. λίγο έως πολύ περίεργο... :)

5οος Αγγελος
04-12-07, 10:51
Καλημέρα σας και καλό μηνά σε όλους

Έριχνα την καθιερωμένη μου ματιά στα θέματα που παρουσιάζονται μέσα από το forum και το ενδιαφέρων μου εστιάστηκε στο συγκεκριμένο θέμα με τίτλο Αγία Παρασκευή.
Θυμόμουν ότι το είχα διαβάσει και παλιότερα αλλά Δανέ είχα πάρει κάποια θέση αλλά σήμερα που το ξαναδιάβασα και άκουσα τις πρόσφατες δηλώσεις σας δεν ξερώ εάν τελικά πρέπει να το κάνω.
Κι αυτό το λέω γιατί φοβάμαι ότι η ιστορία που θέλω να εξιστορήσω μην θεωρηθεί ιστορία επιστημονικής φαντασίας παραγωγού George Loukas ή κάποια ψυχολογική φόρτιση της στιγμής.
Η ιστορία δεν είναι δική μου αλλά της μητέρας μου άκουσα τις ιστορίες σας και πραγματικά οπότε ακούω μια τέτοια ανατριχιάζω ολόκληρος. Μπορεί να μην είμαι άνθρωπος της ακραίας πιστής αλλά σέβομαι φοβάμαι και πιστεύω στο Θεό όχι στον βαθμό που πρέπει (δεν είμαι της μεγάλης νηστείας της εκκλησιάς και των βαρύγδουπων εκδηλώσεων) απλά προτιμώ αυτό που λένε low profile και ότι "αυτό που κάνει η δεξιά χείρα να μην το ξέρει η αριστερά".
Επειδή έχω βαρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να ακούω πάντα τις ίδιες αντιδράσεις και επειδή δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα δεν θα αναφέρω το περιστατικό, το μονό που έχω να δηλώσω είναι ότι ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα που είχε στην νεανική της ηλικία λόγω του εργασιακού της χώρου και που είχε φτάσει στο τελευταίο στάδιο και που παραλίγο να την κλείσει στο νοσοκομείου Συγγρού τελικά έγινε καλά.

Πολλοί θα πουν τα δικά τους εγώ αυτό που ξερώ και που έχω ξαναπεί είναι ότι εκεί που τελειώνει η επιστήμη ξεκινά η πίστη και εκεί που τελειώνει η πίστη ξεκινά η επιστήμη μην είμαστε απόλυτοι και φανατικοί όπως συχνά αντιλαμβάνομαι...

Και κάτι τελευταίο ο Θεός δεν φταίει για όλα, πάντα κάτι κάνουμε και εμείς…

Ευχαριστώ

melian
04-12-07, 16:11
Πραγματικά το τόπικ αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον ως προς τις προεκτάσεις που έχει κυρίως. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος να αποδίδουμε εκδικητικές πράξεις σε αγίους ή οποιεσδήποτε άλλες οντότητες εκπορεύονται από το Χριστιανικό Θεό. Νομίζω ότι όσοι "χριστιανοί" καταφεύγουν σε αυτή τη λογική, δηλαδή ενός θεού τιμωρού και κατά συνέπεια και των οργάνων του, πέφτουν σε ένα μεγάλο σφάλμα για τον χριστιανικό Θεό τουλάχιστον, ο οποίος όπως λένε είναι Θεός Αγάπης. Με αυτή τη λογική αδυνατώ να παραδεχτώ ότι μια αγία θα ήθελε το κακό ενός ανθρώπου ακόμα και αν αυτός όντως έκανε κάτι κακό, με τη δικιά μας πάντα ηθική... ;) (όλα αυτά πάντα μέσα στα πλαίσια του Χριστιανισμού που βασίζεται στη Κ.Δ.)

Ως προς αυτό που αναφέρει ο 50ος άγγελος, δηλαδή για τη πίστη, με βρίσκει σύμφωνη. Οποιαδήποτε σκέψη ή συναίσθημα δίνει σε κάθε άνθρωπο τη ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, από που αυτή και αν προέρχεται σίγουρα είναι καλώς δεχούμενη. Άλλωστε ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ότι αυτός νομίζει. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν προσπαθεί να επιβάλλει τα πιστεύω του ως τη μόνη αλήθεια στους υπολοίπους. Πρόσφατα μάλιστα είχα ακούσει ότι σύμφωνα με μια έρευνα αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, όποιος κι αν είναι αυτός, τείνουν να ζουν περισσότερο από όσους δε πιστεύουν καθόλου.

poltergeist-gr
04-12-07, 21:12
Πραγματικά, τέτοιου είδους περιστατικά έχουν αναφερθεί πάρα πολλά. Και για να πω την αλήθεια, τα πιο πολλά από αυτά με ανατριχιάζουν και με γοητεύουν. Ομώς σε ένα σημείο θα ήθελα με τη σειρά μου να σταθώ, ότι ο θεός δεν είναι σε καμία περίπτωση τιμωρός, ούτε και οι αγίοι, θα μπορούσα να πω ότι στην ακραία περίπτωση αφήνουν κάποια γεγονότα να συμβούν. Ύστερα όπως σωστά αναφέρθηκε, ο Θεός είναι Θεός αγάπης και όχι εκδίκησης. Ίσως λοιπόν οι αναφορές για "τιμωρίες" των ανθρώπων από αγίους να είναι προέκταση των ανθρώπων που τις εξιστορούν, συμπτώσεις ή στην χειρότερη περίπτωση "δουλειά" της εκκλησίας για να προκαλέσει τον φόβο και το σεβασμό των πιστών.

melian
04-12-07, 22:32
Δεν ξέρω αν ο Θεός είναι τιμωρός, αγάπη ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να τον αποκαλέσουμε. Νομίζω ότι το όποιο παιχνίδι γύρω από τη θρησκεία και τη πίστη γενικότερα χάνεται όταν προσπαθούμε να προσάψουμε στο θείο, όπως και αν το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Θέλω να πω ότι με αυτή τη λογική είναι σα να το κλείνουμε και να το υποβιβάζουμε στο επίπεδο των περιορισμένων μας αισθήσεων και στη δική μας υποκειμενική λογική και ηθική. Γι'αυτό και αρνούμε να δεχτώ, πάντα μιλώντας προσωπικά, κάθε τέτοιου είδους λογική.

Όσο για τη συγκεκριμένη ιστορία από τη στιγμή που δεν ήμουν παρούσα δε μπορώ και να βγάλω συμπεράσματα. Η ώρα ήταν περασμένη σίγουρα και καμιά φορά το μυαλό μας, ως γνωστόν μας παίζει περίεργα παιχνίδια. :rolleyes: