PDA

Επιστροφή στο Forum : Δικέφαλος αετός: Προέλευση και ιδεολογικές προεκτάσεις


beetlejuice
19-04-07, 22:00
http://www.geocities.com/aeolis.geo/flagbyzan.gif

Ο δικεφαλος αετος ειναι το συμβολο της ορθοδοξιας και το συμβολο του οικουμενικου πατριαρχειου που στην ουσια αποτελει τη συνεχεια του βυζαντινισμου στην εποχη μας. Γνωριζατε ομως πως τον δικεφαλο αετο (που ουδεμια σχεση εχει με τους διδυμους αετους του Δια) τον χρησιμοποιησαν και τον χρησιμοποιουν ακομη οι Ισραηλινοι και ακομη παλαιοτερα οι Σουμεριοι;
Στην εβραϊκη παραδοση οι δυο αετοι συμβολιζουν τη μαχη μεταξυ του εβραϊκου Γιαχβε και του Σατανα. Το εβραϊκο μουσειο στην Ελλαδα αλλωστε, χρησιμοποιει και αυτο το δικεφαλο αετο βαζοντας μας σε ακομη περισσοτερες σκεψεις:

http://www.jewishmuseum.gr/images/logo_home_eng.gif
Για περισσοτερα επισκεφτειτε το www.jewishmuseum.gr

http://img402.imageshack.us/img402/8696/eagleill1tf4.th.jpg (http://img402.imageshack.us/my.php?image=eagleill1tf4.jpg)
O εβραϊκος δικεφαλος αετος απο τη συναγωγη του Χοντοροβ με την επιγραφη της λεξης Γιαχβε


Στο Βυζαντιο καθιερωθηκε για πρωτη φορα απο τον αυτοκρατορα Ισαακ Κομνηνο 1057-1059 ενω αργοτερα προστεθηκαν κι αλλα συμβολα οπως η ρομφαια και η υδρογειος με το σταυρο.

beetlejuice
19-04-07, 22:10
Δικεφαλος αετος και αθλητισμος

Αστεια με την πρωτη ματια, αλλα καθ'ολα σοβαρη με τη δευτερη ειναι και η σχεση των διαφορων ιδεολογιων με τον αθλητισμο (που για τις μαζες αποτελει και αυτος μια ιδιοτυπη θρησκεια).
Στην Ελλαδα τα δυο μεγαλυτερα αθλητικα σωματεια εχουν για εμβλημα τους το Κελτογαλατικο τριφυλλι (Παναθηναϊκος) (που διαδοθηκε σε πολλες αλλες γνωστες ομαδες του πλανητη οπως οι Celtics της Βοστονης, η Celtic στη Σκωτια, η Ραπιντ Βιεννης στην Αυστρια κ.α) και το δαφνοστεφανωμενο εφηβο (Ολυμπιακος), συμβολα χωρις αμφοβολια με καθαρα "αρχαια" προελευση...

http://www.aek.gr/pics/logo.gif
http://www.albionroad.com/Logos/paok.gif
Αμεσως μετα τη μικρασσιατικη καταστροφη, εμφανιστηκαν στην Ελλαδα δυο αθλητικα σωματεια. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με ημ/νιες ιδρυσης 1924 και 1926 αντιστοιχα. Και οι δυο ομαδες (αγνωστοι σε μενα οι ιδρυτες τους, οι ιδεολογιες τους και η σχεση τους με την εκκλησια) επελεξαν το συμβολο του δικεφαλου αετου για να κοσμουν τις φανελες τους. Η ολη τους κινηση σαφως και επαιξε σημαντικοτατο ρολο για τους Ελληνες σε οτι αφορα τη διαχρονικοτητα της συνειδησης της "Μεγαλης Ιδεας" που ειχε πρωτοεμφανιστει 40 περιπου χρονια πριν, μεσω της δημιουργιας του ιδεολογηματος του "Βυζαντιου" και του ελληνοχριστιανισμου.


http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/572418_b.jpg
Στη φωτογραφια ο προεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ντεμης Νικολαϊδης συναντα τον πατριαρχη Βαρθολομαιο το 2004. Ο οικουμενικος πατριαρχης εκανε τοτε την εξης δηλωση: Πάντοτε θα ευρίσκωνται άνθρωποι, οι οποίοι πέραν από το ποδόσφαιρον καθ' αυτό θα διακρίνουν ότι η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν».
Tα παραπανω οπως ηταν λογικο, προκαλεσαν παροξυσμο στις ταξεις των φανατικων φιλαθλων της ομαδας μιας και κοτζαμ πατριαρχης απεκαλεσε την... "αρρωστεια" τους Ιδεα! Για τους σκεπτομενους φυσικα, τα λογια του ειχαν αλλη βαθυτερη σημασια που απεχει κατα παρασαγκας απο τον αθλητισμο, τον οποιο αλλωστε κυνηγησαν οι προδρομοι του(βλ. καταργηση ολυμπιακων αγωνων)...

Ntemis
19-04-07, 23:46
H ιδέα της σύστασης της Α.Ε.Κ. μετουσιώθηκε σε πράξη μετά τους προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού την άνοιξη του 1924 και λίγο πριν μπει το καλοκαίρι στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών Ιωνά & Δημόπουλου στον αριθμό 30 της οδού Πατησίων. Η πιθανότερη ημερομηνία της ιδρυτικής συνέλευσης ήταν η 13η Απριλίου. Οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν την "Ένωση" και πήραν την ιστορική απόφαση ήταν οι Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης & Στέφανος Κεχαγιάς.

Αυτοί πλαισιώθηκαν από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Κώστας Θεοφανίδης, Φίλιππος Φλωρίδης, Κώστας Κωνσταντάρας, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Ζαρίφης, Λευτέρης Παξιμαδάς, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Κ. Αναγνωσταράς, Χάρης Γρηγοριάδης, Παντελής Καραγιάννης, Π. Κιοπκάς, Βασίλης Φρυδάς, Θ. Παπαδημητρίου, Κώστας Χρυσόπουλος, Φωκίων Δημητριάδης, Αλέξανδρος Μακρίδης, Τιμολέων Ιωάννου, Ι. Σπορίδης, Κ. Ποιητίδης, Χ. Ζεμπούλης, Μ. Μαυρόπουλος, Β. Λαζαρίδης, Π. Μπαρκούλης, Ι. Εμμανουηλίδης, Ρ. Τριανταφυλλίδης, Π. Γεωργιάδης, Γ. Χαραλαμπίδης, Π. Μαζλουμής, Μ. Σισμάνογλου, Χ. Αλεξανδρίδης, Κ. Μανιατάκης, Α. Σαββόγλου, Χρ. Γεωργιάδης.

Η ΑΕΚ δεν έχει να καυχιέται μόνο για τα αγωνιστικά της επιτεύγματα. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Σμύρνης. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της και φυσικά μέσω των χρωμάτων της,του κίτρινου και του μαύρου.

agaliarep
20-04-07, 08:09
Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας, εκ των πολύ καλών είναι αλήθεια, εισέρχεται στον περίβολο ενός μικρού μοναστηριού, χαμένου μέσ' στο δάσος. Πανηγυρίζει. λίγες οι μοναχές, λίγοι κι οι πιστοί. Οι μικρές τoυ καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα. Έρχεται ο δεσπότης. Θα χοροστατήσει στην αγρυπνία. Δύο σημαίες κυματίζουν. Η Ελληνική και η «Βυζαντινή». Ο δικέφαλος αετός μαύρος σε κίτρινο φόντο. Την κοιτάζει ο δεσπότης, την δείχνει και λέει: Αυτό το τέρας τι χρειάζεται; Δεν ήταν ώρα γι' απάντηση.
Φθάνουμε εκεί που θα ήθελα να έχω όλους αυτούς που μιλούν για...τέρας. Δεξιά μας στην Ασιατική ακτή το Αναντολού Χισάρ, το Κάστρο της Ανατολής. Αριστερά το Ρούμελη Χισάρ. Το κάστρο της χώρας των Ρωμηών. Κτίσματα και τα δύο Μωάμεθ του Πορθητού (και του παππού του). Με ένα σκοπό να σφίξη όσο μπορούσε περισσότερο τον κλοιό γύρω απ’ την Βασιλεύουσα. Εκεί το μικρό σκάφος σταματά για λίγο. Είναι το στενότερο σημείο του Βοσπόρου. Φεύγω απ’ την παρέα. Θέλω να μείνω μόνος για λίγο. Να σκεφθώ, να κλάψω, να θυμηθώ τον Κωνσταντίνο Μάνο.
Όλες οι πενιχρές ιστορικές μου γνώσεις, για τον τόπο αυτό, αναπαράγονται με αστραπιαία ταχύτητα. Και ξάφνου μούρχεται στο νου ο δικέφαλος αετός...Πρέπει να σταθείς στην πλώρη ενός πλοίου, στη μέση του Βοσπόρου, να έχεις δεξιά το ένα κάστρο και ζερβά το άλλο, απ’ την μια την Ασία και απ’ την άλλη την Ευρώπη για να καταλάβεις πως γεννήθηκε αυτό το τέρας. Η γέννηση του οφείλεται σ' αυτόν τον λόγο. Δηλώνει την ύπαρξη μιας αυτοκρατορίας που πατά εξ ίσου σε Ευρώπη και Ασία. Έχει κάτω απ’ τις φτερούγες τις δυο ηπείρους. Και το άγρυπνο μάτι παρακολουθεί εξ ίσου και τις δυο. Δεν μπορείς με ένα κεφάλι να παρακολουθήσεις τι γίνεται και στις δυο ακτές. Και γι' αυτό τα κεφάλια έγιναν δύο. `Η αυτοκρατορία στηρίζεται και στις δύο ηπείρους. Αν χάση την μία θα χάση και την άλλη. Έχασε την Ασία, έχασε και την Ευρώπη.
Ο αετός αυτός από εθνικό σύμβολο των υστέρων χρόνων της αυτοκρατορίας έγινε σύμβολο εκκλησιαστικό στα χρόνια της σκλαβιάς. Υπεσκέλισε δε τελείως το άλλο πολύ παλαιότερο σύμβολο, του Σταυρού με τα τέσσαρα Β: Βασιλεύς Βασιλευόντων Βασιλεύει Βασιλεύουσι, με κόκκινη σημαία και με χρυσό σταυρό (Ένας τέτοιος μαρμάρινος βρίσκεται εισέτι εντοιχισμένος στο οικουμενικό πατριαρχείο). Μπήκε στην μήτρα του Πατριάρχη, σε υπέρθυρα, σε τέμπλα, σε βημόθυρα αλλά μετά πολλής διακρίσεως και με σέβας. Ως αρχιερατικό εγκόλπιο τον φέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ' και ο Μελέτιος ο Μεταξάκης.

Αν λοιπόν για μάς ο δικέφαλος είναι πια διακοσμητικό μοτίβο, με κάποιες εθναρχικές τάσεις, για τούς εν τή Πόλη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γνωρίζουν oι Τούρκοι ότι αυτός ο αετός έχει νύχια επικίνδυνα. Φέρνει αναμνήσεις επικίνδυνες γι' αυτούς. Δεν αγνοούν ότι όλη η Βαλκανική μέχρι και τον απώτατο Βορρά ερωτοτροπούν μ' αυτό το έμβλημα. Οι Αλβανοί το έχουν στη σημαία τους, οι Σέρβοι εθνικιστές ωσαύτως. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι δεν το αποφεύγουν. Οι Ρώσοι το επανέφεραν προσφάτως. Είναι όλα αυτά τυχαίες συμπτώσεις ή βλέψεις για την Τσάργκραντ, την Βασιλεύουσα Πόλη;
Πάνω απ’ την είσοδο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου υπήρχε η Ιερά Εικών του. Με τoν καιρό εφθάρη. Πριν λίγα χρόνια έγινε η ανακαίνισης του Ναού. Κατέβασαν την κατεστραμμένη εικόνα. Και έκπληκτοι οι τεχνίτες διαπίστωσαν ότι πίσω της υπήρχε ένας θαυμάσιος δικέφαλος μαρμάρινος, άριστα σμιλευμένος με τα αρχικά Ι.Π.Κ.Π. (Ιωακείμ Πατριάρχης Κωνσταντίνου Πόλεως). Θα μπορούσαν να τον καλύψουν και πάλιν με μια άλλη εικόνα. Προτίμησαν τον δικέφαλο. Δεν είναι μικρός ο ηρωισμός. Και τώρα καθαρισμένος, μεγαλοπρεπής, σκεπάζει με τις φτερούγες του την είσοδο του Πατριαρχικού Ναού.




Απο την σελίδα Μέγα Ρεύμα Βοσπόρου (http://megarevma.net/giatondikefalo1.htm)

agaliarep
20-04-07, 08:33
http://img341.imageshack.us/img341/9490/palaeologieagleik1.jpg (http://imageshack.us)

Το σύμβολο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

http://img341.imageshack.us/img341/4889/nemanjicxd6.jpg (http://imageshack.us)

The House of Nemanjić. Σύμβολο Σερβικής Δυναστείας

http://img413.imageshack.us/img413/4514/skandersealgf0.jpg (http://imageshack.us)

Σφραγίδα του George Kastrioti Αλβανού ήρωα που πολέμησε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γνωστός ως Skanderbeg (Τούρκικος τίτλος: İskender Bey που σημαίνει "Lord Alexander")

agaliarep
20-04-07, 08:39
http://img407.imageshack.us/img407/3978/466pxwappenkaisertumzk4.png (http://imageshack.us)

Οικόσημο Αυστριακής Δυναστείας.


http://img204.imageshack.us/img204/2261/russiaempiregu7.png (http://imageshack.us)
http://img204.imageshack.us/img204/4345/russianempire27sbigcoatne2.jpg (http://imageshack.us)
Οικόσημο της Ρωσικής Δυναστείας

agaliarep
20-04-07, 08:47
http://img359.imageshack.us/img359/7061/untitled2wf4.gif (http://imageshack.us)

Οικόσημο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1815 στην Βιέννη.

http://img216.imageshack.us/img216/9931/albaniastateemblemcj9.png (http://imageshack.us)

Σημαία της Αλβανίας, βασισμένη στην σφραγίδα του Skanderbeg από πάνω με κίτρινο το κράνος του Skanderbeg με δύο κέρατα από κατσίκα.

agaliarep
20-04-07, 09:01
http://img261.imageshack.us/img261/3328/coatofarmsofserbiahb8.png (http://imageshack.us)

Οικόσημο της Σερβίας που χρησιμοποιείται από το 2004 και είναι ίδιο με το οικόσημο της δυναστείας του Obrenović του 1882


http://img341.imageshack.us/img341/3517/republikasrpskacoatlargxk0.png (http://imageshack.us)

Οικόσημο της Δημοκρατίας της Srpska ότι και εάν σημαίνει αυτό. Ο κατακερματισμός της γιουγκοσλαβίας με έχει μπερδέψει πολύ…

http://img341.imageshack.us/img341/6518/gesgreeceri8.png (http://imageshack.us)
Οικόσημο του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδος.

agaliarep
20-04-07, 09:12
http://img341.imageshack.us/img341/2114/untitled1nd5.gif (http://imageshack.us)

Οικόσημο του Μαυροβουνίου, βγαλμένο από τον οίκο του Petrović-Njegoš.

http://img145.imageshack.us/img145/3589/untitled1333qs1.gif (http://imageshack.us)
Οικόσημο της Πόλης Lubeck της Γερμανίας

_SperanS_
20-04-07, 18:46
http://www.geocities.com/aeolis.geo/flagbyzan.gif
Γνωριζατε ομως πως τον δικεφαλο αετο (που ουδεμια σχεση εχει με τους διδυμους αετους του Δια) τον χρησιμοποιησαν και τον χρησιμοποιουν ακομη οι Ισραηλινοι και ακομη παλαιοτερα οι Σουμεριοι;
Στην εβραϊκη παραδοση οι δυο αετοι συμβολιζουν τη μαχη μεταξυ του εβραϊκου Γιαχβε και του Σατανα.

Και εγω ειχα ακουσει πως εχει σχεση με τον μυθο με τους δυο αετους που εστειλε ο Διας σε ανατολη και δυση αντοιστοιχα. Και πραγματικα φαινεται πιο λογικο αυτο. Δηλαδη πως ακριβως μπορει ενας δικεφαλος αετος να συμβολιζει την μαχη του Γιαχβε και του Σατανα;; :confused:

Pertinax
21-04-07, 02:41
Στο Βυζαντιο καθιερωθηκε για πρωτη φορα απο τον αυτοκρατορα Ισαακ Κομνηνο 1057-1059.
Αρχικά, πρέπει να πούμε, ότι οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, σαν βασιλείς Ρωμαίων, είχαν ως σύμβολο τον μονοκέφαλο ρωμαϊκό αετό των παλαιών ρωμαϊκών λεγεώνων.
http://img383.imageshack.us/img383/4518/romaneaglethmu8.gif (http://imageshack.us)
http://img66.imageshack.us/img66/8214/byzadio2iw1.jpg (http://imageshack.us)

Μετά τον 9ο αιώνα, οι Φράγκοι βασιλείς ονόμασαν το κράτος τους "Ρωμαϊκή αυτοκρατορία" και σφετερίσθηκαν τους τίτλους και τα εμβλήματα των ανατολικών Ρωμαίων. Ένα από αυτά ήταν και ο μαύρος αετός που αργότερα πέρασε στα οικόσημα της Πρωσίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας του Ναπολέοντα, στη σημαία της Αυστρίας κ.α.


Έχω εντοπίσει 3 εκδοχές για την καθιέρωση του δικέφαλου αετού από τους Βυζαντινούς.

1) Ο Ισαάκιος Κομνηνός (1057-1059) χρησιμοποίησε πρώτος σημαία με τον δικέφαλο αετό. Το συγκεκριμμένο σύμβολο το δανείστηκε από τον θυρεό που κοσμούσε το κτήμα της οικογένειάς του και ήταν εμπνευσμένο από έναν θρύλο για κάποιο τερατώδη δικέφαλο αετό με το όνομα Χάγκα, ο οποίος μάστιζε την πόλη Γάγγρα της Παφλαγονίας.

2) Όταν το 1204 έγινε η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, ο νέος Λατίνος αυτοκράτορας υιοθέτησε και το σύμβολο του αετού. Τότε ο Ρωμαίος βασιλιάς, ο Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρις (1204-1222), που διέφυγε στη Νίκαια, καθιέρωσε τον Δικέφαλο Αετό, αντί του μονοκέφαλου, προφανώς θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι υπερέχει έναντι του Λατίνου σφετεριστή και ότι η ρωμαϊκή κληρονομιά του δίνει δικαιώματα κυριαρχίας σε Ανατολή και Δύση. Ίσως ο Λάσκαρις επισημοποίησε απλώς, αυτό το σύμβολο που υπήρχε και πριν στη βυζαντινή τέχνη.
[βλ. και εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ]

3) Ο δικέφαλος αετός υπήρχε ως έμβλημα της βασιλικής οικογένειας και επί Κομνηνού και επί αυτοκρατόρων της Νίκαιας, αλλά δεν ήταν επίσημο αυτοκρατορικό σύμβολο. Σαν τέτοιο καθιερώθηκε είτε από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, όταν αυτός απελευθέρωσε την Κωνσταντινούπολη το 1261, είτε από κάποιον από τους επόμενους της δυναστείας των Παλαιολόγων.

Όπως και να έχει, έγινε μόνιμο έμβλημα των τελευταίων Ρωμαίων (Βυζαντινών) αυτοκρατόρων μέχρι και την άλωση του 1453. Μετά την άλωση, το Πατριαρχείο τον καθιέρωσε ως επίσημο σύμβολο της ορθοδοξίας, για να διατηρήσει τη μνήμη της εποχής του αυτοκρατορικού μεγαλείου των ορθοδόξων.

(Κάπου διάβασα ότι ήταν σύμβολο και των μουσουλμάνων της Βαγδάτης, καθώς και των Σελτζούκων Τούρκων της Μικράς Ασίας).

Κοιτάξτε και εδώ
H Ελληνική σημαία και η ιστορία της (www.apodimos.com/arthra/05/Mar/H_ELLHNIKH_SHMAIA_KAI_H_ISTORIA_THS/index.htm)
users.att.sch.gr/zskafid/simea2.htm


http://img413.imageshack.us/img413/4514/skandersealgf0.jpg (http://imageshack.us)
Σφραγίδα του George Kastrioti Αλβανού ήρωα που πολέμησε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γνωστός ως Skanderbeg (Τούρκικος τίτλος: İskender Bey που σημαίνει "Lord Alexander")
http://img216.imageshack.us/img216/9931/albaniastateemblemcj9.png (http://imageshack.us)
Σημαία της Αλβανίας, βασισμένη στην σφραγίδα του Skanderbeg από πάνω με κίτρινο το κράνος του Skanderbeg με δύο κέρατα από κατσίκα.

Η αλβανική σημαία είναι εμπνευσμένη από την πολεμική σημαία του Καστριώτη, αλλά ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν ένας ορθόδοξος Αρβανίτης (όχι Αλβανός με τη σημερινή έννοια) του μεσαίωνα που πολέμησε εναντίον των Οθωμανών, κάτω από τα εμβλήματα του ορθόδοξου βασιλείου της Κωνσταντινούπολης.
Τα περισσότερα από τα σύμβολα με τον δικέφαλο που παρέθεσες (σερβικά, ρωσικά κ.α.), παραπέμπουν σε αυτή τη μεσαιωνική - κοινή σε όλους τους ορθόδοξους των Βαλκανίων - βυζαντινή κληρονομιά.

Οι επίσημοι γερμανικοί και αυστριακοί αετοί είναι μονοκέφαλοι και παραπέμπουν στην "Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία". Οι δυτικοί "δικέφαλοι αετοί" είναι μεταγενέστερη παραλλαγή, εισαγόμενοι, πιθανόν μετά τις σταυροφορίες, από την Ανατολή.

Pertinax
21-04-07, 02:55
Αμεσως μετα τη μικρασσιατικη καταστροφη, εμφανιστηκαν στην Ελλαδα δυο αθλητικα σωματεια. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ με ημ/νιες ιδρυσης 1924 και 1926 αντιστοιχα. Και οι δυο ομαδες (αγνωστοι σε μενα οι ιδρυτες τους, οι ιδεολογιες τους και η σχεση τους με την εκκλησια) επελεξαν το συμβολο του δικεφαλου αετου για να κοσμουν τις φανελες τους. Η ολη τους κινηση σαφως και επαιξε σημαντικοτατο ρολο για τους Ελληνες σε οτι αφορα τη διαχρονικοτητα της συνειδησης της "Μεγαλης Ιδεας" που ειχε πρωτοεμφανιστει 40 περιπου χρονια πριν, μεσω της δημιουργιας του ιδεολογηματος του "Βυζαντιου" και του ελληνοχριστιανισμου.
http://img201.imageshack.us/img201/6108/flag54eh3.jpg (http://imageshack.us)
Η σημαία που σήκωσε ο Κροκόδειλος Κλαδάς, ο ηγέτης του πρώτου ελλαδικού επαναστατικού κινήματος (1480) εναντίον των Τούρκων.

Ο δικέφαλος αετός ήταν πολύ διαδεδομένο σύμβολο από την αρχή της τουρκοκρατίας. Είναι πολύ φυσικό, οι ιδρυτές της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, σαν Κωνσταντινουπολίτες που ήταν, να επιλέξουν το συγκεκριμένο έμβλημα για τις ομάδες τους.

Από εκεί και πέρα, τόσο η Μεγάλη Ιδέα (που σαν όρος καθιερώθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη το 1844), όσο και η σύνδεση με το "Βυζάντιο", δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 19ου αι.
Η Μεγάλη Ιδέα ήταν, κατά μία έννοια, η προσαρμογή των μεσσιανικών χριστιανικών θρύλων για την Πόλη και το μαρμαρωμένο βασιλιά (που είχαν πλατιά λαϊκή απήχηση κατά την τουρκοκρατία) στα πλαίσια της εθνικής ιδέας και πολιτικής του νέου ελληνικού κράτους.
Το ίδιο συνέβη και με το "Βυζάντιο". Οι λαϊκές ορθόδοξες μνήμες που παρουσίαζαν ως μητρόπολη την Κωνσταντινούπολη, αρχικά έρχονταν σε ρήξη με την εθνική ιδέα περί της κλασσικής αρχαίας Ελλάδας που προέβαλε ο Διαφωτισμός. Μπορεί για τους αγωνιστές του 1821 και τα δύο αυτά πρότυπα (αρχαία Ελλάδα και ορθοδοξία/Ρωμαϊκό βασίλειο) να εναρμονίζονταν, αυτό όμως δεν ίσχυε και για τον πνευματικό κόσμο.
Τελικά ο Παπαρρηγόπουλος με την "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" (1860-1874), προσπάθησε να παρουσιάσει με επιστημονική μεθοδολογία, μια ενιαία εθνική Ιστορία που θα ένωνε ιδεολογικά τους Νεοέλληνες και που χρειαζόταν το νέο κράτος. Σαφώς επηρεασμένος από τα εθνικά κριτήρια του 19ου αι. και κάτω από το βάρος του εθνικού ονόματος ("Έλληνες" αντί "Ρωμιοί"), "εθνικοποίησε"/ "ελληνοποίησε" τη μεσαιωνική ορθόδοξη αυτοκρατορία και έκανε λόγο για "ελληνοχριστιανικό" πολιτισμό.

R-b-t3r
23-04-07, 09:10
3) Ο δικέφαλος αετός υπήρχε ως έμβλημα της βασιλικής οικογένειας και επί Κομνηνού και επί αυτοκρατόρων της Νίκαιας, αλλά δεν ήταν επίσημο αυτοκρατορικό σύμβολο. Σαν τέτοιο καθιερώθηκε είτε από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, όταν αυτός απελευθέρωσε την Κωνσταντινούπολη το 1261, είτε από κάποιον από τους επόμενους της δυναστείας των Παλαιολόγων.
Αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή. Τις άλλες δύο πρώτη φορά τις ακούω.
Ο δικέφαλος αετός έχει την έννοια τις επικυριαρχίας σε ανατολή και δύση και είναι μια "μετάλλαξη" του ρωμαϊκού αετού που μετά όπως σωστά γράφεις χρησιμοποίησαν και οι δυτικοί (ο λεγόμενος "Γερμανικός" αετός που φαίνεται και στο γερμανικό δίευρω ή ο πολωνικός κτλ΄).

Ο Γεώργιος Καστριώτης πολύ λανθασμένα θεωρείται αλβανός γιατί πολυ απλά ήταν απόγονος των δεσποτών της ηπείρου και καταγόταν από την οικογένεια των Αγγέλων Δουκέων Κομνηνών που με την σειρά τους ήταν απόγονοι των Κομνηνών που ήταν βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Litsa
23-04-07, 15:36
Ο Γεώργιος Καστριώτης πολύ λανθασμένα θεωρείται αλβανός γιατί πολυ απλά ήταν απόγονος των δεσποτών της ηπείρου και καταγόταν από την οικογένεια των Αγγέλων Δουκέων Κομνηνών που με την σειρά τους ήταν απόγονοι των Κομνηνών που ήταν βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Πάντως είναι ο εθνικός ήρωας των Αλβανών ο οποίος
ήταν Χριστιανός και έγινε ήρωας επειδή πολέμησε ηρωικά
κατά των μουσουλμάνων.

Αυτά είναι τα παράδοξα των Βαλανίων.

lifo
14-05-07, 17:04
Να πω κάτι που ίσως είναι καλό και να συμβολίζει κάτι; Γιατί να μην είναι συμβολισμός του δυισμού του σύμπαντος; Αλχημικός όπως θείο και άλας;

johny
14-07-07, 17:05
Καλησπερα απο εμενα δεν αντεξα στον πειρασμο διαβαζωντας τα παραπανω και ειπα να επεμβω....Ποιος σου ειπε οτι τα 2 μεγαλυτερα σωματεια της ελλαδας ειναι το ολυμπιακακι και το παναθηναικακι? Απο που το συμπερανες αυτο ? Εχεις διαβασει ποτε την ιστορια της ΑΕΚ? Ξερεις τι εκπρωσωπει η ΑΕΚ? ξερεις τι σημαινει για εκατομυρια κοσμο η ΑΕΚ? συκρινεις τι? Την μεγαλυτερη αυτοκρατορια που γνωρισε ποτε ο πλανητης με 2 ομαδουλες της σειρας? Προσεχτε τι γραφετε και πριν να γραφετε ενημερωθείτε λιγο..δεν κανει κακο
Το τελευταιο πραγμα που ειναι η ΑΕΚΑΡΑ ειναι ομαδα ποδοσφαιρου...για εκατομυρια κοσμο ειναι ιδεα, αναμνησεις, ιστορια,πονος, προσφυγια,ιδεολογια, χαρα,ευτυχια,τροπος ζωης κλπ.

beetlejuice
14-07-07, 17:17
Καλησπερα απο εμενα δεν αντεξα στον πειρασμο διαβαζωντας τα παραπανω και ειπα να επεμβω....Ποιος σου ειπε οτι τα 2 μεγαλυτερα σωματεια της ελλαδας ειναι το ολυμπιακακι και το παναθηναικακι? Απο που το συμπερανες αυτο ? Εχεις διαβασει ποτε την ιστορια της ΑΕΚ? Ξερεις τι εκπρωσωπει η ΑΕΚ? ξερεις τι σημαινει για εκατομυρια κοσμο η ΑΕΚ? συκρινεις τι? Την μεγαλυτερη αυτοκρατορια που γνωρισε ποτε ο πλανητης με 2 ομαδουλες της σειρας? Προσεχτε τι γραφετε και πριν να γραφετε ενημερωθείτε λιγο..δεν κανει κακο


Φιλε μου μηπως εχεις μπερδευτει; Εδω δεν ειναι το φορουμ ουτε του sport fm ουτε του contra.gr. Το topic ονομαζεται "Δικέφαλος αετός: Προέλευση και ιδεολογικές προεκτάσεις" και απο οτι ειδα δεν σχολιασες απολυτως τιποτα απο τα ιστορικα και οχι μονον στοιχεια που παρεθεσα επι του θεματος αυτου. Αντιθετως πιαστηκες οπως ο καθε φανατικος (και οχι φιλαθλος) απο το περι μεγαλυτερων σωματειων, που βασιζεται φυσικα στην αναγνωρισημοτητα που εχουν οι δυο αυτες ομαδες στον ελληνικο πληθυσμο αλλα και στο εξωτερικο, καθως επισης και απο τους τιτλους που εχουν κατακτησει σε ολα τα ομαδικα αθληματα.

Το τελευταιο πραγμα που ειναι η ΑΕΚΑΡΑ ειναι ομαδα ποδοσφαιρου...για εκατομυρια κοσμο ειναι ιδεα, αναμνησεις, ιστορια,πονος, προσφυγια,ιδεολογια, χαρα,ευτυχια,τροπος ζωης κλπ.

Το μοναδικο πραγμα που μπορω να σχολιασω στα σοβαρα απο το μηνυμα σου ειναι το παραπανω. Το καθε συμβολο εκφραζει και μια ιδεα, δημιουργει συνειδησεις, ενιοτε -δυστυχως- και απο μονο του ιστορια. Εγω στο εισαγωγικο μου μηνυμα ειπα καποια πραγματα. Εαν εισαι υπερηφανος για αυτη την ιστορια με γεια σου με χαρα σου.


Υ.Γ Επειδη ο φανατισμος στον αθλητισμο ειναι στις μερες μας παρομοιος με το θρησκευτικο φανατισμο της περιοδου του μεσαιωνα, τονιζω εδω οτι "οπαδικα" μηνυματα δεν εχουν θεση στο φορουμ της κοινοτητας του Μεταφυσικου.

artisan
23-03-08, 22:32
Άπλα να εξηγησω πως το έμβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο αέτος του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης σαν ένδειξη της καταγωγής των προσφύγων.όπως δηλαδή και ο Δικέφαλος της ΑΕΚ με την διαφορά πως έχει κλειστά τα φτέρα του και ασπρόμαυρο χρώμα σαν ένδειξη πένθους για την πατρίδες που άφησαν πίσω.

Δυστυχώς δέν ξέρω πολλά για το τι σημαίνει ο δικέφαλο αετός ιστορικά και δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδει πουθενά :(