PDA

Επιστροφή στο Forum : Mothman μια παραξενη οντοτητα;

Darkoverlordoftheabyss
18-06-05, 16:44
Για σας ,εδω και πολυ καιρο μου εχει κινησει την περιεργια οι διαφορες αναφορες που εχουν γινει κατα καιρους στην αμερικη για τον Mothman οπως τον αποκαλουνε εκει , προκειται για ενα πλασμα το οποιο εχει γινει πολλες φορες θεμα συζητησεις στην αμερικη αν και πολλοι ειναι φυσικα αυτοι που πυστευουν πως δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια φαρσα που συνεχιζεται κατα καιρους λοιπον προκειται για ενα σκοτεινο-γκρυζο πλασμα που στην οψυ μιαζει με διασταυρωση ανθρωπου-νυχτεριδα (οχι μπατμαν μην το δω γραμενω απο κανεναν αυτο) αλλα εχει εντονα καποια χαρακτηριστηκα εντομου πολλοι των συνδεουν με πολλα τροχαια ατυχηματα που δεν εχουν εξηγηθει ακομα καθως και για ενα ατυχοιμα στην αμερικη που στοιχησε την ζωη πολλων ανθρωπων αλλα φυσικα ολλοι ξερουν τους αμερικανους, και της λασπες τους αν καποιος εχει περετερω πληροφοριες παρακαλω της δημοσιευσει.

Matrina
20-06-05, 12:52
Δεν είναι φάρσα.Ο ερευνητής John Keel ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα και έκανε και ο ίδιος έρευνες στο Point Pleasant(West Virginia),όπου υπήρχαν μαρτυρίες για εμφανίσεις του πλάσματος από πολλούς κατοίκους.Στο βιβλίο του(The Mothman Prophecies), ο Keel συνδέει την παρουσία του Mothman με άλλα περίεργα φαινόμενα,καθώς την ίδια εποχή(1966-67) παρατηρείται στην περιοχή έντονη δραστηριότητα από UFOs και MIB.Αποκορύφωμα ήταν η πτώση της Silver Bridge(στον ποταμό Ohio),που κόστισε το θάνατο σε 46 άτομα.Μάλιστα την στιγμή της πτώσης κάποιος μάρτυρας ισχυρίζεται ότι είδε τον Mothman εκεί κοντά,ωστόσο ο Keel αποδίδει την τραγωδία στους MIB,ενώ πιστεύει ότι ο Mothman χρησιμοποιήθηκε για αντιπερισπασμό-για να αποσπάσει την προσοχή των κατοίκων από τις άλλες σκοτεινές δραστηριότητες.

cosmictsak
20-06-05, 16:30
Darkoverlordoftheabyss η ανάγνωση του μηνύματός σου ήταν αρκετά δύσκολη μπορώ να πω!

Σχετικά με το θέμα, έχει κανείς καμμία φωτογραφία αυτού του πλάσματος ή γνωρίζει αν ποτέ έχει φωτογραφηθεί?

Jonathan Bright
21-06-05, 00:08
Ως 'Mothman', απ' όσο γνωρίζω, δεν έχει φωτογραφηθεί.
Έχουν γίνει διάφορα σκίτσα του βέβαια. Στέλνω ένα link, που περιέχει πολλές σχετικές πληροφορίες.

http://www.mothmanlives.com/indexFRAME.html

Είναι το site εκείνων που έγραψαν το "Mothman. The facts behind The Legend" (2002), το οποίο στηρίζεται στις αποκαλύψεις της σημαντικότερης ίσως μάρτυρας του Mothman και περιλαμβάνει τα αποκόμματα των εφημερίδων που εκείνη την εποχή μιλούσαν για τις εμφανίσεις.

Βέβαια "φασματικά πουλιά", ή "σκιές" που κατά καιρούς τους αποδίδονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια...

epimytheas
21-06-05, 02:20
Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σχετικό αυτό, αλλά στην Σιβηρία, σε μια εργασία που έκαναν για ανεύρεση πετρελαίου, κάποιοι Ρώσοι εργάτες ισχυρίστηκαν πως μέσα από μια τρύπα στην γή πετάχτηκε ένα πλάσμα, με φτερά νυχτερίδας, κόκκινα μάτια και ανθρώπινο σχεδόν πρόσωπο, ενώ το σώμα του ήταν κατάμαυρο. Ούρλιαζε διαπεραστικά κατά την στιγμή της εξόδου του και οι εργάτες έπεσαν κατατρομοκρατημένοι στο έδαφος, πιστεύοντας πως ήταν ένας δαίμονας που δραπέτευσε από την κόλαση!
Η φυσιολογία αυτού του πλάσματος μου θύμισε πολύ την περιγραφή του Μothman. Και ας μην ξεχνάμε πως η περιοχή της Σιβηρίας κρύβει κάποιες ιδιαιτερότητες...

Away from harm
21-06-05, 03:47
Θα σας πω μια πρωσοπικη εμπειρια πανω στο θεμα που απλα θα την παραθεσω χωρις κ εγω ο ιδιος να εχω πειστει για το κατα ποσο εχει να κανει με τον Μοthman k το κανω απλα κ μονο γιατι οταν μου την ειπαν το πρωτο πραγμα που μου ηρθε στο μυαλο ηταν αυτος.

Στα τελη του 2004,μια βροχερη μερα βρισκομουνα στον χωρο εργασιας μου κ η μερα κυλουσε ηρεμα,μια συνηθισμενη μερα θα την χαρακτηριζα.Η φυση της δουλειας ειναι τετοια που συναναστρεφεσε με πολλους ανθρωπους ολων των ηλικιων.

Ο κυριος Μιχαλης ειναι ενας περηφανος παππους γυρω στα 70 αλλα κρατιοτανε πολυ καλα.Επειδη συνηθιζε να ερχετε στο μαγαζι συχνα ειχαμε αναπτυξει σχεσεις σχεδον φιλικες,μιλαγαμε συχνα για διαφορα θεματα.Εκεινη την ημερα ειχαμε πιασει μια κουβεντα μεταφυσικη σχεδον,μια κουβεντα γενικα αρκετα ενδιαφερουσα.Μιλησαμε αρκετη ωρα απο καρδιας κ καποια στιγμη μου ειπε οτι θελει να μου μιλησει για κατι πολυ παραξενο που του ειχε συμβει κ που δεν ειχε αναφερει σε κανεναν απο τα παιδια του η τα εγγονια του κυριως γιατι δεν ηθελε να πιστεψουν οτι ο Κυρ Μιχαλης με τα χρονια εχασε το θαρρος του.Αφου κομπιασε λιγο μου διηγηθηκε την ιστορια που θα σας παραθεσω .Ειναι περα για περα αληθινη απλως δεν ειναι απολυτα ακριβης γιατι εχει περασει καποιος καιρος απο τοτε.

Μου ειπε πως ενα Σαββατοβραδο (καλοκαιρι 99) βρισκοτανε στο σπιτι του στα Λιοσα μονος του,καθως ειχε στειλει γυναικα κ παιδια στο εξοχικο τους στο Λαυριο.Το βραδυ εκεινο του Σαββατου λοιπον μου ειπε οτι ειχε φοβηθει περισοτερο απο καθε αλλη φορα στην ζωη του.Τον πιστευω τον κυρ Μιχαλη,ξερω πολυ καλα οτι ειναι τοσο περηφανος που ποτε δεν θα μπορουσε να πει κατι που δεν το χε βιοσει εστω κ στο μυαλο του πραγματικα.Εκεινο το Σαββατο λοιπον μου ειπε πως εκει που καθοτανε στον καναπε του ενιωσε πως δεν ητανε στο σπιτι μονος.Ητανε πολυ εντονο το συναισθημα.Μολις γυρισε το κεφαλι του να δει τι συμβαινει ειδε φευγαλεα οπως που ειπε στον τοιχο μια σκια με μορφη πεταλουδας,μια σκια πολυ μεγαλη.Αφου ξεπερασε τον αρχικο του φοβο αρχισε να κινειτε μεσα στα δοματια προσπαθοντας να αποκτησει τον πληρη ελεγχο του σπιτιου,κατα τις μετακινισεις του ομως απο δωματιο σε δωματιο ενοιωθε ολο κ ποιο εντονη την παρουσια της παραξενης γιγαντιαιας σκιας.Οπως ο ιδιος παραδεχτηκε ο φοβος ητανε τοσο εντονος που δεν τον αντεξε κ λιποθυμισε.Οταν ξυπνησε ενοιωσε ηρεμος αν κ ητανε σιγουρος πως οτι εζησε το προηγουμενο βραδυ ητανε περα για περα αληθινο.Οπως ηταν λογικο το πρωτο πραγμα που του ηρθε στο μυαλο ηταν αν εποικοινωνησει με τα αγαπημενα του προσωπα αλλα κατι τετοιο δεν μπορουσε να γινει καθως οπως που ειπε οι γραμμες του τηλεφωνου ηταν κομμενες.

Να σας πω την αληθεια μεχρι εκεινο το σημειο η ιστορια του κυρ Μιχαλη δεν μου ειχε κανει ιδιετερη εντυπωση αν κ μου φαινοτανε περιεργο πως ενας ανθρωπος τοσο αγεροχος με πολεμους στο ενεργητικο του κ αλλους διαφορους αγωνες ειχε επηρεαστει τοσο πολυ απο μια σκια που ειδε πριν μια πενταετια.Η γνωμη μου για την ιστορια του παππου ομως αλλαξε πληρως μολις μου εκμιστηρευτηκε ενα ακομα κατα την γνωμη μου ανατριχιαστικο στοιχειο.Η εμφανιση της σκιας στο σπιτι του κυρ Μιχαλη ειχε γινει στις αρχες του Σεπτεμβρη,στους προποδες της παρνηθας(εκει βρισκονται τα ανω Λιοσα).λιγες μερες δηλαδη πριν τον καταστροφικο σεισμο που εκδηλωθηκε στν Αθηνα με επικεντρο την Παρνηθα!!!!!.

Να τονισω πως δεν υπαρχει καμια περιπτωση ο Κυρ Μιχαλης να εχει δει την σχετικη ταινεια η να εχει διαβασει το σχετικο βιβλιο περι Mothman.Σκεφτηκα να του το προτεινω αλλα τελικα δεν το εκανα γιατι ηξερα πως οι αντοιστοιχιες κ οι ομοιοτητες θα τον αναστατοσουν παρα πολυ.

Η ιστορια τουλαχιστον απο την πλευρα μου ειναι περα για περα αληθινη.Τα συμπερασματα δικα σας.Dixi

Jonathan Bright
21-06-05, 04:55
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η εμπειρία ταιριάζει καλύτερα με αυτό το topic, ή εκείνο που στα "Ανεξήγητα Φαινόμενα" είναι ακριβώς από κάτω του.
Ή γενικά, κατά πόσο τα δύο topic είναι διαφορετικά...

Away from harm
21-06-05, 23:21
Ισως να χεις δικιο απλα την δημοσιευσα εδω επειδη ο Μothman ηταν το πρωτο πραγμα που μου ηρθε στο μυαλο μολις μου την διηγηθηκε.

Jonathan Bright
22-06-05, 04:27
Σίγουρα έχει κάποια κοινά. Γενικά η Σκιά σχετίζεται με καταστροφές. Σε πιο extreme καταστάσεις έχουν καταγραφεί παράξενα μαύρα σύννεφα/ομίχλες που ξεφνικά κάνουν τη μέρα νύχτα, πριν από μεγάλους σεισμούς (πολλά τέτοια περιστατικά έχει συγκεντρώσει ο Charles Fort).
Πάντως είναι συγκλονιστικό να ακούς τέτοιες εμπειρίες από άτομα τέτοιας ηλικίας.

Epimythea,
αυτό το περιστατικό ακούγεται σαν μια σουρρεαλιστική σκηνή ανοίγματος κάποιας Πύλης της Κόλασης. Είχα προσπαθήσει να βρω το original άρθρο, που είχε δημοσιευτεί πριν από χρόνια, σε κάποιο Ρωσικό περιοδικό (εντόπισα το τεύχος, αλλά δεν κατάφερα να το βρω -και αμφιβάλω αν θα μπορούσα να το διαβάσω), για να δω ακριβώς τον τρόπο με τον οποίον είχε αρχικά περιγραφεί. Πάντως φτερωτοί δαίμονες-μαύροι άγγελοι-αράπηδες ή νυχτερνοί καβαλάρηδες δεν φαίνεται να είναι άσχετο μ' αυτά που λέγαμε για Πύλες-πηγάδια...

Darkoverlordoftheabyss
22-06-05, 13:29
Βασικα δεν γνωριζω κατα ποσο σχετιζετε ο mothman με την σκια αλλα το μονο σιγουρο ειναι οτι και οι δυο χρησημοπιουν υπνωτισμο στα θυματα τους .<<Κατι ασχετο εχετε δει σε ενα επισοδειο τις σειρας x-files οπου οι πρακτορες κυνηγουσαν πλασμα που χρησημοποιουσε υπνωτισμο στα θυματα του και εμιαζε παρα πολυ με ακριδα?Οντως πολλα εντομα χρησημοποιουνε υπνωτισμο για να ακινιτοποιησουνε τα θυματα τους και στην συνεχεια να τα φανε ειναι απλη συμπτωση αραγε με το θεμα μας? ο mothman εχει χαρακτηρηστικα εντομου αλωστε>>.
Επεισης εχω καταλαβει οτι περισοτερο κακο κανει τελικα η MIB οπως τους αποκαλουμε εμεις παρα οι απροσδοκητοι επισκεπτες μας .
Επισης οσων αφορα το θεμα με την πυλης της κολασης θα ηθελα να προσθεσω για κατι που μου ειχε πει η αδερφη μου οτι ειχαν γυνει καποιες ανασκαφες σε ενα μερος δεν θυμαμε που , οπου μετα απο καποιες γεωτρησεις που εγιναν οι εργατες ακουγαν διαφορους ηχους και μαζι κραυγες μεσα απο αυτες ακουστηκε και μια κραυγη σε ελληνικη γλωσσα να ζηταει βοηθεια οι εργατες σταματησαν τις εργασιες τους αλλα οι εργοδοτες τους τους ειπαν να μην πουνε τιποτα σε κανεναν(υποπτο)

Away from harm
23-06-05, 00:46
Ηταν φανερο πως ο ανθρωπος μου ειπε την εμπειρια του οχι απλως για να πει κατι,το εκανε γιατι τον ειχε συγκλονισει.Σιγουρα κατι πρεπει να ζεισε εκεινο το βραδυ.

Shadow of D.
26-06-05, 23:05
Χαλαρώστε λίγο. Όλοι γνωρίζουμε πως η αμερική είναι αποικία της Ευρώπης.
Ακόμα γνωρίζουμε την υστερία της Ευρώωπης παλαιότερα με τους δαίμονες και τις μάγισες που φταίνε για τα κακά της περριοχής τους.Δεν είναι λογικό τέτιοες δοξασίες να έχουν διατηρηθεί μεχρι και σήμερα;;;Παράλληλα η περιγράφη ταιριάζει εκπληκτικά με αναπαραστάσεις δεμόνων ανα όλο τον κόσμο για αυτό και υπάρχει η μεγάλη εμβέλια του μύθου.Μάλιστα όπου διάβασα ότι εμφανίστηκε διακρίνω χαμηλό μορφοτηκό επίπεδο (πχ.εργατες Ρωσιας, αμερικανακια που πιστευουν οτι βλέπουν στην TV κτλ.).
Όσο αφορά το 70χρονό και την σκιά που είδε είναι απόλυτα λογικό να έχει ακούσει για αυτές αφού βρίσκονται στην Ελληνική παράδωση εδώ και αιώνες.
Μάλιστα ένα τέυχος του Strange έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτήν την παράδοση.Μήπως λοιπόν αυτός ο σύγχρονος μύθος είναι ανάπλαση των παλαιών σχετικά με τις σκιες και τις ιδιότητες τους και δεν θα έπρεπε να τα ξεχωρίζουμε αλλά να τα μελατάμε μαζί;;;(Το Strange έκανε πάντως καλή δουλειά πάνω στο θέμα, αν και χρειάζεται και άλλη έρευνα.)

Jonathan Bright
27-06-05, 03:41
Ε, αγαπητέ Shadow of D., όπως πας θα μας... τρελλάνεις(!) (Μα τι πάθατε αλήθεια όλοι μ αυτά τα Shadow-nicks?).
Η άποψή σου σεβαστή, ωστόσο...
-Η Αμερική έχει αποικηθεί από Ευρωπαίους εδώ και τρεις-τέσσερις αιώνες. Παλαιότερα οι Ευρωπαϊκές Παραδόσεις (τις οποίες μην βιάζεσαι να κρίνεις ως τελείως αναληθείς, δέξου τες καλύτερα ως υπερβολικές) ήταν πολύ πιο εμφανείς. Ξαφνικά, λοιπόν, 3 αιώνες αργότερα, αποφασίζουν σε μια συγκεκριμένη πόλη να θυμηθούν κάποιες Μεσαιωνικές δισειδαιμονίες; Δεν είναι λίγο παράλογο;
-Ο Mothman μπορώ να σου πω ότι παρομοιάστηκε με πολλά άλλα πράγματα, αλλά όχι με δαίμονα. Οι μαρτυρίες ήταν τόσο πολλές και πειστικές, που δεν αμφισβητήθηκε πως ήταν αληθινές. Αντίθετα, μέσα από τα δημοσιεύματα του τύπου, τον οποίον για πολλούς μήνες απασχόλησε το θέμα, πολλοί ζωολόγοι προσπάθησαν να ταυτίσουν το πλάσμα με κάποιο είδος "κουκουβάγιας", ή κάποιου άλλου, σπάνιου πουλιού...
Όμως κανείς δεν ισχυρίστηκε πως ήταν δαίμονας. Άλλωστε, παρόλο που μερικές φορές φάνηκε να παρακολουθεί τους μάρτυρες μέσα στα αυτοκίνητα τους, απ' οσο ξέρω, δεν εκδήλωσε ποτέ επιθετική συμπεριφορά εναντίον τους.
-Η σύνδεσή του με κάτι κακό, συνήθως εξαντλείται στην πιστοποίηση της παρουσίας του, ως "κακός οιωνός".
Η αλήθεια είναι πως η Σκιά συνδέεται με κάποια δυσοίωνα γεγονότα. Και σε κάποιον βαθμό, συνδέεται και με περιστατικά στο Point Pleasant. (Στο βιβλίο περί Σκιάς, που ετοιμάζω, γίνεται μια πολύ ευρύτερη διερεύνιση του θέματος).
Το άκουσμα της ιστορίας του κυρ-Μιχάλη, σε συνδυασμό με εκατοντάδες άλλες προσωπικές μαρτυρίες που έχω μελετήσει, με κάνει να πιστεύω πως είναι ένα πραγματικό βίωμα. Μάλιστα δεν βλέπω να έχει κανένα στοιχείο που να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερβολικό.

Όσο για τα σχόλια σου για εκείνο το άρθρο στο Strange... E, σ' αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνίσω!... ;)

Matrina
27-06-05, 03:43
Χαλαρώστε λίγο. Όλοι γνωρίζουμε πως η αμερική είναι αποικία της Ευρώπης.
Ακόμα γνωρίζουμε την υστερία της Ευρώωπης παλαιότερα με τους δαίμονες και τις μάγισσες που φταίνε για τα κακά της περριοχής τους.Δεν είναι λογικό τέτιοες δοξασίες να έχουν διατηρηθεί μεχρι και σήμερα;;;Παράλληλα η περιγράφη ταιριάζει εκπληκτικά με αναπαραστάσεις δεμόνων ανα όλο τον κόσμο για αυτό και υπάρχει η μεγάλη εμβέλια του μύθου.
Αν λάβουμε υπ' όψη το παραπάνω σου επιχείρημα σχεδόν αυτόματα αποκλείουμε κάθε περίπτωση ανεξήγητου φαινομένου.Κάνοντας μια αναδρομή στις παραδόσεις κάθε λαού,χώρας,ηπείρου κτλ σίγουρα θα συναντήσουμε παραδόσεις που σχετίζονται με ανεξήγητα φαινόμενα...βέβαια πίσω από κάθε σχετική παράδοση ή ακόμα και μύθο κρύβεται μια μεγάλη δόση αλήθειας...Η υστερία με τους δαίμονες και το κυνήγι των μαγισσών δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια εικόνα-κατάσταση που είχε κατασκευαστεί από την θρησκεία για να μπορεί εύκολα να επιβάλλει το δόγμα της και να έχει υπό τον έλεγχό της το λαό,εξοντώνοντας όποιον ήταν ενάντια σε αυτήν.
Σχετικά με το φαινόμενο Mothman τώρα,μονο για δοξασίες δεν μπορούμε να μιλάμε.Υπάρχουν μαρτυρίες πάρα πολλών ανθρώπων για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε κάποια πεπερασμένα χωρικά όρια και οι μάρτυρες αποδίδουν στον Mothman παρόμοια πάντα χαρακτηριστικά(ανθρωπόμορφο έντομο με κόκκινα μάτια πολλές φορές).Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ ειδικό φαινόμενο.Εξάλλου ο Mothman είναι άμεσα συνδεδεμένος με καταστροφικά γεγονότα.
Μάλιστα όπου διάβασα ότι εμφανίστηκε διακρίνω χαμηλό μορφοτηκό επίπεδο (πχ.εργατες Ρωσιας, αμερικανακια που πιστευουν οτι βλέπουν στην TV κτλ.).
Οι μάρτυρες είναι άτομα ποικίλου μορφωτικού επιπέδου,όπως είναι λογικό άλλωστε,μιας και το φαινόμενο παρατήρησαν πάρα πολλοί άνθρωποι.Μεταξύ αυτών και μια δημοσιογράφος,που ήταν από τους βασικούς μάρτυρες στους οποίους στηρίχτηκε ο John Keel για την έρευνά του.
Παρεπιπτόντως,το πλάσμα στη Ρωσσία ίσως έμοιαζε στον Motman,αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται με το μύθο αυτό.
Όσο αφορά το 70χρονό και την σκιά που είδε είναι απόλυτα λογικό να έχει ακούσει για αυτές αφού βρίσκονται στην Ελληνική παράδωση εδώ και αιώνες.
Όπως είπα και παραπάνω πίσω σπό κάθε παράδοση και μύθο κρύβεται μια μεγάλη δόση αλήθειας,οπότε καλύτερα είναι,γενικά,να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι.Προσωπικά πιστεύω την ιστορία του κυρ Μιχάλη.Έχω ζήσει ανάλογες εμπειρίες.Ο τρόμος είναι απτός,χειροπιαστός,γεγονός που προσωπικά με κάνει να αγνοήσω τον εύκολο δρόμο της λογικής και να δεχτώ κάποια πράγματα,ασχετα αν δεν μπορώ προσωρινά(ελπίζω)να τα εξηγήσω.
Μάλιστα ένα τέυχος του Strange έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτήν την παράδοση.Μήπως λοιπόν αυτός ο σύγχρονος μύθος είναι ανάπλαση των παλαιών σχετικά με τις σκιες και τις ιδιότητες τους και δεν θα έπρεπε να τα ξεχωρίζουμε αλλά να τα μελατάμε μαζί;;;(Το Strange έκανε πάντως καλή δουλειά πάνω στο θέμα, αν και χρειάζεται και άλλη έρευνα.)
Ο Jonathan είναι περισσότερο κατάλληλος να σου μιλήσει για τη σχέση των παλαιών και νέων μύθων.Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να αναπλάθουν τους μύθους,ειδικά όταν πρόκειται για μύθους σχετικούς με τρόμο,θάνατο,καταστροφές κτλ.Αντιθέτως αυτό που θα τους βόλεβε καλύτερα και θα τους χάριζε πιο ήρεμο ύπνο θα ήταν η απόρριψη τέτοιων φαινομένων.

Φιλικά :)
Matrina.

Matrina
27-06-05, 03:47
oups!
Speak of the D...Jonathan :p
(Ελπίζω να μην πάρω κόκκινη γι’ αυτό :( )

epimytheas
27-06-05, 04:18
θα σταθώ στο τελευταίο που είπες matrina:
Ο Jonathan είναι περισσότερο κατάλληλος να σου μιλήσει για τη σχέση των παλαιών και νέων μύθων.Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να αναπλάθουν τους μύθους,ειδικά όταν πρόκειται για μύθους σχετικούς με τρόμο,θάνατο,καταστροφές κτλ.Αντιθέτως αυτό που θα τους βόλεβε καλύτερα και θα τους χάριζε πιο ήρεμο ύπνο θα ήταν η απόρριψη τέτοιων φαινομένων.

Κι όμως, αυτός ακριβώς ο τρόμος, που πηγάζει κατευθείαν μέσα από την ψυχή, ο αρχέγονος φόβος του πρωτάνθρωπου, που κλείνει τα μάτια από δέος μπροστά στο άγνωστο, αυτός ο τρόμος, διατηρεί και τροφοδοτεί την φαντασία των ανθρώπων για αιώνες, για χιλιετηρίδες. Ο άνθρωπος δεν έχει, ούτε είχε ποτέ ανάγκη να ξεχάσει ή να κουκουλώσει τους τρόμους του. Τους μεταλάσσει, τους μεγενθύνει, τους κωδικοποιεί, όμως ποτέ δεν γυρνάει την πλάτη σε αυτούς, είναι η ίδια η ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού, που στηρίχτηκε ακριβώς επάνω σε αυτούς τους φόβους.
Για αυτό και είναι το πλέον συνηθισμένο να καταλάβεις εσυ ή οποιοσδήποτε άλλος πως στην ουσία τα κίνητρα του ανθρώπου στηρίζονται στον φόβο. Αυτός μας σπρώχνει στην επιβίωση, αυτός ανεβάζει την αδρεναλίνη μας, η οποία σου δημιουργεί ένα απίστευτο αίσθημα ευφορίας. Όσοι το έχουν βιώσει, ξέρουν για τι μιλάω. Ο φόβος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και συνάμα ο χειρότερος εχθρός του. Για αυτό και το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργεί μύθους γύρω από αυτόν και τις τρομερές εκφάνσεις του.
Ο φόβος δημιουργεί κιόλας. Δημιουργεί ψευδιασθήσεις, ομαδικές πολλές φορές. Βασικά, έχω την εντύπωση πως όλα τα συναισθήματα πηγάζουν από τον φόβο, αυτός είναι η αρχική πηγή.
Περιπτώσεις σαν του Μothman είναι πολλές φορές κατάλοιπα φόβων μιας πιό παλιάς παράδοσης, προσμίξεις λαϊκών θρύλων, προσωπικών φοβιών (τα έντομα το δίχως άλλο κατέχουν μιά από τις πρώτες θέσεις στην λίστα των δέκα δημοφιλέστερων φοβιών), αλλά και θρησκευτικών προλήψεων (δεν είναι τυχαία τα κόκκινα μάτια και τα φτερά νυχτερίδας-δαίμονα -δράκου). Σε περιπτώσεις έντονου στρές οι φόβοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις.
Φυσικά, οι μαρτυρίες που επικαλείται ο Κηλ, είναι ένας σοβαρός παράγοντας να προσέξουμε ώστε να μην πέσουμε σε εύλογα συμπεράσματα που μας προσφέρονται εύκολα στο πιάτο. Όμως, όλοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις μαζικής υστερίας, υπάρχουν μάλιστα και μερικά πειράματα ψυχολόγων που αποδεικνύουν πόσο εύκολα μπορεί να φτιαχτεί μια ιστορία, να μεταδοθεί και μάλιστα όλοι τους να ισχυρίζονται πως είναι αληθινή και να το πιστεύουν ακράδαντα κιόλας!
Ο εγκέφαλος μας παίζει πολλές φορές περίεργα κόλπα, και εγώ προσωπικά δεν θα βιαζόμουν να χαρακτηρίσω την όλη ιστορία του Mothman σαν τεκμηριωμένη.

Χρήζει έρευνας, αυτό είναι σίγουρο πάντως....

Matrina
27-06-05, 06:22
Epimythea:
Συμφωνώ με αρκετά σημεία του post σου,που ωστόσο συγχέει έννοιες όπως ο φόβος,ο τρόμος και η φοβία,που ακόμα και για την ψυχολογία αντιμετωπίζονται ως εντελώς διαφορετικές.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για το φόβο.
Σίγουρα ο φόβος είναι από τα βαθύτερα συναισθήματα του ανθρώπου.Ο φόβος μας οδηγεί στο να καλύπτουμε βασικές μας ανάγκες,όπως αυτή της επιβίωσης,ο φόβος εξάπτει τη φαντασία μας κάνοντάς την πολλές φορές δημιουργία και πάνω απ' όλα ο φόβος του θανάτου είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.
Ο τρόμος από την άλλη σχετίζεται κυρίως με πιο απτές καταστάσεις,είναι άμεσος,στιγμιαίος και δεν φιλτράρεται συνήθως από το μυαλό.θα έλεγα ότι είναι πιο ''αγνό'' συναίσθημα.
Τέλος,φοβίες είναι χρόνια σύνδρομα,τα οποία είναι απολύτως συγκεκριμένα και τις περισσότερες φορές συνηδειτοποιημένα.
Σίγουρα οι άνθρωποι ανά τους αιώνες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους φόβους,χρησιμοποιώντας μάλιστα τα νοητικά μέσα που έχουν διαθέσιμα σε κάθε εποχή.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των διαφόρων μύθων,παραδόσεων,θρύλων κτλ.Με τον ίδιο τρόπο σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι απορρίπτουν τέτοια φαινόμενα υποστηρίζοντας ότι αυτά αποτελούν κατάλοιπα του παρελθόντος και δυσειδαιμονίες και πιστεύοντας πως σήμερα έχουν τα μέσα για να ερμηνεύσουν εκείνα που παλαιότερα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται είναι όταν προσπαθούν να εξηγηθούν όλα με βάση τις επιστήμες.Σε αρκετές περιπτώσεις τα επιχειρήματα είναι αβάσιμα.Βέβαια πολλά φαινόμενα έχουν όντως εξηγηθεί και άλλα ίσως εξηγηθούν στο μέλλον.Γι' αυτό ακριβώς το λόγο είπα ότι οι άνθρωποι βολεύονται με την εύκολη λύση και πολλές φορές καταπιέζουν αυτούς τους φόβους.
Οι φόβοι όπως είπες κι εσύ μπορεί όντως να εξελλίσονται.Ωστόσο,όπως επεσήμανε και ο Jonathan,η εξέλιξη αυτή είναι γραμμική(και μάλιστα είναι εύκολο να την παρακολουθήσει κανείς μελετώντας τις τοπικές παραδόσεις) και δεν μπορεί να χάνεται και να επανεμφανίζεται ύστερα απο αιώνες.
Στην προκειμένη περίπτωση οι πρώτες τουλάχιστον μαρτυρίες εμφανίσεων του Mothman χαρακτηρίζονται από τρόμο και όχι από φόβο,γιατί δεν στηρίζονται πάνω σε τέτοιες προγενέστερες παραδόσεις,πλην των κόκκινων ματιών,το οποίο όμως απλά είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά και προφανώς οφείλεται στην αντανάκλαση από τους προβολείς των αυτοκινήτων των μαρτύρων(οι μάρτυρες λένε ότι τα κόκκινα μάτια δεν φαίνονταν,εκτός από όταν έπεφταν πάνω τους τα φώτα)
Εκείνο που θέλω να πω είναι πως όσο κι αν ο άνθρωπος έχει σε κάποιο βαθμό την υποσυνείδητη ανάγκη του φόβου,αυτό δεν σημαίνει πως όταν τρομάζει δεν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να λειτουργεί ως ερέθισμα.
Άλλα σκέψου επίσης πως σήμερα πλέον,και μετά την απόρριψη των παλιών ''ανόητων'' δυσειδαιμονιών,οι ανθρώπινοι φόβοι έχουν αντικατασταθεί,και στη θέση των παλαιότερων δαιμόνων και διαβόλων υπάρχουν πια φόβοι για την τρύπα του όζοντος,για τρομοκράτες,για μανιακούς δολοφόνους ,για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή ή ακόμα και για μια επανάσταση των robot κτλ,και αυτό δεν δικαιολογεί απόλυτα την συνέχιση μαρτυριών για τέτοια φαινόμενα.

Φιλικά :)

epimytheas
27-06-05, 13:24
Φυσικά και δεν θα διαφωνήσω μαζί σου matrina, στο θέμα του φόβου. Όντως, υπάρχουν 3 κατηγορίες, οι οποίες όμως όπως προανέφερα πηγάζουν (όπως και τα υπόλοιπα συναισθήματα) από τον ένα, τον αρχέγονο φόβο, τον φόβο του αγνώστου.
Και δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ούτε στο γεγονός πως η αναπαραγωγή των φόβων αυτών, με την μορφή των θρύλων, ακολουθεί μια γραμμική πορεία εξέλιξης μέσα στον χρόνο, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικοκοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αλλά και το πολιτιστικό επίπεδο της κάθε εποχής.
Ποιός μπορεί να ξεχάσει ας πούμε τους θρύλους για τον Μπαμπούλα, τους βουρκόλακες, τις λάμιες, τα Γιέτι, την Νέσσυ κ.ο..κ.
Φυσικά, εδώ κάποιος θα πεί πως πίσω από όλα αυτά, ίσως κρύβεται κάτι πιό πραγματικό, πιό απτό. Τι είναι όμως αυτό; Ποιός μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο και να μας πεί τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των σκοτεινών ιστοριών;
Από την άλλη, η επιστήμη της κρυπτοζωολογίας έχει φέρει στο φώς ορισμένα είδη ζώων που απλά θρυλούνταν κάποτε, δίνοντας το δικαίωμα σε αρκετούς να ισχυριστούν πως κρύβονται ακόμη πολλά στο άγνωστο παρελθόν μας, για να απορρίπτουμε, έτσι, ελαφρά τή καρδία όλες αυτές τις ιστορίες.
Ποιά είναι η αλήθεια;
,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jonathan Bright
27-06-05, 14:16
Dearest epimytheas,

Με όλη την αγάπη και εκτίμηση που ξέρεις ότι σου έχω, οφείλω να υπερασπιστώ τη δική μου στάση απέναντι στο θέμα, που διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από την θέση που προβάλλεις στο προηγούμενο post σου, και που μοιάζει λες και... έχει υποσυνείδητα γεννηθεί σαν άμυνα, προς απάντηση των προηγούμενων κατηγοριών του/της Shadow of D., περί «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», εκείνων που πιστεύουν σε τέτοιες «γραφικές δισειδαιμονίες».
Ξεκινώ, λοιπόν, επισημαίνοντας πως αυτό ακριβώς το σκεπτικό του/της Shadow of D., που δημιουργεί τέτοιου είδους κατηγορίες, δεν είναι καθόλου άγνωστο στις μέρες μας, στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την γενικότερη στάση του σύγχρονου «πολιτισμένου» Νεο-Έλληνα, που για περισσότερο από μισό αιώνα, στην προσπάθειά του να εξευρωπαϊστεί, θυσιάζει κάτι που για χιλιάδες χρόνια ήταν πολύ σημαντικό σ’ αυτόν τον τόπο -και σε κάθε τόπο-, την Παράδοση.
Ο σύγχρονος Νεο-Έλληνας λοιπόν -και όχι γενικότερα ο Ευρωπαίος, γιατί, όπως ξέρεις «γονιδιακά», δεν συμβαίνει το ίδιο τόσο εύκολα, στην Βρετανία- τείνει να αποκηρύξει την Παράδοση, αφαιρώντας οποιανδήποτε αλήθεια κρύβεται πίσω της, εξορίζοντάς την στον χώρο του φανταστικού, και μάλιστα εκείνου του φανταστικού, που παρασύρει τους «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου» ανθρώπους, εκείνους που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την Ψυχολογία, που ερμηνεύει τα δρώμενα στο χώρο του ανθρωπίνου εγκεφάλου.

Επειδή η παρούσα μελέτη μου σχετίζεται και με την Παράδοση, την οποίαν έχω διερευνήσει απ’ όλες τις πλευρές (ακόμα και αυτή τη στιγμή, συμπτωματικά, έχω δίπλα μου ένα βιβλίο με τίτλο, ‘The story of Superstition’) έχω καταλήξει στην εξής διαδικασία που περιγράφει την ακριβή σχέση της Παράδοσης με την κάθε ιστορία, που μεταφέρει... (ίσως αυτό απαντάει και στο δεύτερο σου post...)

O άνθρωπος, όπως γράφει κι η Matrina, τείνει να ερμηνεύσει το «παράξενο», με βάση τα εκάστοτε τοπικά δεδομένα-πεποιθήσεις της εποχής του. Φυσικά κάθε τόπος και εποχή είναι γεμάτες από «παράξενες» εμπειρίες. Πολλές απ’ αυτές αφομοιώνονται από την Παράδοση και αφ’ ενός μεν έτσι διασώζονται (υπάρχουν φαντάζομαι εκατομμύρια παράξενες ιστορίες που δεν θα τις μάθουμε ποτέ, επειδή ακριβώς δεν εντάχθηκαν στην Παράδοση), αφ’ ετέρου, σε κάποιον βαθμό αλλοιώνονται, από αυτές ακριβώς τις αντιλήψεις της εποχής, ώστε να αποκτήσουν «διδακτικό» χαρακτήρα. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει η ιστορία που αφομοιώνεται. Ωστόσο, μια γενικότερη μελέτη των θρησκευτικών αντιλήψεων και κοινωνικών δεδομένων σε κάθε περίσταση, μπορεί πιστεύω να δείξει τα στοιχεία αυτά με τα οποία έχει εμπλουτιστεί η ιστορία (από κάποιο σημείο και πέρα, αυτά τα μοτίβα είναι τόσο συγκεκριμένα που φαίνονται πολύ εύκολα), και εφόσον αφαιρεθούν, εκείνο που μένει είναι η πραγματική εμπειρία, όπως καταγράφηκε στο νου των μαρτύρων. Και ξέρεις κάτι; Σχεδόν πάντα υπάρχει μια αρχή, μια βάση, ένα εξωτερικό ερέθισμα, μια αλήθεια. Δεν έκατσαν κάποτε όλοι οι ενίοτε Folk-lorιστές στο τραπέζι μαζί με τους κληρικούς, να πουν... «Τι διδακτικό παραμύθι θα γράψουμε σήμερα;» (-ή, αν κάποιες φορές το έκαναν, π.χ. μέσα σε Οικουμενικές Συνόδους, αυτές οι φορές και τα προϊόντα τους, είναι γνωστά).
Ακόμα και σε περιπτώσεις «μαζικής υστερίας», υπάρχει κάποιο αληθινό ερέθισμα και αυτό πρέπει πάντα να ερευνάται. Εκείνο που τώρα όμως συμβαίνει, είναι πολύ απλά, να θεωρείται κάθε τέτοια ιστορία φανταστική και έτσι να χάνεται η όποια αλήθεια κρύβεται πίσω της.
Μια αλήθεια, που άλλοτε είναι τόσο μεγάλη όσο μια ολόκληρη πόλη (όπως η Τροία, που μέχρι να την ξεθάψει ο Σλήμαν, θεωρούνταν απ’ όλους μια φανταστική ιστορία), άλλοτε είναι τόσο ψηλή όσο ένας γίγαντας μήκους πολλών μέτρων (γνωρίζω προσωπικά περιπτώσεις στην Ελλάδα, αλλά έχω κάνει και μια σχετική μελέτη σε κάποιο βιβλίο), κι άλλοτε τόσο τρομακτική, όσο τα κόκαλα ενός θηλυκού «φαντάσματος» (διάβαζα τις προάλλες για μια σχετική Παραδοσιακή ιστορία σε κάποια περιοχή της Αγγλίας, που επί δύο αιώνες θεωρούνταν φανταστική, μέχρι που κάποιος αποφάσισε να την διερευνίσει και ξέθαψε τον σκελετό της γυναίκας, στο σημείο ακριβώς που υποτίθεται πως βρισκόταν).

Αυτά τα λέω, πολύ απλά, γιατί εφαρμόζονται και στην περίπτωση του Mothman. Ασφαλώς και στην περιοχή του Point Pleasant (και ίσως και άλλες περιοχές της Αμερικής), από κάποιο σημείο και μετά, δημιουργήθηκε και το φαινόμενο της μαζικής υστερίας. Οι μισές από τις μαρτυρίες ίσως να οφείλονται σε παιχνίδια του μυαλού, με το άγχος και τον φόβο να δημιουργούν εντυπώσεις σ’ εκείνον που βλέποντας μια περίεργη σκιά στο δέντρο της αυλής του, σπεύδει να καλέσει την αστυνομία για να τον σώσει από τα νύχια του φοβερού πλάσματος. ...Διάβολε, αρκεί να ανοίξει κανείς την τηλεόραση Παρασκευή βράδι και να δει για πέντε λεπτά την εκπομπή της Νικολούλη! Σε τόση λίγη ώρα, ο «αγνοούμενος» θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε δέκα διαφορετικά σημεία της Ελλάδας!...
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται σε κάποιο απ’ αυτά... Και αν κάποιες από τις μαρτυρίες για τις εμφανίσεις του Mothman, επηρεάστηκαν από τις αρχικές περιγραφές, αυτό δεν σημαίνει πως ορισμένοι από τους μάρτυρες δεν βίωσαν κάτι «παράξενο», κάτι που να μην εξηγείται επιστημονικά, κάτι αρκετά «αλλοκοσμικό» για να τους τρομάξει, που μπορεί και να μην είχε ποτέ μορφή "Σκωρανθρώπου" ή "Ανθρωπο-πεταλούδας", μπορεί να μην είχε κόκκινα μάτια, μπορεί να ήταν απλώς μια... σκιά.

Έχω ξαναπεί πως είναι σφάλμα να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το παράξενο, κοιτώντας την κάθε ιστορία, από ένα μόνο αυστηρό πρίσμα, γιατί έτσι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταλήξουμε να εντάξουμε την ιστορία σε κανόνες-μοτίβα-σύνδρομα και θα χάσουμε λεπτομέρειες, στις οποίες συνήθως κρύβεται η αλήθεια.
Στην περίπτωση του Mothman, για παράδειγμα, μια Ψυχολογική προσέγγιση του θέματος, δεν θα λάβει ποτέ υπόψην της πως στο σημείο όπου συχνά παρατηρήθηκε το πλάσμα, λίγα χρόνια νωρίτερα λειτουργούσε ένα εργοστάσιο παρασκευής «Τρινιτροτολουένης» (ΤΝΤ), που είχε μολύνει το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή, με νιτροαρωματικά σύνθετα και μεταλλικά στοιχεία, (αρσενικό, μόλυβδο, βυρήλιο, κ.α), μια μόλυνση που είχε περάσει στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής, αλλά και μέσα από υπόγειες υδάτινες φλέβες, στα γειτονικά πηγάδια, η οποία μετά από συγκροτημένες προσπάθειες, καταπολεμήθηκε (στο δυνατό βαθμό) πρόσφατα...
Η Ψυχολογία δεν θα λάβει ποτέ υπόψην της, το γράμμα που έστελνε ο Keel, τον Σεπτέμβρη του 1968 σε μια από τις οικογένειες των μαρτύρων που τον είχαν φιλοξενήσει, λέγοντάς τους...
«Οι αόρατοι τύποι είναι παιχνιδιάρηδες, αλλά άκακοι, εκτός αν μυρίσετε μια πολύ έντονη μυρωδιά, κάποιου είδους. Μην τους αφήσετε να σας αναστατώσουν. Θρέφονται από τον τον φόβο. Αν πανικοβληθείς, γίνονται πολύ χειρότεροι. Αν έχεις μια πολύ έντονη αίσθηση πως κάποιος είναι τριγύρω... προσπάθησε να τους μιλήσεις. Πες τους ξεκάθαρα ότι ξέρεις πως βρίσκονται εκεί και πως θέλεις να φύγουν. (Το ξέρω πως αυτό ακούγεται τρελλό, γι’ αυτό μην το επαναλάβετε σε «ξένους», θα νομίζουν πως είμαστε όλοι για δέσιμο.)»

Είναι και πολλά άλλα στοιχεία που η Ψυχολογία δεν θα λάβει ποτέ υπόψην της, φίλε epimythea, όπως δεν τα λαμβάνουν πολλές επιστήμες από μόνες τους. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάζει κανείς την κάθε τέτοια περίπτωση, μέσα από μια ευρύτερη οπτική.

Ναι, ο φόβος ασφαλώς και είναι ένα από τα βαθύτερα συναισθήματα και προκαλεί διάφορα εγκεφαλικά παιχνίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ιστορίες που περιέχουν μέσα το στοιχείο του φόβου, πρέπει να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και καχυποψία. Και η αγάπη είναι ένα πολύ βαθύ συναίσθημα, και ο έρωτας είναι πολύ δυνατό συναίσθημα και επίσης προκαλούν εγκεφαλικά παιχνίδια (και συχνά οδηγούν επίσης σε τραυματικές εμπειρίες), και βέβαια όλοι μας έχουμε ιστορίες που να στηρίζονται σ’ αυτά τα συναισθήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι φανταστικές και πως έχουν βγει από κάποιο Άρλεκιν... ;)

Matrina
27-06-05, 15:06
Φυσικά, εδώ κάποιος θα πεί πως πίσω από όλα αυτά, ίσως κρύβεται κάτι πιό πραγματικό, πιό απτό. Τι είναι όμως αυτό; Ποιός μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο και να μας πεί τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των σκοτεινών ιστοριών;

Προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.Ελπίζω κάποτε να βρούμε τις απαντήσεις για όλα όσα μας απασχολούν.Προσωπικά δεν απορρίπτω τίποτα και προσπαθώ να είμαι δεκτική όσο αναφορά στις απόψεις και γνώμες.Επίσης προσπαθώ να αποφεύγω να βλέπω τα πράγματα ανθρωποκεντρικά,διότι έτσι μόνο αντικειμενική δεν μπορώ να είμαι.Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν μπορώ να θεωρήσω όλα αυτά τα γεγονότα κατασκευάσματα του ανθρωπίνου μυαλού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδω γίνεται μια όμορφη προσπάθεια για να φωτίσουμε λιγάκι το σκοτάδι...

Κι όπως λέει και ο Mc Coy:Keep Talking...

Matrina.

epimytheas
28-06-05, 00:31
Αγαπητέ Jonathan, είμαι σίγουρος πως πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα, υπάρχει...καπνός. Και μόνο το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, αν και θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα γενικότερο μπαραζ συμπτώσεων, εγείρει ερωτήματα. Ομολογώ πως στο σκεπτικό μου δεν συμπεριέλαβα το εργοστάσιο που ανέφερες και τα τοξικά λήμματα του.
Είναι γνωστό πως η συνεχής ροή τοξικών αποβλήτων σε μια περιοχή κατοικημένη είτε από ανθρώπους είτε από ζώα, μπορεί να μεταλλάξει την χλωρίδα και την πανίδα, ιδίως όταν αυτό γίνεται επί χρόνια. Η κλασική θεωρία του Δαρβίνου το προβλέπει, την εξελιξη ή την μετάλλαξη δλδ της χλωρίδας και της πανίδας, όταν συντελούν σοβαροί λόγοι για αυτό. Χμμ, τώρα που το σκέφτομαι παρόμοιες ειδικές συνθήκες πρέπει να επικρατούν και στην Σιβηρία, που οι Ρώσοι έχουν θάψει αμέτρητους τόνους πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων.
Εδώ στην Κέρκυρα, έχουμε μια σχεδόν βαλτώδη λίμνη που έχει χαρακτηριστεί βιότοπος τα τελευταία χρόνια. Αρκετά παλαιότερα, όλα τα λήμματα των ξενοδοχείων κατέληγαν εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μετάλλαξη στον υπόγειο κόσμο της. Τα ψάρια που γνωρίζουμε σαν κέφαλους, έχουν υποστεί μια τρομερή αλλοίωση. Το κεφάλι τους είναι υπερδιπλάσιο από το σώμα τους και αυτό δεν σταμάτησε ούτε με την απαγόρευση στα ξενοδοχεία. Τώρα, έστω θεωρητικά, έχουμε ένα νέο είδος κέφαλων (παρόλο που κανείς δεν τα τρώει αυτά τα ψάρια και είναι λογικό νομίζω, η όψη τους είναι τερατώδης) και κάθε γενιά που έρχεται, διατηρεί αυτήν ακριβώς την γενετική μετάλλαξη στο DNA της. Δεν νομίζω να επανέλθει ποτέ στην φυσιολογική του κατάσταση αυτό το είδος.
Λαμβάνοντας υπόψιν την θεωρία του Δαρβίνου λοιπόν, θεωρώ πολύ πιθανό να γεννήθηκε κάτω υπό ειδικές συνθήκες (άλλη μια πληροφορία για την συγκεκριμένη περιοχή, η βαρύτητα εκεί αλλάζει συχνά τις τιμές της!!!) ένα υβρίδιο, γιατί όχι ο Μothman; ΄Αν όμως ισχύει αυτό, τότε δεν θα είναι κάτι που αναπαράγεται, αλλιώς θα ήταν δύσκολο για μια νέα φυλή να κρυφτεί τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε πως έπειτα από το μπαράζ των θεάσεων εκείνων, και την αναστάτωση που επικράτησε για λίγα ακόμα χρόνια μετά, δεν είχαμε άλλες μαρτυρίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα.
Εκτός κι αν μετανάστευσε. Αν το ένστικτο του το προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει από τα περίεργα ζώα, που κινούνται σε παράξενα οχήματα και τρομάζουν μόλις τον βλέπουν.
Κι αν μετανάστευσε, που μπορεί να πήγε άραγε; Κάτω από την γή; Σε άλλη περιοχή; Κι αν η μετάλλαξη του συνεχίστηκε; Πως θα έδειχνε άραγε;
Χμμ, έχει ακούσει κανείς για τα chupacabras;

Jonathan Bright
29-06-05, 15:59
Πάντως, για να μην δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις, με αυτά που έγραφα περί της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής με χημικά, δεν επεδίωκα ν' αφήσω αιχμές για πιθανές μεταλλάξεις (σ' αυτήν την περίπτωση φαντάζομαι, το φαινόμενο θα ήταν πολύ γενικότερο). Ωστόσο αυτή είναι αναμφισβήτητη και καταβλήθηκαν πολύχρονες προσπάθειες για να καθαριστεί η περιοχή, τουλάχιστον στα ανώτερα επιφανειακά στρώματα. Κάτω από το εργοστάσιο μάλιστα υπήρχαν και τούνελς (πιθανόν επειδή την εποχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου που λειτουργούσε θεωρούνταν πιθανός στόχος σε περίπτωση επιδρομής), που πήγαιναν προς την πόλη, αλλά όταν σταμάτησε η λειτουργία του, εγκαταλείφθηκαν και πλέον είναι γεμάτα νερό -κάτι που ασφαλώς θα έχει επίσης συμβάλλει στην εξάπλωση της "μόλυνσης".
Ο λόγος για τον οποίον αναφέρω αυτό το στοιχείο είναι γιατί στην έρευνά μου, έχω διαπιστώσει πως σημεία τα οποία στιγματίζονται από δραματικά γεγονότα και πράξεις (π.χ. τέτοιες μολύνσεις, αλλά, πολύ περισσότερο, αιματοχυσίες, κλπ) γίνονται γόνιμο έδαφος για τέτοιες "αλλοκοσμικές" εκδηλώσεις. (Σ' αυτό άλλωστε στηρίζεται και η επικρατέστερη ερμηνεία του "στοιχειώματος"). Σαν να δημιουργείται μια αρνητική Πύλη, μέσα από την οποία η ίδια η αρνητική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί "ζωντανεύει" και ζητάει να εκδικηθεί...
Αυτή η ερμηνεία νομίζω πως είναι σύμφωνη και με τις απόψεις του Παράκελσου περί στοιχειακών. Ο Mothman λειτουργεί ως "κακός οιωνός", όπως ακριβώς και η Σκιά του κυρ-Μιχάλη. Πρόσεξε επίσης και μια άλλη λεπτομέρεια: Η λέξη "τέρας" κυριολεκτικά σημαίνει "οιωνός" (δες και την έκφραση που έχει μείνει, "σημεία και τέρατα").
Ο Παράκελσος λοιπόν, διέκρινε τα πλάσματα που αποκαλούσε "στοιχειακά" σε αγαθά και σε αρνητικά. Για κάθε μια από τέσσερεις κατηγορίες των "αγαθών" στοιχειακών, υπήρχε και μια αντίστοιχη "αρνητικών". Ακόμα και αυτά τα αρνητικά στοιχειακά όμως, δεν τα θεωρούσε "κακά", αλλά έλεγε απλά πως η παρουσία τους λειτουργούσε ως... "κακός οιωνός" και προάγγελος κάποιας συμφοράς!...

Το θέμα της κρυπτοζωολογίας που ανοίγεις, θα μπορούσε να δόσει μιαν άλλη, εναλλακτική και σίγουρα απλούστερη ερμηνεία στο φαινόμενο, και μάλιστα αυτή είναι συνήθως που επιλέγουν οι ερευνητές του θρύλου (όσοι δεν τον θεωρούν "αστικό μύθο"), όταν δεν έχουν υπόψην τους αυτές τις ιδιαίτερες παραμέτρους...

Ωστόσο και το θέμα της κρυπτοζωολογίας χρίζει διερεύνησης, καθώς ακόμα και σήμερα, στην πολιτισμικά "φωτισμένη" εποχή, δεν έχουν πάψει να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά μαρτυρίες για την εμφάνιση "αλλοκοσμικών" πλασμάτων...

Chupacabras, ε?... Να κάτι που σίγουρα δεν έχει να κάνει με την άποψη του Παράκελσου περί "στοιχειακών". ;)
Στέλνω μια φωτογραφία, που εμφανίζεται ως "αληθινή" σε κάποιο site στο internet από ένα παράξενο πλάσμα, που εξοντώθηκε στην Ν. Αμερική. :eek: (φυσικά δεν είμαι σε θέση να διερευνίσω την αξιοπιστία της, πάντως αν είναι ψέυτικη, ο σκηνοθέτης της είναι απίστευτα καλός και τα παιδιά που έχουν "στηθεί" τόσο φυσικά, μια μέρα θα γίνουν σπουδαίοι ηθοποιοί!...)

http://www.kekkai.org/google/rants/chupacabra.gif

Και μια απλή πρόβλεψη... Στην επόμενη δεκαετία, τέτοιες μαρτυρίες θα υπερπολλαπλασιαστούν, αφού σήμερα πλέον, σχεδόν όλοι έχουν στα χέρια τους κινητά τηλέφωνα, με camera ή φωτογραφική μηχανή...

Matrina
29-06-05, 19:51
Τα chupacabras μου φέρνουν στο μυαλό έναν θρύλο της περιοχής μου(Βορειοκεντρική Έυβοια).
Πρόκειται για τον θρύλο ενός τερατόμορφου μαύρου πλάσματος που περιφέρεται στο δάσος και κατασπαράζει ζώα.Μερικές φορές επιτίθεται και σε ανθρώπους.Δυστυχώς,δεν έτυχε να ακούσω προσωπικές μαρτυρίες,ούτε λεπτομερείς περιγραφές.Στο πλάσμα αποδίδεται και κάποια μορφή πρωτόγονης νοημοσύνης μιας και σε ορισμένες μαρτυρίες αυτό παρουσιάζεται να κοιτά επίμονα τους περαστικούς(που κοκκαλώνουν από τον τρόμο),σαν να θέλει απλά να τους τρομάξει ή ακόμα και να τους μεταφέρει κάποιο μήνυμα...όσοι το έχουν δει υποστηρίζουν ότι προμηνύει δυσάρεστα γεγονότα ή και ότι αυτό το ίδιο τους φέρνει κακή τύχη...συγγενικά τους πρόσωπα πεθαίνουν ή παθαίνουν κάποιο σοβαρό ατύχημα και πολλές φορές οι ίδιοι έχουν άσχημη κατάληξη...

Away from harm
30-06-05, 00:59
Πιστευω πως θρυλοι σαν κ αυτον υπαρχουν λιγο πολυ σε ολα τα μερη της Ελλαδας,Ηταν αγνοι οι ανθρωποι παλαιοτερα κ δημιουργουσαν με το μυαλο τους διαφορα.

Matrina μην κυκλοφορεις πολυ στο δασος γιατι μπορει να σε χασουμε.....

Matrina
30-06-05, 03:59
Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να γενικοποιούμε τέτοια φαινόμενα.Γνωρίζω προσωπικές μαρτυρίες από άτομα όλων των ηλικιών και κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας,που ουδέποτε είχαν ακούσει ανάλογα περιστατικά,ούτε υπήρχε κάποια σχετική παράδοση.Πολλές από τις μαρτυρίες είναι αρκετά πρόσφατες.
Υπάρχουν αρκετά περιστατικά για δυσοίωνα πλάσματα,φασματικές σκιές που επιτίθενται σε οδηγούς το βράδυ(συνέβη σε έναν γνωστό μου) και πολλά άλλα....
Επειδή όμως το topic αφορά σε άλλο θέμα θα σταματήσω εδω.

Όσο για τις βόλτες στο δάσος...σκοπεύω να κάνω πολλές αυτό το καλοκαίρι... :eek:

Stoxasths
30-06-05, 16:22
Chupacabra ή αλλιώς "Κατσικορουφηχτής" επι το ελληνικότερον. Πρόκειται για μικρό μαύρο πλάσμα σύμφωνα με τις φημες στο ύψος όρθιου σκύλου. Φέρεται να είναι μαύρο και επιτίθεται μόνο σε ζώα. Το κοινό των επιθέσεων είναι κια χειρουργική σχεδόν τομή στο υπογάστριο του κάθε θύματος απο το οποίο τα ξεζουμίζει απο αίμα. Σε μια ιδιαίτερα σπάνια επίθεση του σε άνθρωπο (η οποία ευτυχώς απέκρουσε ο άνθρωπος) αναφέρθηκε επίσης μια τομή στο υπογάστριο. Συνήθως θεάται στην περιοχή των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό (εκατέρωθεν). Κάποιοι μιλάνε για καταραμένο πλάσμα τύπου Γκολουμ ή αποτυχημένο πείραμα (πολύ κινηματογραφικό)

epimytheas
30-06-05, 18:51
http://www.konformist.com/images/2002/chupacabras.jpg
Ξέρω πως θα σας φανεί ολίγον κουφή αυτή η φωτογραφία, όμως μην σταθείτε στον σκιτσογράφο που άφησε την φαντασία του και το χιούμορ του ελεύθερα, σταθείτε στο γεγονός πως οι απεικονίσεις του chupacabra (πλήν των φτερών, που ακόμα κι αυτά δεν λείπουν από ορισμένες περιγραφές) μοιάζουν αρκετά με αυτές του Mothman. Δεν ξέρω αν όντως τα πλάσματα για τα οποία μιλάμε είναι υπαρκτά ή όχι, όμως σαφώς η αναφορά τους και μόνο ανήκει στην επιστήμη της Κρυπτοζωολογίας.
Ποιός ξέρει τι άλλο παραμονεύει στις σκοτεινές και αδιάβατες ζούγκλες της Βιρμανίας, της Τασμανίας, του Αμαζονίου. Έχουμε υπόψιν μας πως ένα πολύ σημαντικό μέρος του πλανήτη μας παραμένει ουσιαστικά ανεξερεύνητο. Από τα δυσπρόσιτα υψιπέδια των Ιμαλαίων, μέχρι και τις χιονισμένες οροσειρές του Ολύμπου ή τα πυκνά δάση του Αγίου Όρους, αυτός είναι ένας κόσμος ουσιαστικά βυθισμένος στο μυστήριο....

Ermhs
03-07-05, 02:31
Μικρό παιδί είχα ακούσει αυτή την ιστορία από κάποιο γνωστό που ζει Αμερική. Καθώς ότι ίσος αποτέλεσμα κάποιου πειράματος. Δεν ξέρω.
Αλλά μου άρεσε και η ταινία που όπως λέει στην εισαγωγή ότι στηρίζεται σε αληθινή ιστορία (δεν θυμάμαι τον τίτλο νομίζω το φαινόμενο της πεταλούδας, όχι αυτό με το χωροχρόνο).
Όσο για τον παππού ίσος ήταν η σκιά μιας πεταλούδας αντανάκλαση από το φωτιστικό του σπιτιού του σαφέστατα x 100 σε μέγεθος.
Και μιας και είχα πάρα πολύ καιρό να μπω στην ιστοσελίδα θα έλεγα αρκετά καλό λίγο μπερδεύουν τα μενού είχα συνηθίσει το παλαιότερο. Καλη δουλειά.
Και ένα τελευταίο υπάρχει κάποιο παιδί που σπουδάζει Αγγλία? Ρωτάω γιατί θα φύγω πολύ σύντομα.

cosmictsak
03-07-05, 15:07
Εγώ είμαι αγγλία. Γιατί?

Ermhs
13-07-05, 03:39
Διότι σε 1 μήνα περίπου θα έρθω λόγο σπουδών εκεί και βασικά θα ήθελα αν τύχαινε να βρω με ίδια σχετικά ενδιαφέροντα άτομα…

Jonathan Bright
02-08-05, 23:15
Πάντως, στο τρέχον τεύχος του Fortean-Times, όπου γίνεται μια απογραφή με τους ιδαίτερους τόπους της Αγγλίας, αναφέρεται ένα σημείο στην Κορνουάλη, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει γνωστό για τις εμφανίσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος, του... «Ανθρώπου-κουκουβάγια» (‘Owlman’ ). Την τελευταία φορά, λένε, που έχει επίσημα καταγραφεί συνάντηση με το πλάσμα ήταν το 1995, από κάποιον φοιτητή Βιολογίας... Οι περιγραφές θυμίζουν πολύ κάποιες αντίστοιχες από το Πόιντ Πλέσαντ, το παράδοξο όμως είναι ότι στο άρθρο δεν γίνεται κανένας συσχετισμός...

niva
03-08-05, 08:36
Ξέρω πως θα σας φανεί ολίγον κουφή αυτή η φωτογραφία, όμως μην σταθείτε στον σκιτσογράφο που άφησε την φαντασία του και το χιούμορ του ελεύθερα, σταθείτε στο γεγονός πως οι απεικονίσεις του chupacabra (πλήν των φτερών, που ακόμα κι αυτά δεν λείπουν από ορισμένες περιγραφές) μοιάζουν αρκετά με αυτές του Mothman.
Καμία σχέση αγαπητέ :)

Δεν ξέρω αν όντως τα πλάσματα για τα οποία μιλάμε είναι υπαρκτά ή όχι, όμως σαφώς η αναφορά τους και μόνο ανήκει στην επιστήμη της Κρυπτοζωολογίας.
Γιαυτόν και μόνο τον λόγο χαρακτηρίζεται η Κρυπτοζωολογία παραεπιστήμη , μιας και του καθενός η φαντασίωση (ή το ομαδικό ντελίριο) γύρω από κάποιον μύθο, πρέπει ντε και καλά να το παραπέμπει στην σφαίρα των αγνώστων ζώων.......

witch
06-11-05, 20:40
Γεια Σας Παρακολουθω Το Φορουμ Αρκετο Καιρο Αν Και Δεν Εχω Αρκετο Χρονο Για Να Μπαινω Συχνα. Αν Κ Καπως Αργα Θα Ηθελα Να Σας Θεσω Την Αποψη Μου Για Κατι Που Αναφερθηκε Περι Ανθρωπων Χαμηλου Μορφωτικου Επιπεδου Πιστευω Οτι Λογο Της Χαμηλης Τους Μορφωσης Παρερμηνευουν Καποια Γεγονοτα Ωστοσο Δεν Πρεπει Να Αμφισβητουμε Τησ Μαρτυριες Τους (αν Ειναι Εγκυρες). Αν Κανω Καπου Λαθοσ Παρακαλω Διωρθωστε Με.

man_on_war_
07-11-05, 13:46
Καλησπέρα παιδιά.
Ομολογώ να πω οτι είναι πολύ ενδιαφέρων το θέμα αυτό.
Δεν έχω ακούσει κάτι για τον mothman αλλά επειδή με ενδιαφέρει θέλω να το ψάξω.το site που παραπέμπετε δεν λέει και πολλά πράγματα.Και μου φαίνεται λίγο ψεύτικο.
Δεν νομίζω πως σχετίζεται με αυτό που είδε ο κύριος Μιχάλης,αλλά με κάποιο τρόπο πιστεύω πως σχετίζετε με το πρόγραμμα στην Σιβιρία.
Ελπίζω να αναπτυχθεί και άλλο το θέμα.

FRODO
28-01-06, 12:54
To Mothman ειναι ενα πλασμα που μοιζει πολυ με κουκουβαγια(σωματικα),ομως πολλες μαρτυριες λενε για ενα τερας το οποιο δεν εχει κεφαλι γι΄αυτο τα ματια του ειναι στο υψος της πλατης.Οσο για το υψος του πλασματος ειναι στο 2,20μ.Η πρωτη εμφανιση του ηταν το 1870 περιπου.

φιλικα,FRODO.

chris82
05-09-06, 11:47
ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΕΡΕΤΙΣΩ ΟΛΟΥΣ,ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ FORUM ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ,ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ INTERNET ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΩ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ.

ΑΣ ΕΡΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥ THREAD ΟΜΩΣ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΠΕΡΙ "Mothan".

Είναι 2 ψυφιακές φωτογραφίες οπου λήφθηκαν στο Russell, Ky. κοντά στο Ironton, Ohio οπου και αναλύθηκαν.
Πληροφορίες που βρήκα για "Mothan".
8 πόδια υψος.
Μαύρη απόχρωση δέρματος.
Ενδιαφέρον γνώρισμα του η (διπλή ουρά).

chris82
06-09-06, 11:38
Κάντε και ένα Check σε αυτόν τον Υπερ-ήρωα απο ένα γνωστό online παιχνίδι της εταιρίας Blizzard,μιλάμε για πιο άλλο το γνωστό -World of Warcraft- που λίγο πολύ αρκετοί το γνωρίζουν. (δεν πρόκειται για διαφήμηση :D ) αλλα προσέξτε αυτόν τον Υπερ-ήρωα σχεδιασμένο και "φτιαγμένο" απο κάποιο -team- της συγκεκριμένης εταιρίας,να το προβάλουν σε γνωστή έκθεση του ίδιου του παιχνιδιού...(Ο υπερ-ήρωας oνομάζεται illidan)
(Εμένα μου φαίνεται πως ο Mothman είναι ο πρωταγωνιστής...)
Δεν υποννοώ τίποτα,απλά μου έκανε τρομερή εντύπωση η ομοιότητα ανάμεσα σε αυτό το "επιστημονικής φαντασίας" και το παρόν "αγνώστης προέλευσης" πλάσματος.

Σας παραπέμπω τα Link γιατί η φωτογραφίες είναι λιγάκι μεγάλες για να τις επισυνάψω εδώ.Άνω των (300KB) η καθεμία.
illidan (http://i75.photobucket.com/albums/i291/caresaboutcreature/wow/03f282dd.jpg) illidan2 (http://i75.photobucket.com/albums/i291/caresaboutcreature/wow/DSC_1253.jpg) illidan4 (http://i75.photobucket.com/albums/i291/caresaboutcreature/wow/DSC_1247.jpg) illidan5 (http://i75.photobucket.com/albums/i291/caresaboutcreature/wow/DSC_1264.jpg)

άβαξ
21-10-06, 01:22
Για όσους ,εκτός από το μεταφυσικό της υπόθεσης, τυγχάνει να αρέσκονται και στην παρακολούθηση ταινιών θρίλερ, προτείνω την ταινία “The Mothman Prophecies ” (ελληνικός τίτλος : Ο Χρησμός της Πεταλούδας ) η οποία βασίζεται πάνω στον μύθο του Mothman. Δεν ξέρω εάν θα βρείτε κάποιες απαντήσεις στην ταινία, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα δείτε ένα αξιόλογο θριλεράκι για να περάσει ευχάριστα (η δυσάρεστα ,για όσους το προτιμούν) η ώρα σας.

Shadow of D.
23-10-06, 00:28
Μετά από πολύ καιρό ξανά αποφάσισα να ασχολήθω ενεργά και όχι μόνο να παρακολουθώ τα θέματα... Συχνά ο άνθρωπος ψάχνει να βρει κάποια δύναμη η οποία ή τον σώζει από δύσκολες καταστάσεις ή τον οδηγεί σε τέτοιες. Αυτό γίνεται αυτόματα σαν αντανακλαστική άμυνα ειδικά όταν το μορφωτικό επίπεδο (δεν θέλω να θείξω κανέναν) είναι χαμηλό και ο πλυθησμός είναι κοντά στις παραδόσεις του. Τέτοια φαινόμενα είναι συχνά πχ είναι ένας από τους λόγους που γράφτηκε και ο Ακάθηστος Ύμνος.Συχνα αυτή η δύναμη είναι ο Θεός ή κάποιο δαιμονικό(έστω σε μορφή) πλάσμα.Μάλιστα ακόμα ακούγονται φράσεις του τύπου "τον τημώρισε ο Θεός".
Έτσι δεν βρίσκω πως πρέπει να υπάρχει κάποιο υλικό ον το οποίο είναι τόσο γρουσουζικο.
Όσο για την ταινία την έχω δει και είναι καλή.

beetlejuice
23-10-06, 10:46
Γεια σου και παλι Shadow of D, σου ευχομαι καλη συνεχεια στις συζητησεις του φορουμ! :)
Σχετικα με αυτο που ειπες, οντως οι παρωπιδες των θρησκευτικων δογματων, ειναι ισως το σημαντικοτερο εμποδιο που πρεπει να αντιμετωπισει κανεις σημερα για να δει αντικειμενικα και ψυχραιμα ενα ανεξηγητο φαινομενο. Τα εχουμε αναλυσει αυτα στο θεμα για τη Νευροθεολογια (κατηγορια Εσωτερικη Αναζητηση).
Οσο για τη ταινια στην οποια αναφερθηκε ο Αβαξ θα η βρειτε εδω: http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1344 .Γνωμη μου ειναι πως δεν προκειται για ενα τυπικο θριλερακι της σειρας. Αντιθετως ο θεατης θα δει να ξετυλιγεται μπροστα του ολοκληρη η θεωρια του Τζον Κηλ που εφερε στο φως το ζητημα του Μοθμαν, αλλα και της συνδεσης ολων των εμφανισεων των οντων της κρυπτοζωολογιας με ανεξηγητα φαινομενα.