PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ


Drymonia
18-05-07, 19:24
Ελληνισμός εστι το καθ'Έλληνας διαλέγεσθαι, τουτέστι το ασολοικίστως και αβαρβαρίστως διαλέγεσθαι. => Ετυμολογικόν το Μέγα

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου => Ελύτης

Έπαινος γαρ της φωνής η κυριολοξία => Μ. Ψελλός

Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής => Wandruska [Καθηγητής Πανεπιστημίου Βιέννης]

Πρώτος τοίνυν ην ο Παλαμήδης ο αρξάμενος ευρίσκειν τα ελληνικά γράμματα => Θεοδόσιος Γραμματικός

Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών => Βολταίρος

ολόκληρη η ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψεως είναι μια σειρά υποσημειώσεων στον Πλάτωνα => Whitehead

Tη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου. => Οδυσσέας Ελύτης

Η ελληνική κλασσική γλώσσα όργανον αποτελεί της διαμορφώσεως του ανθρώπινου νοός τε και εργαλήιον δοκιμασμένον του ποιείν τους ανθρώπους σκεπτόμενους τε και κριτικούς...Η ελληνική κλασσική γλώσσα υπήρξε η κατεξοχήν επιστημονική γλώσσα εν τη Ευρώπη...Δει δε αναλαμβάνειν το παγκόσμιον ανθρωπιστικόν πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. => Juan Jose Puhana Arza [Παγκοσμιο Γλωσσικο Συνεδριο, 1996)

Από την Β' πρόταση που κατέθεσαν οι Ισπανοί στο Ευρωπαϊκό Κοινωβούλιο, 1995
"Απαιτεί από της Επιτροπής επεξεργάζεσθαι εν Πρόγραμμα Σπουδών της Κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης και Παιδείας, αποβλέποντας αυτών εισαγωγήν, τουλάχιστον, εν πάσιν αναβαθμοίς της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως απάντων Κρατών Μελών δια των αντιστοίχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε η Ελληνική Γλώσσα όλων των ευρωπαίων κοινή γλώσσα γίγνηται."



Τα παραπάνω ας γίνουν αφορμή για μια καρποφόρα συζήτηση για την γλώσσα μας, την καταγωγή της, την σχέση της με την αρχαία Ελληνική, τις ιδιότητές που την κάνουν ξεχωριστή, αλλά και της άμεσής της σχέσης με την λογική και την επιστήμη.

Ragnarok
18-05-07, 19:32
Αν και λόγω περιορισμένου χρόνου δεν προλαβαίνω να επεκταθώ όσο θα ήθελα, πρέπει να πούμε αρχικά ότι ο συσχετισμός της αρχαίας ελληνικής δεν έχει να κάνει μόνο με την απίστευτει ετυμολογική ιδιότητα της(ένας χώρος με απίστευτες δυνατότητες και ενδιαφέρον) αλλά και με τον άμεσο δεσμό της με την ελληνική φιλοσοφία,την ανάπτυξη της επιστημονικής λογικής αλλά και της επιστήμης σε μεγάλο εύρος.


Ένα άλλο θέμα που θέλω να θείξω είνια οι αυταπάτη ορισμένων,μάλλλον πολλών, ότι η νέα ελληνική γλώσσα δεν έχει δυνατότητες ακρίβειας και επιστημονικής χρήσης.Η αμφιβολία αυτή πηγάζει από την αμάθεια,είναι πραγματικότητα ή βασίζεται σε άκριτη αρχαιολαγνεία;

DespaiR
18-05-07, 20:44
Πορευόμαστε χιλιάδες χρόνια, όμως εξακολουθούμε να λέμε τον ουρανό ουρανο,τον ήλιο ήλιο και την θάλασσα θάλασσα. Χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία λέξεις αναλλοίωτες από την ομηρικη,προομηρικη και προϊστορική εποχη,ενώ όλες οι σύνθετες λέξεις μας περιέχουν ολοφάνερα την αρχαία ρίζα. Η βασική δομή της εκφοράς του ελληνικού λόγου παραμένει η ίδια.

Η ελληνική γλώσσα έχει δώσει το υλικό και εξακολουθεί να το δίνει ακατάπαυστα για την διαμόρφωση του παγκόσμιου επιστημονικού λεξιλογίου. Η ιατρική, ο αθλητισμός, η φυσική, η αστρονομία, η αστρολογία, η γεωγραφία, η φιλολογία, η φιλοσοφία, η χημεία, η γεωμετρία, η γεωλογία, τα μαθηματικά, η βιολογία, η ορυκτολογία, η βοτανική, η ζωολογία, η ψυχολογία, η παιδαγωγική, η πολιτικη,η δημοκρατια,η θεολογία, η γλωσσολογία και όλες γενικα οι επιστήμες γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν, και κινούνται με Ελληνικό λεξιλόγιο.

Στην γλωσσολογία π.χ. αλλά και σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, τα επιμέρους τους κεφάλαια ορίζονται στα ελληνικά: Λεξικογραφία, λεξικολογία, ετυμολογία, σημασιολογία, φρασεολογία, φωνολογία, ορθογραφία, γραμματική, συντακτικό κτλ

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταγγίσεως αυτής είναι ότι η ελληνική παρέχει λέξεις υψηλών διανοημάτων και ενδύει λεκτικως τις αφηρημένες έννοιες.

Εν ολίγοις είναι γλώσσα πολιτισμού :confused:

ελ-λάνιος
18-05-07, 22:06
Γειά σας, φίλοι μου.

Ενδιαφέρον θέμα. Ελπίζω να γίνει αφορμή να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε...


Θα ήθελα να ξεκινήσω τη συμμετοχή μου εδώ, λέγοντας ότι το μεγαλείο και η μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας, είναι το γεγονός ότι έδωσε και συνεχίζει να δίνει, σ' αυτούς, που ενώ την χρησιμοποιούν επειδή τη χρειάζονται, σε κάθε ευκαιρία, την καταπολεμούν και της γυρίζουν την πλάτη.

Ένα άλλο θέμα που θέλω να θείξω είνια οι αυταπάτη ορισμένων,μάλλλον πολλών, ότι η νέα ελληνική γλώσσα δεν έχει δυνατότητες ακρίβειας και επιστημονικής χρήσης.Η αμφιβολία αυτή πηγάζει από την αμάθεια,είναι πραγματικότητα ή βασίζεται σε άκριτη αρχαιολαγνεία;

Πιστεύω ότι η νεοελληνική γλώσσα είναι ριζωμένη σ' αυτήν των προγόνων μας. Οι περισσότερες σύνθετες λέξεις, ας πούμε, παραπέμπουν,άμεσα, στην αρχαία Ελληνική.

Απέφυγα τη λέξη "εξέλιξη" διότι έχει,πλέον, δεχθεί ξενόφερτους βανδαλισμούς...

Drymonia
19-05-07, 09:16
Ας δούμε πρώτα ορισμένα ιστορικά στοιχεία.

Αλήθεια πόσο παλαιά είναι η γλώσσα μας; Κι αν δεν είμαστε σίγουροι σε τί λογικά συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε από τα δεδομένα που ήδη έχουμε;

Ο αρχιτέκτων Μ.Βέντρις ήταν ο άνθρωπος που αποκωδικοποίησε την Γραμμική Β' και απέδειξε σε όλο τον κόσμο - που μέχρι τότε θεωρούσε ότι ήταν ανατολικής προελεύσεως - ότι μιλάει την Ελληνική: "αργά και με δυσκολία τα βουβά σημεία υποχρεώθηκαν να μιλήσουν, και μίλησαν Ελληνικά...η γλώσσα είναι δύσκολη και αρχαϊκή, γραμμένη βραχυγραφικά, αλλά πάντως είναι Ελληνική".

Μελετώντας τον Όμηρο, γλωσσολόγοι και μη, αντιλαμβάνονται τον τεράστιο και αξεπέραστο γλωσσικό πλούτο, και το μόνο λογικό συμπέρασμα στο οποίο μπορούν να καταλήξουν είναι ότι για να φτάσει η Ελληνική γλώσσα σε τόσο υψηλά σημεία λογοτεχνικής έκφρασης θα έπρεπε να ομιλείται πάρα πολλά χρόνια πριν!!:
"Ο μέγας ποιητής κατέχει ακένωτον ταμείον λέξεων και τοσαύτην ευχέρειαν όπως εικονίσει οιανδήποτε ιδέαν, ώστε η γλώσσα φαίνεται δούλη αυτού. Αλλ' αυτός ο πλούτος των λέξεων μαρτυρεί, ότι πολύν χρόνον προ του Ομήρου η επική ποίησις διηνεκώς ησκείτο." [Γ. Μιστριώτης, Μεγάλη Ελληνική Γραμματολογία]

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνιας Μαριάννα Μακ Ντόναλντ έχει χρηματοδοτήσει και συντονίσει ένα τιτάνιο πρόγραμμα καταγραφής του θησαυρού της Ελληνικής γλώσσης σε σύμπακτο δίσκο και διαδικτυακά, και περιλαμβάνει τα διασωθέντα έργα των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων. Μέχρι στιγμής ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης περιλαμβάνει πάνω από 6.000.000 πρωτογενείς ελληνικούς λεξιτύπους και άνω των 75.000.000 λημμάτων! [το πρόγραμμα συνεχίζεται..]

Έχει υπολογισθεί ότι σήμερα χρησιμοποιούμε αυτούσιες περίπου 2.500 ομηρικές λέξεις στην καθημερινή μας ομιλία (νεότης, πατρίς, πελασγός). Άλλες όμως λέξεις έχουν παραφθαρεί και δύσκολα αναγνωρίζονται, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν στον λόγο μας. Υπάρχουν ακόμη Ομηρικές και Ησιόδεις λέξεις που διασώζονται στις δυτικές γλώσσες, ενώ στην Ελληνική έχουν σιγήσει και επανεισάγονται με την μορφή αντιδάνειου:
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το Αγγλικό ρήμα KISS
Λένε οι Αγγλοι "Kiss me"
Λέει ο Αριστοτέλης "Κύσον με και την χείρα δος την δεξιά"
Λέει ο Ομηρος "χαίρον η γαίη, κύσε δε ζείδωρον άρουραν"

Σήμερα στην νέα Ελληνική το ρήμα ΚΥΝΕΩ δεν χρησιμοποιείται, αλλά υπάρχει η λέξη "προσκυνώ" = δηλ. σκήβω και φιλώ/ασπάζομαι!!

Πλέον δεν ονομάζουμε την φωνή "ΑΥΔΗ", αλλά λέμε "έμεινα άναυδος"..
Δεν χρησιμοποιούμε το ουσιαστικό "ΑΡΟΥΡΑ" για να αναφερθούμε στην γή, αλλά λέμε "αρουραίος" [και οι Αγγλοι λένε area, arable land..]
Το ιμάτιο σήμερα δεν λέγεται "ΛΩΠΗ", αλλά λέμε "λωποδύτης"
Το Ομηρικό ρήμα "κορέω" = φροντίζω, έδωσε στους Λατίνους το "curo" και σήμερα το γνωρίζουμε ως cure, curator - αλλά μας έχει έρθει πίσω ως αντιδάνειο "κάνω κούρα" και λανθασμένα νομίζουμε ότι η λέξη είναι λατινικής προελεύσεως.

Με αυτά τα ελέχιστα παραδείγματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τελικά στην πραγματικότητα όλος ο δυτικός κόσμος αλλά πολύ περισσότερο εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε την Ομηρική γλώσσα, αλλά αυτό που πρέπει επίσης να κάνουμε είναι να το ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, δηλαδή να το κάνουμε συνειδητά, με ΔΕΟΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΘΥΝΗ και να σταματήσουμε να κατακρεουργούμε την γλώσσα μας σημασιολογικά αλλά και ορθογραφικά!!!
Το χρωστάμε αυτό! Και θέλει ΚΟΠΟ!!

Το επόμενο βήμα μας είναι να μπούμε στην σημασία των Ελληνικών λέξεων, όπου εκεί πλέον αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του ΝΟΥ εκείνου που συνέλεβε την Ελληνική Γλώσσα!

ΠΗΓΕΣ: Ελλην Λόγος, Αννα Τζιροπούλου Ευσταθίου
Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί γλώσσης, Α.Α. Αντωνάκος

teoilio
19-05-07, 21:51
Το επόμενο βήμα μας είναι να μπούμε στην σημασία των Ελληνικών λέξεων, όπου εκεί πλέον αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του ΝΟΥ εκείνου που συνέλεβε την Ελληνική Γλώσσα!

Πολύ ωραίο θέμα πράγματι και θα ξεκινήσω να πω όσα έχω κατά καιρούς διαβάσει ξεκινώντας από τη τελευταία φράση της Drymonia που έβαλα σε παράθεση.

Η Ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο η πλουσιότερη σε λέξεις και έννοιες σε σχέση με άλλες γλώσσες του πλανήτη. Πολλές φορές δείχνει να αποτελεί και ένα πανίσχυρο νοηματικό κώδικα πολλαπλών επιπέδων εμβάθυνσης, που μόνο οι μυημένοι, οι ευφυείς μπορούν να κατανοήσουν και να καταλάβουν. Σαν ελάχιστο παράδειγμα αναφέρουμε τη λέξη ευφυής που χρησιμοποιήσαμε που δεν έχει καμία σχέση με τη λέξη έξυπνος όπως σχεδόν όλοι νομίζουμε. Ο ευφυής νους δηλώνει τον κάτοχο εκείνου του διανοητικού "τόπου" στον οποίο η κωδικοποιημένη πληροφορία θα βρεί πρόσφορο "έδαφος" για να αφομοιωθεί και να αποκοδικοποιηθεί εν τέλει. Πρόκειται για άτομα σκεπτόμενα με απελευθερωμένη σκέψη. Η λέξη έξυπνος από την άλλη, χαρακτηρίζει αυτόν ο οποίος βρίσκεται "εκτός υπό τον νου", αυτόν που δεν είναι ύπνος. Δηλαδή τον ενσυνείδητο, αυτόν που είναι κυβερνήτης του εαυτού του. Ενώ ο υποσυνείδητος είναι υπό την συνείδηση...είναι έρμαιο της επιβολής ξένης συνείδησης.

Κάθε σύνθετη λέξη όταν χρησιμοποιείται, δημιουργεί στον εγκέφαλο την ανάλογη και κατάλληλη οργάνωσή του, δίνοντάς του την κατάλληλη πληροφόρηση. Επειδή όμως η πληροφόρηση αυτή δεν είναι πάντα συνειδητή, ο εγκέφαλος οργανώνεται ούτως ή άλλως για να τη δεχτεί. Ο εγκέφαλός μας λοιπόν οργανώνεται σε γλώσσα μηχανής είτε εμείς το κατανοούμε είτε όχι. Για αυτό ο Ελληνικός Λόγος, με τις αναρίθμητες σύνθετες λέξεις του, λειτουργεί σαν γλώσσα μηχανής η οποία έχει σαν σκοπό να οργανώσει τον εγκέφαλο που τη δέχεται και του αποδίδει ανάπτυξη και εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα που επιφέρει η δύναμη του λόγου, καλό ή κακό, εξαρτάται από το ήθος αυτού που τον χρησιμοποιεί. Ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης κ.α. στις διαδασκαλίες τους χρησιμοποιούσαν το λόγο σαν διανοτητικό πρόγραμμα ίασης, διότι οι λέξεις που λέγανε είχαν σαν σκοπό να απελευθερώσουν την ανθρώπινη συνείδηση και να προτρέψουν τη διάνοια που τις δέχεται, να εξελιχθεί και να δημιουργήσει τη δική της σκέψη. Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που τότε οι σοφοί δεν χρειάζονταν να παραθέτουν βιβλιογραφία για να ενισχύουν τις θέσεις τους και τις φιλοσοφίες τους, πράγμα που δεν νοείται στις μέρες μας? Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να εκφράσουμε μια δημιουργική άποψη εκ του μη ασφαλούς, χωρίς να παραθέσουμε την απαραίτητη βιβλιογραφία που θα πιστοποιεί και θα ενισχύει την άποψή μας. Πόσο δημιουργικό είναι όμως αυτό? Πως θα ξεφύγουμε από την δύσκολη αυτή κατάσταση όπου ο σημερινός "σκεπτόμενος" δεν είναι τίποτα άλλο από αναμεταδότης σκέψεων κι όχι δημιουργός? Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε να είμαστε φορείς της ξένης σκέψης? Πρέπει απλά να μάθουμε να μελετάμε το Πλάτωνα, το Σωκράτη και να απελευθερώσουμε τη διάνοιά μας από όσα μας λένε οι άλλοι, χωρίς να τα απορρίπτουμε κατ' ανάγκη, και να δημιουργήσουμε τη δική μας σκέψη. Πως λοιπόν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό? Απλά, μαθαίνοντας να ελέγχουμε και να χρησιμοποιούμε αυτό που ονομάσαμε "γλώσσα μηχανής" , δηλαδή τον Ελληνικό Λόγο. Αυτή (η γλώσσα μηχανής), θα διακινήσει όλες τις δυνατές έννοιες που θα καταχωρηθούν στον εγκέφαλό μας προς επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή γίνεται ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει αποκτήσει, που έχει εκπαιδευτεί η συνείδησή μας να εκβαθύνει και να αποκοδικοποιεί. Εάν π.χ. μια μη εκπαιδευμένη συνείδηση έρθει σε επαφή με την έννοια "σε ενδιαφέρουσα" το μόνο που θα αντιληφθή είναι ότι μια γυναίκα είναι έγκυος. Στην άλλη περίπτωση όμως, η εκπαιδευμένη συνείδηση θα αντιληφθή ότι το σώμα της συγκεκριμένης γυναίκας είναι "εν Διός(δυο) φέρουσα", δηλαδή σε κατάσταση διαχωρισμού, από ένα σώμα που ήταν σε δύο.

Η σωστή χρήση λοιπόν του Ελληνικού Λόγου, κάνει τη διάνοια να οργανώνεται ορθά, δίνοντάς της την ιδιότητα αφ' ενός να εντάσσεται ομαλά στη ροή των πραγμάτων, αφ' ετέρου να διεισδύει πέρα από αυτά που φαίνονται σε αυτά που υπ-άρχουν, σε όσα υπόκεινται υπό Αρχήν, δηλαδή στο Είναι των πραγμάτων και όχι στο φαίνεσθαι αυτών. Είναι αναγκάιο λοιπόν η συνείδησή μας να φτάσει σε εκείνο το σημείο που θα αναλύει τη πληροφορία και θα φτάνει στο βάθος των νοημάτων που μπορεί να κρύβει μια λέξη, μία φράση ακόμα και μία εικόνα. Ας αναλογιστούμε τον αμύητο που βλέπει έναν αρχαίο ναό, σαν ένα απλο κτίσμα. Στον μύημενο όμως ο ναός αποκαλύπτεται και του μιλάει μέσα από τη γεωμετρία του, το σχήμα του, το μέγεθός του.

ΠΗΓΕΣ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΑΡΑΓΑΣ, Περιοδικό ΙΧΩΡ,Δεκέμβριος 2001, τεύχος 16

teoilio
20-05-07, 08:37
Συνεχίζοντας την αναφορά μας στην Ελληνική γλώσσα, να δούμε πως ξεκίνησε, ή μάλλον να δούμε τη πρώιμη μορφή της. Είναι γεγονός πως εδώ και 5-6 χρόνια η Γραμμική Α, η γλώσσα δηλαδή που μιλούσαν τη 2η χιλιετία οι Μινωίτες δεν αποτελεί πλεον μυστήριο. Μετά από πολύχρονες μελέτες και έρευνες του καθηγητή πληροφορικής στο πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο Κρήτης Μηνά Τσικριτσή, αποδείχθηκε πως η γλώσσα των Μινωιτών ήταν Ελληνικά στη πρώιμη μορφή τους. Για να πετύχει αυτό το έργο ο Μηνάς Τσικριτσής χρησιμοποίησε έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό εργαλείων και τεχνικών που δανείστηκε από τις τις θετικές επιστήμες (στατιστική, αλγόριθμοι και Η/Υ) τα οποία δοκίμασε πάνω σε λήμματα της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας (Thesaurus Linguae Grecae) και εφήρμοσε στα διαθέσιμα τεκμήρια του συστήματος της Γραμμικής Α.

Η αρχική θέση της έρευνας της αποκρυπτογράφησης βασίστηκε πάνω στο τι θα προέκυπτε αν αντί να μένουμε στις οπτικές μόνο ομοιότητες των συμβόλων μεταξύ Γραμμικής Β (Μυκήνες) και Γραμμικής Α (Κρήτη) γραφής, προχωρούσαμε και χρησιμοποιούσαμε ως επί πλέον κριτήριο τη συχνότητα εμφάνισης των συμβόλων της Γραμμικής Α στην αρχή και το τέλος των λέξεων. Από αυτή λοιπόν την εκδοχή και με τη βοήθεια Η/Υ, άρχισε να ξετυλίγεται μια απίστευτη αποκρυπτογράφηση της γραφής εκείνης που μέχρι τότε θεωρείτο απο πολλούς επιστημονικούς κύκλους ως μη Ελληνική.Η έρευνα του Μηνά Τσικριτσή έγινε πάνω σε 55 επιγραφές απο πινακίδες και σε 1020 ενεπίγραφα σφραγίσματα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 65% του συνόλου των 1430 γραπτών τεκμηρίων της Γραμμικής Α. Μερικές σημαντικές λέξεις που απομονώθηκαν είναι :

1. a-ta-e-nFa-wa-ja = ataenaFaja = Αθηνά Βασίλισσα που αποδυκνύει τη λατρεία της θεάς Αθηνάς το 2000π.Χ. τουλάχιστον.
2. e(n) da-ma-te(r) = εις την Δάματερ. Επιγραφή που βρέθηκε πάνω σε αργυρό πέλεκυ και θεωρείται προσφορά στη θεά Δήμητρα.
3. da-du-ma-ta = dumata = δώματα, λέξη που συναντάμε 17 φορές στην Ιλιάδα και 80 στην Οδύσσεια με την ίδια σημασία.

Ένα πλήθος από άλλες λέξεις συμπληρώνει την απόδειξη της ελληνικότητας της γλώσσας των Μινωιτών, μιας γλώσσας πολύ διαφορετικής από τις γνωστές αρχαίες γλώσσες, η οποία περιείχε λέξεις της σημιτικής, της πρωτοινδοευρωπαϊκής και της χιττικής γλώσσας. Ίσως να ήταν μια παγκόσμια γλώσσα που μιλούσαν οι άνθρωπποι πριν από το πύργο της Βαβέλ.

ΠΗΓΕΣ:ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ, "Γραμμική Α, Συμβολή στη κατανόηση μιας αιγαιακής γραφής", Εκδόσεις Βικελεία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

DespaiR
20-05-07, 12:14
Ένα άλλο θέμα που θέλω να θείξω είνια οι αυταπάτη ορισμένων,μάλλλον πολλών, ότι η νέα ελληνική γλώσσα δεν έχει δυνατότητες ακρίβειας και επιστημονικής χρήσης.Η αμφιβολία αυτή πηγάζει από την αμάθεια,είναι πραγματικότητα ή βασίζεται σε άκριτη αρχαιολαγνεία;

Η νέα Ελληνική γλώσσα βεβαίως και έχει δυνατότητες αλλά δεν νομίζω να μπορούμε να την συγκρίνουμε με την αρχαία σε καμία περίπτωση.

Οι δυτικές γλώσσες έχουν γραμματική η οποία διαχωρίζει τα ρήματα βασικώς σε δυο εγκλίσεις.

Α) την οριστική, δι’ όσα ορίζει ότι πράγματι υπάρχουν και
Β) την υποτακτική, δι’ όσα είναι επιθυμητό να συμβούν

Όμως στην κλασσική ελληνική γλώσσα υπήρχε και η έγκλιση Ευκτική η οποία εξέφραζε την υποκειμενική σκέψη, την ευχή, την διευκρίνιση του πιθανού μέλλοντος: «λεγοιμι αν», «λεγοιμι κε». Αυτός ο τρόπος έκφρασης δεν υπήρχε ποτέ στις λεγόμενες Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

Εάν κάποιος μελετήσει σε βάθος την λειτουργία της ευκτικής(σχεδόν βιωματικά) μπορεί ευκολότερα να κατανοήσει τις θεωρίες της σύγχρονου φυσικής επιστήμης. Στην κλασσική Ελληνική, η ιδέα της ροής του χρόνου δεν ήταν ίδια όπως στην Λατινική.

Δυστυχώς η Νέα Ελληνική, με την απώλεια της ευκτικής, υιοθέτησε ‘τρόπον του σκέπτεσθαι’ λατινικό…

Η λατινική, αν και προσπάθησε να μιμηθεί σε όλα την αρχαία ελληνική γλώσσα, ουδέποτε κατόρθωσε να σχηματίσει έγκλιση ευκτική.


Πηγή: Ο εν τη λέξει λόγος της Άννας Ευσταθίου

LuX
20-05-07, 20:54
Όταν λεμε λόγος Δεν εννοούμε μόνο την ομιλία ε ;
Όταν λέμε γλώσσα συμπεριλαμβάνουμε και τη γραφή η όχι ;
Και τι είναι η ομιλία , ένας συνδυασμός λαρυγγικού και γλωσσικού φωνητικού πειραματισμού που έγινε νόμος ;

ΓΛ ώσσα , ας πειραματιστούμε λίγο ....
ΓΓΓΓΓΓ ας προφέρουμε το ΓΓΓΓΓΓ.... ποίο μέρος του σώματος αισθανόμαστε ;
ΛΛΛΛΛ ας προφέρουμε το ΛΛΛΛΛΛ ποίο μέρος του σώματος αισθανόμαστε ;
Και έτσι φτιάχνουμε λέξεις .....
Όπως η λέξη αγάπη....
Και τι είναι η λέξη αγάπη ..έχει υπόσταση, έχει σχήμα ,είναι όπως ένα δένδρο που φαίνεται και το περιγράφουμε ;
Μα φυσικά όχι...!
Είναι μια εμπειρική έννοια ...
Ένας πιο περίπλοκος συνδυασμός από καθ αυτή την απλότητα και της ίδιας της λέξης ...
Όταν για παράδειγμα προφέρουμε τη λέξη αγάπη τι γίνεται ;
Χρησιμοποιώντας τμηματικά τη στοματική μας κοιλότητα ως ηχείο και πομπό δημιουργούμε ηχητικές δονήσεις που παράγουν συγκεκριμένους ήχους , κοινούς για όλους μας , αυτοί οι ήχοι ταξιδεύουν μέχρι το αυτί του ανθρώπου/ων - στόχου/ων όπου προφέρουμε τη λέξη , οι δονήσεις γίνονται αντιληπτές από το τύμπανο του αυτιού του και μεταφερόμενοι προς τον εγκέφαλο του προς αποκωδικοποίηση και καλλιέργεια, ενώ στη συνέχεια μεταμορφώνονται είτε σε εικόνες από τον εγκέφαλο ,είτε σε αναμνήσεις εμπειριών, είτε σε αναμνήσεις καταστάσεων .

Αν και η λέξη αγάπη έχει μια πλατιά και οικουμενική νοηματική αποκωδικοποίηση παρ όλα ταύτα κάθε άνθρωπος δε βιώνει την έννοια αυτής της λέξης ακριβώς το ίδιο με τον διπλανό του...
Γιατί αλλιώς αγαπάει ο κατατρεγμένος
Αλλιώς ο πλούσιος
Αλλιώς ο φυλακισμένος
Αλλιώς ο εργάτης
Αλλιώς ο κάτοικος της ζούγκλας
Αλλιώς ο γιάπης
Κλπ....κ.α.π...

Αλλά γιατί εν αρχή είναι ο λόγος ;
Μήπως ο λόγος είναι και αιτία ;
Η αιτία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία λέξεων ;

Η διαφορά μάλλον δημιουργείται από τα σύμβολα (γράμματα) και όχι απ τους ήχους (ομιλία) .
Η ελληνική γραφή χρησιμοποιεί εντελώς απλά & φυσικά σύμβολα υποκείμενα στους φυσικούς νόμους .
Έτσι το Ο κυκλώνει , το Υ συγκεντρώνει , το Π σου δείχνει τη Π-ύλη , το Α την αρχή κλπ κλπ ....


Δ.

agaliarep
21-05-07, 09:54
Ο αρχιτέκτων Μ.Βέντρις ήταν ο άνθρωπος που αποκωδικοποίησε την Γραμμική Β' και απέδειξε σε όλο τον κόσμο - που μέχρι τότε θεωρούσε ότι ήταν ανατολικής προελεύσεως - ότι μιλάει την Ελληνική: "αργά και με δυσκολία τα βουβά σημεία υποχρεώθηκαν να μιλήσουν, και μίλησαν Ελληνικά...η γλώσσα είναι δύσκολη και αρχαϊκή, γραμμένη βραχυγραφικά, αλλά πάντως είναι Ελληνική".


Ένα κενό όμως που πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο τρόπο εάν είναι δυνατόν είναι πως φτάσαμε, ή μάλλον πως έγινε η αλλαγή από την Γραμμική Β' στην μετέπειτα μορφή της.

agaliarep
21-05-07, 10:11
…Η σχέση των διαφόρων φάσεων της ελληνικής γλώσσας δηλ. η σχέση της Νέας Ελληνικής με τη Βυζαντινή και την αρχαία ελληνική γλώσσα και η, άμεσα συνδεόμενη, ερμηνεία διαφόρων μεταβολών ή ομοιοτήτων στη γλώσσα των αντίστοιχων περιόδων, ήταν ένα μείζον πρόβλημα που προέκυψε στην έρευνα της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Από πού προήλθε η Νέα ελληνική, από την αρχαία με τη μεσολάβηση της Βυζαντινής ή απευθείας από την αρχαία και μάλιστα από συγκεκριμένες διαλέκτους της; Και πόσο διαφορετική ή ίδια και απαράλλακτη είναι η νέα ελληνική γλώσσα με την αρχαία; Σχετικά με τα θέματα αυτά διατυπώθηκε η περίφημη "αιολοδωρική θεωρία" του ποιητή Αθαν. Χριστόπουλου κ.α. σύμφωνα με την οποία η Νέα Ελληνική συνδέεται απευθείας με την αρχαία γλώσσα, της οποίας αποτελεί άμεση εξέλιξη, προερχόμενη μάλιστα όχι από την αρχαία αττική διάλεκτο αλλά από την αιολική και τη δωρική διάλεκτο. Ως προς την ομοιότητα - και άμεση συνέχεια - αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιήθηκε το "επιχείρημα" της προφοράς της αρχαίας γλώσσας, η οποία εμφανίστηκε ότι ταυτιζόταν δήθεν με την προφορά της Νέας Ελληνικής, αφού όσες αλλαγές έγιναν στην προφορά έγιναν - σύμφωνα πάντοτε με την άποψη αυτή - ήδη στους κλασικούς χρόνους. Και τις δύο αυτές "θεωρίες" (της Αιολοδωρικής και της αρχαίας προφοράς) απέδειξε αβάσιμες και αναληθείς ο Γ. Χατζιδάκις, χρησιμοπιώντας την αυστηρή μέθοδο της ιστορικής γλωσσολογίας.
Ο μέγας αυτός γλωσσολόγος έδειξε ότι η Νέα Ελληνική είναι φυσική εξέλιξη της Ελληνικής των Βυζαντινών χρόνων που, με τη σειρά της, εξελίχθηκε από την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, η οποία προήλθε από την επικρατήσασα αρχαία αττική διάλεκτο. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Χατζιδάκις και την αλήθεια αποκατέστησε και εδραίωσε την αίσθηση της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, που με την αιολοδωρική θεωρία τιναζόταν στον αέρα, αφού η βυζαντινή Ελληνική και η Αλεξανδρινή Κοινή (20 αιώνων γλωσσική παράδοση!) φαίνονταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ, ενώ αντιθέτως στηνόταν μια πλαστή γέφυρα που ένωνε απευθείας τη νέα Ελληνική με την αρχαία, και μάλιστα με δύο διαλέκτους που εκτοπίστηκαν νωρίς από την επικράτηση της αττικής διαλέκτου. Ως προς την προφορά ο Χατζιδάκις, ακολουθώντας τα διδάγματα της γλωσσικής επιστήμης, έδειξε ότι ανάμεσα στην προφορά της αρχαίας και της νέας γλώσσας υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αναμενόμενες στην εξέλιξη κάθε φυσικής γλώσσας. Και για τις δύο θέσεις του, επιστημονικά αδιάσειστες και καθολικά αποδεκτές από τους γλωσσολόγους, ο Χατζιδάκις δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από αγλωσσολόγητους επικριτές, οι οποίοι πίστευαν ότι με τα διδάγματα του μεγάλου γλωσσολόγου υπονομεύεται η ελληνικότητα της σύγχρονης γλώσσας των Ελλήνων, ενώ στην πραγματικότητα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: με τις απόψεις του Χατζιδάκι και άλλων αποδεικνυόταν η ενότητα και η άνευ χασμάτων συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.

Γιώργος Μπαμπινιώτης
καθηγητής Γλωσσολογίας
στο Παν. Αθηνών.

Αναστάσιος
24-05-07, 03:11
Θα συνεχίσω από εκεί που άφησε το θέμα ο Τεόλιο, λέγοντας με δικά μου λόγια αυτό το οποίο αναφέρει ο ίδιος, όπως σωστά το αντιλαμβάνεται μέσα από το πληροφορικό του υπόβαθρο.Δε θα μιλήσω σας γλωσσολόγος, αφού δεν είμαι, αλλά σαν αυτόχθων χρήστης. Ας τα πω επιγραμματικά -

H επιστημονική δομή της ελληνικής
Εν αντιθέσι με την μεγάλη πλειοψηφεία των συγχρόνων γλωσσών που στον γραπτό τους λόγο αποτελούν μια γραπτή καταγραφή των προφορικά μιλουμέντων, με όλες τις ατέλειες και τους ιδιωματισμούς τους, η ελληνική αποτελεί (στην προ-χριστιανική μορφή της) μία επιστημονικά τέλεια δομημένη γλώσσα.Μια γλώσσα που δείχνει σαν να έχει μελετηθεί από μια συντακτική επιστημονική ομάδα, με σκοπό να είναι πιο αποδοτική σαν μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Γνωρίζω πως αυτό έχει αντικρουστεί με επιχείρημα της υπάρξεως πολλών διαλέκτων, εντούτοις κανείς ( ; ) σήμερα δε φαίνεται να έχει παραξευνευτεί από το γεγονός πως όλες οι διαλέκτοι της ελληνικής (ιωνική, δωρική κλπ) είχαν διαφορές αισθητικής (ηχητικής κυρίως) φύσεως και όχι διαφορές που δομικά αλλάζουν τις δυνατότητες της γλώσσας. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι πάντα ο κανόνας μεταξύ διαλέκτων της ίδιας γλώσσας.

Η φθίνουσα πορεία της
Η δημοτική που μιλούμε εμείς σήμερα είναι μια φθίνουσα παραφθορά της αρχαίας γλώσσας. Σε πολλά σημεία είναι απλοποιημένη, σε άλλα αλλαγμένη με τρόπο που δημιουργεί πιο τυποποιημένες εκφραστικές οδούς και σε άλλα παρουσιάζει το -ανύπαρκτο- φαινόμενο για την αρχαία να υστερεί σε ορισμένα σημεία σε σχέση με μη ελληνικές γλώσσες.Για παράδειγμα υπάρχει η έλλειψη της δοτικής στα νέα ελληνικά, ενώ στα νέα γερμανικά η δοτική είναι παρούσα.
Η φθίνουσα πορεία της ελληνικής δεν είναι νέο φαινόμενο.Το πρώτο σοβαρό βήμα για την κατάπτωση της ελληνικής δεν ήταν άλλο από την γραφή και την διάδοση της βίβλου.Με τη διάδοση του ελληνισμού η τραγική χρήση της ελληνικής από τους ευαγγελιστές,τους αποστόλους και τους πατέρες της εκκλησίας εδραιώθηκε.Ως εκ τούτου βλέπουμε πως τα μεσαιωνικά ελληνικά είναι μια γλώσσα πολύ κοντινή στην δημοτική και κατανοητή από τον οποιοδήποτε έχει μια μέτρια γνώση της ελληνικής.Όταν μια πτωχευμένη αλλοίωση επιβάλλεται στον πληθυσμό,τότε μέσα στο σημερινό πνεύμα της ισοπεδωτικής ισότητας όλων των γλωσσών που έχει επιβληθεί ως το ορθόν,αυτή καθιερώνεται ως το επόμενο ιστορικό στάδιο μιας γλώσσας.Σήμερα βρισκόμαστε σ'ενα άλλο στάδιο πτωτικης μεταβολής το οποίο απειλεί να αλλάξει την ελληνική περισσότερο απ'όσο το έχει κάνει τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Με βάση αυτά που είπα, ως διευκρίνηση αναφέρω πως όταν ομιλώ για ελληνική χωρίς προσδιοριστικό, ομιλώ για την ανόθευτη, προχριστιανική μορφή της.

Το μοναδικό χάρισμα της δυνατότητας προσωπικού ύφους και το παραμύθι του γλωσσικού προβλήματος
Η ελληνική έχει το μοναδικό στον κόσμο χαρακτηριστικό πως μπορεί να δώσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος στον κάθε ομιλητή της.Εν αντιθέσι, οι νεώτερες μορφές της σπρώχνουν τον ομιλητη σε πιο τυποποιημένο λόγο.Αυτό είναι και το κύριο γνώρισμα που έχει χαθεί στις νεώτερες μορφές της και είναι χαρακτηριστικό πως οποιοσδήποτε ομιλητής νεωτέρων μορφών της γλώσσας επιθυμεί/αναγκάζεται να μιλήσει σε πιο εξελιγμένη μορφή λόγου, αναποφεύκτως κατατρέχει στις παλαιότερες μορφές της.Η λεγόμενη καθαρεύουσα ποτέ δεν ήταν μια τεχνητή γλώσσα όπως μανιωδώς προσπαθούσαν να την παρουσιάσουν οι πολέμιοι της.Από την εποχή των κομνηνών μέχρι το 1981 που πρακτικά την ....απαγορέψαμε, υπάρχουν απειράριθμες μαρτυρίες ανθρώπων που ομίλησαν στην καθουμιλουμένη τους διάφορες μορφές προ-χριστιανικών ελληνικών.Εκ των πραγμάτων, μεγαλύτερη μόρφωση σήμαινε η γνώση των λεγομένων "κλασσικών" ελληνικών και υψηλότερη ικανότητα χρήσης της ελληνικής ήταν εκ των πραγμάτων η γνώση των αυτών.Όμως αυτοί οι ανθρώποι, ως ενός υψηλοτέρου επιπέδου γνώστες της ελληνικής, ανέκαθεν ενσωμάτωναν στην καθουμιλουμένη τους τα "κλασσικά" ελληνικά.Και αυτό δεν συνέβαινε λόγω ταξικών διακρίσεων ή αρχαιολατρικών εμμονών,όπως εσχάτως έχει επιβληθεί να εικάζεται από τους εγγράματους μεν, αλλά αγραμμάτους περί τα ελληνικά ζητήματα μαρξιστές.Η ίδια η ελληνική σε εξελίγμένες μορφές της είναι ένας χείμαρρος που σε παρασύρει, ένα ποτάμι στο οποίο αφήνεσαι και που πλέον κανείς , έστω και περιορισμένων ικανοτήτων, μύστης της δε μπορεί να επιστρέψει στην ρηχότητα της καθουμιλουμένης.Σε εξελιγμένες μορφές της κατεχει πλέον τέτοια συντακτική ευπλασία που απελευθερώνει το νου, ο οποίος νους αδυνατεί -φυσικά- να αυτοπεριοριστεί στα πρωτύτερα, στενότερα πλαίσια.Πρωτίστως όμως, λόγω της αυστηρά συστηματικής επιστημονικής ετυμολογίας των λέξεων της,επιτρέπει την σχεδόν αυτόματη δημιουργία νέων λέξεων προς έκφραση καθε πρωτοπαρουσιαζόμενης έννοιας.Όμως αυτό για να λειτουργήσει σωστά προυποθέτει σωστή γνώση της γλώσσας, που σήμερα έχει ολοκληρωτικά χαθεί.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν,με μια πολύ σημαντική παρατήρηση στο τέλος:Σωστά ελληνικά δεν μιλά απαραίτητα αυτός/ή που στερείται γραμματικών λαθών.Τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που απαιτεί την συνεχή (και πιεστική για τα σημερινά ήθη) σκέψη των εννοιών οι οποίες προφέρονται/γράφονται, για να ομιληθεί σωστά. Αλλιώς ολισθαίνει σ'ένα αράδιασμα εννοιών χωρίς κανένα νόημα, ο γνωστός ξύλινος λόγος που συναντούμε σήμερα παντού.Επομένως αν θέλετε να τα μιλήσετε σωστά πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε και σωστά, εάν ο λόγος σας είναι ανούσιος, ποτέ δε θα μπορέσετε να το κάνετε όσο σκληρά κι αν προσπάθήσετε (Τρανταχτό παράδειγμα ο Γιωργάκης Παπανδρέου!!)

teoilio
26-05-07, 12:10
Θα συμφωνήσω με τον Αναστάσιο σε όσα είπε, και θα συνεχίσω με το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας, αποδυκνύοντας πως είναι γεννέτειρα κι αυτής ακόμα της μεγάλης λατινικής γλώσσας.

Τα λατινικά έχουν στοιχεία γλωσσολογικά που καλύπτουν φθογγικές μεταβολές, μορφολογικές και σημασιολογικές αναλογίες, αντίστοιχες των αρχαιοελληνικών διαλέκτων. Συγχρόνως εντοπίζονται χαρακτηριστικά ίδια συγκεκριμένων διαλέκτων της αρχαίας ελληνικής, γεγονός που αποκαλύπτει την επαφή της λατινικής γλώσσας εν τη γεννέσει της με συγκεκριμένα ελληνικά φύλα. Ο εντοπισμός π.χ. αρκαδοκυπριακών στοιχείων αλλά και δωρικών τύπων στη λατινική, εφ' ενός επαληθεύει τις παραδόσεις περί εποίκησης της Ιταλικής χερσονήσου από Έλληνες οικιστές από την Αρκαδία, αφ' ετέρου υποκινεί σε επανεξέταση των απόψεων για τους Δωριείς, οι οποίοι προφανώς συνυπήρχαν στις ελληνικές χώρες των Πελασγών, ήδη από την προϊστορική εποχή, μαζί με τα υπόλοιπα αρχαία ελληνικά φύλα. Οι αναλογίες άλλωστε των φαινομένων της λατινικής γλώσσας, την εντάσσει στον ελληνοπελασγικό κόσμο.

Με βάση τη μελέτη αυτή, που επισκόπησε όλο το διατεθημένο λεξιλόγιο της λατινικής, τουλάχιστον από πλευράς ριζών και ετοιμολογικών λημμάτων, οδηγούμαστε στην άμεση σχέση των λατινικών ριζών με την αρχαία ελληνική. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη μελέτη αυτή ξεκίνησε από τη σημασία της λατινικής ρίζας, αναζητώντας ελληνική ρίζα ταυτόσημη, ως προς τη φθογγική συγκρότηση καθώς και φθογγικές μεταβολές από την ελληνική στη λατινική που είναι αποδεκτές επιστημονικά και κατ' αναλογία εκείνων που απαντώνται στις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους και βέβεια έχουν απόλυτα ή σχετικά, συγγενή ή ταυτόσημη σημασία. Για λόγους οικονομίας χώρου δεν παραθέτω την έρευνα αυτή καθεαυτή αλλά τα αποτελέσματά της.

Η ενδελεχής έρευνα έδειξε ότι υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, όρος της αττικής ή των λοιπών διαλέκτων της αρχαίας ελληνικής, ομμόριζος με τους προς ετυμολόγηση όρους της λατινικής. Έτσι εξηγείται και γιατί από την ίδια ελληνική ρίζα προέρχεται όχι μόνο το λατινικό αλλά και το κελτικό έτυμο συγγενών όρων, αλλά και το ότι η ίδια σημασία στις λατινικές και τις κέλτικες γλώσσες αντιπροσωπεύεται απ΄πο ρίζες ελληνικές ή λέξεις ελληνικές που απαντώνται σε συγκεκριμένη αρχαία ελληνική διάλεκτο. Τη διαπίστωση αυτή τη θεωρούμε ιδιάιτερα σημαντική, αφού υποδυκνύει τη διασπορά των Πελασγών Ελλήνων, ως επί μέρους φύλων για τα είδη του γλωσσικού και πολιτισμικού τους εμβολιασμού προς τους άλλους λαούς.

ΠΗΓΕΣ : Σ.ΔΩΡΙΚΟΣ, Κ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, "Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ", Περιοδικό ΙΧΩΡ, Τεύχος 14 Οκτώβριος 2001

Αναστάσιος
28-05-07, 03:13
Τώρα μ'αυτά που ανέφερε ο Τεόλιο πάμε σ'άλλα μονοπάτια. Η επιρροή της ελληνικής δεν περιορίζεται στον μεσογειακό χώρο.Υπάρχει η πασίγνωστη (στους γερμανούς αλλά όχι στους έλληνες) γραμματική ομοιότητα της γερμανικής με την ελληνική, εντούτοις επειδή δεν υπάρχουν γραπτά γερμανικά κείμενα της κλασσικής εποχής δεν μπορούν να γίνουν πειστικές συγκρίσεις.
Τώρα για τα περί αποικισμών, είναι παντελώς άγνωστο στους νεοέλληνες αλλα πασίγνωστο στον κάθε Δανό πως ο γενάρχης του δανικού λαού ήταν ο μυθικός βασιλέας Νταν (Dan) όπου οι μεσαιωνικοί δανοί ιστορικοί (και πρώτοι καταγραφείς της ιστορίας του δανικού λαού) Saxo Grammaticus και Dudo of Saint-Quentin (ναι μεν γεννημένος στην Νορμανδία τον 10ο αιώνα αλλά σε μια εποχή που όπου οι μετανάστευση των δανών στην Νορμανδία ήταν πολύ πρόσφατη) θεωρούσαν ιστορικό πρόσωπο, μάλιστα ο Ντούντο ξεκάθαρα αναφέρει πως ο Νταν ήταν Δαναός και και το όνομα των δανών προέρχεται απ'των δαναών.
http://www.the-orb.net/orb_done/dudo/dudindex.html

Ξέφυγα απ'το άμεσο θέμα μας, αλλά έχει ενδιαφέρον διότι άλλωστε πέρα απ'την παρουσία ομόρριζων λέξεων κα μεταξύ της ελληνικής και των σκανδιναβικών γλωσσών υπάρχει και η πασίγνωστη χρήση στις γλώσσες αυτές (αν και κατά μεγάλο βαθμό χαμένη στα δανέζικα, ζώσα στις υπόλοιπες τρεις) των μακρών και βραχέων, τη στιγμή που στην ελληνική έχουν καταργηθεί προ πολλού.

Drymonia
30-05-07, 09:40
Επαναπαραθέτω ορισμένα σημεία από την απάντηση του Teoilio προερχόμενη από το περιοδικό Ιχώρ, διότι κρίνω ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας πληροφορίες που όλοι πρέπει να διαβάσουν:

Η λέξη έξυπνος από την άλλη, χαρακτηρίζει αυτόν ο οποίος βρίσκεται "εκτός υπό τον νου", αυτόν που δεν είναι ύπνος. Δηλαδή τον ενσυνείδητο, αυτόν που είναι κυβερνήτης του εαυτού του. Ενώ ο υποσυνείδητος είναι υπό την συνείδηση...είναι έρμαιο της επιβολής ξένης συνείδησης.

Πολύ σημαντική παρατήρηση. Εξυπνος είναι αυτός που δεν κοιμάται. Και δεν κοιμάται αυτός που γνωρίζει την αλήθεια [α+λήθη = το αλησμόνητο]. Αντίθετα κοιμάται εκείνος που βρίσκεται σε λήθη, δηλαδή έχει ξεχάσει. Τι; Τις σημασίες των λέξεων της γλώσσας του, διότι εκείνος που χρησιμοποιεί τις λέξεις δίχως να τις γνωρίζει, περπατά στα τυφλά, άρα και οι λογικοί συλλογισμοί στους οποίους καταλήγει δεν είναι σωστοί.


Ο εγκέφαλός μας λοιπόν οργανώνεται σε γλώσσα μηχανής είτε εμείς το κατανοούμε είτε όχι. Για αυτό ο Ελληνικός Λόγος, με τις αναρίθμητες σύνθετες λέξεις του, λειτουργεί σαν γλώσσα μηχανής η οποία έχει σαν σκοπό να οργανώσει τον εγκέφαλο που τη δέχεται και του αποδίδει ανάπτυξη και εξέλιξη.

Ετσι είναι. Ο εγκέφαλός μας είναι ένα εξελιγμένο υπολογιστικό σύστημα αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται το κατάλληλο λογισμικό. Πάρτε οποιονδήποτε Η/Υ μεγάλων δυνατοτήτων και εγκαταστήστε του 2-3 μικρά προγραμματάκια.. ο Η/Υ θα αναγκαστεί να δουλέψει με αυτά και οι δυνατότητές του δεν θα αποκαλυφτούν.;)


οι σοφοί δεν χρειάζονταν να παραθέτουν βιβλιογραφία για να ενισχύουν τις θέσεις τους και τις φιλοσοφίες τους, πράγμα που δεν νοείται στις μέρες μας? Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να εκφράσουμε μια δημιουργική άποψη εκ του μη ασφαλούς, χωρίς να παραθέσουμε την απαραίτητη βιβλιογραφία που θα πιστοποιεί και θα ενισχύει την άποψή μας. Πως θα ξεφύγουμε από την δύσκολη αυτή κατάσταση όπου ο σημερινός "σκεπτόμενος" δεν είναι τίποτα άλλο από αναμεταδότης σκέψεων κι όχι δημιουργός? Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε να είμαστε φορείς της ξένης σκέψης? Πρέπει απλά να μάθουμε να μελετάμε το Πλάτωνα, το Σωκράτη και να απελευθερώσουμε τη διάνοιά μας από όσα μας λένε οι άλλοι, χωρίς να τα απορρίπτουμε κατ' ανάγκη, και να δημιουργήσουμε τη δική μας σκέψη.


Πολύ σωστά! Θυμάμαι στην ταινία "'Ενας υπέροχος άνθρωπος" ο Νομπελίστας Τζον Νας στα πρώτα του βήματα είχε φτάσει στα όρια της απελπισίας επειδή δεν μπορούσε να απεγκλωβιστεί από το κατεστημένο των πανεπιστημίων που τον ήθελε να βασίζει κάθε του νέα σκέψη σε προηγούμενες μελέτες και εργασίες. Δεν άντεχε να παπαγαλίζει, γνωρίζοντας ότι αν άφηνε τον εαυτό του ενεπηρέαστο να μελετά την φύση θα ανακάλυπτε αυτό το οποίο ήταν προορισμένος να βρεί. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που πετάει ολόκληρο το γραφείο του από το παράθυρο.

Η σωστή χρήση λοιπόν του Ελληνικού Λόγου, κάνει τη διάνοια να οργανώνεται ορθά, δίνοντάς της την ιδιότητα αφ' ενός να εντάσσεται ομαλά στη ροή των πραγμάτων, αφ' ετέρου να διεισδύει πέρα από αυτά που φαίνονται σε αυτά που υπ-άρχουν, σε όσα υπόκεινται υπό Αρχήν, δηλαδή στο Είναι των πραγμάτων και όχι στο φαίνεσθαι αυτών. Είναι αναγκάιο λοιπόν η συνείδησή μας να φτάσει σε εκείνο το σημείο που θα αναλύει τη πληροφορία και θα φτάνει στο βάθος των νοημάτων που μπορεί να κρύβει μια λέξη, μία φράση ακόμα και μία εικόνα. Ας αναλογιστούμε τον αμύητο που βλέπει έναν αρχαίο ναό, σαν ένα απλο κτίσμα. Στον μύημενο όμως ο ναός αποκαλύπτεται και του μιλάει μέσα από τη γεωμετρία του, το σχήμα του, το μέγεθός του.

Ναι! Τότε αλλάζουν τα πάντα! Είναι κάτι παραπάνω από το να μαθαίνει απλά μια γλώσσα. Είναι σαν να μαθαίνεις πλέον μια γλώσσα παγκόσμια [κι όχι παγκοσμιοποιημένη ;) ] σε απόλυτη αρμονία με την φύση και το σύμπαν, άρα και με κάθε απόκρυφη πλεύρα του εαυτού μας!

Αναστάσιος
31-05-07, 03:19
Το να λέμε πως η γλώσσα καθορίζει και τη νοημοσύνη μας είναι κάτι εύκολο να λεχθεί εντούτοις είναι το να βιωθεί στην πράξη είναι μία εντελώς διαφορετική εμπειρία. Κι εγώ ο ίδιος έχω διαπιστώσει επανελλειμένα πως όσες φορές έχω καθίσει να εξηγήσω την ετυμολογία των λέξεων σε μη-κατέχοντες την ελληνική,ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους.Είναι κάτι που πρέπει να βιωθεί για να κατανοηθεί.Επίσης εντυπωσιακά είναι τα σχόλια για την ευηχία της ελληνικής. Αυτά προέρχονται κατά κόρον από άτομα που έρχονται σ'επαφή με την καθημερινή ομιλία της ελληνικής χωρίς να την καταλαβαίνουν (Το γιατι γίνεται έτσι, είναι άλλη ιστορία).
Η δυσκολία εκμάθησης της ελληνικής είναι αλλο ένα μεγάλο παραμύθι, με το οποίο κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σωστά.Μέσα σ'όλα τ'άλλα, η εισροή των μεταναστών εν ελλάδι δημιούργησε και ένα καλό:Αυτό το παραμύθι έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί στη συνείδηση του κόσμου.

Drymonia
02-06-07, 11:59
ΤΟΝΙΣΜΟΣ
Οι τόνοι, τα πνεύματα αλλά και τα φωνήεντα είναι πολύ σημαντικοί νοηματικοί παράγοντες στην γλώσσα μας, διότι αν αλλάξει κάτι από αυτά, αυτομέτως έχουμε διαφορετική σημασία.

Οξεία => ο τόνος της φωνής οξυνόμενος ανέρχεται ελαφρώς
Περισπωμένη => Η φωνή οξύνεται ολίγον και αμέσως περισπάται
Βαρεία => η φωνή, η συλλαβή, ως βαρυτέρα τείνει προς τα κάτω, χαμηλά

Πνεύματα:
Δασεία => η συνηχητική πνοή του φωνήεντος είναι παχύτερη
Ψιλή => η συνηχητική πνοή του φωνήεντος είναι αραιότερη

Διότι άλλο το ό-μικρον και άλλο το ω-ΜΕΓΑ [το δεύτερο είναι παρατεταμένο, μακρό φωνήεν, σαν 2 όμικρον]
Έτσι λοιπόν άλλο η λέξη "φορά" = κατεύθυνση, και άλλο "φωρά" = κλοπή [..επ'αυτοφώρω]

Αδεής [α+δέος] = αφοβος Αδαής [α+δαήμων] = αμαθής

"ώρα" με δασεία είναι η ώρα της μέρας, "ώρα" με ψιλή είναι η φροντίδα [η κατάργηση του πολυτονικού κατήργησε και κάποιες λέξεις]

"τόνος" κατά τον Ησύχιο σημαίνει έντασις, ισχύς, ρώμη, δύναμις. Ο τονισμός των λέξεων σε πολλές και ουσιώδεις περιπτώσεις αλλάζει την έννοιά τους, δίνοντας αναλόγως την θετική ή αρνητική έννοια.
Γνωστό παράδειγμα ότι η λέξη "έργον" συντιθέμενη με ένα συνθετικό αποδίδει ιδιότητα δημιουργώντας την κατάληξη -ουργος. Η Ελληνική γλώσσα λέει: αν το έργο είναι για το καλό των ανθρώπων, τότε η λέξη τονίζεται στην λήγουσα [μελισσουργός, χειρουργός]. Όταν όμως το έργο είναι προς βλάβη του ανθρώπου, ο τονισμός μεταφέρεται στην παραλήγουσα [κακούργος, ραδιούργος]

Μήπως άραγε πρέπει σήμερα να προσαρμόσουμε τις λέξεις, καθώς πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και τα καλά γίναν κακά;; π.χ. να μην λέμε "υπουργός" αλλά "υπούργος"..;)

OrdoAbChao
07-06-07, 05:00
...αλλά αυτό που πρέπει επίσης να κάνουμε είναι να το ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, δηλαδή να το κάνουμε συνειδητά, με ΔΕΟΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΘΥΝΗ και να σταματήσουμε να κατακρεουργούμε την γλώσσα μας σημασιολογικά αλλά και ορθογραφικά!!!
Το χρωστάμε αυτό! Και θέλει ΚΟΠΟ!!

Το επόμενο βήμα μας είναι να μπούμε στην σημασία των Ελληνικών λέξεων, όπου εκεί πλέον αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του ΝΟΥ εκείνου που συνέλεβε την Ελληνική Γλώσσα!

Αγαπητή Drymonia,

Ένα άψογο κείμενο. Το μήνυμα που δίνεις είναι ακριβές και ξεκάθαρο. Συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου.

Φιλικά,
OrdoAbChao

Drymonia
07-06-07, 16:05
OrdoAbChao,

το'χω διαπιστώσει ότι μετά από μια μεγάλη κόντρα, έπεται μια καλή φιλία!
Να'σαι καλά!

Τώρα, να συνεχίσω λίγο για τον τονισμό.
Νομίζουμε ότι με την κατάργηση του πολυτονικού έχουμε ξεχάσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις.
Κι όμως αυτό δεν υσχύει!
Το αποδεικνύει μια έρευνα του γνωστού μας Δ. Σαββόπουλου που έκανε στο στούντιο.

Εκεί, χρησιμοποιώντας ανθρώπους ανυποψίαστους, τους έβαλε να προφέρουν μέσα σε προτάσεις λέξεις που παλαιότερα παίρναν περισπωμένη σε σχέση με άλλες που τονίζονται.

1ο πείραμα με τις προτάσεις:
"Ειν'ακριβός αυτός ο αναπτήρας. Ας μην είναι ωραίος, έχει την αξία του. Ναι, ακριβώς αυτό ήθελα να πώ."

Το ακριβός είναι επίθετο και τονίζεται
Το ακριβώς είναι επίρρημα και κανονικά παίρνει περισπωμένη.

Αποτέλεσμα; Στον παλμογράφο το διάγραμμα του επιρρήματος ήταν μεγαλύτερο [πιο παρατεταμένο] από εκείνο του επιθέτου.

2ο πείραμα:
"Λυγά πάντα η γυναίκα"
Το πάντα ακούγεται ψηλότερα από το λυγά [που περισπάται], αλλά και από το γυναίκα [που τονίζεται].. Μπερδεύτηκε λοιπόν ο Σαββόπουλος και τηλεφώνησε σε έναν φίλο του που του εξήγησε ότι η λέξη γυναίκα κανονικά περισπάται στην τρίτη κλίση που έχει καταργηθεί!!

Έτσι λοιπόν παρόλο που οι νόμοι της γραμματικής καταργήθηκαν, τα πάντα σώζονται στον προφορικό μας λόγο.. άρα το μόνο που κατάφεραν ορισμένοι με την κατάργηση του πολυτονικού ήταν πέρα από μια τρύπα στο νερό, να καταστήσουν την γραμματική και ορθογραφία ελλειπή και να μας δημιουργήσουν γνωστική σύγχιση που είναι εμφανής στα σχολεία μας και όχι μόνο!

Ποσειδώνιος
07-06-07, 16:51
Έτσι λοιπόν παρόλο που οι νόμοι της γραμματικής καταργήθηκαν, τα πάντα σώζονται στον προφορικό μας λόγο.. άρα το μόνο που κατάφεραν ορισμένοι με την κατάργηση του πολυτονικού ήταν πέρα από μια τρύπα στο νερό, να καταστήσουν την γραμματική και ορθογραφία ελλειπή και να μας δημιουργήσουν γνωστική σύγχιση που είναι εμφανής στα σχολεία μας και όχι μόνο!Πραγματικά έτσι συμβαίνει και με την βαρεία τον τόνο που γράφεται με κλίση από τα αριστερά προς τα δεξιά σε αντίθεση με την οξεία που γράφεται από δεξιά προς τα αριστερά. Αν διαβάσουμε ένα κείμενο της καθαρεύουσας με βαρείες θα παρατηρήσουμε εύκολα ότι τονίζουμε τις συλλαβές με την βαρεία λιγότερο από ότι με την οξεία.
Διατηρεί λοιπόν ο προφορικός λόγος τις ιδιαιτερότητες της παλαιότερης γραφής. Όμως μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό. Εδώ στην Κρήτη όπως και σε άλλα νησιά (Κύπρο, Ρόδο) ακούς ακόμα τα ελληνικά «τραγουδιστά» στα χωριά, όχι όμως και στις πόλεις.
Μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε για να επαναφέρουμε το πολυτονικό; Άραγε υπάρχει από τους ακαδημαϊκούς μας αυτή η σκέψη;

ΥΓ. Ξέρατε ότι όσες ελληνικές λέξεις έχουν δανειστεί οι Άγγλοι για να τις ξεχωρίζουν τοποθετούν μπροστά στη λέξη το “h” (πχ Ελλάς  Hellas) το οποίο δεν προφέρουν. Ντροπή να ξέρουν καλύτερα από εμάς οι ξένοι…

Drymonia
27-06-07, 14:05
Από το νέο βιβλίο του Ζουράρη, αποσπάσματα του οποίου παρέθεσα εχθές στο θέμα για το βιβλίο της έκτης, μια ακόμη αλήθεια που πονάει και που αναφέρεται στο θέμα της γλώσσας και πως και για ποιό λόγο αυτή αποδυναμώνεται μέσα από τα σχολικά βιβλία..

Ο εκ των εγκύρων παρ'ημίν φιλόλογος και λόγιος Θανάσης Γεωργιάδης έγραψε, Είρων, στην εφημερίδα Μακεδονία, ότι αυτοί οι "συγγραφείς", που ούτε να γράφουν ξέρουν, ούτε από Ιστορία σκαμπάζουν - όπως τους κεραυνοβόλησε και η Ακαδημία - γράφουν τα ελληνικούλια τους τα ετοιμόρροπα, μόνον με κύριες προτάσεις, χωρίς τον καθ'υπόταξιν λόγον, "σαν να απευθύνονται σε ηλιθίους...". Ο Θ. Γεωργιάδης είναι επιεικής: δεν απευθύνονται αι-οι αρβύλες [συγγραφείς] αυτές προς ηλιθίους... Θέλουν να κατασκευάσουν ηλιθίους: που να είναι έτοιμοι για την υποδούλωσή τους μέσα στην εξαμερικανισμένη παγκοσμιοποίηση...

Το κουρελούργημα τούτο είναι, προσέτι, κραυγαλέα ανέμπνευστο, ατάλαντο, αντιπαιδαγωγικό. Οι πλείονες των νηφαλίων εμπειρογνωμόνων, εν εσχάτη αηδία για το "κατόρθωμα" αυτό των εναγών, είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε τέτοια ασχετοσύνη: φράσεις γραμμένες με ρέψιμο λεξιπενίας, τρισβάρβαρα αφηρημένα ουσιαστικά, προωρισμένα για παιδιά των εντεκάμισυ-δώδεκα ετών! Απόλυτη έλλειψη του καθ'υπόταξιν λόγου, "σαν να απευθύνονται σε ηλιθίους" ομοϊδεάτες τους, και φωτογραφίτσες, ψευτοδιαγράμματα.

teoilio
17-09-07, 09:35
Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής
που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο
για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της
οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα
εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που
θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει
καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο
άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του
παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
¶λλη συναφής εκδήλωση: Οι ¶γγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα
στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή
σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές
ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της
Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του
προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας
μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς
όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι ! μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο
ταξινομήθηκαν 8.000 συγγρ άμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο
συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα
εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής
απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι
θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το
ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων
πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,
κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η
γλώσσα στην οποία α! υθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)
εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις
έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές,
σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων πουτην χρησιμοποιούν. ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων
αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Litsa
17-09-07, 15:26
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις
έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές,
σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων πουτην χρησιμοποιούν. ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων
αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.


Μήπως είναι και λίγο υπερβολικά όλα αυτά ?

Δηλαδή οι λέξεις Πατήρ Μητήρ Θυγατήρ, τι σημαίνουν ?

Αυτές δεν είναι λέξεις που σημαίνουν έτσι επειδή συμφωνήθηκε ?

Όταν λέμε "φάσγανα" δεν είναι και αυτή μια λέξη "συμφωνία" ?

Πως λέει το άρθρο ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ??

Φυσικά αυτά τα παραδείγματα που φέρνει το άρθρο είναι σχετικά
πρόσφατες λέξεις και δεν νομίζω πως μπορεί να θεμελιωθεί ακλόνητα
η προέλευση τις ρίζας των λέξεων και η εννοιολογική της αξία.

Και γω εκτιμώ την κλασική Ελλάδα και την συνεισφορά των ελληνικών
στις νεώτερες ευρωπαικές λέξεις αλλά . . . οι άνθρωποι μιλάνε
τουλάχιστον εδώ και 100 χιλ χρόνια για να μην πω περισσότερα,
και οι γραπτές πληροφορίες που έχουμε για τον λόγο καλύπτουν μόλις
μετα βίας μόλις 5 χιλ χρόνια, οπότε είναι σαν να βλέπεις από μια
σκακιέρα ΜΟΝΟ μισό τετράγωνο και ένα πιόνι και να προσπαθείς να
παίξεις σκάκι και να βρεις την λύση στο ματ.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα πως ότι μας υπερκολακεύει είναι ύποπτο και
δημαγωγικό και μας απομακρύνει από την γοητεία της πραγματικής γνώσης.

υγ
Που μπορούμε να βρούμε στοιχεία για την εγκυρότητα
και αυθεντικότητα του άρθρου ?

mars
25-09-07, 18:24
Ελληνισμός εστι το καθ'Έλληνας διαλέγεσθαι, τουτέστι το ασολοικίστως και αβαρβαρίστως διαλέγεσθαι. => Ετυμολογικόν το Μέγα

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου => Ελύτης

Έπαινος γαρ της φωνής η κυριολοξία => Μ. Ψελλός

Οι ευρωπαϊκές γλώσσες φαίνονται ως διάλεκτοι της Ελληνικής => Wandruska [Καθηγητής Πανεπιστημίου Βιέννης]

Πρώτος τοίνυν ην ο Παλαμήδης ο αρξάμενος ευρίσκειν τα ελληνικά γράμματα => Θεοδόσιος Γραμματικός

Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών => Βολταίρος

ολόκληρη η ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψεως είναι μια σειρά υποσημειώσεων στον Πλάτωνα => Whitehead

Tη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου. => Οδυσσέας Ελύτης

Η ελληνική κλασσική γλώσσα όργανον αποτελεί της διαμορφώσεως του ανθρώπινου νοός τε και εργαλήιον δοκιμασμένον του ποιείν τους ανθρώπους σκεπτόμενους τε και κριτικούς...Η ελληνική κλασσική γλώσσα υπήρξε η κατεξοχήν επιστημονική γλώσσα εν τη Ευρώπη...Δει δε αναλαμβάνειν το παγκόσμιον ανθρωπιστικόν πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. => Juan Jose Puhana Arza [Παγκοσμιο Γλωσσικο Συνεδριο, 1996)

Από την Β' πρόταση που κατέθεσαν οι Ισπανοί στο Ευρωπαϊκό Κοινωβούλιο, 1995
"Απαιτεί από της Επιτροπής επεξεργάζεσθαι εν Πρόγραμμα Σπουδών της Κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης και Παιδείας, αποβλέποντας αυτών εισαγωγήν, τουλάχιστον, εν πάσιν αναβαθμοίς της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως απάντων Κρατών Μελών δια των αντιστοίχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε η Ελληνική Γλώσσα όλων των ευρωπαίων κοινή γλώσσα γίγνηται."



Τα παραπάνω ας γίνουν αφορμή για μια καρποφόρα συζήτηση για την γλώσσα μας, την καταγωγή της, την σχέση της με την αρχαία Ελληνική, τις ιδιότητές που την κάνουν ξεχωριστή, αλλά και της άμεσής της σχέσης με την λογική και την επιστήμη.



Ναι.. φίλη ΕΛΛΗΝΙΔΑ, Drymonia.

¨ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ¨.

Η Ελληνική γλώσσα των μαθηματικών και της μουσικής.
Η μητέρα των γλωσσών.
Η γλώσσα της νόησης και της μάθησης.
Η γλώσσα των συνωνύμων και των συνειρμών.
Η γλώσσα της σοφίας των συναρίθμων.
Η γλώσσα που ανυψώνει τον ανθρώπινο Νου.
Η γλώσσα των φιλοσόφων και των επιστημών.


ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ..
¨Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ¨

http://img227.imageshack.us/img227/139/02dh2.jpg

mars
25-09-07, 18:42
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ..
¨Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ¨

http://img401.imageshack.us/img401/4099/01qf1.jpg

mars
25-09-07, 18:46
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ..
¨Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ¨

http://img219.imageshack.us/img219/7673/02ko1.jpg

mars
25-09-07, 19:05
Ένα μέρος των κοινών σημείων που προκύπτουν βάσει των λεξάριθμων,
την μαθηματικής Ελληνικής γλώσσης.

1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55=5+5=10=1
0+ΑΠΕΙΡΟΝ=1
ΑΠΕΙΡΟΝ=316=3+1+6=10=1
ΑΛΦΑ=532=5+3+2=10=1
ΕΝ=55=5+5=10=1
ΠΑΝ ΚΑΙ ΕΝ=217=2+1+7=10=1
ΕΝ ΑΡΧΗ Ο ΛΟΓΟΣ=1207=1+2+7=10=1
ΑΛΗΘΕΙΑ=64=6+4=10=1
ΘΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ=1090=1+9=10=1
Ο ΜΕΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΚΡΟΣ ΛΟΓΟΣ=1450=1+4+5=10=1
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΛΟΓΟΣ=1310+1310=2620=2+6+2=10=1

ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=496=4+9+6=19=1+9=10=1
Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=1198=1+1+9+8=19=1+9=10=1
ΑΚΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΛΟΓΟΣ=1279=1+2+7+9=19=1+9=10=1
ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΜΕΣΟΥ ΛΟΓΟΥ=3862=3+8+6+2=19=1+9=10=1
ΙΕΡΑ ΔΕΚΑΣ = 919 =9+1=9=19=1=9=10=1
ΚΟΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΙΣ =919=9+1+9=19=1=9=10=1
ΓΕΝΝΕΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ=2584=2+5+8+4=19=1+9=10=1
ΑΙΤΙΟΝ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ =1855=1+8+5+5=19=1+9=10=1
ΦΩΤΟΝΙΟΝ Ε = 1855=1+8+5+5=19=1+9=10=1
ΑΚΡΟΠΟΛΗ=379=3+7+9=19=1+9=10=1

Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι και φίλες.

φιλικά

Άπαν
25-09-07, 19:37
υγ
Που μπορούμε να βρούμε στοιχεία για την εγκυρότητα
και αυθεντικότητα του άρθρου ?

Το κείμενο που παρέθεσε ο teoilio μας είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν.Είναι άλλο ένα hoax(ράδιο-αρβύλα) που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Ακολουθήστε τo σύνδεσμο (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=22101&postcount=7)

Litsa
26-09-07, 11:13
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ..
¨Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ¨




Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι και φίλες.



Αν δεν ήταν μαθηματικός θα έλεγα πως είναι ένας απλός
γραφικός ή ένας ακόμη πλανημένος ή ένας βλάξ.

Το ότι όμως είναι μαθηματικός, δηλαδή έχει εκτεθεί και
εκπαιδευτεί στην μαθηματική επιστημονική σκέψη,
και παρόλα αυτά κάθεται και γράφει τέτοιες αρλούμπες
αντί να υπηρετεί με τιμιότητα την επιστήμη του,

ε, αυτό τον κατατάσει στους επικίνδυνους εγκληματίες.


Νεοέλληνες, τα μάτια σας 14 . . . υπάρχουν πολλοί σαν
αυτόν και η έκδοση παρόμοιων βιβλίων είναι ένα παιχνιδάκι.


Αυτά.

the_black_planet
26-09-07, 12:32
Αφού το λέει η κυρία Λίτσα εμείς πρέπει να βαρέσουμε προσοχή και 50 κάμψεις...Παιδιά,εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τον κο Αργυρόπουλο και δεν έχω μελετήσει το έργο του για να ξέρω αν έχει αληθείς βάσεις,όμως η αριθμοσοφία προέρχεται από τον Πυθαγόρα και θα έπρεπε να τη σεβόμαστε γι'αυτό το λόγο,ακόμα και αν δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε.Το τι υποστηρίζουν οι σύγχρονοι ξερόλες επιστήμονες(όχι όλοι φυσικά αλλά αυτοί που έχουν καταληφθεί από έπαρση και αλαζονεία) εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο...

Litsa
26-09-07, 15:05
Αφού το λέει η κυρία Λίτσα εμείς πρέπει να βαρέσουμε προσοχή και 50 κάμψεις......

Αγαπητέ μαύρε πλανήτη.
Δεν διεκδικώ το απόλυτο κριτήριο της αλήθειας οπότε δεν χρειάζονται στρατιωτικές συνήθειες
(κάμψεις θα σου κάνουν καλό για λογους φιτνες).

Ούτε και γω έχω διαβάσει τον εν λόγω μαθηματικό όμως έχω υπόψη μου άλλες παρόμοιες εργασίες
και είμαι βαθύτατα πεπεισμένη πως πρόκειται για άλλη μια ακόμη εκδήλωση φτηνού Ελλαδεμπορίου.

Είπα και παραπάνω, οι άνθρωποι μιλούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και τα ελληνικά
δεν παρθενογενήθηκαν αλλά είναι μετεξέλιξη προηγούμενων διαλέκτων. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν
να ισχύουν αυτά που λέει ο κύριος τάδε.
Για να ισχύουν θα έπρεπε να είχαν επινοήσει οι άνθρωποι μια τεχνιτή γλώσσα (όπως τα εσπεράντο)
και να είχαν φροντίσει να συναντήσουν όλους αυτούς τους όρους που "κωδικοποιούν" την γλώσσα
ώστε να μας έρθει ο κύριος τάδε μερικούς αιώνες μετά να την αποκωδικοποιήσει.
Κάτι τέτοιο όμως δεν νομίζω να έχει συμβεί.

Ας πάμε και στο απλό αφελές σκεπτικό.
Λέει "ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=496=4+9+6=19=1+9=10=1"

και σκέπτομαι
Ας πάρουμε ένα οποιονδήποτε 3ψήφιο ή 4ψήφιο ή 5ψήφιο αριθμό, να αρχίσουμε να προσθέτουμε τα ψηφία
θα καταλήξουμε το πιθανότερο στην μονάδα ή κάπου εκεί.

Ας πούμε 11379 , έχουμε 1+1+3+7+9 = 21, 2+1 = 3 , μείον το 1+1 που είναι στην αρχή, = 1
Μη με ρωτήξετε γιατί αφαίρεσα το 3 απ τα δύο πρώτα ψηφία(1 &1) , επειδή και στο παράδειγμα του
μαθηματικού παραπάνου το 10 είναι ίσο με το 1, δηλαδή ι=α. Θα μας κάνει και καμιά διαίρεση με
το μηδέν να ισιώσουμε κιόλας στο τέλος.

Αν θες να συνεχίσουμε έτσι να βρίσκουμε ότι αποτέλεσμα τραβάει η ψυχή σας. Νο προμπλεμ.
Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και με λατινικούς χαρακτήρες αν τους αποδώσουμε μια
αριθμητική αξία σύμφωνα με την σειρά που έχουν κακαταχθεί στο αλφάβητο.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα ωκεανό από αυθαιρεσίες που σκοπό έχουν να διεγείρουν το συναίσθημα,
να κολακέψουν τον αναγνώστη και να τον διαποτίσουν με ένα ηλίθιο στείρο πνευματικό ιμπεριαλισμό
που έτσι και βγεις παραέξω απ την Ελλάδα και τα πεις αυτά θα τους κουφάνεις όλους λέμε
και θα χάσεις και την αξιοπρέπειά σου ως έλληνας και ως απόγονος σκεπτόμενων ανθρώπων.

Όσον αφορά την αριθμοσοφία, δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία σχέση με τέτοιου είδους "εργασίες".
Το να αναζητάς τους πρώτους αριθμούς (π.χ. 5, 7, 13, 17 19 37 κοκ) και να αναζητάς αν τυχόν έχουν
κάποια σχέση κλπ , δεν έχει να κάνει τίποτα με τα σοφιστικά επινοήματα του κάθε ελλαδέμπορου.


Αυτά
πολύ φιλικά, πάντα

mars
26-09-07, 15:48
Αν δεν ήταν μαθηματικός θα έλεγα πως είναι ένας απλός
γραφικός ή ένας ακόμη πλανημένος ή ένας βλάξ.

Το ότι όμως είναι μαθηματικός, δηλαδή έχει εκτεθεί και
εκπαιδευτεί στην μαθηματική επιστημονική σκέψη,
και παρόλα αυτά κάθεται και γράφει τέτοιες αρλούμπες
αντί να υπηρετεί με τιμιότητα την επιστήμη του,

ε, αυτό τον κατατάσει στους επικίνδυνους εγκληματίες.


Νεοέλληνες, τα μάτια σας 14 . . . υπάρχουν πολλοί σαν
αυτόν και η έκδοση παρόμοιων βιβλίων είναι ένα παιχνιδάκι.


Αυτά.

Φίλη Litsa.

Δεν τον απορρίπτω και ούτε τον αποδέχομαι γιατί τον μελετώ.
Έμαθα να μην απορρίπτω τίποτα αν δεν το διερευνήσω.

Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να είναι ένας πλανημένος βλάξ εγκληματίας,
όπως τον αποκάλεσες και μάλιστα επικίνδυνος.

Όμως πιότερο βλάξ και επικίνδυνος, είναι αυτός
που δεν παραδέχεται ότι είναι.

Καλό θα ήταν πριν απαξιώσεις, να επιχειρηματολογήσεις επ’ αυτού.
Έτσι ίσως αποδείξεις, ότι εσύ δεν είσαι.

Εσύ πιστεύεις ότι ο δικός τρόπος έκφρασης, σηματοδοτεί τιμιότητα?

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν νομίζω ότι είσαι το πλέον
κατάλληλο άτομο, για να αφυπνίσεις εμάς τους νεοέλληνες.

Φιλικά.

Litsa
26-09-07, 16:29
Εσύ πιστεύεις ότι ο δικός τρόπος έκφρασης, σηματοδοτεί τιμιότητα?

Κοίτα, στο πρώτο μήνυμα απαντάω σε αυτό που λες

"Τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι και φίλες."

Λέω λοιπόν με τιμιότητα και ειλικρίνεια και με αμεσότητα το συμπέρασμά μου.

Την άποψή μου τέλος πάντων.



Καλό θα ήταν πριν απαξιώσεις, να επιχειρηματολογήσεις επ’ αυτού.

Στο δεύτερο μήνυμα που έστειλα ακριβώς από πάνω σου 16:05, έχω κάποια ταπεινά επιχειρηματάκια.


Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν νομίζω ότι είσαι το πλέον
κατάλληλο άτομο, για να αφυπνίσεις εμάς τους νεοέλληνες.

Να σου πω κάτι, συνεχίζοντας την σημερινή μου κρίση τιμιότητας, καρφάκι δε μου καίγεται

για αφυπνισμένους έλληνες. Θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρον να έχω αφυπνισμένους συμπολίτες

και συνανθρώπους τριγύρω μου και εξόχως ενδιαφέρον μια αφυπνισμένη κοινωνία με ισχυρά

αντανακλαστικά σε θέματα ομαδικής βλακείας.


υγ
"Όμως πιότερο βλάξ και επικίνδυνος, είναι αυτός που δεν παραδέχεται ότι είναι."

Φίλε Μαρς, εγώ δεν πουλάω βιβλία. Ως εκ τούτου, και "βλαξ"
να είμαι, είμαι ακίνδυνη βλάξ. Και στην τελική δε με πειράζει καθόλου να είμαι βλαξ.

Drymonia
26-09-07, 16:37
Ούτε εγώ έχω την καλύτερη άποψη για το έργο του ανθρώπου αυτού. Βέβαια να πω ότι δεν τον έχω διαβάσει, αλλά έχω δει εκπομπές που ήταν καλεσμένος, παρουσιάσεις του βιβλίου του και άρθρα. Έχω όμως κάποια επιχειρήματα από τα λίγα που έχω δει.

Δεν θα τον έλεγα απατεώνα, αλλά άνθρωπο που πιστεύει ότι έχει αποδείξει κάτι και το προβάλλει.

Επίσης δεν πιστεύω ότι η Λίτσα κριτικάρει την αριθμοσοφία του Πυθαγόρα, αλλά την λεξαριθμική θεωρία του Αργυρόπουλου.
Η εντύπωσή μου είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μελετά την γλώσσα είναι αντιεπιστημονικός και αυθαίρετος. Δηλαδή, δεν θέτει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία λειτουργεί, αλλά και δεν εξηγεί τα δεδομένα που λαμβάνει με τρόπο ώστε κανείς να μην έχει αμφιβολία για τις επιλογές του.

Παράδειγμα: Ας πάρουμε μια οποιαδήποτε λεξαριθμηκή εξαγωγή του φ, π.χ

(Η ΠΟΔΙΑΙΑ ΠΕΝΤΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΝ)/(ΔΥΑΣ)

Η χρήση του οριστικού άρθρου "Η" στην αρχή πρέπει να εξηγηθεί. Γιατί δηλαδή να συμπεριλάβουμε στην αρίθμηση και το άρθρο. Και αν είναι απαραίτητο να μπει στην αρίθμηση τότε γιατί δεν βάζει άρθρα και στα επόμενα ουσιαστικά?
δηλ. (Η ΠΟΔΙΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ)/(Η ΔΥΑΣ) ή το αντίθετο, να βγάλει όλα τα άρθρα
αυτή θα ήταν μια "επιστημονική" προσέγγιση καθώς για όλα τα δεδομένα θα ίσχυαν οι ίδιες προϋποθέσεις.
Με ποιά αυθαίρετη λογική χρησιμοποιεί ένα άρθρο κι όχι όλα? Προφανώς, δεν βγαίνει σωστό το μέτρημα, οπότε αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τυχαίο άρθρο για να του βγει..

άλλο παράδειγμα:
Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=1198=1+1+9+8=19=1+9=10=1
ΑΚΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΛΟΓΟΣ=1279=1+2+7+9=19=1+9=10=1
γιατί στο πρώτο βάζει άρθρο και στο δεύτερο όχι? Τί αποτέλεσμα θα βγεί αν στο πρώτο αφαιρεθεί το άρθρο και στο άλλο προστεθεί?

Άλλο θέμα:
ωραία, είπαμε ΑΛΦΑ = 1
τότε πρέπει να αποδείξουμε ότι ΒΗΤΑ = 2, ΓΑΜΑ = 3, ΔΕΛΤΑ = 4 κοκ
και ο σωστός αριθμός πρέπει να βγεί με όλα τα γράμματα, αλλιώς πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικό.

Άλλο θέμα: γιατί το αποτέλεσμα για να είναι σωστό πρέπει να είναι 1?
Οκ, ξέρουμε στην αριθμοσοφία ότι το 1 περιέχει όλους τους άλλους αριθμούς, αλλά ο Πυθαγόρας εκτιμά και αναλύει κάθε αριθμό και τους δίδει ιδιότητες.

Θέλω να πώ ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς πολλούς πειραματισμούς και να βγάλουμε αντίστοιχα αποτελέσματα παντού.

Έχουμε 1/9 πιθανότητες να μας βγεί!!

Litsa
26-09-07, 22:03
Αι να γειά σου Ντριμόνα μου με την ευστοχία σου την ευχή μου νά χεις,
Θα το γράψω αυτό που είπες με τα άρθρα να το εμπεδώσω καλά να το
"μετασχηματίσω" κατάλληλα στο οπλοστάσιό μου για μελλοντικούς επίδοξους
αποπλανητές και απατεωνίσκους.

Δεν τον απορρίπτω και ούτε τον αποδέχομαι γιατί τον μελετώ.
Έμαθα να μην απορρίπτω τίποτα αν δεν το διερευνήσω.

Φίλε mars και κάτι άλλο.
Πριν μελετήσεις καλά κάτι και το αποδεχθείς εξυπακούεται πως ΔΕΝ το ανακυκλώνεις,
εκτός αν αυτή η ανακύκλωση είναι μέρος της μελέτης σου και επιδιώκεις ένα "κρας τεστ"
των όσων διάβασες στο βιβλίο.

Αν λοιπόν είναι και για σένα υπό διερεύνηση το όλο θέμα (τότε και μόνο τότε δεκτόν)
ΔΕΝ θα έπρεπε να σε ενοχλούσαν τα αρνητικά σχόλια όπως τα δικά μου απεναντίας αυτό
(το αρνητικό σχόλιο δηλαδής) θα έπρεπε να σε ευχαριστούσε μιας και θα είχες ένα «κρας».
Τα αυτοκίνητα, οι βιομηχανίες, τα τεστάρουν με 80 χλμ ταχύτητα επάνω σε τσιμεντένιους
τοίχους, δεν τα λυπούνται εκείνη την ώρα ούτε τα κλαίνε που διαλύσανε, επένδυση κάνουν.

Εδώ όμως βλέπω ότι αναζητάς μόνο θετικά σχόλια και ενοχλείσαι απ τα αρνητικά
πράγμα που υποδηλώνει πως είσαι ολίγον μεροληπτικός στην έρευνά σου και έχεις
"προαποφασίσει" το αποτέλεσμά της ποιο θα έπρεπε να είναι.

Ελπίζω να κάνω λάθος, έχεις όλη την ευκαιρία να το αποδείξεις.

skeptic
27-09-07, 10:38
ε, αυτό τον κατατάσει στους επικίνδυνους εγκληματίες.
Σιγά μην είναι και ο Τζακ ο αντεροβγάλτης ρε Λίτσα!


Βιβλία βγάζει και όποιος θέλει πιστεύει τη θεωρία του, δεν έβαλε και σε κανέναν το μαχαίρι στο λαιμό!

Εντάξει ηρέμησε!

(μη ξεχνάς ότι γράφουμε στο μεταφυσικό)

Μιχάλης
27-09-07, 11:01
Ούτε εγώ έχω την καλύτερη άποψη για το έργο του ανθρώπου αυτού. Βέβαια να πω ότι δεν τον έχω διαβάσει, αλλά έχω δει εκπομπές που ήταν καλεσμένος, παρουσιάσεις του βιβλίου του και άρθρα. Έχω όμως κάποια επιχειρήματα από τα λίγα που έχω δει.

Δεν θα τον έλεγα απατεώνα, αλλά άνθρωπο που πιστεύει ότι έχει αποδείξει κάτι και το προβάλλει.

Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της φίλης Δρυμονίας, καθώς και με τα παραδείγματα που μας παραθέτει.

Επίσης δεν πιστεύω ότι η Λίτσα κριτικάρει την αριθμοσοφία του Πυθαγόρα, αλλά την λεξαριθμική θεωρία του Αργυρόπουλου.

Και με αυτό συμφωνώ.

Η εντύπωσή μου είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μελετά την γλώσσα είναι αντιεπιστημονικός και αυθαίρετος. Δηλαδή, δεν θέτει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία λειτουργεί, αλλά και δεν εξηγεί τα δεδομένα που λαμβάνει με τρόπο ώστε κανείς να μην έχει αμφιβολία για τις επιλογές του.
Άλλο θέμα: γιατί το αποτέλεσμα για να είναι σωστό πρέπει να είναι 1?
Οκ, ξέρουμε στην αριθμοσοφία ότι το 1 περιέχει όλους τους άλλους αριθμούς, αλλά ο Πυθαγόρας εκτιμά και αναλύει κάθε αριθμό και τους δίδει ιδιότητες.
Θέλω να πώ ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς πολλούς πειραματισμούς και να βγάλουμε αντίστοιχα αποτελέσματα παντού.

Και με αυτό. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να τονίσω το εξής. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εν λόγω κύριος δεν είναι απατεώνας, με την έννοια ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλήσει βιβλία και κάποια στιγμή πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας περί Ελλαδεμπόρων. Δεν μπορούμε να αποκαλούμε έτσι τον οποιονδήποτε έχει μια θεωρία, την οποία υποστηρίζει με ένα βιβλίο. Αν ήταν έτσι, όλοι οι συγγραφείς θα ήταν έμποροι της χώρας τους. Το βιβλίο έχει σκοπό να πουληθεί, το κάθε βιβλίο αλλά ο πλουτισμός δεν αποτελεί κίνητρο για όλους τους συγγραφείς, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ο συγκεκριμένος μου έχει δώσει την εντύπωση ενός ανθρώπου που πιστεύει αυτά που ισχυρίζεται και που αγαπάει την Ελληνική γλώσσα έστω και, κατά τη γνώμη μου πάντα, σε βαθμό υπερβολής.
Από την άλλη, όπως ανέφερε και η Δρυμονία, παίζοντας κανείς με τα μαθηματικά και τις λέξεις, προσθέτωντας ή αφαιρώντας άρθρα και οτιδήποτε άλλο, μπορεί να καταλήξει στο επιθυμητό από εκείνον αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας υπολογισμού στο έργο του Αργυρόπουλου, υπάρχει αυθαιρεσία και σίγουρα αυτό που κάνει δεν είναι η Πυθαγόρεια αριθμοσοφία, ούτε και η ελληνική γλώσσα κατάφερε να προφητεύσει τη νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, όπως τον είδα να ΅αποδεικνύει΅στην τηλεόραση, κατόπιν όμως εορτής.
Σας θυμίζω ότι κάτι παρόμοιο μας απασχόλησε πριν από μερικά χρόνια, με τον περίφημο κώδικα της Βίβλου, ο οποίος επίσης αντικρούστηκε.

mars
27-09-07, 13:36
Φίλε mars και κάτι άλλο.
Πριν μελετήσεις καλά κάτι και το αποδεχθείς εξυπακούεται πως ΔΕΝ το ανακυκλώνεις,
εκτός αν αυτή η ανακύκλωση είναι μέρος της μελέτης σου και επιδιώκεις ένα "κρας τεστ"
των όσων διάβασες στο βιβλίο.

Αν λοιπόν είναι και για σένα υπό διερεύνηση το όλο θέμα (τότε και μόνο τότε δεκτόν)
ΔΕΝ θα έπρεπε να σε ενοχλούσαν τα αρνητικά σχόλια όπως τα δικά μου απεναντίας αυτό
(το αρνητικό σχόλιο δηλαδής) θα έπρεπε να σε ευχαριστούσε μιας και θα είχες ένα «κρας».
Τα αυτοκίνητα, οι βιομηχανίες, τα τεστάρουν με 80 χλμ ταχύτητα επάνω σε τσιμεντένιους
τοίχους, δεν τα λυπούνται εκείνη την ώρα ούτε τα κλαίνε που διαλύσανε, επένδυση κάνουν.

Εδώ όμως βλέπω ότι αναζητάς μόνο θετικά σχόλια και ενοχλείσαι απ τα αρνητικά
πράγμα που υποδηλώνει πως είσαι ολίγον μεροληπτικός στην έρευνά σου και έχεις
"προαποφασίσει" το αποτέλεσμά της ποιο θα έπρεπε να είναι.

Ελπίζω να κάνω λάθος, έχεις όλη την ευκαιρία να το αποδείξεις.

Φίλη Litsa.

Καταρχήν πρέπει να πω ότι με ξένισε λίγο παρά με ενόχλησε,
αυτή η πρωτοφανής επιθετικότητα και οι εκφράσεις σου.
Δίκασες και καταδίκασες.

Στην συνέχεια να κάνω κάποιες διευκρινίσεις, διότι ή δεν ήμουν
όσο θα έπρεπε σαφής, ή δεν έγινα αντιληπτός.
1-κατέθεσα αυτούσιες τρεις σελίδες (από τις 300) του βιβλίου
ενός μαθηματικού και συγγραφέα που αναφέρεται στην Ελληνική γλώσσα.
Τις έθεσα στην κρίση των μελών αυτού του φόρουμ με το..
¨τα συμπεράσματα δικά σας φίλοι και φίλες¨.
Με καλείς να αποδείξω.. τι?
Το κίνητρο του συγκεκριμένου συγγραφέα και να αναλάβω
την ευθύνη των όσων γράφει.
Υπό ποια λογική?
Αυτό το γνωρίζει μόνο ό ίδιος.
Με το ίδιο σκεπτικό ίσως να με καλέσεις σε λίγες μέρες να προσδιορίσω
το δικό σου κίνητρο και να αναλάβω την ευθύνη των όσων γράφεις.

2-το "ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=496=4+9+6=19=1+9=10=1" και όλα αυτά
είναι κάποιες συγκλίσεις των λεξάριθμων κάποιων φράσεων
της Ελληνικής γλώσσας προς την μονάδα και ουδεμία σχέση έχουν
με το συγκεκριμένο βιβλίο.

Το βιβλίο αφορά μόνο ΤΟ ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ=496, η κάποιες
άλλες Ελληνικές φράσεις και τους λεξάριθμους, και όχι μόνο.

Δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι είναι σωστό ή λάθος,
ούτε μεροληπτώ, ούτως ώστε να με ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια.
Δεν είχα προαποφασίσει τίποτα.
Αν το είχα αποδεχτεί, θα είχα ευθύς εξ αρχής δηλώσει ότι συμφωνώ
και δεν θα έλεγα ότι.. ούτε το απορρίπτω μα ούτε ότι το αποδέχομαι.

Θα προτιμούσα π.χ, την παρατήρηση της εξαγωγής του χρυσού αριθμού (φ),
όπως έκανε η φίλη Drymonia.
Θα προτιμούσα με επιχειρήματα την ανατροπή συνολικά των τριών σελίδων
που αποσπασματικά κατέθεσα ή και κάποιων άλλων που θα καταθέσω,
αν το θεωρήσω τελικά απαραίτητο.
Έτσι θα μου δοθεί η ευκαιρία να αποδεχτώ ή να απορρίψω επί μέρους
αποσπάσματά του, ή και όλο.

Και δεύτερον, διάλογο κάνουμε και δεν νομίζω ότι πρέπει
χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις.
Επίσης δεν είναι δυνατόν να αφορίζουμε κάτι που αναφέρεται στην
γλώσσα μας και να το αποποιούμεθα πριν το διερευνήσουμε.
Αυτό πια και αν μεροληψία!!!
Με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον εμένα, με αποτρέπεις από το διάλογο.

«μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις».

Φιλικά.

mars
27-09-07, 16:22
Παράδειγμα: Ας πάρουμε μια οποιαδήποτε λεξαριθμηκή εξαγωγή του φ, π.χ

(Η ΠΟΔΙΑΙΑ ΠΕΝΤΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΝ)/(ΔΥΑΣ)

Η χρήση του οριστικού άρθρου "Η" στην αρχή πρέπει να εξηγηθεί. Γιατί δηλαδή να συμπεριλάβουμε στην αρίθμηση και το άρθρο. Και αν είναι απαραίτητο να μπει στην αρίθμηση τότε γιατί δεν βάζει άρθρα και στα επόμενα ουσιαστικά?
δηλ. (Η ΠΟΔΙΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ)/(Η ΔΥΑΣ) ή το αντίθετο, να βγάλει όλα τα άρθρα
αυτή θα ήταν μια "επιστημονική" προσέγγιση καθώς για όλα τα δεδομένα θα ίσχυαν οι ίδιες προϋποθέσεις.
Με ποιά αυθαίρετη λογική χρησιμοποιεί ένα άρθρο κι όχι όλα? Προφανώς, δεν βγαίνει σωστό το μέτρημα, οπότε αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τυχαίο άρθρο για να του βγει..

Άλλο θέμα: γιατί το αποτέλεσμα για να είναι σωστό πρέπει να είναι 1?
Οκ, ξέρουμε στην αριθμοσοφία ότι το 1 περιέχει όλους τους άλλους αριθμούς, αλλά ο Πυθαγόρας εκτιμά και αναλύει κάθε αριθμό και τους δίδει ιδιότητες.


Φίλη Drymonia.
Ίσως έχεις δίκιο με αυτή σου την διαπίστωση.
Δεν την απορρίπτω.
Είναι ένα ερωτηματικό, η χρησιμοποίηση του άρθρου ¨Η¨.
Αυτό όμως το γνωρίζει ο ίδιος και ίσως και εσύ που το ανατρέπεις.
Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο είναι 300 σελίδων.
Ίσως να επιβάλλεται κάποιος να μελετήσει όλο το βιβλίο ώστε να μπορεί
να εκφράσει ολοκληρωμένη άποψη και όχι να βγάζει συμπεράσματα από
μία σελίδα του ή από ένα αποσπασματικό κείμενό του.
Δεν είναι δυνατόν να καταθέσω στο φόρουμ 300 σελίδες.

Σε ότι αφορά τον Μέγα Πυθαγόρα θα το συζητήσουμε
σε ένα άλλο θέμα.
Δεν νομίζω όμως πως πρέπει να αφορίζουμε όλους αυτούς
που ασχολήθηκαν, ή πρόκειται να ασχοληθούν στο μέλλον
με την αριθμοσοφία του.

Πέρα όμως από τον συγκεκριμένο συγγραφέα και επειδή εσύ έθεσες
το θέμα «ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ», νομίζω ότι πρέπει να πάρεις θέση ώστε
να γνωρίζουμε την βάση του διαλόγου.

Και ερωτώ?

Υφίσταται ο χρυσός αριθμός, φ=1,6180339887?
Ναι ή όχι?
Είναι δυνατή η λεξαριθμική εξαγωγή του αριθμού, φ=1,6180339887?
Ναι ή όχι?
Είναι μαθηματική η Ελληνική γλώσσα?
Ναι ή όχι?
Έχει κάποιες δυνατότητες στην δομή της ούτως ώστε να υπερτερεί
έναντι των άλλων γλωσσών?
Ναι ή όχι?

Φιλικά.

Litsa
28-09-07, 08:11
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εν λόγω κύριος δεν είναι απατεώνας, . . .
. . . Ο συγκεκριμένος μου έχει δώσει την εντύπωση ενός ανθρώπου που πιστεύει αυτά που ισχυρίζεται και που αγαπάει την Ελληνική γλώσσα
έστω και, κατά τη γνώμη μου πάντα, σε βαθμό υπερβολής.

Ο συγκεκριμένος όμως έχει "υποτίθεται" ένα πτυχίο στα μαθηματικά. Όταν ένας μαθηματικός ισχυρίζεται ότι το 10 ισούται με το 1
και κάνει και διαιρέσεις με το μηδέν, τότε ή δεν είναι μαθηματικός (δεν θα πέρναγε ποτέ του τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο) ή είναι απατεώνας.
Υπερβολική αγάπη στην ελληνική γλώσσα πάλι δεν το νομίζω, κάτι τέτοιο θα τον είχε ωθήσει να γίνει ποιητής ή λογοτέχνης.
(Και ο Λιακόπουλος, για την ιστορία το λέω, είναι Φυσικός)


με ενόχλησε, αυτή η πρωτοφανής επιθετικότητα και οι εκφράσεις σου.
Μπορείς να μου υποδείξεις για ποιες εκφράσεις μιλάς και είτε θα σου τις αιτιολογήσω ως μη επιθετικές
είτε θα σου ζητήσω δημόσια συγνώμη αλλά σε πληροφορώ πως καμία "επιθετικότητα" δεν περιέχω απεναντίας "αμύνομαι".


Επίσης δεν είναι δυνατόν να αφορίζουμε κάτι που αναφέρεται στην
γλώσσα μας και να το αποποιούμεθα πριν το διερευνήσουμε.

Έστω και αν πρόκειται για κρυφονεορατσιστικές θεωρίες που κρύβονται πίσω από την ταυτότητα του κάθε λαού ?
Δεν έχω διερευνήσει το συγκεκριμένο αλλά άλλα παρόμοια.


Με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον εμένα, με αποτρέπεις από το διάλογο.
Ένας διάλογος έχει και τα "αγκάθια" του, ψηλά το κεφάλι mars, μην πτοείσαι.



Και ερωτώ?

Υφίσταται ο χρυσός αριθμός, φ=1,6180339887?
Ναι ή όχι?
Είναι δυνατή η λεξαριθμική εξαγωγή του αριθμού, φ=1,6180339887?
Ναι ή όχι?
Είναι μαθηματική η Ελληνική γλώσσα?
Ναι ή όχι?
Έχει κάποιες δυνατότητες στην δομή της ούτως ώστε να υπερτερεί
έναντι των άλλων γλωσσών?
Ναι ή όχι?


Αν και απευθύνεσαι στην Drymonia, παίρνω το θάρρος και απαντώ.
Η σωστή απάντηση είναι ένα "ναι" και τρία "όχι".

Μάλιστα το τελευταίο ερώτημα φωτογραφίζει και τον απώτερο σκοπό και στόχο
τέτοιων κατά λάθος μαθηματικών που υποτίθεται αγαπούν την γλώσσα τους (αυτός ο στείρος πνευματικός ιμπεριαλισμός που λέγαμε).
Ρατσιστές και επικίνδυνοι είναι. Διαβάστε και λίγο Ναομ Τσόμσκι να δείτε τι λέει σήμερα η επιστήμη
για το κεφάλαιο "εγκέφαλος νόηση ομιλία γλώσσες" και μετά αν αντέξετε να διαβάσετε περισσότερο από τρεις σελίδες
του τάδε μαθηματικού ελάτε να μου το πείτε.
Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω λίγη βιβλιογραφία
Νοαμ Τσόμσκι : Η αρχιτεκτονική της γλώσσας isbn 960-09-3512-5 (εκδόσεις Καστανιώτη)
George Mounin: Κλειδιά για την γλωσσολογία isbn 960-250-099-9 (ΜΙ Εθνικής Τράπεζας)
Γεώργιου Κ. Γιαννάκη, «ΟΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ» ISBN 960-354-166-6 , καθηγητής γλωσσολογίας διδάσκει στο τμήμα φιλολογίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.



Εντάξει ηρέμησε!
(μη ξεχνάς ότι γράφουμε στο μεταφυσικό)
Νταξ, όλο το ξεχνάω αυτό.
Πάντως και ο Τζακ είναι λιγότερο επικίνδυνος από την ομαδική εθνική βλακεία.

mars
29-09-07, 11:07
Φίλη Litsa.

1-Να σου θυμίσω αφού ξεχνάς μάλλον εύκολα.
Αν κάνεις μία αναδρομή στην προηγούμενη σελίδα θα τα βρεις.
Βλαξ, εγκληματίας, απατεωνίσκος, ελλαδέμπορος.

2-Απαντάς αποσπασματικά του κειμένου μου και κατ’ επιλογήν,
ένδειξη υπεκφυγής και στερήσεως επιχειρημάτων.

Συνήθως επιθετικός είναι, ο μη έχων επιχειρήματα.

Για ποια επιστήμη μου μιλάς?

Για βγάλε τις Ελληνικές λέξεις από την Αγγλική, να δούμε τι θα απομείνει?
Ή μήπως κάνω λάθος?
Στις περισσότερες γλώσσες οι επιστημονικοί όροι, δεν είναι Ελληνικοί?
Ή μήπως και εδώ κάνω λάθος?
Ποια ήταν η γλώσσα των αρχαίων Χαλκιδαίων?
Η Λατινική.
Μήπως ξέρεις γιατί κατήργησαν τα τρία γράμματα της Ελληνικής γλώσσας?
Για να είναι ελλιπής και να χάνει την δυνατότητα των συνειρμών.

Η Ελληνική γλώσσα (και ειδικά τα αρχαία) δεν χρειάζεται
αναγνώριση ούτε από σένα ούτε από κανένα που δεν αισθάνεται Έλληνας.
Αναγνωρίζεται από τους Γάλλους που διδάσκεται στα σχολεία τους
και εδώ οι φωστήρες της εκπαίδευσης τα κατήργησαν.
Από τους κορεάτες, τους Ιάπωνες και όλους τους ξένους που σέβονται
την Ελλάδα και την πνευματική της κληρονομιά.

Η Πυθαγόρεια αριθμοσοφία δεν χρειάζεται αναγνώριση από εσέ.
Αναγνωρίστηκε και συνεχίζει να αναγνωρίζεται από Έλληνες
και πολλούς ξένους, ανθρώπους του πνεύματος που την σέβονται.
Η νέα φυσική έχει εστιαστεί στο πρόβλημα που έθεσε ο Πυθαγόρας,
της υποτείνουσας στην γεωμετρία.
Ήδη πολλοί επιστήμονες παραδέχονται ότι το μυστικό της δημιουργίας
βρίσκεται στα αρχαία Ελληνικά κείμενα.
Μπορώ να σου καταθέσω πολλούς που ασχολήθηκαν με την αριθμοσοφία
του Πυθαγόρα και κατ’ επέκταση με την Ελληνική γλώσσα.

Φτάσαμε στο σημείο όταν κάποιος λέει ότι είναι Έλληνας
και να υπερασπίζεται την πνευματική του κληρονομιά,
να τον αποκαλούν ρατσιστή.
Ναι αγαπητή μου δεν ντρέπομαι να τω πω…
Είμαι Έλληνας και είναι τιμή μου.
Και σαν Έλληνας, έχω συνδέσει τις ¨τύχες¨ μου με τον άνθρωπο
και με όλο τον πλανήτη.
Όπως τιμή είναι για τον καθένα, η ιστορία του και η πνευματική του
κληρονομιά.
Ο άνθρωπος γνωρίζοντας το παρελθόν του, κτίζει το μέλλον του.

Μήπως έχεις μπερδέψει τις έννοιες αντιρατσισμός, ανθελληνισμός, μισελληνισμός?

Όσο για τα βιβλία που μου προτείνεις.
Τα δύο εξ αυτών να τα αγοράσω, παρότι αποφεύγω τους ξένους συγγραφείς.
Δεν πειράζει να διαβάσω δύο ακόμη, έτσι για να αποκτήσω άποψη περί αυτών.
Το τρίτο όμως που αναφέρεται στους ¨ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ¨ δεν το θέλω
Και θα εξηγήσω γιατί.
Θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι γνωρίζω καλά την καραμέλα
αυτών, που αναφέρονται στην ¨ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΛΗ¨.
Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αστρικά ταξίδια, παρέκλιναν
τον άξονα της βαρύτητος των αντικειμένων, είχαν βρει τον δρόμο
της αθανασίας, αυτοί που προωθούν τα περί Ινδοευρωπαϊκής φυλής,
έμεναν στις σπηλιές και έτρωγαν ωμό κρέας.
Εσύ μάλλον πλανήθηκες και δεν γνωρίζεις που πάνε τον σημερινό
άνθρωπο και τον πλανήτη, όλοι αυτοί!!!!

Προτιμώ να μείνω αμαθής με τον Πυθαγόρα και τους άλλους σοφούς,
παρά ημιμαθής.
Προτιμώ τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη,
τον Όμηρο, τον Επίκουρο, τον Ησίοδο, τον Αριστοτέλη και άλλους 300
και πλέον φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, που με οδήγησαν σε μονοπάτια
που λίγοι έχουν πάει.
Να αφήσω όλους αυτούς και να ασχοληθώ με κάποιους, που το μόνο που κάνουν
είναι να βυθίζουν τον άνθρωπο στα πελάγη της υποτιθέμενης γνώσης?

http://img165.imageshack.us/img165/3010/001xf0.jpg
http://img165.imageshack.us/img165/4538/002ty7.jpg
http://img229.imageshack.us/img229/4715/48162105ta3.jpg

Αυτό είναι η ιερά τετρακτύς και ένα μέρος αυθεντικών κειμέμων,
της Πυθαγόριας αριθμοσοφίας.
Δες το καλά!!!!!!
Μην πτοείσαι!!
Μπορείς με την άνεσή σου, να ¨στολίσεις¨ και τον Πυθαγόρα δεόντως.

Litsa
29-09-07, 12:12
Φίλε mars
Τις κατηγορίες Βλαξ, εγκληματίας, απατεωνίσκος, ελλαδέμπορος
δεν τις εκτόξευσα σε σένα, προς θεού, αλλά προς τον τάδε Μαθηματικό
επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ μας έμαθε πως ένα και ένα κάνει έντεκα
και αυτό λέγεται αγάπη (υπερβολική γαρ) προς την ελληνική γλώσσα.

Απαντώ σε ότι νομίζω πως είναι σκόπιμο. Αν θέλω να γκρεμίσω ένα αντιαισθητικό
και επικίνδυνο κτήριο τότε δεν αρχίζω από την ταράτσα αλλά απ τα θεμέλια.
Το ίδιο γίνεται και με το βιβλίο του τάδε. Αλίμονο αν έπρεπε να καταπιαστούμε
με κάθε αρλούμπα που λέει. Ένας δειγματοληπτικός έλεγχος είναι υπεραρκετός.
Αν πάλι νομίζεις πως κάποιο σημείο που απέφυγα είναι πάρα πολύ σημαντικό και
θεμελιώνει τα όσα εγώ από βιασύνη απέρριψα, τότε υπόδειξέ μου το και εδώ είμαστε.


Για βγάλε τις Ελληνικές λέξεις από την Αγγλική, να δούμε τι θα απομείνει?
Μα το θέμα μας δεν είναι αν υπάρχουν λέξεις με ελληνικές ρίζες στα αγγλικά και στους
λοιπούς διεθνείς επιστημονικούς όρους αλλά αν ισχύουν αυτές οι περίφημες λεξαριθμικές
εξαγωγές, αν είναι "μαθηματική γλώσσα" και αν υπερτερεί η δομή της έναντι άλλων.

Ε, σε επαναλαμβάνω ότι Υπάρχουν στους επιστημονικούς όρους και σε πολλές άλλες γλώσσες,
λέξεις με ελληνικές ρίζες αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα καμίας ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ μαθηματικής
δομής της ελληνικής και ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ κανένα πλεονέκτημα έναντι άλλων των άλλων, ούτε
η γλώσσα ούτε αυτοί που τις μιλάνε.

Οι Γάλλοι οι Ιάπωνες και πολλοί άλλοι λαοί έχουν Πανεπιστημιακές έδρες με ελληνικά
αλλά και με πολλές άλλες γλώσσες. Και στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν Γαλλική Γερμανική
Αγγλική φιλολογία και ενδεχομένως και άλλες γλώσσες που μου διαφεύγουν.
Σχολή Βαλκανικών σπουδών Τούρκικα , καλό θα είναι να βάλουν και Αλβανικά εδώ που τα λέμε
αλλά αυτό ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ πως επειδή υπάρχουν κάποιες ελληνικές έδρες στα ξένα πανεπιστήμια
αυτόματα τα αρχαία ελληνικά είναι γλώσσα με μαθηματική δομή και δε ξέρω γω τι άλλο.

Η Πυθαγόρεια αριθμοσοφία σαφώς και δεν χρειάζεται αναγνώριση από εμένα αλλά αυτό
δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν θρησκευτικά κείμενα και να μην
αμφισβητούμε ή να πείθουμε τον εαυτό μας πως πρέπει να πνίξουμε τις αμφιβολίες μας
ή να θεωρείτε αμάρτημα αν πούμε και κάποια σχόλια, άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Φτάσαμε στο σημείο όταν κάποιος λέει ότι είναι Έλληνας
και να υπερασπίζεται την πνευματική του κληρονομιά,
να τον αποκαλούν ρατσιστή.

Με συγχωρείς, να βγαίνουν μαθηματικές αρλούμπες σε βιβλία, αυτό δεν λέγεται
"υπεράσπιση πνευματικής κληρονομιάς" αλλά καπήλευση της κληρονομιάς αυτής
και είναι για μένα από τις πλέον άθλιες και προδοτικές πράξεις σε καιρό ειρήνης.
Τα υπόλοιπα που λές για το σε τι πράγμα είσαι περήφανος δικαίωμά σου.
Και γω είμαι περήφανη για κάποια άλλα πράγματα αλλά δεν τα λέω.

Litsa
12-10-07, 14:08
Προτιμώ να μείνω αμαθής με τον Πυθαγόρα και τους άλλους σοφούς,
παρά ημιμαθής.

Να προτιμάς να "αμφισβητείς" και κάπου κάπου. Δεν είναι κακό.
Και να προτιμάς να είσαι και πιο ειλικρινής με τον εαυτό σου.


Προτιμώ τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη,
τον Όμηρο, τον Επίκουρο, τον Ησίοδο, τον Αριστοτέλη και άλλους 300
και πλέον φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, που με οδήγησαν σε μονοπάτια
που λίγοι έχουν πάει.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχεις εκτεθεί, όπως λες, στην επιστημονική σκέψη των φιλοσόφων
που προανέφερες ταυτόχρονα προτιμάς και τον αστείο mister τίποτα Αργυρόπουλο.
Κανονικά θα έπρεπε να του είχες κάνει μήνυση για το βιβλίο που ξοδεύτηκες και αγόρασες.
Να σε αποζημιώσουν θα έπρεπε και όχι να το ανακυκώνεις στα φόρα προφασιζόμενος ότι και
καλά το μελετάς και δεν έχεις αποφανθεί ακόμη.



Μήπως έχεις μπερδέψει τις έννοιες αντιρατσισμός, ανθελληνισμός, μισελληνισμός?
. . .
Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αστρικά ταξίδια, αυτοί . . . έμεναν στις σπηλιές και έτρωγαν ωμό κρέας.

Μήπως τις έχεις μπερδέψει εσύ;