PDA

Επιστροφή στο Forum : Μυστήριο Εξομολογήσεως

5οος Αγγελος
04-06-07, 14:02
Διάβαζα ένα θέμα που έχει σχέση με την θρησκεία και ειδικά με το αν η ανάσταση του Κυρίου όντως συνέβη ή όχι. Βεβαία από κάποιο σημείου και μετά το θέμα λίγο λοξοδρόμησε αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που ξεκίνησε το νέο thread αλλά γιατί σε κάποια φάση εστίασα το ενδιαφέρων μου σε μια πρόταση με μορφή ερώτησης που έγραψε ένα μέλος.
Και αυτή την ερώτηση την παίρνω και την κάνω θέμα, λοιπόν κατά ποσό το μυστήριο της εξομολογήσεως το οποίο διεξάγεται από άνθρωπο είναι έγκυρο, και ιδίως όταν ο άνθρωπος αυτός (σημ. παπάς) μπορεί να έχει αμαρτίες.
Ποιο συγκεκριμένα πως ένα άτομο που είτε έχει κάνει μια αμαρτία ή πολλές ή αν είναι σοβαρές ή επιλήψιμες μπορεί και είναι σε θέση να κριθεί ικανό να τελέσει ένα τόσο σπουδαίο μυστήριο.
Πως λοιπόν αυτό το άτομο που δεν έχει κυριαρχήσει όλα αυτά τα ένστικτα να ακούσει την εξομολόγηση ενός συνανθρώπου του.
Όλοι μας σε κάποια φάση της ζώνης μας έχουμε σε παπά και έχουμε εξομολογηθεί. Έχουμε ανοίξει την καρδιά όσο μπορεί ο καθένας μας και έχουμε εκμυστηρευθεί προσωπικές σκέψεις και έργα στον πατερ.Και φυσικά όλοι μας πέρα από την χάρη που μας έδωσε μας συμβούλεψε και σε κάποια πράγματα.
Δεν ξέρω πόσοι από σας ακολούθησαν τις συμβουλές του αλλά προσωπικά εγώ δεν το έκανα, δεν το λέω για να δείξω κάπως απλά εκείνη την στιγμή έκρινα ότι δεν έκανα κάτι κακό αν και η συμβουλή του δεν ήταν παράλογη αίσθηση που είχα μετά την εξομολόγηση ήταν θετική άσχετα αν δεν συνέχισα να εξομολογούμε αλλά και η εντύπωση που μου άφησε ο πατερά ήταν καλή και αυτό γιατί σου έδινε την εντύπωση ότι και ήθελε να σε ακούσει και να σε συμβουλέψει .
Βεβαία υπάρχουν και άλλοι που απλά σε ακούνε σου δίνουν την ευχή και φεύγεις ή σου δίνουν την εντύπωση της αγγαρείας. Άλλοι πάλι δεν έχουν καλή διάθεση και την μεταδίδουν κατά την διάρκεια του μυστηρίου και αυτό γιατί ξύπνησαν στραβά το πρωί και η μέρα τους ήταν χαλιά.
Τέλος υπάρχουνε και οι παπάδες που από μακριά καθώς τους βλέπεις ή με αυτά που έχεις ακούσει σκέφτεσαι πώς να πάω να πω τα έψυχα μου από την στιγμή που είναι χειρότερος από μένα.
Πολλοί θα πούνε ότι όντως αυτά που γραφώ σε λαιτ μορφή τα έχουν σκεφτεί και άλλοι ότι εν μέρη κάνω λάθος σε ένα βασικό σημείο.
Το σημείο αυτό για να γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές πρέπει να έχει μια κοινή βάση, την πιστή τόσο στην θρησκεία όσο και στον Θεό. Το σημείο είναι ότι κατά την διάρκεια της εξομολογήσεως αλλά και στην μετάδοση της Θειας Χάρης δεν παρεμβαίνει ο παράγων άνθρωπος αλλά το Άγιο Πνεύμα.
Η απάντηση πολλών είναι ότι όλα αυτά είναι μπουρδες και χαζομάρες, εφόσον εγώ έρχομαι σε επαφή με άνθρωπο και εφόσον οι πέντε αισθήσεις μου διακρίνουν άνθρωπο απέναντι τότε πως εγώ με όλα αυτά τα αρνητικά που εισπράττω να πάω και να στηθώ σε ένα τέτοιο άτομο να κριθώ και στο τέλος να ακούσω ίσως και κάποια συμβουλή της πλακάς.
Τέλος όσον αφορά το θέμα γιατί ενώ είχα καλή εντύπωση από τον πατερά δεν ξανά εξομολογήθηκα η απάντηση είναι μια και απλή, γιατί ντράπηκα γιατί σαν άτομο με ένστικτα δεν θα ακολουθούσα τα όσα μου είπε και ας ήταν σωστά και ακόμα περισσότερο γιατί είναι δύσκολο να μιλάς από το να ακούς.

nERaiDoULa
05-06-07, 07:43
Το θέμα της εξομολόγησης .. ομολογώ πως είναι άκρως υποκειμενικό θέμα .
Έτυχε κάποτε , σε μικρή ηλικία , να μας υποχρεώσουν με το σχολείο , να πάμε μπουλούκι να εξομολογηθούμε σε μια εκκλησία εκεί κοντά , για να βιώσουμε το μυστήριο της εξομολόγησης και για να το εφαρμόζουμε στην ζωή μας . Ως παιδάκια , δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να το δούμε ως παιχνιδάκι ! Κανείς μας φυσικά δεν ομολόγησε τις ''σκανταλιές'' του και ούτε ακολουθήσαμε τις εντολές του ιερέα.
Αργότερα , δεν σκεφτηκα ποτε να ακολουθήσω αυτό τον τρόπο εξιλέωσης ..
Αντίθετα , πιστεύω πως ένας ιερέας , δεν έχει την δυνατότητα να εξομολογήσει έναν άνθρωπο όπως πρέπει . Δεν είναι Θεός και δεν μπορεί να δώσει ''άφεση αμαρτιών''. Την άφεση την παίρνουμε μόνοι μας , σε επαφή με τον Θεό ή την δύναμη που πιστεύουμε πως είναι ανώτερη από εμάς. Συγνώμη , θα ζητήσουμε όταν πραγματικά νοιώσουμε την αναγκη, το ίδιο και βοήθεια . Όταν πραγματικά μετανοιώσουμε για κάποιες πράξεις μας , καλό είναι να κάνουμε μια αυτοκριτική κι αν πιστεύουμε σε Θεό ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια / δύναμη κλπ , καλό είναι να στραφούμε κατευθείαν εκεί. Πιό άμμεσο μου φαίνεται και πιο ειλικρινές.
Το να ανοίξουμε την καρδιά μας σε κάποιον που μπορεί να μην είναι και ο καταλληλότερος άνθρωπος , δεν μου λέει τίποτα. Το να νοιώσω την ανάγκη να πέσω στα γόνατα και να προσευχηθώ σε ότι πιστεύω , νομίζω είναι πιο λογικό και με κάνει να νοιώθω πιο όμορφα ! Είναι σαν να ''καθαρίζω'' και να δίνω μια υπόσχεση (πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό μου) πως δεν θα ξαναπέσω στα ίδια λάθη και θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος .

αυτά τα ολίγα :)

5οος Αγγελος
06-06-07, 11:00
Αντίθετα , πιστεύω πως ένας ιερέας , δεν έχει την δυνατότητα να εξομολογήσει έναν άνθρωπο όπως πρέπει .
Οπότε θα συμφωνείς με αυτά που ανέφερα για το στυλ των ιερέων που καλός ή κακός είναι άνθρωποι σαν και εμάς οπότε θα πρέπει να πετύχεις ιερέα που κατά κάποιον τρόπο να έχει την κατάλληλη διάθεση ώστε να σου δώσει την ώθηση να ανοιχτείς μπροστά του και βεβαία να είναι σωστός ιερέας…
Δεν είναι Θεός και δεν μπορεί να δώσει ''άφεση αμαρτιών''.
Και βεβαία δεν είναι θεός και βεβαία δεν σου δίνει άφεση αμαρτιών ο ιερέας και βεβαία δεν έχει την δύναμη και την «αγιότητα» να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση απλά στην ουσία η άφεση έρχεται ενδιαμέσου ιερέα από το Άγιο Πνεύμα όπως και την δύναμη να κάνει θαύματα ο Κύριος την έπαιρνε μέσω Αγίου Πνεύματος και όχι μέσω του ιδίου που κάποιοι πιστεύουν κι αυτό γιατί πάντα πριν προχωρήσει σε κάποιο θαύμα προσευχόταν στον Πατερά του να του δώσει την δύναμη να το κάνει.
Την άφεση την παίρνουμε μόνοι μας , σε επαφή με τον Θεό ή την δύναμη που πιστεύουμε πως είναι ανώτερη από εμάς. Συγνώμη , θα ζητήσουμε όταν πραγματικά νοιώσουμε την ανάγκη, το ίδιο και βοήθεια . Όταν πραγματικά μετανιώσουμε για κάποιες πράξεις μας , καλό είναι να κάνουμε μια αυτοκριτική κι αν πιστεύουμε σε Θεό ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια / δύναμη κλπ , καλό είναι να στραφούμε κατευθείαν εκεί. Πιό έμμεσο μου φαίνεται και πιο ειλικρινές. Το να ανοίξουμε την καρδιά μας σε κάποιον που μπορεί να μην είναι και ο καταλληλότερος άνθρωπος , δεν μου λέει τίποτα.
Αυτή είναι και η δική μου άποψη αν πραγματικά θέλουμε να ζητήσουμε άφεση από τον Θεό ή από την Ανώτερη Δύναμη στην οποία ο καθένας πιστεύει μπορεί να το κάνει είτε με το να πέσει στα γόνατα είτε με το να πάει στο ναό του και να προσευχηθεί είτε με το να κάτσει μπροστά σε μια εικόνα ή και με το να ζητήσει ένα συγνώμη ένα απλό συγνώμη για αυτά που έχει κάνει και πιστεύει ότι είναι λάθος. Εκείνος ξέρει ποτέ θα είσαι ειλικρινής και αν η συγνώμη που λες με τον δικό σου προσωπικό στυλ είναι αληθινή ή όχι
Το να νοιώσω την ανάγκη να πέσω στα γόνατα και να προσευχηθώ σε ότι πιστεύω , νομίζω είναι πιο λογικό και με κάνει να νοιώθω πιο όμορφα ! Είναι σαν να ''καθαρίζω'' και να δίνω μια υπόσχεση (πρώτα από όλα στον εαυτό μου) πως δεν θα ξαναπέσω στα ίδια λάθη και θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος .

Σωστά είναι μια αυτοκάθαρση και μια εσωτερική υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε καλύτεροι τόσο προς εμάς τους ιδίους όσο και προς τους άλλους.

Όλοι είμαι σίγουρος ότι έχετε άποψη για αυτό το μυστήριο θα άθελα να διαβάσω από σας αν έχετε πάει να εξομολογηθείτε κι αν όχι γιατί αν πιστεύετε στην δύναμη αυτού του μυστηρίου ή όχι. Αλλά μην ξεφύγουμε κι αρχίσουμε να κρίνουμε τους παπάδες ας μιλήσουμε για εμάς

elenitsa
20-07-09, 18:09
Από την εκκλησία όμως τι θεωρείται αμαρτία;
Εχοντας αυτή την απορία και μετά από παρότρυνση μιας φίλης μου αποφάσισα να εξομολογηθώ. Ο συγκεκριμένος πάτερ ως σημαντικότερη αμαρτία θεωρουσε την ανηθικότητα που ήταν , για αυτόν, το σεξ εκτός γάμου. !!! Και όταν του είπα ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται συνέχεια μου απάντησε ότι έχουμε γεμίσει τρελλούς που κυριαρχούν!!!
Μου έκανε εντύπωση αλλα όσο και αν το έψαξα δε καταλαβα γιατί. Περιμένω τις αποψεις σας πάνω στο θέμα.

Knight_Of_Creation
20-07-09, 18:58
Αγαπητή Ελενίτσα

Κατα την Εκκλησία η συνουσία πριν την ευλογία και την "Εγκριση" του Θεού (Γάμου Κοινωνία) θεωρείται αμαρτία και μάλιστα πολύ μεγάλη. Αυτή η εντύπωση υπήρχε και επι βυζαντίου και επικράτησε και ως τις μέρες μας σαφέστατα..Αμφιβάλλω αν και επι Βυζαντίου τηρούνταν ο εν λόγο κανόνας απο όλους (Αν και απο μεγάλο ποσοστό τηρούταν λογο του φόβου και της υποταγής συνειδήσεων στις "Θεικές Εντολές" ) . Για να μην πηγαίνουμε τοσο μακρυά ομως και επι Τουρκικής κατοχής και μέχρι και προ μερικών δεκαετιών υπήρχε η "Παράδοση" η νύφη να είναι παρθένα την πρώτη ημέρα του Γάμου. Σε αντιθετη περίπτωση δε, θεωρούταν ατιμία για την οικογένεια που παρέδωσε την Νύφη οπως και για την οικογένεια του Γαμπρού που παρέλαβε "Μολυσμένη και αμαρτωλη Γυναίκα . Για αυτον ακριβώς τον λογο υπήρχαν και οι λεγόμενες παρθενοραφές ... ! Στην σημερινή εποχή αρκετοί Ιερείς εχουν βάλει "Νερό στο κρασί" των "Θεικών Εντολών" και δεν το αναφέρουν οσο παλαιότερα ως κύριο παράγοντα αμαρτίας...Ενα μεγάλο ποσοστό τους ομως συνεχίζει να το πράττει κατα το μυστήριο της εξομολόγησης. Εαν εξυγχρονιστεί η εκκλησία σε αυτό τοτε θα κάνει τραγικό σφάλμα διοτι θα αλλάζει τους κανόνες της και τις Διδαχές της προς χάρην "Των καιρών" και της Εποχής και θα ειναι δείγμα πως δεν είναι σταθερή θρησκεία με κανόνες σταθερές ανεξαρτήτου εποχής. (Παράδειγμα οι Η/Υ οπου πριν μια δεκαετία και περισσότερο η Εκκλησια τους αποκαλούσε "Οργανα και εφευρέσεις του Σατανά και του 666" και επι εποχής Χριστόδουλου δημιουργήθηκαν Εκκλησιαστικά Net Cafe και ολες σχεδον οι εκκλησίες πλεον ειναι εξοπλισμένες με Η/Υ . Αυτό εαν δεν είναι πισωγύρισμα και μη σταθερή άποψη τοτε τι ειναι ;

Αμαρτία μπορεί να θεωρηθει (και ειναι) το Ψέμα, η Υποκρισία, ο Δόλος, η Δολοφονία, ο Φθόνο, ο υπερ εγωισμός, ο άκρατος ηδονισμος ανευ μέτρου, η κακόβουλη κριτική προς τον διπλανό μας και ολες οι βλαβερές προς τον συνάνθρωπο και τον εαυτο μας πράξεις,....(Αυτό με την κοινή λογική και οχι με την χριστιανική θεώρηση περι αμαρτίας)

Το μυστήριο της Εξομολόγησης δε, υπάρχει απο την πανάρχαια Εποχή (Ορφική Διδασκαλία, Καβείρια και Ελευσίνια Μυστήρια) οπου και απο εκει το δανείστηκε η Νέα Θρησκεία του Χριστιανισμού και το προσάρτησε στους κανόνες της και στα "Εθιμα" της .... Ειναι ενα μυστήριο οντως πολύ Ιερό που μόνο "απολυτα" αγνοί και καθαροί στην ψυχη και στον Βίο άνθρωποι θα επρεπε να το εκτελούνε... (Ειτε για τον Θεό των Χριστιανών σήμερα, ειτε για τους Θεούς και τις Θεικές δυνάμεις στην αρχαία εποχή) . Κατ ουσιαν ο "Αγνός" στην καρδιά εξομολογητής εχει και την ικανότητα να συμβουλέψει και να δώσει την Ευλογία του Αγίου Πνεύματος η του την Ευλογία του Θεικού Πυρός σε εκείνον που θέλει να επέλθει εσωτερική κάθαρσις στην καρδιά και την ψυχή του... Φυσικά πολλοί και διαφωνούνε με αυτό τον "Θεσμό" . Όμως αλήθεια στην σημερινή εποχή δεν εχουμε αντικαταστήσει κατα κάποιο τρόπο την εξομολόγηση με τους Ψυχολόγους ;

Ελπίζω να σε βοήθησα....

NostradamuS
20-07-09, 19:06
Από την εκκλησία όμως τι θεωρείται αμαρτία;
Εχοντας αυτή την απορία και μετά από παρότρυνση μιας φίλης μου αποφάσισα να εξομολογηθώ. Ο συγκεκριμένος πάτερ ως σημαντικότερη αμαρτία θεωρουσε την ανηθικότητα που ήταν , για αυτόν, το σεξ εκτός γάμου. !!! Και όταν του είπα ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται συνέχεια μου απάντησε ότι έχουμε γεμίσει τρελλούς που κυριαρχούν!!!
Μου έκανε εντύπωση αλλα όσο και αν το έψαξα δε καταλαβα γιατί. Περιμένω τις αποψεις σας πάνω στο θέμα.

το σέξ εκτός γάμου πιστεύω καθιερώθηκε σάν αμαρτία γιατί παλιά όλοι οι άνθρωποι παντεύονταν απο πολοί μικροί, επομένως το σέξ εκτός γάμου ήταν μοιχεία.
δηλαδή άν ο άνδρας απατούσε την γυναίκα ήταν αμαρτία, το ίδιο και για την γυναίκα.

το σέξ εκτός γάμου είχε δηλαδή περισόερο νόημα σάν, ''σέξ με άλλον ενώ είσαι παντρεμένος''

και όχι ''σέξ πρίν απο τον γάμο'' όπως το καταλαβαίνουμε σήμερα.

Lestat7
20-07-09, 22:24
Μαλιστα,ενα πραγματικα πολυ ενδιαφερον θεμα.....
Ειναι επισης και ακρος υποκειμενικο.Η αποψη μου ειναι οτι η εξομολογιση ειναι ενα θεμα που δεν πρεπει να χρειαζετε δυο προσωπα.Δηλαδη γιατι πρεπει να παω σε εναν παππα ασχετα την ικανοτητα του να επικοινωνει με τον θεο για να απαλαχθω απο τις αμαρτιες μου...Το θεμα ειναι η αληθινη μετανοηση και οχι ο τα τυπικα......Πολλοι πανε κανε την εξομολογιση τους και μολις βγουν κανουν τα ιδια αν οχι και χειροτερα....Δεν ειναι λυτρωση αυτο,ο καθενας κουβαλα ενα φορτιο και η ουσια ειναι ειναι να ξεφυγει ουσιαστικα απο αυτο.Προσωπικα κανω την εξομολογιση με τον θεο μονος μου καθε βραδυ πριν κοιμηθω και καθε φορα που ερχομαι εντιμετοπος με τον μεγαλυτερο κριτη μου (δηλ εμενα) κλαιω γιατι μετανοω ουσιαστικα γιατι ουσιαστικα νιωθω οτι εχω λυτρωθει....Προσπαθω να μαθω απο αυτο και να ερθω εγω (οχι με τον εγωιστικο ορο) πιο κοντα στον θεο,πιο αμεσα,πιο ειληκρινα.....Και αυτο δεν μπορει να μου το προσφερει κανενας ενδιαμεσος......Βεβαια αν καποιος εχει αναγκη αυτον τον ενδιαμεσο προσωπικα το σεβομαι και το θεωρω εξισου σωστο με αυτο που θεωρω σωστο...

elenitsa
21-07-09, 03:09
Αμαρτία μπορεί να θεωρηθει (και ειναι) το Ψέμα, η Υποκρισία, ο Δόλος, η Δολοφονία, ο Φθόνο, ο υπερ εγωισμός, ο άκρατος ηδονισμος ανευ μέτρου, η κακόβουλη κριτική προς τον διπλανό μας και ολες οι βλαβερές προς τον συνάνθρωπο και τον εαυτο μας πράξεις,....(Αυτό με την κοινή λογική και οχι με την χριστιανική θεώρηση περι αμαρτίας)

..

Ακριβώς επειδή με την κοινή λογική το σεξ πριν το γάμο δεν είναι αμαρτία, μου έκανε εντύπωση η άποψη του ιερέα.

Nostradamus,

Εννοιείς ότι θεωρείται ως αμαρτία για κοινωνικούς λόγους , ιδιαίτερα πριν την ανακάλυψη του προφυλακτικού..., και δεν υπαρχει κάτι το μεταφυσικό σε αυτή την απαγόρευση;

Προσωπικα κανω την εξομολογιση με τον θεο μονος μου καθε βραδυ πριν κοιμηθω και καθε φορα που ερχομαι εντιμετοπος με τον μεγαλυτερο κριτη μου..

Θα σου περνούσε ποτε από το μυαλό να εξομολογηθείς για τον έρωτα που έκανες πριν το γάμο;

NostradamuS
21-07-09, 09:10
Ακριβώς επειδή με την κοινή λογική το σεξ πριν το γάμο δεν είναι αμαρτία, μου έκανε εντύπωση η άποψη του ιερέα.

Nostradamus,

Εννοιείς ότι θεωρείται ως αμαρτία για κοινωνικούς λόγους , ιδιαίτερα πριν την ανακάλυψη του προφυλακτικού..., και δεν υπαρχει κάτι το μεταφυσικό σε αυτή την απαγόρευση;

όχι, αμαρτία θεωρήται.

ο ιησούς είπε:
Μάρκον 7,20

''Ότι βγαινει μέσα απο τον άνθρωπο -τους έλεγε ακόμα- εκείνο τον κάνει ακάθαρτο. Γιατί μέσα απο την καρδιά των ανθρώπων πηγάζουν οι κακές σκέψεις, μοιχείες,πορνίες, φόνοι, κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες,δόλος, ακολασία,φθόνος ,βλασφημία, αλαζονία, αφροσήνη. Ολα αυτά που πηγάζουν μέσα απο τον άνθρωπο τον κάνουν ακάθαρτο.''

επομένως το σέξ εκτός γάμου και γενικά ο φιληδονισμός είναι αμαρτία.
απλά εκείνη την εποχή ταυτίζονταν με την μοιχεία, αφού όλοι ήταν παντρεμένοι.

demi
21-07-09, 09:23
ελατε τωρα....μην τρελαθούμε...
αμαρτία είναι αυτό που η καρδιά σου, σου λέει να μη το κάνεις....και μόνο αυτό....και όχι μια λίστα από την εκκλησία

φυσικά μόνον αν έχεις συνείδηση...αν δεν έχεις τότε δεν υπάρχει αμαρτία για σένα και φυσικά ποιος θα σε κρίνει?? ο...αναμάρτητος???

NostradamuS
21-07-09, 11:08
ελατε τωρα....μην τρελαθούμε...
αμαρτία είναι αυτό που η καρδιά σου, σου λέει να μη το κάνεις....και μόνο αυτό....και όχι μια λίστα από την εκκλησία

φυσικά μόνον αν έχεις συνείδηση...αν δεν έχεις τότε δεν υπάρχει αμαρτία για σένα και φυσικά ποιος θα σε κρίνει?? ο...αναμάρτητος???

ουδής αναμάρτητος.

η παραδοχή της αμαρτολότητας μάς είναι το πρώτο βήμα για την συνχώρεση απο τον θεό.

Lestat7
21-07-09, 11:50
elenitsa δεν θα εξομολογιομουν για κατι που το ηθελα και δεν το θεωρω αμαρτια......Ετσι και σε αυτο δεν θεωρω οτι ειναι αμαρτια αρα οχι δεν θα μπορουσα να εξομολογιθω γι αυτο αλλα και η εντολη αυτη ειναι ακραια και οταν ειχε λεχθει ειχε σκοπο να συγκραετοιο.Σημερα δεν εχουμε πλεον τησει τους ανθρωπους εκεινο τον καιρο απο κατι τετοια κριτηρια.....

NostradamuS
21-07-09, 14:35
elenitsa δεν θα εξομολογιομουν για κατι που το ηθελα και δεν το θεωρω αμαρτια......Ετσι και σε αυτο δεν θεωρω οτι ειναι αμαρτια αρα οχι δεν θα μπορουσα να εξομολογιθω γι αυτο αλλα και η εντολη αυτη ειναι ακραια και οταν ειχε λεχθει ειχε σκοπο να συγκραετοιο.Σημερα δεν εχουμε πλεον τησει τους ανθρωπους εκεινο τον καιρο απο κατι τετοια κριτηρια.....

το θέμα είναι οτι εμείς ερμηνεύουμε το λόγο του θεού κατα το συμφέρον.
Το σέξ εκτός γάμου είναι αμαρτία(μεγάλη ή μικρή δέν το ξέρω),αλλα είναι. είμαστε άνθρωποι όχι ζώα.

και για όσους πιστεύουμε στον θεό θα πρέπει να το παραδεχτούμε οτι αμαρτάνουμε, και να μήν κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλό μας.

Lestat7
21-07-09, 15:10
Το σέξ εκτός γάμου είναι αμαρτία(μεγάλη ή μικρή δέν το ξέρω),αλλα είναι. είμαστε άνθρωποι όχι ζώα.

και για όσους πιστεύουμε στον θεό θα πρέπει να το παραδεχτούμε οτι αμαρτάνουμε, και να μήν κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλό μας.

Αδερφε μου πραγματικα δεν το ερμηνευω κατα το πως το θελω απλα δεν μπορω να αντιληφθω την συγκεκριμενη κινηση σαν αμαρτια.Δεν νιωθω οτι κανοντας κατι τετοιο οτι αμαρτανω.Θεωρω αμαρτια την δολοφονια την κλεψια το ψεμα και γενικα την εξαπατηση των συνανθρωπων μου....Πρεπει να αντιληφθουμε οτι η αμαρτια και τα κριτηρια της πρεπει να ''βλεπουν'' και στον τροπο ζωης που υπαρχει γι αυτο και αλλωστε δεν ημαστε και μοναχοι,διοτι δεν μπορουμε να τηρησουμε αυτου του ειδους τις εντολες διοτι πολυ απλα δεν γινετε....Για τα τηρησεις ολα αυτα κατα γραμα πρεπει να εισαι πνευματικα τοσο δυνατος που να φτασεις να απομακρυνθεις απ ολους και απ ολα και εγω δεν ειμαι τετοιο ατομο και να σου την αληθεια μου αρεσει που ειμαι ανθρωπος και μπορω να γευομαι την ανθρωπινη πλευρα μου,δεν τα θεοποιο ολα ουτε τα κανω υλιστικα απολυτα κοιταω να βρω το μεσον με σκοπο να μην ειμαι καθ ολα αμαρτολος αλλα και να μην ειμαι και μακρια απο την ανθρωπινη πλευρα μου.Θεωρω οτι αυτο ειναι ισσοροπια...Βεβαια αν καναμε πραξη αυτη την εντολη τοτε δεν θα ειχαμε και τις ασθενειες που βλεπουμε και τις εκτροσεις (ειμαι καθετα αντιθετος με την εκτροση) αλλα και εκει υπαρχει τροπος να ξεφυγεις και να μην εισαι ολοκληροτικα δοσμενος στις εντολες του σωματος σου με την προφυλαξη και την σταθερη σχεση.....Δεν καταλαβαινω γιατι το σεξ ειναι αμαρτια αφου μας εχει προικιση με το ερωτικο ενστικτο και την ικανοτητα να το κανουμε πραξη....Το θεωρω πολυ τραβηγμενο.......Γιατι οταν καποια την αγαπω να μην δεθω μαζι της ερωτικα δηλαδη ενα δαχτυλιδι η ενα συμβολαιο θα αλλαξει κατι?Ο γαμος ειναι ενα δωρο,ενας ορκος η πραξη ομως ειναι πραξη....

demi
21-07-09, 16:39
Το σέξ εκτός γάμου είναι αμαρτία(μεγάλη ή μικρή δέν το ξέρω),αλλα είναι.

εξηγήστε μου το γιατί είναι αμαρτία

NostradamuS
21-07-09, 19:12
εξηγήστε μου το γιατί είναι αμαρτία

είναι αμαρτία γιατί το γράφει ο λόγος του θεού.

Αδερφε μου πραγματικα δεν το ερμηνευω κατα το πως το θελω απλα δεν μπορω να αντιληφθω την συγκεκριμενη κινηση σαν αμαρτια.Δεν νιωθω οτι κανοντας κατι τετοιο οτι αμαρτανω.Θεωρω αμαρτια την δολοφονια την κλεψια το ψεμα και γενικα την εξαπατηση των συνανθρωπων μου....Πρεπει να αντιληφθουμε οτι η αμαρτια και τα κριτηρια της πρεπει να ''βλεπουν'' και στον τροπο ζωης που υπαρχει γι αυτο και αλλωστε δεν ημαστε και μοναχοι,διοτι δεν μπορουμε να τηρησουμε αυτου του ειδους τις εντολες διοτι πολυ απλα δεν γινετε....Για τα τηρησεις ολα αυτα κατα γραμα πρεπει να εισαι πνευματικα τοσο δυνατος που να φτασεις να απομακρυνθεις απ ολους και απ ολα και εγω δεν ειμαι τετοιο ατομο και να σου την αληθεια μου αρεσει που ειμαι ανθρωπος και μπορω να γευομαι την ανθρωπινη πλευρα μου,δεν τα θεοποιο ολα ουτε τα κανω υλιστικα απολυτα κοιταω να βρω το μεσον με σκοπο να μην ειμαι καθ ολα αμαρτολος αλλα και να μην ειμαι και μακρια απο την ανθρωπινη πλευρα μου.Θεωρω οτι αυτο ειναι ισσοροπια...Βεβαια αν καναμε πραξη αυτη την εντολη τοτε δεν θα ειχαμε και τις ασθενειες που βλεπουμε και τις εκτροσεις (ειμαι καθετα αντιθετος με την εκτροση) αλλα και εκει υπαρχει τροπος να ξεφυγεις και να μην εισαι ολοκληροτικα δοσμενος στις εντολες του σωματος σου με την προφυλαξη και την σταθερη σχεση.....Δεν καταλαβαινω γιατι το σεξ ειναι αμαρτια αφου μας εχει προικιση με το ερωτικο ενστικτο και την ικανοτητα να το κανουμε πραξη....Το θεωρω πολυ τραβηγμενο.......Γιατι οταν καποια την αγαπω να μην δεθω μαζι της ερωτικα δηλαδη ενα δαχτυλιδι η ενα συμβολαιο θα αλλαξει κατι?Ο γαμος ειναι ενα δωρο,ενας ορκος η πραξη ομως ειναι πραξη....

οκ δέν διαφωνώ, όπως το βλέπει κανένας.
και για μένα το σέξ εκτός γάμου δέν είναι τόσο σοβαρό όπως πχ το ψέμα ή η κλεψιά,
αλλα δέν οδηγεί και στην πνευματική άνοδο του ανθρώπου.

elenitsa
21-07-09, 19:36

Ξέρεις που ακριβώς το γραφει; Μπορεί εκεί να εξηγεί και το λόγο

demi
21-07-09, 20:17

οκ δέν διαφωνώ, όπως το βλέπει κανένας.
και για μένα το σέξ εκτός γάμου δέν είναι τόσο σοβαρό όπως πχ το ψέμα ή η κλεψιά,
αλλα δέν οδηγεί και στην πνευματική άνοδο του ανθρώπου.

δηλ, για μένα που δεν ειμαι χριστιανή ορθόδοξη ( δεν ανήκω σε καμιά θρησκεία )είναι αμαρτία?
είμαι μια αμαρτωλή που έκανα sex με τον αντρα μου πριν τον παντρευτω? και τώρα που είμαστε παντρεμένοι και περιμενουμε παιδί, δεν έχουμε πνευματική άνοδο σαν ζευγάρι?
δεν το καταλαβαίνω αυτό με το λόγο του θεού, είναι σίγουρο ότι ο θεός των χριστιανών είναι ο αληθινός?
και γω δηλαδή αν διαπράξω μια αμαρτία, που μπορώ και σε ποιον να εξομολογηθώ?
δηλαδή εγω δεν έχω ηθική αφού είμαι αθρησκη?( όχι άθεη, αλλό το ένα αλλο το άλλο...)
γεννιούνται πολλά ερωτήματα, τα οποία τα θέτω χωρίς κακία και σκοπό να θίξω την θρησκεία του καθενός...απλά αναρωτιέμαι...

φιλικά

Raistlin
21-07-09, 21:36
Zhtw ek twn proterwn sygnwmi gia ta greeklish,

Vlepw pws exete parei to 8ema dinontas vash perissotero sthn amartia.
Oloi mas exoume amartanei kapoia stigmh ths zwhs mas me ton ena h ton allon tropo, eksallou h koinwnia pou zoume einai gemath peirasmous. Alloi antistekonte se aftous perissotero kai alloi ligotero.

To sex prin ton gamo kata thn apopsh mou einai amartia giati parolo pou mporei na to kaneis me ton syntrofo sou, mporei avrio, m8avrio gia kapoin logo na xwriseis kai na vreis allon syntrofo, kai paei legontas...

Kata thn apopsh mou to shmantikotero sthn epoxh mas einai na eimaste toulaxistwn oso mporoume egkrateis.

Alla kai pali den einai afth h ousia efoswn oles oi amarties (ektos apo mia) sygxwrounte. Shmasia otan eksomologitai kaneis einai na metanohsei me thn kardia tou kai na zhthsei sygxwresh gia tis amarties tou prospa8ontas apo kei kai pera na periorisei kapoies kai na mhn epanalavei kapoies alles.

Me to na metaniwseis gia kati pou ekanes den shmainei anagkastika pws sygxwre8ikes. An egw vlapsw kapoion kai meta to metaniwsw pragmatika, an den paw na zhthsw sygnwmi apo afton pou evlapsa kai na symfiliw8w mazi tou den symainei pws me sygxwrese. Ekei aposkopei h eksomologish. Kapoioi iereis exoun thn dynatothta na eksomologoun, kai anelavan afto to ergo. Akomi kai oi idia h ekklhsia omws leei pws an 8es na eksomologi8eis prepei na psakseis poly prosektika ton ierea pou 8a se eksomologisei. An aftos einai pragmatika evlavhs tote 8a kerdisei thn sympa8eia sou, kai akoma kai an sou valei kanona, 8a to kanei gia to kalo sou.
Filh demi, amartia den einai mono oti h kardia sou sou leei na mhn to kaneis giati tote oi ani8hkoi an8rwpoi einai anamartitoi mias kai den exoun endoiasmous se oti kanoun. Episis den kanei ton an8rwpo amartolo mono to an kanei sex prin ton gamo.

Lestat7
21-07-09, 23:14
Ξέρεις που ακριβώς το γραφει; Μπορεί εκεί να εξηγεί και το λόγο

Ακριβος.Δεν το λεει ο θεος η ο Ιησους αλλα η θρησκεια.....Πουθενα δεν το λεει.....

ELPINIKI
22-07-09, 11:12
Δημοσίευση από NostradamuS

και καλα κρασια!!!
ο πουριτανος και ο καθολικος βλέπει την αμαρτια παντου και στους παντες και οχι φυσικά μονο στον ξύπνιο του αλλά και στον ύπνο του.
Τα πάντα είναι αμαρτία και θα πρέπει να φυλαγόμαστε αδέρφια....
μα είμαστε καλά? πετάτε κοτσάνες και βάζετε και επικεφαλίδες...αυτό το λέει ο Θεός...κτλ.
έλεος για ακόμη μια φορά με την άγνοιά σας...διαβάστε ή μιλήστε με κανέναν χριστιανό και μην καταπίνετε ότι ακούτε εδώ και εκεί...παραπληροφόρηση και άγιος ο Θεός...
Ένας χριστιανός ιερέας, αν τον ρωτήσετε για τις ερωτικές σχέσεις πριν το γάμο θα σας απαντήσει ότι εφόσον υπάρχει αγάπη στο ζευγάρι, γενικότερα δηλαδή, αν υπάρχει σχέση αγάπης και ότι συμβαίνει βασίζεται στην αγάπη των συντρόφων τότε λοιπόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εκκλησία.
Το παραπάνω ισχύει για τους χριστιανούς ιερείς. Και μην πάρετε τώρα το ευαγγέλιο και αρχίσετε...μα εδώ λέει άλλο ο Παύλος γιατί δεν μιλάμε για την εποχή του Παύλου αλλά τη δική μας εποχή το τώρα δηλαδή.

Υ.Γ. εάν κάποιος έχει ασχοληθεί σοβαρά με το μυστήριο της εξομολόγησεως θα διαπιστώσει πολλές διαφορές και έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των χριστιανών ιερέων που εξομολογούν με των πουριτανών ή των αμόρφωτων ιερέων.

demi
22-07-09, 11:34
θα συμφωνήσω μαζί σου ελπινίκη

ασε που για να εξομολογηθεις ή για να παντρευτεις κτλ, με βάση την χριστιανική θρησκεία, πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση με τον θεό, από τον παπά που θα τελέσει το μυστήριο( εξού και το όνομα, "μυστήριο")
πλέον αυτό δεν γίνεται στην εκκλησία, γίνεται στις καρδιές μας, πιο αγνό και δυνατό, αν το νοιώθουμε...δεν συγκρίνεται με την μεσολάβηση κανενός παπα...

Lestat7
22-07-09, 11:44
και καλα κρασια!!!
ο πουριτανος και ο καθολικος βλέπει την αμαρτια παντου και στους παντες και οχι φυσικά μονο στον ξύπνιο του αλλά και στον ύπνο του.
Τα πάντα είναι αμαρτία και θα πρέπει να φυλαγόμαστε αδέρφια....
μα είμαστε καλά? πετάτε κοτσάνες και βάζετε και επικεφαλίδες...αυτό το λέει ο Θεός...κτλ..
Ακριβος ELPINIKI και κατι τετοιες αποψεις εχουν απομακρινει τον κοσμο απο την πιστη την σωστη πιστη την ορθολογικη με κριτηρια.....Διαβαζετε τις γραφες αν ειστε οντος αναζητητες και μην μενετε σε κατι που ακουσατε....Διαβαζοντας μονο μπορουμε να κρινουμε.....Δηλαδη αν ενας παπας πχ ειναι τρελος και λεει οτι θελει παει να πει οτι αυτο ειναι?Ας ημαστε λιγο διστακτικοι σε αυτα που ακουμε...ELPINIKI πραγματικα με τα λεγομενα σου συμφωνω απολυτα,κατα την αποψη μου ετσι πρεπει να σκεφτομαστε...

NostradamuS
22-07-09, 11:54
Ακριβος.Δεν το λεει ο θεος η ο Ιησους αλλα η θρησκεια.....Πουθενα δεν το λεει.....

όπως προέιπα την εποχή του ισησού δέν υπήρχε προγαμιαίο σέξ. υπήρχε η πορνία και η μοιχεία.

βρήκα όμως ένα εδάφιο που λέει για το σέξ και γενικά την εγκράτια.

προς κορινθίους α 6,12

Μερικοί μεταξύ σας λένε: ''ολα μου επιτρέπονται''. σωστά, όλα όμως δέν είναι προς το συμφέρον. Ολα μου επιτέπονται εγώ όμως δέν θα αφήσω τίποτα να με κυριέψει. Λένε επίσεις: ''οι τροφές προορίζονται για την κοιλιά και η κοιλιά είναι καμωμένη για τις τροφές''. ο θεός όμως θα τα αχρηστέψει και το ένα και το άλλο. Το σώμα δέν έγινε για να πορνεύουμε αλλα για να δοξάζουμε τον κύριο, και ο κύριος θα δοξάσει το σώμα.

υπάρχουν και άλλα εδάφια που αναφέρονται στo θέμα. όταν βρώ χρόνο θα παραθέσω και άλλα.

NostradamuS
22-07-09, 12:04
και καλα κρασια!!!

και η ζήλια και ο φθόνος και το ψέμα και οι κακές σκέψεις είναι αμαρτίες.
δέν είναι κανένας αναμάρτητος...

γιατί σας πείραξε τόσο το θέμα σέξ εκτός γάμου δέν το καταλαβαίνω.

(δέν ανοίκω στην ορθοδοξία) ούτε είμαι πουρητανός. απλώς λέω αυτό που πιστεύω και κατάλαβα διαβάζοντας την αγία γραφή.

εξάλου η εξπμολόγηση αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε τις αμαρτίες μας αλλιώς δέν έχει κανένα απολήτως νόημα.

Lestat7
22-07-09, 12:24
όπως προέιπα την εποχή του ισησού δέν υπήρχε προγαμιαίο σέξ. υπήρχε η πορνία και η μοιχεία.
.

Αδερφε μου με αυτο που λες δινεις την απαντηση μονος σου,τοτε απο αυτο ηθελε να προστατευσει τον κοσμο,ολα κρινοντε με βαση την εποχη οπως ειπα ξανα σε ενα παλαιοτερο ποστ.Επισης θελω να σου πω οτι εμενα τουλαχιστον προσωπικα δεν με πειραξε καθολου το θεμα ισα ισα......Θελω ομως και να ξεκαθαριζω την κατασταση αλλο τι εχει πει ο Ιησους και αλλο πως το μετετρεψαν.....

ELPINIKI
22-07-09, 12:32

βρήκα όμως ένα εδάφιο που λέει για το σέξ και γενικά την εγκράτια.

προς κορινθίους α 6,12

Μερικοί μεταξύ σας λένε: ''ολα μου επιτρέπονται''. σωστά, όλα όμως δέν είναι προς το συμφέρον. Ολα μου επιτέπονται εγώ όμως δέν θα αφήσω τίποτα να με κυριέψει. Λένε επίσεις: ''οι τροφές προορίζονται για την κοιλιά και η κοιλιά είναι καμωμένη για τις τροφές''. ο θεός όμως θα τα αχρηστέψει και το ένα και το άλλο. Το σώμα δέν έγινε για να πορνεύουμε αλλα για να δοξάζουμε τον κύριο, και ο κύριος θα δοξάσει το σώμα.

υπάρχουν και άλλα πολλά εδάφια που αναφέρονται στην μοιχεία και την πορνία. όταν βρώ χρόνο θα παραθέσω και άλλα.

δεν είναι ανάγκη να μας μεταφέρεις κάτι άλλο...ρωτώ λοιπόν εγώ η μοιχεία και η πορνεία, το ψέμα η ζήλια ο φθόνος και ο εγωισμός, είναι αποτελέσματα αγάπης; βασίζονται δηλαδή ως τρόποι συμπεριφοράς στην αγάπη;
αν κατανοήσεις την ερώτηση μού θα καταλάβεις γιατί είναι αποδεχτό απο την εκκλησία να έχει ερωτικές επαφές ένα ζευγάρι εκτός γάμου.
ο Πάυλος έγραφε πως δεν επιτρέπεται η γυναίκα να μπαίνει στην εκκλησία εάν δεν έχει μαντήλι στο κεφάλι της, ισχύει κάτι τέτοιο στις μέρες μας; όχι διότι ο Πάυλος μιλούσε για το τότε. Αν ζούσε τώρα και τα έλεγε αυτά θα είχαμε το πρόβλημα. Έχουν αλλάξει οι εποχές και πολλοί που διαβάζετε το ευαγγέλιο μπερδέυεστε διότι μεταφέρετε κατά λέξη την εποχή εκείνη στο τώρα.
Φυσικά κανείς συναντά νοήματα και αρχές στο ευαγγέλιο που είναι διαχρονικά και δεν χρειάζεται να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στο τώρα. Αλλά πιστεύω πως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πότε οι απόστολοι απευθύνονταν και μιλούσαν για τους ανθρώπους της εποχής τους.

NostradamuS
22-07-09, 12:56
δεν είναι ανάγκη να μας μεταφέρεις κάτι άλλο...ρωτώ λοιπόν εγώ η μοιχεία και η πορνεία, το ψέμα η ζήλια ο φθόνος και ο εγωισμός, είναι αποτελέσματα αγάπης; βασίζονται δηλαδή ως τρόποι συμπεριφοράς στην αγάπη;
αν κατανοήσεις την ερώτηση μού θα καταλάβεις γιατί είναι αποδεχτό απο την εκκλησία να έχει ερωτικές επαφές ένα ζευγάρι εκτός γάμου.
ο Πάυλος έγραφε πως δεν επιτρέπεται η γυναίκα να μπαίνει στην εκκλησία εάν δεν έχει μαντήλι στο κεφάλι της, ισχύει κάτι τέτοιο στις μέρες μας; όχι διότι ο Πάυλος μιλούσε για το τότε. Αν ζούσε τώρα και τα έλεγε αυτά θα είχαμε το πρόβλημα. Έχουν αλλάξει οι εποχές και πολλοί που διαβάζετε το ευαγγέλιο μπερδέυεστε διότι μεταφέρετε κατά λέξη την εποχή εκείνη στο τώρα.
Φυσικά κανείς συναντά νοήματα και αρχές στο ευαγγέλιο που είναι διαχρονικά και δεν χρειάζεται να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στο τώρα. Αλλά πιστεύω πως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πότε οι απόστολοι απευθύνονταν και μιλούσαν για τους ανθρώπους της εποχής τους.

Πολλές φορές όμως μπερδεύουμε την αγάπη με τον σαρκικό έρωτα.

η αγάπη είναι ανώτερο συναίσθημα που πηγάζει απο την ψυχή, ενώ το σέξ πηγάζει απο τις ορμόνες του ανθρώπου.

η ουσία οτι το ''σέξ πρίν απο το γάμο'' είναι αμαρτία δέν πηγάζει απο την πράξη αυτή καθ αυτή,
αλλα γενικά απο την άκρατη και ζωή που ζεί κάποιος που το εστερνίζεται. (εναλαγή συντρόφων χωρίς ενδιασμούς)

και επιλέων μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες καταστάσεις όπως εκτρώσεις κτλ.

Lestat7
22-07-09, 13:04
Πολλές φορές όμως μπερδεύουμε την αγάπη με τον σαρκικό έρωτα.

η αγάπη είναι ανώτερο συναίσθημα που πηγάζει απο την ψυχή, ενώ το σέξ πηγάζει απο τις ορμόνες του ανθρώπου.

η ουσία οτι το ''σέξ πρίν απο το γάμο'' είναι αμαρτία δέν πηγάζει απο την πράξη αυτή καθ αυτή,
αλλα γενικά απο την άκρατη και ζωή που ζεί κάποιος που το εστερνίζεται. (εναλαγή συντρόφων χωρίς ενδιασμούς)

και επιλέων μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες καταστάσεις όπως εκτρώσεις κτλ.

......Βεβαια αν καναμε πραξη αυτη την εντολη τοτε δεν θα ειχαμε και τις ασθενειες που βλεπουμε και τις εκτρωσεις (ειμαι καθετα αντιθετος με την εκτρωση) αλλα και εκει υπαρχει τροπος να ξεφυγεις και να μην εισαι ολοκληροτικα δοσμενος στις εντολες του σωματος σου με την προφυλαξη και την σταθερη σχεση.....Δεν καταλαβαινω γιατι το σεξ ειναι αμαρτια αφου μας εχει προικιση με το ερωτικο ενστικτο και την ικανοτητα να το κανουμε πραξη....Γιατι οταν καποια την αγαπω να μην δεθω μαζι της ερωτικα ?...

Οπως ειχα αναφερει αδερφε το μετρο σε αυτο το θεμα ειναι το κολπο οχι η απαγορευση λογο του οτι ειναι αματρια και οπως βλεπουμε δεν ειναι,αν τα βαφτιζουμε ολα αμαρτια τωρα ειναι αλλο θεμα...Τα ιδια λεμε δεν νομιζω οτι παιρνει αλλο συζητηση τουλαχιστον απο μερους μου....Οπως ειπες και εσυ η πραξη δεν ειναι η αμαρτια αλλα ο τροπος ζωης και τοτε αυτο ηθελε να διδαξει.....Να μαθουν να εχουν ενα μετρο.

Knight_Of_Creation
22-07-09, 13:27

Το μήνυμα μου στην 1η σελίδα (Μήνυμα #5) το διάβασες Ελπινίκι ;

1ον Γιατί λες οτι η Εκκλησία αποδέχεται το σεξ πριν απο τον Γάμο με το κριτήριο της "Αγάπης" ; Το "αποδέχεται" ΜΟΝΟ εαν πρόκειται αμεσα να παντρευτείς τον/την συντροφό σου και φυσικά αυτό ειναι "Ελιγμός" των Ιερέων για να μην χάσουν πιστούς... Εχεις διαβάσει το Ιερό πηδάλιο της Εκκλησίας ; Τους Ιερούς κανόνες ; Τους Άγιους Πατέρες πριν βγάλεις τέτοιο συμπέρασμα ; Δεν έχει σχέση με την εποχή αγαπητή μου αλλά με την νοοτροπία.... Γιατι δηλαδή οι Παγανιστικές θρησκείες δεν είχανε τέτοιο θέμα (σε αυτή την έκταση και σε αυτόν τον παραλλογισμό) με το Σεξ οσο ο Χριστιανισμός ; Η εποχή φταίει ; Δηλαδή με αυτή την λογική οτι ειπε ο Ιησούς και οι Απόστολοι του να τα αναιρέσουμε γιατι δεν βολεύει την εποχή και την εξέλιξη της. Αυτομάτως δηλαδή ακυρώνουμε την "Αγιότητα" των προσώπων αυτών διότι δεν μπορούσαν να "δούνε" πέρα απο την εποχή τους. Αυτο Ελπινίκι έχω δει να το γράφεις και σε άλλα θέματα αναφορικά με τον Χριστιανισμό ως μέσο προαασπίσεως του. (Σχετικά με την εποχή και το τι εννοούσαν). Να σε πληροφορίσω πως ειναι άκρως "Αιρετικός" και δεν συμβαδίζει καθόλου με την Ορθοδοξία. Με την ιδια λογική να μην "Διαβάσουμε" τα λόγια του Παύλου που κατακεραυνώνουν την ομοφυλοφιλία επειδή η Εποχή Άλλαξε και γίναμε ποιο προοδευτικοί. Αυτο προτείνεις ;

Εαν τότε συμβεί αυτό τότε ο Χριστιανισμός απλά θα πέσει λόγο καιροσκοπισμού και επειδή πια δεν θα έχει στέρεες βάσεις και διδασκαλία να δώσει στον κόσμο. Και η Αγάπη δεν ειναι διδασκαλία ειναι συναίσθημα και μάλιστα υπέροχο για να το εμπορεύονται μαυροφορεμένοι Ιερείς. Αρκετά με κάποια πράγματα καιρός να σοβαρευτούμε .

Δέχεται τον Χριστιανισμο ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ακριβώς ειναι η εστω κατα ενα 80% ! Συμμετέχεις στα ιερά μυστήρια του; Γινεσαι κοινωνός του βιώματος της Γεννήσεως και Εσταυρώσεως του Θείου Βρέφους και του Σωτήρα μετέπειτα ; Πηγαίνεις σύμφωνα με τα λόγια των Αγίων και των Πατέρων της εκκλησίας ; Τότε σαφώς και λέγεσαι χριστιανή ορθοδοξη !

Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείσαι ΚΑΙ απο την εκκλησία και απο τον ιδιο σου τον εαυτο κατ ουσιαν Αιρετική οπότε μπορείς να δηλώνεις χριστιανή με αιρετικές απόψεις... ! Δεν μπορεί να αλλάζει μια θρησκεία ( η Όποια θρησκεία) επειδή ετσι μας βολεύει...Το αντιμετώπισα κι εγω στο παρελθον αυτό σε προσπάθειες μου να μαζέψω τα ασυμμάζευτα στο θέμα πίστης και ειδα πως ειναι υποκριτικό .

Υ.Γ

Δεν ειμαι Χ.Ο ! Άθρησκος ειμαι ... Απλά κάνω την παρέμβαση γιατι δεν μπορώ να βλέπω τον Χριστιανισμο να εκμοντερνίζετια και κατ ουσίαν να χάνει την ίδια του την μορφή προς χάρη των καιρών. Η Αλήθεια ειναι αναλειωτη στον χώρο και στον χρόνο...Και εαν ο Χριστιανισμος ηταν "Αληθεια" και έλεγε "Αλήθεια" τότε με συγχωρείς αλλα κανένας δεν θα τον αναθεωρούσε κατα το δοκούν !

ELPINIKI
22-07-09, 15:22
[QUOTE=Knight_Of_Creation]Το μήνυμα μου στην 1η σελίδα (Μήνυμα #5) το διάβασες Ελπινίκι ;
όχι η Ελπινίκη δεν έχει διαβάσει το μήνυμα της 1ης σελίδας (μήνυμα 5).

Δεν ειμαι Χ.Ο ! Άθρησκος ειμαι ... Απλά κάνω την παρέμβαση γιατι δεν μπορώ να βλέπω τον Χριστιανισμο να εκμοντερνίζετια και κατ ουσίαν να χάνει την ίδια του την μορφή προς χάρη των καιρών. Η Αλήθεια ειναι αναλειωτη στον χώρο και στον χρόνο...Και εαν ο Χριστιανισμος ηταν "Αληθεια" και έλεγε "Αλήθεια" τότε με συγχωρείς αλλα κανένας δεν θα τον αναθεωρούσε κατα το δοκούν !
επειδή εγώ όμως είμαι χριστιανή ορθόδοξος επέτρεψέ μου να είμαι σίγουρη οτι γνωρίζω τα θέματα που αφορούν τη διδασκαλία του καλύτερα απο εσένα που δηλώνεις άθρησκος και που τα γνωρίζεις να υποθέσω γενικά και αόριστα και εκτός αυτού επειδή είμαι ενεργό μέλος της εκκλησίας γνωρίζω τα πράγματα και απο μέσα, να το πω έτσι απλά.
οπότε...

1ον Γιατί λες οτι η Εκκλησία αποδέχεται το σεξ πριν απο τον Γάμο με το κριτήριο της "Αγάπης" ; Το "αποδέχεται" ΜΟΝΟ εαν πρόκειται αμεσα να παντρευτείς τον/την συντροφό σου και φυσικά αυτό ειναι "Ελιγμός" των Ιερέων για να μην χάσουν πιστούς... Εχεις διαβάσει το Ιερό πηδάλιο της Εκκλησίας ; Τους Ιερούς κανόνες ; Τους Άγιους Πατέρες πριν βγάλεις τέτοιο συμπέρασμα ; Δεν έχει σχέση με την εποχή αγαπητή μου αλλά με την νοοτροπία.... Γιατι δηλαδή οι Παγανιστικές θρησκείες δεν είχανε τέτοιο θέμα (σε αυτή την έκταση και σε αυτόν τον παραλλογισμό) με το Σεξ οσο ο Χριστιανισμός ; Η εποχή φταίει ; Δηλαδή με αυτή την λογική οτι ειπε ο Ιησούς και οι Απόστολοι του να τα αναιρέσουμε γιατι δεν βολεύει την εποχή και την εξέλιξη της. Αυτομάτως δηλαδή ακυρώνουμε την "Αγιότητα" των προσώπων αυτών διότι δεν μπορούσαν να "δούνε" πέρα απο την εποχή τους. Αυτο Ελπινίκι έχω δει να το γράφεις και σε άλλα θέματα αναφορικά με τον Χριστιανισμό ως μέσο προαασπίσεως του. (Σχετικά με την εποχή και το τι εννοούσαν). Να σε πληροφορίσω πως ειναι άκρως "Αιρετικός" και δεν συμβαδίζει καθόλου με την Ορθοδοξία. Με την ιδια λογική να μην "Διαβάσουμε" τα λόγια του Παύλου που κατακεραυνώνουν την ομοφυλοφιλία επειδή η Εποχή Άλλαξε και γίναμε ποιο προοδευτικοί. Αυτο προτείνεις ;
1ον.Εγώ δεν μίλησα για σεξ. Υπάρχει αποδοχή των εκτός γάμου ερωτικών σχέσεων απο την εκκλησία εφόσον η σχέση του ζευγαριού στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την αγάπη.
Ποιος άμεσος γάμος βρε παιδιά; διαβάζεις τι γράφεις; θα παω δλδ στον παπα και θα του πω έχω ολοκληρωμένη σχέση και αυτός θα μου πει αν είναι να παντρευτείς σε 2 μηνες εντάξει αλλιώς έχεις αμαρτήσει τέκνον μου... :eek:
αν δεν έχεις εξομολογηθεί ή έχεις εξομολογηθεί σε κανένα πουριτανό τότε συμφωνώ με αυτό που γράφεις διαφορετικά αν απευθύνεσαι προς τους πνευματικούς πατέρες της εκκλησίας μας κάνεις λάθος λόγω άγνοιας...
2ον.Προτείνω εφόσον θέλετε να ασχολειθείτε καθώς φαίνεται με τη διδασκαλία του χριστιανισμού να διαβάζετε αλλά να συζητάτε και με κανέναν χριστιανό τα συμπεράσματα που εξάγετε και να μην τα υπερασπίζεστε τόσο ένθερμα σαν να κρατάτε τις απαντήσεις και να έχετε βγάλει άκρες σε ότι έχει να κάνει με το χριστιανισμό.

Εαν τότε συμβεί αυτό τότε ο Χριστιανισμός απλά θα πέσει λόγο καιροσκοπισμού και επειδή πια δεν θα έχει στέρεες βάσεις και διδασκαλία να δώσει στον κόσμο. Και η Αγάπη δεν ειναι διδασκαλία ειναι συναίσθημα και μάλιστα υπέροχο για να το εμπορεύονται μαυροφορεμένοι Ιερείς. Αρκετά με κάποια πράγματα καιρός να σοβαρευτούμε .
Ο δάσκαλος του χριστιανισμού δηλαδή ο Χριστός δεν μίλησε για τη αγάπη ε;
κοινό μυστικό αυτών, που δεν μπορούν ή δυσκολέυονται να θίξουν τη διδασκαλία του χριστιανισμού, είναι να πετούν έναν ρασοφόρο ως μπαλαντέρ και να θεωρούν ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι...και οτι... χριστιανισμός=μαυροφορεμένος ιερέας.
Επαναλαμβάνομαι συνέχεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με χριστιανισμό και αναρωτιέμαι τι γράφω και δεν με καταλαβαίνετε τελος παντων.
Το ότι απευθύνονταν και μιλούσαν και για την εποχή τους δεν ακυρώνει το σκοπό του έργου τους. Δηλαδή θέλεις να μου πεις πως επειδή δεν προέβλεψαν πως θα καταντούσε η εκκλησία 2000 χρόνια ή το ότι οι γυναίκες θα φορούσαν μινι φούστες, τα γραπτά τους παύουν να έχουν θεόπνευστο περιεχόμενο; Εκτός αν είχαν το χάρισμα (της ενόρασης λέγεται; ) και να ήξεραν πως θα ζούσαμε εμείς σήμερα, αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε ναι τα έφραψαν λάθος.
Στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, να υποθέω πως δεν έχεις μιλήσει για αυτό με κάποιον χριστιανό ορθόδοξο ιερέα, διότι θα γνώριζες τη θέση που εκφράζει και δεν θα το έφερνες ως παράδειγμα.
Ο Παύλος τα περί ομοφυλοφιλίας τα έγραψε όταν διαπίστωσε το τι συνέβαινε στις περιοχές οπου επισκέφθηκε και που το φαινόμενο αυτό θεωρούταν ως ένα βαθμό καθημερινό και αποδεχτό απο το τότε κοινωνικό σύνολο, πχ αρχαία Ελλάδα και έτσι έκρινε. Μην ξεχνάς όμως οτι ο Πάυλος ήταν Εβραίος και άνθρωπος φυσικά και ότι στην εβραική κοινότητα κάτι τέτοιο θεωρούταν απαράδεχτο, όπως απαράδεχτο θεωρούταν και το να αγωνιστούν γυμνοί αντίθετα πάλι απο κάποιες άλλες περιοχές της τότε εποχής που ήταν απόλυτα φυσιολογικό.
Τέλος, μου ακούγεται πολύ "μικρό" να βιώνεται η αγάπη ως ένα απο τα πολλά συναισθήματα.

Δέχεται τον Χριστιανισμο ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ακριβώς ειναι η εστω κατα ενα 80% ! Συμμετέχεις στα ιερά μυστήρια του; Γινεσαι κοινωνός του βιώματος της Γεννήσεως και Εσταυρώσεως του Θείου Βρέφους και του Σωτήρα μετέπειτα ; Πηγαίνεις σύμφωνα με τα λόγια των Αγίων και των Πατέρων της εκκλησίας ; Τότε σαφώς και λέγεσαι χριστιανή ορθοδοξη !
Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείσαι ΚΑΙ απο την εκκλησία και απο τον ιδιο σου τον εαυτο κατ ουσιαν Αιρετική οπότε μπορείς να δηλώνεις χριστιανή με αιρετικές απόψεις... ! Δεν μπορεί να αλλάζει μια θρησκεία ( η Όποια θρησκεία) επειδή ετσι μας βολεύει...Το αντιμετώπισα κι εγω στο παρελθον αυτό σε προσπάθειες μου να μαζέψω τα ασυμμάζευτα στο θέμα πίστης και ειδα πως ειναι υποκριτικό .
Είδες τείνουν οι πραγματικά χριστιανοί ορδόθοξοι όχι απλά να αποτελούν τη μειοψηφεία αλλά να θεωρούνται και αιρετικοί.
Επειδή ασφαλώς δεν πραγματοποιείται μια σωστή κουβέντα μέσα απο pc και επειδή δεν γνωρίζεις πραγματικά ούτε εμένα αλλά ούτε και το έργο μου ως χριστιανή δεν θα δώσω ιδιαίτερη σημασία στα όσα γράφεις εδώ.
Απλά μάθε απο ένα άτομο που ήταν για κάμποσα χρόνια "εχθρός" του συστήματος που ενεργούσε για χάρη του χριστιανισμού, οτι η ουσία αυτών που είπε ο Χριστός βρίσκεται στις απλές λέξεις, μεταφράζεται ο λόγος Του με τη καρδιά και όχι με το μυαλό και ότι αν δεν είσαι και δεν αισθάνεσαι ελεύθερος μέσα απο τη διδασκαλία Του, τότε απλά δεν έχεις πιάσει το νόημα των όσων είπε αλλά έχεις μείνει στα λόγια και στις πράξεις (των πιο πολλών) μαυροφορεμένων ρασοφόρων...

ΥΓ ενα μικρό παράδειγμα για να δεις τι εννοώ γράφοντας για την εξέλιξη των θέσεων του χριστιανισμού που εκφράζεται στην εποχή μας.
Ένας γέροντας του Α.Ορους κατεβαίνει παρέα με ένα πουριτανό επισκέπτη στην Ουρανούπολη για κάποια ψώνια. Ενώ προχωρούσαν περνούσαν δίπλα τους κάποια κορίτσια που φορούσαν μόνο το μαγιό τους. Γυρνάει στο γέροντα τότε ο πουριτανός και του λέει "Γύμνια, απαράδεχτα πράγματα, γιαυτό θα μας κάψει ο Θεός..." και ο γέροντας του απαντά δείχνωντάς του μια απο τις κοπέλες με τα μαγιο "Δες αυτή τη κοπέλα, ίδιο το σώμα της Παναγίας έχει..."
Αλλά τι κάθομαι και γράφω τώρα...αυτά δεν είναι χριστιανικά...

Knight_Of_Creation
22-07-09, 16:20
επειδή εγώ όμως είμαι χριστιανή ορθόδοξος επέτρεψέ μου να είμαι σίγουρη οτι γνωρίζω τα θέματα που αφορούν τη διδασκαλία του καλύτερα απο εσένα που δηλώνεις άθρησκος και που τα γνωρίζεις να υποθέσω γενικά και αόριστα και εκτός αυτού επειδή είμαι ενεργό μέλος της εκκλησίας γνωρίζω τα πράγματα και απο μέσα, να το πω έτσι απλά.
οπότε...

H μιση μου οικογένεια εχει στενές σχέσεις με την εκκλησία ...Ιερείς, Θεολόγοι κ.ο.κ ! Οπότε ασε με να εκφράσω την άποψη μου λιγάκι..μη βιαζεσαι να υποθέτεις !

1ον.Εγώ δεν μίλησα για σεξ. Υπάρχει αποδοχή των εκτός γάμου ερωτικών σχέσεων απο την εκκλησία εφόσον η σχέση του ζευγαριού στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την αγάπη.
Ποιος άμεσος γάμος βρε παιδιά; διαβάζεις τι γράφεις; θα παω δλδ στον παπα και θα του πω έχω ολοκληρωμένη σχέση και αυτός θα μου πει αν είναι να παντρευτείς σε 2 μηνες εντάξει αλλιώς έχεις αμαρτήσει τέκνον μου...
αν δεν έχεις εξομολογηθεί ή έχεις εξομολογηθεί σε κανένα πουριτανό τότε συμφωνώ με αυτό που γράφεις διαφορετικά αν απευθύνεσαι προς τους πνευματικούς πατέρες της εκκλησίας μας κάνεις λάθος λόγω άγνοιας...
2ον.Προτείνω εφόσον θέλετε να ασχολειθείτε καθώς φαίνεται με τη διδασκαλία του χριστιανισμού να διαβάζετε αλλά να συζητάτε και με κανέναν χριστιανό τα συμπεράσματα που εξάγετε και να μην τα υπερασπίζεστε τόσο ένθερμα σαν να κρατάτε τις απαντήσεις και να έχετε βγάλει άκρες σε ότι έχει να κάνει με το χριστιανισμό.

Και τότε η νοοτροπία της κοινωνίας απο που εκπορευόταν μεχρι και το 80 περιπου ; Η μήπως δεν έχεις ακούσει τι υπήρχε στην Ελληνική κοινωνία μεχρι το 1980 εξαιτίας της Χριστιανικής κοσμοθεώρησης ; Δεν ειπα σε 2 μήνες ουτε εδωσα χρονοδιάγραμα...Οι Ιερείς καταρχάς δίνουν ευλογία σε εκτος γάμου σχέσεις αλλά ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ λένε οτι πρέπει να προχωρήσετε σε γάμο..Άστο γιατι το έχω ζήσει σε πάρα πολλες περιπτώσεις και φίλικών ζευγαριών που συζούν και απο συζητήσεις μου με Ιερείς ! Να σε παραπέμψω στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο τότε ! και ΟΧΙ δεν θα συζητήσω με χριστιανους αλλά με Ιερείς και αρμόδιους της Χριστιανικής κοσμοθέασης (Μοναχούς, Ιερείς κ.ο.κ) . Ο Απλός Χριστιανος μπορει να νομίζει η να θεωρεί οτι ο Χριστός ηταν εξωγήινος . Δεν λέει κάτι σαν επιχείρημα ! Και περι πατέρων της Εκκλησίας σου αντιστρέφω πάλι την προτροπή σου ! Δεν μίλησες για Σεξ ; Εκεί έγινε η αναφορά στην συζήτηση όμως... Καταρχάς η Εκκλησία δεν αποδέχεται το Σεξ αλλά αποδέχεται τον Έρωτα με οτι αυτό συνεπάγεται (Γάμο, αγάπη μεταξυ των 2 , τεκνοποίηση, ευλογία του Θεού κ.ο.κ)

Ο δάσκαλος του χριστιανισμού δηλαδή ο Χριστός δεν μίλησε για τη αγάπη ε;
κοινό μυστικό αυτών, που δεν μπορούν ή δυσκολέυονται να θίξουν τη διδασκαλία του χριστιανισμού, είναι να πετούν έναν ρασοφόρο ως μπαλαντέρ και να θεωρούν ότι έχουν κερδίσει το παιχνίδι...και οτι... χριστιανισμός=μαυροφορεμένος ιερέας.
Επαναλαμβάνομαι συνέχεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με χριστιανισμό και αναρωτιέμαι τι γράφω και δεν με καταλαβαίνετε τελος παντων.
Το ότι απευθύνονταν και μιλούσαν και για την εποχή τους δεν ακυρώνει το σκοπό του έργου τους. Δηλαδή θέλεις να μου πεις πως επειδή δεν προέβλεψαν πως θα καταντούσε η εκκλησία 2000 χρόνια ή το ότι οι γυναίκες θα φορούσαν μινι φούστες, τα γραπτά τους παύουν να έχουν θεόπνευστο περιεχόμενο; Εκτός αν είχαν το χάρισμα (της ενόρασης λέγεται; ) και να ήξεραν πως θα ζούσαμε εμείς σήμερα, αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε ναι τα έφραψαν λάθος.
Στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, να υποθέω πως δεν έχεις μιλήσει για αυτό με κάποιον χριστιανό ορθόδοξο ιερέα, διότι θα γνώριζες τη θέση που εκφράζει και δεν θα το έφερνες ως παράδειγμα.

Που ειδες οτι έγραψα πως δεν μιλησε ο Χριστός για την αγάπη ; Μην παρερμηνεύεις τα λεγόμενα τον συνομιλητών σου ! Ειναι απρέπεια ! Και ειτε το Θέλεις ειτε οχι η Αγάπη ειναι συναίσθημα οπως και το Μίσος ! Θρησκεία που θεοποιεί συναισθήματα και δεν έχει σαν γνώμονα της την Θεία Λογική τότε εξαρχης ειναι καταδικασμένη να ειναι δογματική, εχθρική προς την επιστήμη και προς την προσέγγιση του "Θεικού" . Διοτι εαν το γνωρίζεις τα συναισθήματα οπως π.χ και η Αγάπη δεν κάνουν μονο καλό...Την έκφραση "Με πνίγεις απο την υπερβολική αγάπη σου την έχεις ακουστά ; " η την έκφραση " Έγκλημα Πάθους - προερχόμενο απο τεράστια αγάπη ;"

Την ομοφυλοφιλία η Ορθοδοξη εκκλησία την καταδικάζει και δεν την αποδέχεται ! Τελεία και παύλα οτι και να λες εσυ ειναι εκτός "Γραμμής" . Και ενημερώσου και λιγάκι ιστορικά για να δεις οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα δεν ηταν διαδεδομένη. Εκτός της αγνοιας σου συκοφαντείς και την Ελληνική ιστορία και αρχαία Κοινωνία !

Τέλος, μου ακούγεται πολύ "μικρό" να βιώνεται η αγάπη ως ένα απο τα πολλά συναισθήματα.

Το πως σου ακούγεται ειναι δικαίωμα σου. Δεν εβαλα όρια στην αγάπη ουτε έβαλα οριογραμμές. Απλά ειπα το αυτονόητο πως ειναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ συναίσθημα εμφυτο στον άνθρωπο οπως και ολα τα άλλα ! Στα θετικά συναισθήματα αλλά οπως όλα στην ζωή θέλει εγκράτεια και η συνεργασία καρδιάς και εγκεφάλου (Συναισθήματος και Λογικής) για να υπάρχει σωστή πρόοδος και εσωτερική αρμονία ! Το πόσα εγκλήματα εγιναν στο όνομα της αγάπης καταδεικνύει του λόγου το αληθες

Απλά μάθε απο ένα άτομο που ήταν για κάμποσα χρόνια "εχθρός" του συστήματος που ενεργούσε για χάρη του χριστιανισμού, οτι η ουσία αυτών που είπε ο Χριστός βρίσκεται στις απλές λέξεις, μεταφράζεται ο λόγος Του με τη καρδιά και όχι με το μυαλό και ότι αν δεν είσαι και δεν αισθάνεσαι ελεύθερος μέσα απο τη διδασκαλία Του, τότε απλά δεν έχεις πιάσει το νόημα των όσων είπε αλλά έχεις μείνει στα λόγια και στις πράξεις (των πιο πολλών) μαυροφορεμένων ρασοφόρων...

Η Διδασκαλία του Ιησού ειναι αξιόλογη και άκρως σεβαστή όπως και ο βίος του . Καθολικά και απο όλους σαφέστατα. Αλλά δεν ιδρυσε ο Χριστός τον Χριστιανισμό. Ρασοφόροι τον ίδρυσαν οπότε αυτοακυρώνεται ο συλλογισμός σου. Δεν θα αθωώσω τα κοινωνικά εγκλήματα μιας θρησκειας επειδή ο ιδρυτής "συμβολο της" ητανε αγνός και αγαθός ! Αυτο λέει η Λογική. Και σαφέστατα και υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις στον Χριστιανισμό με το παράδειγμα που παραθέτεις...Άσχετα αν πάλι υπάρχουν διαφωνίες σε άλλου είδους ζητήματα ...

Δεν βρίσκω τον λόγο της διαφωνίας μας και για να γράψω οτι έγραψα το γνωρίζω και μπορώ να το τεκμηριώσω μεσω χριστιανικών πηγών. Εαν εσύ εχεις διαφορετική αντίληψη της θρησκείας που ασπάζεσαι ειναι θεμιτό και ακρατο δικαίωμα σου...Αλλά θα έπρεπε πάλι να γνωρίζεις πως ο Χριστιανισμός δεν εχει μονο ενα ρεύμα στα σπλάχνα του....!

Όπως και τον άκρατο φόβο και την μιζέρια που ο Χριστιανισμός ως θρησκευτικό σύστημα πέρασε στον κόσμο του (Να φοβάσαι τον Θεό, ο Θεός δίνει πόνο και αρρώστιες για να μας δοκιμάσει κ.ο.κ) , όπως και την κατεξοχή αντιφυσική νοοτροπία της εν λόγο θρησκείας (τα ζώα δεν έχουν ψυχη, καμμία αναφορά για την αγάπη και τον σεβασμό μας πως την φύση κ.ο.κ)

Ωραία λοιπόν αφού ο Πνευματικος Ιδρυτής του Χριστιανισμου ειναι αθώος και αγνός (που οντως ειναι κανεις δεν ειπε το αντίθετο ασχέτως του πως κρινει ο καθενας την διδασκαλία του) ας αθωώσουμε τα σφάλματα, τα εγκλήματα, την μιζέρια, την αηδιαστική αντίληψη της Ορθοδοξίας ως πίστης και αντίληψης προς χάρην αυτού.

Και επειδή δεν ειμαι και χριστιανός αρκετά με αυτό το θέμα..Οπως φαίνεται για τον χριστιανισμο μπορουν να μιλάνε ΜΟΝΟ Χριστιανοί ασχέτως του τι λένε και το πως το λένε...!

οκ...!

Μάθετε να σέβεστε οι χριστιανοί τις αντίθετες απόψεις επιτέλους και να μην επιτίθεστε με τόσο μένος σε όσους δείχνουν τα στραβά της κοσμοαντίληψης της θρησκείας σας ! Η πλειοψηφία του κόσμου ειναι Χριστιανοι στην Ελλάδα και στον δυτικό κοσμο και οφείλετε να δέχεστε κριτική η ακόμα και υποδείξεις απο την στιγμή που επηρεάζετε τις ζωές όλων μας με τόσους Ναούς τριγύρω και εχοντας παρέμβαση σε κάθε πολιτιστικό θεσμό της κοινωνίας !

NostradamuS
22-07-09, 16:46
το μεγαλύτερο λάθος μας είναι να ταυτίζουμε τον χριστιανισμό με την ορθοδοξία.

διαβάζοντας την καινή διαθήκη διαπίστωσα οτι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στην κοσμοαντίληψη των πρώτων χριστιανών, και στην κοσμοαντίληψη που εκφράζει η ορθόδοξια.

στο ευαγγέλιο δέν αναφέρει πουθενά οτι πρέπει να εξομολογούμαστε, οτι πρέπει να προσκυμνάμε εικόνες οτι πρέπει να θυμιατίζουμε και να ανάβουμε καντήλια, ή οτι οι εκκλησίες πρέπει να είναι χτισμένες με έναν συγκεκριμένο τρόπο. επείσης δέν μπορώ να καταλάβω γιατί τα εδάφια πρέπει να διαβάζονται στην αρχαία. ο χριστός μιλάει στην καρδιά.

ELPINIKI
22-07-09, 19:14
[QUOTE=Knight_Of_Creation]H μιση μου οικογένεια εχει στενές σχέσεις με την εκκλησία ...Ιερείς, Θεολόγοι κ.ο.κ ! Οπότε ασε με να εκφράσω την άποψη μου λιγάκι..μη βιαζεσαι να υποθέτεις !
Λυπάμαι που το διαβάζω αυτό γιατί εαν γνωρίσεις θεολόγους και ιερείς αντάξιους αυτούς που έχω γνωρίσει εγώ δεν θα έκρινες τα γραφόμενά μου τόσο έντονα και δεν θα έβγαζες το συμπέρασμα ότι αρνούμαι να ακούσω κάθε μη χριστιανική άποψη και θέση. Θα είχες μάθει να αναγνωριζεις τις θέσεις που εκφράζει ο συνομιλητής σου σε σχέση με τη διαδασκαλία του χριστιανισμού, τουλάχιστον αυτό ήταν απο τα πρώτα πράγματα που έμαθα εγώ κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Και τότε η νοοτροπία της κοινωνίας απο που εκπορευόταν μεχρι και το 80 περιπου ; Η μήπως δεν έχεις ακούσει τι υπήρχε στην Ελληνική κοινωνία μεχρι το 1980 εξαιτίας της Χριστιανικής κοσμοθεώρησης ; Δεν ειπα σε 2 μήνες ουτε εδωσα χρονοδιάγραμα...Οι Ιερείς καταρχάς δίνουν ευλογία σε εκτος γάμου σχέσεις αλλά ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ λένε οτι πρέπει να προχωρήσετε σε γάμο..Άστο γιατι το έχω ζήσει σε πάρα πολλες περιπτώσεις και φίλικών ζευγαριών που συζούν και απο συζητήσεις μου με Ιερείς ! Να σε παραπέμψω στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο τότε ! και ΟΧΙ δεν θα συζητήσω με χριστιανους αλλά με Ιερείς και αρμόδιους της Χριστιανικής κοσμοθέασης (Μοναχούς, Ιερείς κ.ο.κ) . Ο Απλός Χριστιανος μπορει να νομίζει η να θεωρεί οτι ο Χριστός ηταν εξωγήινος . Δεν λέει κάτι σαν επιχείρημα ! Και περι πατέρων της Εκκλησίας σου αντιστρέφω πάλι την προτροπή σου ! Δεν μίλησες για Σεξ ; Εκεί έγινε η αναφορά στην συζήτηση όμως... Καταρχάς η Εκκλησία δεν αποδέχεται το Σεξ αλλά αποδέχεται τον Έρωτα με οτι αυτό συνεπάγεται (Γάμο, αγάπη μεταξυ των 2 , τεκνοποίηση, ευλογία του Θεού κ.ο.κ)
Μην θεοποιείς τους ιερείς και τους θεολόγους, δεν κατέχουν μονάχα αυτοί τη γνώση της διδασκαλίας, ακόμα και μέσα απο τις πράξεις ενός παιδιού μπορείς να διδαχθείς πράγματα μεγάλα. Θυμήσου λοιπόν τι έλεγε και ο Χριστός ως προς σε αυτό.
Μίλησα φίλε μου για τον έρωτα και όχι για το σεξ. Επίσης ανέφερα πως κανένας πραγματικός χριστιανός ιερέας δεν θα χαρακτηρίσει μια ανύπαντρη κοπέλα που έχει ερωτική σχέση ως πόρνη πράγμα που θα έκανε ένας καθολικός ιερέας ή ένας παπάς που ασπάζεται θέσεις των σωματείων. Αυτό είπα εγώ. Υπάρχει η παρότρυνση απο τους ιερείς μας να οδηγηθεί η κάθε σχέση σε εις γάμου κοινωνία χωρίς όμως να τις απαγορεύει να υπάρχουν, το θέμα μας δεν ήταν αυτό όμως, το θέμα μας ήταν η αμαρτία των σχέσεων εκτός γάμου που τέθηκε.
Να μιλήσεις με τους αρμόδιους (δεν πιστεύω να τους ονομάζεις και εκπροσώπους του Χριστού) απλά θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις τους πραγματικούς χριστιανούς ανάμεσα στους χριστιανούς.

Που ειδες οτι έγραψα πως δεν μιλησε ο Χριστός για την αγάπη ; Μην παρερμηνεύεις τα λεγόμενα τον συνομιλητών σου ! Ειναι απρέπεια ! Και ειτε το Θέλεις ειτε οχι η Αγάπη ειναι συναίσθημα οπως και το Μίσος ! Θρησκεία που θεοποιεί συναισθήματα και δεν έχει σαν γνώμονα της την Θεία Λογική τότε εξαρχης ειναι καταδικασμένη να ειναι δογματική, εχθρική προς την επιστήμη και προς την προσέγγιση του "Θεικού" . Διοτι εαν το γνωρίζεις τα συναισθήματα οπως π.χ και η Αγάπη δεν κάνουν μονο καλό...Την έκφραση "Με πνίγεις απο την υπερβολική αγάπη σου την έχεις ακουστά ; " η την έκφραση " Έγκλημα Πάθους - προερχόμενο απο τεράστια αγάπη ;"
(σημείωση...)Απο τη φύση μου είμαι άτομο που καταλαβαίνω τι θέλουν να μου πουν και δεν είχα ποτέ προβλήματα συν/σης, επίσης, η αγωγή που έχω λάβει μου έχει διδάξει να είμαι ευγενική, (κανένας συνομιλητής μου δεν με έχει κατηγορήσει για απρέπεια).
Η αγάπη βιώνεται ως συναίσθημα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι συναίσθημα.
Το μίσος βιώνεται ως συναίσθημα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι συναίσθημα.
Ο χριστιανισμός έχει να κάνει και με τα συναισθήματα ποτέ όμως δεν θεοποίεισαι τα συναισθήματα.
Θεία Λογική; Επείδη, ειλικρινά, δηλώνω άγνοια ως προς τι μπορεί να υπάρχει στο μυαλό του Θεού, παρακαλώ να με διαφωτίσεις. Έφτασε ο άνθρωπος να κατανοήσει το Θεό; εγώ που ήμουν και δεν πήρα χαμπάρι;

Την ομοφυλοφιλία η Ορθοδοξη εκκλησία την καταδικάζει και δεν την αποδέχεται ! Τελεία και παύλα οτι και να λες εσυ ειναι εκτός "Γραμμής" . Και ενημερώσου και λιγάκι ιστορικά για να δεις οτι η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα δεν ηταν διαδεδομένη. Εκτός της αγνοιας σου συκοφαντείς και την Ελληνική ιστορία και αρχαία Κοινωνία !
Η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει την ομοφυλοφιλία.
Ο ομοφυλόφιλος είναι καταδικασμένος απο την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οπότε...ο ομοφυλόφιλος εξοστρακίζεται απο τη κοινωνία της εκκλήσίας. (Θεωρείται δηλαδή μιασμα - αμαρτωλός). εσένα αυτό σου ακούγεται χριστιανικό; ας το αφήσουμε αυτό όμως στην άκρη.
Δηλαδή ένας ιερέας (μιλάμε για χριστιανό ιερέα) δεχτεί επίσκεψη απο ένα τέτοιο άτομο θα το διώξει, θα το πετροβολίσει, θα το κάψει στη πυρά; Δεν νομίζω φίλε μου. Η εκκλήσία θα μας διδάξει για το πως πρέπει να πορευόμαστε και να ζούμε με τους αδερφούς μας ποτέ όμως δεν θα μας καταδικάσει. Ο Ιησούς έσερνε όλους τους αμαρτωλούς όπως εσείς βαπτίζετε σήμερα μερικούς απο συνανθρώπους σας, καταδίκασε κάποιον απο αυτούς; Όχι, απλά μίλησε για τον τρόπο ζωής που έκαναν. Η παραβολή της μοιχαλίδας αν την γνωρίζεις θα πρέπει να μας λέει πολλά. Οπότε ασε στην άκρη την καταδίκη, άλλο το να μην αποδέχομαι μια πράξη και άλλο να τη καταδικάζω, έχει μεγάλη διαφορά. Και φυσικά μη μπερδεύεσαι πάλι, δεν αποδεχόμαστε τη πράξη όχι το άτομο.οκ;
Καταρχάς δεν μίλησα για διαδεδομένη ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα, (αχ!ποιος παρερμηνεύει γραπτά;)
Άν έχεις διαβάσει ποστς μου εδώ θα έχεις εύκολα διαπιστώσει τον θαυμασμό μου προς την αρχαία Ελλάδα και τους προγόνους μου. Το ότι οι μεγάλοι φιλοσόφοι μας έπαιρναν μέρος σε συμπόσια είναι σε όλους μας γνωστό, όπως μας είναι γνωστό και το τι διαδραματιζονταν στη διάρκεια αυτών, εκτός του άφθονου κρασιου, φαγητού και φιλοσοφικών συζητήσεων.
Φυσικά όλα αυτά προς το θαυμασμό τους για το ωραίο. Ψιλά γράμματα που οι πιο πολλοί απο εμάς σήμερα αδυνατούν να κατανοήσουν και καταδικάζουν εσφαλμένα. Μην προσπαθήσεις να το μεταφέρεις το παραπάνω στο σήμερα γιατί θα μπερδευτείς πάλι. Η ομοφυλοφιλία στις μέρες μας τείνει να έίναι μόδα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το τότε. Άσε που δεν μπορούμε ηθικά τουλάχιστον να κατηγορήσουμε ορισμένους απο τους φιλοσόφους ως ομοφυλόφιλους.
Οπότε αμφιβάλλεις να μην είχε μάθει ο Πάυλος τη κατάσταση αυτή και να μην μίλησε για αυτή;

ELPINIKI
22-07-09, 19:15
Το πως σου ακούγεται ειναι δικαίωμα σου. Δεν εβαλα όρια στην αγάπη ουτε έβαλα οριογραμμές. Απλά ειπα το αυτονόητο πως ειναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ συναίσθημα εμφυτο στον άνθρωπο οπως και ολα τα άλλα ! Στα θετικά συναισθήματα αλλά οπως όλα στην ζωή θέλει εγκράτεια και η συνεργασία καρδιάς και εγκεφάλου (Συναισθήματος και Λογικής) για να υπάρχει σωστή πρόοδος και εσωτερική αρμονία ! Το πόσα εγκλήματα εγιναν στο όνομα της αγάπης καταδεικνύει του λόγου το αληθες
Και μόνο που την περιορίζεις απλά ως συναίσθημα της θέτεις όρια.
Μμμμ...πιστεύεις οτι είναι έμφυτο, απο ποιόν; και γιατί;
Εγώ ήξερα το στοιχάκι...Πόσα εγκλήματα έγιναν στο όνομα του Θεού...(και καλα κουνάς το κεφάλι με μάτια χαμένα στον ορίζοντα οταν τελειώσεις τη πρόταση) που ήταν πράγματι πολλά...τώρα στο όνομα της αγάπης να έγιναν εγκλήματα....ίσως αν βίωναν την αγάπη ως συναίσθημα να οδηγήθηκαν στο έγκλημα...γιατί τα συναισθήματα είναι σαν άγρια άλογα.

Η Διδασκαλία του Ιησού ειναι αξιόλογη και άκρως σεβαστή όπως και ο βίος του . Καθολικά και απο όλους σαφέστατα. Αλλά δεν ιδρυσε ο Χριστός τον Χριστιανισμό. Ρασοφόροι τον ίδρυσαν οπότε αυτοακυρώνεται ο συλλογισμός σου. Δεν θα αθωώσω τα κοινωνικά εγκλήματα μιας θρησκειας επειδή ο ιδρυτής "συμβολο της" ητανε αγνός και αγαθός ! Αυτο λέει η Λογική. Και σαφέστατα και υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις στον Χριστιανισμό με το παράδειγμα που παραθέτεις...Άσχετα αν πάλι υπάρχουν διαφωνίες σε άλλου είδους ζητήματα ...
Συμφωνώ εδώ μαζί σου απλά εγώ θα έλεγα οτι ο Χριστός δίδαξε τον χριστιανισμό, οι απόστολοι διέδωσαν αυτόν, οι μετέπειτα πρώτοι χριστιανοί (Μέγας Κων/νος κοκ) ίδρυσαν αυτόν και οι παπάδες (με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις) δημιούργησαν ένα δικό τους σύστημα που δρα λόγω του χριστιανισμού χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτόν

Δεν βρίσκω τον λόγο της διαφωνίας μας και για να γράψω οτι έγραψα το γνωρίζω και μπορώ να το τεκμηριώσω μεσω χριστιανικών πηγών. Εαν εσύ εχεις διαφορετική αντίληψη της θρησκείας που ασπάζεσαι ειναι θεμιτό και ακρατο δικαίωμα σου...Αλλά θα έπρεπε πάλι να γνωρίζεις πως ο Χριστιανισμός δεν εχει μονο ενα ρεύμα στα σπλάχνα του....!
Για κακή μας τύχη έχει πολλά ρεύματα, το γνωρίζω αυτό.

Όπως και τον άκρατο φόβο και την μιζέρια που ο Χριστιανισμός ως θρησκευτικό σύστημα πέρασε στον κόσμο του (Να φοβάσαι τον Θεό, ο Θεός δίνει πόνο και αρρώστιες για να μας δοκιμάσει κ.ο.κ) , όπως και την κατεξοχή αντιφυσική νοοτροπία της εν λόγο θρησκείας (τα ζώα δεν έχουν ψυχη, καμμία αναφορά για την αγάπη και τον σεβασμό μας πως την φύση κ.ο.κ)
Ωραία λοιπόν αφού ο Πνευματικος Ιδρυτής του Χριστιανισμου ειναι αθώος και αγνός (που οντως ειναι κανεις δεν ειπε το αντίθετο ασχέτως του πως κρινει ο καθενας την διδασκαλία του) ας αθωώσουμε τα σφάλματα, τα εγκλήματα, την μιζέρια, την αηδιαστική αντίληψη της Ορθοδοξίας ως πίστης και αντίληψης προς χάρην αυτού.
Εξηγώ ξανά, καλά μήπως δεν γνωρίζετε πόσα είδη χριστιανών υπάρχουν; Ένα απο αυτά λοιπόν είναι ο πουριτανισμός. Μην μπερδεύεται τους χριστιανούς με τους πουριτανούς, όπως και τους χριστιανούς με τους χριστιανούς των σωματείων, όπως και τους χριστιανούς με τους ευσεβιστές, όπως και τους χριστιανούς με τους χριστιανούς που υιοθετούν θέσεις πουριτανών.
Ο χριστιανός δείχνει σεβασμό και στη φύση και στα ζώα, απλά τα υποβιβάζει αρκετά σε σχέση με τον άνθρωπο. Αν αυτό θέλεις να πεις εδώ και πάλι συμφωνώ.
Φυσικά και είναι όχι μόνο ατιμια αλλά και ανηθικοτητα το να δικαιολογούν οι χριστιανοί τα πολλά και μεγάλα λάθη που έχουν γίνει ανα τους αιώνες απο τους εκάστοτε επικεφαλείς του σώματος των εκκλησιών. Αυτά όχι μόνο πρέπει να λέγονται αλλά δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε ή ξεχνάμε ασχέτως εαν έχουν υπάρξει τιμωρίες. Αυτά πρέπει να καταδικάζονται απο τους χριστιανούς.

Και επειδή δεν ειμαι και χριστιανός αρκετά με αυτό το θέμα..Οπως φαίνεται για τον χριστιανισμο μπορουν να μιλάνε ΜΟΝΟ Χριστιανοί ασχέτως του τι λένε και το πως το λένε...!
οκ...!
Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο λέει κάποιος.
χριστιανισμός σημαίνει ελευθερία, οπότε κάθε χριστιανός πρέπει να είναι σε θέση να ακούει και να εκφράζεται ελεύθερα.

Μάθετε να σέβεστε οι χριστιανοί τις αντίθετες απόψεις επιτέλους και να μην επιτίθεστε με τόσο μένος σε όσους δείχνουν τα στραβά της κοσμοαντίληψης της θρησκείας σας ! Η πλειοψηφία του κόσμου ειναι Χριστιανοι στην Ελλάδα και στον δυτικό κοσμο και οφείλετε να δέχεστε κριτική η ακόμα και υποδείξεις απο την στιγμή που επηρεάζετε τις ζωές όλων μας με τόσους Ναούς τριγύρω και εχοντας παρέμβαση σε κάθε πολιτιστικό θεσμό της κοινωνίας !
Ο Γκάντι είχε πει κάποτε...θα γινόμουν χριστιανός αν οι χριστιανοί ήταν πράγματι χριστιανοί. Λυπάμαι εαν έχεις συναντήσει μόνο τους χριστιανούς αυτούς που και ο ίδιος είχε συναντήσει.

Viktor_Belenko
22-07-09, 19:54
Καλησπέρα,

Δεν θεωρώ το προγαμιαίο σεξ ως την αμαρτία εκείνη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντιπροσωπευτική (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) του μυστηρίου της εξομολόγησης. Κατανοώ το γιατί η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αυτό, αλλά θα προτιμήσω να παραθέσω κάποιες γενικότερες σκέψεις.

Η εξομολόγηση, ουσιαστικά αναφέρεται στην αφαίρεση ενός βάρους, του βάρους της γνώσης της αμαρτίας. Αυτή η γνώση, και οι τύψεις που συνεπάγονται αυτής, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό μαρτύριο για έναν πιστό. Η εξομολόγηση της αμαρτίας και εν συνεχεία η συγχώρεση, συνιστούν προφανώς ανακούφιση.

Αυτό το βλέπουμε όχι υποχρεωτικά στο πλαίσιο ενός θρησκευτικού μυστηρίου, αλλά και στην ψυχρή καθημερινότητα. Πιστεύω ότι στους περισσότερους έχει τύχει να αισθανόμαστε το βάρος μιας πράξης και παράλληλα την ανάγκη να την μοιραστούμε με κάποιον άλλο, αλλά συνήθως με κάποιον που αγαπάμε ή/και εμπιστευόμαστε.

Λέω συνήθως, διότι Κάποιες φορές, τον ρόλο αυτό, καλούνται να τον παίξουν εντελώς άγνωστοι, π.χ. σερβιτόροι σε μπαρ, οδηγοί ταξί, ή και επαγγελματίες, π.χ. ψυχαναλυτές, πάντα όμως άγνωστοι.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος, τουλάχιστον κάποιος που έχει συναίσθηση και συνείδηση της «κακιάς» πράξης του, να αναζητά ένα είδος «καταφυγίου» κάπου. Αυτό το κάπου μπορεί να είναι είτε η θρησκεία του, είτε σε κάποιον συνάνθρωπό του.

Το «καταφύγιο» αυτό, ουσιαστικά είναι κάτι, κάποιος, όπου κάποιος θα μπορούσε να αποκαλύψει μια αμαρτία, μικρή ή μεγάλη, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες του νόμου ή την κατακραυγή της κοινωνίας και παράλληλα θα μπορούσε στην συνέχεια να την αφήσει πίσω του, είτε με συγχώρεση της αμαρτίας, είτε προσπαθώντας να την διορθώσει/ξεχάσει/μη επαναλάβει.

Την συγχώρεση προφανώς μπορεί να την δώσει ο Θεός στον οποίο πιστεύει ο πιστός ο οποίος θα καταφύγει στην εξομολόγηση. Δεν μπορεί να την δώσει κάποιος άνθρωπος στον οποίο θα εξομολογηθεί κάτι, εκτός αν πρόκειται για αυτόν εις βάρος του έγινε η αμαρτία. Αυτό που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπό του, είναι ηθική υποστήριξη, κάτι πολύτιμο σε κάποιον που έχει συνείδηση ότι έχει πράξει κάτι κακό.

Για να μοιραστώ την δικιά μου εμπειρία, δυο φορές αποφάσισα να εξομολογηθώ κάτι πολύ κακό που έκανα στο παρελθόν, σε δυο διαφορετικά άτομα. Η αντιμετώπιση που έλαβα ήταν εκ διαμέτρου διαφορετική στην κάθε περίπτωση, αλλά μου έμαθε αρκετά πράγματα.

Το μυστήριο της εξομολόγησης, κατά την γνώμη μου τουλάχιστον, αν και είναι ένα από τα σημαντικότερα του χριστιανισμού, έχει χάσει την αίγλη του (εντός πολλών εισαγωγικών) τουλάχιστον όσον αφορά την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η αιτία για αυτό, είναι κυρίως το γεγονός ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την εκκλησία και τους φορείς της, που διεκπεραιώνουν το μυστήριο της εξομολόγησης, ακόμα και αν δεν τους ξέρουν προσωπικά.

Τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η φημολογία της τυχόν αποκάλυψης των προσωπικών μυστικών κάποιου ανθρώπου που εξομολογήθηκε από τον παπά ο οποίος τον εξομολόγησε (Λένε π.χ. «εξομολογήθηκε στον παπά την απιστία του και την άλλη μέρα το ήξερε όλο το χωριό») έχουν οδηγήσει το συγκεκριμένο μυστήριο σε παρακμή. Αυτό είναι βέβαια άλλο κεφάλαιο, αλλά απλώς είναι και η αιτία.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που εξομολογούνται, πλην όμως η ανάγκη για εξομολόγηση παραμένει.

Φιλικά.

Trithemius
27-07-09, 20:34
Θα ήθελα να σας παραθέσω και τις δικές μου απόψεις περί εξομολόγησης.

Το "μυστήριο" της εξομολόγησης, εξ' αρχής ως έννοια χρήζει επιπλέον ανάλυσης. Χρησιμοποιείται ο όρος "μυστήριο" χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί η ουσία του και κατά συνέπεια αναπαράγουμε έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα της εξομολόγησης συνήθως απαθώς. Γνωρίζει ο πιστός τι εστί "μυστήριο" και τι τελετουργικό δρώμενο;

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί το αν αναφερόμαστε χωριστά στην εξομολόγηση σε σχέση με την πνευματική καθοδήγηση γιατί στον χριστιανισμό, το σύνηθες λάθος που γίνεται είναι να ταυτίζουμε τον ιερέα-εξομολόγο με τον ιερέα-πνευματικό. Εξομολόγηση και (συνήθως εν συνεχεία) πνευματική καθοδήγηση αποτελούν πράξεις ξεχωριστές μεταξύ τους και πρέπει να θυμόμαστε πως κανονικά ο εξομολόγος και ο πνευματικός δεν είναι το ίδιο άτομο ή αν θέλετε, η πράξη της εξομολόγησης τελείται ανεξάρτητα κι όχι ταυτόχρονα με τη συνάντηση για πνευματική καθοδήγηση.

Θεωρώ πως ο ρόλος του ιερέα-εξομολογητή αποτελεί αμιγώς τυπολατρικό στοιχείο του χριστιανισμού και ξεκάθαρη ένδειξη καθοδηγούμενης θρησκευτικότητας. Τη στιγμή της εξομολόγησης, δηλαδή της τελετουργικής πράξης της άφεσης των αμαρτιών, ο ιερέας δρα ως εκ των ων ουκ άνευ μέσο μεταξύ θεού και ανθρώπου προς επίτευξη της ψυχικής κάθαρσης του πιστού. Θα έλεγα πως αυτή η μεσολάβηση συντηρείται πλέον κυρίως ως έθιμο και παράλληλα μου δίνει την εντύπωση πως αποτελεί άλλον έναν λόγο για να έχει λόγο ύπαρξης το ιερατικό σχήμα. Πουθενά στην κ.δ. δεν υπάρχει αναφορά περί μεσολαβούντος μεταξύ θεού και ανθρώπου κατά την εξομολόγησή του. Άλλωστε η ίδια η κάστα των ιερέων αποτελεί δημιούργημα πολύ μεταγενέστερο των χρόνων δράσης και διδασκαλίας του Ιησού.

Σαφώς, αυτή η σημαντική ενασχόληση του ιερέα έρχεται να καλύψει μία ανάγκη του πιστού αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή την ανάγκη της εξομολόγησης σε ιερέα την έχει ο απαίδευτος και φυγόπονος πιστός. Ο ηθικός-συναισθηματικός συνειρμός έχει ως εξής: αμαρτάνω -> εξομολογούμαι -> καθαρίζω -> αμαρτάνω και πάλι...

Γιατί όμως έχει επιτυχία αυτή η διαδικασία; Γιατί ο πιστός έχει ανάγκη μία τέτοια θρησκευτική υποχρέωση; Θεωρώ πως συμβαίνει γιατί ενώ δεν αποτελεί επιταγή του Ιησού, δημιουργήθηκε μεταγενέστερα για να ικανοποιήσει την ανάγκη του συναισθηματικού "reset" του πιστού για ομαλότερη επανένταξή του στην κοινωνία μετά την επιτέλεση της αμαρτίας. Ο πιστός αναγνωρίζει τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία, καθώς βλέπει ότι μέσω μίας στιγμής ειλικρίνειας, καταφέρνει να απαλλαγεί από ένα ή περισσότερα αρνητικά συναισθηματικά φορτία που του επιφέρουν οι κακές του πράξεις. Σε σημαντικό βαθμό, παρατηρούμε ότι ο πιστός εθίζεται πλέον σε αυτή τη διαδικασία, καθώς βλέπει ότι το σύστημα αμαρτία-συγχώρεση λειτουργεί πάντα και χωρίς νομικές-υλικές-κοινωνικές συνέπειες, έτσι ώστε μετά την τέλεση της εξομολόγησης καταφέρνει να απολαμβάνει και πάλι τον κοινωνικό-θρησκευτικό του βίο χωρίς άλλες συνέπειες.

Που οδηγεί όμως τον πιστό αυτό το "σύμπλεγμα" ανθρώπου-θεού-ιερέα εκτός από τον συναισθηματικό εθισμό που προανέφερα; Γνώμη μου είναι πως οδηγεί στην καταστολή της αξίας της ατομικότητας, ενός στοιχείου που θεωρώ βασικό για την πνευματική μας εξέλιξη μέσω της θρησκευτικότητας. Ο άνθρωπος-πιστός καθίσταται υποτελής έναντι του θεού με βασικό μειωτικό παράγοντα τον ιερέα-εξομολογητή. Παράλληλα, ο ιερέας αποκτά υπόσταση προστιθέμενης αξίας, καθώς μέσω της αναγκαιότητας της παρουσίας του, γίνεται ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος μεταξύ θεού και ανθρώπου.

"Παράπλευρη απώλεια" αυτής της συνθήκης, αποτελεί η εκμετάλλευση του όρου "αμαρτία", πολλές φορές σύμφωνα με τις προσωπικές απόψεις του εκάστοτε εξομολόγου. Η αμαρτία (=πνευματική αστοχία), ως στοιχείο φθίνουσας θρησκευτικότητας και απομάκρυνσης από τον θεό, χρησιμοποιείται ως μέσο καθοδήγησης του πιστού και συμμόρφωσής του σε ένα γενικότερο ηθικολογικό πλαίσιο που το κάθε δόγμα έχει ορίσει. Αν π.χ. για τον Χ εξομολόγο ή τον Ψ ιεράρχη, η τάδε πράξη θεωρείται αμαρτία, ο πιστός είναι υποχρεωμένος να το αποδεχτεί και δεν έχει το δικαίωμα (αλλά πολλές φορές ούτε και τη διάθεση...) να αμφισβητήσει πως η πράξη του αποτελεί αμαρτία για τα δεδομένα της θρησκείας του, έτσι ώστε να αρνηθεί την εξομολόγηση. Η πράξη της εξομολόγησης είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για την πνευματική-θρησκευτική ισορροπία του ατόμου γιατί χειρίζεται και καθοδηγεί συνειδήσεις προς συγκεκριμένα ηθικολογικά μοντέλα, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις δρα πολύ αρνητικά για τον πιστό.

Θεωρώ αδύνατο να φτάσει η πράξη της εξομολόγησης τα μύχια της συνείδησής μας όταν εκείνη την ιερή στιγμή όπου ο άνθρωπος επικοινωνεί με τον θεό του, παρεμβάλλεται αναγκαστικά ένα τρίτο άτομο. Σε τέτοιες ειδικές συναισθηματικές-ενδοσκοπικές καταστάσεις, το να κάνεις μέρος της ύπαρξής σου ένα τρίτο άτομο θεωρώ πως αποτελεί πνευματική ασέλγεια στον εαυτό μας. Δεν θέλω να το περιορίσω ως προς τη θρησκευτική του υπόσταση αλλά χρειάζεται να το γενικεύσω ως στοιχείο που δρα ανασταλτικά σε αυτή την πράξη. Το τρίγωνο πιστός-ιερέας-θεός είναι μη αναγκαίο και αποτελεί στοιχείο δογματισμού ακόμη και σε καταστάσεις τόσο βαθιές πνευματικά όπως αυτή της εξομολόγησης.

Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι ο καλύτερος αλλά και σκληρότερος εξομολόγος μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, αν κι εφόσον η πράξη της εξομολόγησης γίνει ειλικρινώς και χωρίς πνευματικά-συναισθηματικά παζάρια... Απόγειο της επιτυχούς εξομολόγησης, θα αποτελούσε η επιτέλεσή της μόνον για νέα κι όχι για επαναλαμβανόμενα αμαρτήματα, καθώς ο άνθρωπος που δεν γίνεται υπότροπος των αμαρτημάτων του ή γενικότερα των ηθικά παραβατικών συμπεριφορών του, έχει επιτύχει απόλυτα στο στόχο της (αυτο)εξομολόγησης. Υπό αυτή τη βάση, η εξομολόγηση καθίσταται πανανθρώπινη ανάγκη όχι ως μέσο βελτίωσης του συναισθηματισμού μας (απαλλαγή από την όποια ενοχή) αλλά ως μέσο βελτίωσης της ηθικής και της πνευματικότητάς μας. Έτσι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ακόμη κι ο άθεος ή ο βουδδιστής ή ο αβορίγινας δύναται να εξομολογηθεί (υπό την ευρύτερη έννοια του όρου) με τα ίδια θετικά αποτελέσματα στον καθένα.

Η πράξη της εξομολόγησης δεν αποτελεί copyright καμμίας θρησκείας και καμμίας εσωτερικής φιλοσοφίας και συνάμα χαρακτηρίζεται ως βαθιά ανάγκη-εργαλείο κάθε ανθρώπου που συστηματικά επιδιώκει να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αυτοεξέλιξή του μέσα στην κοινωνία. Αυτή είναι η διαφορά που αποδεσμεύει την εξομολόγηση από τον χαρακτήρα του θρησκευτικού δρώμενου και ως εκ τούτου, την καθιστά άσχετη με θρησκείες και δόγματα. Γνώμη μου είναι ότι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές αυτογνωσίας και επικοινωνίας μας με τον εαυτό μας, εκεί όπου κανένας δεν μπορεί και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να περεμβάλλεται.

Κλείνω την τοποθέτησή μου με μία ευχή. Να φτάσουμε κάποτε σε σημείο να βλέπουμε ιερείς-εξομολόγους αλλά και ψυχολόγους να εκπαιδεύουν πιστούς και άθρησκους στο να εξομολογούνται μόνοι τους, να τους βοηθούν να φτάσουν σε επίπεδα πρωτόγνωρα για την ατομικότητά τους, εκεί όπου άνθρωπος και θεός θα γίνονται ένα, εκεί όπου ο άνθρωπος θα αναγνωρίζει τον θεό μέσα του...

no slave
28-07-09, 16:41
θα εκφερω την αποψη μου,εχοντας διαβασει μονο τις 2 τελευταιες σελιδες,οποτε ζητω εκ των προτερων συγνωμη αν επαναλλαβω κατι που εχει ηδη ειπωθει.

προσωπικη μου πεποιθηση ειναι οτι απαραιτητη προυποθεση για εξομολογηση ειναι η μετανοια.σε αντιθετη περιπτωση,θεωρω την απολυτη κοροιδια και εναν κακο θεατρινισμο στο προσωπο Του Θεου.κατα τις γραφες,αν κανεις χιλιες αμαρτιες και το μετανιωσεις χιλιες φορες,τοτε ο Θεος θα σε συγχωρησει αντιστοιχα.τωρα,το αν οι αμαρτιες ειναι διαφορετικης φυσης η ειναι μια και επαναλαμβανομενη δεν εχει καμια σημασια,οσον αφορα το θεμα της συγχωρεσης,φτανει να υπαρχει μετανοια.απλως στη δευτερη περιπτωση ο πιστος δηλωνει αδυναμια να χαλιναγωγησει τον εαυτο του,οπως επισης και πνευματικη στασιμοτητα.

θεωρω πως η επαναλαμβανομενη αμαρτια ειναι πνευματικη στασιμοτητα για τον λογο οτι ο αμαρτωλος ειναι στην ουσια δουλος των παθων του και απεχει πολυ απο το καθ ομιωσιν(η ταση του ανθρωπου να μοιασει στον Θεο,ετσι ωστε να ερθει σε ενοτητα μαζι Του).κατα τη γνωμη μου,αμαρτια δεν ειναι απλως η παραβιαση καποιων κανονων,αλλα η αποτυχια της πνευματικης εξελιξης που οδηγει στην απολυτη ελευθερια.

ετσι λοιπον για μενα υπαρχει μεγαλο χασμα αναμεσα στον νομο "απαγορευεται να κλεβεις" και την Θεικη εντολη "ου κλεψεις",η οποια παροτρυνει τον πιστο να εξελιχθει πνευματικα στο να μην θελει καν να κλεψει,στο να μην ποθησει καθολου το αγαθο του διπλανου του.καπως ετσι βλεπω και το σεξ(μιας και αναφερθηκε),αφου χωρις συναισθημα δινεται εμφαση μονο στο υλικο σωμα με συχνο αποτελεσμα την πληρη αδιαφορια για τον συνανθρωπο μας αφου τον βλεπουμε μονο σαν ενα τροπο να "ξαλαφρωσουμε".παρατηρω γενικοτερα πως οι εντολες εχουν να κανουν με την υλικη απεξαρτηση,σαν ενα ειδος προετοιμασιας για τον πνευματικο κοσμο.

η μετανοια λοιπον δηλωνει εντοπισμο του προβληματος που μας καθηλωνει πνευματικα στασιμους και δεν ειναι κακο να ζητησουμε την βοηθεια Του Θεου ωστε να το ξεπερασουμε.φυσκα την βοηθεια δεν τη ζηταμε μονο με λογια(προσευχη) αλλα και με πραξεις και καπου εδω κολλαει η εξομολογηση.θα συμφωνησω με τους περισσοτερους απο εσας,οτι δηλαδη δεν μπορει να υπαρχει μεσιτης αναμεσα σε μας και στον Θεο,πλην του Ιδιου του Χριστου(κατα τον χριστιανισμο παντοτε).γιαυτο λοιπον κατα τη γνωμη μου η εξομολογηση πρεπει να γινει σε αυτον που του χρωσταμε,δηλαδη σε αυτον που κλεψαμε,που ειπαμε ψεμματα,που κακολογησαμε κτλ.τοτε θεωρω πως η εξομολογηση εχει αξια,αφου ταπεινωνουμε τον εαυτο μας μπροστα σε αυτον που βλαψαμε.

κατα Τον Χριστο:"οποιος ταπεινωσει τον εαυτο του θα εξυψωθει,ενω οποιος προσπαθησει να εξυψωσει τον εαυτο του θα ταπεινωθει".παραβολη για τις πρωτοκαθεδριες.

MyBestFriendIsAnAngel
22-09-09, 20:03
προσωπικη μου πεποιθηση ειναι οτι απαραιτητη προυποθεση για εξομολογηση ειναι η μετανοια.σε αντιθετη περιπτωση,θεωρω την απολυτη κοροιδια και εναν κακο θεατρινισμο στο προσωπο Του Θεου.κατα τις γραφες,αν κανεις χιλιες αμαρτιες και το μετανιωσεις χιλιες φορες,τοτε ο Θεος θα σε συγχωρησει αντιστοιχα.τωρα,το αν οι αμαρτιες ειναι διαφορετικης φυσης η ειναι μια και επαναλαμβανομενη δεν εχει καμια σημασια,οσον αφορα το θεμα της συγχωρεσης,φτανει να υπαρχει μετανοια.απλως στη δευτερη περιπτωση ο πιστος δηλωνει αδυναμια να χαλιναγωγησει τον εαυτο του,οπως επισης και πνευματικη στασιμοτητα.

Μ' αυτη τη λογικη, να αρχισω να κλεβω, να το μετανιωνω, να ξανακλεβω να το ξαναμετανιωνω και παει λεγοντας.... Ωραιο.

c.r
22-09-09, 21:28
Μ' αυτη τη λογικη, να αρχισω να κλεβω, να το μετανιωνω, να ξανακλεβω να το ξαναμετανιωνω και παει λεγοντας.... Ωραιο.
Τί να πω τώρα...
Δηλαδή εσύ με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνεις την μετάνοια;

Υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κάποιος κάτι για το οποίο μετανόησε;

MyBestFriendIsAnAngel
22-09-09, 21:45
Τί να πω τώρα...

Υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κάποιος κάτι για το οποίο μετανόησε;

Ξαναδιαβασε για ποιο λογο εγραψα οτι εγραψα και μετα κανε το σχολιο σου.

Trithemius
22-09-09, 21:46
Τί να πω τώρα...

Υπάρχει περίπτωση να ξανακάνει κάποιος κάτι για το οποίο μετανόησε;Αυτό δυστυχώς αποτελεί καθημερινό φαινόμενο γιατί έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό η ουσία και ο σκοπός της εξομολόγησης. Κατήντησε τυπολατρικό στοιχείο χωρίς ιδιαίτερη επίδραση στην πνευματική πορεία του ανθρώπου, ενώ παράλληλα κάποιοι καπηλεύονται το copyright της εξομολόγησης...

c.r
22-09-09, 21:49
Δεν αναφέρθηκα σε άμεση σχέση μετάνοιας-εξομολογήσεως, αλλά στάθηκα στην σημασία της πραγματικής μετάνοιας.

MyBestFriendIsAnAngel
22-09-09, 21:51
Δεν αναφέρθηκα σε άμεση σχέση μετάνοιας-εξομολογήσεως, αλλά στάθηκα στην σημασία της πραγματικής μετάνοιας.

Κι εγω εκει σταθηκα...

Trithemius
22-09-09, 22:20
Δεν αναφέρθηκα σε άμεση σχέση μετάνοιας-εξομολογήσεως, αλλά στάθηκα στην σημασία της πραγματικής μετάνοιας.Πιο πριν είχα γράψει:Απόγειο της επιτυχούς εξομολόγησης, θα αποτελούσε η επιτέλεσή της μόνον για νέα κι όχι για επαναλαμβανόμενα αμαρτήματα, καθώς ο άνθρωπος που δεν γίνεται υπότροπος των αμαρτημάτων του ή γενικότερα των ηθικά παραβατικών συμπεριφορών του, έχει επιτύχει απόλυτα στο στόχο της (αυτο)εξομολόγησης. Υπό αυτή τη βάση, η εξομολόγηση καθίσταται πανανθρώπινη ανάγκη όχι ως μέσο βελτίωσης του συναισθηματισμού μας (απαλλαγή από την όποια ενοχή) αλλά ως μέσο βελτίωσης της ηθικής και της πνευματικότητάς μας.

MyBestFriendIsAnAngel
22-09-09, 22:22
Πιο πριν είχα γράψει:

Συμφωνώ απόλυτα...

no slave
23-09-09, 00:06
νομιζω πως ημουν σαφης αλλα μαλλον διαβασες το ποστ μου επιφανειακα.
προσεξες τι οριζω σαν αμαρτια?η αμαρτια δεν εχει καμια σχεση με την παρανομια,γιαυτο αλλωστε για τα ματια του Θεου δεν παρανομουμε αλλα αμαρτανουμε.
ειπα λοιπον οτι αμαρτια=πνευματικη στασιμοτητα.και ναι λοιπον,καποιος μπορει να κλεψει,να μετανιωσει να ξανακλεψει κ.ο.κ.προσπαθει να εξελιχθει,προσπαθει να απαλλαγει απο αυτο το παθος του και οσο μπορει τα καταφερνει.κανεις δεν ειναι τελειος,κανεις δεν ειναι Θεος.
αμαρτια ειναι και η βουλιμια,διοτι τρως,παχαινεις αρρωσταινεις και δεν μπορεις να το κοψεις.αμαρτια ειναι και το καπνισμα,διοτι βηχεις,λαχανιαζεις και επισης δεν μπορεις να το κοψεις.εισαι δηλαδη (οχι εσυ προσωπικα) ΔΟΥΛΟΣ,αρα δεν μοιαζεις στον Θεο,αρα εισαι αμαρτωλος δηλαδη πνευματικα αδυναμος να διαχειριστεις τα παθη σου.η διαφορα με την αμαρτια της κλεψιας ειναι οτι εισαι υπολογος του εαυτου σου και σε εκεινον πρεπει να εξομολογηθεις.πρεπει να του ζητησεις μια συγνωμη για το πως τον καταντησες και να προσπαθησεις να επανορθωσεις.και αν υποπεσεις ξανα στο καπνισμα η στο φαι,να συγχωρησεις ξανα τον εαυτο σου και να ξαναπροσπαθησεις.

βεβαια μου ειναι αδυνατο να αναλυσω ολοκληρο τον χριστιανισμο(τουλαχιστον ετσι οπως εγω τον αντιλαμβανομαι) σε ενα και δυο και τρια ποστ.

ELPINIKI
23-09-09, 11:50
προσεξες τι οριζω σαν αμαρτια?η αμαρτια δεν εχει καμια σχεση με την παρανομια,γιαυτο αλλωστε για τα ματια του Θεου δεν παρανομουμε αλλα αμαρτανουμε.
ειπα λοιπον οτι αμαρτια=πνευματικη στασιμοτητα.και ναι λοιπον,καποιος μπορει να κλεψει,να μετανιωσει να ξανακλεψει κ.ο.κ.προσπαθει να εξελιχθει,προσπαθει να απαλλαγει απο αυτο το παθος του και οσο μπορει τα καταφερνει.κανεις δεν ειναι τελειος,κανεις δεν ειναι Θεος.
αμαρτια ειναι και η βουλιμια,διοτι τρως,παχαινεις αρρωσταινεις και δεν μπορεις να το κοψεις.αμαρτια ειναι και το καπνισμα,διοτι βηχεις,λαχανιαζεις και επισης δεν μπορεις να το κοψεις.εισαι δηλαδη (οχι εσυ προσωπικα) ΔΟΥΛΟΣ,αρα δεν μοιαζεις στον Θεο,αρα εισαι αμαρτωλος δηλαδη πνευματικα αδυναμος να διαχειριστεις τα παθη σου.η διαφορα με την αμαρτια της κλεψιας ειναι οτι εισαι υπολογος του εαυτου σου και σε εκεινον πρεπει να εξομολογηθεις.πρεπει να του ζητησεις μια συγνωμη για το πως τον καταντησες και να προσπαθησεις να επανορθωσεις.και αν υποπεσεις ξανα στο καπνισμα η στο φαι,να συγχωρησεις ξανα τον εαυτο σου και να ξαναπροσπαθησεις.
βεβαια μου ειναι αδυνατο να αναλυσω ολοκληρο τον χριστιανισμο(τουλαχιστον ετσι οπως εγω τον αντιλαμβανομαι) σε ενα και δυο και τρια ποστ.
Ψιλά γράμματα μας αναφέρεις αγαπητέ μου που δεν είναι για πολλούς και φυσικά ελάχιστα αποτελέσματα φέρει όταν ξετυλίγονται μέσα σε κάποιο φόρουμ... ;)
Έχουμε παρερμηνεύσει το λόγο για τον οποίο υπάρχει η εξομολόγηση ως ιερό μυστήριο. Βέβαια είναι λογικό να συμβαίνει αυτό αφού η πλειοψηφεία των "χριστιανών" λαμβάνει και δέχεται έναν Θεό Μπαμπούλα.
Έτσι λοιπόν, προσπαθώ να μην αμαρτάνω για να μην θυμώσει ο Θεός, εξομολογούμαι για να κατευνάσω το θυμό του Θεού, είναι σαν να έχουμε ένα παιδί το οποίο αποφεύγει να κάνει σκανδαλιές, αταξίες, ένα παιδί το οποίο προσπαθεί να διαβάζει για να έχει καλούς βαθμούς, που προσπαθεί να είναι αγαπητό και όλα αυτά για να μην θυμώσουν και απογοτευτούν οι γονείς του.
Αν έχεις "δει" πως είσαι κομμάτι του σύμπαντος, (ανεξάρτητα απο όποιο πνευματικό μονοπατι ακολουθείς), καταλάβεις (για αρχή) ότι αφετηρία αυτού του δρόμου είναι το "είναι σου", εσύ δηλαδή, τότε λοιπόν διαπιστώνεις πως δεν υπάρχει κανένας Θεός μπαμπούλας, κανένας Δάσκαλος ανώτερος του εαυτού σου, καμία μοίρα, καμία αμαρτία.
Οι επιλογές, οι καταστάσεις που δημιουργούνται, η πορεία κοκ είναι δικές σου εσύ οδηγείς, εσύ αποφασίζεις, εσύ λαμβάνεις τους καρπούς των πράξεών σου, και για να το πάω και πιο πέρα, εσύ διδάσκεσαι απο τα διάφορα μαθήματα που καθημερινά παίρνεις.
Αν κάποιος έχει ξε-φύγει απο τη εντελώς ανθρώπινη και τελικώς λανθάνουσα σκέψη εξήγησης του Θείου και της λειτουργίας του κόσμου μας, καταλαβάινει αυτόματα ότι δεν είναι κομπάρσος αλλά ο πρωταγωνιστής της ταινίας του, της ζωής του.

Υ.Γ. Η χρήση του β' προσώπου είναι γενική και δεν απευθύνεται συγκ/να σε εσένα.
Φυσικά συμφωνώ μαζί σου και προσθέτω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις όχι απλά δεν αναλύονται μέσα σε δυο - τρια ποστς αλλά προυποθέτουν "ιδιαίτερο επίπεδο" σκέψης και κατάλληλους συνομιλητές που σπάνια συναντούμε στα διάφορα φόρουμς.

MyBestFriendIsAnAngel
23-09-09, 15:55

Πρωτα απ'ολα το θεμα δεν ειναι τι οριζεις εσυ σαν αμαρτια, αλλα τι ειναι αμαρτια.
"Να κλεψει, να μετανιωσει, να ξανακλεψει..."

...

Αυτο προσπαθουσα να σου πω και προηγουμενως. Οταν μετανιωνεις για κατι, δεν το επαναλαμβανεις.
Η "Εξομολογηση" γινεται κατ'αρχην απο καποιον προς τον εαυτο του.

Συγνωμη για το αγγλικο quote: "There is an Art of which man should be master; The Art Of Reflection".

Αν πετυχεις αυτο, γινεσαι καλυτερος...

no slave
24-09-09, 00:22
Πρωτα απ'ολα το θεμα δεν ειναι τι οριζεις εσυ σαν αμαρτια, αλλα τι ειναι αμαρτια.
δυστυχως αμαρτια ειναι αυτο που ορισα.και λεω δυστυχως διοτι να μην παρανομησεις μπορεις,να μην αμαρτησεις ομως δεν γινεται..
αν εχεις διαφορετικη αντιληψη της εννοιας "αμαρτια",ευχαριστως να την ακουσω.επιχειρηματολογια δεν ειναι να με βγαζεις λαθος αλλα να παραθετεις το σωστο.

Αυτο προσπαθουσα να σου πω και προηγουμενως. Οταν μετανιωνεις για κατι, δεν το επαναλαμβανεις.
μετανιωσα που αρχισα το τσιγαρο...
το εκοψα..
το ξαναρχισα παλι...
μετανιωσα για δευτερη και το ξανακοψα...
σημερα καπνιζω 1.5 πακετα...
ειμαι αδυναμος...
ειμαι δουλος...
ειμαι αμαρτωλος!

ενας φιλος μου απατησε την κοπελα του και τον εφαγαν οι τυψεις...
μετα απο λιγο καιρο το σωμα του ξανανικησε το πνευμα...
την ξανααπατησε και οι τυψεις εγιναν χειροτερες...
δυστυχως δεν αντισταθηκε και την τριτη φορα...
δεν μπορει να ορισει τις φυσικες του ορμες,παρολο που αγαπαει την κοπελα του και δεν μπορει μακρυα της.την απαταει ομως χωρις να θελει γιατι...
ειναι αδυναμος...
ειναι δουλος...
ειναι αμαρτωλος!

ξερω και αλλα να σου πω.ολοι σας ξερετε και αλλα.πολλοι(ολοι) μετανιωσαν αλλα παλι ξεπεσαν...

MyBestFriendIsAnAngel
24-09-09, 15:21
Να την παρατήσει, φίλε μου, την κοπέλα, κι αυτός να μην έχει τύψεις στην τελική, και η κοπέλα να βρεί αυτό που πραγματικά της αξίζει...

Ο "φίλος" που μιλάς βέβαια ίσως είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, για να μου δώσεις απλά ένα παράδειγμα...
Αν όμως είναι αληθινός, θα ήθελα πολύ να του μεταφέρεις αυτά που έγραψα...

Γιατί είναι πολύ εύκολο να κρυβόμαστε πίσω απο φθηνές δικαιολογιες που φορούν τη μάσκα της "εξομολογήσιμης αμαρτίας".[/QUOTE]

Ολόσωστος...Αλλά το "μικρό κεφάλι" αποφασίζει πάντα...δυστυχώς...!
:(
Και καταντήσαμε σήμερα, στη κοινωνία μας, να κυκλοφορούν κατεστραμμένες ψυχές (όπως π.χ. το κορίτσι του φίλου) και με το βάρος πλέον της δυσπιστίας και καχυποψίας στις καρδιές τους...

-

no slave
27-09-09, 01:32
Γιατί είναι πολύ εύκολο να κρυβόμαστε πίσω απο φθηνές δικαιολογιες που φορούν τη μάσκα της "εξομολογήσιμης αμαρτίας"

καμμια σχεση.το παραδειγμα το εφερα απλως για να δειξω οτι ειναι δυνατον να κανουμε μια πραξη για την οποια εχουμε μετανιωσει στο παρελθον.και φυσικα δεν δικαιολογω καποιον τον οποιο χαρακτηριζω "πνευματικα αδυναμο" ή "δουλο των παθων του",ουτε θεωρω πως η εξομολογηση χωρις πραγματικο συναισθημα εχει καποιο νοημα.

υγ.mallen,καλο θα ηταν να γραφεις δικο σου ποστ αν θελεις να πεις κατι γιατι μου προκαλεσες συγχυση καθως διαβαζα το ποστ του MyBestFriendIsAnAngel,μεχρι που ειδα αυτο:
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Mallen : 25-09-09 στις 08:53.
μην μας μπερδευεις λοιπον,τζαμπα ειναι τα ποστ :D :D

MyBestFriendIsAnAngel
27-09-09, 11:03
καμμια σχεση.το παραδειγμα το εφερα απλως για να δειξω οτι ειναι δυνατον να κανουμε μια πραξη για την οποια εχουμε μετανιωσει στο παρελθον.και φυσικα δεν δικαιολογω καποιον τον οποιο χαρακτηριζω "πνευματικα αδυναμο" ή "δουλο των παθων του",ουτε θεωρω πως η εξομολογηση χωρις πραγματικο συναισθημα εχει καποιο νοημα.

υγ.mallen,καλο θα ηταν να γραφεις δικο σου ποστ αν θελεις να πεις κατι γιατι μου προκαλεσες συγχυση καθως διαβαζα το ποστ του MyBestFriendIsAnAngel,μεχρι που ειδα αυτο:
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Mallen : 25-09-09 στις 08:53.
μην μας μπερδευεις λοιπον,τζαμπα ειναι τα ποστ :D :D

Εγινε ενα μικρο λαθακι απο τον Μallen, ηθελε να γραψει κατω απο την απαντηση μου, αλλα εγραψε πανω σε αυτα που ειχα γραψει εγω με αποτελεσμα να σβηστουν...

Ειχα γραψει πως για μενα αμαρτια ειναι η υπεροψια, η αχαριστια και οποιοδηποτε αλλο μικροψυχο συναισθημα απεναντι στο Θειο Στοιχειο.

Οτιδηποτε συμβαινει στις διαπροσωπικες σχεσεις των ανθρωπων, ειναι συμφωνια, διαφωνια, συμβιβασμος ή διακοπη.

Κι εγω καπνιζω.

Θεωρω τον εαυτο μου "δεσμιο" ενος παθους που εχει να κανει κυριως με το καθημερινο αγχος. Σε καμια περιπτωση ομως αμαρτωλο.

Ειχα γραψει επισης, πως ο φιλος σου, το μετανιωνε, το ξαναμετανιωνε αλλα το βιολι-βιολακι.

Για ποιο λογο ταλαιπωρουσε τοσο πολυ τον εαυτο του, γεμιζοντας τον τυψεις, αφου στην ουσια το ευχαριστιοταν αυτο που εκανε.

Η κοπελα ειναι η αδικημενη στην συγκεκριμενη φαση, και οχι ο φιλος σου.

Ας αφηνε την κοπελα να βρει αυτο που πραγματικα της αξιζε, και ο φιλος σου ας εκανε την ζωη του, χωρις τυψεις κι ενοχες.

"Γιατί είναι πολύ εύκολο να κρυβόμαστε πίσω απο φθηνές δικαιολογιες που φορούν τη μάσκα της "εξομολογήσιμης αμαρτίας"...

(Τουλαχιστον συμφωνουμε στα παραπανω, απλα τα εγραψα παλι, για να εχεις μια ολοκληρωμενη εικονα της απαντησης μου).

Ιορδανης 1971
27-09-09, 11:55
Αν μου επιτρεπετε να πω την αποψη μου για το θεμα, αμαρτια ειναι η μεμονωμενη Η η επαναλαβανομενη πραξη, σκεψη,ενεργεια,εκουσια η ακουσια που ξυπνα την αποθηκευμενη αντιδραση της συνηδεισης μας περι καλου και κακου, σε βαθυτερο βαθμο ομως απο την μαθησιακη μας κληρονομια(δηλαδη αυτο που μας εμαθαν αλλοι περι καλου και κακου).Γιαυτο και υπαρχουν βαθμιδες και διαβαθμισεις στον τροπο που αντιλαμβανομαστε, νιωθουμε και κρινουμε την αμαρτια.Εγω τουλαχιστον ετσι το αντιλαμβανομαι.Ο μεγαλυτερος κριτης και τιμωρος ειναι ο εαυτος μας πιστευω.Αλλωστε και η δεκα εντολες ειναι για μενα πολυ νηπιακες,διοτι προφανως (αν δεκτουμε την υπαρξει του Θεου),ουτε ο θεος δεν μπουρουσε να προβλεψει ισως τον βαθμο στον οποιο καθε ανθρωπος ξεχωριστα θα ειχε εμπλοκη στην αμαρτια..

vagkri
09-11-09, 13:13
Μιλάτε σοβαρά ότι θα πάτε μπροστά σε έναν Ταλιμπάν - παπά και θα του πείτε τις πιο κρυφές σκέψεις και πράξεις σας?
Ένα καλό παράδειγμα ήταν αυτό με τον τύπο που απατούσε την γυναίκα του , το οποίο δεν καταλάβατε.
Τι μεγαλυτερος υποβιβασμός της αξιοπρέπειας απο αυτό το "μυστήριο" και ειδικά με αυτούς τους "ιερωμένους" τρομάρα τους.
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει με την πρόφαση της πάταξης - τιμωρίας της αμαρτίας. (παρακαλω θα ήθελα έναν ορισμό).
Αυτό γίνεται και στις μέρες μας βέβαια από χριστιανούς αλλά η αποκορύφωση της ιλιθιότητας είναι απο τους μουσουλμάνους οι οποίοι είναι και θεωρητικα και πρακτικά , 200 χρόνια πίσω στο παρελθόν.

bupu
24-11-09, 17:36
Το μυστηριο της εξομολογησης κατα τη γνωμη μου εχει πολλες διαστασεις.Μας εχουν διδαξει απο το σχολειο οτι πρεπει να εξομολογουμαστε τις αμαρτιες μας για να μας συγχωρει ο Θεος. Αρα αυτο αυτοματως θετει την εξομολογηση ως ενα ''συγχωροχαρτι''... θα παω να τα πω στον παππα της ενοριας μου και θα ειναι ολα καλα, θα εχω και εγω μια θεση στον παραδεισο.... Επισης πιστευω οτι η εξομολογηση ηταν ενα βασικο στοιχειο για να μεγαλωσει η δυναμη της εκκλησιας.Στα πιο παλια χρονια για να απαλλαγεις απο το βαρος της αμαρτιας σου, εκτος απο την εξομολογηση εκανες και μια δωρεα στην εκκλησια, ενα χωραφακι, ενα σπιτι, καποια ζωα, ο,τι μπορουσε ο καθενας(νομιζω αυτο εξακολουθει να γινεται...). Και φυσικα οσο μεγαλυτερη ηταν η δωρεα τοσο καλυτερη αυτη η περιβοητη θεση στον παραδεισο.Και μεγαλωνε η περιουσια της εκκλησιας...
Επισης μου κανει εντυπωση που στην εκκλησια βλεπω κυριως ηλικιωμενους ανθρωπους που οταν ηταν νεοτεροι δεν περνουσαν ουτε καν απ εξω, τωρα πια που γερασανε πανε μανιωδως για συγχωρεθουν απ ολες τις αμαρτιες τους μεσω της εξομολογησης γιατι ειναι κοντα στο θανατο...
Μην με παρεξηγησετε, πιστευω οτι ενας ανθρωπος μπορει να μετανοιωσει ειλικρινα για τα λαθη-αμαρτιες που εχει κανει και οτι ποτε δεν ειναι αργα.Ξερω επισης οτι ο Χριστος διδαξε την αγαπη, και η αγαπη, η καθαρη αγαπη εχει να κανει μονο με οτι ειναι καλο και ουδεμια σχεση εχει με το κακο, και αν ειναι ετσι τοτε δεν ειναι αγαπη.
Η εξομολογηση δεν θα επρεπε να εχει βαση το φοβο για τη μεταθανατο ζωη αλλα την πραγματικη αναγκη για μετανοια.
Επισης γιατι δλδ οταν καποιος παει να εξομολογηθει για να ανακουφιστει η ψυχη του να εχει ασχημη συμπεριφορα απο τον ιερεα, τοσο ακραια ωστε να τον πεταει εξω απο την εκκλησια? Με ποιο δικαιωμα κρινει τοσο αυστηρα ο καθε παππας και με ποια κριτηρια εφοσον ο ιδιος μπορει να εχει κανει πολυ χειροτερα πραγματα? Η εξομολογηση για μενα πρεπει να γινεται αυστηρως απο ατομα που εχουν το χαρισμα και το ταλεντο να απαλυνουν τον πονο του αλλου, να τον ακουνε πραγματικα και να τον συμβουλευουν σωστα.
Πιστευω οτι το συγκεκριμενο θεμα καλυπτει πολλες πτυχες της θρησκειας, τα παραπανω ειναι ενα μικρο δειγμα της αποψης μου που ισως και κακως να τα εγραψα καθοτι πλεον θεωρω τον εαυτο μου αθρησκη. Δεν εχω εξομολογηθει ποτε σε παππα. Προσωπικα, κανω την εξομολογηση μου και την αυτοκριτικη μου το βραδυ πριν κοιμηθω και προσπαθω να ειμαι σωστος ανθρωπος και να μην πραττω ποτε σε βαρος του αλλου, παντα οσο ειναι δυνατον χωρις συμφερον και δολο.Πιστευω στην αγαπη και στο καλο και πηγαινω με κανονα αυτα και καθημερινα προσπαθω να γινομαι καλυτερος ανθρωπος και να βοηθαω οσο το δυνατον μπορω τους συνανθρωπους μου.

santouroviolis
26-12-09, 02:49
Σχετικα με το θεμα του προγαμιαιου σεξ που αναφερθηκε σε περασμενες σελιδες του θεματος,λεγεται (δεν γραφεται στις γραφες αμεσα αλλα εμεσα αν ψαξει καποιος,μπορεινα το βρει ισως σαν συμπερασμα)πως ειναι αμαρτια διοτι ολοι οι Χριστιανοι θεωρουνται αδερφια ο ενας με τον αλλο αφου ο κοινος τους πατερας ειναι ο Θεος,με αποτελεσμα να κανεις σεξ με το πνευματικο σου "αδερφο η αδερη"Το μηστηριο του γαμου ερχετε να λυσει αυτη την σχεση κ να δωσει ευλογια απο τον Θεο στους Χριστιανους να παντρευτουν.Βεβαια απο οτιεχω παρατηρησει οι παπαδες προσπαθουν να προσαρμοστουν με την εποχη μα κ ειναι αρκετα ελαστικοι στο συγκεκριμενο θεμα.βεβαια οχι ολοι.

Οσο για την εξομολογηση εχει το νοημα να φερει τον ανθρωπο να εξομολογηθει "στο πετραχηλι" τις αμαρτιες του.Ο παπάς ειναι ο αντιπροσωπος του Θεου σε αυτη την περιπτωση ο οποιο εχει λαβει την ιεροσυνη του με διαδοχη μεσα στους αιωνες απο τους αποστολους,μαθητες του Χριστου στους εομενους κ σους μεθεπομενους μεχρι τους παπαδες που εχουμε σημερα.

Ο Ιησούς τους είπε πάλιν:
" Ειρήνη σ' εσάς. Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι στέλνω κι εγώ εσάς".
Έπειτα από τα λόγια αυτά, φύσηξε στα πρόσωπα τους και τους λέει:
" Λάβετε Αγιο Πνεύμα. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες• σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι". ( Κατά Ιωάννη 20,21)
Β

Σιγουρα αρκετοι απο τους εξομολογους εχουν αρκετες αμαρτιες κ ειδικα στις μερες μας κ ισως κ περισσοτερες απο τους εξομολογουμενους αλλα τη ωρα που ο παπας φοραει το πετραχηλι αντιπροσωπευει τον Θεο.Ειναι σαν να θελουμε να ζητησουμε κατι απο τον ανωτερο αρχοντα της πολιτειας υπαρχει μια ιεραρχια δνε μπορουμε να παμε κατ ευθειαν σε εκεινον.Υπαρχει μια ιεραρχικη σειρα που πρεπει να περασουμε.Ετσι κ εδω.

Θα μου πεις τωρα μα ο Θεος ειναι πατερας μας.Πρεπει να εχω αντιπροσωπο για να μιλησω στον ιδιο μου τον πατερα; η απαντηση ειναι πως οχι αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση υπαρχουν κ αλλα στην μεση οπως οτι ο ανθρωπος πρεπει να νιωσει την ταπεινωση κ την ντροπη εξομολογοντας την αμαρτια του σε καποιον ενδιαμεσο που θα τον ακουσει.Ειναι μεγαλη αρετη η ταπεινωση γιατι ειναι το αντιθετο της ηπερηφανειας θανασιμο αμαρτημα που εριξε απο τον παραδεισο το 13ο ταγμα αγγελων κ τον αρχηγο τους....

Θα μου πεις παλι σε ποιον να ταπεινωθω στον παπα που ακουμε τοσα στις μερες μας οπως περιπτωσεις βατοπαιδι,παιδεραστες κτλ;
ναι κ αυτο ειναι σωστο αλλα την βρα που ο ππας φοραει το πετραχηλι κ εκτελει το μυστηριο αυτο δεν ειναι ο ανθρωπος αλλα ο αντιποσωπος του Θεου.Ο Θεος θα τον κρινει την ωρα που πρεπει κ σιγουρα πολυ πιο αυστηρα απο ολους εμας τους λαϊκους που δεν ανηκουμε στον κληρο.
Ο παπας για παραδειγμα θεωρειται στον Χριστιανσμο ανωτερος απο τους αγγελους διοτι εχει την δυνατοτητα να φτιαξει την Θεια κοινωνια κ να κοψει το σωμα του Χριστου,πραγμα που ο αγγελος δεν εχει την εξουσια να το κανει.
Πολλες φορες εχω νευριασει κ εχω βρισει παπαδες σε διαφορες καταστασεις που μου εχουν συμβει η εχω κατακρινει παπαδες,αλλα κατα βαθος ειναι λαθος.Οχι μονο για παπαδες αλλα για ολους τους συνανθρωπους μας.

τελος εχω να πω πως μετα απο ειλικρινη εξομολογηση εχω νιωσει απεραντη ηρεμια,γαληνη κ ενα συναισθημα σαν να εχω ξαναγεννηθει.Αυτο δεν το εχω νιωσει ποτε οταν εχω εξομολογηθει σε εικονα η νοητα στον Θεο η ακομα κ οταν εχω κανει καποιες φορες παλαιοτερα ψυχαναλυση σε επαγγελματια ψυχαναλυτη.

no slave
26-12-09, 19:33
Σχετικα με το θεμα του προγαμιαιου σεξ που αναφερθηκε σε περασμενες σελιδες του θεματος,λεγεται (δεν γραφεται στις γραφες αμεσα αλλα εμεσα αν ψαξει καποιος,μπορεινα το βρει ισως σαν συμπερασμα)πως ειναι.....
το υπογραμμισμενο ειναι η κυρια αιτια της γεννησης ολων των αιρεσεων και η ενταξη των πιστων σε καλουπια που δημιουργει ο εκαστοτε ποιμενας.
αραγε πως συνδιαζεται κατι το πνευματικο με κατι υλικο,οπως η σχεση "πνευματικος αδερφος" και σεξ?
Ο Ιησούς τους είπε πάλιν:
" Ειρήνη σ' εσάς. Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι στέλνω κι εγώ εσάς".........
νομιζω πως ειναι αυτονοητο οτι το συγκεκριμενο εδαφιο αναφερεται στους μαθητες και δεν υποννοει καμια μορφη κληρονομικοτητας.η ιεροσυνη δεν εχει να κανει με το εκκλησιαστικο αξιωμα αλλα με τον τροπο ζωης απο τον οποιο θα πρεπει να συνεπαγεται πνευματικη εξελιξη.
.Ειναι σαν να θελουμε να ζητησουμε κατι απο τον ανωτερο αρχοντα της πολιτειας υπαρχει μια ιεραρχια δνε μπορουμε να παμε κατ ευθειαν σε εκεινον.Υπαρχει μια ιεραρχικη σειρα που πρεπει να περασουμε.Ετσι κ εδω.
θεωρω πως το παραδειγμα ειναι ατυχες.κατ'αρχην δεν εχουμε τετοια πληροφορια απο καποιο επισημο κειμενο.κατα δευτερον με ενα τετοιου ειδους παραδειγμα,προσδιδουμε στον Θεο ανθρωπινα χαρακτηριστικα,χωρις καν να γνωριζουμε το τι ειναι ακριβως ο Θεος.
ο ανθρωπος πρεπει να νιωσει την ταπεινωση κ την ντροπη εξομολογοντας την αμαρτια του σε καποιον ενδιαμεσο που θα τον ακουσει
διαφωνω.η ταπεινωση μπορει να επελθει μονο οταν εξομολογεισαι σε αυτον που αμαρτησες και κατέπεκταση στον Θεο.και ρωτω τι ειναι πιο ευκολο,να πεις σε εναν παππα οτι απατησες τη γυναικα σου η να το πεις στην ιδια σου την γυναικα?
Ο παπας για παραδειγμα θεωρειται στον Χριστιανσμο ανωτερος απο τους αγγελους διοτι εχει την δυνατοτητα να φτιαξει την Θεια κοινωνια κ να κοψει το σωμα του Χριστου,πραγμα που ο αγγελος δεν εχει την εξουσια να το κανει.
δεν ξερω αν σε αντιπροσωπευει η παραπανω προταση.γνωμη μου ομως ειναι οτι η εννοια "χριστιανισμος" εχει χασει πλεον καθε νοημα... :rolleyes:

GiannisNik3
29-08-17, 11:43
Έχω μόνο μία εμπειρία εξομολόγησης, η οποία μου άφησε πολύ άσχημες αναμνήσεις!
Είχα πάει σε ένα παπά νέο σε ηλικία -ήταν δεν ήταν 40- , ο οποίος μου έλεγε ότι τώρα που εξομολογήθηκα πρέπει να προσέχω πάρα πολύ, διότι βρίσκομαι κάτω από ένα προστατευτικό "κάλυμμα"...
Μου πρότεινε δε να διαβάσω αυτό: http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/remembrance_of_death/peri_exodoy_ths_psyxhs.htm
Άσε που μου δημιούργησε νέες φοβίες......
Μου δημιουργούσε την εντύπωση ότι με θεωρούσε "αδύναμο" και "υπανάπτυκτο" πνευματικά, επειδή μου άρεσε το σεξ κι επειδή ήμουν εστιασμένος στο σωματικό κομμάτι μου... (Ποτέ δεν κατάφερα να εννοήσω γιατί για αυτή τη θρησκεία κάτι που φέρνει τόση απόλαυση θεωρείται θανάσιμη αμαρτία!) Τη μία μου είπε να λέω το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με" δώδεκα φορές, όσοι ήταν κι οι Απόστολοι, σαν κανόνα. Την επόμενη μου πρόσθεσε και το "Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών" να το λέω κι αυτό μαζί τρεις φορές... Την τρίτη μου πρότεινε να φτιάξω και εικονοστάσι στο δωμάτιό μου... Όλα αυτά για την αποφυγή των "πειρασμών". Εγώ κατάλαβα ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτό κι ότι με κάθε επόμενη συνάντηση θα πέφτει και καινούργιος κανόνας, οπότε την έκανα και μη με είδατε!
Θυμάμαι ότι η πρώτη φορά που εξομολογήθηκα ήταν λυτρωτική. Η δεύτερη όμως δεν ήταν , πόσο μάλλον η τρίτη! Διότι, ένιωθα να φορτώνομαι άλλα... Αυτός ο άνθρωπος με έκανε να νιώθω ότι περισσότερο κίνδυνο διέτρεχα τότε που εξομολογήθηκα, παρά πιο πριν! Μη γελάτε, η ουσία αυτή ήταν! Μου έλεγε ότι τώρα βρίσκομαι κάτω από ένα "προστατευτικό δίχτυ" , ότι πρέπει να προσέχω πάρα πολύ, ποιούς νομίζετε; Τους δαίμονες!! Τους δαίμονες, οι οποίοι επιβουλεύονται την ψυχή μου τώρα δέκα φορές περισσότερο από πριν! Και άρχιζε έτσι, όταν τα έλεγε αυτά: "δε θέλω να σε τρομάξω, αλλά......." Εστίαση στην κακή πλευρά του εαυτού μου και στις αμαρτίες, με αποτέλεσμα να μου βγαίνει αυτό και προς τα έξω με μια "αρνητίλα"... Και με βλέπαν οι δικοί μου, όταν γύριζα σπίτι και με ρωτούσαν τι έχω και γιατί είμαι κατηφής και σκεπτικός! Αφού κάποια στιγμή απηυδισμένος είπα στον παπά: "να μιλήσουμε λίγο και για τις αρετές μου;" Κι εκείνος απάντησε με ένα τρομοκρατημένο και μυστικοπαθές ύφος, σα να είχαν βάλει κάποιοι κοριούς και φοβόταν μη μας ακούσουν: "όχι, όχι, κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο αυτή τη στιγμή, δεν είσαι έτοιμος ακόμα, θα μιλήσουμε και γι' αυτές, αλλά θα σου πω εγώ πότε".................................................. .
Στο λογαριασμό του στο fb έγραφε ότι είχε σπουδάσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! Αυτά τον μάθανε να λέει; :eek:
Δηλαδή πας στην Εκκλησία κι αντί να νιώθεις πιο "ασφαλής" σε κάνουν να νιώθεις ότι οι δαίμονες σε κυνηγάνε περισσότερο!!
Ποια η διαφορά με την τακτική που χρησιμοποιούν στη "Μαφία" ή τις λοιπές οργανώσεις του διεθνούς εγκλήματος, αναρωτιέμαι;
Πήγα 3 βδομάδες συνεχόμενες, προτού μπω στο στρατό! Αλλά ακόμα και τόσο λίγο που κάθισα, κατάλαβα την ποιμαντική ποια ήτανε....... Ενώ στην πραγματικότητα δεν αισθανόμουν έτοιμος, εκείνος επέμενε να κοινωνήσω επειδή είχα καταφέρει να εγκρατευθώ από τα σαρκικά για 1-2 βδομάδες... Ήθελε δηλαδή να μου χορηγήσει τη Θεία Κοινωνία για να με επιβραβεύσει! Εγώ δεν το έβλεπα έτσι, αλλά από τη μια ήθελα να κοινωνήσω, από την άλλη ήταν κι ο στρατός και έτσι δέχτηκα.....
Στο στρατό που πήγα έμπλεξα εκεί με κάποια παιδιά που μιλούσαμε όλη την ώρα για τα σαρκικά, ε και εκεί άρχισα να μιλάω κι εγώ, ψιλογουσταριστήκαμε όλοι μαζί να μιλάμε και ν' ακούμε, ε και σε μια βδομάδα μέσα ό,τι μου είχε πει ο πάτερ, από το ένα αυτί μου μπήκε κι από το άλλο μου βγήκε...............................
Και μετά που βγήκα από το στρατό, ενώ κράτησα επαφή με τα παιδιά, δεν ξαναπήγα στο συγκεκριμένο! Να ξαναπάω γιατί; Για να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι ασπάζομαι πράγματα που δεν πιστεύω στ' αλήθεια, μόνο και μόνο για να λέω ότι κάνω υπακοή; Κουτοπονηριά! Είναι κουτοπονηριά η πνευματική ζωή;;;
Προτιμώ να είμαι ειλικρινής!
Είμαι ένας αφόρητα λάγνος άνθρωπος, το παραδέχομαι, δε θεωρώ ότι είναι θέμα δαιμονίων, αλλά ορμονών και προχωράω......

Robespierre
29-08-17, 13:16
εντάξει, είναι γνωστό ότι αρκετές θρησκείες προσπαθούν να σε απομακρύνουν από το σεξ, γιατί οι στερημένοι άνθρωποι, είναι πιο εύκολα χειραγωγούμενοι. Καλά είναι τα "σαρκικά", αρκεί φυσικά να μη γίνουν αυτοσκοπός.

GiannisNik3
29-08-17, 22:23
εντάξει, είναι γνωστό ότι αρκετές θρησκείες προσπαθούν να σε απομακρύνουν από το σεξ, γιατί οι στερημένοι άνθρωποι, είναι πιο εύκολα χειραγωγούμενοι. Καλά είναι τα "σαρκικά", αρκεί φυσικά να μη γίνουν αυτοσκοπός.

Τα "σαρκικά" μπορούν να γίνουν αυτοσκοπός ή έμμονη ιδέα μόνο σ' εκείνους που τα πολεμάνε συνέχεια και βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς άρνησης......

cHrIsToS8
30-08-17, 18:42
Τα "σαρκικά" μπορούν να γίνουν αυτοσκοπός ή έμμονη ιδέα μόνο σ' εκείνους που τα πολεμάνε συνέχεια και βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς άρνησης......

Αν πραγματικά είσαι σε αυτό το φόρουμ, και γενικά στο χώρο της αναζήτησης, ζητώντας αυτό που λέει το ίδιο το όνομα την αναζήτηση, θα πρέπει να αφήσεις κάποια προσωπικά σου πράγματα στην άκρη, και να αρχίσεις, όχι να σέβεσαι αλλά να μην κοροϊδευεις, και σε πράγματα που δεν ξέρεις αλλά έχεις την θέληση και το ενδιαφέρον να μάθεις, να ρωτάς και μετά να κάνεις την κριτική σου, η οποία θα έχει δημιουργηθει τότε (μετα την απάντηση που θα λάβεις) και όχι κάποια που ήδη θα την έχεις και απλά περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία να την εξωτερικέυσεις.
μέχρι λοιπόν τότε κρατάω (και πραγματικά είναι ενα πολύ σπουδαίο και μεγάλο βήμα)(που δεν ξέρω αν το καταλαβα'ινεις) το ότι παραδεχεσαι (ως αφότητα λάγνος) ότι είσαι μαλάκας (όχι με την χριστιανική αλλά με την κοινωνική κυριολεκτική έννοια).
Αντε και κατσικογάμης...

GiannisNik3
30-08-17, 19:34
το ότι παραδεχεσαι (ως αφότητα λάγνος) ότι είσαι μαλάκας (όχι με την χριστιανική αλλά με την κοινωνική κυριολεκτική έννοια).
Αντε και κατσικογάμης...

Ήμουνα σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα το θρησκευτικό - δογματικό μίσος θα ξεχείλιζε από τον εγκέφαλό σου, βρίσκοντας διέξοδο εκεί.. Εσύ αγόρι μου και η αναζήτηση είστε ασυμβίβαστες έννοιες μεταξύ σας! Τόση έλλειψη αυτογνωσίας φαίνεται ότι έχεις και αντί να αναρωτιέσαι τι κάνεις εσύ σε αυτό το forum αναρωτιέσαι τι κάνω εγώ!
Αφού πιστεύεις σε αυτά που δεν έχεις δει ποτέ και σου έχουνε πει άλλοι, τόσο ακράδαντα, για ποιο λόγο αντιδράς έτσι; Και τι στο καλό αναζητάς;
Μείνε με αυτά που ξέρεις, αλλά μη βρίζεις "χριστιανικά" τον πλησίον σου! Πες μας τουλάχιστον ένα επιχείρημα της προκοπής, αλλιώς πήγαινε πίσω στο κατηχητικό του δημοτικού εκεί που ανήκεις! :D
Η σκληρότητά σου είναι εφάμιλλη και κατ' εικόνα του Θεού που πρεσβεύεις...
Δε μου κάνει εντύπωση! :eek:

GiannisNik3
30-08-17, 19:57
να ρωτάς και μετά να κάνεις την κριτική σου, η οποία θα έχει δημιουργηθει τότε (μετα την απάντηση που θα λάβεις) και όχι κάποια που ήδη θα την έχεις και απλά περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία να την εξωτερικέυσεις.

Να ρωτήσω;
Χίλιες φορές έχω ρωτήσει κι οι απαντήσεις που παίρνω από τους απολογητές είναι ίδια και στερεότυπη...
Και πώς να το κάνουμε;
Δε με ικανοποιούν!

GiannisNik3
30-08-17, 20:02
μέχρι λοιπόν τότε κρατάω (και πραγματικά είναι ενα πολύ σπουδαίο και μεγάλο βήμα)(που δεν ξέρω αν το καταλαβα'ινεις) το ότι παραδεχεσαι (ως αφότητα λάγνος) ότι είσαι μαλάκας (όχι με την χριστιανική αλλά με την κοινωνική κυριολεκτική έννοια).
Αντε και κατσικογάμης...

Εγώ πάντως έχω την υπόνοια ότι δεν τα πιστεύεις βαθιά μέσα σου αυτά που λες ότι πρεσβεύεις! Δεν τα βιώνεις! Γιατί, αν τα πίστευες και τα είχες διαπιστώσει εμπειρικά, δε θα ήσουν τώρα τόσο επιθετικός...... :confused:
Η αβεβαιότητά αυτή, που ενεδρεύει στα μύχια της ψυχής σου, είναι εκείνη που σε κάνει να "γαντζώνεσαι" δογματικά από μία ιδεολογία, διότι περί ιδεολογίας πρόκειται! Και καθώς τα χρόνια περνάνε και περιμένεις την εκπλήρωση "προφητειών" και την επιβεβαίωση ότι η επιλογή που έκανες είναι η σωστή, εκείνη δεν έρχεται και αυτή η συνειδητοποίηση σε κάνει να εκφράζεσαι με αυτό τον τρόπο...... :D

cHrIsToS8
01-09-17, 10:01
Το μυστήριο της εξομολογήσεως δεν αποτελεί, μυστηριο.
Τα μυστήρια της εκκλησίας του Χριστού είναι εφτά και είναι:
1. το μυστήριο του βαπτίσματος
2. το μυστήριο του χρίσματος
3. το μυστήριο της μετάνοιας
4. το μυστηριο της Θειας ευχαριστιας
5. το μυστήριο του ευχελαίου
6. το μυστηριο του γάμου
7. το μυστήριο τις ιερωσύνης.

Η παρανόηση έχει γίνει με την ταυτιση τους μυστηριου της μετάνοιας με το δώρο του Θεού προς τους ανθρώπους της εξομολογήσεως.
Είναι άλλο θέμα η μετάνοια (που αποτελει μυστήριο) και άλλο η εξομολόγηση, αλλα επειδή πάντα μετά την μετάνοια ακολουθεί η εξομολόγηση το έχουν (εσφαλμένα ) ταυτίση.
Και αυτό το σφάλμα έχει φέρει πολλά προβλάματα.
Μετα-νοια είναι η αλλαγή, η μεταστροφη του νου.
Ο νους είναι αυτός (σε αντιθεση με τις ορμές) που κατευθύνει τα ελλογα όντα όπως ο ανθρωπος.
Από το νου ξεκινάει η θέληση, η οποία θέληση μας δίνει το κίνητρο και αυτό την δύναμη για να ενεργήσουμε, να κάνουμε πράξεις προς μια κατεύθυνση.
Όταν ο νους μας έχει μια συγκεκριμένη πορεία, προς κάπου, και αλλάζουμε πορεία, τότε έχουμε κάνει στροφή στην πορεία μας, εχουμε μεταστραφεί δηλαδή, η οποία μεταστροφη είναι αποτελεσμα της αλλαγής του νου μας.
Εχουμε μετανοησει δηλαδη.
Πιο συγκεκριμένα η μετανοια καθεαυτή δεν είναι ταυτόσημη και συνωνυμη με την μεταστροφη, αλλά είναι η αποδοχή της θέλησης μας να αλλάξουμε..
Το ότι θέλουμε να αλλάξουμε πορεία δεν σημαίνει αυτομάτος ότι μπορούμε να το κάνουμε, ότι έχουμε την δύναμη να το κάνουμε. Αλλο η θέληση άλλο η η εφαρμογη της θελήσεως του νου στο υλικο πεδίο (βλέπε ακρασία, το να γνωρίζουμε τι πρεπει να κάνουμε αλλά να μην μπορούμε να το κάνουμε)
Αυτό είναι η μετάνοια, και ο τροπος που αυτη πραγματοπιείται αποτελεί μυστήριο για εμας τους ανθρωπους.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την μετάνοια με μια άλλη λέξη την μεταμέλεια.
Αυτη σημαίνει την στεναχωρια μας για κάποια πράξη μας.
Παρομοίως το ότι στεναχωρηθήκαμε για κάτι που κάναμε, για μια πραξη μας, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να την κάνουμε, ότι δεν θα ξανα επαναληφθει.
Με την μετάνοια μόνο συμβαίνει αυτό.
Γιατί έχοντας μεταστραφει ο νους, έχοντας αλλάξει μυαλά με απλά λόγια, θα αλλάξουμε και πράξεις.
¨οχι αυτόματα, γιατί οι απότομες στροφές επηρεάζουν αρνητικά, αλλά σε εξαρηση με το χρηστη, τον ανθρωπο, συμβαίνει σταδιακά.
ενίοτε πάντα, μιας και κάθε ανθρωπος είναι διαφορετικος στις δυνατότητες του.

Η εξομολόγηση τώρα, είναι η ομολογία κάποιον πράξεων σε τόπο εξωτερικο από το νου μας.
Οταν ομολογούμε κάτι σε κάποιους/κάποιον.
Για να έχουμε εξομολόγηση παραπτωμάτων, αμαρτιών πρώτα πρέπει να έχουμε την γνωση ότι το κάναμε, δευτερον τι γνώση ότι αυτό που κάναμε είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε, κατι κακό, και τρίτον να έχουμε μετανοήσει και όχι απλά μεταμεληθεί, στεναχωρηθει.
Αφού έχουμε μετανοήσει πάμε και κάνουμε εξομολόγηση της αυτης πράξης μας.
Επειδή η μετάνοια αποτελεί μυστήριο και δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που αυτη έρχεται, κάνουμε ότι μπορούμε για να προσελκύσουμε αυτην την μυστήρια δυναμη σε εμας.
και ενας τρόπος ειναι να ομολογούμε την πράξη μας αυτή, γιατί με την ομολογία έχουμε πλέον και άλλους πέρα από τον εαυτό μας να μας ελεγχουν, και αυτός ο έλεγχος, ο φοβος ακόμα του ελεγχου δρα αρνητικά στο να την ξανα επαναλάβουμε ΄η τουλάχιστον επιβραδυτικά.
Αν έχουμε μόνο τον εαυτο μας να μας ελέγχει, είναι πιο ευκολο να τον κοροϊδεψουμε, να τον παραμυθιάσουμε, παρα αν υπάρχουν και αλλοι που θα προσεχουν να μην το ξανακάνουμε.
Γι αυτό και η εξομολόγηση γίνεται είτε δημόσια είτε σε αυτον/αυτους στον οποίο είχε αντικτυπο η πράξη μας.
Αν για παράδειγμα έχουμε απατησει τον συντροφό μας η εξομολόγηση πρέπει να γίνει στον συντροφό μας.
Βλέποντας την ειλικρίνια της μεταμέλειας μας ο θεός κάνει τα δικά του βήματα και μας δίνει την μετάνοια.
Επειδή όμως η πνευματική κατασταση τουκαθενος είναι διαφορετικη, και αυτό είναι αποτέλεσμα παρατήρησης, πολλές φορες η δημ΄λοσια εξομολόγηση φέρνει τα αντιθετα αποτελέσματα.
Αντι λοιπόν ο συντροφος μας να μας κατανοήσει και να μας προσεχει να μην ξανα πέσουμε στην πράξη που εξομολογηθήκαμε, με την ιδια και περισσότερη αγαπη και φροντιδα που μας ειχε και πριν, συμβαίνει να του δημιουργούνται αρνητικες σκέψεις (οργης, ζήλειας, μνησικακιας) οι οποιες θα τον φερουν κάποια στιγμη και στο να πραξει αρνητικα.
και αντι για καλό να συμβει κακό για τον εξομολογούμενο αλλά και σε αυτον που απευθύνεται η εξομολόγηση.
Γι αυτό το λόγο, αλλά και για πρακτικούς λόγους, όπως για παραδειγμα ότι πλέον δεν μπορούμε να βρουμε αυτον ή αυτούς στους οποίους κάναμε κακό, μας έχει δωθει το δώρο της σε ιερέα εξομολογήσεως.
Ο ιερες είναι φορέας επιπλέον μυστηρίου, της ιερωσύνης και με την άδεια του Κυρίου και του μόνου Κριτή του έχει δωθει η δυνατότητα να συγχωρει του αληθινα μετανοούντες (και όχι απλα μεταμεληθεντες) χωρις την αναγκη να στραφούμε προσωπικα προς αυτον που πράξαμε το κακό την αμαρτία.

Αυτό είναι η μετάνοια και αυτό η εξομολόγηση.
Μετανοείς και αφου εχεις μετανοήσει εξομολογείσαι για να μην έχεις πλέον τύψεις.
Ενα αλλο θέμα που μπερδευουμε ειναι αυτό του πνευματικου και του εξομολόγου, που είναι δυο διαφορετικα προσωπα, θεματα που μπορει όμως και να ταυτίζονται.
Ο πνευματικος ειναι ο καθοδηγητης αυτος που εχει την γνωση των γραφων και μεσων αυτων μας οδηγει στην πνευματικη κλίμακα.
Αυτός μας συμβουλευει για το τι πρεπει να κάνουμε και οχι ο εξομολογητης.

GiannisNik3
07-09-17, 01:54
Ποιες είναι οι προδιαγραφές συναντήσεως του Θεού; Οι εξομολογήσεις σε πνευματικούς και η λεγόμενη "πνευματική" ζωή που δεν είναι παρά ένα εσαεί "αλυσόδεμα" στο άρμα κάποιων απαρχαιωμένων κανόνων; Αξίζει να πληρώσει κανείς ένα τόσο βαρύ τίμημα; Να απαρνηθεί τις χαρές της ζωής; Να φορτωθεί με δεκάδες παροπλισμούς και ιδεοληψίες ιερέων;
Είναι ένα από τα κόλπα της Εκκλησίας αυτά! "Έρχου και ίδε" και στη συνέχεια, άν σου αρέσει, σε "κρατάμε" με ενοχές, με κανόνες, με νηστείες, με απειλές για αιώνια κόλαση και τελώνια και δε συμμαζεύεται...... Ο Ντώκινς στο βιβλίο του γράφει ότι ο φόβος μιας αιωνίας κολάσεως βρίσκει έδαφος ακόμα και στα μυαλά λογικών ανθρώπων! Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η κόλαση είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της Εκκλησίας... Ίσως από τα δυνατότερα, μετά από το φόβο του θανάτου! Έχω διαφωνήσει δεκάδες φορές με θεολόγους, όσον αφορά την αιωνιότητα της κολάσεως. Και όλες οι απαντήσεις συνοψίζονται στο παρακάτω νόημα: "τι να κάνουμε αφού είναι έτσι;" ή "αφού έτσι λένε οι Γραφές". Θεωρώ ότι αρκετοί από αυτούς, στο βάθος, καταλαβαίνουν την απανθρωπιά αυτού του δόγματος αλλά αντιδρούν έτσι, επειδή είναι αλυσοδεμένοι από το φόβο τους! Φοβούνται! "Κι αν είναι έτσι μία στο εκατομμύριο να μην έχουμε μια πισινή;" Από μια πλευρά τους καταλαβαίνω! Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που δουλεύει εδώ! Πώς θα τα έχουμε καλά με έναν τέτοιο Θεό; Που από τη μια είναι Αγάπη κι από την άλλη αφήνει να υπάρχει αιώνιος πόνος; "Ποιος ξέρει τι Θεός είναι αυτός.....", ίσως σκέφτονται! Οπότε καλού κακού, ποτέ δεν ξέρεις............................................ ...
Μια ερώτηση· γιατί στα Θρησκευτικά του σχολείου δε διδάσκονται αυτές οι απεχθείς και τρομοκρατικές θεωρίες για τα τελώνια που με επιμέλεια κρατάτε και διαιωνίζετε, εσείς οι θεολόγοι, στα μυαλά των πιστών; Γιατί διστάζετε να διδάξετε στους μαθητές ότι η ατμόσφαιρα της γης κατακλύζεται από χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, "δρακουλίνια" που θέλουν το κακό μας και μας βάζουν σε πειρασμούς, εφόσον σε ασκητικά κείμενα αυτό προβάλλει ως κάτι σημαντικό;;; Μήπως, διότι δε θα έκανε καλό στο εκκλησιαστικό marketing; Ξέρεις τι εννοώ... Στην "έξωθεν καλή μαρτυρία", στην καλή εικόνα της Εκκλησίας προς τα έξω.... Διότι έτσι γίνεται και με τους διαφημιστές· σου προβάλλουν και υπερθεματίζουν ό,τι καλό υπάρχει στο προϊόν που πουλάνε, αποσιωπώντας και υποβαθμίζοντας τα αρνητικά. Έως ότου το πάρεις και ανακαλύψεις τη "γλύκα"!

cHrIsToS8
07-09-17, 18:11
H Αιώνια κόλαση είναι τόσο αιώνια που όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αν κάθε χίλια χρόνια παίρνεις ένα κόκκο άμμου , ακόμα και τότε έχεις να ελπίζεις πως κάποτε θα τελειώσει. Η τελεσίδικη απόφαση όμως όχι.
Αυτό έχει ειπωθει, δεν ξέρω πόσα χρόνια πριν.
Αν το σκεφτείτε καλά θα δείτε κάτι (με άλλες λέξεις) πολύ γνώριμο και μοντέρνο.
ποιο είναι αυτό;
μα.....

YOLOOOOOOOOOO

Μια φόρα ζούμε, δεν υπάρχει καβάντζα της μετεμψυχωσης και των άλλων ζωών.
Μια ζωη την έχουμε, και ότι σπείρουμε, αυτο θα θερίσουμε.
Αυτό που θα σπείρουμε εμείς, όχι κάποιος άλλος.
Συγνώμμη αλλά σαν ελέυθερο άτομο και ψυχή που είμαι δεν επιθυμώ κάτι διαφορετικό.
Από εμένα εξαρτάται και από κανέναν άλλον τι θα θερίσω.

GiannisNik3
07-09-17, 19:04
Γράφει ο Ιωάννης Πλεξίδας, στη διατριβή του: "Η ανθρωπολογία του κακού, μια ανάγνωση του Γρηγορίου Νύσσης - κεφάλαιο τέταρτο, ο οριστικός αφανισμός του κακού, 4.1. είναι αναγκαία η κόλαση;" τα εξής:

"Η εκτενέστερη και σφοδρότερη κριτική που ασκήθηκε από τη μεριά της φιλοσοφίας στη χριστιανική ανθρωπολογική σκέψη, έχει να κάνει με την ιδέα της κόλασης. Το γεγονός, δηλαδή, της ατέρμονης καταδίκης και του αιώνιου βασανισμού εκείνων των ανθρώπων που στη σύντομη παρουσία τους στην επίγεια ζωή τους έβλαψαν, ηθελημένα ή όχι, συνανθρώπους τους. Και αν ο φιλοσοφικός λόγος μπορεί, ενδεχομένως, να συμβιβαστεί με την παρουσία του κακού στον κόσμο, θεωρώντας το παιδαγωγικό εργαλείο, συμβιβασμός που προϋποθέτει τη μη παντοδυναμία του Θεού, όπως δείξαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο, δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη αιώνιας κόλασης και αιώνιου βασανισμού των ψυχών.
Σαφώς, η αποδοχή της αντίληψης για την αιώνια τιμωρία φανερώνει μια πολύ σοβαρή ατέλεια στον ηθικό χαρακτήρα του εισηγητή αυτής της διδασκαλίας, ατέλεια η οποία συνδέεται με μία εκδικητική μανία, όπως επεσήμανε ο Bertrand Russel. Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι η αντίληψη για την αιώνια τιμωρία είναι αντίθετη με τη χριστιανική διδασκαλία για την άπειρη αγαθότητα του Θεού. Εάν ο Θεός υπάρχει και είναι παντοδύναμος, παντογνώστης, πανάγαθος, και επιθυμεί να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, τότε πώς μπορεί να προσφέρει σε κάποιους ανθρώπους μία μοίρα χειρότερη από τον ίδιο τον θάνατο; Η ύπαρξη αιώνιας κόλασης μπορεί να εκληφθεί μόνο ως έκφραση βαρβαρότητας και ως δημιούργημα ενός παντοδύναμου, αλλά μνησίκακου όντος, ενός όντος που δεν μπορεί να αγαπά και δεν μπορεί να αυτοπροσφέρεται ως αγαπώμενος και ερώμενος. Ένας τέτοιος Θεός, ο οποίος επιβάλλει την κόλαση ως τιμωρία, μόνο φόβο και τρόμο μπορεί να προκαλέσει στις ψυχές των ανθρώπων και, οπωσδήποτε, όχι αγάπη. Και αν κάποτε ο φόβος της κόλασης κρατούσε τον κόσμο στην εκκλησία, τώρα τους κρατάει μακριά από την εκκλησία. Όπως εύστοχα επεσήμανε ο Berdiaef, "υπάρχει αρκετή κόλαση σε αυτόν τον κόσμο, για να εξασφαλισθεί η επέκτασή της και στον άλλο".
Ο Γρηγόριος Νύσσης θα κινηθεί στη λογική της άρνησης της πραγματικότητας και της αναγκαιότητας της κόλασης. Κυρίως, δε, αρνείται να δει την κόλαση με νομικό πνεύμα, ως τιμωρία, δηλαδή, η οποία τρομοκρατεί τον άνθρωπο με σκοπό να τον οδηγήσει, μέσα από το μονοπάτι του φόβου, στον Θεό. Η κόλαση, εξάλλου, δεν μπορεί να υπάρχει στη δημιουργία του αγαθού Θεού. Δεν υπάρχει τόπος στη δημιουργία ο οποίος φιλοξενεί όλους εκείνους που θέλησαν να είναι εκτός σχέσης, καθώς δεν υφίσταται μέρος στη δημιουργία στο οποίο δεν υπάρχει ο Θεός. Ο τόπος της κόλασης, για τον Νύσσης, παραμένει ξένος προς κάθε δυνατό τοπολογικό εντοπισμό, κάθε δυνατή προσέγγιση, καθώς η ύπαρξη αιώνιας κόλασης θα σήμαινε την αιώνια νίκη της αμαρτίας επί της αγάπης του Θεού.
Ωστόσο, σε κάποια κείμενα του Γρηγορίου αναφέρεται η έννοια της κόλασης. Η κόλαση σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με όρους θεραπείας και ιατρείας. Η κόλαση είναι το καθαρτήριο που αποκαθιστά την ανθρώπινη δεκτικότητα. Όσοι άνθρωποι δεν κατόρθωσαν στην παρούσα ζωή να απαλλαγούν από το κακό, το πετυχαίνουν διά της καθάρσεως που ακολουθεί μετά τον θάνατο. Και, όπως είναι φυσικό, επειδή το κακό, ως κτιστό, έχει όρια, η κάθαρση αυτή δεν μπορεί να είναι ατελεύτητη. Η κόλαση, λοιπόν, έχει θεραπευτικό και ιατρικό χαρακτήρα, και, φυσικά, περιορισμένο. Στοχεύει στην κάθαρση και στον φωτισμό του ανθρώπου, στον αμετάκλητο αφανισμό του κακού, το οποίο νοείται ως διάβρωση και διασάλευση της πραγματικότητας των όντων. Ο Νύσσης είχε αντιληφθεί ότι η διαστροφική πραγματικότητα της κόλασης δεν τρομάζει τον κόσμο, και γι' αυτό θα έπρεπε να κλείσει. Θα λέγαμε, παραφράζοντας τον Kafka, ότι για τον Γρηγόριο ο αφανισμός του κακού και η συνακόλουθη δραπέτευση των όντων από την υπαρκτική δυσμένεια, δηλαδή ότι η αποκατάσταση των πάντων στη θεϊκή μακαριότητα, είναι η φυσιολογική ιστορική κατάσταση."

GiannisNik3
07-09-17, 21:05
Ας αφήσουμε μια άγνωστη γυναίκα να μας πει την εμπειρία της ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της θρησκευτικής παιδείας και, ειδικότερα, ποιες διδασκαλίες της τις προκαλούν: http://www.womantoc.gr/life/article/georgia-parthena-eton-49-mou-sterisan-to-dikaioma-sti-xara-oi-goneis-mou-mou-eklepsan-ti-zoi

Στο ερώτημα της συντάκτριας: "Πώς γίνεται μια κοπέλα μορφωμένη, με αξιόλογη δουλειά και οικονομικά ανεξάρτητη να μην κατάφερε ποτέ να κόψει τον ομφάλιο λώρο και τα βαριά δεσμά που της είχαν επιβάλλει; Πώς είναι δυνατόν αυτά τα δεσμά να είναι τόσο ισχυρά, που να στραγγαλίζουν την ερωτική σου διάθεση, να αναχαιτίζουν τις ερωτικές σου ορμές, να σε καταδικάζουν σε ισόβια αποχή όχι μόνο από το σεξ αλλά και από τον έρωτα;" , εγώ απαντώ ότι αυτό κατορθώνεται με τη διοχέτευση απειλών για αιώνιο κολασμό, από την παιδική, κιόλας, ηλικία, στο ανθρώπινο μυαλό. Έτσι επιτυγχάνεται ένας παροπλισμός και μια λοβοτομή που σε συνοδεύει μέχρι και τα γεράματά σου ακόμα...... Από την άλλη, η παθούσα από το σκοταδισμό λέει μέσα στο άρθρο ότι: "Για τους γονείς μου, το σεξ ήταν αμαρτία. Βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι και οι δύο -ή, καλύτερα, θρησκόληπτοι- καταδίκαζαν με κάθε ευκαιρία το προγαμιαίο σεξ. Θεωρούσαν πως είναι αναγκαίο κακό, που αποσκοπούσε μόνο στη διαιώνιση του είδους."
Αυτό, όμως, δε διδάσκει και η επίσημη Εκκλησία; Ήταν επομένως το θρησκόληπτο, "αρρωστημένο", οικογενειακό περιβάλλον που ώθησε την κοπέλα να πάρει αυτό το δρόμο ή οι γονείς της, απλά, ακολουθούσαν αυτά που άκουγαν οι άνθρωποι και αυτά που τους συνεβούλευαν οι παπάδες εις τας εκκλησίας;
Εάν ισχύει το δεύτερο τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε, δίχως αμφιβολία, ότι η Εκκλησία ευθύνεται για άλλο ένα "ναυάγιο ζωής", άλλης μίας ανθρώπινης ύπαρξης....

Johnkokk
07-09-17, 21:35
Ας αφήσουμε μια άγνωστη γυναίκα να μας πει την εμπειρία της ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της θρησκευτικής παιδείας και, ειδικότερα, ποιες διδασκαλίες της τις προκαλούν: http://www.womantoc.gr/life/article/georgia-parthena-eton-49-mou-sterisan-to-dikaioma-sti-xara-oi-goneis-mou-mou-eklepsan-ti-zoi

Στο ερώτημα της συντάκτριας: "Πώς γίνεται μια κοπέλα μορφωμένη, με αξιόλογη δουλειά και οικονομικά ανεξάρτητη να μην κατάφερε ποτέ να κόψει τον ομφάλιο λώρο και τα βαριά δεσμά που της είχαν επιβάλλει; Πώς είναι δυνατόν αυτά τα δεσμά να είναι τόσο ισχυρά, που να στραγγαλίζουν την ερωτική σου διάθεση, να αναχαιτίζουν τις ερωτικές σου ορμές, να σε καταδικάζουν σε ισόβια αποχή όχι μόνο από το σεξ αλλά και από τον έρωτα;" , εγώ απαντώ ότι αυτό κατορθώνεται με τη διοχέτευση απειλών για αιώνιο κολασμό, από την παιδική, κιόλας, ηλικία, στο ανθρώπινο μυαλό. Έτσι επιτυγχάνεται ένας παροπλισμός και μια λοβοτομή που σε συνοδεύει μέχρι και τα γεράματά σου ακόμα...... Από την άλλη, η παθούσα από το σκοταδισμό λέει μέσα στο άρθρο ότι: "Για τους γονείς μου, το σεξ ήταν αμαρτία. Βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι και οι δύο -ή, καλύτερα, θρησκόληπτοι- καταδίκαζαν με κάθε ευκαιρία το προγαμιαίο σεξ. Θεωρούσαν πως είναι αναγκαίο κακό, που αποσκοπούσε μόνο στη διαιώνιση του είδους."
Αυτό, όμως, δε διδάσκει και η επίσημη Εκκλησία; Ήταν επομένως το θρησκόληπτο, "αρρωστημένο", οικογενειακό περιβάλλον που ώθησε την κοπέλα να πάρει αυτό το δρόμο ή οι γονείς της, απλά, ακολουθούσαν αυτά που άκουγαν οι άνθρωποι και αυτά που τους συνεβούλευαν οι παπάδες εις τας εκκλησίας;
Εάν ισχύει το δεύτερο τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε, δίχως αμφιβολία, ότι η Εκκλησία ευθύνεται για άλλο ένα "ναυάγιο ζωής", άλλης μίας ανθρώπινης ύπαρξης....

Δεν ευθύνεται η εκκλησία για το <<ναυάγιο ζωής>> αυτής που αναφέρεις,ωφείλεται στην βλακεία την δική της και των γονιών της και την ΕΠΙΛΟΓΗ της να μην ξεβολευτεί,να μην αλλάξει την ζωή της όπως πρέπει.

Σίγουρα ο φανατικός πουριτανισμός είναι ακραίος,αλλά το ίδιο ακραία είναι και η σεξουαλική ασυδοσία. Το μέτρο είναι το άριστο και αν κάποιος ξεφύγει από αυτό τότε είναι δικό του το θέμα

GiannisNik3
07-09-17, 21:41
Δεν ευθύνεται η εκκλησία για το <<ναυάγιο ζωής>> αυτής που αναφέρεις,ωφείλεται στην βλακεία την δική της και των γονιών της και την ΕΠΙΛΟΓΗ της να μην ξεβολευτεί,να μην αλλάξει την ζωή της όπως πρέπει.

Σίγουρα ο φανατικός πουριτανισμός είναι ακραίος,αλλά το ίδιο ακραία είναι και η σεξουαλική ασυδοσία. Το μέτρο είναι το άριστο και αν κάποιος ξεφύγει από αυτό τότε είναι δικό του το θέμα
Τα "φώτα", όμως, και οι ντιρεκτίβες, οι σχετικές, από τα στόματα των παπάδων εκπορεύονται και προωθούνται! Εκείνοι διδάσκουν και έχουν περί πολλού την "αρετή της υπακοής" με αποτέλεσμα πολλοί από τους αποδέκτες αυτών των λόγων να αχρηστεύουν την κριτική τους ικανότητα...
Μου λες δηλαδή ότι η Εκκλησία δεν προωθεί τον πουριτανισμό και προωθεί το "μέτρον άριστον";

Johnkokk
07-09-17, 22:41
Τα "φώτα", όμως, και οι ντιρεκτίβες, οι σχετικές, από τα στόματα των παπάδων εκπορεύονται και προωθούνται! Μου λες δηλαδή ότι η Εκκλησία δεν προωθεί τον πουριτανισμό και προωθεί το "μέτρον άριστον";

Είναι σύνηθες φαινόμενο μια θρησκεία να προωθεί τον πουριτανισμό(όχι όλες αλλά είναι αρκετές)Το θέμα είναι ότι το πως θα ζήσεις την ζωή σου αφορά εσένα και μόνο.

Έχω βαρεθεί πλέον να βλέπω θύματα.Ο ένας είναι παχύσαρκος φταίνε οι εταιρίες φαστ φουντ,τα συντηρητικά και το άγχος,ο άλλος είναι τοξικομανής φταίνε οι καταστάσεις,αυτή έμεινε παρθένα μέχρι τα 50 φταίνε οι παππάδες.ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ φίλε μου, αν κάποιος δεν κάνει αυτό που πρέπει για να ζήσει με αξιοπρέπεια τότε δεν υπάρχει άλλος θύτης παρα μόνο ο εαυτός του.

Αν λοιπόν αυτή ήταν χαζή ή δειλή για να αλλάξει τότε κακό του κεφαλιού της.Σε καμιά περίπτωση βεβαια δεν δικαιολογούνται κάποιες ακραίες απόψεις ιερέων.

GiannisNik3
08-09-17, 14:34
Είναι σύνηθες φαινόμενο μια θρησκεία να προωθεί τον πουριτανισμό(όχι όλες αλλά είναι αρκετές)Το θέμα είναι ότι το πως θα ζήσεις την ζωή σου αφορά εσένα και μόνο.

Έχω βαρεθεί πλέον να βλέπω θύματα.Ο ένας είναι παχύσαρκος φταίνε οι εταιρίες φαστ φουντ,τα συντηρητικά και το άγχος,ο άλλος είναι τοξικομανής φταίνε οι καταστάσεις,αυτή έμεινε παρθένα μέχρι τα 50 φταίνε οι παππάδες.ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ φίλε μου, αν κάποιος δεν κάνει αυτό που πρέπει για να ζήσει με αξιοπρέπεια τότε δεν υπάρχει άλλος θύτης παρα μόνο ο εαυτός του.

Αν λοιπόν αυτή ήταν χαζή ή δειλή για να αλλάξει τότε κακό του κεφαλιού της.Σε καμιά περίπτωση βεβαια δεν δικαιολογούνται κάποιες ακραίες απόψεις ιερέων.

Έχεις δίκιο όπως το θέτεις!
Όμως, επέτρεψέ μου να σου πω ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Τα φαστ φουντ και τα ναρκωτικά με μια θρησκεία, ένα "δρόμο", ο οποίος διατίθεται ότι είναι ο μόνος αληθινός κι ότι οδηγεί μέχρι και στη σωτηρία από το θάνατο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Είναι η αλήθεια ότι ο θάνατος είναι πανανθρώπινο πρόβλημα κι όσο κι αν συμφιλιωθείς με την ιδέα, τα ερωτήματα παραμένουν, ιδίως όταν αυτός έρχεται απρόσμενα και με έναν εντελώς άδικο και ξαφνικό τρόπο. Παραδείγματα απτά: πόλεμοι, δολοφονίες σε καιρούς ειρήνης, φυσικό κακό (τυφώνες, τσουνάμι), αιφνίδιοι θάνατοι και πολλά άλλα.................. Το κακό είναι παντού κι έρχονται κάποιοι που σου λένε ότι δε χάθηκε κάθε ελπίδα κι ότι υπάρχει μια Δύναμη, η οποία νοιάζεται για τους ανθρώπους και συμπάσχει με τον παιδεμό που τραβάνε. Κι ότι κάποια στιγμή θα έρθει καιρός που θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτό τον άδικο κόσμο! Δεν είναι λίγο αυτό....

Johnkokk
08-09-17, 15:40
Έχεις δίκιο όπως το θέτεις!
Όμως, επέτρεψέ μου να σου πω ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Τα φαστ φουντ και τα ναρκωτικά με μια θρησκεία, ένα "δρόμο", ο οποίος διατίθεται ότι είναι ο μόνος αληθινός κι ότι οδηγεί μέχρι και στη σωτηρία από το θάνατο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Είναι η αλήθεια ότι ο θάνατος είναι πανανθρώπινο πρόβλημα κι όσο κι αν συμφιλιωθείς με την ιδέα, τα ερωτήματα παραμένουν, ιδίως όταν αυτός έρχεται απρόσμενα και με έναν εντελώς άδικο και ξαφνικό τρόπο. Παραδείγματα απτά: πόλεμοι, δολοφονίες σε καιρούς ειρήνης, φυσικό κακό (τυφώνες, τσουνάμι), αιφνίδιοι θάνατοι και πολλά άλλα.................. Το κακό είναι παντού κι έρχονται κάποιοι που σου λένε ότι δε χάθηκε κάθε ελπίδα κι ότι υπάρχει μια Δύναμη, η οποία νοιάζεται για τους ανθρώπους και συμπάσχει με τον παιδεμό που τραβάνε. Κι ότι κάποια στιγμή θα έρθει καιρός που θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτό τον άδικο κόσμο! Δεν είναι λίγο αυτό....

Όλες οι θρησκείες το κάνουν αυτό ,δεν είναι μόνο ο χριστιανισμός.Όλες οι θρησκείες έχουν και κακές πλευρές(Εκτός από την ΑΕΚ!!!ΕΛΑ ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ :Ρ).Κάθε θεωρία ουτοπίας-παραδείσου είναι <<αγαθής φύσεως>> ακόμη και ο ναζισμός θα έφερνε μια ουτοπία εξελιγμένων ανθρώπων.Οι περισσότερες θεωρίες σαν και αυτή είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με το καλό αποτέλεσμά τους. Ο τρόπος όμως που πραγματοποιουνται οι θεωρίες αυτές δεν είναι πάντα ο σωστός και αυτό πρέπει να το κρίνει ο καθένας μας.

Στην περίπτωση λοιπόν που ανέφερες έχουμε πλήρη έλλειψη της κριτικής σκέψης και σε αυτό δεν φταίει η θεωρία,ούτε και οι πρακτικές που είναι ήδη γνωστές.Φταίει ο δέκτης.