PDA

Επιστροφή στο Forum : Κεκαλλυμένος έλεγχος γεννήσεων.....;


Ποσειδώνιος
19-06-07, 12:58
Ρε παιδιά τι γίνεται; Πάω να τρελαθώ!

Οι φυσιολογικές γέννες σπανίζουν πλέον. Οι γυναικολόγοι κατέληξαν ότι είναι καλύτερα για όλους οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική τομή.

Σου λέει:
"Γιατί να το ρισκάρω με φυσιολογικό τοκετό;
Κι αν πάθει τίποτα το παιδί;
Ή η μητέρα;
Και που να την περιμένω να γεννήσει;
Να κάθομαι 5 και 6 ώρες στο μαιευτήριο;
Άσε που είναι και καλύτερα λεφτά η καισαρική;
Και για μένα αφού χειρουργώ βαριά, κόβω, ράβω μήτρες….
Κάνω και πρακτική αυτά που έμαθα ρε παιδί μου…..
Δοκιμάζω και τα νέα νυστέρια αλλά και την καινούρια πλαστική στην κοιλιά….
Αλλά και για το μαιευτήριο καλύτερα είναι μια και η μητέρα κάθεται περισσότερες μέρες.
Χαζός είσαι;
Λοιπόν θα την ρωτήσω και αν δεν πάρει την ευθύνη να γεννήσει με φυσιολογικό θα κάνουμε καισαρική."

Ρε παιδιά τι γίνεται; Πάω να τρελαθώ!

Γνωρίζεται βέβαια ότι αν μια γυναίκα γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική δεν μπορεί να γεννήσει ποτέ φυσιολογικά. Αν ξανά-συλλάβει παιδί θα πρέπει να γεννήσει πάλι με καισαρική. Δεν θα βιώσει δηλαδή ποτέ την εμπειρία της γέννας…..που δεν είναι μόνο ο πόνος…..
Επίσης ότι δεν κάνουν πάνω από δυο καισαρικές, το γνωρίζεται.
Έχουμε δηλαδή κεκαλυμμένο έλεγχο γεννήσεων. Μέχρι 2 παιδιά το πολύ. Ας υπολογίσουν οι μαθηματικοί της παρέας σε πόσα χρόνια θα αφανιστεί η Ελλάδα αν όλες οι γυναίκες πια γεννούν με καισαρική τομή. Οι μουσουλμάνοι από την άλλη…..
Θα μου πεις τι θα γίνει αν ξανά-συλλάβει τρίτη φορά. Έκτρωση θα μου πει ίσως κάποιος. Μπα φαίνεται ότι η καλύτερη λύση είναι άλλη. Και έχουμε και την τέλεια αντισύλληψη. Αφαίρεση μήτρας και μετά ωοθηκών. Απλά πράγματα και καθαρίζουμε. Άκουγα μια κυρία και έλεγε ότι έχει κάνει τρεις εγχειρήσεις και έχει βιώσει τρεις φορές αυτό το απίστευτο που νοιώθουν όταν πάνε να σηκωθούν πρώτη φορά μετά την εγχείρηση (στην κοιλιακή χώρα φαντάζομαι). Μιλούσε για την καισαρική της και για λίγο καιρό μετά που έβγαλε τη μήτρα της και αργότερα πάλι τις ωοθήκες της λες και μιλούσε για το πώς επίπλωσε το σπίτι της. Βέβαια τα κάνουν ένα ένα. Σου λέει άμα τα βγάλουμε όλα μαζί με το μωρό θα φαίνεται σαν να καθαρίζουμε κοτόπουλο για την κατσαρόλα. Άσε ένα ένα που συμφέρει και στην τσέπη.

Ρε παιδιά τι γίνεται; Πάω να τρελαθώ!

Η μήτρα ρε κορίτσια είναι όργανο ζωής. Μην το πετσοκόβεται μην το αφαιρείται. Το δεύτερο παιδάκι σας θα νοιώθει κρύο να μπαίνει από την τομή της μήτρα σας - από εκεί που βγήκε το αδερφάκι του. Κάντε παιδάκια ρε κορίτσια. Ψυχούλες είναι, φιλαράκια. Δεν ζητούν πολλά και μεγαλώνουν γρήγορα. Και είναι πάντα οι καλύτεροί μας φίλοι. Μην τα σκοτώνεται μέσα στην κοιλιά σας πριν γεννηθούν. Και αν δεν υπάρχει θέμα ζωής και θανάτου (γιατί δεν μπορεί ρε παιδιά πάντα τον τελευταίο καιρό να είναι θέμα ζωής και θανάτου) χαρίστε στα παιδάκια μια φυσιολογική ζωή ξεκινώντας από μια φυσιολογική γέννα.

Και τέλος πάντων ρε κορίτσια μην αφήνεται να σας σφάζουν από την κορφή ως τα νύχια.

Alpine
26-06-07, 13:58
Οι γιατροί συνιστούν καισαρική τομή για λόγους μεγαλύτερων απολαβών -έχουν περισσότερο κέρδος έτσι απ' ό,τι με φυσιολογική γέννα.
Εξάλλου,ένας έλεγχος γεννήσεων στις μέρες μας θα είχε νόημα μονάχα αν εφαρμοζότανε πάνω στις υπανάπτυκτες καθυστερημένες κοινωνίες του Τρίτου Κόσμου.Όχι στην ανεπτυγμένη Δύση.

Πέραν τούτου,οι πνευματικά πιο εξελιγμένες κοινωνίες ρέπουν προς τη συγκράτηση του πληθυσμού τους για πρακτικούς λόγους.
Δεν επιζητούν να γεννοβολούν αβέρτα,σαν κουνέλια,για να μιζεριάζουν όλοι μαζί μετά οικογενειακά.

excellent
26-06-07, 14:17
Εγώ δεν είμαι κατά της καισαρικής τομής. Όταν η κάθε γυναίκα δεν θέλει να νιώσει τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού ας γεννήσει με καισαρική τομή. Βέβαια τώρα πλέον το τοκετός στο νερό μειώνει τους πόνους στο ελάχιστο δυνατό και έχει γίνει και της μόδας...
---
Εκτός αυτού υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι πραγματικά επικίνδυνο να γίνει φυσιολογικός τοκετός.
---
Γνωρίζεται βέβαια ότι αν μια γυναίκα γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική δεν μπορεί να γεννήσει ποτέ φυσιολογικά. Αν ξανά-συλλάβει παιδί θα πρέπει να γεννήσει πάλι με καισαρική. Δεν θα βιώσει δηλαδή ποτέ την εμπειρία της γέννας…..που δεν είναι μόνο ο πόνος…..
Επίσης ότι δεν κάνουν πάνω από δυο καισαρικές, το γνωρίζεται.Δε θα χάσουν και τίποτα που δε θα μπορέσουν να γεννήσουν ποτέ φυσιολογικά... Και κάτι άλλο: Μακάρι όλες να έκαναν από δύο παιδιά και ας μην μπορούσαν να κάνουν παραπάνω. Έτσι κάπως μακροπρόθεσμα, θα αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε πληθυσμιακά με γεωμετρική πρόοδο.

Drymonia
26-06-07, 16:26
Από το Λεξικό του Ηλίου:

Καισαρική Τομή: (εκ του λατινικού Caedere= κόπτω) Η ιδέα της τοιαύτης επεμβάσεως εδημιουργήθη από των αρχαιοτάτων χρόνων κατόπιν παρατηρήσεως ότι ολίγον μετά τον θάνατον εγκύων ζώων εξήχθησαν εκ της μήτρας ζώντα έμβρυα. ... Κατά την ρωμαϊκήν εποχήν ίσχυε νόμος , δι'ου απηγορεύετο ο ενταφιασμός εγκύου γυναικός άνευ προηγουμένης διανοίξεως της μήτρας, οι δε δια καισαρικής τομής γεννώμενοι ωνομάζοντο "Caesones". Η πρώτη εξακριβωμένη επέμβασις επί ζώσης γυναικός εγένετο κατά το έτος 1610μ.Χ. υπό του Ιερεμίου Τραουτμαν. ... Οι κίνδυνοι της επεμβάσεως είναι η ρήξις της μήτρας, η αιμορραγία και ο σοβαρότερος όλων η μόλυνσις. Η καισαρική τομή εξετελείτο επί ζώσης, αλλά μόνον εις απελπιστικάς περιπτώσεις, διότι λόγω της αγνοίας της ασηψίας και της πρωτογόνου τεχνικής, ο θάνατος της γυναικός επηκολούθη σχεδόν πάντοτε. Αργότερον με την εφαρμογήν της ασηψίας η θνησιμότης εμειώθη και κατά τας αρχάς του αιώνα μας ανέρχεται εις το 25% των επεμβάσεων. ...

Ποσειδωνειε, συμφωνώ μαζί σου. Μέσα στην γενικότερη μαλθακότητα που παρατηρείται αλλά και μας ..επιβάλλεται κοινωνικά στις μέρες μας, η λύση της καισαρικής τομής έχει γίνει μόδα. Συμφέρει τους "γιατρούς" και τις κλινικές και ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία της σύγχρονης γυναίκας που δεν θέλει να ζορίζεται [μιλάω μόνο για τις περιπτώσεις που μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά].
Και η επισκληρίδιος ..στο ίδιο μήκος κύμματος. Φίλες μου που γέννησαν μου λένε ότι ήταν σαν να πήγαιναν να πιούν καφέ!! Καταλαβαίνετε φυσικά τί ψυχολογικό αντίκτυπο έχει αυτό...γιατί υπάρχει λόγος που πρέπει να πονέσει η μάνα... πέρα φυσικά από τους παθολογικούς κινδύνους που είναι πολλοί.

knight_templar
27-06-07, 09:48
Drymonia και πάλι μπράβο σου (στο είπα και σε προηγούμενο θέμα) για τις απόψεις σου, είναι σπουδαίο να βλέπει κανείς γυναίκες με ψυχή, σπανίζουν στις μέρες μας επικίνδυνα...

Για αυτούς που λένε πως καλύτερα να τα πετάνε τα παιδιά με έκτρωση, για να μη μιζεριάζει η οικογένεια, έχω να πω πως είναι μάλλον κρίμα που κι αυτοί δεν πετάχτηκαν. Μακάρι και το εννοώ, το νυστέρι να έκοβε τη δική τους την άχρηστη και κενή ζωή, και στη θέση τους να είχαμε κάποιους απο τα εκατομμύρια σφαγμένους ανθρώπους που δεν είδαν καν το φως του ήλιου. Ποιός ξέρει τι λαμπρούς επιστήμονες και ανθρώπους έχουνε στερήσει απο την ανθρωπότητα οι εκτρώσεις, και στη θέση τους έχουμε κακομαθημένα παλιόπαιδα που τις υποστηρίζουν.

Το να σκοτώνεις έναν άνθρωπο, για να περνάς εσύ καλύτερα, είναι φόνος για το χρήμα. Φόνος για το εγώ. Και για τους Χριστιαννούς και αναφέρομαι μόνο σε εκείνους τώρα, είναι ανθρωποθυσία στον Σατανά( "Θεό" του Εγώ).

Ή μήπως δεν είναι άνθρωποι τα έμβρυα; Και τι είναι, ποντίκια; Επειδή έχουν άλλη μορφή, δε σημαίνει πως δεν είναι άνθρωποι. Ούτε επειδή δε μπορούν να αμυνθούν για τη ζωή τους, ή να διαμαρτυρηθούν. Και για να έχουμε το καλό ερώτημα, τις πεταλούδες στο κουκούλι για παράδειγμα τι τις θεωρούν οι βιολόγοι; Πεταλούδες δεν είναι και πάλι; Απλά σε άλλη μορφή. Γιατί τότε τα έμβρυα δεν θεωρούνται φυσιολογικοί άνθρωποι με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα; Υποκριτές!

Φυσικά οι πολιτικοί δε νοιάζονται για τα δικαιώματα των εμβρύων, γιατί ούτε ψηφίζουν ούτε επαναστατούν, ούτε απεργίες κάνουν. Αλλά νοιάζεται ο Πλάστης που θα τους σιγυρίσει όταν έρθει η ώρα τους καλά... Τότε θα κλάψετε με μαύρο δάκρυ, αχόρταστες κοιλιές και κίβδυλοι άνθρωποι.

Και θα σας μάθω και μία Ιστορία, που δε σας δίδαξαν στο σχολείο, ούτε σας είπανε οι ψευτοκουλτουριαραίοι Ελληνάρες ποτέ.

Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε το φαινόμενο της έκθεσης των βρεφών. Κάτι ανάλογο της έκτρωσης. Αυτό το φαινόμενο συνέβαλε καθοριστικά στην κατάκτησή μας απο τους Ρωμαίους, επειδή πολύ απλά δεν υπήρχανε αρκετοί στρατιώτες για να μας υπερασπιστούν. Είμασταν σε παρακμή επειδή για αιώνες καταστρέφαμε τον πληθυσμό μας. Όσοι δε φοράτε θρησκευτικές παρωπίδες αθεΐας/αρχαιοπληξίας, μπορείτε να δείτε εδώ για του λόγου το αληθές:

http://www.apologitis.com/gr/ancient/kaiadas.htm#_ΕΚΘΕΣΗ_ΤΩΝ_ΒΡΕΦΩΝ

excellent
27-06-07, 10:25
knight_templar, ποιός μίλησε για αμβλώσεις; Εδώ, δεν ξέρω αν το πρόσεξες καν, το θέμα είναι εν ολίγοις "τοκετός vs καισαρική τομή".
---
Εννοείται πως μία έκτρωση είναι κατακριτέα τις περισσότερες φορές, αν και υπό ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη.

Μιχάλης
27-06-07, 16:59
Θα μου επιτρέψετε, μιας και η επιστήμη μου είναι η Μαιευτική και ως εκ τούτου έχω έναν λόγο παραπάνω, να εκθέσω ορισμένες απόψεις.
Ο φυσικός τρόπος γέννησης είναι αυτό που ονομάζουμε φυσιολογικός τοκετός, δηλαδή η έξοδος του εμβρύου από το γεννητικό σύστημα με αυτόματη έναρξη του τοκετού, χωρίς τη μεσολάβηση ωκυτοκικών φαρμάκων και χωρίς κανενός είδους παρέμβαση στα φαινόμενά του. Είναι ο τρόπος εκείνος με τον οποίο γεννούν όλα τα θηλαστικά. Έχοντας έως αυτή τη στιγμή της καριέρας μου ξεγεννήσει περισσότερα από 120 νεογνά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ως φαινόμενο είναι συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο, πολύπλοκο αλλά και αρκετά απλό ταυτόχρονα. Από την αρχή των οργανωμένων κοινωνιών μέχρι και σήμερα ο τρόπος μαίευσης δεν έχει αλλάξει, πλην της χρήσης της ωκυτοκίνης και της διενέργειας της καισαρικής τομής. Όπως γεννούσαν οι γυναίκες πριν 5.000 χρόνια, έτσι γεννούν και τώρα. Η μήτρα συσπάται, το μωρό διέρχεται με μια σειρά προσαρμογών (κάμψη-έκταση-στροφή κλπ) από το γεννητικό σωλήνα, εξέρχεται ο πλακούντας και η μήτρα, με ισχυρές συσπάσεις των μυών της, σταματά την αιμορραγία, απολινώνοντας τα αιμορραγούντα αγγεία της. Αυτός είναι ο τοκετός σε πολύ απλές γραμμές.
Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία κόβονται τα στρώματα της κοιλιάς και της μήτρας και δημιουργείται μια τεχνητή οπή, από την οποία βγάζουμε το νεογνό, έχοντας φυσικά ναρκώσει τη μητέρα είτε γενικά είτε με επισκληρίδιο αναισθησία, κατά την οποία δεν κοιμάται. Δεν θα μιλήσω αυτή τη στιγμή για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των καισαρικών τομών σε όλα τα κράτη της υφηλίου πρέπει να είναι το 10% επί του συνολικού αριθμού των γεννήσεων, ποσοστό που σε ελάχιστες χώρες τηρείται. Οι λόγοι είναι διάφοροι, φαίνεται όμως πως κυρίως είναι οικονομικοί, μιας και η αμοιβή του γιατρού και του ιδρύματος θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης η καισαρική τομή διαρκεί πολύ λιγότερο από τον φυσιολογικό τοκετό, οπότε μέσα σε μια ώρα ο γιατρός έχει ξεμπερδέψει και μπορεί να πάει σπίτι του, μιας και η επέμβαση έχει προγραμματιστεί σε συγκεκριμένη ώρα, φυσικά πρωινή.
Μην έχετε αυταπάτες, η γέννηση είναι ένα οικονομικό γεγονός, έχει πολλά λεφτά για όποιον έχει σκοπό να τα αποκτήσει και υπάρχει πολύ μεγάλη εκμετάλλευση, τόση που δεν χωράει μέσα σε μια απάντηση. Δε νομίζω όμως ότι ασκείται έλεγχος επί των γεννήσεων, δεδομένου ότι τα ποσοστά των καισαρικών δεν είναι εξίσου υψηλά σε όλα τα ιδρύματα. Μπορεί να μην είναι 10% που ζητά η Π.Ο.Υ αλλά σίγουρα οι φυσιολογικοί τοκετοί υπερέχουν αριθμητικά στα περισσότερα Μαιευτήρια, κυρίως στα Δημόσια.
Οι εκτρώσεις είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε σε άλλη θέση...

eri
28-06-07, 02:24
Ίσως αυτό που θα πω να φανεί υπερβολικό, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η κοινωνία μας, έχει καταλήξει να αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη ως ένα είδος ασθένειας. Και μόνο απ' αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο άρρωστη είναι (η κοινωνία μας εννοώ).

Θέλω να πω εξ αρχής, ότι αναφέρομαι μόνο στις περιπτώσεις όπου από την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης δεν έχουν προκύψει ενδείξεις προβλημάτων.

Δηλαδή αν το σκεφτεί κανείς, οι περισσότερες γυναίκες για να γεννήσουμε θα πάμε στο νοσοκομείο. Με την προϋπόθεση το νοσοκομείο να είναι σε μία λογική απόσταση, για την περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη, μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί πρέπει να πάμε εκεί από μιας αρχής; Άρρωστες ήμαστε;

Οπότε μπαίνεις στο ψυχρό νοσοκομειακό περιβάλλον, το οποίο και πάλι σε προδιαθέτει ότι είσαι άρρωστη, ότι έχεις κάποιο πρόβλημα και ήρθες να το θεραπεύσουν. Τουλάχιστον για μένα το περιβάλλον του νοσοκομείου συνειρμικά με αυτό συνδιάζεται.

Στην συνέχεια η διαδικασία εισαγωγής, στην οποία μας υποβάλλουν, λίγο διαφέρει από αυτήν της προετοιμασίας για εγχείρηση και αυτό ενώ μας ετοιμάζουν για να γεννήσουμε φυσιολόγικα. Η διαδικασία αυτή σε βάζει σε μια τελείως ακατάλληλη ψυχολογική διάθεση, αν σκεφτείς ότι προετοιμάζεσαι για να φέρεις μια ζωή στον κόσμο.

Όταν ήμουν έγκυος και προτού γίνει φανερώ, λόγω επιπλοκών, ότι έχω πολύ λίγες πιθανότητες φυσιολογικού τοκετου, είχα ψάξει το ενδεχόμενο τοκετού στο σπίτι και είχα βρει την παρακάτω σελίδα : http://www.eutokia.gr/eutokia/Index.html

Δυστυχώς, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, γέννησα στο νοσοκομείο με καισαρική, αλλά όχι προτού ταλαιπωρήσω (άδικα όπως αποδείχτηκε) τους πάντες, επί ένα 12ωρο, προσπαθώντας να γεννήσω φυσιολογικά. Οπότε είχα όλο τον χρόνο να σκεφτώ τα παραπάνω όλες αυτές της ώρες εκει μέσα.

Ποσειδώνιος
28-06-07, 20:22
Κατά αρχή ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή. Πολύ ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις σας.

Τώρα. Αν διαβάσατε πέρα από τον τίτλο υπήρχαν και κάτι τελίτσες. Είναι φανερό ότι στον προβληματισμό μου παρακάτω περιλαμβάνονται και οι εκτρώσεις. Αλλά και ο ανώδυνος ή ο εξαναγκασμένος τοκετός δεν είναι εκτός θέματος. Όλα αυτά είναι στο ίδιο παγόβουνο. Στην κορυφή ίσως ο εξαναγκασμένος και ο ανώδυνος τοκετός και στη βάση οι εκτρώσεις.

Μιχάλη σίγουρα η γνώμη σου μετράει αλλά που θα βρούμε στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις; Πόσες γυναίκες γεννάνε σε ιδιωτικές κλινικές και πόσες σε δημόσιες; Πόσες με καισαρική, πόσες με ανώδυνο, πόσες με εξαναγκασμένο, πόσες φυσιολογικά. Πραγματικά οι περισσότερες περιπτώσεις που ξέρω είναι ευκατάστατες οικονομικά και γεννούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Μακάρι να είμαστε συνολικά γύρω στο 10 τοις εκατό στις φυσιολογικές γέννες αν βάλουμε και τα δημόσια μαιευτήρια μα είναι σίγουρα έτσι; Όχι έχουμε ξεφύγει σίγουρα πολύ από το 10 τα εκατό. Και γιατί τέλος πάντων αυτό το 10 τα εκατό δεν ισχύει στις ιδιωτικές κλινικές; Άραγε αυτός ο νόμος Μιχάλη έχει ισχύ. Μπορεί κάποιος να κάνει μήνυση στο μαιευτήριο ή σε μια χώρα αν δεν τηρεί το νόμο;

αναφέρομαι μόνο στις περιπτώσεις όπου από την παρακολούθηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης δεν έχουν προκύψει ενδείξεις προβλημάτων. Κοντινό μου πρόσωπο γέννησε πρόσφατα με καισαρική. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο γιατρός της ποτέ δεν της είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην γεννήσει φυσιολογικά. Όμως ποτέ δεν την εξέτασε χαμηλά ακόμα και όταν ήταν στο μήνα της!!! Αφού λοιπόν δεν την εξέτασε ποτέ σίγουρα είχε πάρει την απόφαση του από την αρχή. Νομίζω και ο Μιχάλης θα πρέπει να συμφωνεί.

Ευθύνονται οι γυναίκες για την κατάσταση ευθύνεται και η κοινωνία συνολικά. Αλλά τουλάχιστον οι γιατροί που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τον άνθρωπο αντί να κάνουν κάτι να αντιστρέψουν την κατάσταση βοηθούν όσο μπορούν προς το χειρότερο;

knight_templar πολύ ενδιαφέρον αυτό με την αρχαία Ελλάδα. Από την άλλη δεν θα ήθελα να μπλέξουμε πάλι με τις θρησκείες, αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν ξεσηκώθηκαν οι παπάδες (αρκετά) τότε με την μονιμοποίηση των εκτρώσεων. Αυτό που δεν θέλω να πιστέψω είναι ότι σκέφτηκαν πως τα έμβρυα είναι αβάφτιστα άρα αδιάφορο το αν πεθαίνουν μια και το άγιο πνεύμα δεν τα έχει επισκεφτεί ακόμα……

Μιχάλης
29-06-07, 22:33
Μιχάλη σίγουρα η γνώμη σου μετράει αλλά που θα βρούμε στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις; Πόσες γυναίκες γεννάνε σε ιδιωτικές κλινικές και πόσες σε δημόσιες; Πόσες με καισαρική, πόσες με ανώδυνο, πόσες με εξαναγκασμένο, πόσες φυσιολογικά. Πραγματικά οι περισσότερες περιπτώσεις που ξέρω είναι ευκατάστατες οικονομικά και γεννούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί, από όσο έχω υπόψη μου, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές κλινικές. Φυσικά όμως, διατηρούνται λεπτομερή αρχεία γεννήσεων τόσο στις κλινικές όσο και στα Ληξιαρχεία. Σε όποιο νοσοκομείο έχω εργαστεί εγώ προσωπικά η αναλογία καισαρικών τομών προς φυσιολογικούς τοκετούς κυμαινόταν χοντρικά στο 1/4 με 1/5, ποσοστό μεγαλύτερο μεν από το 10% της Π.Ο.Υ αλλά σχετικά (και μόνο) ανεκτό. Είμαι σίγουρος πως σε ιδιωτικά μαιευτήρια η αναλογία είναι συντριπτικά υπέρ της καισαρικής, ωστόσο ακριβή στοιχεία δεν διαθέτω και νομίζω πως κανείς άλλος δεν διαθέτει. Μπορείς να το ψάξεις αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως να μελετήσεις είναι η αιτιολογία που συνοδεύει την εκτέλεση καισαρικής τομής. Τότε θα δεις ότι οι συνήθεις αιτιολογίες είναι η δυσαναλογία και η αλλοίωση των καρδιακών παλμών του εμβρύου.

Άραγε αυτός ο νόμος Μιχάλη έχει ισχύ. Μπορεί κάποιος να κάνει μήνυση στο μαιευτήριο ή σε μια χώρα αν δεν τηρεί το νόμο;

Δεν αποτελεί ακριβώς νόμο αλλά οδηγία και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ο νόμος είναι κάτι που αν το παραβείς θα τιμωρηθείς, η οδηγία αποτελεί μια σύσταση. Άλλωστε η Π.Ο.Υ δεν είναι δικαστικό όργανο. Σχετικά με τη μήνυση, δεν γνωρίζω να σου πω, περισσότερο αρμόδιος είναι ένας δικηγόρος. Φαντάζομαι όμως ότι εάν μπορείς να αποδείξεις ότι η καισαρική τομή έγινε χωρίς ουσιαστικό λόγο, τότε ίσως και να δικαιωθείς. Πως μπορείς να αποδείξεις κάτι τέτοιο, όμως;

Κοντινό μου πρόσωπο γέννησε πρόσφατα με καισαρική. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο γιατρός της ποτέ δεν της είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην γεννήσει φυσιολογικά. Όμως ποτέ δεν την εξέτασε χαμηλά ακόμα και όταν ήταν στο μήνα της!!! Αφού λοιπόν δεν την εξέτασε ποτέ σίγουρα είχε πάρει την απόφαση του από την αρχή. Νομίζω και ο Μιχάλης θα πρέπει να συμφωνεί.

Βασικά ο Μιχάλης ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί :) και αυτό γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει το λόγο της καισαρικής τομής ούτε το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας. Η κολπική εξέταση είναι εκ των ουκ άνευ στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία και εξετάζουμε τις γυναίκες όταν πλησιάζει η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού για να ελέγξουμε διάφορες παραμέτρους. Εάν η γυναίκα για κάποιο λόγο θεωρήσουμε ότι θα κάνει καισαρική και μόνο, τότε δεν την εξετάζουμε κολπικά, μιας και αυτό είναι περιττό. Σε κάθε περίπτωση η ίδια η γυναίκα και ο σύντροφος θα πρέπει από μόνοι τους να ζητούν λεπτομερή ενημέρωση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τοκετός είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό φαινόμενο και μπορεί, ενώ ξεκινάει ομαλά, να παρουσιαστεί πρόβλημα που θα μας οδηγήσει στο να αποφασίσουμε καισαρική τομή. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώνουμε τα ζευγάρια εξ αρχής.

Το θέμα των εκτρώσεων είναι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο ίσως από αυτό που συζητάμε εδώ και καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Εισαγωγικά μόνο να σας πω ότι είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό κοινωνικό φαινόμενο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αρκετές λύσεις προκειμένου να μη μείνει μια γυναίκα έγκυος, εφόσον δεν το επιθυμεί, χωρίς να καταφύγει στην ύστατη αυτή λύση...

Ποσειδώνιος
30-06-07, 12:53
Βασικά ο Μιχάλης ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί :) και αυτό γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει το λόγο της καισαρικής τομής ούτε το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας. Η κολπική εξέταση είναι εκ των ουκ άνευ στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία και εξετάζουμε τις γυναίκες όταν πλησιάζει η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού για να ελέγξουμε διάφορες παραμέτρους. Εάν η γυναίκα για κάποιο λόγο θεωρήσουμε ότι θα κάνει καισαρική και μόνο, τότε δεν την εξετάζουμε κολπικά, μιας και αυτό είναι περιττό. Σε κάθε περίπτωση η ίδια η γυναίκα και ο σύντροφος θα πρέπει από μόνοι τους να ζητούν λεπτομερή ενημέρωση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τοκετός είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό φαινόμενο και μπορεί, ενώ ξεκινάει ομαλά, να παρουσιαστεί πρόβλημα που θα μας οδηγήσει στο να αποφασίσουμε καισαρική τομή. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώνουμε τα ζευγάρια εξ αρχήςΑυτό εννοούσα Μιχάλη ότι ό γιατρός πρέπει να παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες την πορεία της διαστολής της εγκύου και την μαλακότητα του τραχήλου. Σου λέω λοιπόν ότι δεν την εξέτασε ποτέ και την ώρα της γέννας έφερε διάφορες δικαιολογίες σχετικές με αυτό που λες με τους καρδιακούς ρυθμούς του βρέφους και της είπε ότι μόνο με δική της ευθύνη θα γεννήσει φυσιολογικά. Αν το είχε αποφασίσει βλέποντας κάποιο πρόβλημα στη μάνα από την αρχή της κύησης και δεν το έλεγε για άλλους λόγους τι να πω. Μόνο σε αυτό ελπίζω. Πολύ συμαντικό πάντως αυτό που λες για την ενημέρωση που πρέπει να να επιδιώκουν τα ζευγάρια για αυτά τα θέματα αλλά και όλα τα σχετικά με την κύηση την γέννα και τα βρέφη.
Σε όποιο νοσοκομείο έχω εργαστεί εγώ προσωπικά η αναλογία καισαρικών τομών προς φυσιολογικούς τοκετούς κυμαινόταν χοντρικά στο 1/4 με 1/5, ποσοστό μεγαλύτερο μεν από το 10% της Π.Ο.Υ αλλά σχετικά (και μόνο) ανεκτό. Είμαι σίγουρος πως σε ιδιωτικά μαιευτήρια η αναλογία είναι συντριπτικά υπέρ της καισαρικής, ωστόσο ακριβή στοιχεία δεν διαθέτω και νομίζω πως κανείς άλλος δεν διαθέτει. Μάλιστα 20 με 25 τοις εκατό στα δημόσια και ποιος ξέρει πόσο στα ιδιωτικά. Πολύ εφησυχασμένο σε βλέπω ρε Μιχάλη. Δηλαδή το 10% που δίνει η Π.Ο.Υ. δεν το δίνει με το σκεπτικό ότι τόσο είναι το πολύ (και με κάποια ασφάλεια άρα ίσως και λιγότερο 5% ας πούμε) το ποσοστό των προβλημάτων που απαιτούν καισαρική. Τελικά ποιος είναι αναξιόπιστος εδώ. Η Π.Ο.Υ ή οι Γυναικολόγοι των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών που όλο βλέπουν προβλήματα στους καρδιακούς ρυθμούς των εμβρύων.

Ποσειδώνιος
30-06-07, 21:19
Τελικά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα. Τουλάχιστον το 2001 και το 2005. Απολαύστε τα δυο ρεπορτάζ της Έλενας Φυντανίδου του βήματος.


Το ποσοστό των μη φυσιολογικών τοκετών στην Ελλάδα ξεπερνά το 40%, όταν στην ΕΕ κυμαίνεται από 11% ως 15%

Οι επεμβάσεις αυξάνονται τις παραμονές των εορτών και των διακοπών
Οι εννέα μήνες κύλησαν ήρεμα, χωρίς προβλήματα. Το έμβρυο είχε πάρει στη μήτρα της τη σωστή θέση. Ως τις τελευταίες ημέρες πίστευε ότι θα γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Την τελευταία εβδομάδα όμως που επισκέφθηκε τον γιατρό της στο μαιευτήριο τα δεδομένα άλλαξαν. «Πέφτουν οι παλμοί της καρδιάς του παιδιού. Θα κάνουμε καισαρική. Σήμερα αν είναι δυνατόν» άκουσε τον γιατρό να λέει στη μαία ενώ την εξέταζε. Πράγματι η 35χρονη ¬ τότε ¬ Γ. Χ. έκανε καισαρική τομή την ίδια ημέρα, τρεις ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Η επέμβαση δεν διήρκεσε περισσότερο από 20 λεπτά. Επιπλοκές δεν είχε. Γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Μολονότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τον τοκετό η Γ. Χ. εξακολουθεί να αναρωτιέται αν ο γιατρός επέβαλε την καισαρική τομή για να έχει ελεύθερο χρόνο το Πάσχα... Είναι πολύ πιθανόν οι υποψίες της Γ. Χ. να έχουν βάση. Εξίσου πιθανόν όμως είναι να μην έχουν υπόσταση. Την αλήθεια γνωρίζουν μόνο ο γιατρός της και η μαία.

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, το ποσοστό των τοκετών που γίνονται με τη μέθοδο της καισαρικής τομής στην Ελλάδα είναι υψηλό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής μελέτης που έγινε το 1998 σε 14.700 γυναίκες και τα οποία έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 31%. Ενα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ο διπλασιασμός των καισαρικών τομών το χρονικό διάστημα 1983-1998. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας-Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας πριν από περίπου τρεις μήνες στη Βουλή είχε καταγγείλει ότι οι γεννήσεις που γίνονται με τη μέθοδο της καισαρικής στην Ελλάδα κυμαίνονται στο 40% έναντι ποσοστού 11%-15% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Το φαινόμενο αυτό» είχε επισημάνει ο υπουργός «παρουσιάζεται παραμονές εορτών, παραμονές διακοπών».

Με τα παραπάνω «συμφωνούν» και τα τελευταία επίσημα στοιχεία τριών μεγάλων μαιευτηρίων της Αθήνας ¬ δύο ιδιωτικών και ενός δημόσιου. Τον περασμένο Μάρτιο στο μαιευτήριο «Μητέρα» έγιναν 930 τοκετοί, εκ των οποίων 482 (51,8%) ήταν φυσιολογικοί και 448 (48,1%) έγιναν με τη μέθοδο της καισαρικής τομής. Στο μαιευτήριο «Λητώ» το ποσοστό των τοκετών που έγιναν με καισαρική τομή την περίοδο 1-15 Απριλίου 2001 ήταν μικρότερο (37,7%). Σε σύνολο 127 τοκετών οι 48 έγιναν με καισαρική τομή και οι 79 (62,2%) ήταν φυσιολογικοί. Περίπου στα ίδια επίπεδα κινείται και το δημόσιο μαιευτήριο «Ελενα». Το πρώτο τρίμηνο του 2001 έγιναν 1.389 τοκετοί, εκ των οποίων οι 843 (60,6%) ήταν φυσιολογικοί και οι 546 (39,3%) με καισαρική τομή. Την περίοδο 10-30 Απριλίου έγιναν 280 τοκετοί. Απ' αυτούς οι 185 (66%) ήταν φυσιολογικοί και οι 95 (33,9%) έγιναν με τη μέθοδο της καισαρικής τομής.

«Το ποσοστό των τοκετών που γίνονται με τη μέθοδο της καισαρικής τομής είναι πράγματι υψηλό» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο γυναικολόγος και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά κ. Στ. Τσούκαλος. «Οι παράγοντες είναι πολλοί και ένας από τους βασικότερους είναι η ηλικία» επισημαίνει. «Οι γυναίκες σήμερα γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία απ' ό,τι παλαιότερα και αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό λιγοστεύουν. Από την άλλη πλευρά, πολλές είναι οι γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν το στρες του φυσιολογικού τοκετού και ζητούν οι ίδιες από τον γιατρό τους να προχωρήσει σε καισαρική».
«Συνήθως οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν καισαρική τομή το λένε στον γιατρό τους από την πρώτη επίσκεψη. Και αυτές δεν είναι λίγες» σημειώνει ο κ. Ευ. Γκικόντες, γυναικολόγος - μαιευτήρας και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου «Διαγνωστική Ερευνα». «Υπάρχουν όμως και άλλες γυναίκες που είναι "στις ημέρες τους" παραμονές εορτών και οδηγούνται σε αυτή την απόφαση για να τις περάσουν με την οικογένειά τους. Είχα κι εγώ μια τέτοια περίπτωση το Πάσχα. Πελάτισσά μου μού ζήτησε τρεις ημέρες πριν να της κάνω καισαρική για να είναι έξω την Κυριακή του Πάσχα. Την εξέτασα, είδα ότι το παιδί ήταν ώριμο και προχώρησα. Αν το παιδί δεν ήταν ώριμο να βγει, δεν θα γινόταν ο τοκετός».

Γνωστός γυναικολόγος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, καταγγέλλει προς «Το Βήμα» ότι για το αυξημένο ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα ευθύνονται και άλλοι λόγοι «πιο... ωφέλιμοι».
«Πολλοί επιλέγουν την καισαρική τομή ¬ προβάλλοντας κάποιο πρόβλημα υγείας της γυναίκας ή του παιδιού ¬ επειδή συνήθως διαρκεί λιγότερη ώρα από τον φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική τομή διαρκεί κατά μέσον όρο 20 λεπτά, ενώ ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να κρατήσει και ένα 24ωρο. Τη λύση αυτή επιλέγουν κυρίως γυναικολόγοι που συνεργάζονται με ιδιωτικά μαιευτήρια, καθώς δεν βρίσκονται όλες τις ώρες "μέσα". Συνήθως πηγαίνουν όταν έχουν κάποιον τοκετό. Αν για παράδειγμα τους τύχει δύσκολος τοκετός, θα προτιμήσουν να κάνουν στη γυναίκα καισαρική τομή για να "τελειώσουν" γρηγορότερα. Επιπλέον μέσα στις τρεις ώρες που ενδέχεται να διαρκέσει ένας φυσιολογικός τοκετός μπορούν να κάνουν τρεις καισαρικές τομές. Αντιθέτως, στα κρατικά νοσοκομεία οι γιατροί είναι μισθωτοί και όχι συνεργάτες. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται αρκετές ώρες στο νοσοκομείο. Δεν βιάζονται να φύγουν».

«Αλλοι γιατροί» συνεχίζει «υπολογίζουν την εγκυμοσύνη από την τελευταία περίοδο της γυναίκας και όχι από την ημέρα της σύλληψης. Αυτό έχει το εξής αποτέλεσμα: η γυναίκα φαίνεται ότι βρίσκεται στη 40ή εβδομάδα κυήσεως ενώ στην πραγματικότητα είναι στην 38η εβδομάδα. Ετσι ο γιατρός έχει το πλεονέκτημα να χειριστεί την υπόθεση όπως τον εξυπηρετεί. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει ψεύτικη πρόκληση τοκετού (σ.σ.: η μήτρα της γυναίκας, καθώς είναι ανώριμη, δεν κάνει τις απαιτούμενες συσπάσεις) βάζοντας ενδεχομένως μικρότερη ποσότητα φαρμάκου και οδηγείται στην καισαρική τομή».
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ



Το ΒΗΜΑ, 06/05/2001 , Σελ.: A42
Κωδικός άρθρου: B13255A421
ID: 235146

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13255&m=A42&aa=1

Ποσειδώνιος
30-06-07, 21:25
Οι μισές Ελληνίδες γεννούν τα παιδιά τους με χειρουργική επέμβαση και όχι με φυσιολογικό τοκετό, ιδίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια

Κερδοφόρα επιχείρηση οι καισαρικές τομές

H πανάκριβη νοσηλεία, τα κόλπα για μεγιστοποίηση των κερδών και η υπερτιμολόγηση των εξετάσεων

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Καισαρικές τομές για «ψύλλου πήδημα», υπερχρέωση αναλώσιμων υλικών, διαμόρφωση της αμοιβής του μαιευτήρα-γυναικολόγου σύμφωνα με τον θάλαμο νοσηλείας που θα «υποδεχθεί» τη νέα οικογένεια... Τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν μετατραπεί σε... χρηματιστήρια, εφευρίσκοντας διαρκώς νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το «προϊόν» όμως που ουσιαστικά εμπορεύονται είναι η ίδια η ζωή. «Γέννησα με φυσιολογικό τοκετό σε κλινική του Λονδίνου. Λίγες ώρες αργότερα βρισκόμουν στο σπίτι μου» δηλώνει στο «Βήμα» η αγγλικής καταγωγής Κέιτ M. Ελληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν και αυτό είναι εφικτό σε θεωρητικό επίπεδο, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας. «Είναι πιθανόν η γυναίκα να εκδηλώσει ένα εικοσιτετράωρο μετά τον τοκετό τοξιναιμία της λοχείας (αυξημένη αρτηριακή πίεση). Θα ήταν υπερβολικό να φύγει από το μαιευτήριο λίγες ώρες μετά τον τοκετό» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), γιατρός του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Στ. Τσούκαλος. Ακόμη όμως κι αν θεωρείται υπερβολή από τους έλληνες επιστήμονες, η παραπάνω ενέργεια δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις Ελληνίδες, πολλές Βρετανίδες εξακολουθούν να γεννούν όπως οι πρόγονοί τους. Μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας έπαψε να δικαιολογεί τις δαπάνες των καισαρικών τομών, αφενός διότι δεν μπορούσε να ελέγξει το ακριβές κόστος τους, αφετέρου για να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 19%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών εκτιμάται ότι αγγίζει το 47,3%! Οπερ σημαίνει ότι οι μισοί τοκετοί στη χώρα μας γίνονται με αυτή τη μέθοδο. Παρ' ότι το θέμα είχε θίξει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στη Βουλή στις αρχές του 2001, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο, η εικόνα δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο. Μάλλον το αντίθετο συνέβη... Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας (European Journal of Public Health) τον περασμένο Μάιο. H έρευνα, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συντάκτες της από δύο κρατικά και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο της Ελλάδας, διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της London School of Economics (LSE), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. H. Μόσιαλο.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας της London School of Economics δείχνουν ότι:
* Το ποσοστό των καισαρικών τομών που διενεργούνται στην Ελλάδα ανέρχεται στο 47,3%, όταν στη Βραζιλία δεν ξεπερνά το 36%, στο Μεξικό το 30%, στην Ιταλία το 31%, στις ΗΠΑ το 23% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 19%. Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%.

* Στην Ελλάδα διενεργούνται κατά 27,4% περισσότερες καισαρικές τομές στα ιδιωτικά μαιευτήρια.

* Στα ιδιωτικά μαιευτήρια οι γυναίκες που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση έχουν 7,73 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν με τη μέθοδο της καισαρικής τομής σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν οι ίδιες (όχι μέσω Ταμείου) το κόστος του τοκετού.

* Οι Ελληνίδες γεννούν με καισαρική τομή σε ποσοστό 52,5%, έναντι 26% των αλλοδαπών.

* Στα δημόσια μαιευτήρια οι περισσότερες καισαρικές τομές πραγματοποιούνται την Τετάρτη και την Παρασκευή και στα ιδιωτικά την Τρίτη και το Σάββατο. Παρατηρείται ότι η Κυριακή είναι «νεκρή» ημέρα τόσο για τις δημόσιες όσο και για τις ιδιωτικές κλινικές. Στα δε δημόσια μαιευτήρια η κίνηση είναι «πεσμένη» και το Σάββατο.

«Τα Σαββατοκύριακα εργάζεται μικρός αριθμός ειδικευμένων γιατρών στα νοσοκομεία» εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης. Αυτός μπορεί να είναι όμως και ο λόγος που τις Κυριακές αυξάνεται ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών στα δημόσια μαιευτήρια. «Ισως επειδή τις Κυριακές εργάζονται ως επί το πλείστον ειδικευόμενοι γιατροί» εκτιμά ο κ. Μόσιαλος.

* Ο χρόνος νοσηλείας
Από τα παραπάνω στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι το μεγάλο ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα σχετίζεται άμεσα με τη διαφορά στο περιθώριο κέρδους των δύο μεθόδων. H καισαρική απαιτεί την εισαγωγή της γυναίκας στο χειρουργείο, μπορεί να προγραμματιστεί - σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό - και αφήνει στον γιατρό περισσότερο χρόνο για άλλες επεμβάσεις. Ο χρόνος που μπορεί να διαρκέσει ένας φυσιολογικός τοκετός δεν μπορεί να προβλεφθεί...


«Αυτό που δεν έχει εξεταστεί είναι αν προτιμούν και οι Ελληνίδες την καισαρική τομή» επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος. «Χρειάζεται πιο εκτεταμένη έρευνα, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα μαιευτήρια της χώρας» σημειώνει. «Πρέπει επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, να μπορεί η ερευνητική κοινότητα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών νοσοκομείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Πρέπει κάποια στιγμή» προσθέτει «να συγκροτηθεί ο οργανισμός για τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, την αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων και την προστασία των ασθενών. Ο οργανισμός πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή ώστε να μην ασκούνται πολιτικές ή άλλες πιέσεις».


* Ιατρικές πράξεις και αναλώσιμα

Το κόστος των περισσοτέρων εξετάσεων σε ιδιωτικά μαιευτήρια και εργαστήρια εκτιμάται ότι είναι από τρεις ως έξι φορές μεγαλύτερο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αμνιοπαρακέντηση, η εξέταση που γίνεται στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης για να διαπιστωθεί αν το έμβρυο αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε κρατικά μαιευτήρια κοστίζει περίπου 100 ευρώ (η λήψη και η καλλιέργεια του υγρού). Το κόστος της εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο ανέρχεται σε 300 - 350 ευρώ (μόνον η καλλιέργεια του υγρού) και σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Επίσης, μια σερβιέτα και λίγο βαμβάκι σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 200 ευρώ! Το ποσόν αυτό δεν καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεχίζεται....

Ποσειδώνιος
30-06-07, 21:26
H τακτική των διοικήσεων των ιδιωτικών μαιευτηρίων να τιμολογούν τις ιατρικές πράξεις και τα αναλώσιμα υλικά κατά βούληση, αλλά και η προτίμηση που δείχνει σε αυτά η πλειονότητα των Ελλήνων, έχουν μετατρέψει τις εν λόγω κλινικές σε σωστά χρυσωρυχεία. Μελέτη που διενήργησε προσφάτως ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. I. Τούντα δείχνει ότι τα κέρδη των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία πενταετία κατά 229,8%! Στα ιδιωτικά νοσοκομεία η αντίστοιχη αύξηση είναι μικρότερη και ανέρχεται σε ποσοστό 108%.

Τεράστια όμως είναι τα κέρδη και για τους γιατρούς, οι οποίοι, πέραν του μισθού τους ή των ποσοστών που παίρνουν για κάθε «πελάτη» από το μαιευτήριο, δικαιούνται και έξτρα νόμιμη αμοιβή, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Το ποσόν που σχετίζεται με το δωμάτιο νοσηλείας και συμπληρώνει την αμοιβή του γιατρού μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 200 ευρώ...

Μίζες σε γιατρούς από ασφαλιστικές εταιρείες

* H ασφαλιστική κάλυψη των νεογνών μετατρέπεται σε παζάρι για μεγαλύτερες προμήθειες σε ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές

Νέες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη της επιχείρησης και τα έσοδα των γιατρών, εις βάρος των πελατών τους, έχουν «εφεύρει» ορισμένες ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές. Σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες «προσφέρουν» νοσοκομειακή κάλυψη των νεογνών. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να δημιουργήσουν τον «κουμπαρά» των παιδιών τους. H προμήθεια της κλινικής φθάνει τα 200 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αποδίδονται στον γιατρό που... μεσολαβεί.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ακούγοντας τη συγκεκριμένη... προσφορά αγανάκτησαν. Μίλησαν για «καινούργια κόλπα-έσοδα των γιατρών των ιδιωτικών μαιευτηρίων με επίσημες μίζες ακόμη και από ασφάλειες νεογέννητων» και αναρωτήθηκαν: «Από πού θα φυλαχτούμε;». Και δεν έχουν άδικο... Το κόστος του φυσιολογικού τοκετού σε ιδιωτικό μαιευτήριο ξεκινά από 2.000 ευρώ, αν η αμοιβή του γιατρού δεν ξεπεράσει τα... 500 ευρώ και η γυναίκα δεν κάνει επισκληρίδιο αναισθησία. Το ποσόν ανεβαίνει αν η γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή ή νοσηλευθεί σε τρίκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο θάλαμο.

* Το συμβόλαιο

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η νέα «προσφορά» ορισμένων μαιευτικών κλινικών. Το πρόγραμμα, το οποίο - όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο ενός μαιευτηρίου - εφαρμόζεται «με γνώμονα την αύξηση των κερδών της εταιρείας και τη μεγιστοποίηση των εισοδημάτων των γιατρών», είναι νοσοκομειακό και αποταμιευτικό.

Συγκεκριμένα, προβλέπει:

* Νοσοκομειακή κάλυψη του νεογέννητου αποκλειστικά στην παιδιατρική κλινική του μαιευτηρίου. Το πρόγραμμα καλύπτει το 70% των συνολικών εξόδων νοσηλείας και παρέχεται δωρεάν (δώρο τα ασφάλιστρα) για το πρώτο έτος της ηλικίας του παιδιού. Τα ασφάλιστρα (στο 1/3 του κόστους του προγράμματος στην αγορά) θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το δεύτερο ως και το έκτο έτος ζωής του παιδιού, αν ο γονιός θελήσει να συνεχίσει το πρόγραμμα. «Είναι σημαντική παροχή προς τους πελάτες μας και φυσικά μια κίνηση που προσδοκάμε να κατευθύνει ευκολότερα πλέον την πελατεία του μαιευτηρίου στην παιδιατρική κλινική» αναφέρεται στο φυλλάδιο.

* Τον πρώτο «κουμπαρά» του νεογέννητου. Ενα πρόγραμμα αποταμιευτικό-επενδυτικό το οποίο εγγυάται - με την καταβολή ενός συμφωνηθέντος ποσού σε ετήσια βάση - ένα συγκεκριμένο ποσό στη λήξη του προσαυξημένο με το προϊόν που θα προκύψει από τις επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας. Το μαιευτήριο «δωρίζει» στον «κουμπαρά» 20% του ποσού που θα αποταμιευθεί κατά το πρώτο έτος.


Την αντίθεσή τους με αυτές τις μεθόδους εκφράζουν γιατροί-εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς θεωρούν ότι θα ασκείται με έμμεσο τρόπο πίεση από τους γιατρούς προς τους πελάτες τους.

«Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται για να βάλουν πόδι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αγορά, να δημιουργήσουν νέους πελάτες» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ κ. Στ. Τσούκαλος.

H άποψη του αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ κ. Θ. Νησιώτη είναι ότι «δεν επιτρέπεται να γίνονται διαφημίσεις τέτοιου είδους. H υγεία και η περίθαλψη των πολιτών» σημειώνει «αποτελούν κοινωνικά αγαθά, τα οποία θα 'πρεπε να εξασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία».

* Εμπορευματοποίηση

Από την πλευρά του ο κ. H. Σιώρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, μιλάει για ακραίο παράδειγμα εμπορευματοποίησης της υγείας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικής μέριμνας. «Σε αυτόν τον χώρο» τονίζει «οι γιατροί χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως μοχλοί πίεσης. H κυβέρνηση από την πλευρά της βοηθάει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, αφού δεν επαρκούν οι μονάδες φροντίδας των νεογνών και τα κρατικά μαιευτήρια. Επίσης, οι υπάρχουσες μαιευτικές κλινικές υπολειτουργούν. H κατάσταση αυτή συμφέρει την κυβέρνηση, η οποία "σπρώχνει" τα βάρη στους ίδιους τους εργαζομένους. Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι πλειοψηφίες των ιατρικών συλλόγων. Αποδέχονται αυτή την κατάσταση;».
Πάντως εκπρόσωποι του ΙΣΑ αναφέρουν ότι θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου.

Το ΒΗΜΑ, 26/06/2005 , Σελ.: A24
Κωδικός άρθρου: B14498A241
ID: 271016

http://www.tovima.gr/print.php?e=B&f=14498&m=A24&aa=1

excellent
02-07-07, 11:39
Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία θα βρείτε εδώ: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,45323734&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=welcomeref&open=/popula/pop/demo/demo_fer&language=en&product=EU_MASTER_population&root=EU_MASTER_population&scrollto=267

Μιχάλης
06-07-07, 17:00
Πολύ εφησυχασμένο σε βλέπω ρε Μιχάλη. Δηλαδή το 10% που δίνει η Π.Ο.Υ. δεν το δίνει με το σκεπτικό ότι τόσο είναι το πολύ (και με κάποια ασφάλεια άρα ίσως και λιγότερο 5% ας πούμε) το ποσοστό των προβλημάτων που απαιτούν καισαρική. Τελικά ποιος είναι αναξιόπιστος εδώ. Η Π.Ο.Υ ή οι Γυναικολόγοι των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών που όλο βλέπουν προβλήματα στους καρδιακούς ρυθμούς των εμβρύων.

Ποσειδώνιε, δεν είμαι εφησυχασμένος, είμαι απλά προσαρμοσμένος. Δήλωσα ευθύς εξαρχής ότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις ισχύουν αλλά διαφωνώ με συμπεράσματα του στυλ ότι το 52% των Ελληνίδων γεννά με καισαρική, τη στιγμή που η έρευνα διεξάγεται σε δύο ιδιωτικά και ένα κρατικό μαιευτήριο και δεν είναι πανελλαδική. Δεν αμφιβάλλω ότι αποκλίνουμε από το μέσο όρο που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αλλά όπως θα είδες κανένα κράτος δεν ακολουθεί το μέσο όρο εκείνο. Επίσης αμφισβητώ τα δεδομένα για χώρες του τρίτου κόσμου, δεδομένου ότι τους είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελέσουν έναν φυσιολογικό τοκετό από ότι μια καισαρική τομή, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτή χρειάζεται. Σε μια τέτοια μελέτη, καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και τα ποσοστά της μητρικής και περιγεννητικής θνησιμότητας.
Δεν αμφιβάλω ότι η γέννηση αποτελεί ένα ουσιαστικά εμπορικό γεγονός και δεν αμφιβάλω ότι μια καισαρική τομή κοστίζει πολύ περισσότερο, τόσο λόγο των περισσότερων ημερών νοσηλείας, όσο και από άποψη χρεώσεως υλικών και αμοιβών σε γυναικολόγους, αναισθησιολόγους κλπ. Θέλω όμως να τονίσω σε αυτό το σημείο την ευθύνη που φέρουν οι νέοι γονείς σχετικά με τα θέματα ενημέρωσης, την οποία δικαιούνται να έχουν με κάθε λεπτομέρεια και να τη ζητούν ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που δεν τους δίνεται. Είναι αλήθεια αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω από τους διάφορους επιστήμονες, ότι δεν θέλουν να περνούν ώρες μέσα στα νοσοκομεία περιμένοντας τη γυναίκα να γεννήσει, είναι εξίσου αλήθεια όμως ότι οι ίδιες οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν από μόνες τους την εκτέλεση καισαρικής τομής. Οι λόγοι τους οποίους μου έχουν αναφέρει είναι από το ότι θέλουν να έχουν γενέθλια την ίδια ημέρα με το παιδί τους, όσο και ότι δεν θέλουν να περάσουν μέσα στο νοσοκομείο τις ημέρες εορτών ή διακοπών, ότι δεν αντέχουν τον πόνο και άλλα πολλά. Θέλω απλά να πω δηλαδή ότι για αυτά τα αυξημένα ποσοστά δεν ευθύνεται ένας κλάδος αλλά πολλοί παράγοντες και σίγουρα οι ίδιοι οι γονείς φέρουν ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνης.
Από την άλλη, αυτό που αποκαλείτε "φυσιολογικό τοκετό" είναι φυσιολογικός μόνο με την έννοια ότι το μωρό εξέρχεται από το γεννητικό σωλήνα, γιατί κατά τα άλλα διαφέρει από αυτό που ορίζεται ως "φυσικός τοκετός". Ο φυσιολογικός τοκετός δεν παύει να διενεργείται χάρη στη βοήθεια φαρμάκων (προσταγλανδινών και ωκυτοκίνης) και σαφώς διαφέρει από τον φυσικό τοκετό, με τον οποίο γεννούσαν οι γυναίκες πριν μερικές δεκαετίες και εξακολουθούν να γεννούν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Ένας "φυσιολογικός" τοκετός μπορεί να έχει ως επιπλοκή την καισαρική τομή, εξαιτίας της αλλοίωσης των καρδιακών παλμών του εμβρύου, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χορήγηση της ωκυτοκίνης που γίνεται χωρίς τη χρήση πρωτοκόλλων, όμως αλλοίωση των εμβρυικών παλμών μπορεί να προκληθεί και από διάφορους άλλους λόγους, όπως όταν το έμβρυο υποφέρει από ισχυρή περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου περί το λαιμό, από δυσχέρεια της εμβρυικής αναπνοής κλπ. Τραυματικός τοκετός μπορεί να συμβεί από χειρισμούς κατά την ώρα του τοκετού που κανονικά απαγορεύονται, όπως ο περίφημος χειρισμός Crysteller (ισχυρή πίεση του πυθμένα της μήτρας κατά τη διάρκεια της μητρικής συστολής). Γενικά, μπορούν να συμβούν μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές, για αυτό, για εμένα προσωπικά δεν είναι σημαντικό μόνο να μειωθεί η ούτως ή άλλως αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών αλλά να γίνει ο τοκετός μια πράξη απαλλαγμένη από τις ιατρικές παρεμβάσεις που εμείς οι ειδικοί κάνουμε, στο βαθμό φυσικά που αυτό είναι εφικτό και δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο.
Στο θέμα που αναφέρεις τώρα. Έχω πάρα πολλές απορίες για να σχηματίσω μια ξεκάθαρη (κατά το δυνατόν) άποψη. Καταρχήν, θα ήθελα να σε ρωτήσω να μου αναφέρεις το λόγο τον οποίο επικαλέστηκε ο μαιευτήρας προκειμένου να περάσει σε καισαρική τομή και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε τη συζήτηση...

chaoticblue
10-07-07, 09:36
Λοιπόν οταν ετοιμαζόμουνα να απαντήσω στο θέμα, μου ήρθε στο μυαλό η φράση που ελεγε σε εκείνο το παιδικό με τα αυτοκίνητα, το βανάκι των 60's που ήταν μονίμως τριπαρισμένο: "πρόκειται για συνωμοσία σου λέω δικέ μου".
Θα τάχθω λοιπόν με οσους απο όσους προηγήθηκαν της απάντησης μου και το υπόστηρίζουν αυτό. Τα ποσοστά που αναφέρατε πανω δεν τα εχω ξανακούσει κι ετσι απλα δηλώνω αγνοια. Αλλά. Αν κρίνω απο νέες οικογένειες τις οποίες γνωρίζω κι ολες οι μανάδες σε αυτές γεννήσαν έτσι, μάλλον τότε τα ποσοστά αυτά ευσταθούν.

Το γιατί μπορεί να είναι συνωμοσία καλλύφθηκε παραπάνω επαρκώς πιστεύω αν και απο ολα οσα αναφερθηκαν το βασικότερο είναι πιστεύω ο έλεγχος του αριθμού των ανθρώπων. Σαν ζώα μας βλέπουν δήλαδη αλλα μην αρχίζω πάλι. Κλείνοντας να πω οτι πρακτικά καθως τέτοιες, φαινομενικά κινούμενες απο την αυτοδιάθεση του λαού κατευθύνσεις λήψης αποφάσεων (οπως το πως θα γεννήσουν) , ουσιαστικά υπαγορεύονται απο πολυ ανωτερα και αόρατα κλιμάκια. Συνεπως πάντα πιστεύω οτι ο πολύς ο κόσμος, έτσι όπως βαδίζει, θα κάνει οτι του λένε και τέτοια περιστατικά και καταστάσεις θα υπάρχουν πάντα.

ipatia
13-08-07, 11:50
Αγαπητέ Ποσειδώνιε,

Θα μιλήσω από προσωπικές εμπειρίες γνωστών και φίλων. Οφείλω, λοιπόν, να σου πω ότι οι περισσότερες φίλες και γνωστές έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Τουλάχιστον στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας οι γιατροί προσπαθούν όσο μπορούν να γεννήσουν οι γυναίκες φυσιολογικά.

Τώρα, όσον αφορά την καισαρική τομή, ας μην ξεχνάμε ότι πριν από από αυτήν τα ποσοστά θνησιμότητας των βρεφών και των εγκύων ήταν μεγάλα. Βέβαια υπάρχουν και οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες ως επι των πλείστων αποσκοπούν στα κέρδη και πραγματικά πιστεύω ότι αυτό που από τους περισσότερους αποκαλέιται "θαύμα της γέννησης" για αυτούς είναι ένας καλός λόγος για παραπάνω χρήμα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάμε και το κάλο στον εγκέφαλο μερικών που επιδιώκουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική για λόγους προβολής. Για να φανούν υπεράνω χρημάτων (και καλά). Το μόνο που καταφέρνουν είναι να πετούν τα λεφτά τους. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Υπάρχει στην Κέρκυρα ιδιωτική κλινική, η οποία δεν έχει θερμοκοιτίδα. Όταν, λοιπόν, ένα μωράκι χρίζει θερμοκοιτίδας το πέρνουν στο νοσοκομείο, αλλά οι γονείς πληρώνουν κανονικά τα χρήματα στην κλινική. Αν δεν είναι αυτό κάλος τότε τί είναι;

Δεν γνωρίζω ή τουλάχιστον δεν γνώριζα τα ποσοστά που αναφέρεις αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι εμείς ευθυνόμαστε για αυτό. Βρίσκουν έδαφος και πατάνε αυτοί με τις κλινικές. Αντί οι μελλοντικοί γονείς να ενδιαφέρονται να βγέι το μωράκι τους γερό, νοιάζονται μόνο για την εικόνα που θα βγάλουν προς τα έξω. Εκτός των άλλων κανονίζουν την ημέρα του τοκετού σαν να κλείνουν ραντεβού στην αισθητικό. Αφού οι ίδιοι οι γονείς κανονίζουν την ημερομηνία τοκετού την ημέρα που τους βολεύει δεν θα το κάνει ο γιατρός;

Ποσειδώνιος
05-07-08, 22:32
Πέρασε κάμποσος καιρός όμως....

μετά την παραπάνω δημοσίευση του Μιχάλη αναρρωτήθηκα αν η καλή μου πήρε ωκυτοκίνη κατά την γέννα. Έλπιζα να συναντούσα τον μαιευτήρα μας τυχαία και να τον ρωτούσα. Αυτό συναίβει τελικά όμως, δίστασα να τον ρωτήσω καθώς ήταν με παρέα. Η αλήθεια είναι ότι σαν να θυμάμαι ένα ορό που δεν ξέρω αν είχε κάποιο τέτοιο φάρμακο. Η καλή μου ακολουθούσε πρόγραμμα ανώδυνου τοκετού και γεννησε και τα τρία παιδιά μας όταν άρχισαν οι πόνοι και όχι προγραμματισμένα.

Σίγουρα η ωκυτοκίνη δίνεται για να αρχίσει ο τοκετός πριν την ώρα του στις προγραμματισμένες γέννες, δεν το ξέρω σίγουρα αν δίνεται και στις φυσιολογικές για να ενισχύσει τους σπασμούς της μήτρας . Μιχάλη αν το διαβάζεις αυτό και μπορείς να μου το διευκρινήσεις, μπορείς να το κάνεις και μέσω email ή πμ.

Ξέρετε γιατί τα αναφέρω αυτά; Ανακάλυψα ότι η ωκυτοκίνη ευθείνεται για την αύξηση των παλμών του εμβρύου (ίσως γιατί "το πιάνει στον ύπνο") και αυτός είναι ο κύριος λόγος για καισαρική τομή. Φαίνεται ότι η αύξηση αυτή των καρδιακών παλμών του εμβρύου δεν είναι υπερβολική όμως δίνει την ευκαιρία στον γιατρό να δώσει την ευθύνη στην έγκυο για τον αν γεννήσει φυσιολογικά. Της λέει δηλαδή ότι το έμβρυο έχει αυξημένους παλμούς και ίσως ήταν πιο ασφαλές να προχωρήσουν με καισαρική αλλά πάλι όμως, δεν ειναι τόσο αυξημένοι.
-"Πες μου τι θες να κάνουμε αλλά αν αποφασίσεις φυσιολογικά και κάτι πάει στραβά θα έχεις εσυ την ευθύνη", της λέει. Έτσι αυτή αποφασίζει την ασφάλεια.

Φοβάται και ο ιατρός δεν λέω. Ξέρει ότι ακόμα και σήμερα η πιθανότητα θανάτου της μητέρας ή του εμβρύου κατά την γέννα υπάρχει ακόμα και προσπαθεί να την μειώσει. Δεν θέλει να του τύχει.

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα.

Ωκυτοκίνη....

Μας είχε μιλήσει ο μαιευτήρας για αυτήν από την πρώτη κυοφορία της καλής μου τους 2 πρώτους μήνες ήδη. Μας είχε προειδοποιήσει να απέχουμε από τις επαφές τους 3 πρώτους μήνες όχι γιατί θα ενοχλούσα το έμβρυο αλλά διότι το σπέρμα περιέχει ωκυτοκίνη που με τη σειρά της δημιουργεί συσπάσεις στην μήτρα και μπορεί το έμβυο να αποκολληθεί και να έχουμε αποβολή. Μάλιστα μας είπε ότι αυτός είναι και ένας πιθανός τρόπος να μείνει μια γυναίκα έγκυος ενώ δεν είναι στις μέρες της. Οι συσπάσεις που το σπέρμα με την ωκυτοκίνη προκαλεί στην μήτρα φαίνεται επηρεάζουν τις ωοθήκες εξίσου και μπορεί να έχουμε αποβολή ωραρίου και γονιμοποίηση.

Όταν ήρθε ο καιρός (οι μέρες) της καλής μου να γεννήσει το πρώτο μας παιδί ο μαιευτήρας μας σύστησε να έχουμε συχνές επαφές. Θέλαμε τώρα πάλι να ξεκινήσουμε με το σπέρμα, την ωκυτοκίνη και τις συσπάσεις την αποβολή του εμβρύου, δηλαδή τώρα πια, την γέννα.

Υπενθυμίζω ότι η ωκυτοκίνη παράγεται φυσικά και απο την γυναίκα την ίδια καθώς μέσω των ελέγχόμενων δόσεων από τον οργανισμό της με μικροσπασμούς βοηθά την μήτρα να μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει το έμβρυο. Φυσικά την ώρα του φυσιολογικού τοκετού ο οργανισμός της μόνος του ελέγχει την δόση που θα προκαλέσει την γέννηση και δεν θα ενοχλήσει και το βρέφος.


Όχι όμως δεν τέλειωσα. Άφησα το καλύτερο για το τέλος.

Ωκυτοκίνη

Η παρακάτω ιστορία δεν είναι τσεκαρισμένη αλλά ενδιαφέρων πιστεύω.

Ήταν ένα από εκείνα τα πάρτυ νηπίων που συνήθως λείπουν οι περισσότεροι μπαμπάδες αλλά όχι οι μαμάδες ....χιχιχι. Εμείς είχαμε πάει πλήρης ....

Σε αυτά τα πάρτυ συνήθως οι μεγάλοι μαζεύονται σε ένα μεγάλο τραπέζι ενώ τα παιδιά σε ένα άλλο μεγάλο. Τέσπα... εκεί ακούς -φυσικά -διάφορα. Έτυχε όμως εκείνη την φορά ένας μπαμπάς φυσιοθεραπευτής τύπος που μόνο δουλειά και οικογένεια απορροφούν το χρόνο του που μας ...."έστειλε" λίγο πολύ.

Δεν ξέρω πως το έφερε η κουβέντα αλλά κάποια στιγμή ισχυρίστηκε δημοσίως ότι κάθε μητέρα πονάει σε κάποιο σημείο της πλάτης και αυτός μάλιστα μπορεί να το διακρίνει από την στάση του σώματός της ή το βάδισμα. Περιττό να σας πω ότι δεν έπεσε ούτε σε μια μαμά έξω. Άλλη στην μέση άλλη στον αυχένα άλλη στην πλάτη .... ολες κάπου πονούσαν. Οι καυμένες όλες απέκτησαν αυτομάτως ένα κόπλεξ με το σώμα τους. Το χειρότερο είναι ότι ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα αυτό δεν διορθώνεται παρά μόνο ανακουφίζεται. Ήταν ωμός αλλά με μεγάλη επαγγελματική πείρα και έτσι απόλυτος σε ότι έλεγε.

Μας εξήγησε ότι κατά την διάρκεια της κυοφορίας η ωκυτοκίνη που βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα της εγκύου, όπως είπαμε , χαλαρώνει όλους τους συνδέσμους του σώματος (για προφανείς λόγους). Αυτή που την πληρώνει είναι η σπονδυλική στήλη που σήκώνει όλα τα βάρη. Η κακή στάση του σώματος δημιουργεί μετατωπίσεις στους σπόνδυλους που στους 9 μήνες της κύησης γίνονται μόνιμοι. Υπάρχουν μας εξήγησε ειδικές συστάσεις και ασκήσεις για να μην συμβεί αυτό στις εγκύους όμως οι μαιευτήρες είναι τελείως απληροφόρητοι και αναρμόδιοι σε ένα καθαρά ορθοπεδικό θέμα.

Υποψήφιες μητέρες ψάξτε το...... δεν χάνεται κάτι να ρωτήσετε κάποιον ορθοπεδικό αν δεν ξέρει ο μαιευτήρας σας (που δεν θα ξέρει).

Πάντως κλείνοντας θέλω να καθυσηχάσω τις μητέρες που τυχαίνει να έχουν προβλήματα με αυχένα, μέση, πλάτη εξαιτίας της ωκυτοκίνης του οργανισμού τους ή της έξτρα που πήραν - αν πήραν κατά την φυσιολογική ή με καισαρική γέννα τους.

Η καλή μου ΄βρήκε τελικά θεραπεία σε έναν φίλο (βασικά τον δάσκαλο του Αικίντο) που εξασκείτε στο σιάτσου (ενεργειακό μασάζ) σε φίλους και γνωστούς δωρεάν, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μαθητεία του σε αυτό. Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ευθυγραμίζει τους σπονδύλους της στήλης και με μερικές συνεδρίες οι πόνοι έφυγαν και έχουν πάνω από μισό χρόνο να εμφανιστούν. Μπορώ να ρωτήσω λεπτομέρειες αν ενδιαφέρεται κάποιος κάποια. Πιθανό υπάρχουν και άλλες θεραπείες όμως μάλλον μόνο εναλλακτικές καθώς ο φίλος φυσιοθεραπευτής μου είπε ότι επίσημα ιατρικά το πρόβλημα δεν διορθώνεται αν δεν ληφθούν μέτρα από την αρχή.

Αυτά