Επιστροφή στο Forum : 1408 - Η Ταινία
xontro_mpizeli
16-08-07, 12:13
Από σήμερα, 16 Αυγούστου, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες η ταινία "1408".
Διαβάζοντας την υπόθεση...:
Έχοντας αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες, από τις μέχρι τώρα αναλύσεις μεταφυσικών φαινομένων, που αποτελούν την βάση για την συγγραφή των διασήμων βιβλίων φαντασίας και τρόμου, ο Μάικ Ένσλιν, δηλώνει ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όπως την περίπτωση του δωματίου με τον αριθμό 1408, του πολυτελούς ξενοδοχείου Ντόλφιν, που αποτελεί το επόμενο βήμα της μελέτης του για τα πιο διάσημα στοιχειωμένα μέρη του κόσμου. Μιας σουίτας που διαθέτει ειδικό ενδιαφέρον, από την στιγμή που όσοι ένοικοί την έχουν επισκεφτεί, έχουν βρεθεί νεκροί, με φρικτό τρόπο. Παρόλες τις παραινέσεις του μάνατζερ του ξενοδοχείου όμως, για να μην διαβεί το κατώφλι του δωματίου, ο υπερόπτης Ένσλιν θα επιμείνει να μάθει τι κρύβεται πίσω από το μυστήριο. Λάθος του...
Δείτε το τρέϊλερ στο επίσημο site (http://www.1408-themovie.com/) της ταινίας
http://img230.imageshack.us/img230/9210/1408posterbigdh4.jpg
Αρκετά καλή η προσπάθεια του σκηνοθέτη Mikael Hafstrom να αποδόσει με εικόνες ένα ακόμα μυθιστόρημα του Steven King που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Τα ειδικά εφέ και το πολύ σενάριο -μια και το συγγραφικό ταλέντο του King είναι αναγνωρισμένα απ' τις καλύτερες ευκαιρίες για επένδυση σε ότι έχει να κάνει με τα "θεμέλια" μιας ταινίας- είναι τα δυνατά στοιχεία του [δωματίου] "1408".
Φυσικά, το καστ είναι αρκετά καλό επίσης με τα κορυφαία ονόματα John Cusack και Samuel L. Jackson να ξεχωρίζουν εντυπωσιακά.
http://img230.imageshack.us/img230/1518/johncusack2hj2.jpg
Ωστόσο... μετά το πέρασμα των πρώτων λεπτών διαμονής του Mike Enslin στο τρομακτικό δωμάτιο του ξενοδοχείου Dolphin της Νέας Υόρκης η ιστορία άρχιζει να γίνεται ολίγον τι προβλέψιμη. Έχει αρκετές σκηνές ξαφνικού σοκ βέβαια, όμως κάποια στιγμή ένιωσα να βαριέμαι την εξέλιξη των πραγμάτων. Άλλωστε έχω δει τόσα πολλά σε ταινίες θρίλερ, που μια απλή ξαφνική αναλαμπή του ραδιοφώνου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί κλισέ. Παρόλα αυτά, εκείνο που με "ενόχλησε" περισσότερο ήταν το μπερδεμένο φινάλε, που όχι μόνο δε σου εξηγεί τι γίνεται παρακάτω (έστω να σου δώσει μια ένδειξη βρε αδερφέ), αλλά σε κάνει να αμφιβάλεις και γι' αυτά που ίσως έχεις καταλάβει μέχρι τότε. Η αλήθεια είναι πως ανησύχησα για μια στιγμή μήπως δεν ήμουν αρκετά συγκεντρωμένη και έχασα κάτι σημαντικό στο νόημα...
Τέλος πάντων, θα με ενδιέφερε να διαβάσω κι άλλες απόψεις.
Σας χαιρετώ προς το παρών.
Η αλήθεια Αντωνία είναι ότι μετά από τόσες ταινίες και τόσα βιβλία το να βρεθεί κάτι πρωτότυπο είναι πιο σπάνιο και από αλμπίνο γορίλα… Η εξέλιξη αυτών που ξέρουμε αλλάζει και τα εφε. Έχω πολύ καιρό να δω καλή ταινία ή έστω διαφορετική αυτού του είδους. Δεν την έχω δει ακόμη και ούτε θα την δω σύντομα αλλά όταν γίνει αυτό, τα λέμε…
Προσωπικά πολύ λίγες μεταφορές του King μου άρεσαν, πολύ λίγες εως ελάχιστες μπορώ να πω και οι περισσότερες όχι θρίλερ…
Προσωπικά πολύ λίγες μεταφορές του King μου άρεσαν, πολύ λίγες εως ελάχιστες μπορώ να πω και οι περισσότερες όχι θρίλερ…Βασικά φίλε Θοδωρή τείνω να συμφωνήσω μαζί σου ως προς το ποσοστό που πραγματικά ήταν πάρα πολύ καλό το αποτέλεσμα της μεταφοράς των βιβλίων του στη μεγάλη οθόνη.
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, φαντάζομαι πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια μεταφορά βιβλίου σε ταινία. Κάποιοι νομίζουν πως όταν έχεις έτοιμο το στόρυ στη μορφή ενός πολυσέλιδου και ήδη επιτυχημένου εμπορικά μυθιστορήματος, το να αποδόσεις με εικόνες αυτά που διαβάζει κανείς είναι εύκολη δουλειά. Η εμπειρία μου με τις ταινίες γενικότερα μου έχει μάθει να σέβομαι τους ανθρώπους που παλεύουν να απεικονήσουν όλα όσα φαντάστηκαν κατά την ανάγνωση του κειμένου. Και μόνο να σκεφτεί κανείς πως εκεί που ο συγγραφέας αφιερώνει μια παράγραφο για να σου περιγράψει πώς είναι μια διακοσμητική ντουλάπα σε ένα παλιό δωμάτιο και σου δηλώνει και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω της δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τα ανάλογα συναισθήματα σα να την είχες μπροστά σου, ο αντίστοιχος σκηνοθέτης, χωρίς λόγια - μόνο με εικόνες, πρέπει να δημιουργήσει τα ίδια συναισθήματα, απλά και μόνο δείχνοντάς τη μέσα σε ένα πλάνο. Αν κάτσει κάποιος να σκεφτεί τη διαφορά μεταξύ των μεγεθών και μόνο θα καταλάβει γιατί είναι πραγματικά δαιδαλώδης μια μεταφορά βιβλίου...
Θα συμφωνήσω με την Αντωνία. :)
Όταν διάβασα τον Κώδικα Da Vinci μου άρεσε πάρα πολύ σε σημείο να το τελειώσω την ίδια μέρα. Όταν όμως είδα την ταινία απογοητεύτηκα. Δεν είχε την μαγεία του βιβλίου.
Μόλις είδα την ταινία. Η απόφαση μου είναι..άριστα 3.
Προσωπική μου άποψη : Τ Ρ Α Γ Ι Κ Η !
Ούτε να με κρατήσει σε εγρήγορση, όπως είπανε και τα παιδιά τίποτα μα τίποτα το καινούργιο ( ή κάτι που να μην το βλέπουμε κάθε μέρα βρε αδερφέ! ).
Ευλογώ που δεν έδωσα λεφτά να την δω στο σινεμά. Θα με πείτε άλλη ατμόσφαιρα εκεί... Δεν διαφωνώ, αλλά για μένα δεν σώζεται και πάλι.
Θα πρότεινα να μην την δείτε με την καμία, αλλά καταλαβαίνω ως ακόμα και αυτό είναι πρόκληση στο να την δεις. Οπότε, δείτε την :cool:
Από τα 104 λεπτά της ταινίας, για μένα άξιζε μόνο το 104. Τα υπόλοιπα...συγγνώμη αλλά δεν θα μπορέσω... :(
H εμπειρία μου με τις ταινίες γενικότερα μου έχει μάθει να σέβομαι τους ανθρώπους που παλεύουν να απεικονήσουν όλα όσα φαντάστηκαν κατά την ανάγνωση του κειμένου.
Συμφωνώ μαζί σου Αντωνίνα για αυτό και δεν δίνω και βάση στους κριτικούς παραπάνω από τον χρόνο που κάνω για να διαβάσω το άρθρο τους για κάποια ταινία. Όλα είναι θέμα προσωπικής οπτικής και τελικά οι ταλαντούχοι σκηνοθέτες δεν είναι και τόσοι πολλοί. Είναι δύσκολο, όπως λες να αποτυπωθούν κάποια βιβλία, αλλά τελικά ίσως να μην έπρεπε να γίνονται ταινίες. :rolleyes:
leo morpheus
27-08-07, 15:57
Προσωπικά βαθμολόγησα την ταινία με 6 και αυτό γιατί είμαι επιεικής...Μου 'αρεσε αρκετά η σκηνοθεσία,ο τρόπος που έπαιξε ο Κιούζακ αλλά μέχρι εκεί...
Με κουρασε σαν ιστορία,που εξελλισόταν απλά μέσα σε ένα δωμάτιο και φυσικά με ξενισε το τέλος...
fantom_girl
06-09-07, 02:12
..... ενα πραγμα παιδες γρηγορα κρηψτε το fog το corn child το cats eye
μην τα ξεφτησουν (ανεφερα μονο 3 απο τα μεγαλα εργα αν θελετε σας τα λεω ολα με κλειστα τα ματια :eek: )
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.