PDA

Επιστροφή στο Forum : "ψυχωση"ή κατι αλλο????

fantom_girl
25-09-07, 03:12
Αγαπητά μέλη της μεταφυσικής κοινότητας θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα πολύ συγκεκριμένο θεμα .Το θέμα της ψύχωσης όταν ακούμε αυτήν την λέξη όλοι πανικοβαλλόμαστε παρολαυτα τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φανταζόμαστε.
Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχολογία η ψύχωση περιλαμβάνει κάποια συνγεκριμενα συμπτώματα όπως παραισθήσεις ,αυταπάτες, απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, σκέψη χωρίς συνέχειες ,ανεξήγητα συναισθήματα αλλά και άλλα συμπτώματα τα οποία Σύμφωνα με θεωρίες (πάντα) οφείλονται στον εγκέφαλο.

Έχω λοιπόν συναντήσει άτομα τα οποία πραγματικά ζούσαν μέσα στην ψύχωση τους έβλεπα σαν απλούς ασθενείς όταν μια φίλη μου ξαφνικά άρχισε να έχει τα συμπτώματα της…… μου έλεγε τρελά πράγματα (την γνωρίζω 4-5 χρόνια) όπως π.χ χτες πήγα στην Ιταλία (ενώ ήμασταν μαζί την προηγούμενη μέρα)και μου είπε ότι είδε και έναν κοινό γνωστό μας που πραγματικά ήταν εκεί αλλά εκείνη δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζει αυτό!!!! ,σε 3 εβδομάδες θα ανοίξω μαγαζί (???????????) πριν 2 μέρες είδα τον πατέρα μου στον δρόμο (ο πατέρας της έχει φύγει από την ζωή εδώ και 20 χρόνια ????????). της είπα λοιπόν ότι πήγα στην Εύβοια και στον δρόμο για την Κάρυστο σταμάτησα και είδα το δρακοσπιτο και μου είπε ότι ναι και εγώ το είδα ήταν πολύ περίεργο πήγα προχτές και μου περιέγραφε το δρακοσπιτο όπως ακριβώς ήταν…… ?????? κάποιες στιγμές αρχίζει και κάνει διαλογική συζήτηση μόνη της αρχίζει και ρωτάει στον αέρα χωρίς να υπάρχει κανείς εκεί
τι κανείς ? (σιωπή)
όλα καλά? (σιωπή)
Ναι να και εγώ εδώ όπως τα ξέρεις καφέ και μετά σπίτι.
Οι γονείς σου τι κάνουν?(σιωπή)
Χαιρετίσματα να τους δώσεις (σιωπή και αποχαιρετισμός)

είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας αυτό το καθημερινό μου πρόβλημα. Φοβάμαι ότι ξεπερνάει τα όρια της ψύχωσης και βέβαια δεν γνωρίζω αν τελικά αυτά που «βλέπει» τα βλέπει πραγματικά ή τα προκαλεί το μυαλό της? Μήπως τελικά η «ψύχωση» είναι μια άλλη λέξη για την 6η αίσθηση???????????

Ευχαριστώ, πολύ για το ενδιαφέρον
θα ηθελα επισεις να ζητησω συγνωμη αν το συνγκεκριμενο θεμα δεν ειναι καταχωριμενο στο σωστο μερος αλλα δεν βρηκα καποιο topic ποιο κοντα στα δεδομενα....

ELPINIKI
25-09-07, 07:03
φίλη καλημέρα!!!

τα παραπάνω που περιγράφεις για την φίλη σου φαίνονται να μην είναι και τόσο φυσιολογικά....

δεν ξέρω να σου πω για 6 αίσθηση απλά αν ήμουν στην θέση σου θα της πρότεινα να επισκεφτεί έναν ειδικό...

μπορεί χίλια δύο, να πέρασε κάποιο σοκ, μέχρι και να περνάει μια <<φάση>>

ρώτησέ την π.χ. αν θέλει κάτι (γενικότερα) ή αν είναι ευτυχισμένη αυτήν την περίοδο κ.τ.λ. απλά αν δεν συνήθιζε να της συμβαίνει και πιο παλιά <<αυτό>> καλό θα ήταν να πάρει την γνώμη κάποιου ειδικού... :)

Julliet
25-09-07, 21:11
Και εγώ θα σου έλεγα να την προτρέψεις να επισκεφτεί κάποιο ειδικό αφού αυτή της η συμπεριφορά εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά . Κατά τα άλλα μου φαίνεται πολύ περίεργο που σου λέει πράγματα τα οποία δεν θα ήταν σε θέση να ξέρει. Για παράδειγμα αυτό που είπες για τον γνωστό σας στην Ιταλία ή την περιγραφή του δρακόσπιτου ...επίσης το ότι μιλάει μόνη της!!
Δεν ξέρω τι άλλο να πω αυτή τη στιγμή, θα ήθελα πολύ όμως να δω συμμετοχή και από άλλα μέλη που έχουν ψάξει αυτό το θέμα και γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

Φιλικά πάντα...

mata xari
26-09-07, 12:29
Καλησπέρα σε όλους.
Κατ’αρχάς φίλη phantom girl θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των ψυχωσικών είναι βαριά κατάθλιψη, έλλειψη εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε, πεποίθηση ότι κάτι κακό «ετοιμάζεται» εναντίον τους, καθώς και έντονες τάσεις αυτοκτονίας (κάτι που υποδεικνύεται από τις φωνές στο μυαλό τους). Από τους ειδικούς η ψύχωση χαρακτηρίζεται και ως σχιζοφρένεια και παρουσιάζεται περισσότερο σε ανθρώπους με ιστορικό της συγκεκριμένης ασθένειας. Γνωρίζεις, αν κάποιος από το συγγενικό της περιβάλλον είχε προσβληθεί κάποτε από αυτή; Από την άλλη –αν δηλαδή δεν ισχύει αυτό- συνέβη μήπως μια πολύ σημαντική και μάλλον επίπονη αλλαγή στη ζωή της κοπέλας την περίοδο που άρχισαν τα συμπτώματα;
Τώρα, όσον αφορά, τις λεπτομέρειες σχετικά με τον κοινό γνωστό σας κ.λ. μάλλον μπερδεύουν λίγο την κατάσταση, διότι ένα άτομο με ψυχωσικά επεισόδια μπορεί μεν να λέει διάφορα, αλλά ποτέ δεν ευσταθούν. Παρ’όλα αυτά, καλό θα ήταν να την προτρέψεις πάρα πολύ ήρεμα και με τη μορφή συμβουλής να δει κάποιον ειδικό, γιατί σίγουρα ούτε σε εκείνη αρέσει που δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού της. Αν, όμως, έχεις παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω (κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας), τότε καλό θα ήταν να ενημερώσεις κάποιον κηδεμόνα, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ophelia
26-09-07, 12:45
fantom_gir, η συμπεριφορά της φίλης που περιέγραψες, μπορεί να φαίνεται περίεργη (όπως και είναι), αλλά (απο αυτά που έγραψες) ακούγετε σαν να έχει αρκετά απο τα συμτώματα ενός ψυχωσικού επισοδίου. Συνήθως αυτά τα επισόδια εμφανίζονται μετά απο ένα τραυματικό γεγονός ή μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Βέβαια, τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχωσικά συμπτώματα συνήθως έχουν κάποια προδιάθεση (απο την οικογένεια, αφού αρκετοί λόγοι της ψύχωσης είναι βιολογικοί). Επίσης η ηλικία της κοπέλας θα είναι κάτι που θα βοηθούσε κάποιον να καταλάβει αν είναι ψύχωση ή κάτι άλλο, αφού οι πιο συνηθισμένες ηλικίες για πρωταρχική εμφάνιση ψύσωσης είναι γύρω στα 18-25 χρόνια. Το καλύτερο θα ήτανε να τη δει κάποιος ειδικός για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και για να μπορέσει να μεταβεί σε κάποια θεραπεία ή/και αγωγή.

"Μήπως τελικά η «ψύχωση» είναι μια άλλη λέξη για την 6η αίσθηση???????????"
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση που την έχω κάνει και εγώ πολλές φορές στο εαυτό μου. Το οτι η φίλη σου φαινότανε να ήξερε πράγματα και γεγονότα που δεν μπορούσε να είχε μάθει, είναι σίγουρα πολύ παράξενο. Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί σε πολλούς ασθενείς με κάποιου τύπου ψύχωσης και είναι πραγματικά άξια μελέτης! Πιστεύω οτι μιας και η ψύχωση σε όλες τις τις μορφές (είτε είναι σε βαριά κατάθλιψη, ή σε σχιζοφρένια, ή σε σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας κτλ) περιέχει απόσπαση απο την 'πραγματικότητα' είναι πιθανόν αυτό να βοηθάει στο να μπορεί το ψυχωσικό άτομο να 'μπαίνει' σε άλλες 'συχνότητες'. Όπως είπα και πιο πάνω, η ψύχωση έιναι μια πολύ βιολογική διαταραχή, δηλαδή υπάρχει μια ολοκάθαρη ορμονολογική και μορφολογική αλλαγή στον εγκέφαλο η οποία οφείλεται και στα γονίδια που παίρνουμε απο τους γονείς μας. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο να έχουν και άλλες επιδράσεις τις οποίες ακόμα δεν έχουμε βρει, καταγράψει, ξεχωρίσει και τις αποκαλλούμε όλες μαζί 'ψύχωση'.

isidora
07-10-07, 20:29
Διαβάζοντας τα όσα έγραψαν όλοι όσοι απάντησαν παραπάνω, διαπιστώνω ότι λίγο - πολύ όλοι θα την προέτρεπαν να επισκεφθεί κάποιον ειδικό...

Δεν αντιλέγω, αλλά θα ήθελα να επισημάνω εδώ, ότι η επιλογή του ειδικού... θα πρέπει να είναι ιδιαίτερως αυστηρή..., γιατί δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις..., οι ειδικοί καταφεύγουν στην χορήγηση δυνατών φαρμάκων... και το αποτέλεσμα σπανίως είναι όπως το φανταζόμασθε πριν ακολουθήσουμε την συμβουλή τους... :(

Η άποψή μου, ίσως φανεί ακραία και παρακινδυνευμένη..., αλλά όσο η κοπέλα τα καταφέρνει και ζει ήσυχα, χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βλάψει τον εαυτό της..., ή βέβαια και κάποιον άλλο..., μην την στέλνεις πουθενά...

Ή σε περίπτωση που πάρεις την απόφαση..., να την επιρρεάσεις... να επισκευφθεί κάποιον ειδικό..., δώστε πολύ μεγάλη σημασία στην επιλογή αυτού του ανθρώπου... :(

Συντονιστικη παρεμβαση απο beetlejuice: Το topic μεταφερεται σε λιγες ωρες στην κατηγορια "Προσωπικες Εμπειριες".

NIKOS.P
09-10-07, 18:28
Αγαπητά μέλη της μεταφυσικής κοινότητας θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα πολύ συγκεκριμένο θεμα .Το θέμα της ψύχωσης όταν ακούμε αυτήν την λέξη όλοι πανικοβαλλόμαστε παρολαυτα τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φανταζόμαστε.
Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχολογία η ψύχωση περιλαμβάνει κάποια συνγεκριμενα συμπτώματα όπως παραισθήσεις ,αυταπάτες, απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, σκέψη χωρίς συνέχειες ,ανεξήγητα συναισθήματα αλλά και άλλα συμπτώματα τα οποία Σύμφωνα με θεωρίες (πάντα) οφείλονται στον εγκέφαλο.

Έχω λοιπόν συναντήσει άτομα τα οποία πραγματικά ζούσαν μέσα στην ψύχωση τους έβλεπα σαν απλούς ασθενείς όταν μια φίλη μου ξαφνικά άρχισε να έχει τα συμπτώματα της…… μου έλεγε τρελά πράγματα (την γνωρίζω 4-5 χρόνια) όπως π.χ χτες πήγα στην Ιταλία (ενώ ήμασταν μαζί την προηγούμενη μέρα)και μου είπε ότι είδε και έναν κοινό γνωστό μας που πραγματικά ήταν εκεί αλλά εκείνη δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζει αυτό!!!! ,σε 3 εβδομάδες θα ανοίξω μαγαζί (???????????) πριν 2 μέρες είδα τον πατέρα μου στον δρόμο (ο πατέρας της έχει φύγει από την ζωή εδώ και 20 χρόνια ????????). της είπα λοιπόν ότι πήγα στην Εύβοια και στον δρόμο για την Κάρυστο σταμάτησα και είδα το δρακοσπιτο και μου είπε ότι ναι και εγώ το είδα ήταν πολύ περίεργο πήγα προχτές και μου περιέγραφε το δρακοσπιτο όπως ακριβώς ήταν…… ?????? κάποιες στιγμές αρχίζει και κάνει διαλογική συζήτηση μόνη της αρχίζει και ρωτάει στον αέρα χωρίς να υπάρχει κανείς εκεί
τι κανείς ? (σιωπή)
όλα καλά? (σιωπή)
Ναι να και εγώ εδώ όπως τα ξέρεις καφέ και μετά σπίτι.
Οι γονείς σου τι κάνουν?(σιωπή)
Χαιρετίσματα να τους δώσεις (σιωπή και αποχαιρετισμός)

είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας αυτό το καθημερινό μου πρόβλημα. Φοβάμαι ότι ξεπερνάει τα όρια της ψύχωσης και βέβαια δεν γνωρίζω αν τελικά αυτά που «βλέπει» τα βλέπει πραγματικά ή τα προκαλεί το μυαλό της? Μήπως τελικά η «ψύχωση» είναι μια άλλη λέξη για την 6η αίσθηση???????????

Ευχαριστώ, πολύ για το ενδιαφέρον
θα ηθελα επισεις να ζητησω συγνωμη αν το συνγκεκριμενο θεμα δεν ειναι καταχωριμενο στο σωστο μερος αλλα δεν βρηκα καποιο topic ποιο κοντα στα δεδομενα....

Ποια είναι η κατάσταση της φίλης σου αυτή την στιγμή . Συνεχίζει στην ίδια κατάσταση ή όχι ? Είναι σημαντικό να απαντήσεις .

fantom_girl
24-11-07, 00:25
Λοιπον καλησπερα σας εξ'αρχης ελειπα στο εξωτερικο λιγο καιρο και ετσι δεν μπορουσα να απαντησω....

θα απαντησω κατα σειρα. Αγαπητη mata harry ειχα ελεγξει ολα αυτα πριν την διμοσιευση στο φορουμ και ενω ηλπιζα να ανακαλυψω κατι θετικο κανενας απο την οικογενεια της δεν ειχε ποτε ψυχικα διαταραγμενο ιστορικο οσο για τασεις αυτοκτονιας ουτε λογος δεν υπαρχει ουτε στην πιο τρελλη της φαντασια.Οσο για ειδικο εχει παει και ειπε οτι απλα περναει μια μεταεφιβικη ψυχολογικη φαση που πολλοι περνανε......(οεο..... εγω δεν την περασα..... μα τι μας μαθαινουν στα πανεπιστιμια......?)
παρολα αυτα τελευταια τα πραματα εχουν γινει πιο καλα και δεν εχει εντονες παραισθησεις (αν και πιστευω οτι προσποιειται)...... :confused: