Επιστροφή στο Forum : Η Καμπάλα και το Άπειρο
Χαιρετώ όλους τους αγαπητούς φίλους. Είμαι καμπαλιστής και το δηλώνω ευθέως από την αρχή. Θα ήθελα να κινήσω το ενδιαφέρον σας για την Καμπάλα, γιατί έχει πολλά να δώσει σε όποιον ασχολείται με αυτή.
Η Καμπάλα αποτελεί την εφαρμογή των φιλοσοφικών αληθειών με τρόπο άμεσο. Η πρακτική της συνοψίζει τις διδασκαλίες όλων των αρχαίων φιλοσόφων και ταυτόχρονα παρέχει πρακτικά οφέλη στο επίπεδο της καθημερινής ζωής.
Η Καμπάλα αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό. Ξεπερνάει κατά πολύ όλες τις θρησκείες, τις ιδεολογίες κλπ, γιατί σκοπός του καμπαλιστή δεν είναι πως να γίνει καλός πιστός, αλλά πως να χειρίζεται τη δύναμη του υποσυνειδήτου. Εκεί που ο πιστός απλώς προσκυνάει, ο καμπαλιστής ξεκινάει την πτήση του προς απέραντα ύψη, για πάντα άγνωστα στον ιδεολόγο-πιστό.
Αυτά τα λίγα για αρχή.
cosmictsak
03-07-05, 15:28
Είναι λίγο της μόδας όλα αυτά. Δεν λέω, δεν ξέρω πολλά για την Καμπάλα, αλλά πως το πάθανε όλοι οι σταρ ξαφνικά να δηλώνουν είτε βουδιστές, είτε καμπαλιστές (βλέπε Μαντόνα), είτε ξέρω γω τι?
Και πως φιλοσοφίες και σοφίες αιώνων καταναλώνονται και ξεφτιλίζονται από κακομαθημένους, καλοπληρωμένους και αποβλακωμένους σταρ που ξαφνικά δηλώνουν πως βρήκαν το νόημα της ζωής. Και ξαφνικά γίνονται της μόδας π.χ. η Καμπάλα λόγω της Μαντόνας, όπως γίνεται το τάδε άρωμα και το τάδε τζίν επειδή τα φοράει η κυρία Λοπεζ.
Και μαζί με τις καποέιρες και τις πιλάτες φτιάχνουμε το σούπερ ντούπερ κουλ τρέντι πολυπολιτισμικό έθνικ συνολάκι, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω...
Άσχετο με το αρχικό ποστ αλλά ας το θεωρήσουμε μία παρένθεση.
Αγαπητέ μου φίλε, κατ'αρχήν ευχαριστώ που απάντησες.
Στην Καμπάλα όπως και σε όλα τα ανάλογα μαγικά συστήματα τίποτα δεν είναι άσχετο.
Οι επισημάνσεις σου είναι ορθές. Ωστόσο το γεγονός ότι κάποια πράγματα γίνονται της μόδας, ανάλογα με τις παραξενιές του κάθε σταρ κάθε φορά, δεν αφορά την ουσία των διαφόρων συστημάτων. Αυτή δε ψάχνουμε όλοι μας;
Ο άνθρωπος είναι "καταδικασμένος" να ακροβατεί μεταξύ των αντιθέτων. Η Καμπάλα του λέει: δεν είναι "καταδική" αλλά εφαλτήριο για ανύψωση σε ασύλληπτα πεδία. Είναι ώθηση να βρούμε τη Μεσαία Στήλη που θα μας οδηγήσει μέσω της οδού του βέλους στην ένωσή μας με το Άπειρο.
Ποιός από μας όμως έχει τη δύναμη να αντικρύσει την Άβυσσο;
Η Καμπάλα απαντά: όλοι έχετε τη δύναμη, αρκεί να ψάξετε πραγματικά μέσα σας και θα τη βρείτε! Όταν θα σταματήσετε να είστε απλώς πιστοί σε οτιδήποτε (θρησκεία, ιδεολογία, χρήμα, δοξα και άλλα...), τότε θα αρχίσει να αχνοφέγγει μέσα σας η αιώνια αυγή.
Αλλά το θέμα δεν εξαντλείται εδώ. Ούτε καν αρχίσαμε. Πάντως εγώ δε δήλωσα καμπαλιστής γιατί είναι της μόδας. Αυτό απλά σαν διευκρίνιση.
supermario
07-07-05, 11:54
Αγαπητέ μου φίλε, κατ'αρχήν ευχαριστώ που απάντησες.
Στην Καμπάλα όπως και σε όλα τα ανάλογα μαγικά συστήματα τίποτα δεν είναι άσχετο.
Οι επισημάνσεις σου είναι ορθές. Ωστόσο το γεγονός ότι κάποια πράγματα γίνονται της μόδας, ανάλογα με τις παραξενιές του κάθε σταρ κάθε φορά, δεν αφορά την ουσία των διαφόρων συστημάτων. Αυτή δε ψάχνουμε όλοι μας;
Ο άνθρωπος είναι "καταδικασμένος" να ακροβατεί μεταξύ των αντιθέτων. Η Καμπάλα του λέει: δεν είναι "καταδική" αλλά εφαλτήριο για ανύψωση σε ασύλληπτα πεδία. Είναι ώθηση να βρούμε τη Μεσαία Στήλη που θα μας οδηγήσει μέσω της οδού του βέλους στην ένωσή μας με το Άπειρο.
Ποιός από μας όμως έχει τη δύναμη να αντικρύσει την Άβυσσο;
Η Καμπάλα απαντά: όλοι έχετε τη δύναμη, αρκεί να ψάξετε πραγματικά μέσα σας και θα τη βρείτε! Όταν θα σταματήσετε να είστε απλώς πιστοί σε οτιδήποτε (θρησκεία, ιδεολογία, χρήμα, δοξα και άλλα...), τότε θα αρχίσει να αχνοφέγγει μέσα σας η αιώνια αυγή.
Αλλά το θέμα δεν εξαντλείται εδώ. Ούτε καν αρχίσαμε. Πάντως εγώ δε δήλωσα καμπαλιστής γιατί είναι της μόδας. Αυτό απλά σαν διευκρίνιση.
Δηλαδη, η Μαντονα π.χ.(λεω για την Μαντονα γιατι αυτην θυμαμαι που εχει δηλωσει Καμπαλιστρια) εχει σταματησει να ειναι πιστη στο χρημα και την δοξα;;;;;
Εδω γελαμε, ετσι;;;;
Ενδιαφέρον... Δεν έχω ασχοληθεί και ποτέ... Τι βιβλία προτείνεις για το θεωρητικό της υπόθεσης;
Shadow_of_the_Shadow
09-07-05, 00:49
Αρκετά ενδιαφέρον θέμα η Καμπάλα και χρίζει μελέτης και συζήτησης.
Το ότι κάποιοι υιοθετούν μία φιλοσοφία επειδή είναι της μόδας, αυτό δεν κάνει την Καμπάλα να χάνει το γόητρό της. Σημασία πάνω απ' όλα έχει τι λέει σε εσένα, χωρίς τον εγωκεντρισμό και τον συνήθη ύποπτο ναρκισσισμό, να κατευθύνει την σκέψη σου. Αν και η όλη η κατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άνετα σε μια μελέτη για τις σύγχρονες θρησκείες. Show Biz και Θρησκεία κ.ο.κ.
Η Καμπάλα, αν δεν κάνω λάθος, ασχολείται κυρίως με την αποκρυπτογράφηση για την εύρεση των μυστικών της ζωής. Την αποκρυπτογράφηση του εβραϊκού αλφάβητου.
Δηλαδή, έχει μια Πλατωνική-Πυθαγορική (Σεμ Ζα-Μεφορας) οπτική ως προς την κατανόηση του σύμπαντος, που έρχεται σε αντίθεση με την μηχανολογική φυσική.
Κι ο Κέπλερ είχε την ίδια οπτική προσπαθώντας να εξηγήσει τις τροχιές των έξι τότε γνωστών πλανητών του πλανητικού μας συστήματος με αρμονική γεωμετρία.
Δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα από αυτά τα δυο παραπάνω σχόλια. Απλά μου φαίνονται παρεμφερή κι ίσως να εισπράξω κάποιο χρήσιμο σχόλιο.
rania_thani
09-07-05, 02:21
Χωρίς να γνωρίζω πολλά πράγματα για την Καμπάλα [αν και από πολύ μικρή ήθελα να διαβάσω όλες τις θρησκίες] ήθελα να πω και εγώ την άποψή μου περί μόδας.
Ανά περιόδους, πολλά πράγματα γίνονται μόδα. Κάποιοι τα ακολουθούνε, γιατί έτσι προστάζει ο καιρός και ύστερα τα ξεχνάνε και κάποιοι άλλοι μπορεί να ενδιαφερθούν πραγματικά για αυτό.
Δεν πιστεύω πως είναι απόλυτα κακό αυτό.
Ίσως, μέσα από οποιαδήποτε MADONΝA κάποιοι μπορέσουν να βρουν αυτό που ψάχνανε. Έτσι και αλλιώς, πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουμε μπει σε ένα τέτοιο είδους τρυπάκι κατά καιρούς, που μπορεί να μας άφησε αδιάφουρους ή να μας βγήκε σε καλό.
Χαιρετώ και πάλι τους αγαπητούς φίλους.
Θα ήθελα πρώτα να απαντήσω στο ερώτημα του φίλου supermario. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τί γίνεται στο μυαλό του άλλου και αυτό ισχύει για όλους μας, όχι μόνο για την όποια Μαντόνα. Και όχι, δεν ισχυρίζομαι ότι η συγκεκριμένη τραγουδίστρια-σταρ δεν ενδιαφέρεται πια για τα υλικά αγαθά, γιατί δεν είναι το θέμα μου τι κάνει η Μαντόνα, ή η οποιαδήποτε ή ο οποιοσδήποτε άλλος "σταρ". Σκοπός μου είναι να μιλήσω για ένα σύστημα πρακτικής φιλοσοφίας και μαγείας και όχι για μεμονωμένα πρόσωπα, οσοδήποτε προβεβλημένα.
Στον φίλο Puck μπορώ να προτείνω τα εξής: Η Καββάλα και Τα Σύμβολά της. Israel Regardie
Η Μυστική Καββάλα, Dion Fortune
Αυτά ενδεικτικά και μόνο. Αν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μπορώ να επανέλθω και με αγγλική βιβλιογραφία.
Shadow έχεις δίκιο. Εγώ θα έλεγα Νεοπλατωνισμός. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι έτσι και αλλιώς συμπληρωματικές και η συμπληρωματικότητα είναι κάτι που δίδασκαν όλες οι αρχαίες σχολές μαγείας, συνεπώς και η Καμπάλα.
Να μου επιτρέψει η φίλη rania μια σημείωση. Η Καμπάλα δεν είναι θρησκεία. Το σημείο αυτό είναι καίριο και εκεί βασίζεται μεγάλο μέρος μιας ορθής προσέγγισης και κατανόησης του συστήματος. Βέβαια, πάνω σε ένα τέτοιο σύστημα (όπως και σε ανάλογα συστήματα) έχουν γίνει προβολές θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η Καμπάλα είναι θρησκεία.
rania_thani
09-07-05, 19:55
ΟΚ, ενα λαθάκι έκανα balaam, αλλά το είπα δεν ξέρω πολλά πράγματα πάνω στο θέμα... όμως έχω άποψη για το θέμα περί μόδας.
θελω φιλε Βalaam να μας πεις ποια η σχεση της καμπαλα με τον Πλατωνα και καθε Ελληνα φιλοσοφο?αποτι γνωριζω η αρχαια αντιληψη(φιλοσοφια) των Ελληνων περι πνευματος (...)δεν εχει πολλα κοινα με την εβραικη. ενημερωσε με αν γινεται αν υπαρχει και σχετικη βιβλιογραφια! ευχαριστω...
Χαιρετώ και πάλι τους αγαπητούς φίλους. Rania, dear προς θεών, δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να σε θίξω. Καλά κάνεις. Δεν υποχρεούσαι ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος, να γνωρίζεις τα πάντα.
Φίλε Savvas, η Καμπάλα έχει περισσότερη σχέση με το νεοπλατωνικό ρεύμα σκέψης. Ωστόσο και η Καμπάλα δέχεται την ύπαρξη του κόσμου των ιδεών, όπως τον περιέγραψε ο Πλάτωνας. Αυτόν τον κόσμο τον ονομάζει "Αρχετυπικό Κόσμο" και ακολουθούν άλλα τρία πεδία-κόσμοι.
Οι βασικές παραδοχές της Καμπάλας είναι οι ίδιες με αυτές των πρώτων φυσικών φιλοσόφων των ιωνικών πόλεων (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), μόνο που εκφράζονται με άλλα ονόματα. Συνιστώ για περαιτέρω ανάγνωση το βιβλίο του Cornford, "From Religion To Philosophy" όπου καταδεικνύεται σαφώς το "μαγικό" υπόβαθρο της αρχαίας ελληνικής φυσικής φιλοσοφίας (πολύ χρήσιμο και το βιβλίο των Zeller-Nestle, "Ιστορία της Αρχ. Ελλ. Φιλοσοφίας").
Κατά την προσωπική μου γνώμη η Καμπάλα είναι ένα κατά βάση μη-εβραϊκό σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα εβραϊκό επικάλυμμα για λόγους που ίσως θα μου δοθεί η ευκαιρία να αναλύσω σε κάποια επόμενη δημοσίευσή μου. Η Καμπάλα λοιπόν αποτελεί μία κιβωτό μέσα στην οποία διασώθηκε μία πανάρχαια προ-εβραϊκή και όχι αποκλειστικά εβραϊκή γνώση, υπό έναν μανδύα εβραϊκό. Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία γνώση που προϋπήρξε του διαχωρισμού των ανθρώπων σε ξεχωριστά έθνη. Αλλά περισσότερα κάποια άλλη φορά.
Χαιρετώ και πάλι τους αγαπητούς φίλους. Rania, dear προς θεών, δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να σε θίξω. Καλά κάνεις. Δεν υποχρεούσαι ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος, να γνωρίζεις τα πάντα.
Φίλε Savvas, η Καμπάλα έχει περισσότερη σχέση με το νεοπλατωνικό ρεύμα σκέψης. Ωστόσο και η Καμπάλα δέχεται την ύπαρξη του κόσμου των ιδεών, όπως τον περιέγραψε ο Πλάτωνας. Αυτόν τον κόσμο τον ονομάζει "Αρχετυπικό Κόσμο" και ακολουθούν άλλα τρία πεδία-κόσμοι.
Οι βασικές παραδοχές της Καμπάλας είναι οι ίδιες με αυτές των πρώτων φυσικών φιλοσόφων των ιωνικών πόλεων (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), μόνο που εκφράζονται με άλλα ονόματα. Συνιστώ για περαιτέρω ανάγνωση το βιβλίο του Cornford, "From Religion To Philosophy" όπου καταδεικνύεται σαφώς το "μαγικό" υπόβαθρο της αρχαίας ελληνικής φυσικής φιλοσοφίας (πολύ χρήσιμο και το βιβλίο των Zeller-Nestle, "Ιστορία της Αρχ. Ελλ. Φιλοσοφίας").
Κατά την προσωπική μου γνώμη η Καμπάλα είναι ένα κατά βάση μη-εβραϊκό σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα εβραϊκό επικάλυμμα για λόγους που ίσως θα μου δοθεί η ευκαιρία να αναλύσω σε κάποια επόμενη δημοσίευσή μου. Η Καμπάλα λοιπόν αποτελεί μία κιβωτό μέσα στην οποία διασώθηκε μία πανάρχαια προ-εβραϊκή και όχι αποκλειστικά εβραϊκή γνώση, υπό έναν μανδύα εβραϊκό. Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία γνώση που προϋπήρξε του διαχωρισμού των ανθρώπων σε ξεχωριστά έθνη. Αλλά περισσότερα κάποια άλλη φορά.
Αφου οπως λες δεν ειναι Εβραικη τοτε γιατι χρησιμοποιη την εβραικη ταμπελα. Μηπως εχει σχεση με Σιονιστες? γιατι και αυτοι το ιδιο κανουν χρησημοποιουν τους Εβραιους χωρις να εχουν σχεση με αυτους
αληθεια, θα ηθελα να μαθω περισσοτερα σχετικα με το γιατι και πως χρησιμοποιειται αυτο το εβραικο "επικαλλυμα" οπως το λες. Μηπως θα μπορουσες να το εξηγησεις, η να μας δωσεις καποιο link για μια ιστιοσελιδα που μπορει να δωσει περαιτερω διευκρινησεις? οντως, εχω ψαξει μα δε βρηκα κατι αξιολογο.
H Καμπάλα δεν είναι συνιφασμένη με τον Εβραικό Θεό Γιαχβέ?Δεν την έχω μελετήσει παρά μόνο εξετάσει επιφανιακά και νομίζω ότι έτσι είναι,
αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.
Είπε ο αγαπητός Balaam:
''Φίλε Savvas, η Καμπάλα έχει περισσότερη σχέση με το νεοπλατωνικό ρεύμα σκέψης. Ωστόσο και η Καμπάλα δέχεται την ύπαρξη του κόσμου των ιδεών, όπως τον περιέγραψε ο Πλάτωνας. Αυτόν τον κόσμο τον ονομάζει "Αρχετυπικό Κόσμο" και ακολουθούν άλλα τρία πεδία-κόσμοι.''
Και τότε γιατί δεν ακολουθείτε κάποια νεοπλατωνική θεωρία-κίνημα αντί να ακολουθείτε την καμπάλα''
Ακόμη:
''Κατά την προσωπική μου γνώμη η Καμπάλα είναι ένα κατά βάση μη-εβραϊκό σύστημα, που χρησιμοποιεί ένα εβραϊκό επικάλυμμα για λόγους που ίσως θα μου δοθεί η ευκαιρία να αναλύσω σε κάποια επόμενη δημοσίευσή''
Περιμένουμε να μας αναλύσεις φίλε Balaam για να καταλάβουμε κάποια πράγματα.Ποιός ο λόγος να χρησιμοποιεί εβραικό επικάλυμα;
Τέλος εφόσον υπάρχει κάποια προ εβραική γνώση που επικαλείται η εν λόγω κίνηση-κίνημα (δεν ξέρω πως να την αποδώσω) ποιός ο λόγος να ακολουθεί την νεοπλατωνική θεωρία;
Εγώ έχω καταλάβει πως έχουν επινοηθεί,καλώς η κακώς ένα σωρό θεωρίες και όλες δανείζονται στοιχεία από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.Αλλά οι περισσότεροι αντί να αναζητήσουν εκεί τις πληροφορίες περί ζωής γίνονται μέτοχοι περίεργων δογμάτων,θρησκειών,θεωριών,απόψεων.
Η καμπάλα (κανονικά είναι καμπαλά, με τον τόνο στη λήγουσα) είναι μια μυστικιστική λατρεία των Εβραίων που αγκαλιάζει όλο το σύμπαν. Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι μη εβραϊκή για λόγους προσέλκυσης πιστών το θεωρώ πλάνη.
D_XENIOS: Οι Σιωνιστές έχουν απόλυτη σχέση με τους Εβραίους. Η αρχική έννοια του Σιωνισμού, αν την απογυμνώσουμε από την όποια συνωμοσιολογική χροιά που της έχει δοθεί, ήταν απλά μια οργάνωση ανθρώπων που επιθυμούσαν και προσπαθούσαν τον επαναπατρισμό των απανταχού Εβραίων (με πρωτεργάτη τον Χέρτσελ). Τελικά το κατάφεραν το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Θεωρητικά μπορούμε να πούμε ότι εφόσον εκπλήρωσαν τον σκοπό τους, δεν υπάρχουν πιά.
Τα κείμενα της καμπαλά είναι γραμμένα στα εβραϊκά. Επομένως δε χρησιμοποιούν εβραϊκή ταμπέλα, αλλά εβραϊκό μέσο.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Ήθελα να ανοίξω ένα θέμα για την ΚΑΜΠΑΛΑ αλλά είδα πως ήδη υπήρχε και
θέλησα να το συνεχίσω....
Πιστεύω πώς καλο θα είναι να καταθέσω κάποιες φωτό όπου θα μας δείξουν
μια οπτικη άποψη (που πιστεύω πως είναι συμαντική) όχι μόνο σαν απλή εικόνα
αλλά και τα χρώματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία....
Παρουσιάσω κάποιες εικόνες του δένδρου της ΖΩΗΣ....
http://img123.imageshack.us/img123/5396/tree1dh2.jpg (http://imageshack.us/)
http://img234.imageshack.us/img234/2097/tree2dr5.gif (http://imageshack.us/)
http://img125.imageshack.us/img125/6981/tree4va5.jpg (http://imageshack.us/)
Συνεχίζω....
Συνέχεια εικόνων....
http://img123.imageshack.us/img123/2060/tree5yq4.jpg (http://imageshack.us/)
http://img123.imageshack.us/img123/8039/tree6io0.gif (http://imageshack.us/)
[/url]
[url="http://imageshack.us/"]http://img234.imageshack.us/img234/2131/tree7yq9.gif (http://g.imageshack.us/g.php?h=123&i=tree6io0.gif)
..........
Με αυτές τις εικόνες που αντιπροσωπεύουν το Δένδρο της ΖΩΗΣ πιστεύω
πως θα κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο ώστε να ιχνηλατήσουμε σωστα το
καλό θέμα αυτό...
Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση σχετικά με αυτό που αναφέρει ο φίλος boris
ότι η ΚΑΜΠΑΛΑ είναι Εβραική...
Απο τα στοιχεία που έχω η ΚΑΜΠΑΛΑ ξεκινάει απο την ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ.
Περιέχει πολλά στοιχεία απο τον ΜΙΘΡΑΙΣΜΟ.
Την έφερε ατην περιοχή της ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ό ΑΒΡΑΑΜ.
Η καταγωγή του ΑΒΡΑΑΜ ήταν από την πόλη ΟΥΡ της ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ.
Η εξαπλωση της δεμ έγινε με γραπτά κείμενα αλλά απο το στόμα στο αυτί..
Με την εξάπλωση των ΕΒΡΑΙΩΝ σε όλη την Ευρώπη αναπτύχθηκαν πολλές
σχολές....
Οι κυριότερες είνα της ΙΣΠΑΝΙΑΣ , ΓΑΛΛΙΑΣ και ΙΤΑΛΙΑΣ.
Το δένδρο της Ζωής περιλαμβάνει πολλά στοιχεία η καλύτερα ακουμπανε στο
δένδρο ΤΑ ΤΑΡΩ ΚΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ αλλά και τα χρώματα κλπ.
Επίσης κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε πως πίσω απο κάθε σεφίρα
(σεφιρώθ)πάρψουν τα ΚΛΙΦΩΘ.
(Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ)...
Ευχαριστώ.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Το Δένδρο της ΖΩΗΣ είναι αρκετά πολύπλοκο....
Είναι ένα Φιλοσοφκό-Θεοσοφικό-Μαγικό σύστημα επεξήγησης της δημιουργίας
του Σύμπαντος (Ορατών και Αοράτων)...
Μέσα στο Δένδρο πολλά στοιχεία υπάρχουν....
ΧΡΩΜΑΤΑ....
ΑΡΙΘΜΟΙ....
ΓΡΑΜΜΑΤΑ...
ΠΛΑΝΗΤΕΣ-ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ...
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ..
ΤΑΡΩ..
ΑΤΡΑΠΟΙ....
ΕΠΙΠΕΔΑ....
Ευχαριστώ.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Το Δένδρο της ΖΩΗΣ είναι αρκετά πολύπλοκο....
Είναι ένα Φιλοσοφκό-Θεοσοφικό-Μαγικό σύστημα επεξήγησης της δημιουργίας
του Σύμπαντος (Ορατών και Αοράτων)...
Μέσα στο Δένδρο πολλά στοιχεία υπάρχουν....
ΧΡΩΜΑΤΑ....
ΑΡΙΘΜΟΙ....
ΓΡΑΜΜΑΤΑ...
ΠΛΑΝΗΤΕΣ-ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ...
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ..
ΤΑΡΩ..
ΑΤΡΑΠΟΙ....
ΕΠΙΠΕΔΑ....
Ευχαριστώ.
Δεν είναι κάπως ετερόκλητα όλα αυτά; Και τι σημαίνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν μέσα στο δένδρο σε σχέση με τον άνθρωπο -μια κ όπως κατάλαβα από τις φωτογραφίες που παρέθεσες το δένδρο έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο-
perastikos
11-06-08, 10:07
Αϊντε μάλε.
Άλλο ένα πολιτικοθρησκευτικοπνευματιστικομυστικομαγικό σύστημα που υπόσχετε επαφή με το θείο, εξύψωση του ανθρώπου κτλ κτλ. Απορώ πόσο ανεγκέφαλος είμαι που μπαίνω στο κόπο να γράψω σ'αυτό το θέμα.
Ο Θεός ή όπως αλλιώς προσδιορίζεται απο το καθένα, δέν είναι κτήμα καμμίας οργάνωσης και καμμίας θρησκείας. Όλοι θέλουν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και να μας εξυψώσουν, να μας δείξουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι και εμείς για να τους ευχαριστήσουμε όλο και κάτι θα βάλουμε στο δίσκο.
ΟΧΙ ευχαριστούμε.
Μπορούμε και μόνοι μας.
Και αυτό με τη μανία να δείξουμε πόσο παλιό είναι το σύστημά μας τι είναι πάλι.
Προφορικές διδασκαλίες και κουραφέξαλα.
Με την ίδια λογική ο Δευκαλίωνας δίδασκε προφορικά στα παιδιά του (στις πέτρες) τις αξίες του Ισλάμ (πχ) άρα έτσι και γιουβέτσι.
Φυσικά είναι και το άλλο:
Η Μαντόνα ασπάστηκε τη Καμπάλα
Ο Μπράντ Πιτ το Βουδισμό
Ο τραπεζίτης του Βατικανό έγινε καθολικός
Ποιόν να ακολουθλησω μαμά?
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε perastikos νομίζω πως κάνεις κάποια λάθη σχετικά με την ΚΑΜΠΑΛΑ..
Δεν είναι πολιτικό ουτε Θρησκευτικό ούτε Πνευματιστικό σύστημα...
Απλά ένας δρόμος είναι (ατραπος-μονοδρόμι) που μέσα σε αυτόν υπάρχει
ο Φιλοσοφικός , Θεοσοφικός , Μαγικός προβληματισμός.....
Ότι η Μαντόνα ή η όποια Μαντόνα "ασπάσθηκε" <<την ΚΑΜΠΑΛΑ
(αδόκιμος όρος) γιατί δεν είναι Θρηκεία>> δεν μου λέει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ...
Το έκανε για κάποιο σκοπό...(διαφήμηση και μόνο)
Σχετικά δε με την προφορική παράδοση (που την χλευάζεις) θα αναφέρω πως
τα μέγάλα ΕΠΗ ΙΛΙΑΔΑ και ΟΔΥΣΣΕΙΑ διασώθηκαν απο την προφορική και
μόνο παράδωση όπου κάποιοι μετά απο πολλά χρόνια τα κατέγραψαν....
Καθώς και ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ είχε προφορικές διδασκαλίες..
Προφορική ήταν και η Διδασκαλία του ΣΩΚΡΑΤΗ..
Φίλε Sly8erin αναφέρεις....
<< Δεν είναι κάπως ετερόκλητα όλα αυτά; Και τι σημαίνει ότι όλα αυτά τα
στοιχεία υπάρχουν μέσα στο δένδρο σε σχέση με τον άνθρωπο -μια κ όπως
κατάλαβα από τις φωτογραφίες που παρέθεσες το δένδρο έχει άμεση σχέση με
τον άνθρωπο->>
Πράγματι έχει σχέση με τον Ανθρωπο και με το ΣΥΜΠΑΝ...
Η ανάλυση δε αυτων (των εύλογων ερωτημάτων σου) είναι η Φιλοσοφία
της ΚΑΜΠΑΛΑ...
Υπάρχουν βιβλία αρκετά που περιέχουν πολλά στοιχεία που πιστεύω πως
δίνουν κάποιες απαντήσεις στα ερωτηματά σου...
Ευχαριστώ.
Avatar μήπως γνωρίζεις γιατί τα κείμενα των καμπαλιστών θεωρούνται απόκρυφα και μη αποδεκτά από τους χριστιανούς;
Τρελογιαννος
12-06-08, 01:13
Αλλο ενα "τρικ"κολπακι των εβραιοσιονιστων και τιποτα αλλο :)
Διαλεξαν την "μαντονα" π.χ επειδη εχει μεγαλη απηχηση στα "ζαβλακοειδη"
και στους τηλεορασιοπληκτους του πλανητη.Ασε μην φατε..ξερετε θα εχουμε
γλαροσουπα το βραδυ :D
perastikos
12-06-08, 13:54
Αγαπητέ AVATARGR
Αρχικά συγγνώμη για την επιθετική στάση στο προηγούμενο πόστ και σε συγχαίρω για τη στάση σου.
Με βάση τη δική μου λογική, πρέπει να αποδείξεις οτι δεν είσαι 'απατεώνας' και να το κάνεις φανερά, αλλιώς έχασες και το παιχνίδι και το σκοπό ύπαρξης.
Στο ζουμί λοιπόν.
Κυκλοφορούν χιλιάδες 'μονοπάτια', τα 99% θα τα ξέρουμε μόνο σαν ονομασίες.
Τι πουλάς? (μεταφορικά)
Αν είναι προβληματισμοί παντώς φύσεως, όπως αναφέρεις παραπάνω, ευχαριστούμε αλλά μας περισσεύουν, να σου δώσουμε και εμείς να συμπληρώσεις μερικούς.
Εξάλλου διατυπώνοντας με συγκεκριμένο τρόπο και σειρά ερωτήματα, μπορούμε να φτάσουμε στο ποθητό (για εμάς) αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το Πυθαγόρα που δίδασκε προφορικά, το μόνο που πραγματικά γνωρίζουμε απο τη διδασκαλία του, είναι το Πυθαγόριο θεώρημα (αν είναι δικό του :confused: ). Όλα τα άλλα είναι εικασίες. Προσωπικά τον θαυμάζω στο πλαίσιο της μυθολογίας, γιαυτό που λένε ότι ήταν, αφού δεν ξέρουμε τι πραγματικά ήταν.
Όσο για τα ομηρικά έπη ας τα κρίνει ο καθένας απο τη πλευρά του ως προς το τι αξία έχουν. Δεν έχω ακούσει κάποια οργάνωση που τα χρησιμοποιεί για ιερά βιβλία (ποτέ δεν είναι αργά :rolleyes: )
Ελπίζω να βελτίωσα λίγο το ύφος μου
Αγαπητέ περαστικέ,
νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος με τον AvatarGr. Το να επιθυμούμε να μάθουμε πράγματα πέρα από τα όσα γνωρίζουμε ή μας έχουν μάθει ή ακόμα πράγματα που δεν αφορούν τον χώρο στον οποίο ζούμε δε νομίζω ότι είναι κάτι κακό, αλλά αντιθέτως το βρίσκω πολύ υγιές. Επειδή κάποιοι λοιπόν άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γνώση σε κάποια μυστικιστικά θέματα για να παραπλανούν τους άλλους και να οικονομάνε, δε σημαίνει ότι και όλοι οι άνθρωποι που δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα αντίστοιχα θέματα, είτε εγκυκλοπαιδικό είτε πρακτικό, είναι αυτόματα και τσαρλατάνοι.
Προβληματισμοί λοιπόν είναι όμορφο να υπάρχουν. Από κει και πέρα μπορεί να μην ενδιαφέρουν τους πάντες. Αν εσύ κρίνεις ότι δε σε αφορά μπορείς να μη διαβάζεις το εν λόγω νήμα και να απέχεις. Σε διαβεβαιώ όμως ότι πολλοί από εμάς ενδιαφερόμαστε για τέτοιου είδους θέματα χωρίς να παρανομούμε. Είναι αν θες και αυτό στα πλαίσια της ελευθερίας που έχουμε, ακόμα έστω :rolleyes:
Ας μην επικεντρωθούμε λοιπόν στην Μαντόνα ή στους υπόλοιπους διάσημους που "λένε" ότι ασχολούνται με την Καμπάλα και ας δούμε τι ήταν η Καμπάλα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Φιλικά,
Melian
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Sly8erin τα κείμενα των καμπαλιστών δεν θεωρούνται απο κανέναν
απόκρυφα (γιατι δεν είναι) και ο Χριστανισμος δεν ασχοληθηκε ποτε με την
ΚΑΜΠΑΛΑ...
Φίλε perastikos δεν πουλαω και δεν θέλω να πίσω κανέναν σε αυτήν την
συζήτηση (ούτε και σε άλλες βέβαια)....
Σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι (ατραποί) οπως τον ήλιο το βλέπουμε απο
χιλιάδες μεριές...
Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ δεν είναι μυθολογία....
Τα τα ομηρικά έπη (για εμενα ) είναι Ιερά όχι απο θρησκευτικη άποψη
αλλά καθαρα φιλοσοφική-πνευματική κληρονομιά μας.
Εάν πράγματι θέλεται και εσείς να συνεχίσουμε το θέμα να στοιχεία
και με απόψεις ας το συνεχίσουμε...
Ευχαριστώ.
perastikos
13-06-08, 10:05
Θά ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα αν επιθυμείτε συζήτηση:
1.Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες φιλοσοφικές 'οργανώσεις' που ασχολούνται με παρόμοια ζητήματα. Αν δεν επιθυμείτε να αποκαλούμε τη καμπάλα οργάνωση συμφωνώ και θα ακολουθήσω τον τίτλο που θα δώσετε.
2.Απο ότι κατάλαβα melian, όποιος κάνει άμεσες ερωτήσεις, θέλει να προσβάλει όσους ψάχνονται.
3.Στη καλύτερη περίπτωση, κάποιος που ασχολείτε σοβαρά με τέτοια ζητήματα, να εντρυφήσει εις βάθος σε 5, το πολύ 10 απο αυτές. Επειδή ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος ρωτώ ξεκάθαρα, τί δίνεις εσύ που δεν το δίνει κάποια άλλη απο τις χιλιάδες 'οργανώσεις'?
Απλώς παρακαλώ να αναφέρεις κάτι ξεχωριστό, γιατί το μονοπάτι είναι καραμέλα πλέον.
4.Ο Πυθαγόρας υπήρχε σαν πρόσωπο αλλα για τη διδασκαλία του δεν ξέρουμε τίποτα, για αυτό και το αποκαλώ μυθολογία. Η μυθολογία ενδεχομένος να έχει πραγματικά στοιχεία, το παραμύθι μάλλον απίθανο.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε perastikos κάνεις ένα λάθος η ΚΑΜΠΑΛΑ δεν είναι οργάνωση ούτε
υπήρξε ποτέ σαν οργάνωση...
Είναι ένας δρόμος (ατραπος-μονοδρόμι) που μέσα σε αυτόν υπάρχει
ο Φιλοσοφικός , Θεοσοφικός , Μαγικός προβληματισμός.....
Σου ανέφερα πως οι δρόμοι ειναι πολλοί οπως τον ήλιο το βλέπουμε απο
χιλιάδες μεριές...
Εαν θέλεις πραγματικά μαι μεστή συζήτηση είμαι πρόθυμοσ να την κάνω αλλα
καλό θα είναι να έχεισ διαβάσει και κάτι απο την ΚΑΜΠΑΛΑ ώστε να έχουμε
μια κοινή γνώση και να έχουμε μια βάση συζήτησης...
Ανοιξε και ενα θέμα για τον ΠΥΘΑΓΟΡΑ και κατέθεσε τις απόψεις σου πως
δεν γνωρίζουμε για την διασκαλία του τίποτα ώστε και εκει να καταθέσουμε
τις απόψεις μας...
Ευχαριστώ.
2.Απο ότι κατάλαβα melian, όποιος κάνει άμεσες ερωτήσεις, θέλει να προσβάλει όσους ψάχνονται.
Όταν είπα ότι παρεξήγησες τον Avatar αναφερόμουν στο γεγονός ότι υπονόησες (ή έστω αυτό κατάλαβα εγώ) ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα και ασχολείται με την Καμπάλα. Αν έκανα λάθος ζητώ συγνώμη. :)
Ότι υπάρχουν χιλιάδες οργανώσεις είναι γεγονός αλλά η Καμπάλα δεν είναι οργάνωση, αλλά φιλοσοφικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται και από κάποιες οργανώσεις. Δε νομίζω όμως ότι ο τρόπος που η κάθε οργάνωση χειρίζεται την Καμπάλα προσβάλλει ή μειώνει την Καμπάλα που έχει δημιουργηθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Από κει και πέρα φυσικά και ο οποιοσδήποτε που έχει εντρυφήσει πάνω στην Καμπάλα μπορεί να την κρίνει και να τη δει συγκριτικά με άλλα φιλοσοφικά συστήματα. Με απλά λόγια αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι είναι άδικο να κρίνουμε την Καμπάλα από τις Αμερικάνικες (κυρίως) οργανώσεις που θησαυρίζουν στο όνομά της.
Lord Celeborn
23-07-08, 08:05
Καλημέρα. Χαζεύοντας σήμερα το φόρουμ, έπεσα πάνω σε αυτό το θεματάκι. Φαίνεται πως, δεδομένου ότι ασχολούμαι με την Καμπαλλα εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μας, τόση ώστε να προκαλεί ενδοαφέρουσες εκδηλώσεις. δεν δηλώνω Καμπαλιστής, διότι δεν υποστηρίζω τις ομολογίες πίστεως και αλοίμονο αν η πίστη του καθενός προσδιοριζόταν μέσα από μια νεκρή ομολογία.
Ωστόσο, παρατηρώ ότι ασκείται κριτική σε ένα σύστημα χωρίς ίσως να γνωρίζει κανείς καν τις βασικές αρχές του. Δεν θα τις αναλύσω, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να γραφτούν πολλά και μακροσκελή κείμενα που ίσως να μην ενδιαφέρουν όλους. Το Δέντρο της Ζωής μοιάζει απλό σχήμα αλλά η ανάλυσή του είναι τεράστια και δαιδαλώδης κι όμως τόσο απλή αν κανείς μάθει τις βασικές του αρχές.
Από την άλλη, ασκείται κριτική επειδή η Καμπαλλα λένε κάποιοι πως είναι "εβραϊκή". Ποιός έδωσε τίτλους ιδιοκτησίας; Η Καμπαλλα, στην ρπαγματικότητα, μεταφέρει συσσωρευμένη γνώση, εσωτερική γνώση πολλών λαών. Δεν αμφιβάλω ότι από τους αρχαίους ραββίνους αναπτύχθηκε πολύ αλλά έφυγε από τα χέρια τους και πέρασε σε άλλους, στους αλχημιστές του μεσαίωνα και από εκεί στους εσωτεριστές, αποκρυφιστές και όπως θέλετε ονομάστε τους, που είναι και υπεύθυνοι για τις αντιστοιχίες του Δέντρου με πολλά πράγματα. Και μόνο το γεγονός ότι μεγάλες μορφές, όπως η Φόρτσιουν και ο Κρόουλι, για να αναφέρω μόνο δύο, ασχολήθηκαν μαζί της, δείχνουν τη σημασία που η Καμπαλλα έχει στη δυτική (και όχι μόνο) αποκρυφιστική παράδοση.
Ως σύστημα, για να μεταφέρω την εμπειρία μου, είναι άκρως ζωντανό και λειτουργικό και χρήσιμο στο μαγικό (και όχι μόνο) έργο. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την εβραιοφοβία. Η γραμμή της εσωτερικής γνώσης είναι αδιάσπαστη και δεν λαμβάνει υπόψη εθνικότητες.
Από εκεί και πέρα αν θέλετε να πουμε κάτι συγκεκριμένο πάνω σε αυτή, εγώ είμαι πρόθυμος.
Ευχαριστώ.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.