Επιστροφή στο Forum : ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ Η ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΕΣ??
ELASTELLITSA
10-11-07, 16:27
ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ...ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠOΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΑΣ ΧΕΡΙ?
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ..
------------------------------
Γραφετε αναποδα?(απο κατω προς πανω)
Στις λεξεις γραφετε το δευτερο γραμμα και μετα το πρωτο?
Στο τελος της λεξης μπερδευετε το ς και το v χωρις λογο?
Διαβαζετε ενα κειμενο διαγωνια?
αλλα ?
ΓΕΝΙΚΑ
---------
Τι σχεση εχετε με τις τεχνες?(μουσικη,ζωγραφικη κτλ)
Ποσο γρηγορα η ευκολα μαθαινετε κατι?(μια ξενη γλωσσα πχ)
τι αλλο??
Στέλλα δε ξέρω τι συμπεράσματα θα εξαχθούν από το νέο αυτό thread, αλλά μάλλον κάτι έχεις στο μυαλό σου :p
Προσωπικά, είμαι δεξιόχειρας και αριστεροπόδαρος :D
Συνήθως πάνε πακέτο τα χέρια με τα πόδια, εκτός αν σε μικρή ηλικία, τρόπον τινα υπήρχε "εξαναγκασμός' από σχολείο,οικογένεια κλπ να χρησιμοποιείται στη γραφή το "καλό" (δεξίο χέρι)...
Σε εμένα δε συνέβη ,αποδεδειγμένα, αυτό. :D
Για να δούμε!!!
Εγώ είμαι δεξιόχειρας, και από ότι κατάλαβα όλα τα ερωτήματα είναι για το αντίπαλο στρατόπεδο.. εμείς δηλαδή δεν είμαστε άνθρωποι; αμάν πια.. :D
ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ
Μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνουν τα πάντα "ανάποδα". Ζουν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος να λειτουργεί αντίστροφα γι’ αυτούς! Προσαρμόζονται, βέβαια, αλλά νιώθουν κάπως περίεργα, κάπως παράξενα...
Οι επιστήμονες λένε ότι στους αριστερόχειρες λειτουργεί το δεξί μέρος του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με τη διαίσθηση, την ενόραση και την καλλιτεχνία (όπως μουσική, ζωγραφική, υποκριτική κ.λ.π.).
Ας εγκαινιάσω, λοιπόν, το θέμα σαν η πρώτη ισχυρή αριστερόχειρας!!!!
Καλησπέρα σε όλους.
Αρχική δημοσίευση απο karma
Μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνουν τα πάντα "ανάποδα". Ζουν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος να λειτουργεί αντίστροφα γι’ αυτούς! :eek: Ποιος τα λέει αυτά;
Φίλη Στέλλα, ως ακόμη μία αριστερόχειρας, θα συνδράμω στην έρευνά σου. Μπορώ -όχι βέβαια κατά προτίμησην- να γράψω από κάτω προς τα πάνω και πάντα στις λέξεις ξεκινώ από το πρώτο γράμμα.
Δεν μπερδεύω το "ς" (υποθέτω ότι λέγεται πως ορισμένοι χρησιμοποιούν το "σ") ούτε και το "ν" -αυτό πάλι με ποιον χαρακτήρα υποτίθεται πως το μπερδεύουν;
Διαβαζετε ενα κειμενο διαγωνια?Αναφέρεσαι στη στάση του σώματος ή σε λέξεις γραμμένες διαγώνια; :confused:
Μου αρέσει να ασχολούμαι με τις Τέχνες, ιδιαιτέρως με τη ζωγραφική (δεν αναφέρομαι σε παπάκια και λιμνούλες :p ). Τέλος, η εκμάθηση γλωσσών ανέκαθεν ήταν το φόρτε μου (προς το παρόν μιλάω τρεις) και γενικά θεωρώ εύκολο το να αποστηθίσω μακροσκελή κείμενα.
Γιατρέ...θα ζήσω; :)
BladeRunner82
10-11-07, 22:30
Eιμαι αριστεροχειρας και γουσταρω τρελα.
Μιλαω 4 ξενες γλωσσες.στις 3 εχω ανωτατα πτυχια,ειμαι πτυχιουχος νομικος και τωρα σπουδαζω ψυχολογια,εχω κλιση προς θεατρικη τεχνη,πιστευω οτι εχω ανεπτυγμενα....μεταφυσικα κεντρα του εγκεφαλου και επισης οπως εχει αποφειχθει επιστημονικα για τους αριστεροχειρες και μπορω να παραθεσω το κειμενο,ειμαι επιρρεπεις σε καταθλιψεις και κρισεις αγχους.Και αυτο για τον απλουστατο λογο που ειπωθηκε πραπανω με την δεξιοστροφη λειτουργια του εγκεφαλου.
Οσον αφορα τα γραμματα,δεν εχω επιχειρησει να διαβασω διαγωνια ομως το λαθος με το ν και το ς και το κανω ενιοτε!!!Δεν εχω διαβασει ποτε τι μπορει να σημαινει αυτο.
Γενικα εχω σε πολυ μεγαλη υποληψη τους αριστεροχειρες.
Μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνουν τα πάντα "ανάποδα". Ζουν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος να λειτουργεί αντίστροφα γι’ αυτούς!:eek: Ποιος τα λέει αυτά;
Τάδε έφη... karma, παθούσα και... μαθούσα από μικρό παιδί!
Διαγώνια δεν διαβάζω, αλλά μπορώ και γράφω ανάποδα! :)
Από ξένες γλώσσες, μιλάω δύο και γενικά τις μαθαίνω με ευχέρεια (ίσως να είναι και μνήμες από προηγούμενες ζωές μου :o)!
Διαθέτω καλλιτεχνικά ταλέντα, διαίσθηση, ενόραση και είμαι καλή ψυχολόγος!
BladeRunner82
11-11-07, 03:22
Από ξένες γλώσσες, μιλάω δύο και γενικά τις μαθαίνω με ευχέρεια (ίσως να είναι και μνήμες από προηγούμενες ζωές μου :o)!
Nα μου ζησεις καρμα μου.
Ζουμε σε ενα κοσμο οπου ειναι φτιαγμενος για δεξιοχειρες.Τα ποντικια του υπολογιστη,τα μουσικα οργανα,τα οπλα στο στρατο,ειναι μερικα απο αυτα που μου ερχονται.
Βλεπεις το αριστερο θεωρειται το κακο χερι...
Θα ψαξω να βρω το αρθρο για τους αριστεροχειρες.Ειναι λεει καλυτεροι στα βιντεοπαιχνιδια,στις μαχες σωμα με σωμα και δυστυχως επιρρεπης σε ψυχικα νοσηματα οπως καταθλιψη και σχιζοφρενεια(μακρια απο εμας).
ELASTELLITSA
11-11-07, 04:38
Παιδια,τα ερωτηματα δεν ειναι ασχετα.Ειμαι αριστεροχειρας και κανω συνεχως τα ιδια λαθη.Μπερδευω το ς με το ν χωρις λογο,γραφω αναποδα και διαβαζω διαγωνια.Ολα αυτα τα θεωρουσα τυχαια και φυσιολογικα μεχρι που ο καθηγητης γενετικης μου στο τει μας ρωτησε ποσοι ειμαστε αριστεροχειρες και αυτα που ρωταω κι εγω.Το ποσοστο στη σχολη μας ητανε 20% και οι περισσοτεροι που μιλησα κανανε τα ιδια 'τυχαια' λαθη με εμενα.Τυχαιο?Οσο για τις τεχνες η τις ξενες γλωσσες τα αριστεροχειρα παιδια που γνωρισα μιλανε απταιστα μεσο ορο 2 γλωσσες ο καθενας και εχουν φοβερη αντιληψη στα παντα.Εχουν κλιση οι περισσοτεροι στις θεωρητικες επιστημες και βγαζουν τους μεγαλυτερους βαθμους στα μαθηματα χωρις ιδιαιτερο κοπο.Ξεκινησα αυτο το θεμα γιατι ενθουσιαστηκα με αυτα που ανακαλυψα,που ως τωρα τα θεωρουσα απλα λαθη.
tsilof Στέλλα δε ξέρω τι συμπεράσματα θα εξαχθούν από το νέο αυτό thread, αλλά μάλλον κάτι έχεις στο μυαλό σου Προσωπικά, είμαι δεξιόχειρας και αριστεροπόδαρος
Συνήθως πάνε πακέτο τα χέρια με τα πόδια, εκτός αν σε μικρή ηλικία, τρόπον τινα υπήρχε "εξαναγκασμός' από σχολείο,οικογένεια κλπ να χρησιμοποιείται στη γραφή το "καλό" (δεξίο χέρι)...
Σε εμένα δε συνέβη ,αποδεδειγμένα, αυτό.
Για να δούμε!!!
tsilof σε θυμαμαι απο τα προμηθεια...μηπως εισαι αμφιδεξιος??υπαρχουν πολλοι μεγαλοι κυριως σε ηλικεια που γραφουν και με τα 2 λογω ρατσισμου κτλ και παλιων αντιληψεων στα σχολεια αλλα το ποδι δε μπαινανε ποτε στη διαδικασια να το αλλαξουνε..περιττο..μηπως εισαι αριστεροχειρας που εμαθες με το δεξι??σκεψου το
karma ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ
Μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνουν τα πάντα "ανάποδα". Ζουν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος να λειτουργεί αντίστροφα γι’ αυτούς! Προσαρμόζονται, βέβαια, αλλά νιώθουν κάπως περίεργα, κάπως παράξενα...
Καρμα, γιατι παραξενα και διαφορετικα?? Καθολου..
Παιδια,γραψτε μου και για τη διαισθηση σας...
ELASTELLITSA
11-11-07, 04:42
Και κατι ακομη... οι μουσικοι αριστεροχειρες,ποσο δυσκολο ητανε να μαθετε να παιζετε καποιο μουσικο οργανο?Σαν αριστεροχειρας μου ητανε τρομερα δυσκολο να μαθω να παιζω βιολοντσελο σε σχεση με τα αλλα παιδια στην ηλικεια μου γιατι παιζεις με το αριστερο και κρατας το δοξαρι με το δεξι και το οργανο το ακουμπω στον δεξι ωμο.Σε αλλα μουσικα οργανα??
tsilof σε θυμαμαι απο τα προμηθεια...μηπως εισαι αμφιδεξιος??υπαρχουν πολλοι μεγαλοι κυριως σε ηλικεια που γραφουν και με τα 2 λογω ρατσισμου κτλ και παλιων αντιληψεων στα σχολεια αλλα το ποδι δε μπαινανε ποτε στη διαδικασια να το αλλαξουνε..περιττο..μηπως εισαι αριστεροχειρας που εμαθες με το δεξι??σκεψου το
Στέλλα όπως σου γραψα και στο πρώτο μήνυμα, αποδεδειγμένα δεν ισχύει αυτό.
Βασικά, αυτό που περιγράφεις (δηλ.το "στίγμα") συνέβαινε παλιότερα, τόσο που εγώ μάλλον είμαι μικρός ακόμη :D
Σοβαρά τώρα, ρωτώντας τη μάνα μου, που τυχαίνει να ναι και εκπαιδευτικός (δασκάλα) :p μου πε πως εννοείται πως δε θα μπαίναν στη διαδικασία αυτή...
Το αμφιδέξιος με άρεσε :D αλλά όχι, δε μπορω να γράψω με το αριστερό, όπως δε νιώθω σαν καλό πόδι το δεξι, καθόλου...
Αυτά!
Εγώ είμαι στο γράψιμο εξίσου καλή και στο δεξιό και στο αριστερό χέρι.
Στο πληκτρολόγιο χρησιμοποιώ πιο πολύ το δεξί, το αριστερό έχει αναλάβει
ως την νοητή περιοχή που ορίζουν τα "ε" - "ψ" και το υπόλοιπο πληκτρολόγιο
το δεξί.
Παίζω πάρα πολλά χρόνια Βιόλα και βιολί, το δοξάρι με το δεξί και τις χορδές
με αριστερό. Σε κιθάρα που παίζω ερασιτεχνικά μπορώ να παίξω και σαν αριστερόχειρ
και σαν δεξιόχειρ. Συγκεκριμένα έχουμε δυο κιθάρες σπίτι, μια ηλεκτρική για
δεξιόχειρες που παίζει ο άντρας μου και γω και μια ακουστική για αριστερόχειρες
που παίζω μόνο εγώ. Πιρούνι πάντα με αριστερό μαχαίρι πάντα με δεξί.
ELASTELLITSA
11-11-07, 14:15
Και κατι ακομη... οι μουσικοι αριστεροχειρες,ποσο δυσκολο ητανε να μαθετε να παιζετε καποιο μουσικο οργανο?Σαν αριστεροχειρας μου ητανε τρομερα δυσκολο να μαθω να παιζω βιολοντσελο σε σχεση με τα αλλα παιδια στην ηλικεια μου γιατι παιζεις με το αριστερο και κρατας το δοξαρι με το δεξι και το οργανο το ακουμπω στον δεξι ωμο.Σε αλλα μουσικα οργανα??
παιδια λαθος απο τη βιασυνη να γραψω * το βιολοντσελο στον αριστερο ωμο.
Χαιρετώ την παρέα των... αριστερόχειρων!
Καρμα, γιατι παραξενα και διαφορετικα?? Καθολου..
Παιδια,γραψτε μου και για τη διαισθηση σας...Όταν είσαι παιδί... δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί τα πάντα είναι ανάποδα!!! :)
Όταν ήμουν στην πρώτη δημοτικού, με ζόρισαν οι δάσκαλοι να γράφω με το δεξί. Το αποτέλεσμα ήταν, να περάσει το πρώτο εξάμηνο χωρίς να έχω μάθει καν την αλφαβήτα και κατ’ επέκταση τη διδακτική ύλη. Και όχι μόνο αυτό... άρχισα, μάλιστα, να τραυλίζω και να μην έχω ευχέρεια λόγου... Αυτό σημαίνει, ότι δημιουργήθηκε κάποιου είδους μπλοκάρισμα στον εγκέφαλό μου.
Από τη στιγμή που με άφησαν ελεύθερη, μετά από τη συμβουλή του γιατρού που απευθύνθηκαν οι γονείς μου, παρουσίασα θεαματική πρόοδο και μπόρεσα να αφομοιώσω, σε μικρό χρονικό διάστημα, όλη την ύλη που είχα χάσει!!!!
Στα μαθηματικά είχα πάντα υψηλούς βαθμούς και τώρα σαν Αστρολόγος τα πάω πολύ καλά με τις μοίρες! Επίσης, ήμουν πολύ καλή και στον αθλητισμό.
Παίζω κιθάρα, πιάνο, γράφω ποίηση, στίχους, συνθέτω και τραγουδώ, έχω κλίση και στο χορό. Οι χορδές στην κιθάρα μου είναι ανάποδες (το μόνο πρόβλημα είναι, ότι όταν θέλω να αγοράσω μία καινούργια κιθάρα δεν μπορώ να τη δοκιμάσω :D)!
Είμαι έντονα διαισθητική και διαθέτω το χάρισμα του "βλέπειν" και ακούειν". Όταν έκανα φωτογράφιση αύρας το πιο δυνατό μου τσάκρας ήταν το τρίτο μου μάτι!
Α! Επειδή έπαιζα χρόνια ποδόσφαιρο (αν ήμουν άντρας μπορεί να είχα γίνει και ποδοσφαιριστής), χρησιμοποιούσα πάντα το αριστερό μου πόδι)! :o
deksioxeiras kai ego...opos oi perisoteroi :D
alla exo allo koulo.....m'aresei na ksefulizo ta periodika anapoda....exo kati giatre???O_o
tora gia glosses ok pistevo oti den tha eixa provlima na matho alla auto pou den mporo me tpt na katanohso einai oi nomoi ths fusikhs..me tpt omos leme,mono papagalia oti matho..gi'auto alloste kai xrostao to sugkekrimeno mathima ap'to proto eksamhno...kai eimai 8o... :D
ELASTELLITSA
11-11-07, 17:51
Μερικες ακομη πληροφοριες...
Καποιοι απο εσας γνωρισατε τη φιλη μου saniye στα Προμηθεια και στη συναντηση στην αθηνα.Η κοπελα ειναι πιλοτος και μου ειπε πως οι περισσοτεροι πιλοτοι ειναι αριστεροχειρες.Μερικες ακομη πληροφοριες που βρηκα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ δειχνουν πως αυτη η μεριδα ανθρωπων εχει ιδιαιτερο 'ταλεντο' στο να μιλαει και να οδηγαει συγχρονως η να κανει 2 πραγματα την ιδια στιγμη το ιδιο καλα.Ερευνα νευροψυχολογιας εδειξε πως επεξεργαζονται γρηγοροτερα τα εξωτερικα ερεθισματα και τις πληροφοριες απο τους δεξιοχειρες.δειτε εδω
http://people.howstuffworks.com/framed.htm?parent=left-handed.htm&url=http://www.apa.org/journals/neu/
υπαρχουν επεισης μελετες που παρουσιαζουν τους αριστεροχειρες ως ατομα που χρησιμοποιουν και τα 2 ημισφαιρια του εγκεφαλου και οχι μονο το δεξι που ισχυει μεχρι τωρα κανονας.Κατι ακομη λιγο ασχετο..εχουν κλιση στα videogames με μεγαλες επιτυχιες!
ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ!
Okay, I have to admit this right away. I am one mixed up dude . I’m not ambidextrous, but I do things with either hand. To be more specific, I am left-handed and right-armed.
When I throw a ball, bowl, play tennis or any other activity that involves using my shoulder and hand, I am a righty. When I write or eat or do anything that doesn’t involve the shoulder to a great degree, I am a lefty.
As with a number of people who’ve written here, I don’t find that I’m very imaginative or artistic. I’ve had my moments in both areas, but it is not my natural inclination.
Probably the most disconcerting thing I’ve always attributed to being a lefty is my inability to read and comprehend easily. I alway got good grades in school, but I attribute this to having an excellent memory, rather than any great reading ability.
I remember taking a speed reading course in high school and getting absolutely nowhere. I could never develop the ability to view a large number of words at a time and getting its meaning. When I was a child, we heard about then President Kennedy’s ability to read at some fantastic rate like 17,000 words per minute and when I couldn’t grasp more than a couple hundred a minute, I felt like a failure. Long story short, I was never much of a reader because it wasn’t very easy for me to read quickly. It can take me a very long time to read an entire book. Now as I get older, I want to read more and what I want to read usually involves scientific or philosophical concepts. The upshot of this is that I find myself re-reading a paragraph a number of times to get its meaning. This might not be unusual, but I also find myself re-reading magazine articles, more because I can’t stay focused than because I don’t understand what I’m reading.
Sometimes, I attribute this to mild dislexia, or perhaps a touch of ADHD, or even simply a lazy mind.
ΣΧΟΛΙΑ...
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ http://www.rkwest.com/left-handed/
Eγω παλι ειμαι δεξιοχειρας,αλλα κανω αυτο το λαθος με το ς και το ν , πιστευω πως εχω διαισθηση και γενικοτερα μια ταση προς την μεταπλευρα της ζωης οτι κι αν ειναι αυτη,επισης μαθαινω ευκολα ξενες γλωσσες (επισημα ξερω 2),διαβαζω διαγωνια και εχει τυχει να γραψω πρωτα το δευτερο γραμμα μιας λεξης,αποστηθιζω ευκολα κειμενα αλλα ακομη πιο ευκολα τα εμπεδωνω και τα αφομοιωνω γιατι δεν μ αρεσει η ξερη αποστηθιση και με αρεσουν οι τεχνες ιδιαιτερως η μουσικη , η λογοτεχνια . Πιστευω οτι εχω και πλουσια φαντασια,καλα γενικοτερα νομιζω πως ειμαι λιγο περιεργος ανθρωπος.Παντως ολο αυτο το θεμα με τους αριστεροχειρες και τους δεξιοχειρες το θεωρω μια προσπαθεια να καταλαβουμε τη φυση του ανθρωπου η οποια για μενα ειναι μακραν πιο περιπλοκη απο απλα χαρακτηριστικα ανθρωπων τα οποια τα κατατασσουμε στους αριστεροχειρες η τους δεξιοχειρες η στα ζωδια κ.α.Δεχομαι βεβαια οτι μπορει να υπαρχουν καποια κοινα χαρακτηριστικα σε πολλους ανθρωπους τα οποια ενδεικτικα εχουμε βαλει σε μια ομαδα.Εγω πιστευω οτι καθε ανθρωπος ειναι μοναδικος και οταν προσπαθουμε να τον βαλουμε σε μια ενδεικτικη ομαδα συμφωνα με την προσωπικοτητα την οποια νομιζουμε εμεις οτι εχει τον πολτοποιουμε .Καθε ανθρωπος κρυβει παρα πολλα μεσα του και γεμιζω με δεος οταν αναλογιζομαι τι μπορει να κανει.Επισης κανενας δεν ξερει καλυτερα ενα ατομο παρα ο ιδιος του ο εαυτος.Παιρνω για παραδειγμα εμενα ας πουμε.Ειμαι μοναχικος αλλα ταυτοχρονα μπορω να γινω πολυ κοινωνικος ,ειμαι σκληρος αλλα ταυτοχρονα μπορω να γινω υπερευαλωτος και υπερευαισθητος ,ειμαι εσωστρεφης ,μυστικοπαθης αν θελετε αλλα ταυτοχρονα μπορω να γινω ανοιχτο βιβλιο που λενε κ.α.Ανηκω στο ζωδιο της Παρθενου και μου ελεγαν ο μοναχικος μου χαρακτηρας οφειλεται σ'αυτο αλλα εγω παντα τους διεψευδα με τη συμπεριφορα μου καποιες φορες καθως δεν ηταν καθολου τυπικη ενος που ανηκει στο ζωδιο της Παρθενου.Επισης δεν μ'αρεσει να με χαρακτηριζουν καλο η κακο η αλλα κοσμιτικα γιατι νιωθω οτι με μειωνουν καθως θελω να με σεβονται επειδη ειμαι ο Φωτης και οχι το καλο παιδι που ειναι και υποκειμενικο και ετσι προσπαθω να τα αγνοω αν και θα μουν ψευτης αν δεν ελεγα οτι σε καποια θεματα ειναι καλο να τα δεχεσαι(εργασια). Η αδερφη μου ειναι "ζερβοκουταλα" και ειναι πολυ γηινος ανθρωπος μεχρι τωρα τουλαχιστον αν και πιστευω οτι εχει αρκετες πινελιες μεταφυσικης υφης, ετσι καταληγω στο οτι ειστε οι Karma ,mata xari,giorgos και οχι οι αριστεροχειρες και οι δεξιοχειρες.Τα μπερδεψα παλι αλλα δεν πειραζει :D !
Για σου Dunadan!
Παρθένος και εγώ!
Κάθε ψυχή είναι ξεχωριστή και μοναδική! Έχει τη δική της αξία και τα δικά της χαρίσματα!
Στην περίπτωση των αριστερόχειρων πιστεύω, πως η ιδιότητά τους αυτή δίδεται από το Σύμπαν σαν ένα εγχειρίδιο για την αποστολή τους στη γη. Σε άλλες ψυχές, μπορεί να δίδονται διαφορετικού είδους εγχειρίδια. Ίσως η ίδια η ψυχή διαλέγει τα εγχειρίδια που θα τη βοηθήσουν στην εξέλιξή της ή την αποστολή της!
Ολοι σε τελικη αναλυση εχουμε μια αποστολη και λειτουργουμε σαν μηνυματα προς στους αλλους, εγω δεν μπορω να ξεχωρισω καποιον επειδη γραφει με το αριστερο η με το δεξι και δεν μου λεει και τιποτα ουτε το ενα ουτε το αλλο.Ο εσωτερος εαυτος ειναι αυτος που διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο και το ξερουμε ολοι αυτο.Τωρα αν το αριστερο η το δεξι ειναι αποτυπωση του πνευματος στο σωμα για να δειξει οτι καποιος εχει και τη συγκεκριμενη προσωπικοτητα η ιδιοτητες η ικανοτητες αναλογα με το χερι που χρησιμοποιει δεν το αποκλειω αλλα δεν το δεχομαι κιολας γιατι με τα δικα μου ματια η διαφορα δεν οφειλεται εκει , βεβαια δεν μπορω να αποκλεισω το οτι μπορει καποιες εγκεφαλικες ιδιοτητες να ειναι ενεργοποιημενες περισσοτερο σε αριστεροχειρες παρα σε δεξιοχειρες ,αλλα δεν νομιζω κατι που μπορει να κανει ενας δεξιοχειρας να μην μπορει να το κανει και ενας αριστεροχειρας και το αντιστροφο.Ετσι αφου δεν εχω δει καποια ερευνα η οποια να αποδεικνυει οτι καποια ικανοτητα την εχουν μονο οι μεν η μονο οι δε δεν διακρινω 2 στρατοπεδα αλλα 1 στο οποιο υπαρχει μονον ο ανθρωπος.Ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω γιατι δεν εχω χρονο να γραψω ολες τις σκεψεις μου και δεν τα παω καλα με το γραπτο λογο ,ιδαιτερα με το πληκτρολογιο εδω μπροστα μου. :) ! (Αληθεια ξερετε καμια ερευνα να αναφερετε γιατι εγω δεν ασχολουμαι και ιδιατερα με το συγκεκριμενο θεμα? Α...και επιστημονικες εξηγησεις)
ELASTELLITSA
11-11-07, 23:30
Παιδια δεν προσπαθουμε να αποδειξουμε πως καποιοι ειναι πιο ξεχωριστοι απο αλλους επειδη γραφουν με το αριστερο ή πως ολοι οι δεξιοχειρες ειναι βαρετοι για αναλυση.Απλως αυτο το γονιδιο που καθοριζει το δυνατο μας χερι φαινεται πως καθοριζει και τον τροπο που λειτουργει ο εγκεφαλος μας.Προσπαθω να 'μαζεψω' πληροφοριες απο εσας και απο τις ερευνες που εχουν γινει μπας και καταλαβουμε πως λειτουργει το μυαλο μας και αν λειτουργει διαφορετικα απο τους δεξιους η οχι.
Ιχθυεκηβόλος
12-11-07, 10:36
Καλημέρα κι από εμένα...
Είμαι κι εγώ αριστερόχειρας,δεν αντιμετώπισα ποτέ προβλήματα στην γραφή σε αντίθεση με την πεντάχρονη κόρη μου που είναι κι αυτή ζερβοκουτάλας και πολλές φορές γράφει λέξεις ανάποδα,δλδ από δεξιά προς τα αριστερά :)
Έχω μια έφεση και με συναρπάζουν οι ξένες γλώσσες,από την άλλη δεν έχω κανένα καλλιτεχνικό ταλέντο αλλά από ότι μου λένε οι φίλοι μου,εμπιστεύονται την κρίση μου σε θέματα γούστου...(κριτικός δλδ κι έτσι :) )
Επίσης ψυχολογώ άτομα τα οποία βλέπω για πρώτη φορά με ένα απλό κοίταγμα στα μάτια,αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δούλευα από μικρό παιδί σερβιτόρος κι είχα επαφές με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους...
Καλησπέρα σας,
Και εγώ αριστερόχειρας!!.. Πραγματικά πολλά από τα πιο πάνω σχόλια με καλύπτουνε πλήρως. Πιασάρικο αυτί όσο αφορά ξένες γλώσσες, (έμαθα τέλια αγγλικά παρακολουθώντας ξένα έργα) , μεγάλη κλήσεις στις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, χορός, θέατρο, και πολλά άλλα), και λατρεύω το διάβασμα….
Δεν μπερδεύω όμως το ν με το σ, ούτε διαβάζω διαγώνια.
Γενικά πιστεύω είμαι εύστροφο άτομο, κοινωνικό, με πολλά ενδιαφέροντα.
Όσο αφορά τα videogames, το παράξενο με εμένα είναι ότι όποτε κάτσω να παίξω PlayStation για παράδειγμα, ζαλίζομαι τόσο πολύ, σε σημείο που μπορεί να νιώθω άρρωστη….. :confused:
Αριστερόχειρας κι εγώ...
Απ' όσο θυμάμαι στο δημοτικό έγραφα ξεκινώντας απο τα δεξιά της σελίδας προς τα αριστερά.
Κανένα όμως πρόβλημα με το ν κι το ς. Μεγάλη αγάπη στην τέχνη, ιδιαίτερα στο θέατρο οπού και σπουδάζω στό ανάλογο τμήμα.
Τα συνδυάζω όλα με αριθμούς προκειμένου να αποθηκεύω πληροφορίες στο όχι και με τόσο δυνατή μνήμη μυαλουδάκι μου!
Με τους αριθμούς έχω σχέση πάθους απο πολύ μικρή...
Το περιοδικό ΤΙΜΕS δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τους αριστερόχειρες, και την σχέση τους με τα δίδυμα... Στα Mirror δίδυμα,το ένα είναι αριστερόχειρας και το άλλο δεξιόχειρας (σαν να βλέπεις τον εαυτό σου σε καθρέφτη) Υποστήριξε λοιπόν η έρευνα ότι το 75% των αριστερόχειρων, ήτανε αρχικά δίδυμοι κατα την κυοφορία τους, και το δίδυμο αδελφάκι τους ίσως πέθανε κατα την εγκυμοσύνη,( “vanishing twin syndrome”) ή να γεννήθηκε μαζί τους....
Εγώ όπως σας έιπα είμαι αριστερόχειρας (χωρίς δίδυμο αδελφάκι) αλλα γέννησα εγώ δίδυμα, χωρίς να έχω στην οικογένεια μου κληρονομικότητα........!!! Λίγο περίεργο δεν είναι;;;;
Τελικά ίσως πραγματικά υπάρχει μια βάση στην έρευνα αυτή.... :p
metalmaniac
13-11-07, 21:14
καλησπερα
εγω ειμαι δεξιοχειρας
αλλα πολλες φορες νιωθω οτι ειμαι αριστεροχειρας εγκλωβισμενος σε σωμα δεξιοχειρα :D
δεν ξερω για ποιο λογο αλλα ολοι οι αριστεροχειρες μου ειναι συμπαθεις
κ εγω μπερδευω το Νι με το Σιγμα στο τελος των λεξεων
ή γραφω πρωτα το δευτερο γραμμα της λεξης
και μαλιστα ακομα κ οταν γραφω στο πληκτρολογιο!
οπως ειπε κ καποιος αλλος φιλος,
κ εμενα με βολευει να διαβαζω περιοδικα απο την τελευταια σελιδα...
οσον αφορα στα αθληματα,ενας γνωστος μου γραφει με το δεξι,παιζει μπαλα με το αριστερο αλλα μπασκετ κ χαντμπολ με το δεξι!
τωρα,για την εξυπναδα πιστευω οτι προκειται και σε αυτην την περιπτωση για κατι ποιο περιπλοκο απο την απλη επιλογη του ενος ή του αλλου χεριου
ισως κ για κατι τυχαιο
για παραδειγμα στο σχολειο μου ειχαμε 3 αριστεροχειρες στην ταξη οι οποιοι ηταν ολοι τους ντουγανια,πως το λενε ρε παιδι μου,λαχανιδες,ντουβαρια,κωθωνια
κ δεν μπορω να πω οτι ηταν καλοι σε καποια τεχνη ή κατι παρομοιο
οριστε κ μια λιστα με διασημους αριστεροχειρες Lefties (http://www.indiana.edu/~primate/left.html)
.......................................
....................................
...........................
.
ELASTELLITSA
14-11-07, 02:00
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ BLOG
τα συμπερασματα δικα σας..!
'Ενας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού). Τώρα, όμως τα πράγματα αλλάζουν και η ζυγαριά δείχνει να τείνει να ισορροπήσει, καθώς ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες. Όπως δηλώνει και καθηγητής Βιολογίας Alexander Dubov «ο αριθμός των αριστερόχειρων μωρών που γεννήθηκαν μέσα στο 2005 είναι διπλάσιος από αυτά που γεννήθηκαν το 1990» & Το δεξί ημισφαίριο αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Όμως - δυστυχώς για τους δεξιόχειρες - το θέμα αρχίζει να τίθεται και ποιοτικά! Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα σαν είδος βελτιώνεται και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση των αριστερόχειρων καθώς και στην ανάδειξη των - τόσα χρόνια - καταπιεσμένων δυνατοτήτων τους. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων. Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» - και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν - είναι αριστερόχειρες. Οι ικανότητες των αριστερόχειρων αρχίζουν να αναδύονται από την αφάνεια και αυτό αλλάζει τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη, η οποία διατηρεί για μεγάλες περιόδους αναλλοίωτες τις εντυπώσεις της. Ακόμα και στις ικανότητες που θεωρούνται «παραφυσικές» οι αριστερόχειρες έχουν τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Alexander Lee που ερεύνησε τα στατιστικά δεδομένα, ελάχιστοι δεξιόχειρες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα άτομα που έχουν διάφορα χαρίσματα όπως τηλεπάθεια, όραση διαμέσου της ύλης (αλλιώς «όραση X-ray»), κ.λπ. Για τους επιστήμονες, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μια αναμέτρηση σε ψυχολογικό-κοινωνικό επίπεδο ανάμεσα σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Αναμέτρηση που κάποιοι δεν διστάζουν να την παραλληλίσουν με την μάχη για επικράτηση μεταξύ Κρο-Μανιόν και «ανθρώπου του Νεάντερταλ». Πολλοί μάλιστα στοιχηματίζουν υπέρ των ανερχόμενων αριστερόχειρων, καθώς πιστεύουν ότι μια ανθρωπότητα στην οποία θα επικρατούν οι αριστερόχειρες θα διαθέτει υψηλότερες διανοητικές ικανότητες αλλά και πιο ευαίσθητες αισθήσεις αγγίζοντας αντιληπτικές ικανότητες πιο λεπτές από ό,τι σήμερα. Με άλλα λόγια υψηλότερη αντίληψη και υψηλότερη ικανότητα σκέψης. Αν δούμε το θέμα από ιατρική άποψη, μια ανάλογη «μάχη» διεξάγεται και κατά την κυοφορία ενός εμβρύου, καθώς οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του εμβρύου που κρίνεται αν το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Η στιγμή εντοπίζεται στη διάρκεια του τέταρτου μήνα της κύησης, οπότε κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο του εμβρύου και το δεξί ημισφαίριο κυριαρχεί. Αν συμβεί αυτό, το νεογέννητο θα είναι αριστερόχειρας. Σε ένα «ενδιάμεσο ενδεχόμενο», υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να ανασταλεί οπότε το παιδί που θα γεννηθεί έχει διπλές ικανότητες: λειτουργεί εξίσου καλά με το δεξί και το αριστερό μέρος του σώματός του. Άλλη μια στατιστική έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται συχνότερα από μητέρες άνω των 30 ετών και επιπλέον γεννιούνται συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο. Tα συμπεράσματα δικά σας!
οΆλλη μια στατιστική έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται συχνότερα από μητέρες άνω των 30 ετών και επιπλέον γεννιούνται συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους, δηλαδή από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο. Tα συμπεράσματα δικά σας!
Αγαπητή ELASTELLITSA
Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η δημοσίευση!
Και για του λόγου το αληθές η μητέρα μου ήταν άνω των 30 ετών όταν γεννήθηκα και ο μήνας γέννησής μου είναι ο Σεπτέμβριος.
Κάνω μία έρευνα για τους αριστερόχειρες και στις δικές μου σελίδες! Όποιος επιθυμεί, μπορεί να λάβει μέρος και εκεί:
http://nebesnyel.forumup.com/viewtopic.php?t=63&mforum=nebesnyel
http://starworld.myforumportal.com/viewtopic.php?t=25
Επίσης, καλό θα ήταν να αναφέρουμε και τα αστρολογικά μας στοιχεία, για να δούμε αν υπάρχουν κοινά σημεία! :)
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα σαν είδος βελτιώνεται και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση των αριστερόχειρων καθώς και στην ανάδειξη των - τόσα χρόνια - καταπιεσμένων δυνατοτήτων τους. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερος από των δεξιόχειρων. Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους που θεωρούνται «επιτυχημένοι» - και με κάποιο τρόπο ξεχωρίζουν - είναι αριστερόχειρες. Οι ικανότητες των αριστερόχειρων αρχίζουν να αναδύονται από την αφάνεια και αυτό αλλάζει τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, οι αριστερόχειρες έχουν μια υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη των ήχων και των χρωμάτων, ενώ διαθέτουν και μια «φωτογραφική» μνήμη, η οποία διατηρεί για μεγάλες περιόδους αναλλοίωτες τις εντυπώσεις της. Ακόμα και στις ικανότητες που θεωρούνται «παραφυσικές» οι αριστερόχειρες έχουν τον πρώτο λόγο.
:eek: :( :( :(
Δεν υπάρχει δηλαδή καμία ελπίδα για εμάς τους 'φτωχούς' δεξιόχειρες?
ELASTELLITSA
14-11-07, 13:13
Ophelia
Δεν υπάρχει δηλαδή καμία ελπίδα για εμάς τους 'φτωχούς' δεξιόχειρες?
Σήμερα 05:27
:
φιλη οφηλια,εαν εχω βρει 5 πραγματα για τους αριστεροχειρες να εισαι σιγουρη πως ολα τα αλλα αναφερονται σε δεξιοχειρες.Εαν υπαρχουν 50 αξιολογοι και διασημοι αριστεροχειρες υπαρχουν 50.000 αξιολογοι και διασημοι δεξιοχειρες...οπως και να το κανουμε ειστε περισσοτεροι..!
Φ@ύλος Κύκλ(Ο)S
14-11-07, 14:13
φιλη οφηλια,εαν εχω βρει 5 πραγματα για τους αριστεροχειρες να εισαι σιγουρη πως ολα τα αλλα αναφερονται σε δεξιοχειρες.Εαν υπαρχουν 50 αξιολογοι και διασημοι αριστεροχειρες υπαρχουν 50.000 αξιολογοι και διασημοι δεξιοχειρες...οπως και να το κανουμε ειστε περισσοτεροι..!
Αν κάποιος γράφει και με τα δύο
Τρωει και με τα δύο
Τι είναι;
Ελπίζω όχι μοναδικός γιατί θα έπληττα αφόρητα
Αν κάποιος γράφει και με τα δύο
Τρωει και με τα δύο
Τι είναι;
Ελπίζω όχι μοναδικός γιατί θα έπληττα αφόρητα
Μάλλον gifted μιας και θα συνδίαζε τα καλά και των 2 ημισφαιρίων του εγκεφάλου...
Άντε ποιος στη χάρη σου! ;)
Φ@ύλος Κύκλ(Ο)S
14-11-07, 14:24
Μάλλον gifted μιας και θα συνδίαζε τα καλά και των 2 ημισφαιρίων του εγκεφάλου...
Άντε ποιος στη χάρη σου! ;)
gifted superwow !
πάντως μη νομίζεις δεν είναι δύσκολο να το κάνει κανείς
απλά κανείς δε το δοκιμάζει αφου μάλλον βολεύεται στη χρήση του ενός μόνο ανω άκρου.
υπάρχει και ενα μυστικό
στη πρώτη μας συνάντηση ισως στο αποκαλύψω ;)
ELASTELLITSA
15-11-07, 02:47
Παιδια για να το ξεκαθαριζουμε,υπαρχει γονιδιο που καθοριζει το πιο 'αξιο' χερι.Ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψε το πρώτο γονίδιο που φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί κανείς αριστερόχειρας.το γονίδιο, που ονομάζεται LRRTM1, ίσως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.
.Τωρα,ειναι λογικο πως εαν προσπαθησεις να μαθεις να κανεις κατι με το αλλο χερι στο τελος θα το καταφερεις αλλα ποτε οχι τοσο καλα οσο το καλο σου χερι.Λογω γενετικης ενα μωρακι απο τις πρωτες μερες της ζωης του ξεκιναει να πιανει τα παντα με το αριστερο η με το δεξι πιο πολυ.Δεν ειναι κατι τυχαιο το να μαθεις να γραφεις με ενα συγκεκριμενο χερι λοιπον.Αυτο δε σημαινει οτι το αλλο ειναι κουλο.Τωρα, ενα πολυ μικροτερο ποσοστο ειναι αυτο των αμφιδεξιων που χρησιμοποιουν εξισου καλα και τα 2 χερια για ολα απο μωρα.(ambidextrous).
δειτε τι βρηκα σε ενα super blog..
εγκέφαλος είναι ασυμμετρικός, και στους δεξιόχειρες η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου συνήθως σχετίζεται με το λόγο και τη γλώσσα, ενώ η δεξιά πλευρά ελέγχει τα αισθήματα. Ωστόσο, στους αριστερόχειρες ισχύει συχνά το αντίστροφο, και σύμφωνα με τους ερευνητές τούτο οφείλεται στο γονίδιο LRRTM1. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια—μια κατάσταση που σχετίζεται ακριβώς με ασυνήθεις μορφές ισορροπίας στη λειτουργία του εγκεφάλου, . Ο Δρ Κλάιντ Φρανκς από το Wellcome Trust Centre for Human Genetics του πασνεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέφρασε ελπίδες να συμβάλει η έρευνα στην κατανοήση της ασυμμετρίας του εγκεφάλου. «Η ασυμμετρία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του ανθρωπίνου εγκεφάλου, και η διατάραξή της παρατηρείται σε πολλές ψυχιατρικές καταστάσεις», δήλωσε. Επεσήμανε όμως ότι οι αριστερόχειρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν από τη σχέση με τη σχιζοφρένεια: "Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν πιθανότερη την ανάπτυξη σχιζοφρένειας σε κάποια άτομα, και η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερόχειρων δεν θα έχουν ποτέ τέτοιο πρόβλημα". Γύρω στο 10% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες, και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δεξιόχειρων και αριστερόχειρων. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Αυστραλία έδειξε ότι οι αριστερόχειρες σκέπτονται γρηγορότερα όταν συμμετέχουν σε αθλήματα ή παίζουν παιγνίδια με υπολογιστές. Θεωρούνατι ωστόσο και πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, ή σε ορισμένες ασθένειες.
απο το βημαonline
Ο Mc Manus λ.χ. αποδίδει το φαινόμενο σε ένα γονίδιο με δύο αλληλόμορφα, τα C και D, με άτομα ομοζυγωτικά D/D (την ίδια παραλλαγή και από τους δύο γονείς) να 'ναι δεξιόχειρες, ετεροζυγωτικά C/D να 'ναι κατά 75% δεξιόχειρες και άτομα C/C να εκδηλώνουν το αναπτυξιακό φαινόμενο της ρευστής ασυμμετρίας, φαινόμενο κατά το οποίο η αριστεροδεξιοχειρία εξαρτάται από την τύχη λόγω του αναπτυξιακού θορύβου κατά την εμβρυογένεση και της δράσης στοχαστικών-πιθανοθεωρητικών γεγονότων κατά την ανάπτυξη. Για τους λόγους αυτούς η ρευστή ασυμμετρία αναμένεται να προκαλεί 50% δεξιόχειρες και 50% αριστερόχειρες - κατάσταση που συμβάλλει σε μια μη μεντελική κληρονομικότητα της αριστεροδεξιοχειρίας.
Αφήνοντας κατά μέρος την περίπλοκη γενετική εξήγηση της αριστεροδεξιοχειρίας αξίζει να αναφερθεί και μια εξελικτική άποψη, σύμφωνα με την οποία η προέλευση της προτίμησης του δεξιού χεριού στον Homo sapiens, αλλά και σε άλλα παλαιότερα είδη Homo (ο Homo erectus π.χ. ήταν δεξιόχειρας με διαφορές στα ημισφαίριά του), οφείλεται στην τάση της μητέρας να κρατάει το νεογνό προς την αριστερή πλευρά, το οποίο ακούει τους χτύπους της καρδιάς της που παίζουν χαλαρωτικό γι' αυτό ρόλο. Με τον τρόπο αυτόν παρέμενε ελεύθερο το δεξί χέρι και οι δεξιόχειρες μητέρες είχαν ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα, με τη δεξιοχειρία να παραμένει σε υψηλό ποσοστό, 92%, τα τελευταία 5.000 χρόνια.
Μπορεί η αριστεροχειρία σήμερα να μη σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς, όμως συνδέεται με ποικίλες επιπτώσεις κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Π. χ. η αριστεροχειρία υποδηλώνει μικρότερο προσδόκιμο όριο ζωής, όπως τεκμαίρεται από σχετικά ευρήματα σε πιστοποιητικά θανάτου παικτών του μπέιζμπολ, αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων, όχι άμεσης συσχέτισης αλλά έμμεσης μέσω συνακόλουθων νευροπαθολογικών χαρακτηριστικών, μικρή συσχέτιση των μη δεξιόχειρων (αριστερόχειρων και αμφιδέξιων) με τη σχιζοφρένεια, με τους δύο χαρακτήρες να συνοδεύονται συχνά από ανωμαλίες της ασύμμετρης μορφολογίας και λειτουργίας του εγκεφάλου. Συσχέτιση βρέθηκε ακόμη και μεταξύ του δεξιόστροφου ή αριστερόστροφου προσανατολισμού των τριχών της κορυφής της κεφαλής και της αριστεροδεξιοχειρίας, υποδηλώνοντας ίσως τη δυνατότητα ύπαρξης του ίδιου συστήματος που διαμορφώνει την κλίση αυτή και ταυτόχρονα παίζει ρόλο στην ασυμμετρία των δύο ημισφαιρίων. Οι αριστερόχειρες όμως γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού, εύρημα που εξηγήθηκε στη βάση ορμονικών παραγόντων στα πρώτα στάδια της ζωής, σημαντικών για την αριστεροχειρία και τον εν λόγω κίνδυνο.
Η αριστεροδεξιοχειρία έχει αναμφίβολα γενετική βάση, παρά τις δυσκολίες πλήρους εξήγησής της, αλλά υποβάλλεται και σε κοινωνικούς περιορισμούς. Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να επιβάλλεται η αλλαγή των αριστερόχειρων παιδιών σε δεξιόχειρα, διότι η καταπίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες της προσωπικότητάς τους και να προκαλέσει ακόμη και οργανικές βλάβες, όπως λ.χ. στραβισμό, συχνουρία, βραδυγλωσσία κ.ά. Πέραν τούτου, σεβόμενη η κοινωνία τη φυσική αυτή τάση μιας μεγάλης μειονότητας αριστερόχειρων, θα πρέπει να διευκολύνει την κατασκευή «αριστερών» εργαλείων, καταλληλότερων για αυτούς.
Χαιρετώ την παρέα όλων των αριστερόχειρων! (και των δεξιόχειρων φυσικά για να μη μείνουν παραπονεμένοι :p ).
Το ξέρω ότι είμαστε απίθανοι άνθρωποι αλλά με ανησύχησε το γεγονός οτι στατιστικά έχουμε μικρότερο προσδόκιμο όριο ζωής. Μια έρευνα έδειξε οτι οι αριστερόχειρες ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερο από τους δεξιόχειρες :(
Δε λέω ακούγεται άσχημο. Αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε. Ας ξεχάσουμε λοιπόν τα 120 χρόνια τα οποία είναι φτιαγμένος ο ανθρώπινος οργανισμός να ζει χωρίς προβλήματα υγείας. Μπορούμε να αρκεστούμε και στα 111! Βέβαια το οτι στην εποχή μας έχουμε ισοπεδώσει τα πάντα και πιάνουμε με το ζόρι τα 80-90 είναι άλλο θέμα. Έχει να κάνει με τις συνθήκες τις οποίες ζούμε καθώς επίσης και τη διατροφή που ακολουθούμε επομένως δε θα το αναπτύξουμε σε αυτό το θέμα.
Όσον αφορά τώρα την προσπάθεια αλλάγής του "καλού" χεριού είμαι άκρως αντίθετος. Ο καθένας γεννήθηκε με ένα συγκεκριμένο αρχικό "software" και δεν γίνεται να το διαγράψουμε αυτό και μετά πάλι απο την αρχή. Είχα γνωρίσει κάποια στιγμή ένα τύπο που μου έκανε εντύπωση. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ το αριστερό του χέρι (π.χ. και στο φαγητό ακόμα εάν κρατούσε πιρούνι και ήθελε να πιάσει το ψωμί, άφηνε το πιρούνι απο το δεξί χέρι και στη συνέχεια έπιανε με αυτό το ψωμί :confused: ). Μετά έμαθα οτι γεννήθηκε αριστερόχειρας και οι γονείς του τον ανάγκασαν λίγο λίγο να αλλάξει το καλό χέρι. Το αποτέλεσμα ήταν να το πετύχουν αλλά ως συνέπεια την καταστροφή ή αχηστία αν το προτιμάτε του αριστερού χεριού. Με άλλα λόγια χαμένος κόπος για το τίποτα.
γειας σας Α & Δ
εγω εχω γεννηθει Α αλλα περνοντας πολυ δυσκολα παιδικα χρονια για να το σταματησω και να μαθω << το χερι του Θεου >> οπως μου ελεγαν
καποια στιγμη με θεωρησαν μαθηματικη διανοια αλλα για λογους που δεν ειναι του παροντος εμεινε εκει
στο σημερα η μια κορη μου ειναι Α και προσφατα την χαρακτηρισαν ιδιαιτερα εφυι με κληση στα μαθηματικα
βεβαια τρωο με το Α δειχνω με αυτο και πολλες φορες αυθορμητα πιανω στυλο και γραφω με το Α
το μονο που δεν εχω μεχρι σημερα καταφερει ειναι να μαθω ορθογραφια λες να παιζει καποιο ρολο;;;;;;
Φ@ύλος Κύκλ(Ο)S
16-11-07, 10:34
Μήπως πρέπει να μπει απο τους υπεύθυνους μια επιλογή ωστε να ψηφίσουμε και εμείς που είμαστε μούλτιχαντς...
δικαίωμα στη ψήφο εδώ και τώρα
ευχαριστούμε
ELASTELLITSA
16-11-07, 15:37
τελικα συμπερασματα..
1) απο την δημοσκοπιση,εχοντας σαν δεδομενο πως το 10% των ανθρωπων ειναι Α και το gallop εδειξε γυρω στο 35% τοτε ή το δειγμα δεν ητανε αντιπροσωπευτικο ή εχουμε πολλους Α εδω!
2)οι περισσοτεροι μαθαινουν με εξαιρετικη ευκολια ξενες γλωσσες
3)πολλοι αντιμετωπισαν το 'ρατσισμο' πανω στο θεμα στο σχολειο ή στο σπιτι με αποτελεσμα να μαθουν να χρησιμοποιουν το δεξι
4)εχουν γενικα καλλιτεχνικες τασεις
τα υπολοιπα συμπερασματα δικα σας... :p
Ως γνωστόν οι Άγγλοι οδηγούν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας στους δρόμους :rolleyes: . Για το λόγο αυτό και η θέση του οδηγού βρίσκεται στην δεξιά μεριά των οχημάτων. Η πρόφασή τους είναι οτι κατά την αλλαγή ταχυτήτων (εννοείται για αυτοκίνητα μη αυτόματα), αφήνοντας το ένα χέρι απο το τιμόνι (και συγκεκριμένα το αριστερό) συνεχίζουνε να το κρατάνε καθ'όλη αυτή τη διάρκεια με το δεξί χέρι. Έτσι λοπόν ο έλεγχος του οχήματος είναι καλύτερος διότι η αλλαγή της σχέσης ταχυτήτων μπορεί να κριθεί απαραίτητη οποιαδήποτε στιγμή και πολλές φορές σε δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ως τελικό σκοπό πετυχαίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου της διατήρησης της πορείας στο δρόμο, εφόσον δεν αφήνουν ποτέ το καλό χέρι απο το τιμόνι! Και τώρα έρχομαι στα δικά μας δεδομένα. Οδηγούμε στη δεξιά λώρίδα του δρόμου, αλλάζουμε τη σχέση ταχυτήτων με το δεξί χέρι και εξαλουθούμε να κρατάμε το τιμόνι με το αριστερό χέρι. Σας έρχεται καμία σκέψη? Βλέπουμε σύμφωνα με όλα αυτά οτι ο Κ.Ο.Κ. (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) ευνοεί τους αριστερόχειρες! Μας καθιστά ποιο εφικτή την οδήγηση και χωρίς μάλιστα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να διαφοροποιηθούμε τόσο, όσο οι Άγγλοι ;)
Ως γνωστόν οι Άγγλοι οδηγούν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας στους δρόμους :rolleyes: . Για το λόγο αυτό και η θέση του οδηγού βρίσκεται στην δεξιά μεριά των οχημάτων. Μας καθιστά ποιο εφικτή την οδήγηση και χωρίς μάλιστα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να διαφοροποιηθούμε τόσο, όσο οι Άγγλοι ;)
Μιας και αναφέρθηκε το θέμα των Άγγλων που οδηγούν στην αριστερή μεριά του δρόμου. Η ιστορία ξεκίνησε λένε, όταν ακόμη οδηγούσαν κάρα. Επειδή λοιπόν στο δεξί χέρι κρατούσαν το μαστίγιο, εάν ο οδηγός καθόταν στην αριστερή μεριά του κάρου, όταν σήκωνε το χέρι θα χτυπούσε πίσω τους επιβάτες με το μαστίγιο γιαυτό και καθότανε δεξιά ώστε το χέρι του να βρίσκεται έξω από το κάρο, ώστε όταν θα χτυπούσε το άλογο το χέρι του να είναι στην εξωτερική μεριά του, που πίσω του δεν υπάρχει κανένας.
Έτσι λοιπόν και έμεινε να κάθονται δεξιά.
Bracken Icefly
27-11-07, 21:44
AAAAA, θελω και εγω να πω!
Αρχικά, καλησπέρα και απο μένα. Ειμαι και εγω μια αριστεροχείρας! Οπως ολοι εχω εφεση γενικοτερα στα καλλιτεχνικα (πιάνο, τρομπέτα, υποκριτική,ζωγραφικη) και έφεση στις γλώσσες (τις μαθαίνω αρκετά ευκολα κ μ αρεσουν.)
Ωστοσο όταν ημουν μικρή, με βολευε κ εγραφα "ανάποδα" δηλαδη, οχι απο τ αριστερα προς τα δεξιά, αλλα απο τα δεξιά προς τ αριστερά. Ειδαν κ επαθαν να με πεισουν οτι πρεπει να γραφω απο τα αριστερα προς τα δεξια :p :p
:p Αγαπητη ELASTELLITSA,εγω μερικες φορες μπερδευω το ν με το ς στο τελος των προτασεων,εχω αρκετα καλη σχεση με τη λογοτεχνια,μερικες φορες στο παρελθον ειχα και καποιες εμπνευσεις,και ασχολουμαι με το χορο εδω και 2 χρονια.Ειναι σοβαρα γιατρε? :D
Ξεχασα να πω οτι μαθαινω αρκετα ευκολα ξενες γλωσσες(λατινικα στο σχολειο,αγγλικα)και οτι ειμαι δεξιοχειρας.
Είμαι δεξιόχειρας, αλλά η μητέρα μου λέει πως πολύ μωρό λειτουργούσα με το αριστερό χέρι!
Ίσως είναι ο λόγος που έχω πρόβλημα στο να ξεχωρίσω μερικές φορές το αριστερά από το δεξία.
Επίσης είμαι τύπος που γενικά διχάζομαι μεταξύ λογικής και ενστίκτου, μεταξύ τέχνης και επιστήμης (αν και τείνω πιο πολύ στην τέχνη).
Στο γράψιμο συνήθως μπερδεύω το ρ με το σ, ενώ δεν είμαι ιδιαίτερα καλός στη χρήση του λόγου.
Witch Shadow
27-03-08, 18:39
Ειμαι δεξιοχειρας και απο τεχνες ασχολουμαι με τη ζωγραφικη. Οταν ειχα σπασει το δεξι μου χερι ανακαλυψα οτι μπορω να ζωγραφισω το ιδιο καλα με το αριστερο. Υπαρχει καποια εξηγηση? :D
schooligan
27-03-08, 21:55
Ημουν αριστεροχειρας, πριν οι γονεις μου με βαλουν να γραφω με το δεξι. Ακομα και σημερα δεν μπορω να χρησημοποιο το δεξι χερι σε ΤΙΠΟΤΑ αλλο περα απο το να γραφω(αν και γραφω καλυτερα με το αριστερο). Τα παντα με το αριστερο τα κανω.
Είμαι αριστερόχειρας και στο δημοτικό η δασκάλα μου είπε στους γονείς μου να μου επιβάλουν να γράφω με το δεξί, ευτυχώς δεν το έκαναν. :)
Και όλα αυτά που λένε για τους αριστερόχειρες πιστεύω πως είναι αλήθεια :p
zetamolfeta
07-04-08, 16:51
Γεια! Ειμαι η Ζετα ειμαι αριστεροχειρας η καλύτερα αλλα και δεν ειμαι, καθότι οι δασκαλοι με ανάγκασαν να μαθω να γραφω με το δεξι, ομως ζωγραφίζω μονο με το αριστερό τρωω με το αριστερο ,σιδερώνω με το αριστερό γραφω και με τα δυο χερια.Ειναι αδύνατον ομως να ζωγραφίσω με το δεξι
Γεια σας και απο εμενα.
Ειμαι δεξιοχειρας ολη μου τη ζωη και ουτε που προσπαθησα ποτε να κανω κατι με το αριστερο.
Στις ξενες γλωσσες δεν εχω κληση. Ακομα και τα Αγγλικα επρεπε να ερθω στην Αγγλια για να τα μαθω τελικα. Τα αρχαια Ελληνικα ωστοσο μου αρεσουν απιστευτα και μπορω πολυ ευκολα να καταλαβαινω το νοημα αρχαιων κειμενων.
Ποτε δεν καταφερα να ζωγραφισω κατι της προκοπης και ποτε δεν καταφερα να μαθω καποιο μουσικο οργανο, ουτε και ηθελα δηλαδη. Καμια κληση λοιπον δεν εχω στις καλες τεχνες.
Αλλα ρε παιδια αυτο το ατιμο το ς και ν με παιδευει ολη μου τη ζωη. Ε ρε μανια που την εχω να τα μπερδευω αυτα τα δυο. :confused: :confused:
Οπου ν βαζω ς και οπου ς βαζω ν. :confused: :confused:
Επισης δε νομιζω πως θα επρεπε να διαχωριζονται οι αριστεροχειρες απο τους δεξιοχειρες. Ειναι λιγο ηλιθιο να γινεται διαχωρισμος.
Επισης θεωρω τουλαχιστον απαραδεκτο το να αναγκαζονται τα παιδακια να αλλαξουν χερι. Απαραδεκτο, αυταρχικο και σαδιστικο.
Ασφαλως και ζουμε σε εναν κοσμο για δεξιοχειρες. Ειναι λογικο αυτο μιας και το 90% του πληθυσμου της Γης ειναι τετοιοι. Θα ηταν πολυ ακριβο να κατασκευαζονται ειδικα ποντικια ή οπλα ή ο,τι αλλο για αριστοχειρες. Θα επρεπε να αλλαξει ολοκληρη η γραμμη βιομηχανιας ανα τον κοσμο για να γινει κατι τετοιο.
Μην εχετε αυταπατες οι αριστιρεχειρες, οσοι εχετε δηλαδη, δεν υπαρχει κανενα ειδος ρατσισμου εναντιον σας.
Οσο για το οτι οι αριστοροχειρες εχουν μεγαλυτερη κληση στις τεχνες, στην ενοραση κτλ κτλ, δε νομιζω πως ισχυει. Ειναι πιστευω αλλοι οι παραγοντες που τα καθοριζουν αυτα.
Γεια σας είμαι αριστερόχειρας δεν έχω καμία έφεση σε τέχνες το αντίθετο μάλιστα. Μπερδεύω πολλά πράγματα το χειρότερό μου όμως είναι το δεξιά με το αριστερά κ κυρίως όταν οδηγώ.
Γεια σας, ειμαι δεξιοχειρας (μετα απο μεγαλη προσπαθεια της γιαγιας μου να με κανει να γραψω με το "καλο" χερι).Μπορω και γράφω με το αριστερο αρκετα καλά,εχω εφεση στις τεχνες(ζωγραφική,μουσικη),τρωω με το δεξι,ξεκλειδωνω-κλειδωνω την πορτα παντα με το αριστερο(είτε ειναι δεξια η κλειδαρια ειτε οχι,δεν μπορω με τιποτα με το δεξι),δεν εχω εφεση στις ξενες γλωσσες και μπερδευω συνεχεια το δεξια με το αριστερα...α! συνηθως οταν γραφω μπερδευω το τελευταιο γραμμα με το προτελευταιο με αποτελεσμα πχ το "και" να το γράφω "κια"..κτλ.
Σας μπέρδεψα; :confused: :confused: :confused:
Για τους αμφιχειρες υπαρχει κατι;
Ειμαι αμφιχειρας,μπορω και κανω τα παντα το ιδιο καλα και με τα δυο χερια.....
Σημαινει κατι αυτο;
Trithemius
19-04-08, 19:50
Κι εγώ αριστερόχειρας...
Εγω είμαι αριστερόχειρας και πραγματικά μου προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Δεν περίμενα να βρώ τόσους πολλούς εδώ μέσα. Τώρα σχετικά με τα μουσικά όργανα φυσικά και υπάρχει πρόβλημα. Δεν βρίσκει κάποιος τόσο εύκολα αντίστοιχα μουσικά όργανα και όταν βρεί, είναι και ακριβότερα! Γενικώς ο κόσμος μας φαίνεται εντελώς ανάποδος. Φανταστείτε πως μερικές φορές ζηλεύω την Αραβική γραφή στην οποία γράφουν από τα δεξιά προς τ' αριστερά.
perastikos
12-05-08, 13:24
Εγώ δήλωσα δεξιόχειρας αλλα χρησιμοποιώ με την ίδια άνεση και τα δύο χέρια.
Απλώς τα αντικείμενα της καθημερινότητας είναι για δεξιόχειρές οπότε αυτό καθιστά το δεξί χέρι πιο εκπαιδευμένο.
γεια σας ειμαι καινουρια στο site και το θεμα με ενδιαφερει πολυ καθως εχω ασχοληθει με αυτο και παλιοτερα..προσωπικα ειμαι αριστεροχειρας..εχω παρατηρησει βεβαια...και μου το εχουν πει οτι ειμαι πολυ εξυπνη και εχω μια πολυ ανεπτυγμενη κριση..για την ηλικια μου...επισης στο σχολειο οι επιδοσεις μου ειναι αριστες και χωρις να πιεστω ιδιαιτερα...δηλ.τα πιανω αμεσως..επισης ειμαι πολυ των τεχνων....εχω ασχοληθει με ζωγραφικη μουσικη και χορο και σε ολα συμφωνα με οτι λενε και οι αλλοι εχω ταλεντο....δεν τα λεω αυτα με υπεροπτικο υφος..απλα νομιζω ξεχωριζω..οχι ομως υποτιμοντας τους αλλους προς θεου..
βεβαια δεν μπορουμε να παραμερισουμε και τους δεξιοχειρες....υπαρχουν τοσοι μα τοσοι πολυ επιστημονες και :) γνωστες διανοιες που ειναι δεξιοχειρες...επομενως ισως να υπαρχει μια διαφορα αναμεσα σε δεξιοχειρες και αριστεροχειρες.....ωστοσο η εξυπναδα του καθενος δεν εξαρταται απο το αν γραφει με αριστερο ή με δεξι ή αν μπορει να διαβασει διαγωνια...πιστευω...
παντως γραφω και με τα δυο...αν και με το δεξι δεν κανω τοσο καλα γραμματα...αλλα πιρουνια κουταλια και τα λοιπα τα κραταω με το αριστερο γιατι με το δεξι δεν με βολευουν....ειναι το δυνατο μου χερι το αριστερο... :rolleyes:
εγώ είμαι δεξιόχειρας :D :D
Για τους αμφιχειρες υπαρχει κατι;
Ειμαι αμφιχειρας,μπορω και κανω τα παντα το ιδιο καλα και με τα δυο χερια.....
Σημαινει κατι αυτο;
Τα άτομα που γράφουν και με τα δύο χέρια και κάνουν πράγματα εξίσου καλά είναι πιο έξυπνα απο τα άλλα, βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις και γενικότερα είναι σε καλύτερη μοίρα, αλλά αυτά τα άτομα μπορούν να εμφανίσουν και κάποια μορφή σχιζοφρένειας πιο εύκολα :eek: ...
Το παραπάνω δεν το έχω ψάξει και πάρα πολύ απλά έτσι έχω ακούσει απο αρκετά άτομα...
Φιλικά κατερίνα
Εγω είμαι αριστερόχειρας και πραγματικά μου προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Δεν περίμενα να βρώ τόσους πολλούς εδώ μέσα. Τώρα σχετικά με τα μουσικά όργανα φυσικά και υπάρχει πρόβλημα. Δεν βρίσκει κάποιος τόσο εύκολα αντίστοιχα μουσικά όργανα και όταν βρεί, είναι και ακριβότερα! Γενικώς ο κόσμος μας φαίνεται εντελώς ανάποδος. Φανταστείτε πως μερικές φορές ζηλεύω την Αραβική γραφή στην οποία γράφουν από τα δεξιά προς τ' αριστερά.
Μα... εδώ μέσα θα βρεις τόσους αριστερόχειρες!!!!!!!!!!!!!!!!
Το δεξί μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί σε εμάς, εκτός απ' όλα τ' άλλα σχετίζεται και με τη διαίσθηση, την ενόραση κ.λ.π.
Όσο για τα όργανα.... φαντάσου εμένα που όποτε θέλω να αγοράσω καινούργια κιθάρα, υποχρεώνω το μαγαζί να μου αλλάξει και τις χορδές αντίστροφα!!! :)
εγω προσωπικα ειμαι δεξιοχειρας αλλα γραφω παντα απο κατω προς τα πανω και γενικα κανω ολα τα γραμματα διαφορετικα απο οτι τα εμαθα στο σχολειο.γνωριζω και εγω 2 γλωσσες σε υψηλο επιπεδο και οταν εκανα ενα τεστ ι; οταν ημουν 12 (κανονικο τεστ οχι μουφα) ειχα 115.φετος που εδινα πανελληνιες εβγαλα 19253 μορια διαβαζοντας πολυ λιγο σε σχεση με τους αλλους συμμαθητες μου.δε νομιζω ομως τα παραπανω να συνδεονται με τον τροπο που γραφω
Καλησπέρα,
Εγώ γράφω με το αριστερό αλλά αν χρειαστεί μπορώ και με το δεξί όμως με κουράζει πάρα πολύ και κάνω τραγικά γράμματα.
Γενικά δεν μπορώ να πω οτι υπάρχει κάτι το περίεργο στον τρόπο που γράφω εκτός απο ένα γεγονός που είχε γίνει στο σχολείο και πιθανόν να είναι άσχετο με το ερώτημα αλλά θα το γράψω.
Μια καθηγήτρια είχε φωνάξει την μαμά μου να της πει οτι είμαι δυσλεκτική γιατί δεν έβαζα σε καμία λέξη τόνους.Και ψάχνοντας η μαμά μου τα τετράδια είδε πως το έκανα ασυναίσθημα μόνο στο δικό της μάθημα επειδή δεν την συμπαθούσα.(σε γενικές γραμμές ήμουν μέτρια μαθήτρια και βαριόμουν να διαβάζω συνεχώς το ίδιο πράγμα)
όσο για τα άλλα ερωτήματα, άρχισα να παίζω πιάνο απο πολύ μικρή αλλά δεν μπορώ να πω οτι ήμουν καλή.Το μόνο που μπορούσα να κάνω με ευκολία ήταν να μου βάζει η δασκάλα μου κλασσικά κομμάτια που δεν ήξερα τίτλους και τέτοια και να ζωγραφίζω εγώ οτι φαντάζομαι και πάντα έπεφτα μέσα.
Με τέχνες δεν έχω ασχοληθεί και πολύ εκτός απο κάποια πράγματα που έχω φτιάξει κατά καιρούς αλλά δεν το λες τέχνη αυτό.(μάλλον χαζομαρούλες είναι)
Τρελαίνομαι να ασχολούμαι με τα μεταφυσικά και γενικά με κάθε τι περίεργο.ότι και να είναι αυτό.
Α και ξέρω καλά αγγλικά αρκετά καλά γερμανικά και απλά να καταλαβαίνω ιταλικά.
Πάντως θέλω να πω οτι δεν νιώθω οτι ο κόσμος είναι ιδανικός για τους δεξιόχειρες και όχι για εμάς.Έχω δει που υπάρχουν και ειδικά μαγαζιά για τους αριστερόχειρες αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο.Η μόνη φορά που ένιωσα κάτι ¨στραβά¨ήταν όταν πρωτοασχολήθηκα με τους υπολογιστές και το ποντίκι ήταν απο την δεξιά μεριά όμως το έμαθα έτσι και πλέον θα με δυσκόλευε να είναι αριστερά.
Ελπίζω να μην κούρασα αλλά ήταν το πρώτο θέμα που έγραψα αν και σας διαβάζω καιρό και το έκανα με όρεξη :)
και εγώ δεξιόχειρας επέλεξα γιατί με αυτό γράφω κυρίως αν πιάσω ποτέ στυλό ή μολύβι... Αλλά μπορώ να γράψω και με το αριστερό. επίσης γράφω και ανάποδα από πίσω προς τα εμπρός αλλά και με ανάποδα το φύλλο..
Βέβαια δεν μιλάω ξένες γλώσσες, ούτε και έχω πτυχία (από ιεκ δεν μετράει :P) ακόμα και η νοημοσύνη μου μάλλον είναι ενός μέτριου ανθρώπου....
και επίσης νομίζω πως όλα είναι θέμα εξάσκησης....
Φιλικά
Άντη
dark angel
14-07-08, 15:17
και εγω δεξιοχειρας ειμαι!
εμας που γραφουμε με το δεξι χερι μας εχετε παραπεταμενους? :p μονο στος αριστεροχειρες εχετε να κανετε ερωτησεις? :D
Donnie_Darko
21-07-08, 21:19
Καλησπερα, εγω αν και δεξιοχειρας μετα απο ενα test που εκανα, ειδα οτι χρησιμοποιω περισσοτερο το δεξι μερος του εγκεφαλου μου.
Δειτε το test εδω (http://www.blogthings.com/areyourightorleftbrainedquiz/) .
Δεξιοχερης με ποσοστο 65% στο δεξι μερος του εγκεφαλου (το υπολοπο αστα να πανε :D )
Αριστερόχειρας και...
You Are 25% Left Brained, 75% Right Brained!
Τώρα... αν και ισχυρή αριστερόχειρας δεν είμαι 100% Right Brained;
Μάλλον φταίει το ζώδιό μου που ανήκει στη γη!!!! :) :D :o :p
Παιδιά να σας θυμίσω ότι το θέμα είναι ανοιχτό στην κατηγορία Ανεξήγητα Φαινόμενα-Παγκόσμια Μυστήρια όποτε καλύτερα να μην ευτελίσουμε το θέμα με διαδικτυακά τεστάκια εκτός βέβαια αν αυτά είναι σημαντικά για την έρευνα.
Αν επιθυμείτε να καταγράψετε τα αποτελέσματα σας από το τεστ υπάρχει και το συγκεκριμένο θέμα (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3813), όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τις δυνατότητες του εαυτού σας και να μας τις παρουσίασετε. :p
Καλή συνέχεια! :)
Donnie_Darko
22-07-08, 10:43
Παιδιά να σας θυμίσω ότι το θέμα είναι ανοιχτό στην κατηγορία Ανεξήγητα Φαινόμενα-Παγκόσμια Μυστήρια όποτε καλύτερα να μην ευτελίσουμε το θέμα με διαδικτυακά τεστάκια εκτός βέβαια αν αυτά είναι σημαντικά για την έρευνα.
Αν επιθυμείτε να καταγράψετε τα αποτελέσματα σας από το τεστ υπάρχει και το συγκεκριμένο θέμα (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3813), όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τις δυνατότητες του εαυτού σας και να μας τις παρουσίασετε. :p
Καλή συνέχεια! :)
Καλησπερα, δεν εχει να κανει με κατι το ανεξήγητο στο διαδίκτυο και δεν ειναι ασχετο με το θεμα.
Δεν είπα ότι το τεστ είναι άσχετο με το θέμα απλά παρακάλεσα να μην αρχίσουμε να παραθέτουμε μόνο τα αποτελέσματα του τεστ αλλά να εξελιχθεί η συζήτηση. Έδωσα το λινκ για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν εκεί τα αποτελέσματά του και δε θέλουν να συζητήσουν πάνω στο θέμα. :)
Donnie_Darko
22-07-08, 12:18
Δεν είπα ότι το τεστ είναι άσχετο με το θέμα απλά παρακάλεσα να μην αρχίσουμε να παραθέτουμε μόνο τα αποτελέσματα του τεστ αλλά να εξελιχθεί η συζήτηση. Έδωσα το λινκ για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν εκεί τα αποτελέσματά του και δε θέλουν να συζητήσουν πάνω στο θέμα. :)
Απο οτι ειδες δεν εγινε κατι τετοιο. Μαζι με το αποτελεσματα του test αναφερουν αν ειναι δεξιοχειρες ή αριστεροχειρες. Απλα μου εκανε εντυπωση οτι αν και δεξιοχειρας χρησιμοποιω συμφωνα και με αλλα tests περισσοτερο το δεξι μερος του εγκεφαλου μου. :)
Παιδια γεια σας ειμαι νεα στο φορουμ και σας χαιρετω... λοιπον εγω ειμαι αριστεροχειρας αλλα λογω καποιον πραγματων οπως το ψαλιδι και την προκαταληψη των γονειων πως ειναι κακο να γραφεις με το κακο χερι χρησιμοποιω καποιες φορες και το δεξι οπως μπορω να γραφω και με τα δυο χερια και διαγωνια αναποδα κλπ
Ειμαι μουσικος και παντα ειχα προβλημα καθοτι το αριστερο μου ειναι ποιο δυνατο και στο περισσοτερα κομματια επειδη συνοδευει ειναι λιγο κουραστικο να προσπαθω να το¨"ελαφρινο".
Παντα κανω δυο πραγματα ταυτοχρονα οπως να λυνω ασκησεις και να βλεπω τηλεοραση, και τωρα αυτο κανω γραφω και βλεπω εργο. Μαλλον θα ελεγα πως δεν μπορω να κανω διαφορετικα κανω πολλα πραγματα μαζι ακομη και οταν διαβαζω βιβλια δεν ξερω πως τυχαινει και ξεκιναω 2-3 βιβλια μαζι, ποτε δεν μπεδρευω το στορυ.
Παντως θα ελεγα πως ο κοσμος μας ειναι φτιαγμενος για τους δεξιοχειρες
Φιλικα
GIN
Γεια σας!
Δεν έχω διαβάσει όλα τα μηνύματα και ζητώ συγγνώμη γι'αυτό, θα απαντήσω όμως στο αρχικό μήνυμα.
Είμαι δεξιόχειρας και δε νομίζω αυτό να οφείλεται σε εξαναγκασμό στην παιδική ηλικία. Εξ'άλλου, έχω προσπαθήσει να γράψω με το αριστερό και τα γράμματα 'βγαίνουν' εντελώς ακατανόητα!
Ωστόσο, κάποιες 'ιδιότητες', από αυτές που 'παρατηρούνται' και αναφέρονται στους αριστερόχειρες, τις έχω κι εγώ. Συγκερκιμένα, πάντα είχα κλίση και στα θεωρητικά μαθήματα, παρ'όλο που τελικά επέλεξα σπουδές μηχανικού. Επιπλέον, τρελαίνομαι για ξένες γλώσσες και το καλοκαίρι που μας πέρασε συνειδητοποίησα ότι μπορώ να μαντέψω τι λέει μια άγνωστη σε εμένα γλώσσα (από τις 'γνωστές', όμως: γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά), καθώς, επίσης, να τις μαθαίνω πολύ εύκολα. Επιπροσθέτως, έχω καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, όπως ζωγραφική, κατασκευές, φωτογραφία, ενώ παθιάζομαι και για τη συγγραφή. Μικρότερη, μάλιστα, έγραφα και ποιήματα. Τέλος, έχω φωτογραφική μνήμη.
Μπορείτε, λοιπόν, τώρα να μου πείτε σε τί υστερούμε οι δεξιόχειρες από τους αριστερόχειρες;;; :p
Φιλικά,
Lady Nina :)
Γεια σας με οποιο χερι κι αν γραφετε!εγω με το αριστερο παντως και δεν μου εκανε εντυπωση που στο τεστ κατα 90% φαινεται να χρησιμοποιω το δεξι μερος του εγκεφαλου! Στην πρωτη δημοτικου η δασκαλα μου ειχε γεμισει σημαδια το χερι για να μαθω με το"καλο"χερακι!!! Μεχρι που της τα ειπαν ενα χερακι οι γονεις μου και σταματησε να ειναι ρατσιστρια ακομα και στα χερια!!!! :D Αυτο που θα ηθελα να πω ειναι οτι τα παλιααααα χρονια ελεγαν οτι οι αριστεροχειρες ηταν διαβολικοι, μαγισσες,καταραμενοι α!και ματιαζαν μεχρι θανατου! Τραγικη ειρωνια δεν ειναι οτι ολα αυτα τα συμπεραναν ανθρωποι που γραφαν με το δεξι χερι-ΤΟΥ ΘΕΟΥ!- για οσους σαν εμας χρησιμοποιουσαν το αριστερο-ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ!- αλλα στην πραγματικοτητα σκεφτοντουσαν πιο πολυ με το αριστερο"ΠΟΝΗΡΟ" τμημα του εγκεφαλου τους?!?!?!
Προσωπικα μεχρι να βρω τροπο να γραφω(τοσο λοξα που κοιτανε παραξενα) εκανα φριχτα γραμματα αλλα αν το οτι σχεδιαζω φοβερα (ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΨΩΝΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ :D :p) ειναι η ανταμοιβη για τις υπολοιπες δυσκολιες που εχουν ηδη αναφερ8ει....Τοτε εμπρος στο δρομο του Da Vinci!!! Και ο πρωτος αριστεροχειρας:D
εγώ είμαι αριστερόχειρας το δυνατό μου χέρι είναι το αριστερό γράφω με το αριστερό αλλά έχω και μερικές παραξενειές όπως για παράδειγμα όταν παίζω μπάσκετ ενώ σκάω τη μπάλα με το αριστερό σουτάρω με το δεξί.το καλό μου πόδι είναι επίσης το αριστερό.όσο για το γράψιμο όντως γράφω από κάτω προς τα πάνω.
βελερεφοντης
12-09-08, 23:16
ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ...ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠOΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΑΣ ΧΕΡΙ?
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ..
------------------------------
Γραφετε αναποδα?(απο κατω προς πανω)
Στις λεξεις γραφετε το δευτερο γραμμα και μετα το πρωτο?
Στο τελος της λεξης μπερδευετε το ς και το v χωρις λογο?
Διαβαζετε ενα κειμενο διαγωνια?
αλλα ?
ΓΕΝΙΚΑ
---------
Τι σχεση εχετε με τις τεχνες?(μουσικη,ζωγραφικη κτλ)
Ποσο γρηγορα η ευκολα μαθαινετε κατι?(μια ξενη γλωσσα πχ)
τι αλλο??
γραφω και με τα δυο,ελαφρως ποιο γρηγορα με το δεξι.αλλα με το αλλο κανω και δουλειες οπωσ το τηλεχειριστηριο,οδηγω,χρησιμοποιω εργαλεια
λοιπον εγω μπορω να γραψω και με τα δυο μου τα χερακια αν και η αληθεια ειναι πως το δεξι ειναι το καλο μου χερι αρα θα ονομαζα τον εαυτο μου δεξιοχειρα.Παρολα αυτα διαβαζω και πλαγια και αναποδα,δοξα το θεο και κανονικα,μπορω να γραψω αναποδα αλλα δεν το κανω στην καθημερινοτητα μου,λατρευω το θετρο εννοω να παιζω αν και ντρεπομαι οποτε δεν θα το κανω ποτε και ασχολουμαι εννοω σπουδαζω καλες και εφαρμοσμενες τεχνες ειμαι καλη σε αυτο το λατρευω και αυτο πιο πολυ απο ολα,μου αρεσει και η μουσικη αλλα ειμαι σιγουρη 100% οτι δεν μπορω να παιξω καποιο οργανο...γιατι αυτο η το εχεις η δεν το χεις οποτε,μονο στοιχους ξερω να γραφω,αυτα δεν εχω κατι αλλο να πω.Ααα και οσο αναφορα τα ψυχικα φαινομενα νομιζω πως παρουσιαζω ενδιξεις,αλλα το τονιζω δεν ειμαι αριστεροχειρας.Επισης,ειμαι τελειος ξεχασιαρα μονο προσωπα μπορω να θυμαμαι για μια ζωη τιποτε αλλο ουτε τον αριθμο του τηλεφωνου μου,ειχες ρωτησει και τιποτε αλλο,ειδες δεν θυμαμαι και να φανταστεις οτι πριν απο δυο λεπτα τα διαβαζα α,ναι θυμηθηκα για της ξενες γλωσσες μπορω να της μαθω ευκολα και γρηγορα οχι για κανα αλλο λογο αλλα μονο και μονο επιδη μου αρεσουν..γενικα μαθαινω γρηγορα μονο οτι μου αρεσει ολα τα αλλα τα παραταω χωρις δευτερη σκεψη :p :p :p :D
Γειά σας..είμαι καινούριο μελος..και θα επιθυμούσα και εγώ να απαντήσω στο αρχικό μήνυμα..Γράφω με το αριστέρο χέρι και απότι φάνηκε και στο τεστ είμαι καθεαυτού αριστερόχειρας αφού έβγαλε πως σκέφτομαι 100% με το δεξί μου ημισφαίριο..!!¨Οταν ήμουν στο δημότικο τα γράμματα τα έκανα από κάτω προς τα πάνω μέχρι που ο δάσκαλος (ο οποίος ήταν και αρκετά παλαιών αρχών) μου έκανε καβγά για το γεγονός αυτο :p οπότε από τότε άρχισα να γράφω κανονικά..Ωστόσο τον τελευταίο καιρό με βολέυει πολυ να γράφω από τα δεξιά προς τα αριστερά.Ξεκινώντας δηλαδή από τα δεξιά της σελίδας και κάνοντας τα γράμματα άναποδα,σαν να τα βλέπεις σε καθρέφτη.Σαφώς το κάνω μονο όταν κραταω προσωπικές μου σημειώσεις!Δεν ξέρω να διαβάζω διαγώνια γιατί δεν πολυκατάλαβα κιόλας πώς το εννοεις!Δεν μπερδέυω το ν με το ς...κ είμαι ΄καλή μαθήτρια θεωριτικής κατεύθηνσης καθώς ακόμη πηγάίνω σχολείο! :D
Οι επιστήμονες λένε ότι στους αριστερόχειρες λειτουργεί το δεξί μέρος του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με τη διαίσθηση, την ενόραση και την καλλιτεχνία (όπως μουσική, ζωγραφική, υποκριτική κ.λ.π.).
ο bob Ross πάντως ήταν δεξιόχειρας :)
Κ γω δεξιόχειρας αλλά πατάω τα μισά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο με το αριστερό...
Να γράψω λίγο την παλεύω με το αριστερό αλλά αυτό που δε μπορώ με τίποτα είναι να χρησιμοποιήσω το ποντίκι!
Άραγε είναι ικανότητα να γράφεις και με τα δύο χέρια; Και με το αριστερό και με το δεξί δηλαδή. Σπάνια υπάρχουν άτομα που να γράφουν με το αριστερό και μετά με το δεξί ή το αντίστροφο.
Συχνό φαινόμενο είναι να γράφεις με το δεξί. Ξέρω και αριστορέχερους αλλά όχι τόσους πολλούς όσο δεξιεόχερους.
Προσπαθώ να ξεκινήσω μία εξάσκηση για να γράφω και με τα δύο χέρια. Έτσι απλά στον ελεύθερο χρόνο, ή όταν δεν έχω τι να κάνω. Όταν βαριέμαι κλπ.
Που μπορεί να μας οδηγήσει αυτό; Δλδ λένε ότι όποιος καταφέρνει και γράφει με τα δύο χέρια είναι πιο έξυπνος κλπ. Το πιστεύετε;
Trithemius
25-05-09, 22:38
Είμαι αριστερόχειρας. Μέχρι την 3η δημοτικού έγραφα με το αριστερό, μέχρι που η δασκάλα μου ανακάλυψε το "ελλάτωμά" μου και με ανάγκασε να αρχίσω να γράφω με το δεξί. Πλέον στα 35+ μου συνεχίζω να κάνω τα πάντα με το αριστερό χλερι αλλά το μόνο που παραμένει είναι το να γράφω μόνον με το δεξί, όμως αν χρειαστεί, μπορώ να γράψω και με το αριστερό (αν και με δυσκολία). Πάραυτα δεν θεωρώ πως το επίπεδο της νοημοσύνης μου διαφέρει σε κάτι σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.
Κι εγω αριστεροχειρας και με την δασκαλα να προσπα8ει με παιδαγωγικες με8οδους(βλ.βεργα) να με φερει στον ισιο δρομο, δεν συνεβει κατι τετοιο βεβαια!
Ομως στο λυκειο ειχα μια κα8ηγητρια που εγραφε ανετα και με τα δυο( με πολυ ωραιο γραφικο χαρακτηρα) και μου ειπε οτι παντα χρησιμοποιουσε και τα δυοι χερια χωρις να την πιεσει καποιος να διαλεξει ενα απο τα δυο.
Κι εγώ αριστερόχειρας, ο πατέρας μου ομως με ανάγκασε γύρω στα 6-7 να γράφω με το αριστερό...πιστεύω οτι αυτό με εμπόδισε στο να μπορώ να κανω καλά γράμματα αλλά κ στην ορθογραφία μου :( επισις, δεν ξέρω αν είναι κάτι που το μπορεί ο περισσότερος κόσμος, αλλα μπορώ να γράφω παράλληλα κ με τα 2 χέρια την ίδια λέξη, με το δεξί κανονικά και με το αριστερό τον καθρευτισμό της (!)
το να γραφεις με το αριστερο ειναι το ιδιο με το να προσπαθεις να ζωγραφισεις με αυτο. Απλα δεν εχεις συνηθισει στο χέρι σου αυτες τις μικρές κινήσεις και τις λεπτομέριες. Με λίγη εξάσκηση το καταφέρνεις. Αυτο που είναι πραγματικά δύσκολο ειναι να γράφεις και με τα δυο ταυτόχρονα. Στη μισή σελίδα με το ενα χέρι και στην άλλη μισή με το άλλο. ( σαν να είσαι εκτυπωτής ενα πράγμα ). Έχετε δει ποτέ κανέναν; Θα πρέπει λογικά οχι μόνο να εξασκήσεις τα χέρια αλλα και το μυαλό, στο να το χωρίσεις να κάνει δυο διεργασίες χρησιμοποιόντας την ίδια απαιτούμενη προσοχή και στις δυο..
Σχετικά με το αν είναι κανείς αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, υπάρχει ανοιχτό ήδη ένα άλλο νήμα. Αν είναι να συνεχιστεί η συζήτηση στο ίδιο μοτίβο, αν δηλαδή κάποιος γράφει με το αριστερό ή το δεξί, θα μπορούσε κάλλιστα το εν λόγω νήμα να μεταφερθεί εκεί. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τον νηματοθέτη, αν το θέμα που άνοιξε έχει κάποια μεταφυσική προέκταση, ώστε να συνδέεται και με τη θεματολογία του φόρουμ γενικότερα. Θα τον παρακαλούσα, λοιπόν, να μας πει κάποια περισσότερα πράγματα για το τι ακριβώς θέλει να μάθει μέσα από το συγκεκριμένο νήμα και να μας δώσει μια γραμμή για περαιτέρω εξέλιξη της συζήτησης.
Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Χμ, απλά είχα μία απορία σχετικά με το αν κάποιος είναι περισσότερο έξυπνος με το να γράφει και με τα δύο χέρια. Λένε ότι εξασκείς καλύτερα το μυαλό σου, και το εντάσσω στα ανεξήγητα φαινόμενα, επειδή δεν ξέρω την απάντηση.Και επειδή πολλές φορές έχω κάνει αυτή την ερώτηση σε καθηγητές/φίλους κλπ δεν πήρα μία σαφής απάντηση.
Ευχαριστώ.
Σύμφωνα με ένα σχετικό θέμα που έχουν τα σημερινά ΝΕΑ, "Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ομάδα με επικεφαλής τον Νικ Τσέρμπουιν από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας υποστήριξε το 2006 ότι στους αριστερόχειρες οι συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι ταχύτερες. Το βασικό τους συμπέρασμα λοιπόν ήταν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο «γρήγοροι» στη σκέψη, όταν δέχονται πολλαπλά ερεθίσματα από το περιβάλλον ".
Δες ολόκληρο το άρθρο εδώ (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4519013).
SpellStormer
11-08-09, 10:12
εγώ είμαι αριστερόχειρας, όταν γράφω μερικα γραμματα τα ξεκινάω από τη δεξιά πλευρά τους πχ στο κεφαλαιο M θα το γράψω από δεξιά προς αριστερά ξεκινώντας από τι κάτω δεξιά του γραμμή... σε κάποια αλλα γραμματα ξεκιναω από αριστερά προς δεξιά ανάλογα πως με βολεύει.. το ιδιο και στους αριθμους!
Παρόλο που γράφω με το αριστερό χερι στα πόδια την δύναμη την έχω στο δεξί πόδι.
Σχετικά με πράγματα και αντικείμενα για δεξιόχειρες τώρα... το mouse του υπολογιστή το χειρίζομαι άψογα με το δεξί χέρι είτε αν θελήσω να σχεδιάσω κάτι είτε να το χρησιμοποιώ απλα!
Στο τέλος των λέξεων ποτε δεν μπερδεύω κανένα γράμμα (ούτε και στη μέση τον λέξεων).
Με τις τέχνες τα παω καλά μ'αρεσει και να ζωγραφίζω και να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα όμως απλά μ'αρεσει.. ποτε δεν έκανα ένα καλο σχέδιο από το κεφάλι μου χωρίς να το βλέπω! Αν πχ βλέπω κάτι μπορώ να το ζωγραφίσω και να το κανω να μοιαζει με αυτο που βλεπω, αν όμως απλά το σκέφτομαι τότε κάνω αποτυχίες, νιώθω όμως ότι έχω αναπτυγμένες κάποιες άλλες αισθήσεις, δεν γνωρίζω κατά ποσο έχουν σχέση με το ότι είμαι αριστερόχειρας...
Όταν διαβάζω ένα κείμενο και το θέμα του με ενδιαφέρει με την πρώτη ανάγνωση κρατάω το 80% του κειμένου και με μια δεύτερη ανάγνωση το έχω κατανοήσει 100%!
Γενικά νιώθω τυχερός που είμαι αριστερόχειρας παρόλο που κάποιοι δεν λένε και τα καλύτερα για εμάς!
Paranormal Flow
17-08-09, 22:08
Γειά σας , αν και διαβάζω το φορουμ αρκετό καιρό αποφάσισα να γραφτώ σήμερα επειδή το συγκεκριμένο ποστ μου κίνησε την περιέργεια.
Στο θέμα μας τώρα ,
είμαι δεξιόχειρας αν και κάποια πράγματα(π.χ. Μπιλιάρδο)τα καταφέρνω μόνο με το αριστερό...Το περιέργο είναι πως αν και χρησιμοποιώ μεν το δεξί μου χέρι , χρησιμοποιώ επίσης και το δεξί μέρος του εγκεφάλου(ζωγραφική , μουσική κ.α)και όχι το αριστερό όπως συνηθίζεται στους δεξιόχειρες.
Μικρός απότι έμαθα χρησιμοποιούσα το αριστερό , αλλά ξαφνικά το άλλαξα από μόνος μου χωρίς καμία πίεση... :confused:
Αυτά απο εμένα.
Φιλικά , Αλέξανδρος! :)
Elfen Lied
12-09-09, 13:20
Πολλες φορες αναριωτιεμαι τι με κανει να ειμαι αριστεροχειρας! Δηλαδη αν ειναι κατι φυσικο η αρρωστια η κατι παρομοιο!!! Μπορω να πω οτι βλεπω τον κοσμο διαφορετικα απο αλλους ανθρωπους!!! Παρολαυτα πιστευω οτι δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο αλλα μερικοι εχουν αλλη γνωμη!!!
Παρακατω θα διμοσιευσω μερικα κειμενα που βρηκα στο ιντερνετ και θελω να γινει μαι συζητηση πανω σε αυτο το θεμα!!! Να γραψετε τι πιστευετε και οσοι απο σας ειναι αριστεροχειρες αν παρατιριτε τιποτα ιδιαιτερο πανω σας!!!
Το πλεονέκτημα των αριστερόχειρων
Όταν μαθαίναμε να γράφουμε μας έλεγαν να πιάνουμε το μολύβι με το δεξί. Κάποιοι από μας παρόλα αυτά γίναμε αριστερόχειρες. Πολλά έχουν ακουστεί για την ιδιαιτερότητα των αριστερόχειρων, ποιο όμως είναι το πλεονέκτημά τους έναντι των δεξιόχειρων;
O Μέγας Αλέξανδρος όπως και ο γνωστός τενίστας John McEnroe ήταν αριστερόχειρες. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες, κάτι που έχει να κάνει με το να βγαίνει κανείς πρώτος σε έναν αγώνα.
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 10% του πληθυσμού χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το αριστερό χέρι αντί για το δεξί και για πολλά χρόνια οι βιολόγοι αναζητούν το γιατί μια τόσο σημαντική μειονότητα ανθρώπων γεννιέται με αυτό το χαρακτηριστικό.
Είναι γνωστό ότι οι αριστερόχειρες υποφέρουν από περισσότερα προβλήματα υγείας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, το χαρακτηριστικό του «αριστερού χεριού» - το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικό- θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κρυμμένο πλεονέκτημα στο να είναι κανείς αριστερόχειρας το οποίο εξισορροπεί τους κινδύνους και ο εντοπισμός αυτού του πλεονεκτήματος είναι που προβληματίζει τους βιολόγους.
Μια ιδέα είναι ότι στις μέρες που οι διαφωνίες λύνονταν με βίαιες συμπλοκές, το να είναι κάποιος αριστερόχειρας του έδινε το πλεονέκτημα να ξαφνιάζει τον δεξιόχειρα αντίπαλό του πάνω σε μια χειροδικία.
Το πλεονέκτημα αυτό, παρόλα αυτά, θα μπορούσε να υπερισχύσει μόνο στην περίπτωση που οι αριστερόχειρες θα παρέμεναν μια μικρή μειονότητα, διαφορετικά οι δεξιόχειρες με τον καιρό θα συνήθιζαν στις μεθόδους των αριστερόχειρων και θα μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν εύκολα.
Τώρα δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Montpellier έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την αμφιλεγόμενη ιδέα. Πιστεύουν ότι όσο περισσότερη βία υπάρχει σε μια προ-βιομηχανική κοινωνία, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα του να είναι κάποιος αριστερόχειρας.
Η Charlotte Faurie και ο Michel Raymond σύγκριναν το ρυθμό ανθρωποκτονιών – συμπεριλαμβανομένων των φόνων και των εκτελέσεων- σε οκτώ κοινωνίες ιθαγενών σε όλο τον κόσμο, από την φυλή των Inuit στην Αρκτική μέχρι τους Ινδιάνους Yanamamo του Αμαζονίου.
Αυτό που βρήκαν είναι ότι όσο μεγαλώνει η βίαιη συμπεριφορά σε κάθε μια από αυτές τις φυλές, τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό των ανδρών που είναι αριστερόχειρες.
"Bρήκαμε έναν άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στο επίπεδο βίας σε μια δεδομένη κοινωνία και στο ποσοστό αριστερόχειρων στην κοινωνία αυτή. Αυτό υποδεικνύει ότι η «πάλη» μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των αριστερόχειρων," αναφέρει η Dr Faurie.
Παραδέχονται όμως ότι ο ρυθμός ανθρωποκτονιών που περιλαμβάνει και τις εκτελέσεις αλλά και τους φόνους από συμμορίες, πιθανότατα δεν είναι αξιόπιστο μέγεθος μέτρησης για τις διαμάχες ανάμεσα σε δυο άτομα. Παρόλα αυτά ήταν η καλύτερη μέθοδος μέτρησης της βίας.
"Το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίζει έντονα την υπόθεση της «πάλης». Ποιο γενικά, υποδεικνύει τη σημασία της βίας στην κατανόηση της εξέλιξης του φαινομένου του «αριστερού χεριού» στους ανθρώπους," προσθέτει.
Οι αριστερόχειρες υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες από την παλαιολιθική εποχή, και σε κάθε φυλή που μελετήθηκε είναι οι δεξιόχειρες που πλειοψηφούν.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι σε αθλήματα όπως το μποξ, το κρίκετ ή η πάλη, όπου υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο αθλητές, οι αριστερόχειρες έχουν το πλεονέκτημα. Αντίθετα, σε αθλήματα όπως η γυμναστική, δεν έχει αποδειχθεί κάποιο τέτοιο πλεονέκτημα.
Η Faurie και ο Raymond πιστεύουν ότι τα «συγκρουσιακά» αθλήματα είναι όμοια με τις βίαιες διαμάχες ανάμεσα σε δυο άτομα.
Και αν οι αριστερόχειρες έχουν το πλεονέκτημα σε τέτοια αθλήματα ακόμα και όταν είναι λιγότεροι σε αριθμό, το ίδιο πλεονέκτημα θα έχουν και στις συγκρούσεις μέσα στην κοινωνία που ζουν.
Ο καθηγητής Chris McManus του πανεπιστημίου College του Λονδίνου, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο των αριστερόχειρων, υποστηρίζει ότι αν και η θεωρία των Faurie και Raymond έχει κάποια βάση, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην ερμηνεία των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει.
"Το μέγεθος των πληθυσμών που μελετήθηκαν ήταν μικρό και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι όσο αξιόπιστες θα έπρεπε," επισημαίνει ο McManus.
Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για την μειοψηφία των ατόμων που έχουν γεννηθεί αριστερόχειρες, το πλεονέκτημα όμως αυτό είναι ακόμα ασαφές, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
"Η δικιά μου θεωρία υποστηρίζει ότι παρά τα μειονεκτήματα του να είναι κανείς αριστερόχειρας, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την δημιουργικότητα αυτών των ατόμων," προσθέτει ο McManus.
"Και αν το καλοσκεφτούμε, η κοινωνία είχε ανάγκη από μια ομάδα που θα ήταν διαφορετική από το σύνολο."
Εγώ είμαι αριστερόχειρας αλλά το αριστερό το χρησιμοποιώ μόνο στο φαγητό και το γράψιμο. Κατά τα άλλα το δυνατό μου χέρι και η δυνατή μου πλευρά γενικότερα, είναι η δεξιά. Το δεξί μου πόδι και χέρι γυμνάζονται πάντα πιο πολύ, το δεξί μου χέρι κάνει καλύτερα τις περισσότερες δουλειές. Έχω γνωρίσει αρκετούς αριστερόχειρες, δεν μπορώ να πως ήταν όλοι τους και τίποτα διάνοιες. Αυτό που είχα παρατηρήσει είναι το ότι σκέφτονταν λίγο διαφορετικά από άλλους ανθρώπους, αλλά ως εκεί. Μερικοί γράφουν και χρησιμοποιούν με την ίδια ευχέρεια και τα δύο χέρια! Ο εγκέφαλος πιστεύω πως με εξάσκηση προσαρμόζεται. Ο παπούς μου είχε φάει τόσο ξύλο που έγραφε με το αριστερό που τελικά κατέληξε να γράφει με το δεξί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απαίσια γράμματα βέβαια αλλά πλέον δεν μπορούσε να γράψει με το αριστερό, είχε προσαρμοστεί...
Μέχρι το δημοτικό ήμουν αριστερός και πόδια και χερια, δυστυχώς οι δάσκαλοι και οι γονείς μου επέμεναν να γράψω με το " καλο " χέρι και το άλλαξα με την " βία " . Αλλα συνεχίζω να γράφω και με το αριστερό, πολλά πράγματα που κάνω πλέον τα κάνω και με τα δυο χερια, παίζω κιθάρα με το δεξί, γράφω με το αριστερό πολλές φορες, το δυνατό μου χέρι είναι το "κακό" που λένε..
Όσο για τα αλλα που ερωτήθηκαν στην αρχή.. από μικρός ήμουν λάτρης τις τέχνης, μουσικής, λογοτεχνίας και αναζητητής του μυστηρίου.
Στο σχολειό όταν διάβασα χωρίς πολλού κόπο μπορούσα να απομνημονεύσω την ύλη.
Τώρα σπουδάζω Νομική και σύγχρονος παρακολουθώ κάποια μαθήματα Ψυχολογίας στην Αγγλία και μιλάω 4 γλώσσες.
Ανεκαθεν εγραφα με το αριστερο χερι.Απο το νηπιαγωγειο ακομα οι γονεις μου, μου ελεγαν να γραφω παντα με το χερι ''της νονας'' η αλλιως με ''το καλο χερι''.Η νηπιαγωγος μου ομως τους ειπε πως αυτο ειναι λαθος.Ετσι λοιπον ακομα και τωρα (αν και ειμαι μικρη ακομα), 11 χρονια περιπου γραφω με το αριστερο χερι.Χωρις να θελω να περηφανευτω, στα μαθηματα μου στο σχολειο μπορω να πω οτι τα παω παρα πολυ καλα, εχω υψηλους στοχους για το μελλον και γενικα τα παιρνω ευκολα τα γραμματα.Οπως ειδα πιο πανω, καποιος ανεφερει οτι ισως ειναι κληρονομικο.Σας πληροφορω πως στην οικογενεια μου, κανεις δεν ειναι αριστεροχειρας.Απ ο,τι εχω διαβασει σε ενα βιβλιο σχετικο με αυτο τε θεμα, στους αριστεροχειρες <<υπερισχυει>> ο δεξιος λοβος του εγκεφαλου, αντι του αριστερου.Αυτο γινεται γιατι το σωμα μας δεχεται εντολες απ τον εγκεφαλο <<χιαστι>>.Δηλαδη δεξι μερος σωματος, αριστερος λοβος του εγκεφαλου, αριστερο μερος σωματος, δεξιος λοβος του εγκεφαλου.Επισης οι αριστεροχειρες εχουν πολυ ισχυροτερη μνημη σε σχεση με τους δεξιοχειρες, καλλιτεχνικη φυση, πρακτικη σκεψη κτλ.Αυτο ειναι αποδεδειγμενο απο διαφορες μελετες και απο προσωπικη μου εμπειρια.Κατι ακομα που θα θελα να διευκρινησω ειναι πως οι αριστεροχειρες δεν γραφουν αναποδα τις λεξεις, η πρωτα το δευτερο γραμα και μετα το πρωτο κτλ.Αυτα απο μενα.Ελπιζω να μην σας κουρασα.
καλησπερα και απο μενα
πριν λιγο γραφτικα στο φορουμ και αμεσως βρηκα αυτο το θεμα
πρωτα απο ολα εγω και γω ειμαι αριστεροχειρας.
απο μικρος κανω τα παντα με το αριστερο.
με το αριστερο χερι σηκωνα το τηλεφωνο, ανοιγα την πορτα, ντυνομουν, σηκωνα το χερι στην ταξη ( σπανια παντα :P).
για τους αριστεροχειρες εχω ακουσει πραγματα και καποια ειναι επιβεβαιωμενα.
οπως για παραδειγμα οτι εχουν καλυτερη μνημη.
προσωπικα οταν παω καπου σε ενα σπιτι πχ που δεν εχω ξαναπαει και το κοιταξω για λιγο μπορω και μετα απο αρκετο καιρο να πω στους αλλους πως ηταν το σπιτι. δηλαδη που ειναι τα επιπλα και τετοια...
και δεν συμβαινει αυτο που ανεφερε ο topic starter.
δηλαδη οτι διαβαζουμε διαγωνια η αναποδα η κανουμε αναγραματισμο..
μια χαρα γραφουμε
ισια
:)
καλησπερα και απο μενα
πριν λιγο γραφτικα στο φορουμ και αμεσως βρηκα αυτο το θεμα
πρωτα απο ολα εγω και γω ειμαι αριστεροχειρας.
απο μικρος κανω τα παντα με το αριστερο.
με το αριστερο χερι σηκωνα το τηλεφωνο, ανοιγα την πορτα, ντυνομουν, σηκωνα το χερι στην ταξη ( σπανια παντα :P).
για τους αριστεροχειρες εχω ακουσει πραγματα και καποια ειναι επιβεβαιωμενα.
οπως για παραδειγμα οτι εχουν καλυτερη μνημη.
προσωπικα οταν παω καπου σε ενα σπιτι πχ που δεν εχω ξαναπαει και το κοιταξω για λιγο μπορω και μετα απο αρκετο καιρο να πω στους αλλους πως ηταν το σπιτι. δηλαδη που ειναι τα επιπλα και τετοια...
και δεν συμβαινει αυτο που ανεφερε ο topic starter.
δηλαδη οτι διαβαζουμε διαγωνια η αναποδα η κανουμε αναγραματισμο..
μια χαρα γραφουμε
ισια
:)
Μπορει και να συμβαινει απλα οχι σε ολους ισως. Προσωπικα μπορω πολυ ευκολα να διαβασω αλλα και να γραψω αναποδα αν και ειναι αχρηστο...ταλεντο :p
Επισης γραφω με το τετραδιο διαγωνια, ειναι για πρακτικους λογους αφου σαν αριστεροχειρας αν το κραταω ισια δυσκολευομαι αφου το χερι καλυπτει (και μουτσουρωνει πολλες φορες :mad: ) ο,τι εχω ηδη γραψει.
Idhrenniel
04-11-09, 14:24
εγω μπορω να γραψω με το δεξι χερι αλλα κανω περισσοτερα με το αριστερο μου χερι και μπερδευω τα ν και ς στο τελος των λεξεων και διαβαζω αναποδα!
Εχω προβλημα;;; :eek: :eek: :eek: :eek:
Καλησπερα!
Ειμαι και εγω αριστεροχειρας.Χρισημοποιω το αριστερο για να γραψω και να φαω αλλα το δυνατο μου χερι-ποδι ειναι το δεξι...Γενικα πιστευω οτι οι αριστεροχειρες αντιμετωπιζουμε αρκετα προβληματα στην καθημερινοτητα μας ασχετα αν εχουμε προσαρμοστει σε ενα ''δεξιο'' κοσμο.Τα περισσοτερα αντικειμενα που χρησιμοποιουμε ειναι κατασκευασμενα για δεξιοχειρες (για την πλειοψηφια δλδ) και εμεις απλως εχουμε μαθει να τα χειριζομαστε αν και δεν μας βολευουν απολυτα.Αυτο το μπρικι πια ειναι τελειως λαθος, οι κανατες, καποιες κουταλες, το ψαλιδι και γενικα πολλα μικρο-αντικειμενα που περνουν απ τα χερια μας σε καθημερινη βαση.Μου εχει τυχει οταν πρεπει να πιασω στα χερια μου ενα αντικειμενο που δεν εχω ξαναπιασει να μπερδευτω τελειως και να μην ξερω με ποιο χερι να το κρατησω γιατι σαν πρωτη επαφη θα το πιασω με το αριστερο, η φορα της χρησης θα ειναι δεξια, δεν θα με βολευει και εκει μπλοκαρω τελειως....Ουφ,σκετο μπερδεμα!!!Πιστευω η διαφορα μας απο τους δεξιοχειρες εχει να κανει κυριως με τον τροπο που βλεπουμε τα πραγματα, την οπτικη γωνια.Εχω παρατηρησει στον εαυτο μου οτι ασυναισθητα, απο δυο επιλογες θα προτιμησω την αριστερη (και δεν αναφερομαι στα πολιτικα), και γενικα κινουμαι αριστερα, δλδ τελειως αναποδα απο τον υπολοιπο κοσμο.Ετσι λοιπον θεωρω οτι ειμαι ''αναποδος'' ανθρωπος και οχι με την κακη εννοια.Πιστευω εχει να κανει και με τον τροπο που σκεφτομαστε.Εφοσον μας καθοριζει η αριστερη πλευρα μας (δεξια για τον εγκεφαλο), αυτο εχω την εντυπωση οτι μας επηρρεαζει και μας διαφοροποιει λιγακι απο τους δεξιοχειρες.Αυτο νομιζω χωρις να εχω επιστημονικες αποδειξεις, απλα ειναι μια διαφορα που δεν ειδα να αναφερεται μεχρι στιγμης και μηπως να το σκεφτουμε και ετσι???
Σορρυ αν σας κουρασα... :)
Φιλικα,
bupu ξερεις ποσες φορες πηγα να κανω χειραψια με το αριστερο; :D :p
SecretAngel
12-11-09, 14:11
Δεξιοχειρας.....αλλα εχω καποιους μηνες, που προσπαθω να κανω εξασκηση της γραφης με το αριστερο (καπου διαβασα οτι κρατα το μυαλο σε εγρηγορση κανοντας πραγματα που δεν ειμαστε συνηθισμενοι να κανουμε)..νιωθω σαν παιδακι που τωρα μαθαινει να γραφει....αλλα πιστεψτε με.......ολο και καλυτερευει!
bupu ξερεις ποσες φορες πηγα να κανω χειραψια με το αριστερο; :D :p
χαχαχαχα!!!!ξερω!!!!εγω το κανω συνεχεια!!!αν με πιασουν απροετοιμαστη για χειραψια εχει βγει μπροστα το αριστερο και αφηνω τους αλλους να ψαχτουν για το πιο χερι να χρησιμοποιησουν!!!δεν το κανω ομως επιτηδες, ουτε μ αρεσει να φερνω τον αλλο σε δυσκολη θεση, ειναι θεμα αντανακλαστικων! :D :rolleyes:
santouroviolis
26-12-09, 03:04
Το να γεννηθει καποιος αριστεροχειρας,οφειλεται με βαση καποιες ερευνες σε αυξημενη τεστοστερονη της μητερας κατα την διαρκεια κυοφοριας η οποια εχει επιδραση στο να αυξανει την αναπτυξη της δεξιας πλευρας του εγκεφαλου με αποτελεσμα να λειτουργει χιαστη κ να γεννιετι αριστεροχειρας.Οι πιο εξυπνοι ανθρωποι μεχρι τωρα ,οι μεγαλυτεροι καλιτεχνες κ επιστημονες της ιστοριας ,καθως κ μεγαλες προσωπικοτητες ηταν αριστεροχειρες.
Εγω σαν δεξιοχειρας εχω να πω πω ζουμε σε εναν ρατσιστικα φτιαγμενο για αριστεροχειρες κοσμο,διοτι ολα ειναι φτιαγμενα για χρηση απο δεξιοχειρες απο την θεση που εχουν τα πομολα στις πορτες μεχρι τα μπρικια κ αλλα παραδειγματα.Ακομα κ στις φρασεις φανερωνεται αυτο το ειδος μικρου ρατσισμου οπως "να πανε ολα δεξια" ,"να μπουμε με το δεξι" κτλ κτλ...
Εχω παρατηρηει ομως πως μπορω να χρησιμοποιω το ιδιο καλα κ το αριστερο μου χερ κ να γραφω κ με το αριστερο το ιδιο καλα οπως με το δεξι,απλα πιο αργα λογω ελειψης της επαναληψης.Μπορω να χρησιμοποιησω γενικα το αριστερο μου χερι τοσο καλα οσο κ το δεξι,οπως μπορω να πω πως ειναι κ πιο δυνατο.Φτανω σε σημειο να αναρωτιεμαι αν ειναι εφικτο να εχει γεννηθει καποιος αριστεροχειρας αλλα να τον εχουν μαθει απο μικρο να χρησιμοποιει το δεξι χερι κ ετσι να συνεχισε.....
Εχω παρατηρησει ομως πως μπορω να χρησιμοποιω το ιδιο καλα κ το αριστερο μου χερ κ να γραφω κ με το αριστερο το ιδιο καλα οπως με το δεξι,απλα πιο αργα λογω ελειψης της επαναληψης.Μπορω να χρησιμοποιησω γενικα το αριστερο μου χερι τοσο καλα οσο κ το δεξι,οπως μπορω να πω πως ειναι κ πιο δυνατο.Φτανω σε σημειο να αναρωτιεμαι αν ειναι εφικτο να εχει γεννηθει καποιος αριστεροχειρας αλλα να τον εχουν μαθει απο μικρο να χρησιμοποιει το δεξι χερι κ ετσι να συνεχισε.....
Δεν ειναι κατι ασυνηθιστο ή σπανιο να μαθαινουν στα παιδια να χρησιμοποιουν το δεξι ενω ειναι αριστεροχειρες.Σιγουρα πλεον δεν το κανουν τοσοι γονεις αλλα παλια ηταν η κλασικη λυση για το"αναποδο"παιδι. Συνηθως μαθαιναν να γραφουν με το "σωστο" αλλα αυθορμητα χρησιμοποιουσαν το αριστερο χερι για τις υπολοιπες δουλειες. Ομως επειδη στην ουσια οταν πιεζεις καποιον να γραψει με το αλλο χερι του ζητας να αλλαξει την πλευρα του εγκεφαλου που υπερισχυει-κατι πρακτικα αδυνατον- υπηρξαν πολλες περιπτωσεις που τα παιδια κατεληξαν δυσλεκτικα, με δυσκολιες σε συχρονισμο κινησεων χεριων και ποδιων, παρουσιασαν βραδυγλωσσια (κεκεδισμα) και φυσικα ειχε και αντικτυπο ψυχολογικο ολο αυτο.
Περα απο την ερευνα που αναφερεις σχετικα με τα επιπεδα τεστοστερονης στην εγκυμονουσα,εχει αποδειχθει επισης πως παιζει και η κληρονομικοτητα ρολο στην αριστεροχειρια, ετσι σε μια οικογενεια με αρκετους αριστεροχειρες υπαρχουν περισσοτερες περιπτωσεις το παιδι να ειναι κι εκεινο αριστεροχειρας. Ειδικα αν και στις δυο οικογενειες ειχαν αριστεροχειρες...Ισως γι'αυτο ειμαστε τρια αδερφια και μονο η αδερφη μου ειναι δεξιοχειρας:D
ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ
Μία κατηγορία ανθρώπων που βιώνουν τα πάντα "ανάποδα". Ζουν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος να λειτουργεί αντίστροφα γιʼ αυτούς! Προσαρμόζονται, βέβαια, αλλά νιώθουν κάπως περίεργα, κάπως παράξενα...
Ας εγκαινιάσω, λοιπόν, το θέμα σαν η πρώτη ισχυρή αριστερόχειρας!!!!
Οι επιστήμονες το λένε αυτό? Ο αδελφός μου που είναι αριστερόχειρας δεν ισχύ τίποτα από όλα αυτά. χεχεχε
Εγώ έχω άλλο πρόβλημα αν και είμαι δεξιός.
Δεν φοβάμαι να το αποκαλύψω αν και σίγουρα το νοιώθουν όσοι διαβάζουν αυτά που γράφω..
Σκέπτομαι γρηγορότερα από ότι γράφω και πολλές φορές, νομίζω ότι έχω τελειώσει το κείμενο (ενώ γράφω συνεχώς) και πάντα ανακαλύπτω ότι δεν έγραψα ούτε τα μισά. Ενώ έχω την αίσθηση ότι τα έγραψα. Λολ….
Δηλαδή, μπορεί να έχω σκεφτεί 3 παραγράφους καθώς γράφω και να γράψω μόνο το μισώ παράγραφο βάζοντας ιδέες και από τους 3 παραγράφους αλλά με αλλόκοτο τρόπο… και εγώ έχω αίσθηση ότι τέλειωσε, ότι τα έχω γράψει όλα.. είμαι και βιαστικός τα στέλνω γρήγορα. Και μετά ανακαλύπτω ότι δεν έγραψα τίποτα. Η δεν καταλαβαίνω ούτε και εγώ τι έγραψα.. χαχαχα
Δεν έχω γνωρίσει κάποιων που να έχει το ίδιο πρόβλημα. :p
Εγώ είμαι ένας ακόμη αριστερόχειρας. Βασικά όταν λέμε αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας εννοούμε μόνο με ποιο χέρι γράφουμε; Γιατί και οι μεν και οι δε,
πάρα πολλά άλλα πράγματα τα κάνουμε με το άλλο χέρι. (π.χ το ψαλίδι, το μαχαίρι, το τηλεκοντρόλ κ.α τα κρατάω με το δεξί. Το δυνατό μου χέρι σε μπουνιά είναι το δεξί.) Αν εννοούμε λοιπόν ότι μόνο το γράψιμο καθορίζει τι είμαστε, αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, αυτό είναι κάτι που τείνει υπό εξαφάνιση, μιας και εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι από πότε έχω να γράψω με στυλό ή με μολύβι, αφού το πληκτρολόγιο είναι μία μόνιμη κατάσταση είτε πρόκειται για Η/Υ είτε για κινητό.
Υ.Γ. Στην Αθήνα νομίζω υπάρχει ένα μαγαζί που πουλάει χρηστικά αντικείμενα μόνο για αριστερόχειρες. (Αν ενδιαφέρει κάποιον ας μου στείλει μήνυμα και θα ψάξω για λεπτομέρειες.)
Περικτιονη
13-03-10, 20:31
και εγω αριστεροχειρας ειμαι...
Ειχα διαβασει 2 πολυ ενδιαφεροντα αρθρα τα παραθετω
http://pyles.tv/anexigites-kai-alles-apories/Giati-kapii-genniounte-aristeroxires.aspx
Καλησπερα!Ειμαι κι εγω αριστεροχειρας οπως και αριστεροποδαρος.Αν κι ειμαι μικρος (μολις 17) μπορω να πω πως εχω μεγαλη τρελα για τις ξενες γλωσσες και ηδη ξερω πολυ καλα αγγλικα και γαλλικα χωρις να εχω κανει μεγαλο κοπο για να μαθω αυτες τις γλωσσες!Παραλληλα μικροτερος εγραφα κι εγω αναποδα και τωρα ακομα οταν παω να κανω το θαυμαστικο ! κανω πρωτα την τελεια και μετα τη γραμμουλα σ αντιθεση με τον υπολοιπο κοσμο!Δεν ειχα ποτε μου προβλημα με το ''ν'' και το ''σ'' κι ουτε εχω επιχειρησει να διαβασω διαγωνεια.Με τις τεχνες δεν τα εχω καλα,αλλα ειμαι καλος στα θεωριτικα μαθηματα και φετος σε μια χρονια πανελληνιων στην οποια αρχησα να διαβαζω εντατικα μετα τα Χριστουγεννα εχω τις ιδιες επιδωσεις με τους υπολοιπους συμμαθητες μου!:)
Εγώ είμαι δεξιόχειρας και μου αρέσει..................:):):)
Black Angel
30-03-10, 09:58
Καλησπερα σε ολους!
Ειμαι αριστεροχειρας, και ευτυχως οι γονεις μου δεν εκαναν καμια προσπαθεια για με μαθουν να γραφω με το δεξι. Κανω χειραψια με τ'αριστερο και μπερδευω αθελα μου οποιον ειναι δεξιοχειρας :D, επισης τα περισσοτερα τα κανω με τ'αριστερο παρολο που προσπαθω να λειτουργω και το δεξι χερι. Δεν μπερδευω το "ν" με το "ς", εχω κλιση στη ζωγραφικη, χορο και γενικα σε καλλιτεχνικα θεματα, στις ξενες γλωσσες δεν εχω κλιση γνωριζω μονο αγγλικα. Μνημη εχω καθαρα επιλεκτικη, θυμαμαι και μαθαινω μονο αυτα που μ'ενδιαφερουν γι'αυτο και ειχα παντα προβλημα στη βαθμολογια στο σχολειο οτι ειχε σχεση με καλλιτεχνικα και φιλολογικα δεν ειχα προβλημα, στα μαθηματικα για παραδειγμα ηθελα ιδιαιτερη προσπαθεια γι'αυτο και απ'το γυμνασιο και περα παντα πηγαινα φροντιστηριο :D. Στα ατυχηματα ημουν παντα επιρεπης μεχρι και σημερα. :) . Και εχω εντονη διαισθηση αλλα αυτο δεν νομιζω οτι εχει να κανει με το αν εισαι "Α" ή "Δ".
Ηθελα επισης να πω για το γεγονος οτι οι αριστεροχειρες ζουν 9 χρονια λιγοτερο απ'τους δεξιοχειρες οτι δεν θα επρεπε να μας απασχολει, το σημαντικοτερο ειναι αυτα τα χρονια που ζουμε να τα ζουμε ετσι οπως θελουμε εμεις για να ειμαστε ευτυχισμενοι και ολοκληρωμενοι. Εξαλλου αυτο δεν εχει σημασια; :)
Θα ηθελα επισης να προσθεσω πως περαν της προσχολικης μου ηληκιας κατα την οποια ειχα πολλες παθησεις,δεν ειμαι καθολου ευαλωττος στις αρρωστιες.Πολυ σπανια θ αρρωστησω η θα χτυπισω ασχημα κτλ κτλ....το δεξι μου χερι για αρκετο χρονικο διαστημα οταν ημουν μικρος δεν το χρησιμοποιουσα καθολου και οι γονεις μου με πηγαν σε ειδικο κεντρο.Βεβαια ουτε τωρα το χρησιμοποιω παρα πολυ.Τελος εχω πολυ ανεπτυγμενη διαισθηση και μπορω να καταλαβω την ψυχολογια των ανθρωπων με μια απλη ματια πανω τους...
Καλησπερα σας
Γραφω με το δεξι , σουταρω με το δεξι , τρωω με το δεξι.
Χρησιμοποιω εργαλεια με το αριστερο (μαχαιρι , πριονι , βελακια , ψαλιδι , οτι εχει να κανει με χειρονακτικη εργασια)
Το "καλο" μου αυτι ειναι το αριστερο.
Δεν ξερω τι θεωρουμαι , παντως δεν νομιζω να χω καποια ιδιαιτερα κλιση σε τεχνες , επιστημες οπως καποιοι απο τους αριστεροχειρες που διαβασα στο "νημα" αυτο.
Αν και κάπως αργά... :)
Είμαι δεξιόχειρα αλλα για ενάμιση χρόνο ήμουν αριστερόχειρα λόγο τραυματισμού δεξιού αγκώνα.
Κανονικά το δυνατό μου χέρι είναι το δεξί αλλα τώρα είναι λίγο περιορισμένη η δύναμη μου.
Μπορώ ναι να γράψω και να διαβάσω ανάποδα,το κάνω συχνά..Όσο για να έχω γράψει το δεύτερο γράμμα και μετά το πρώτο γενικά μου τυχαίνει πολλές φορες άρα υποθέτω πως μπορώ να το κάνω.Όχι δεν μπερδεύομαι καθόλου... Γενικά διαβάζω γρήγορα τα κείμενα αλλα και διαγώνια το χω κατορθώσει.
Όσο για τις τέχνες...xmm ασχολούμαι με το Tang Soo Δω (karate) και είμαι πολύ καλή στις φόρμες (τέχνες). Δεν μπορώ να ζωγραφίσω καθόλου ούτε έναν άνθρωπο αλλα γράφω πολλά ποιήματα στα αγγλικά και είμαι καλή στο να φτιάχνω πράγματα (να βιδώνω κλπ).
Μαθαίνω αρκετά γρήγορα ξένες γλώσσες όπως μέσα σε 1 μηνα έμαθα σχεδόν μιση γλώσσα και γενικά ενδιαφέρομαι να μαθαίνω όλα τα πράγματα που παθιάζομαι!
Αλέξανδρος
17-11-10, 18:43
Άλλος ενας υπερηφανος αριστεροχειρ!!!
Εχω μια εφεση στις ξενες γλωσσες,τις οποιες μπορω να μαθω πολυ γρηγορα...
Καποτε ημουν καλος στη ζωγραφικη αλλα μου τελειωσε η εμπνευση:((κριμα) και οταν παιζω μουσικη κακοποιω τα αυτια των τριγυρω:D...αυτα πανω-κατω
Δεν εχω καποιο προβλημα οταν διαβαζω εκτος απ' οτι χανω την αυτοσυγκεντρωση μου που και που.Και σαφως γραφω αναποδα καποια γραμματα αλλα δε θυμαμαι ποια,γιατι ειχα την εντυπωση οτι οι αλλοι εγραφαν περιεργα και οχι εγω:D
Αυτα!
Angelo Custode
25-02-11, 10:48
Καλημέραααα!Εγώ είμαι αμφίχειρας!Ξεκίνησα να γράφω με το αριστερό και ήμουνα δυσλεκτική...Αλλά περνούσα πολύ χρόνο με την γιαγιά μου η οποία με υποχρέωσε να γράφω με το δεξί!Τώρα όταν κουράζεται το δεξί μου χέρι μπορώ και γράφω με το αριστερό...Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές φορές μπερδεύομαι από αυτή την αλλαγή ;)...Γράφω ποιήματα (το αν έχω κλίση δεν θα το πω εγώ :D),Παίζω βόλεϋ και το δυνατό μου πόδι είναι το αριστερό :)...Εσείς οι αριστερόχειρες δοκιμάστε να λύσετε sudoku με γράμματα της άλφα βήτα!Εγώ τα καταφέρνω πολύ καλά και σε όσους δεξιόχειρες δοκίμασα το λύσανε σε μία ώρα!Αυτό έχει να κάνει με τα ημισφαίρια του εγκεφάλου;)!
Crystalline water
15-03-11, 20:04
Λοιπόν ίσως σας βοηθήσω πολύ στην άτυπη έρευνα σας αν σας πω ότι είμαι δεξιοχειρας αλλά όπως λέει η μητέρα μου εξαναγκασμένος γιατί ξεκίνησα με το αριστερό αλλά με άλλαξαν.Μπορώ όμως κάλλιστα να γράψω και με το αριστερό όχι τόσο καλά και το χειρίζομαι ισάξια.Ακούω στο τηλέφωνο και από τη δεξιά μεριά και από την αριστερή.Ο γιός μου πάλι ξεκίνησε σαν αριστερόχειρας και με δεξί πόδι και δεν τον αλλάξαμε φυσικά αλλά έκανε ένα λάθος συνέχεια ακόμα και τώρα γράφει το ε σαν 3.Ζωγραφίζουμε και οι δύο πάρα πολύ καλά.Έχω μεγάλη διαίσθηση με όνειρα προμηνύματα και ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα των άλλων με αποτέλεσμα να μου εμπιστεύεται πολύς κόσμος αυτά που δε λέει σε άλλους.Τέλος μιλάω πολύ καλά αγγλικά και παλιά μάθαινα γαλλικά και γερμανικά με μεγάλη ευκολία.
Mariganath
18-04-11, 01:00
Είμαι δεξιόχειρας, αλλά το ποσοστό έχει διακυμάνσεις. Μερικές μέρες δε μπορώ να πιω ένα ποτήρι νερό με το αριστερό, και άλλες πιάνω τον εαυτό μου να κάνει πράγματα ακριβείας, όπως να βουρτσίζω τα δόντια μου ή να φροντίζω το γιο μου με το αριστερό.
Ο γιος μου, παρεμπιπτόντως, προτιμά το αριστερό του. Είναι μικρός ακόμα, αλλά μπορεί να γίνει σαν τον πατέρα του, που είναι αμφίχειρας και επέλεξε να γράφει με το δεξί όταν συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος είναι σχεδιασμένος για δεξιόχειρες.
Το καλό μου αυτί είναι επίσης το αριστερό, αλλά εξετάσεις ακοής μυστηριωδώς δείχνουν το δεξί ελαφρά δυνατότερο. Αντίθετα, μου είναι αδύνατο να μπω σε μια σκάλα, είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας, με το αριστερό πόδι. Το δεξί μου γόνατο είναι ευαίσθητο και οι μετακινήσεις γίνονται πολύ δύσκολες όταν πονάει.
Επικοινωνώ άνετα σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά) και έχω κάνει κάποια μαθήματα σε αρκετές άλλες. Απολαμβάνω την πρόκληση ενός άλλου γλωσσικού συστήματος (και έχω στο ενεργητικό μου σπουδές γλωσσολογίας). Διαβάζω πολύ, αλλά αργά. Έχω καλό αυτί και λατρεύω τη μουσική, αλλά ποτέ δεν έμαθα να παίζω κανένα όργανο.
Μικρότερη αγαπούσα τη ζωγραφική, αλλά ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι χάλια και δεν καταφέρνω τίποτα πέρα από το επίπεδο παιδιού του Δημοτικού. Για τον ίδιο λόγο είμαι άχρηστη στα σπορ με μπάλες, αλλά η ισορροπία μου είναι εξαιρετική.
Άλλος ενας υπερηφανος αριστεροχειρ!!!
Εχω μια εφεση στις ξενες γλωσσες,τις οποιες μπορω να μαθω πολυ γρηγορα...
Καποτε ημουν καλος στη ζωγραφικη αλλα μου τελειωσε η εμπνευση:((κριμα) και οταν παιζω μουσικη κακοποιω τα αυτια των τριγυρω:D...αυτα πανω-κατω
Δεν εχω καποιο προβλημα οταν διαβαζω εκτος απ' οτι χανω την αυτοσυγκεντρωση μου που και που.Και σαφως γραφω αναποδα καποια γραμματα αλλα δε θυμαμαι ποια,γιατι ειχα την εντυπωση οτι οι αλλοι εγραφαν περιεργα και οχι εγω:D
Αυτα!
Λες και περιγραφεις εμενα εκτος απο τα αναποδα γραμματα,ακομη το ψαλιδι το χρησιμοποιω με το δεξι γιατι με το αριστερο θελει ιδιαιτερη προσπαθεια...
"Δεξιοχειρες ρατσιστες καποια στιγμη τα πομολα θα αλλαξουν..."
Και κατι ακομη αξιοπεριεργο,οταν εδινα πανελληνιες στο φροντιστηριο των μαθηματικων οι αριστεροχειρες ειμασταν περισσοτεροι σε ποσοστο 60%.
Angelika28970
12-05-11, 11:18
Καλησπερα σε ολους!
Ειμαι αριστεροχειρας, και ευτυχως οι γονεις μου δεν εκαναν καμια προσπαθεια για με μαθουν να γραφω με το δεξι. Κανω χειραψια με τ'αριστερο και μπερδευω αθελα μου οποιον ειναι δεξιοχειρας :D, επισης τα περισσοτερα τα κανω με τ'αριστερο παρολο που προσπαθω να λειτουργω και το δεξι χερι. Δεν μπερδευω το "ν" με το "ς", εχω κλιση στη ζωγραφικη, χορο και γενικα σε καλλιτεχνικα θεματα, στις ξενες γλωσσες δεν εχω κλιση γνωριζω μονο αγγλικα. Μνημη εχω καθαρα επιλεκτικη, θυμαμαι και μαθαινω μονο αυτα που μ'ενδιαφερουν γι'αυτο και ειχα παντα προβλημα στη βαθμολογια στο σχολειο οτι ειχε σχεση με καλλιτεχνικα και φιλολογικα δεν ειχα προβλημα, στα μαθηματικα για παραδειγμα ηθελα ιδιαιτερη προσπαθεια γι'αυτο και απ'το γυμνασιο και περα παντα πηγαινα φροντιστηριο :D. Στα ατυχηματα ημουν παντα επιρεπης μεχρι και σημερα. :) . Και εχω εντονη διαισθηση αλλα αυτο δεν νομιζω οτι εχει να κανει με το αν εισαι "Α" ή "Δ".
Ηθελα επισης να πω για το γεγονος οτι οι αριστεροχειρες ζουν 9 χρονια λιγοτερο απ'τους δεξιοχειρες οτι δεν θα επρεπε να μας απασχολει, το σημαντικοτερο ειναι αυτα τα χρονια που ζουμε να τα ζουμε ετσι οπως θελουμε εμεις για να ειμαστε ευτυχισμενοι και ολοκληρωμενοι. Εξαλλου αυτο δεν εχει σημασια; :)
γεια εγω ειμαι αριστερ. αλλα το οτι οι αριστ. ζουν 9 χρονια λιγοτερο ειναι ψεματα το εχω διαπιστοσει
strike anywhere
19-06-11, 15:29
αλλος ενας αριστεροχειρας :)
και εγω μερικες φορες οταν γραφω στο τελος της λεξης πεταω ασχετα γραμματα οπως πχ μπευρδευω το ν με το ς..εχω παρατηρησει επισης οτι δεν μπορω να συγκεντρωθω ευκολα οταν διαβαζω.το οτι καμια φορα γραφω πρωτα το δευτερο γραμμα ισως να ειναι απο βιασυνη αφου ισως το χερι δεν προλαβαινει τον εγκεφαλο.ακομα νοιωθω (και μου λενε)οτι ειμαι αρκετα ευστροφος.για παραδειγμα φετος που εδινα πανελληνιες με πολυ λιγοτερο διαβασμα απο αλλους συμμαθητες μου τα καταφερνα καλυτερα σε αρκετα μαθηματα..εξαιρουνται βεβαια τα μαθηματικα και η φυσικη τα οποια αμα δεν διαβασεις πολυ και ο αινσταιν να εισαι δεν γραφεις..για αυτο και σε αυτα τα 2 εγραψα γυρω στη βαση.ακομα οπως διαβασα και σε αλλο ποστ αρκετοι φιλοι με συμβουλευονται..γενικα μπορω αρκετα ευκολα να προτεινω λυσεις στα διαφορα προβληματα τους..βεβαια σε καμια περιπτωση δεν θεωρω κατωτερους τους δεξιοχειρες
Severus Snape
20-07-11, 19:41
Καλησπέρες!
Από άποψη γραφής κατατάσσομαι στους δεξιόχειρες. Το ότι κάνω σχεδόν τα πάντα με το αριστερό ήταν μια παρατήρηση που έκανε μια φίλη μου όταν παίζαμε χαρτιά πριν κάποια χρόνια και μου κίνησε την περιέργεια, οπότε ρώτησα τη μαμά μου και μου αποκάλυψε την αλήθεια. Η ιστορία της εξ-αναγκαστικής αλλαγής χεριού γνωστή, όπως την περιγράψατε κάποιοι πριν από μένα.
Δυσκολίες δεν είχα ποτέ στο σχολείο, πρόσεχα πολύ στο μάθημα και θεωρούσα χάσιμο χρόνου το να γράφω ασκήσεις στο σπίτι. Κάποιος ανέφερε ότι σκέφτεται πιο γρήγορα απ'ότι γράφει..που να δεις να σου συμβαίνει αυτό ακόμη κι όταν μιλάς! :) Σε ηλικία 12 χρονών έσπασα το δεξί μου χέρι κι έδινα πτυχίο στα αγγλικά. Δεν είχα καμία δυσκολία να εξασκηθώ μέσα σε 2 εβδομάδες και να δώσω τελικά εξετάσεις αποκλειστικά με το αριστερό χέρι.
Με αθλητισμό και μουσική έχω πολύ καλή σχέση. Το πρώτο το έχω σπουδάζει (ΤΕΦΑΑ), όνειρο από πιτσιρίκι! Για τη μουσική, αρκέστηκα σε μερικά χρόνια πιάνο αλλά μάθαινα σχετικά γρήγορα. Επιρρεπής στις αρρώστιες δεν είμαι καθόλου, αλλά αν μιλήσουμε για τραυματισμούς.. V.I.P. κάρτα στο νοσοκομείο είχα!
Ποια είναι τα παράξενα? Το ότι γράφω κάποια γράμματα με εντελώς δικό μου τρόπο. Π.χ. το "ξ", φανταστείτε ένα "τ" να περνάει κάτω από τη γραμμή που γράφουμε σε ένα τετράδιο με μια παύλα στη μέση. Με τον ίδιο τρόπο γράφω και το "7". Αν γινόταν να μην υπήρχαν κυκλικά γράμματα παρά μόνο γραμμές, θα διευκόλυνε αφάνταστα όσους διαβάζανε/διαβάζουν αυτά που γράφω!
Έχω ανεπτυγμένη αίσθηση του χώρου σε σημείο να μην έχω κανένα πρόβλημα να παρκάρω, να στρίψω όταν οδηγώ κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Ή ακόμη όταν μετακινούμε ένα έπιπλο μέσα στο σπίτι, μια ματιά θα ρίξω πίσω μου και είναι λες και αποτυπώθηκαν οι διαστάσεις μέσα στο μυαλό μου. Τώρα αυτό μπορεί να είναι και καθαρά θέμα παρατήρησης και φωτογραφικής μνήμης.
Και το θέμα της χειραψίας, το'χω λύσει! "Γιατί δίνεις το αριστερό σου χέρι?" - "Μα είναι το χέρι της καρδιάς!.." :)
γεια σας!!! αριστεροχειρας και εγω.:D ναι ειμαι πολυ καλη στο τραγουδι και στην ζωγραφικη, εμαθα πολυ ευκολα πιανο και μπορω να απομνημονευσω ολοκληρο βιβλιο. στο σχολειο ειχα τα κλασικα μαθηματα αρχαια, λατινικα, ιστορια γιατι ηταν πιο ευκολα για εμενα. μπερδευω το ψ με το ξ (για να τα ξεχωρισω αυτα κανω οπως ενα 10χρονο Ψ οπως Ψαρι:D), το σ με το ν... οσον αφορα την μνημη μου ειναι περισσοτερο φωτογραφικη, δηλαδη σαν τωρα που ειχα εξετασεις με 2 μερες διαβασμα (απλη αναγνωση) μπορεσα να θυμαμαι τις σελιδες και τι εγραφαν πανω (το αποτελεσμα ηταν θεαματικο:p) ξενες γλωσσες μαθαινω ευκολα φτανει να μου αρεσουν. για παραδειγμα μισω τα αγγλικα αλλα αναγκαστικά επρεπε να δωσω τα IGCSE στα οποια χωρις προσπαθεια εγραψα πολυ ψηλο βαθμο.
Γιατί εξαναγκάζουν οι γονείς τα παιδιά τους να γράφουν με το δεξί;
Severus Snape
22-07-11, 00:56
Για να μην θεωρούνται διαφορετικοί? Εξαίρεση? Μειονότητα? Μειοψηφία? Οι χαρακτηρισμοί συνεχίζονται αν θες.. Όπως και να έχει, είναι θέμα προκατάληψης ή/και συντηρητικότητας.
Ρε παιδια πως οριζεται ο "δεξιοχειρας" ή ο "αριστεροχειρας"?
με το ποιο γραφουμε?με το ποιο πιανουμε το κουταλι/πηρουνι?
ο αμφιχειρας πως οριζεται?
εγω γραφω/τρωω με το δεξι και κανω ολες τις αλλες χειρονακτικες εργασιες με το αριστερο...
συμπερασματα δικα σας :)
Inspired Hand
30-09-11, 12:47
Εγώ επίσης δήλωσα δεξιόχειρας,αλλά τις περισσότερες χειρονακτικές εργασίες,ειδικά το κράτημα δίσκου,τις κάνω με το αριστερό.
Παρ'όλα αυτά γράφω και τρώω με το δεξί!..
Εγώ δήλωσα αριστερόχειρας. Καλά λένε ότι είμαστε λίγοι. Το περίεργο θα ήταν να υπερισχύαμε. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο να ισχύει εδώ. Ενώ είμαι αριστερόχειρας όμως σιδερώνω με το δεξί ή το ψαλίδι όταν κόβω το κρατώ με το δεξί. Με το αριστερό τρώω και γράφω. Αφού δεν μπορώ να γράψω με το δεξί δηλώνω αριστερόχειρας αλλά με το δεξί κάνω άλλες δουλειές. Με δυσκολεύει πολύ να κόψω λαχανικά, να ράψω αλλά έχω πλούσια φαντασία. Εξ' ου και το ψευδώνυμό μου. Σας χαιρετώ και περιμένω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα. :o
Γιατί εξαναγκάζουν οι γονείς τα παιδιά τους να γράφουν με το δεξί;
Οι γονείς έχουν την νοοτροπία ότι το δεξί χέρι είναι το καλό. Μάλιστα ο Χριστός ευλόγησε το ληστή που καθόταν στα δεξιά του. Όταν ήσουν δεξιόχειρας πρόκοβες περισσότερο, ενώ ο αριστερόχειρας ήταν γρουσούζης και κακορίζικος γιατί το αριστερό χέρι θεωρείται για τους γονείς κακό χέρι. Το σταυρό μας τον κάνουμε με το δεξί. Στα αγγλικά το καλό και το δεξί έχουν την ίδια ορολογία right. Οι γονείς λοιπόν που δεν γνωρίζουν ότι εμείς οι αριστερόχειρες έχουμε αντίθετα από τους άλλους ανεπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί αντίθετα, θεωρούν πως το να γράφουμε με το δεξί θεωρείται κακιά συνήθεια επιμένουν σ' αυτή την άποψη καταδικάζοντας τα παιδιά τους να πάθουν βατταρισμό. Αυτά ξέρω. :rolleyes:
Παντως μου φαινεται περιεργο.Συμφωνα με την εξελιξη των ειδων του Δαρβινου μιας και ειμαστε μειωνοτητα εμεις οι αριστεροι θα επρεπε να μειωνομαστε.Αντιθετως οχι μονο δε μειωνομαστε αλλα αυξανομαστε!:confused:
Εγώ είμαι στο φούλ δεξιόχειρας τα πάντα τα κάνω με το δεξί με το αριστερό το πολύ να σηκώσω κανένα βάρος όταν έχω παραφορτωμένο το άλλο χέρι αλλά δέν δίνω καμιά σημασία στο θέμα και δέν με ενδιαφέρει καθόλου τί είναι ο άλλος.
Vasilis1818
05-01-12, 17:15
Δεξιοχειρας...!!:p
sonata arctica
05-01-12, 22:19
Καλησπερα και απο εμενα! Εγω για να πω την αληθεια....δεν ξερω σε ποια ομαδα απο τις παραπανω ανηκω! Γραφω και τρωω με το δεξι, ομως το αριστερο χερι μου ειναι το πιο "δυνατο". Μου ειναι αδυνατον να κρεμασω την τσαντα απο δεξια, θα μου πεσει αμεσως! Οταν ηταν μωρα τα παιδια μου τα σηκωνα και τα κραταγα παντα απο αριστερα, οποιοδηποτε βαρος το σηκωνω με το αριστερο, καπνιζω μονο με το αριστερο, ανοιγω μπουκαλια με το αριστερο....ομως τις περισσοτερες δουλεις τις κανω με το δεξι συνηθως και οταν κουραζεται συνεχιζω με το αριστερο! Πιθανως, ξεκινησα ως αριστεροχειρας και στην πορεια με μεταλλαξαν! Εχω χασει τους γονεις μου σε πολυ νεαρη ηλικια και δεν προκειται να το εξακριβωσω ποτε. Ο γιος μου ομως ειναι αριστεροχειρας και αυτο συνηγορει προς αυτη την κατευθυνση! Φυσικα, δεν προσπαθησα ποτε να το αλλαξω αυτο, παρ' ολες τις προτροπες που ειχα απο το περιβαλλον. Μ' αρεσει αυτη η διαφορετικοτητα του, αν και πολλες φορες τον δυσκολευει αρκετα!
Καλησπερα σας:) ειμαι κιεγω αριστεροχειρας....ειναι αληθεια οτι οι αριστεροχειρες αποτελουν το 10% του πληθυσμου....ομως τα τελευταια χρονια ο αριθμος εχει αυξηθει πολυ.....εγω που ειμαι αριστεροχειρας και το παραμικρο το κανω με το αριστερο : γραφω,πλενω,σιδερωνω,κανω σερβις στο βολει με το αριστερο...βλεπω καλυτερα με το αριστερο ματι....μασαω απο την αριστερη μερια...κραταω τα πραγματα με ο αριστερο χερι....οντως ισχυει οτι ζουμε σε ενα κοσμο φτιαγμενο για δεξιοχειρες....εγω δυσκολευτηκα αρκετα αλλα προσαρμοστηκα....ακομη αντιμετωπιζω καποιες δυσκολιες αλλα τα καταφερνω...ειμαι υπερυφανη που ειμαι αριστεροχειρας:D:D
Angelika28970
04-10-12, 11:50
ειμαι κι εγω αριστεροχειρακι και κανω τα παντα με το αριστερο. ευτυχως κανεις δεν με αναγκασε να μαθω να γραφω με το δεξι. φυσικα ειναι πιο δυνατο και πιο ανθεκτικο απο το δεξι. χαιρομαι που δεν ειμαι δεξιοχειρας και μπορω και ξεχωριζω λιγο απο τη μαζα.:)
ξεχωριζω λιγο απο τη μαζα.:)
Για μίλα Κορεάτικα, Ουκρανικά και Σουαχίλι ταυτόχρονα και εκεί θα σε παραδεχτώ και θα θεωρήσω ότι όντως ξεχωρίζεις από τη μάζα. :cool:
:rolleyes:
καλό θα ήταν να βάλετε το πύχη λίγο πιο ψηλά και να μη προσπαθείται να ξεχωρίζεται απο τη μάζα επειδή μιλάτε κάποια γλώσσα η γράφετε με το ένα η το άλλο χέρι.
:rolleyes:
Καλησπερα και απο εμενα! Εγω για να πω την αληθεια....δεν ξερω σε ποια ομαδα απο τις παραπανω ανηκω! Γραφω και τρωω με το δεξι, ομως το αριστερο χερι μου ειναι το πιο "δυνατο". Μου ειναι αδυνατον να κρεμασω την τσαντα απο δεξια, θα μου πεσει αμεσως! Οταν ηταν μωρα τα παιδια μου τα σηκωνα και τα κραταγα παντα απο αριστερα, οποιοδηποτε βαρος το σηκωνω με το αριστερο, καπνιζω μονο με το αριστερο, ανοιγω μπουκαλια με το αριστερο....ομως τις περισσοτερες δουλεις τις κανω με το δεξι συνηθως και οταν κουραζεται συνεχιζω με το αριστερο! Πιθανως, ξεκινησα ως αριστεροχειρας και στην πορεια με μεταλλαξαν! Εχω χασει τους γονεις μου σε πολυ νεαρη ηλικια και δεν προκειται να το εξακριβωσω ποτε. Ο γιος μου ομως ειναι αριστεροχειρας και αυτο συνηγορει προς αυτη την κατευθυνση! Φυσικα, δεν προσπαθησα ποτε να το αλλαξω αυτο, παρ' ολες τις προτροπες που ειχα απο το περιβαλλον. Μ' αρεσει αυτη η διαφορετικοτητα του, αν και πολλες φορες τον δυσκολευει αρκετα!
κ εγω ακριβως τα ιδια, σε ολα αυτα που περιγραφεις, εκτος απο τους γονεις μου, που τους εχω ακομα ( συλληπητηρια κ για την απωλεια σου) κ τους εχω ρωτησει, ομως γεννηθηκα δεξιοχειρας, οπως λενε...
ομως απο μονη μου πριν 5-6 χρονια αποφασισα να γραφω κ με το αριστερο, για να το εξασκησω κ τα παω αρκετα καλα μπορω να πω.... το μονο σιγουρο παντως ειναι οτι το αριστερο μου ειναι πιο δυνατο απο το δεξι....
ο γιος μου μαλλον ειναι αριστεροχειρας, αλλα μπορει να ειναι κ αμφιδεξιος...τον εχω δει να τρωει η να γραφει, με το αριστερο, αλλα ειναι αρκετες οι φορες που το κανει κ με το δεξι...
μαλλον ανηκουμε σε μια καινουργια κατηγορια...
παντως μπορω κ εγω να επιβεβαιωσω την ραγδαια αυξηση των αριστεροχερων...απο τοτε που γεννηθηκε ο γιος μου κ εμπλεξα με παιδια κ να μιλαω κ με αλλες μαμαδες, παρατηρησα οτι τα πιο πολλα παιδια στην γενια του γιου μου γεννηθηκαν αριστεροχειρες...απο τα 10 παιδακια ας πουμε που γνωριζω , μονο το ενα ειναι δεξιοχειρας....
δεν ξερω τι μπορει να σημαινει αυτο...
κ να επισημανω οτι ποτε δεν αλλαζουμε χερι στα παιδια... οσο κ αν γκρινιαζουν οι παππουδογιαγιαδες κ το οικογενειακο περιβαλλον....ποτε μα ποτε....
κ μια παρατηρηση που εκανα μολις τωρα... στο πληκτρολογιο, ενω υποτιθεται οτι χρησιμοποιω κ τα δυο τα χερια, μολις ανακακαλυψα οτι το δεξι απλα κραταει το ρολο του βοηθου κ ολη την δουλεια την κανει το αριστερο!!!
http://www.alfavita.gr/typos/t25_1_10_1157.php
κ ενα αρθρο που βρηκα μολις τωρα...
η αληθεια ειναι οτι εχω μια μορφη δυσλεξιας, κ στον γραπτο αλλα κ στον προφορικο λογο, την οποια την ανακαλυψα μεγαλη....στο σχολειο δεν ειχαν παρει τιποτα χαμπαρι, αλλα δεν ειχα κ μεγαλο προβλημα, κ γενικα ημουν καλη μαθητρια κ εξυπνη απο οτι ελεγαν οι δασκαλοι, απλα βαριομουν τα μαθηματα!!! ( το αιωνιο παραπονο τους!!! :D) προβλημα ειχα με την ορθρογραφια, με την οποια πεισμωσα κ εμαθα πολυ καλη αργοτερα, αλλα κ με την προπαιδεια, την οποια εχυσα πολυ κλαμα κ ιδρωτα να την μαθω, κ ακομα δεν την ξερω...μεγαλωνοντας ανακαλυψα οτι αυτο ειναι συμπτωμα των δυσλεκτικων!!!
εχω κ αλλα...μπερδευω το δεξι με το αριστερο, μπερδευω το καπα με το λαμδα, καμια φορα μπερδευω ολοκληρες φρασεις, τοσο γραπτα οσο κ προφορικα, χανω λεξεις που τις ειχα στο μυαλο μου ενω μιλαω....
δεν διαβαζω τους τονους στις λεξεις, κ πολλες φορες τονιζω μια λεξη, λαθος, ακομα κ αν υπαρχει ο τονος..., αλλα μπορω να τους βαλω στο κειμενο μου, παραυτα δεν το κανω απο ευκολια για μενα!!!
λετε να ειναι κληρονομικα ολα αυτα κ να τα αποκτησει κ ο γιος μου?
παρολα αυτα , σημαντικο προβλημα, δεν ειχα ποτε στην ζωη μου...δεν με δυσκολεψε δηλ. καπου η δυσλεξια μου, κ παρατηρησα οτι ειναι κατι που μπορει να διορθωθει σε καποιο βαθμο, αρκει να εχεις το νου σου!!!;)
Δεξιόχειρας όπως η πλειοψηφία μέχρι στιγμής!
Βλέπω αυτό το νήμα καλά πάει.
http://s10.postimage.org/rlhyebywp/tumblr_lqiw83s_M7_X1qfl3x3.gif (http://postimage.org/)
Angelika28970
05-10-12, 13:49
Για μίλα Κορεάτικα, Ουκρανικά και Σουαχίλι ταυτόχρονα και εκεί θα σε παραδεχτώ και θα θεωρήσω ότι όντως ξεχωρίζεις από τη μάζα. :cool:
χαχαχαχα δεν εννοουσα οτι ειμαι κατι διαφορετικο απο τους υπολοιπους;) αλλα οτι δεν ειμαι στους περισσοτερους.
το να ξεχωριζεις απο την μαζα, δεν ειναι παντα κατι το θετικο!!!!
δειτε το κατεβατο που εγραψα πιο πανω!!!
κ ο τζακ ο αντεροβγαλτης ξεχωρισε απο την μαζα!!!!:D
Angelika28970
05-10-12, 13:57
το να ξεχωριζεις απο την μαζα, δεν ειναι παντα κατι το θετικο!!!!
δειτε το κατεβατο που εγραψα πιο πανω!!!
κ ο τζακ ο αντεροβγαλτης ξεχωρισε απο την μαζα!!!!:D
ναι ναι δικιο εχεις. δεν ειναι παντα καλο. χαχαχαχα τζακ ο αντεροβγαλτης. καιρο εχω να ακουσω αυτο το ονομα:D
Γεια σας κι απο μενα..σαν αριστεροχειρας θα συνδραμω κι εγω
οσο μπορω στην ερευνα..
Λοιπον η περιπτωση μου μοιαζει λιγο με αυτη που ανεφερες παρακατω,
Μερικες ακομη πληροφοριες...
ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ!
Okay, I have to admit this right away. I am one mixed up dude . I’m not ambidextrous, but I do things with either hand. To be more specific, I am left-handed and right-armed.
When I throw a ball, bowl, play tennis or any other activity that involves using my shoulder and hand, I am a righty. When I write or eat or do anything that doesn’t involve the shoulder to a great degree, I am a lefty.
As with a number of people who’ve written here, I don’t find that I’m very imaginative or artistic. I’ve had my moments in both areas, but it is not my natural inclination.
Probably the most disconcerting thing I’ve always attributed to being a lefty is my inability to read and comprehend easily. I alway got good grades in school, but I attribute this to having an excellent memory, rather than any great reading ability.
δηλαδη παροτι γραφω με το αριστερο,καποια πραγματα με βολευουν
πιο πολυ με το δεξι..δεν ειμαι σιγουρος αν παιζει ρολο ο ωμος ,οπως λεει
ο φιλος στην παραθεση..
Παραδειγμα.
Ριχνω μπουνια με το δεξι - πεταω ακοντιο με το αριστερο ομως..
αν τα κανω αντιθετα δε θα βρω στοχο..
Θα μπορουσα να πω οτι με το αριστερο με βολευει οτι εχει να κανει
με τον καρπο,(οπως γραψιμο,μπασκετ) αλλα και παλι δεν ειναι ευστοχο
αφου πινγκ πονγκ πχ. παιζω με το δεξι..
Σε γενικες γραμμες το αριστερο ειναι το "τεχνικο" ενω το δεξι το "δυνατο"..
καπως ετσι.. επισης ειμαι αριστεροποδαρος..
Δεν ειμαι σιγουρος αν αυτα που κανω τωρα με το δεξι
με βολευαν απ την αρχη ετσι..οπως με το ποντικι του υπολογιστη
που τωρα με βολευει με το δεξι,ενω στην αρχη το επιανα με το αριστερο..
Με τις τεχνες μπορω να πω πως δεν το εχω καθολου..
περαν της μουσικης που εχω "καλο αυτι",ρυθμο και
ευκολια στην εκμαθηση οργανου, αλλα δεν ειχα το "μερακι" που λενε..
Στο σχολειο τα πηγαινα καλα,ιδιαιτερα στα μαθηματικα,
χωρις σχεδον καθολου διαβασμα,απλα ειχα το μυαλο μου εκει,
μεχρι που (κακως) επαψα να ασχολουμαι..
Να φανταστειτε στο γυμνασιο,εξηγουσα εγω στην ενισχυτικη στα
μαθηματικα.
Με τη θεωρια δεν τα πηγαινα καλα ..Δεν εχω προβλημα με το διαβασμα.
απλα οπως ολοι πιστευω ,μ αρεσει να διαβαζω οτι μ ενδιαφερει..στα υπολοιπα
δε συγκεντρωνομουν..
Αυτο για το ν και το ς πρωτη φορα το ακουω..
Το προβλημα μου εμενα ηταν οτι γεμιζα συνεχεια μελανια..
Τελος,μιας και αναφερθηκε, να πω πως εχω και μια διδυμη αδερφη..
Τα συμπερασματα δικα σας κι ελπιζω να μην εγινα κουραστικος..
edit..μιας και ξεχασα τα μισα..
Με ξενες γλωσσες δεν τα παω καλα, ισως επειδη δεν μ ενδιαφερει κιολας..μονο αγγλικα ξερω
Δεν μου χει τυχει τιποτα περιεργο/μεταφυσικο εκτος απο μια φορα ,οταν ημουν πιτσιρικι, που ειχα ενα deja vu (αν το λεω καλα),
"φανταστηκα" μια σκηνη δηλαδη και σε μερικα λεπτα ειδα αυτο που φανταστηκα..(σαν οραμα ενα πραμα)
Περα απ αυτο, ειμαι αναισθητος τελειως..κοιμαμαι πολυ βαρια και δεν εχω παρατηρησει τιποτα μεταφυσικο..
Επισης να πω πως, ολα αυτα για τους αριστεροχειρες που διαβαζα κατα καιρους τα θεωρουσα "να χαμε να λεγαμε" ,
αλλα τωρα τελευταια διαβασα ενα αρθρο (δε θυμαμαι που..να το παραθεσω)
που ελεγε για περισσοτερο αγχος,ανασφαλεια και κατι τετοια ,αλλα μου εκανε εντυπωση που εγραφε οτι πολλοι αριστεροχειρες
σε κλειστους χωρους με πολυκοσμια δεν την παλευουν και βγαινουν εξω για να ηρεμησουν..
πραγμα που μου εχει συμβει πολλες φορες...
να ανεβαζω θερμοκρασια χωρις λογο και να βγαινω εξω ή να πηγαινω παραπερα για να ηρεμησω..
σας εχει συμβει εσας κατι τετοιο?
Γεια σας, είμαι φανατικός αριστερόχειρας! Λίγα πράγματα κάνω με το δεξί! Δεν το επέλεξα έτσι εγώ αλλά αυτό μου βγαίνει! Θα ήθελα να μάθω άμα η αριστεροχειρία προκαλεί προβλήματα δυσλεξίας, συγκέντρωσης και βαρεμάρας! :p
Το λέω γιατί παρατήρησα ότι έχω πρόβλημα κάποιες φορές μπερδεύω όταν βλέπω κάτι ενώ όταν το διαβάζω καταλαβαίνω τι γκάφα έκανα! Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα σε κάτι και ε βαριέμαι λίγο!
ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΓΩ ΑΝ Κ ΔΕΞΙΟΧΕΙΡΑΣ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙ. ΜΕ ΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΙΣ ΚΡΕΜΑΩ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΩΜΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΣΤΗΚ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ, ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΤΥΧΕΝΕ ΜΕ ΠΑΡΕΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΒΟΛΛΕΥ, ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΔΝ ΜΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Γεια σας, είμαι φανατικός αριστερόχειρας! Λίγα πράγματα κάνω με το δεξί! Δεν το επέλεξα έτσι εγώ αλλά αυτό μου βγαίνει! Θα ήθελα να μάθω άμα η αριστεροχειρία προκαλεί προβλήματα δυσλεξίας, συγκέντρωσης και βαρεμάρας! :p
Το λέω γιατί παρατήρησα ότι έχω πρόβλημα κάποιες φορές μπερδεύω όταν βλέπω κάτι ενώ όταν το διαβάζω καταλαβαίνω τι γκάφα έκανα! Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα σε κάτι και ε βαριέμαι λίγο!
και εγω αριστεροχειρας ειμαι,ολα τα κανω με το αριστερο.Δεν νομιζω αυτο να προκαλει προβληματα δυσλεξιας κλπ. Υπαρχουν και δεξιοχειρες με τετοια προβληματα.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.