PDA

Επιστροφή στο Forum : Το γοβάκι της Ελπινίκης

Φ@ύλος Κύκλ(Ο)S
20-11-07, 15:00
"ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΠΙΝΘΗΡΑ,ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ".

Διαβάζοντας και παρατηρώντας την υπογραφή της Ελπινίκης είπα να ξεκινήσω ένα κάπως δύσκολο και προφανώς ως προς την μελλοντική του ανάπτυξη θέμα.
Και λεω δύσκολο γιατί οι απαντήσεις είναι δύσκολο να δοθούν με σιγουριά αφού είτε μας είναι άγνωστες είτε καλά κρυμμένες απ τη φύση μας .

Βλέπουμε πως κατά τη φίλη μας Ελπινίκη η έστω κατά τον συντάξαντα την ως άνω πρόταση – υπογραφή
η κίνηση εις το σώμα κάθε ανθρώπου προέρχεται από κάποιον αόρατο περίεργο και εν τέλει ακατανόητο ως προς την καταγωγή του σπινθήρα.

Η πρώτη λογική ερώτηση που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο κάθε ανθρώπου που διαβάζει αυτή τη πρόταση είναι :

Ο νους αυταναφλέγεται η κάτι άλλο τον πυροδοτεί ώστε να πάρει μπρος ;

Μία εύκολη απάντηση θα ήταν λογικά ότι προέρχεται «από το πνεύμα-νου» και ειδικότερα από το χώρο όπου εδράζεται αυτός δηλαδή τον εγκέφαλο αφού ορίζεται τουλάχιστον στην πρόταση ως πνευματικός σπινθήρας .

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτόν τον σπινθήρα με τη φωτιά του Προμηθέα ;

Κατόπιν τούτου θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε
Μπορεί ο εγκέφαλος από μόνος του να παράγει κάποιου είδους σπινθήρα ώστε να βάλει σε κίνηση ένα ολόκληρο σώμα ;

Καταρχάς θα πρέπει για να απαντήσουμε την τελευταία ερώτηση να μπούμε στη διαδικασία να ορίσουμε το τι ονομάζουμε η θεωρούμε πνεύμα και τι νου.
Πνεύμα η πνευματική διαδικασία φαντάζομαι πως εννοούμε κάθε νοητή διαδικασία που μας βοηθά στην δημιουργία ιδεών και κατ επέκταση των επιθυμιών και των αποφάσεων μας οι οποίες δύναται με τη σειρά τους να μετασχηματιστούν σε πράξεις και έργα (ενέργεια) .

Προφανώς το εργαστήριο του σώματος στο οποίο θα πρέπει να πειραματιστούμε ώστε να μπορέσουμε για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο είναι ο εγκέφαλος .

Τι χρειαζόμαστε .
Για να επιτύχουμε αυτό τον πολυπόθητο και παράλληλα περίεργα αυτο-αναφλεψιμο η μη σπινθήρα χρειαζόμαστε ηλεκτρισμό και όχι μόνο .
Υπάρχει όμως ηλεκτρισμός στο ανθρώπινο σώμα ;
Φυσικά και στο σώμα από τη κίνηση η και μόνο από τη σκέψη παράγεται έργο που σημαίνει και ηλεκτρισμός .

Ο περίεργος σπινθήρας όμως που συζητάμε θεωρείται πρωταρχικός υπάρχει πριν την εξέλιξη του σώματος άρα και της ενέργειας που παράγει τον ηλεκτρισμό του σώματος .

Από που μπορεί να προέρχεται ;
Ποία είναι η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που δίνει το έναυσμα ώστε να πάρει μπρος το σώμα μας ;
Το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να γίνεται κατά τη περίοδο που κάθε άνθρωπος βρίσκεται εις τους κόλπους της μητρός του .
Η ακριβής στιγμή , εβδομάδα η ημέρα πιθανών να μας είναι άγνωστη .

Σαν λειτουργία δε πρέπει να είναι και εξαιρετικά δυσκολονόητη η περίεργη να συμβεί η έστω να τη κατανοήσουμε .
Το σώμα δια του ομφάλιου λώρου αρχίζει και ζει άρα κινείται άρα παράγει έργο και ηλεκτρισμό στο εργαστήριο που προανέφερα.

Λογικά ο ηλεκτρισμός που παράγεται δια του σπινθήρα θα προκαλεί ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο και θα μεταφέρεται δια των νευρώνων και των συνάψεων σε κάθε απαιτούμενη γωνιά του ανθρώπινου σώματος ώστε να τελέσει η να φέρει εις πέρας τις πολύπλοκες η μη αποφάσεις του εγκεφάλου μας .
Αυτό δηλαδή που η Ελπινίκη δια της υπογραφής της το ονομάζει «μηχανικές λειτουργίες» .

Το βασικό ερώτημα που παραμένει σε κάθε άνθρωπο που καταπιάνεται με ένα τέτοιο θέμα είναι :
Από που προέρχεται όμως αυτός ο σπινθήρας ;
Εντός ;
Εκτός ;
Η επί τα αυτά ;

Περιμένω τις σκέψεις σας μήπως και βγάλουμε μια όχι απαραίτητα επιστημονική άκρη επί του ζητήματος .

Ευχαριστώ .

ELPINIKI
21-11-07, 14:17
<<ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΠΙΝΘΗΡΑ,ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ>>

H υπογραφή που χρησιμοποιώ εδώ προέρχεται απο ένα βιβλίο το οποίο περιέχει σοφά λόγια κάποιων "σοφών" ανθρώπων - γιόγκι. το βιβλίο δεν το έχω πια οπότε μου είναι δύσκολο να προσθέσω στην υπογραφή το όνομα αυτού που το έγραψε.

η αλήθεια είναι οτι δεν αναρωτήθηκα όταν πρωτοδιάβασα το κείμενο αυτό να σκεφτώ "πιο πέρα" για τον σπινθήρα... απλά μου άρεσε ο διαχωρισμός, απο την μια οι μηχανικές λειτουργίες και απο την άλλη ο πνευματικός σπινθήρας...

σχετικά με τη δημοσκόπηση εμένα μου είναι δύσκολο να απαντήσω με σιγουριά γιατί πολύ απλά δεν έχω επιχειρήματα να στηρίξω την άποψη μου, κάποια πράγματα τα αισθάνεσαι - χωρίς λόγια... :)
όπως λές και εσύ αγαπητέ ...οι απαντήσεις είναι δύσκολο να δοθούν με σιγουριά αφού είτε μας είναι άγνωστες είτε καλά κρυμμένες απ τη φύση μας

παραθέτω ένα κομμάτι απο το βιβλίο του Osho "Πέρα Απο Τα Όρια Του Νού" που εμένα με καλύπτει πάνω στο θέμα αυτό και στην ερώτηση που θέτεις...

"Στην Ανατολή, έχουμε κοιτάξει σε βάθος την ανθρωπότητα και η κατανόησή μας είναι πως ο νούς δεν χρειάζεται ανάλυση-αναλύει σκουπίδια-απλά χρειάζεται να σβήσει. Τη στιγμή που ο εγκέφαλος θα απελευθερωθεί απο το νού, η αθωότητα του νου συνειδητοποιεί την ύπαρξη ενός καινούργιου χώρου, που τον έχουμε ονομάσει ψυχή. Όταν βρείς την ψυχή σου μια φορά, τότε έχεις βρει το σπίτι σου".

ωραίο θέμα για κουβεντούλα αλλά δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να στηρίξει την όποια αποψή του... είναι λιγάκι δύσκολο... :p τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται... :rolleyes:
Υ.Γ. Θέοντορ να είσαι πάντα καλά όπου και να βρίσκεσαι... ;)

open mind
21-11-07, 17:36
Από πού προέρχεται ο σπινθήρας είναι μεγάλη κουβέντα και ένα ερώτημα
Που θα μείνει αναπάντητο καθώς κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι γίνεται.
Εγώ θα απαντήσω ότι δεν ξερώ όλα είναι πιθανά.

LuX
22-11-07, 13:01
Νομίζω δε θα μπορούσε να μην είναι αποτέλεσμα συνδυασμού κάτι τέτοιο ...
Απ έξω ανάβει
μέσα παίρνει φωτιά ...
Και όταν καεί
ανεβαίνει και πάλι έξω ...
σε ευγενέστερη από τη παρούσα φυσική μορφή...
μέχρι να ξανα ανάψει ....
Όπως ακριβώς και τα γοβάκια
Στην αρχή αστράφτουν
Μετά παλιώνουν
Μετά τα πετάτε
Και τα αντικαθιστάτε ...
(osho)

@

Julliet
22-11-07, 15:49
Σίγουρα το θέμα είναι πολύ δύσκολο να αναλυθεί σε βάθος και να βγεί ένα καθαρό συμπέρασμα.
Αυτός ο πνευματικός σπινθήρας είναι η ίδια μας η ψυχή. Η δύναμη του ανθρώπου που πηγάζει από μέσα του και τον βοηθά να συνεχίσει, η θέλησή του. Νομίζω ότι αυτό το σπινθήρα μπορεί να τον προκαλέσει επίσης και το εξωτερικό μας περιβάλλον. Είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθουμε όταν κατανοούμε, ίσως το λόγο της ύπαρξης ή μιας μεγάλης αλήθειας, ίσως είναι ένα δυνατό "ταρακούνημα" που δεχόμαστε και μας κάνει να αναθεωρούμε τη ζωή και τη σκέψη μας. Εϊναι η δύναμη που νιώθουμε πως με αυτή μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο μας, και δεν εννοώ το "μεγάλο κόσμο" αλλά ίσως και το μικρόκοσμό μας, τη ζωή μας.
Ίσως το σώμα μας και η ψυχή μας είναι δυο τελείως ξεχωριστά πράγματα που απλά το ένα βοηθά το άλλο για να συνυπάρχουν. Η ψυχή δίνει τη δύναμη στο σώμα και το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής. Δικό μου συμπέρασμα και γνώμη είναι πως η ψυχή είναι η κινητήρια δύναμη του σώματος, είναι ο σπινθήρας που βάζει σε λειτουργία τη λειτουργία του σώματος.

the_black_planet
23-11-07, 11:00
Όντως πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έθεσε ο αγαπητός Φ@ύλος Κύκλ(Ο)S.Εγώ προσωπικά δεν παίρνω θέση,υπάρχουν αρκετές θεωρίες στις διάφορες σχολές του εσωτερισμού σχετικά με το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα.Πρόσφατα διάβαζα σχετικά στην πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του Στυλιανού Τάκα πάνω στον Πυθαγόρειο εσωτερισμό.Σύμφωνα με τις απόψεις του νεοπυθαγόρειου Σπυρίδωνος Νάγου,υπάρχει μια εσωτερική αυθόρμητη τάση προς μεταβολή σε κάθε άτομο της ατομικής(κατά Πλάτωνα) ουσίας,με δικούς μας όρους της ύλης δηλαδή.Σύμφωνα δηλαδή με αυτή την άποψη τον σπινθήρα τον εμπεριέχει και τον παράγει η ίδια η ύλη,δεν απαιτείτε η αρωγή της ψυχής ή κάποιου άλλου αιτίου.Η ύπαρξη της ψυχής ή του αιθέρα όμως είναι απαραίτητη προκειμένου σε συνδιασμό με την εσωτερική τάση προς μεταβολή της ύλης να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι μορφές,δηλαδή ο αιθέρας προσφέρει τον σκοπό,τον προορισμό της μεταβολής.Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω αυτή τη διαδικασία με μια λέξη,θα συμφωνούσα με την αγαπητή Julliet πάνω στον όρο "θέληση",αυτή την έλξη δηλαδή του "είναι" μιας ουσίας προς έναν σκοπό.Πιθανότατα όμως αυτή η διαδικασία όπως πρεσβεύουν οι Πυθαγόρειοι να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδιασμό εσωτερικών και εξωτερικών αιτίων.

ΞΕΝΟΧΙΜ
23-11-07, 14:43
Έχω την εντύπωση πως αυτοί που ψήφισαν το «επί τα αυτά» δηλαδή και τα δύο
θα πρέπει να συγχωνευτούν με αυτούς που απάντησαν Δ.Ξ.Δ.Α. για το λόγο ότι οι πρώτοι δεν είναι σίγουροι τελικά αν ο σπινθήρας προέρχεται έσωθεν η έξωθεν και η μόνη διαφορά τους με τους δεύτερους είναι τελικά πως αυτοί απαντάνε χωρίς να γνωρίζουν .

Λογικά και χωρίς να γνωρίζω επ ακριβώς το τι συμβαίνει θα ψηφίσω το έξωθεν για το λόγο ότι αν προέρχονταν από έσωθεν δε θα ήταν σπινθήρας αλλά αναλαμπή (αυτανάφλεξη) .

Η διαφορά μεταξύ αυτών των δυο πηγών είναι ότι στη πρώτη περίπτωση για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια προφανής αιτία ενώ στη δεύτερη χρειάζεται μια υποτηθέμενη ανάγκη .

Αλλά εδώ που έφτασε η σκέψη μου και ξαναδιαβάζοντας το μήνυμα μου
δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον αγαπητό και ορατά πανέξυπνο LuX o οποίος πιστεύει πως είναι συνδυασμός (αιτίας και ανάγκης) αν δε κάνω λάθος.

αλλά απ τη άλλη μεριά αφού συμφωνώ με τον LuX δε μπορώ να ψηφίσω «έξωθεν».

Οπότε μάλλον θα ψηφίσω επί τα αυτά ώστε να αποτελέσω και εγώ ένα μικρό κομμάτι αυτού του φαύλου κύκλου στον οποίο μας έμπλεξε ο εισηγητής του θέματος .

ελπίζω να έγινα κατανοητή

Julliet
23-11-07, 16:49
θα πρέπει να συγχωνευτούν με αυτούς που απάντησαν Δ.Ξ.Δ.Α. για το λόγο ότι οι πρώτοι δεν είναι σίγουροι τελικά αν ο σπινθήρας προέρχεται έσωθεν η έξωθεν και η μόνη διαφορά τους με τους δεύτερους είναι τελικά πως αυτοί απαντάνε χωρίς να γνωρίζουν .

Διαφωνώ μαζί σου ΞΕΝΟΧΙΜ. Εγώ πχ πιστεύω (αμα διάβασες το ποστ μου) πως αυτή η σπίθα προέρχεται και από μέσα και από έξω επομένως δεν μπορείς να το "ακυρώνεις" (με τη καλή έννοια πάντα)...

Φιλικά....

ELPINIKI
23-11-07, 19:08
Οπότε μάλλον θα ψηφίσω επί τα αυτά ώστε να αποτελέσω και εγώ ένα μικρό κομμάτι αυτού του φαύλου κύκλου στον οποίο μας έμπλεξε ο εισηγητής του θέματος .

αγαπητή ΞΕΝΟΧΙΜ...

δεν νομίζω μέσα μας να μην γνωρίζουμε απο που προέρχεται αυτός ο σπινθήρας... απλά είναι δύσκολο να το περιγράψουμε... να το χωρέσουμε σε λέξεις και γραμμές...

το θέμα είναι να γίνει αυτό το "τσάφ" :p

Υ.Γ. δεν νομίζω ο εισηγητής να μας έμπλεξε σε φαύλο κύκλο....αντιθέτως... :D

LuX
26-11-07, 08:26

Λογικά και χωρίς να γνωρίζω επ ακριβώς το τι συμβαίνει θα ψηφίσω το έξωθεν για το λόγο ότι αν προέρχονταν από έσωθεν δε θα ήταν σπινθήρας αλλά αναλαμπή (αυτανάφλεξη) .

Η διαφορά μεταξύ αυτών των δυο πηγών είναι ότι στη πρώτη περίπτωση για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια προφανής αιτία ενώ στη δεύτερη χρειάζεται μια υποτηθέμενη ανάγκη .

Αλλά εδώ που έφτασε η σκέψη μου και ξαναδιαβάζοντας το μήνυμα μου
δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον αγαπητό και ορατά πανέξυπνο LuX o οποίος πιστεύει πως είναι συνδυασμός (αιτίας και ανάγκης) αν δε κάνω λάθος.

αλλά απ τη άλλη μεριά αφού συμφωνώ με τον LuX δε μπορώ να ψηφίσω «έξωθεν».

ελπίζω να έγινα κατανοητή
Το πήγες από εδώ το έφερες από εκεί και τελικά κατάληξες ! ....
Ο τρόπος σκέψης σου βασικά μου θυμίζει τη διαδρομή Σέρρες δια μέσο Τρίπολης.
Παρόλα αυτά δείχνει πως εξετάζεις ενδελεχώς τις παραμέτρους σκέφτεσαι διεξοδικά και διαφέρεις στη χάραξη των κλασικών συντεταγμένων .
Χαίρομαι πολύ που συμφωνήσαμε αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολύ έξυπνο διότι μπορώ και τα καταφέρνω έστω και αν είμαι ελάχιστα έξυπνος .Το πολύ το αφήνω για εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις αν και συνήθως τότε δε το βρίσκω :D

@

Ophelia
26-11-07, 10:28
Και η δικιά μου ψήφος πήγε στον συνδυασμό και τον 2...μιας και πιστεύω οτι (τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο της φυσικής εκδήλωσης που ζούμε) είναι ο συνδυασμός και των δυο που κάνει το σώμα μας να κινήται, να σκέφτεται, να ονειρέυεται και να αναρωτιέται (για σπαζοκεφαλιές όπως αυτή). Είναι όπως τα πλήκτρα του πιάνου που μόνο με το συνδυασμό μαύρων και άσπρων πλήκτρων μπορούμε να παίζουμε (έτσι τουλάχιστον όπως το έχουμε φτιάξει εμείς να παίζεται).