PDA

Επιστροφή στο Forum : ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ


Drymonia
05-12-07, 18:52
..μετά είναι να απορεί κανείς;;

Κάτω από τη βάση το ελληνικό σχολείο
πηγη, ΤΑ ΝΕΑ, 5/12/07

Απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών σε Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Κατανόηση Κειμένου


Κάτω από τη βάση παίρνει η Ελλάδα στη σύγκριση ανάμεσα σε 57 χώρες, όσον αφορά την επίδοση 15χρονων μαθητών σε τρία γνωστικά αντικείμενα, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Κατανόηση Κειμένου, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Τα ελληνικά σχολεία καταλαμβάνουν την 36η θέση στην κατανόηση κειμένου, την 38η στις Φυσικές Επιστήμες και την 39η στα Μαθηματικά. «Μεγάλη σημασία έχει η κοινωνία μας να απαιτεί για τα παιδιά μας να έχουν καλή εκπαίδευση στο σχολείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σχολείο είναι χώρος σοβαρής εργασίας» είπε στα «ΝΕΑ» ο εθνικός συντονιστής και διαχειριστής της έρευνας Παναγιώτης Καζαντζής, αναπληρωτής καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η έρευνα Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών (ΡΙSΑ) 2006 διενεργήθηκε πέρυσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και συμμετείχαν περισσοτέροι από 400.000 μαθητές από συνολικά 57 χώρες- 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και επιπλέον 27 συμμετέχουσες χώρες. Είναι οι χώρες που κατέχουν περίπου 90% της παγκόσμιας οικονομίας και συνδέουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξή τους με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού τους συστήματος.
Η χώρα μας συμμετείχε με 192 σχολεία και τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις 4.871
μαθητών σε τρία γνωστικά αντικείμενα: Κατανόηση Κειμένου, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία κ.λπ.). Σημειώνεται ότι και η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από πολυήμερες καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας μας. Τα κενά στα σχολεία ήταν αρκετά, ενώ η σχολική χρονιά χαρακτηρίστηκε από την εισαγωγή νέων βιβλίων αλλά και τις γκάφες του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων. Για το 2006, επίκεντρο ήταν το γνωστικό αντικείμενο των Φυσικών Επιστημών. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 28η θέση από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ στο σύνολο των 57 χωρών που έλαβαν μέρος η Ελλάδα καταλαμβάνει την 38η θέση, πολύ κοντά στη Ρωσία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Όσον αφορά την επίδοση των μαθητών σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση στο ίδιο Πρόγραμμα του 2003, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση κατά 20,5 μονάδες. Επίσης, η μέση επίδοση των κοριτσιών το 2006 ήταν υψηλότερη ε κείνης των αγοριών κατά 12 μονάδες.
Οι επιδόσεις
Στην 28η θέση μεταξύ των 30 χωρών μελών του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα και στα Μαθηματικάυψηλότερη επίδοση κατά 14 μονάδες σε σχέση με το 2003- κοντά στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Αυτή η μεταβολή αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση των χαμηλών και μέτριων επιδόσεων καθώς και στη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των κοριτσιών την περυσινή χρονιά. Όσον αφορά την κατανόηση κειμένου, η μέση επίδοση των μαθητών σημείωσε πτώση κατά 12 μονάδες, καταλαμβάνοντας την 27η θέση, και βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο στη συνολική κατάταξη. Από την κατάταξη της Ελλάδας με βάση το σύνολο των αποτελεσμάτων διαπιστώνεται ότι η χώρα μας σημειώνει επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο και στα τρία γνωστικά αντικείμενα, διατηρώντας περίπου την ίδια θέση κατάταξης για κάθε γνωστικό αντικείμενο και στις τρεις φάσεις της εφαρμογής του Προγράμματος ΡΙSΑ, δηλαδή το 2000, το 2003 και 2006.

Καλύτερα τα κορίτσια
Ανάμεσα στις 30 χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα παρουσιάζει στην Κατανόηση Κειμένου τη μεγαλύτερη διαφορά επίδοσης αγοριών- κοριτσιών, όπου τα κορίτσια έχουν κατά 57 μονάδες υψηλότερη επίδοση. Το 2003 η αντίστοιχη επίδοση των κοριτσιών υπερείχε των αγοριών κατά 37 μονάδες. Δεν υπήρξε όμως σημαντική διαφορά στις επιδόσεις των κοριτσιών στην Κατανόηση Κειμένου το 2006 σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοσή τους το 2003.
«Προκύπτουν συμπεράσματα που όλοι πρέπει να αξιολογήσουμε και να οδηγηθούμε στα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών αλλά και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος» σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης. «Λείπουν τα μέτρα στήριξης των μαθητών που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης παραμένει εδώ και δεκαετίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προβλήματα όπως η στελέχωση των σχολείων με προσωπικό από την αρχή της χρονιάς και η πρωινή λειτουργία τους, θέματα αυτονόητα σε άλλες χώρες, για τη δική μας παραμένουν άλυτα».

http://www.alfavita.gr/typos/typos024.jpg

Litsa
05-12-07, 19:56
Εγώ δεν κατάλαβα γιατί στην 3η στήλη, στην κατανόηση κειμένου οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν?!

Τους έπιασαν ντοπαρισμένους; ή επειδή ήταν μακράν υπεράνω όλων των άλλων;
(ή επειδή δεν καταλάβαιναν γρι; )

Απέριττος
06-12-07, 08:13
Αγαπητοί μου συνταξιδιώτες
εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο το που βρισκόμαστε. Μην πω ότι τα περίμενα και χειρότερα.
Εν αρχή ήν ο Λόγος. Η δύναμη της φυλής μας ήταν είναι και θα είναι ο ελληνικός λόγος. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι κρατούντες και οι παγκόσμιοι εξουσιαστές ούτως ώστε ο πρώτος και κύριος στόχος τους ήταν ακριβώς αυτό. Μας κτύπησαν στην΄γλώσσα. Μητέρα γλώσσα της παγκόσμιας σκέψης.
Αν θέλουμε να πάρουμε και πάλι τα πρωτεία πρέπει να γυρίσουμε στον πιο καθαρό λόγο στην μήτρα της ελληνικής γλώσσας η οποία είναι η απόλυτη μαθηματική γλώσσα και μέσω της οποίας προάγεται η σκέψη.
Είχα την αγαθή τύχη να παρακολουθήσω εχθές μια εκπληκτική ομιλία του Λευτέρη Σαραγά περί τεχνώσεως του εγκεφάλου κατά τον Αριστοτέλη.
Ας στραφούμε έστω και ο καθένας μόνος του πίσω στα αρχαία κείμενα ας σπουδάσουμε την αρχαία γλώσσα μας και τότε θα δούμε ακόμα και την καθημερινή μας πραγματικότητα να αλλάζει με μαγικό τρόπο...
Φιλικά...

Ntemis
06-12-07, 12:22
θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Απέριττο.
Πιστεύω πάντως πως θα τα πηγαίναμε καλύτερα αν υπήρχαν ερωτήσεις του τύπου: ποιοι ήταν οι νικητές του so you think you can dance κτλ.
Η σαπίλα των Ψινάκηδων κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Οι νέοι στις μέρες μας προβληματίζονται για το αν ανήκουν στους emo ή στους trendy. Και μη χειρότερα!

Ophelia
06-12-07, 12:44
...ε και και το οτι απο τους 9 περίπου μήνες που θα έπρεπε να γινόταν μάθημα, γίνεται μόνο τους 4...το πολύ 5 μήνες (σέ πολλά σχολεία τουλάχιστον), παίζει και αυτό τον ρόλο του στα αποτελέσματα που βλέπουμε στην έρευνα! :(

ΕΡΙΚΑ
06-12-07, 19:21
Πολυ σωστη κινηση η τοποθετηση της ερευνας.Κανονικα το πρωτο βημα δε λενε οτι ειναι η συνειδητοποιηση της καταστασης?ωραια λοιπον.Προτεινω τοιχοκολληση της ερευνας παντου.Να δουμε ολοι την ξεφτιλα μας,να ντραπουμε και να βρουμε λυσεις.Αν και συμφωνα με την ερευνα...αναρωτιεμαι...ποσοι θα μπορεσουν να "κατανοησουν το κειμενο"....

Drymonia
06-12-07, 20:54
Φυσικά δεν φταίνε τα παιδιά, αλλά η αντι-παιδαγωγική μέθοδος και η ποιότητα των εκπαιδευτικών. Όταν τα παιδιά γίνονται παθητικοί δέκτες τυποποιημένης γνώσης, χωρίς ικανότητα αξιολόγησης, σύνθεσης, ανάλυσης, κριτικής σκέψης, επεξεργασίας, επαγωγής, παραγωγής και διαλεκτικής, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Άτομα ανίκανα να εξηγήσουν όχι τί είναι κάτι [π.χ. ένας μαθηματικός τύπος που αποστηθίζουν] αλλά γιατί και πώς και ποιό/ά τα αποτελέσματα/συνέπειες στο μέλλον.

Λείπει και το συναίσθημα του/της εκπαιδευτικού που μπαίνει στην τάξη άκεφος, βαριεστημένος και βιαστικός να πει όσα έχει να πει και να πάει σπίτι του να μαγειρέψει φασολάκια [που συχνά τα παίρνει στο γραφείο να τα ξεκοτσανίσει] ή βιάζεται να πάει στο ιδιαίτερα για να τ'αρπάξει κι από κει.

Νοελληνική νεολαία, άτομα που μπορούν ευκολότατα να χειραγωγηθούν, να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης και παραπαιδείας καθώς τα ίδια αδυνατούν να αξιολογήσουν τα προφανή. Και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, σε πολλούς αρέσει και συμφέρει η παρούσα κατάσταση. Φανταστείτε μόνο πόσες επιχειρήσεις θα έβαζαν λουκέτο αν οι νεολαία γνώριζε να κρίνει σωστά τα σκουπίδια με τα οποία την παραμυθιάζουν, της κλέβουν λεφτά και προ πάντων όνειρα.

Λίτσα, θα προσπαθήσω να μάθω για τις ΗΠΑ γιατί κι εγώ δεν το πιασα.

Και κάτι τελευταίο. Κάποτε εκδίδονταν ελάχιστα βιβλία, αλλά καθένα από αυτά είχε τόση αξία και αλήθεια που ακόμα και σήμερα μετά από αιώνες κάποιος θα έδινε μια περιουσία για να τα αποκτήσει.

Σήμερα εκδίδονται βιβλία κλπ κάθε μέρα αλλά είναι τόσο άδεια και ανούσια που μετανιώνουμε και τα λίγα χρήματα που δίνουμε και νιώθουμε και βλάκες για το δούλεμα. ..από τίτλους όμως σκίζουν!!!

melian
06-12-07, 23:51
Πραγματικά θα πρέπει να ντρεπόμαστε για το χάλι μας όπως σωστά επιλέχθηκε και για τίτλος αυτού του τόπικ. Δυστυχώς πιστεύω ότι πολλοί λίγοι θα αισθανθούν ντροπή από αυτή τη κατάντια. Ε μωρέ, δε βαριέσαι, άλλη μια έρευνα, και τι έγινε; Ο γνωστός ωχαδερφισμός του Νεοέλληνα καλά θα συνεχίσει να κρατεί.

Και φυσικά θα συμφωνήσω με τη Δρυμονία σε όλα. Τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα. Όταν η βασική μέθοδος διδασκαλίας που συντηρείται στα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και σε μεγάλο βαθμό στα πανεπιστήμια είναι ο παπαγαλισμός πώς γίνεται να κατηγορήσουμε τα παιδιά; Ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που επιβραβεύουν τη κριτική σκέψη. Οι περισσότεροι προτιμούν την απομνημόνευση γιατί φυσικά απαιτεί λιγότερη δουλειά για τους ίδιους αλλά έτσι ασκούν και περισσότερο έλεγχο στα παιδιά. Η εμπειρία μου ως μαθήτρια τουλάχιστον αυτό μου έμαθε: Μάθαινε το μάθημα σου απ'έξω όπως το λέει το βιβλίο να πάρεις το 20 και ποιός νοιάζεται για τη γνώμη σου; :mad:

tsilof
07-12-07, 00:30
Οι περισσότεροι προτιμούν την απομνημόνευση γιατί φυσικά απαιτεί λιγότερη δουλειά για τους ίδιους αλλά έτσι ασκούν και περισσότερο έλεγχο στα παιδιά. Η εμπειρία μου ως μαθήτρια τουλάχιστον αυτό μου έμαθε: Μάθαινε το μάθημα σου απ'έξω όπως το λέει το βιβλίο να πάρεις το 20 και ποιός νοιάζεται για τη γνώμη σου; :mad:
Το χάλι μας ε; Το μαύρο!!!
Βασικά μιζεριαζόμαστε και κάποιος θα πει ότι, εντάξει μωρέ, τι κλαίγεστε;;;
Δεν είναι όμως έτσι και έρχομαι και γω με τη σειρά μου να συμφωνήσω με όλους σας...
Όλα είναι θέμα Παιδείας, και δυστυχώς η δική μας πάει απ'το κακό στο χειρότερο...
Ο παπαγαλισμός είναι ένα από τα μελανά σημεία της...
Στείρα απομνημόνευση χωρίς δυνατότητα κριτικής επεξεργασίας...
Τι να πεις.
Τι να φταίνε και οι γονείς, με το ρεύμα της εποχής πάνε ,γι'αυτό οι περισσότεροι μαθητές όλων ημών των αδιορίστων είναι παιδάκια δημοτικού και γυμνασίου :confused: :confused:
Τι να πεις...
Και αυτό μονάχα είναι η κορυφή του παγόβουνου!!!